Tema1 4t

Post on 09-Jul-2015

2.383 views 0 download

description

El creixement. Tema 1 de Medi

Transcript of Tema1 4t

Desenvolupament directe: Desenvolupament directe: Quan un animal, al néixer, s’assembla a un exemplar adult. Persones, conills, serps...

Desenvolupament indirecte: Desenvolupament indirecte: Quan un animal, al néixer, és diferent a un exemplar adult. Les papallones, les granotes, mosques...

Els mamífers: quan neixen s’assemblen força als seus pres. Al principi s’alimenten només de llet: mamen de la mare i depenen de la mare fins que es van fent grans.Els rèptils: les cries són iguals que els adults amb poques variacions. Quan neixen no depenen de la mare i s’espavilen soles. També canvien la pell, muden la pell.Els ocells: s’assemblen força als seus pares. Quan neixen no tenen plomes, tenen plomissol. La majoria de pollets no es mouen del niu i depenen dels pares per alimentar-se. Els peixos: dels ous en surten peixets petits anomenats alevins que s’alimenten i viuen pel seu compte.

Els mamífers, els rèptils, els ocells i els peixos tenen un desenvolupament directe. Les cries s’assemblen força als adults.

Els amfibis tenen un desenvolupament indirecte. Quan neixen no s’assemblen gens als seus pares. A mesura que creixen realitzen una sèrie de canvis anomenats metamorfosi.

Les granotes ponen els ous.

Dels ous surten les larves, anomenades capgrossos.

A mesura que realitzen la metamorfosi primer creixen les potes del darrere, després les del davant i finalment els desapareix la cua.

Potes del darrere.

Potes del davant.

Metamorfosi incompletaDesenvolupament indirecte

Metamorfosi completa

Metamorfosi incompleta

Metamorfosi completa

Alguns invertebrats, com els cargols, les aranyes o els crancs, tenen un desenvolupament directe. Les cries són gairebé com els adults menys la mida.

Vertebrats InvertebratsDesenvolupament

Directe Indirecte

Metamorfosi

Amfibis

MamífersRèptilsOcellsPeixos

Directe Indirecte

Cargol Metamorfosi incompleta

Metamorfosi completa

PapallonaGrills

Espiadimonis

1. Quins d’aquests animals tenen un desenvolupament directe?

2. Quins són invertebrats?

A B C

D E

F