Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

20
1 Àlbum de l’estrena dels de Cubelles 15 d’agost 1958 Grup d’Estudis Cubellencs “Amics del Castell” Antoni Pineda · Joan Vidal

description

 

Transcript of Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

Page 1: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

1

Àlbum de l’estrena dels

de Cubelles15 d’agost 1958

Grup d’Estudis Cubellencs“Amics del Castell”

Antoni Pineda · Joan Vidal

Page 2: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

2

PresentacióEl 15 d’agost de 1958 ha quedat per a la història com a una de les dates més entranyables que ha viscut el poble de Cubelles. L’estrena dels gegants Abdon i Assumpta, fruit de la il·lusió i l’esforç d’un bon grapat de persones, va constituir un autèntic esdeveniment. Ara que es compleixen cinquanta anys d’aquella diada, i dintre dels actes commemoratius que enguany s’estan organitzant, el G.E.C. Amics del Castell ha volgut fer la seva aportació publicant una seqüència d’imatges que van des de la simbòlica arribada dels gegants, a la plaça de l’Estació, fins que realitzaren la seva primera ballada a la plaça de la Vila.

Per tal que serveixi d’introducció a les pàgines que segueixen a continuació, recordarem que els actes d’aquella jornada van començar a les 10 del matí, a l’estació, on es simbo-litzava l’arribada de l’Abdon i de l’Assumpta en tren. Els il·lustres personatges foren rebuts per una gran quantitat de gent disposada a acompanyar-los en el seu recorregut, Rambla amunt. Per amenitzar la cercavila que s’havia de dirigir al poble hom comptà amb la participació de diversos entremesos: el Ball de Bastons i el de Gitanes, ambdós de Vilanova i la Geltrú, els grallers, de Vilanova i Sitges, i els capgrossos de Cubelles. Tancava la comitiva un carruatge que transportava els dos padrins dels gegants, Josep Maria Batet i la seva esposa, Maria Dolors Safons, a més de l’escriptor Tomàs Roig i Llop, convidat d’honor per glossar la figura dels gegants en els actes protocol·laris que havien de dur-se a terme.

Una vegada davant de l’església, mossèn Jordi Fort va beneir la flamant parella i va fer que entressin al temple per ser batejada amb els noms d’Abdon, un dels copatrons de la vila, i Assumpta, la patrona de Cubelles. Just en aquell instant, Tomàs Roig va pronunciar unes paraules per presentar els dos nous personatges i a continuació se celebrà l’Ofici solemne, quedant situats els dos gegants un a cada costat de l’altar major.

Acabada la missa, els dos padrins van repartir caramels als infants, els balls populars ofe-riren una exhibició del seu repertori i els gegants es dirigiren a la plaça de la Vila, aquesta vegada per ser rebuts per les autoritats civils. Des del balcó de la Casa de la Vila, que disposava d’un renovat edifici que precisament s’havia inaugurat el dia anterior, Tomàs Roig intervingué novament per efectuar, en nom de la comissió pro gegants, el simbòlic lliurament de la parella al poble, la qual cosa fou celebrada amb una intensa pluja de caramels. En correspondència, Joan Albet, l’alcalde, lliurà un magnífic ram de flors a la padrina, Maria Dolors Safons, la qual tingué el detall de donar-lo a mossèn Jordi per tal que aquest l’ofrenés a la Mare de Déu.

Después d’una nova exhibició dels balls populars, va arribar un altre dels moments més esperats: el primer ball dels dos grans protagonistes d’aquella jornada que cinquanta anys més tard continua essent inoblidable.

Ja per tancar aquest breu resum, afegirem que les fotos van ser fetes per Antoni Pineda i Josep Roldan. En aquest darrer cas les còpìes estan en possessió de Maria Castellví Alba, que les ha cedides gentilment per completar les que tenia Pineda al seu arxiu. El mateix Pineda i Joan Vidal, que ha escrit els peus de foto, s’han encarregat de coordinar i realit-zar el muntatge fotogràfic que segueix a continuació i que sens dubte constitueix un bon record d’aquella brillant diada en què l’Abdon i l’Assumpta foren presentats en societat.

Page 3: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

3

Simbòlica arribada de l’Abdon i l’Assumpta a l’estació.

En primer pla, quatre dels geganters d’aquella jornada. Els dos de l’esquerra, amb camisa blanca, són els cubellencs Joan Martínez i Josep Ramon.

Page 4: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

4

Actuació del Ball de Gitanes de Vilanova, a la plaça de l’Estació.

Els gegants es posen en marxa.

Page 5: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

5

Actuació del Ball de Bastons de Vilanova, ja iniciadea la

cercavila.

Els grallers, vinguts de Vilanova i Sitges, amenitzaren el recorregut.

Els capgrossos de Cubelles, estrenats l’any 1954, ja gau-

deixen d’una companyia que esdevindrà inseparable.

Page 6: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

6

Antoni Pineda, membre de la comissió pro gegants, amb els padrins, Josep Maria Batet i Maria Dolors Safons.

L’Abdon i l’Assumpta avancen, ben decidits, a fer la seva presentació davant del poble.

Page 7: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

7

Els gegants van entrant a la Rambla, precedits dels grallers i els capgrossos.

Els esposos Batet-Safons conversen amb el seu company de viatge, l’escriptor Tomàs Roig, just quan el carruatge passa per davant de ca l’Estapé.

Page 8: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

8

Una altra escena de la cercavila, novament amb el Ball de Bastons. L’expectació anava en augment a mesura que el segui-ci s’acostava al poble.

Els gegants s’acosten a la carretera, que aleshores gaudia d’uns espectaculars i frondosos plataners a ambdós costats.

Page 9: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

9

Aquest és el moment en què l’Abdon i l’Assumpta travessen la carretera i enfilen la pujada de l’església. El carruatge tancava la cercavila.

Una bonica perspectiva de la cercavila, en plena actuació dels balls populars, ja a la part alta del passeig de Bardají.

L’Abdon i l’Assumpta, a punt d’entrar a l’església, davant d’una enorme expectació.

Page 10: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

10Petits i grans esguardaven amb admiració la figura elegant i esvelta i dels nous conciutadans.

Page 11: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

11

Una imatge ben melancòlica: l’entrada de l’Abdon i l’Assumpta a l’església, emmarcada en l’enyorat pont del campanar.

Josep Maria Batet i Tomàs Roig, molt galants, ajuden Maria Dolors Safons a baixar del carruatge per dirigir-se a l’església.

Page 12: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

12

Mossèn Jordi Fort fa la be-nedicció dels gegants, davant la presència dels padrins. La persona que apareix a l’esquerra és Josep Roldan, membre de la comissió pro gegants, mentre que els esco-lans que assisteixen el capellà són Salvador Casas, Joan Freixas i Jordi Escardó.

L’Assumpta, ja dins l’església, sembla esperar l’arribada del seu company

L’Abdon, durant la missa, estava situat al costat contrari de l’Assumpta.

Page 13: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

13

A la sortida d’Ofici, els dos padrins, Josep Maria Batet i Maria Dolors Safons, obsequiaren nens i nenes amb caramels. Enmig, Andreu Planas i Antoni Pineda, membres de la comissió pro gegants.

Page 14: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

14

L’Abdon i l’Assumpta es dirigeixen a l’Ajuntament

Page 15: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

15

Nova actuació dels balls populars després de la missa.

Page 16: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

16

Els gegants arriben a la plaça de la Vila.

Page 17: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

17

Els dos gegants, plantats davant de l’Ajuntament, que acabava de ser renovat i passava a tenir la seva entrada a la plaça de la Vila.

Page 18: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

18

L’Abdon i l’Assumpta esperen, impacients, el moment d’obsequiar el nombrós públic amb el seu primer ball.

Page 19: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

19

I aquí els tenim, efectuant un ritual que s’ha repetit cada any per la Festa Major. I ja en van cinquanta.

Page 20: Album dels 50 anys dels Gegants - FM 2008

20

Amics del Castell