27_04 (2)

1

Click here to load reader

Transcript of 27_04 (2)

Page 1: 27_04 (2)

TEMA DEL DIADIUMENGE, 27 D’ABRIL DEL 20142 3

TEATRE SÍ, TEATRE NO Falten catorze dies perquè se celebri la consulta ciutadana a la qual estan convocats tots els manresans per decidir el futurdel teatre Conservatori, si ha d’anar a terra o no. En el marc de la campanya informativa sobre el procés, aquest cap de setmana l’equipament mostra lesseves interioritats en unes visites guiades. Els favorables a mantenir-lo dempeus el van encerclar, ahir, amb la participació de 600 persones

4

Una part de la història de Manre-sa entre principi del segle XIV i l'ac-tualitat es condensa a l'edifici del tea-tre Conservatori. Convent dels do-minics a principi del XIV on sant Ig-nasi va fer estada, caserna militar jaal XIX, per passar, posteriorment, aser una escola i, més tard, un teatreque la burgesia manresana va cons-truir quan la ciutat va començar a sor-tir del Barri Antic per establir-se alPasseig. Era a final del XIX. Més en-davant va ser un cinema i els darrersanys, novament un teatre.

Aquest és el recorregut per la his-tòria i pel teatre que ahir van fer 75persones que van participar a lesvisites guiades per l'equipament.Formen part de la campanya infor-mativa prèvia a la consulta ciutada-na que se celebrarà els dies 10 i 11 demaig, quan els manresans podran vo-tar si ha d'anar a terra o no. Les visi-tes es van iniciar divendres a la tar-da amb una cinquantena de perso-nes, i continuaran avui entre les 10 delmatí i les 2 del migdia.

L'itinerari guiat permet conèixer lesinterioritats de l'equipament i llocsque habitualment no són accessiblesper al públic, com l'antic conserva-tori de música, una part de l'edificique actualment està tancada i bar-rada i en desús, i que manté pràcti-cament el mateix aspecte que fa 50anys; o bé l'últim pis del galliner delteatre, on ja fa temps que no es potentrar. Són racons amagats queaquest cap de setmana han tornat atenir vida amb les visites guiadesque permeten veure i entendre comamb el pas del temps un teatre, elConservatori, va quedar encaixonatdins el claustre d’un convent.

Arcs, voltes i el claustreLes visites es van estructurar en tresparts: la part històrica, la tècnica i elsusos actuals, i l'arquitectònica. L'his-toriador Francesc Comas va ser l'en-carregat, ahir, de fer el relat històricd'un edifici que arranca el 1315,quan es va començar a construir elconvent dels dominics en aquestpunt. Encara es conserven i es podenveure arcs i voltes del claustre a tot elvoltant de l'actual Conservatori tretdel cantó de l'escenari, que es van ti-rar a terra. Estan protegits i per tants'haurien de mantenir en el cas quees decidís enderrocar l'edifici.

Els dominics van deixar el conventel 1835 arran de la desamortització.Va ser llavors quan es va utilitzar coma caserna militar, posteriorment tam-bé hi va haver una escola, fins que afinal del XIX es va decidir que hi fa-

rien un teatre. Era l'època que elsmanresans benestants es comença-ven a instal·lar al Passeig. El que araalguns urbanistes consideren quefa de tap entre el sector del Pere III iel Barri Antic, es va fer expressa-ment en aquest lloc perquè era la rò-tula precisament entre la ciutat novai la ciutat vella.

Mentre Comas explicava la histò-ria del Conservatori, els visitants vanpoder conèixer el local on ara hi haels Armats, des d’on es veuen restesdel claustre. També el local que com-parteixen El Galliner, Imagina't i Ci-neclub. Aquí va agafar el relleu JordiGener, que va explicar els usos que te-nia l'equipament. Un teatre a la ita-liana, va assegurar, dels quals enqueden pocs a Catalunya: Reus, Gi-rona i Badalona. Va mostrar la salaMestre Blanch, antic auditori delconservatori de música que ara ocu-pa l'escola de circ, i d'aquí es va pas-sar a dalt de tot del galliner.

És un espai atrotinat, en desús i plede pols però des del qual es té unaperspectiva de tot el teatre. Actual-ment només s'utilitza la platea, on hiha 397 butaques, i el primer pis,

JORDI MORROS | MANRESA

Un itinerari guiat permet conèixer les interioritats del teatre i els seus usos 125 persones han fet la visita, que continua avui

Els visitants no es van voler perdre cap detall del seu passeig per l’interior del Conservatori

MIREIA ARSO

Arcs i voltes del claustre, al vestíbul Escut de l’orde dels dominics que hi ha a l’edifici. És del 1731

Els visitants, darrere de l’escenari

MIREIA ARSO

La platea vista des del galliner, a dalt de tot, una zona en desús

MIREIA ARSO

MIREIA ARSO MIREIA ARSO

Les visites guiades al teatreConservatori formen part de la

campanya informativa que ha orga-nitzat l’Ajuntament de Manresa per-què els ciutadans es formin una opi-nió per prendre una posició sobre elseu vot a la consulta ciutadana quehi ha d’haver els dies 10 i 11 demaig. La pregunta que se sotmetrà avotació és: «Creu que el nou Pla Ge-neral ha de preveure una ampliacióde la plaça Sant Domènec sense l’e-difici del teatre Conservatori?». Lacampanya va començar aquesta set-mana amb una sessió informativa enla qual van participar diversos ex-perts, a més a més de l’alcalde deManresa, Valentí Junyent. També esva inaugurar una exposició a la Planade l’Om que ha generat polèmica acausa dels números que ha fet l’Ajun-tament sobre quant costaria la reha-bilitació del Conservatori, uns 7 mi-lions d’euros, o fer un teatre nou, for-ça més econòmic. El col·lectiu Con-servem el Teatre Conservatori ha de-nunciat que les xifres de la rehabili-tació estan inflades. La campanya in-formativa continuarà el 6 de maigamb un debat públic entre partidarisdel sí i del no.

4

Un debat, pròximacte informatiu

El Conservatori mostra les seves intimitats decara a la consulta que n’ha de decidir el futur

[email protected] - 28/04/2014 00:38 - 83.50.180.79