Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

20
Número 8 Març 1993 FULL INFORMATIU Alexandre Galí, 24-26 - Telèfon 352 38 51 - 08027 BARCELONA

description

Josep Sadurni Butlletins 5a epoca. Extret de: http://congres.net16.net/butlleti.htm

Transcript of Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Page 1: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Número 8 Març 1993

FULLINFORMATIU

Alexandre Galí, 24-26 - Telèfon 352 38 51 - 08027 BARCELONA

Page 2: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.2Full Informatiu Març 1993

SUMARI

Editorial ................................. 3Competicions oficials .............. 4II Torneig social d’escacs actius 8Notícies socials ...................... 9Actualitat internacional ........... 11Partides ................................. 12Partides Fischer-Spassky ......... 13Normativa d’avaluació F.C. d’E. 16Lleure ................................... 19Problemes d’escacs ................ 20

HORARI D’OBERTURADEL CLUBDe dilluns a dijous ...................... de 18 a 22h.Divendres ................................ de 18 a 02h.Dissabte ................................. de 18 a 22h.Diumenge * Si hi ha competició ........... de 09 a 15h.

* Altrament ..................... Tancat

Full informatiu. 5ª Època.Any II. Número8: març de 1993

Redacció,compaginaciói títols: Iván Bellosoi JosepSadurní

Col laboradors:PereMartínez,Lluís Lanza,Javier GasquesJoséRamírez,Frederic Andreu,Xavier Salvatella,Carlos Oliver

Xavier Morte i Javier González

CLUB D’ESCACSCONGRÉS.AlexandreGalí, 24-26.Barcelona.Telèfon:352 38 51

AquestFull Informatiu s’ha acabatd’imprimir el dia 5 de març de 2007

Page 3: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.3Full Informatiu Març 1993

Editorial

Campionatper equipsde Catalunya

Per Lluís Lanza

Estemparticipant, com cada any, en el campionat

per equipsde Catalunya,enguanyamb cinc equips,i crec

francamentque cal agrair profundamenta tots aquests

jugadors que, setmanaa setmana,ens llevem d’hora diu-

mengeper anar a defensarels colors del nostreClub, des

del primer equip fins el darrer; uns amb aspiracionsde

pujar, d’altres en lluita per a no perdre la categoria, i el

cinquè format per jugadors nous amb la il lusió del seu

primer torneig federat.A tots ells hemde donar el nostre

agraïmentpel seusacrifici i, per acabar,hauríemde trac-

tar de convèncera aquells jugadors que no juguen,o ho

fan esporàdicament,per tal que participin a totesles ron-

desper a poderarribar méslluny ambels nostresequips.

FE D’ERRADESAl númeroanteriordel nostreFull Informatiu hi ha algunserrors,un d’ells força important:A la pàgina10, en els equips"C" i "D", on diu "Pugena 2ª provincial els primersclassificats",ha dedir "Pugena 2ª provincial els dos primers classificats",o sigui, que els nostresequips tenenméspossibilitatsde pujar.Altres errorssón:A l’editorial, on diu "comflictius" ha de dir "conflictius".A la pàgina4, paràgraf1, línia 12, on diu "Si s’arribavaa la 40..." hade dir "Si no s’arribavaa la 40".A la pàgina7, a la llista delsPreferents,al número28, el nom correcteésJoséManuelGómez,i noJoséMaría, com deia.Aquesterror no éstan solsnostreja quea les llistes presentadesa la Federacióconstacom a J. María.A la pàgina12, a l’article "ProblemesELO per al J. González",on diu "Quanva participaren l’Opende Badalona...", ha de dir "Quanva participaren l’Open del FomentMartinenc..."

Page 4: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.4Full Informatiu Març 1993

COMPETICIONS OFICIALS

51è CAMPIONAT DE CATALUNYA PER EQUIPSEn el momentderedactaraquestainformacióportemdisputadesaproximadament

la meitat de les rondesde la competició.Hem demanatals delegatsque ens facin unbalançde com van llurs equipsa mig campionat.

EQUIP "A" (Divisió d’Honor):Per José Ramírez López

Classificació:1. Vulcà 5 punts2. Terrassa 4 ½ «3. Sitges 4 «4. Barcino 3 «5. CerdanyolaVallès 2 ½ «6. Congrés 2 «7. FomentMartinenc 2 «8. SantJosep 2 «9. Hortenc 0 «

10. Centelles 0 «

Aquestaés la classificaciódesprésde la 5a. ronda,a partir de la qual i en vistadels resultatsen aquestescinc rondes,si exceptuemal Vulcà per dalt i Hortenci Cente-lles per sota,esdedueixla granigualtatentrela restadelsequips.El nostrepaperfins elmomentés digne, i per a fer desdir veus que he oït dins del Club i que són pròpiesd’algú que desconeixquè son els escacsen l’"élite" de Catalunya,així com el nostrepotencial,diré (i emremetoals fets)queestemencondicionsde lluitar ambqualsevoldetu a tu; ambun granhandicapafegit queno té la restad’equips:exceptuantalgun juga-dor, cal dir queel primer equipno té jugadorsde recanviamb la suficientgarantiacomper a jugar a la Divisió d’Honor. És alarmantque cap jove no estigui en condicionsdejugar a l’equip "A", ells hauriende serel recanvinaturalals queen algunany afluixemel nivell. Tempshi hauràper a estendre’sen aquesttema,queany reraany va erosionantels fonamentsesportiusde l’entitat.

El campionatrondaa ronda:1a. Ronda:Hortenc-Congrés = 4½-5½

Són proverbialsels nostresdolentscomençamentsen el campionatper equips,independentmentde la categoriadelsnostresrivals, i a fe queestiguérema puntdeseguirla tradició; francament,un empata 5 no haguésestat injust. Jo mateix vaig entaularimmerescudamentunapartidaen la queestavamolt inferior, mésaviat perdut,i que tansolsgràciesa un llastimóserror del meucontrarivaig aconseguirempatar.

Page 5: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.5Full Informatiu Març 1993

2a. Ronda:Congrés-Vulcà = 4-6Disposàremd’una ocasióúnicaper a guanyarper primer cop al Vulcà, i no són

pasconjectures,doncsa última hora en Jordi Tejero va deixar escaparunestaulesi enBielsava perdreunapartidaambunesmolt seriosespossibilitatsde victòria.3a. Ronda:Terrassa-Congrés = 7½-2½

Resqueobjectar,tot i queel resultatésmassaampli pelsnostresmereixementsi possibilitatsen algunespartides.4a. Ronda:Congrés-Centelles= 9-1

No hi ha gairea comentar.El Centellesen tot el campionatha estatincapaçenels seuscinc encontresde passardels2 punts.5a. Ronda:Sitges-Congrés = 6-3

Va quedarpendentde decisió federativala partidadel J.A. Pérez,la qual a lavistadel reglamentésfavorableal nostrejugador.Crecqueel resultatfou injust, doncshihavia partidesamb clara franquícia(una guanyadai d’altres amb material i millor posi-ció) les qualsesvan ensorrar.

Com a balançd’aquestescinc rondesésde destacar:- Tenim dos primerstaulersa l’alçada de qualsevolgran equip: Jordi Tejero,3

puntsde 5, i Jordi Gros,3 ½ de 4.- El nivell exhibit fins araésbo, i no hemde passardestretsper a mantenir-nos.- Excepcionalstambéelsnostrestaulers9 i 10: Salvoi Martínez,amb4 puntsde

5 possibles;ambdósromanenimbatuts.

EQUIP "B" (1a. provincial):Per FRED

Un cop jugadesles quatreprimeresrondesdel Campionat,consideroqueaquestequiphauràde lluitar àrduamentper a mantenirla categoriaja queper culpade "l’arbi-tratge i l’amor" hem sofert baixes molt importants:Saperas(que ens ha impedit decomptarambMartínez),Ciurana,NegreSaguési Vinyals.

Actualmentportemdospunts(guanyàreml’Ideal Clavé,entaulàremambel SantJosep"B" i La Colmena"B" i vam perdreambla U.G.A. "B"). L’equip estàformat pelssegüentsjugadors:El grup de la "vella guàrdia": Moranta, Fernández,Inglés i el quesotscriu(Andreu).Els "joves veterans":Marín, Pons,I. Pérezi Casals.El "grup de no-vells", compostperJavierGonzález,quehaacusatenexcésla duresad’aquestacategoriai "pichichi" Asensio,granapostade joventut i classerealitzadaper la JuntaDirectiva, ladecisióde la qual aplaudeixo.

I per últim, tot i serel mésimportantper a mi, vull ressaltarla "tornadaa casa"de la TeresaCanela(una de les pioneresd’aquell inoblidableequip "F" composttotal-ment per jugadores)que tantsdies de glòria esportivaensha fornit en les sevesactua-cions individualsdins delsCampionatsde Catalunyai d’Espanya.

Page 6: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.6Full Informatiu Març 1993

EQUIP "C" (3a. provincial):Per Lluís Lanza

Desprésd’haverbaixatde 2a.Provincialcrèiemquepujar aquestany seriacosade bufar i fer ampolles,però,gràciesa la F. C. d’E., s’ha transformaten una tascaproudifícil, ja quesis delsequipsdel nostregrup estanen la mateixasituacióquenosaltres.

Jugadescinc rondesanemencapçalantla classificació,empatatsa 5 puntsambelSantAndreu "B" i l’U.G.A. "C", la qual cosaensobliga a lluitar amb ells per l’ascens;amb l’U.G.A. "C" el diumengedia 7 de març i amb el Sant Andreu "B" a la darreraronda,el dia 28 de març.

Cal destacarquea quatredelsencontresensvam imposara darrerahora,patint,però la veteraniadelsnostresjugadorss’ha imposat.

En quantals jugadors,nomésen Lanzaha jugat totes les rondesamb el "C" iporta 4 punts. El segueixenen ordre d’assistènciaPradesamb 3 punts de 4 partides,Gómezamb1 ½ de 4, Sadurníamb2 ½ de 3, i Sorribasi Jordan,amb2 de 3. En totalhandefensatels 8 taulersdel tercerequip18 jugadorsa les diferentsrondes.

EQUIP "D" (3a. provincial):Per Javier Gasques

Desprésde realitzats5 matxs,el Congrés"D" no ha cedit ni un sol punt. Haguanyattots els encontresdisputats.Cal destacarla bonavoluntat i l’esforç realitzatsperla majoriadels jugadors,car hi ha setmaneson resultapràcticamentimpossiblela capta-ció de participants,la qual cosafa un encontreméssofert.Actuació de l’equip:1a. ronda:Congrés"D"-Gaudí "D": 6-22a.: Foment"F"-Congrés"D": 2½-5½3a.: Congrés"D"-A. Colón "C": 6½-1½

4a.: J.Maragall"A"-Congrés"D": 2½-5½5a.: Congrés"D"-Cecob"B": 7-1

Cal recalcarquetan solss’hanperdut3 partidesal llarg de tots els encontres.Individualment,cal destacarels bonspapersfets fins ara per Pallás(4½ de 5), A. Gon-zález(4 de 5), Benedicto(3 de 3) i Bañon(2 de 2).

EQUIP "E" (Classificacióa 3a.):Per Xavier Salvatella

M’han demanatque com a delegatde l’equip "CongrésE" redacti una breuvaloracióde l’actuacióde l’esmentatequipen aquestesquatreprimeresrondesdel Cam-pionat d’Escacsper equipsde Catalunya.En aquestsentit, tenint els resultatsa la mà(unamitjanademig puntper ronda)i fent un esforçperserobjectiu,hedeconfessarquesentoun optimismemolt contingutenversels nostresresultats.

Desdel punt de vista positiu cal destacarquetot i ésserun grup format per cincterceres(la gran majoria dels qualssom novells en campionats)hem aconseguitempatscontraequipsquepresentavensuperioritato bé numèricao bé qualitativa.

Tanmateixel meu optimismeés forçosamentcontingutpel fet que fins ara nohemtret prou profit de la nostramitjanad’edatsovint força superiora la delscontraris.

Page 7: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.7Full Informatiu Març 1993

I OBERT D’ESTRASBURGPer CarlesOliver

Des del 27 de desembreal 3 de generes va jugar a la ciutat d’Estrasburgelprimer Obert Internacionald’Escacsorganitzatpel Foyer de l’ Étudiant Catholique. EnManuel Llopis i el CarlesOliver van aprofitar uns dies de vacancesper combinarelturisme amb els escacs.Tot s’ha de dir, el turisme va resultarquasi més dur que lespartides,ja queles visitesa la Catedral,al ParlamentEuropeu,als jardinsde l’Orangeriei a La PetiteFrance, un barri clàssic,les fèiem a temperaturesde molts graussotazero.El torneigel va guanyarel MestreInternacionalfrancèsL. Roos,amb7 puntsi mig de9.En ManuelLlopis va jugarambla sevasolidesahabitual,no va perdrecappartidai esvaclassificardotzèamb 6 punts i mig. En CarlesOliver va fer 5 punts i mig; desaprofitàposicionsclaramentfavorablesen les darreresrondes.

A la secció corresponentd’aquestbutlletí podeu trobar una partida d’aquesttorneig.

OBERT DE LA U.G.A. i OBERT DE LA LIRAPer Javier Gasques

Últimaments’han disputatdos torneigsper a segonesi tercereson hem tingutunaparticipacióno molt notable,ja quetantsolss’hanpresentatdosjugadorsper torneig.Això pot serdegutals horarisi diesde celebració.

El primerd’aqueststorneigsva serel de la U.G.A., el qualesjugavaelsdimartsa partir de les nou del vespredesdel 12 de gener.Els jugadorsinscrits van ser CèsarRovira i JavierGasques.El campionaten sí consistiaen jugar segonesi terceresen unúnic grupa vuit rondes.Cal destacarl’ascensa segonadel CèsarRoviraambunapuntua-ció de 5 puntsi un excellent torneig.En Gasques,tot i fer també5 puntsi partidesinte-ressants,no va aconseguirpujar.

L’altre torneig és el de La Lira, el qual s’estàjugant els divendresa la nit desdel dia 15 de gener.A diferènciade l’anterior s’han separatles categoriesen diferentsgrups.En el de terceress’hi presentàen CarlosVignoli i en el de segonesen JavierGas-ques.Cal destacarla bona participaciód’ambdósjugadors.El primer, tot i que no tépossibilitatsd’ascens,ha desenvolupatun bon torneig, fent 4 punts;ha perdut les sevespartidesclau per destretsde temps,no pasper posicióansal contrari,ha aconseguitex-cel lentsposicionsquehadesaprofitata causadel rellotge.No obstant,la sevaqualitatdejoc és suficient per aconseguiraviat l’ascens.Millor paperestàfent en Gasques,que afalta d’una jornadaencaraté possibilitatsd’assolirels 6 puntsdesitjats,ja quenoméshaperdutduespartidesambels dosprimersclassificats.A falta d’una ronda,les cosesestanaixí: 1er. Paniego,6½; 2n. Pérez,5½; 3er. a 5è. Gasques, Hernandoi Smith, 5.

CAMPIONAT JUVENIL DE CATALUNYADos jugadorsdel nostre Club estanparticipant en les fasesprèvies d’aquest

torneig,es tractadelsgermansJavi i Alberto González.Desprésde 4 rondes(de 6) dis-putadesen Javi porta3 puntsi l’Alberto 2. Més informacióal properbutlletí.

Page 8: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.8Full Informatiu Març 1993

II TORNEIG SOCIAL D’ESCACSACTIUSPer Lluís Lanza

Es va jugar aquesttorneig els dies 15, 22 i 29 de gener,per sistemasuís,ambtres rondesdiàries i la participacióde 22 jugadors.El ritme de joc era de mitja hora afinish. El sorteigde les rondess’avançavaa cadadia de joc, la qual cosaafavoriaals ju-gadorsde númerode rànkingmésbaix.

Cal destacarla participacióde6 jugadorsdel primer equip,la qual cosafeia fortel torneig per la part de dalt. Peròles "sorpreses",rondaa ronda,van fer que jugadorsamb opció a quedarcampionso dels primersclassificatsno ho poguessinassolir.És elcasdel J. A. Pérez,queva perdrea la 1a. rondaambSapiñai entaulàa la 4a. i 5a. ambBoschi Lanza,respectivament,i en Bielsa,queva perdreambMárqueza la 5a. rondainomésva poderentaularambLlopis, dels jugadorsde la part de dalt.

Perunaaltra part, ésdestacableel paperfet per l’Asensio i en Sapiña,els qualshanquedat6è i 7è respectivament,i el del Márquezi en Rovira, a les posicions11 i 12respectivament.Cal agrair la tornadaa la competiciód’en Pau Bosch, que va deixarperdrel’ocasió de quedarmillor classificaten perdreles partidesamb Mena i Márquez(6a. i 7a. ronda)on estavamillor, i donar-li taulesal J. A. Pérez(4a. ronda)quanla teniaguanyadaper temps.

QUADRE DEL TORNEIGClass. Nom Cat.ini. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Pt. Cat.fi.1 Oliver 06 116 ½5 14 110 ½2 03 16 17 18 7 072 LLopis 06 16 18 03 15 ½1 ½10 ½4 118 17 6.5 063 Pérez, J.A. 05 07 117 12 ½18 ½8 11 15 ½4 110 6.5 054 Ramírez 05 1*15 119 01 16 117 ½5 ½2 ½3 ½9 6 055 Martínez 04 122 ½1 110 02 19 ½4 03 16 117 6 046 Asensio 01 02 120 113 04 114 19 01 05 118 5 027 Sapiña 01 13 018 116 18 112 013 114 01 02 5 028 Lanza 03 120 02 19 07 ½3 ½17 119 111 01 5 039 Sans 02 111 ½16 08 120 05 06 112 114 ½4 5 02

10 Bielsa 05 121 113 05 01 011 ½2 117 115 03 4.5 0511 Márquez 00 09 122 112 014 110 ½19 118 08 013 4.5 0112 Rovira 00 119 1*15 011 ½17 07 016 09 120 122 4.5 0113 González 03 ½14 010 06 ½21 018 17 122 ½19 111 4.5 0314 Mena 00 ½13 121 020 111 06 118 07 09 ½19 4 0015 Gómez 03 0*4 0*12 0*17 122 ½19 121 116 010 ½20 4 0316 Rastrollo 02 01 ½9 07 019 120 112 015 ½22 121 4 0217 Sorribas 02 118 03 1*15 ½12 04 ½8 010 ½21 05 3.5 0218 Bosch 00 017 17 122 ½3 113 014 011 02 06 3.5 0019 Armengou 03 012 04 ½21 116 ½15 ½11 08 ½13 ½14 3.5 0320 Pallás 00 08 06 114 09 016 122 121 012 ½15 3.5 0021 Abad 01 010 014 ½19 ½13 122 015 020 ½17 016 2.5 0122 Soler 01 05 011 018 015 021 020 013 ½16 012 0.5 01

Veiem la lliga entre els cinc primers. PodemNom 1 2 3 4 5 pts.

Pérez 1 1 ½ 1 3.5Oliver 0 ½ 1 ½ 2Llopis 0 ½ ½ 1 2

Ramírez ½ 0 ½ ½ 1.5Martínez 0 ½ 0 ½ 1

observar que el campió C. Oliver no va per-dre cap partida a les rondes que no surtenaquí, el mateix que en P. Martínez. En canvi,mig punt van deixar escapar en Llopis i enRamírez i dos punts en J. A. Pérez.

Page 9: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.9Full Informatiu Març 1993

NOTÍCIES SOCIALS

ASCENSOSDE CATEGORIAEl torneigobertde la U.G.A. va resultarprofitós per al Congrés.En CésarRovira,

un soci recentmentincorporatal Club (vegeuFull Informatiu6), haaconseguitl’ascensaSegonaambunaexcellent actuació.Li auguremun futur prometedor.

FUTBOL-SALAPer Xavier Morte

L’equip de futbol-salava de mal en pitjor deguta les lesions.D’anar en els llocscapdavantershem passata la zonamitjana de la taula,arribant fins i tot a jugar partitsambjugadorsde menysi haventde recórrera fitxatgesde darrerahora(als qualsvolemagrairel seuajut). Unaaltrabaixaimportantésla de l’Iván Belloso,el qualestàcomplintel serveimilitar. De totesmaneres,l’infortuni de les lesionsde jugadorsclaus(I. Pérez,Morte, Gámez,etc.) fa que d’altres no habitualsparticipin més sovint i vagin agafantrodatge.Ara estanposadestotesles esperancesen la copa,on espot fer un bon paperjaqueel nivell ésmésbaix. Seguireminformant.

ESQUÍ A ANDORRAPer Xavier Morte

Diversossocisdel Club, I. Belloso,X. Morte, J.L. Marín, O. Delgado,J. Ciurana,I. Pérezi algun altre amic, han fet mésd’una escapadaa Andorra per a esquiar.Hi hahagutcaigudespera totselsgustos;handestacatpel seucontinuataprecia estarper terraMarín, Morte, Delgadoi Ciurana,els qualsera el primer hivern que practicavenaquestesport.Tan solsMarín ha estatl’únic queno pensaesquiarmai més;ha declarattextual-ment "en ma vida no em posaréunsesquís,això ésunam...". Esperemtornara pujar-hiabansqueacabila temporada.

Els rebuts d’enguany es troben a disposició dels So-cis a la Consergeria.

Recordem que a partir del 31 de març s’aplicarà uncàrrec del 10% pels rebuts pendents.

Així mateix, comuniquem que tots aquells que no ha-gin domiciliat els seus rebuts tenen de temps fins a finalsd’abril. En cas de pagament en el Club, s’aplicarà un re-càrrec del 10%.

Page 10: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.10Full Informatiu Març 1993

NOUS SOCISEn aquestbimestrehi ha hagutunaalta quecoincideixambel primer nou soci de

l’any. Donemla benvingudaal Jordi Salvatellai Martínez.

CURIOSITATS- L’Iván Bellosohacomençatel ServeiMilitar, ambla qualcosaaquestFull Infor-

matiu perd un dels seuspuntals.És per això que, aprofitant l’avinentesa,la restade laredacciódemana,aramésquemai, la vostracol laboracióper a poderseguirtirant enda-vant aquestbutlletí. Tornanta l’Iván, estàdestinata SanGregorio(Saragossa)i va sortirel dia 16 de febrer.

- El Javi Gonzálezha passata fer-secàrrecdel serveidel bar del Club en subs-titució de l’Iván Belloso.Com a curiositat,el dia que es va produir el relleu, 15 de fe-brer, escomplia just un any de l’anterior relleu en aquestservei(15/2/92).

- Una curiositatde la primerarondadel Campionatde Catalunyaper Equips:elmatxCongrés-IdealClavéesva repetiren trescategoriesdiferents(1a.Provincial(B), 3a.Provincial (C) i Classificacióa 3a. (E)). D’un total de 22 taulersensvam imposarper12½ a 9½, vam guanyarels dosencontresmésimportantsi vam entaularl’altre.

- El Departamentd’estat dels EstatsUnits d’Amèrica ha donat ordre de cercaicapturaper a Bobby Fischerper havertrencatl’embargamentde l’O.N.U. sobreSèrbia.

PROPERESCOMPETICIONS SOCIALS* TORNEIG SOCIAL DE PARTIDESRÀPIDES:Es disputaràels dies19 i 26 de març.Seràsistemalliga. L’hora d’inici seràa les 9 del vespre.Podeutrobar-nemésinformacióa la cartelleradel Club.

CALENDARI DE COMPETICIONS OFICIALS* OBERT DE MOLLERUSSA: Preferentsi Primeresa partir del 14 de març.SegonesiTerceresa partir del 21 de març.* OBERT DE VIC: Primersd’abril. Totesles categories.* OBERT DE SANT CUGAT: SetmanaSanta.* OBERT DE TARRAGONA: Totesles categories.A partir del 3 d’abril.* OBERT DE L’AMETLLA: Totesles categories.A partir del 17 d’abril.* OBERT DEL VALLÈS: Totesles categories.A partir del 17 d’abril.* OBERTDE SANT BOI: Preferentsi Primeres,divendresa partir del 14 demaig.Sego-nesi Terceres,dissabtesa partir del 15 de maig.* OBERT VILA DE PREMIÀ: Totesles categories.A partir del 24 de maig.* CAMPIONATS JUVENIL I FEMENÍ DE CATALUNYA (Fasesfinals): Del 5 al 12d’abril.* CAMPIONAT DE CATALUNYA DE PARTIDES RÀPIDES PER EQUIPS: El 18d’abril.* FASESFINALS DEL CAMPIONAT DE CATALUNYA D’EQUIPS: Del 25 d’abrilfins al 16 de maig.

Page 11: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.11Full Informatiu Març 1993

ACTUALITAT INTERNACIONALPer PereMartínez

HASTINGS: Triomf històric de Judit PolgarLa jove estrellahongaresaJudit Polgar(16 anys)va aconseguirpotserel fins ara

més important triomf de la sevacarreraescaquista,imposant-seal tradicional torneignadalencde Hastings(Anglaterra,categoriaXIII). Mai unadonahaviaarribat tan amunten un campionatd’aquestaforça. Això obre ara unesexpectativesmolt interessantsperaquestajugadorai pels escacsfemeninsen general.El rus E. Bareiev (8è. al rànkingmundial) va ser el gran derrotata la classificació(2n., darreraJudit) i als dos enfronta-mentscontral’hongaresa.

Classificació:1. Judit Polgar,E. Bareiev,9 p.; 3. Speelman,8 p.; 4. Gurevich,Nunn i Sadler,7 p.; 7. Polugaievsky,5½ p.; 8. Crouch,3½ p.

BADEN BADEN: Kàrpov s’imposaGranvictòria de Kàrpov, per sobrede Yusúpov,Lutz, Hübner,Lautier, etc. Això

evidenciaqueKàrpov encaraté corda.

FINAL DE CANDIDATSAl marc de SanLorenzode El Escoriales va desenvoluparla final de Candidats

entreels jugadorsJanTimmani Nigel Short.El marcadorva tenir diferentsalternatives,i es va imposar finalment l’anglès Short, per un scorede 7½ a 5½. En propersFullsesperemampliar informaciósobreaquestinteressantmatx.

XI TORNEIG DE LINARESAmb moltaexpectacióva començaraquestfortíssimtorneig,ja tradicionalal calen-

dari escaquístic.Desprésde la setenarondala classificacióés la següent:

1. Anandi Kaspàrov,5 punts3. Kàrpov,4½ punts4. Kamsky,Kramnik i Shirov, 4 punts7. Beljavsky,3½ punts8. Bareiev,Timmani Yusúpov,3 punts

11. Ivanchuki Salov,2½ punts13. Gelfandi Ljubojevic, 2 punts

Impressionaveure il lustrescom Gelfand i Ivanchuk tan avall a la classificació,peròLinaresésaixò.

A la secciócorresponentd’aquestFull Informatiu donemuna interessantpartida,queha rebutelogisgeneralitzatsde tots els presentsal torneig.

Page 12: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.12Full Informatiu Març 1993

PARTIDES D’ESCACS

Una partida del I Obert d’Estrasburg (comentaris del C. Oliver).Knebl - Oliver,C (Congr és)Open Estrasburg 1992-1993 FR 17.11.9

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Cd2 Cf6 4.e5 Cfd7 5.Ad3 c5 6.c3 Cc6 7.Ce2 cxd4 8.cxd4 f6 9.exf6Cxf6 10.Cf3 Ad6 11.O-O Dc7 12.Cc3 a6 13.Ag5 O-O 14.Ah4 Ch5 15.Tc1 g6 16.Ab1 ...

Tot això és molt conegut. Aquí és més habitual 14.Ag3, per definir l’estructura depeons, o 14.Ag5, per tornar l’àlfil a la defensa del peó de dama.

16. ... Dg7 17.Te1 ...

Posici ó despr és de 25. ... Tf8

A 17.Ca4 seguiria 17. ... Txf3 amb un atac molt fort delnegre.

17. ... Ad7 18.Ce2 h6 19.Cg3 Cf4 20.Ce2 Cxe2+ 21.Txe2Txf3 22.gxf3 Cxd4 23.Td2 e5 24.Ag3 (Amb l’amenaça Txd4)Df6 25.f4 Tf8 (Vegeu diagrama) 26.Tc3?? ...

Greu error que decideix la partida. Amb 26.fxe5 la par-tida se simplificaria i les blanques podrien fer taulestornant la qualitat: 26. ... Cf3+ 27.Rh1 Axe5 28.Txd5Ac6 29.Txc6.

26. ... exf4 27.Txd4 fxg3 28.fxg3 Df2+ 29.Rh1 Ah3 30.Dg1Dxg1+ i les blanques abandonaren.

0-1Lanza (Congr és "C") - Vivas (Barcelona "C")Campionat de Catalunya per equips (5) 1993 RE 20.3

1.Cf3 g6 2.g3 Ag7 3.Ag2 e5 4.e4 d6 5.d3 Ce7 6.Ch4 O-O 7.Cc3 Cbc6 8.Ag5 h6 9.Ae3 g510.Cf3 f5 11.Axg5 hxg5 12.Cxg5 Ah6 13.h4 Cd4 14.Dd2 De8 15.O-O-O Dg6 16.f4 c6 17.Rb1Ae6 18.Df2 Tf6 19.Ce2 Cxe2 20.Dxe2 Rf8 21.g4 fxg4 22.Cxe6+ Rf7 23.f5 Dh5 24.Ah3 Tg825.Tdg1 Re8 26.Axg4 Df7 27.Ah5

1-0Zapata (Ceam) - Gasques (Congr és)Open de La Lira de Segones (2) 1993 KF 6.2

1.e4 d6 2.d4 g6 3.Ac4 Ag7 4.c3 Cf6 5.f3 O-O 6.Ce2 Cc6 7.O-O e5 8.Ae3 Ch5 9.g4 Cf610.a4 Ca5 11.Aa2 Ad7 12.d5 b6 13.b4 Cb7 14.Dd2 h5 15.gxh5 Cxh5 16.Ag5 Af6 17.Axf6Dxf6 18.Cg3 Cf4 19.b5 Rg7 20.Ce2 Ch3+ 21.Rg2 Cc5 22.c4 Th8 23.a5 Dh4 24.De1 Cf4+

0-1Martin, X (Foment M.) (2085) - González, J (Congr és) (2035)Juvenil de Catalunya (2) 1993 KI 11.2

1.d4 g6 2.c4 Ag7 3.e4 d6 4.Cf3 Cf6 5.Cc3 O-O 6.Ae2 Cbd7 7.O-O e5 8.Te1 h6 9.Af1 Ch710.d5 f5 11.b4 f4 12.Aa3 g5 13.Cd2 Tf6 14.c5 Tg6 15.f3 Cdf6 16.cxd6 cxd6 17.Tc1 g418.Cb5 Ce8 19.fxg4 Axg4 20.Cf3 Cg5 21.Rh1 Db6 22.Tc2 Cxf3

0-1Anand, V ( Í ndia) (2710) - Ivanchuk, V (Ucra ï na) (2710)Linares 1993 RG 2.1.9

1.e4 e5 2.Cf3 Cf6 3.d4 Cxe4 4.Ad3 d5 5.Cxe5 Cd7 6.Cxd7 Axd7 7.O-O Dh4 8.c4 O-O-O9.c5 g5 10.Cc3 Ag7 11.g3 Dh3 12.Cxe4 dxe4 13.Axe4 Ab5 14.Ag2 Df5 15.Ae3 Axf1 16.Axf1The8 17.Da4 Rb8 18.Td1 c6 19.Td3 De4 20.Ta3 a6 21.Ad3 Dg4 22.Tb3 Axd4 23.Txb7+ Rxb724.Dxa6+ Rb8 25.Db6+ Ra8 26.Dxc6+ Rb8 27.Db6+ Ra8 28.Ab5

1-0

Page 13: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.13Full Informatiu Març 1993

PARTIDES FISCHER-SPASSKY(i 3)Fischer,R - Spassky,BBelgrad (15) 1992 CA 4.5

1.c4 e6 2.Cf3 Cf6 3.g3 d5 4.Ag2 Ae7 5.O-O O-O 6.d4 Cbd7 7.Cbd2 b6 8.cxd5 exd5 9.Ce5Ab7 10.Cdf3 Ce4 11.Af4 Cdf6 12.Tc1 c5 13.dxc5 bxc5 14.Cg5 Cxg5 15.Axg5 Ce4 16.Axe7Dxe7 17.Axe4 dxe4 18.Cc4 e3 19.f3 Tad8 20.Db3 Tfe8 21.Tc3 Ad5 22.Tfc1 g6 23.Da3 Axf324.exf3 e2 25.Te1 Td1 26.Rf2 Txe1 27.Rxe1 Dd7 28.Db3 Dh3 29.Ce3 Dxh2 30.g4 Tb8 31.Dd5Txb2 32.Dd8+ Rg7 33.Cf5+ gxf5

1/2

Spassky,B - Fischer,RBelgrad (16) 1992 KI 31.12

1.d4 Cf6 2.c4 c5 3.d5 d6 4.Cc3 g6 5.e4 Ag7 6.Ag5 h6 7.Ah4 g5 8.Ag3 Da5 9.Ad3 Cxe410.Axe4 Axc3+ 11.bxc3 Dxc3+ 12.Rf1 f5 13.Tc1 Df6 14.h4 g4 15.Ad3 f4 16.Ce2 fxg317.Cxg3 Tf8 18.Tc2 Cd7 19.Dxg4 Ce5 20.De4 Ad7 21.Rg1 O-O-O 22.Af1 Tg8 23.f4 Cxc424.Ch5 Df7 25.Dxc4 Dxh5 26.Tb2 Tg3 27.Ae2 Df7 28.Af3 Tdg8 29.Db3 b6 30.De3 Df6 31.Te2Ab5 32.Td2 e5 33.dxe6ep Ac6 34.Rf1 Axf3

0-1

Fischer,R - Spassky,BBelgrad (17) 1992 SI 44.3

1.e4 c5 2.Cc3 Cc6 3.Cge2 e6 4.g3 d5 5.exd5 exd5 6.Ag2 d4 7.Cd5 Cf6 8.Cef4 Cxd59.Cxd5 Ad6 10.O-O O-O 11.d3 Ae6 12.Cf4 Af5 13.h3 Tb8 14.Ad2 Te8 15.Te1 Txe1+ 16.Dxe1Dd7 17.g4 Te8 18.Dd1 Axf4 19.Axf4 Ae6 20.Df3 Cb4 21.Dxb7 Cxc2 22.Tc1 Dxb7 23.Axb7 Cb424.Ae4 Axa2 25.Ad2 Ad5 26.Axd5 Cxd5 27.Txc5 Cb6 28.Rf1 f6 29.Ta5 Te7 30.Ab4 Td731.Ac5 Rf7 32.Re2 g5 33.Rf3 Rg6 34.Re4 h5 35.Axd4 Te7+ 36.Rf3 h4 37.Ac5 Te1 38.Txa7Cd5 39.Af8 Te8 40.Ad6 Te6 41.Td7 Cb6 42.Td8 Cd5 43.b4 Te1 44.b5 Tb1 45.Tb8 Tb3 46.Re4Cc3+ 47.Rd4 Cxb5+ 48.Rc4 Tc3+ 49.Rxb5 Txd3 50.Rc6 Txh3 51.Rd5 Tf3 52.Re6 Txf2 53.Tg8+Rh7 54.Rf7 Ta2 55.Tg7+ Rh6 56.Af8 Ta7+ 57.Rxf6 Ta6+ 58.Rf7

1-0

Spassky,B - Fischer,RBelgrad (18) 1992 QG 7.5

1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.Cf3 a6 4.e3 Cf6 5.Axc4 e6 6.O-O c5 7.dxc5 Dxd1 8.Txd1 Axc59.Cbd2 O-O 10.a3 b5 11.Ae2 Ab7 12.b4 Ae7 13.Ab2 Cbd7 14.Tac1 Tfc8 15.Cb3 Txc1 16.Txc1Tc8 17.Txc8+ Axc8 18.Cfd4 Cb8 19.Af3 Rf8 20.Ca5 Ad6 21.Cdb3 e5 22.Cc5 Re7 23.h3 Cfd724.Cd3 f6 25.Ae4 g6 26.f4 exf4 27.exf4 Cb6 28.Cb7 Ac7 29.Cbc5 Cc4 30.Ac1 Cd7 31.Rf1Cxc5 32.Cxc5 Ab6 33.Ad3 Axc5 34.bxc5 Ae6 35.Rf2 Rd7 36.Axc4 Axc4

1/2

Fischer,R - Spassky,BBelgrad (19) 1992 SI 44.3

1.e4 c5 2.Cc3 Cc6 3.Cge2 e5 4.Cd5 Cge7 5.Cec3 Cxd5 6.Cxd5 Ae7 7.g3 d6 8.Ag2 h5 9.h4Ae6 10.d3 Axd5 11.exd5 Cb8 12.f4 Cd7 13.O-O g6 14.Tb1 f5 15.b4 b6 16.bxc5 bxc5 17.c4O-O 18.Da4 Af6 19.Tb7 Cb6 20.Db5 Tf7 21.Txf7 Rxf7 22.Ad2 Tb8 23.Dc6 Cc8 24.Te1 Ce725.Da4 Dc7 26.Rh2 exf4 27.Axf4 Ae5 28.Te2 Tb6 29.Rh3 Cg8 30.Txe5 dxe5 31.Axe5 De732.d6 Txd6 33.Axd6 Dxd6 34.Ad5+ Rf8 35.Dxa7 Ce7 36.Da8+ Rg7 37.Db7 Rf8 38.a4 f4 39.a5fxg3 40.a6 Df4 41.Af3 Cf5 42.De4 g2 43.Dxf4 g1=D 44.Ae4 Da1 45.a7 Dxa7 46.Axf5 gxf547.Dxf5+ Rg7 48.Dg5+ Rf8 49.Dh6+ Rg8 50.Dxh5 Dc7 51.Dg6+ Rh8 52.Df6+ Rg8 53.De6+ Rh854.Dd5 Df7 55.Rg2 Dg6+ 56.Rh3 Df7 57.De5+ Rh7 58.Rg4 Dg6+ 59.Rf4 Dh6+ 60.Rf3 Dg661.De4 Rh8 62.Re2 Dd6 63.De3 Dh2+ 64.Rd1 Dh1+ 65.Rd2 Dh2+ 66.Rc3 Dxh4 67.d4 Rh7 68.d5Df6+ 69.Rc2 Dd6 70.Dg5 Rh8 71.Rd2 Db6 72.De5+ Rg8 73.De8+ Rg7 74.Db5 Dc7 75.Rc2 Rf876.Da6 Dh2+ 77.Rb3 Db8+ 78.Db5 Dc7 79.Ra3 Da7+ 80.Rb3 Re7 81.Rc2 Rd8 82.Rd2 Dc783.Da6 Df4+ 84.Rc2 De4+

1/2

Spassky,B - Fischer,RBelgrad (20) 1992 SI 48.1.10

1.e4 c5 2.Ce2 Cf6 3.Cbc3 e6 4.g3 Cc6 5.Ag2 Ae7 6.O-O d6 7.d3 a6 8.a3 Dc7 9.f4 b510.Rh1 O-O 11.Ae3 Ab7 12.Ag1 Tab8 13.h3 Aa8 14.g4 b4 15.axb4 cxb4 16.Ca4 Cd7 17.Dd2Tfc8 18.b3 a5 19.g5 Af8 20.Ta2 Ce7 21.Cd4 g6 22.Cb2 Ag7 23.Cc4 d5 24.Cxa5 dxe425.dxe4 e5 26.Ce2 exf4 27.Cxf4 Ce5 28.Cd3 Tb5 29.Cxe5 Dxe5 30.Cc4 Dxg5 31.Ae3 Dh432.Cd6 Ac3 33.Df2 Dxf2 34.Txf2 Tbb8 35.Cxc8 Txc8 36.Ta7 Rf8 37.Ah6+ Re8 38.Ag5 f639.Axf6 Axf6 40.Txf6 Ac6 41.Rg1 Ad7 42.Td6 Ac6 43.Af1

1-0

Fischer,R - Spassky,BBelgrad (21) 1992 SI 39.2

Page 14: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.14Full Informatiu Març 1993

1.e4 c5 2.Cf3 Cc6 3.d4 cxd4 4.Cxd4 e6 5.Cb5 d6 6.c4 Cf6 7.C5c3 Ae7 8.g3 O-O 9.Ag2 a610.O-O Tb8 11.Ca3 Dc7 12.Ae3 Ad7 13.Tc1 Ce5 14.h3 Tfc8 15.f4 Cg6 16.Dd2 Ae8 17.Tfd1b6 18.Df2 h6 19.Rh2 Da7 20.De2 Dc7 21.Af3 Ac6 22.Cab1 Db7 23.Cd2 b5 24.cxb5 axb525.b4 Da8 26.Tc2 d5 27.e5 Ce4 28.Axe4 dxe4 29.Ac5 Axc5 30.bxc5 Td8 31.Te1 Ce732.Ccxe4 Cf5 33.Cb3 Cd4 34.Cxd4 Txd4 35.Cd6 Da4 36.f5 Ta8 37.Tb2 Da3 38.fxe6 fxe639.Cxb5 Axb5 40.Dxb5 Td3 41.Tg2 Dc3 42.Tee2 Ta3 43.Tc2 Dxe5 44.Tce2 Te3 45.Txe3 Txe346.a4 Tc3 47.c6 Dd6 48.c7 Txc7 49.Db8+ Rh7 50.a5 h5 51.h4 Dc5 52.a6 Tf7 53.Db1+ Rh654.Da2 Te7 55.Dd2+ Rg6 56.Te2 Rh7 57.Dc2+ Dxc2 58.Txc2 Rg6 59.Ta2 Ta7 60.Ta5 e561.Rg2 Rf5 62.Rf2 Re6 63.Re3 Rf5 64.Rf3 g6 65.Ta3 g5 66.hxg5 Rxg5 67.Re4

1-0

Spassky,B - Fischer,RBelgrad (22) 1992 SI 45.1.1

1.e4 c5 2.Ce2 Cf6 3.Cbc3 d6 4.g3 Cc6 5.Ag2 g6 6.O-O Ag7 7.d3 O-O 8.h3 Tb8 9.f4 Ad710.Ae3 b5 11.a3 Ce8 12.d4 cxd4 13.Cxd4 b4 14.Cxc6 Axc6 15.axb4 Txb4 16.Txa7 Txb217.e5 Axg2 18.Rxg2 Cc7 19.exd6 exd6 20.Ca4 Ta2 21.Ab6 De8 22.Txc7 Dxa4 23.Dxd6 Txc2+24.Txc2 Dxc2+ 25.Af2 De4+ 26.Rg1

1/2

Fischer,R - Spassky,BBelgrad (23) 1992 SI 44.2

1.e4 c5 2.Cc3 e6 3.Cge2 Cc6 4.g3 d5 5.exd5 exd5 6.d3 Cf6 7.Ag2 Ae7 8.Ag5 d4 9.Axf6Axf6 10.Ce4 Ae7 11.Cf4 O-O 12.O-O Te8 13.Dh5 g6 14.Dd5 Af5 15.Tfe1 Rg7 16.a3 Tc817.h3 Dxd5 18.Cxd5 Af8 19.g4 Ae6 20.Cef6 Ted8 21.g5 Ad6 22.Te4 Ce7 23.Th4 Th8 24.Te1Cf5 25.The4 h6 26.h4 hxg5 27.hxg5 Th4 28.Txh4 Cxh4 29.Te4 Cf5 30.Cf4 Aa2 31.C4d5 Axd532.Cxd5 Rf8 33.Rf1 Te8 34.Txe8+ Rxe8 35.Cf6+ Rd8 36.Axb7 Af4 37.Ce4 Ac1 38.a4 Axb239.Cxc5 Ac1 40.Ae4 Axg5 41.Axf5 gxf5 42.Cb3 Af6 43.Rg2 Rd7 44.Rg3 Re6 45.Ca5 Ae5+46.Rh4 Af6+ 47.Rh5 Rd5 48.Rh6 Rc5 49.Rh7 Rb4 50.Cc6+ Rc3 51.Rg8 Rxc2 52.Rxf7 Ah853.a5 Rxd3 54.a6 Re2 55.Cxa7 d3 56.Cc6 d2 57.a7 d1=D 58.a8=D Dd5+ 59.Rg6 De6+ 60.Rh7Ac3 61.Cd8 De7+ 62.Rg6 Df6+ 63.Rh5 Dh8+ 64.Rg5 Dg7+ 65.Rxf5 Df6+ 66.Rg4 Dg6+ 67.Rf4Ad2+ 68.Re5 Ac3+ 69.Rf4 Dd6+ 70.Rf5 Dd7+ 71.Rg5 De7+ 72.Rf5 Df6+ 73.Rg4 Dg7+ 74.Rf5Df6+ 75.Rg4 Dg6+ 76.Rf4 Ad2+ 77.Re5 Dg5+ 78.Re6 Dg4+ 79.Rf7 Dd7+ 80.Rg6

1/2

Spassky,B - Fischer,RBelgrad (24) 1992 SI 48.1.10

1.e4 c5 2.Ce2 Cf6 3.Cbc3 d6 4.g3 g6 5.Ag2 Cc6 6.O-O Ag7 7.d4 cxd4 8.Cxd4 Ag4 9.Cde2Dc8 10.f3 Ah3 11.Axh3 Dxh3 12.Ag5 O-O 13.Dd2 h6 14.Ae3 Rh7 15.Tac1 Dd7 16.Cd5 Cxd517.exd5 Ce5 18.b3 b5 19.Ad4 Tac8 20.f4 Cg4 21.Axg7 Rxg7 22.Cd4 Cf6 23.c4 bxc4 24.bxc4e6 25.dxe6 fxe6 26.Tfe1 Tfe8 27.Cb3 a6 28.Dd4 Tc6 29.Ted1 e5 30.fxe5 Txe5 31.Dxe5dxe5 32.Txd7+ Cxd7 33.Td1 Cf6 34.c5 Rf7 35.Tc1 Cd7 36.Rf2 Re6 37.Re3 Rd5 38.Td1+ Re639.Tc1 Rd5

1/2

Fischer,R - Spassky,BBelgrad (25) 1992 SI 19.1.4

1.e4 c5 2.Cc3 Cc6 3.Cge2 d6 4.d4 cxd4 5.Cxd4 e6 6.Ae3 Cf6 7.Dd2 Ae7 8.f3 a6 9.O-O-OO-O 10.g4 Cxd4 11.Axd4 b5 12.g5 Cd7 13.h4 b4 14.Ca4 Ab7 15.Cb6 Tb8 16.Cxd7 Dxd717.Rb1 Dc7 18.Ad3 Ac8 19.h5 e5 20.Ae3 Ae6 21.Tdg1 a5 22.g6 Af6 23.gxh7+ Rh8 24.Ag5De7 25.Tg3 Axg5 26.Txg5 Df6 27.Thg1 Dxf3 28.Txg7 Df6 29.h6 a4 30.b3 axb3 31.axb3 Tfd832.Dg2 Tf8 33.Tg8+ Rxh7 34.Tg7+ Rh8 35.h7

1-0

Spassky,B - Fischer,RBelgrad (26) 1992 KI 22.5

1.d4 Cf6 2.c4 c5 3.d5 d6 4.Cc3 g6 5.e4 Ag7 6.Ad3 O-O 7.Cf3 Ag4 8.h3 Axf3 9.Dxf3 Cbd710.Dd1 e6 11.O-O exd5 12.exd5 Ce8 13.Ad2 Ce5 14.Ae2 f5 15.f4 Cf7 16.g4 Ch6 17.Rg2 Cc718.g5 Cf7 19.Tb1 Te8 20.Ad3 Tb8 21.h4 a6 22.Dc2 b5 23.b3 Tb7 24.Tbe1 Txe1 25.Txe1 Db826.Ac1 Dd8 27.Ce2 bxc4 28.bxc4 Ce8 29.h5 Te7 30.h6 Ah8 31.Ad2 Tb7 32.Tb1 Db8 33.Cg3Txb1 34.Dxb1 Dxb1 35.Axb1 Ab2 36.Rf3 Rf8 37.Re2 Ch8 38.Rd1 Re7 39.Rc2 Ad4 40.Rb3 Af241.Ch1 Ah4 42.Ra4 Cc7 43.Ra5 Rd7 44.Rb6 Rc8 45.Ac2 Cf7 46.Aa4 Rb8 47.Ad7 Cd8 48.Ac3Ca8+ 49.Rxa6 Cc7+ 50.Rb6 Ca8+ 51.Ra5 Rb7 52.Rb5 Cc7+ 53.Ra4 Ca8 54.Rb3 Rc7 55.Ae8 Rc856.Af6 Cc7 57.Axg6 hxg6 58.Axd8

1-0

Fischer,R - Spassky,BBelgrad (27) 1992 RL 8.61.e4 e5 2.Cf3 Cc6 3.Ab5 a6 4.Axc6 dxc6 5.O-O f6 6.d4 exd4 7.Cxd4 c5 8.Ce2 Dxd1 9.Txd1Ad7 10.Cbc3 Ce7 11.Af4 O-O-O 12.Td2 Cg6 13.Ag3 Ce5 14.Axe5 fxe5 15.Tad1 c4 16.Rf1 Ac517.Cg1 Ag4 18.Txd8+ Txd8 19.Txd8+ Rxd8 20.Cce2 Re7 21.Re1 b5 22.c3 Rf6 23.h3 Ah5

Page 15: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.15Full Informatiu Març 1993

24.Cg3 Af7 25.Cf3 g6 26.Cf1 g5 27.Re2 Ae6 28.C3d2 h5 29.Ce3 c6 30.Rf3 Af7 31.Cdf1 a532.Re2 Ae6 33.Cg3 Rg6 34.a3 Af7 35.Cgf5 Ae6 36.Rf3 Ad7 37.Rg3 Ae6 38.h4 Ad7 39.hxg5Rxg5 40.Ch4 Ag4 41.Cxg4 hxg4 42.Cf5 a4 43.f3 gxf3 44.Rxf3 Af8 45.Ce3 Rh5 46.Cf5 Ac5

1/2

Spassky,B - Fischer,RBelgrad (28) 1992 KI 36.5

1.d4 Cf6 2.c4 g6 3.Cc3 Ag7 4.e4 d6 5.f3 O-O 6.Ae3 Cc6 7.Cge2 a6 8.h4 h5 9.Cc1 e510.d5 Cd4 11.Cb3 Cxb3 12.Dxb3 Rh7 13.Ae2 Ah6 14.Axh6 Rxh6 15.O-O-O Rg7 16.Rb1 De717.Tdg1 Th8 18.g4 hxg4 19.fxg4 Cd7 20.g5 Cc5 21.Dd1 a5 22.Tf1 Ad7 23.De1 Th7 24.Dg3Tf8 25.Tf6 Tfh8 26.b3 Ae8 27.Ag4 Ad7 28.Ad1 Ae8 29.Ag4 Ad7 30.Ad1 Ae8 31.Tf2 c6 32.a4Dd8 33.Tb2 De7 34.Ag4 Ad7 35.Ad1 De8

1/2

Fischer,R - Spassky,BBelgrad (29) 1992 RL 25.3

1.e4 e5 2.Cf3 Cc6 3.Ab5 a6 4.Aa4 Cf6 5.O-O Ae7 6.Te1 b5 7.Ab3 d6 8.c3 O-O 9.h3 Cb810.d4 Cbd7 11.c4 c6 12.cxb5 axb5 13.Cc3 Ab7 14.Ag5 b4 15.Cb1 h6 16.Ah4 c5 17.dxe5Cxe4 18.Axe7 Dxe7 19.exd6 Df6 20.Cbd2 Cxd6 21.Cc4 Cxc4 22.Axc4 Cb6 23.Ce5 Tae824.Axf7+ Txf7 25.Cxf7 Txe1+ 26.Dxe1 Rxf7 27.De3 Dg5 28.Dxg5 hxg5 29.b3 Re6 30.a3 Rd631.axb4 cxb4 32.Ta5 Cd5 33.f3 Ac8 34.Rf2 Af5 35.Ta7 g6 36.Ta6+ Rc5 37.Re1 Cf4 38.g3Cxh3 39.Rd2 Rb5 40.Td6 Rc5 41.Ta6 Cf2 42.g4 Ad3 43.Te6 Rd5 44.Tb6 Rc5 45.Te6

1/2Spassky,B - Fischer,RBelgrad (i 30) 1992 KI 36.5

1.d4 Cf6 2.c4 g6 3.Cc3 Ag7 4.e4 d6 5.f3 O-O 6.Ae3 Cc6 7.Cge2 a6 8.h4 h5 9.Cc1 Cd710.Cb3 a5 11.a4 Cb4 12.Ae2 b6 13.g4 hxg4 14.fxg4 c5 15.h5 cxd4 16.Cxd4 Cc5 17.Cd5 Ab718.Cf5 gxf5 19.gxf5 Axd5 20.exd5 Axb2 21.Rf1 Dd7 22.Db1 Axa1 23.Tg1+ Rh8 24.Dxa1+ f625.Db1 Tg8 26.Tg6 Txg6 27.hxg6 Rg7

0-1

Page 16: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.16Full Informatiu Març 1993

NORMATIVA DE L’AVALUACI Ó DE LAFEDERACIÓ CATALANA D’ESCACS

1. Es computaranles partidesdisputadesen les proves oficials (CampionatdeCatalunyad’Equips, a partir de SegonaCategoriaprovincial) i homologadesjugadesaCatalunyaper jugadorsde categoriaPreferento superiorafiliats a la FederacióCatalanad’Escacs.

2. S’aplicaràla fórmula contínuaper a tots els jugadors:

Rn = R0 + K ( W - We )

R0 és l’avaluació inicial (la de l’última llista).K és la constantdel torneig (per a obertsi per al Campionatper Equips i fase

eliminatòria d’ascensa PrimeraDivisió és15; pera l’ ObertdeBarcelonai tancatsvàlidsper a l’ELO catalàés20, i per a l’ Individual de Catalunyai tancatsvàlids per a l’ELOinternacionalés25).

Wsónels puntsobtinguts.We són els puntsprevistoscalculatsa partir de les diferènciesd’avaluacionsentre

jugadori adversaris.Rn és la novaavaluació.

Es computarantotes les partidesjugadespels participantsd’un campionatsiguiquin sigui el nombredepartidesjugades.Nomésenel CampionatdeCatalunyad’Equipsesnecessitaràhaverjugat ambun mínim del 50% de Preferentsper seravaluat.

La variació màximade puntuaciópermesacom a resultatd’un torneig seràde 5puntsper partidacomputada.

La valoraciómínimad’un jugadorseràde 2.000punts.

3. Lespartidesguanyadeso perdudesper incompareixençaescomputarana l’efec-te d’avaluaciócom a ELO 2.000.

4. Als jugadorsque no tinguin ELO catalàse’ls aplicaràel següent:primeramentl’ELO estatalde la FEDA; si no el tenen,l’ELO internacional;si no el tenen,per cadamig punt més que facin del 50% en el torneig se li donaran100 punts més d’ELO, apartir de 2.000.Per tant, els ELOs nacionalsde païsosestrangersno seranvàlids per alcòmputde l’avaluació catalana.Aquestanormativano valdràen el Campionatde Cata-lunya d’Equips, on els jugadorsno avaluatstenenun ELO teòric de 2.000.

Page 17: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.17Full Informatiu Març 1993

5. Prèviamental càlcul de l’avaluació s’hauràde comprovarsi el torneig li val ono al jugador.Si la diferènciaentrel’avaluaciód’aquesti la de la mitjanadelscontraris( R0 - Rc ) ésinferior a 300 punts,els còmputsescomptabilitzaranper a l’avaluació.En cascontrari,no. La diferènciade 300 puntssolss’aplicaper beneficiarel jugador:siaquestadiferènciaésde 300 puntso més,i en el seucòmputfinal el jugadorbaixaELO,no li comptarà,peròsi el puja, sí.

6. La FederacióCatalanad’Escacstrauràuna llista d’avaluaciócadasis mesos:alprincipi de generi al principi de juliol.

7. El campiód’un torneigmai no pot baixarELO.

CÀLCUL DE L’AVALUACI Ó CATALANAEl procedimentques’ha de seguirésel següent:

1. Es calculal’avaluaciómitjanaresultantde sumarl’ELO delsadversarisde cadajugadordividit pel nombretotal de contrincantsen un torneig.

2. Es troba la diferènciaentreaquestamitjana i l’avaluació pròpia.Aquestadife-rènciapot serpositivao negativa.

3. Amb aquestadiferènciaes consultala taula 1 per obtenir el tant per cent derendimentesperatdel jugadoravaluat.

4. Es multiplica aquestpercentatgepel nombrede partidesjugadesen el torneig iel resultatés el nombrede puntsesperats(aquestresultats’ha d’obtenir amb dos deci-mals).

5. La diferènciapositiva o negativaentreels puntsesperatsi els realmentfets esmultiplica per la constantassignadaal campionat.

EXEMPLE PRÀCTIC I REALEn Josep,d’avaluació2005,ha jugatel Campionatd’Equipsi el CampionatIndivi-

dual de Catalunya. En el primer torneig ha fet una excellent puntuació,però de noupartidesha jugat tan solsamb3 jugadorsavaluatsi per tant no li comptaper a l’avalua-ció. A l’ Individual de Catalunyaha fet 4½ puntsde 9 partidesi no ha quedatcampiódeltorneig.La constantésK = 25.

1. Càlculde la mitjanad’ELO: Els ELOsdelsrivals eren:2065,2060,2000,2000,2025,2000,2050,2030 i 2035,que,sumant-losi dividint per 9 surt unamitjanad’ELOde 2029.44444.Per tant Rc = 2029.44

Page 18: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.18Full Informatiu Març 1993

2. Càlcul de la diferènciad’avaluació:D.A. = R0 - Rc = 2005 - 2029.44 = -24.44Com queaquestadiferènciaés inferior a 300, no hi ha capproblema.

3. Consultade la taula1, queensinforma del resultatesperat:18-25 53 47

Com quela diferènciaésnegativa,vol dir quehemd’agafarel valor L, ésa dir, 47%.

4. Obtenciódel nombrede puntsesperats:We = 47% x 9 partides / 100 = 4.23 punts esperats.

5. Apliquem la fórmula contínua:Rn = R0 + K ( W - We ) = 2005 + 25 (4.5 - 4.23) = 2011.75Com queel màxim queespot pujar en aquestcasés45 puntsi no ho superem,el resul-tat ésvàlid. Ara, cal arrodonir-lo.El resultatfinal s’ha d’arrodonira múltiplesde 5.Per tant, el nou ELO és2010; puja 5 puntsrespectel’anterior.

TAULA 1, per obtenir el rendiment esperat

D.A. H L D.A. H L D.A. H L0-3 50 50 122-129 67 33 279-290 84 16

4-10 51 49 130-137 68 32 291-302 85 1511-17 52 48 138-145 69 31 303-315 86 1418-25 53 47 146-153 70 30 316-328 87 1326-32 54 46 154-162 71 29 329-344 88 1233-39 55 45 163-170 72 28 345-357 89 1140-46 56 44 171-179 73 27 358-374 90 1047-53 57 43 180-188 74 26 375-391 91 954-61 58 42 189-197 75 25 392-411 92 862-68 59 41 198-206 76 24 412-432 93 769-76 60 40 207-215 77 23 433-456 94 677-83 61 39 216-225 78 22 457-484 95 584-91 62 38 226-235 79 21 485-517 96 492-98 63 37 236-245 80 20 518-559 97 3

99-106 64 36 246-256 81 19 560-619 98 2107-113 65 35 257-267 82 18 620-735 99 1114-121 66 34 268-278 83 17 + 735 100 0

D.A. = Diferènciad’avaluacióentrela mitjana de contrincantsi l’avaluació del jugadordel qual esfa el càlcul.H = RendimentesperatambD.A. positiva.L = RendimentesperatambD.A. negativa.

Page 19: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.19Full Informatiu Març 1993

LLEURE

SOPA DE LLETRES¿Soucapaçosde trobar el primer cognomdels VUIT componentsde l’actual

Juntadel nostreClub? Si no us veieu en cor, podreuorientar-vosen el Full Informatiunúmero6, on hi ha la sevacomposiciócompleta(tot i queaixò seriafer trampa).

N R U D A S W BR A F A N E N OG A S Q U E S SK S M S N O P CG L L I L X E HZ E H L R V R TB I E L S E E JA B A L A N Z A

SOLUCIÓ ALS MOTS ENCREUATS DEL NÚMERO ANTERIOR

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

1 K O B L E N Z P F

2 A A A A A A A A

3 S E R V A R C T V

4 P S C O R A C I O

5 A L E K H I N E R

6 R O L A C I N D I

7 O N O R O C T T

8 V N P S E U R E

9 N E O L I T I C S

10 D E S V I V I N T

CÁNDIDO, per Mena. Publicat el 26/7/81a ABC

Page 20: Butlletins 5a epoca(8 de Març del 1993)

Pàg.20Full Informatiu Març 1993

PROBLEMES D’ESCACS

Problema15

BLANQUES JUGUEN I GUANYEN

Semblaque les negrespodrancoronarel peó torre, amb la qual cosaigualarano fins i tot guanyaranla parti-da, però les blanquesdisposend’unamolt subtil continuacióque les porta ala victòria. Sabreutrobar-la?

Problema16

BLANQUES JUGUEN I GUANYEN

PartidaFarago-Ljubojevic,Wikaan Zee, 1988). El blanc té un claravantatgeposicional.Ara, cal trobarunamaniobraprou contundentper a posarràpidamentfi a la lluita. Com continua-ríeu el joc?

Les solucions,al proper Full Informatiu.

SOLUCIONS ALS PROBLEMES ANTERIORS:

Problema 13: 1.Cb6, amenaça 2.Td5++. Si 1. ... Cg3 2.Af4++. Si 1. ... Cd6 2.Tdxe7++. Si 1.... Cf6 2.Tfxe7++. Si 1. ... Cc3 2.Cc4++

Problema 14: 28. ... Df3!! i les blanques van abandonar. Si 29.gxf3 Cexf3+ 30.Rh1 Ah3! ambmat imparable.