Bondia.cat 19/04/2013

24
Ens veiem a la vint! Avui s’acaba la XIX Mostra. No ha estat pas gens malament, sobre tot tal com pintaven les coses. Bastos. Pero se n’han sortit. I for- ça bé. Els de l’organització, tots, del primer a l’últim, encapçalats pel seu director, Juan Ferrer, i pel president del Centre Llatinoa- mericà de Lleida, Osvaldo Francia, han ca- llat moltes boques que ja tenien preparada l’esquela mortuòria del festival. Donades les circumstàncies, ha sigut una bona Mostra, amb la dosi de glamur que s’esperava i, so- bretot, que a la fi és el que veritablement im- porta, una gran selecció de pel·lícules i curts a les seccions oficials. Ara, però, no cal adormir-se. Cal treballar per a l’especia- líssima 20 edició. Ens hi veiem. MOSTRA MEUA Alícia Galván. Periodista La Mostra de Cinema Llatino- americà de Catalunya tanca avui les Matinals Infantils amb la paraula èxit per definir-les i amb plens diaris de gom a gom al CaixaForum, per on han passat més de 1.500 nens i nenes de primària de dife- rents centres escolars de Llei- da per gaudir d’un cine gens habitual als circuits comerci- als tradicionals. Pàg. 7 Vista general de la planta baixa de la sala d’actes del CaixaForum en un dels dies de projecció de la pel·lícula d’animació uruguaiana ‘Selkirk, el verdadero Robinson Crusoe’. Hi ha Mostra Homenatge de la Fundació Queraltó al director de fotografia Tomás Pladevall El Parlament de Catalunya reconeix l’aportació cultural de la Mostra 19 D’ABRIL DEL 2013

Transcript of Bondia.cat 19/04/2013

Page 1: Bondia.cat 19/04/2013

Ensveiemalavint!Avui s’acaba laXIXMostra.Noha estat pasgens malament, sobre tot tal com pintavenles coses. Bastos. Pero se n’han sortit. I for-ça bé. Els de l’organització, tots, del primera l’últim, encapçalats pel seu director, JuanFerrer, i pel president del Centre Llatinoa-mericà de Lleida, Osvaldo Francia, han ca-llat moltes boques que ja tenien preparada

l’esquelamortuòriadel festival.Donades lescircumstàncies, ha sigut una bona Mostra,amb la dosi de glamur que s’esperava i, so-bretot,quea la fiéselqueveritablement im-porta, una gran selecció de pel·lícules icurts a les seccions oficials. Ara, però, nocal adormir-se. Cal treballar per a l’especia-líssima 20 edició. Ens hi veiem.

MOSTRAMEUA AlíciaGalván.Periodista

LaMostradeCinemaLlatino-americà de Catalunya tancaavui lesMatinals Infantilsambla paraula èxit per definir-les iamb plens diaris de gom agom al CaixaForum, per onhanpassatmésde1.500nensi nenes de primària de dife-rents centresescolarsdeLlei-da per gaudir d’un cine genshabitual als circuits comerci-als tradicionals. Pàg. 7

Vista general de la planta baixa de la sala d’actes del CaixaForum en un dels dies de projecció de la pel·lícula d’animació uruguaiana ‘Selkirk, el verdadero Robinson Crusoe’.

HihaMostraHomenatge de la Fundació Queraltó aldirector de fotografia Tomás Pladevall

El Parlament de Catalunya reconeixl’aportació cultural de la Mostra

19 D’ABRIL DEL 2013

Page 2: Bondia.cat 19/04/2013

DIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 201302 LA MOSTRA AL DIA

Unviatgefinsalsinicisd’un inventanomenat ‘cine’

Una cámera dels germans Lu-mière,eldioramadelcasamentde Maria Eugènia de Montijoamb Napoleó III (unapeçaúni-ca al món), llanternes màgi-ques, ombres asiàtiques delTeatre del Palau de Versallessota el control deMaria Anto-nieta; les primeres fotografiesinstantàniesdeLouis i Augus-te Lumière, objectes òptics,visors estereoscòpics...

Totesaquestespeces ialgu-nesmés,partde lacol·leciópri-

vada del lleidatà Josep MariaQueraltó(VallbonadelesMon-ges, 1938), es poden contem-plar, fins al cinc de maig, a laSalaMontsuar de l’IEI de Llei-da, dins de la Mostra de Cine-ma Llatinoamericà de Catalu-nya.

Estracta,endefinitiva,d’unviatge en el temps cap als orí-gens del cine, aquell inventsense futur, segons els matei-xos Lumière, que Queraltó, alllarg dels últims 35 anys, s’ha

encaparratademostrarelcon-trari reunint prop de 20.000peces originals que formaranpart, dins de la seuaFundació,d’unmuseuques’obriràa lase-ua localitat natal.

L’exposició,ambvisitesgui-ades incloses, ha sigut tot unèxit, amb milers de visitantsdes de la seua obertura, el 20demarç.Amésamés, s’hipro-jecten filmsdeprincipisdelse-gle XX de Chomon o JimenoCorreas.

Josep Maria Queraltó, durant la presentació de l’exposició a l’IEI.

CARLES MIRANDA

Sud-amèrica, el fil queens recorda lavidaAvui és el darrer dia per contemplar al Cafè del Teatrel’exposició de fotografies del lleidatà Francesc Garretaque, ambdibuixosde lapintoraAnetaSkornicka, recor-den el viatge que van fer per Llatinoamèrica durant totun any i que recullen al llibre Tú, yo, nosotros, todos.

L’EXPOSICIÓ ‘IL·LUSIÓ IMOVIMENT, DE LESOMBRESALFILM’, A L’IEI FINSAL5DEMAIG

Mòmiesegípcies, el secretde lavidaeternaDiumenge es tancarà aquesta exposició al CaixaForumideada pel Musee de la Civilisation del Quebec (Cana-dà) en col·laboració amb el Rijksmuseum Van Oud-heden de Leiden i produïda per l’Obra Social de La Cai-xa, centrada en la cultura de l’embalsamament egipci.

Page 3: Bondia.cat 19/04/2013

DIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 2013 03LA MOSTRA AL DIA

Elsdeu juratsmés justosHan sigut dies de molta feinaperalsdos juratsde lapresentedició de laMostra deCinemaLlatinoamericàdeCatalunyaaLleida.Totsdos, tanteldeLlei-da com l’internacional, tenenel compromís de decidir quinés el treball guanyador en lesdos seccions, però, a més amés,elde llargmetratgeshadetriar el millor director, millorguió,millor actor, millor actriui millor opera prima. I encararestarà, a banda del premi de

RNE a la pel·lícula que millors’atansi a la realitat social lla-tinoamericana, el que conce-deix el públic assistent a lesprojeccions, un dels més esti-mats pels concursants.

El jurat internacionalhaes-tat format enguany pel llicen-tiat en filosofia i lletres, peròmésconegutpelseuapartatdecrític cinematogràfic, tant enràdio como en televisió, ÀlexGorina. Amb ell, han estat elcoordinadorde laUnitatdeFil-

moteca de l’AECID, Javier Gil;el curador del Cine Europeu iLlatinoamericàdelFestival In-ternacionaldeCinedeBogotá;l’encarregada de l’àrea de ci-nede l’ambaixadadeXileaEs-panya, EmmaLandaeta, i l’ac-

triu, ara també directora iguionista, Mireia Ros.

Pel que fa al Jurat de Lleidade la secció de curtmetratges,el president ha estat RamonCamats, doctor en filosofia,dos vegades guanyador delpremi Josep Vallverdú i ha-bitualcol·laboradora lacontra-portada del diari SEGRE. Alcostat d’ell, el Director Execu-tiu del Grup SEGRE, el perio-dista Juan Cal; la filòloga i pe-riodista Anna Sàez; el dibui-

xant i periodista Alfons Lópezi l’actual directora de l’EscolaOficiald’IdiomesdeLleida,So-le Sebastià.

Avui, a les dotze delmigdiaacabarà latascadelsdos juratsamb un últim servei a la Mos-tra.A l’habitualSalaVald’Arandel’hotelComtesd’Urgell, ida-vant dels mitjans de comuni-cació, llegiran el seu veredicteinapel·lable.LaXIXedicióde laMostra de Cinema ja tindràguanyadors.

RESPONSABLESDEDECIDIRELSPREMISENLASECCIÓDELLARGS I DECURTS

“Ésdifícil valorar treballs tandiferents entre si”Ramon Camats, com a president del Jurat de Lleida per la secció de curtme-tratges,vadestacarque“ha sigutunaexperiència força interessant, la de for-mar part del jurat, i alhora difícil, per valorar treballs tan diferents entre si...Hemtrobatpecescertamentbrillantsperò,ésclar,unssemblenfragmentsd’unfutur llargmetratge i altres, encanvi, tenenunaunitatd’acabatnotable.Hasi-gut difícil triar el guanyador. Espero que ho haguem encertat.”

“Enshemtrobat ambunnivell altíssimenels llargs”ÀlexGorina, comapresidentdel jurat internacionalpera la seccióde llargme-tratges,va indicarque“la selecciód’enguanya laMostraamb laqual enshemtrobatel jurathasigut immillorable, ambunnivell altíssim i, amésamés, ambuna producció geogràfica variada amb pel·lícules de Cuba, Brasil, Argentina,Mèxic, Equador, Colòmbia o Perú, a banda de diverses coproduccions. Aixòens ha fet treballar de valent per triar les guanyadores.”

JuratdeLleida Jurat internacional

A les dotze delmigdia d’avui esdonarà a conèixer

el veredicte

Page 4: Bondia.cat 19/04/2013

DIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 201304 LA MOSTRA AL DIA

Els nomspropi

JuanFerrer. El director de festivals de cine amb més anys en el càrrec de tot l’estatespanyol ha sigut el responsable de bona part de l’èxit d’aquesta XIX edició de la Mostra. Ala foto, amb Pere Arquillué, que va rebre el Premi Jordi Dauder en la gala inaugural.

Apolinar Losada.Diuen que és el millor doble queexisteix a Espanya de Groucho Marx. Ahir ho vacertificar a l’homenatge aTomás Pladevall.

AugustoM.Torres. L’escriptor i cineasta vapresentar a Lleida Marsé habla de Marsé. A la foto,entrevistat per Juanjo Ballabriga, del diari Segre.

TomásPladevall.Un dels més prestigiososdirectors de fotografia del cine espanol va rebre ahirun homenatge de la Fundació Queraltó.

Page 5: Bondia.cat 19/04/2013

19 D’ABRIL DEL 2013

Tel.: 973 260 065 Fax: 973 261 067

El primer diari gratuït i independent de Lleida

Visita’ns també a:

HabilitaranaTàrregaunedificiper a les famíliesdesnonades

Exposició de l’AssociacióCambuleta per demostrarque és una llengua viva

Dia de les Esquadres a la Seu VellaElsMossos preveuen un estiu tranquil a la campanya de recollida de fruita

Sort estrenaunamostrasobre la parlapallaresa

MARTA LLUVICH (ACN)

ORIOL BOSCH (ACN)

p. 03 i Edit. p. 05

p. 07 p. 06

PUBLICITAT

LaDiputació anuncia el projecte i també destina 150.000€ al Bisbat per construir pisos socials

LaDiputació, contrales retalladesa l’ACN iCatalunyaRàdio

p. 06

ElsalóEurofruit seràmoltmésprofessionalimésespecialitzat

p. 06

NÚMERO 1.747 ANY 8

El PP aprova Llei deDeutorsHipotecaris sense cap proposta de la Plataforma d’Afectats (PAH)

Page 6: Bondia.cat 19/04/2013

BONDIA

DIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 201302 D'INTERÈS

PROTECTOR D’HERBICIDES

I ROSEGADORS

FRUITER - VINYA - OLIVERA

* Fàcil coloració

* Econòmic

* Fabricat amb polipropilé i tractat amb anti-UV

PUBLICITAT

Serveis

TELÈFONS

Seguretat

Emergèncias 112

Mossos d’Esquadra 973 700 050

Atenció a la Dona (Mossos) Ext. 5000

Policia 091

Guàrdia Civil Atenció Ciutadà

900 101 062

Guàrdia Urbana 092/973 700 600

Urgències mèdiques

ICS 973 221 516

Hosp. Arnau de Vilanova 973 705 200

Hospital de Sta. Maria 973 727 222

Urgències Tàrrega 973 310 852

Comitè Anti-sida 973 221 212

Alcohòlics Anòmims 629 779 654

Comedores compulsivos 676 060 624

Fibrolleida 649 873 838

Creu Roja

Lleida 973 279 900

Agramunt 973 390 880

Balaguer 973 445 795

Cervera 973 532 084

Les Borges Blanques 973 143 493

Mollerussa 973 711 282

Tàrrega 973 500 679

Serveis funeraris 973 237 206

Servei de suport en el Dol de Ponent

973 501 503

Bus Lleida-Andorra 973 352 379

Estació d’Autobusos 973 268 500

FARMÀCIES D’AVUI

De 09.00 a 22.00 h

Martí. Anselm Clavé, 35

Isanta. Alcalde Porqueras, 76

De 22.00 a 09.00 h

Aragonés. Plaça Paeria, 1

FARMÀCIES DEMÀ

De 09.00 a 22.00 h

Simó. Príncep de Viana, 99 (Pl. Europa)

Anadon. Balmes, 34

De 22.00 a 09.00 h

Miarnau. Plaça de l’Exèrcit, 5

AL·LÈRGIES

Parietària 2 =

Gramínies 2 =

Olivera 0 =

Avellaner 0 =Auró Negundo 0 =

Freixe 1 =

Melcoratge 0 =

Bruc 1 =

Pi 2 =

Plàtan 4 =

Pollancre 2 D

Salze 2 =Moreres 2 A

Xiprer 1 D

Alternària 3 =

Cladosporium 4 =

Del 15 al 21 d’abril

Nivell de risc d’al·lèrgia: 0, nul; 1, baix; 2, mitjà; 3,alt; 4, màxim. Nivells de previsió: A, en augment;=, estable; D, en descens; ?, situació excepcional.

El tempsaLleida

Ruixats pel nordi baixada de lestemperaturesPer avui al matí, s’espera l’aparició de ruixatspoc importants per la vessant nord delterritori. Per la tarda s’obriran grans clarianesque faran augmentar una mica lestemperatures, encara que a la nit i el celdescobert faran que hi hagi un decens moltacusat d’aquestes. Ja de cara al cap desetmana, el temps continuarà inestable, ambmolta humitat que remetrà ja de cara aldiumenge al migdia.

07.11 h20.43 h

Creixent

www.bondia.cat [email protected]

DISSABTE DIUMENGE

Page 7: Bondia.cat 19/04/2013

BONDIADIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 2013

03AVUI

LaDiputació iCCOOhabilitaranunedificideTàrregaperalsdesnonatsL’ens posa a disposició del Bisbat de Lleida 150.000€ pels pisos socials que es faran a l’antic seminari

REDACCIÓ / ACN. LLEIDA / MADRID

El president de la Diputació deLleida, Joan Reñé, va anunciarunprojecteaTàrregaper recon-vertir un edifici del sindicat Co-missionsObreres(CCOO)enha-bitatges per desnonats.

Amés, laDiputació de Lleidadestinarà aquest any una parti-dade150.000eurosa lesobresque el Bisbat de Lleida faci al’edifici de l’antic seminari perconvertir-lo en habitatges soci-als per persones desnonades.El Ple de la institucióvaaprovarahir lamodificaciódecrèditsdelPressupost per incloure aques-ta partida.Nomésel PSCs’hi vaabsteniral considerarqueésen-cara una proposta embrionària.D’aquestamanera,elsdinerses-tan disponibles per quan el Bis-bat presenti les factures de lesobres.

La Diputació ha iniciat con-versesambCCOOperquèespu-gui reconvertir un edifici propi-etat del sindicat en pisos soci-als pels desnonats, a propostadel mateix sindicat.

Segons va exposar Reñé, acurt termini se signarà un con-veni entre la corporació provin-cial,CCOOi l’AjuntamentdeTàr-rega per constituir un consorcique gestioni aquest espai que“es posarà enmarxa elmés avi-at possible”.

La PAH es va manifestar a les rodalies del Congrés durant l’aprovació de la llei

XAVIER VALLBONA (ACN)

PUBLICITAT

ELS POPULARS IMPOSEN LASEVAMAJORIAABSOLUTAALCONGRÉS

El Partit Popular (PP) es vaquedar sol ahir al Congrésdels Diputats a l’hora d’apro-var la nova Llei de deutors hi-potecaris, que finalment, ifruit de les esmenes dels ma-teixos populars, no recull capde lesprincipalspropostesdela Iniciativa Legislativa Po-

pular (ILP) de la Plataformad’Afectats per la Hipoteca(PAH), que va comptar amb1,5 milions de signatures. Lallei es va aprovar en comissiói, per tant, anirà directamental Senat.

Horesabansques’aprovésla llei, les entitats promoto-

resdela ILPper ladacióenpa-gament havien demanat reti-rar-la en considerar que la lleino recull el contingut del textpresentat al Congrés. En uncomunicat conjunt, les enti-tats van denunciar que el PPvol aprofitar la ILP per “des-virtuar” les seves propostes.

El PPaprova la Llei de deutors hipotecarissense capni unade les propostes de la ILP

Projecte que es volposar en marxa “ja”Reñé assegura que en

breu se signarà unconveni per constituir elconsorci que el regularà

Tots els grups menysel PSC voten a favor

Els socialistesconsideren que la

iniciativa del Bisbatencara és “embrionària”

Protestade laPAHmentres’aprova la lleiDesenes de persones convoca-des per la Plataforma d’Afec-tatsper laHipoteca(PAH)esvanconcentrar ahir a la plaça deNeptuno de Madrid, a uns 200metresdelCongrés,durant laco-missió d’Economia i Competiti-vitatenquèesvaaprovarelpro-jectedeLleideproteccióalsdeu-tors hipotecaris amb els votsdel PP. La policia va establir unagran dispositiu de seguretat.

Page 8: Bondia.cat 19/04/2013

04OPINIÓ BONDIADIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 2013

Cartes al director

Fa dies que estic preocupa-da perquè últimament hi ha co-ses que crec no entendre. Perposar un exemple, darreramenthe cregut entendre que si unalumne demana (judicialment)que una determinada classes’executi en castellà, la restad’alumnes (imaginem que sónuns 26) també es veuran obli-gats a escoltar la classe enaquesta mateixa llengua.

Així és com la meva inqui-etud fa que gairebé em sigui in-evitablepreguntar-me,quèpas-saria en aquesta aula, si unalumne que, després que uncompany seu hagués demanatque es fes la classe en castellà,demanés fer-la en català. Algúsap que passaria, llavors? Elmestre canviaria del català alcastellà idesprés tornariaacan-viar al català? O, continuaria encastellà malgrat la petició de

l’alumne que desitja escoltar lalliçó en català? M’ho preguntoperquèsemprequem’hanexpli-cat la raódeserd’unsistemade-mocràtichecregutentendrequees tractava d’un sistema on elsmembres de la societat partici-pendemanera igual en lesdeci-sions que es prenen.

Lamentaria molt que aquest

fet resultés en un increment nopas de fracàs sinó de frustracióescolar, perquè una “simple”classedematemàtiquespoguésconvertir-seenunaclassedeca-talà,desprésdecastellà,desprésunsquantsalumnesemprenyatspoguessin acabar llençant-secalculadorespelcap ielsprofes-sors exercint comapolítics, jut-ges, psicòlegs i guàrdies de dis-coteca entre tanta confusió al’aula.

Al llarg d’aquests anys, tam-bé he cregut entendre el signifi-cat de la llibertat i la identitat icom jo, tants altres estudiantsque són a les aules. Així doncs,aquell alumne frustrat podriapracticar la seva llibertat aban-donant aquella classe de mate-màtiques, totseguintel seupro-pi criteri, que veu traïda la sevaidentitatcomamembrecompu-table de la societat catalana.

No obstant, potser siguinaquellsquehanestablert talsen-tència interlocutòria qui no ha-gin acabat de copsar que la lli-bertat és propietat legítima deles persones, no de ninotsman-cats d’inèrcia i que, al seu torn,aquestespersones teneneldreti la llibertat d’escollir sotmetre’so no a les voluntats alienes quediscorden de la seva pròpia.

Tot i així, he arribat a la con-clusió que he de revisarminuci-osament tot el queheaprès finsara perquè resulta que allò quehecregutentendre,noescorres-pon gaire amb l’aplicació se’ndóna avui en dia. Feia bé doncs,en creure i no afirmar entendrealguna cosa.

Llenguaa lacarta

El comerç representa un delssectors estratègics del conjuntde l’economiacatalana. Integratmajoritàriament per petites imitjanes empreses, dóna res-posta a la nostra realitat ur-bana.Desd’unaperspectiva so-cial, el comerç vertebra els nos-tres pobles, ciutats i barris.

L’onadarecentralitzadoraqueimpulsa l’actual Govern de l’es-tatespanyolmarcaunaclaravo-luntat de laminació de les com-petènciespròpies.Estàen joc lapervivència d’un model de co-merç, unmodel de convivència iun model d’empresa .

La conclusió de l’informe delcomerç català 2013 és clara, elcomerçcatalàaguantamillorelsefectesde lacrisi iofereixmillorsresultats que altres comunitatsamb polítiques més liberals, iaixò és deu a que el comerç deproximitat té més capacitatd’adaptació i resistènciaalscan-visconjunturals, essentmésefi-cient.

Uncomerçendreçat iordenatésunagarantia demillor oferta,demillorcapacitatd’elecciódelsconsumidors, de millors preusenfront la idea utòpica que unmercat lliure i sense regles afa-voreix al consumidor.

Noés cert que els horaris co-

mercials de Catalunya siguinuna limitació per als consumi-dors i un perjudici per a ells. Se-gons les enquestes, no arriba al2% el percentatge de ciutadansquesesentenperjudicatsa l’ho-raderealitzar lessevescompresper l’actualsistemad’horarisco-mercials. En canvi,mésdel 50%defensa l’actualsistemaielcon-sideramolt beneficiós per a ellsi per a la conciliació laboral i fa-miliardelsector; iun40%noex-pressa cap rebuig.

No per obrir més dies i méshores es generaran més ven-des. El que aconsegueix és des-plaçar les vendes a altres dies ohores de la setmana sense aug-mentar el volumdenegoci final.El que si aconsegueix és aug-mentar costos i afavorir la con-centració en els grans formatscomercials expulsant una partimportant del petit i mitja co-merç del mercat i per tant fo-mentantungrandesequilibrico-mercial.

Latradiciód’existènciadeco-merç al territori ha generat lacreaciód’unaxarxadeprofessi-onals que aporten diversitat,sostenibilitat, fiabilitat i serveisespecialitzats. Un comerç com-promèsaservir ambqualitat elsclients, implicat en lavida ciuta-dana i fent país. La Confedera-ció del Comerç de Catalunyamostra la seva preocupació da-vant les dades cada diamés crí-tiquesenelsectordelpetit imit-jà comerç.

Botiguerspelpaísneixambla

voluntat dedonar a conèixer alsciutadans i consumidors latranscendència dels nostre co-merç ielsseusavantatges, la di-versitat, la proximitat, la famili-aritat... El comerç català és unapart indissoluble de l’entramatsocial i econòmic i els identificacom a part del paisatge urbà iproper als ciutadans. Cal donarun valor afegit a l’acte de com-pra i aquesta campanya preténassociar-se amb un comerç quees preocupa de fer be la feina icuidar del seu entorn. Un pasmésper avançar enqualitat, ex-cel·lència i garantia.

Per posar un exemple: l’evo-lucióde lesvendesaMadrid l’úl-timany, reflecteixundescensdel6,9%,unadècimaper sotade lamitjana estatal i vuit de la cata-lana. Malgrat la liberalitzacióque impera a la capital estataldesde la temps, la facturaciódelcomerç cau més que a Catalu-nya.

Per un altre costat, en elsprimers anys de crisi econòmi-ca (2008-2012), Espanya haperdut el 6,91% de nombre delocalscomercials.S’hapassatde645.198 botigues a 600.595.Catalunya ha perdut el 3.36%, iMadrid el 8,28%. En les dadesd’ocupació en el comerç del de-tall,Madridvaperdre l’1,3%res-pectea l’anyanteriormentrequeCatalunyael0,4%.Dadesobjec-tivesquerefermenlavoluntatdeseguir treballant en el nostremodelcomercial.Signed’identi-tat per a un model de país.

Portaveu del GrupMunicipalde CiU al’Ajuntament de Lleida

Bea Obis

Marina SantiagoL’estrella que mésbrillaNatàlia Qui Casals i família

Estimades amigues, desprésde buscar les paraules mésaddientsperdirigir-meavos-altres, de meditar molt en lamanera com volia plasmar elmés profund agraïment queuna família sencera us voliatransmetre, de cercar elsmots més adequats per re-conèixerpúblicament lagrantasca que, per fi, després dedos anys d’il·lusions, troba-des, de robar-li hores altemps, entre llàgrimes i som-riures, després de tot això,doncs, el 9 d’abril vau fer re-alitatunsomni,elvostresom-ni, fruitd’aquelldesgraciat14de juliol de 2010. Després decercar,demeditar,debuscar,de plorar d’emoció, el vostreconte ielvostre llibre,queheufet tannostre, tanseu,noméstroba la paraula de reconei-xementquedubtopugui sor-tir dels meus llavis i els de lameva família d’una maneramés sincera i pura: gràcies,se’ns omple la boca d’orgull isatisfacció quan un mot tansenzill i fàcildepronunciarespugui cridar i dir en públic.Potser aquesta no sigui lacartamés lluidaqueheescritmai, però està escrita amb elcor iés l’únicamaneraquearaper ara tenim de dir-vos quesempre estarem en deuteambvosaltres.Amb lavostracompanyia, el vostre silenci,lesvostres llàgrimes, elsvos-tres somriures, les mostresd’afecte que dia rere dia ensheu anat demostrant de ma-neres i formes diferents, heuanat construint unespai pro-pi per poder suportar milloraquest dur i costós camí queens ha tocat viure en el ciclede la vida. Gràcies, Montse,gràcies, Joan Oriol, gràcies,senyor Pané, gràcies Ester,per sentir-la tan teva, gràci-es a totes les entitats col·la-boradores,gràciesJesús,grà-ciesatotes lesquevaucol·la-boraramblavostrabreuperòimmensa aportació escrivintunes líniespera lanostrape-tita Carla, gràcies a totsaquells i aquelles que amb lavostra presència física o decor i pensament ereu allí, enaquella sala que va quedaratapeïda de gom a gom. Pe-rò la paraula gràcies es que-da petita iminsa quan pensoambvosaltres:Meri,Cris,Be-go i Marta. Sento una granimpotència per no poder tro-barunafórmulamàgica ime-ravellosa per poder demos-trar el que tan fàcilment pucplasmar en un paper. I, perdescomptat, gràcies, AnnaMaria, sense tu res haguésestat possible. I gràcies, Car-la, per estar allí entre nosal-

tres, com sempre, ara per fisabemquecontinuesviva ihofaràs en el pensament i l’àni-ma de molta gent, i la tevasobtada mort ajudarà mol-tespersonesqueestrobenensituacionssimilars.Usanimoa comprar-los, llibre i conte,perquèd’aquestamanera,ca-da cop que mireu el cel, usn’adonareu de qui és, sensdubte, l’estrella que més bri-lla.

El meravellós mónde la música localJosep Fontanet. Músic de 3a.

Segons l’articlepublicatambelnomMúsica iSetmanaSan-ta, en el que l’alcalde Ros fareferència almónde lamúsi-ca dins la nostra ciutat i quejopersonalmentheviscutdu-rantmoltsanys,emsentounamica al·ludit per tanta para-fernàlia teatral, quan ja sa-bem tots que un dels millorsactes culturals són els bom-bos de l’Aplec del Caragol.

Clar que hi ha concerts!Però forad’aquellacapsavir-tual comésel conservatori o,tanmateix, algunes escolesque feines tenen a subsistir,on són els nostres professio-nals dins la música local? Siambtantsprofessionalscon-certistesquepaguemelscon-tribuents tenim una cobla desardanes, on les primerespartssónplenesdemercena-ris forasters, quan podria es-tar formada pels mateixosalumnes d’aquest glorióscentre virtual.

Clar que es fan concerts!Amb alumnes que sempresónalumnes, fins i tot, a l’ho-radecobrar,quana les taqui-lleshihaunpreuperescoltar-lo.

Aquestaésunade lescau-sesdeserundelsanticscom-ponents de laBandaMunici-pal, deixant-la cansat d’enri-quir els currículums d’algunsprofessionals de l’art.

D’altrabanda, l’opiniódelsgrans intel·lectuals locals ex-perts en subvencions, diuenque la música s’ha de feramor a l’art després de d’ha-ver-te passat tota l’adoles-cència i part de lavida, esfor-çant-te per ser un trist apre-nent.Heconegut infinitatsdejoves que, avorrits de tan es-tudiabsurd,ambuntempsdemillor bonança, abandonenlessevesafeccionsacausadetantes frustracions, a l’horade poder tenir algun estímul,ja que no troben cap lloc perpoder exercir les sevesquali-tats anrtístiques professio-nal, com per exemple, l’or-questra simfònica local, re-pleeta de professors que japerceben un sou públic. Nin-gú és profeta a la seva terra.

Perunmodelcomercialdepaís

Què passaria si unalumne demanés la

classe en catalàdesprés que un altreho fes en castellà?

ISBN

1886-6

883.

Dip

òsit

lega

lL-6

1-20

06.C

ontrol

dePGD.

El diari no es

Page 9: Bondia.cat 19/04/2013

BONDIADIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 2013

05OPINIÓ

El FòrumdeSíndics i DefensorsLocals som una associació pri-vada, sense afany de lucre ambseu social a Catalunya, i queacull en aquests moments a 42Síndics/ques i defensors/es Lo-calsde42ciutats ipoblesdel ter-ritori Català, on la proximitat eslanostraeinaessencialperaten-dreelsproblemes iqueixesde laciutadania.

Fa uns mesos que es va re-novar la seva Junta Directiva itinc l’honor,comaSíndicdeLlei-da, de presidir per aquest man-datde2anys l’associaciódelFò-rumdeSíndicsdetotCatalunya,on la veu de Lleida se sentiràamb més força representadaamblamevapersonacomaPre-sident.

Així el passat dia 4 d’abril de2013esvapresentara laseudelParlament de Catalunya, a laGran casa del poble Català, elIV recull d’informes de les dife-rents sindicatures locals, acteque va ser presidit per la MoltHonorableSra.NúriadeGispert,presidentadelParlament, laqualés molt sensible a la tasca querealitzem els Síndics Locals.

El conjunt de Síndics localsque hi ha a Catalunya, actual-ment representaqueel 4,5%deMunicipis de Catalunya gau-deixen de Síndic Municipal pe-rò degut a la mesura de les ciu-tats, s’atenen aproximadamentun 60% dels ciutadans i ciuta-danesdeCatalunya,queequivala uns 5 milions de persones.

Totselssíndics idefensors lo-cals presenten al Ple del seuAjuntament, l’informeambel re-sum del que han estat les sevesactuacions: tramitació de quei-xes, informacions, assessora-ments, actuacions d’ofici, reco-manacions i tota la feina com-plementària desenvolupada. El

Recull d’Informes del Fòrumsdintentaaportar,mésenllàdelcasconcret de cada poble i ciutat,una visió global i conjunta delque és l’actuació de les sindica-tures locals a Catalunya.

Des del Fòrumsd, semprehem entès que hi ha una formapròpia i singular d’exercir comasíndic/a o defensor/a a l’àmbitlocal, on la proximitat i el conei-xement directe poden facilitarhabitualment la resolució efec-tiva de moltes de les queixes.La ciutat, els nostres pobles i vi-les, grans o petites, són l’esce-nari concret on hem de poderexercir tots els nostres drets ideures.

Els ajuntaments són, enaquest sentit, les institucions aqui directament els recau i cor-respon, de forma més directa,l’obligació de garantir el màximi millor compliment de totsaquests drets econòmics, soci-als i culturalsdeproximitat. I es-pecialment, a propde les perso-nes que pateixen ambmésviru-

lència la situació de crisi actual.Malauradament,avuihemde

fer constar la desaparició de lessindicatures d’Arenys deMunt ide Tarragona. No és una bonanotíciaper lademocràciadepro-ximitateliminar institucionsquevetllen pels drets de la ciutada-nia iquesupervisen l’actuaciódeles administracions públiquessota criteris de justícia i equitat.La bonanotícia ha estat la crea-ció de la institució a poblacionscom Lloret de Mar i Vilassar deDalt. I que altresmunicipis, comaixí ens consta per les deman-desquehemrebut,esplantegenla creació i la implantació de lainstitució del síndic/a muni-cipal.

Per això vull destacar que elFòrum de Síndics és un instru-mentdeserveiquerespectant laindependència i les particulari-tats de cada síndic municipal,ofereix formació, i facilita l’inter-canvi d’experiències entre elsSíndics, millorant la capacitat ila qualitat de la tasca que des-

envolupen davant dels ciuta-dans. Això fa que la majoria delSíndics estan demanant pertà-nyera l’associaciódelFòrumpelrecolzamentquereben, fins i totmolts són de la resta de l’Estat.

ComaPresidentdelFòrumsdde Síndics no puc passar per altun tret molt important pel des-envolupament i regulació de lafigura del Síndic municipal deGreugesdinsdelmarcde lapro-pera Llei de Governs Locals deCatalunya.

La regulacióper la Llei possi-bilita que tant la funció del Sín-dic municipal de Greuges coml’establimentde l’òrgan, l’elecciói durada del càrrec així com lesincompatibilitats, suspensió icessament quedin regulats entot el territori garantint la tascadels Síndics Locals en defensadels drets reconeguts als ciuta-dans.

A lavegadaquevull fer palèsel compromísdelFòrumdelSín-dicsamblaciutadania, treballantper la bona Governança de les

nostres Institucions, per apro-par-les a la ciutadania i millorarlaconfiançaaprofundint amblatransparència i laproximitatdelsciutadans als seus governantsmillorant l’opinió dels nostrespolítics.

Tanmateix,destacar lanostrapreocupacióper lacrisiengene-ral que afecta a la pèrdua demoltsdelsdretssocialsdelsnos-tres ciutadans, i que va degra-dant la seva qualitat devida perla que hem lluitat tots plegatsdurant molts anys.

I en particular la gent grancomagrup feblequeés, laman-ca de recursos repercuteix en lagent gran com son: l’abast demedicines, serveis sanitaris, ai-xí compensionsdeviduïtatmin-ses, amés amés, amb la pujadade serveis bàsics com son llum igas, així com la gran quantitatde gent d’aquest col·lectiu queté totsels seusestalvisdemoltsanys posats en participacionspreferents i que no poden recu-perar de moment, malgrat queara està oberta la via de l’arbi-tratge, però no per totes les en-titats bancàries.

Però el que més ens preocu-pa és el col·lectiu dels infants,queson lesgeneracionsfutures,jaquè,decada4infantsa1d’ellsno es poden atendre les sevesnecessitats bàsiques; El quecomportaquenonomésafectialasevaqualitatdevidaactual, si-nó tambéal seu futur, jaque im-possibilita el seu desenvolupa-ment tant físic com intel·lectu-al, elquedona llocaqueperdemel 25% d’una generació.

Finalment destacar un últimmissatge, iésqueelsSíndicsLo-calsnosoml’oposició,nicontro-ladors dels Ajuntaments, sinóquenosaltressomelsdefensorsdels dretsdels ciutadans, col·la-borant amb el nostre Ajunta-mentasolucionarelsproblemes,ja que la proximitat amb la ciu-tadania és la que ens permetcopsar amb major exactitud iprecisió larealitatssocialquees-tem vivint.

ElFòrumdeSíndicsLocalsdeCatalunya

DIRECTORIEdita:Bondia Lleida SLPresident: Jaume Ramon i Solé

Director: Josep Ramon RibéRedacció: Albert GuerreroDirector comercial: Carles Jiménez.Administració: Arancha PajueloMaquetació: J. Torrelles i Juanma PaquicoCoordinadoraBondia.cat: LourdesCardona

Carrer Vila Antònia, 6. 25007-Lleida.Telèfon: 973 260 065.Correu electrònic: [email protected].

Web: http://www.bondia.cat/

Editorial

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va anunciar que es desvinculava de la inicia-tiva legislativa popular (ILP) per la dació en pagament retroactiva, la paralització dels desno-naments i el lloguer social. La mesura es prenia, en considerar que el PP ha aprofitat la trami-tació parlamentària del projecte del llei per “burlar-se’n”, ja que la majoria de les seves peti-cions no han estat acceptades; bé, certament, la Llei de Deutors hIpotecaris que va sortir ahirdel Congrés no recollia cap proposta de la ILP. Ara, haurem d’estar atents a les noves accionsde la PAH, convençuts que lluny de baixar el cap i rendir-se amplificaran les demandes, encaraque en aquest cas és molt aviat per esbrinar si aquesta retirada fora de temps és una victòria.

s responsabilitza de les opinions expressades pels col·laboradors de la nostra secció de tribuna L’opinió del Bondia es reflecteix a través de la seva editorial. El Grup Bondia es reserva el dret de publicar els articles a l’edició del diari digital Bondia (www.bondia.cat).

La ILPde la dació enpagament

Josep Giné Badia

Síndic de Greuges deLleida i president Fòrumde Síndics de Catalunya

Page 10: Bondia.cat 19/04/2013

BONDIADIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 2013

06LLEIDA

ACN. LLEIDA

LaDiputació de Lleida es va po-sicionar ahir en la sessió plenà-ria contra la disminució de lesaportacionspúbliquesqueestanafectant els mitjans públics, enconcret, l’eliminació de la xarxade corresponsals de CatalunyaRàdio i la reducció del pressu-post de l’Agència Catalana deNotícies (ACN).

ElsgrupsdeCiU,ERCielPSCvan votar a favor d’una mociópresentada pels republicans ones lamenta la decisió de canviarelmodel territorialde laràdiopú-blica que costava el 0,75% delpressupost total de la Corpora-ció Catalana de Mitjans Audio-visuals. LaDiputació també temqueperilli elmodel territorial del’ACN.

El director general dels Mossos, Manel Prat, va presidir l’acte

ElsMossospreveuenunestiu tranquila la fruitaLa SeuVella acull el Dia de les Esquadres

ORIOLBOSCH (ACN). LLEIDA

El director general de la Policia,Manel Prat, va apel·lar a la vo-luntatdeserveidelsMossosda-vant el ‘’cansament o la desil·lu-sió’’ provocades pel context ac-tual i unmoment enquè la feina‘’és difícil’’. Prat hovadir durantel discurs que va oferir a la SeuVelladeLleidaambmotiudelDiade les Esquadres a la Regió Po-licial de Ponent.

D’altra banda, l’intendent Jo-sepLluísRosellvaassegurarque

el cos preveu una campanya delafruitatranquil·laenmatèriadela seguretat ciutadana, tal comja s’ha desenvolupat en els dar-rers anys, i va apostar per conti-nuar treballant en el ‘’cavall debatalla’’ dels delictes contra elpatrimoni al món rural.

Durant l’acte del Dia de lesEsquadresesvan reconèixer elsmèritsa78agentsdel cos i tam-béadiferentspersonesde laso-cietat civil per la seva col·la-boració amb la policia.

LaDiputació, contra la‘tisora’ aCatRàdio iACNCiU, ERC i el PSC voten a favor de lamoció

Rosdiuque laPaeria ja faanysquerebaixa l’IBILamenta que els empresaris no la demanin de l’IVA

ACN. LLEIDA

L’alcaldedeLleida,ÀngelRos,valamentar ahir que els empresa-ris reclamin que la Paeria revisiels valors cadastrals i redueixiel tipus impositiu que aplica al’impostdebéns immobles (IBI),amb l’objectiu de rebaixaraquest tribut i alleujar la pres-sió fiscal que suporten les em-preses. Ros va recordar que elsimpostos municipals suposen

només el 6%dels impostos quehan de pagar tant empresariscom famílies i no entén perquèreclamenunarebaixade l’IBI iencanvi “no pressionen per dema-nar la baixada de l’IVA que ésl’impost que fa realment mal”.L’alcalde va assegurar, a més,queunarevisiócadastralnoser-viria tampocperpagarmenys jaquefaanysque l’Ajuntamentre-baixa l’IBI.

4.800 jovesal concursde redacciódeCocaColaRosvaparticipar ahir enel juratdel concursde JovesTalents-Premi Relat Breu que organitza cada any Coca-Cola, on hanparticipat 4800 joves lleidatans de 60 centres educatius.

Presenten ‘Lamarinada semprearriba’, deFoixLa llibreria Caselles s’omplí a la presentació de La marinadasempre arriba del periodista lleidatà Lluís Foix, a càrrec deldirector executiu grup Segre, Joan Cal. Ros també hi assistí.

AJUNTAMENT DE LLEIDA

AJUNTAMENT DE LLEIDA

ORIOL BOSCH (ACN)

REDACCIÓ. LLEIDA

El saló Eurofruit de Lleida es re-estructura i es renova i a partird’aquesta edició adquireix vidapròpia en convertir-se en la FiraProfessionaldeProveïdorsde laIndústria Fructícola.

ElnouEurofruit,queneixcoma resultat de la col·laboració es-treta entre Fira de Lleida i l’As-sociació Empresarial de Fruitade Catalunya (AFRUCAT), pas-saaser l’únicsalód’aquestesca-racterístiques a l’Estat. Així, elcertamen és professionalitza -s’adreçaapartird’araúnicamentals professionals de la indústriafructícola- i s’especialitza en elsector primari.

Segons els organitzadors, elnou Eurofruit se celebrarà enunes dates que permeten pla-nificar la pròxima campanyafructícola, oferirà moltes nove-

Planificar la próximacampanya fructícola

Les noves datesfacilitaran la presènciade potencials clients

8.000 metresquadrats d’espai

Participants d’Alemanya,França, Itàlia,Espanya iHolanda, entre d’altres

Important ofertacomplementàriaÀmplia varietat dejornades tècniques i

conferències

Neixun‘nou’EurofruitmoltmésprofessionalimésespecialitzatLa fira de proveïdors de la industria fructícola, del 26 al 28-S

tats i acollirà una àmplia varie-tat de jornades tècniques i con-ferències especialitzades.

El saló, de tres dies de dura-da -del 26 al 28 de setembre,alsPavellons3 i4deFiradeLlei-da-, s’adreça exclusivament alsprofessionals del sector de lafruita iaglutinaràtota l’ofertadeserveis i subministraments peral sector industrial fructícola.

La fira tindrà una superfícied’exposició de 8.000 metresquadrats iaplegaràparticipantsd’Alemanya, França, Itàlia, Ho-landa, Portugal i Espanya.

Els sectors representats sónelsembalatges,obtentors ivive-ristes, defensa vegetal, maqui-nària industrial, logística i trans-port, sistemaantipedra i serveisauxiliars (assessories, enginye-ries, serveis financers,TIC i fredindustrial).

Esconfirmaelpsiquiàtricpera l’agressorade l’àviaREDACCIÓ. LLEIDA

La jove dominicana que va serdetinguda dimarts per apunya-lar una anciana a la que tenia-cura, al final va passar ahir adisposició judicial,encaraqueesvaconfirmardenouelseu ingrésa presó, novament en el centrepsiquiàtric.

Crítiquesper la tramitacióde l’impost turísticREDACCIÓ. LLEIDA

La Federació d’Hostaleria deLleidavacriticar que la recapta-cióde l’impost turísticencaranoes pot tramitar a les principalsoficines de les entitats finance-res de Lleida i van afegir queaquesta setmana s’han fet ges-tions per intentar solucionar lasituació i no ha estat possible.

ElPPveta la tisoradaaensveïnals i cases regionalsREDACCIÓ. LLEIDA

El regidor i portaveu del GrupMunicipal del PPa laPaeria, Jo-an Vilella, va lamentat la re-tallada del 13% de les ajudes ales entitats veïnals i d’un 15% ales cases regionals en la convo-catòriadesubvencionsde laPa-eria per l’any 2013.

Page 11: Bondia.cat 19/04/2013

BONDIADIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 2013

07COMARQUES

PUBLICITAT

El 57%delslectors delSolsonès hofa en catalàACN.SOLSONA

El castellà continua sent l’opciópreeminenta l’horad’escollir unllibreaCatalunya.Així, el66,6%dels catalans llegeixen llibresen castellà mentre que el catalàés l’opció per al 27,8% dels lec-tors. Malgrat això, a set comar-ques catalanes aquesta propor-ciós’inverteix iel catalàocupa laprimera posició. Es tracta delSolsonès (57% més), el Priorat(44% més), la Garrotxa (43%més), el Ripollès (36% més), laRibera d’Ebre (22% més), lesGarrigues (22%més) i elPallarsSobirà (9%més).Aixíhorebel·lal’estudi sobre consum de llibresa Catalunya 2012.

Sortestrenaunamostrasobre laparlapallaresaACN.SORT

L’Associació Cultural Cambu-leta inaugurarà aquest dissabtea Sort l’exposició Supo-supoamb el pallarès. Es tracta d’unamostraquevol donar a conèixerel pallarès i fer veure què és unaparla viva.

Borgescloul’anysenseapujarlapressiófiscalLa recaptació esmanté

REDACCIÓ. LES BORGES BLANQUES

L’Ajuntament de les BorgesBlanquesvapresentarahirelba-lançde lesordenancesfiscalsdel’any2012, període enel qual vacongelar la pressió fiscal alsciutadansambunarecaptacióenels tributs locals equivalent a lade l’any2011. En concret, els in-gressos de l’àmbit local es vanmantenir constants, passant de3.302.152 euros el 2011 a3.303.076 euros el 2012. Taxesmunicipals importants com lesllicències d’obra i l’impost d’ac-tivitats econòmiquesvanbaixarsignificativament. Per contra,durant el 2012 es va incremen-tar lleugeramentel rebutde l’IBIen un 5,15%, encara que per al’exercici del 2013 l’incrementseràmenorpel fetd’haver rebai-xatun5%el tipus impositiuapli-cable. L’alcalde, Enric Mir, estàsatisfet“perhaveraconseguit li-mitar l’esforç fiscal en temps dedificultats econòmiques”.

REDACCIÓ. SORT

El Departament de Territori iSostenibilitatestàtreballantperimplantarambvistaalsegonse-mestre del 2013 la nova targetaT10/120enelcorredorBarcelo-na-la Pobla-Estérri d’Àneu.

Així ho va donar a conèixerahir el secretari de Transports iMobilitat, Ricard Font, durantla presentació als alcaldes delPallars Sobirà el Pla de milloradel transportpúblicde lacomar-ca,ques’hadesplegatdurantelsanys 2012 i 2013. Aquest abo-nament, actualment ja en funci-onament a les comarques delBerguedà, Solsonès,AltUrgell iCerdanya, és una targeta sensecontacte i recarregablequeper-met fer 10 desplaçaments en120dies, ambun estalvi aproxi-mat del 50% respecte del preudel bitllet senzill. Amés, ésmul-

tipersonal de forma que la potusar més d’una persona a la ve-gada.

Ambvistaal2014, ien funcióde ladisponibilitatpressupostà-ria, la Generalitat planteja, pelcorredor Pallars Sobirà-PallarsJussà, modificar els horaris iallargar trams entre la Pobla deSegur i Tremp de manera quequedarien 8 expedicions d’ana-da i 8de tornadadedilluns a di-vendres feiners, 6 els dissabtesi 7 els diumenges i festius.Tam-bé preveu coordinar els serveisde transport a la demanda ambel transport escolar amb placeslliuresper tald’optimitzar laxar-xa existent.

D’altra banda, posarà enmarxa a partir del 2 de juny ifins al 14 de juliol un tren con-vencional cada diumenge perpotenciar elTren dels Llacs.

Permetrà fer 10desplaçaments en

120 diesNo té contracte i ésmultipersonal, de

manera que la podràusar més d’una persona

a la vegada

Per al 2014 preveumodificar horaris del

tren de la PoblaAixí com allargar tramsentre la Pobla de Segur i

Tremp, segons ladisponibilitat

pressupostària

NouabonamentperanardelPallarscapaBCNameitatdepreuEstà previst posar enmarxa la targeta durant el 2n semestre

Page 12: Bondia.cat 19/04/2013

BONDIADIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 2013

08COMARQUES

PUBLICITAT

Tàrregaeditaunconte infantil del ‘Guixanet’L’Associació Cultural Guixanet de Tàrrega presenta aquestSant Jordi el primer relat infantil protagonitzat pels capgros-sos de l’entitat (Guantxo, Rosalia, Pio i Guixanet).

AJUNTAMENT DE TÀRREGA

Presentaciódel llibre ‘UnvolperAlmacelles’El Centre Cultural d’Almacelles acollí la presentació del libreUn vol per Almacelles, amb il·lustracions de Julià Morancho itextos d’Albert Balada i del director del Bondia, JosepR.Ribé

AJUNTAMENT D’ALMACELLES

33 consistorisde Lleida a lacampanyadels infartsREDACCIÓ. LLEIDA

Les malalties cardiovascularssón la primera causa de morta-litat a Catalunya i la gent queelspateix encara trigamassaenassistir als centresmèdics. Delsmésde6.500infartsqueespro-dueixen a Catalunya cada any,només 1 de cada 3 pacients tru-ca al 112. Es calcula que nomésdurant el 2012, unes 200 per-sones de Lleida van patir un in-fart. Per aquestmotiu, 33muni-cipis de la demarcació s’han su-mat a la campanya deconscienciacióciutadanaElsse-gons compten impulsada per laSocietat Espanyola de Cardi-ologia.

Almenar reivindica laconstruccióde l’escolaREDACCIÓ.ALMENAR

L’AMPA de l’escola d’Almenariniciarà diumenge un seguitd’accionsreivindicativesperde-manar la construcció de la novaescola, prevista ja per al pre-sent curs escolar.

Tàrrega, seude la1a firaindependentistaaLleidaREDACCIÓ.TÀRREGA

L’Ajuntament deTàrrega ha as-solit un acord amb el col·lectiuEstelàniaperacollir el4demaigla2aFira IndependentistaEste-lània, la primera de Lleida.

Alcarràsacull diumengelesOlimpíadesEscolarsREDACCIÓ.ALCARRÀS

ElCampdeFutbold’Alcarràstor-naràaserescenaridiumengedeles Olimpíades Escolars, un es-deveniment que aplegarà migmiler de nens i joves d’aquestavila del Segrià.

REDACCIÓ. LLEIDA

El Departament d’Agricultura,Ramaderia, Pesca, Alimentaciói Medi Natural ha presentat da-vant representants del sector elPla de recuperació del sectoroví/cabrum de Catalunya.Aquesta iniciativa té per objec-tiugarantir laviabilitatde lesex-plotacions cercant noves opor-tunitatsapartirde l’empenta i laimaginaciódelpropisector,ambel suport de l’administració.

El pla naix de la realitat queviuaquestsectorqueenelsdar-rers anys ha notat una davalla-da del consum, un increment decostos de producció, factors alsquals cal afegir la manca de re-lleugeneracional i els reptesda-

vant lanovaPAC.Pelegrívades-tacar que no és un pla tancat si-nó que vol ser dinàmic i selec-tiu, motiu pel qual va fer unacrida a la corresponsabilitat i ala participació del tot el sectoren el seu desplegament.

Així, el pla vol promoure elconsum d’oví i cabrum i donar-ne a conèixer la seva qualitat apartirdediversificar l’oferta,mi-llorant la qualitat de les produc-cions idiversificantelscanalsdecomercialització tot potenciantla traçabilitat, la venda de pro-ximitatamésd’estudiar l’expor-tació a països tercers. De lama-teixamanera fauna cridaals jo-vesa l’aturperquèes formin i esdediquin a fer de pastors.

Agricultura crida a lacorresponsabilitat de

tot el sectorNo és un pla tancat sinóque vol col·laboració per

tal de desplegar-lo

Un dels objectius:fomentar el consumd’aquestes carns

Cal donar-ne a conèixerla qualitat a partir dediversificar-ne l’oferta

Plapergarantirelfuturdelsectordel’ovíicabrum,avuienperillPateix una davallada en el consum i l’augment dels costos

Nouciclededinars-debatsobrelacrisiaTàrregaDe laCambra deComerç

REDACCIÓ.TÀRREGA

LaCambra deComerç deTàrre-ga iniciarà avui els anomenatsDinars Cambra, que volen esta-blir-se demanera regular com afòrumde debat pels empresarisde l’Urgell. El principal objectiude la iniciativa segons el presi-dent de la Cambra de Comerçtargarina, Delfí Robinat, és de-batre enel context de crisi actu-al sobre les necessitats, inquie-tuds i interessos dels empresa-ris imirar d’aportar idees i líniesde treball per canviar la dinàmi-cageneral.El cicleanomenatDi-nars Cambra comptaran amb lapresènciadedestacatsnomsdelmónpolític,empresarial ieconò-mic.Avuielsparticipantspodrandebatre amb el delegat del’AgènciaTributariaaLleida,Da-vid Bonet.

Page 13: Bondia.cat 19/04/2013

BONDIADIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 2013

09ACTUALITAT

AGÈNCIES.WEST(TEXAS)

Una devastadora explosió enuna planta de fertilitzants propde la localitat deWaco, aTexas,ha tornat a crear el pànic als Es-tats Units.

Ladeflagracióhaprovocatdi-verses víctimes mortals i mésd’uncentenardeferitsdelmuni-cipi deWest, segons haassegu-ratelportaveudeSeguretatPú-blicadeTexas,D.L.Wilson.“Hemconfirmat que hi ha víctimesmortals”, va dir a primera horadel matí hora catalana.

Jaalmigdia, el portaveude la

policia de Waco, Patrick Swan-ton, va donat una primera xifrade víctimes mortals.

Swantonvaassegurarqueenl’explosió poden haver mort 15persones, 8 desaparegudes i160ferits,entreelsqualshihau-rien molts bombers, que s’havi-en desplaçat fins al lloc delsfets per apagar l’incendi que esvaproduirenunmoment,abansde la mortal deflagració.

Per la sevabanda, el directordel servei d’emergències deWest, George Smith, va dir, se-gons informa la CNN, que el

nombre de morts pot ser consi-derable i avançava que entreles víctimes hi hauria dosmem-bres del personal d’emergènci-es i, molt probablement, diver-sos bombers.

El que sí que va confirmar ésque hi ha “entre 50 i 75 casesdestrossades” per les flames.Hores abans, l’alcalde deWest,TommyMuska, jahaviaavançatabans que cinc o sis blocs decases veïnes a la planta havienpatit danys greus arran de l’ex-plosióques’haviaproduïta lafà-brica.

ExplosiómortíferaaTexasenunafábricadefertilitzantsLa policia calcula 15morts, 8 desapareguts i 160 ferits arran de la deflagració

La fàbrica va quedar destrossada

ElSenatdelsEUAtombala restricciód’armesAGÈNCIES.WASHINGTON

El president dels Estats Units,Barack Obama, va fracassar enelseuintentperreformar les lleissobre armes després de lamas-sacre de Newtown. El Senat vatombar la legislació que prete-nia restringir el control sobre lavendad’armament, influït per lapoderosa Associació Nacionaldel Rifle.

Masdemanadiscrecióalsconsellersper la consultaAGÈNCIES.BARCELONA

Tranquil·litat,bonsaliments idis-creció. És el que ha demanatambinsistènciaArturMasapre-guntesdelsperiodistessobre lespossibles divergències entre elsdiferents membres del governsobre la consulta. Mas va cridara l’ordre els seus consellers i elsdemanadiscrecióperquè lacon-sulta arribi a bon port.

PUBLICITAT

La senyora

Maria Utgés i GrañóHa mort cristianament als 87 anys.

(A.C.S.)

DM: Sala de Vetlla de Castellserà. Castellserà, 19 d’abril del 2013

Els seus afligits: espòs, Enric Serentill i Gili; fills, Robert i Rosa, M. Mercè i Guillem, Xavier i Lourdes; néts,M. del Mar, Laia, David, Roger, Xavier, Jordi i Anna; germans, Rosita (†) i Josep (†), Anita i Josep Maria (†),Jaume i Pepita; cosins, nebots i família tota.

En assabentar els seus amics i coneguts de tan sentida pèrdua, els preguen una oració per l’etern descansde la seva ànima, agraint totes les mostres de condol.Els actes de funeral i enterrament tindran lloc avui, dia 19, a les 12.00 hores, a l’església parroquialde Santa Maria Magdalena de Castellserà.

La senyora

Maria Utgés i Grañó

Els treballadors del Grup SEGRE ens unim al dolor del nostre president Robert Serentill i Utgés per la mort de la seva marei de la nostra companya Rosa Reig i Crusells per la mort de la seva mare política.

Lleida, 19 d’abril del 2013

Page 14: Bondia.cat 19/04/2013

BONDIADIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 2013

10 ESPORTS

REDACCIÓ. PUIGVERD DE LLEIDA

Tots les veïnes i veïns dePuig-verd de Lleida es bolcaran denou-iaquestaés la8avegada-en la celebració de la Festa deSant Jordi i el Drac, que culmi-narà amb larepresentació fi-nal a la plaça del Castell(21.30h)ambl’espectacular re-presentació de la llegenda deSant Jordi. Una altra activitatdestacada tindrà lloc a la Pre-só de la Placeta, amb el Corre-dor del Terror, que tindrà lloctant al matí (11.00-12.30h)coma la tarda(17-30-19.00h).

Durant tot el dia també espodrà gaudir delmercatmedi-eval (10.00-21.00h) i lesexpo-sicions d’estendarts o l’elabo-ració d’orelletes, però l’activi-tat començarà abans amb unesmorzar popular a la plaçadel’Església (9.30h).Tambégau-direm de l’actuació infantil del’EscolaSant Jordi (10.15h),ac-tuació castellera (11.00h), ce-

Puigverd,referentdelaFestadeSantJordiActivitats tot el dia, que culminen amb la llegenda del drac

Tot el poble es bolca amb aquesta celebració festiva

rimònia reial, amb la baixada denobles, ball de banderes i ballsmedievals de poble (12.15h),missa medieval (13h) i el dinarmedieval a la Placeta (a partir13.30h). Les activitats continu-

aran a la tarda amb conta con-tes (15.30h), actuació infantil(17.30h) i cercavila amb músicamedieval (18.30), abans de latracafinalde larepresentaciódela llegenda de Sant Jordi.

AGÈNCIES.ATENES

Lliçó del Barça Regal a la pistadel Panathinaikos. Els de Pas-cual van derrotar els grecs per60-70 ivanforçarel cinquèpar-tit de la sèrie, que es disputaràal Palau dijous de la setmanaque ve.

L’equipblaugranavadominarel ritme del matx, ha anat sem-prealdavantenelmarcador ihasilenciat l’infern de l’OAKA. Ac-tuacions destacades de Joan

ElBarçavençaAtenesiforçael5èidefinitiupartitperalaFinalFourSuperen les adversitats i al Panathinaikos grec (60-70)

ambunaactuaciódominantdelsseus homes interiors. Tomic iLorbekvanconduir els seus finsa una diferència màxima de 17punts (40-57). Bramos (15punts) i Lasme (12punts i 12 re-bots) van agafar el relleu deSo-fo i els verds van maquillat elmarcador. De fet, no hi va haveropció real de remuntada gregaen capmoment. El Barça (5 tri-ples en l’últim quart) no va per-dre el control en cap moment.

Carles Navarro (17 punts) i To-mic (16 punts).

ElBarçava fer un inici demo-lidordominantper10-20al finaldel primer quart. El Panathinai-kos, orfe de Diamantidis (0punts), va igualar el marcadoral descans (27-31) gràcies a labonafeinaofensivadeSchortsa-nitis (13 punts, 11 en els dos pri-mers quarts).

Els catalans van ampliarl’avantatge en el tercer quart

Nadal iDjokovic ja sónaquartsdeMontecarloAGÈNCIES.MONTECARLO

Nadal continua amb la seva rat-xa triomfalaMontecarlo ihaac-ceditambautoritatalsquartsdefinal en derrotar Kohlschreiber.Djokovic també és a quarts, iMurray i Berdych, eliminats.

GrupdepercussióperalLleidaEsportiu-TerolREDACCIÓ. LLEIDA

El Lleida Esportiu tornarà acomptaràambelsuportdelgrupdepercussióPimPamDaleMa-raca d’Arbeca per animar els ju-gadors iaficionatsdurantelpar-tit de diumenge contra elTerol.

LaF1 tornadiumengeambelGPdeBahrainAGÈNCIES.BAHRAIN

ElMundialdeFórmula1arribaaBahrain envoltat de polèmica iamb3pilotsmarcant lapautaenla classificació general: Vettel,Räikkönen i Alonso, que buscaun 4t triomf al circuit de Sakhir.

AGÈNCIES.BARCELONA

El president del FC Barcelona,Sandro Rosell, va anunciar ahirdurant un acte davant el SenatdelBarçaa laSalaAuditori1899de les instal·lacions del CampNouqueté la intenciódepresen-tar-se a la reelecció a la pre-sidència del club.

“Vullanunciarque lameva in-tenció és presentar-me a la ree-lecció el 2016 perquè el soci emsegueixidonant laconfiançaperencarar aquests reptes”, ha ex-pressat Rosell.

Rosell ha fet pública la sevadecisió just quan es compleixl’equador del seu mandat.

SandroRosell optaràala reeleccióalBarçaL’anunci es fa just a l’equador del seumandat

Unjuvenilde l’HandbolPardinyes,medalladeplataEl jugador juvenil de l’Handbol Pardinyes Lleida Khems Sylla, haaconseguit la medalla de plata amb la selecció nacional del Sene-gal sub-21 després de perdre la final davant el combinat de Nigè-ria per 32-38.

HANDBOL PARDINYES

Page 15: Bondia.cat 19/04/2013

BONDIADIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 2013

11PROPOSTES

R.P.R. LLEIDA

Lluís-AntonBaulenasenspresenta lasevanovanovel·laQuan arribi el pirata i se m’emporti (editorial RBA) du-rant la seva promoció a la ciutat de Lleida.

Quatre anys després d’El nas de Mussolini, que vaser premi Sant Jordi 2008, arriba la teva darreranovel·la: Quan arribi el pirata i se m’emporti. Ésuna novel·la d’aventures, però també conté dosisde realisme màgic, costumisme... quin és el focusamb el qual vas escriure-la?Acostumo a barrejar solucions narratives en lesmevesnovel·les, és un risc literari que m’agrada assumir. Enaquest tipus de novel·les, i aquesta, que és complexa,he anatmodificant, fent proves, però no hi ha una ideainicial... lespeceshananatencaixant ihaquallataquesttipus de novel·la.Sí que el personatge protagonista m’ha deixat ferinclús un tractament gore. I he anat barrejant...

Carducci, el coprotagonista, és la cara oposada, iés molt més versemblant... a més, la sevacondició d’homosexual està tractada amb moltanaturalitat...Sí,aixòhetractatquesiguiaixí.Éshomosexualcompo-dria ser heterosexual. He fetmoltes novel·les, en canvi,ambprotagonistes femenines. Però aquest cop ha sor-git així, sense una intencionalitat prèvia.

Té un punt costumista, la novel·la, amb ladescripció acurada del barri del Raval del 2006.Sí, però intento que la descripció vingui de la mà delsprotagonistesqueallí hiviuen,mésquenopasd’unde-tallisme de la prosa. És una novel·la d’aventures, peròen un context social i econòmic molt concret.

La novel·la és un planejament de fins aquin punt pot arribar una personaper diners o poder?Exacte.EnCarducciéspobre, tépunts de misèria personal.Aquesta novel·la, però, ja téquatre anys. I ara em sorprènque en el context de crisi enquèvivim,aquestsdilemes fruitde lafaltaderecursossiguin,perdesgràcia tan vigents. En l’epí-leg torno a situar l’acció en el2010, en plena crisi, i l’escenarijahacanviat radicalment: l’èpo-ca de les vaques grasses ja s’haacabat. A més això em permetdonar-liunpuntdeversemblan-ça a la novel·la. Amb quatreanys,el contextsocialdeBarce-lona ha fet un gir radical.

Sempre comentes que tuescrius la mateixa novel·la...Sí, però jo crec que no sóc unaexcepció:elsescriptors,comtot-hom, tenim les nostres pròpiesneures.Tothomteniminteressospersonals, ideològics, cultu-rals...sónelsmateixosal llargdela vida, però van canviant ame-suraqueunmateixcanvia. Jonosóc elmateix que fa 25anys. Latendència es voler explicar i de-fensar el mateix.

Literàriament, jo ofereixo als lectors el meumón propi,que funciona des del principi. Recupero inclús per-sonatgesd’altresnovel·les. Intentoque lamevaproduc-ció tingui un fil conductor clar.Un lectorquecompraunBaulenas sap més o menys que hi haurà dins. Bàsica-ment, jo he fet dos tipus de novel·la: la històrica i lacontemporània. I penso que enQuan arribi el pirata i sem’emporti, s’uneixen bé aquestes dues modalitats. Ésuna oferta de dos en un! (riu).

Ventura Pons t’ha guionat i ha fet pel·lícules apartir de novel·lesteves. Creus que espot fer unapel·lículad’aquesta novanovel·la?Això voldria, peròels costos sónmoltelevats.AmbVenturaPons,quea més a més ésproductor, he fettrespel·lícules. Iellsap molt bé, per-què té una vessantempresarial moltnecessàr ia ,quan unprojecteés viableo no. Isap

optimitzarcostos.Esperoquesiguipossible.Tantdebo!

Com veus el món editorial en llengua catalana,actualment, amb els estralls de la crisi?Les editorials, en general, estanvivint un canvi qualita-tiu molt important, amb la digitalització, enmig d’unacrisi econòmica brutal. És un tempsde transició quenose sap ben bé com acabarà. La indústria editorial cata-lana és prou forta per aguantar-ho i també hi ha un al-tre factor molt important: hi ha molt joves escriptors imoltbons, en llenguacatalana.Aixòconstitueixunpro-cés en cadena: afectarà editorials, distribuïdores,llibreries... els intermediaris van desapareixent... aixòpassa a tots els nivells, en les empreses. És una crisisistèmica. I això fa que es tendeixi a assegurar ingres-sosapostantper unsdeterminatsproductes. Elmóndela literatura no se’n veu exclosa d’aquesta lògica eco-nòmica. El problema és que aquesta conjuntura dónapas a un excés de novel·la de consumque ve presenta-da com a literatura de nivell. I això va en detriment debonsproductesquepassendesapercebuts.Enaixòcrecque els mitjans de comunicació tenen part de respon-sabilitat,perquècauenenelsmateixparany. Jotincmol-ta sort amb els meus lectors. És una època molt con-

vulsa, tot plegat, i tinc molta curiositat per veu-re cap on anirà.

Moltes vegades has manifestat lamancança que tenim a

Catalunya d’interacció entreels escriptors i el mónuniversitari que es dónamolt sovint als Estats Units ien determinants païsosd’Europa...Crecque la universitat catalanaestà molt acostumada a treba-llar amb autors morts. Que unescriptornomésentraen launi-versitat “amb els peus per da-vant”. Als EUA, la relació entreels escriptors i el món docent i,finalment, la resta de la socie-tatestàmoltmésnormalitzada...nohihaaquestadiferènciad’es-tatus. Des d’aquest punt devis-ta, crec que aquesta situació ésmolt més sana. Això també esnota amb les lectures recoma-nadesperpartdelsprofessors...crec que caldriamés renovació.Ens hem de posar al dia: i hamoltíssims autors joves moltbons, que es mereixen ressò.

L’activitat cultural catalanacontinua ben viva, malgratla crisi. Creus que el teixitcultural, social i polític estàa l’alçada del procéssobiranista actual?Es constata, afortunadament,que la societat civil saporganit-zar-se quan cal. I s’organitzamolt millor que els polítics noes pensen. I s’han de posar aldia,peròaixòésbo.Moltbo.Calconfiar en la gent d’aquest pa-ís. Aquesta vegada ja no hi havolta enrere.

Entrevista Lluís-Anton Baulenas

“Lasocietat civil s’organitzamoltmillorqueelspolíticsnoespensen”

Page 16: Bondia.cat 19/04/2013

BONDIADIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 2013

12 PROPOSTES

CinemesRambla C/ Anselm Clavé, 11 - Tel.: 973 23 27 26 Lleida

Grandes esperanzas (+7) 16.15Tesis sobre un homicidio(+12) 18.25 20.20 22.20El lado bueno de las cosas (+12) 16.00 18.10 20.20Argo (+7) 22.30Lol (+12) (HD) 16.00 18.20 20.10 22.00

Principal Pl/ Paeria, 8 Lleida- Tel.: 902 17 09 38

Ana Karenina (apta) (HD) 16.05 18.20Los últimos días (+12) (HD) 20.35 22.25Hansel & Gretel (+12) Dilluns, 22 abril: connexió en directe amb l’Òpera Bastille de París, a les 19.30

Lauren C/ Pere Cabrera, 6-8 -LleidaTel.: 973 20 54 48 - www.laurenfilm.es

Los Croods (apta) 16.30 18.30Los últimos días (+12) 20.20 22.25 •00.20Alacrán enamorado (+16) 16.40 18.30 20.20Un amor entre dos mundos (apta) 22.15 •00.15Posesión infernal (Evil Dead) 16.40 18.40 20.30 22.20 •00.15Oblivion (+12) 16.40 19.00 21.45 •00.15Efectos secundarios (+12) 16.40 18.15 20.20 22.25 •00.30Tierra prometida 16.40 18.15 20.20 22.25 •00.30Memorias de un zombi adolescente (+12) 16.40 18.30 20.30 22.20 •00.15Un lugar donde refugiarse (+7) 16.00 18.05 20.15 22.20 •00.25Tesis sobre un homicidio(+12) 16.00 18.15 20.30 22.30 •00.30G.I. Joe (+12) 16.15 18.20Tipos legales 20.25 22.20 •00.20

Funatic C/ Pi i Margall, 26 - LleidaTel.: 902 12 59 02. - www.funatic.es

La caza (+12) 16.05 18.30 20.35 22.40La cocinera del presidente (apta) 16.05Cristiada (For Greater Glory) (+16) 16.05October Baby (+7) 17.25Grandes esperanzas (+7) 19.10Mon petit (apta) 21.15Blue Valentine (+16) 22.40Danse La Danse. Nacho Duato (apta) 17.15On The Road (+12) 16.05 18.30 20.35 22.40

JCA Alpicat C/ K. Pla parcial 2 del Pla de Montsó. Alpicat - Tel.: 973 70 63 50

Un lugar donde refugiarse (+7) °11.40 °13.50 16.00 18.10 20.20 22.30 •00.40Un lugar donde refugiarse (+7) °12.40 °14.50 17.00 19.10 21.20 •23.30Tierra prometida (+7) °14.25 16.25 18.25 20.25 22.25Los amantes pasajeros (+16) °12.25 •00.30Oblivion (+12) (HD) °13.50 18.10 20.45 •23.13Oblivion (+12) °11.30 °14.00 16.30 19.00 21.30 •00.00Oblivioin (+12) °12.20 °14.50 17.20 19.50 22.20 •00.50Efectos secundarios (+12) 19.45 21.45 •23.45Un amor entre dos mundos (apta) °11.40 °13.40 15.45 17.40Un amor entre dos mundos (apta) (3D) 16.45 •00.35The Host (La Huésped) (+12) °13.25 15.40 17.50Los últimos días (+12) 20.05 22.00 •00.00Dando la nota (+12) °11.35 °13.45 16.20 18.25Alacrán enamorado (+16) 20.30 22.25 •00.20Anna Karenina (apta) 20.50 •23.10Oz: un mundo de fantasía (+7) 16.15 18.30Oz: un mundo de fantasía (+7) (3D) °11.50Los Croods (apta) (català) (HD) 16.20Los Croods (apta) (3D) °14.45 18.45Los Croods (apta) °11.40 16.00 18.00 20.00 21.50Por la cara (+12) °13.40 •23.45Memorias de un zombi adolescente (+12) °12.35 °14.30 16.25 18.20 20.15 22.10 •00.05Memorias de un zombi adolescente (+12) °13.30 °15.25 17.20 19.15 21.10 •23.05G.I. Joe: la venganza (+12) (3D) 20.35 22.35G.I. Joe: la venganza (+12) °15.05 17.05 19.05 21.05Djando desencadenado (+16) °11.40 •23.05Jack el cazagigantes (+7) (3D() °11.30Jack el cazagigantes (+7) °14.30 16.30Parker (+16) °12.10 18.40 20.50 •23.15

Urgell C/ Navarra, 7. Mollerussa - Tel.: 973 60 03 13. www.circusa.com

Los amantes pasajeros (+16). Dv. 22.30; Ds. 20.30, 22.30; Dg. 18.30, 20.30; Dl. 22.15Oblivion (+12) (HD). Dv. 22.30; Ds. 18.00, 20.15, 22.30; Dg. 16.00, 18.15, 20.30; Dl. 22.15Memorias de un zombie adol. (+12). Dv. 22.30; Ds. 18.20, 20.20, 22.30; Dg. 16.20, 18.20, 20.20; Dl. 22.15Los Croods (apta). Ds. 18.30; Dg.16.30.

Majèstic Av. Catalunya, 54. Tàrrega - Tel.: 973 31 07 30. www.circusa.com

Oblivion (+12). Ds. 17.30, 22.30, 22.30; Dg. 17.30, 22.30; Dl. 22.15Memorias de un zombie adol. (+12). Dv. 22.30; Ds. 17.30, 20.00, 22.30; Dg. 17.30, 20.00, 22.15; Dl. 22.15

Casal C/ Hospital, s/n. Cervera - Tel.: 973 53 22 64. www.circusa.com

Los amantes pasajeros (+16).Dv. 22.15; Ds. 22.15; Dg. 19.30Jack el caza gigantes (+7. Ds. 19.15; Dg. 17.30

Armengol Plaça Ramon Folch, 17. Bellpuig. www.circusa.com

Oz: un mundo de fantasía (+7) Ds. 18.15; Dg. 17.00Los amantes pasajeros (+16). Ds. 22.30; Dg. 19.30; Dl. 22.15

El Casal C/Major, 36. Almacelles - Tel.: 973 74 23 45. www.circusa.com

Los Croods (Apta). Dg. 17.00Mamá (+12). Dg. 20.00

Casal C/Baixada Mercadal, 9. Agramunt - Tel.: 973 39 00 64. www.circusa.com

Amor (+12). Dv: 22.00Mon petit (Apta). Ds. 18.15; Dg. 17.00Parker (+16) Ds. 22.30; Dg: 19.30; Dl. 22.15.Planell Linyola

El cuarteto (Apta). Ds. 22.00; Dg. 19.00Los Croods (apta). Dg. 17.00

Laboxacomasortidapera jovesdelinqüents

Alacrán enamoradoDrama.Espanya, 2013. 100’. Dir.: SantiagoA. Zannou. Int.: ÁlexGonzález,M.Á. Silvestre, JudithDiakhate, CarlosBardem,. Cinemes: Lauren, JCA Alpicat

Julián (Álex González) i el seuamic Luis (M.A. Silvestre) sóndos nois de barri que formenpart d’una banda de violentsneonazis lideradaperSolís (Ja-vier Bardem). Julián freqüentaungimnàs, on, gràcies a la dis-ciplina de la boxa, a la noblesadelseuentrenador(CarlosBar-dem) i l’amor d’una jovemula-ta (JudithDiakhate),aniràcan-

viant a poc a poc de menta-litat. Llavors comença a allu-nyar-se del grup, però Luis noestà disposat a consentir-ho.

El cineasta sap mesurar lesdistàncies com un bon púgil,sap amagar el cop i quan dei-xaranar ladreta.Zannourecor-re de certs tòpics i es quedacurt en raons, però el film as-soleix fer olor de suor, a ràbia.

Els problemes a la joventut centre l’eix argumental de la pel·lícula

Aventuraespacialde lamàdel’eternTomCruise

OblivionCiència i Ficció.Estats Units, 2013. 126’. Dir.: JosephKosinski. Int.:TomCrui-se,Morgan Freeman,OlgaKurylenko. Cinemes: Lauren,JCAAlpicat, Urgell

Any 2073. Fa més de 60 anysla Terra va ser atacada, es vaguanyar laguerra, però lamei-tat del planeta va quedar des-truït, i tots els éssers humansvan ser evacuats. Jack Harper(TomCruise), un antic marine,és un dels últims homes quel’habiten. És un enginyer deDrones que participa en unaoperacióperextreureels recur-sos vitals del planeta. La seva

missióconsisteixapatrullardi-àriament els cels. Un dia, res-cata una desconeguda d’unanau espacial i, llavors, es veuobligat a replantejar les sevesconviccions més profundes.

Un trencaclosques dispóti-co més o menys intel·ligent,amb un gratificant toc humà,malgrat alguns desenvolupa-ments narratius que podrienser qüestionables.

Tots els ésser humans de la Terra van ser evacuats

Pel·lícules PROGRAMACIÓ IHORARIS: DEL 19AL24D’ABRIL.(°) Només dissabte i diumenge. (•) Sessió golfa: divendres i dissabte.

Page 17: Bondia.cat 19/04/2013

BONDIADIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 2013

13PROPOSTES

ExposicionsRealitat alternativaSala d’exposicions del Museu Comarcalde l’Urgell. Tàrrega. A les 20.00

Inauguracióde l’exposicióRealitatal-ternativa, deMartíOliva.Espotvisitarfins el 28 d’abril.

Trilogia de la privadesaSala Gòtica IEI. Lleida. A les 20.00 h.Inauguració de l’exposició de MargaXimenez/NoraAncarola.

Pedrolo al quadratSala Marsà. Tàrrega. 20.30 h.Inauguració de dues instal·lacionsplàstiques inspiradesen l’obradePe-drolo.Vers la imatge, treball deMun-tada Roca, i Intervencions d’Alba Cu-ñé i Joan Feliu. Oberta fins el 28.

ConcertsEl petit de Cal ErilLocal de la Societat Ateneu.Tàrrega. Ales 23.00 h.

El cantautor revelació JoanPons, co-negutcomElPetitdeCalEril, presen-ta el seutercerdisc,Lafiguradelbuit.

Tast de música amb toc de viBiblioteca Municipal. Juneda.A les 22.00 h.

Presentacióde l’últimdiscde laMerit-xellGenéAixí t’escaulamelangia, ambtast d’una copa de vi i productes deproximitat.

Pepet i MarietaCafeteria Slàvia. Les Borges BlanquesDissabte 20, a les 23.30.

ConferènciesHistòria d’AlguaireSala d’actes de l’ajuntament.A les 21.00.

XavierBañeres impartirà laconferèn-ciaAproximaciódelahistòriad’Alguai-re passejant pels carrers.

Fotografia1aTrobada d’InstagramersParc Nacional d’Aigüestortes i Estanyde Sant Maurici. Diumenge, 21 d’abril.Més informació:www.araLleida.cat/instawalkparcnacional

ElPatronatdeTurismedelaDiputacióposaenmarxaunaacciódepromocióidifusiódelsatractiusdelParcpermit-

jàd’unaquarentenad’usuarisdel’apli-cacióperamòbils Instagram. Consis-teixenunasortidaambraquetes i lesfotosespodranpenjar alsmitjansso-cials i també en una exposició a l’IEI.

TallersTaller del riureTeràpies naturals. Alcalde Sol, 5.Lleida. De les 20.30 a les 22.00 h. Totsels divendres d’abril i maig o undissabte al mes, matí i tarda.

Taller ambels pallassosNúria i Richi.per comprovar que les rialles millo-ren el benestar i augmenten la salut.

LlibresMúsica i poesiaAula Magna de l’Institut d’EstudisIlerdencs. Lleida. A les 20.00 h.

Presentacióde l’obrapoèticadeFran-cescGelonch iAmatBaró a càrrec deFrancesc Pané. L’acte estarà amenit-zatper laCoral i elGrupdeRapsodesdel Sícoris.

Emocions contra la mandraAula Magna de l’IEI. Lleida.Dissabte 20, a les 12.30.

Presentació del llibre Emocions con-tra la mandra, un calendari de parau-les,de Francesc Pané.

Relats amb tracteSala Francesca de Llobera del ConsellComarcal del Solsonès. A les 20.00 h.

Recopilaciódedotzerelatsdeprofes-sionals dels ServeisSocials i un relatinèdit de l’escriptora Isabel-Clara Si-mó. El llibre fa una ullada a diferentstipus demaltrataments.

ConcursosAuquesMés informació a l’ajuntament deBalaguer, www.balaguer.cat.

En elmarc de la commemoració dels600 anys de la caiguda del Comtatd’Urgell, esconvocaunconcursd’au-ques. Els treballs s’hande lliurar a laPallavacara abans del 30 demaig.

Esports14è Ral•li deTerra “Ciutat deCerveraDies 19 i 20Primeraprovadel campionatd’Espa-nya de lamodalitat.

Unapassejadaper lahistòriadelpop-rock

El Cafè delTeatre porta avui aescenaelscatalansDept,prac-ticants d’un pop-rock modernamb certes dosis d’electrò-nica. Aquest cop presenten elseu darrer treball, La perfec-ció del caos, a cavall entre elrock i el pop.

Dissabte passaran el testi-monialsDeltonos,queesmos-tren com una de les bandesmés incombustibles de l’esce-naroqueraespanyola.Presen-ten Saluda al campeón.

Música

Dept i LosDeltonosCafè del Teatre de l’Escorxador.Divendres 19 i dissabte 20, a les 22.30.Preu del concert de Dept: 5€.Preu de Deltonos: 15€, 12€ reduïda.

Guiadelcapdesetmana

Puigverd de Lleida.Diumenge, 21 d’abril.Durant tot el dia, de les 9 delmatí fins a l’1 de la matinada.

Recreaciómedieval deSant Jordi i el drac

8àedicióde laFestaMedievalquedurant toteldiaes faràadiferents llocsdePuigverddeLleida. Destaca laCerimòniaReial amb l’es-cenificacióde lanoblesa, seguidad’unamis-sa,eldinarmedievaloelmercat.Alanitesre-presentarà la llegenda deSant Jordi.

lAuditori Enric Granados.Lleida.Dissabte 20. A les 19.00 h.Preu: 5/7 euros.

UpaUpelmètode, denoua l’AuditoriGranadosDesprés de l’èxit de l’estrena del passat mesd’octubre torna aquest espectacle que estàamig camí entre un concert, teatre o cine.Hicol·laborencompositors lleidatans i l’orques-tra JuliàCarbonell. Ladireccióésd’ArnauVi-nós, i l’idea i l’actuació d’Eduard Boleda.

AnglesolaDies 19, 20 i 21 d’abril.Tot el diaPels carrers i l’Espai del Carro.

ElsTresTombscompleixen trentaanys

Anglesola s’omplirà durant tres dies d’es-pectacles comballs countryel divendres, peranunciar la inauguració, espectacles de ca-valls, firamedieval,oelzènitde la festa,eldis-sabte, amb la desfilada dels Tres Tombs o elfinal amb el sorteig del Carro de Fato.

Museu de Lleida. Diumenge, 21d’abril.A les 11.00 h. Preuactivitat: nens 3€, adults 4€.Places limitades.Reserva al tel. 973 283 075.

Situa’t a la LleidaMedievalVisita dinamitzada per a famílies amb nensde 3 a 6 anys. Ens situarem davant del gra-vatdeWyngaerde(1563) iel comentaremin-cidint especialment en els canvis urbanísticsi socials que ha experimentat Lleida des del’Edat Mitjana fins a l’actualitat.

Cantemcontra la famPlaça Paeria. Dissabte, 20 d’abril.A les 17.00 h.

Concert de corals lleidatanes sotael lemaCantemcontra la famafavordeMansUnides.

Nens inenescontraelcàncerSala d’actes Col·legi Montserrat.Dissabte, 20 d’abril. A les 18.00 h.

II Festival demúsica i dansa en be-nefici de les colònies d’estiu del’AECC-Catalunyacontrael Càncer.

Mercatde les ideesPl. de la Catedral. Dissabte, 20d’abril. De les 10.00 a les 20.00 h.

Fotografia, pintura, joieria, bijute-ria, creadors audiovisuals, produc-tes tèxtils, il·lustració.Totaixò imésen una espai d’exposició i venda.

TrasllatsolemnedelarelíquiadeSant Jordid’Alta-ribaAlta-riba. Diumenge, 21 d’abril. A les09.00 h. Més informació iinscripcions: www.estaras.dll.net

Caminada popular a en la qual estraslladaràdeformadefinitiva la re-líquia deSant Jordi.

Premis imagLariTeatre Comarcal del SolsonèsDissabte 20, a les 21.00

Lliurament dels premis Drac 2013en poesia i relat curt i espectacle acàrrec delmag Lari.

Reugenio,monòlegTeatre l’Amistat. Mollerussa.Dissabte 20, a les 22.00

Espectacle que reivindica la figuradel popular humorista.

Entra a bondia.cat

si vols informar-te de més actes culturals

Page 18: Bondia.cat 19/04/2013

BONDIADIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 2013

14 OCI

Anuncis Breus PREU PER PARAULESParaula B/N: 0.33 €/dia, mínim 10 paraules.1 Mòdul B/N: 9.5 €/dia, màxim 25 paraules.2 Mòduls B/N: 17.5 €/dia, màxim 50 paraules.

1. Ofertes. 2. Demandes. 3. Servei domèstic.

24. Compres. 25. Vendes. 26. Motos. 27. Caravanes/nàutica. 28. Lloguers. 29. Ocasió.

4. Hostes. 5. Amistats. 6. Compres. 7. Vendes. 8. Detectius. 9. Agències matrimonials. 10. Financera-préstecs.

11. Hipoteques. 12. Bellesa. 13. Quiromassatgistes. 14. Contactes. 15. Relax. 16. Varis. 17. Acadèmies. 18. Classes particulars. 19. Lloguers. 20. Traspassos.

21. Compres. 22. Vendes. 23. Finques rústiques.

Per anunciar-se en aquesta secció, truqui al 973 260 065 de dilluns a divendres

Paraula Color: 0.38 €/dia, mínim 10 paraules.1 Mòdul Color: 12 €/dia, màxim 25 paraules.2 Mòduls Color: 22 €/dia, màxim 50 paraules.

26

1Sudo

ku

Te’n sortiràs bé amb alguna cosa que téaveureambpagamentsobligatorisper-què has sabut organitzar bé els teus re-cursos. Això et permet estar tranquil.

ÀRIES21 MARÇ-19 ABRIL

Hi ha moltes probabilitats que algú esposi en contacte amb tu per demanar-te un favor o un préstec. Pensa bé finsque punt estàs disposat a fer-ho

TAURE20 ABRIL-20 MAIG

Et proposes fer una cosa molt positivaque et portarà aquesta calma interiorque tant necessites. Dona’t l’oportuni-tat de tenir cura del teu cos.

BESSONS21 MAIG-20 JUNY

Segueixespreocupatd’unassumptefa-miliarquet’esquitxaràforça.Noetque-darà més remei que aguantar el xàfec i,fins i tot, ajudar o consolar a algú.

CRANC21 JUNY-22 JULIOL

T’agradenels luxes i labonavida, inoetvas a pensar dues vegades una despe-sa relacionat amb això, ja sigui en unbon menjar o en un caprici.

LLEÓ23 JULIOL-22 AGOST

Si tens una nova relació i no és nomésuna aventura, pren les regnes i pensadetingudament el que et farà feliç o noperquè encara no ho tens molt clar.

VERGE23 AGOST-22 SETEMBRE

No facis cas de rumors o de xafarderi-esquehihagial treballperquèrealmenthihacertespersonesa lesquecausma-lament i això serà difícil de resoldre.

BALANÇA23 SETEMBRE-22 OCTUBRE

Bon dia per tancar negocis o tractes dequalsevol classe, les qüestions de di-ners tambéseranpositives.És l’horadecobrar deutes pendents.

ESCORPÍ22 OCTUBRE-21 NOVEMBRE

Et proposaran estratègies per dur cer-tesaccionsquesignifiquinpoderocon-trol d’una situació. Seran una mica pe-rilloses, però sabràs què has de fer.

SAGITARI21 NOVEMBRE-21 DESEMBRE

Faràs un pas que significa estabilitatemocional. Pot estar relacionat amb uncanvi d’habitatge i això et farà tambéorganitzar el teu estil de vida.

CAPRICORNI22 DESEMBRE-19 GENER

Si et demanen ajuda, no pots deixar dedonar-la, encara que això suposi quedeixis de fer alguna activitat lúdica quehavies planejat des de fa temps.

AQUARI20 GENER-18 FEBRER

No t’ha d’espantar la responsabilitat, imés si es tracta d’una activitat de caraal públic, ja que en sortiràs airós i signi-fica quelcom nou, que no has fet mai.

PEIXOS19 FEBRER-20 MARÇ

Horòscop

Universitat de Lleidahttp://sudoku.udl.cat

Completael taulelldividitennouquadrats(81caselles),disposatsen nou files i columnes, emple-nant les cel·les amb números del’1al9sensequeesrepeteixicapxifra a la fila, ni a la columna, nial requadre.

N. 1.734

Solucions n. 1.733

8

7

67 89 4

3

6 1

78 5

2

91

53 21

8

147

62

9

9 3 26 1 87 5 4

1 8 74 3 59 2 6

6 4 57 9 21 8 3

8 9 74 6 13 2 5

2 6 47 5 38 1 9

5 3 19 2 84 6 7

2 4 31 8 65 7 9

6 7 15 9 23 4 8

8 5 93 7 42 1 6

1. OFERTAS

REFORMAS EN GENERAL precios másbajos del mercado.Tel. 600 094 641.

2. DEMANDAS

SE NECESITA, esteticien autónomo pa-ra Llongueras Elite. Tel. 973 248 286 /630 902 127.

¿NECESITAS GANAR dinero?.Tel. 622152 293.

3. SERVICIO DOMÉSTICOSEBUSCAseñora40-60añossin respon-sabilidades familiares, con carnet de con-ducir, para vivir en un pueblo con Sr. de70años, hacerle compañía, acompañarle almédico,comprar,saliracomer,pasearyta-reasdomésticas.Acambioofrecemos:ma-nutención, vivienda, comida, y pequeñaayudaeconómicapara losgastospersona-les. Interesadas llamar. Tel. 629 316 474(15h a 17h).

6. COMPRASCOMPROOROplata,máximatasación.C/Pi i Margall, 2 frente auditorio. Lleida.Tel.675 883 815.7. VENTASSE VENDEN 2 tresillos, 3+2. Tel. 639 619393.14. CONTACTOSAMA NEGRAZA super cruel, dominante,culona,pechugona,vibradores,unicamen-te.Telf. 635 867309. Salidas 24 horas.

NOVEDAD VENEZOLANA. Pecho 150 na-turales. Cuerpo espectacular. Cariñosa.Completita.Tel. 688 473 091.

20€. MADURITA. Besos, beso negro.Francésnatural.Todosservicios.Tel.666230 000.

JOVENCITA DISCRETA, masaje profesio-nal,anal, testicular, sado.Salidas.Tel.646897356. 24 horas.

ARGENTINA.GUAPA,madurita,eficienteyesbelta. Bodymasajes. Particular.Tel. 657241 336.

MASAJES CAMILLA. Relajantes, eróticos,prostáticos(arnesvarios)sexo...particular.Tel. 688 460 331.

MADURITA39años,guapísima,sexy,ele-gante, divertida. Particular. Tel. 633 108348.

30€. MASAJE sensitivo, super relajante.MEdia hora.Tel. 683 180 104.

SEÑORA 49. Busca relaciones discretas.Buen precio.Tel. 698 609 091 / 698 206906.

¡¡¡TRAVESTISPARAISO!!!Arianaguapisi-ma, rubiaza,delgadita,especialistaprinci-piantes.Síatodo,eyaculaciónmútua, feti-chismo,vibradores.24h.Tel.678921866.

IRMA. MASAJES dulces con pastelita ru-sa.Sólo españoles.Tel. 637013 229.

¡¡¡2X30!!! NOELIA,madurita argentina,golfísima. 170 pecho. La reina del grie-go, boca de miel. 24h. S/prisas.Tel. 689435765.

¡¡¡20€!!! MADURITA supercaliente, be-sucona, francés sin.Tel. 622 035 046.

16. VARIOS

AMOR,FUTURO.Telf.806556139.Te-resavidente.Visa914761003.Adultos.Máximo 1,49 €.

T’AGRADAELpatinatgeen línia?Entraaramateixa: rollerslleida.comobusca’nsal fa-cebook. Serà genial!!!

19. ALQUILERESSE ALQUILA almacen, 600m2. Con ofici-na, instalacióneléctrica.Alcoletge.Tel.973196 342 / 636 826 068.

SEALQUILApiso2habitacionesC/Major.Económico.Tel. 666 161 069.

SIN COMISION. Nuevo estudio. Amue-bladoenLleida.280€.Telf.652011825.

HORTS SOCIALS, es lloguen parcel·lesper fer-hi hort a les Borges Blanques,parcel·la de 200m2/ 30€ mensuals, in-clou aigua i una caseta per guarda-hi ei-nes. Informació iconsultes (finquescor)Tel. 636 189 656.

TENSALGUN localpertraspassaroper llo-gar?Tensalgunafincarústicagranperven-dre, de regadiu o de secà? Finques Cort’ofereix els seus serveis i es posa a la tevadisposició per ajudar-te o aconsellar-te,sensecapcostperpart teva.Potsenviar lainformació a: [email protected] i enparlem.

20. TRASPASOS

EMPRENEDORS. ES traspassa cafeteriarestauranta lesBorges,moltcèntrica,ato-ca del terral i molt proper a l’institut. Infor-mació iconsultes(FinquesCor)tel636189656.

SE TRASPASA, por jubilación, taller decarpinteria de aluminio en Lleida, conmáquinas, programa informático, vehí-culo y cartera de clientes. Para contac-tar. Tel. 676 314 368 o [email protected]

22. VENTASES VEN pàrquing, zona Cappont. C/ Bruc-PontVell.Peracotxemitjà.Preu:20.000€.Tel. 620 269 948.

OPORTUNITATFINQUES, (esvenendues),unaalsOmellons i l’altraaVinaixa,ambca-banadepedraenbonestat iunes1000oli-veres.14hectareesaproximadament.Preu:60.000€. Informació iconsultes (finques-Cor)Tel. 636 189 656.

EN VENDA. Finca de regadiu a les Bor-ges, totalment plana, actualment utilit-zada per sembrar. 15.500m2 aprox.Preu: 36000€. Informació i consultes(FinquesCor).Tel. 636 189 656.

OPORTUNITATFINCAd’ametllersenven-da. Arbeca a peu de carretera 8000m2.Preu: 4000€. (Es regalarà màquina es-quetllar ametlles). Informació i consultes(FinquesCor).Tel. 636 189 656.

FINCAD’OLIVERES.18000m2ambcaba-na de pedra en perfecte estat, lloc tranquilper poder descansar i disfrutar de la natu-ra. Preu: 24000€. Informació i consultes(FinquesCor).Tel. 636 189 656.

TORRE AMB petit magatzem, en terrenyderegadiu,d’uns5000m2.Preu:36000€.Informació i consultes (FinquesCor). Tel.636 189 656.

MOLLERUSSA. SOLAR. En venda. Per ha-bitatgesplurifamiliars.Excel·lentsituació.185m de façana i 1239m2 de sostre. Tel.629770 876.

25. VENTAS

MERCEDES CLS 500. Full equip.80.000Km. Gris plata. Perfecte estat.Tel. 666 248 890.

Page 19: Bondia.cat 19/04/2013

BONDIA

DIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 201315TELEVISIÓ

06.00 Notícies 3/24.08.00 Els matins.14.00 Telenotícies comarques.14.20 El medi ambient.14.30 Telenotícies migdia.15.40 Cuines.15.50 La Riera. la Lídia i en

Claudi, anant a l’una,tanquen un bon negociper al casino.

16.35 Divendres.18.15 Joséphine.19.57 Espai Terra20.20 El Gran Dictat21.00 Telenotícies vespre.21.50 Zona zàping.22.25 La gran pel·lícula

Tenderness. Un casd’assessinat. 2008 EUA.Dir: John Polson Int:Russell Crowe, LauraDern. El tinent Cristofuoroés un policia veteràobsessionat amb el casd’Eric.

00.05 Pel·lícula. Direct contact.01.35 TR3S C.01.40 Divendres.03.10 Ritmes & Blues a l’estudi.05.10 Jazz a l’estudi.

07.50 Doraemon.08.42 Quin crac, l’Àngelo!.09.00 MIC.09.43 Els barrufets.10.33 Avatar: l’últim mestre de

l’aire.11.42 Futbol galàctic.12.32 Mofeta Kung Fu.13.10 La lliga dels supermalvats.13.45 Shin Chan.14.35 Els pingüins de

Madagascar.15.23 Bola de Drac Z Kai.16.10 One piece.17.00 MIC.17.45 Una mà de contes.17.58 Fungi.18.10 L’abella Maia.19.00 L’Spirou petit.19.30 Info K.19.45 Doraemon.20.15 Tom i Jerry.20.55 Bola de drac.21.20 La Riera.22.05 GR Terres del sud.22.51 Cronos.23.48 Catmúsica.01.20 Elisabeth Arden.02.04 Bon viatge.

07.00 8 de 8.07.30 Catalunya Blues.08.05 8 al dia matí.09.00 Televenda.11.05 Vaughan en vivo.11.30 Migdia.13.30 Arucitys.16.30 La doctora Quinn.17.20 Pel·lícula. El club social de

Cheyenne 1970. EUA. Dir:Gene Kelly. Int: JamesStewart, Henry Fonda.John, un cowboy de Texas,rep una insòlita herència.

19.00 8 al dia.22.15 Gran cinema. Litte Odessa.

Cuestión de sangre. 1994.EUA. Dir: James Gray. Int:Tim Roth, Edward Fulong.En Joshua Shapira, unassassí a sou que treballaper la màfia russa de NY,ha de tornar al barri de laseva infància.

00.15 Només per als teus ulls.Portero de noche . 1974.Itàlia. Dir: Liliana CavaniInt: Charlotte Rampling,Dirk Bogarde, PhilippeLeroy.

01.45 Clips.

07.59 La cançó del bon dia.08.00 Club Banyetes.08.15 Notícies en xarxa (red).09.00 Lleida al dia (red).10.30 Cafeïna (red).11.30 Sector primari (red).12.00 Gaudeix la festa (red).12.30 Fórmula Pi (red).13.00 Univers de formació (red).13.30 Central de neu (red).14.00 Notícies migdia.14.30 Bonus Music.14.45 Aran TV.15.00 Cafeïna.16.00 Notícies migdia (red).16.45 Mirades (red)17.00 La 7mana a Ponent.17.30 Info 7.18.00 De Tee a Green.18.30 Club Banyetes.18.45 El Flaix.19.15 Arant TV (red).19.30 Esports en xarxa.20.00 Notícies vespre.20.45 El temps.20.49 Anem a dormir. Infantil.20.50 A peu de carrer.21.30 Lleida al dia.23.00 Notícies vespre.

06.00 Noticias 24 horas.06.30 Telediario matinal.08.30 Los desayunos de TVE.

Programa de análisis de laactualidad con entrevistasy tertulias.

10.10 La mañana de La 1.14.00 L’informatiu. Inclou El

Temps.14.30 Corazón.15.00 Telediario 1.16.05 L’informatiu.16.15 El tiempo.16.30 Desaparecida. Serie.17.45 Amores verdaderos. Serie.18.00 Tenemos que hablar.19.00 +Gente. Con Anne

Igartiburu i Roi Groba.21.00 Telediario 2.22.00 El tiempo.22.30 Cine. Rastro oculto. 2007.

EUA. Dir: Gregory Hoblit.Int: Diane Lane, ColinHanks, Billy Burke.

00.05 Cine. Psycho. 1998. EUA.Dir: Gus Van Sant. Int:Vince Vaughn, AnneHenche, Julianne More,Viggo Mortensen.

01.45 La noche en 24h.03.15 TVE es música.

06.30 That’s English.07.00 Documental.07.55 Biodiario.08.00 Documental.08.55 Biodiario.09.00 Pueblo de Dios.09.35 Aquí hay trabajo.10.05 UNED.11.00 Documental.12.00 Para todos La 2.13.50 Zoom net.14.10 En portada.14.55 Docufilia.15.35 Saber y ganar.16.05 Grandes documentales.17.10 Destinos clásicos.18.15 Grandes documentales.18.45 El escarabajo verde.19.00 La casa encendida.19.35 Solo moda.20.00 L’informatiu. Inclou El

Temps.20.30 Gent de paraula.21.00 Documental.22.10 La suerte en tus manos.22.15 Cómo nos reímos.23.20 Con una sonrisa.00.00 Atención obras.

05.15 Fusión sonora.06.30 Informativos Telecinco.

Presentado por LeticiaIglesias y Ramón Fuentes.

08.55 El programa de Ana Rosa.Presentado por Ana RosaQuintana. Invitado: PedroAlmódovar.

12.45 Mujeres y hombres yviceversa. Presentado porEmma García.

14.30 De buena ley. Presentadopor Sandra Barneda.

15.00 Informativos Telecinco.Con David Cantero, IsabelJiménez y Sara Carbonero.

16.00 Sálvame diario.Presentado por PazPadilla.

20.15 Pasapalabra. Presentadopor Christian Gálvez.

21.05 Informativos Telecinco.Presentado por PedroPiqueras y J.J. Santos.

22.15 Sálvame Deluxe.Presentado por JorgeJavier Vázquez.

02.20 Premier Casino.Presentado por AitorTrigos y Teresa Martín.

05.00 En concierto.

06.00 Minutos musicales.06.15 Noticias de la mañana.08.55 Espejo público.12.20 Karlos Arguiñano en tu

cocina.12.50 La ruleta de la suerte.14.00 Los Simpson.15.00 Noticias.Presentado por

Vicente Vallés y LourdesMaldonado.

15.45 Deportes.16.00 Tu tiempo.16.30 Amar es para siempre.17.30 El secreto de Puente Viejo.18.45 ¡Ahora caigo! Presentado

por Arturo Valls.20.00 Atrapa un millón diario.

Con Carlos Sobera.21.00 Antena 3 Noticias 2.21.40 Deportes 2.22.10 Increíbles: El gran desafío.02.30 Ganing Casino.05.00 Minutos musicales.

06.00 La Sexta en concierto.07.45 Al rojo vivo (red).09.30 Crímenes imperfectos.10.30 Crímenes imperfectos.

Ricos y famosos.11.30 Informe criminal.12.30 Al rojo vivo. Presentado

por Antonio G. Ferreras.14.00 La Sexta Noticias 1ª

edición. Presentado porHelena Resano.

15.00 Jugones. Informacióndeportiva presentado porOscar Ricón y AntonioEsteva.

15.40 La Sexta Meteo 1ª edición.15.45 Así nos va.16.45 Bones.17.45 Más vale tarde.20.00 La Sexta Noticias 2ª

edición.20.55 La Sexta Meteo 2ª

edición.21.00 La Sexta Deportes 2ª

edición.21.30 La Sexta Columna.22.30 Equipo de investigación.02.00 Astro TV.

07.00 El zapping de los surferos.08.30 Lo sabe, no lo sabe.09.45 Caso abierto. Quién es tu

padre; Esa mujer; Lejos decasa.

12.30 Las mañanas de Cuatro.Presentado por MartaFernández.

14.00 Noticias Cuatro.Presentado por HilarioPino.

14.50 Deportes Cuatro.15.45 Castle. La mariposa azul;

El tercer hombre.17.40 Money Time.18.30 Te vas a enterar.20.00 Noticias Cuatro.

Presentado por RobertoArce y Mónica Sanz.

21.00 Hermano mayor.23.45 Callejeros. Vendo oro;

Vendo mi casa; Empleadosdel hogar.

02.00 Cine Cuatro. Manticore.2005. EUA. Dir: RobertBeltran, Jeff Fahey. Unescuadrón de las fuerzasamericanas en Irak, seencuentra toda la gentede un pueblo muerta.

03.30 Shopping.

TV3 Súper3/33 8TV LleidaTV

La1

La2

Tele5 Antena3 LaSexta Cuatro

Page 20: Bondia.cat 19/04/2013

Llegeix-lo, passa’l, recicla’l.

19/04/2013

PUBLICITAT

Avui felicitem els LLEÓ iDIVINA

PUBLICITAT

“Els catalansensapallissaven”

Una ciutadana catalana,que es presenta comMa-

misbala2, ha penjat un ví-deo aYoutube per replicarel que va penjar l’andalusaMel Domínguez i explicar,sota el seu punt de vista,el per què de l’odi que se’lsté als catalans en algunssectors.Mamisbala2

menysprea d’aquestama-nera l’opinió deDomín-guez perquè “aquesta se-nyoreta no témés de 20anys”. “Què sabràs tu ambl’edat que tens?T’ho diuuna catalana” -li retreu-, amés d’afirmar que “l’odi aCatalunya no és perquèvulguin ser independents”,i assegura que en el seucas, a Catalunya “ensmal-tractaven” i “l’odi va créi-xer en nosaltres”.

TWITTER

@Carlapedret«El periodista es mesura araper quants “followers” té iquants hits ha aconseguit»@riverwave07«Cospedalnocome,AriasCañe-te se ducha con agua fria, Fati-maBañeznovaalpeluquero.PP,PartidodelosPobres.Todocua-dra.»@AlvarLlobet«Reñé: “Catalunyaviu enunes-tatd’extremagravetat.Espanyaens està deixant només amb lapell i l’os.Ladeslleialtatésabso-luta”.»@denunciemcat«Les polítiques impermeables iabsolutistes del PP han provo-cat que @LA_PAH retiri la ILPsobreelsdesnonaments#Exigi-mosNuestraILP»@_Ivan_Lata«LanovalíneadebusPardinyes-Granada-Dakar-Pardinyes...molt barata tu... per 1,20€#llei-da #fidecicle #autobus»

XARXES SOCIALS FBOFER BULL IR L’OLLA

BARACK OBAMA

Elpresidentnord-americàhaes-tat incapaç d’aconseguir unamajoriaalSenatperrestringir lavenda d’armes després de lamassacre deNewtown.

PUNT I A PART

RICARD FONT

La Generalitat preu veumplan-tar per aquest segon semestrela nova targeta T10/T20 en elcorredorBarcelona-la Pobla deSegur-Esterri d’Àneu.

Recital de poesia a les Jornades Culturals de Balàfia 2013

LA FOTOTECA

Felicidades de tu hermanito KEVIN y de toda la familia

Visita a la Paeria de l’IES La Mitjana i l’institut S. François (Chambéry)

Page 21: Bondia.cat 19/04/2013

DIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 2013 05LA MOSTRA AL DIA

is de laMostra

VenturaPons. El prolífic director català va ser el responsable d’entregar el Premid’Honor en la gala inaugural a José Coronado, però va tindre temps per participar en lavisita ludicogastronòmica al Celler Clos Pons, a l’Albagés.

MireiaRos. L’actriu,directora i guionista catalanaes va sometre, ambprofessionalitat, a una sessiófotogràfica, a càrrec de MikelAristregi, per una entrevistaque apareixerà en breu en elsuplement Lectura Dominicaldel diari Segre.

JosepMariaQueraltó. El cineasta que ha portat la seua col·lecció alvoltant de la història del cine a Lleida, entrevistat per l’equip de RNEdesplaçat des de Madrid per cobrir la gala de cloenda de la Mostra.

Page 22: Bondia.cat 19/04/2013

DIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 201306 LA MOSTRA AL DIA

EmotiuhomenatgeaTomásPladevalla l’IEI

LaFundacióAuladeCinemadela Col·lecció Josep Maria Que-raltó va nomenar ahir membrehonorífic Tomás Pladevall, undels directors de fotografiiamés reconeguts del cine enaquest país.

Pladevall (Sabadell, 1946)portamés de 300 treballs comadirectordefotografia, tantencurts com en llargmetratges, icomadirectord’il·luminacióenel teatre,enquèhatreballatso-bretotamblacompanyiadeJo-sepMariaFlotats iLaFuradelsBaus.

Així mateix, també ha sigutel responsabled’il·luminaciódeles cerimònies d’inauguració icloenda dels Jocs Olímpics deBarcelona’92.

En el cine, on va debutar el1974 amb Robin Hood nunca

muere, destaquen títols comTatuaje, La oscura historia delaprimaMontse,Elvicarid’Olot,L’Orgia, La torna, La batalla delporro, Puente de Varsovia, Ac-trius o El pianista.

Josep Maria Queraltó li vafer entrega del títol correspo-nent com a membre honoríficde la Fundació davant un con-vidat força especial, com vaser el mateix Groucho Marx,donant iniciaunaveritable fes-ta, en la qual no van faltar ni elcava ni una visita guiada perl’exposició Queraltó. Uns somrients Pladevall, Queraltó i Groucho.

A banda del cine,Pladevall ha

treballat al teatreamb Flotats i LaFura dels Baus

Membrehonorífic de la Fundació JosepMariaQueraltó

UNDELSMILLORSDIRECTORSDEFOTOGRAFIADELCINE

El Parlament deCatalunyadóna suport a laMostra

El Parlament de Catalunya, através de la seua Comisió deCultura, va aprovar per unani-mitat la proposta de resolució,presentada per la diputadad’ICVper Lleida, SaraVilà, quereconeix idónasuporta l’apor-tació cultural que fa la Mostrade Cinema Llatinoamericà deLleida. Segons va indicar la di-putada lleidatana, “la Mostragenerabeneficis socials, cultu-rals i econòmics a Catalunya”.Vilà, al Centre Llatinoamericà.

El cartell de l’edició 2013.

QuebonicssónelsanuncisdelFestivalEl Sol!El Cafè del Teatre es vaomplir ahir dijous per as-sistir, un any més, a laprojecció dels millorsanuncis quevan triomfaren l’ediciódel2013(ladel2013 encara no s’ha fet)del Festival Iberoameri-cano de ComunicaciónPublicitaria,mésconegutcom El Sol, que enguanyes farà a Bilbao.

LAIMATGE

Elpròxim17demaigespodràveureel ‘making-off’ de laMostraPerprimer copen lahistòria de laMostra, elmaking-offd’unaedició espodrà contem-plar demanera pública.Tindrà lloc el 17 demaig al CaixaForum i estarà realitzat i edi-tat pels alumnes delTaller que ha organizat CurtysMyfilm, dirigit per David Besora.

Page 23: Bondia.cat 19/04/2013

DIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 2013 07LA MOSTRA AL DIA

LaMostratéasseguratelplanterpera lesedicionsdel futur

LesMatinals infantils ja són totunclàssicen laMostradeCine-ma Llatinoamericà de Catalu-nya. Des de les primeres edici-on, Juan Ferrer, el seu director,haarribat ambunacordamb laRegidoria de Cultura de la Pa-eria per oferir una proposta ci-nematogràfica adreçada alsmés petits i provivent de l’altrecostat de l’Atlàntic. L’objectiuera oferir-los l’oportunitat deformar-se com a espectadorsactius id’apropar-losa ladiver-sitat cultural a través d’un cinenormalmentabsentals circuitscomercials convencionals.L’èxit ha sigut total, ja que to-tes les sessions, en el marc del

CaixaForum, han registrat unple de gom a gom. Més de1.500 nens i nenes de diferen-tes centreseducatiusdeLleidahan gaudit d’allò més ambSelkirk, el verdadero RobinsonCrusoe, el filmescollit enguanyper a les projeccions. Dirigidapor Walter Tournier, en stopmotion i ambgeneraciódefonsentecnologiadigitalde3-D,ex-plica lahistòriad’unpirata,ego-ista i jugador, que és abando-natpels seuscompanysenunailladesertaque li faràveurequeels seus sentiments egoistesestaven equivocats i que sónmolt millors l’amistat i la soli-daritat.

Les cues han sigutuna constant totala setmana en les‘Matinalsinfantils’.

Més de 1.500 nens inenes de primària

han passat, dedilluns a divendres,

pel CaixaForum

PLENSDEGOMAGOMALCAIXAFORUMENLES ‘MATINALS INFANTILS’

Laprimera ‘stopmotion’ fetaal’Uruguai

La pel·lícula que haomplert la pantalla alesMatinals infantilsha sigut tota una fitaper a l’animació del’Uruguai, ja que estractadelprimer filmfet en stopmotionenaquell país. Estàdiri-gidaperWalterTour-nier i amb tecnolo-gia 3D.

Page 24: Bondia.cat 19/04/2013

DIVENDRES, 19 D’ABRIL DEL 201308 LA MOSTRA AL DIA

“AMARSÉNOMÉSLIVAAGRADARELTREBALLDEVÍCTORERICE”

L’escriptor i cineasta AugustoM. Torres va ser protagonistadins de la Mostra de CinemaLlatinoamericà de Catalunya,en la qual va presentar, inserita lesSeccionsEspecials,eldo-cumentalMarséhabladeMar-sé, en el qual l’escriptor catalàanalitza les seusnovel·les i lesadaptacions cinematogràfi-ques.

És cert, o és una llegenda ur-gana, que Marsé és un delsescriptors que més descon-tents ha estat amb les adap-tacionscinematogràfiquesdeles seues novel·les?És completament cert... I miraque és un dels escriptors quemés vegades han arribat a lagran pantalla. De fet, nomésestava content amb el guióqueVíctor Erice havia fet d’ElembrujodeShangai, peròdes-présEriceva caure del projec-te i Trueba se’n va fer càrrec iel resultat, per aMarsé, va serlamentable.

I per què creu que no sónbo-nes, les adaptacions de Mar-sé?Ell ho explica al documental.Els cineastes veuen tan cine-matogràfiques les seues no-

vel·les que es limiten a trans-criure-lesgairebétextualment,sense anar més enllà, i, mal-grat que pugui semblar uncontrasentit, la cosa no acabade quallar...

Varesultarfàcil treballarambMarsé? Perquè també es diuque téuncaràcter forçacom-plicat...Jo no hovaig veure així. En unsopar d’amics, el 2011, li vaigproposar la idea i va acceptar

encantat...Hovamenregistrara l’abrildel2012al llargdedosdies i vuit hores de feina, endos sessions de quatre horesal matí... Allà, al seu despatx.Pensoqueestractamésd’unaentrevistafilmadaenlaqualellvaanalitzar laseuaobra i lase-ua relació amb el cine. Potserla clau va ser deixar que anésparlant, sense interrompre’lgaire... I aixívasortiruntreballfluïd i en el qual es diuenmol-tes coses.

Quà tal el recorregut deMar-

sé habla deMarsé?Home, que aguantés dos set-manesaMadrid iBarcelonavaser un gran què, una sorpresamolt agradable... Després heintentat passar-lo a la televi-sió, però a TVE ja m’han ditque no hi ha diners i de TV3noherebutencaracapsorpre-sa...

Vostè, com a referent cinèfil,ha trobat una adaptació mo-

dèlica d’un text literari deMarsé?Doncssí.El90,PacoBetriuvafer unmagnífic treball a partirde la novel·la Un día volveré,però va ser en una minisèrieper aTVE.

Vostèéstotunreferental’ho-ra de consultar qualsevol co-sa sobre el cine...Ho vaig ser... Internet ha aca-batambtotaixò.Ésmés,nosésin’escriurémés,de llibres.Ai-xò de laViquipèdia és per tre-molar... Quan vaig escriure2.500películas deHollywood,els correctors em discutienels continguts perquè deienque a la Viquipèdia hi ficavauna altra cosa...

Elcinetéfuturdavantdetan-tes ofertes televisives i des-càrregues a Internet?Sí, però amb altres planteja-ments. La màgia de la sala ésinsuperable. A més, a la te-levisió es passen la vida repe-tintsempre lesmateixespel·lí-cules.

Peracabar.Ambtantespel·lí-cules que ha vist, quina és laseua preferida?Marsé habla deMarsé.

XIX MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ DE CATALUNYA A LLEIDA. COORDINADOR: JOSÉ CARLOS MIRANDA.

TEXTOS:ALÍCIAGALVÁN I EVA CORTIJO. FOTOGRAFIA: HÉCTORZAMPAGLIONE I MOSTRADE CINEMALLATINOAMERICÀ DE CATALUNYA.

MAQUETACIÓ:PEPO CURIÀ. E-MAIL:[email protected]. MÉS INFORMACIÓ: WWW.MOSTRADELLEIDA.COM

AUGUSTOM.TORRESPRESENTADINSDELAMOSTRAELDOCUMENTAL ‘MARSÉHABLADEMARSÉ’, SOBRELESNOVEL·LESDEL’ESCRIPTORCATALÀ

ENTREVISTA > AUGUSTO M. TORRES