28 d'octubre de 2015

24
Dimecres, 28 d’octubre de 2015 núm. 2.906 www.diarimes.com El jutge imputa diversos delictes a sis persones més pel cas Inipro JUDICIAL La Guàrdia Civil cita a declarar l’administrador, al consultor de l’empresa i a Mario Granados, Enrique Miró, Daniel Fernández i Alejandro Caballero, de l’executiva del PSC. P2 TARRAGONA Un total de 24 equips d’arquitectes es presenten al concurs per valorar la Savinosa. P3 El supermercat més barat de la ciutat és Mercadona, segons un estudi de l’OCU. P4 El Col·legi Lestonnac vol un canvi d’ubicació del pàrquing de motos. P5 Covestro millora substancialment el seu resultat operatiu durant el tercer trimestre d’aquest 2015. P6 El Port porta a terme un simulacre del Pla Interior Marítim a TEPSA. P7 REUS Cargill aposta per la ciutat invertint 10 milions d’euros en una nova planta d’envasat d’oli refinat. P9 Rafael Catalá lliura un resum de la causa de l’assassinat de Joan Prim i Prats. P10 CAMP DE TARRAGONA La nova comissaria de Roda de Berà s’ubicarà a l’antic consultori. P11 ESPORTS De la Espada, feliç per poder aportar el seu futbol al Nàstic. P15 AVUI Rosell es desvincula de la caixa que conté 80.000 euros TRIBUNALS El director general d’Infraestructures.cat es nega a declarar i el seu advocat deixa clara la seva innocència tot argumentant que ell no s’encarregava de prendre les decisions. P12 A l’esquerra, Rosell, acompanyat d’un dels seus advocats, sortint dels jutjats del Vendrell durant un recés. CRISTINA AGUILAR Aquesta és la caixa forta, en mans d’un dels agents que la transportaven als jutjats. REUS El projecte de Mas Mainer podria ser una realitat el primer trimestre del pròxim 2016 Aquest, vol urbanitzar un dels darrers solars del barri Niloga sense edificar, i també s’hi contempla una zona verda. P8

description

Diari gratuït del Camp de Tarragona

Transcript of 28 d'octubre de 2015

Page 1: 28 d'octubre de 2015

Dimecres, 28 d’octubre de 2015núm. 2.906

www.diarimes.com

El jutge imputa diversos delictes a sis persones més pel cas IniproJUDICIAL La Guàrdia Civil cita a declarar l’administrador, al consultor de l’empresa i a Mario Granados, Enrique Miró, Daniel Fernández i Alejandro Caballero, de l’executiva del PSC. P2

TARRAGONAUn total de 24 equips d’arquitectes es presenten al concurs per valorar la Savinosa. P3

El supermercat més barat de la ciutat és Mercadona, segons un estudi de l’OCU. P4

El Col·legi Lestonnac vol un canvi d’ubicació del pàrquing de motos. P5

Covestro millora substancialment el seu resultat operatiu durant el tercer trimestre d’aquest 2015. P6

El Port porta a terme un simulacre del Pla Interior Marítim a TEPSA. P7

REUSCargill aposta per la ciutat invertint 10 milions d’euros en una nova planta d’envasat d’oli refinat. P9

Rafael Catalá lliura un resum de la causa de l’assassinat de Joan Prim i Prats. P10

CAMP DE TARRAGONALa nova comissaria de Roda de Berà s’ubicarà a l’antic consultori. P11

ESPORTSDe la Espada, feliç per poder aportar el seu futbol al Nàstic. P15

AVUI

Rosell es desvincula de la caixa que conté 80.000 eurosTRIBUNALS El director general d’Infraestructures.cat es nega a declarar i el seu advocat deixa clara la seva innocència tot argumentant que ell no s’encarregava de prendre les decisions. P12

A l’esquerra, Rosell, acompanyat d’un dels seus advocats, sortint dels jutjats del Vendrell durant un recés.

CRISTINA AGUILAR

Aquesta és la caixa forta, en mans d’un dels agents que la transportaven als jutjats.

REUS

El projecte de Mas Mainer podria ser una realitat el primer trimestre del pròxim 2016Aquest, vol urbanitzar un dels darrers solars del barri Niloga sense edificar, i també s’hi contempla una zona verda. P8

Page 2: 28 d'octubre de 2015

2 diarimés 28/10/2015 TARRAGONA

Mariona Forcat/ACNEl Jutjat d’Instrucció número 1 de Tarragona ha imputat sis perso-nes més, després que dilluns or-denés la detenció i la imputació de l’exgerent de l’Institut Muni-cipal de Serveis Socials (IMSS) de Tarragona en relació al cas Ini-pro, on s’investiguen possibles irregularitats en la contractació d’aquesta empresa per prestar serveis a persones migrades. En-tre els imputats hi ha el membre de l’executiva local del PSC, Ale-jandro Caballero, a qui se l’inves-tiga per delictes com alteració de preus en concurs públic i tràfic d’influències. Els sis van ser ci-tats a declarar a la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona ahir i resten a l’espera de ser ci-tats a declarar pel jutge.

La resta d’imputats, que van ser citats ahir al matí, són l’ad-ministrador d’Inipro, Ricard Campàs, el consultor José Gallet, així com de Mario Granados, En-rique Miró i Daniel Fernández. En el cas de Campàs i Fernández se’ls imputen fins a quatre delic-tes: alteració de preus en concurs públic, tràfic d’influències, pre-varicació i malversació. A Gallet, Grados i Miró se’ls investiga per alteració de preus en concurs públic.

El militant socialista, Alejan-dro Caballero, que anteriorment també havia ocupat càrrecs a les Joventuts Socialistes a nivell de la Federació del Camp de Tarra-gona i de l’agrupació local, va ser citat a declarar a les dependèn-cies de la Guàrdia Civil ahir a les cinc de la tarda, tot i que, un cop allí, es va abstenir de fer declara-cions. De fet, de tots els que ahir van imputar només es va prestar a declarar José Gallet.

El titular del jutjat d’instruc-ció número 1 de Tarragona els

citarà a declarar amb advocat en els pròxims dies, juntament amb l’exgerent de l’IMSS Antonio Muñoz, a qui la Guàrdia Civil va detenir dilluns al seu domicili i després va posar en llibertat.

El cas parteix d’una denúncia de la CUP a la fiscalia, l’any 2013, en què s’apuntava que l’empre-sa Inipro es va adjudicar uns treballs relacionats amb serveis d’ajuda i d’integració d’immi-grants de l’Ajuntament de Tar-ragona l’any 2010 i que aquests s’haurien prorrogat irregular-ment els anys 2011 i 2012. Segons va manifestar aleshores, la CUP veu en el cas la comissió dels pre-sumptes delictes de prevaricació, tràfic d’influències i malversació.

La formació va justificar, en el seu moment, diverses irre-gularitats per portar el cas a la fiscalia: l’absència de motius per a l’externalització del servei tenint en compte l’existència de personal propi de l’IMSS, la ine-xistència d’informació relativa a les activitats desenvolupades per Inipro a Tarragona o del personal contractat. A més, apuntava a la impossibilitat de realitzar pròr-rogues en el contracte segons el plec de clàusules o que s’hagués superat el pressupost màxim de licitació —uns 60.000 eu-ros—, i que s’hi destinessin fins a 260.000 euros en tres anys.

Una auditoria del mateix IMSS assenyalava al 2011 que les pròr-rogues en l’adjudicació no es van efectuar pels procediments pre-vistos en la Llei de Contractes del Sector Públic. A tot això, també planen ombres sobre l’adjudica-ció inicial del projecte, materia-litzada l’any 2010. El consistori, governat aleshores pel PSC i ERC, va licitar el servei per la via del procediment negociat sense pu-blicitat, tal com permet la llei en

casos de serveis que no superen els 60.000 euros.

L’IMSS hauria convidat tres empreses a presentar oferta, amb el compromís d’adjudicar el servei a la que presentés la mi-llor, segons el plec de condicions. Una de les firmes hi va renunciar. Les altres dues eren Itinere i Ini-pro —amb seu a Viladecans—, la qual es va acabar adjudicant el servei, amb la particularitat que l’altra firma en discòrdia, Itinere, era a la vegada una filial d’Inipro.

El passat 9 d’octubre la Guàr-dia Civil ja va escorcollar fins a cinc dependències municipals, entre les quals l’actual despatx

d’Antonio Muñoz a l’edifici mu-nicipal de la plaça Imperial Tar-raco. Aquell dia, els registres pel cas Inipro van arribar fins a l’edi-fici de l’Ajuntament de Tarrago-na, on els agents de la Unitat de delictes econòmics van recollir informació sobre els expedients de contractació de l’Institut Mu-nicipal de Serveis Socials dels anys 2011 i 2012.

La Guàrdia Civil va començar l’operatiu registrant la seu de l’Institut Municipal de Serveis Socials durant sis hores, entre les onze del matí i les set de la tarda, i els agents en van sortir amb caixes amb documentació.

A continuació, els agents i la co-mitiva judicial es van traslladar al despatx de Muñoz, a l’Arxiu Mu-nicipal de la Tabacalera, a l’Ajun-tament i a la seu de la Unitat Tèc-nica d’Immigració i Ciutadania (UTIC) del barri de Campclar. Els agents buscaven un expedient original que no se’ls va lliurar fins després de diverses hores de cerca.

C’s carrega contra el govern«El govern municipal socialista arrossega casos de presumpta corrupció política sense donar explicacions coherents», va ma-nifestar ahir Rubén Viñuales, portaveu del grup municipal de Ciutadans a Tarragona, abans que es fes públic que hi havia sis imputacions més. Viñuales tam-bé va destacar que «continuen succeint-se les imputacions de càrrecs socialistes per presump-ta corrupció en el cas Inipro». Va catalogar de «poc versemblants» les explicacions del govern mu-nicipal i va assegurar que «la Guàrdia Civil no registra cinc dependències municipals i deté l’exgerent del IMSS per un cas de «mala praxi administrativa». El portaveu va incidir que «Tar-ragona es troba en una situació de desgovern», i va lligar el fet que «l’alcalde marxa al Senat, el cap de gabinet dimiteix i les dependències municipals són registrades».

Després de la detenció d’An-tonio Muñoz, la portaveu del govern de l’Ajuntament de Tar-ragona, Begoña Floria, va tornar a reconèixer una «mala praxi administrativa», però va negar l’existència de delicte penal. El govern socialista es va tornar a posar a disposició de la justícia i va expressar la «plena confian-ça» amb els equips tècnics.

Van ser citats ahir per la Guàrdia Civil i declararan davant del jutge en els propers dies

A tots se’ls imputa, almenys, el delicte d’alteració de preus en concurs públic

JUDICIAL

Imputen Alejandro Caballero (PSC) i cinc persones més pel cas IniproEstà previst que els sis hagin de comparèixer als jutjats després que ahir fossin citats a declarar per la Guàrdia Civil

CEDIDA

Alejandro Caballero és membre de l’executiva local del PSC.

La Cambra acull una xerrada sobre gestió de riscos penals a les empreses

La Cambra de Tarragona aco-llirà el 3 de novembre a les nou del matí la jornada Corporate Compliance: Com gestiona la teva empresa els riscos pe-nals?, organitzada per Dades i Serveis, companyia referent a les Comarques de Tarrago-na en serveis d’assessoria i gestió a empreses. El ponent serà Ferran Huidobro, advocat amb una dilatada experiència professional, especialitzat en responsabilitat civil i penal i Secretari General de l’Associ-ació Empresarial Química de Tarragona (AEQT). L’exposició abordarà, en la primera part, l’explicació de com l’evolució de les darreres reformes del Codi Penal, va estendre primer la responsabilitat penal de las persones físiques, també a les persones jurídiques, i com posteriorment ha establert uns mecanismes que perme-ten a les empreses eximir-se d’aquesta responsabilitat pe-nal. A la segona part s’expli-carà en què afecta exactament (quins delictes), com són els mecanismes d’exempció, en concret, els Plans de Prevenció de delictes, quin abast tenen i les alternatives. Redacció

Arola Editors presenta el llibre de poesies i fotografia ‘El Port’

Arola Editors presentarà aquest divendres el llibre El Port, amb poesies d’Alfredo Gavin i fotografies de Pilar Gonzalvo. La presentació ani-rà a càrrec de Ramón García Mateos i tindrà lloc a la Sala Àmbits de Cambils a les vuit de la tarda. Ambdós, el poeta Gavin i la fotògrafa Gonzalvo han desenvolupat un movi-ment creatiu on la paraula i la imatge aixequen una fortalesa i una visió sorprenents.

Page 3: 28 d'octubre de 2015

328/10/2015 diarimés TARRAGONACRISTINA AGUILAR

Anna FortunyFins a 24 equips d’arquitectes s’han presentat al concurs que escollirà els professionals encar-regats de valorar arquitectònica-ment el futur del solar de l’antic sanatori de la Savinosa i, a partir d’aquí, es podrà decidir si aquest s’ha de descatalogar. Les prome-ses de la Diputació de Tarrago-na –propietària de l’edifici– de desencallar una finca que porta tancada des del 1972, s’estan convertint en una realitat. Així, la primera fase del concurs, que s’obria aquest passat setembre, s’està a punt de tancar i es pre-veu que a principis de novembre s’entri a la segona fase, moment en el qual s’hauran escollit cinc equips finalistes.

El president del Col·legi d’Ar-quitectes de Catalunya a la de-marcació de Tarragona (COAC), Joan Tous, celebra l’elevat nom-bre d’aspirants. «Estem molt

satisfets amb el volum d’inte-ressats, la majoria dels quals són equips d’arquitectes de l’àmbit català», destaca. Entre els aspi-rants hi ha grups d’arquitectes de Tarragona, però també de la resta de Catalunya. «En part, ja ens esperàvem una xifra elevada, però els resultats han estat molt favorables. Els equips destaquen per tenir una qualitat contras-tada», afegeix. Tous detalla que «els membres del jurat convida-ran els cinc equips finalistes a la segona fase». Aquests rebran una compensació econòmica de 2.500 euros i competiran per convertir-se en els guanyadors del concurs en funció de la seva oferta tècnica i a través d’un pro-cediment negociat.

Els criteris de selecció per a l’adjudicació del contracte va-loraran tres punts fonamen-tals. D’una banda, avaluaran el coneixement i la metodologia

utilitzada per l’elaboració de la valoració arquitectònica i patri-monial del conjunt edificat. En segon lloc, la capacitat d’identi-ficació de les oportunitats d’or-denació urbanística que ofereix l’emplaçament i els possibles nous usos, en relació al lloc i a les necessitats del territori. Així, els equips finalistes podran posar sobre la taula les diverses idees que, sovint, s’han pogut sentir en boca dels líders polítics de la ciu-tat. Cal recordar que, a principis d’any, l’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, havia anunciat l’objectiu de recuperar el projec-te de dotar la ciutat amb un gran auditori –ja el duia en cartera des del 2007– i va considerar que l’espai de l’antic preventori era el més adequat.

En tercer lloc, el jurat del con-curs analitzarà la idoneïtat de la proposta global d’intervenció pel que fa al tractament del con-

junt edificat, l’adequació al lloc i al seu entorn. El preu total del contracte que va signar la Dipu-tació de Tarragona amb el Col-legi d’Arquitectes de Catalunya, per impulsar aquest concurs, té

un cost de 72.600 euros. L’equip d’arquitectes adjudicatari rebrà 57.475 euros (amb IVA inclòs).

Entre la comissió tècnica que avalua els aspirants hi ha pro-fessionals com el cap de Ser-

vei d’Arquitectura Municipal de la Diputació, Jaume Mutlló. D’aquesta manera, es pot apre-ciar com el calendari d’actuació anunciat des de les entitats s’es-tà complint. Cal recordar que el president de la Diputació, Josep Poblet, havia manifestat la vo-luntat d’obtenir un acord a finals d’any i obrir un nou concurs pú-blic per executar els treballs que es decideixi, a partir del 2016.

URBANISME

El concurs per escollir qui valorarà la Savinosa rep 24 equips d’arquitectesAl novembre es coneixeran els 5 equips finalistes que competiran amb la proposta tècnica, després que una comissió tècnica d’experts els avaluï

La Diputació de Tarragona convidarà els cinc finalistes a un procediment negociat

L’equip guanyador i que farà una proposta global d’intevenció rebrà 57.475 euros

Imatge d’arxiu de l’antic preventori de la Savinosa.

Mercè Boronat rep la Medalla Centenària de la Generalitat de Catalunya

La directora territorial de Be-nestar Social i Família a Tarra-gona, Anna Vendrell, lliurarà avui la Medalla Centenària de la Generalitat a la senyora Mercè Boronat. L’acte tindrà lloc a la residència Fundació Pere Badia a les sis de la tar-da. Hi assistiran també amics i familiars, així com l’alcalde de Torredembarra, Eduard Ro-vira, i el personal i direcció del centre. Mercè Boronat i Canals va néixer el 24 d’octubre de 1915 a la masia de Cal Coll, del terme municipal de Montferri, però molt vinculada a la po-blació de Salomó. És la gran de tres germanes i passà la seva infantesa ajudant als seus pa-res, a les tasques del camp. A principis dels anys 30 va deci-dir anar a estudiar a Tarragona i va obtenir el títol de mestra de primera ensenyança. Va do-nar classes a Tarragona, Garcia i Barcelona. L’any 1952 va ob-tenir el títol de llicenciada en Ciències, secció de Naturals, a la Universitat de Barcelona. Sis anys després, va obrir la seva acadèmia al carrer Lepant. La Medalla Centenària és una iniciativa del Departament de Benestar Social i Família.

Page 4: 28 d'octubre de 2015

4 diarimés 28/10/2015 TARRAGONA

FELICITACIONS Envia el text i la foto de qui vulguis felicitar a [email protected]

Felicitats Aina pels 3 anyets!!! De part dels padrins, tiets, àvia i papes. Ets l’alegria de la nos-tra vida. Un petó bonica.

¡¡¡Hoy nuestra pequeña cum-ple 15 años!!! Muchas felicida-des de tus padres que te quie-ren con locura.

SOCIETAT

La cinquena edició de les Jornades de Mediació tancaran avui les seves portes després de tres dies de programa. Així, nom-broses personalitats han participat en un certamen que s’ha centrat en la tasca del mediador, sota el títol Mira’t per medi-ar. Eines i estratègies per a la cura dels professionals.

Èxit d’assistència a les Jornades de Mediació

TWITTER

La Sala Àmbit Cultural acull l’exposició ‘1 dia, 1 foto’

CULTURA

La Sala Àmbit Cultural del Cor-te Inglés de Tarragona acollirà aquest divendres la inauguració de l’exposició 1 dia 1 foto. L’acte també servirà per presentar el llibre de la mateixa exposició. Aquest arriba de la mà de 31 fo-tografies que, dia a dia i al llarg de tot el 2014, expliquen un any important per a la història de Catalunya. Així, es busca com-pondre un relat no només dels esdeveniments històrics ine-ludibles i els seus personatges

mediàtics, sinó també dels fets quotidians amb protagonistes ignorats pels mitjans. Un relat que parla de tota una comuni-tat revelada en una exposició i que reflecteix l’aquí, ara i per sempre. Dotze escriptors, filò-sofs o historiadors prologuen cada mes d’aquest any trans-cendental. Es podrà visitar fins al 21 de novembre.

La inauguració serà a les set del vespre i l’entrada és per a tots els públics.

RedaccióEl supermercat més barat per fer la compra a Tarragona és el Mer-cadona i, concretament, el situat a l’avinguda Vidal i Barraquer. Així ho detalla l’estudi anual pre-sentat ahir per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

Segons l’estudi, que s’elabora a partir dels preus de tots els pro-ductes del carro amb primeres marques, la cadena valenciana lidera el rànquing tant en la pri-mera posició com en la segona. Darrere del Mercadona de Vidal i Barraquer com el més barat, hi ha el supermercat de la mateixa ca-dena del carrer Manuel de Falla. El rànquing s’elabora en funció dels preus de 119 supermercats de l’Estat espanyol. A l’establi-ment més barat se li assigna el 100 i la resta d’índex representen el percentatge de diferència res-pecte a aquest.

En aquest sentit, el Mercadona de Vidal i Barraquer, el més barat de Tarragona, té una puntuació de 116. Això vol dir que és un 16% més car que l’establiment més barat de l’Estat espanyol, que

és l’Alcampo de Coia, a Vigo. El Mercadona de Manuel de Falla té 117 punts i el segueix el Bon Àrea de l’avinguda Maria Cristina, també amb 117 punts. Amb 199 punts, el quart establiment més barat és el Carrefour del carrer Emperador August. En relació a

la resta del rànquing, a Tarrago-na els supermercats més barats són els següents: el Carrefour del centre comercial de Les Ga-varres (121 punts), el Caprabo de l’Avinguda Ramon i Cajal (122), l’Esclat del carrer Riu Besòs (123), el Dia Market de Ramon i Cajal

(123), el Consum Basic de Carde-nal Cervantes (125), el Bon Preu de l’avinguda Catalunya (126) i l’Eroski del centre comercial Parc Central (127). Els més cars són el Corte Inglés i el Suma de Pere Martell, amb 129 punts.

D’acord amb l’estudi, estal-viar una mitjana de 823 euros l’any amb el carro de la compra és possible, depenent de l’es-tabliment on es realitzi. A més, l’estalvi ha descendit un 11,4% respecte a l’any anterior, que va ser de 923 euros, a causa, prin-cipalment, que la majoria de les principals cadenes han augmen-tat els preus davant les rebaixes que presenten el 2014, el que ha comportat disminuir les diferèn-cies entre els establiments.

Tot i això, la despesa en ali-mentació de les famílies pràcti-cament s’ha mantingut respecte al 2014. S’ha vist frenada la ten-dència a la reducció de la despe-sa provocada per la crisi. «És el primer any des de 2008 que hi ha símptomes de recuperació del consum de les famílies», segons expliquen des de l’OCU.

CONSUM

Mercadona és el supermercat més barat de Tarragona segons l’OCUEn concret, el que té els preus més baixos en primeres marques és l’establiment de Vidal i Barraquer

TARRAGONA 122

MERCADONA. Av. Vidal i Barrequer, 3 116

MERCADONA. c/Manuel de falla, s/n 117

BON AREA. Av. Maria Cristina, 7 117

CARREFOUR MKT. Emp. August, 13 119

SIMPLY MKT. Camí dels Morts (Reus) 121

CARREFOUR. C.C. Les Gavarres 121

CAPRABO. Av. Ramón y Cajal, 15 122

ESCLAT. C/ Rio Besós, 1 123

DIA MARKET. Av.Ramon i Cajal, 15 123

CONSUM BASIC. Cardenal Cervantes, 37 125

BON PREU. Av.Catalunya, 10 126

EROSKI. C.C. Parc Central 127

EL CORTE INGLÉS. Pte. Lluís Companys, 7 129

SUMA. c/Pere Martell, 16 129

Rànquing de supermercats més barats

RedaccióAny rere any, cada vegada són més persones les que decideixen passar els seus dies lliures en un càmping. La importància crei-xent del sector campista a Ca-talunya s’aprecia en el nombre creixent de places ofertes: si el 2010 hi havia 231.780 places, el 2014 (últim any amb dades ab-

solutes) van ser 269.838. Aquest augment s’ha manifestat tam-bé aquest estiu: així, l’ocupació mitjana de juny, juliol i agost en els 55 càmpings que formen part de l’Associació va ser del 63%, el que va representar un punt percentual més que el 2014. Actualment, a Catalunya hi ha 349 càmpings, i d’aquests 68

s’ubiquen a la província de Tar-ragona.

El creixement sostingut del campisme a Espanya respon a diversos motius. Un d’ells és la constant modernització de les seves instal·lacions i l’ampliació d’ofertes d’allotjament, que té en els bungalous al seu màxim exponent. Segons explica Berta

Cabré, presidenta de l’Associa-ció de Càmpings de Tarragona, «els bungalous estan atraient un tipus de públic que no estava acostumat a passar els seus dies lliures en un càmping. Aquests visitants tenen el seu primer contacte amb el càmping. L’ex-periència sol ser molt positiva i el porta a allotjar-se en parcel·la o caravana en anys posteriors». La tendència a l’alça del campis-me ve de la mà d’importants in-versions. Segons explica Cabré, cada càmping de l’Associació in-verteix una mitjana de 110.000 euros, destinats principalment a la rehabilitació de zones comu-nesi allotjaments.

Càmpings de Tarragona celebra el creixement continu de l’oferta

TURISME

Els bungalous acosten el sector a un públic fins llavors aliè a aquest

Page 5: 28 d'octubre de 2015

528/10/2015 diarimés TARRAGONAFELICITACIONS

El Sr. Balañá avui fa anys, tota una vida dedicada a la família. Moltes felicitats, tota la família t’estima.

Anna FortunyEl Col·legi Lestonnac-l’Ense-nyança de Tarragona reclama una solució urgent per un pro-blema d’aglomeració de per-sones i perills per als infants. Des de l’AMPA demanen que l’Ajuntament de Tarragona can-viï de lloc la zona d’aparcament de motocicletes que se situa a la volta que uneix el carrer de l’Arc de Sant Llorenç i el carrer de les Coques, i desemboca a la plaça de l’Ensenyança. Es tracta d’un espai amb lloc per a una vintena de motocicletes que s’ha conver-tit en un risc per als més petits de l’escola, quan aquests surten desenfrenats a la tarda. El presi-dent de l’AMPA, Josep Maria Ga-

lià, explica que «a l’hora punta, a les cinc de la tarda, els infants de parvulari i els de primària surten per dues portes que donen da-vant mateix de les motocicletes

estacionades». Així, assegura que «l’acumulació de pares, mo-tos aparcades i vehicles es con-verteix en un punt perillós per als més petits». A més, Galià des-taca que «fa pocs dies, un nen va caure damunt de les motos i les

va fer caure. Tot i que no es va fer mal i no hi va haver desperfecte, no volem que aquest incident es repeteixi».

Des de l’AMPA, detallen tam-bé que «l’Ajuntament ens ha-via promès una solució, en una xerrada que vam tenir el mes d’abril». Tot i això, des d’aquell moment, pares i educadors en-cara no han tingut notícies de la millora. «La regidora de barri ens havia assegurat que canviarien el pàrquing de lloc, vam veure bona predisposició, però no hem sabut res més del problema», lamenta.

Així, des de Lestonnac volen aconseguir una «vorera amable» que sigui més àmplia i allunyi l’acumulació de vehicles rodats.

Cal destacar que, a través de les dues portes que desemboquen en aquest punt conflictiu, hi poden arribar a sortir fins a 350 alumnes. «Els que ens fan patir més són els de parvulari, ja que surten per la porta més petita, en totes direccions, i amb les pres-ses és molt fàcil que es puguin fer mal», afegeix Galià. Parvulari acull fins a 150 alumnes, mentre que els cursos de primària que surten per una de les dues portes sumarien 200 alumnes més. Du-rant l’assemblea d’inici de curs de l’AMPA, diversos pares van coincidir en la problemàtica i van elaborar un escrit per tal de de-manar una decisió clara davant de les promeses municipals.

CONFLICTE

Lestonnac reclama canviar de lloc el pàrquing de motos per evitar perillsL’AMPA vol una solució del consistori després que s’hagin produït alguns incidents amb els infants

Demanen una vorera «amable», més àmplia i sense presència de vehicles i acumulacions

RedaccióL’Ajuntament de Tarragona convoca un any més els tres pre-mis literaris de la ciutat. Es trac-ta del 26è Pin i Soler de novel·la, el 16è premi-beca Vidal Alcover de traducció i el 19è Premi Tinet de narrativa curta. Tot això ho fa conjuntament amb Òmnium Cultural del Tarragonès, el Cen-tre de Normalització Lingüística de Tarragona i amb les editorials Angle, Edicions 1984 i Cossetà-nia.

Fins al pròxim 15 de gener del 2016 es podran presentar les propostes, que un any més es-peren que siguin destacables, no només pel nombre de presen-tats, sinó també per la qualitat

dels treballs, tal i com s’ha valo-rat per part dels diferents jurats, en les darreres edicions.

Les bases dels premis es mantenen en la mateixa línia que la convocatòria 2014-15. El guanyador del Pin i Soler rebrà 21.000 euros, mentre que es destinaran 12.000 per al treball de traducció del 16è premi-beca Vidal Alcover. El 19è Premi Tinet de narrativa curta rebrà 1.000 euros.

Els guanyadors es donaran a conèixer al llarg del mes de maig del 2016. Les bases de cada concurs es podran consultar a la pàgina web de l’Ajuntament, per tal que tothom hi pugui par-ticipar.

Els treballs que optin a qual-sevol dels Premis Literaris Ciu-tat de Tarragona han de ser rigo-rosament inèdits i els autors en garanteixen l’originalitat; no po-den estar en procés d’edició ni poden haver estat mai premiats en altres concursos. Menys en el cas del premi Vidal Alcover, les obres es presentaran de manera anònima.

Les traduccions de les obres guanyadores, llevat del premi Vidal Alcover, no podran ser publicades abans que l’original català. Totes les obres han de ser trameses per correu electrònic a l’adreça [email protected]. Només s’admetrà un treball per autor en cada moda-

litat de premi. Aquest document tindrà com a títol el mateix de l’obra.

En principi, les obres gua-nyadores seran publicades per les editorials que marquen les bases, prèvia signatura del cor-responent contracte. Si, per al-guna força major, passat un any des del lliurament del premi, les obres no haguessin estat publi-cades, els autors seran lliures de fer-ho on considerin oportú.

En el cas del Premi-beca Vidal Alcover, aquest termini es con-sidera des de la comunicació de la finalització de la traducció. En tots els casos, les obres editades hauran de fer constar a la cober-ta el premi obtingut.

L’Ajuntament obre la convocatòria dels tres Premis Literaris fins al gener

CULTURA

Són el 26è Pin i Soler de novel·la, el 16è premi-beca Vidal Alcover de traducció i el 19è Premi Tinet

RedaccióLa Cucafera de Tarragona comp-ta des d’ahir i per primer cop amb la seva parada de castanyes a la cantonada entre el carrer Ramón y Cajal i el Prat de la Riba, davant l’autoescola Sabat. Serà el primer de diversos esde-veniments que portarà a terme al llarg de l’any per recaptar fons de cara al 2016, moment en què

celebrarà el seu 25è aniversari. La parada es trobarà oberta fins al 3 de novembre, entre les nou del matí i les onze de la nit. De moment, des de l’entitat tenen clar que el més necessari és la restauració. El cap de colla, Paco Ruiz, destaca que «hem decidit posar-nos en marxa per poder fer front a despeses enfocades a la celebració del 25è aniversari

de la nostra peça». El coordi-nador i responsable de comu-nicació de l’entitat defensa que «enguany, ha entrat molta gent nova a la colla i amb moltes ga-nes i il·lusió per fer coses».

A més, subratlla que «hem fet un registre de membres i porta-dors i tenim comptabilitzats una seixantena de persones molt animades per contribuir».

La Cucafera vendrà castanyes per recaptar fons en el seu 25è aniversari

CULTURA

Es troba a la cantonada entre els carrers Ramon y Cajal i Prat de la Riba

CRISTINA AGUILAR

Imatge de la Cucafera en la festa de Santa Tecla d’enguany.

El Club Muntanyenc viurà Halloween amb un passeig nocturna al Pont del Diable

El Tarraco Club Muntanyenc, una de les més de 80 associ-acions que formen part de la Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET), ha organitzat una activitat molt original per celebrar Halloween, la nit més terrorífica de l’any, en què es barrejarà l’esport amb la por. L’activitat es portarà a terme des de dos quarts de set del vespre d’aquest dissabte i fins a la mitjanit. L’esdeveniment donarà el tret de sortida a l’Es-cola de Natura Francolí, on es farà la presentació i un ritual d’agermanament. A continu-ació, es podrà gaudir d’un be-renar col·laboratiu, ja que tots els participants han de portar alguna cosa per menjar. Cap a les vuit del vespre començaran a aparèixer els nervis i la por, ja que es projectarà un dels films de terror més impactants dels darrers anys. I un cop acabada la pel·lícula, amb la tensió en el seu punt àlgid, es farà una petita excursió per la zona del Pont del Diable. Aquesta serà de prop de dos quilòmetres de recorregut i conclourà en un indret que, des de la mateixa organització, no han volgut re-velar per crear expectació.

‘Tocant el buit’ arriba demà a l’Auditori de la Diputació

L’Auditori de la Diputació de Tarragona acollirà demà la quarta sessió de la II Mostra de Cinema de Muntanya de la mateixa entitat. En aques-ta sessió es projectarà la pel-lícula Tocant el buit (Touching de void), de Kevin McDonald. La projecció tindrà lloc a l’edi-fici del número 2 del carrer Pere Martell a dos quarts de vuit del vespre. La mostra de cinema es clourà amb la dar-rera sessió, el 5 de novembre.

Page 6: 28 d'octubre de 2015

6 diarimés 28/10/2015 TARRAGONA

RedaccióCovestro ha millorat substanci-alment el seu resultat operatiu en el tercer trimestre de 2015. En comparació amb el mateix perí-ode de l’any anterior, l’EBITDA ajustat va augmentar un 44,5% fins arribar als 471 milions d’eu-ros. Una de les principals raons d’aquest increment ha estat la disminució significativa dels preus de les matèries primeres que, en el context d’una situació d’oferta i demanda més favora-ble, ha compensat la caiguda dels preus de venda. L’efecte dels tipus de canvi del voltant de 70 milions d’euros també ha contribuït positivament a aquest augment de resultats.

«Hem tingut un bon comen-çament com a empresa indepen-dent, fet que demostra que estem en el camí correcte. Aquests re-sultats són prova del nostre bon rendiment i capacitat de crei-xement», ha manifestat Patrick Thomas, el conseller delegat de Covestro. Cal destacar que l’EBIT es va incrementar significativa-ment arribant als 287 milions d’euros, un 64% més que en el tercer trimestre de l’any anteri-or. Aquesta xifra inclou també despeses extraordinàries de 18 milions d’euros corresponents a les despeses de consolidació dels centres de producció, així com despeses derivades del procés d’escissió de Covestro i la seva sortida a borsa. L’EBIT ajustat va augmentar un 72,3% fins als 305

milions d’euros el tercer trimes-tre de 2015.

Volums establesLes vendes de Covestro han disminuït un 1,4% el tercer tri-mestre 2015, aconseguint fins a 3.020 milions d’euros. Tot i que els volums s’han mantingut si-milars durant el mateix període de l’any anterior, els preus de

venda han baixat a les tres uni-tats de negoci, sobretot en l’àrea de Poliuretans que desenvolupa, fabrica i comercialitza matèries primeres per a escumes versàtils. No obstant això, els efectes posi-tius del canvi divises han com-pensat, en gran mesura, aquesta disminució de preus.

Les vendes dels poliuretans (PUR) en el tercer trimestre del 2015 han retrocedit un 8,5% situant-se en 1.512 milions d’eu-ros. La raó principal és el descens dràstic dels preus de venda de tres grups de productes bàsics. Per contra, aquesta disminució

dels preus de venda va ser parci-alment compensada pels efectes positius dels tipus de canvi.

Creixement dels policarbonatsLes vendes de la unitat de negoci de policarbonats (PCS) han aug-mentat un 13% fins a arribar als 819 milions d’euros el tercer tri-mestre 2015. Aquest creixement es va deure a una tendència posi-tiva en volums malgrat la lleuge-ra baixada dels preus de plàstics d’alt rendiment. Els efectes po-sitius dels tipus de canvi també han contribuït en l’augment de les vendes.

Patrick Thomas: «Hem tingut un bon inici com a empresa independent, anem pel camí correcte»

EMPRESA

Covestro millora el seu resultat operatiu en el tercer trimestreEls guanys arriben davant d’una situació d’oferta i demanda favorable tot i la disminució de vendes

CEDIDA

Patrick Thomas és el conseller delegat de Covestro.

RedaccióL’empresa Imicroq, de Tarrago-na, ha estat seleccionada per a la fase final a nivell estatal dels Premis EmprendedorXXI, que es lliuraran aquest divendres a Barcelona. El guardó està im-pulsat per la Caixa i co-atorgat pel Ministeri d’Indústria, Ener-gia i Turisme, a través de ENISA (Empresa Nacional d’Innova-ció), amb l’objectiu de reconèi-xer als emprenedors més inno-vadors d’Espanya.

Imicroq –plataforma per a la detecció de patògens en segu-retat agroalimentària– ha estat seleccionada en la categoria «creces», que distingeix a les empreses amb major potencial de creixement, entre 188 candi-dates de tota Espanya.

En cas de resultar guanya-dora, obtindrà el premi de ma-jor dotació econòmica, amb 50.000 euros i l’accés al pro-grama d’acompanyament ofert per la gestora de capital de risc de la Caixa, Caixa Capital Risc, durant un any.

Aquest programa posa a la disposició dels emprenedors recursos de formació, accés a finançament i networking in-ternacional, incloent la possi-bilitat de viatjar als principals pols d’innovació del món: Si-licon Valley, Nova York (EUA) i Tel Aviv (Israel).

Els representants de l’empre-sa es troben aquesta setmana a

Barcelona per participar en la fase final del certamen. Durant aquests dies, assisteixen al curs intensiu sobre desenvolupa-ment empresarial Executive Growth Program, creat per l’or-ganització dels Premis Empren-dedorXXI i impartit per profes-sors de ESADE i IESE.

Més de 3.900 empreses Els Premis EmprendedorXXI van dirigits a emprenedors que destaquin per aplicar la innova-ció a aspectes fonamentals del seu negoci, pel seu potencial de creixement i per la seva visió global. Des de la seva creació en 2007, els Premis Empren-dedorXXI han exercit un paper rellevant en l’extensió i foment de la cultura emprenedora a Espanya.

L’entitat financera va ser pi-onera a ajudar a aquest sector i des de llavors i al llarg d’aquests vuit anys, la iniciativa ha rebut més de 3.900 candidatures i ha premiat a més de 195 empreses convocades.

A més de ser un dels premis per a emprenedors amb més trajectòria, el certamen destaca també per la seva capil·laritat, ja que compta amb candidats en totes les comunitats autòno-mes, gràcies a la col·laboració de la xarxa comercial de la Caixa i al suport de més de 126 organitzacions i col·laboradors territorials.

L’empresa Imicroq passa a la fase final dels Premis EmprenedorXXI

INNOVACIÓ

La Caixa i el Ministeri d’Indústria ho impulsen

Page 7: 28 d'octubre de 2015

728/10/2015 diarimés TARRAGONA

CASTELLS

La Colla Jove Xiquets de Tarragona va finalitzar aquest cap de setmana la seva temporada. La Diada de l’Esperidió va posar punt final a un any en la qual els de la camisa lila s’han quedat amb deures pendents. Tot i això, dissabte van acomiadar-se car-regant el pilar de 8 emmanillat, al costat dels Nens del Vendrell, els Bordegassos de Vilanova i els Castellers de Sant Cugat.

La Jove tanca temporada carregant el pd8fm

DANI SERÓ

CEDIDA

Diversos equips d’intervenció van participar en el simulacre d’ahir al matí.

RedaccióL’Autoritat Portuària de Tarrago-na va dur a terme ahir un simula-cre d’emergència del Pla Interior Marítim (PIM) del Port de Tarra-gona. Aquest es va desenvolupar a les instal·lacions portuàries de TEPSA a Tarragona.

Simulava un vessament de producte tòxic i nociu a les instal-lacions, procedent d’un suposat vaixell que efectuava operacions de descàrrega a la terminal. Per aquest motiu, van passar de la fase d’alerta a la fase d’emergèn-

cia i es va assolir la situació 1 de vessament en aigües interiors abrigades. D’aquesta manera, es va poder verificar el funciona-ment pràctic del pla i el desple-gament correcte de les barreres situades al moll de Catalunya sense afectar el tràfic portuari. Capitania Marítima va prendre la direcció de l’emergència i ha co-ordinat l’actuació de tots els mit-jans disponibles tant de la termi-nal com de l’Autoritat Portuària. L’exercici va comptar amb la par-ticipació dels equips de TEPSA,

dels Bombers del Parc Químic, les embarcacions de Boteros i Amarradores i una embarcació de Salvament Marítim.

SEGURETAT

El Port realitza el simulacre del Pla Interior Marítim a la terminal TEPSAReproduïa un vessament de producte tòxic i nociu, procedent d’un suposat vaixell que estava efectuant operacions de descàrrega

Page 8: 28 d'octubre de 2015

8 diarimés 28/10/2015 REUS

Susanna CasesEl projecte de Mas Mainer, que vol urbanitzar un dels darrers solars del barri Niloga sense edi-ficar, podria començar a ser una realitat durant el primer trimes-tre de l’any que ve. La promotora Unifamiliar Sant Jordi avança en els tràmits administratius per fer realitat un projecte que s’ha anat modificat i crearà menys impacte visual de l’inicialment previst.

Segons va avançar al darrer Ple el regidor de Promoció Eco-nòmica i Ocupació, Marc Arza, s’ha reduit l’alçada d’un dels dos edificis previstos. Així, si inicial-ment es contemplaven dos cons-truccions de planta baixa i dotze pisos d’alçada –uns 40 metres–, un dels edificis, el més proper a la zona verda que també preveu el projecte, baixa quatre plantes i s’alçarà vuit pisos, reduint-se el volum edificable.

Precisament, l’impacte visual i les conseqüències que pot supo-sar la construcció per a l’estètica del barri preocupa als veïns de la zona, on els edificis més alts su-men 10 plantes, segons apunten diferents veïns, que també recor-den que els nous edificis en tapa-rien d’altres a l’avinguda Onze de Setembre.

Diferents usosEl projecte d’urbanització de Mas Mainer, situat entre la via del tren, el col·legi Joan Rebull, l’avinguda Onze de Setembre i l’avinguda General Moragues contempla diferents usos.

Així, la meitat del terreny –més proper al pont de la via– es destinaria per usos residenci-als i comercials. Inicialment, es preveia la construcció d’uns 200 pisos, en un projecte que es va modificar per guanyar superfície comercial.

A més, entre el 15 i el 20% del terreny es destinarà a una nova

zona verda pública que guanya-ria la ciutat, i una altra bona part es vol cedir per equipaments a l’escola Joan Rebull, va recordar el regidor de Promoció Econò-mica i Ocupació al darrer Ple, tenint en compte que el centre educatiu compta amb 3 línies i «demana espais per esponjar la seva activitat».

«El promotor d’aquest projec-te es compromet a fer l’edifica-ció de voreres, construir la zona verda i encarregar-se de fer la construcció d’una rotonda en l’encreuament, que des del punt de vista de la mobilitat és neces-sària», va avançar també Arza. La rotonda aniria a la cruïlla entre l’avinguda General Moragues i Onze de Setembre i actuaria com a eix vertebrador de tota la mobi-litat a peu, tant la generada pels nous habitatges com per la pre-existent, que permet la connexió a peu entre els barris nord i el

centre de Reus, que s’efectua pel carrer General Moragues; entre l’escola Joan Rebull i el barri Ni-loga, a través de l’Avinguda Onze de Setembre; entre el futur parc urbà i la resta del barri, a través de l’Avinguda Onze de Setem-bre; o entre els nous habitatges i locals comercials i la resta de la ciutat, a través l’Avinguda Onze de Setembre i de la plaça.

Una zona que també canvia-rà amb l’obertura del nou cen-tre comercial La Fira a tocar del Parc Sant Jordi. De fet, Endesa va signar fa uns mesos un con-veni amb les dues promotores d’aquets projectes que permetrà ampliar la xarxa i garantir-ne el subministrament elèctric.

Diferents grups municipals a l’oposició van mostrar la seva cautela per l’impacte visual que pot suposar el projecte urbanís-tic de Mas Mainer, demanant també que es consensuï amb

la comunitat educativa de l’es-cola Joan Rebull la destinació d’aquest equipament que previ-siblement se’ls cedirà.

El projecte per reurbanitzar Mas Mainer ve de lluny. Al 1999 es va aprovar definitivament l’expedient de revisió del Pla General d’ordenació urbana de Reus i es va publicar la seva Nor-mativa al maig del 2005. Al 2009, el conseller de Política Territori-al i Obres Públiques va aprovar definitivament una modifica-ció puntual de la Revisió del Pla general d’Ordenació de Reus a l’area 6.1 Mas Mainer a l’objecte d’augmentar l’aprofitament de l’àmbit de les reserves per espais lliures i el destí de sostre resi-dencial de l’àrea a règims de pro-tecció. Ara s’estan ultimant els darrers tràmits administratius i urbanístics per començar a fer realitat un projecte que podria veure la llum en un parell d’anys.

URBANISME

El projecte de Mas Mainer redueix l’alçada d’un dels dos edificisEls immobles tindran 12 i 8 pisos i es contempla una zona verda i cedir espai a l’escola Joan Rebull

OLÍVIA MOLET

El solar compta amb espai destinat a zona comercial i residencial, zona verda pública i equipament.

RedaccióAhir van tenir lloc les dues pri-meres trobades per modificar el Reglament Orgànic Municipal (ROM) i el Reglament de Par-ticipació, segons va informar la CUP, després de les deman-des reiterades de la formació.Després de donar per fet que el ROM actual està obsolet pel que fa al funcionament actu-al del consistori, a la reunió es va entregar un document de treball als regidors com a guia per a l’anàlisi sobre el ROM i les posteriors modificacions, segons informa la CUP. A par-tir de l’anàlisi del text actual, es vol crear un document de

transició cap al nou ROM on s’hi senyalaran aquells apartats susceptibles de ser modificats. El termini màxim per entregar el document de transició és el 30 de gener del 2016. A partir d’aquí, els Grups Municipals podran fer esmenes i propostes al document. El mateix alcalde, Carles Pellicer, va presidir la co-missió d’estudi per modificar el Reglament de Participació, donant a entendre que es rele-ga el Reglament de Participació a l’Ordenança de Civisme, se-gons la CUP, que lamenta que no s’acceptessin fer propostes i que la reunió es limités a cons-tituir la comissió.

S’inicia el procés per modificar el Reglament de Participació i el ROM

POLÍTICA

La CUP informa del contingut de les trobades

RedaccióEl campanar de Reus recupera-rà aquesta diada de Tots Sants el toc de difunts tradicional, re-picat manualment, i ho farà de la mà de 2 agrupaments escol-tes de la ciutat: l’Agrupament Misericòrdia i l’agrupament MontsantCim, que són els cam-paners de la ciutat i des de fa 15 anys recuperen els tocs tradici-onals per les festes majors i Cor-pus. Aquest toc s’afegeix al Toc de Festa i al Toc General, ja recu-perats al campanar, tradicional-ment molt lligat a la festa de la castanyada i el dia dels difunts. Diu la llegenda que la castanya-da nasqué de l’àpat que el cam-

paner i els seus ajudants feien dalt del campanar mentre toca-ven el toc de morts durant la nit de Tots Sants. El toc de difunts es feia tradicionalment, abans de la guerra, amb les campanes de Sant Jaume i de Sant Pau, desaparegudes l’any 1936. Des dels anys 40 es tocà amb les actuals campanes de Misericòr-dia i de Sant Pau, de diàmetre i característiques similars a les desaparegudes. Seran aquestes mateixes dues campanes les encarregades de tornar-lo a fer sonar. Els reusencs podran gau-dir enguany d’aquest toc durant la tarda i vespre del dia de Tots Sants.

Els campaners recuperen el Toc de Difunts tradicional

SOCIETAT

Tocaran la tarda i vespre del dia de Tots Sants

Page 9: 28 d'octubre de 2015

928/10/2015 diarimésREUSOLÍVIA MOLET

S. CasesLa multinacional agroalimentà·ria Cargill aposta per Reus. L’em·presa ha invertit 10 milions d’eu·ros en una nova planta d’envasat d’oli refinat, que es va inaugurar ahir. L’ampliació de les instal·lacions de Cargill a l’avinguda de Falset suposarà la creació de 6 nous llocs de treball durant el primer any, fins arribar a una quinzena en un futur.

Amb aquesta nova línia d’en·vasat, que suposarà la producció de 26.000 tones d’oli embotellat l’any que es distribuiran a grans cadenes empresarials, Cargill oferirà als seus clients una so·lució totalment integrada per a la seva cadena de subministra·ment. Així, l’extensió de la línia permet a Cargill proveir als seus clients amb un producte pro·cedent d’una planta totalment integrada que moltura, refina i embotella el seu oli.

La nova línia pot envasar fins 1.800 ampolles cada hora, de 5 o 7,5 litres. A més, el magatzem està automatitzat, amb el què la nova planta guanya capacitat.

«Aquesta inversió s’ajusta als objectius estratègics de Cargill a Europa i millora la nostra ca·pacitat per continuar oferint als nostres clients solucions espe·cífiques», comenta Harold Poel·ma, president d’Olis Refinats de Cargill a Europa. «El nostre ob·jectiu és crear un valor superior per als nostres clients i aquesta planta integrada ens permetrà servir fins i tot amb més eficàcia, podent lliurar·los el nostre pro·ducte, servei i saber fer el més ràpid possible», afegeix.

En aquest sentit, una quantitat significativa de les llavors oleagi·noses que proveeixen la planta de Reus s’originen de forma lo·cal a Espanya, de manera que d’aquesta manera a més d’oferir

una cadena de subministrament totalment integrada, també es dóna suport a la comunitat agrí·cola local.

En el marc de la inauguració, el president d’Olis Refinats de Cargill a Europa també va desta·car ahir que la construcció de la planta, al llarg de 42.000 hores, s’ha fet sense accidents.

Per la seva banda, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, va destacar la importància del dia d’ahir no només per Cargill, sinó «també per la ciutat», recordant els tre·balladors de l’entorn que han passat per la fàbrica al llarg dels 50 anys de la seva història i «els qui van plantar la primera lla·vor». «Amb innovació i seguretat alimentària és un referent i una mostra clara de compromís», va afegir Pellicer sobre l’empresa.

«L’oli en què es farà un frankfurt a Kuwait o al McDo·nald’s serà fet a Reus», va exem·

plificar·ho ahir l’alcalde de la capital del Baix Camp, que va recordar l’aposta de Reus per la indústria agroalimentària. El president de Cargill a Espanya i Portugal, José María Mateo, tam·bé va assistir ahir a la inaugura·ció.

Cargill proporciona aliments, productes i serveis agrícoles, financers i industrials a tot el món. Amb 150 d’experiència, la multinacional d’origen nord·americà compta amb 153.000 treballadors en una seixantena de països. A Espanya i Portugal, compta amb més de 900 treba·lladors en 11 instal·lacions.

ECONOMIA

Cargill inverteix 10 milions en una nova planta d’envasat d’oli refinat L’ampliació de les instal·lacions de Reus suposa oferir un servei integral i la creació de 6 nous llocs de treball, que arribaran als 15 en un futur

L’alcalde de Reus i representants de Cargill van inaugurar ahir la nau. CEDIDA

Un dels passos de la nova línia d’envasat.

El CIMIR es dóna a conèixer amb el Dia del Patrimoni Audiovisual

CULTURA

S’organitza una recepció als donants i col·laboradors pel seu esforç

RedaccióEl Centre de la Imatge Mas Igle·siva (CIMIR) va commemorar ahir el Dia Mundial del Patrimo·ni Audiovisual donant a conèi·xer l’activitat que realitza aquest equipament dedicat a la recupe·ració, conservació, catalogació i difusió del patrimoni visual. Al llarg de la tarda, es va poder vi·

sitar una petita mostra d’objec·tes de patrimoni audiovisual i es van projectar fragments de pel·lícules del fons de la Cinemateca Antoni Martra Badia.

Al vespre, també es va orga·nitzar una recepció als donants, cedents, col·laboradors i amics del CIMIR, en un acte que volia servir com a agraïment als seus

esforços i generositat.Finalment, es va projectar

una selecció de pel·lícules dels fons Coca Pey i Romeu Figue·rola, recentment incorporats a la Cinemateca. Es tracta de dos importants fons que recullen la producció dels cineastes ama·teurs Eugeni Coca Pallejà i Josep Romeu Clofen. L’equipament cultural va mostrar alguns objectes i projeccions del seu fons.

OLÍVIA MOLET

Page 10: 28 d'octubre de 2015

10 diarimés 28/10/2015 REUS

RedaccióLa corredoria d’asseguran-ces de Tarragona Fabroker.eu obrirà al desembre la seva oficina a Reus, amb l’objec-tiu d’ajudar a Second Vrocs – Samsa Seguros. Parlem amb el seu gerent, Jordi Ferré. — Reus, París, Londres i el

carrer de Monterols...— Doncs ara, amb permís, serà ‘Reus, París, Londres i l’assegu-rança que tu vols’. Hem tingut grans marques reusenques de clients i sempre hem treballat amb molta comoditat aquí. Els reusencs tenen clar el que vo-len.

— Era evident que un dia o al-tre arribaríeu a Reus...— En certa mesura ja fa anys que som a Reus, però diguem que ara hi serem físicament. Hem vingut a quedar-nos i po-sicionar-nos més i millor, però també per ajudar Second Vrocs, la corredoria d’assegurances del

grup empresarial SAMSA. Una marca com Samsa, que és his-tòrica a la ciutat, ha de mante-nir-se dempeus i això ho farem possible a través de la branca asseguradora.— Quina és la vostra especia-lització?— El sector de l’automoció és una de les nostres especialit-zacions. Som partners assegu-radors de molts concessionaris i ara estem desenvolupant un nou servei totalment innova-dor: CAR SERVICE PACK, amb el qual cuidem del teu cotxe i de la teva assegurança.

ESTABLIMENT RECOMANAT

Jordi Ferré, gerent de Fabroker.eu.

CEDIDA

La corredoria d’assegurances Fabroker.eu arriba a ReusLa corredoria tarragonina s’instala amb l’objectiu d’impulsar la branca asseguradora de Samsa

ACNEl ministre de Justícia, Rafael Ca-talá, va lliurar ahir al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Su-prem, Carlos Lesmes, un resum de la causa de l’assassinat del que va ser president del consell de ministres espanyol, Joan Prim i Prats, nascut a Reus i mort su-posadament per les ferides dels trets que va rebre als carrers de Madrid el 27 de desembre de 1870.

La figura de Prim ha estat objecte de revisió històrica co-incidint amb el bicentenari del seu naixement, i també de con-trovèrsia per les conclusions de l’autòpsia que se li va practicar.

Alguns dels experts i forenses sostenen que va ser ofegat dies després de l’atemptat, mentre que la versió oficial ho nega i apunta a una mort fruit de les ferides.

El document que Catalá va lliurar a Lesmes conté «l’apun-talament», és a dir un resum, del sumari, i inclou les incidències i els apunts que el secretari judici-al va fer durant la investigació del magnicidi, que encara avui no s’ha esclarit. Les investigacions van durar 10 anys i van apuntar a 12 possibles autors, però no va concloure amb èxit.

Amb tot, és una còpia facsímil perquè el document original està a la seu del Tribunal Superior de

Justícia de Madrid. Catalá i Les-mes van aprofitar l’oportunitat per signar també un conveni de col·laboració en formació de la carrera judicial.

En el marc de la mostra que el Museu de Reus va acollir sobre el

general Prim pels actes de com-memoració del bicentenari del seu naixement, es va exposar el sumari de l’assassinat del Gene-ral Prim. Uns 80 volums que con-tenen més de 18.000 folis que

van arribar a la capital del Baix Camp després de les converses de l’alcalde, Carles Pellicer, amb el llavors ministre de Justícia, Al-berto Ruiz-Gallardón.

AutòpsiaPrecisament per posar punt i finals als dubtes entorn les cau-ses de la seva mort, la Societat Bicentenari General Prim 2014, va encarregar fa dos anys un nou informe, que va concloure que es descartava que el general morís estrangulat després de l’atemp-tat que va patir el 27 de desembre de 1870 i apuntava com a causa de la mort les infeccions arran de les ferides per arma de foc durant l’atemptat.

L’estudi va anar a càrrec d’un equip multidisciplinar de la Uni-versitat Complutense de Madrid (UCM) i la Universitat de Alcalá , en base a un nou examen del cos momificat del general, realitzat el novembre de 2013 al Tanatori de Reus, i també a partir de l’anà-lisi del TAC realitzat a l’Hospital Sant Joan de Reus el 29 de setem-bre de 2012.

Les conclusions van ser con-tradictòries a les defensades per la Comissió d’Investigació Prim, formada per experts de la Universitat Camilo José Cela –desvinculats posteriorment– i presidida per Francisco Pérez Abellán, que també va analitzar el cos embalsamat del general reusenc.

Des de l’any passat, el mauso-leu del General Prim s’exposa en una nova ubicació a l’entrada del cementiri de Reus. Obra de l’ar-tista Plácido Zuloaga i de l’escul-tor francès Émile Hébert va ser restaurat pel Centre de Restaura-ció de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC).

Les investigacions van durar 10 anys i van apuntar a 12 possibles autors

HISTÒRIA

Catalá lliura al president del Suprem el resum de la causa judicial de PrimEl document recull els apunts que el secretari judicial va fer durant el procés, sense autors declarats

RedaccióEl Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimenta-ció de la Generalitat i l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus van organitzar ahir a fira-Reus la novena Jornada de jardi-neria i plantes ornamentals que, entre altres, va debatre sobre els jardins amb baix consum d’ai-gua i fitosanitaris.

La jornada se va centrar en analitzar la creació de jardins sense reg i la utilització de plan-tes que s’adaptin a ambients secs, propis de l’àrea mediterrà-nia. Què s’ha de fer per crear un jardí així? Quines plantes s’han d’escollir i com aquestes aconse-

gueixen sobreviure a la sequera? Quines són les tècniques per a la preparació del sòl, la plantació i el manteniment? El viveris-ta i consultor especialitzat en jardins secs, Olivier Filippi, va aportar respostes concretes i precises a aquests dubtes.

En la mateixa línia de reduc-ció de l’impacte dels jardins i de la mà de l’empresari Roberto Kron Morelli, es va fer una incur-sió al futur més proper en el de-senvolupament de tècniques de control fitosanitari basades en l’ús de microorganismes d’alta especificitat.

La jornada va començar a pri-mera hora del matí amb la pre-

sentació de Joan Girona, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP; i Raimon Martí, director de l’Institut d’Horticultura i Jar-dineria de Reus.

La conferència de Filipi va do-nar pas als exemples de jardins

sostenibles dissenyats i fets per estudiants de l’institut d’horti-cultura i jardineria de la capital del Baix Camp, a càrrec d’Isidre Canela i Lluís Recasens.

El CEO d’Agrifutur, Roberto Kron, va parlar sobre les noves estratègies i solucions per una

producció i un manteniment de plantes sostenibles, mentre que una taula rodona amb professi-onals del sector i moderada pel professor Eudald Salvat va posar punt i final a la jornada, que va concloure l’alcalde de Reus, Car-les Pellicer.

OLÍVIA MOLET

La taula rodona amb professionals del sector va posar punt i final a la jornada.

La creació de jardins sense reg, a debat a la Jornada de jardineria

FORMACIÓ

L’Institut d’Horticultura organitza la iniciativa

La Biblioteca acull dos cursos per majors de 55 anys

La Biblioteca Central Xavier Amorós acollirà els dies 4 i 6 de novembre de deu a dotze el curs «Fotos i vídeo amb el mòbil. Mostra la teva creativi-tat», un taller adreçat a perso-nes més grans de 55 anys. Les inscripcions es poden fer fins aquest dijous. Al març de l’any que ve es portarà a terme un segon curs adreçat al públic de més de 55 anys: «App’s i WhatsApp, comunicació ins-tantània a través de mòbil».

El Museu acull dues conferències sobre el sexe a l’època romana

El Museu de Reus Salvador Vilaseca ha programat dues conferències amb motiu de l’exposició «El sexe a l’època romana». Divendres (19:30h), la comissària de l’exposició, Esther Gurri, oferirà la con-ferència «El sexe a la societat romana». I dijous 5 (19:30h), Joaquín Ruiz de Arbulo, arque-òleg i catedràtic d’Arqueologia Clàssica de la URV, parlarà so-bre «El negoci del sexe a Pom-peia».

El Pere Mata acull una nova sessió sobre salut mental

El Pere Mata acollirà avui una nova sessió d’Actualitzaci-ons en l’assistència a la salut mental: recerca i innovació. La sessió se centrarà en els estu-dis que es realitzen per deter-minar quins pacients tractats amb antipsicòtics són més sensibles a patir extrapirami-dalisme (trastorn motor com espasmes i contraccions, ne-cessitat de moure’s constant-ment, o tremolors en repòs i rigidesa similar al Parkinson).

Page 11: 28 d'octubre de 2015

1128/10/2015 diarimés CAMPDETARRAGONA

Inauguren ‘150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell’

El proper divendres 6 de no-vembre, a les vuit del vespre, a la Sala Portal del Pardo del Vendrell, tindrà lloc la inau-guració de l’exposició 150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell, 1865-2015. L’expo-sició és fruit d’una important recerca documental duta a terme en nombrosos arxius i biblioteques, en què s’explica la història de les companyies que van construir i explotar la línia.

Sílvia JiménezL’Ajuntament de Roda de Berà ha donat llum verd a la remodelació de l’edifici de l’antic consultori mèdic del carrer Joan Carles I per tal de convertir l’espai en la nova comissaria de la Policia Local.

Les obres començaran el pròxim any i permetran que la plantilla del cos de seguretat abandoni la primera planta de l’Ajuntament de Roda. El pro-jecte, que ha estat aprovat re-centment per la Junta de Govern Local, satisfà una vella demanda de la policia al municipi: disposar d’un espai propi on desenvolu-par la seva tasca.

La posada en marxa de l’Ho-tel d’entitats a Roda de Berà, ara fa mig any, és el que permet a l’Ajuntament reordenar els es-pais municipals.

«L’antic consultori estava sent utilitzat per diverses entitats. L’obertura de l’hotel permet alli-berar l’edifici, que quedarà buit», diu l’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili.

La remodelació de l’edifici i la seva ampliació deixarà 300 metres quadrats lliures per a disposició de la Policia Local. La superfície es distribueix en dues plantes, on s’executarà un pro-jecte que serà licitat per prop de 300.000 euros. Els 150.000 de què disposa l’Ajuntament a tra-vés Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya s’invertiran en aquest

projecte. Tanmateix, el consis-tori rodenc quedarà alliberat del Pla d’Ajust l’any 2016, fet que li permetrà pressupostar noves

inversions, entre aquestes, la de les noves dependències policials.

Els tràmits per l’adjudicació del contracte d’obres, després de

la recent aprovació del projecte, faran que els treballs no s’iniciïn fins al pròxim any 2016.

El mòdul prefabricat que s’ubi-ca al costat de l’antic consultori es convertirà en la seu de la nova agrupació local de Protecció Ci-vil. D’altra banda, es tancarà la terrassa del consultori de la se-gona planta i l’edifici s’ampliarà

per la zona posterior per tal d’ha-bilitar un espai d’aparcament per als vehicles policials.

La creació d’aquesta nova co-missaria suposarà també alguns canvis en els espais de la casa consistorial.

«Tenir a la policia local als baixos de l’Ajuntament ens per-metia disposar d’una mena de servei de consergeria al consis-tori, especialment útil per a do-nar i recollir les claus dels espais municipals. Això desapareixerà i haurem de crear la figura del conserge», afegeix l’alcalde de Roda de Berà.

Més espai a la casa consistorialL’alliberament dels 200 metres quadrats d’espais que ara ocupa la plantilla de la policia local per-metrà, però, dotar de més espai els departaments de l’Ajunta-ment.

«El més segur és que tras-lladem els serveis tècnics mu-nicipals a aquesta planta i, per descomptat, l’Oficina d’Atenció al Ciutadà; en definitiva, els de-partaments que reben un major nombre de ciutadans cada dia. Això eliminarà el trànsit de veïns per totes les plantes de l’Ajunta-ment de Roda», puntualitza Pere Virgili.

El consultori mèdic va deixar de funcionar com a tal l’octubre de 2007, quan es va inaugurar el nou.

El módul prefabricat serà ocupat per la nova agrupació de Protecció Civil

EQUIPAMENTS

L’antic consultori de Roda serà la nova comissaria de la Policia LocalL’Ajuntament remodelarà l’edifici i donarà resposta a una antiga demanda per part del cos que ara ocupa la casa consistorial

VICENTE M. IzquIErdo

L’edifici serà rehabilitat i ampliat per tal d’acollir les noves dependències policials.

Els serveis municipals seran redistribuïts per ocupar la planta que deixarà lliure el cos

Jornades tècniques sobre el comerç de proximitat a Valls, demà

La regidoria de Comerç i Tu-risme de l’Ajuntament de Valls organitza unes jornades tècni-ques sobre comerç de proximi-tat de la mà d’experts recone-guts en comerç i en estratègia i comunicació de ciutats. Les jornades se celebraran el pro-per dijous 29 d’octubre, i el 5 i 26 de novembre de 2015. L’objectiu final d’aquestes tro-bades entre experts, responsa-bles municipals i comerciants, obertes a tots els emprenedors i comerciants de la ciutat, és permetre un debat i una re-flexió per l’establiment de les línies mestres i de treball per a la revitalització del comerç urbà de proximitat de Valls. Aquestes línies estratègiques principals serviran per a l’ela-boració d’un pla de dinamitza-ció comercial.

RedaccióLa policia catalana ha detingut un jove del Vendrell, de nacio-nalitat espanyola i veí de la po-blació, per distribuir droga des d’un pis del municipi. La de-tenció es va produir el passat 21 d’octubre. A l’arrestat se l’acusa d’un pressumpte delicte contra la salut pública. La detenció va ser possible gràcies a les sospi-tes policials sobre un habitatge en el qual es podien estar distri-buint substàncies estupefaents de forma habitual. Després de confirmar les sospites, els Mos-sos d’Esquadra van procedir a escorcollar el pis, el passat dia 21. La policia catalana va comis-

sar diverses bosses de cabdells de marihuana, preparades per una imminent distribució, i haixix. Els agents van interve-nir dues balances de precisió i diversos estris, habituals per manipular les substàncies estu-pefaents. El detingut va passar a disposició del jutge el dia 24, el qual va decretar la seva lli-bertat amb càrrecs. La detenció és el resultat d’una investiga-ció oberta a finals de setembre després de tenir indicis que des d’un domicili, del carrer Baix Penedès del Vendrell, es podri-en distribuir substàncies estu-pefaents que van confirmar els agents.

Detenen un veí del Vendrell per distribuir drogues des d’un pis

POLICIAL

L’habitatge va ser escorcollat pels Mossos

RedaccióEl proper divendres 30 d’oc-tubre a dos quarts de deu del vespre, la soprano M. Teresa Garrigosa i la pianista Sílvia Vi-dal, oferiran el concert Les com-positores noucentistes, basat en un treball d’investigació musi-cològica i amb la publicació del disc Compositores catalanes-Generació noucentista. Aquest moviment de renovació artísti-ca a Catalunya, el noucentisme, va suposar un pas endavant en el camí de la consciència crea-tiva forjat en l’atracció pel clas-sicisme grec. El concert que in-terpretaran contindrà obres de set compositores noucentistes:

Lluïsa Casagemas, Ònia Farga, Blanca Selva, Maria Infiesta, Margarida Orfila, Paquita Ma-driguera i Montserrat Campany, les quals van realitzar gires per Europa i Amèrica i la seva obra va ser premiada i publicada en editorials de prestigi. El concert anirà acompanyat d’una confe-rència-presentació a càrrec de Mònica Pagès i Santacana i un audiovisual de Marc Guerris. El preu de les entrades és de 10 eu-ros i es podran adquirir al vestí-bul de l’Auditori Josep Carreras des d’una hora abans de l’inici del concert, amb antelació a la secretaria del Conservatori o al web de l’auditori.

Les compositores del noucentisme, al concert del Josep Carreras

MÚSICA

El concert serà divendres, a dos quarts de deu

BAIX EBRE

Rosa Queral Casanova ha estat reelegida per unanimitat dele-gada del Consell Consultiu de les Dones del Baix Ebre, un dels dos òrgans de participació ciutadana que té el Consell Comarcal del Baix Ebre. L’elecció ha tingut lloc en el marc d’una assemblea convocada arran de la renovació política de l’ens comarcal., pre-sidida per la consellera comarcal de Serveis a la Persona, María José Beltran, qui va felicitar Querol per la seva reelecció en el càr-rec.

Querol, delegada del Consell de dones

CEdIda

Page 12: 28 d'octubre de 2015

12 diarimés 28/10/2015 CAMP DE TARRAGONA

Vicente M. Izquierdo/Efe/ACNLa caixa forta que s’ha atribuït a Josep Antoni Rosell, director general d’Infraestructures.cat, conté 80.000 euros en efectiu, segons van informar algunes fonts durant la tarda d’ahir. L’encarregat d’obrir l’esmentada caixa forta va ser un manyà, i ho va fer als jutjats del Vendrell, on ahir va acudir el propi Rosell per, en principi, aclarir tant aquest fet com d’altres en referència al cas Petrum. Rosell, segons acla-reixen aquestes mateixes fonts, es va negar a contestar totes les preguntes que li va realitzar el magistrat, així com tampoc va aclarir la procedència d’aquests 80.000 euros.

A les nou del matí va entrar Rosell als jutjats tarragonins, acompanyat de dos advocats. La jornada va ser molt llarga, ja que van trigar set hores a abandonar els jutjats. A dos quarts de dotze, un dels advocats de Josep Antoni Rosell va fer acte de presència a la porta dels jutjats per explicar que s’havia acordat un recés, i que encara n’hi havia per estona. Es va allargar més del compte per un motiu molt senzill. I és que un manyà va haver de presen-tar-se als jutjats per obrir la caixa forta, ja que no hi va problema per obrir els quatre maletins. Dos d’ells s’obriran el pròxim dimarts. Aquesta circumstància es va produir a petició del magis-trat, Josep Bosch.

Segons asseguren altres fonts, un altre dels motius pels quals es va allargar l’obertura de la caixa va ser que el mateix manyà va tri-gar més del compte perquè havia exigit cobrar la factura en el mo-ment de finalitzar la seva tasca, i hi havia dubtes sobre si ho havia de fer el jutjat, o bé la Guàrdia Civil. Finalment, però, l’operari va realitzar la seva feina i, a dos quarts de quatre, va abandonar els jutjats.

Del que es va tractar ahir no va ser d’analitzar la documentació trobada, sinó de fer-ne l’inven-tari, ja que el procés es preveu llarg, tal com va assegurar ahir la defensa de Rosell. Aquesta documentació està pendent de ser analitzada per la Guàrdia Civil. Cal recordar que aquests maletins i la caixa forta haurien estat facilitats per una persona propera a Rosell, a qui aquest els hi hauria confiat per desfer-se d’ells abans de la seva detenció per la seva presumpta relació amb el pagament de comissions de CDC.

Jordi Ventura, advocat de Ro-sell, va assegurar a la sortida

dels jutjats que el seu defensat «no dóna ordres» sobres les ad-judicacions d’obra pública que es realitzen. El mateix advocat va voler aclarir que la mesa de contractació d’Infraestructures.cat és un òrgan que realitza «pro-postes» i que, més endavant, en última instància, aquestes són resoltes per un comitè que, se-gons Ventura, «són resoltes per un comitè que vota i decideix a qui s’adjudica finalment una obra». Segons el lletrat, es trac-ta d’un comitè format per setze persones.

Dimarts vinentL’advocat, a més, va confirmar que el pròxim dimarts s’obriran els dos maletins que resten i, a més, també va avançar que «Ro-sell no hi assistirà», i que avui

tornarà a la feina. Abans que es conegués el contingut de la caixa forta, l’advocat va preferir no fer cap declaració al respecte, ja que el cas es troba en secret de suma-ri. A més, va afegir que es podria haver trencat la cadena de custò-dia d’aquests objectes per part de la Guàrdia Civil.

El lletrat va afegir que des del moment que Rosell va assumir el seu càrrec, després de les elecci-ons del Parlament de Catalunya del 2010, únicament hi ha hagut una queixa de totes les adjudica-cions que s’han realitzat per part d’Infraestructures.cat. «Ell va entrar l’any 2011, per la qual cosa el fet que això succeís abans de la seva arribada implica que no sigui responsabilitat seva, per-què ell era a l’empresa privada». A més, l’advocat va continuar afirmant que «les adjudicacions a Catalunya estan ben fetes», tot apuntant que tota la documen-tació relativa als concursos i a les adjudicacions públiques està documentada a la xarxa i que «la policia s’ho ha endut abso-lutament tot i té coneixement de totes les persones que han parti-cipat en els concursos públics».

No són documents clauAhir també es va conèixer que els investigadors creuen que els documents confiscats a l’interior de la caixa i dels maletins atribu-ïts a Rosell no sembla que siguin claus per la trama del presumpte pagament de comissions.

CRISTINA AGUILAR

A l’esquerra, Josep Antoni Rosell, acompanyat dels seus dos advocats, a l’entrada dels jutjats del Vendrell.

JUDICIAL

L’advocat de Rosell es desmarca dels 80.000 euros que conté la caixa fortaEl director general d’Infraestructures.cat es va negar a declarar als jutjats del Vendrell, segons el mateix advocat

La diligència continuarà dimarts al matí, amb l’obertura dels dos maletins que resten

A l’esquerra, el manyà obrint la furgoneta per agafar estris i, a la dreta, un dels agents amb la caixa forta i dos maletins.

CRISTINA AGUILARVICENTE M. IZQUIERDO

Un manyà va haver de personar-se als jutjats per obrir la caixa forta, demorant la jornada

Els investigadors no creuen que els documents dels maletins siguin claus

Page 13: 28 d'octubre de 2015

1328/10/2015 diarimésCATALUNYA-ESPANYA-MÓN

AgènciesEl jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha imputat a Jo-sep i a Pere Pujol Ferrusola en la causa en la qual ja investigava al seu germà Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l’expresident català Jordi Pujol Soley, de manera que ja es troben imputats tots els membres de la família.

De la Mata ha citat a ambdós el divendres 13 de novembre per prendre’ls declaració en qualitat d’imputats per la seva presump-ta relació amb els negocis irregu-lars del seu germà gran, segons informaven ahir fonts jurídiques.

El jutge prenia aquesta decisió en el marc de l’operació policial que va ordenar desplegar ahir a Catalunya i a Madrid en què es van practicar una quinzena de registres, entre d’altres, en els domicilis de l’expresident català Jordi Pujol i de tres dels seus fills, Josep, Pere i Jordi. Els registres van durar fins a vuit hores. Van començar a dos quarts de nou del matí per part d’una dotze-na d’agents de la Unitat de De-linqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola

En l’última ronda de com-pareixences per aquesta causa, el passat 23 de setembre, De la Mata va preguntar a l’empresa-ri i exdirectiu del FC Barcelona Jaume Ferrer, imputat en aquesta causa i el domicili també va ser registrat ahir, per MT Tahat, so-cietat patrimonial de Josep Pujol Ferrusola, germà d’en Jordi, i que va administrar Ferrer quan Josep treballava en l’àrea internacional d’Europraxis. Explicava que MT Tahat va comprar la participació dels empresaris Carles Sumar-roca Claverol i Carles Sumarro-ca Coixet (també afectats pels registres) en l’empresa General Lab, després que la resta d’acci-onistes no van exercitar l’opció preferent.

Amb aquest interrogatori, De la Mata tractava d’esbrinar si dues empreses de Ferrer –Trade Management Consulting i Ci-entífic Management– van inter-venir en «operacions de refac-turació» relacionades amb Pujol Ferrusola i si aquestes responien a «operacions econòmiques re-als» o bé part dels diners acabava en mans del fill de l’expresident català.

La investigació a Jordi Pujol Ferrusola, la primera oberta a un membre de la família Pujol, es va iniciar arran de la denúncia de la seva exnòvia. Amb ella s’indaga el moviment de divises efectuat durant vuit anys (2004-2012) en tretze països, entre ells Suïssa,

Illes Caiman i Liechtenstein, i que ronda els 32 milions d’euros

Per la seva banda, el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, que investiga des de fa gairebé un any els negocis irre-gulars d’Oleguer Pujol (el fill me-nor de l’expresident català), va obrir fa dues setmanes una peça secreta per ampliar la seva inves-tigació a tres dels seus germans –Jordi, Josep i Pere– als quals atribueix delictes de tràfic d’in-fluències i falsedat documental per uns pagaments sospitosos que els va fer l’empresari José Manuel Sola.

Pedraz va obrir aquesta peça secreta a petició de la Unitat de

Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, que va trobar irregularitats en el pagament de 100.000 euros per part de Sola als quatre germans Pujol sense que hi hagi cap nego-ci que justifiqui aquests diners, per la qual cosa se sospita que els diners podrien respondre a comissions.

En vista dels pagaments per part de Sola als germans Pujol, la UDEF va requerir al jutge que

practiqués una sèrie de diligènci-es, encara que li va reclamar que ho fes sota secret, una proposta que va recolzar la Fiscalia An-ticorrupció i que ara el jutge ha acollit a un acte.

Tercera causa obertaLa tercera causa oberta als Pujol, i en la qual s’investiga al matri-moni Pujol Ferrusola i a tres dels fills –Marta, Mireia i Pere– en relació amb els diners que l’ex-

president tenia a Andorra i que atribueix a una herència del seu pare, està pendent que la jutge que la instrueix decideixi si la re-met al jutge De la Mata, tal com ha sol·licitat la Fiscalia Anticor-rupció.

En la seva petició d’inhibició a la jutge de Barcelona, el fiscal del cas, Fernando Bermejo, ar-gumentava que les diligències practicades fins ahir «han per-mès ratificar que durant anys, en

realitat durant dècades, la famí-lia Pujol-Ferrusola (pares i fills) ha actuat conjuntament sota la direcció i gestió de l’imputat Jor-di Pujol Ferrusola desenvolupant nombrosos negocis econòmics, així com diferents actuacions di-rigides a aconseguir el blanqueig dels capitals obtinguts».

Un altre dels fills del matrimo-ni Pujol-Ferrusola, Oriol Pujol, l’únic que es va dedicar a la po-lítica, roman també imputat per un jutjat de Barcelona pels delic-tes de suborn i tràfic d’influènci-es en l’anomenat «cas ITV», que va provocar la seva dimissió com a número dos de Convergència Democràtica de Catalunya.

POLICIAL

El jutge imputa Josep i Pere Pujol i els cita a declarar el 13 de novembreUn gran desplegament policial, ordenat per José de la Mata, acaba amb una quinzena de registres durant vuit hores

La investigació a Jordi Pujol Ferrusola es va iniciar arran d’una denúncia d’una exnòvia

ACN

Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, abandonant el seu domicili de la la Ronda General Mitre.

ACN

El fiscal Bermejo, a l’oficina de les tres empreses.

ACN

Jordi Pujol Ferrusola, sortint del seu vehicle, ahir.

El Govern critica que continuï «l’espectacle»

La portaveu del Govern, Neus Munté, criticava ahir que continuï «l’espectacle i la desproporció», ara amb els registres a la família Pujol, i demanava «rigor, celeritat i respecte escru-polós a la presumpció d’in-nocència» després també de l’operació de la setmana passada en el marc del cas Petrum. «En algun moment o altre s’haurà d’acreditar alguna cosa, perquè no es pot pretendre mantenir ni persones ni institucions permanentment sota sos-pita i sota escarni, i enmig d’un gran safareig», lamen-tava Munté, que va aprofitar per remarcar que el Govern té «tota la confiança dipo-sitada» en la comissionada per la Transparència, «en la seva capacitat i en la seva professionalitat». En roda de premsa després de la re-unió del Consell Executiu, Munté tornava a queixar-se que les investigacions sota secret de sumari estiguin essent filtrades als mitjans, i va constatar una «coin-cidència molt peculiar» d’aquestes operacions, la dels Pujol i també la del cas 3%, amb dates molt signi-ficatives en l’àmbit polític i del procés. Pel que fa a la comissionada per la Trans-parència, Núria Bassols, deia que desconeix si el president Artur Mas ha con-versat amb ella sobre la de-tenció del seu marit, com va dir que faria, però en tot cas va dir que el Govern «man-té la seva plena confiança» en la seva tasca i té «tota la confiança dipositada en la seva persona, en la seva ca-pacitat i en la seva professi-onalitat». Munté defensava el respecte a la presumpció d’innocència en tots els cas-sos, també per al director d’Infraestructures de Cata-lunya, Josep Antoni Rosell, qui es trobava ahir a Ven-drell.

Munté demana el respecte a la presumpció d’innocència en tots els casos

Se’ls cita per la presumpta relació amb els negocis irregulars del germà gran

Page 14: 28 d'octubre de 2015

14 diarimés 28/10/2015 CATALUNYA-ESPANYA-MÓNEFE

ACNEl grup parlamentari de Junts pel Sí defensava ahir que la declara-ció d’inici del «procés de creació de l’estat català independent en forma de república» es basa en la «legalitat i la legitimitat» del mandat democràtic de les elecci-ons del passat 27 de setembre. En una roda de premsa, el coordina-dor general de CDC, Josep Rull, va reivindicar que el Parlament s’ha de sotmetre al «marc jurídic, legal i polític» que emana del re-sultat del 27-S i afegia que si les institucions de l’Estat prenen de-cisions «en contra de la lògica del poble sobirà, es respectarà el po-ble de Catalunya». D’altra banda, Raúl Romeva manifestava que hi ha «voluntat compartida» amb la CUP perquè el resultat de les ne-gociacions sigui satisfactori.

Els representats de Junts pel Sí, Raül Romeva, Josep Rull (CDC) i Marta Rovira (ERC) van

comparèixer en roda de premsa al Parlament per explicar el con-tingut de la declaració d’inici del procés. Romeva explicava que la declaració que es va registrar ahir respon al compromís que la legislatura fos de «transició i excepcional» i assegurva que es tracta d’una proposta de resolu-ció oberta a altres sensibilitats i formacions. En aquest sentit, qui va encapçalar la candidatura de Junts pel Sí va definir la decla-ració d’inici del procés com una «passa fonamental». Al llarg de la roda de premsa, els diferents membres de Junts pel Sí defensa-ven que el procés no es pot aturar i és «irreversible». Una mostra és que el text de la resolució pac-tat amb la CUP estableix que el Parlament no se supeditarà a les decisions de les institucions de l’Estat, en particular del Tribunal Constitucional, a qui considera deslegitimat i sense competència

arran de la sentència de l’Estatut.Sobre aquest punt, Rull de-

fensava que el Parlament s’ha de sotmetre al poder del 27 de setembre i al «marc jurídic, legal i polític» que emana dels resul-tats electorals. En aquest sentit, va deixar clar que davant d’una decisió de les institucions de l’Estat que vagi en contra de la voluntat del poble català, l’obli-gació és respectar el mandat del poble de Catalunya. «És un acte d’obediència al poble de Cata-lunya, no creiem que hi pugui haver cap institució que esmeni la voluntat de les urnes. És una declaració que reflecteix allò que la gent va votar i la voluntat de la gent expressada en termes legals i legítims, no es esmenable», va refermar Rull. En la mateixa lí-nia, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va evitar parlar de desobediència i va afirmar que en cas que el TC suspengués la

declaració d’inici del procés no se’n aprovaria una altra i ha asse-gurat que no s’entretindran amb impugnacions judicials. Rovira argumentava que el Parlament té una mandat democràtic que l’empara jurídicament i legal-ment. A partir d’aquest mandat, segons Rovira, la cambra catala-na anirà fent «actes de sobirania amb plena legalitat i plena legiti-mitat democràtica».

La Mesa del Parlament es re-unirà avui a les deu del matí per decidir si atorga caràcter d’ur-gència a la declaració d’inici del procés impulsada per Junts pel Sí i la CUP. Les dues formacions independentistes volen escurçar la tramitació del text a la meitat de temps per tal de poder apro-var el text abans del 9 de no-vembre, que és quan s’acaba el termini per investir un president

en primera volta. Per la seva part, els grups parlamentaris de C’s i PPC han sol·licitat un informe als serveis jurídics de la cambra en considerar que el document su-posa «una clara vulneració» dels marcs constitucional i estatutari. Així mateix, Catalunya Sí que es Pot registrarà un text propi per demanar un referèndum «ur-gent» i per combatre la corrupció i les desigualtats socials.

CATALUNYA

JxSí defensa la declaració d’inici del procés de creació de l’Estat CatalàLa Mesa del Parlament es reunirà avui per decidir si li atorga caràcter d’urgència; Junts pel Sí i la CUP volen escurçar la tramitació

Representants de Junts pel Sí, ahir, durant la compareixença pública.

ACNRússia va donar ahir el tret de sortida a la cursa pel retorn de l’home a la Lluna en anunciar que enviarà una nau espacial al satèl·lit de la Terra en 2029, seixanta anys després que el nord-americà Neil Armstrong trepitgés la superfície lunar. «Es planeja un vol tripulat a la Lluna

i un alunizaje per 2029», a asse-gurar ahir Vladímir Solntsev, di-rector del consorci estatal Ener-guia, el fabricant de les naus espacials Soyuz. Amb aquesta fi, Energuia està dissenyant una nova nau espacial que realitzarà el seu primer vol de prova en 2021 i dos anys després ja serà capaç de acoblar-se a l’Estació

Espacial Internacional. En 2025 es realitzarà el primer vol no tripulat a la Lluna, on hauria allunar a la fi d’aquesta dècada una nau russa amb quatre astro-nautes a bord i que podrien estar fins a dues setmanes a la super-fície lunar. Solntsev va destacar que el retorn a la Lluna, satèl·lit natural de la Terra la superfície

va ser tocada per primera vega-da per l’home en 1969, és crucial per a futurs vols interplanetaris, en clara al·lusió a Mart.

L’agència espacial russa, anomenada Roscosmos, va decidir modificar la seva estra-tègia centrada en la conquesta del planeta Mart després del fracàs en 2011 de la missió del «Fobos Grunt» que es proposa-va extreure mostres en una de les llunes del planeta vermell. Recentment, es va saber que Roscosmos i l’Agència Espacial Europa (ESA) podrien cooperar en un projecte –Lluna 27– que aplanarà el camí a la tornada de l’ésser humà a la Lluna.

Rússia dóna el tret de sortida per tornar a la lluna l’any 2029

ESPACIAL

Energuia està dissenyant una nau espacial que farà el primer vol

Anticorrupció arxiva la denúncia contra Àngel Ros

LLEIDA

La Fiscalia Anticorrupció ha arxivat la denúncia per pre-sumptes infraccions penals interposada per l’exprimera ti-nent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida Marta Camps contra l’alcalde, el socialista Àngel Ros. Segons ha confirmat en un comunicat la que va ser la mà dreta de Ros, el fiscal Anticor-rupció, Fernando Maldonado, davant el qual va declarar l’edil el passat 1 d’octubre, comuni-cava l’arxiu de la investigació

a l’entendre que no s’ha pogut demostrar cap fet delictiu. En aquest sentit, Camps deia que respecta la decisió del fiscal, però lamenta que després de prop d’un any d’investigacions no s’hagin pogut demostrar els fets que al seu dia va posar en coneixement de la Fiscalia per si podien ser constitutius de delicte, ja que suposaven, al seu entendre, un ús incorrecte dels diners públics de l’Ajuntament de Lleida.

Estats Units s’oposa a la fi de l’embargament de Cuba

MÓN

L’Assemblea General de l’ONU reclamava ahir la fi de l’embar-gament nord-americà contra Cuba amb l’aprovació d’una resolució recolzada per 191 pa-ïsos, però a la qual va tornar a oposar-se Estats Units. L’As-semblea General porta adop-tant a petició del Govern cubà textos similars cada any des de 1992, però aquesta era la prime-ra vegada que es pronunciava des que Cuba i EUA van iniciar al desembre de 2014 el resta-

bliment de les seves relacions. Encara que durant els últims mesos EUA va alimentar les expectatives sobre una possible abstenció en la votació d’avui, finalment la delegació nord-americana va votar en contra perquè considera que la resolu-ció «no representa» els passos per a l’acostament donats en els últims mesos. «El text no re-presenta els passos significatius donats i l’esperit que Obama ha defensat», deien.

Page 15: 28 d'octubre de 2015

1528/10/2015 diarimésESPORTS

Vicente M. IzquierdoDe la Espada, com gairebé tots els jugadors de futbol, vol jugar el màxim nom-bre de minuts

que sigui possible. Ell, a més, té un plus d’ambició que provoca que s’enfadi quan no té tots els minuts que desitjaria, una de les característiques que més agra-den als entrenadors. El futbolis-ta, en declaracions a aquest diari, assegura que «el jugador és ego-iïsta, i vol jugar cada setmana. No és cosa nostra, és cosa de l’entre-nador. Enguany, la competència és cara. Tot el que sigui no jugar o jugar poc, no estic conforme, però seguiré lluitant per tenir mi-nuts».

Actualment el futbolista acu-mula tres gols, i destaca que «la meva feina és fer gols, i quants més en faci millor», tot avisant que «en aquesta categoria, si em fixés una xifra de gols m’estaria equivocant». De la Espada és un dels davanters més generosos que es poden trobar a Segona A, i sap que si diumenge hagués estat Álex López qui hagués mar-cat el gol, sortint com a revulsiu, ell hagués estat feliç. «Si hagués passat al revés, hagués estat molt content per l’Álex, com ell està molt content pel final de Sòria. Sé que el que vaig fer va ser gràci-es a l’equip, sense ells no hagués estat possible. Per exemple, la tasca d’Álex va ser espectacular, va desgastar molt els centrals», manifesta el punta. De la Espada sap que el partit de Sòria no va ser el millor del Nàstic, tot i que deixa clar que «l’important va ser que vam treure un punt. Ara, a afrontar el partit de dissabte amb aquesta força que tenim».

FUTBOL

De la Espada, exercitant-se ahir amb la resta de companys al Nou Estadi.

OLÍVIA MOLET

De la Espada: «Tot el que sigui jugar poc o no jugar, no estic conforme»El davanter del Nàstic, es mostra molt ambiciós, i continua afirmant que «per aquest motiu, seguiré lluitant per tenir minuts»

El Mirandés-Nàstic es jugarà diumenge a les cincLa Lliga de Futbol Professi·onal (LFP) va anunciar ahir els horaris de la quinzena jornada del campionat de Lliga de Segona Divisió A, que es disputarà la darre·ra setmana de novembre. El Gimnàstic de Tarragona haurà de jugar al camp del Mirandés diumenge dia 29 de novembre, a partir de les cinc de la tarda. Cinc dels enfrontaments de l’esmen·tada jornada es disputaran dissabte dia 28, mentre que la resta es jugaran diumen·ge.

Les Penyes organitzen un viatge a Còrdova

La Federació de Penyes ha organitzat el viatge a Còr·dova per acompanyar el seu equip aquest dissabte. L’au·tobús partirà a les tres de la matinada del mateix dissab·te des de la plaça Imperial Tarraco i un quart d’hora més tard des de les instal·lacions del Nou Estadi. La tornada serà diumenge a dos quarts de vuit, on els socis i aficionats trepitja·ran novament Tarragona. El preu de tot el desplaçament és de 90 euros pels socis i de 100 euros per a aquells que no ho siguin, i inclou l’entrada, una nit d’hotel, l’esmorzar i una entrada de regal pel Nàstic·Osca del diumenge següent.

El jugador del Cadet A del Nàs-tic, Álvaro Jiménez Sebastián, ha estat convocat amb la prese-lecció catalana sub-16. El tarra-goní disputarà un partit amb el combinat català aquesta tarda, a partir de les set, contra l’AE Prat al Camp Municipal Sag-nier. La llista de seleccionats està formada per un total de 24 jugadors i Jiménez és l’únic representant de la província de Tarragona. El RCD Espanyol és el club català que més jugadors

aporta al combinat, amb un to-tal de sis. Els blanc-i-blaus són els líders de la categoria, ja que han guanyat tots els partits lle-vat del darrer, precisament con-tra el Nàstic d’Álvaro Jiménez, contra qui van empatar a 2. Bar-ça i Cornellà, amb 5 i 4 jugadors respectivament, són els altres conjunts amb més seleccionats. Aquesta convocatòria repre-senta, sense dubte, una nova mostra de la gran feina que s’es-tà fent al futbol base.

Álvaro Jiménez, preseleccionat amb la Catalana sub-16

FUTBOLCEDIDA

El jove futbolista, a la gespa del Nou Estadi.

Mirandés

Mai han derrotat l’Alcorcón a Segona AMirandés i Alcorcón, que s’en-frontaran dissabte a Anduva, han jugat sis vegades a Segona Divisió A amb un balanç de quatre victòries per al conjunt madrileny i dos empats. A Santo Domingo, estadi de l’Alcorcón, l’equip madrileny ha guanyat en dues ocasions, en les tempora-des 2012-13 (4-0) i 2013-14 (2-0). L’únic empat va ser la passada campanya, en el partit que van disputar el 7 de febrer d’aquest 2015, i que va finalitzar 2-2, des-prés que el conjunt castellà veiés com que li remuntaven dos gols en els últims minuts. A Anduva, l’Alcorcón va vèncer en la cam-panya 2012-13 (0-2) i 2014-15 (1-2). L’únic empat (1-1), en el partit disputat el 22 de desembre de 2013, es va resoldre amb el gol d’Oscar Pla per al quadre madri-leny en el minut 87 i la igualada per als locals de Pablo Infante en el 89’.

Tenerife

Tercer ensurt de NanoEl futbolista va quedar incons-cient durant el partit davant de l’Osasuna a l’Heliodoro Rodrí-guez López, patint convulsions i sent traslladat en ambulància a l’hospital. És la tercera incidèn-cia d’aquest tipus del futbolista en tota la seva carrera i, segons els serveis mèdics del club, es-tarà en condicions de viatjar aquest cap de setmana a Lugo. «Moltes gràcies, de veritat, a tots per la preocupació i ànims que m’estan fent arribar», va mani-festar el futbolista a Twitter.

Còrdova

Picabaralla entre Stankevicius i Florin i l’entrenament acaba abansEl pròxim rival del Nàstic no va poder finalitzar l’entrenament com estava previst, ja que els dos futbolistes van tenir una discussió que va privar la resta dels companys realitzar els es-tiraments finals, ja que l’entre-nador, José Luis Oltra, va deci-dir marxar al vestidor. Per altra banda, quatre futbolistes no es van exercitar amb la resta de companys, com van ser Razak, Luso, Pedro Ríos i Caballero.

SEGONA A

Durant el dia d’ahir va transcendir un interès del Llevant, de Primera Divisió, per Vicente Moreno, entrenador del Nàstic. Finalment, els valenci-ans es van decidir per l’opció de Rubi que, entre d’altres, va entrenar el Girona o va militar al cos tècnic del Barça. Ahir al matí, les opcions que es presumien més clares eren les de l’entrenador del Nàstic i Francisco, tot i que finalment no va ser cap d’ells dos l’escollit.

Des del club grana, Lluís Fàbregas, director ge-neral, va mostrar la seva satisfacció per la notícia, hores abans que es conegués la decisió final del Llevant: «Estem contents, això significa que s’es-

tan fent les coses bé. És una notícia positiva». Fà-bregas, a més, va recordar que la marxa de Vicente Moreno del Nàstic té un preu, així com la tenen la resta de jugadors. A primera hora de la tarda, informacions des de València apuntaven que el Llevant s’havia fet enrere pel que fa a la contracta-ció de Vicente Moreno pel fet que havia de pagar un traspàs pel tècnic, ja que havia tingut una gran despesa amb l’acomiadament de Lucas Alcaraz. Vicente Moreno tindrà, amb tota seguretat, mol-tes més oportunitats de dirigir un equip de Prime-ra Divisió, ja que està protagonitzant una carrera meteòrica.

El Llevant fitxa Rubi com a entrenador tot i haver-se interessat per Vicente Moreno

Page 16: 28 d'octubre de 2015

16 diarimés 28/10/2015 ESPORTS

Vicente M. IzquierdoEl CF Reus és un dels equips més nets del grup ter-cer de la Segona Divisió B. O sigui, que és un dels con-junts que menys

cartolines grogues veu en el transcurs dels partits. Aquesta situació s’aguditza quan els roig-i-negres actuen lluny de l’Estadi, on únicament han vist dotze tar-getes grogues, i cap de vermella, en cinc duels disputats.

És una mitjana de 2,4 cartoli-nes per enfrontament quan ju-guen fora. És el tercer equip en el rànquing del joc net a camp contrari, únicament superat per l’Espanyol B, que ha vist 11 targe-tes fins ara, i l’Olot, amb deu. Les mitjanes d’aquests dos conjunts són de 2,2 i de 2 per duel, respec-tivament.

El joc atractiu que ofereix el Reus en moltes fases dels partits quan juga fora motiven que hagi de ser el rival qui hagi de tallar les accions d’atac i, per tant, es

vegi obligat a cometre faltes que, en algunes ocasions acaben amb una cartolina groga mostrada

per l’àrbitre.En la classificació general de

cartolines, o sigui, en el còmput

global dels partits de casa i de fora, el Reus apareix en sisena posició, amb 30 cartolines.

FUTBOL

El Reus és el tercer equip menys amonestat quan juga a domiciliÚnicament ha vist dotze cartolines grogues en els cinc duels que ha disputat lluny de l’Estadi

Els futbolistes del Reus saben jugar dur sense haver de veure cartolines.

OLÍVIA MOLET

Un Morell en alça que vol seguir creixent rep la visita del Sabadell B

FUTBOL

El partit, aquest vespre a partir de dos quarts de nou al Municipal

RedaccióEl CD Morell torna a la feina tres dies després de l’espectacular golejada assolida a Palamós, aquest diumenge (1-4). El con-junt tarragoní va meravellar el públic, tant local com visitant, en el que va ser tot un recital futbolístic, on el marcador tam-bé va fer justícia. Així, els de

Joan Antoni Pallarès van sumar la segona victòria consecutiva en Lliga i el primer triomf lluny de casa.

Ara, però, només cal pensar en la pròxima cita. Aquesta, serà avui, a dos quarts de nou de la nit, i a casa. El rival serà un d’aquells que agrada veu-re en acció, un Sabadell B que

enguany s’ha reforçat molt bé i que té ganes de finalitzar a la zona alta de la taula. Per la seva banda, el Morell buscarà sumar tres punts que l’ajudin a escalar posicions a la classificació per, d’aquesta manera, acostar-se a la zona tranquil·la.

Joan Antoni Pallarès no podrà comptar amb el concurs de dos

jugadors punters, com són Jordi Roca, amb problemes muscu-lars, i Pato, lesionat del genoll. Qui sí tindrà l’oportunitat de de-butar serà el recentment fitxat Bicho, qui podria disposar dels primers minuts com a jugador del CD Morell. A més, podria fer-ho davant de la seva pròpia afició, la qual vol veure una nova victòria.

Cal destacar que els dos úl-tims partits del Morell han estat d’una gran qualitat futbolística, i que el moment de forma del conjunt tarragoní convida a pensar que l’afició podrà gaudir de molts bons partits en el que resta de temporada.

RedaccióQuan un equip decideix tenir un dia de gràcia, ningú no el pot aturar. Això és el que ahir va de-mostrar el Club Patí Vilafranca Capital del Vi, qui va passar per damunt del Moritz CE Vendrell (2-9).

Quan havien passat dotze minuts de joc, l’electrònic ja assenyalava un contundent 0-4 que no deixava marge d’error

als locals. Eduard Fernández, Roger Rocasalbas i Joan Váz-quez, aquest per partida doble, van sentenciar. Abans del des-cans, Fernández va marcar el cinquè. A la represa, una diana de Rocasalbas i una més de Fer-nández van situar el 0-7. Única-ment van poder maquillar una mica l’electrònic la diana de Sergio Miras (l’1-7) i la de Jordi Ferrer (el 2-8).

El Vilafranca passa per damunt del Vendrell (2-9)

HOQUEI PATINS

Els vendrellencs no van poder fer-hi res

CEDIDA

Una imatge del partit d’ahir, al Vendrell.

El tarragoní Gerard Descarrega i el seu guia, Marcos Blanquiño, rebran finalment la medalla de plata a la prova de 400 metres llisos per a atletes cecs, després de la resolució arbitral anunci-ada ahir. Es tracta de la quarta medalla d’Espanya en el Cam-pionat del Món d’Atletisme Paralímpic que s’està celebrant a Doha (Qatar) entre el 22 i el 31 d’octubre.

Descarrega va creuar la meta en tercera posició, amb una

marca de 51’’28 i va rebaixar en 28 centèsimes el rècord d’Eu-ropa que havia establert en les sèries classificatòries celebra-des en la jornada anterior. Tot i això, poc després de finalitzar la cursa va saltar la polèmica en desqualificar a un dels atletes brasilers que va arribar per da-vant, Felipe Gomes, per sortir-se del carril que tenia assignat. Poc després, quedava desquali-ficat l’altre brasoler, Daniel Sil-va. Redacció

Gerard Descarrega es queda amb la plata a Doha

ATLETISME

Page 17: 28 d'octubre de 2015

1728/10/2015 diarimésOPINIÓLes cartes al Diari Més, poden fer-les arribar a la redacció per correu (carrer Manel de Falla, 12, baixos. 43005 de Tarragona o carrer Alcalde Joan Bertran, 30. 43202 de Reus), o mitjançant el correu electrònic ([email protected] o [email protected]). El diari es reserva el dret de publicació de les cartes i de no donar resposta a les mateixes. Les cartes no seran retornades i no han de superar el màxim de vint línies. Les cartes han d’anar signades indicant el número de D.N.I. i el telèfon de contacte.

Edita: Tamediaxa, S.A.DL: T-1609/2001issn: 1579-5659

Director General:Carles Abelló

Cap de publicitat:Contxi JoanDisseny editorial:Carles MagranéCap de distribució:Jaume Cañada

Directora: Sílvia Jiménez.[[email protected]] Redacció: Mariona Forcat, Anna Fortuny, Vicente Izquierdo, Susanna Cases, Mònica Pérez. Especials: Laura Gómez. Tancament: Mario López. Fotografia: Cristina Aguilar, Olívia Molet. Edició de publicitat: Sara Sorando. Distribució: Marta López. Administració: Núria Clos.Publicitat: Maria Molleda, Mercè Ripoll, Silvia Sanjuan i Jordi Font.[[email protected]]Imprimeix: Indugraf Offset, S.A.

Distribució controlada:

Manel de Falla, 12, baixos.43005 TARRAGONA977 21 11 54 Fax 977 23 68 83

C/Monterols, 36, 2n.43201 REUS977 32 78 43 Fax 977 59 07 47

Amb la col·laboració de:

www.diarimes.com - www.facebook.com/DiariMes

L’informe de l’Organització Mundial de la Salut alertava dilluns que un consum excessiu de carn processada o vermella pot aug-mentar el risc de patir càncer de colon. L’advertiment provocava un gran impacte social i el mateix dia el sector carni europeu rebutjava enèrgicament l’informe de l’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (Iarc), organisme adscrit a l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que alerta dels perills que la ingesta excessiva d’aquests productes. La plataforma que agrupa els pro-ductors carnis europeus deia que era «inapropiat» atribuir a un únic factor un risc major de desenvolupar la malaltia i ha subratllat que hi ha altres factors implicats com l’edat, la genètica, la dieta, el medi ambient o l’estil de vida. Sense dubte, l’advertiment de l’OMS tindrà un impacte directe sobre la demanda d’aquests productes que és, de fet, la principal preocupació dels productors carnis. Els adverti-ments sanitaris no responen a raons econòmiques i això és quelcom que s’ha d’assumir. De la mateixa manera que la societat rep com a acceptables els consells d’organismes d’ens com l’OMS, hauria de tenir la mateixa maduresa per acceptar els advertiments negatius. Al final, la responsabilitat és del consumidor, que és qui ha de disposar de tota la informació necessària per prendre les seves decisions.

Consells per cuidar la salut que no responen a raons econòmiques

EDITORIAL

Fer oposició amb responsabilitat de governTRIBUNA

Al grup municipal d’ERC-MES-MDC compar-tim algunes idees centrals. Més enllà dels ma-tisos que cadascú de nosaltres interpreti cada situació, tenim molt clar que el nostre deute amb la ciutadania és actuar amb responsabi-litat i plantejar-nos tots els problemes amb la intenció de resoldre’ls, o de contribuir a resol-dre’ls, si més no, en la mesura de les nostres forces. No ens val situar-nos en la comoditat de l’oposició per bastir el discurs de l’enfadós ni, en l’extrem contrari, deixar-nos portar pels esdeveniments pensant que la responsa-bilitat principal no és nostra.

Aquesta breu reflexió és oportuna a l’hora d’enfocar el tema dels Jocs 2017. La posició d’ERC va estar clara des del primer moment: un gran esdeveniment esportiu és tan útil com qualsevol altre instrument per transfor-mar la ciutat si es fan les coses bé i si no s’en-deuta la ciutat. Fer bé les coses hauria estat utilitzar els Jocs com argument per a cohesio-nar la ciutat, millorar les infraestructures, per connectar el territori, per dignificar l’estació de tren, per remodelar la façana marítima, per vincular-hi un projecte cultural potent, per projectar la imatge de ciutat. Malaurada-ment, però, per raons ben diverses, entre les quals la poca visió dels responsables polítics municipals, més preocupats en fer veure que es feia que en avançar amb un rumb clar, les coses no s’han fet bé. Els Jocs han perdut ja fa temps la seva principal justificació.

Quan al juny del 2013, no estant ERC al consistori, vam adreçar una sèrie de pregun-tes a l’alcalde sobre el finançament privat dels jocs, l’allotjament dels participants, les inver-sions públiques, etc. l’alcalde es va desempa-llegar de nosaltres, com de qui fa nosa. Va fer un error monumental. Li va faltar humilitat i capacitat de direcció. Era una alerta clara que no van saber captar, ni ell, ni l’equip de govern, ni una oposició poc disposada a arre-mangar-se.

En aquest mandat la situació ha esclatat. Les inversions previstes de l’Estat Espanyol han fet aigües. Dels quasi 15 milions pressu-postats s’ha passat a 3,5. No hi haurà cap nou equipament esportiu finançat per l’Estat, ni pista d’atletisme ni centre aquàtic. Si el ritme de dissolució d’expectatives d’inversió ha es-tat frenètic, el de patrocinis ha estat desespe-radament lent. Recordem que des de l’orga-nització s’assenyalava el 30 de juny del 2015 com a data crítica per haver recaptat 20 mili-ons i avui dia només tenim 8 milions signats.

És obvi que en qualsevol consistori amb sentit de responsabilitat en aquests moments ja s’haguessin encès totes les alarmes. Per això enteníem que les iniciatives que el grup d’ERC-MES-MDC hem emprès de la mà de la CUP sempre, i d’altres grups puntualment, haurien pogut tenir èxit. Un sentit de prudèn-cia elemental en la utilització dels diners pú-blics hauria d’haver tingut ressò en les decisi-ons del ple. No ha estat així. L’equip de govern va malbaratar el ple extraordinari sobre els Jocs, optant per una estratègia propagandís-tica poc clarificadora i, finalment, la proposta de consultar als ciutadans, que són qui haurà de patir un hipotètic deute generat pels Jocs, no va prosperar. És a dir, a hores d’ara la deci-

sió de l’Ajuntament de tirar endavant els Jocs, ens agradi o no, s’ha demostrat irreversible.

Els Jocs es faran, amb unes condicions o unes altres. Si la cerimònia d’inauguració s’ha de fer en un camp de futbol, doncs en un camp de futbol; si els esportistes s’han d’allotjar en un radi de 30 quilòmetres de la ciutat, doncs s’allotjaran lluny de la ciutat; si les proves de natació s’han de fer en una pis-cina de 25 metres, doncs es faran en una pis-cina de 25 metres, de la mateixa manera que s’ha decidit substituir els partits de bàsquet habitual per 3 x 3. Ja ens han dit que els Jocs es faran, sí o sí.

Què ens queda per intentar perquè pros-peri un mínim de sentit comú? Evitar que els Jocs generin un dèficit insuportable que

hipotequi els serveis socials, culturals, espor-tius, de suport a l’economia local... Durant les pròximes dècades. Aquest és un perill mani-fest que tenim l’obligació de minimitzar. Des del nostre grup municipal proposem una revisió a fons del pla operatiu, de la mateixa manera que a cop de mastegots hem hagut de reduir les inversions. Recordem que tots aquells aspectes que afecten logística, difusió, transport, seguretat, etc. estan pressupostats en 39,5 milions d’euros. Una xifra absoluta-ment inabastable. Considerem indispensable refer absolutament el pressupost operatiu, rebaixant-lo a 15 milions; una xifra que, per la informació que tenim, sí que considerem assequible a través del patrocini privat.

Pau RicomàPortaveu Grup municipal ERc-mES-mDc

La situació ha esclatat. Les inversions de l’Estat han fet aigües

TRIBUNA

He tenido la oportunidad de observarlo di-rectamente durante estos cuatro años en el Congreso de los Diputados y siempre me ha admirado lo mismo: la sorprendente y ini-gualable capacidad de Mariano Rajoy para no mostrar ninguna emoción o empatía. La sen-sibilidad humana ante el dolor ajeno no va con él. Ya sea cuando anunciaba recortes so-ciales, la reforma laboral o cuándo se refería a la basura de la corrupción denominándola eufemísticamente «algunas pocas cosas que han pasado» el jefe de filas del PP no movía ni un músculo de la cara. Con frecuencia no levantaba ni la vista de los papeles y se limita-ba a leer lo que sus asesores lo habían escrito, como un alumno especialmente aplicado y disciplinado.

Este, digamos, «estilo Rajoy» se ha exten-dido al conjunto de la bancada del PP. ¿Qué han hecho los diputados del PP, por ejemplo, cuando Rajoy anunciaba recortes a las pres-taciones por desempleo? Aplaudir, fruto del entusiasmo, y ovacionarlo. ¿Cómo se puede vitorear a alguien que acaba de pasar la tijera por los subsidios básicos que reciben los ciu-dadanos que se han quedado sin trabajo? ¿A alguno se le ocurrió pensar en la dramática situación que esta «valiente decisión», según el portavoz del PP, provocaría en millares de

hogares que recibieron la noticia con temor y miedo ante un futuro que tendrían que afrontar con recursos todavía más limitados? ¿Cómo se puede aplaudir esto? No me entra en la cabeza…

Es esta insensibilidad, este cerrazón ante la realidad que se vive a pie de calle, esta acti-tud de dar la espalda sistemáticamente a los colectivos que han recibido directamente el impacto de los recortes salvajes de Rajoy y del PP (recuerdo una pancarta de una ma-nifestación de personas con discapacidad que simplemente decía: «Gobierno: ¡no nos hagáis más daño!»), es este desdén, en defi-nitiva, al que hay que poner fin el próximo 20 de diciembre.

A la insensibilidad hay que añadir el des-precio. En esta legislatura Mariano Rajoy se ha convertido en el presidente de la historia democrática del país que más comparecenci-as del Parlamento ha rechazado. De 105 peti-ciones tan solo se ha dignado a comparecer dos veces. Todo un récord Guiness europeo en negativo…

El PP debe perder las elecciones también por regeneración y limpieza democrática. No podremos pasar página de la corrupción sistémica de los Bárcenas, Rato o Granados mientras los que han intentado minimizar los escándalos que han sacudido a la opinión pública, cuando no han intentado justificar-los, sigan al pie del timón. Por higiene demo-crática el PP debe pasar a la oposición para regenerarse y renovar sus filas.

Como han hecho durante estos cuatro años, ahora ante la cita con las urnas el PP y

sus corifeos intentaran pasar de puntillas so-bre la corrupción y el aumento de la pobreza y de las desigualdades que se han producido con Rajoy en el gobierno. Rodeado de aseso-res que se han formado en centros dónde se explica como lograr la «construcción mediá-tica de la realidas» Rajoy se limitará todo el día a sacudir el mantra de «la milagrosa recu-peración de la economía y la salida de la cri-sis» como paso previo al Nirvana económico que promete para la próxima legislatura.

La verdad, por desgracia, es otra. La verdad es que mientras el ciudadano común de este país se las ha visto y se las ha deseado para capear el temporal provocado por la gravísi-

ma crisis económica que hemos padecido, algunos pocos han aprovechado la zozobra para poner la mano en la caja y evadir sus capitales a paraísos fiscales. No podemos, no sería justo, dejar en la cabina de mando a los que han aprobado una amnistía fiscal para que los delincuentes fiscales de rentas altas salieran de rositas mientras se pasaba ale-gremente la tijera sobre las prestaciones a los parados, las ayudas a las personas con disca-pacidad y se engañara a los jubilados asegu-rando un «aumento» irreal de sus pensiones. Como ya se dijo hace 12 años, los ciudadanos de este país nos merecemos un gobierno que no nos mienta.

Joan RuizDiputat del PSc al congrés per Tarragona

No sería justo dejar en la cabina de mando a los que han aprovado una amnistía

Queremos un gobierno que no nos mienta

+ CONFIDENCIAL

Les caixes encara hi sónEl 27 de setembre van tenir lloc les eleccions al Parla-ment de Catalunya. Ahir, als jutjats del Vendrell, encara hi havia unes caixes –del tipus que es veuen a la imatge–, les quals contenien, en el seu moment, vots. Estaven situ-ades darrere de la màquina de refres-cos. Ningú se les ha emportat encara...

Page 18: 28 d'octubre de 2015

18 diarimés 28/10/2015

la part més sinistre i oculta de la capital del Baix Camp, que té com a rerefons l’arribada de Joan Malet, un caçador de bruixes que va arribar a Reus pels vols del 1548 amb l’objectiu d’assenyalar el màxim nombre de culpables. El final d’aquesta història es pot conèixer a la ruta, que es farà en horaris de matí, tarda i vespre, fins el dia 31.

A Constantí, la biblioteca mu-nicipal acollirà contacontes pels més menuts sobre les castanyes i la festivitat de La Castanyada. A La Canonja, el Centre Cívic acollirà avui mateix la Festa de la Castanyada de la Gent Gran activa i el Centre Obert ha orga-nitzat l’activitat «Castanyot de la por», a partir de les sis de la tarda

el mateix dia 31. Igual com a la Canonja, Altafulla ha avançat la Festa de la Castanyada i la cele-brarà demà al Parc del Comuni-dor.

A La Selva del Camp i A la Po-bla de Mafumet s’organitza el sopar de la Castanyada i posteri-or festa. En el cas de La Pobla or-ganitza una festa amb castanyes, moniatos i passatge del terror, amb sopar, ball i discoteca per 5 euros els empadronats i 10 els no empadronats.

El Vendrell ha preparat el taller

«Un fanalet molt monstruós», on els més petits podran dissenyar el seu fanalet de Halloween. Cal portar un pot de vidre. El preu de l’activitat és de 2 euros, (1 amb el carnet dels PAM). El terror serà el protagonista a Falset, on s’ha programat el cicle Cinema de Terror amb la projecció dels films La Horac i Sweet Home, al Teatre l’Artesana. En una línia similar, Mont-roig del camp també ha organitzat un cicle de cinema de terror, on es projectaran diversos films al Casal de Joves.

RedaccióEls obradors de les diferents pas-tisseries ja fa molts dies que te-nen estan en marxa per preparar i tenir llesta la producció de pa-nellets per aquesta Castanyada. Els panellets és una tradició que, malgrat que la festa americana del Halloween es va imposant any rere any amb més adeptes i seguidors, no s’ha perdut. De fet, últimament hi ha una combi-nació curiosa i és que molts són els catalans, sobretot la població més jove, que opta per conviure

amb les dues festes. Això és el que passa a molts municipis del Camp de Tarragona que orga-nitzen diferents activitats pel 31 d’octubre a la tarda o al vespre.

Passatges i rutes de porDins del programa Tarragona Jove, Dins del programa Tarrago-na Jova s’organitza l’activitat Lle-gendes urbanes per no dormir. En el marc d’aquesta proposta el dia 31 a la tarda a l’Espai Jove es durà a terme un passatge del terror per viure al màxim de l’es-

perit de Halloween.A Reus, s’organitza un pas-

satge del terror a La Palma per a majors de 12 anys, les visites teatralitzades al cementiri i la 1a Castanyada popular al barri d’Horts de Miró. A més a més, la companyia Funeral Cabaret oferirà els muntatges Un viaje al camposanto (30 i 31 d’octubre) i El hogar de los malditos (del 5 al 7 de novembre). A tot això cal sumar-hi una nova iniciativa: la ruta Bruixes a Reus, la condem-na de Malet; un recorregut per

LA CASTANYADA

Hi podem trobar: Per la diada de Tots Sants, tenim varietat de panellets, cas-tanyes, rovellons, fruita confitada, ossos de Sant i panellets sense su-cre, millor per encàrrec. Tots els productes estant elaborats artesanalment i tenen la certificació de garantia ETG (Especialitat Tradicional Garantida).Per conèixer tota la seva oferta de dolços i postres, podeu visitar la seva pàgi-na web.

www.pastisseriacaelles.com

Hi podem trobar: La pastisseria Geneve proposa per aquesta Castanyada panellets de les varietats de pinyons, yema, ametlla, llimona, cafè i coco que són les més demandes i les que agraden més. Tots els panellets estan fets de manera tradicional i artesa-nal. Així mateix també ofereixen els ossos de Sant, rovellons i les tradicionals castanyes. recomanació: Des d’aquesta pastisseria de Tarragona recoma-nen totes les varietats però destaquen els panellets de pinyons i yema. Per més informació podeu consultar el seu web www.pastisseriageneve.com.

Hi podem trobar: A la pastisseria Huguet, de Reus, ofereix un ampli assortiment de panellets com els de pinyons, ametlla, cire-ra confitada, maduixa, xocolata, cafè, codony, yema, coco, entre altres. Tots els panellets estan fets de manera artesanal i amb els millors ingredients. recomanació: Des de la pastisseria es recomanen els de pinyons i per als més petits els de xocolata.

ANNA FERRANFESTIVITAT

Els panellets i les ganes de gresca ja estan a punt per celebrar la CastanyadaL’esperit de terror de Halloween conviurà amb la tradició catalana de menjar castanyes per Tot Sants

Els panellets són indispensable que no faltarà en les celebracions que es faran arreu del país.

Festes de la Castanyada, sopars de germanor són alguns clàssics que no falten en cap municipi

Els cicles de cinema i les rutes, com ara ‘Bruixes a Reus’ completen els actes programats

Page 19: 28 d'octubre de 2015

1928/10/2015 diarimésDECORACIÓ

RedaccióLa Vall de l’Arrabassada compta amb un nou esta-bliment vinculat al sector del subministrament de materials diversos: Ferre-teria Tarragona. Aquest negoci, que pertany al grup Cadena 88 i que té seu a Reus com a ferreteria in-dustrial, obre ara una bo-tiga a Tarragona centrada a la venda a particulars, de manera que posa a la dis-posició dels petits clients la seva experiència al sector.

Ferreteria Tarragona està especialitzada en tot tipus de productes per la llar, des de parament de cuina fins a jardineria, passant per l’electricitat i les eines. Ara que arriba el fred, aquest establiment posa a la dispo-sició dels seus clients una àmplia varietat de sistemes de calefacció que van des de les estufes elèctriques, passant per les catalítiques, les de llenya, els calefactors ceràmics, les llars de foc i les estufes d’exterior, que prepararan la nostra llar pels mesos d’hivern.

ESTABLIMENT RECOMANAT

Ferreteria Tarragona, expert en la llarOfereixen tot tipus d’estufes i calefactors per fer front als mesos de tardor i hivern

RedaccióA l’inici de cada nova tempora-da, es repeteix el desig de canvi-ar la decoració de la nostra llar. Les noves propostes decorati-ves plantegen nous estils i com-binacions que fan que vulguem renovar la nostra llar de dalt a baix, tot i que les seves estances presentin estilismes decoratius d’allò més interessants. Un can-vi radical no acostuma a ser una opció massa viable, però sí que podem fer petits canvis low cost que causaran un gran impacte.

Un capa de pintura d’un co-lor de tendència, un canvi en els coixins, introduir un gerro amb flors, una petita caixa decorati-va. Les possibilitats són infini-tes, en funció del pressupost, de la profunditat en el canvi i de l’estança que volguem renovar. Si es tracta d’un bany, comprar jocs de tovalloles nous, penjar algun quadre o imatge, substi-tuir els accessoris de bany, in-cloure un mirall de sobretaula poden ser opcions que dona-ran un aire totalment renovat a

aquesta estança.Si el que volem renovar és un

dormitori amb un pressupost low cost, la roba de llit és la op-ció més adequada, ja que ocupa bona part de l’espai visual de l’habitació. Les propostes en

aquest cas són diverses. I és que si tenim un cobrellit llis, podem crear un estil totalment diferent només canviant els coixins o afegint una manta o plaid deco-ratiu als peus del llit.

En cas que l’estança a canviar

sigui el menjador i la sala, aquí trobem tres peces a canviar que asseguren un canvi impactant a un baix preu. Els quadres són un dels elements més facils de canviar. Si bé pot semblar que siguin cars, el cert ésactual-ment trobem tant làmines com quadres ja emmarcats a un preu raonable a la majoria de boti-gues de decoració. Les mantes i plaids tornen a aparèixer, però aquest cop per posar-les com a accessori al braç del sofà o d’una butaca, cosa que donarà un toc molt acollidor. Per últim, introduir una petita tauleta al costat del sofà, que tingui un personalitat, proporcionarà un caràcter renovat a tot l’espai, al mateix temps que és una peça útil, on jugar-hi a cartes o dei-xar-hi begudes.

INTERIORISME

Les mantes i plaids aporten calidesa, color, i estil tant en dormitoris com en sales d’estar

Idees per fer grans canvis amb un pressupost ‘low cost’ a qualsevol estança de la llarUna capa de pintura o renovar els accessoris són suficients perquè sembli que s’hagi fet una gran reforma

Canviar els quadres genera un gran impacte en la decoració.

INSIDEINTERIOR.COM

Miralls innovadors, l’última proposta de Christopher Guy

PROPOSTES

Christopher Guy ha presentat 4 nous miralls per aquesta tardor, que amplien el seu catàleg a més de 180 dissenys. Baccarat, en la imatge, i Helianthus estan fets amb fusta; Epée és de coure, i Prism està fet a partir de peces geomètriques de mirall.

Catifes per a totes les estances, de la mà de Lorena Canals

PROPOSTES

La dissenyadora de catifes Lorena Canals ha tret al mercat la col-lecció Trenzas i ha ampliat la col·lecció Estrellas Tricolor. Fetes 100% en cotó i rentables, aquestes catifes són aptes per a tot ti-pus d’ambient.

Page 20: 28 d'octubre de 2015

20 diarimés 28/10/2015 DEFUNCIONS

Sebastià Olivé BeltránHa mort cristianament a l’edat de 58 anys.

(E.P.R.)

Els seus afligits dona Maria Pilar Samper, mare Remei, germans Sergi i Judith, nebots, cosins i família tota comuniquen als seus amics la trista noticia. L’acte de comiat tindrà lloc avui

dimecres dia 28 a les 17:00 hores, a la capella del tanatori.

Casa mortuòria: Tanatori Municipal de Tarragona.No es convida particularment.

Notes de condol: www.tanatoritarragona.cat

Tarragona, 28 d’octubre de 2015

TarragonaAntonio Ramírez Freire. Ha mort als 70 anys. El seu fune-ral serà avui a les 9:30 h. a la parròquia de Sant Salvador.

Maria Capella Rom. Ha mort als 90 anys. El seu funeral serà avui a les 11 h. a la parròquia de Sant Fructuós.

Domingo Valdivia Ruiz Ha mort als 79 anys. El seu fune-ral serà avui a les 15:30 h. a la parròquia de Sant Pere i Sant Pau.

Sebastià Olivé Beltran Ha mort als 58 anys. El seu funeral serà avui a les 17 h. al Tanatori.

ReusEngràcia Monells Elias. Ha mort a l’edat de 85 anys. El seu funeral serà avui a les 9h a l’es-glésia de Sant Bernat Calbó.

Maria Llauradó Chufle. Ha mort a l’edat de 96 anys. La seva cerimònia de comiat serà avui a les 15:30h al Tanatori.

Enrique Martínez Hernán-dez. Ha mort a l’edat de 54 anys. El seu funeral serà avui a les 17h a l’església de Sant Francesc.

CambrilsJoan Vidal Mas. Ha mort als 69 anys. El seu funeral serà avui a les 16:30 h. a la parrò-quia de Sant Pere de Cambrils.

DEFUNCIONS

Page 21: 28 d'octubre de 2015

2128/10/2015 diarimésSERVEIS

URGÈNCIESBombers..........................................................................112Emergències....................................................................112Urgències.(Ambulàncies)...............................................112CAMBRILSAjuntament.................................................... 977.79.45.79Policia.local..................................................... 977.79.45.66Centre.d’Assistència.Primària.(CAP)..............977.36.30.74SALOUAjuntament.................................................... 977.30.92.00Policia.local..................................................... 977.30.92.12

TELÈFONS D’INTERÈS

AVUI FELICITA ALS QUE ES DIUEN: Simó,.Judes,.Silvi.i.Ciril·la.

CINEMA. CartelleraTARRAGONA / OCINE TARRAGONA

1 Del revés -inside out- 16:15 / matinal dg: 12:00 1 Golpe de estado 16:00 1 El nuevo testamento 18:10 1 El desconocido 20:30 - 22:40 / golfa dv i ds: 00:452 El, yo y Raquel matinal dg: 12:00 2 Paranormal activity 16:00 - 18:15 - 20:30 - 22:40 / golfa dv i ds: 00:403 Marte -3D- 16:15 - 19:15 - 22:15 4 Hotel Transilvania 2 -català- 16:00 - 18:00 - 20:00 / matinal dg: 12:15 4 El rey de la habana 22:00 5 Atrapa la bandera -català- matinal dg: 12:00 5 Atrapa la bandera 16:15 - 18:15 5 Segon origen 20:15 - 22:30 / golfa dv i ds: 00:406 La cumbre escarlata 16:00 - 18:15 - 20:30 - 22:45 / matinal dg: 12:15 / golfa dv i ds: 00:457 Hotel Transilvania 2 -3D- 17:15 - 19:15 7 El corredor del laberinto 21:45 8 Los minions matinal dg: 12:00 8 Everest -3D- 16:00 8 Everest 18:15 - 20:30 - 22:45 9 Regresión 16:00 - 18:15 - 20:30 - 22:40 / golfa dv i ds: 00:4510 Pan -català- matinal dg: 12:00 10 Pan -3D- 17:15 10 Los miércoles no existen 19:30 - 22:00 / golfa dv i ds: 00:3011 Mi gran noche 16:15 - 18:15 - 20:15 - 22:15 / matinal dg: 12:15 / golfa dv i ds: 00:5012 Pan 16:00 - 18:15 - 20:30 / matinal dg: 12:15 12 El coro 22:45 13 Marte 17:15 - 20:00 - 22:40 / matinal dg: 12:00 / golfa dv i ds: 00:1514 Blackmass 16:00 - 18:15 - 20:30 - 22:45 / matinal dg: 12:00 / golfa dv i ds: 00:4014 Cicle cinc: la casa màgica 16:15 15 Marte 18:30 - 21:30 16 Hotel Transilvania 2 16:30 - 18:30 - 20:30 - 22:30 / matinal dg: 12:00 / golfa dv i ds: 00:154 Hotel Transilvania 2 -dimarts versió original- 20:00 6 La cumbre escarlata -dimarts versió original- 20:30 8 Everest -dimarts versió original- 16:00 12 El coro -dimarts versió original- 22:45 14 Black Mass -dimarts versió original- 18:15 15 Marte -dimarts versió original- 21:30

YELMO PARC CENTRALAtrapa la bandera ds, dg i dc: 15:30 Black Mass dv: 19:15 - 22:00 / ds i dg: 00:30 - 16:45 - 19:15 - 22:00

/ dl i dj: 17:35 - 20:00 - 22:30 / dt: 17:35 - 22:30 / dc: 16:45 - 19:15 - 22:00 Black Mass V.O.S.E. dt: 20:00 Hotel Transilvania 2 (3D) 17:30 Hotel Transilvania 2 dv, dl, dt i dj: 18:15 - 20:20 - 22:15

/ ds, dg i dc: 16:15 - 18:15 - 20:20 - 22:15 La cumbre escarlata diariament excepte ds i dg: 19:30 - 22:10 / ds i dg: 00:35 - 19:30 - 22:10 Marte (The martian) (3D) ds i dg: 00:15 Marte (The martian) dv: 18:15 - 21:00 - 23:45 / ds: 15:30 - 18:15 - 21:00 - 23:45

/ dg i dc: 15:30 - 18:15 - 21:00 / dl, dt i dj: 19:00 - 22:00 Mi gran noche dv, dl, dt i dj: 18:10 - 20:30 - 22:45

/ ds i dg: 00:55 - 16:00 - 18:10 - 20:30 - 22:45 / dc: 16:00 - 18:10 - 20:30 - 22:45 Pan: Viaje a Nunca Jamás dv, dl, dt i dj: 18:00 / ds, dg i dc: 15:45 - 18:00 Regresión diariament excepte ds i dg: 20:15 - 22:40 / ds i dg: 00:50 - 20:15 - 22:40

VILA-SECA / OCINE VILA-SECA1 Hotel Transilvania -3D- ds i dg: 17:00 / dl a dj: 17:301 El corredor del laberinto: las pruebas 19:301 Everest 22:00 / dv i ds: 00:302 Black mass dv: 18:15 / ds i dg: 16:00 - 18:15 / dl a dj: 17:30 - 20:00 - 22:152 Paranormal activity: ghost dimension dv, ds i dg: 20:30 - 22:30 / dv i ds: 00:403 Atrapa la bandera dg: 16:00 / dl a dj: 18:003 La cumbre escarlata dv, ds i dg: 18:00 - 20:15 - 22:30 / dl a dj: 20:00 - 22:153 Golpe de estado dv i ds: 00:403 Hotel Transilvania ds: 16:154 Hotel Transilvania dv i ds: 18:15 / dg: 16:15 - 18:154 Marte (the martian) dv, ds i dg: 20:15 / dv i ds: 23:304 La casa mágica (v. cat -cicle cinc) ds: 16:155 Marte (the martian) dv: 19:15 - 22:15 / ds i dg: 16:15 - 19:15 - 22:15 / dl a dj: 19:00 - 22:006 Los miercoles no existen ds i dg: 17:00 / dl a dj: 22:006 Mi gran noche dv, ds i dg: 20:00 - 22:00 / dv i ds: 00:006 Hotel Transilvania dl a dj: 18:00 - 20:007 Paranormal activity: ghost dimension dv: 18:00 / ds i dg: 16:00 - 18:00

/ dl a dj: 18:00 - 20:00 - 22:007 Black mass dv, ds i dg: 20:00 - 22:20 / dv i ds: 00:408 Mi gran noche dv: 18:30 / ds i dg: 16:20 - 18:30 / dl a dj: 18:30 - 20:30 - 22:308 Hotel Transilvania dv, ds i dg: 20:30 - 22:15 / dv i ds: 00:159 Pan (viaje a nunca jamás) ds i dg: 16:00 - 18:10 / la resta: 18:109 Regresion 20:15 - 22:30 / dv i ds: 00:4010 Segon origen -vose- ds i dg: 16:0010 Marte (the martian) -3D- 18:10 - 21:30 / dv i ds: 00:30

REUS / REUS PALACE (Més informació al telèfon 977 776 638)1 Mi gran noche 16:00 - 18:15 - 22:40 1 Marte 20:10 4 Pan: viaje a Nunca Jamás 16:00 4 La cumbre escarlata 18:15 - 20:304 Transilvania 2 22:30 5 Transilvania 2 16:15 - 18:15 - 20:15 5 Marte 22:15 7 El marido de mi hermana 16:00 - 18:15 - 20:30 - 22:30 8 Un dia perfecte per volar 16:00 - 20:30 8 El segon origen 18:15 - 22:30

EL VENDRELL / OCINE (OCINE. 902 170 831 / 977 660 778)Black mass 15:45 - 18:10 Mi gran noche 20:30 - 22:30Black mass 20:00 - 22:30Mi gran noche 16:00 - 18:00 Regresion 16:00 - 18:15 La cumbre escarlata 20:15 - 22:30Golpe de estado 16:15 Marte 18:30 Los miercoles no existen 22:00Pan (el viaje de Nunca Jamas) 16:00 Paranormal activity: ghost 18:15 - 20:15 Hotel Transilvania 2 22:15Hotel Transilvania 2 16:30 - 18:30 - 20:15 Paranormal activity: ghost 22:15Marte 16:30 - 19:15 - 22:00Everest 16:00 Pan (el viaje de Nunca Jamas) 18:15 Marte -3D- 20:30

VILALLONGA DEL CAMP / de Cinema del Centre Recreatiu Irrational man dg: 17:00 - 19:00

TELEVISIÓ. Programació

06:00 Notícies 3/2408:00 Els matins13:27 Espai Terra14:00 Telenotícies comarques14:30 Telenotícies15:43 Cuines15:50 La Riera16:40 Divendres19:14 El Faro, cruïlla de camins20:08 El gran dictat21:00 Telenotícies21:59 APM?22:41 Catalunya Experience23:48 Valor afegit00:23 Diaris de vampirs01:08 Ventdelplà02:01 Ritmes a l’estudi 03:01 Jazz a l’estudi04:01 Blues a l’estudi05:01 Jazz a l’estudi

TV312:24 El món des de l’aire 13:16 Formatges del món 13:41 La cuina de Rachel Khoo14:07 Forquilla i motxilla 15:00 El món salvatge de Dominic

Monaghan 15:44 Rutes per Euskal Herria 16:38 Dolça França 17:30 Bon viatge 17:39 Thalassa17:57 Formatges del món 18:22 La cuina de Rachel Khoo18:48 Les aventures culinàries de

Sarah Wiener 19:37 Km 020:00 Esport Club21:01 El laboratori de l’esport 21:52 Temps d’aventura22:20 Efectivament00:05 324 Esports

ESPORT 313:18 Bugs Bunny13:45 Shin Chan15:05 Sailormoon15:49 La casa d’Anubis16:26 L’hora del Timmy17:04 Ella Bella Bingo17:35 Mic18:02 Una mà de contes18:15 Zoom, el dofí blanc18:44 Els germans Kratt19:30 Info K19:43 La família del Super320:06 Tom i Jerry20:54 Bola de drac Z CANAL 3321:23 La Riera22:03 Tria3322:11 (S)avis23:04 Tria33

CANAL SUPER3

06:30 Telediario matinal08:30 Los desayunos de TVE10:05 La mañana13:20 Torres en la cocina14:00 Informativo territorial14:30 Corazón15:00 Telediario 116:00 Informativo territorial16:15 El tiempo16:25 Acacias 3817:20 Seis hermanas18:20 Centro médico18:50 ¡Esto es vida!19:35 España directo20:30 Aquí la Tierra21:00 Telediario 221:50 El tiempo22:15 En la tuya o en la mía23:30 Comando actualidad00:40 El debate de La 1

TVE106:15 Las noticias de la mañana09:00 Espejo público12:20 Karlos Arguiñano en tu

cocina12:45 La ruleta de la suerte14:00 Los Simpson15:00 Noticias15:45 Deportes16:00 El tiempo16:30 Amar es para siempre17:30 El secreto de Puente Viejo18:45 Ahora caigo20:00 ¡Boom!21:00 Noticias21:30 Deportes21:40 El tiempo21:45 El hormiguero22:40 Top chef01:45 Cine: ‘Perdido en el amor’02:30 Comprando en casa

ANTENA309:00 Agrosfera09:30 Aquí hay trabajo10:00 La aventura del saber11:00 Paraísos cercanos12:00 Mañanas de cine: ‘El

secreto del héroe’13:35 Zoom Net13:55 Viaje al centro de la tele14:45 Documental15:45 Saber y ganar16:20 Grandes documentales18:00 Documenta219:00 Tardes de cine: ‘Valentina.

Crónica del alba (I)’20:35 Cómo hemos cambiado21:10 Documenta221:55 Historia de nuestro cine: ‘El

bosque del lobo’23:30 Órbita Laika00:30 La 2 Noticias

TV2

07:00 El zapping de Surferos08:30 Billy el exterminador09:30 El último poli duro10:30 Alerta Cobra12:20 Las mañanas de Cuatro14:10 Noticias Cuatro14:50 El tiempo14:55 Deportes Cuatro16:00 Hawai 5.018:30 Las reglas del juego20:00 Noticias Cuatro21:00 Deportes Cuatro21:15 El tiempo21:30 Gym Tony22:30 Adán y Eva00:15 Pecadores01:50 Conexión Samanta02:50 Puro Cuatro04:00 Shopping05:15 Puro Cuatro

CUATRO06:00 Minutos musicales07:15 ¿Quién vive ahí?09:05 Crímenes imperfectos10:30 Las primeras 48 horas11:30 Informe criminal12:20 Al rojo vivo14:00 La Sexta Noticias14:55 Jugones15:30 La Sexta meteo15:45 Zapeando17:15 Más vale tarde20:00 La Sexta Noticias20:45 La Sexta meteo21:00 La Sexta Deportes21:30 El intermedio22:30 Cine: ‘El mundo nunca es

suficiente’00:55 Cine: ‘Cero absoluto’02:30 Póker Caribbean Adventura02:50 Juega con el 8

LA SEXTA06:30 Informativos Telecinco08:55 El programa de Ana Rosa12:45 Mujeres y hombres y

viceversa14:15 Cámbiame15:00 Informativos Telecinco15:35 Deportes15:45 El tiempo16:00 Sálvame limón17:00 Sálvame naranja20:10 Pasapalabra21:05 Informativos Telecinco21:35 Deportes21:45 El tiempo21:50 Cámbiame Noche22:45 B&b00:30 Amores que duelen02:30 Premier Casino, la ruleta

VIP05:00 Fusión sonora

TELECINCO

14:30 Actius15:00 Notícies migdia15:30 Avui per demà16:00 Notícies migdia16:30 Etiqueta negra17:00 Notícies migdia17:30 Pica lletres18:00 Notícies migdia18:30 Actius19:00 Notícies en xarxa19:30 Esports en xarxa20:00 Notícies vespre20:30 Qüestió de fons21:00 Notícies vespre21:30 Etiqueta negra22:00 Notícies vespre22:30 Qüestió de fons23:00 Notícies vespre23:30 Gent del llamp00:00 Notícies vespre

CANAL REUS TV08:10 Rumbo al inglés09:05 Culture vultures09:30 Televenda12:45 Just for laughs13:30 Arucitys16:30 Trencadís19:30 8 al dia22:30 Gran cinema: Memorias

de Ana Frank

PARAMOUNT ChANNEL10:40 Cinexpress11:15 Heaven13:20 Trinidad y Bambino: tal

para cual15:15 Aladino17:10 Luna de pistoleros18:50 Los justicieros del Oeste20:40 El guerrero americano III22:30 Silencio pactado

8TV14:00 Notícies 12 14:30 Magazine. Fem que passi 15:45 Lliures i Iguals 16:00 Notícies 12 16:30 Reemissió 18:00 Notícies 12 18:30 112 Emergències 19:00 Adolescents.cat 19:30 Esports en Xarxa 20:00 Notícies 12 20:30 Saló de Plens 21:30 L’entrevista: Erwin Rahue

Vicepresident BASF Española

22:00 Notícies 12 22:30 Saló de Plens 23:30 L’entrevista: Erwin Rahue

Vicepresident BASF Española

00:00 Notícies 12

TAC 12

L’HORÒSCOP

Heu d’anar molt amb compte per-què qual sevol cosa us va bé per iniciar una discus-sió i no cal em-bolicar tant les coses.

21/03.al.20/04

És molt possible que les coses us sortint força bé en tema de pare-lla i sobretot en l’aspecte d’anar a buscar noves re-lacions.

21/04.al.21/05

Tindreu un en-c a n t e s p e c ia l que us farà sentir plens d’energia i amb una segure-tat interior força important de cara als altres.

22/05.al.21/06

El vostre instint serà el millor punt de referència per anar pel bon camí, escolteu-lo i decidiu en funció de com us sentiu amb l’entorn.

22/06.al.23/07

En el camp de la parella la cosa estarà una mica tensa, la veritat és que estareu amb uns nivells de tos-sudesa força ne-gatius.

23/11.al.21/12

Heu de d’anar amb molta cura en el camp dels amics, és molt fà-cil que tingueu al-guna ensopegada absurda amb al-gun d’ells.

22/12.al.20/01

Mirant la par t bona tindreu mo-ments molt in-teressants rela-cionats amb els vostres projectes futurs i amb la vostra feina.

21/01.al.19/02

Us adaptareu bé amb els projec-tes d’oci dels vos-tres amics i fareu el que us sembli però en funció del que proposeu en-tre tots.

20/02.al.20/03

Us enfadareu so-vint i sense fona-ments, estaria bé que abans de po-sar el crit al cel penséssiu si real-ment cal esvarar-se tant.

24/07.al.23/08

Aquests dies se-reu una mica complicats a l’ho-ra de parlar, és com si tinguéssiu ganes de sembrar el misteri per allà on passeu.

24/08.al.23/09

Aneu d’un extrem a l’altre, per una banda sou molt responsables i per l’altra tindreu la necessitat de fer-ne alguna de grossa.

24/09.al.23/10

Teniu molt movi-ment astral cosa que us dóna una mica de tot amb una balança ben equilibrada entre coses bones i no tant bones.

24/10.al.22/11

ÀRIES TAURE BESSONS CRANC

LLEÓ VERGE BALANÇA ESCORPÍ

SAGITARI CAPRICORN AQUARI PEIXOS

AGENDA

TARRAGONA. Conferència: «Dir la malaltia. Conjurar la mort». CaixaFòrum Tarragona, a les 19 h.

REUS. Exposició: «Cartells Ramon Casas, de la col·lecció Marc Martí». Sala Fortuny, Centre de Lectura. Fins al 28 de novembre.

TORREDEMBARRA. Exposició: «‘Absència’ de l’Associació d’artistes tallers 03 de la Part Alta de Tarragona». Durant tot el mes. Sala Lluís d’Icart.

CAMBRILS. Exposició: «Fotografies del Barri de l’Eixample». Fins el 30 d’octubre al Casal Municipal de la Gent Gran.

FARMÀCIES

TARRAGONA:

Sanromà, Núria - Rubio, Clara. La Unió, 17. Tlf. 977 233 521 (servei diürn i nocturn).

Ciutat, Rosa M. - Molero, Helena. Urb.La Granja, Gran Canaria, 11 (Torreforta) zona oest. Tlf. 977 543 189 (servei diürn).

REUS:

Diaz Marti, Maria. Ctra Alcolea, 27 . Tlf. 977 321 070.

Guillen-Navàs-Sentis-Villanueva - Av. Països Catalans, 116 dreta - 977 322 751 (24 hores)

Page 22: 28 d'octubre de 2015

22 diarimés 28/10/2015 CLASSIFICATSIMMOBILIÀRIA

• Venda

Tarragona

VENDA PIS CENTRE TA-RRAGONA c/ Mallorca 17. Exterior, totalment reformat i per estrenar (tancaments, instal·lació elèctrica i recent pintat). 4 dormitoris, cuina, bany, traster i pàrquing per a dos cotxes al mateix edi-fici. Import:145.000€. Tel. 615.065.095 –Jordi-

• Lloguer

Tarragona

C/ PONS D’ICART, pis re-format de 3 dormitoris, sala-menjador amb balcó, cuina de gas amb encimera, 1 bany, exterior, sense ascensor, semi-moblat, comunitat i aigua inclosa. 425 €/mes nouhabi-tatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

COmTE DE RIuS, pis semi-nou de 5 dormitoris, sala-men-jador amb balcó, cuina de gas amb electrodomèstics, 2 banys , exterior, sol, ascensor i amb mobles . Comunitat inclosa 700 €/mes nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

AV ROmA-TORRES CATA-luNyA, PIS nou a estrenar de 3 dormitoris, sala-menjador amb terrassa, cuina vitro amb electrodomèstics, 2 banys, aire/condicionat, calefacció, ascensor i pk gran. Comunitat inclosa 700 €/mes nouhabi-tatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

RAmóN y CAjAl, PIS de 5 dormitoris, sala-menjador amb terrasses, cuina, 1 bany i 1 la-vabo , exterior, sol, calefacció i ascensor . Comunitat inclosa 700 €/mes nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

PERE mARTEll, despatx de 80 m2, reformat, de 3 sales + recepció i 2 banys, moblat i equipat + pk coche petit o 3 motos , 300 €/mes nouhabi-tatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

C/ mENDEz NúñEz, pis refor-mat de 2 dormitoris + 1 vesti-dor, sala-menjador amb balcó, 2 banys, cuina officce amb vitro, exterior, sol. Comunitat inclosa 450 €/mes nouhabi-tatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

uNIO, PIS DE 2 DORmITO-RIS, sala-menjador amb balcó, cuina, 1 bany, 1 servei, exte-rior, ascensor, calefacció a gas, assolellat. Comunitat inclosa 400 €/mes nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

SANT PERE-El SERRAllO, PIS reformat de 2 dormitoris, sala-menjador, cuina americana, 1 bany, bomba de fred/calor, ex-terior, assolellat i amb traster al terrat. Comunitat inclosa 300 € - nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

Altrespoblacions

VIlA-SECA, PARC DE lA Riera- C/ Heura, local-despatx a en-tresol de 180 m2, instal·lacions fetes. 650 €/mes - nouhabi-tatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

REuS-zONA VElòDROm, PIS SEmI-NOu de 1 dormitori, sa-la-menjador, cuina americana amb vitro, 1 bany, exterior, as-solellat, moblat i amb pk i tras-ter. Zona comunit amb piscina. Comunitat inclosa. 380 €/mes nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

Venda Oficines, Terrenys, Naus,

Pàrquings

VENDO PARCElA (El CAS-TEllOT) urbanizable. Parcela 600m2. Vistas muy boni-tas. Precio: 130.000€. Tel. 608.179.436

Lloguer Oficines, Terrenys, Naus,

Pàrquings

TARRAGONA. AlquIlO PARkING Ferrer i Durán cerca EO Idiomas. 70€. Noches. Tel. 629.824.236

REuS. lOCAl PARA AlmA-CÉN 20m2. Buena ubicación. 75€. Tel:666.140.989

TREBALL

SE PRECISA SRTA 35 A 45 AñOS. Buena presencia, dotes comerciales para franquicia de estética en Tarragona. Todo el año. [email protected]

PRECISAmOS OFICIAlA DE PEluquERÍA con experiencia, buen sueldo + comisiones. En-viar C.V. [email protected] Tel. 977 36.03.07

NECESITAmOS VENDE-DORES DEl EuROBOlETO PARA TARRAGONA. Tel: 977 23.58.12 - 675 393 078.

¡¡GANA DINERO RÁPIDO!! SI eres chica joven, atrevida te puede interesar. Información whatssap 645.503.078

REFORMES

CARPINTERO, EBANISTA. ECO-NómICO. Tel: 693.775.316

AlBAñIlERIA. Realizamos toda clase de trabajos. Presupuestos sin compromiso. Sr. Codina. Tel. 636.05.37.55/609.240.935 /977 54.12.34

INSTAlACIONES VICENTE VIlCHES. ElECTRICIDAD, fontanería, mantenimiento apartamentos, comunidades, porteros electrónicos, boleti-nes. Tel. 626.663.432

ENSENYAMENT

PROFESSOR DE CANT OFE-REIX classes d’òpera, sarsuela i qualsevol gènere clàssic. Oportunitat d’entrar a cantar en un cor. Tel. 699.256.731 / 977 34.51.84

TRASPÀS

TARRAGONA. PER juBIlA-CIó ES TRASPASSA NEGOCI molt cèntric, 150 m2, Xiqui-park-Cafetería-Forn. Tel. 977 22.58.12 / 649.585.982

TARRAGONA. SuPERmER-CADO Av. Roma zona Eroski, plano funcionamiento. Tel. 670.904.958

SE TRASPASA CENTRO DE ESTÉTICA con peluquería en pleno funcionamiento. Tel. 676.093.077

AMISTAT

AGENCIA-mAISOl. Vols TRO-BAR la teva parella estable? Serietat, honestedat. Tel. 695.410.052. w w w .maisol.com

BuSCO PAREjA SEñORA a partir de 60a. Sin proble-mas. Para bailar, viajar, etc. Posible relación estable. Tel: 602.146.439

AGENCIA uRIBET. ENCON-TRAR AmISTAD o pareja. Psi-cología social. Tel. 671.327.565

ALTRES

INGRESOS EXTRAS ACTIVIDAD INDEPENDIENTE Nombre, lo-calidad y teléfono: [email protected]

VENC llENyA D’OlIVERA. Tel. 630.347.036

ARquITECTE. CÉDulES D’HABITABIlITAT, certificats eficiència energètica, desde 85€+IVA. Tel. 657.989.467

PROFESSIONALS

TAPICERO RÁPIDO, ECONómI-CO. ClÁSICO profesional. Mue-bles hostelería. Tel. 691.586.879

MOTOR

TAROT

mAESTRO TOuRENA Solu-ciona todos problemas: amo-rosos, enfermedades, trabajo, impotencia sexual. ¡¡RESulTA-DOS 2 DÍAS!! Tel. 610.324.179

TAROT CARlA. Sólo necesito fecha de nacimiento. Te atien-do personalmente. Precio máx: red fija 1.21€/min. – red móbil 1,51€/min. 806.517.132

AuTÉNTICO VIDENTE. Rá-pido, eficaz, garantía. CHA-mÁN AFRICANO resuelve todo tipo problemas: Amor, enfermedad, matrimonial, depresión, mal de ojo y lim-pieza. Tel: 675.057.432

TAROT PAquITA. DA SOlu-CIONES a tus dudas de amor, pareja, salud, trabajo y dinero. Tel. 806.544.007

MASSATGES

NATAlIA SIN PRISAS. Masaje profesional erótico. Económi-co. Discreto. Salidas. Final fe-liz… a tu gusto. Tel. 628.892.397 – SALOU–

mASAjE TERAPEuTICO, sen-sitivo. 22€ (Zona Joan XXIII) Tel. 647.757.630 ¡¡REPETIRÁS!! LIDIA.

SOFÍA 24A masajista profesio-nal. Final feliz. Tel. 636.619.863

CATAlANA mADuRITA. mA-SAjES PROFESIONAlES. Final feliz. Tarragona. Tel. 688.212.405

RELAX

jOVEN mASAjISTA 25 AñOS. Belleza, simpatía, sensualidad, elegancia. Lugar limpio, dis-creto, climatizado. Reus. Sali-das. Tel. 699.242.637.

NIñERA SOlITA. 30€. Tarrago-na. Tel: 697.851.568

AlquIlO HABITACIONES por horas en Reus. Suites con-fortables para relax, especial parejas. Climatizado y discre-to. Tel. 615.383.697

REllENITA, mADuRITA. Sí a todo... Tel. 693.731.224

CHICAS CAlIENTES buscan relaciones esporádicas. Tel. 803.544.009

FRANCESA. mASAjISTA DIPLOMADA. Todos servi-cios, sin prisas. REUS. Tel: 632.794.912

jOVENCITA POlACA ANA. Sexo caliente...Tel: 650.801.498

NOVEDAD TRANSEXuAl. Sí todo. El Tancat -VENDRELL. Tel: 631.535.337

20€. TEl: 977 78.12.30

ANASTASIA ESPAñOlA. 40€ - 1h. Tel: 642.172.192

NENAS GuAPAS, CALIENTES... Tarragona. Tel: 977 21.26.12

CASA NICOl 30€. Reus. Tel. 698.788.062

SARRAl. CHICA ESPAñO-lA Discreto. 10 -20.30h.Tel: 669.436.810

REuS. mARITXEll catalana, madura. Tel. 688 313 590

jESSy ANDAluzA. Recibo sola. Tel: 653.613.385

ClAuDIA mASAjISTA. Con fi-nal feliz. Recibo sola. Reus.Tel: 688.372.056

CASA ANA. Juventud y madu-rez. Reus. Tel:877.068.170

mARITXEll 23A. Besos. Grie-go. Tel: 617.185.029

INÉS 45A. Citas ocasionales. Discreción. Tel: 678.956.345

CASA PIlI. Las mejores chicas!!! Reus. Tel. 633.805.896

ABuElA SEXy “30€”. Tarrago-na centro. Tel: 615.480.455

NOVEDAD NIñATA cañera JESSICA. Fiestera, juguetona. Tel: 608.112.493

TARRAGONA. BOmBONETS GuAPOS!!! Españolas i Catalanes. Tel: 634.021.303 whatsApp

20€. 1/2H. Chica en alquiler. Tel: 686.526.657

¡¡1ª VEz!! SuPERPECHOS NATuRAlES joven guapí-sima. 20€. 24h. Reus. Tel: 634.838.843

AlINA!!! GARGANTA PROFUNDA francés insuperable. 20€. 24 hrs. Tel: 603.425.437 -REUS-

¡NOVEDAD! lAuRA brasileña. 23 añitos. Sexy, atrevida. Tel. 638.185.062.- 24horas-

muñEquITA CHOCOlATE. Dulce masaje 25€ completo. Reus. Particular. Tel: 631.876.964

BIANCA CARIñOSA. Reus. Tel. 632.028.041

RuBIA FIESTERA DIANA. Pla-cer sin límites. Tel: 648.514.855 - 24h-

¡¡¡NOVEDAD!!! SORAyA árabe. Viciosa juguetona. 24hrs. Tel: 636.737.720

CASA CRISTINA. Catalanas. Latinas. Jovencitas. Tarragona. Tel: 977 21.49.29

CHICA ÁRABE. COmPlETA. TEl. 693.689.953

CASA ROSER. NOVEDAD 18 añitos!!!! Tel: 698.483.981

REuS. VENEzOlANA caliente. Pechugona, 46a, francés na-tural y doble penetración. Tel. 654.499.093

mADuRITA. RECIBO sóla. Máxima discreción. Tel. 698.390.293

SEñORA mADuRITA. Cari-ñosa. Para señores solventes. Tel. 634.690.215

VENTA ObrA NuEVA EN plENO cENTrO dE TArrAgONA. comte de rius, al lado de la rambla. 125m2 útiles, 4 habitaciones y 2 baños. con solárium. Más información en 977.2147.13

SE AlQuIlAN pISOS NuEVOS EN TArrAgONA.

pisos exteriores de 1 a 4 habitaciones

en el complejo royal Tarraco, cercano a la

universidad. gimnasio y piscina. comunidad

incluida. parkings desde 25€/mes. descuento para residentes en el

gimnasio. desde 450€/mes. 977.21.47.13. royal.

promysa.com

ATENcIóN INVErSO-rES, VENTA dE pISOS NuEVOS exteriores de 1 y 2 dormitorios en Ta-rragona ciudad. desde 75000 euros. rentabi-lidades anuales entre el 5% y hasta el 6,5% solo por renta. Tasa de ocupación superior al 90%. Excelente in-versión. posibilidad de comprar el piso vacío o con inquilino y con-trato de obligado cum-plimiento. 977.21.47.13

Se hacen todo tipo de mantenimien-to, colocación de osmosis, descalci-ficadoras, electri-cidad, fontanería, carpintería, contra-incendios, pintura.Tel. 615891932

SE AlQuIlA dESpA-cHO-OFIcINA en el vivero empresarial del complejo royal-Tarraco. El vivero dis-pone de 13 oficinas de distintos tama-ños, salita de espera, sala de reuniones, baños y parking. Es-pacio de coworking para autónomos. Sin costes de alta. par-king incluido. dere-chos especiales para el complejo deporti-vo. desde 150€/mes. 977.21.47.13

llOgO plAçA dE pArQuINg c/Vio-lant d’Hongria, 9 de Sant pere i Sant pau. preu: 30€/mes.Tel. 619.802.730

SE prEcISA ESTI-lISTA cON ExpE-rIENcIA. TEl. 977 31.62.13

rEuS. lOcAl Al cEN-TrE comercial, carrer peatonal, 65m2, sen-se traspàs. 1.300€/mes. particular. Tel. 657.978.460

Page 23: 28 d'octubre de 2015

2328/10/2015 diarimésCLASSIFICATSREUS MADURITA. Discreción. Tel. 672.872.216

HABITACIONES ALQUI-LER. Tarragona y Salou. Tel: 628.984.219

¡¡REALMENTE SÓLA y DES-NUDA!! Rubia viciosa, 20€. 24h. Reus. Tel. 625.837.798

EMPRESARIA RUSA EJECU-TIVA no profesional, rigurosa discreción. Chalet privado. CREIXELL. Tel. 691.087.230

ANA Mª MASAJISTA. Madu-rita. Todo de todo. Reus. Tel: 602.628.255

TRAVESTI BRASILEÑA. Del-gadita. Servicios completos desde 20€. Salou. Tel: 654 776.654

VANESA RELLENITA. Córrete en mi boquita... Reus.30€. Tel. 698.788.062

¡¡¡SEGUR LARA!!!. Rubia Bra-sileña. Fiestera. Todos servi-cios. Tel: 672.948.139

HECHA PARA EL PLACER... LUCÍA. Sexo a tope. Tel: 638.076.098 – 24 hrs-

PROFESORA DE RUSO en paro. Todos servicios. No se cobran extras. SEGUR. 653.103.491

¡¡¡SEGUR SARA!!!. Brasileña cachonda. Todos servicios. Tel: 603.119.896

¡¡¡DANIELA NUEVA REUS!!! Máxima discreción. Tel: 688.284.029

¡¡¡NOVEDAD TARRAGONA!!! Brasileña caliente, completísi-ma. 30€. Tel: 688.371.090

TIA y SOBRINA. Masaje 4 ma-nos en camilla. Final feliz. 50€. Tel: 603.208.543

¡¡NOVEDAD LUCIANA!! Bra-sileña, morena, pechugona. Desde 20€. Tel. 691.295.255

DELIA ITALIANA 22 años. DA-NIELA española y penetración sin goma. Tel. 688.231.746

TETONA JOVENCITA. 50€. Tel: 622.357.275

CINQUENTONA RUBIA EXU-BERANTE. Tel: 683.422.625

LA PINEDA. ESPAÑOLA. Dis-creto. Tel. 689.948.342

LESLIE ¡¡NUEVA en LA PINE-DA!! Particular. Económico. Tel. 658.090.644

¡¡NOVEDAD!! LUCIA. Todo terreno, fiestera total. Tel: 638.076.098 – 24 hrs-

20€. FRANCéS COMPLETO. Tel. 648.132.051

diarimés

Page 24: 28 d'octubre de 2015

24 diarimés 28/10/2015 A L’ÚLTIMA

L’ACUDIT Napi

22º

Estat del celAl llarg de la matinada minvarà la nuvolositat d’oest a est fins a quedar poc ennuvolat en conjunt a primera hora del matí, si bé al Pirineu i a punts del terç oest la nuvolositat tornarà a aug-mentar durant les hores centrals del dia fins a quedar localment entre mig i molt ennuvolat.

PrecipitacionsDe matinada s’esperen algunes precipitacions febles a la meitat est. A la tarda són probables alguns ruixats aïllats d’intensitat fe-ble, o localment moderada, al Pirineu i són possibles al nord de l’Alt Empordà. La cota de neu voltarà els 1800 metres al Pirineu.

VisibilitatBona en general, tot i que localment serà regular al Pirineu a la tarda i de matinada.

ELTEMPS

15ºMàxima Mínima

Nivell mitjà

SUDOKU

Completeu el taulell, dividit en nou quadrats,

omplint les cel·les buides amb un número de l’1 al 9, sense repetir

cap número en una mateixa fila ni en una mateixa columna, ni

dins de cada quadrat.

S. CasesPatrimoni i art, però també història d’un poble. El Cementiri de Reus, el primer laic i municipal de l’Estat espanyol (1870), convida a passejar-hi per des-cobrir alguns monu-ments funeraris au-tèntiques obres d’art i, també, endinsar-se en la història de la capital del Baix Camp. Des de l’any 2009, aquesta visita es pot fer a la llum de les espelmes, la set-mana de Tots Sants i el Dia dels Difunts.

Després d’un ví-deo introductori –l’únic vestigi de l’època actual–, un es deixa guiar pel propi general Prim que, juntament amb altres personatges històrics recreats pel grup La Gata Borda, porten al visitant al llarg del fossar, cuidat al detall i il·luminat per unes espelmes que traslladen a qualsevol en un altre escenari.

En un ambient pràcticament màgic, només les presses d’alguns per no quedar-se els últims recorden el marc que mostrarà aquests dies i, sobretot el proper cap de setmana, una cara ben diferent.

Un passeig que emana art, història i solem-nitat, que permet apreciar l’arquitectura dels

panteons, els de-talls escultòrics i els símbols que hi són presents. Durant la visita es poden aprendre pinzella-des de com vivien i què pensaven una part dels reusencs que, des de 1869, han estat enterrats al Cementiri.

Els bombardejos durant la Guerra civil i els morts que van deixar, molts d’ells anònims, epi-sodis de la vida del propi general Prim, alguns dels pante-ons de les famílies burgeses de la ciutat o el record a perso-natges històrics com el Dr. Frias, Heribert Barrera o Cipriano Martos formen part de la visita que, des de l’any 2009, forma part dels actes de la Ruta Europea de Cementiris, que està

composta per 52 cementiris situats en 37 ciutats de 16 països europeus. A més, al juny del 2010, el Consell d’Europa, va reconèixer La Ruta Europea dels Cementiris amb la Menció d’Itinerari Cultu-ral del Consell d’Europa.

Les visites nocturnes i teatralitzades que or-ganitza Serveis Funeraris de Reus i el Baix Camp continuen avui i demà –amb prèvia reserva–, a dos quarts de vuit, tres quarts de nou i les deu del vespre.

REUS

VIATGE PEL PASSAT A LA LLUM DE LES

ESPELMESDes de l’any 2009, el Cementiri de Reus organitza visites teatralitzades

coincidint amb Tots Sants

Els personatges creats i interpretats pel grup La Gata Borda.

OLÍVIA MOLET

OLÍVIA MOLET

Cada grup està format per unes 50 persones.