DOSSIER - Dipsalut€¦ · DOSSIER de l'exposici ... 1 - Durant el matí (9-12 h) poden fer la...

Post on 30-Jun-2020

0 views 0 download

Transcript of DOSSIER - Dipsalut€¦ · DOSSIER de l'exposici ... 1 - Durant el matí (9-12 h) poden fer la...

DOSSIERde l'exposició

Cuida't les dents! és una actuació de caràcter lúdic i formatiu concebuda per explicar als nens i nenes d'entre 6 i 9 anys alguns conceptes bàsics sobre malalties bucodentals, hàbits saludables, alimentació adequada i bones pràctiques d'higiene dental. L'exposició, a la qual s'accedeix a través d'una dent inflable en forma de tobogan, consta de diversos elements audiovisuals, manipulables i experimentals que formen un itinerari on es desenvolupen els continguts programats.

exposició

ESTRUCTURA DE L'EXPOSICIÓ

2Les mides mínimes recomanables de l'espai on s'ha d'instal·lar l'exposició són: 30-35 m per al recorregut,

2 215-20 m per a la zona de taller i 10-12 m per a l'inflable. La distribució de l'exposició s'adequa a les possi-bilitats de l'espai disponible. Cal que les sales disposin d'il·luminació i d'una presa de corrent com a mínim.

Mides de l'inflable: alçada: 4 m / llargada: 5 m / amplada: 2 m

1. TALLER DE LES DENTS

CATIFA AMB TAMBORETS

PLAFÓ TELEVISOR PER APOWERPOINT

INFLABLE en forma de DENT a través del qual els alumnes accedeixen a l'exposició.

REQUERIMENTS TÈCNICS

PLAFONS

INFLABLE

2. RECORREGUT EXPOSICIÓ

4 m

2 m

L'explicació de tots els plafons va a càrrec de monitors especialitzats en la matèria. Abans de començar l'explicació, es reparteixen unes BATES BLANQUES als alumnes per tal de "convertir-los" en dentistes.

El recorregut consta de 5 espais diferenciats:

PER A QUÈ SERVEIX LA BOCA?

LES MALALTIES DE LES DENTS

L'EDAT DE LES DENTS

COM ET RASPALLES LES DENTS?

ALIMENTS BONS I NO TAN BONS PER A LES DENTS

A.

B.

C.

D.

E.

2. RECORREGUT PER L'EXPOSICIÓ

Espai habilitat amb seients en forma de dents on els alumnes desenvolupen activitats lúdiques per introduir o consolidar els aprenentatges que hauran adquirit o adquiriran durant el recorregut per l’exposició.

A través de diferents estratègies educatives s'aprofundeix en el concepte d’higiene bucodental i en com se n'ha de tenir cura.

1. TALLER DE LES DENTS

FUNCIONAMENTL'exposició pot ser visitada per dos grups aula simultàniament. Per això, consta de dues seccions diferen-

ciades: 1. TALLER DE LES DENTS i 2. RECORREGUT PER L'EXPOSICIÓ.

L'exposició es reforça amb el lliurament de material educatiu complementari a tots els nens i nenes que hi passen.

PER A QUÈ SERVEIX LA BOCA?

En aquest apartat hi ha un video explicatiu sobre les principals funcions de la boca (parlar, cantar, menjar...). A més, es reflexiona sobre allò que no és convenient fer amb la boca i les dents (escopir, insultar...).

Les funcions de les dents

A través de la manipulació i l'observació, els alumnes aprenen les diferents tipologies de dents (incisives, canines premolars i molars) i les seves funcions (tallar, esqueixar, triturar i esclafar).

L'EDAT DE LES DENTS

Un plafó interactiu permet alsvisitants comprovar que els humans tenim dos jocs de dents: les dents de llet (les 20 peces que els nens tenen fins als 6 anys, aproximadament) i lesdefinitives (que substitueixen lesde llet i poden arribar a 32 peces). A més, es pot analitzar com canvia laseva disposició a la boca.

LES MALALTIES DE LES DENTS

Els nens i nenes descobreixen les diferents malalties bucodentals amb uns motlles en els quals es poden observar les diverses parts de què es componen les dents i les afeccions que poden patir.

Alhora, es pot analitzar com són i quina quantitat d'arrels tenen les dents.

Finalment, també s’expliquen possibles malalties de les genives.

COM ET RASPALLES LES DENTS?

Espai per descobrir quines eines (raspall de dents, pasta de dents, fil dental i fluor) s'han d'utilitzar per tenir cura de les nostres dents i evitar que se'ns facin malbé.

Per mitjà d'un vídeo explicatiu, s'ensenya com s'han de raspallar les dents i la llengua per conservar-les en bona salut.

exposició

ALIMENTS BONS I NO TAN BONS PER A LES DENTS

A través d'un joc, els assistents poden anar descobrint quins aliments són saludables per a les dents i quins altres cal prendre

amb moderació per tal de no malmetre-les.

Els educadors reforcen el missatge de la necessitat d'una alimentació sana i equilibrada i, alhora, conviden els nens a reflexionar sobre la conveniència de fer un esmorzar i un berenar adequats per tenir cura de les dents.

PETICIÓ DE L'EXPOSICIÓ "Cuida't les dents!"

A través del web www.dipsalut.cat

Dins de l'apartat Sol·licitud de Serveis/Polítiques i promoció de la Salut/Línia: Qualitat de vida/ Pm03. Programa de salut bucodental, descarregueu el full facilitat, omplir-lo, imprimiu-lo, imprimiu-lo, signeu-lo i presenteu-lo al Registre General de Dipsalut o per qualsevol dels mitjans que preveu l’article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Cal que a l'hora d'omplir la sol·licitud tingueu en compte el següent: 1 - Durant el matí (9-12 h) poden fer la visita guiada a l'exposició 4 grups aula: 2 grups a primera hora i 2 grups a mig matí. 2 - A la tarda, poden realitzar la visita guiada a l'exposició 2 grups aula simultàniament. 3 - Cal compactar les visites en el menor nombre de dies possible.

NOTA: Si sou una escola, heu de demanar aquesta exposició a través del vostre ajuntament.

dis

seny

i public

itat