2010 oct-nov

20
Butlletí infantil i juvenil de la Biblioteca Vapor Vell Núm. 7. Octubre/Novembre 2010 Il·lustració d’Ana Juan Sumari 2/L’il·lustradora de portada Ana Juan 3/Aquest mes de... Novembre! De cap a la tardor! 4/ Pels més petits I* Llibres d’imaginació 0-6 I* Llibres d’imaginació + CD 6/ Les activitats del mes a la Biblioteca Vapor Vell 7/ Pels no tant petits! I** Llibres d’imaginació 7-10 El conte musical El llibre de coneixements 9/ L’expo de paper 11/ Pels que ja són grans! I*** Llibres d’imaginació 10-12 El còmic JN El llibre d’imaginació +13 13/ Què saps de ... Jack London 14/ Racó de Pares i Mares L’Article: Cuando papá hace tanto como mamá, per C. Jan Els llibres del Racó de Pares L’Article Parc Astronòmic del Montsec: l’observació a l’abast de les famílies El web 20/ Contraportada Activitats infantils a les biblioteques de Sants-Montjuïc, i altres biblioteques de la vora.

description

Butlletí infantil i juvenil de la Biblioteca Vapor Vell.

Transcript of 2010 oct-nov

Page 1: 2010 oct-nov

Butlletí infantil i juvenil de la Biblioteca Vapor Vell

Núm. 7. Octubre/Novembre 2010

Il·lustració d’Ana Juan

Sumari 2/L’il·lustradora de portada

Ana Juan 3/Aquest mes de... Novembre!

De cap a la tardor! 4/ Pels més petits

I* Llibres d’imaginació 0-6 I* Llibres d’imaginació + CD

6/ Les activitats del mes a la

Biblioteca Vapor Vell

7/ Pels no tant petits! I** Llibres d’imaginació 7-10 El conte musical El llibre de coneixements

9/ L’expo de paper

11/ Pels que ja són grans!

I*** Llibres d’imaginació 10-12 El còmic JN El llibre d’imaginació +13

13/ Què saps de ...

Jack London 14/ Racó de Pares i Mares

L’Article: Cuando papá hace tanto como mamá, per C. Jan

Els llibres del Racó de Pares L’Article Parc Astronòmic del Montsec: l’observació a l’abast de les famílies

El web

20/ Contraportada Activitats infantils a les biblioteques de Sants-Montjuïc, i altres biblioteques de la vora.

Page 2: 2010 oct-nov

2

L’il·lustradora de portada

Nascuda a València el 1961, on va estudiar Belles Arts abans de traslladar- se a Madrid, on començà a publicar en revistes com La Luna i Madriz, i altres mitjans com el diari El País, o l’Instituto de la Juventud. Els anys noranta realitza vàries exposicions a Ginebra, Nova York, Madrid i Barcelona; i gaudeix d’una beca de la editorial Kodansha a Tokio. Des del 1995 col·labora amb la revista The New Yorker. Ha publicat diferents llibres il·lustrats, alguns d’ells per a infants, que han estat traduïts a diferents llengües. El 2006 Comenoches, la seva primera obra, va ser guardonada amb el Premi “Ezra Jaks Keat Prize” als Estats Units; aquell mateix any li també concedeixen el premi Junceda Iberia. Aquest 2010 ha estat guardonada amb el Premio Nacional de Ilustración. Mai va voler ser il·lustradora infantil, però sense adonar-se es va trobar dins el fascinant món de la il·lustració infantil, on va poder deixar anar la seva imaginació, tot i ser al servei d’un text. Li interessen les històries universals, suggerents i divertides, amb un porta oberta a la fantasia; diu que te debilitat per les històries que són, així com les seves il·lustracions, una mica transgressores i irreverents.

La seva bibliografia a la biblioteca Vapor Vell:

Elenita / Campbell Geeslin i il·lustracions d’Ana Juan Madrid: Kókinos, 2006. Signatura I* Gee

Comenoches / Ana Juan Madrid: Alfaguara, 2007. Signatura I* Jua

Bibí y las bailarinas / Monique de Varennes i il·lustracions d’Ana Juan Madrid: Alfaguara, 2008. Signatura I* Vare

La parsimònia tranquil·la i altres contes / Michael Ende i il·lustracions d’Ana Juan Madrid: Alfaguara, 2004. Signatura I** End

Altres llibres de la seva bibliografia a altres biblioteques de la Xarxa:

La Bella Dorment / Germans Grimm i il·lustracions d’Ana Juan Barcelona: Barcanova, 2003 I** Gri

Los Libros de la Selva / Rudyard Kiplin i il·lustracions d’Ana Juan Madrid: Anaya, 2004. Signatura JN Kip

Biblioteca Vapor Vell

Ptge, Vapor Vell, 1 08028 Barcelona

Tel. 93 4097231 [email protected]

www.bcn.cat/bibvaporvell

Page 3: 2010 oct-nov

3

A finals de setembre va arribar la Tardor, que durarà fins mitjans desembre. Com sabeu és una època de clima variable, amb pluges i un descens de la temperatura... prepareu els abrics! Si, ja ho sabem, fa mandra començar a posar-se roba, i roba i més roba pel matí.. perquè al migdia encara fa solet i ens sobra la jaqueta i el jersei i la bufanda, i ho hem d’arrossegar tot, junt amb la cartera del cole... i sempre acabem perdent alguna cosa! Comença l’estació en que els dies s’escurcen i les nits s’allarguen... i es produeix l’anomenat equinocci de tardor: el dia i la nit duren exactament el mateix, 12 hores! A partir de llavors, els dies són cada cop més curts i les nits més llargues, fins arribar al solstici d’hivern.

També és el moment en que les plantes caduques perden el seu verdor i les seves fulles canvien de color, i mostrant-nos un ventall de tons groguencs, ataronjats, rogencs o marrons, tot just abans de caure. Un cop han caigut fan espectaculars catifes de fulles i més fulles, sobre les que podem passejar si anem al bosc o la muntanya. Diuen que la Tardor és l’estació de la melangia i el romanticisme, i que convida al recolliment, potser per allò que fa més fred i es comencen a encendre les llars de foc (qui en tingui!). És una estació que evoca l’art en totes les seves expressions, mitjançant l’escriptura, la pintura o dibuix, la música o cançó... Quina manera utilitzeu vosaltres per a expressar els vostres sentiments? També és celebra la Castanyada! Un moment ideal per a empastifar-se les mans fent els panellets que després ens menjarem.. i per torrar castanyes! Sobretot recordeu de fer un bon tall a les castanyes si no voleu que us passi com al pobre Marrameu!

Page 4: 2010 oct-nov

4

I* El llibre d’Imaginació de 0 a 6 anys

Pauline Oud.

A dormir! Barcelona: Cruïlla, 2010.

Signatura I* Oud

“... És hora d’anar-se’n a dormir i la Bet i en Lluc es preparen per ficar-se al llit. Es posen el pijama, fan un pipí, es renten les dents i les mans, miren un conte... Què més han de fer? Aquest àlbum il·lustrat és una història divertida per ajudar als més menuts a aprendre certes rutines abans d’anar a dormir ... ” El trobareu al Racó dels Petits Lectors!

I* El llibre d’Imaginació de 0 a 6 anys

Alexander Steffensmeier. La

Florentina a l’aguait. Barcelona: Barcanova, 2010.

Signatura I* Ste

“...Un emocionant àlbum il·lustrat sobre una vaca, la Florentina, diferent a les demés. Des de primera hora del matí ja està nerviosa, perquè el que més li agrada és espantar al carter que reparteix el correu a la granja. La Florentina s’amaga cada dia en un lloc diferent, i sempre aconsegueix el seu objectiu, fins que un dia el carter ja no pot continuar amb la feina, com ho solucionaran? ...”

I* El llibre d’Imaginació de 0 a 6 anys

Wanja Olten. Gens ni mica brutes. Barcelona: Takatuka, 2010. Il·lustracions de Manuela Olten. Signatura I* Olt

“... Una nena es pregunta per què ha de rentar-se les mans, malgrat que gairebé mai estan brutes. No estan brutes quan acarona els conills i molt menys quan ha estat jugant a la riera. I després la mare sempre ve amb aquestes històries sobre els bacteris, aquestes petites bestioletes que ens poden fer caure malalts i acabar a l’hospital. Una visió divertida sobre les discrepàncies entre adults i nens respecte a la necessitat de rentar-se les mans ...”

Page 5: 2010 oct-nov

5

I* El llibre d’Imaginació de 0 a 6 anys + CD

Isa Angulo. El piano de l’Anna és una màquina del temps. Bellaterra: Bellataerra Música, 2009. Il·lustracions de Subi. Signatura I* Ang “... Un conte divertit i imaginatiu sobre una nena i una pianola màgica que la transportarà a diferents èpoques on descobreix un munt de músiques i instruments de tecla que sonen i funcionen de manera molt diferent. Acompanyat d’un cd amb un ventall de músiques representatives dels estils i èpoques, des de la música clàssica al jazz, on el piano i altres instruments de tecla són els protagonistes ...”

I* El llibre d’Imaginació de 0 a 6 anys

Pepe Maestro.

Caperucita Roja Zaragoza: Edelvives, 2009.

Il·lustracions de Miguel Tanco Signatura I* Mae

“... Curiosa Caputxeta Vermella, en aquesta adaptació un llop seductor i mentider, una àvia que viu en un carro i una caputxeta zíngara que canvia la tradicional caputxa per un mocador gitano. El text clàssic i la veu de l’autor de l’adaptació, Pepe Maestro, que es pot escoltar en el cd que inclou l’edició, acompanyen les originals il·lustracions que actualitzen el clàssic i li fa un rentat de cara i ens mostren una caputxeta moderna i intel·ligent ...”

I* El llibre d’Imaginació de 0 a 6 anys + CD

La rateta que escombrava l’escaleta; El rossinyol; Els tres porquets; La lletera Barcelona: Combel, 2006.

Il·lustracions de Rosa M. Curto, Max, Maria Rius i Mabel Piérola

Signatura I* Rat

“... Recull de contes populars per als més petits: un recopilatori per a nens i nenes a partir de 3 anys que inclou quatre clàssics de la literatura infantil i un CD que reprodueix fidelment els textos de la col·lecció ‘El cavall volador clàssic’ i en fa una narració dramatitzada i amb efectes sonors. Una combinació de lectura i audició que entusiasmarà als més petits lectors ... ”

Page 6: 2010 oct-nov

Les activitats d’aquest mes

Dissabte 6 de novembre, 12h

Un tast d’òpera Aperitius Musicals són audicions didàctiques per introduir la música als prelectors i ajudar a desenvolupar la seva sensibilitat i creativitat. Escoltar, cantar, jugar i aprendre són els eixos dels concerts en els quals tant els nens com els seus acompanyants, junt amb els músics, en són protagonistes. En aquest aperitiu podrem comprovar com l’òpera desperta sentiments i genera emocions a través d’alguns dels fragments més coneguts d’òperes famoses, interpretats per Joan Sebastià Colomer acompanyat al teclat per Anna Crexells. 1-4 anys. Activitat de pagament: 3,5 €, infants i adults.

Divendres 12 de novembre, 18h

El pinzell màgic El Chen somia arribar a ser pintor, la Lian neix d’una flor de lotus i li manca un pare. Tan l’un com l’altre tenen un cor noble que els portarà a aconseguir el que desitgen i ajudar els qui més ho necessiten. Adaptació de dos contes d’autors xinesos, El pinzell màgic i Lian, amb tècnica kamishibai (“drama de paper”) i el suport d’objectes i titelles. A càrrec de Gina Clotet. De 3 a 9 anys. Activitat gratuïta

Dissabte 20 de novembre, 18h

El contador de contesTaller sobre il·lustració basat en observar diferents maneres de representar la figura del llop. Podríem dir que hi ha tants llops com il·lustradors, només cal mirar imatges per adonar-se’n. Els assistents podran fer-ne la prova inspirant-se en diverses figuracions i, després, representar aquest animal a la seva manera. A partir de 3 anys. Activitat de pagament: 3,50 € (només nens). Durada aproximada 1,30h. Aforament limitat

6

Page 7: 2010 oct-nov

7

I** El llibre d’Imaginació de 7 a 10 anys

Anik Le Ray. En Nat i el secret de

l’Esperança. Barcelona: Baula, 2010. Il·lustracions de Rébecca

Dautremer. Signatura I** Pfe

“... Que sigui inventat no significa que no existeixi. Quan l’Esperança deixa en herència a en Natanael la seva biblioteca, el jove no pot ni imaginar que tots aquells llibres amaguen el més increïble dels secrets... Ben aviat, l’Alícia, en Pinotxo, el Capità Garfi i tots els herois dels seus contes favorits adquireixen vida davant dels seus ulls. Viuen sota una amenaça terrible i només en Natanael els pot salvar. Comença aleshores per a ell una esbojarrada cursa contra rellotge per alliberar-los ...”

I** El llibre d’Imaginació de 7 a 10 anys

Roberto Malo i Fco. Javier Mateos.

La Tanga i el gran lleopard. Barcelona: Comanegra, 2009.

Il·lustracions de David Laguens. Signatura I** Mal

“...Tots tenien presa i es dirigien a algun lloc. Amb pas ferm, sols o acompanyats. Tenien molts plans, i mil coses per a fer. Parlaven per telèfon i miraven el rellotge. No es paraven mai. Però, un bon dia va succeir quelcom que els va obligar a aturar-se: una cosa que ningú esperava!. Paràbola sobre la forma de vida ràpida i deshumanitzada que duem en la societat actual, presentada com una senzilla història per a la reflexió personal de petits i grans ...”

El conte musical en CD Eduard Iniesta. El viatge d’Helena = To Taksidi tis Elenis Terrassa: Temps Record, 2010. Amb el Cor Vivaldi Signatura CD 710A

El Cor Vivaldi, format per una trentena de nens i nenes on la majoria no superen els 16 anys, posen la seva veu per cantar la obra encarregada al prolífic compositor Eduard Iniesta, músic amb una llarga trajectòria musical, que avança de bracet amb la música mediterrània i en especial amb la música grega. Aquest cd ens presenta "To taksidis tis elenis" ("El viatge d'Helena"), amb la seva banda, les veus del Cor Vivaldi, i dirigit per Òscar Boada.

Page 8: 2010 oct-nov

8

I** El llibre d’Imaginació en anglès de 7 a 10 anys

Jules Verne. 20,000 leagues under the sea:

a pop-up book. New York: Sterling, 2008. Adapatació i

il·lustracions de Sam Ita. Signatura IE Ita

“... Saps quins perills t'esperen en aquesta versió en tres dimensions de la llegendària història de Jules Verne? embarca't en un viatge perillós amb el misteriós Capità Nemo. L'acció té lloc en els quadres de còmic d’aquest llibre pop up amb il·lustracions que surten i s'aixequen espectacularment fora de la pàgina: increïbles criatures marines, una misteriosa ciutat submarina, i moltes sorpreses que apareixen quan menys t'ho esperes! Una divertida manera començar a llegir en anglès ...”

I** El llibre d’Imaginació de 7 a 10 anys

Lolita Bosch. Max i la capsa d’aire.

Barcelona: Cruïlla, 2010. Il·lustracions d’Armand.

Signatura I** Bos

“... A en Max sempre el renyen perquè es deixa les aixetes obertes, i de vegades, per mandra de caminar quatre passes, llença el plàstic al contenidor del paper. Quan fa coses com aquestes, algú que fos fi d’orella potser sentiria com la Terra es queixa. Aquest agost, però, en Max ha fet un amic molt especial, el nen de la capsa d’aire, i ara, si el pare bada, no és a temps de llegir el diari perquè ne Max ja l’hi ha pres i l’ha portat a reciclar. Un relat de fantasia ...”

El llibre de coneixements... Sara Pomarón. Papiroflèxia per a nens: senzills projectes d’origami per a ments despertes. Barcelona: Salvatella, 2010. Signatura I793.9 Pom

“… Llibre apropiat per a començar a plegar figures de paper. Està dividit en quatre nivells de dificultat, amb indicacions clares per aconseguir fer les figures d’origami. Les figures que es presenten en el llibre són adequades per fer-les amb nens. Són divertides i poden transformar-se en elements de jocs o en objectes per regalar …”

Page 9: 2010 oct-nov

La Màgia és tan antiga com la humanitat! Des d’antic s’han utilitzat encanteris, embruixos, pocions, jocs de mans, i altres maneres de produir efectes meravellosos i il·lusions fantàstiques que ningú pot explicar... Hi ha qui utilitza la màgia per a solucionar problemes o fer maldats... la majoria de vegades es tracta d’un espectacle artístic.

A l’antic Egipte ja hi havia mags! La màgia ve d’Orient, de l’antiga Pèrsia, Índia i Xina. Als inicis el mag o bruixot era el xaman, el que coneixia els remeis per a curar les malalties i es comunicava amb el món dels esperits. Era una de les persones importants del poblat o ciutat.

Endevinació, els mags a l’antiga Grècia i Roma. A través de la lectura del vol de les aus o les entranyes d’animals sacrificats els mags veien el futur, feien prediccions als emperadors quan havien de prendre una decisió important, o als guerrers abans de les seves batalles.

A l’Edat Mitjana i l’Edat Moderna la màgia va ser perseguida per l’Església. La màgia es relacionà amb les bruixes, la pràctica de l’Alquímia per a la recerca de la pedra filosofal i l’elixir de la vida eterna. També amb l’Astrologia, l’observació dels astres i la seva influència sobre el destí dels homes.

La Santeria dels esclaus negres al sg.XVII Els esclaus negres capturats a l’Àfrica i venuts a Amèrica van desenvolupar la Santeria. En aquesta creença, per a resoldre certs problemes, s’invoquen esperits, s’utilitza l’endevinació, es fan ofrenes i sacrificis d’animals o plantes.

L’expo de paper

Abracadabra… pota de cabra! El món de la màgia!

Tot i que la màgia ha estat molt perseguida en el transcurs de la Història per corrents religiosos o socials, els humans l’han utilitzat per a transformar la realitat o per a crear-ne de diferents. Moltes vegades amb la creença que la màgia els conduiria al coneixement i maneig de les lleis de l’univers. Altres cops per a crear fenòmens d’il·lusionisme, i fer possible lo impossible, ja sigui mitjançant jocs de mans, cartes, jocs mentals, aparicions i desaparicions, ...

9

Page 10: 2010 oct-nov

L’expo de paper

… El món de la màgia!

L’il·lusionisme com a art escènica. Avui dia la màgia més coneguda és l’il·lusionisme, art escènica basada en l’habilitat i l’ingeni, amb la intenció de produir efectes meravellosos, impossibles i inexplicables: desaparicions i aparicions, lectures de la ment, particions i unions de cossos, levitacions, escapisme... Aquests actes són els trucs de màgia. El secrets de la màgia blanca per a captivar a persones de totes les edats.

Segons el gran mag Juan Tamariz, el secret de la màgia per agradar a grans i menuts es deu a que es dirigeix al nen mitjançant l’efecte fascinant, al jove per l’aventura i l’emoció de l’encontre amb el misteri, i a l’adult mitjançant l’efecte impossible convertit en possible. L’il·lusionisme es pot classificar en: - Màgia de proximitat, trucs fets a curta distància per a pocs espectadors, s’utilitzen cartes, monedes i petits objectes quotidians. - Màgia de saló, per a grups mitjans, utilitza cordes, mocadors, anelles, desaparicions o transformacions de conills o coloms,... - Màgia d’escena, realitzada sobre un escenari on es desenvolupen grans trucs i il·lusions: partició i desaparició de persones, escapisme, espectacles de mentalisme...

GUIA de LECTURA

Cómo ser un mago. Barcelona: La Magrana, 2004. I793.4 Com

Magic School: 2. [Curs de màgia en DVD]. Barcelona: BO Media, 2005. IDVD 793.4 Mag

Magos: brujos, hechiceros y adivinos. Barcelona: Larousse, 2002. I133.4 Mag

Tractat de màgia. Barcelona: Random House Mondadori, 2006. I133 Tra

COLBERT, David. Els mons àgics d’en Harry Potter. Barcelona: Ediciones B, 2002. I398.4 Col

BAILEY, Vanessa. Trucos de cartas. Zaragoza: Edelvives, 1991. I793.4 Bai

BAILEY, Vanessa. Trucos de magia. Zaragoza: Edelvives, 1991. I793.4 Bai

HERREROS, Ana Cristina. Libro de brujas españolas. Madrid: Siruela, 2009. I398.2 Her

HILL, Douglas. Brujas y magos. Madrid: Altea, 1998. I133.4 Hil

KILBY, Janice. El llibre de trucs de màgia de l’aprenent de bruixot. Barcelona: La Magrana, 2004. I793.4 Kil

KILBY, Janice. El llibre de jocs de l’aprenent de bruixot. Barcelona: La Magrana, 2004. I793.4 Kil

KRONZEK, Allan Zola. El diccionario del mago. Barcelona: Ediciones B, 2001. I133(03) Kro

LAZZARATO, Francesca. Magia: criaturas y seres fantásticos. León: Everest, 2005. I398.4 Laz

LEYTON, Laurence. Mi primer libro de magia. Barcelona: Molino, 1995. I793.4 Ley

PHILLPOTTS, Beatrice. Libro de los hechizos del mago. Barcelona: Blume, 2003. I133.4 Phi

TELLO, Antonio. El gran llibre dels mags. Barcelona: Parragón, 2007. I133.4 Tel

TELLO, Antonio. El gran llibre de les bruixes. Barcelona: Parramón, 2009. I398.4 Tel

10

Page 11: 2010 oct-nov

11

I*** Llibre d’imaginació de 10 a 12 anys

Timothée de Fombelle. Celest, el meu planeta. Barcelona: Estrella Polar,

2010. Il·lustracions de Julie Ricossé

Signatura I*** Fom

“... En una ciutat d’un futur no massa llunyà hi viu un noi de catorze anys idealista i solitari. Un matí, al col·legi, s’enamora de la Celest: és la noia més meravellosa que ha vist mai. Però la Celest desapareix de sobte. I, un dia, quan es tornen a trobar, la seva vida es converteix en una lluita per sobreviure. Celest, el meu planeta, és una història d’amor i una reflexió sobre el futur de la Terra. Un llibre àgil i trepidant que enganxa i llegiràs, gairebé, d’una sola tirada ...”

I*** Llibre d’imaginació de 10 a 12 anys

Meindert DeJong. Una rueda en el tejado. Barcelona: Noguer, 2010.

Signatura I*** DeJ

“... Què penseu que passaria si tots ens poséssim a pensar amb moltes ganes en les cigonyes? La classe és a punt d’acabar per avui, però si d’aquí a demà, quan torneu a l’escola, us dediqueu a pensar i pensar en les cigonyes començaran a passar coses. Sabies que les cigonyes no poden fer els nius si les teulades són massa punxegudes? Això és el que acaben de descobrir la Lina i els seus amics i tractaran de solucionar costi el que costi... I, si aconseguissin col·locar una roda a la teulada de l’escola? Un llibre que ens parla de la bona relació de l’home amb la natura ...”

El còmic Antoine de Saint-Exupéry. El Petit príncep Barcelona: Salamandra, 2010. Signatura IC Sai “… la clàssica obra de Saint-Exupéry és un llibre que acostuma a agradar més els adults que els infants, potser per ser massa poètic. Aquesta adaptació en còmic que fa Joann Sfar potser agradarà a tothom, ja que el seu estil encaixa amb allò líric sense deixar de ser entenedor. Sfar desplega les seves dots de seducció i sembla que es trobi com peix en el aigua en un relat delirant …”

Page 12: 2010 oct-nov

12

JN Llibre d’imaginació de més de 13 anys

Lucy i Stephen Hawking. La clave secreta del

universo Barcelona: La Galera, 2010.

Signatura JN Jan “... A George el que més li agrada del món és mirar les estrelles; també li agradaria navegar i conèixer més sobre l’Univers, però sap que això és missió impossible. A casa, els seus pares són tan ecologistes que no volen sentir a parlar del progrés i la ciència. Però el que ells no saben és que l’enemic està molt a prop: acaba d’arribar un nou veï que, horror!, és un eminent científic, i això per als pares del George, només significa una cosa: perill!. Si haguessin esperat el esperava al seu fill, mai l’haurien deixat entrar a casa seva... ...”

JN Llibre d’imaginació de més de 13 anys

AVI. La veritable confessió de

Charlotte Doyle. Barcelona: Bambú, 2010.

Signatura JN Avi

“... ‘No hi ha gaires noies de tretze anys acusades d’assassinat, jutjades i declarades culpables. Jo en vaig ser una. I la meva història, tot i haver passat força anys enrere, té prou valor per ser explicada. Alerta, però: si les idees fortes i l’acció us ofenen, no la llegiu. Jo intentaré explicar la veritat, tal i com la vaig viure’ així comença aquesta història emocionant i captivadora, amb una acció trepidant a alta mar, una impressionant aventura de mariners que et costarà d’oblidar ...”

Vols col·laborar amb el Butlletí?

Has llegit un llibre, has vist una peli, has rigut amb un còmic... i ho vols compartir amb els teus companys i companyes? Fes una ressenya, una crítica, un resum... o tens alguna afició que vulguis ensenyar-nos? explica’ns el que vulguis i ho publicarem! Porta-ho per escrit a la Sala Infantil de la biblioteca! Si portes una foto teva la posarem, i si no en tens però vols que aparegui te la farem nosaltres. Aquest és el teu espai!

Anima’t!

Page 13: 2010 oct-nov

Què saps de...?

...Jack London

Jack London, fou un dels autors de novel·les d’aventures més populars dels Estats Units. Va nèixer a Sant Francisco, probablement amb el nom de John Griffith Chaney, el 1876, en el si d’una família pobre. La pobresa de la família i el fet que era un nen solitari, el van portar a passar moltes estones a la biblioteca, educant-se pel seu compte i llegint els llibres dels autors que serien font d’inspiració de les seves obres: Mark Twain, Rudyard Kipling, Joseph Conrad, Herman Melville...

Una altra font d’inspiració per a les seves novel·les fou la obligació d’haver de treballar des de jove, la necessitat d’escapar de la dura realitat que li havia tocat viure i el seu esperit d’aventura i ganes d’experiències emocionants. Va treballar en moltes feines i oficis: empleat en una fàbrica de conserves, pirata d’ostres, mariner, empleat de bugaderia, periodista independent, cercador d’or a Alaska, caçador de foques al Japó...

A la seva literatura predominen les històries d’aventures, plenes d’acció i amb perillosos viatges a llocs llunyans, desconeguts i diferents de la realitat quotidiana. I on va fer palesa la seva fascinació per la natura, ela animals, la força de la lluita per la supervivència i tot el relacionat amb l’aventura.

Després d’unir-se a la febre de l’or a Alaska, i gairebé perdre la vida, Jack London va decidir que per viure hauria d’aconseguir una educació i vendre els seus pensaments. Així l’escriptura va representar una eina per a poder escapar de la pobresa i de les dures jornades de feina que es vivien a principis del segle XX. Va començar a editar els seus contes en revistes que utilitzaven tecnologies punteres llavors i que permetien fer còpies amb força facilitat. Això el va fer guanyar diners i convertir-se en un escriptor d’èxit i molt popular.

Va morir el 1916, en circumstàncies encara avui dia poc clares, algunes veus parlen de suïcidi, altres d’un accident amb la dosi de morfina que prenia pels dolors d’una malaltia crònica que patia.

Alguns llibres de Jack London que podeu trobar a la biblioteca: Colmillo blanco. Barcelona: Sol90, 2008. Signatura I*** Lon

Amor a la vida i altres relats. Barcelona: Bambú, 2009. Signatura JN Lon

La Crida salvatge. Barcelona: Vicens Vives, 2006. Signatura JN Lon

Fer una foguera. Barcelona: Blume, 2003. Signatura JN Lon

El Lobo de mar. Madrid: Anaya, 1993. Signatura JN Lon

La Quimera del oro. Madrid: Anaya, 2004. Signatura JN Lon

13

Page 14: 2010 oct-nov

14

L’article “Cuando papá hace tanto como mamá”

Cada vez más hombres asumen tareas en casa y cuidan de los hijos - El nuevo

padre lo hace por responsabilidad, pero también por gusto

per Cecilia Jan

“… Desde que se quedó en paro hace algo más de un año, Florencio Martín, de 39 años, se hace cargo de David, de 12, y de Isaac, de tres, mientras su mujer, Vanesa, trabaja como peluquera. Este es su día a día: "Levanto a los niños, les preparo el desayuno, los llevo al cole y hago la casa. Hago la compra, la comida, los recojo del cole, los llevo al parque, ayudo al mayor con los deberes, preparo los baños y la cena". Un ejemplo extremo de una tendencia creciente: hombres que no se limitan a "echar una mano" a las mujeres en el cuidado de los niños y las tareas domésticas, sino que se corresponsabilizan, o incluso asumen más cargas que sus parejas. "El rol tradicional era muy ingrato: proveer y castigar", dice una socióloga. "Quieren una relación nueva, de afecto y cercanía", afirma otra experta. Aunque "todavía es una tendencia minoritaria, están empezando a aparecer hombres que se toman la paternidad como las mujeres la maternidad: una responsabilidad personal, y a la vez algo que proporciona una satisfacción íntima", explica Inés Alberdi, catedrática de Sociología en la Universidad Complutense de Madrid y coautora de Los hombres jóvenes y la paternidad (Fundación BBVA, 2007). "Por un lado, están los convencidos de esta nueva forma de paternidad, y por otro, los que lo hacen por responsabilidad, porque les parece injusto no compartir las tareas con las mujeres, que han estudiado lo mismo y también trabajan fuera", detalla Alberdi, directora ejecutiva del Fondo de Naciones Unidas para las Mujeres (Unifem). Martín aúna esta doble faceta. "La carga es de los dos", dice. Pero no solo es una obligación. "Para mí, es una suerte poder disfrutar de los niños. Ahora que lo he probado, ojalá pudiera quedarme en casa". Martín, que estudió hasta la antigua EGB, ha encontrado trabajo como comercial. Ahora volverán a repartirse las tareas entre los dos, en los huecos que les dejen los horarios de cada uno. Lo que Martín ha descrito como "disfrutar de los niños" está cada vez más extendido entre los hombres de las generaciones más jóvenes. "Quieren una relación nueva con sus hijos, basada en el afecto, la cercanía. Quieren cuidarlos porque es la forma de crear una verdadera relación", afirma Constanza Tobío, catedrática de Sociología en la Universidad Carlos III de Madrid y coautora del estudio El cuidado de las personas. Un reto para el siglo XXI (Fundación La Caixa, 2010). Y es que "el papel del padre tradicional era muy ingrato: proveer el sustento y castigar", recuerda Tobío. De hecho, "muchos abuelos actuales, que como padres respondieron a ese modelo, cuidan ahora gustosamente de sus nietos, es una especie de segunda oportunidad para disfrutar de una parte de la vida que se habían perdido", dice. Muchas veces, esta ausencia paternal en la anterior generación, que se daba por normal, es un acicate, a veces inconsciente, para que los padres de ahora se impliquen más. "Lo mismo soy así con los niños porque yo no lo he tenido y lo he echado en falta", reflexiona Martín. "Mi padre no ha estado conmigo lo que yo con mi hijo ni de lejos. Casi ni lo veía", compara por su parte José López, piloto de 43 años, con un hijo, Guillermo, de cinco. "No me parece bien el rol de antes de los padres, trabajar, volver a casa y poner orden", opina. Al menos teóricamente, la sociedad española acoge bien este cambio: la familia ideal, para el 71,9% de los encuestados en el barómetro de marzo del CIS, es aquella en la que "los dos miembros de la pareja tienen un trabajo remunerado con parecida dedicación y ambos se reparten las tareas del hogar y el cuidado de los hijos". "Está generalmente aceptada la idea de que si hay un nuevo modelo de madre, también debe haberlo de padre", afirma Tobío. Pero a la hora de la práctica, "los comportamientos van muy rezagados", añade. ( )

Page 15: 2010 oct-nov

España está a la cola, con Italia, en la participación masculina en tareas domésticas, según un estudio de Eurostat de 2006 entre 15 países europeos. Según este informe, los hombres españoles dedican una media diaria de una hora y 37 minutos a labores en casa, incluido el cuidado de los niños, frente a las cuatro horas y 55 minutos de las mujeres. ¿Por qué esta disparidad entre deseo y realidad? "Hay una fuerte inercia del patriarcado, basada en la división del trabajo que ha existido durante siglos. Aún existe la idea de que la tarea de cuidado, no solo de los niños, es femenina", explica Tobío. "Sin embargo, aunque es una pauta social muy arraigada, está cambiando muy rápidamente", añade. Cada vez hay más presiones en contra del modelo tradicional; la principal viene de las mujeres, que "quieren que las responsabilidades familiares se compartan", dice Alberdi. "Y las más atractivas para los hombres son las del cuidado de los niños". El modelo de incorporación de la mujer española al trabajo, a tiempo completo, empuja a que este cambio se produzca más rápidamente. Si cada vez más hombres lo desean y más mujeres lo demandan, ¿cuál es el problema? Los padres chocan aquí con un mundo laboral donde "si ya se acepta a regañadientes que una mujer se tome permisos para cuidar a los hijos, peor se acepta en el caso de los padres", afirma Tobío. Pocos dan el paso de pedir parte de las 10 semanas del permiso de maternidad que la madre puede ceder, una reducción de jornada o una excedencia. López, el piloto, lo hizo unos meses después del nacimiento de su hijo. Ha reducido su jornada el 12,5%, lo que implica, en una profesión con unos horarios tan variables como la suya, que "de las 24 horas posibles de vuelo al día, se bloquean tres, de ocho a once de la mañana. Así siempre puedo llevar al niño al cole, y siempre duermo en casa", explica. Algo más importante aún si se tiene en cuenta que su esposa también es piloto. Ella ha reducido su jornada, pero por días: trabaja siete días menos al mes, pero cuando lo hace, encadena hasta cinco noches seguidas fuera de casa. "A veces es duro, pero los sacrificios me recompensan", asegura. Un estudio reciente del Boston College, The new dad (El nuevo papá), pone de relieve que el padre moderno vive con estrés una contradicción: en el trabajo, choca con una cultura empresarial hostil al hombre que quiere más flexibilidad para atender a su familia. Y en casa, siente que la mujer no reconoce lo suficiente su implicación. "Los momentos de transición son difíciles", admite Tobío. "Es una contradicción paralela a la que vive la mujer, que en el trabajo se siente culpable por dejar a los hijos, y en casa por dejar las responsabilidades laborales" ...”

Cecilia Jan, fragment de l’article “Cuando papá hace tanto como mamá”, aparegut a El País l’11 d’octubre del 2010.

El llibre del Racó de Pares

Marc Giner. Mi hijo aprende jugando Barcelona: Larousse, 2010. Signatura 372.3 Gin

“Tot i els avenços aconseguits per les dones, ens hem quedat a mig camí en el reconeixement de les mares treballadores. Segueix imperant l’ideal de mare abnegada, sense tenir en compte que en la maternitat es generen moltes de les funcions essencials per a l’empresa: paciència, intuïció, risc, reflexió, capacitat de lideratge... Si tens la sensació de que no arribes a tot, si et sents culpable per no passar més temps amb els teus fills i insatisfeta amb la teva imatge professional, aquest és un llibre amb eines concretes per a canviar, per a integrar dos móns, el professional i el privat”

15

Page 16: 2010 oct-nov

L’article

Parc Astronòmic Montsec: L’observació a l’abast de les famílies

Centre d'Observació de l'Univers. El Parc Astrònomic del Montsec (PAM), es troba situat a la serra del Montsec, a cavall entre les comarques de La Noguera i el Pallars Jussà a la província de Lleida. El PAM, aprofita unes característiques úniques, que fan del Montsec, el lloc més adequat de Catalunya per a la instal·lació d'uns centres amb les particularitats de l'Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) i del Centre d'Observació de l'Univers (COU). En particular, la baixa pluviometria (inferior a 500 mm/any), humitat moderada i un percentatge elevat de nits serenes, el feien un emplaçament adient. Les proves de qualitat d'imatges van demostrar que la seva alçada damunt del nivell del mar i la seva notable distància a la costa mediterrània, permetien tenir una estabilitat adequada. Finalment, els estudis de contaminació lumínica van qualificar el cel de l'emplaçament del Parc Astronòmic Montsec com un cel lliure de contaminació lumínica. Situació. El Centre d'Observació de l'Univers (COU) és un gran multiespai lúdic amb l'objectiu de convertir-se en el centre de referència de la docència i divulgació de l'astronomia i la geologia a Catalunya. El Centre d'Observació de l'Univers es troba situat al municipi d'Àger (La Noguera), a una distància de 3,5 km del nucli urbà, al costat del camí que condueix al coll d'Ares. Seguint el mateix camí i girant cap a l'oest després del coll d'Ares podrem veure l'Observatori Astronòmic del Montsec. L'Observatori es troba situat al terme municipal de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), a l'est del Pic de la Corona a uns 1.570 metres sobre el nivell del mar. Els espais. El COU consta de tres estructures principals: exposició permanent, l'Ull del Montsec i Exposició Permanent | L'àmbit astronòmic permet fer un repàs dels grans temes de l'Astronomia passant pel Big Bang, la formació de galàxies, l'evolució de les estrelles, els forats negres, la detecció d'altres planetes o el nostre veïnat del Sistema Solar. Ens trobem en un emplaçament amb una riquesa paisatgística, geològica i biològica molt destacada. Per això es reprodueixen i s'analitzen els diferents hàbitats que el Montsec acull i es repasa la història geològica del Montsec i amb ella tots els grans canvis que ha patit la Terra des de la seva formació. L'Ull del Montsec. L'Ull del Montsec és una instal·lació multimèdia excepcional, consistent en un planetari digital multimèdia que permet tant la recreació del cel actual com de qualsevol època, així com la reproducció de pel·lícules de format cúpula completa que permeten mostrar al visitant aspectes diferents dels purament astronòmics, projectats en una cúpula de 12 metres de diàmetre.

16

Page 17: 2010 oct-nov

El Parc de Telescopis. El Parc de Telescopis és l'espai exterior del Centre d'Observació de l'Univers dedicat a l'observació del firmament, tant de dia com de nit. El configuren dos edificis amb cúpules astronòmiques i espai per a la instal·lació dels telescopis portàtils del COU. Visites diürna i nocturna. Exposició d’astronomia i medi natural del Montsec (visita lliure). L'Edifici Central del Centre d'Observació de l'Univers acull una exposició permanent que engloba els diversos àmbits destacats del COU, evidentment l'astronomia però també la geologia i la fauna i flora de l'entorn del Montsec hi tenen un paper primordial. L’Ull del Montsec (visita guiada). Es tracta d’un planetari multimèdia digital amb una cúpula mòbil de 12 metre de diàmetre, on es realitza un passi de l’espectacle. En aquests moments es poden visualitzar l'espectacle "El Secret del Coet de Cartró", consistent en viatge pel Sistema Solar orientat a públic infantil i familiar o bé l'espectacle “Evolució” que explica tant els grans processos de l'Evolució de l'Univers com de l'Evolució de les espècies i és obert a tots els públics. En la visita nocturna, un cop al mes, les dates i hores s'informaran a la web i al facebook, es realitza una sessió de reconeixement del cel en directe amb l'ajut del planetari. La sessió es completa amb l'obertura de la cúpula i la obtenció d'imatges amb el telescopi de l'Ull del Montsec. En cas d’impediment meteorològic per obrir la cúpula del planetari en mode nocturn, es realitzaria un passi d’imatges en 3D de l’Univers. El Parc de Telescopis (visita guiada). És l’espai d’observació del Centre d’Observació de l’Univers on els visitants podran conèixer els diversos instruments que hi ha, així com observar el sol,si les condicions meteorològiques ho permeten. En aquesta temporada 2010, l'observació del Sol incorpora nous equipaments, de manera que podreu gaudir de la observació d' "El Sol en tres colors". Horaris i tarifes. La visita té una durada de 2 hores. En horari nocturn última admissió 2 hores abans de l’hora de tancament. Els cost de la visita diürna és de 6€ i de la nocturna de 8€, els menors de 5 anys és gratuïta. Divendres i vigílies de festiu: de 18:00h a 24:00h. Dissabtes: de 10:30h a 14:00h i de 16:00h a 24:00h. Diumenges i festius: de 10:30h a 14:00h i de 16:00h a 22:00h. Nadal (20 de desembre – 9 de gener) Del 20 de desembre al 8 de gener: de 10:30h a 14:00h i de 16 a 24h. El diumenge 9 de gener: de 10:30h a 14:00h i de 16:00h a 22:00h. Els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i els dies 1 i 6 de gener: el centre romandrà tancat. informació Parc Astronòmic Montsec. Centre d’Observació de l’Univers. Camí del Coll d'Ares s/n. Àger. (Lleida) 973 455 246. [email protected] | www.parcastronomic.cat fotografia de Jordi Bas

Article extret de la revista en línia TOC TOC, el setembre de 2010.

El podeu consultar en línia a: http://www.toctoc.cat

[Pàgina d’inici ‘Educant’ ‘Articles’ ‘Aprendre’]

17

Page 18: 2010 oct-nov

18

El llibre del Racó de Pares i Mares

Nathalie Charpak. Bebés canguros Barcelona: Gedisa, 2006. Signatura 613.95 Cha

“... El Método Madre Canguro se ha convertido en una de las mejores herramientas para mejorar la nutrición de los niños prematuros o que han nacido con bajo peso, pues posibilita que regulen su temperatura al igual que en la incubadora. La salud de estos niños –delicada por su fragilidad y muy requerida de cuidados especiales- puede beneficiarse considerablemente, pues al posar el bebé en el pecho de la mamá regula la temperatura del bebé, fortalece el contacto íntimo entre madre e hijo y, algo muy importante, favorece la lactancia materna y la prolonga. Pionera en la aplicación de esta nueva maneraa de llevar a los hijos, la reconocida pediatra Nathalie Charpak nos enseña una forma cómoda y saludable de brindar el calor y el cariño que todo recién nacido necesita. Conebido en colombiaa a finales de los años setenta, el Método Madre Canguro, que privilegia el contacto directo con la piel de la madre, consiste en colocar al bebé sobre el pecho y alimentarle con leche materna, con lo cual favorece su ritmo ardíaco y reduce ampliamente su estrés. Este maravilloso método, que procura evitar que la frialdad de una incubadora rompa el vínculo íntimo que acaba de nacer, también fue reconocido hace años por la OMS como un procedimiento eficaz y fàcil de aplicar que fomenta la salud y el bienestar tanto de los recién nacidos prematuros como los nacidos a término ...”

El llibre del Racó de Pares i Mares

Carmen Valdivia. Mares i pares competents: claus per a optimitzar relacions amb els postres fills i filles. Barcelona: Grao, 2010. Signatura 155.4 Val

“... La singularitat d’aquesta obra rau en la confiança que l’autora ha posat en la capacitat dels pares per entendre i decidir com cal actuar en cada situació de conflicte amb els fills. L’autora ha comprovat que els pares i mares són capaços d’entendre els mecanismes negatius que sorgeixen en la convivència amb els fills i filles. Ha comprovat també que són capaços d’entendre el perquè de molts problemes dels seus fills, i que aprenen e reconduir les relacions per resoldre’ls. Aquest és un llibre que ens mostra com orientar la vida familiar i aconseguir un ambient gratificant que faciliti el creixement personal de tothom, pares i fills. Així, mostra com exercir l’autoritat, quan cedir, com posar límits eficaçment i sense que sorgeixi el conflicte o com actuar encertadament davant de la passivitat, la desobediència, la rebel·lia i la violència. Aquesta obra proposa el model de treball CARV (Canvi d’Actituds i Relacions Valoratives), amb un enfocament pràctic i amb nombrosos casos i situacions reals i quotidianes. A més a més, inclou un apèndix per a orientadors familiars amb propostes de treballar el CARV com a programa d’educació familiar ...”

Page 19: 2010 oct-nov

19

El llibre del Racó de Pares i Mares

Anna Solé Mena. Multilingües des del bressol: els fills en diverses llengües Barcelona: UOC, 2009. Signatura 37.03 Sol

“... El multilingüisme s’ha fet present en la vida quotidiana de moltes famílies. La mobilitat humana característica dels nostres temps fa que cada vegada hi hagi més parelles lingüísticament mixtes que, a més, viuen en contextos socials en que la vida i les relacions socials més corrents tenen lloc en una altra llengua o en més d’una, alguna de les quals és diferents a les familiars. Malauradament, aquestes parelles no solen trobar les orientacions que necessiten sobre l’educació lingüística dels seus fills.

Aquest llibre d’Anna Solé vol resoldre aquest tipus de dubtes, que van ser els que va trobar la mateixa autora, mare d’infants educats en el multilingüisme. I ho fa amb dos tipus d’informacions complementàries: per una banda una síntesi dels criteris i recomanacions que es desprenen dels estudis i recerques sobre l’educació bilingüe i multilingüe dels infants; i per l’altra una sèrie d’estudis de cas en els quals es pot observar a la pràctica quin resultat han donat els criteris adoptats per unes famílies determinades ...”

El web Chavales

www.chaval.es

Chavales (www.chaval.es) és un portal iniciativa de la ‘Secretaría de Estado de Telecomunicaciones y para la Sociedad de la Información’, que pretén fomentar un ús responsable i segur de les TIC per als nens i nenes. La seva intenció és fomentar un ús adequat de les tecnologies de la informació i la comunicació, i proveir els usuaris d’informació i continguts de confiança, des de l’entreteniment, i des de la part pràctica, segura i divertida de les TIC, amb recursos i continguts de qualitat, tant pels nens com pels pares i professors. Especialment sensibilitzar els adults dels perills del desconeixements del món tecnològic d’avui.

Es pot trobar una secció per als nens i nenes (Ciberchaval) amb informació sobre les TIC, com protegir les dades personals dels infants; una secció per a pares i mares (Ciberpadres) amb notícies, reportatges, documentació i enllaços d’interés; una secció (Aprende) amb recursos d’aprenentatge i el racó del lector; una secció de jocs educatius (Juega); una Zona interactiva amb fons de pantalla per a descarregar-se, un taulell d’anuncis per a deixar missatges, ...

Page 20: 2010 oct-nov

20

BBIIBBLLIIOOTTEECCAA  VVAAPPOORR  VVEELLLL  PPaassssaattggee  VVaappoorr  VVeellll,,  ss//nn..  TT..  9933  440099  7722  3311    

UUnn  ttaasstt  dd’’òòppeerraa..  AAppeerriittiiuuss  mmuussiiccaallss..  DDiissssaabbttee  66  ddee  nnoovveemmbbrree,,  1122hh  ((11‐‐44  aannyyss))  

EEll  ppiinnzzeellll  mmààggiicc..  OObbrraa..  DDiivveennddrreess  1122  ddee  nnoovveemmbbrree,,  1188hh  ((++44  aannyyss))   EEll  ccoonnttaaddoorr  ddee  ccoonntteess..  TTaalllleerr..  DDiissssaabbttee  2200  ddee  nnoovveemmbbrree,,  1188hh  ((++33))  

  BBIIBBLLIIOOTTEECCAA  FFRRAANNCCEESSCC  CCAANNDDEELL  AAmmnniissttiiaa  IInntteerrnnaacciioonnaall,,  1100..  TT..  9933  333322  5533  7755    

EEll  mmuusseeuu  ffaabbuullóóss  ddee  LLuullúú  CCoollooggnnee..  OObbrraa..  DDiimmeeccrreess  1100  ddee  nnoovveemmbbrree,,  1177::3300hh  ((++44  aannyyss))    

VViiaattggeess,,  ccoonntteess  ii  ssoonnss..  RRoonnddaalllleess..  DDiimmeeccrreess  2244,,  1188hh..  ((++44  aannyyss))    

BBIIBBLLIIOOTTEECCAA  PPOOBBLLEE  SSEECC  ‐‐  FFRRAANNCCEESSCC  BBOOIIXX  BBllaaii,,  3344..  TT..  9933  444433  0011  0055    

CCoonntteess  ddee  tteerrrraa  ii  aarreennaa..  OObbrraa..  DDiimmeeccrreess  33  ddee  nnoovveemmbbrree,,  1188hh  ((++  44  aannyyss))   EEll  ggrraann  lliibbrroo  ddee  ccóómmoo  ddiibbuujjaarr  ccóómmiiccss..  TTaalllleerr..  DDiimmeeccrreess  1100,,  1177  ii  2244  ddee  nnoovveemmbbrree,,  1188hh  ((1100‐‐1133  aannyyss))  

EEll  mmuusseeuu  ffaabbuullóóss  ddee  LLuullúú  CCoollooggnnee..  OObbrraa..  DDiijjoouuss  1111  ddee  nnoovveemmbbrree,,  1177::3300hh((++44))  

ACTIVITATS A ALTRES BIBLIOTEQUES PROPERESACTIVITATS A ALTRES BIBLIOTEQUES PROPERES    BBIIBBLLIIOOTTEECCAA  JJOOAANN  MMIIRRÓÓ  PPaarrcc  ddee  JJooaann  MMiirróó//VViillaammaarríí,,  6611..  TT..  9933  442266  3355  3322    

EEll  ccaauu  ddeellss  ssoommnniiss..  TTaalllleerr..  DDiimmaarrttss  99  ddee  nnoovveemmbbrree,,  1188hh  ((77‐‐1100  aannyyss))   CCoonntteess  ddee  tteerrrraa  ii  aarreennaa..  OObbrraa..  DDiijjoouuss  1111  ddee  nnoovveemmbbrree,,  1188hh  ((++44  aannyyss))   CCoonntteess  aa  llaa  mmàà..  RRoonnddaalllleess..  DDiilllluunnss  2222  ddee  nnoovveemmbbrree,,  1188hh  ((22‐‐44  aannyyss))  

  BBIIBBLLIIOOTTEECCAA  MMIIQQUUEELL  LLLLOONNGGUUEERRAASS  RRiieerraa  BBllaannccaa,,  11‐‐33..  9933  444499  3311  0077    

EEllss  ccoonntteess  ddee  llaa  MMaarrttaa..  RRoonnddaalllleess..  DDiivveennddrreess  55  ddee  nnoovveemmbbrree,,  1188hh  ((++66  aannyyss))   CCoonntteess  mmààggiiccss..  RRoonnddaalllleess..  DDiivveennddrreess  1122  ddee  nnoovveemmbbrree,,  1188hh  ((++  66  aannyyss))   BBaallllmmaanneetteess..  JJooccss  ddee  ffaallddaa..  DDiissssaabbttee  1133,,  1111hh  ((00‐‐22  aannyyss))   CCoonntteess  ddee  tteerrrraa  ii  aarreennaa..  OObbrraa..  DDiivveennddrreess  1199,,  1188hh  ((++44  aannyyss))   LLaa  MMaarriilllliinnaa  ii  eellss  sseeuuss  ppoolllleettss..  AAuuddiicciióó..  DDiimmeeccrreess  2244,,  1177::3300hh  ((66  mmeessooss‐‐33  aannyyss))