Índice

• DefiniciónDefinición• Natureza do xogoNatureza do xogo• Posición táctica dos xogadoresPosición táctica dos xogadores• HistoriaHistoria• Normas do xogoNormas do xogo• VariantesVariantes• OrganizaciónsOrganizacións• CampeonatosCampeonatos

Page 3: Balonmano

Definición• É un deporte no É un deporte no

que se enfrentan que se enfrentan dous equipos de dous equipos de sete xogadores: sete xogadores: seis de campo e seis de campo e un porteiro. O un porteiro. O obxectivo do obxectivo do xogoxogo é meter gol é meter gol coa man na coa man na porteria porteria contraria. Cada contraria. Cada unha das dúas unha das dúas partes dura 30partes dura 30 minutos.minutos.

Page 4: Balonmano

Natureza do xogoXógase de acordo dunha Xógase de acordo dunha

serie de normas serie de normas modificadas cada ano modificadas cada ano olímpico. A principal olímpico. A principal regra é que ningún regra é que ningún xogador salvo o xogador salvo o porteiro debe tocar o porteiro debe tocar o balón coas mans. Os balón coas mans. Os xogadores levan o xogadores levan o balón ata a liña dos 9 balón ata a liña dos 9 metros onde tratan de metros onde tratan de meter gol. O equipo meter gol. O equipo que máis goles que máis goles marque ao cabo de 60 marque ao cabo de 60 minutos será o minutos será o gañador.gañador.

Page 5: Balonmano

Posición táctica dos xogadores

Dependendo da Dependendo da posición existen posición existen regras diferentes, regras diferentes, as principais as principais posicións son:posicións son:– Porteiro– Extremo– Lateral– Central– Pivote

Page 6: Balonmano

Porteiro

• É o único xogador É o único xogador que dentro da que dentro da área pode dar os área pode dar os pasos que queira pasos que queira sen botar o balón, sen botar o balón, ademais pode ademais pode tocar a pelota co tocar a pelota co pé. Fóra da área pé. Fóra da área comportase coma comportase coma un xogador un xogador normal.normal.

Page 7: Balonmano

Extremo

• Os extremos Os extremos colócanse nos colócanse nos laterais. Son laterais. Son xogadores xogadores rápidos e con rápidos e con gran capacidade gran capacidade de salto. A súa de salto. A súa misión e abrir a misión e abrir a defensa e crear defensa e crear espacios.espacios.

Page 8: Balonmano

Lateral

• Situados un a cada lado do central, Situados un a cada lado do central, son xogadores altos e con gran son xogadores altos e con gran potencia de disparo e a súa misión é potencia de disparo e a súa misión é romper a defensa.romper a defensa.

Page 9: Balonmano

Central

• É quen manda en ataque e en É quen manda en ataque e en defensa, marca as xogadas e coloca defensa, marca as xogadas e coloca aos xogadores. É un xogador con aos xogadores. É un xogador con moitos reflexos e moita técnica.moitos reflexos e moita técnica.

Page 10: Balonmano

Pivote

Son xogadores Son xogadores robustos que se robustos que se defenden ben no defenden ben no corpo a corpo e corpo a corpo e normalmente normalmente crean espacios crean espacios para os laterais, para os laterais, aínda que tamén aínda que tamén poden ser poden ser goleadores nun goleadores nun xiro rápido.xiro rápido.

Page 11: Balonmano

Historia

A súa orixe sitúase en xogos populares A súa orixe sitúase en xogos populares romanos e gregos aínda que o balonmano romanos e gregos aínda que o balonmano tal como o coñecemos é un deporte xoven.tal como o coñecemos é un deporte xoven.

En Grecia había un xogo que consistía en En Grecia había un xogo que consistía en manter no aire unha pelota usando as manter no aire unha pelota usando as mans e en Roma un médico aconsellaba a mans e en Roma un médico aconsellaba a práctica dun versión deste deporte aos práctica dun versión deste deporte aos seus pacientes.seus pacientes.

Máis tarde na Idade Media había un xogo Máis tarde na Idade Media había un xogo parecido pero sen regras nin normas parecido pero sen regras nin normas concretas.concretas.

Máis tarde pasouse a xogar 11 contra 11 en Máis tarde pasouse a xogar 11 contra 11 en campo de fútbol pero debido ao frío campo de fútbol pero debido ao frío pasouse a xogar en interior onde se pasouse a xogar en interior onde se desenvolvía un xogo máis rápido e vistoso.desenvolvía un xogo máis rápido e vistoso.

Page 12: Balonmano

O balonmano coma tal empezouse a O balonmano coma tal empezouse a practicar no norte de Europa e en practicar no norte de Europa e en 1926 establecese o reglamento 1926 establecese o reglamento Internacional de Balonmano e en Internacional de Balonmano e en 1928 empezan a aparecer equipos e 1928 empezan a aparecer equipos e formase a Federación Internacional formase a Federación Internacional de balonmano pero non será ata o de balonmano pero non será ata o ano 1965 cando se converterá a ano 1965 cando se converterá a modalidade de interior en deporte modalidade de interior en deporte olímpico.olímpico.

Este deporte ten modificacións cada Este deporte ten modificacións cada ano olímpico.ano olímpico.

Page 13: Balonmano

Normas básicas

• Non se poden dar máis de tres Non se poden dar máis de tres pasos sen botar o balón.pasos sen botar o balón.

• Ninguén salvo o porteiro pode tocar Ninguén salvo o porteiro pode tocar o balón cos pés.o balón cos pés.

• Neste xogo permítese moito Neste xogo permítese moito contacto físico pero sobrepasar o contacto físico pero sobrepasar o límite conleva unha exclusión ou límite conleva unha exclusión ou descalificación.descalificación.

• Ninguén salvo o respectivo porteiro Ninguén salvo o respectivo porteiro pode pisar a área.pode pisar a área.

Page 14: Balonmano

Campo

• É un rectángulo de 20x40m dividido É un rectángulo de 20x40m dividido en dous campos as porterías son de en dous campos as porterías son de 3x2 pintada a dúas cores. Para os 3x2 pintada a dúas cores. Para os penaltis hai unha liña a 7 m para o penaltis hai unha liña a 7 m para o lanzador e a 4 m para o porteiros.lanzador e a 4 m para o porteiros.

Page 15: Balonmano

Sancións• Amonestación:Amonestación: Podese amonestar a tres xogadores Podese amonestar a tres xogadores

como máximo por conducta antirreglamentaria ou como máximo por conducta antirreglamentaria ou excesivo contacto. Para indicala enseñase tarxeta excesivo contacto. Para indicala enseñase tarxeta amarilla.amarilla.

• Exclusión:Exclusión: O xogador queda fóra do campo durante dous O xogador queda fóra do campo durante dous minutos quedando libre a súa posición, se un xogador é minutos quedando libre a súa posición, se un xogador é excluído tres veces queda descalificado. Para señalar esta excluído tres veces queda descalificado. Para señalar esta sanción mostrase o puño pechado co dedo índice e sanción mostrase o puño pechado co dedo índice e corazón levantado.corazón levantado.

• Descalificación:Descalificación: O xogador abandona definitivamente o O xogador abandona definitivamente o terreno de xogo deixando a súa posición libre durante terreno de xogo deixando a súa posición libre durante dous minutos. Señalase mediante unha tarxeta vermella.dous minutos. Señalase mediante unha tarxeta vermella.

• Expulsión:Expulsión: O xogador abandona o campo sen poder ser O xogador abandona o campo sen poder ser sustituido. O árbitro cruzará os brazos á altura do peito. sustituido. O árbitro cruzará os brazos á altura do peito. Esta sanción só se emprega cando hai unha agresión Esta sanción só se emprega cando hai unha agresión manifesta no campo.manifesta no campo.

Page 16: Balonmano
Page 17: Balonmano

Balonmano-playa

Participan dous equipos Participan dous equipos de 4 xogadores e de 4 xogadores e o o campo esta campo esta íntegramente cuberto íntegramente cuberto de area, a maneira de de area, a maneira de contabilizar será por contabilizar será por períodos que durarán períodos que durarán 10 minutos. En caso 10 minutos. En caso de ganar un equipo de ganar un equipo cada parte, o partido cada parte, o partido se decidirá mediante o se decidirá mediante o sistema “un xogador sistema “un xogador contra o porteiro”.contra o porteiro”.

Page 18: Balonmano

Minibalonmano

Xogan equipos de 5 Xogan equipos de 5 xogadores e en 4 xogadores e en 4 períodos de 10 períodos de 10 minutos. Xa que é minutos. Xa que é un xogo dirixido un xogo dirixido para nenos a para nenos a portería e outras portería e outras distancias se distancias se rebaixan así coma rebaixan así coma o tamaño do o tamaño do balón.balón.

Page 19: Balonmano