L'IMPERIALISME COLONIAL I ELS SISTEMES BISMARCKIANS

Post on 12-Apr-2017

200 views 4 download

Transcript of L'IMPERIALISME COLONIAL I ELS SISTEMES BISMARCKIANS

L’IMPERIALISME COLONIAL

"La política colonial s'imposa en primer lloc en les nacions que han de recórrer a l'emigració, ja per ser pobre la seua població, ja per ser excessiva. Però també s'imposa en les que tenen o bé superabundància de capitals o bé excedent de productes; aquesta és la forma moderna actual més estesa i més fecunda (...).Des d‘aquest punt de vista, ho repetisc, la fundació d'una colònia és la creació d'un mercat (...). En el temps en què estem i amb la crisi que passen totes les indústries europees, la fundació d'una colònia és la creació d'una eixida. Allí on romanga el nuc colonial entre la mare-pàtria que produïx i les colònies que ella va fundar, es tindrà el predomini dels productes: econòmic, i també polític (...)Hi ha un segon punt que dec igualment abordar: és el costat humanitari i civilitzador de la qüestió. És precís dir obertament que, en efecte, les races superiors tenen un dret respecte a les races inferiors perquè hi ha un deure amb elles.Les races superiors tenen el deure de civilitzar a les races inferiors. Hi existix algú que puga negar que hi ha més justícia, més orde material i moral en l'Àfrica del Nord des que França ha fet la seua conquista?"

Discurs de Jules Ferri davant de la Cambra, París. 1885.

LES CAUSES DE L’IMPERIALISME.

“Races superiors! Races inferiors!. És fàcil dir-ho. Per la meua part, jo m'aparte de tal opinió, especialment després d'haver vist savis alemanys demostrar científicament que la francesa és una raça inferior a l'alemanya. No, no hi ha el dret de les anomenades nacions superiors sobre les nacions anomenades inferiors. La conquista que vosté [J. Ferri] preconitza és l'abús, llis i pla, de la força que dóna la civilització científica sobre les civilitzacions primitives, per a apropiar-se de l'home, torturar-lo i esprémer-li tota la força que té, en benefici d'un suposat civilitzador.”

G. Clemenceau. Discurs en la Cambra. França, juliol de 1885.

Àfrica, cap a 1870.

ELS IMPERIS COLONIALS. GOVERN.

La Conferència de Berlin (1884-1885).

Convocada pel Canceller alemany Bismark, per tal de tractar l’expansió imperialista per Àfrica, les rivalitats entre França i Bèlgica i assegurar l’expansió alemanya.Acords:•Llibertat de comerç i navegació als rius Níger i Congo.•Prohibició de l’esclavitud.•El Congo seria una colònia propietat del rei de Bèlgica.•Principi d’ocupació efectiva (s’havia d’ocupar un territori per tal de considerar-lo propi).

CONSEQÜÈNCIES DE L’IMPERIALISME.

• Es crearen noves fronteres que agrupaven o dividien tribus o ètnies de manera artificial. Aquest fet seria font de conflictes en el futur.

• Les colònies es van especialitzar en les matèries primeres i les metròpolis en els productes industrialitzats.

• S’altera l’estructura de les poblacions indígenes. Racisme.

• Millores mediques a les colònies. Avanços en dret i administració (no sempre aplicats)

LES RELACIONS INTERNACIONALS A EUROPA.

SUFRAGISME I FEMINISME.

El Modernisme.

L’Impressionisme.

Monet

Monet

Renoir

Manet

Sorolla

Sorolla

Sorolla