Cataleg Premis Zirkolika 2010

80

description

Cataleg Premis de Circ de Catalunya 2010 - Premis Zirkolika - bases, nominacions, jurat, patrocinadors - Nit de Circ-

Transcript of Cataleg Premis Zirkolika 2010

Page 1: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 2: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 3: Cataleg Premis Zirkolika 2010

Tens a les teves mans el primer catàleg dels primers premis específics de circ, organitzats per Zirkòlika. Aquest és el catàleg dels Premis de Circ de Catalunya – Premis Zirkòlika 2010. Els premis estan constituïts per 12 categories dife-rents. Dotze guardons, dotze reconeixements i a més, do-tze premis pràctics que contribuiran a una major profes-sionalització de les companyies, a la creació i la producció, i també a la pròpia difusió i exhibició dels espectacles.

Aquestos premis es donaran públicament en una Gala, en una autèntica Nit de Circ, amb un espectacle de més d’un hora de duració, amb l’entrega dels Premis i a més amb un aperitiu-sopar per tots els assistents.

En aquest catàleg trobaràs les bases de la constitució dels Premis: l’organització, les categories, el jurat, les diferents nominacions, els patrocinadors... Però princi-palment el catàleg reuneix la descripció d’un total de 33 espectacles diferents de companyies diferents. Són els nominats. Hi trobaràs per cadascú d’ells una fitxa artística, així com les dades de contacte. A les pàgines centrals del catàleg tens també un llistat de totes les nominacions. Aquestes pàgines et serviran com un bon índex per localitzar l’informació de tots els espectacles i companyies. Perquè tu també pots triar el teu especta-cle o companyia preferida. El dia de la Gala, entre tots els assistents, triarem el Premi especial de la Gala, al qual també hem volgut que hi puguen optar els ma-teixos artistes participants de la gala.

Participa dels Premis!

T’esperem a la Gala!

Vine a la Nit de Circ!

Edita ZirkolikaDirector Vicent LlorcaCoordinació catàleg Tere BelmonteDisseny Santa Rita ComunicacióTextos i imatges Artistes/companyies

Els premis...............................4Les categories ........................6El jurat ...................................8Nominacions ........................10La Nit de Circ .......................12Patrocinadors premis ............14Nominats .............................27Premi especial de la gala .......63Premi companyia novell ........66Premi millor iniciativa ...........68Premi especial del jurat .........70Col·laboradors i mitjans de comunicació ....................72

ZIRKOLIKA

Apartat de correus 200808080 BarcelonaTel: 93 310 67 [email protected]@yahoo.es

www.zirkolika.com

Sumari

Presentació

Page 4: Cataleg Premis Zirkolika 2010

4

Primers premis de circ de Catalunya

Amb un total de 12 categories diferents es reconeixeran les millors accions de circ que es duen a terme a Catalunya en una Nit de Circ plena d’espectacle – gala de lliurament dels 12 premis.

La Nit de Circ celebrarà a Barcelona el dia 20 de desembre a la carpa de Circ Raluy, instal·lada al Port Vell, amb un espectacle inèdit on els mateixos assistents tindran dret a votar entre tots els nominats el Pre-mi Especial de la Gala.

El jurat ja ha fet públics tres dels dotze premis: el premi especial del jurat: Circ Raluy; el premi a la millor iniciativa per la projecció del circ a Catalunya: Ateneu Popular de 9 Barris, i el premi a la millor companyia novell: Cia. Daraomai.

Page 5: Cataleg Premis Zirkolika 2010

5

Els Premis de Circ de Catalunya tenen l’objectiu de donar notorietat a les ac-cions de circ que es duen a terme a Ca-talunya. Per assolir aquest objectiu, els organitzadors es comprometen a dedi-car els màxims recursos a la difusió de la realitat del circ que es fa a Catalunya en totes les seves vessants i ajudar a la nor-malització d’aquesta art escènica perquè pugui rebre l’atenció que li correspon en el món cultural català.

Els guardonats rebran el premi en un acte de lliurament en què es convidarà a tots els mitjans de comunicació i a tots els programadors de Catalunya. També s’editarà un catàleg amb infor-mació dels nominats que es donarà als assistents en l’acte de lliurament i que també es farà accessible per Internet.

Premis de Circ de CatalunyaPremis Zirkòlika 2010

Els premis estan organitzats per l’entitat Zirkòlika, un projecte no lucratiu de difusió i comunicació de les Arts del Circ. Zirkòlika edita des de l’any 2004 l’única revista especialitza-da en circ, i a més manté un complet i variat portal d’informació per Internet (ww.zirkolika.com), amb un calenda-ri de festivals, agenda d’espectacles, biblioteca de circ, notícies i repor-

tatges varis. Paral·lelament Zirkolika treballa en la formació d’especialistes en Circ organitzant unes Jornades d’especialització teòriques; incideix en la creació de nous públics amb una activitat cultural educativa per a esco-les i instituts (Avui, Circ!). I finalment contribueix al suport a la creació amb la pròpia organització dels Premis de Circ de Catalunya.

Organització del PremisZirkòlika

Page 6: Cataleg Premis Zirkolika 2010

6 7

Poden ser nominades als Premis de Circ 2010 totes aquelles accions relaciona-des amb el món del circ que s’hagin po-gut presenciar durant l’any 2010, que

hagin estat coproduïdes a Catalunya i que encara estiguin en situació de ser programades el 2011, amb l’única ex-cepció del premi especial del jurat.

Requisits generals per optar als premis

Millor espectacle de circ de carrer

Millor espectacle de circ de sala o carpa

Millor espectacle de circ còmic

Millor espectacle de circ familiar

Millor número de circ

Millor posada en escena d’un espectacle

Millor música original d’un espectacle

Millor director de circ

Millor iniciativa per a la projecció del circ de Catalunya

Millor artista novell

Premi especial de la gala

Premi especial del jurat

Les categories

Page 7: Cataleg Premis Zirkolika 2010

6 7

El premi al millor espectacle de circ de carrer s’atorga al millor espec-tacle que es realitzi a l’exterior, ja sigui estàtic o itinerant.

El premi al millor espectacle de circ de sala o carpa s’atorga al millor espectacle que es realitzi en un espai tancat amb un aforament limitat.

El premi al millor espectacle de circ còmic s’atorga al millor espec-tacle de pallassos, mims o excèntrics musicals amb un especial èmfasi en l’aspecte còmic.

El premi al millor espectacle de circ familiar s’atorga al millor espec-tacle de circ dirigit a tots els públic amb un especial èmfasi als especta-dors infantils.

El premi al millor número de circ s’atorga al millor número de circ d’una durada no superior als 20 minuts. Aquest número pot formar part d’un espectacle susceptible de ser premiat en alguna altra categoria.

El premi a la millor posada en es-cena d’un espectacle de circ s’atorga a la millor escenografia, vestuari o il·luminació d’un espectacle de circ.

El premi a la millor música origi-nal d’un espectacle de circ s’atorga a la millor música original d’un espec-tacle de circ.

El premi al millor director de circ s’atorga al millor director o equip de directors d’un espectacle de circ.

El premi a la millor iniciativa per a la projecció del circ de Catalunya s’atorga a la millor iniciativa, de qual-sevol tipus, que hagi ajudat a la pro-jecció del circ de Catalunya. S’inclouen en aquest premi accions locals i també internacionals, així com activitats que tinguin a veure amb la gestió, la pro-ducció o la teoria del circ.

El premi al millor artista novell s’atorga al primer espectacle d’una companyia en què tots els seus mem-bres han començat recentment la seva vida com a professionals. Aquest premi no té nominacions.

El premi especial de la gala s’atorga a la millor acció de circ d’entre totes les nominades, que obtingui més vots d’entre els assistents a l’acte de lliurament dels premis.

El premi especial del jurat el trien de manera honorífica els membres del jurat a persones o entitats que hagin tingut una trajectòria significativa en el circ a Catalunya. Aquest premi no té nominacions.

Les categories

Page 8: Cataleg Premis Zirkolika 2010

8

Carles Cugat. Des de 1985 treballa a l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona i des de la seva creació, l’any 1997, forma part de l’Oficina de Difusió Artística (ODA), on actualment és responsable de la Unitat del Circuit d’Espais Escènics Municipals.

Clàudia Saez. Coordinadora del Fes-tival Trapezi - Reus des de 2007; de l’Oficina de Festivals del CAER (Centre d’Arts Escèniques de Reus) i del Festi-val COS (del 2007 al 2009).

Manel Sala. Va començar a fotogra-fiar circ l’any 2002. A partir d’aquest moment dedica part del seu treball a captar amb la càmera el món circen-se. Fotògraf de la revista Zirkòlika. Les seves fotos de circ s’han publicat a di-ferents revistes i diaris.

Marcel Barrera. Periodista i crític de circ al diari El Punt des de l’any 1998. També col·labora a la revista Zirkòlika des del primer número, pu-blicat el 2004, i a la revista Presència publica des de fa sis anys diverses cròniques i reportatges.

Marta Almirall. Actualment Cap de festes de l’ Institut de Cultura de Barcelona i programadora del Circ al Castell de Montjuïc. Premi Nacional de Dansa 2007. Ballarina, coreògrafa i directora artística.

Marta Borreguero. Coordinadora de La Central del Circ des de la seva crea-ció, l’any 2008. Formada específicament en direcció de empreses culturals i en comunicació, ha treballat en sectors del món cultural varis, des de la gestió, la consultoria i l’anàlisis estratègic.

Oriol Raventós. Cronista y periodista de circ. Gran coneixedor del circ cata-là, es redactor i col·laborador del blog ‘A mi m’agrada el Circ’ des de 2007, any en que també entra formar part del consell de redacció de la revista Zirkòlika.

Vicent Llorca. Organitzador i coordi-nador dels Premis i del projecte Zirkòlika (projecte de difusió i comunicació de les arts del circ). Documentalista i periodista especialitzat en circ. Fundador, editor i director de la revista Zirkòlika.

El jurat

Membres jurat 2010

El jurat està format per persones amb un ampli coneixement del circ a Catalunya que no podran estar nominades en cap dels premis. Els membres del jurat seran designats pels organitzadors dels premis que,

al seu torn, en designaran un com a president. El president del jurat tin-drà també les funcions de secretari, prenent acta de totes les decisions del jurat i informant l’organització dels veredictes.

Page 9: Cataleg Premis Zirkolika 2010

8 9

Selecció de nominats

El jurat ha d’aprovar una llista de 3 a 5 nominats per a cada categoria, ex-cepte en el premi especial del jurat i el premi a l’artista novell. La llista serà aprovada per consens. Tota acció de circ que vulgui ser considerada en la llista d’accions nominades als Premis podrà comunicar-ho a l’organització fins al 31 d’octubre de 2010 (Comu-nicació: [email protected]), però els membres del jurat podran considerar qualsevol acció de circ de la qual tinguin coneixement.

La llista de nominacions i primers guanyadors per aquest any 2010 són:

Page 10: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 11: Cataleg Premis Zirkolika 2010

Guardonats

Els guardonats de cada premi seran escollits per consens del jurat, sempre que això sigui possible. En cas que no es pugui arribar a un consens, s’haurà de procedir a una votació. En cas d’empat, el vot del president del jurat tindrà valor doble. Els guardonats es fa-ran públics en l’acte de lliurament dels Premis que tindrà lloc el dia 20 de des-embre de 2010. El veredicte del jurat serà inapel·lable.

L’acte de lliurament dels Premis de Circ de Catalunya 2010 es durà a terme el dia 20 de desembre de 2010 a la carpa del Circ Raluy, instal·lada al Port Vell de Barcelona, en una Nit de Circ. Tots els assistents a l’acte de lliurament tin-dran dret a votar al premi especial de la gala a la millor acció de circ i rebran un catàleg amb informació sobre tots els nominats.Tots els nominats estan convidats a l’acte de lliurament. Els nominats que no puguin assistir-hi i estiguin inte-ressats a recollir el guardó, hauran de designar un delegat. Tots els guardo-

nats són susceptibles de rebre una re-tribució de tipus econòmic o material que pot provenir d’un patrocinador privat o de la pròpia organització dels premis. Els organitzadors dels premis es reserven el dret de retirar tant el guardó com qualsevol retribució ator-gada als guardonats si estimen que els guardonats actuen d’una manera contrària als principis dels premis o no assisteixen a l’acte de lliurament dels premis sense designar un delegat.

Acte de Lliurament dels Premis de Circ de Catalunya

11

Page 12: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 13: Cataleg Premis Zirkolika 2010

Nit de Circ

Presentador i conductor de la Gala Claret Papiol

Convidats C.C. de la Sagrada Família

Artistes Ruth Salama (teles/aeris) Marta i Pau - Fet a mà (equilibris acrobàtics)Jordi Querol (malabars-beatbox) Alberto Solano - Papiro (bici acrobàtica)Manel Rosés, Guillermo Aranzana, Oscar Karlsson i Nilas Kronlid - Balagans (Bàscula)

MossosKrisnha Molina i Benet Jofre

Il.luminació Elm Costa - Escènica integral

So Claudi Morales - Audio-art

Fotografia Manel Sala “Ulls”

Producció audiovisual Paolo Lauzzana “Eiro”

Cap tècnic Benet Jofre

Direcció Vicent Llorca

Producció Zirkòlika

Agraïments col.laboradors Neus MasferrerTere BelmonteOriol Raventós

13

Page 14: Cataleg Premis Zirkolika 2010

PATROCINADORS

PREMIS

Page 15: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 16: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 17: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 18: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 19: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 20: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 21: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 22: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 23: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 24: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 25: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 26: Cataleg Premis Zirkolika 2010

Forma part del món del circ

¡Subscriu-te!

www.zirkolika.com

i també si ens segueixes pel nostre facebook i twitter

trobaràs els millors espectacles i festivals

a més d’invitacions, descomptes, promocions...

¡fes-te un zirkoliko!

http://twitter.com/zirkolikahttp://www.facebook.com/zirkolika

ZIRKOLIKA - Apartat de Correus 2008 - 08080 Barcelona

Tel. 93 310 6793 - 699 388 866 - www.zirkolika.com - [email protected]

Subscripcióanual

15 euros4 números

La revista de les arts circenses

Page 27: Cataleg Premis Zirkolika 2010

NOMINATS 2010

Page 28: Cataleg Premis Zirkolika 2010

28 29

En un poble de l’est d’Europa que no que-da ni a prop, ni lluny; en una època que no és ni la d’ara, ni la d’abans, ni la de des-prés,... S’està cuinant un gran banquet. La gent del poble està entusiasmada i va d’un costat a un altre fent malabars, acrobàcies i mil peripècies més... Perquè s’apropa un dia molt especial.Al mercat, els músics estan afinant els seus instruments i la música Klezmer es comença a escoltar per tots els racons. El boig del po-ble va deixant caure del cel les invitacions

per les noces. Però com en totes les his-tòries, sempre apareixen inconvenients.En aquesta tot es resol amb molt d’humor perquè els habitants d’aquest peculiar lloc sempre tenen un truc sota la màniga per-què aquest dia tan esperat quedi en la me-mòria dels nuvis i de tots els convidats.“Circus Klezmer” és un espectacle ric i ple de passió, que està habitat pels més purs instints humans com l’amor, l’empipament, l’alegria, el riure i la malenconia, tots repre-sentats a través del llenguatge circense.

Idea original/creació Adrián Schvarzstein Intèrprets Helena Bittencourt o Eva Szwarcer / Luís Niño, “Toto” / Alba Sarraute / Cristina Solé / Joan Catalá / Adrián SchvarzsteinDirecció Adrián Schvarzstein

Vestuari PauletteMúsica original/composició musical Petra Rochau / Rebecca Macauley / Nuria Balcells / Nigel HaywoodEscenografia/utillatge Miri Yeffet /Tzabar Amit

Nominat al millor espectacle de circ de sala o carpa, posada en escena i música original

Contacte// w ateneu9b.net e [email protected]

9è Circ d’Hivern

Circus Klezmer

Page 29: Cataleg Premis Zirkolika 2010

28 29

Nominat al millor espectacle de circ de sala o carpa, posada en escena i música original

Els teòlegs van desenvolupar el concep-te “limbus”: un estat de “felicitat natu-ral” després de la mort que no és ni cel ni infern. Dante, a La Divina Comèdia va posar als pagans virtuosos i als filòsofs clàssics grecs al “limbus”. Aquí no es posa el circ tradicional ni al cel ni l’infern, ni mort ni viu. Se l’admira com a un clàssic i, com uns fills adolescents, li perdem el respecte. El circ: univers propi, imaginari comú, percepció particular. Una visió personal

del circ, “ressacosa”, somiada, imagi-nada,... Que sigui capaç d’explicar la grandesa i la cruesa del circ, els lluentons dels vestits i les mitges trencades, el mo-viment perfecte i el gest groller. Una broma de records que ens envolti i ens faci veure el principi: com va co-mençar tot i potser com va acabar tota la resta. Una visió pulcra, extravagant, una mica grotesca. Circ contemporani que ens explica, ens par-la de circ tradicional. Un ex-pectacle de Circ.

Idea original/creació Leandre Ribera / Cia La Tal (Jordi Magdaleno / Enric Casso) Intèrprets Leandre Ribera / Jordi Magdaleno / Enric Casso / David Parras / Frida Odden / Katja Olsen / Guilhem Benoît

Direcció Leandre Ribera Música original/composició musical David MorenoEscenografia/utillatge Elsa Ricq /Txema RicoVestuari Taller Maravillas / Héloise Chettle

Contacte// w ateneu9b.net / aireaire.com e [email protected] / [email protected]

14è Circ d’Hivern

Limbus

© Manel Sala “Ulls”

Page 30: Cataleg Premis Zirkolika 2010

30 31

Nominat al millor director

Resulta dificil trobar un àmbit de l’activitat artística que no interessi a Adrian Schvarzstein. Clown, actor, direc-tor de circ i de teatre..., Schvarzstein en estat pur és un pallasso-showman molt energètic. Aquest català d’adopció, combinació de diverses nacionalitats es dedica al teatre des de 1989, va estudiar “Commedia Dell’Arte” amb Antonio Fava a Itàlia, però es forma més enda-vant per tot Europa. Passa per la vida su-mant experiències amb avidesa: ha tre-ballat en publicitat i televisió, ha estat assessor artístic a festivals, ha dissenyat escenografies, ha actuat i cantat a com-

panyies d’Òpera i musica barroca,... Amb tot, si hi ha un àmbit en què desta-ca especialment és el del teatre de carrer i el circ. Després de treballar a circs com el Ro-naldo belga, comença a crear en soli-tari ‘Greenman’, “The Bed” (Premi al millor actor al Festival de Haifa 1998), “Dans”.... Espectacles de carrer i circ que busquen convertir el públic en divertit protagonista. Caos, sorpresa i una innocència molt pro-vocadora són algunes de les armes amb les quals ha triomfat a teatres i festivals de mig món, d’Irlanda a Camerun.

Adrián Schvarzstein

Director

Contacte// www.adrianschvarzstein.com

Page 31: Cataleg Premis Zirkolika 2010

30 31

Nominat al millor espectacle de circ còmic i millor música original

Idea original/creació Alba Sarraute Pons Intèrprets Alba Sarraute Pons Direcció Andrés CavallínMúsica original/composició musical Roc Sala Coll / Jorge Sarraute / Àlex Guitar /

Pep Terricabres / Jaume Catà / Pol Caturla / Bernat GuardiaEscenografia/utillatge Quim AragóVestuari Alba Sarraute / Lola Coll / Marina Pineda / Benet Jofre / Immaculada Jordà

“Mirando a Yukali” és un espectacle que mira l’ànima amb humor i circ, cavalcant entre el cabaret i la womanshow, entre poètic i còmic. Una lectura d’un personat-ge ple de sorpreses que no respon a cap pregunta. És la història de Godotte i dos músics que l’acompanyen en el seu re-corregut. Esquetxos i diferents cançons i poesies, jazz, blues,... amb timbres instru-mentals de saxo baríton, saxo alt, clarinet, piano, percussió i veu.

És un xou femení que estimula l’ànima amb humor i circ, una pallassa que fon tècniques musicals i cabareteres per articular textos de Miguel Hernández, Koltés, Rousseau, Saint-Exupéry, Baricco o Brecht. L’espectacle es planteja qüestions com viure amb el pes so-cial i la por al fracàs; la pèrdua de la innocèn-cia i de la llibertat; la por i el dubte a la mort; el dubte d’un mateix i sobre tota l’espècie humana; la recerca de la virginitat orgànica o l’acceptació de l’evolució mateixa.

Alba Sarraute

Mirando a Yukali

Contacte// w albasarraute.com e [email protected]

Page 32: Cataleg Premis Zirkolika 2010

32 33

“Atempo” és un lloc de música i cossos en moviment, una terra de ningú on es troben quatre personatges. Ells es co-neixen però no ho recorden. La música serà la clau per arribar i comunicar-se. A “Atempo”, es troben amb la música les disciplines de Màstil Xinès, Roda Cyr i Corda Volant.

“Existeix una poesia per als sentits tal com existeix una altra per al llenguatge... Això permet substituir la poesia del llenguatge per la poesia de l’espai, que es desplegarà en l’àmbit que no pertany estrictament a les paraules” (Antonin Artaud).L’espectacle “Atempo” ha guanyat el Premi Humore Azoka 2010.

Nominat al millor espectacle de circ al carrer

Idea original/creació Atempo Circ Intèrprets Miguel Soto/Matías Marré /Marilén Ribot / José Arias Direcció Yevgeny Mayorga

Música original/composició musical José AriasEscenografia/utillatge Matías MarréVestuari Esperança Pascual

Contacte// w atempocirc.com e [email protected]

Atempo Circ

Atempo

Page 33: Cataleg Premis Zirkolika 2010

32 3333

Nominat a la millor música original

Per fora veus una lona vermella elegant. Per dins són com membranes, que se-guim fins al centre, al cor una pista, pe-tita, íntima. A dins es respira, és un con-trabaix, un home, o potser una dona. Se senten unes passes, es veuen potes. Un cavall viu aquí. Comença el ball, el músic segueix el seu galop i l’home convida a ballar. Salten tots en el desequilibri. Com en un calder en moviment perpetu, es re-velen en la seva singularitat, i dels seus llenguatges sorgeix una partitura única, on es barregen la virtuositat del circ, les dots acrobàtiques, la bàscula, però

també les veus, el so de les cordes i dels cossos.“Le Sort du dedans”, són aquests pallas-sos que som i que anem buscant. Aquests pallassos que busquen donant la volta a les seves corbes, en les seves gepes i en els seus buits, on es poden recolzar per saltar millor, aprenen a ballar amb un contra-baix, es tiren a volar sobre talons, perquè el joc és estar viu, perquè batega el cor, que empenta sense saber per què. “Le Sort du dedans” és tenir un cercle com a casa, cames com pulmons i un ca-vall per consciència…

Idea original/creació Camille Decourtye / Blai Mateu TriasIntèrprets Camille Decourtye / Blai Mateu Trias / Thibaud Soulas / BonitoDirecció Camille Decourtye / Blai Mateu Trias

Música original/composició musical Thibaud SoulasEscenografia/utillatge Pierre HeydorffVestuari Nathalie Prats

Contacte// w barodevel.blogspot.com e [email protected]

Baro d’Evel

Le Sort du dedans

Page 34: Cataleg Premis Zirkolika 2010

34 35

Contacte// www.barodevel.blogspot.com

Blai Mateu

Director

Nominat al millor director

Nascut en una família de circ (és fill de Jau-me Mateu, Tortell Poltrona, i Montserrat Trias, la Srta. Titat) aprèn treballant amb el Circ Cric i participa en els primers em-barcaments de “Pallassos sense Fronte-res”. Autodidacta en relació als malabars, pallassos i música, decideix formar-se als 16 anys a França, a l’Ecole Nationale de Cirque de Chatellerault, a ENACR Rosny sous Bois i al CNAC a Chalons. Finalment redescobreix el circ i desenvolupa encara més la bàscula, la manipulació i la sonorit-zació d’objectes.Les seves influències són diverses i els seus centres d’interès amplis. Per tant, la seva visió del circ continua creixent. L’any 2004

va ser guardonat a França amb la men-ció “Jove Talent del Circ”. A l’espectacle “Ï” va recrear en clau vivencial el viatge forçat cap a l’exili de milers de republi-cans espanyols després de la victòria del general Franco. El muntatge, un solo amb elements de pallasso, d’acrobàcia i de cinema, va ser produït per la com-panyia francesa “Baró d’Evel Cirk”. De la mà d’aquesta mateixa companyia també ha arribat “Le sort du dedans”, arran del qual Blai Mateu ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Circ 2010, que ator-ga el CoNCA. Ha dirigit també “La Diva”, d’Alba Sarraute i “Els racons de la me-mòria” del Circ Cric.

© Philippe Laurençon

Page 35: Cataleg Premis Zirkolika 2010

34 35

Contacte// w botproject.comli.com e [email protected]

CollageBot project

Nominat al millor espectacle de circ al carrer

35

Acrobàcies, equilibris, salts que desafien la gravetat, manipulació d’objectes i altes dosis d’enginy i d’humor són els elements de “Collage”. Un espectacle de trampo-lí per a tots els públics ple de diversió on dos homes suspesos a l’aire es disposen a tirar-se a la piscina amb la seriositat i la rigidesa que assenyala el guió. En un pri-mer moment, tot surt com estava previst.

Però ben aviat, unes ànsies de rebel·lió s’apoderen dels protagonistes d’aquesta història. Entre bot i bot, el duet d’artistes imposa les seves normes, creant situacions còmiques i esbojarrades amb l’objectiu d’engendrar el seu propi espectacle. Totes aquestes peripècies passen en un estat d’ingravidesa més a prop del cel que de la terra.

Idea original/creació Bot Project Intèrprets Ángel de Miguel / Lucas Ruiz /Núria Puig Direcció Miner Montell / Bot Project

Música original/composició musical Bot Project Escenografia/utillatge Bot Project Vestuari Bot Project

© Marta G.C.

Page 36: Cataleg Premis Zirkolika 2010

36 37

Nominat al millor espectacle de circ al carrer

Han passat els anys. Dos germans es re-troben a l’indret on van passar la seva infantesa i on guarden molts records: el pati de la seva antiga llar. En aquest espai, màgic per a ells, reviuran jocs, recuperaran sentiments, recordaran cançons, somriures, sons,... Tornaran a

la pista de circ on van viure moments inoblidables. “Cíclicus” és un viatge d’anada i tor-nada al passat d’aquests personatges somniadors i entranyables, carregats d’il·lusions i que, sense adonar-se’n, avancen cap al seu futur.

Cia. Cíclicus

Cíclicus

Contacte// w ciclicus.blogspot.com/ e [email protected] / [email protected]

Idea original/creació Ley Mendoza /Joan Busquets Intèrprets Ley Mendoza / Tanja Haupt Direcció Joan Busquets

Música original/composició musical Tanja HauptEscenografia/utillatge Ley MendozaVestuari Teresa Sil / Peris

Page 37: Cataleg Premis Zirkolika 2010

36 37

Contacte// w sebasweb.com e [email protected]

A l’escena, una petita barraca amb diferents artefactes envolten la quotidianitat d’un pintoresc personatge dins un món de fanta-sia, imaginació i alegria.“Acorde” és un espectacle íntim, una pro-posta propera al teatre d’objectes, en la qual andròmines, ferralla electrònica i objectes di-versos cobren vida per mitjà del circ i de l’antic teatre de barraca. Un muntatge transparent en què el poc es transforma en molt.El nostre personatge, divertit amfitrió de l’escena, ens obre les portes al seu univers

creant situacions on la imaginació i l’humor estan constantment presents, on el joc es converteix en proesa i l’absurd es transfor-ma en riure.El circ es presenta d’una forma lúdica dins de la història i es converteix en vehicle d’expressió i d’acostament. La manipu-lació d’objectes, els malabars, el monoci-cle i el teatre gestual s’intercalen amb la narració creant una atmosfera on el públic acompanya al personatge en una diverti-da aventura.

Idea original/creació Manuel Sebastián / Christian Atanasiu Intèrprets Manuel Sebastián Direcció Christian Atanasiu Música original/composició musical Quile Estévez

Escenografia/utillatge Txell Janot / Luis NevadoVestuari Txell Janot

Nominat al millor espectacle de circ familiar

Cia Sebas

Acorde

Page 38: Cataleg Premis Zirkolika 2010

38 39

Contacte// w circcric.com e [email protected]

Nominat al millor espectacle de circ de sala o carpa

Un espectacle trepidant carregat d’es-quetxos que han fet història. Una ron-da per les emocions viscudes, on es fon el passat i el present, on es forja el futur. Ens submergim en un món especial, la visió dels ulls que miren darrera un nas de pallasso, de la màscara més petita. Una passejada per les creacions de Tor-tell Poltrona, a dins de la vela, catedral de l’efímer art del circ, acompanyat d’una banda de músics que formen part de la seva història.

Tortell Poltrona: “Jo, ho tornaré a provar, els esquetxos dels pallassos són poemes visuals que es fan amb mixtió amb el públic, mai estan acabats, però, cada espectacle dóna a la rosca una nova giragonsa i poc a poc amb el temps, el cargol és més saborós. Números que ja no feia, alguns que sem-pre faig i coses que encara no he fet i vull fer. Fa 35 anys que ho intento cada dia, ho tornaré a provar, ser un pallasso.El Circ que a mi m’agrada és poesiaEl Circ que a mi m’agrada és alegria”.

Idea original/creació Tortell PoltronaIntèrprets Tortell Poltrona / Srta. Titat / Víctor Ammann / Pep Torres/Ignasi Pujol / Pere Gómez / Pau SarrauteDirecció Blai Mateu

Música original/composició musical Víctor AmmannVestuari Emma Escolano

Circ Cric

Els racons de la Memòria

Page 39: Cataleg Premis Zirkolika 2010

38 39

Una família de marginats viu la seva realitat surrealista. Es tracta d’un conjunt de perso-natges estrambòtics, sensibles i poètics que deixen volar la seva imaginació. El seu dia a dia és un continu de moments absurds.Seguint la seva fantasia creen històries amb el que tenen al seu voltant: una metamorfosi d’objectes quotidians, ins-

truments musicals i parts del cos que, a través de la manipulació, expliquen la his-tòria de les seves curtes vides.L’espectacle és una suma de les disciplines de dansa, música i circ i va ser estrenat al festival Escena Poblenou.

Idea original/creació Anécdotas AmatómicasIntèrprets Mauro Paganini / Estel Segui / Eleaza Fanjul / Patricia Diaz / Sasha AgranovDirecció Karl Stets Música original/composició musical Mauro Paganini / Eleazar Fanjul / Sasha Agranovv

Escenografia/utillatge Anécdotas AmatómicasVestuari Caterina Marini

Nominat a la millor posada en escena

Contacte// w anecdotasanatomicas.com e [email protected]

Circus Delirium

Anécdotas Amatómicas

Page 40: Cataleg Premis Zirkolika 2010

40 41

Espectacle de circ de carrer Atempo. Atempo Circ pàg. 32 Chez Leandre. Leandre pàg. 51 Cíclicus. Cia. Cíclicus pàg. 36 Collage. Bot project pàg. 35 Comeback. Los 2 Play pàg. 54

Espectacle de circ de sala o carpa Circus Klezmer. 9è Circ d’hivern pàg. 28 Cuerdo. Sr. Stets pàg. 62 Els racons de la memòria. Circ Cric pàg. 38 Limbus. 14è Circ d’hivern pàg. 29 Plecs. Enfila’t pàg. 42

Espectacle de circ còmic Démodés. Leandre & Cia. La Tal pàg. 52 Mirando a Yukali. Alba Sarraute pàg. 31 Penèlope. Pepa Plana pàg. 61 Rococó Bananas. Los Excèntricos pàg. 56 Sketchofrenia. Guillem Albà pàg. 46

Espectacle de circ familiar Acorde. Cia. Sebas pàg. 37 L’home roda. Karoli pàg. 50 Los Caneca Show. Los Caneca pàg. 55 Merci Bien. Mumusic Circus pàg. 59 The Flamingo’s. Los Herrerita pàg. 58

PREMIS DE CIRC DE CATALUNYA 2010

NOMINATS 2010

Page 41: Cataleg Premis Zirkolika 2010

40 41

Número de circ Jocs icaris. Germans Rossi (Richard i Alexandro) pàg. 45 Malabars de rebot. Fernando Pose pàg. 44 Monocicle. Niedziela & Emily Swider Raluy pàg. 60 Perxa. Ignasi Gil pàg. 47 Quick Change. Los Galindos pàg. 57

Posada en escena Anècdotas anatòmicas. Circus Delirium pàg. 39 Circus Klezmer. 9è Circ d’hivern pàg. 28 Devoris Causa. Escarlata Circus pàg. 43 Limbus. 14è Circ d’hivern pàg. 29 Plecs. Enfila’t pàg. 42

Música original Circus Klezmer. 9è Circ d’hivern pàg. 28 Le Sort du dedans. Baro d’Evel pàg. 33 Limbus. 14è Circ d’hivern pàg. 29 Mirando a Yukali. Alba Sarraute pàg. 31 Rococó Bananas. Los Excèntricos pàg. 56

Director Adrián Schvarzstein pàg. 30 Blai Mateu pàg. 34 Leandre Ribera pàg. 53 Joan Busquets pàg. 48 Jordi Aspa pàg. 49

Iniciativa per a la projecció del circ Ateneu Popular de Nou Barris pàg. 69

Artista novell 1,2,3 poma! Daraomai pàg. 67

Especial del jurat Circ Raluy pàg. 71

Especial de la gala Votació dels asintents a la gala pàg. 65

Page 42: Cataleg Premis Zirkolika 2010

42 43

Idea original/creació Manolo Alcántara / Xavier Erra Intèrprets Manolo Alcántara / Xabi Eliçagaray / Claudio Inferno / Karl Stets Direcció Manolo Alcántara / Xavier Erra / Karl Stets

Música original/composició musical Xabi Eliçagaray Escenografia/utillatge Xavier ErraVestuari Rosa Solé

Contacte// e [email protected]

Quatre personatges es troben i es des-troben en un escenari de paper. Intenten seguir la partitura entre cordes, tecles, tubs i tisores; quan des del teló de fons, des del silenci, un artefacte es precipita escenari avall, desafiant. Bascula peri-llosament i al seu damunt els acròbates ballen, giren, es pleguen, es despleguen i afegeixen desequilibri... al desequilibri.El recorregut de “Plecs” comença ara

fa dos anys a partir de la idea i un pri-mer guió de l’artista Manolo Alcántara i l’escenògraf Xavier Erra. El mateix Mano-lo Alcántara, Karl Stets, Xavier Eliçagaray i Claudio Dorigo han dut a terme un pro-cés de creació col∙lectiva, que amb l’ajut d’Enric Ases en la direcció ha donat com a fruit aquest espectacle, on tots els nú-meros de circ, així com la música, són de nova creació.

Nominat al millor espectacle de circ de sala o carpa i posada en escena

Enfila’t

Plecs

Page 43: Cataleg Premis Zirkolika 2010

42 43

Contacte// w escarlata.com e [email protected] / [email protected]

“Devoris Causa” és passat, present, fu-tur i, sobretot, imaginació, que és l’espai més atemporal que existeix fora de mides i de catalogacions, l’espai de llibertat per excel·lència.Es tracta d’un espectacle servit en la inti-mitat d’un espai circular on la poesia del moviment de dos personatges fa viatjar al futur passat del plusquamperfet in-definit de les emocions. La manipulació d’elements, en aquest cas verdures, ser-veix per explicar una història cruel i quoti-

diana amb els perfums més saborosos de la cuina.L’experimentació en el moviment i l’aprofundiment en la dramatúrgia d’uns personatges que supuren circ pels pors en els moments menys esperats, condimen-ten la història de forma agredolça, picant, amargant i fins i tot, salada. No és un es-pectacle culinari ni de circ ni de dansa ni de teatre; és un convit a un ritual quotidià farcit d’intriga, de tastets, de proeses, de moviment i de drama.

Idea original/creació Escarlata Circus Intèrprets Jordi Aspa/Bet MiraltaDirecció Jordi Aspa Música original/composició musical Xavier Boixader

Escenografia/utillatge Diego PolognioliVestuari Lluc Castells

Nominat a la millor posada en escena

Escarlata Circus

Devoris Causa

Page 44: Cataleg Premis Zirkolika 2010

44 45

Nominat al millor número de circ

Contacte// w fernandopose.com / todorebota.blogspot.com e [email protected]

La relació entre Fernando Pose i els jocs ma-labars comença des de la seva adolescència a Buenos Aires, la seva ciutat natal. Una relació que es va donar gairebé per casualitat però que, a la llarga, per a ell, s’ha convertit en una neces-sitat. Per a Fernando Pose, els malabars deixen de ser una afició per esdevenir un dels pilars fo-namentals de la seva vida. Deixant l’Argentina, abandona també el seu rol d’amateur per a perfeccionar i professionalitzar la seva tècnica, sobretot la del rebot. Aquest inagotable interès per la tècnica, l’ha portat a moure’s en l’àmbit de la docència i tot, a l’Ateneu de Nou Barris

(Barcelona) i a Carampa (Madrid), per exemple.Instal·lat a Barcelona, ja són nou anys a Cata-lunya mostrant tota aquesta trajectòria; des de les Festes de la Mercè i el Mercat de les Flors fins al Circ Cric, passant per molts altres Festi-vals i cabarets; i sense oblidar tota l’experiència fora del territori català: al Casino d’Aranjuez, al Teatro Circo Price de Madrid i en gires per Europa. Amb una estructura original i sense prece-dents, en el seu número cada cop augmenten les pilotes mesclant molta tècnica però alhora carregat d’elegància i amb algun toc d’humor.

Fernando Pose

Malabars de rebot

Idea original/creació Fernando PoseIntèrprets Fernando PoseDirecció Fernando Pose Música original/composició musical Fever Elvis Presley / Cabaret Lisa Minelli

Escenografia/utillatge Noel Moreni /Fernando PoseVestuari Sandra

Page 45: Cataleg Premis Zirkolika 2010

44 45

Els Jocs Icaris és el número perquè estan nominats Alexandro i Richard Rossi, cinque-na generació de la família d’artistes de circ i coneguts com els Germans Rossi. Es basa en l’habilitat i confiança mútua, i consisteix en què el portor exerceixi una força en l’àgil fent-lo girar sobre els seus peus.Es tracta d’un número molt complicat i pres-tigiat, d’aquells que costen de veure dalt dels escenaris: agilitat, destresa, habilitat, con-fiança,... Amb els Jocs Icaris s’aconsegueix crear una mescla de tensió i emoció que im-pressiona a tothom, grans i petits. Els Germans Rossi van donar els seus primers

passos en els Jocs Icaris de la mà d’Antonio Randols. Ell, que també va ser l’entrenador dels mítics germans Errani (Itàlia) –guanya-dors d’or del Festival International du Cirque de Monte-Carlo– va ser qui els va ensenyar la tècnica. Alexandro Rossi, a més, és clown i acròbata sobre bicicleta. Per la seva banda, Richard Rossi també practica les teles aèries. Tots dos s’inicien en el circ als 9 anys, es formen amb diversos artistes i atletes d’alt nivell i final-ment, també plegats, estudien a l’Acadèmia d’Arts del Circ de Verona, on acaben de per-feccionar el seu número de Jocs Icaris.

Contacte// w ilcircoitaliano.com e [email protected] / [email protected]

Nominat al millor número de circ

Jocs icaris

Germans Rossi (Richard i Alexandro)

Idea original/creació Richard Rossi/Alejandro RossiIntèrprets Richard Rossi/Alejandro RossiDirecció Monti&Cia/Sonia Miranda

Música original/composició musical Joan MontanyésEscenografia/utillatge Enrico TombaVestuari Ana Muñoz/Menkes/Rosa

Page 46: Cataleg Premis Zirkolika 2010

46 47

Contacte// w guillemalba.com e [email protected]

Un espectacle de clown. Un espectacle vi-sual, per riure, sense més. Per oblidar-nos durant una estona dels maldecaps... i dels mals del cos. En escena, un home que no és feliç, que es busca i experimenta to-tes les personalitats possibles. Com pot aconseguir-ho? Quantes en pot arribar a tenir? Tots en tenim tantes? Ens agra-

daria tenir-ne una altra, una d’aquestes que té ell? Ja hi haurà temps de pensar-hi al sortir del teatre. Ara deixem-nos portar per aquest home que no entén què li està passant, però que, malgrat tot, es diverteix. Un viatge ple d’energia, ple d’humor, fresc i amb un imaginari sketchofrènic.

Idea original/creació Jango Edwards /Guillem AlbàIntèrprets Guillem AlbàDirecció JJango Edwards / Cristina García

Escenografia/utillatge L’estaquirot Teatre / Wilja Family / Alfred CasasVestuari Alfred CasasDisseny de llums Oriol Puig / Oriol Ibáñez

Nominat al millor espectacle de circ còmic

Guillem Albà

Sketchofrenia

Page 47: Cataleg Premis Zirkolika 2010

46 47

En la creació d’Ignasi Gil, Perxa, s’estableix un diàleg gairebé íntim entre artista i aparell i ambdós resten totalment integrats en un exercici de precisió calculada, alhora que àgil i dinàmica. La pautació musical, el tem-po ajustat, l’evolució cap el crescendo defugen, però, de l’encara més difícil

per obrir una porta que deixa passar els petits racons de la sorpresa. Format entre l’Escola El Timbal, Area i l’Ateneu Popular de Nou Barris, Ignasi va anar a graduar-se a l’Escola Nacional de Circ de Rio de Janeiro, al Brasil. Més tard descobreix la tècnica del pal xinès, de la qual n’ha fet la seva especialitat.

Contacte// e [email protected]

Nominat al millor número de circ

Ignasi Gil

Perxa

Idea original/creació Ignasi GilIntèrprets Ignasi Gil

Direcció Ignasi Gil

© Manel Sala “Ulls”

Page 48: Cataleg Premis Zirkolika 2010

48 49

Contacte// www.lapusa.com

Nominat al millor director

En Joan Busquets era essencialment pallasso. Va fer riure a grans i petits du-rant més de 25 anys amb la Cia. Ínfima la Puça i pel seu compte en els últims temps. Però en Joan no era només pallas-so. També era un apassionat de la vida en totes les seves dimensions i aquesta passió la vehiculava fonamentalment a través de la creació artística, ja fos ac-tuant, pensant, escrivint, gestionant o dirigint. Aquesta faceta, la de la direcció d’espectacles, és potser la menys cone-guda de Joan Busquets, però no per això la menys important. Va dirigir més de vint espectacles en un ampli ventall de disci-plines (teatre, circ, pallassos, titelles, ca-rrer, etc.) i va treballar amb artistes com

Pepa Plana, Joan Gimeno, Teia Moner, La Industrial Teatrera o SAC Espectacles. També va dirigir algun dels seus propis espectacles, com per exemple “El xiu-let del riure” amb el qual encara va pu-jar als escenaris fins molt poc abans de morir. L’any 2009 va dirigir l’espectacle de circ “Cíclicus”, de la Cia. Cíclicus i va fer l’adaptació pallassa de l’espectacle “Penèlope” de Pepa Plana, a qui havia dirigit en el seu primer espectacle “De Pe a Pa”. L’any 2010 encara va tenir temps de dirigir l’espectacle per a tots els públics “Banyetes: un conte ataba-lat” de la Cia. Puça Espectacles, i estava començant a dirigir el nou espectacle de màgia del Mag Fèlix Brunet.

Joan Busquets

Director

© Manel Sala “Ulls”

Page 49: Cataleg Premis Zirkolika 2010

48 49

Contacte// www.escarlata.com

Jordi Aspa va començar a fer cursos d’acrobàcia i expressió corporal a El Tim-bal (Barcelona) i al Centre Dramàtic de Granollers respectivament. Va ser alumne i pallasso posteriorment al circ d’Annie Fratellini; va fer diversos cursets amb Philippe Gaulier i Monica Pagneux. Una de les seves especialitats és el domatge d’animals. El 1987 funda amb Bet Miralta la companyia Escarlata Circus, amb la qual assumeix la direcció artística del Festival de Circ Trapezi. Alguns dels treballs que ha dirigit són

“Devoris Causa”; el “Combinat 41” de l’Ateneu de Nou Barris; “El Gegant dels 7 mars” (espectable que es va poder veure durant el Fòrum de les cultures 2004); es-pectacles inaugurals de Trapezi i diverses produccions pròpies com el “Mig Maig”, el 1997. L’any 2007 és guardonat, juntament amb Bet Miralta, amb el Premi Nacional de Circ “per la seva aportació a la dig-nificació i el desenvolupament del circ a Catalunya, tant en la vessat artística com per la incidència en el públic”.

Nominat al millor director

DirectorJordi Aspa

© Carles Castro

Page 50: Cataleg Premis Zirkolika 2010

50 51

Nominat al millor espectacle de circ familiar

Idea original/creació Ramon Muñoz / Laia Muñoz Intèrprets Ramon Muñoz Farreny Direcció Laia Muñoz CarolMúsica original/composició musical Adyo Pueyo

Escenografia/utillatge Josep Mora Vestuari Eva Selma Il.luminació / so Juan Morales Mayordomo

Un personatge incombustible, el Professor Karoli, es desplaça dins d’una sola roda amb motor. Combinant enginy amb la presentació d’artilugis amb rodes, mono-cicles alts amb cames, bicis nanes de 10, 20 i 30 centímetres, Karoli demostrarà la seva passió per les rodes fent el més difí-cil... Sobre rodes.

Un espectacle visual apte per a tots públics.Ramon Muñoz és Karoli. Malabarista i monociclista apassionat, còmic. Hà-bil combinador de l’humor i les rodes. Cofundador de la parella Boni i Caroli, durant anys va recòrrer mig món amb els seus espectacles. És autodidacta i col·leccionista circense.

Contacte// w karoli.com e [email protected]

Professor Karoli

Karoli l´home roda

Page 51: Cataleg Premis Zirkolika 2010

50 51

Contacte// w www.leandre-claire.com e [email protected]

El carrer és casa seva, sense cap mena de dubte. A part, però, és el perfecte amfi-trió i està encantat de rebre convidats en aquesta casa: atent, imaginatiu, sorpre-nent... Aquest és Leandre Ribera, que fins i tot, en una agosarada però certa expres-sió, domina el terreny. Ell, d’ell mateix, diu:“No sóc un homeless. Tot el contrari. Sóc un pallasso i el carrer és la meva llar. Mira, passa, entra. Junts obrirem la porta al joc. Porto 13 anys participant en aquest mi-crocosmos meravellós que són els festivals de teatre de carrer amb 4 espectacles que

han estat la meva escola. Amb “Street-tease” vaig ensopegar amb la tènue línia on s’ajunten humor i poesia, vaig desco-brir, em vaig enamorar del teatre de ca-rrer, al carrer, per al carrer. Amb “Fragi-le”, en equilibri sobre la mateixa línia, va aparèixer a més la llàgrima. Amb “Play” vaig aprofundir en el joc amb el públic, en la màgia del moment. Amb “Démodés” vaig compartir la gairebé oblidada història del pallasso tradicional, tan injuriada però important per a mi. Vull compartir el que he experimentat al llarg d’aquests 13 anys de bona sort”.

Idea original/creació Leandre Ribera Intèrprets Leandre Ribera

Direcció Leandre Ribera

Nominat a millor espectacle de circ al carrer

Leandre

Chez Leandre

© Manel Sala “Ulls”

Page 52: Cataleg Premis Zirkolika 2010

52 53

Idea original/creació Cia. La Tal / Leandre Intèrprets Enric Casso / Jordi Magdaleno / Leandre RiberaDirecció Leandre RiberaVestuari Taller Maravillas

Música original/composició musical David MorenoEscenografia/utillatge Txema Rico /Quim Guixà

Fets fora, al carrer; amb maquillatge i sense pista; sense feina; carregant amb l’ofici; pallassos en la intimitat; pa-tètics, còmics, passats de moda.Tres pallassos perduts, fets fora per un món que canvia, veiem la persona darrera del nas, descobrim el pallasso darrera la persona. Una tragicomèdia

sobre la fi d’uns còmics, d’un imaginari col·lectiu, una narració en llenguatge de clown clàssic, un intent de compartir allò que els pallassos ens han deixat la memòria.El 2008, “Démodés” va ser guardonat amb el premi “Coup de Pouc” al Festi-val Coup de Chauffe de Cognac.

Contacte// w demodes.com e [email protected]

Nominat al millor espectacle de circ còmic

Cia La Tal/Leandre

Démodés

Page 53: Cataleg Premis Zirkolika 2010

52 53

Nominat al millor director

Director

Leandre Ribera crea i actua a l’espectacle infantil “AH Siii” (1986) i a les obres per a adults “A Concretar” (1989) i a “Horakro-novis” (1992).Descobreix el teatre de carrer a Austràlia passant el barret l’any 1993 i continua treballant en solos com “Streettease” (1996) o “?” (1997). Amb la Cia Lean-dre-Claire crea i interpreta “Fragile” i “Madame et Monsieur”. El 2003 arriba “Desbandada” –de Cia Leandre & The Beat Band–, un especta-cle que li serveix per recuperar de nou el camí del mim. Ribera, que es nodreix

de l’observació en les circumstàncies mes quotidianes, coneix com establir un diàleg contant amb l’espectador. S’ha instal·lat amb el Circ Cric al Tea-tre Lliure i, a banda de produccions en què dirigeix i interpreta com “Play“, “Rodó (Premi Nacional de Circ de Cataluña 2006), “Démodés“ “Chez Leandre“ o “Limbus“, també ha dirigit a Los 2 Play i els espectacles “Petit“ (Cia Delices de Façade), “Septembre“ (Res de Res), “Until Now“ (Mimbre); “Carroussel de Mouton“ (Dirk & Fien), entre d’altres.

Contacte// w www.leandre-claire.com

Leandre Ribera

© Manel Sala “Ulls”

Page 54: Cataleg Premis Zirkolika 2010

54 55

Nominat a millor espectacle de circ al carrer

Idea original/creació Los 2 Play Intèrprets Cristina Solé / Leti García / Julián González / César Pons / Óscar Santa-maría Rojo / Joan Catalá CarrascoDirecció Leandre Ribera

Música original/composició musical Sam Spence / Orbital / Raval beats / André Rieu / Luis Cobos / Verca SerdiuchkaEscenografia/utillatge Los 2 PlayVestuari Rosa Soler

Los 2play escriuen un nou i excitant ca-pítol en la història del circ. Benvinguts a “Comeback!!!”Després de dècades tornen amb aspecte, fortalesa i vigor renovat, no importen els problemes que puguin sorgir, els asse-gurem que romandran junts fins al final. Rescatats del passat, quatre gimnastes de

qualitat excepcional (bé, en realitat són tres) presenten humor, energia i una tèc-nica impecable. Haureu vist salts increïbles; acrobàcies impressionants; equilibris delirants,... Però mai haureu vist caigudes tan pro-fessionals. Un espectacle desvergonyit i sense pretensions.

Contacte// w los2play.com e [email protected]

Los 2 Play

Comeback

© Manel Sala “Ulls”

Page 55: Cataleg Premis Zirkolika 2010

54 55

Nominat al millor espectacle de circ familiar

Idea original/creació Los CanecaIntèrprets Pablo Domichovsky / Fernando Ateca

Direcció Los CanecaEscenografia/utillatge Los CanecaVestuari Gloria Disain

“Los Caneca Show”, un espectacle divertit, tendre i impressionant; la barreja perfecta d’acrobàcies, mala-bars, humor i l’especial participació del públic. Nano i Tite Caneca són els protagonistes d’aquest xou. Dos personatges molt particulars: l’un tranquil, despistat i capaç d’arribar a l’equilibri, l’altre sempre al revés, elegant i estirat, ens deixaran entrar en el seu món màgic per veure com

és possible resoldre els seus conflictes amb alegria i bon humor.Circ acrobàtic en què dos especia-listes combinen elements de clown, acrobàcia i malabars. Ple de magní-fics gags que li donen un gran toc d’alegria i humor, el ritme del show és apassionant, tal com també ho són els elements musicals que els acom-panyen. Una experiència única! Pas-sin i vegin...

Los Caneca

Los Caneca Show

Contacte// w loscaneca.blogspot.com e [email protected] / [email protected]

© Manel Sala “Ulls”

Page 56: Cataleg Premis Zirkolika 2010

56 57

Contacte// w losexcentricos.com e [email protected]

“Rococó Bananas” és un espectacle de clowns musicals en la línia de la gran tradició del barroc i de l’excèntric, de la bufetada i del tempo loco, on caigudes, trompades, bufetades i plats trencats es succeeixen a un ritme frenètic.El seu humor supura una mala llet ten-dra, un joc amb el surrealisme, els jocs de paraules, els encadenaments d’accions impossibles. La música és el fil conductor

de tot l’espectacle i està interpretada amb instruments tant curiosos i guillats com una serra musical, un motxo-contrabaix, concertines, bandoneons i ukeleles, dits que fan música, i també un piano de fusta trucat que es converteix en un petit es-cenari… Moments lírics es mesclen amb situacions rocambolesques en una succes-sió de números que superen les barreres de l’idioma.

Idea original/creació Los Excéntricos Intèrprets Marceline / Sylvestre / ZazaDirecció Los ExcéntricosMúsica original/composició musical Los Excéntricos

Escenografia/utillatge Sylvestre i Ventura / Hosta Cartons Vestuari Sessé Muñoz

Nominat al millor espectacle de circ còmic i música original

Los Excéntricos

Rococó Bananas

Page 57: Cataleg Premis Zirkolika 2010

56 57

Contacte// w losgalindos.net e [email protected]

A “Quick Change”, Los Galindos (Bet Garrell i Marcel Escolano) són Ursu-la i Dimitri, dos personatges, vells artistes de circ insistents en reviure els seus somnis d’èxit com a estrelles dels escenaris.Quan Ursula i Dimitri van creuar els seus destins la unió va ser inevitable. Gla-mour en la més absoluta desinhibició escènica d’uns artistes que abusen del propi plaer d’expressar-se. Un delirant i divertit moment de fantasia i il.lusió.

Los Galindos neix el 1991 en trobar-se artistes procedents del circ i el teatre de carrer amb l’objectiu de crear una troupe de Trapezi Volant.Des de l’inici porten a terme un pro-jecte d’investigació i recerca amb un estil propi on la tècnica de circ està al servei del joc dramàtic. La vitalitat i generositat dels seus espectacles con-necta amb el públic, de totes les edats i cultures i el pallasso creix amb la ma-duresa de la Companyia.

Nominat al millor número de circ

Quick Change

Los Galindos

Idea original/creació Bet Garrell /Marcel EscolanoIntèrprets Bet Garrell / Marcel Escolano

Direcció Michel Dallaire Vestuari P.de Ponzoña / Txell Janot

© Manel Sala “Ulls”

Page 58: Cataleg Premis Zirkolika 2010

58 59

Contacte// w losherrerita.com e [email protected]

Per fi,després de tota una vida duent el circ arreu del món, “The Flamingo’s” torna per primer cop: ridículs, rancis, passats de moda i de dubtós bon gust.Ells, malgrat la seva experiència, són incapaços de reconèixer on està el ve-ritable talent i no només això... A sobre ho volen amagar! Acords i desacords

faran que sobre la marxa la funció no s’aturi... I aquí no ha passat res.... O sí.La companyia, que es va donar a conèixer el 2006, es van trobar a prin-cipis dels 90 a l’Ateneu Popular de Nou Barris, on continuen vinculats do-nant classes per a nens i nenes de 6 i 14 anys a l’Escola Infantil de Circ.

Idea original/creació Los Herrerita Intèrprets David Herrera / Marcel Aguilar / Joan Lluis Montero (Skate) Direcció Miner

Escenografia/utillatge MímicVestuari Rosa Lugo / Nuria FabregasDisseny de llums Esban Quifer (Sebas)

Nominat al millor espectacle de circ familiar

Los Herrerita

The Flamingo’s

Page 59: Cataleg Premis Zirkolika 2010

58 59

Contacte// w mumusiccircus.com e [email protected]

“Merci Bien“ és un espectacle fresc i divertit, càlid i generós on es barreja l’acrobàcia, el màstil xinès, les verticals més atrevides, música en directe i moltes sorpreses més. Seguin i disfrutin de les excèntriques maneres que ens proposen aquests personatges. Contemplin com es

resolen uns problemes que mai no han existit. Els convidats especials de la vet-llada podran gaudir de la taula d’honor, assaborir el món al revés i participar en la gran orquestra final. Un espectacle eferve-cent on la paraula és música.

Idea original/creació Marçal Calvet Intèrprets Marçal Calvet / Dalmau Boada Direcció Clara PochMúsica original/composició musical Dalmau Boada / Marçal Calvet

Escenografia/utillatge Javier Godoy / Marçal CalvetVestuari Alex De Ponzoña / Clara Poch

Nominat al millor espectacle de circ familiar

Mumusic Circus

Merci Bien

Page 60: Cataleg Premis Zirkolika 2010

60

Niedziela i Emily Swider Raluy són la quarta generació de la família Raluy dedicada al circ. Tot i que només tenen setze i catorze anys respectivament, pre-senten un duo de monocicle de gran co-ordinació i bellesa. La posada en escena

combina exercicis d’agilitat amb enèrgi-ques coreografies a l’estil del cabaret i on el punt àlgid van canviant progres-sivament de monocicle, sense tocar a terra fins a pujar en un de quatre metres d’alçada.

Nominat al millor número de circ

Niedziela & Emily Swider Raluy

Monocicle

Contacte// w www.raluy.com e [email protected]

Intèrprets Niedziela Swider Raluy /Emily Swider Raluy

Page 61: Cataleg Premis Zirkolika 2010

60 61

Contacte// w pepaplana.com e [email protected]

Agafeu una pallassa i feu-la esperar el re-torn d’un marit que acaba d’abandonar la llar per anar-se’n a la guerra. Doneu-li, com a distracció, una màquina de cosir, tisores, cinta mètrica i el fil suficient per que cosint, cosint, i enfilant l’agulla, pugui oblidar les penes i ens faci a nosaltres oblidar de pas les nostres. Doncs bé: el resultat és una versió de la Guerra de Troia que no té res que en-vejar a la de l’ínclit Homer. Com a la Ilíada i a la Odissea, també aquí tenim les naus gregues i les inexpugnables ciutadelles, els heroics guerrers i les aferrissades batalles, les illes hospitalàries i les voluptuoses Calipsos. I, com no, el cavall que va donar la victòria a

les tropes dels grecs i va convertir el seu in-ventor, Ulisses, en tota una celebrity. És cert que aquí les victòries no es celebren amb monumentals sacrificis de bous i xais (els avantpassats de les nostres costellades?) per agrair els favors dels déus, sinó amb unes copetes de cava català; és cert també que al soroll del mar i al brogit de les tropes s’hi afegeix sovint el timbre de la porta i alguna cançó popular molt posterior a Homer, però també és veritat que aquesta Penèlope, malgrat no expressar-se en hexàmetres dac-tílics i ser bastant més descarada i irreverent que la original, ens cus a la cadira amb la seva poesia despullada i lacònica.

Idea original/creació Pepa Plana / Nola Rae Intèrprets Pepa Plana Direcció Nola Rae / Joan Busquets Música original/composició musical Lluís Cartes

Escenografia/utillatge Oriol Blanchar / Xavi GarciaVestuari Rosa Solé

Nominat al millor espectacle de circ còmic

Pepa Plana

Penèlope

Page 62: Cataleg Premis Zirkolika 2010

62

Un home entra gatejant, portant amb ell una maleta a l’esquena. D’aquí treu 55 mi-nuts d’espectacle amb pocs elements: una corda per a “malabarejar”, que es compor-ta com un escurçó; un peixet gairebé viu; rateres per a un número de “faquirisme” “estrany”.Amb elements de circ, de dansa, mani-pulació d’objectes i marionetes, a la peça “Cuerdo”, Stets condueix el públic per un espectacle que combina el joc lleuger del pallasso amb la tensió d’una pel·lícula de terror. Reuneix material de diversos anys amb diferents constel·lacions, solo crea un,

amb pocs elements, cordes i rateres i con-vida el públic a entrar al seu món. Un món de joc, de moviments, de molta sorpresa, i amb la senzillesa com a base.Karl Stets es defineix a sí mateix com “per-feccionista de l’absurd”. Diu d’ell mateix: “busco el camí més complicat per realitzar coses ben simples”.Aquest danès de 35 anys va començar el seu treball circense com a funambulista de corda fluixa. La corda el va inspirar, i durant els anys ha anat desenvolupant nombrosos jocs amb cordes, des de l’univers del tite-llaire fins al del malabarista.

Nominat al millor espectacle de circ de sala o carpa

Sr.Stets

Cuerdo

Contacte// e [email protected]

Idea original/creació Karl Stets Intèrprets Karl Stets Direcció Karl Stets Música original/composició musical Karl Stets/Jan Johanson

Escenografia/utillatge Karl StetsVestuari Karl StetsDisseny de llums Ivan Tomasevic

Page 63: Cataleg Premis Zirkolika 2010

62

PREMI ESPECIALDE GALA

Page 64: Cataleg Premis Zirkolika 2010

1,2,3 poma! Daraomai Acorde. Cia. Sebas Adrián Schvarzstein Anécdotas anatómicas. Circus Delirium Atempo. Atempo Circ Ateneu Popular de Nou Barris Blai Mateu Chez Leandre. Leandre Cíclicus. Cia. Cíclicus Circ Raluy Circus Klezmer. 9è Circ d’Hivern Collage. Bot project Comeback. Los 2 Play Cuerdo. Sr. Stets Démodés. Leandre & Cia. La Tal Devoris Causa. Escarlata Circus Els racons de la memòria. Circ Cric Joan Busquets Jocs icaris. Germans Rossi (Richard i Alexandro) Jordi Aspa L’home roda. Karoli Le Sort du dedans. Baro d’Evel Leandre Ribera Limbus. 14è Circ d’Hivern Los Caneca Show. Los Caneca Malabars de rebot. Fernando Pose Merci Bien. Mumusic Circus Mirando a Yukali. Alba Sarraute Monocicle. Niedziela & Emily Swider Raluy Penèlope. Pepa Plana Perxa. Ignasi Gil Plecs. Enfila’t Quick Change. Los Galindos Rococó Bananas. Los Excéntricos Sketchofrenia. Guillem Albà The Flamingo’s. Los Herrerita

Balagans Claret Papiol Kerol Marta i Pau Papiro Ruth Salama

Artistes de la gala

Marca amb una X la companyia que més t’agradi

Marca amb una X la companyia que més t’agradi

Page 65: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 66: Cataleg Premis Zirkolika 2010

PREMI

COMPANYIA

NOVELL

Page 67: Cataleg Premis Zirkolika 2010

Daraomai la formen Agnés Fustagueras, Martí Soler i Joan Català. Tots tres es for-men a l’Escola de Circ Rogelio Rivel i, un cop finalitzen els seus estudis, continuen formant-se per camins separats. Agnés i Martí s’especialitzen en portés acrobàtics a l’Escola Nacional de Circ Fratellini (Pa-rís). Per la seva banda, Joan continua la seva formació en acrobàcia, portés acro-bàtics i mim, a l’Escola de Circ de Moscú. El 2008 decideixen crear el projecte Kar-ti Sirkas: un viatge de circ al Nepal per tal d’ajudar a les comunitats més desfavori-des. Aquest viatge és una peça clau a l’hora d’entendre la creació de l’espectacle “1,2,3 poma!” i la formació de la companyia. Vermella, verda, esponjosa, densa, cruixent, ... La poma. L’Aigua, el potassi, el ferro, les vi-

tamines i la fibra són els seus secrets nutritius. Però també té un poder simbòlic al qual ningú no es pot resistir. Fruita de la perfecció i la sa-viesa, de l’amor i la immortalitat, és un subjec-te present en el nostre inconscient col·lectiu. Cadascú s’hi identifica a través de les situa-cions més inesperades, que desenvolupen els tres personatges de l’espectacle. Dos acròbates poètics i dinàmics es veuran iniciats, guiats i seduïts en el misteri d’aquesta fruita de la mà de “Monsieur Loyal”, absurd i comediant. Els tres anti-herois s’exposen a l’absurditat, a l’humor i a la poesia i inicien un viatge al cor de la poma. Amb el circ com a forma d’expressió, el moviment i l’acrobàcia esdevenen el llen-guatge de l’espectacle. Enguany, 1,2,3 poma! ha guanyat el premi del públic al “Festival Coup de Foudre” (Perpinyà).

Idea original/creació DaraomaiIntèrprets Agnès Fustagueras / Joan Català / Martí Soler Direcció Daraomai / Los Galindos (Bet Garrell i Marcel Escolano)

Música original/composició musical David SoubiesEscenografia/utillatge Joan Català / Benet JofreVestuari Aurélie JacobDisseny de llums Quim Aragó

Contacte// w daraomai.com e [email protected]

Premi al Millor artista novell

Daraomai

1,2,3 poma!

67

Page 68: Cataleg Premis Zirkolika 2010

69

PREMI

INICIATIVA

PER LA

PROJECCIÓ

Page 69: Cataleg Premis Zirkolika 2010

69

Premi a la millor Iniciativa per a la projecció del circ

L’Ateneu Popular 9 Barris és un equipa-ment municipal gestionat per l’Associació Bidó de Nou Barris, entitat sense ànim de lucre, fruit de la de la voluntat de les veïnes i veïns de Nou Barris per enderrocar, l’any 1977, una fàbrica d’asfalt i transformar-la en el centre cultural que és avui dia.L’Ateneu Popular 9 Barris s’ha constituït com a referent cultural i “fàbrica de crea-ció” gràcies al seu projecte d’intervenció social a través de la cultura i el circ so-cial; la promoció del circ a través de la formació en circ amb una escola infantil i juvenil, així com la programació estable d’espectacles de gran i petit format i el suport a la creació acollint companyies en

residència als seus espais.La producció pròpia d’espectacles com són el Circ d’Hivern o els Combinats de Circ, és una altra branca desenvolupada per l’Ateneu a nivell creatiu.El Circ d’Hivern, una proposta inèdi-ta, de circ per tots els públics, que es presenta cada any per Nadal des de 1996, ha esdevingut una marca de qualitat que ha rebut diversos premis pels seus espectacles, entre ells el Pre-mi Nacional de Circ el 2005. Aquestes produccions, una vegada presentades formen part del circuit de difusió i te-nen presència també en altres teatres i festivals.

Iniciativa per a la projecció del circ

Ateneu Popular de Nou Barris

Contacte// w ateneu9b.net e [email protected]

Page 70: Cataleg Premis Zirkolika 2010

71

PREMI

ESPECIAL

JURAT

Page 71: Cataleg Premis Zirkolika 2010

71

El febrer de 1911 neix Luis Raluy. De família catalano-aragonesa, neix a França, es cria a Sant Adrià (Barcelona) i des de la seva infantesa se sent atret pel circ: el seu món màgic i meravellós el fascina. Alimenta la seva passió durant molt de temps, a cada visita que els circs itinerants fan a prop de casa seva fins que un dia veu clar que ell ha de ser un home de circ.I així és com Luis Raluy aconsegueix ser artista de circ. Primer comença com a acròbata, forma el Trio Keystone, especia-litzat en barres fixes. També crea atraccions espectaculars i úniques, com l’Home Bala o l’Increïble Salt Mortal en Automòbil. En-tre els anys 30 i 60 actua als millors circs i teatres del món, acompanyat sempre de la seva família.

Marina Tomàs va ser la seva esposa. I junts van aconseguir que aparegués una segona generació Raluy d’artistes circenses: Luis, Carlos, Eduardo i Francis. Els anys 70, la família Raluy ja té el seu pro-pi circ i Luis i els seus fills porten el circ “Rin-gland” de gira per tot Espanya i Portugal. Luis, que havia començat a comprar i res-taurar carruatges de circ antics anys abans, decideix crear el primer circ-museu de circ del món. El Circ Raluy ha vist reconeguts els seus esforços, el seu art i el seu empeny en la resposta del públic. Però també ha rebut diversos premis com el Premi Nacional de Circ i el Premi Àgora (1996), el Max (1999), l’Estrella de Mar i El Far d’Or (2000) o la Creu de Sant Jordi (2006)

Contacte// w raluy.com/chome.html

Circ Raluy

Premi Especial del jurat

Page 72: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 73: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 74: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 75: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 76: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 77: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 78: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 79: Cataleg Premis Zirkolika 2010
Page 80: Cataleg Premis Zirkolika 2010

Dis

seny

: San

ta R

ita C

omun

icac

Organitza:

Amb la col·laboració de:

Mitjans de comunicació: