Fabricació manipulació i ............

Post on 08-Jul-2015

52 views 0 download

Transcript of Fabricació manipulació i ............

FABRICACIÓ MANIPULACIÓ I CONSERVACIÓ DELS

ALIMENTS

1.....FABRICACIÓ.................

2.....MANIPULACIÓ..................

3.......CONSERVACIÓ......................

INDEX

L'aliment és qualsevol substància normalment ingerida pels éssers vius amb finalitats:

nutricionals: regulació del anabolisme i manteniment de les funcions fisiològiques, com l'escalfament corporal.

psicològics: satisfacció i obtenció de sensacions gratificants.

FABRICACIÓ

les begudes alcohòliques no tenen interès nutricional, però sí que tenen un interès fruïtiu. Per això, són considerades aliment. Per contra, no es consideren aliments les substàncies que no s'ingereixen o que, una vegada ingerides, alteren les funcions metabòliques de l'organisme. D'aquesta manera, la goma de mastegar, el tabac, els medicaments i altres drogues no es consideren aliments,(El pa, considerat un aliment bàsic per excel·lència).

El propòsit de les normes de manipulació dels aliments és proporcionar una informació clara i de fàcil comprensió que permeti que les persones que preparen aliments coneguin els possibles perills que s'hi associen i la forma d'evitar-los.

Amb aquest propòsit, aquestes normes pretenen aconseguir que totes les persones implicades en el procés de preparació i consum dels aliments contribueixin, amb la seva capacitació, a prevenir el risc de la TA.

MANIPULACIÓ

En aquestes normes considerem TA el conjunt de malalties transmeses per aliments i causades per microbis, i que es manifesten amb trastorns sobretot digestius. Els microbis troben en els aliments les substàncies nutritives necessàries per viure i multiplicar-se, quan les condicions de temperatura i temps són favorables.

Les TA no són el resultat de l'atzar ni la concurrència de factors imprevisibles. La relació causa-efecte està establerta perfectament entre determinades pràctiques incorrectes i les TA. Si s'eviten les pràctiques incorrectes, no es produiran toxiinfeccions alimentàries.

El coneixement dels principis bàsics de la innocuïtat dels aliments i la importància d'efectuar correctament certes pràctiques de preparació, són els elements que en garanteixen la seguretat

Hi ha moltes maneres de conservar un aliment, per exemple les següents:

Conservació per fred : l'aplicació del fred és un dels mètodes més estesos per a la conservació dels aliments. El fred va a inhibir els agents alterants d'una forma total o parcial. Els avantatges són nombrosos, d'una banda permeten conservar els aliments a llarg termini, principalment a través de la congelació. Refrigeració:

conservació

Conservació per calor:

Pasteurització: Consisteix a escalfar l'aliment a 72°C durant 15 o 20 segons, i refredar-lo. S'utilitza sobretot en la llet i en begudes aromàtics com sucs de fruites, cerveses, i algunes pastes de formatge. Els aliments pasteuritzats es conserven només uns dies ja que encara que els gèrmens es destrueixen, se segueixen produint modificacions.

Esterilizació: Consisteix a col·locar l'aliment en un recipient tancat i sotmetre'l a una elevada temperatura durant bastant temps, per a assegurar la destrucció dels gèrmens

. Les tècniques per a l'enllaunat d'aliments, duen utilitzant-se gairebé dos-cents anys. Aquest mètode d'envasat genera productes segurs i amb una vida perllongada, ja que es poden emmagatzemar a temperatura ambient. Per això tantes persones consumeixen aliments enllaunats

Enllaunat

No és necessari agregar conservadors químics a l'aliment enllaunat, això es deu al fet que l'envàs està hermèticament tancat i amb el procés tèrmic adequat es dóna origen a un producte comercial estèril.

Aliments Transgènics

----¿Que son?---------

-----¿Quina utilita tenen?---------------

----- ¿Quines son les caracteristiques?-------------------

Índex

Un aliment transgènic és aquell aliment obtingutd'espècies a les que s'han afegit de manera artificial gens que no els són propis mitjançant tècniques de biotecnologia i enginyeria genètica.

¿Que son?

Mitjançan tecniques de biotecnologia i enginyeria genetica. Amb aquestestècniques s'aconsegueixen aliments amb qualitats particulars.

¿Quina útilitat tenen?

* Catalunya triplica en cinc anys la superfície de cultiu de blat de moro modificat.

* Espanya té 32.164 Hs. sembrades de transgènics.

* Catalunya és la tercera comunitat autònoma espanyolaque més terres dedica al cultiu de blat de moro transgènic, després de Aragó i Castilla la Mancha.

* El 80 % de les collites es destinen a alimentació animal i el 20% restant a alimentació humana.

* Els transgènics al mon:

Estats Units: 42,8 milions de Hs. sembrades, 63% del cultiumundial.

Cultius arreu del món

Argentina: 13,9 milions de Hs. el 21%.Canadà: 4,4 milions de Hs. el 6%Brasil: 3 milions de Hs. el 4%Xina: 2,8 milions de Hs. el 4%Sud-Àfrica: 0,4 milions de Hs. el 1%.* Europa actualment té una moratòria des de el 1.998 que impedeix l´aprovació de nous gens per ser incorporats a les llavors.* El perill més important és la contaminació, a través de la pol·linització, de cultius convencionals i biològics.* Pot arribar a donar-se el cas de que es perdessinespècies autòctones i lliures de manipulació genètica.

Mes cultivadors