110428 Premsa Portesobertes BTX_FP

download 110428 Premsa Portesobertes BTX_FP

of 3

Transcript of 110428 Premsa Portesobertes BTX_FP

  • 8/7/2019 110428 Premsa Portesobertes BTX_FP

    1/3

    11Dijous, 28 Dabril Del 2011

    El Consell Comarcal de lAlt Ur-

    gell ha declarat bns culturalsdinters local les esglsies deSant Ermengol del Pont de Barvell i Sant Andreu dAristot, aixcom lesglsia de Sant Joan Fu-mat, segons van informar ahirdes de lorganisme, don van pre-cisar que els tres expedients hanestat incoats a petici del bisbatdUrgell, titular dels temples, ihan estat completats pels serveistcnics de cultura del ConsellComarcal.

    En el transcurs de la realitzacidels informes que acompanyenels respectius expedients sha po-gut determinar, en el cas de les-

    glsia de Sant Ermengol del Pontde Bar Vell, que es podria tractarduna antiga esglsia romnica,escapada en un moment inde-terminat, que es trobaria en unarelaci ntima amb el pont on vamorir accidentalment el seu titu-lar, el bisbe Ermengol, la tardorde lany 1035. Es tractaria, per

    tant, duna de les manifestacionsarquitectniques ms antiguesdel culte del bisbe sant.

    Per la seva part, lesglsia deSant Andreu dAristot, s untemple de notables proporcionsque concentra uns valors arqui-tectnics basats en el seu estilromnic caracteritzat per uns pa-raments fora regulars i portes i

    nestres adovellades, a base degrans carreus de granit, que de-mostren ladopci per part delsartfexs de depurades tcniquesde talla que ens situen ja en plesegle XII i que vinculen lesglsiaamb altres construccions romni-ques del Barid i de la Cerdanya.

    Finalment, lesglsia de Sant Joan Fumat, que dna nom al

    poble on est situada i a la vallde Sant Joan, s un edi ci queconcentra uns valors basats enuna certa rusticitat constructivaamb certes pretensions que es lo-calitzen a la torre del campanarde secci octogonal i, en menysmesura, a la seva porta daccs, iuna lnia simple i funcional, molt

    lligada amb unes formes tradi-cionals slidament implantadesa la zona. En aquest cas es parladun edi ci totalment refet al se -gle XVIII sobre el seu antic prece-dent dpoca medieval.

    A partir de la seva declaraci

    com a b cultural dinters local,tots tres immobles passaran a in-tegrar-se al Catleg de PatrimoniCultural de la Generalitat i gau-diran del rgim de protecci es-pec c que es desprn de la Lleide patrimoni cultural catal.

    LAlt Urgell declara tres esglsiescom a bns culturals dinters local

    patrimoni

    ccau

    F s s S a a s .

    Sant Ermengol del Pont de Bar, Sant Andreu dAristot i Sant Joan Fumat, al catleg Redaccila seu Durgell

    vall daran Vaquira-Berettanca les portesamb 776.274esquiadors agnciesnaut aran

    Vaquira-Beret ha tancat unade les temporades ms llar-gues de la seva histria amb

    149 dies dexplotaci i ambuna a uncia de 776.274 es -quiadors, un 1,08% ms quela temporada passada, se-gons van informar ahir desdel camp de neu arans.

    El 27 de novembre es vainiciar la temporada 2010-2011 amb la inauguracidun nou remuntador, el te-lecadira Jorge Jordana, i tresnoves pistes, que ampliavenlrea esquiable a 120 quil -metres. El nou telecadira hatransportat 569.860 esquia -dors. La precipitaci de neuacumulada ha estat de 5,50

    metres, davant dels 13 me-tres registrats la temporadaanterior.

    Els perodes del pont dela Constituci, Nadal, CapdAny, Reis isetmanes blan-ques han estat els que han re-unit un nombre desquiadorsms elevat.

    Lequip de govern de lAjunta -ment de la Seu dUrgell va res-pondre ahir a les manifestacionsde Progrs sobre la situaci a lasocietat pblica Parc del SegreSA, en el sentit que no s certque els tres membres externs delconsell dadministraci dimitei-xin de les seves responsabilitats.

    Lalcalde de la capital al -turgellenca, Albert Batalla,va demanar al PSC que dei-

    xi dempastifar i va atribuirles declaracions que ha fet alnerviosisme electoral que vol

    apro tar-ho tot per crear pol -miques inexistents.

    Batalla va puntualitzar que Jaume Tpies, Joan Massa i n-gel Rubio no han presentat la di-missi, com va a rmar Progrs,sin que tan sols han posat elseu crrec a disposici del presi-dent del consell dadministracidel Parc. I va afegir que conti-nuen sent membres del conselldadministraci, amb el qual hiha hagut un dileg uid i per -manent, per shi sumen cir-

    cumstncies que han fet que esplantegin continuar. En aquestsentit, Batalla va especi car que

    en cap cas shan plantejat lacontinutat per desavinences,sin per motius personals, ja quealguns dells feia ms de vintanys que en formaven part.

    Daltra banda, des de lequipde govern es va subratllar quelampliaci de les competnciesde Parc del Segre es va tirar en-davant a travs del plenari mu-nicipal per dos motius: el con- juntural, per poder recuperarlIVA de les inversions fetes enequipaments en els darrers deu

    anys, i perqu les installacionsolmpiques i lesport de la ciutatno visquin desquena.

    Batalla nega les dimissions

    a la societat Parc del Segre

    la Seu durgell

    Redaccila seu Durgell

    LInstitut Joan Brudieu de laSeu dUrgell ha organitzat una jornada de portes obertes perdilluns vinent per presentarla seva oferta formativa i edu-cativa a les famlies que desit-gen preinscriure i matricularels seus lls als ensenyamentspostobligatoris de batxillerati de formaci professional, degrau mitj i superior, segonsvan informar ahir fonts delcentre educatiu.

    La jornada consta de duesparts: de les 19.00 a les 20.30hores hi haur una visita gui-

    ada a totes les installacions delinstitut, i a les 20.30 es faruna reuni informativa a lasala dactes.

    El departament dEnsenya-ment ha establert les dates delperode de preinscripci alsensenyaments postobligatorisal curs 2011-2012. Enguany lapreinscripci per al batxillerat iels cicles formatius de grau mit- j es far entre els dies 9 i 20 demaig. Quant als cicles formatiusde grau superior, la preinscrip-ci es far entre els dies 23 demaig i el 3 de juny. La matrcu

    -la, un cop baremades les llistes,ser de l1 al 7 de juliol.

    Jornada de portesobertes al Joan Brudieu

    Redaccila seu Durgell

    educaci

  • 8/7/2019 110428 Premsa Portesobertes BTX_FP

    2/3

  • 8/7/2019 110428 Premsa Portesobertes BTX_FP

    3/3

    DIJOUS 28 DABRIL DE 2011Diari ms Andorra Pirineu12

    Linstitut Joan Brudieude la Seu dUrgell ha or-ganitzat una jornada deportes obertes per al pro-per dilluns 2 de maig pertal de presentar la sevaoferta formativa i educa-tiva a les famlies que de-sitgen preinscriure i ma-tricular els seus fills ifilles als ensenyamentspostobligatori s de Batxi-llerat i de Forma ci Pro-fessional, grau mitj i su-

    perior. La Jorna da constade dues parts: de les 19 ales 20:30 hores, hi hauruna visita guiada a totes

    les installacions de lins-titut, i a les 20:30 hores,es far una reuni infor-mativa a la sala dactes.

    Tres esglsies de lAlt Urgell ja sn

    nous bns dinters cultural local

    PATRIMONI

    Els temples catalogats aix sn el de Sant Pont de Bar vell, Sant Andreu dAristot i Sant Joan Fumat

    Tots tres expedients hanestat incoats a petici delBisbat dUrgell, titulardels temples, i han estatcompletats pel ConsellComarcal de lAlt Urgell.Lesglsia de Sant Ermen-gol del Pont de Bar vell,

    que es podria tractar du-na antiga esglsia romni-ca, escapada en un mo-ment indeterminat, quees trobaria en una relacintima amb el pont on vamorir accidentalment elseu titular, el bisbe Er-mengol, la tardor de lany1035.

    Lesglsia de Sant An-dreu dAristot s un tem-ple de notables propor-cions que concentra unsvalors arquitectnics ba-sats en el seu estil rom-nic caracteritzat per unsparaments fora regularsi portes i finestres adove-

    llades, a base de grans ca-rreus de granit que de-mostren ladopci perpart dels artfexs de de-purades tcniques de tallaque la situen ja en ple se-gle XII. Finalment, lesgl-sia de Sant Joan Fumat,que dna nom al poble ones troba situada i a la vallde Sant Joan, s un edificique concentra uns valors basats en una certa rusti-citat constructiva ambcertes pretensions que eslocalitzen a la torre delcampanar de secci octo-gonal i, en menor mesura,a la seva porta daccs.

    Les esglsies de Sant Er-mengol del Pont de Barvell, Sant Andreu dA-ristot i Sant Joan Fumatja sn bns culturalsdinters local.

    ANA

    La Seu dUrgell

    Lesglsia de Sant Andreu dAristot.ARXIU

    Vaquira-Beret hatancat una de les tem-porades ms llarguesde la seva histria,amb 149 dies dexplo-taci i amb unaafluncia de 776.274esquiadors, un 1,08%ms que la temporadapassada. El 27 de no-vembre es va iniciar latemporada amb lainauguraci del Tele-cadira Jorge Jordana itres noves pistes, queampliaven lrea es-quiable als 120 quil-metres. El nou teleca-dira ha transportat569.860 esquiadors.La precipitaci de neuacumulada ha estatde 5,50 metres davantdels 13 metres de latemporada anterior.

    Vaquira-Beret harebut enguany776.000 esquiadors

    ESQU

    Jornada de portes obertesa linstitut Joan Brudieu

    EDUCACI

    ANALa Seu dUrgell

    Linstitut Joan Brudieu.ANA

    Organy ser procla-mada aquest cap desetmana 51a CiutatPubilla de la Sarda-na. Dissabte est pre-vista una cercavilaque acabar amb la-rribada de la Flamade la Sardana amb unportador especial ales Hortes.

    Una cadena huma-na traslladar la Fla-ma fins a la plaaMajor, on el presi-dent de la FederaciSardanista de Cata-lunya far la procla-maci oficial dOr-gany com a 51aCiutat Pubilla de laSardana.

    Organy ser la 51Ciutat Pubilla de laSardana

    CULTURA

    Aquest cap de setmanaes disputar la terceraedici del Raid Urgellis-tan. La prova sha conso-lidat rpidament i en-guany ha hagut detancar la inscripciabans dhora. Shi esp erala pres ncia de 135 afi-cionats als esports da-ventura.

    A ms a ms, en aques-ta edici lUrgellistantamb esdev el primerGran Premi Internacio-nal de Raids de Muntan-ya a Catalunya, per laqual cosa shi espera lapresncia dequips es-trangers.

    Per aix, el recorregutde categoria elit ser msexigent, segons ha expli-cat el director de la pro-va, Albert Vilana.

    xit dinscripcionsa la tercera edicidel Raid Urgellistan

    REDACCI

    La Seu dUrgell

    ESPORTS DAVENTURA