Butlletí El Comú - Núm. 01 - Juny 2014

8
EL COMÚ BUTLLETÍ MUNICIPAL DE L´AJUNTAMENT DE SANT PERE DE RIBES JUNY 2014 / NÚM.1 EDICIÓ BIMENSUAL EXEMPLAR GRATUÏT UN PLA DE 2 MILIONS D’EUROS CONTRIBUIRÀ A LA REACTIVACIÓ ECONÒMICA I SOCIAL DEL MUNICIPI EL CONSELL SOCIAL TIRA ENDAVANT I ES VOL CREAR UN NOU CONSELL DE CULTURA Els òrgans assessors i consultius, així com els espais de debat i participació, han guanyat prota- gonisme en els últims mesos. A part de la creació del Consell So- cial s’ha reactivat el de medi am- bient i se’n vol fer un de cultural. Pàgina 4 NOU SERVEI D’ASSESSORAMENT EN MATÈRIA D’HABITATGE A LES OAC EL MUNICIPI PRESENT EN BONA PART DE LES RUTES DE LA GUIA “PASSEJANT PEL GARRAF” L’Ajuntament i el Consell Comar- cal van signar un conveni que ha permès que l’Oficina d’Habitatge atengui dos cops per setmana als ciutadans de Sant Pere de Ribes a les dependències municipals de Ribes i les Roquetes. Pàgina 5 La publicació, editada per l’agèn- cia de desenvolupament econòmic comarcal Node Garraf, recull un total d’11 propostes d’itineraris per recórrer la comarca i desco- brir-ne racons, detalls i paisatges. Pàgina 5 El Ple aprova tirar endavant el Pla de Reactivació Municipal per als anys 2014-15 amb l’objectiu principal de fomentar l’ocupació i la reactivació social. Pàgina 3

Transcript of Butlletí El Comú - Núm. 01 - Juny 2014

Page 1: Butlletí El Comú - Núm. 01 - Juny 2014

EL COMÚBUTLLETÍ MUNICIPAL DE L´AJUNTAMENT DE SANT PERE DE RIBES

JUNY 2014 / NÚM.1EDICIÓ BIMENSUALEXEMPLAR GRATUÏT

UN PLA DE 2 MILIONS D’EUROS CONTRIBUIRÀ A LAREACTIVACIÓ ECONÒMICA I SOCIAL DEL MUNICIPI

EL CONSELL SOCIAL TIRAENDAVANT I ES VOL

CREAR UN NOU CONSELLDE CULTURA

Els òrgans assessors i consultius,així com els espais de debat iparticipació, han guanyat prota-gonisme en els últims mesos. Apart de la creació del Consell So-cial s’ha reactivat el de medi am-bient i se’n vol fer un de cultural.

Pàgina 4

NOU SERVEI D’ASSESSORAMENT EN

MATÈRIA D’HABITATGE A LES OAC

EL MUNICIPI PRESENT ENBONA PART DE LES RUTESDE LA GUIA “PASSEJANT

PEL GARRAF”

L’Ajuntament i el Consell Comar-cal van signar un conveni que hapermès que l’Oficina d’Habitatgeatengui dos cops per setmana alsciutadans de Sant Pere de Ribes ales dependències municipals deRibes i les Roquetes.

Pàgina 5

La publicació, editada per l’agèn-cia de desenvolupament econòmiccomarcal Node Garraf, recull untotal d’11 propostes d’itinerarisper recórrer la comarca i desco-brir-ne racons, detalls i paisatges.

Pàgina 5

El Ple aprova tirarendavant el Pla deReactivació Municipalper als anys 2014-15amb l’objectiu principalde fomentar l’ocupació ila reactivació social.

Pàgina 3

Page 2: Butlletí El Comú - Núm. 01 - Juny 2014

actualitatactualitatBUTLLETÍ DEL COMÚBUTLLETÍ DEL COMÚ

2

EL COMÚBUTLLETÍ MUNICIPAL DE L´AJUNTAMENT DE SANT PERE DE RIBES

EDITA: AJUNTAMENT DE SANT PERE DE RIBESREDACCIÓ: Departament de Premsa i ComunicacióASSESSORAMENT LINGÜÍSTIC:Servei Local de Català IMPRESSIÓ: Anman Gràfiques del Vallès S.L.

TIRATGE:5.000 exemplarsDISTRIBUCIÓ:Tegar MissatgeriaCONTACTE:[email protected]

EDITORIAL

Quan vaig assumir el repte de ser l’alcaldessaho vaig fer amb el convenciment que junta-ment amb els meus companys i companyes ila complicitat dels veïns i veïnes del municipipodríem tenir un Ajuntament millor que tre-ballés per i amb la gent del poble. I així hoestem fent.

En tot aquest temps crec que s’ha fet nota-ble que el nostre compromís és real i queestem portant a terme polítiques pensadesper a les persones, que garanteixen els ser-veis i drets socials i d’acord amb les necessi-tats del municipi.

Mai hem tingut afany de poder ni protago-nisme i per això ens esforcem a obrir les por-tes de l’Ajuntament a tots els ciutadans iciutadanes per donar-los veu i espais de par-ticipació, oferir-los informació clara i conti-nuada, creant nous marcs de debat idecisió... En definitiva, retornant-los la il·lusiói l’interès per la política municipal tot podent-ne formar part.

Per això, la recuperació d’aquest butlletí,així com la posada en marxa de la nova web,crec que són suficient motiu d’alegria en elcamí que estem fent per tornar a tenir unsmitjans de comunicació municipals transpa-rents i plurals que garanteixin el dret de la in-formació. Esperem que us agradin i us siguinútils.

AnnaGabaldài Felipe

AlcaldessaSant Pere deRibes

BÚSTIA CIUDADANAEn aquest espai publicarem lescartes que els veïns i les veïnesens feu arribar a la bústia electrò-nica del Departament de Premsa iComunicació ([email protected]). Els textos desti-nats a la secció han de tenir unaextensió de 600 o de 1200 caràc-ters com a màxim (títol i espais in-closos) i serà imprescindible quevagin degudament identificats ambles dades personals dels seus au-tors (nom, cognoms, adreça pos-tal, DNI i telèfon de contacte). Noes publicaran articles signats ambpseudònims.

L’objectiu de la “Bústia ciuta-dana” és fomentar la participacióciutadana, el debat sobre temesd’actualitat municipal i que tothom

es pugui expressar de maneralliure i oberta. Els comentaris deles persones usuàries que s’hi pu-bliquin hauran de ser respectuo-sos, adequats i que no continguinexpressions lingüístiques ofensi-ves, difamatòries, obscenes, insul-tants, etc., tot complint les normesbàsiques i universals de convivèn-cia i de respecte a la dignitat de lespersones.

L ’Ajuntament no es farà respon-sable de les opinions expressadesen les cartes que es publiquin i esreserva el dret de resumir-les oextractar-ne seu contingut, aixícom de publicar-ne aquelles queconsideri oportunes ateses les limi-tacions de l’espai.

Ajuntament de Sant Pere de Ribes 93 896 73 00Casal de la gent gran de Ribes 93 896 21 84Casal de la gent gran de les Roquetes 93 814 41 26CatSalut Respon 061Centre Bàsic de Salut (Les Roquetes) 93 814 51 82Centre Bàsic de Salut (Ribes) 93 896 26 86Centre Cívic l’Espai 93 811 57 83Deixalleria Municipal 93 893 51 11Emergències 112Espai Blau (Complex Esportiu Municipal) 93 896 48 20Hospital Residència Sant Camil 93 896 00 25Jutjat de Pau 93 896 32 55Mossos d’Esquadra 93 810 72 59OAC (Oficina d’Atenció Ciutadana) 93 896 73 00 (ext. 1)Policia Local 93 896 73 37Policia Local (urgències) 900 700 091Redós de Sant Josep i Sant Pere 93 896 32 49Servei gratuït de recollida de mobles 93 896 73 00Servei Local de Català 93 896 48 84Servei de Taxis 93 896 47 25

Telèfons d’interès

Page 3: Butlletí El Comú - Núm. 01 - Juny 2014

BUTLLETÍ DEL COMÚBUTLLETÍ DEL COMÚ

actualitat municipalactualitat municipal 3

El Ple de juny ha donat llum verda (amb elsvots d´UM9, CIU-VIA, ICV, PSC i l´abstenciódel PPC) a la proposta de l’equip de govern pertirar endavant el Pla de Reactivació Municipalper als anys 2014-2015 amb l’objectiu principalde fomentar l’ocupació i la reactivació social.Concretament, el que l’executiu pretén és quesigui una iniciativa que faci més dinàmica lavida social i econòmica del municipi i alhorapermeti generar ocupació entre la població. Elsàmbits d’actuació seran diversos (ocupació,serveis socials, habitatge, via pública, mediambient, cultura i equipaments públics) i espreveu fer a través de plans d’ocupació, con-tractacions menors i directes amb emprenedorsi empreses del municipi, convenis amb entitatssense ànim de lucre i col·lectius, entre d’altresfórmules. A més, vol ser un revulsiu per a au-tònoms i cooperatives de treball i es contemplala cessió d’ús de locals municipals desocupats(en règim de lloguer just) com a allotjamentd’emprenedors.

Gràcies a la feina prèvia que s’ha dut a termeal Consistori en els últims mesos en matèria degestió i administració, el govern disposarà de 2milions d’euros de romanent de crèdit que s’a-fegiran a les partides existents del pressupostde 2014, i aquelles que puguin ser incorpora-des el 2015, per tirar endavant les actuacionsnecessàries. Per a l’alcaldessa, Anna Gabaldà,el que ha permès presentar aquesta propostade reactivació és “tot el treball previ que

s’ha fet al llarg d’aquests mesos, des de

l’octubre, quan s’aprova la reducció del

cost de l’estructura política i les ordenan-

ces municipals, passant també per la crea-

ció del Consell Social Municipal i

l’aprovació del pressupost al febrer”.

Alguns exemples de projectes als quals esdestinaran més diners són obres de rehabilita

ció i millora en equipaments municipals (TeatreMunicipal de les Roquetes, El Local de Ribes o la Casa de la Vila) i actuacions a la via pública (enllumenat, jardineria, neteja viària, millores del clavegueram i xarxa d’aigua, supressió debarreres arquitectòniques, asfalt, pavimentaciói voreres). D’acord amb els criteris del ConsellSocial Municipal també s’eixamplarà el treballenvers els col·lectius en risc d’exclusió social is’obrirà una línia d’ajuts econòmics per a la re-habilitació i conservació del parc d’habitatgesdel municipi. El Pla de Reactivació Econòmicaes va donar a conèixer a la ciutadania en duessessions públiques que es van fer els dies 18 i19 de juny a Ribes i a les Roquetes, respecti-vament.

També s’eixamplarà eltreball envers els col·lectius en risc

d’exclusió social i s’obriràuna línia d’ajuts

econòmics per a la rehabilitació i conservació

d’habitatges

S’hi destinaran prop de 2 milions d’euros entre el2014 i el 2015.

LLUM VERDA AL PLA MUNICIPAL PER ALFOMENT DE L’OCUPACIÓ I LA REACTIVACIÓSOCIAL

SETEMBRE DE 2013SETEMBRE DE 2013

Els grups municipals d’UM9 i CIU-VIA, amb el suport

d’ICV, arriben al govern i presenten un Pla de Man-

dat amb tres eixos i propostes d’actuació concretes

per fer front a la situació social i econòmica del mu-

nicipi.

OCTUBRE DE 2013OCTUBRE DE 2013

S’aprova la nova estructura política i els costos

que se’n deriven, que permet reduir les retribucions

dels electes en 143.668€, a més de prescindir dels

càrrecs de confiança política.

També aquest mes s’aproven les ordenances

municipals per al 2014, amb una reducció de l’IBI

d’un 2%, la congelació de la majoria de les taxes

(com per exemple la de les escombraries) i algunes

altres modificacions, reduccions i exempcions de

determinades taxes.

DESEMBRE DE 2013DESEMBRE DE 2013

Es crea per unanimitat el Consell Social Muni-

cipal, un nou òrgan de participació comunitària

per a l’assessorament, consulta, proposta i par-

ticipació, en matèria de serveis socials al muni-

cipi.

FEBRER DE 2014FEBRER DE 2014

Després de dos anys prorrogat (2012 i 2013) s’a-

prova el Pressupost Municipal 2014, que ascen-

deix gairebé a 23 milions d’euros (22.798.197,38),

la meitat dels quals es destinaran als àmbits de Ser-

veis a les persones (25,45%) i Serveis territorials i

via pública (28,97%). La resta són pel Funciona-

ment intern de l’Ajuntament (21,24%), Governació

i mobilitat (10,21%), Deute (9,22%), Òrgans de

govern i mitjans de comunicació (3,77%) i Promoció

econòmica (1,14%).

MARç DE 2014MARç DE 2014

Govern i treballadors de l’Ajuntament signen un nou

conveni col·lectiu que estarà vigent fins al 2016,

desencallant així l’anterior conveni que portava dos

anys prorrogat. També va concretar-se un acord per

tirar endavant el protocol d’assetjament laboral

aprovat el passat dia 22 d’abril de 2014.

ABRIL DE 2014ABRIL DE 2014

L’Ajuntament signa un conveni amb el Consell Co-

marcal perquè l’Oficina d’Habitatge atengui di-

rectament els veïns i veïnes del municipi a les

dependències municipals de Ribes i les Roquetes

dos cops per setmana.

L’apu

nt

Page 4: Butlletí El Comú - Núm. 01 - Juny 2014

BUTLLETÍ DEL COMÚBUTLLETÍ DEL COMÚ

actualitat municipalactualitat municipal4

BREUS

El dia 14 de juliol s’iniciaran les tasquesde la reordenació viària i dels sentits decirculació de la plaça de la Vila i carrersdel voltant, que entrarà en funciona-ment el dia 1 d’agost. A partir d’aquestadata, el tram del c/ Sitges que passaper davant de la Casa de la Vila tornaràa obrir-se al trànsit i el c/ Mossèn An-dreu Malgà canviarà de sentit de circu-lació (en sentit Canyelles/Vilafranca).D’altra banda, el vial de la pl. de la Vilaoposat a la façana de l’Ajuntament i elc/ Sant Pere quedaran restringits al pasde vehicles i seran d’ús exclusiu per avianants. L’altre canvi importat és elque afecta el c/ Pere Carbonell i Grau,que tornarà a ser de sortida cap al c/Sitges. També s’arreglaran dues vore-res, s’adequarà la senyalització i s’as-faltarà algun tram.

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribesportarà a terme aquest estiu algunesobres de manteniment i millora alscentres escolars del municipi, com lasubstitució d’un interacumulador de500 litres d’acer inoxidable, lamodificació de canonades de lainstal·lació d’aigua calenta il’arranjament de goteres de l’escola ElPi; la substitució de diversos elementsdel sistema de calefacció de l’escolaRiera de Ribes; la pavimentació d’unapista i la substitució de finestresd’alumini de l’escola Les Roquetes,entre d’altres. També recentment s’hafet una actuació d’arranjament decanonades a l’escola Els Costerets i s’hipreveuen altres feines de rehabilitació.El cost global de totes les actuacionsascendeix a uns 40.000 euros.

LA REORDENACIÓ DE LAPLAÇA DE LA VILA A PUNT

PER L’1 D’AGOST

MÉS ESPAIS DE DEBAT I PARTICIPACIÓ

El Consell Social Municipal arranca amb bon peu iganes de fer coses. Des del gener passat Sant Pere de Ribes té unespai més de debat i de participació, el nouConsell Social Municipal, que sumat als altresconsells municipals ja existents (com el de MediAmbient, el Consell Escolar Municipal i el Con-sell de Cooperació i Ajuda al desenvolupament)s’erigeixen com una eina de diàleg i consulta dereferència per a l’Ajuntament i per a l’acció degovern. L’objectiu d’aquests òrgans no és capaltre que fomentar la participació dels veïns iles veïnes en la política local i implicar la co-munitat i a la ciutadania en els reptes munici-pals.

De les primeres trobades del Consell SocialMunicipal ja n’han sortit uns compromisos ini-cials i un pla d’actuació. A més d’unir esforços

i eixamplar el treball envers els col·lectius enrisc d’exclusió social, els seus integrants volenpromoure el treball comunitari i en xarxa entrela societat civil i l’Ajuntament; fomentar el vo-luntariat com a eina per millorar el treball so-cial; i convertir-se en un referent que permetitirar endavant noves idees i projectes.Aquest és el primer cop que es disposa d’unConsell Social i ja en formen part una vintenad’entitats i col·lectius de naturalesa diversa (so-cial, esportiva, educativa, etc.) que han creatunes comissions específiques de treball i estanelaborant un pla d’actuació amb objectius con-crets. Aquells que en vulguin formar partnomés cal que ho comuniquin a l’ajuntament através dels canals habituals.

La veu del poble agafa protagonismeLa creació de nous marcsde participació sempre haestat una de les voluntatsdel nou govern i per aquestmotiu també el procésd’elaboració del PressupostMunicipal del 2014 va dis-posar d’unes sessionsobertes a la ciutadania.

En aquesta línia, actual-ment s’està treballant en

la creació i posada enmarxa d’un nou òrgan as-sessor: el Consell de Cul-tura.

Aquest està pensat peraglutinar tots els agents isectors culturals del muni-cipi perquè formin part deles decisions que es pren-guin en aquest àmbit iquedi establerta un xarxa

de col·laboració i treballcontínua. També el ConsellMunicipal de Medi Ambients’ha marcat nous reptes i,a banda de fer una crida ala societat per augmentarel nombre de membres quel’integren, està ultimant laposada en marxa d’un bloga Internet com a eina decomunicació i difusió.

OBRES DE MILLORA IMANTENIMENT AQUESTESTIU A LES ESCOLES

Page 5: Butlletí El Comú - Núm. 01 - Juny 2014

BUTLLETÍ DEL COMÚBUTLLETÍ DEL COMÚ

territoriterritori 5

El municipi present en 5 dels 11itineraris del projecte Passejantpel Garraf

Les rutes “De Sant Pere de Ribes a Olivella i tor-nar”, “Sant Pere de Ribes-el Montgròs-font d’enZidro”, “Sitges-Sant Pere de Ribes”, “Vilanova ila Geltrú-castell de Miralpeix-Sant Pere deRibes” i “Vilanova i la Geltrú-Puigmoltó” hanestat incloses en el projecte “Passejant pel Gar-raf” que recull un total d’11 propostes d’itine-raris per recórrer la comarca i descobrir-neracons, detalls i paisatges.

Aquestes propostes, que responen a la de-manda continuada de visitants i turistes, s’hanrecollit en dos suports: una publicació en paperi una plataforma digital a la qual es pot accedirdes del web www.garraftour.com i des del QRde la publicació. La plataforma conté els itine-raris amb informació dels punts d’interès i dónala possibilitat de ser consultada online, descar-regar la informació en documents pdf i elstracks o recorreguts. També el plànol ja s’hadistribuït a les oficines de turisme de la co-marca. Aquests itineraris que es proposen desde Node Garraf Agència de Desenvolupamentsón el resultat del treball fet, en col·laboracióamb la Diputació de Barcelona, els ajuntamentsde la comarca, el Consell Comarcal del Garraf ientitats excursionistes, entre d’altres, per lacreació de la Xarxa de Senders del Garraf.Sobre aquesta Xarxa, que està senyalitzada desde fa un parell d’anys, s’han fet les 11 propos-tes, amb la intenció d’ampliar-les en el futur.

Durmi, AKO, Mon Bus i la Fundació Inform hanrebut un Premi ADEG 2014 en el decurs de “LaNit de l’Empresa” que organitza l’Associaciód’Empresaris del Garraf, Alt i Baix Penedès, ce-lebrada el dia 9 de maig a la Finca Mas Solers.En l’àmbit de la internacionalització es va reco-nèixer l’empresa Durmi (fabricants de lames i

gelosies) per la implementació en diferents pa-ïsos d’Europa. Per la seva trajectòria corpora-tiva es va premiar la Fundació Inform i el seuprograma SEFED de formació administrativa.En la categoria de cultura d’empresa, es va gu-ardonar a Marcel·lí Ferrer i Garriga, d’AKO Elec-tromecànica, per la seva trajectòriaempresarial i contribució a l’emprenedoria. Eldarrer Premi ADEG 2014 per a una empresa delmunicipi se li va atorgar a Autocars Mon Busper l’adopció de directrius orientades a l’eficièn-cia i la qualitat del servei tot destacant-ne laseva competitivitat amb el Premi especial Sage.L’acte va comptar amb la participació, entred’altres, del conseller d’Empresa i Ocupació,Felip Puig; el president del Foment del Treball,Joaquim Gay de Montellà; l’alcaldessa, AnnaGabaldà; i el president de l’ADEG, Jordi Solé iTuyà.

Quatre empreses del municipi guardonades ambels Premis ADEG 2014

Des de fa gairebé tres mesos els veïns i veïnesdel municipi disposen d’un nou servei d’asses-sorament en matèria d’habitatge que es prestaa les Oficines d’Atenció Ciutadana de Sant Perede Ribes. La iniciativa, que està tenint una moltbona acollida, ha estat possible gràcies al con-veni de col·laboració signat entre l’Ajuntamenti el Consell Comarcal que permet oferir, a lesdependències municipals de Ribes i les Roque-tes i dos cops per setmana, els serveis de l’O-ficina d’Habitatge. Així, les persones delmunicipi que ho necessitin ja no cal que es des-placin a Vilanova i la Geltrú per informar-se o

tramitar qüestions d’aquest àmbit, perquè elsdimecres els poden atendre a l’OAC de les Ro-quetes i el dilluns a l’OAC de Ribes, de 10 a13h.

L’Oficina d’Habitatge és un servei d’informa-ció, assessorament i tramitació de sol·licitudsd’ajuts per a la compra i la rehabilitació d’habi-tatges, la Renda Bàsica d’Emancipació, ajutsper al pagament de lloguer, ajuts per a propie-taris i tramitació de les cèdules d’habitabilitat,a més de les Borses de Lloguer i el registre desol·licitants d’habitatges de protecció oficial,entre d’altres.

AJUNTAMENT I CONSELL COMARCAL APROPEN L’OFICINA D’HABITATGE A SANT PERE DE RIBES

Page 6: Butlletí El Comú - Núm. 01 - Juny 2014

opinióopinió6

GRUPS MUNICIPALS

Des del setembre de 2013 els set regidors delgrup municipal socialista vam passar a l’oposi-ció a conseqüència del pacte de CiU-ViA (5),UM9 (5) i ICV (1) per impedir que continuésgovernant la força més votada a les eleccionsmunicipals de 2011.

Durant aquests nou mesos, els socialisteshem centrat la nostra tasca en quatre aspectesprimordials: 1) Establir un sistema d’escolta idiàleg permanent amb ciutadans i entitats. 2)Proposar al Ple solucions concretes per a lesnecessitats reals dels veïns tot presentant mo-cions i projectes. 3) Fiscalitzar el govern. 4).Elegir la nostra candidata a les eleccions muni-cipals (Abigail Garrido) i incorporar gent jove al’equip.

En aquest temps hem presentat propostes alPle –les quals han estat sistemàticament rebut-jades per la majoria absoluta de CiU-ViA, UM9i ICV, dos d’ells presumptament d’esquerres–,com la de posar al mercat de lloguer els habi-tatges de Garraf Promocions a preus socials,obrir el nou casal d’avis de les Roquetes o unPla de Xoc Social i Ocupacional per ajudar a lespersones i famílies que més pateixen. I mentreels socialistes fem propostes i escoltem a lagent, la nova majoria del govern es dedica acrear conflictes (cas de la Hermandad del SantoCristo o el de la zona de la plaça de la Vila); autilitzar el poder per beneficiar a qui volen (casde Can Pere de la Plana o de les obres d’unaentitat a la qual pertany un regidor); i a inten-tar fer callar a qualsevol veu que no sigui laseva i molt especialment, i amb les pitjors for-mes que mai s’hagin vist als Plens, a la de laportaveu socialista a qui voldrien emmordas-sada.

Malauradament a moltes persones, empresa-ris i emprenedors no els hi han calgut noumesos per veure i patir les pèssimes formes delnou govern, ni per observar la prepotència i lamala educació que gasten alguns dels seus re-gidors –també als Plens i reunions-. De formaespecialment evident (amb la televisió davant)la Sra. Gabaldà i els senyors Garriga i Giralt nohan tingut cap mena de rubor a mofar-se i fal-tar al respecte a membres de l’oposició quegosen contradir-los o criticar-los. No és, doncs,només un guirigall de govern, sinó també ungovern autoritari, poc transparent, oligàrquic id’uns quants que només governen per a unspocs.

El setembre passat CiU-ViA va formar governconjuntament amb UM9, amb el suport d’ ICV.En aquests mesos hem treballat a fons. El nougovern ha fet un important esforç per generaren l’estructura de l’administració local novesmaneres de fer més dinàmiques i desenvoluparidees i projectes que millorin els serveis muni-cipals. El canvi de govern ha de servir per pas-sar de la monotonia del “sempre s’ha fet així”a la recerca de noves formes de treballar desd’uns objectius polítics clars i amb la col·labo-ració dels diferents agents implicats en el con-junt del municipi.

Ha estat complicat. No ho neguem. La situa-ció de crisi generalitzada i també, i de maneramolt important, les noves lleis reguladores del’administració local dictades pel Govern espa-nyol, limiten en gran manera el marge de deci-sió i la capacitat de treball de l’Ajuntamentsobre els seus propis recursos. No és una ex-cusa.

CiU-ViA es va presentar a les darreres elec-cions amb la voluntat de governar i amb elpressentiment de que no seria fàcil. Tot i aquestentorn, i als pocs mesos que fa que estem alcapdavant del Consistori, hem aprovat els pres-supostos després de 2 anys de tenir-los pror-rogats; s’ha constituït el Consell Social; s’hadesencallat el conveni amb els treballadors mu-nicipals; i s’ha configurat el Pla de Reactivació–que ha de comportar una millora de serveis iequipaments i gràcies al qual les inversions ne-cessàries revertiran en millores socials que, perpetites que siguin, seran importants-.

Sempre hem estat convençuts que Sant Perede Ribes té un gran potencial. Que els veïns iveïnes de Ribes, de les Roquetes, dels barris iurbanitzacions volen una societat més activa,més solidària i que volen viure en un entorn deconvivència on poder tirar endavant les sevesvoluntats individuals i col·lectives. Ara, com amembres del govern, se’ns fa evident més quemai aquest neguit. I el tenim present en les de-cisions que prenem i en la nostra manera defer.

Les accions que ha portat a terme el nostregovern fins el moment han de possibilitar unamillor capacitat de resposta de l’Ajuntament aaquestes voluntats de la ciutadania. Per aixòtreballem i en això estem treballant.

BUTLLETÍ DEL COMÚBUTLLETÍ DEL COMÚ

CIU-VIA, UM9 I ICV: NOU MESOS DEGUIRIGALL, AUTORITARISME I

MALA EDUCACIÓ

MÉS EFICÀCIA, MÉS EFICIÈNCIA,MÉS ATENCIÓ ALS CIUTADANS:

LES COSES QUE JA HEM CANVIAT

Secció dedicada a lapublicació d’articles iescrits d’opinió delspartits polítics ambrepresentació al Plede la Corporació.

Page 7: Butlletí El Comú - Núm. 01 - Juny 2014

BUTLLETÍ DEL COMÚBUTLLETÍ DEL COMÚ

7opinióopinió

Des del grup municipal d’UM9-PA donem labenvinguda al nou butlletí municipal. Ens sembla prou encertat el nom, per tenirunes connotacions diferents a d’altres butlletinsd’altres municipis, que es redueixen a destacarla tasca duta a terme per l’Ajuntament. Això sino són directament propaganda institucional, opitjor, partidista de qui ostenta el govern mu-nicipal. El comú és allò que ens pertany a tot-hom, i és un terme utilitzat especialment enl’àmbit local.

Encoratgem l’Equip de Govern que faci reali-tat les intencions que es desprenen de l’elecciód’El Comú com a capçalera del butlletí munici-pal i que aquest nou mitjà de comunicació nosigui quelcom fet des de la institució sinó queels seus continguts sorgeixin de la comunitat ique la tasca de l’Ajuntament sigui posar a dis-posició d’entitats, col·lectius i ciutadania en ge-neral, un instrument en forma de mitjà decomunicació, un altaveu dels interessos, pre-ocupacions i iniciatives de la gent.

Celebrem el nou rumb en la política comuni-cativa de l’Ajuntament. Posar fil a l’agulla a lanova web municipal ha estat un encert i tambél’edició d’aquesta publicació. Considerem, però,que s’ha de continuar perquè la informació ésessencial, és el primer pas, per a la creaciód’una massa crítica, d’una ciutadania participa-tiva, que sigui activa en la crítica i la propostaper tirar endavant la nostra comunitat en totsels àmbits: econòmic, social, cultural i polític.

En la conjuntura actual s’ha de suplir lamanca de recursos econòmics amb creativitat,quan s’ha de contraposar el treball comunitari iel voluntariat al benefici particular. Aquestsprincipis no han de ser aliens als mitjans de co-municació municipals.

L’austeritat, paraula prostituïda per unaclasse política súbdita del poder financer, no potser l’excusa per deixar d’informar la ciutadaniai de donar-li la veu. La sobrietat no és un termeincompatible amb l’impuls i el rigor si s’empra,com dèiem abans, la creativitat i el treball co-munitari. Sovint s’ha vist l’Ajuntament, la ins-titució municipal, com un fre a aquestsprincipis. Li hem de donar la volta per tal quesigui el catalitzador de l’expressió popular enmatèria de comunicació. Tan de bo la creaciód’aquest butlletí sigui el primer pas per a la re-cuperació d’altres mitjans municipals. Tan debo el proper sigui la ràdio.

Volem donar la benvinguda als lectors del But-lletí Municipal, amb aquest article de la màximaactualitat:

El mes de setembre de 2014 Josep AntoniBlanco va comunicar als portaveus dels grupspolítics municipals la seva renúncia al càrrec.Després de la dimissió es va realitzar un acted’ investidura per elegir el nou alcalde a travésdel procediment basat en el marc legal vigent.Això vol dir que els grups municipals han de di-positar el seu vot a favor de la persona queconsiderin que ha de ser el nou alcalde del mu-nicipi, sempre que aquest aconsegueixi la ma-joria absoluta de vots; si no s’aconsegueix lamajoria absoluta passa a ser alcalde el porta-veu de la força política amb més representació,és a dir, la més votada pel poble en les últimeseleccions municipals. Fruit d’ aquest acte es vadonar un gir a l’alcaldia a favor de la candida-tura d’UM9 amb el suport de CiU i ICV-Verds.

Doncs bé, davant d’aquesta situació, a ningúse li va ocórrer exposar públicament que el noualcalde havia de ser triat pel poble en uneseleccions municipals? Ningú va parlar de demo-cràcia real o de democràcia profunda, expres-sions tan de moda ara. I això per què? Doncsperquè tots van entendre que la legislació vi-gent és la que estipula aquest tipus d’actes iningú ho discuteix. La llei es compleix que peraixò estem en una democràcia.

Fem aquesta reflexió perquè després de leseleccions europees certs entorns estan interes-sats a extrapolar els resultats a altres nivells jasigui en l’àmbit territorial, estatal i fins i tot mu-nicipal. Seguint aquesta premissa ens pregun-tem per què no extrapolar el cas abans exposata la decisió del Cap de l’Estat d’abdicar i deixarpas al seu successor? La legislació vigent ésmolt clara, la Constitució té establert el procésa seguir sense cap tipus de dubtes i els quevolen veure en la decisió del Rei una oportuni-tat per obrir una escletxa en l’ordre constitu-cional es troben que aquest mateix ordreconstitucional és el que garanteix la continuïtaten la prefectura de l’estat d’ acord amb el con-sens de 1978.

Es pot aprovar una altra constitució? És clarque es pot. Només cal reunir la majoria neces-sària al Parlament, però fins que això no passila voluntat del poble és la que està escrita enla Carta Magna.

En aquestes línies pensem que cal que posemaccent a posar damunt de la taula els motiusdel compromís que tenim i exercim envers enmunicipi. Sovint quelcom que no es veu, no escomenta i queda en no res per un conjuntd’anècdotes i de falses esperances, així comaspectes que no per menys importants, acabenamagant els objectius reals.

El nou pla de reactivació local, enfortirl’administració local per assumir més i nousserveis, ha estat la primera lluita i ara és elnostre compromís. Fa 11 anys que personesque creiem fermament que és possible canviarles coses i que a més a més és necessari,tenim una representació en el ple municipalque ha passat per diferents fases.

En els darrers anys, hem estat al costat deles persones per millorar conjuntament elsrecursos al nostre municipi. Sabem també, queni de bon tros hem esgotat els propòsits i elsprogrames, sobretot en la primera meitatd’aquesta legislatura. Però seguim demanant iexigint el mateix, i amb el mateix èmfasi.No parlem només de projectes. On de bensegur podem coincidir. I coincidim amb altrespartits polítics. Parlem de les formes, parlemdel detall, parlem de l’ètica, parlem delcompromís, parlem, senzillament que es faciallò que es diu. Parlem de trencar amb lapolítica del parany.

Aquella en la qual la política passa perdefensar espais propis i no ideals, espais propisi no projectes, espais propis i no compromisosreals.

Avui, en aquest espai no volem recordar quèhem fet i evocar què pensem fer. Hem fet ifarem allò que, més enllà de la concreciód’accions, suposa una lluita i un compromíspels drets socials, el treball, la vivenda digna,l’educació, les beques i ajudes, i al costat, ladignitat, la igualtat d’oportunitats i lanecessària llibertat.

Ara que hem recuperat les places i clamemper una societat realment lliure, igual, digna isobirana, des del nostre municipi, des delspobles, podem assolir un paper rellevant,necessari i per què no dir-ho, tambéimprescindible. Depèn de nosaltres, homes idones, joves, infants i de nosaltres en depènla decisió. Construir una societat des de baix,és reconèixer en primera instància que és en elpoble on tot pot començar.

EL COMÚ ÉS ALLÒ QUE PERTANY A TOTHOM

NORMALITAT DEMOCRÀTICA ACABEM AMB LA POLÍTICA DELPARANY

Page 8: Butlletí El Comú - Núm. 01 - Juny 2014

Per començar, li demanemque ens expliqui quines sónles tasques que es fan des del’Associació de VoluntarisSant Camil.

Els voluntariat de Sant Camil fun-ciona des de fa 38 anys, quan esva construir l’hospital a Sant Perede Ribes. En aquests moments hiha 110 voluntaris, aproximada-ment, que es distribueixen se-gons la feina que tenim. Lesdiferents tasques que duem aterme es poden dividir de la se-güent manera: en primer lloc laresidència, on celebrem activitatstant a dins (les festes tradicionalsde la castanyada, Nadal, Reis,berenars amb actuacions musi-cals,...) com a fora del centre(sortides a Montserrat, Delta del’Ebre...); l’Espai Caixa, un centred’escolta i acompanyament demalalts que es troben al final dela seva vida; La Casa de Tots, onacollim persones grans que in-tentem acompanyar i distreuredurant unes hores al dia; el Bancdels Aliments, al qual nosaltresanomenem d’ajuda solidària, ique reparteix els aliments queens arriben a nosaltres entreaquelles famílies que més ho ne-cessiten; el banc de sang, ques’encarrega de cercar donants desang a l’entrada de l’hospital; i,finalment, la celebració de la pa-raula, en què es fa una lectura del’Evangeli i es dóna la comunió ales persones creients.

Ens podria explicar quin és elperfil de la persona voluntà-ria?El voluntari és una persona agra-ïda, disposada a donar part delseu temps. D’alguna manera volretornar a la societat allò que

modestament ha rebut. La majo-ria, jo diria que un 80%, són gentjubilada. Jo faig des d’aquí unacrida a la gent jove, i nosaltresper gent jove ens referim a partirdels 50 anys, perquè s’incorporincom a voluntaris, perquè aquí hiha molta feina a fer.Els voluntaris reben alguntipus de formació?Sí, molts cops parlem de relaciód’ajuda, d’empatia, de comunica-ció. Sense anar més lluny, a prin-cipis d’abril vam fer unesjornades titulades “Escoltar ésmés que escoltar”, perquè aquí,més que parlar nosaltres, del quees tracta és d’escolar la gent,d’acompanyar-la. Penseu quemolts d’ells necessiten parlarperquè a vegades no tenen ningúper comunicar-se. Hi ha malaltsque no els visita ningú, solamenttenen la companyia del voluntari.Així mateix, alguns voluntaristambé reben atenció psicològica,sobretot els que hi ha l’EspaiCaixa. No és el mateix fer de vo-luntari a la residència, amb per-sones grans, que aquí, amb gentque està al final de la seva vida.De tant en tant, per les històriespersonals amb què es troben, elsvoluntaris queden una mica im-pressionats i el que no pot ser ésque s’emportin el problema acasa.

Quines serien les iniciativesde les quals se sent més or-gullós?Per mi, les 3 coses més impor-tants, sense desmerèixer les al-tres, serien aquestes: l’atenció ala residència, l’Espai Caixa i elBanc dels Aliments. Jo com a res-ponsable del voluntariat emsento orgullós de la tasca que fantots els voluntaris de la residèn-

cia que, a més a més, són tanresponsables que si un dia nopoden venir ho comuniquen. Emsento molt orgullós de l’EspaiCaixa, perquè crec que s’ha fetuna bona tasca, els voluntariss’han compromès també. I, evi-dentment, també em sento moltsatisfet de l’ajuda solidària delbanc dels aliments que s’ha con-vertit darrerament en un delsprojectes estrella d’entre tots elsque fem.

Tenen pensat algun projecteper posar en marxa propera-ment?D’entrada acabem de firmar unconveni de col·laboració amb l’A-juntament de Sant Pere de Ribes.Hi ha molt bona coordinació i co-municació. D’altra banda, enstrobem amb voluntaris que tenenmoltes idees com dur a terme lacreació d’uns horts urbans.Doncs bé, aquesta podria ser unapossibilitat, sempre estem obertsa nous camins, a tot el que siguiestar al costat de la gent quemés ho necessita, aquesta és lafinalitat.

Voldria afegir alguna cosamés com a punt i final?Sí, vull agrair al municipi la sevasolidaritat. El millor de Sant Perede Ribes és la seva ciutadania,molt generosa. També voldriadestacar el treball que es fa desde les escoles amb l’objectiu desensibilitzar els seus alumnes enqüestions solidàries, com per ex-emple el tió solidari que té lloc elmes de desembre. Finalment, hed’agrair sincerament la tasca detots els voluntaris que vénen aquíper col·laborar amb nosaltres do-nant part del seu temps.

Redacció

BUTLLETÍ DEL COMÚBUTLLETÍ DEL COMÚ

8 gent d’aquígent d’aquí

“Hi ha malalts que noels visita ningú,solament tenen la

companyia del voluntari”

Joan PratsResponsable de l´Associació Voluntaris Sant Camil

Associació Voluntaris Sant Camil

93 896 00 25 o 607 764 863, [email protected],www.camilos.es, www.csg.cat

+ informació+ informació