Agenda d'activitats (Setembre 2014)

28
SET EM BRE 2014

description

 

Transcript of Agenda d'activitats (Setembre 2014)

Page 1: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

SETEMBRE 2014

Page 2: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

Dijous 25, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

El control de les dades: més internet, més democràcia?Evgeny Morozov, investigador i escriptorSón internet i les noves tecnologies la solució als problemes del futur? La xarxa pot estendre la democràcia a tots els punts del món com va semblar que passava amb les Primaveres àrabs? La vida quotidiana dels ciutadans està massa dirigida per les noves tecnologies? Qui controla aquest flux de dades? Evgeny Morozov és escèptic sobre la visió més estesa que internet ajuda a la democratització del món i dels règims totalitaris, i denuncia l’ús de l’enorme volum de dades privades de milers de persones en mans de grans corporacions i governs. “Les nostres dades són la nostra autèntica humanitat, i vendre-les és acceptar convertir-se en una espècie de cartell publicitari interactiu”.

(Acte en anglès amb traducció simultània)

Nov

etat

: Quins són els reptes als quals ens haurem d’enfrontar com a societat en el segle XXI? Com podem participar en aquesta transformació per construir l’avenir i afavorir escenaris positius? El cicle “Futur(s)”, organitzat per l’Ateneu Barcelonès i l’Obra Social de ‘la Caixa’, vol analitzar les megatendències del futur des de diferents punts de vista. La política, internet, el medi ambient i la salut, l’educació, la cultura i l’economia són els àmbits que del 25 de setembre a l’11 de desembre de 2014 protagonitzaran aquest cicle, amb destacats especialistes d’aquestes disciplines que oferiran la seva visió en set sessions conduïdes per la periodista Milagros Pérez Oliva.

Cicle “FUTUR(S)”

Page 3: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

23

Evgeny Morozov (Soligorsk, Bielorrusia, 1984) és un dels principals investigadors dels efectes d’internet en la política i la societat. Ha estat professor visitant a la Universitat d’Stanford i investigador de l’Institut Open Society. És autor del Desengany d’internet: els mites de la llibertat a la xarxa on posa en dubte que internet pugui afavorir la democratització mundial. Al seu últim llibre, To Save Everything, Click Here (2013), critica la idea que els avenços tecnològics resolguin part dels problemes del futur.

>> Avançament9 d’octubre, Ateneu BarcelonèsPolítica i ciutadania en una societat dominada per la urgència, Daniel Innerarity

23 d’octubre, Palau MacayaMedi Ambient i Salut: alterem el medi, però quin preu pagarem? Manel Esteller, Carme Borrell i Jordi Sunyer

6 de novembre, Palau MacayaEducació: com aprendran els nens un futur? José Antonio Marina, Francesc Imbernon i Héctor Ruiz

20 de novembre, Ateneu BarcelonèsCultura: tecnologia i cultura, seran un bon tàndem? Pablo Rodríguez i Genís Roca

27 de novembre, Palau MacayaEconomia: cap a una economia més ètica? Antón Costas i Lourdes Beneria

11 de desembre, Palau MacayaMegatendències: els grans reptes de 2050, David Stanners

Dimarts 9, sala d’actes Oriol Bohigas

Assemblea extraordinària de socisPrimera convocatòria: 18.30 hSegona convocatòria: 19 h

Page 4: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

Conferència commemorativa de l’Onze de Setembre

Dilluns 8, 19.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

1715; pólvora i farina. Mallorca, rebost de BarcelonaBartomeu Mestre i Sureda, escriptor

La participació dels mallorquins en l’enfortiment de la defensa de Barcelona amb l’arribada dels artillers de Mallorca passà desapercebuda. Bartomeu Mestre i Sureda aprofundeix en la història oblidada dels mallorquins, des de la primera arribada al 1705 fins a la caiguda al setembre de 1714 i la desconeguda defensa de Mallorca fins que va ser conquerida el juliol de 1715. Per finalitzar relatarà l’esquarterament generat amb els Decrets de Nova Planta.

Page 5: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

45

CiènCiES i TECnOlOgiA

Dilluns 29, 19.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Bates blanques sense gossos guardians? Periodisme de ciència en temps de crisiEn una societat democràtica, la ciència, com qualsevol altre camp, precisa de la presència de reporters que ens expliquin les seves dinàmiques, investiguin els seus conflictes, relatin les seves històries: “gossos guardians” que apliquin el seu esperit crític al treball de les “bates blanques”. Però la crisi ha colpejat de manera especialment dura el periodisme de ciència.

Hi intervindran: Fabián Nevado, representant del Sindicat de Periodistes de Catalunya; Daniel Mediavilla, del diari en línia Materia, i Mónica Ferrado, responsable de la secció de Ciència del diari Ara.

(Acte en castellà)

Page 6: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

HiSTòRiA

Dimarts 16, 19.30 h, sala Sagarra

Catalanisme i vida quotidiana durant les dècades de la Restauració. El tractament del joc com a exempleLes causes i els efectes socials, culturals i cognitius del joc sobre la societat catalana durant les últimes dècades del segle XIX i les primeres dècades del XX.

A càrrec de Joaquim Capdevila Capdevila, professor de la UdL.

llEngUA i liTERATURA

Dimarts 30, 19.30 h, Sala Verdaguer

La Viena del Finis Austriae: una cultura entre dues llumsA càrrec de Josep Casals i Navas, professor d’Estètica i Teoria de l’Art de la UB.

Page 7: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

67

Dimecres 17, 19.30 h, sala Verdaguer

L’Alquímia filosofal: és possible una teoria unificada de la veritat? Seguint les tesis de la filosofia del límit, Arash Arjomandi es planteja si és possible treballar en l’àmbit de la teoria de la veritat reprenent el pensament fronterer d’Eugenio Trías.

A càrrec d’Arash Arjomandi, professor de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (UAB).

Dilluns 22, 19.30 h, sala Verdaguer

El mal i la conciència moral Rogeli Armengol, psiquiatra, metge durant molts anys a l’Hospital de la Vall d’Hebron i membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, és ben conegut pels seus treballs en l’àmbit de la bioètica i pels estudis sobre el problema del dolor i la felicitat.

Rogeli Armengol conversa amb Francesc Torralba i Ramon Alcoberro.

FilOSOFiA

Page 8: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

ESTUdiS pOlíTiCS, jURídiCS i SOCiAlSCicle “Dijous europeus”

Dijous 25, 19.30 h, sala Sagarra

Fide Danaos…: la presidència grega de la Unió EuropeaGrècia sol aparèixer als mitjans per raons poc afalagadores. Malgrat això, ha presidit la Unió Europea durant sis mesos marcats per les primeres eleccions al Parlament Europeu amb caps de llista europeus dels grans grups polítics. Entre mítings i cartells ha organitzat 57 reunions ministerials i ha aconseguit 67 acords polítics en temes espinosos.

A càrrec de Georgios Gravositas, ministre conseller de l’Ambaixada de Grècia.

Modera: Stefan Rating, advocat.

ECOnOMiA

Tertúlia d’Economia: vegeu pàg. 15

Page 9: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

89

Resp

onsa

ble

s de

la

pro

gra

mac

de

les

secc

ions:

A

rts

plàs

tique

s: T

oni

Rod

rígue

z Yu

ste

/ C

iènc

ies

i Te

cnol

ogia

: M

iche

le

Cat

anza

ro /

Cin

ema:

Fra

nces

c S

olà

/ E

cono

mia

: Jo

sep

Mar

ia

Car

rera

s /

Es

cacs

: J

oan

Llav

eria

s /

Est

udis

Pol

ítics

, Ju

rídic

s i

Soc

ials

: Ste

fan

Rat

ing

/ Fi

loso

fia: R

amon

Alc

ober

ro /

His

tòria

: Ber

nat

Cas

tany

/ Ll

engu

a i L

itera

tura

: Alfr

ed S

arga

tal /

Mús

ica:

Ber

nat

Ded

éu

Cicle “La Gran Guerra des de l’Ateneu Barcelonès”Dilluns 15, 19.30 h, sala Verdaguer

Dibuixants catalans a la trinxeraJaume Capdevila, conegut amb el pseudònim de Kap, és dibuixant especialitzat en premsa.

Des de publicacions com L’Esquella de la Torratxa, La Cam-pana de Gràcia, Iberia, o La Publicitat, els caricaturistes van publicar ferotges caricatures contra el Kàiser i els alemanys, utilitzant el poder de la sàtira com a arma esmolada i enfron-tant-se també a la censura espanyola.

Conferència organitzada amb l’Associació d’Art, Cultura i Ciència - AACC

ARTS plàSTiqUES

Dilluns 22, 19 h, aula 503

Reunió de la secció d’Arts plàstiquesToni Rodríguez Yuste, ponent d’Arts plàstiques, convoca els socis que pertanyen a aquesta secció per comentar les activitats realitzades fins ara i el possible programa del curs 2014-2015.

Per a més informació: http://art.ateneubcn.org

Page 10: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

Els llibres dels nostres socis

Divendres 5, 19 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Presentació del llibre Tradició i llibertat. Antics fonaments per una nova

Catalunya, de Josep M. Gràcia, Ferran Iniesta i Agustí Nicolau

La presentació del llibre serà a càrrec, a més dels autors, de Jordi Porta, filòsof i president

d’UNESCOCAT, i Enric Vila, escriptor i professor de la Facultat de Comunicació

de la URL.

Dimecres 17, 20 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Presentació del llibre A l’ombra del Decameró. Catorze relats eròtics Recull de catorze relats breus de diversos autors amb una temàtica comuna, l’erotisme. Un divertimento literari que sap combinar la qualitat creativa amb la provocació sensual.

La presentació del llibre serà a càrrec dels autors: Quim Calvo, Ramon Erra, Susagna Aluja, Pilar Blasco, Carme Ripoll, Tuli Márquez, Anna Pascual, Isabel Domingo, Montse Rubinat, Sònia Boj, Neus Ors, Oriol Guilera, Montserrat Grau i Jordi Puig. També hi assistirà l’editor, Jordi Albertí (Editorial Gregal), i el periodista, Xavier Coral.

Page 11: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

1011

Dijous 18, 19.30 h, sala Verdaguer

Presentació del llibre Camins del Nord, de Jordi Angusto

La presentació del llibre serà a càrrec, a més de l’autor, de Jordi Alberti, editor de l’Editorial Gregal.

Dijous 18, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Sant Joan 1916,de Joaquim Auladell i Jordi Bibià i del curtmetratge L’estelada de Sant Joan, de Felip Solé i Joaquim AuladellLa presentació serà a càrrec, a més dels autors, de Felip Soler, realitzador de televisió i director.

Page 12: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

Dimecres 17, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre L’anarquista argonauta,

de Ferran Coll La presentació del llibre serà a càrrec, a més de l’autor,

del periodista Josep Maria Balcells; i de Ferran Viladevall, professor de l’Escola d’Escriptura.

Dilluns 22, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Miratge, d’Eva LleonartLa presentació del llibre serà a càrrec, a més de l’autora, de Maria Rosa Nogué, escriptora i professora de l’Escola d’Escriptura; i de Jordi Solé, editor de Voliana Edicions.

Presentacions organitzades per l’Escola d’Escriptura.

> Els llibres dels nostres socis

Page 13: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

1213

Altres

Debats Catalunya Social. Propostes des del Tercer Sector

Dimarts 16, 9.30 h, sala d’actes Oriol Bohigas

La pobresa energètica a CatalunyaLa pobresa energètica és un problema creixent que té conseqüències sobre el confort i el benestar de les persones. Debatrem sobre aquesta problemàtica per entendre millor què es pot fer per fer-hi front.

Hi intervindran: Àngels Guiteras, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya; Joan Mundó, d’EcoServeis; Raquel Carrión, de Càritas Girona; Pablo Cotarelo, d’Aliança contra la Pobresa Energètica, i Núria Salas, de l’Assosiació Benestar i Desenvolupament.

Entrada gratuïta prèvia reserva a: www.tercersector.catels socis de l’Ateneu poden realitzar la seva reserva a través d’Administració (Tel. 93 343 61 21).Organitza: Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, amb la col·laboració del diari Ara i de l’Ateneu Barcelonès.

Page 14: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

> Altres

Festival Àsia

Dimarts 23, 20 h, sala d’actes Oriol Bohigas

Jazz in JapanConcert de Masahiko Satoh i Akiko Uesugi

Masahiko Satoh músic japonès i compositor, conegut per la creació d’un nou estil d’improvisació, el mètode Randooga.

Akiko Uesugi (Buchi) cantant de jazz. Guardonada amb el premi a la millor cantant al Saitama-shin-toshin Jazz Vocal Contest 2013.

Entrada gratuïta prèvia reserva: Socis de l’Ateneu, al telèfon 93 343 61 21.No socis, al correu electrònic: [email protected] o trucant al 93 368 08 36, a partir de l’1 de setembre.

Per a més informació: www.casaasia.cat

Organitza: Casa Àsia, amb la col·laboració de la Fundació Japó i de l’Ateneu Barcelonès.

Page 15: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

Cicle “Grans catalanes”

Dilluns 29, 19.30 h, sala Vedaguer

María Luz Morales: el periodisme Va néixer a Galícia el 1898, però de ben petita la seva família es traslladà a Barcelona. Va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat Nova i començà la seva carrera literària escrivint cròniques de moda per a la revista El Hogar y la Moda. S’especialitzà en la crítica teatral i cinematogràfica. La seva vinculació amb el periodisme va ser del tot professional, i va ocupar el càrrec de directora de La Vanguardia durant la Guerra Civil. Com assagista va escriure, entre altres, El Cine, una història en tres volums, i La Moda. El traje y las costumbres en la primera mitad del siglo XX. El 1962 va rebre el Premi Nacional de Teatre, per la seva tasca periodística; també el Premi Eugeni d’Ors de l’Associació de la Premsa, el 1970, i el 1972 el Premi Ciutat de Barcelona, entre altres.

A càrrec de Lluís Reales, periodista i professor de la UAB.

Cicle coordinat per M. Àngels Cabré, escriptora i directora de l’OCG.

Organitza: Observatori Cultural de Gènere (OCG), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Amb el patrocini de: Ajuntament de Barcelona, Institut Català de les Dones i Institució de les Lletres Catalanes.

1415

Page 16: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

El debat nacionalDiàlegs sobre el passat, el present i el futur de CatalunyaDimarts 2, de 19 a 21 h, sala SagarraCuriositats de la “V”. Onze de setembre de 2014A càrrec de Víctor Cucurull, historiador i membre de la Secretaria de l’ANC.Dimarts 30, de 19 a 21 h, sala SagarraL’energia de la Catalunya del futurA càrrec de Joaquim Corominas i Viñas, doctor enginyer de la UPC, i Miquel Cabré i Mallafrè, enginyer de telecomunicacions i president d’EolicCat.Coordinadors: Carme Adzerias i Jordi Papell.

Tertúlia d’EconomiaDilluns 8, 14 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128)La secció d’Economia de l’Ateneu: passat, present i futurCoordinador: Josep Maria Carreras.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Tertúlia Club de diàlegDimarts 9, 16 h, aula 511Treball o mecanització? Coordinador: Gonçal Mayos.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected]

Ètica i poesiaDivendres 12, 19 h, sala SagarraGloria Fuertes: recital poèticomusical i debat sobre la poesia com a eina d’educació de valorsCoordinador: Guillem Vallejo.

TE

RT

Úl

iES Les places són limitades.

Els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen prioritat a l’hora de participar-hi.

Page 17: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

1617

Tertúlia Espai Ateneu(dinar-tertúlia)Dimarts 16, 14 h, hotel Rívoli (La Rambla, 128)Passat i futur del cinema A càrrec d’Esteve Riambau, director de la Filmoteca Nacional de Catalunya.Coordinadora: Mina Pedrós.Inscripció a: [email protected] Tel. 639 12 94 38.

Tertúlia de rabiosa actualitat política (#TRAP)Dimarts 16, 19.30 h, aula 511Compte enrere per al referèndum escocèsCoordinador: Stefan Rating.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected] trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Cruïlla de Debat(dinar-tertúlia)Dimecres 17, de 14 a 16 h, a l’hotel Rívoli (La Rambla, 128)Tertúlia integrada per un grup que viu i fomenta la catalanitat sense límits.Coordinadors: Pilar Blasco i Enric Cirici.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected] o [email protected]

Tertúlia BorrallerasSala Sagarra, de 16 a 18.30 hDijous 18: Tema lliureDijous 25: El conflicte irresoluble de l’Orient Mitjà (El cas de l’Iraq)A càrrec d’Ima Hamas.Coordinadors: Bernat Castany i Eduard Moreno.

Estudis colombinsDilluns 22, 19.30 h, aula 302L’ampolleta catalana (rellotge de sorra) en la descoberta del Nou MónA càrrec de Manel Capdevila i Maresma, especialista en ciència medieval.Coordinador: Joaquim Arenas.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Page 18: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

Els putrefactes de l’AteneuDijous 25, 14 h, sala de JuntesCoordinador: Max Arias.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Nova Societat del ConeixementDijous 25, 18.30 h, sala de JuntesTranshumans, cap a un nou ciutadà de les smart cities?A càrrec d’Albert Cortina, advocat urbanista i director de l’Estudi DTUM.Coordinador: Ricard Faura i Homedes.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected]

Tertúlia d’Economia i literaturaDivendres 26, 19.30 h, sala VerdaguerLa febre d’or: la novel·la i la realitatA càrrec de Francesc Cabana, advocat i historiador econòmic.Coordinador: Joaquim Perramon.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a [email protected]

Tertúlia Esports i Ateneu(dinar-tertúlia)Dilluns 29, 14 h, hotel Rívoli (La Rambla, 128)L’esport, una eina per construir ciutatA càrrec de Pere Alcober i Solanas, diputat d’Esports de la Diputació de Barcelona (2003-2007) i regidor i delegat d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona (2003-2011).Coordinadors: Miquel Àngel Barrabia i Xavier Bachs.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

> Tertúlies

Page 19: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

1819

Clubs de lectura

Seminari de lectura d’assaig contemporani

Dimecres 17, 10.30 h, aula 511

El temps retrobat, de Marcel Proust

Coordinador: Bernat Castany. Participació oberta, prèvia inscripció a: [email protected]

AB Llibre Fòrum. De nou, narrativaDiumenge 21, 18 h, aula 402Sessió preparatòria del curs 2014-2015 Coordinadora: Mariàngela Cerdà.

Grup d’Estudis Spinozians

Divendres 19, 18 h, aula 302

Seminari dedicat a l’estudi del pensament filosòfic, teològic i polític de Spinoza amb especial atenció a la lectura, interpretació i comentari de la seva principal obra Ethica ordine geometrico demonstrata (1677).

Coordinador: José Manuel Moro.

Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected]

Page 20: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

So

rtid

es c

ult

ura

ls Visita a Horta de Sant Joan

Coordinació: Mina Pedrós. Tertúlia Espai Ateneu.Inscripció a: [email protected] Tel. 639 12 94 38. Places limitades.

Ruta guiada per la vila d’Horta de Sant Joan, a les portes del Parc Natural dels Ports. Un indret únic per despertar emocions. Com a mostra, la vitalitat que aquestes terres van oferir a Picasso que va dir “tot el que sé ho he après a Horta”.

Visita guiada a l’església de Sant Joan Baptista, a l’Ecomuseu dels Ports, amb el Mirador des d’on es contempla el convent de Sant Salvador i les muntanyes dels Ports, i al Centre Picasso, que aplega la reproducció facsímil de les obres que l’artista va crear a Horta.

Dinar al restaurant Miralles.

A la tarda anirem a Gandesa, terra de frontera i escenari de les guerres carlines i de la batalla de l’Ebre, on farem una visita i un tast de vins al Celler Cooperatiu de Gandesa, una de les catedrals del vi, obra modernista de Cèsar Martinell, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat.

Dissabte 20, sortida amb autocar, a les 8 h de la plaça de Catalunya (davant del Banc d’Espanya), i a les 8.15 h de la plaça de Francesc Macià (davant del Sandor).

Page 21: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

21

Ag

En

dA

Redescobreix l’Ateneu Diumenge 21, a les 12 h, entrada de carruatges

L’Ateneu Barcelonès, amb 150 anys d’història, organitza visites culturals a la seva seu, el Palau Savassona. Us proposem un recorregut per descobrir tots els espais emblemàtics de l’entitat, sense oblidar els principals episodis històrics que s’han viscut en aquesta institució.

Preu de la visita: 4 € (gratuït per als socis de l’Ateneu).

Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Programa imprès amb el patrocini de: Dipòsit legal: B-40140-2011Disseny: La Page Original Estudi amb sistema de gestió ambiental certificat EMAS

Portada del mes: detall decoratiu de la barana de l’escala noble de l’Ateneu Barcelonès.

Page 22: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

dimarts 2El debat nacionalCuriositats de la “V”. Onze de setembre de 2014Víctor CucurullSala Sagarra, 19 h pàg. 16

divendres 5Presentació del llibre Tradició i llibertat. Antics fonaments per una nova Catalunya, de Josep M. Gràcia, Ferran Iniesta i Agustí Nicolau Jordi Porta, Enric Vila, Josep M. Gràcia, Ferran Iniesta, Agustí NicolauSala d’actes Oriol Bohigas, 19 h pàg. 10

dilluns 8Tertúlia d’EconomiaLa secció d’Economia de l’Ateneu: passat, present i futurHotel Rívoli, 14 h pàg. 16

Conferència commemorativa de l’Onze de Setembre1715; pólvora i farina. Mallorca, rebost de BarcelonaBartomeu Mestre i SuredaSala d’actes Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 4

dimarts 9Tertúlia Club de diàlegTreball o mecanització?Aula 511, 16 h pàg. 16

Assemblea extraordinària de socisSala d’actes Oriol Bohigas, pàg. 318.30 h (primera convocatòria) i 19 h (segona convocatòria)

divendres 12Ètica i poesiaGloria Fuertes: recital poèticomusical i debat sobre la poesia com a eina d’educació de valorsSala Sagarra, 19 h pàg. 16

dilluns 15Cicle “La Gran Guerra des de l’Ateneu Barcelonès”Dibuixants catalans a la trinxeraJaume CapdevilaSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 9

dimarts 16Debats Catalunya Social. Propostes des del Tercer SectorLa pobresa energètica a CatalunyaÀngels Guiteras, Joan Mundó, Raquel Carrión, Pablo Cotarelo, Núria SalasSala d’actes Oriol Bohigas, 9.30 h pàg. 13

Tertúlia Espai AteneuPassat i futur del cinema Esteve RiambauHotel Rívoli, 14 h pàg. 16

CA

lE

nd

AR

i d

’AC

TiV

iTA

TS

SE

TE

MB

RE

20

14

Page 23: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

Tertúlia de rabiosa actualitat política (#TRAP)Compte enrere per al referèndum escocèsAula 511, 19.30 h pàg. 17

Catalanisme i vida quotidiana durant les dècades de la Restauració. El tractament del joc com a exempleJoaquim Capdevila i CapdevilaSala Sagarra, 19.30 h pàg. 6

dimecres 17Seminari de lectura d’assaig contemporaniEl temps retrobat, de Marcel Proust Aula 511, 10.30 h pàg. 19

Cruïlla de Debat

Hotel Rívoli, 14 h pàg. 17

L’Alquímia filosofal: és possible una teoria unificada de la veritat?Arash ArjomandiSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 7

Presentació del llibre L’anarquista argonauta, de Ferran CollJosep Maria Balcells, Ferran ViladevallSala Sagarra, 19.30 h pàg. 12

Presentació del llibre A l’ombra del Decameró. Catorze relats eròtics, Quim Calvo, Ramon Erra, Susagna Aluja, Pilar Blasco, Carme Ripoll, Tuli Márquez, Anna Pascual, Isabel Domingo, Montse Rubinat, Sònia Boj, Neus Ors, Oriol Guilera, Montserrat Grau i Jordi Puig, Jordi Albertí, Xavier CoralSala d’actes Oriol Bohigas, 20 h pàg. 10

dijous 18Tertúlia BorrallerasTema lliureSala Sagarra, 16 h pàg. 17

Presentació del llibre Camins del Nord, de Jordi AngustoJordi Alberti, Jordi AngustoSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 11

Presentació del llibre Sant Joan 1916, de Joaquim Auladell i Jordi Bibià i del curtmetratge L’estelada de Sant Joan, de Felip Solé i Joaquim AuladellFelip SolerSala Sagarra, 19.30 h pàg. 11

divendres 19Grup d’Estudis SpinoziansAula 302, 18 h pàg. 19

dissabte 20Visita a Horta de Sant Joan Plaça de Catalunya, 8 h pàg. 20

diumenge 21Redescobreix l’AteneuEntrada de carruatges, 12 h pàg. 21

AB Llibre FòrumDe nou, narrativa

Aula 402, 16 h pàg. 19

dilluns 22Reunió de la Secció d’Arts plàstiquesAula 503, 19 h pàg. 9

Estudis colombinsL’ampolleta catalana (rellotge de sorra) en la descoberta del Nou MónManel Capdevila i MaresmaAula 302, 19.30 h pàg. 17

Page 24: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

El mal i la consciència moralRogeli Armengol, Francesc Torralba, Ramon AlcoberroSala Verdaguer, 19.30h pàg. 7

Presentació del llibre Miratge, d’Eva LleonartMaria Rosa Nogué, Jordi Solé

Sala Sagarra, 19.30 h pàg. 12

dimarts 23Festival ÀsiaJazz in JapanConcert de Masahiko Satoh i Akiko UesugiSala d’actes Oriol Bohigas, 20 h pàg. 14

dijous 25Els putrefactes de l’AteneuSala de Juntes, 14 h pàg. 18

Tertúlia BorrallerasEl conflicte irresoluble de l’Orient Mitjà (El cas de l’Iraq)Ima HamasSala Sagarra, 16 h pàg. 17

Nova Societat del ConeixementTranshumans, cap a un nou ciutadà de les smart cities?Albert Cortina Sala de Juntes, 18.30 h pàg. 18

Cicle “FUTUR(S)”El control de les dades: més internet, més democràcia?Evgeny Morozov Sala d’actes Oriol Bohigas, 19 h pàg. 2

Cicle “Dijous europeus”Fide Danaos…: la presidència grega de la Unió EuropeaGeorgios Gravositas i Stefan RatingSala Sagarra, 19.30 h pàg. 8

divendres 26Tertúlia d’Economia i literaturaLa febre d’or: la novel·la i la realitatFrancesc Cabana

Sala Verdaguer, 19.30 h pàg. 18

dilluns 29Tertúlia Esports i AteneuL’esport, una eina per construir ciutatPere Alcober i SolanasHotel Rívoli, 14 h pàg. 18

Bates blanques sense gossos guardians? Periodisme de ciència en temps de crisiFabián Nevado, Daniel Mediavilla i Mónica FerradoSala d’actes Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 5

Cicle “Grans catalanes”María Luz Morales: el periodisme Lluís Reales, M. Àngels CabréSala Vedaguer, 19.30 h pàg. 15

dimarts 30El debat nacionalL’energia de la Catalunya del futurJoaquim Corominas, Miquel CabréSala Sagarra, 19 h pàg. 16

La Viena del Finis Austriae: una cultura entre dues llumsJosep Casals i NavasSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 6

Page 25: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

Ap

ren

dre

i c

onèi

xer

Grups reduïts de conversa dirigits a aquelles persones que volen perfeccionar els coneixements lingüístics, practicar i millorar la fluïdesa de la llengua.

Imprescindible un nivell avançat de l’idioma.

Cursos setmanals d’1 h 30 min; 32 sessions

Grups: mínim 8 persones, màxim 12 persones

Preu: 218 € (socis)384 € (no socis)Inscripcions i pagament: de l’1 al 30 de setembre, a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h). Per a més informació: [email protected]

Els idiomes, en pràctica

AlemanyProfessora: Nicola Scherer Horari: dimecres de 19 a 20.30 hAula: 511 Inici: 15 d’octubreFinalitza: 10 de juny

ItaliàProfessora: Valentina Carlone

Horari: divendres de 17 a 18.30 hAula: 511 Inici: 17 d’octubreFinalitza: 19 de juny

Horari: divendres de 19 a 20.30 hAula: 511 Inici: 17 d’octubreFinalitza: 19 de juny

FrancèsProfessora: Montserrat Gallart

Horari: dilluns de 17.30 a 19 hAula: 511Inici: 6 d’octubreFinalitza: 29 de juny

Horari: dilluns de 19.30 a 21 hAula: 511Inici: 6 d’octubreFinalitza: 29 de juny

AnglèsProfessora: Judith Verbracken

Horari: dimarts de 17 a 18.30 hAula: 503Inici: 14 d’octubreFinalitza: 16 de juny

Horari: dimarts de 19 a 20.30 hAula: 503Inici: 14 d’octubreFinalitza: 16 de juny

Horari: dijous de 17 a 18.30 hAula: 511Inici: 16 d’octubreFinalitza: 18 de juny

Gru

p A

Gru

p A

Gru

p A

Gru

p B

Gru

p B

Gru

p B

Gru

p C

Page 26: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

La Primera Guerra Mundial

El curs d’enguany estarà dedicat a la Primera Guerra Mundial del segle XX. El centenari del seu inici és una ocasió immillorable per evocar els valors polítics, socials, econòmics i culturals d’una Europa convulsionada entre el nacionalisme romàntic alemany i la praxis parlamentària, representativa del bàndol aliat i heretada de les revolucions liberals dels segles XVII, XVIII i XIX.

De la mateixa manera, fixarem la mirada al nostre país que, tot i la neutralitat oficial, prendria posicionament en la disputa ideològica i on, a més, el naixement de la Mancomunitat, la consolidació de la lluita pels drets socials i laborals, i la bonança econòmica dels anys de la guerra, es convertiren en elements claus de la dinamització de la societat catalana durant el primer terç del segle passat.

Professor: Marc Jobani

Cursos setmanals d’1 h 30 min; 32 sessions

Grups: mínim 10 persones, màxim 25 persones

Preu: 166 € (socis)290 € (no socis)

Inscripcions i pagament: de l’1 al 30 de setembre, a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h). Per a més informació: [email protected]

Horari: dimecres de 17 a 18.30 hAula: 503Inici: 15 d’octubreFinalitza: 10 de juny

Horari: dimecres de 19 a 20.30 hAula: 503Inici: 15 d’octubreFinalitza: 10 de juny

Horari: dijous de 18 a 19.30 hAula: 503Inici: 16 d’octubreFinalitza: 18 de juny

Gru

p A

Gru

p B

Gru

p C

Page 27: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

En el Centenari de la Primera Guerra Mundial, exposem part d’un fons de 113 fotografies que mostren diferents episodis viscuts pels exèrcits aliats, corresponents a l’any 1916 al Somme, Verdun i els Balcans.

Un conjunt de retrats bèl·lics, amb la corresponent descripció i contextualització històrica, que es poden visitar a l’entrada de carruatges de l’Ateneu.

L’exposició es completa a la Biblioteca amb una mostra de fons bibliogràfic i arxivístic amb el qual es poden seguir els testimonis i les opinions d’intel·lectuals, escriptors i polítics de Catalunya vers al conflicte.

La mostra es podrà visitar fins al 10 de desembre.

“la gran guerra des de l’Ateneu Barcelonès”

EXPOSICIÓ

Page 28: Agenda d'activitats (Setembre 2014)

Troba’ns a:

Ateneu BarcelonèsCarrer de la Canuda, 6. 08002 BarcelonaCentraleta: 93 343 61 21Fax: 93 317 15 25

Biblioteca: 93 343 61 20

Escola d’Escriptura: 93 317 49 08

[email protected]

AMICS ATENEU BARCELONÈS INSTITUCIONS COL·LABORADORES

Activitats obertesAforament limitat