04 enllaç abril 2009

12
ENLLAÇ Sumari Núm. 04 / 2010 4 d’abril de 2010 ASSEMBLEA GENERAL. Certificació d’acords ENTORN CORPORATIU. Signatura del conveni amb l’AOC. Memòria d’activitat 2009 i guia de ser- veis. TAG Núm. 57 [P. 2] GABINET TÈCNIC. La Inspecció Tècnica dels Edificis [P. 4] ASSESSORIA. Novetat legislativa: RD 337/2010, de seguretat i salut [P. 5] FORMACIÓ. Curs d’accés al Grau en Enginyeria d’Edificació. Programa de formació: nous cursos [P. 5] ASSESSORIA DE TREBALL. Inscripcions per a la realització de TEDI [P. 8] AVANTATGES. Servei de lli- breria. Bases de preus i progra- mes d’amidaments [P. 9] FUNDACIÓ TARRAGONA UNIDA. 6è. Recull de dibuix [P. 10] CDoc. BIBLIOTECA. Bibliografia d’estructures, ges- tió de la qualitat, i valoracions i taxacions [P. 11] Rbla. President Francesc Macià, 6 43005 Tarragona Tel. 977 212 799 Fax. 977 224 152 www.apatgn.org Per Sant Jordi, un llibre ASSEMBLEA GENERAL DE COL·LEGIATS ABRIL: Càlcul d’Estructures per Aparelladors (9 hores) MAIG: Valoracions i finances (9 hores) MAIG: Informes Pericials FORMACIÓ INSTRUMENTAL Internet i el seu entorn, Internet i el nostre entorn NOU inscripcions en línia des del web col·legial NOU OFERTA FORMATIVA. 2on. QUADRIMESTRE DEL CURS 2009/2010 CELEBRADA EL 25 DE MARÇ DE 2010 * S’adjunta certificació d’acords Signat entre els col·legis catalans i el Consorci Administració Oberta Electrònica de Catalunya. CONVENI PER A LA PROMOCIÓ DE SERVEIS TELEMÀTICS EN LA TRAMITACIÓ ADMINISTRATIVA INSPECCIÓ TÈCNICA DELS EDIFICIS Projecte de decret sobre la Inspecció Tècnica dels edificis i certificat d’aptitud. FORMACIÓ CONTINUADA 2009: MEMÒRIA D’ACTIVITAT COL·LEGIAL I GUIA DE SERVEIS Presentada i aprovada en Assemblea Ordinària de Col·legiats ASSESSORIA DE TREBALL S’obre el plaç per a la inscripció a la borsa de treball per realitzar els Test de l’Edifici durant l’any 2010.

description

El Butlletí informatiu ENLLAÇ s'ha consolidat en els darrers anys com a vehicle informatiu d'actualitat professional amb una aposta decidida pels continguts tècnics redactat per cadascun dels departaments col·legials. Paral·lelament, l'Enllaç és també el mitjà de comunicació i informació de la vida col·legial, tant en la seva vessant sociocultural com institucional.

Transcript of 04 enllaç abril 2009

Page 1: 04 enllaç abril 2009

EN

LL

Sumari

Núm. 04 / 2010 4 d’abril de 2010

◗ ASSEMBLEA GENERAL. Certificació d’acords ◗ ENTORN CORPORATIU. Signatura del conveni

amb l’AOC. Memòria d’activitat 2009 i guia de ser-

veis. TAG Núm. 57 [P. 2]

◗ GABINET TÈCNIC. La Inspecció Tècnica dels Edificis

[P. 4]

◗ ASSESSORIA. Novetat legislativa: RD 337/2010, de

seguretat i salut [P. 5]

◗ FORMACIÓ. Curs d’accés al Grau en Enginyeria

d’Edificació. Programa de formació: nous cursos [P. 5]

◗ ASSESSORIA DE TREBALL. Inscripcions per a la realització

de TEDI [P. 8]

◗ AVANTATGES. Servei de lli-

breria. Bases de preus i progra-

mes d’amidaments [P. 9]

◗ FUNDACIÓ TARRAGONA UNIDA. 6è. Recull de dibuix [P. 10]

◗ CDoc. BIBLIOTECA. Bibliografia d’estructures, ges-

tió de la qualitat, i valoracions i taxacions [P. 11]

Rbla. President Francesc Macià, 643005 Tarragona

Tel. 977 212 799 • Fax. 977 224 152

www.apatgn.org

Per

Sant Jordi,

un llibre

◗ ASSEMBLEA GENERAL DE COL·LEGIATS

ABRIL: Càlcul d’Estructures per Aparelladors (9 hores)MAIG: Valoracions i finances (9 hores)MAIG: Informes Pericials

FORMACIÓ INSTRUMENTAL

Internet i el seu entorn, Internet i el nostre entorn

NOU inscripcions en línia des del web col·legial NOU

◗ OFERTA FORMATIVA. 2on. QUADRIMESTRE DEL CURS 2009/2010

CELEBRADA EL 25 DE MARÇ DE 2010

* S’adjunta certificació d’acords

Signat entre els col·legis catalans i el Consorci Administració Oberta Electrònica de Catalunya.

◗ CONVENI PER A LA PROMOCIÓ DE SERVEIS TELEMÀTICS EN LA TRAMITACIÓ ADMINISTRATIVA

◗ INSPECCIÓ TÈCNICA DELS EDIFICIS

Projecte de decret sobre la Inspecció Tècnica dels edificis i certificat d’aptitud.

FORMACIÓCONTINUADA

◗ 2009: MEMÒRIA D’ACTIVITAT COL·LEGIAL I GUIA DE SERVEIS

Presentada i aprovada en Assemblea Ordinària de Col·legiats

◗ ASSESSORIA DE TREBALL

S’obre el plaç per a la inscripció a la borsa de treball per realitzar els Test de l’Edifici durant l’any 2010.

Page 2: 04 enllaç abril 2009

[ 2 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ENLLAÇ Abril 2010

◗ ENTORN CORPORATIUEL COAATT SIGNA UN CONVENI AMB L’AOC PER A LA PROMOCIÓ DE SERVEIS TELEMÀTICS

L’acord promou l’intercanvi d’informació telemàtica

que simplifiqui i estalviï en temps i costos les tramita-

cions administratives

El conseller de Governació i Administracions Públiques i president del Consorci Administració Oberta Electrònica de Catalunya, Jordi Ausàs, ha signat un conveni de col-laboració amb els Col·legis d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació, a iniciativa del nostre Col·legi, per desenvolupar i promoure els serveis tele-màtics.

L’objectiu d’aquest conveni és promoure els serveis telemàtics d’intercanvi d’informació entre les entitats i simplificar els procediments administratius, amb el con-següent estalvi de temps i de costos en les tramitacions. Amb aquest conveni de col·laboració se’n beneficien tant la ciutadania, les empreses i els professionals com les administracions públiques.

Segons l’acord, s’interconnectaran les plataformes del Consorci AOC i els Col·legis d’Aparelladors perquè les administracions puguin accedir electrònicament a la documentació tècnica visada pels ens col·legials. D’aquesta manera les administracions catalanes podran tenir accés als serveis telemàtics de consulta dels docu-ments arxivats en suport digital pels cinc col·legis.

Tots aquests processos es faran sempre amb les garanties pertinents d’autoria, integritat, autenticitat, traçabilitat i seguretat en la transacció de les dades. Les transmissions telemàtiques d’informació es faran mitjançant un canal segur i fent servir les signatures electròniques del Consorci AOC i dels col·legis.

Proves d’integració amb els ajuntaments:

Des del COAATT s’estan ultimant les proves amb els serveis que possibiliten l’accés de forma segura, per

part dels ajuntaments, als projectes visats pels col-legiats lliurats en suport electrònic. Aquests serveis hauran de permetre als col·legiats prescindir de les múltiples còpies en paper.

Una única còpia en format electrònic que emma-gatzemarà el Col·legi podrà ser descarregada de forma segura i amb totes les garanties jurídiques necessàries per l’ajuntament, un cop el col·legiat li comuniqui el numero de visat. Els ajuntaments ja disposen d’un entorn web que permet realitzar aquesta operació (www.eacat.cat) proporcionat per l’Administració Oberta de Catalunya (www.aoc.cat). Els ajuntaments estan comen-çant a demanar que no es presentin els projectes visats en paper sinó que es faci en format electrònic.

Més informació: Sistemes d’Informació del COAATT

Tel. 977.212.799 (ext.2) · [email protected]

MEMÒRIA D’ACTIVITAT I GUIA DE SERVEIS

Està disponible la memòria d’activitat col·legial de l’any 2009, que recull l’activitat col·legial, del sector i professional, a més d’una detallada Guia de Serveis col·legials.

La Memòria recull també la trajectòria, assoliments, reptes i objectius del canvi tecnològic, institucional i organitzatiu que s’està vivint des de fa uns anys, i les accions dutes a terme pel col·legi per adoptar-los, adaptar-se i treure’n el màxim benefici per a tots.

Memòria d’activitat 2009: www.apatgn.org Ë Publicacions Institucionals

Page 3: 04 enllaç abril 2009

ENLLAÇ Abril 2010 [ 3 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

EL COAATT, amb la candidatura de Tarragona

NOU NÚMERO DE LA REVISTA TAG • 2ON TRIMESTRE DE 2010 - ANY XV - NÚM.57

L’ENTREVISTA: Francesc Xavier Grau, rector de la URV.GABINET TÈCNIC: Construcció industrialitzada. El balanç entre practicitat i utilitat?SOSTENIBILITAT: Proyecto Gaia (VI y VII) Las 7 viviendas más avanzadas de España. Luis de GarridoREHABILITACIÓ: La restauració del castell de Vila-seca (4). Objectius, justificació i abast de la proposta. Rubén Heras Tuset, i Miquel Orellana GavaldàFORMACIÓ: Els aparelladors i arquitectes tècnics es preparen al COAATT per ser enginyers d’edi-ficacióACTIVITAT COL·LEGIAL: Valoritzar Tarragona.VIATGES: Pujada d’un col·legiat a l’Aconcagua: la recerca d’un somni. Marcos Soler Pérez

ESPAI AL TEMPS: Règim econòmic d’un bergantí-goleta transatlàntic, 1819-1820. Josep Maria Sanet i JovéPUBLICACIONS: Dos manuals professionals per a la prevenció d’humitats.PATRIMONI: Raspall, l’arquitecte compromès amb els teatres. El ‘Coliseo Mundial’ de Tarragona. Amador Álvarez González. - El ferro forjat de Poblet (II) . La restauració del monestir: bressol artístic. Antoni Carreras Casanovas. - Pobles i llogarrets abandonats. Benjamí Català Benach. - Arquitectura modernista (8). Josep Maria Buqueras

ARXIU DIGITAL DE LA REVISTA TAG

Inaugurat el 2008 en motiu del quinzè aniversari de la revista,conté la col·lecció completa dels exemplars publicats des del número 1, aparegut el 1993

http://www.apatgn.org Ë Publicacions

EDITORIAL. Liberalització2010 és un any en el que entren en vigor lleis importants que es van aprovar al 2009, amb mesures importants per a la professió i la col·legiació. És el cas de la Llei Paraigües o Horitzontal (17/2009, 23 de novembre) i la Llei Òmnibus (25/2009, de 22 de desembre).

Són lleis que representen en tot el seu desplegament més “liberalització” —amb menys fronteres i traves administratives, sense taules d’honoraris tan fixes, una col·legiació més flexible i més protecció al consumidor.

Aquest nou marc normatiu afegit a la situació eco-nòmica i el canvi de nom dels estudis universitaris (ara Enginyeria d’Edificació) poden veure’s com a una ame-naça o com a una oportunitat.

Preferim la segona opció. Els aparelladors poden diversificar-se i especialitzar-

se, tot donant un servei de més qualitat i competitiu, i els Col·legis convertir-se en un punt de trobada i d’inter-canvi d’experiències i, a més, en oficines de recursos i serveis col·lectius que defensen els interessos dels seus professionals i alhora el dret públic.

Enguany hem superat el nombre de mig miler de col·legiats.

Estem amb elles i ells, i també amb la societat.

LA JUNTA DEL COAATT

La Junta del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona en sessió del dia 15 de març va apovar adherir-se i donar suport a la candi-datura de Tarragona 2016 Capitat Europea de la Cultura.

Els patrons setcentistes de la marina

mercant de Tarragona

Josep M. Sanet i JovéTarragona: COAATT: Silva Editorial, 2010

La Laboral de Tarragona: fonaments

i construcció

Josep M. Buqueras Bach; Marc Gasch, Fotògraf; Ricardo Zafrilla. Tarragona: COAATT: Silva Editorial, 2007

Bellesa rural al Baix Penedès

Benjamí Català BenachLa Bisbal del Penedès : [l’autor], 2006

Recull Històric Club Maginet Tarragona

1961-2007

Tarragona : Club Maginet : Tarragona: COAATT, 2007

PER SANT JORDI, UN LLIBRE DEL COAATT. Els col·legi ofereix als col·legiats que passin per la Biblioteca durant la setmana de Sant Jordi, la possibilitat d’endur-se un dels següents títols:

Page 4: 04 enllaç abril 2009

[ 4 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ENLLAÇ Abril 2010

◗ LA INSPECCIÓ TÈCNICA DELS EDIFICIS

Sembla que finalment aquesta iniciativa llargament demandada: la regulació i implantació d’un programa d’inspecció tècnica d’edificis, es posarà en marxa a començaments del 2011.

El mal estat de mols edificis per la manca de man-teniment i conservació, tot i les polítiques actives de l’Administració pública en matèria de rehabilitació d’edificis, i el risc que per a les persones això suposa, i amb l’alt grau de repercussió social que comporta, feia imprescindible la implantació d’un sistema generalitzat de control del parc d’edificis, el qual pogués detectar situacions de risc i corregir-les amb un temps relativa-ment ràpid.

El projecte de Decret regula la concessió del certi-ficat d’aptitud de l’edifici que s’obtindrà d’acord a un programa de treball similar al que actualment s’utilitza per la realització dels TEDI. És realitzarà una inspecció visual dels elements comuns de l’edifici, en funció de la qual s’emetrà un informe segons un model normalitzat en el qual es descriuran les característiques de l’edifici, les possibles deficiències, la qualificació de les mateixes i els terminis per reparar-les.

Pot ser el més important és que en 5 anys, abans de

2016, el Departament de Medi Ambient i Habitatge vol

revisar la totalitat d’edificis amb una antiguitat superior

als 45 anys. Això significa inspeccionar el parc d’edificis, reparar les deficiències greus o molt greus detectades i implantar un calendari de manteniment i conservació que es revisarà cada 10 anys.

El Decret sorgeix per donar compliment als articles 22 i 28.3 de la Llei 18/2007, del dret a l’habitatge, el Departament de Medi Ambient i Habitatge.

El Decret institueix un sistema de control periòdic dels edificis d’habitatges consolidant un procés de verificació —inspecció tècnica d’edificis—, del deure genèric de conservació i manteniment dels propietaris dels immobles, amb l’objectiu de garantir els nivells de qualitat exigibles als edificis d’habitatges plurifamiliars, el qual s’acreditarà mitjançant el certificat d’aptitud.

Les condicions d’habitabilitat dels habitatges que

conformen l’edifici es verifiquen amb la cèdula d’ha-

bitabilitat, mentre que la inspecció tècnica d’edificis,

avaluarà l’estat dels subsistemes o elements arquitec-

tònics comuns.S’han de sotmetre a la inspecció tècnic els edificis

d’habitatges que tinguin una antiguitat de 45 anys o més amb el següent calendari:Anteriors a 1971: Fins el 31 de desembre de 2015A partir de 1971: Fins el 31 de desembre de l’any en

què l’edifici assoleix els 45 anys d’an-tiguitat

El Departament de Medi ambient i Habitatge o els Ens Locals poden determinar la inspecció tècnica fora del calendari anterior dels edificis davant l’existència de deficiències estructurals, constructives, o en les instal·lacions; o quan existeixi risc per a les persones o

bens. També quan l’edifici estigui situat en un àrees de conservació i rehabilitació.

Així mateix, serà obligatòria la inspecció tècnica

per tal d’acollir-se a programes públics de foment de

la rehabilitació independentment de l’antiguitat de l’edifici.

Els edificis que hagin estat sotmesos al test de l’edi-fici poden obtenir el certificat d’aptitud en un període màxim de 24 mesos.

Restaran exclosos els edificis declarats en ruïna.

És obligació dels propietaris passar la inspecció tèc-

nica d’edificis; el cost econòmic és a càrrec d’ells.La Generalitat podrà signar convenis de col·laboració

amb els col·legis professionals per tal d’impulsar la inspecció tècnica d’edificis. Els propietaris es podran acollir a aquest sistema, com en el cas del test de l’edi-fici, o contractar directament un tècnic competent, un

arquitecte, aparellador, arquitecte tècnic o enginyer de

l’edificació. La inspecció i el posterior informe de la inspecció

tècnic, segons el model normalitzat, descriurà les carac-terístiques de l’edifici, les possibles deficiències, la qua-lificació de les mateixes i els terminis per reparar-les.

La inspecció, com en el cas del test de l’edifici, serà visual, però en aquest cas no es podrà optar per l’opció de recomanar proves de laboratori. S’haurà d’emetre una valoració concreta.

Les deficiències es qualificaran de greus, les quals s’hauran d’esmenar en un termini indicat a l’informe; o lleus.

L’estat general de l’edifici, d’acord a les deficiències

detectades, es qualificarà de molt greu, greu, amb defi-

ciències lleus o sense deficiències.Com en el cas del test de l’edifici, si la gravetat o

generalització de les deficiències observades comporta un risc per a les persones, el tècnic haurà de comunicar-

ho de manera immediata a la propietat i a l’Ajuntament del municipi on es trobi l’edifici.

Quan la qualificació de l’estat general sigui molt

greu, el tècnic autor de l’informe haurà de presentar

còpia davant l’administració competent.Quan la qualificació sigui greu, la propietat haurà

d’esmenar les deficiències i si aquestes comporten un

risc per a les persones, la propietat haurà d’adoptar de

manera urgent les mesures de seguretat indicades a

l’informe de la inspecció tècnica prèvies a l’execució de les obres.

En aquest casos i per obtenir el certificat d’aptitud, la propietat haurà de presentar la sol·licitud davant l’administració competent —Generalitat o Ens Locals—, adjuntant un certificat signat per un tècnic competent

en el que s’acrediti que s’han executat les obres indica-

des a l’informe de la inspecció tècnica, juntament amb una còpia de l’informe de la inspecció tècnica.

Quan la qualificació de l’informe sigui amb defici-ències lleus o sense deficiències, la propietat ho pre-

HABITATGE PUBLICA L’ANUNCI D’INFORMACIÓ PÚBLICA DEL PROJECTE DE DECRET SOBRE LA INSPECCIÓ

TÈCNICA DELS EDIFICIS D’HABITATGES I EL CERTIFICAT D’APTITUD

Page 5: 04 enllaç abril 2009

ENLLAÇ Abril 2010 [ 5 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

sentarà a l’administració competent perquè s’emeti el certificat d’aptitud.

L’administració pot modificar o complementar la relació i qualificació de les deficiències indicades a l’informe de la inspecció tècnica. En aquest cas es con-cedirà tràmit d’audiència al tècnic redactor de l’informe i a la propietat.

El certificat d’aptitud tindrà un vigència de 10 anys.Finalment i com en el cas de la cèdula d’habitabilitat,

si l’edifici ha estat obligat a passar la inspecció tècnica,

les persones transmitents han de lliurar als adquirents,

còpia degudament autenticada de la resolució adminis-

trativa per la que s’hagi emès el certificat d’aptitud amb

la qualificació d’apte o no apte. Les persones transmi-tents poden exonerar de l’obligació de lliurar el certificat d’aptitud a les persones transmitents.

Més informació: Gabinet Tècnic del COAATT

Tel. 977.212.799 (ext.3) · [email protected]

◗ FORMACIÓSÍNTESI DEL DESENVOLUPAMENT DEL CURS D’ACCÉS AL GRAU EN ENGINYERIA D’EDIFICACIÓ

S’han finalitzat les classes presencials corresponents a les assignatures de Gestió del procés de construcció en

edificació i la de Gestió urbanística, financera i valoraci-

ons immobiliàries. Per ser d’un contingut i temàtica quelcom diferent

al que normalment estem acostumats dins la professió d’arquitecte tècnic tot seguit fem una petita exposició del que ha estat el seu contingut.

La assignatures ha estatn impartides per Ismael Rius Gombau. Arquitecte Tècnic, professor de l’àrea de cons-truccions arquitectòniques de l’UJI i Master en direcció i administració de projectes per la facultat de ciències econòmiques de la Universitat de València

En la seva introducció s’ha posat de manifest alguns dels aspectes del canvi, en la forma d’aprenentatge, que representa la declaració de Bolonia de 1999.

Un procés d’armonització basat en grans definicions, temes de titulació, perfil professional, definició i priorit-zació de competències, projectes formatius d’ensenya-ment, etc.

Abans es parlava de formació continuada en educa-ció i ara estem parlant de formació al llarg de la vida pro-fessional. Dins el mercat laboral es parlava de accedir a un lloc de treball prèvia formació de base amb un sou segons la jerarquia i ara el que es valora molt es la for-

mació continua o continuada amb un sou en base a les competències que aporta el professional o treballador i els resultats obtinguts.

Hi ha d’haver un canvi qualitatiu perquè la societat evoluciona, tots experimentem canvis i hem d’incor-porar aspectes nous, aspectes que fan referència a la metodologia de treball perquè comença a tenir molta importància tant l’aspecte personal com la capacitat i qualificació del professional.

És a dir, una evolució acompanyada d’un factor propi de la persona i dels seus coneixements. El que Bolonia dona a entendre per competència. Competència perso-nal en quant a educació.

Passa a ser fonamental la incorporació de la dimen-sió humana als tradicionals coneixements tècnics. Pren importància el fet de donar-li un toc personal a les habilitats directives, basat en gran mesura en el que té a veure amb la intel·ligència emocional.

Tots aquests aspectes en el contingut d’un treball es deriven d’un mètode o forma de producció que s’ha vist en l’assignatura i que té a veure amb la metodologia

LEAN. Metodologia que ve del sector manufacturer i que, en certa manera, te la seva aplicació dins el sector de la construcció en un intent per la aplicació de coses noves.

◗ NOVETATS LEGISLATIVESSEGURETAT I SALUT EN OBRES DE CONSTRUCCIÓ

El BOE de data 23/03/10 ha publicat el RD 337/2010, de 10 de març, pel qual es modifica el RD 39/1997 que aprova el Reglament de Serveis de Prevenció, i són igualment modificats:

- RD 1627/1997, que estableix les disposicions míni-

mes de seguretat i salut en obres de construcció. D’aquest text legal es deroga l’art. 18 referent a l”Avís Previ”, que a partir d’ara desapareix, restant substituït per la “Comunicació d’apertura”, que s’haurà de cursar a l’autoritat laboral per cada con-tractista, a la qual unirà, preceptivament, el seu Pla de Seguretat i Salut.

- RD 1109/2007, pel qual es desenvolupa la Llei

32/2006 de subcontractació en el sector de la cons-trucció. Aquest text legal introdueix l’obligació de què en el Llibre de Subcontractació s’anotin les per-sones responsables de la coordinació de seguretat i salut en fase d’execució així com els canvis que es produeixin durant la realització de l’obra. El RD 337/2010 entra en vigor el 24/03/10.* El text complet es pot trobar al web col·legial:

Serveis al col·legiat Ë Centre de Documentació Ë Novetats legislatives

Més informació: Assessoria del COAATT

Tel. 977.212.799 (ext.1) · [email protected]

Page 6: 04 enllaç abril 2009

[ 6 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ENLLAÇ Abril 2010

Les organitzacions. La evolució del pensament, la inclu-sió del pensament científic, la irrupció dels processos i procediments tecnològics, provoca un canvi permanent en les tipologies de les organitzacions, passant des de les formes més simples a les més complexes o utilitzant el coneixement dels operaris per generar el que avui en dia coneixem amb el nom d’organitzacions intel·ligents. • Comprendre la evolució de les organitzacions com a

objecte necessari dins els diferents tipus de societat al llarg de la història.

• Conèixer els diferents tipus d’estructures organitza-cionals i l’adaptació en el medi sobre el que basen la seva activitat.

• Saber com canvien els diferents tipus d’estructures organitzatives amb els canvis estratègics.

• Saber quina ha estat la necessitat en el canvi dels sistemes de planificació i control al llarg de la histò-ria moderna de les organitzacions.

• Conèixer les diferents teories organitzacionals des de la època d’en Taylor fins als nostres dies.

• Entendre l’evolució de les teories organitzacionals, així com l’afecció en la mateixa dels recursos i la seva necessitat.

• Saber qui formava part de cada una de les teories organitzacionals i quina ha estat las seva aportació fins avui en dia.

• Què es el que ha perdurat fins els nostres dies de cada una de les diferents teories i els seus propul-sors i com ens afecte avui en dia.

Gestió d’equips de treball i la seva visió sistèmica.• Conèixer els fonaments bàsics de la teoria general

de sistemes.

• Entendre en quins aspectes generals del dia a dia ens pot arribar a afectar la TGS i com podem arribar a entendre els sistemes que ens envolten.

• Conèixer les característiques dels equips de treball i saber desenvolupar treballs en equip. Identificar els seus diferents components i els seus rols de treball.

• Aprendre a anticipar-se als conflictes i saber resol-dre’ls, etc.

Gestió de la producció i teoria de les restriccions.

• Entendre els diferents conceptes de producció, pro-ductivitat i la seva gestió.

• Conèixer les diferents tècniques de planificació de la producció.

• Entendre el concepte de coll d’ampolla i les seves interpretacions

• Conèixer les tècniques d’aplicació d’aquesta teoria.• Comprendre com es va gestar la crisis fordista i

quins van ser els seus resultats.• Aparició del model de producció LEAN, etc.

El model de producció LEAN i les seves eines de con-

trol.

• Comprendre el model de fluxes en el sistema pro-ductiu de la construcció.

• Principis, estratègies i eines que proporciona i en que es basa el model LEAN.

• Funcionament del sistema de control en un projec-te.

• Valor guanyat, els seus valors i variables en la seva aplicació.

• Aplicació de prediccions en els informes d’estudis de viabilitat, etc.

Més informació: Gabinet Tècnic del COAATT

Tel. 977.212.799 (ext.3) · [email protected]

PROGRAMA DE FORMACIÓ. 2ON. QUADRIMESTRE DEL CURS 2009/2010

CÀLCUL D’ESTRUCTURES PER APARELLADORS (9 HORES)

Sala d’actes del COAATT,14, 21 i 28 d’abril de 17.00 a 20.00 h

Col·legiats: 150 € (-30% subvenció)No col·legiats: 150 €

PRESENTACIÓ: Realitzar els càlculs senzills per a projectes de rehabilitació, tals com estintolaments o implantacions d’ascensor de forma senzilla i pràctica.

PONENTS: GEMMA MUÑOZ SORIA, Arquitecta i Arquitecta tècnica, professora del departament de Construccions Arquitectòniques II de la EPSEB –UPC

PROGRAMA:

Primera sessió: Decisions dels tipus d’elements estructurals a escollir: tipus de sostre, tipus de pilars, unió biga - pilar, tipus de material. Normatives per al càlcul de descens de càrregues: DB SE, DB SE-AE. Exemple Càrregues: càlcul a mà de les càrregues a aplicar segons la normativa vigent. Segona sessió: Teoria sobre bigues i pilars d’ acer senzills a calcular: Segons normativa vigent: DB SE-A. Exemple Pilar metàl·lic: càlcul a mà d’un pilar metàl·lic. Exemple Biga metàl·lic: càlcul a mà d’una biga metàl·lica. Teoria sobre Sostres unidireccional: Segons normativa vigent EHE-08 (2 tipus càlcul). Tercera sessió: Fàbrica de maó. Parets de càrrega. Càlcul segons el document Bàsic DB SE-F. Exercicis pràctics. Repàs general dels exercicis realitzats.

SUBVENCIÓ PER

A COL·LEGIATS

-30%

Page 7: 04 enllaç abril 2009

ENLLAÇ Abril 2010 [ 7 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

VALORACIONS I FINANCES (9 HORES)

Sala d’actes del COAATT, 5, 12 i 19 de maig de 17.00 a 20.00 h Col·legiats: 135 € (-30% subvenció). No col·legiats: 135 €

PRESENTACIÓ: El curs pretén facilitar els conceptes de valoracions i finances, donant a conèixer el mètodes més utilitzats per realizar un informe de valoració o taxació. Aquesta és una de les sortides professionals que està tenint més demanda.

PONENTS: JOSE BABILONI GOMIS,

PROGRAMA: Primera sessió: Introducció: Conceptes generals de valoració - Conceptes generals financers- Mètode de cost Segona sessió: Mètode de comparació. Mètode d’actualització de rendes. Tercera sessió: Mètode residual. Aplicacions dels diferents mètodes a les diverses finalitats de valoració: Hipotecàries, Urbanístiques, Administratives, Legals

INFORMES PERICIALS (9 HORES)

Sala d’actes del COAATT, Dimecres 26 de maig, 2 i 9 de juny, de 17.00 a 20.00 h

Col·legiats: 135 € (-30% subvenció). No col·legiats: 135 €

OBJECTIUS: Donar els coneixements i les habilitats per redactar informes de valoració de danys en edificis existents, a fi de poder oferir un servei més dintre del nostre camp laboral. En aquest curs es mostraran els aspectes més importants a tenir en compte a l’hora de fer un informe de danys d’un edfici existent, i la seva valoració.

PONENTS: ÀNGEL ALBERT ESTEVE, ÀNGEL PITARCH ROIG I BEATRIZ SÁEZ RIQUELME

PROGRAMA: 1.- Introducció: Tipus d’informes i dictàmens. Aspectes jurídics. 2.- Presa de dades i inspecció de l’edifici: Documentació prèvia. Visita pericial. Realització de cates i comprovacions “insitu”. Anàlisi posteriors. 3.- Redacció d’informes: Introducció. Objecte del dictàmen. Anàlisi. Conclusions. Proposta d’intervenció i valoració. Resum. Annexes. 4.- Exemples de casos pràctics

Més informació i inscripcions en línia:

www.apatgn.org Ë Serveis al col·legiat Ë Àrea de Formació

FORMACIÓ EXTERNA

BEQUES PER AL MÀSTER EN DIRECCIÓ D’EMPRESES CONSTRUCTORES I IMMOBILIÀRIES

(MDI)

Com a conseqüència del conveni suscrit entre el Consejo General de la Arquietctura Técnica de España amb el Màster de la Universidad Politécnica de Madrid, cada col·legi disposa d’una mitja beca per a la realització d’aquests estudis el curs 2010/2011.

Sol·licituds fins el 30 de juny

Informació i sol·licituds: www.mastermdi.es

Anuncis a les publicacions del COAATT,l a m i l l o r mane r a d ’ a r r i b a r a l s p r o f e s s i o na l s d e l s e c t o r

C on s u l t e u c ond i c i o n s a l a S e c r e t a r i a d e l C o l · l e g i

FORMACIÓ INSTRUMENTAL

INTERNET I EL SEU ENTORN, INTERNET I EL NOSTRE ENTORN (9 HORES)

Sala d’actes del COAATT, Dates a determinar

OBJECTIUS: Properament entrarà en funcionament el visat digital, una eina informàtica que facilitarà a tots la tasca del visat, ja que des de casa nostra, i des de la oficina o el despatx, podrem realitzar aquest tràmit imprescindible sense haver de desplaçar-nos, ela-borar documentació física... Per poder dur a terme aquesta tasca, cal conèixer i dominar l’entorn d’Internet, les comunicacions per la xarxa, la creació i edició de documents en PDF i altres eines d’ajut que ens facilitaran portar-ho a terme.El COAATT posa a l’abast del col·legiat un curs per a conèixer l’entorn d’Internet, i les eines necessàries per a poder portar a terme el visat digital, que es complementarà amb un curs específic de visat digital donant a conèixer el nostre entorn des d’internet..

PROGRAMA: Introducció. Conectar-se a Internet. Els navegadors. Els buscadors. El correu electrònic. Comunicar-se en línia. Fòrums i grups de discussió. Compres a Internet. Seguretat a Internet. La signatura digital. Generació i edició de PDFs.

Page 8: 04 enllaç abril 2009

[ 8 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ENLLAÇ Abril 2010

◗ ASSESSORIA DE TREBALL DEL COAATT

OPORTUNITATS LABORALS AL WEB COL·LEGIAL

www.apatgn.org é Despatx AT é Serveis é Assessoria de Treball

Tota la informació sobre: Demandes de particulars i empreses - Borsa de Pèrits Judicials - Test de l’Edifici - Oferta Pública i Oposicions - Licitacions de l’Administració – Subvencions - Altres sortides professionals

Més informació: Assessoria de Treball del COAATT · Tel. 977.212.799 (ext. 3) · [email protected]

BORSA DE TÈCNICS PER A LA REALITZACIÓ DE TEDI DURANT L’ANY 2010

Fins el 15 d’abril. Obert el periode d’inscripció per formar part de la borsa de tècnics per realitzar TEDI.Procés d’actualització de les llistes d’inscrits per la realització del TEDI 2010

CONDICIONS PARTICULARS PER A LA REALITZACIÓ DEL TEDI

1. Podran optar a la convocatòria, tots els col·legiats residents exercents, que estiguin donats d’alta de l’impost d’activitats econòmiques (IAE), que disposin d’assegurança de responsabilitat civil vigent, i que estiguin afiliats a RETA o PREMAAT.

2. És requisit indispensable per a la confirmació de la inscripció, rebre la formació sobre el contingut i l’eina informàtica per la realització del TEDI que el COAATT proporcionarà.

3. El Test de l’Edifici s’ajustarà al document i a l’eina informàtica, per a la seva gestió i realització, aprovada per la Secretaria d’Habitatge i subministrada pel COAATT

4. El termini d’execució de cada test d’Edifici no excedirà 1 mes des de la data de l’encàrrec.5. Els honoraris professionals s’ajustaran als establerts a les condicions pactades entre els Col·legis Professionals

participants al concurs i el Departament d’Habitatge de la Generalitat* A la quantitat resultant se li aplicarà una retenció del 12% que el COAATT rebrà en concepte de gestió i avançament d’honoraris professionals.** A aquest import s’hi afegirà l’IVA (16%) i la retenció (15%), corresponent.*** El pagament s’efectuarà als 60 dies de presentada la factura al Registre del COAATT, acompanyada de dos exemplars del TEDI per poder lliurar-ne un als sol·licitants, si s’escau, i una còpia de l’arxiu informàtic

CRITERIS D’ASSIGNACIÓ GENERALS DE CANDIDATS

1. L’assignació dels diferents encàrrecs professionals es realitzaran per rigorós ordre numèric, tenint en comp-te, per fer-ho, la data d’entrada del full d’inscripció, per a l’adjudicació del TEDIS.

2. Per tal de determinar l’ordre d’adjudicació es realitzarà un sorteig en el que es determinarà el número inici-al.

El full d’inscripció es pot descarregar de l’apartat TEDI dins ASSESSORIA DE TREBALL del web del col·legi, que heu de retornar omplert, inclòs els col·legiats residents ja inscrits, per correu electrònic a [email protected], o al fax 977 22 41 52.

XV EDICIÓN DE LOS PREMIOS DE LA ARQUITECTURA TÉCNICA

El Consejo General de la Arquitectura Técnica de España, CGATE, convoca la XV edición de los Premios de la Arquitectura Técnica a la Seguridad en la Construcción, destinados a dis-tinguir las aportaciones, debidas a la iniciativa pública o privada, que supongan un avance en la prevención de riesgos laborales en las obras de edificación.

Fins el 30 de juny

Més informació: www.arquitectura-tecnica.org

Page 9: 04 enllaç abril 2009

ENLLAÇ Abril 2010 [ 9 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

◗ AVANTATGES COL·LEGIALSSERVEI DE LLIBRERIA

Hormigón armado

Pedro Jiménez Montoya, etc.

15ª edición basada en la EHE-2008, Ajustada al Código Modelo y al Eurocódigo EC-2

Barcelona : Gustavo Gili, 2009

P.V.P.: 91.5 € P.V. Col·legiats: 70 € (+4% IVA)

Tratado de construcción

Andreas Heene, Heinrich Schmitt

8ena. ed rev. i ampl.

Barcelona : Gustavo Gili, 2009

P.V.P.: 91.5 € · P.V. Col·legiats: 70 € (+4% IVA)

COL·LEGIATS

José Mª Crespo Álvarez, és President de la Societat pro-tectora d’Animals de Torredembarra.

Apreciado compañero:Como Colegiado y Presidente de la Sociedad Protectora de Animales de Torredembarra, te dirijo la siguiente petición para todos aquellos que sean clientes de Caixa Tarragona y quieran colaborar con el Proyecto del Programa TU AJUDES.La Protectora de Animales de Torredembarra, ha pre-sentado un programa para la esterilización masiva de perros y gatos en los Refugios y evitar, así, que se sigan reproduciendo de forma incontrolada y por consiguiente

con las consecuencias de los innumerables abandonos.Esterilizar a una hembra abandonada, representa evitar que crien entre 8 ó 10 cachorros, que en el futuro serán abandonados y saturarán las Protectoras, como sucede actualmente.Gracias por vuestra colaboración. PROGRAMA “TU AJUDES” DE CAIXA TARRAGONA.

CÓDIGO DE VOTACIÓN DE LA PROTECTORA DE

ANIMALES DE TORREDEMBARRA : 1155

Un cordial saludo. José Mª Crespo Álvarez.

BASES DE PREUS I PROGRAMES D’AMIDAMENTS

REOC

2009

REMETI

2009

PREOC I PREMETI 2010 PV Públic PV Col·legiats COAATT

PREOC 2010 (DVD). Precios de construcción + Documentación 64 € 60 €

PREMETI 2010. Programa de mediciones y presupuestosActualizaciones: 50 €

120 € 112 €

OFERTA CONJUNTA: PREOC + PREMETI 145 € 135 €

ITEC. PREUS I PLECS 2010 [Fins el -50% de dte.] PV Públic PV Col·legiats

COAATT

Llibres (4 vols.) 139,42 € 123 €

Base de preus 2010. (Llicència USB) 270,6 € 135 €

Base de preus i Plecs 2010. (Llicència USB) 390,7 € 255 €

Clau USB (Primeres llicències) 25 € 25 €

GABINETE TÉCNICO. APAREJADORES DE GUADALAJARA. PRECIO CENTRO 2010 [Fins el -20% de dte.] PV Públic PV Col·legiats COAATT

Libro precios centro 2010 125 € 100 €

Base de datos 132 € 105,59 €

Oferta conjunta: Libro + Base de Datos 250 € 200 €

Oferta conjunta: Libro + Base da datos + Programa de mediciones (Menfis, presto, o Gest) 610 €

COM-CAL, Software d’arquitectura i construcció PV Públic PV Col·legiats COAATT

Oferta conjunta: Base de preus + Programa d’amidaments 450 € 200 €

Més informació, reserves i adquisicions: Web col·legial Ë Serveis al col·legiat Ë Avantatges

Page 10: 04 enllaç abril 2009

[ 10 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ENLLAÇ Abril 2010

IMPORTANT

Rebeu les darreres notícies de l’Enllaç per correu electrònic. Envieu un missatge amb les vostres dades a

[email protected]

Recordeu que al web col·legial hi trobareu l’arxiu obert del Butlletí ‘Enllaç’.Accés al text complet del número en curs, i tots els anteriors.

◗ FUNDACIÓ TARRAGONA UNIDA6è RECULL DE DIBUIX REIS 2010

El Col·legi agraeix la participació de tots els nens i nenes que van portar un dibuix als Reis, i que aquest any en van ser més que mai.

Us mostrem les dibuixos triats per la felicitació institucional del proper nadal

Lluis Salvadó (3 Anys)

Josep M. Marsal (10 anys)

Pep Ruiz (8 Anys) Pau Amorós (5 Anys)

Page 11: 04 enllaç abril 2009

ENLLAÇ Abril 2010 [ 11 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

Evaluación de sobrecargas de uso de

vivienda en estructuras de edificación

Juan Roldán RuizMurcia: ASEMAS: Fundación Universitaria San Antonio, 2007

Métodos simplificados de cálculo : para

los que se inician en el cálculo de estruc-

turas y para simplificar en cálculo a los ya

iniciados

J.J. García-Badell; I. García-Badell; M.A. Moreno FernándezMadrid : Bellisco, 2007

Números gordos en el proyecto de

estructuras

Juan Carlos Arroyo Portero6ª ed. -Madrid:Cinter Divulgación Técnica, 2004

Vademecum para el calculista: hormigón

armado, madera, metálica con CD-ROM:

métodos simplificados de cálculo de

estructuras : ejemplos paso a paso

J.J. García-Badell Madrid : Bellisco, 2003

◗ Cdoc. Biblioteca i Centre de DocumentacióRECURSOS EN LÍNIA

INDICADORS DE COJUNTURA ECONÒMICA. Departament d’Economia i Finances

Publicada l’actualització del recull d’indicadors sobre l’evolució de l’economia catalan i del seu entorn (març 2010)

Accessible des del web del departament d’Economia i Finances a : www.gencat.cat

Conté: Síntesi d’indicadors econòmics - Evolució del producte interior brut - Indicadors d’activitat i demanda - Indicadors de comerç exterior - Mercat de treball - Indicadors de preus i salaris - Altres indicadors - Evolució del producte interior brut. Catalunya / Espanya - Indicadors d’activitat i demanda (I) Catalunya / Espanya - Indicadors de comerç exterior Catalunya / Espanya - Mercat de treball (I) - Enquesta de població activa Catalunya / Espanya - Mercat de treball (II) - Afiliació i contractes Catalunya / Espanya - Salaris, costos i preus Catalunya / Espanya - Sector monetari i financer

Més informació: Centre de Documentació - Biblioteca del COAATT • Tel. 977 212 799 · [email protected]

ESTRUCTURES: BIBLIOGRAFIA DISPONIBLE A LA BIBLIOTECA

Gestión de la calidad en la arquitectura técnica. La nueva forma

de ejercer la profesión

Antonio Garrido Hernández ; E. Montero Fernández de BobadillaMadrid: Consejo General de la Arquitectura Técnica de España, CGATE, 2008

Guía interpretativa de la norma UNE-EN ISO

14001:2004 para empresas constructoras

Madrid : AENOR, cop. 2007

GESTIÓ DE LA QUALITAT: BIBLIOGRAFIA DISPONIBLE A LA BIBLIOTECA

Peritaciones judiciales Inmobiliarias:

manual básico

Antonio Llano ElcidBilbao: Ediciones inmobiliarias Llano, 2008

La valoración inmobiliaria: teoría y prác-

tica

Pere González Nebreda, Julio Turmo de Padura, Eulalia Villaronga Sánchez Madrid: La Ley, 2006

Valoración de inmuebles de naturaleza

urbana

José V. Ferrando CorellValencia : Universidad Politécnica de Valencia, UPV, 2004

Valoraciones inmobiliarias : fundamentos

teóricos y manual práctico

Antonio Llano Elcid 7ª ed . - Bilbao : Ediciones inmobiliarias Llano, 2007

VALORACIONS I TAXACIONS: BIBLIOGRAFIA DISPONIBLE A LA BIBLIOTECA

Page 12: 04 enllaç abril 2009

[ 12 ]

COL·LEGI D’APARELLADORS, ARQUITECTES TÈCNICS I ENGINYERS D’EDIFICACIÓ DE TARRAGONA

ENLLAÇ Abril 2010