A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

32
8 A Revista gratuïta Sabadell Comerç de proximitat juny 2013 Revista digital del comerç de Sabadell Al juny Sant Joan

Transcript of A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

Page 1: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

nº8A Revista gratuïta

SabadellComerç de proximitat

juny 2013

Revista digital del comerç de Sabadell

Al juny

Sant Joan

Page 2: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA pàg.

2La nit del 23 al 24 de juny. La festa, que l’església cristiana va fer coincidir amb el naixement de Sant Joan Baptista, ha esdevingut una celebració marcada pel seu caràcter col·lectiu i socialitzador i que integra tot un seguit de costums i pràctiques sorgits de les diverses solemnitats paganes en honor del Sol i els cultes vinculats al solstici d’estiu, amb motiu de l’arribada de la calor més intensa, caracteritzats per l’exaltació de la vida i l’amor. La festa té una riquesa ritual i simbòlica que poques festes posseeixen: el foc, els misteris de la natura, el menjar, les cançons, les dites, el ball, les curacions i altres pràctiques configuren un dia de transformació de la realitat quotidiana, en què els elements que ens envolten prenen nous significats. Moments màgics en els quals tot és possible... Totes aquestes cerimònies tenen al foc com a protagonista: es procedeix a la crema controlada de diversos elements amb l’objectiu de purificació... de la llar (cas de les fogueres d’andròmines), o dels vessants i camps (cas de les baixades de falles i les rodes de foc).

Els antics celtes anomenaven Alban Heruin a aquest festival i el seu principal significat era el de celebrar l’instant en el que el Sol es trobava en la seva màxima esplendor, quan durava més temps al cel i mostrava el seu màxim poder als homes, i al mateix temps, el dia en què començava a decréixer en el Solstici d’Hivern.

Per commemorar i al mateix temps per atreure la seva benedicció sobre homes, animals i camps, s’encenien grans fogueres. Aquest festival s’associa a rituals destinats a obtenir parella o a conservar-la.

Són innombrables els rituals propis de la Nit de Sant Joan, que es commemora la nit del 24 de Juny, però tots giren entorn de la glorificació del foc. De fet, és el festival del foc per excel·lència.

Realment la nit del solstici és la del 21 de juny encara que l’Església l’ha adaptat a la festivitat de Sant Joan.

D’igual forma, la presència de l’aigua és un dels grans símbols de les celebracions de Sant Joan que sembla no tenir-se en tanta consideració i que no obstant això, és una part essencial de nombrosos ritus d’aquesta festivitat.

L’apel·latiu de “Verbena” a aquesta festa l’hi va donar el costum practicat en alguns llocs per les joves casaderes d’anar a recollir verbena a les dotze de la nit, creient que amb això aconseguirien l’amor de l’home desitjat pel seu cor.

La nit de Sant JoanEN PORTADA

SabadellBotigues.com

Page 3: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

PUBLICITAT

La creativitat és la clauper capgirar les coses Disseny gràfic.

SabadellComerç de proximitatA pàg.

3

SabadellBotigues.com

La Nit de Sant Joan és un moment únic per les herbes, ja que hom creu que al punt de mitjanit Sant Joan Baptista les beneeix per tot l’any i aquest és el moment en què tenen més poder. Agafen tota mena de virtuts, la majoria guaridores o de bonafortuna. Hi ha un refrany que diu :

Les herbes de Sant Joantenen virtut per tot l’any

Era doncs costum d’aquesta nit, sortir al bosc a collir tota mena de plantes.

Una de les creences era que la parella que saltava unida la foguera aconseguia felicitat i bona fortuna.

Un altre dels tants costums és aquell en què les joves llancen garlandes trenades per elles als seus estimats a través de

les flames i ells han de recollir-les abans que caiguin al foc. Les garlandes es guarden com a talismans de bona fortuna i, ocasionalment, es cremava alguna cinta a la llar per procurar protecció dels seus habitants i animals.

Alguns grups per finalitzar les cerimònies s’introdueixen entre les ones, combregant per un curt temps amb el mar i rebent d’ell tota la seva força.

Antecedents pagans a aquesta festivitat és la celebració cèltica del Beltaine ( significa “foc de Bel” o “bell foc”) , que es realitzava el primer de maig i era un festival anual en honor al déu Belenos. Durant el Beltaine s’encenien fogueres que eren coronades pels més arriscats amb llargues perxes.

Els druides feien passar el bestiar entre les flames per purificar-l’ho i defensar-l’ho contra les malalties i pregaven als déus que l’any fos fructífer i solien sacrificar algun animal, perquè les seves pregàries fossin millor ateses.

EN PORTADA

Page 4: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA pàg.

4

SabadellBotigues.com

Les festes gregues dedicades al déu Apol·lo, se celebraven en el solstici d’estiu encenent grans fogueres de caràcter purificador.

Els romans, per la seva banda, van dedicar a la deessa de la guerra Minerva unes festes amb focs i tenien el costum de saltar tres vegades sobre les flames i en aquells dies, s’atribuïen propietats medicinals a l’herbes recollides.

El Ritual de la Nit de Sant Joan utilitza la màgia de les espelmes per aconseguir els nostres propòsits. Està format per un altar, sis espelmes amb els colors de l’Arc de Sant Martí, una espelma color marró, una espelma negra de menor grandària, un recipient amb aigua de deu (manantial) i unes fulles de llorer.

Tradicions

Es diu que qui neix aquesta nit queda marcat per tota la vida. Se’ls anomena Joanencs i duen marcades creus en el paladar i els palmells de la mà en lloc de la M que tenim tots els Mortals. Si la llevadora li podia tallar el tel de la llengua d’una manera o d’una altra, llavors podia parlar en dues llengües diferents alhora. Es deia que havien nascut en gràcia i que fins i tot tenien capacitat per convertir en or les monedes que passessin per les seves mans durant les batallades del rellotge a mitjanit.

Sembla haver-se perdut el costum, però emulant el costum del rei Carnestoltes, era absolutament estès de posar un ninot de palla guarnit amb un cove fent de capell al capdamunt de la foguera. Quan el foc ja cremava ben fort i abans que arribés al ninot, la mainada l’apedregava per tal que caigués a la foguera i es consumís.

Dins de la tradició de la recollida d’herbes a la nit de Sant Joan n’hi ha una que explica que a les 12 de la nit i per pocs segons les falgueres fan les seues flors i desapareixen al poc. Cal dir que les falgueres com a pteridòfites no fan flor. Qui haja tingut la sort de recollir-les podrà realitzar encanteris excepcionals com per exemple la creació de donyets al seu servei.

Es creu que l’anomenada Herba de Sant Joan es desclou a la mitja nit d’aquesta nit. Collir-ne i posar-la cap per avall en una bossa vermella que pengi del coll protegirà el portador de patir mal de cap durant tot un any.

Omples un plat fons d’aigua i li deixes caure una gota d’oli al mig, seguidament deixes amb cura el plat sota el llit tota la nit. Al matí següent si la gota d’oli continua igual gaudiràs de bona vista durant l’any, si pel contrari s’ha desfet en diverses gotes, necessitaràs d’un oftalmòleg.

EN PORTADA

Page 5: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA pàg.

5

SabadellBotigues.com

S’omple un plat d’aigua i deixes dins uns papers amb el nom de les persones que t’agraden i voldries festejar amb elles. Els noms han de ser a llapis i els paperets doblegats per la meitat dues vegades. Deixes el plat tota la nit sota el teu llit i a l’endemà aquells que s’hagen obert a l’aigua seran les persones més receptives envers teu.

A Espanya i Portugal se celebren especialment i els portuguesos en diuen Fogueiras de Sao Joao.Al Regne Unit són les Midsummer i a Suècia Midsommar.A Finlàndia Juhannus, a Noruega Jonsok

EN PORTADA

Page 6: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA ESTIU

pàg.

6

SabadellBotigues.com

La Bandera Blava és un distintiu que atorga anualment la Fundació Europea d’Educació Ambiental a les platges i ports que compleixen una sèrie de condicions ambientals i instal·lacions.La condició de Bandera Blava és concedida a les platges en més de trenta països d’Europa, Sud-àfrica, Nova Zelanda, Canadà i el Carib. El compliment dels criteris Bandera Blava exigeix el compliment de normes de qualitat de l’aigua, la seguretat, la prestació de serveis generals i d’ordenació del medi ambient.

El llistat de les platges amb bandera blava de Catalunya (Girona, Barcelona i Tarragona) és el següent:

GIRONA•Portbou. Platja Gran•Llançá. Grifeu, Del Port•Port de la Selva. Port de la Selva•Castelló d’Empúries. D’Empúriabrava•Torroella de Montgrí. Cala Montgó•Palafrugell. Tamariu, Canadell, Llafranc.•Palamós. La Fosca•Sant Antoni de Calonge. Es Monestrí, Torre Valentina, Sant Antoni, Cala Cristus-Ses Torretes.•Castell-Platja d’Aro. Cala Rovira, Platja d’Aro, Sa Conca.•Sant Feliu de Guíxols. Sant Feliu, Sant Pol•Tossa de Mar. La Mar Menuda, Gran de Tossa•Lloret de Mar. Lloret, Fenals, Sa Boadella.•Blanes. Blanes, Sabanell, Sant Francesc

BARCELONA•Malgrat de Mar. Malgrat (Centre)•Pineda de Mar. Pineda (Pescadors- La Riera)•Calella. Garbí, Gran de Calella•Arenys de Mar. De Cavaió•Canet de Mar. Canet•Caldes d´Estrac. Dels tres Micos•El Masnou. Ocata•Badalona. Pescadors•Barcelona. Nova Mar Bella, Mar Bella, Bogatell*, Nova Icària, Barceloneta*, San Sebastiá.•Castelldefels, Castelldefels•Vilanova i la Geltrú. Ribes-Roges, D´Adarro, Sant Gervasi.•Cubelles. Llarga.

TARRAGONA•Cunit. Cunit•Calafell. Segur de Calafell, L’Estany-Mas Mel, Calafell•El Vendrell. Coma-ruga, Francàs•Roda de Bará. Roda de Bará, Costa Daurada•Creixell. Creixell•Torredembarra. La Paella, Barri Marítim•Altafulla. Altafulla•Tarragona. La Móra, Arrabassada, Savinosa•Vila-Seca. La Pineda•Salou. Llevant•Cambrils. Cap de Sant Pere, Vilafortuny i Esquirol, Cavet, Prat d’en Forés.•Mont Roig del Camp. Cristall, Pixerota, Cala Vienesos-Platja dels, Penyals•Vandellós i L’Hospitalet de l’Infant. La Punta del Riu, L´Arenal, Torn•L’Ametlla de Mar. Sant Jordi d´Alfama, Cala Forn, Pixavaques, L’Alguer, Calafató•L’Ampolla. Cap Roig, D’Avellaners•Deltebre. Riumar•Sant Carles de la Rápita. Parc de Garbí, Les Delicies•Alcanar. Les Cases d’Alcanar-El Marjal

Les platges catalanes amb bandera blava

Page 7: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA pàg.

7

SabadellBotigues.com

Amb l’arribada de l’estiu els dies es fan més llargs, per la qual cosa augmenta el temps que passem a l’aire lliure i, per tant, l’exposició al sol en tots els trams d’edat.

És de sobres conegut que prendre el sol és excel·lent per a la salut, ja que equilibra el sistema nerviós, tonifica els músculs i combat el cansament, la depressió o l’estrès. Però, com tot, sempre cal fer-ho amb prudència i prenent unes mesures mínimes de seguretat perquè el sol no es transformi d’un estupend amic en un terrible enemic.

Els rajos solars, en petites dosis, afavoreixen la formació de la vitamina D en el nostre organisme, combaten els problemes de falta de calci en els ossos i les dents, i en general revitalitzen la pell, el cos i la ment. No obstant això les radiacions del sol també poden ser perjudicials per a l’organisme, i cada vegada són més els casos de càncer de pell o melanomes que s’haurien pogut evitar prenent les precaucions mínimes i necessàries.

“Un error molt comú el solem cometre quan, en veure’ns ja bruns, deixem d’aplicar-nos la crema protectora.

Les radiacions segueixen sent igual de perjudicials per a la pell per molt bronzejats que estiguem.”

Com protegir-nos?El millor per evitar posteriors problemes a la pell és començar a prendre els rajos solars de manera gradual. Per exemple, la primera exposició al sol serà al voltant de deu minuts i les posteriors aniran augmentant a poc a poc.

Prendre el sol és excel·lent per a la salut, però només si es fa amb seguretat.

SALUT

Page 8: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA

PUBLICITAT

SALUT

pàg.

8

SabadellBotigues.com

A més, és molt important conscienciar-nos de la importància primordial de protegir-nos del sol amb les cremes adequades al nostre tipus de pell. Aquestes cremes s’han d’aplicar com a mínim mitja hora abans de l’exposició al sol, i cal anar renovant l’aplicació després del bany o cada dues hores aproximadament.

Un error molt comú el solem cometre quan, en veure’ns ja bruns, deixem d’aplicar-nos la crema protectora. Les radiacions segueixen sent igual de perjudicials per a la pell per molt bronzejats que estiguem, per la qual cosa és molt important seguir protegint-nos amb les cremes adequades fins al final de l’estiu. Aquestes mesures protectores s’han d’extremar en les hores de major intensitat dels rajos, que van des del migdia fins a les 4 de la tarda. En aquestes hores el millor és evitar exposar-nos al sol.

Què fer?Si malgrat tot no hem pogut evitar cremar-nos amb el sol, el més adequat és refrescar les zones cremades amb compreses d’aigua freda. Si han aparegut butllofes, el millor és no punxar-les ni tocar-les.

En cas d’una insolació per una exposició perllongada al sol, s’ha de col.locar a l’afectat en un lloc

Page 9: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA pàg.

9

SabadellBotigues.com

fresc a l’ombra, tombar-l’ho amb les cames lleugerament elevades, alleugerir-l’ho de roba i col.locar compreses d’aigua freda en tot el cos.

El més recomanable per evitar la deshidratació és prendre molt líquid i aliments rics en sals i aigua com el gaspatxo o les amanides.

Un altre cas molt freqüent en l’època estiuenca és la deshidratació. Si ens trobem amb un cas d’aquest tipus, és convenient prendre molt líquid, evitar l’excés d’abric i l’exposició al sol en les hores centrals del dia. Tampoc és bo fer exercici físic intens en ambients calorosos.

Si es presenten símptomes com a decaïment, pell seca, ulls enfonsats, marejos o mal de cap, el millor és col.locar a l’afectat en un lloc fresc, aplicar-li compreses d’aigua freda a la pell i fer-li beure petites quantitats de líquid.

S’ha d’intentar evitar pendre el sol entre les 11h i les 16h.

SALUT

Dr. Ignacio Ferrando

Page 10: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

ACTUALITATSabadellComerç de proximitatA

Es un trámite administrativo obligatorio (tanto para venta como para alquiler) y debe certificar energéticamente los edificios, pisos, casas.. existentes o parte de ellos, conforme cumplen los requisitos; por ejemplo un edificio entre medianeras, un local comercial.. etc.

Mediante la certificación energética es posible saber el comportamiento energético de una vivienda y como mejorarlo por tal de disminuir los costes del consumo de energía, o sea, reducir el importe de las facturas de luz, agua y gas.

Quién lo hace? Arquitectos y Arquitectos Técnicos así como Ingenieros cualificados para ello. Normalmente se suele hacer la tramitación a través de un Agente Inmobiliario.

Si vienen a realizarlo y detectan anomalías, estoy obligado a realizar las mejoras que me indiquen? No necesariamente. En el certificado, sugerirán pero no se obliga. Lógicamente en función de la gravedad, el propio propietario debería de ser el primer interesado en arreglarlo.

Se debe registrar en algún sitio? Sí, pero al ser tan reciente, si tiene que ir por ejemplo al notario para vender una finca, éste se conformará con el certificado por ahora sin inscribir.

Plazos: El certificado y su correspondiente etiqueta de eficiencia energética se debe tener obligatoriamente desde el 01-06-2013, con validez para 10 años. No se puede alquilar ni vender sin dicho certificado.

Es responsabilidad de los propietarios renovar el certificado. ¿Que pasa si una vivienda no tiene el certificado energético? El notario no aceptará realizar la compraventa y no se debería de formalizar contrato de alquiler, asimismo, para publicitar

Qué es el certificado energético?

pàg.

10

SabadellBotigues.com

Trámite administrativo

obligatorio

tanto para venta como para

alquiler

Desde el 01/06/2013

Page 11: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA

ACTUALITAT

pàg.

11

SabadellBotigues.com

PUBLICITAT

un inmueble debe tener dicho certificado energético, con la consiguiente sanción en caso de que se detecte y no se pueda demostrar que lo tiene.

¿En qué afectará la calificación obtenida en la vivienda?

Básicamente en el precio, promoviendo una auto-regulación de mercado. Si tenemos dos viviendas de las mismas características en el mismo edificio o en zonas equiparables unas tendrán una calificación E, G o la que corresponda. Es evidente que si tienen el mismo precio, el cliente razonablemente se decidirá por la que tenga un certificado más favorable, pues le supone a la práctica un ahorro importante en suministros.

La asociación Eficàcia.cat le aconseja pregunte por la orientación solar, y con qué elementos cuenta la vivienda destinados a reducción de consumo energético, antes de alquilar o comprar su vivienda, ello le significará una reducción de costes en los suministros, además de la bonanza derivada hacia el medioambiente. Para más información :

Jardí Park C/ Sant maties nº 408208 SabadellTelf 93 713.60.31

Agentes Inmobiliarios del Vallés

Que la venta o alquiler NO SEA UN PROBLEMACERTIFICATS ENERGÈTICS

Presuposts sense compromís

[email protected]

Esta norma afectará básicamente en el precio de los inmuebles

Page 12: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

Preparació:Pas a pas:

El gaspatxo és una sopa freda servida habitualment com a primer plat, d’elaboració molt senzilla i a la qual se li afegeixen diferents hortalisses i verdures, amaniment amb oli d’oliva verge extra, vinagre i sal. Només cal triturar i ja està però ho explicaré amb detall perquè ho feu a casa i torneu a repetir, segur que us agrada.

1. Netegem bé els tomàquets i rentem tota la verdura que farem servir. Cal tenir en compte que és una recepta que no va cuinada, i malgrat acidificarla amb el vinagre és molt important que tot vagi ben net. Tallem a quarts els tomàquets i els afegim a un bol gran.

2. Pelem els cogombres i els tallem els extrems. Els tallem a trossets petits. Tallarem la mateixa manera la ceba pelada i el pebrot verd. Reservem

3. Tallem el pa en trossos petits i hi afegim una mica d’aigua, ho deixem reposar durant uns 10 minuts. Així ajudem a que el pa s’estovi si està molt dur i serà molt més fàcil de batre.

4. Pelem l’all i, com el farem servir en cru, li traiem el centre perquè no repeteixi (aixó diuen). L’afegim al bol amb el tomàquet, el pa i les altres hortalisses.

5. Tirem l’oli d’oliva verge extra, el vinagre i la sal. Triturem amb la batedora fins que ens quedi una salsa líquida. Provem si està bé de sal i si no rectifiquem amb una mica més.

Gaspatxo

CUINA

Ingredients per fer Gaspatxo Andalús (per 4 gots):1 quilo de tomàquets ben madurs (amb un color vermell accentuat)1 pebrot verd tipus Italià (uns 60 grams)1 cogombre (uns 250 grams)1 tros de ceba (uns 100 grams)1 gra d’all150 g. de pa blanc ( millor del dia anterior)3 cullerades d’oli d’olivaVinagre de vi blanc (quantitat al gust)1 cullerada petita rasa de sal

Ingredients:

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA

Alguna vegada el teu ratolí ha fet click AQUÍ?

Doncs hauria de fer-ho

PUBLICITAT

pàg.

12

SabadellBotigues.com

Page 13: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA pàg.

13

SabadellBotigues.com

Si el gaspatxo té la consistència adequada passa al següent pas si no és així afegeix aigua freda fins que estigui al teu gust. Tingues en compte que depenent del contingut d’aigua de les verdures aquesta quantitat no és fixa així que hauràs d’anar afegint a poc a poc, barrejar i comprovar si està com a tu t’agrada. També has de tenir en compte que si aigualeixes massa el gaspatxo el sabor es rebaixarà i potser hagis de rectificar de sal i vinagre.

6. Només ens queda posar el bol a la nevera i deixar que es refredi, en un parell d’hores el tindreu ben fresquet i perfecte per provar el millor gaspatxo andalús.

7. A l’hora de la presentació, el millor és posar-ho en un plat fondo o bol i acompanyar amb una guarnició de tomàquet, cogombre, ceba i pebrot verd a daus petits perquè no sigui molest a l’hora de prendre’l.

Per a mi, el millor gaspatxo es pren simplement en vas i ja està, directament “entre pecho y espalda. “

Bon profit.

CUINA

Page 14: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA pàg.

14

SabadellBotigues.com

Aquest còctel de vitamines i minerals per a l’organisme és una font natural de vitamina C (principalment pel pebrot), vitamina A i E, hidrats de carboni, alguns minerals com el fòsfor, ferro, calci, magnesi, zinc, potassi i sodi . A més de fibra vegetal i substàncies antioxidants com el licopè, responsable del color vermell del tomàquet, depuratiu i diürètic i les qualitats naturals del oli d’oliva per a la nostra salut. Un got gran de gaspatxo no supera les 100 calories.

Els tomàquets han d’estar madurs, ho notaràs al tacte i pel seu color. A més és important que siguin de qualitat perquè el gaspatxo marqui la diferència amb el dels altres. Això sí, no espereu un gaspatxo profundament vermell, això és impossible.

Per fer-ho encara més refrescant podeu posar-hi una fulla de menta fresca. A més és millor no posar-li el vinagre si ho guardes a la nevera per a més tard, s’oxida i agafa un gust metàl-lic. Millor posar-hi llimona o bé posar-li el vinagre a l’hora de servir.

Si prefereixes el teu gaspatxo andalús sense llavors només has de batre molt bé el tomàquet per separat, passar el puré per un colador o un xinès de metall i tornar a posar el tomàquet a la batedora. Llavors podràs seguir amb la recepta afegint els altres ingredients.

Si has afegit pa a la recepta és normal que el gaspatxo agafi una coloració ataronjada com en el salmorejo però si no has posat pa llavors el problema està en els tomàquets. Si fas servir tomàquets d’amanida no obtindràs el gust ni la coloració adequada i si li treus la pell el gaspatxo també perdrà una mica de color.

Si voleu fer gaspatxo per un parell de dies, només heu de deixar d’afegir l’aigua i el vinagre, deixant una pasta (més semblant al salmorejo) i anar afegint l’aigua necessària i el vinagre en el moment de servir. També rectificar de sal, si cal.

CUINA

Notes importants per un bon resultat

Page 15: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA pàg.

15MASCOTES

Gat comú europeuGrup: Gats Pel Curt, Somali i EsfinxOrigen: Àfrica - EuropaGrandària: Mitjana

Història:Aquest felí és descendent directe del gat

montés africà (Felix líbica) i hi ha qui sosté que també li deu algun gen al gat de la jungla africà (Felix chaus). Va arribar a Europa després de les incursions gregues, fenícies i finalment romanes.

Una vegada al nostre continent aquests gats d’origen africà es van creuar amb el gat montés europeu donant lloc al gat més representatiu de l’espècie, el Domèstic Comú.

D’aquí va arribar a Amèrica al costat dels primers europeus que van posar el peu en el Nou Continent i amb el temps va donar lloc als gats americans de pèl

curt i el de pèl dur.

A Anglaterra per exemple, el gat comú ha estat sotmès a un procés controlat de cria que va donar com resultat l’actual Gat Britànic de pèl curt.

Trets Físics:No existeix un estàndard des del qual establir unes línies de puresa però en general se solen donar dos tipus morfològics.

D’una banda, uns espècimens que mostren un cap normal, un cos esvelt amb extremitats primes i de grandària mitjana, en els quals potser l’herència africana és més notable.I d’altra banda, aquells que mostren un cos més robust, amb extremitats curtes i cap potent, més propers al gat montés europeu.Quant a la seva coloració, podem dividir-los en tigrats o romans, jaspiats o tabby, unicolors, bicolors i finalment els tricolors o gat espanyol. Aquests últims també poden ser cuatricolors.

Característiques

Cap ample, nas curt i recte; orelles petites i separades. Ulls grans, rodons i separats, i poden ser de diversos colors (grocs, blaus, grisos, verds).

Page 16: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA pàg.

16

SabadellBotigues.com

Cos massís i pit ample, potes llargues i musculoses, cua tupida i de punta afilada.Pelatge: el pèl, en general és curt i tupid, acompanyat d’una capa de subpèl que mudarà a la primavera.

Colors: pràcticament tots els colors i marques ( unicolor, crema, fumat, atigrat, jaspiat, amb taques, carey, etc. )El dibuix del pelatge tabby, molt estès entre els gats de carrer, és el més antic al món felí.

Caràcter: és tranquil, dòcil, intel·ligent i independent. Li agrada caçar.

ComportamentÉs un animal intel·ligent, molt bon caçador i sobretot està dotat d’una gran capacitat d’adaptació. Així mateix i malgrat el seu caràcter individualista és molt afectuós amb els seus amos, mostrant la seva gratitud quan ho considera oportú.

Amb els convidats i gent que no coneix sol ser bastant tímid i potser no es deixi veure mentre aquests son per casa.

Cures i alimentacióSi la nostra mascota gaudeix d’un espai amb jardí on poder grimpar, córrer i fins i tot caçar algun rosegador o ocell podrem donar-li una dieta menys estricta. Però si per contra conviu amb nosaltres en un apartament és recomanable que vigilem el seu pes.

Molts gats acaben sofrint de sobrepès a causa de la falta d’exercici. A més si estan esterilitzats tindran més facilitats per engreixar-se.

Si la dieta és seca, és a dir, a base de pinsos hem de deixar-li sempre aigua al seu abast, el recipient haurà d’estar net i l’aigua canviar-la cada dia, i és que si noten alguna olor estranya preferiran no beure.

D’altra banda, aquesta varietat de felí no requereix moltes cures ja que són bastant durs i el seu sistema immunològic destaca per la seva resistència a les malalties. L’edat mitjana de vida ronda els 15 anys.

En 1982 va ser reconegut oficialment com un gat de raça; la seva existència data de temps immemorials.

le

s m

as

co

te

s n

o s

ón

un

a j

og

uin

a

MASCOTES

les mascotes no són una joguina

Page 17: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA pàg.

17

SabadellBotigues.com

Per parlar d’aquest impressionant disc cal traslladar-se a la fi d’estiu de 1978, quan Zappa forma o més aviat, reforma una vegada més, la seva banda per sortir de gira, una banda impressionant, molt tècnica, formada per músics joves que adoraven la música del nostre protagonista.

La banda va entrar als estudis Village Recorders de Los Angeles a l’abril de 1979, i la primera idea era gravar un single de dues cançons per a la ràdio, però al final en van enregistrar moltes més. Després, Zappa va decidir inventar-se una història per unir-les totes, la qual cosa resulta sorprenent, ja que el més fàcil és tenir primer la història i fer les cançons després, però ell era diferent. Les sessions es van allargar fins al juny i el disc va inaugurar el nou segell de Zappa, Zappa Records, i va sortir a la venda en dues tandes. El primer acte va aparèixer al setembre de 1979 i els actes segon i tercer al novembre, en doble vinil.

La història que narra el disc és millor explicar-la tal com es van succeint les cançons:

-“ The Central Scrutinizer” (3’28). Sobre una bona base rockera, aquest “ Escrutiñador central”, una espècie d’aparell amb forma de platet volant representat per Zappa, ens adverteix dels perills de la música. Avisa que en aquest mateix moment d’estan redactant lleis per a la seva supressió, i que ell és l’encarregat de fer-les complir, encara que encara no estiguin aprovades.

-“Joe’s Garage” (6’10). Un gran tema, d’aires sesenteros, entranyable i nostàlgic, amb alguns saxos i cors que ens porta a l’època dels balls universitaris. Apareix Joe, el nostre protagonista, genialment interpretat per Ike

Fa uns dies comentant amb un amic sobre música ens va venir al cap un llibre “Els 1001 discos que cal escoltar abans de morir”.

El llibre presumeix de ser la llista definitiva dels millors discos de la història, o almenys, dels que mereixen ser escoltats per diferents motius ( aportació al món de la música, innovació, qualitat, lletres, etc...). En aquesta secció nova intentaré aproximar no els 1001 discos sinó aquells que sota el meu humil punt de vista mereixen ser coneguts per tots.

I per començar , un treball bo , molt bo al meu entendre.Aquest treball consta de 3 actes , que es van comercialitzar en dos lliuraments, l’Acte I i l’Acte II i III (doble vinil)

Una curiositat no menor és que tots els solos de guitarra –amb excepció dels inclosos en “Watermelon In Easter Hay” i “Crew Slut” van ser extrets d’altres enregistraments anteriors sense cap relació amb aquests discos i inserits en els temes; aquesta tècnica va ser inventada pel propi Zappa i la va denominar Xenochrony.Una altra gran curiositat és que tot el treball explica una història , Zappa enllaça els temes per donar-li cos a una narració d’allò més subrealista o zappiana , si és que l’adjectiu existeix.

MÚSICA2ad

Frank Zappa: “Joe’s Garage” (1979)

Page 18: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA pàg.

18

SabadellBotigues.com

Willis, que està tocant amb la seva banda en el garatge de la casa dels seus pares, com a tants grups han fet als Estats Units al llarg de la història. La veïna s’afarta del soroll i crida a la policia, el detenen i després li donen un dònut i l’envien a fer treballs socials per a l’església.

-“ Catholic Girls” (4’19). Una peça molt divertida, amb una gran secció rítmica i on destaca el sitar de Warren Cuccurullo. Zappa acabava de publicar l’àlbum “ Sheik Yerbouti” i havia rebut moltes crítiques per la cançó “ Jewish Princess”, que per a alguna gent era racista, així que escriu “ Catholic Girls” per demostrar que en general li agradava burlar-se de tot el món i no d’una part en concret. Un capellà homosexual, i moltes noies catòliques a les quals els escanta el sexe és el que ens trobem en la lletra de la cançó. Joe comença a sortir amb una d’elles, Mary, però com veurem en el següent tema, li va massa la marxa.

-“ Crew Slut” (6’38). Aquest tema, amb certs aires de blues, un gran treball de harmónica, detalls de sitar i un preciós sol de slide, ens explica com Mary, interpretada per Dale Bozzio, lleugera de cascos, després d’aconseguir amb una mamada una entrada per veure a una banda de rock , se’ls uneix per la gira completa com grupie. La banda en qüestió és “ Toad-O” (és una paròdia del grup Toto).

-“ Fembot in a Wet T- Shirt Nite” (4’44). Un tema una mica més funky, gairebé ballable, amb alguns interludis impressionants molt propis de Zappa, amb molt vibráfono. Sobre una base rítmica al·lucinant es

celebra el concurs de samarretes mullades, en el qual participa Mary, que ha estat abandonada per la banda a Miami, i que necessita diners per tornar a casa.

-“ On The Bus” (4’31). Sense pausa comença aquest sol de guitarra conegut també com “ Toad-O Line” ( una broma sobre l’èxit “ Hold the Line” de Toto, la melodia del qual serveix com a base per a aquest tema). És el primer exemple de xenocronía del disc, ja que el sol està extret de una interpretació en directe de “Inca Roads” , barrejat sobre la mateixa base rítmica que l’anterior peça, reforçada pel piano elèctric.

-“ Why Does it Hurt When I Pee?” (2’23). Mentrestant, Joe s’ha embolicat amb una noia anomenada Lucille, i aquesta li ha contagiat una malaltia venérea, per la qual cosa ell es pregunta, “Per què em fa mal quan pixo?”. És una de les peces més enganxoses de Zappa, amb un ritme rocker, un bon piano elèctric i molt bé cantada per Ike Wiillis.

-“ Lucille Has Messed My Mind Up” (5’42). Per expressar l’amor que sent Joe per Lucille, Zappa recupera una cançó que va compondre per al segon disc en solitari de Jeff Simmons en 1969. És un tema lent, bonic, en forma de reggae.

-“ Scrutinizer Postlude” (1’34). El primer acte acaba amb el “ Escrutiñador Central” reflexionant sobre si el que li ha passat a Joe és a causa de la música, i ens explica com a causa de la seva confusió, s’uneix a la primera església de la aparatología de L. Ron Hoover, en una clara al·lusió a l’església de la cienciologiá de L. Ron Hubbard.

MÚSICA

Page 19: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA

PUBLICITAT

T’ajudem

a crear espais diferents

pàg.

19

SabadellBotigues.com

-“A Token of My Extremi” (5’29). Aquesta antiga cançó, que solia tocar-la en les gires de 1974 i 1975, ens mostra una conversa entre Joe i Hoover. Aquest últim li diu que el veritable plaer sexual s’aconsegueix mantenint relacions amb electrodomèstics. Li diu que ha d’aprendre un idioma estranger i anar a un local que es diu “L’Armari”. Joe aprèn alemany, va al club i en veure a una barreja entre una aspiradora industrial i una guardiola en forma de porquet, amb consolodores pegats al cos, s’excita i canta la següent cançó.

-“Stick It Out” (4’34). Joe, vestit de porno minyona, li deixa anar al seu proper amant, l’aspiradora Sy- Borg (el fill de la veïna que va trucar a la policia al principi) un munt de frases fortes. Amb un ritme balilable, imitant a la música disc, Zappa recupera una altra vella peça que formava part de la suite de “Sofà”.

-“ Sy Borg” (8’55). A ritme de reggae comença l’escena d’amor/sexe entre Joe, Sy Borg i el seu company de pis, Gai Bob, un ninot de goma en miniatura. Un tema lent, amb gran protagonisme dels teclats i una suggeridora línia de baix. Al final, Joe li fa una “pluja daurada” a Sy Borg i ho destrueix, per la qual cosa va a presó.

-“ Dong Work for Yuda” (5’03). Rock clàssic amb un baix una mica funky, amb Terry Bozzio en el paper de John El Calvo, un dels companys de Joe a la presó per a criminals del negoci musical i que està basat en el guardaespatlles que tenia Zappa en aquella època, John Smothers, parodiat aquí per la seva forma de parlar.

-“ Keep it Greasey” (8’21). Comença amb un ritme funky bailable, sobre el qual Joe ens parla sobre la importància d’una bona “lubricació” estant a la presó. Després ve una de les millors parts instrumentals del disc. Sobre un ritme endiablat ( Colaiuta comentava que hi havia parts en 19/16), amb l’increïble baix de Barrow ,el sitar de Cuccurullo i la bateria de Colaiuta, escoltem un increïble solo de guitarra de gairebé 5 minuts de durada extret de la interpretació de la peça “ City of Tiny Lites” . Una obra mestra!.

-“ Outside Now” (5’49). Després de la violació multiple soferta per Joe, decideix tancar-se en si mateix i imaginar notes de guitarra durantes anys, fins que ho alliberen. Això ho explica sobre una preciosa base amb tocs de sitar i piano elèctric, que dóna pas a un altre solo de guitarra. És curiós perquè tota aquesta base rítmica és en realitat la base original en directe del sol del tema anterior, i el solo de guitarra d’aquesta peça està pres també d’una interpretació de “ City of Tiny Lites”. Un veritable follón que es complica encara més si tenim en compte que la línia de bateria d’aquesta peça és també un muntatge. Així era Zappa. Amb aquesta meravella acaba el segon acte.

-“He Used to Cut the Grass” (8’35). El tercer i últim acte comença amb Joe fora de la presó, en un món sense música i lliurat al consumisme inútil. No pot tocar, així que torna a imaginar-se un magnific solo de guitarra d’uns sis minuts de durada, que comença tranquil però que cada vegada es fa més complex i

MÚSICA

Page 20: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA pàg.

20

SabadellBotigues.com

paranoic, i que està extret d’un concert de Zappa . Sobre aquesta impressionant part, Joe escolta a la seva antiga veïna queixant-se i al Escrutiñador Central.

-“Packard Goose” (11’31). Joe s’imagina una lletra sobre els periodistes musicals, i Zappa la utilitza per criticar-los. I ho fa en una de les millors cançons que mai ha escrit. La melodia vocal de Ike Willis és meravellosa, el larguísimo sol central de guitarra ( pres de la interpretació a dos concerts) em sembla genial, igual que aquest final tan sesentero i nostàlgic. I quan sembla que ja no pot venir res millor….

-“ Watermelon in Easter Hi ha” (9’05). Joe, deprimit i tancat a la seva habitació, imagina el seu últim solo de guitarra, i quin solo. Aquest tema és un dels instrumentals més grans, bonics i coneguts dels quals va fer Zappa. La melodia és preciosa, i la base rítmica abrigalla amb calidesa el tremend exercici del Maestro a la guitarra.

-“A Little Green Rosetta” (8’41). I acaba la història. Joe ven la seva guitarra imaginària i es busca un treball honrat. El Escutriñador Central ens avisa de com ens pot fotre la música, i decideix cantar ell mateix l’última cançó, sense megàfon. Un comiat alegre, amb una lletra absurda plena de bromes i poc més.

Aquí acaba aquest repàs a l’últim disc de Zappa en la dècada dels ’70. Una obra fantàstica, molt important dins de la discografia del genial músic nord-americà, que combina humor, lletres molt explícites, melodies senzilles i inoblidables, ritmes impossibles i alguns dels millors solos de guitarra de Zappa. Què més es pot demanar?.

Gràcies a Francisco Macias, per les seves aportacions ; i al germà d’un gran amic, que lamentablement no està entre nosaltres, que allà pels 80 i ensenyant-me una cassette em va dir:

“ A més dels Beatles i els Stones , hi ha Frank Zappa”

MÚSICA

2ad

Page 21: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA LLAR

Decoració

pàg.

21

SabadellBotigues.com

La gran mayoría de las personas, no son conscientes de la importancia de tener un buen sistema de descanso.Piensan que un colchón es solo para dormir, y no piensan en la repercusión que tiene en el día a día el dormir bien o no. Una persona que no duerme bien: Se levanta de mal humor, cansado. No rinde en su trabajo al 100%. No rinde mentalmente, se le hace pesado el día. Tiene problemas musculares, lumbares, cervicales....

Por eso es tan importante el tener un buen colchón y una buena base, para dormir y descansar a la vez.

En nuestra sociedad, es más importante tener un buen televisor y un buen móvil, que tener un buen sistema de descanso. Todos piensan en cuanto tiempo más podemos alargar la vida de nuestro colchón y en cuanto acortaremos el tiempo para comprarnos una tablet, un portátil o un móvil de última generación.

A lo largo de los años nuestro cuerpo experimenta cambios; subimos y bajamos de peso, tenemos problemas oseos, musculares, de movilidad, etc ...., y ese colchón que tan bien nos iba, ya deja de hacer su función al 100 %, uniendolo a la inevitable deformación que le afecta con el paso de los años.

Pasamos más de 480 minutos al día, más de 3.300 minutos a la semana y más de 13.300 minutos al mes en nuestro colchón, una tercera parte de nuestra vida “DURMIENDO”, unos 23 años. He ahí la importancia de tener un buen sistema de descanso.

Si: Te levantas cansado, con dolor lumbar, cervical. Tu colchón tiene más de 8 o diez años. Tu somier o base está desgastado o deteriorado. Tu colchón está hundido o deformado Has experimentado cambios físicos, has engordado, te has adelgazado, has crecido (paso de la niñez a la adolescencia)Si alguno de los puntos anteriores se ajusta a tu realidad actual, necesitas cambiar tu colchón.

A la hora de cambiar de colchón, tienes que valorar una serie de factores, no todos los colchones son iguales, y no todos los durmientes tienen las mismas condiciones físicas.

Ve a un centro especializado y déjate asesorar por un experto.

Descansar durmiendo o dormir?

Dependiendo del buen o mal uso y de la calidad ,

la vida útil de un colchón es de 8 a

10 años.

Page 22: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

David Papelll’atmosfera convulsa a la galeria Genial

SabadellComerç de proximitatA CULTURA

Art / Exposicions

pàg.

22

El sabadellenc David Papell ha estat l’opció triada pel Genial Cafè Restaurant & Art Gallery en la seva segona exposició a les sales d’aquest nou restaurant i galeria d’art que va obrir les seves portes al carrer de l’Escola Industrial, 24.

Fins al 2 de juliol podrem veure aquestes pintures efervescents, amb un fonament expressionista força profund que parteix d’una declarada vocació de captar la realitat, un instant d’aquesta realitat, congelar-la, assimilar-la, transformar-la i presentar-la sustantivitzant tota l’essència del motiu escollit. El pintor s’apropia de l’ànima del paisatge i deixa fluir lliurement la rotunditat del moment, la convulsió dels elements i les multitonalitzacions de la natura i, a canvi, reclama de l’espectador una interpretació eminentment poètica en la seva percepció dels quadres que configuren aquesta mostra.

L’sfumatto s’obre pas per damunt de la superfície pictòrica, amb un ritme absorbent que penetra els sentits, interrelacionant capes de colors a mode d’atmosferes superposades que només l’ofici de l’artista sap dipositar sobre el llenç, uniformitzant però alhora fent discernibles totes les intervencions a l’àrea del paisatge representat.

SabadellBotigues.com

F. Cutchet

núm. 8 juny 2013

Page 23: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

Les seves pintures, per la convulsió que suposen, tenen un contingut misteriós al no saber on comencen i on acaben les masses i els volums, perquè encara que la conjunció de material, que per una banda es dilueix i per l’altra pren força, aparenti donar un paper protagonista a l’atzar, el control que en David Papell exerceix sobre cadascuna de les obres que ens presenta és total i absolut.

En definitiva, l’obra d’aquest artista la situem en una posició axial on conviuen realisme i abstracció en equilibrada harmonia, on els espais copsats són un instant que tenen un abans i un després i, per tant, són instants únics, espais vius de subtils transparències, on tot és llum i color, gest i tremp, espais, doncs, on la llum juga amb les formes i la matèria per provocar un fort impacte, i centrar en aquesta atmosfera convulsa tota l’atenció de l’espectador que, per gaudir-la de ple, s’ha de deixar embolcallar pels matisos saborosos de l’obra pictòrica de David Papell.

SabadellComerç de proximitatA CULTURA

Art / Exposicions

pàg.

23

F. Cutchet

núm. 8 juny 2013

Page 24: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

CULTUR-La Flama del Canigó

núm. 8 juny 2013

illa

SabadellComerç de proximitatA pàg.

24

SabadellBotigues.com

La Flama del Canigó és el foc amb el que s’encenen bona part de les fogueres de la nit de Sant Joan d’arreu del país. La flama és tot l’any a la cuina del Museu de la Casa Pairal o Castellet de Perpinyà. Cada any el 22 de juny el foc surt del Castellet per encendre una foguera que es fa al cim de la muntanya del Canigó i des d’allà es reparteix, pels pobles mitjançant una llarga cadena de relleus, que van distribuint el foc amb tots els mitjans possible -a peu, amb bicicleta, amb cotxe i fins i tot a cavall. Quan la flama arriba a cada vila, és rebuda per les autoritats locals i els festers. En algunes poblacions és costum que siguin el Joan més petit i el Joan més gran d’entre els habitants del poble les persones encarregades d’encendre, amb la flama del Canigó, la foguera de la nit de Sant Joan.

El primer semàfor de la històriaEl semàfor és un instrument vital per a l’ordre de les ciutats. No obstant això en els primers anys del segle passat el caos era el rei als carrers davant la inexistència d’aquest. Les carretes tirades per cavalls i els antics automòbils ocasionaven múltiples accidents, i el pas pels carrers es feia impossible.El primer semàfor de llums de trànsit que es va instal.lar a la història, va ser a l’exterior del parlament britànic de Westminster; obra de l’enginyer J.P. Knight, especialista en senyals de ferrocarril. Aquest aparell va començar a funcionar el 10 de desembre de 1868 i imitava als senyals de ferrocarril i només usava les llums de gas vermelles i verdes a la nit. Dos brunzits assenyalaven que el tràfic que podia avançar era el de l’avinguda i només un brunzit indicava que era el tràfic del carrer. No va tenir una llarga existència donat un desafortunat accident que va provocar que explotés matant a un policia.A causa de la proliferació de cotxes, el 4 d’agost de 1914 es va instal.lar el primer semàfor “modern” a Cleveland, Estats Units, inventat per Garrett Augustus Morgan, gestionava el tràfic entre l’avinguda Euclid i el carrer 105. Comptava amb llums vermells i verds, col.locats sobre uns suports amb forma de braç. A més incorporava un emissor de brunzits com el seu antecessor anglès. El sistema va canviar pocs anys després i es va substituir el brunzidor per una tercera llum de color ambre. Els primers semàfors de tres llums van aparèixer en 1920 als carrers de Detroit, en semàfors de quatre adreces i a Nova York, on es van posar a prova en la Cinquena Avinguda.En 1953 van aparèixer els primers semàfors elèctrics. Vuit anys més tard, al 1961 es van introduir a Berlín, el dispositiu regulava la circulació dels vianants.

Page 25: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA CULTUR-

illa

pàg.

25

SabadellBotigues.com

Al metro de la ciutat anglesa de Londres hi ha una frase que no deixa de repetir-se des de la megafonia del mateix: “Mind the gap”. Amb aquesta expressió ens recorden que anem amb compte amb el buit que hi ha entre el tren i l’andana, per no caure.

L’enregistrament del “Mind the gap” es va realitzar fa quaranta anys i l’encarregat de posar la veu va ser l’actor Oswald Lawrence. El cas és que l’actor va morir i la seva dona, Margaret, des del dia de la mort del seu marit, visitava l’estació de Embankment (propera a casa seva), no a agafar el metro, sinó per escoltar al seu marit. A Margaret escoltar la veu de la persona amb la qual hi havia estat casada tota la seva vida li feia portar millor l’absència de Oswald.

Les visites es van repetir durant anys fins que el Metro de Londres va decidir actualitzar el “Mind the gap” i substituir la veu de Oswald per una nova. Allò va portar a Margaret a no trobar sentit als seus dies. Ja no podia seguir escoltant la veu del seu marit.

Mesos després es pren la decisió de tornar a posar la veu de Oswald per a l’estació de Embankment. Margaret podia de nou recuperar els quaranta anys d’amor al costat del seu marit.

“Mind the gap”

Durant la Guerra de Secessió, en tornar al campament a la nit s’anotava el nombre de soldats caiguts en lluites durant el dia. Si havia estat un dia tranquil sense cap baixa l’anotació era així:

0 Killed. (0 Morts)

Després es va quedar en 0K i per extensió va ser usat com a expressió que tot està marxant bé.

Per que fem servir el OK?

Page 26: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA pàg.

26

SabadellBotigues.com

Deixaràs que t’ho expliquin???Viu experiències úniques.

Alquiler de embarcacionescon y sin patrón

Costa Brava MallorcaMenorca IbizaFormentera LanzaroteFuerteventura Caribe

PUBLICITAT

La primera cançó en MP3La primera cançó que va ser traslladada al format mp3 va ser “Tom’s diner”, la seva autora va ser la cantant nord-americana Suzanne Vega. Karlheinz Brandenburg, el creador del mp3, escoltava per la ràdio la cançó de Suzanne Vega, i va pensar a utilitzar-la per provar el seu nou algorisme de compressió de so, el mp3. Pensava que seria “gairebé impossible comprimir aquesta càlida veu a capella.” No es va equivocar. Segons va explicar després, el primer resultat no va ser tan bo: s’escoltava be tot, menys la veu de Vega, que sonava “horrible”. Va decidir llavors prendre la cançó per fer proves i millorar el seu algorisme de compressió. Aquesta anècdota va fer que entre els enginyers d’àudio de l’època es conegués a Suzanne Vega com la “Mare del mp3”.Sobre la cançó “Tom’s diner”, va ser composta al novembre de 1981. La lletra es refereix a un restaurant que queda a Nova York, on Vega solia dinar. La lletra és un dibuix d’un dia típic a Tom’s Diner. Ella havia pensat en la cançó amb acompanyament de piano, però no coneixia a ningú que toqués piano, així que va decidir cantar-la a capella i gravar-la així en un àlbum. Solia cantar-la en els seus concerts. En 1990 uns productors de discos van decidir fer una barreja de la veu de Vega a capella i fer una nova versió, sense autorització prèvia de la cantant. Quan li van mostrar el resultat a la cantant, a ella li va agradar i va donar la seva autorització, i la versió estava signada com “DNA featuring Suzanne Vega”.

CULTUR-illa

Page 27: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

NATURATemps de bolets

CARÀCTERS MACROSCÒPICS

- BARRETPot arribar als 30 centímetres de diàmetre, és el més gran dels ceps, esfèric en un principi, després convex i finalment pla/convex. Cutícula llisa, de color marró o carbassa, el marge és de color més clar sobretot en els exemplars joves, viscosa en temps humit.

NOMS VULGARS EN CATALÀCep, Sureny, Ciureny

ALTRES NOMS VULGARSHongo Blanco, Miguel, Calabaza, Hongo, Porro, Boleto Pardillo, Boleto comestible, Barrigón, Jabatero, Cepe de Burdeos, Cabezón, Bolo.Onddo zuria, Pako, Onddo zurixa, Ontoa, Udazkeneko ondozoria (vasc)

núm. 8 juny 2013

Cep

NOM CIENTÍFIC : BOLETUS EDULIS

SabadellComerç de proximitatA pàg.

27

SabadellBotigues.com

Page 28: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

- TUBSDe 10 a 20 mm, en un principi blancs, després groguencs i finalment verdosos a l’envellir. No arriben a tocar al peu i es poden separar fàcilment del barret.

- PEUDe 5 a 20 cm de llarg, peu molt robust, ventrut, de color blanc o bru claret, amb una fina retícula a la part superior

- CARNBlanca i no canvia de color al tall, molt ferma i dura als exemplars joves, més esponjosa quan es fan vells. Una mica vermellosa sota la cutícula.

- OLOROlor fúngic i sabor dolç, recordant a l’avellana.

HÀBITATTot tipus de boscos, pinars, rouredes, fagedes, avetals, castanyers, ... Li agraden especialment els sols àcids.

ÈPOCA D’APARICIÓEstiu i tardor, molt abundant en anys plujosos.

POSSIBLES CONFUSIONSAmb altres boletus comestibles, com el Boletus Aestivalis o el Boletus Pinophilus.

OBSERVACIONS, CURIOSITATS I CONSELLSDel llatí edulis: comestible.Poden arribar a tenir una mida molt gran, fins a 3 kg.Hi han moltes varietats d’aquest bolet i podem trobar edulis amb molta variabilitat de colors de la cutícula i porus, n’hi han que són de color quasi blanc i altres que blavegen de forma lleu al tall.

www.tallerdebolets.com

NATURA

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA pàg.

28

SabadellBotigues.com

Page 29: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

El nom dels carrersCIUTAT

Rubió i Ors, Passeig de

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA pàg.

29

SabadellBotigues.com

Joaquim Rubió i Ors, (Barcelona, 1818-1899) escriptor català i president de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, fou també conegut pel seu pseudònim lo Gayter del Llobregat (avui a vegades s’escriu: lo Gaiter del Llobregat). El seu pare era un impressor i llibreter, estudià filosofia al seminari i física i francès a l’escola de la Junta de Comerç, on fou deixeble d’Eudald Jaumeandreu i Triter.Conservador, va exposar la filosofia tomista a Catalunya escrivint contra Draper. Escriptor vinculat al Romanticisme, després de la publicació de l’oda La Pàtria de Bonaventura Carles Aribau el 1833, es pot dir que la Renaixença catalana no va començar veritablement fins que Joaquim Rubió va escriure el seu manifest el 1841 i es van celebrar els Jocs Florals el 1859. Aquest manifest consisteix en el pròleg a una recopilació de poemes seus publicats sota el pseudònim de Lo Gaiter del Llobregat en el Diario de Barcelona. En aquest pròleg valora el passat medieval i el contraposa al present, posa a la palestra la poesia trobadoresca, va exposar els seus ideals a favor de la

llengua catalana i va fer una crida a la seva dignificació. La intenció de Rubió era “despertar els catalans de la seva vergonyosa i criminal indiferència”. Malgrat que cita només explícitament a Lord Byron, Goethe, Victor Hugo, Ugo Foscolo, Alessandro Manzoni i Alphonse de Lamartine, va escriure en la revista palmesana La Fe el 1844 una denuncia de la narrativa i la lírica en castellà, inspirades en la literatura estrangera i que ofereixen «una barreja d’escepticisme i religió, de vaguetat, d’agitació i tristesa, que és el caràcter del nostre segle».

ObresLo Gaiter del Llobregat (1841)Historia Universal (1875).Breve reseña del actual renacimiento de la lengua y literatura catalanas (1877)Gaiter (1888)

Page 30: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

la gent diu

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA

PUBLICITAT

pàg.

30

SabadellBotigues.com

Riu i el món riurà amb tu...Charles Chaplin

La ment és com un paracaigudes, només funciona si s’obre. Albert Einstein

Aquell que pregunta és un ximple per cinc minuts, però el que no pregunta romandrà ximple per sempre. Proverbi Xinès

M’interessa el futur perquè és el lloc on vaig a passar la resta de la meva vida. Woody Allen

Page 31: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

ENTRETENIMENTS

núm. 8 juny 2013

SabadellComerç de proximitatA pàg.

31

PUBLICITAT

SabadellBotigues.com

Cristóbal era un viatjant molt curós. Quan va arribar a un poble va veure que hi havia dues perruqueríes de cavallers. La primera estava molt neta, sense un pèl a terre i el perruquer tenia un tall de cabell magnífic. A la segona es va trobar tot el contrari. El perruquer tenia el cap ple d’escales, i hi havia pèls per tot arreu. Malgrat ser molt escrupolós, Cristóbal va decidir tallar-se el cabell en aquesta perruquería.

Per què prendria aquest decisió Cristóbal?

Quants animals tinc en el meu mas, si tots són gossos, menys dos; tots són gats, menys dos, i tots són cavalls, menys dos?Què? Ho has descobert ja?

Anna i Josep van anar al Zoo. Curiosament en una de les zones estaven barrejats els ànecs amb les tortugues. En sortir del Zoo, Anna li va dir a Josep:

- Josep, t’has fixat en els ànecs i en les tortugues que hi havia? - Doncs no. Quants n’hi havia? - Doncs esbrina-ho tu mateix. En total hi havia 56 ulls i 80 potes.

En una fàbrica de formatges, a algú se li va ocórrer comprar-ne varis per partir-los i envasar-los en oli. Partir-los per la meitat era molt fàcil.

També era molt fàcil tallar-los en quatre trossos iguals amb dos talls rectes. Li vaig demanar a la meva filla que en tallés un en vuit trossos iguals i em va dir:-Papi, és molt fàcil només has de fer quatre talls així.De sobte, mentre feia els talls, es donar compte que podien aconseguir-se els vuit trossos iguals amb tres talls. Com ho faries tu?

1

2

3

4A la propera revista les solucions

Page 32: A Sabadell Comerç de Proximitat. Juny 2013

Entre totsfem ciutat

Sabadell juny 2013Disseny i maquetació: TALLER DE MARKETING

www.tallerdemk.com

SabadellComerç de proximitatA

SabadellBotigues.com

Revista gratuïta

juny 2013

Revista digital del comerç de Sabadell

Si vols col·laborar amb nosaltres , envia el teus comentaris, notes i/o aportacions a [email protected] .

Si tens un establiment i vols apareixer a la revista , demana’ns informació [email protected]

Vols rebre la revista, vols que la rebi un amic? Subscripció gratuïta