2013/04/28: BESTIAS DEL SUR SALVAJE

2
Benh Zeitlin va néixer a Manhattan. Es va graduar a la Universitat de Wesleyan a Middletown, Connecticut. Va ser cofundador, el 2004, de l'associació de cineastes independents Court 13, nom d'una descurada pista d'esquaix en Wesleyan University que Zeitlin i els seus amics utilitzaven com a plató de filmació. Es va traslladar a Nova Orleans mentre rodava el seu primer curtmetratge, Glory at Sea (Glòria al mar), el 2008. El 2012, el seu primer llargmetratge, Beasts of the Southern Wild va guanyar el premi Càmera d'or al Festival de Cannes i el Gran Premi del Jurat Dramàtic al Festival de Cinema de Sundance. La pel·lícula va guanyar el Premi del Públic a la millor Pel·lícula al Festival de cinema de Los Angeles i el Premi al Millor Director al Festival Internacional de cinema de Seattle. Beasts of the Southern Wild va ser nominada en quatre categories en els Premis Oscar de l'Acadèmia de Cinema dels Estats Units en la 85ª edició: Millor pel·lícula, Millor director Millor actriu (Quvenzhané Wallis) i Millor Guió Adaptat (Lucy Alibar, Benh Zeitlin) basat en Juicy and Delicious de la mateixa Lucy Alibar. BESTIAS DEL SUR SALVAJE Al Sud del planeta, el nivell de les aigües està pujant vertiginosament i tots els dics s'enfonsen. Alhora, els animals salvatges tornen de les seves tombes. Aquesta és la història d'una nena de sis anys que viu amb el seu pare en un lloc aïllat del món. ARGUMENT BIOGRAFIA DIRECTOR NACIONALITAT ANY DURADA DIRECCIÓ GUIÓ PRODUCCIÓ FOTOGRAFIA MUNTATGE MÚSICA EUA 2012 92 minuts Benh Zeitlin Benh Zeitlin Lucy Alibar Michael Gottwald Dan Janvey Josh Penn Ben Richardson Crockett Doob Affonso Gonçalves Benh Zeitlin Dan Romer FITXA TÈCNICA Quvenzhané Wallis Dwight Henry Levy Easterly Lowell Landes Pamela Harper Gina Montana Hushpuppy Wink Jean Battiste Walrus Little Jo Miss Bathsheba FITXA ARTÍSTICA DIUMENGE 28 D'ABRIL DE 2012 19:30 H TEATRE CONSERVATORI FILMOGRAFIA 2012 Bestias del sur salvaje 2008 Glory at Sea (curt) 2006 The Origins of Electricity (curt) 2005 I Get Wet (curt) 2005 Egg (curt) BENH ZEITLIN

description

Full de sala del 28 d'abril

Transcript of 2013/04/28: BESTIAS DEL SUR SALVAJE

Benh Zeitlin va néixer aManhattan. Es va graduar a laUniversitat de Wesleyan aMiddletown, Connecticut.

Va ser cofundador, el 2004, del'associació de cineastesindependents Court 13, nomd'una descurada pista d'esquaixen Wesleyan University queZeitlin i els seus amicsutilitzaven com a plató defilmació. Es va traslladar a NovaOrleans mentre rodava el seuprimer curtmetratge, Glory atSea (Glòria al mar), el 2008.

El 2012, el seu primerllargmetratge, Beasts of theSouthern Wild va guanyar elpremi Càmera d'or al Festivalde Cannes i el Gran Premi delJurat Dramàtic al Festival deCinema de Sundance.

La pel·lícula va guanyar elPremi del Públic a la millorPel·lícula al Festival de cinemade Los Angeles i el Premi alMillor Director al FestivalInternacional de cinema deSeattle.

Beasts of the Southern Wildva ser nominada en quatrecategories en els Premis Oscarde l'Acadèmia de Cinema delsEstats Units en la 85ª edició:Millor pel·lícula, Millor directorMillor actriu (QuvenzhanéWallis) i Millor Guió Adaptat(Lucy Alibar, Benh Zeitlin) basaten Juicy and Delicious de lamateixa Lucy Alibar.

BESTIAS DELSUR SALVAJEAl Sud del planeta, el nivell deles aigües està pujantvertiginosament i tots els dicss'enfonsen. Alhora, els animalssalvatges tornen de les sevestombes. Aquesta és la històriad'una nena de sis anys que viuamb el seu pare en un llocaïllat del món.

ARGUMENT BIOGRAFIA

DIRECTOR

NACIONALITATANY

DURADADIRECCIÓ

GUIÓ

PRODUCCIÓ

FOTOGRAFIAMUNTATGE

MÚSICA

EUA201292 minutsBenh ZeitlinBenh ZeitlinLucy AlibarMichael GottwaldDan JanveyJosh PennBen RichardsonCrockett DoobAffonso GonçalvesBenh ZeitlinDan Romer

FITXA TÈCNICA

Quvenzhané WallisDwight HenryLevy Easterly

Lowell LandesPamela HarperGina Montana

HushpuppyWinkJean BattisteWalrusLittle JoMiss Bathsheba

FITXA ARTÍSTICA

DIUMENGE28 D'ABRIL DE 201219:30 HTEATRE CONSERVATORI

FILMOGRAFIA

2012 Bestias del sursalvaje2008 Glory at Sea (curt)2006 The Origins ofElectricity (curt)2005 I Get Wet (curt)2005 Egg (curt)

BENH ZEITLIN

Sony CrawfordDuane JacksonJacy FarrowSam the LionRuth PopperLois FarrowLester Marlow

COMENTARI

DISSABTE 1521: 00 HÚLTIMA SESSIÓ A LASALA CIUTAT

Versió original en anglès amb subtítolsen castellà.

ARGUMENT

ANTROPOLOGIAFANTÀSTICA

Encasellar Bestias del sursalvaje, primer llargmetratgedel seu director, en un solgènere, o en un gènere concreti pur, és tasca bastantdificultosa. És un productortípicament independent, d'aixòno hi ha dubte, que plantejaal mateix temps una visióantropològica d'una miserablei pantanosa zona del sud delsEUA i un relat entre l'estil newage i el que queda del realismefantàstic, tot contemplat desla perspectiva d'una nenanegra de sis anys que fa tempsva ser abandonada per la sevamare i ara està a punt deperdre el seu pare, mentalmentinestable i amb la sang malalta.

La pel·lícula bascula entre lesimatges poderoses de lesvisions fantàstiques de la nena(la seva relació amb unesbèsties gegants) i les no menysdeterminants de la naturalesacanviant: la molsa, les aigüespantanoses, els rèptils, lescabanes de posar i treure o latempesta gairebé bíblica ques’ho emporta tot al seu pas.Enmig d'aquesta relació entrela nena i el paisatge es colenaltres imatges, les de lacontemplació per part de BenhZeitlin, un jove cineasta blanci novaiorquès, de la cruarealitat de les comunitats enles pobres ribes del Mississipí.Document i ficció s'entrecreuenen un film que fantasieja iescruta un univers tan poèticcom en descomposició.

Quim CasasEl Periódico

COMENTARI