CLOT JULIOL 2010

40
El Clot El Clot Revista de Monistrol de Calders N. 118 Juliol 2010

description

n. 118 Revista El Clot

Transcript of CLOT JULIOL 2010

Page 1: CLOT JULIOL 2010

El ClotEl Clot Revista de Monistrol de Calders N. 118 Juliol 2010

Page 2: CLOT JULIOL 2010

2

Benvolguts lectors

Ja torna l’estiu i altre cop les vacances! Bé, les vacances per a aquells que tenen la sort de

poder treballar, ja que estem immersos en una profunda crisi que sembla que no tingui fi i n’hi ha que diuen que el pitjor encara està per venir…Esperem que s’equivoquin. De moment ja s’han vist les primeres retallades als funcionaris de l’Estat, baixades de sou, congelacions salarials, es parla de la reforma laboral… En fi, sembla que també el temps, meteorològicament parlant, està en crisi i potser ens vol fer la guitza aquest estiu? Hem patit un hivern llarg i fred, i la calor ha costat d’arribar, tot i que a molts ja els deu estar bé que no en faci. Enguany podem dir, però, que tenim aigua a dojo i els pantans ben plens. Desitgem que no s’hagi de fer servir aquesta aigua per apagar incendis forestals i tinguem un estiu tranquil.

A nivell autonòmic, aquests darrers dies Castelldefels ha estat l’escenari d’un terrible accident ferroviari que ha deixat una dotzena de víctimes mortals i molts ferits. Aquest fet ens hauria de fer reflexionar sobre les imprudències que cometem diàriament i a les quals no donem importància perquè pensem que a nosaltres no ens passarà mai res, però hi ha dies que, com aquell 23 de juny, va succeir.

I què hem de dir de la retallada de l’Estatut que ha fet el Tribunal Constitucional? El text afirma fins a vuit vegades, la 'indissoluble unitat d'Espanya'. Remarquen que el concepte nació 'no té eficàcia jurídica', elimina l'ús preferent del català a les administracions i als mitjans de comunicació... Cadascú que jutgi i n’extregui les seves pròpies conclusions.

Bé, us desitgem un bon estiu i unes bones vacances!

La Redacció

EditorialEditorialEditorial

EL CLOT és una revista plural que no comparteix necessàriament les opinions dels seus col·laboradors, de les quals només en són responsables els seus signants. Els articles, rèpliques o suggeriments podeu adreçar-los a la Redacció.

EL CLOT REVISTA DE MONISTROL DE CALDERS C/ Església, 1 08275 Monistrol de Calders Redacció: Germà Cabrera, Jordi Gual, Alba Jornet, Òscar Marquina, Jaume Musarra, Paquita Rifà, Teresa Puig, Josep Urpina. Col·laboradors: Jordi Comas, Francesc Berenguer, Pere Vall, (fotografia), Isabel Orellana (cuina) Pere Jo, Josep M. Torné (Jan), Eduardo Comasòlivas, Rosa Rovira, Carles Fernàndez, Gemma Colet Preu: Subscriptors locals: 12 € anuals Subscriptors amb tramesa per correu: 15 € anuals Exemplar sol: 2,5 €

e-mail: [email protected] edició digital: http://sites.google.com/site/revistaelclot/

Impressió: Gràfiques Ister - Moià Dipòsit legal: B-47.171/1999

Page 3: CLOT JULIOL 2010

3

Què ha passat?Què ha passat?Què ha passat?

JORNADES DE MEDI AMBIENT

Les Jornades de Medi Ambient d’enguany,

celebrades durant el cap de setmana del 8 i 9 de maig, estigueren centrades en el tema de l’entorn fluvial de Monistrol de Calders.

Durant tot el cap de setmana, del divendres fins el diumenge, al Centre Recreatiu Municipal, es va poder visitar l’exposició “La nova cultura de l’aigua”.

El dissabte, com ja és habitual en el marc d’aquestes jornades, es van portar a terme activitats orientades a la mainada. En primer lloc, aquells nens i nenes que ho varen voler, van poder participar en un taller de molins, molinets, barques i barquetes a càrrec de “L’Obrador”. Aquest taller es va realitzar a la

Plaça de la Pedrera. A la tarda, a la Plaça Nova, va tenir lloc l’espectacle d’animació infantil a càrrec del grup “Sac de Gemecs”. El diumenge a la tarda, com a últim acte de les jornades, es va fer la presentació del projecte “Millora de l’entorn fluvial a Monistrol de Calders”. Aquesta presentació va anar a càrrec de les seves autores, Rosa Casanovas i la Montserrat Viñas. A continuació els assistents van poder escoltar una xerrada formativa d'educació ambiental sobre rius a càrrec d’en Roger Gili de l'Associació Hàbitats–Projecte Rius.

CONCERT DELS BROT

El passat dissabte 22 de maig, la

Monistrolenca va organitzar al bar del Centre Recreatiu un concert triple on es va poder gaudir dels grups “ELS BROT” de punk/rock/metal, de Santa Maria d’Oló, els “KK’S IN THE DEMOS” de punk/rock, de Moià i els “TURNSTILE” de música alternativa/rock/punk de Manlleu.

El grup estrella de la nit va ser “ELS BROT” amb l’incansable Rutxo a la bateria. Són un grup amb cinc personalitats diferents, cinc maneres de fer diferents, amb influències molt diverses però amb un objectiu comù: Passar-ho bé donant canya!

Aquest grup d’Oló té més de cinc anys d'experiència (varen començar amb el nom de Brot Psicòtik). Els podeu seguir a www.myspace.com/elsbrot

Prop de 120 persones, tant monistrolencs i monistrolenques com gent de fora, van acudir a aquest esdeveniment tant contundent que es va allargar fins altes hores de la matinada.

Esperem que es pugui seguir disfrutant de concerts com aquests a Monistrol ja que va ser tot un éxit

Anna Jo, Elisabet Felip i Rutxo

Page 4: CLOT JULIOL 2010

4

ACTIVITAT TEATRAL El dissabte dia 29 de maig es va celebrar la cloenda del Concurs de Teatre de Caldes de Montbui, en el qual s’hi havia participat amb l’obra Pigmalió. En aquesta ocasió el jurat no va ser tan generós com ho havia estat feia uns mesos el de Sant Feliu de Codines i el Grup de Teatre del Centre Parroquial només va rebre el guardó de 2n millor grup pel que fa a la votació popular. El dia 19 de juny uns quants membres del Grup de Teatre del Centre Parroquial van assistir a unes jornades de formació teatral que organitza Caixa de Manlleu. Aquestes es van celebrar a la finca de Quintanes, a la comarca d’Osona. Al matí es van fer

uns tallers sobre interpretació i el procés de creació d’un espectacle i a la tarda hi va haver una conferència a càrrec de Joan Fonts, director dels Comediants. Tot plegat va ser força interessant.

I pel que fa a l’activitat de teatre a Monistrol el passat diumenge dia 20 de juny el Grup Infantil de Teatre del Centre Parroquial va mostrar el treball fet durant el curs davant de familiars i amics. El local es va omplir per veure les actuacions dels joves actors. Es van representar de nou les obres del dia de la festa dels avis (Els tres pèls del dimoni i l’Esperit de la nit de Sant Joan) i, a més es van escenificar un poema i uns acudits. Tots els assistents van poder gaudir d’una bonica vetllada.

ACTIVITATS DEL DIT I FET El dia 29 de maig, la nova

Associació de Dones de Monistrol (Dit i Fet), va fer la seva presentació oficial, un cop acabat un curset de sabons naturals que van organitzar al Bar del Centre Recreatiu. Es van presentar les dones de la junta, i van oferir la possibilitat de muntar activitats diferents, depenent de les preferències o inquietuds dels socis i sòcies.

Molta gent va aprofitar per associar-se allà mateix tot fent un pica-pica de productes del Moianès ve de Gust.

El dia següent es va organitzar una caminada per les rodalies del poble, on hi van participar una quarantena de gent de totes les edats. Es va fer una parada per esmorzar al Còdol Bressol, i es va continuar fins la bassa de Rubió, on alguns agosarats es van atrevir a banyar-se tot i la baixa temperatura de l’aigua. El 13 de juny a la tarda, l’associació va tornar a organitzar una altra caminada, que feia una volta sencera al poble i que va permetre als més de 30 caminants, veure el poble des de diferents perspectives.

Page 5: CLOT JULIOL 2010

5

FESTIVAL D’ACTIVITATS EXTRAESCOLARS

El dissabte 12 de juny al vespre es va fer el Festival d’Activitats Extraescolars. La sala gran del Centre Recreatiu Municipal es va omplir d’un nombrós públic disposat a assistir al ja consolidat espectacle que cada any ofereixen els alumnes de l’escola que han participat en les diferents activitats extraescolars que organitzades per l’AMPA s’han dut a terme al llarg del curs.

Van iniciar l’actuació els participants en l’activitat de malabars que per començar van mostrar uns curtmetratges realitzats pels mateixos alumnes, que les tardes dels dimecres porten a terme aquesta activitat. Seguidament van fer demostració de les seves habilitats fent malabarismes amb les piques i amb pilotes, amb el diàbolo, equilibris.... Els participants van ser llargament aplaudits per les seves demostracions.

Després va arribar el torn dels alumnes de l’activitat de balls batuka i hip-hop que van interpretar diferents coreografies, amb molt de ritme i molta “marxa”.

Finalment els patinadors i patinadores van omplir la pista amb diverses actuacions on es va posar de manifest la tècnica i els progressos aconseguits en els entrenaments setmanals.

La festa va acabar amb un pica pica ofert per l’entitat organitzadora, l’AMPA de l’escola, a tots els assistents.

3a FESTA FI DE CURS DE LES LLARS D’INFANTS DE LA ZER DEL MOIANÈS

El passat dissabte 19 de juny se celebrà a Monistrol de Calders, la Festa de Fi de Curs de les Llars d’Infants de la ZER del Moianès. Aquesta festa, que pretén ser una diada de celebració conjunta de les llars d’infants dels pobles que formen part de la ZER del Moianès, ha celebrat enguany la seva tercera edició.

El dissabte al matí, mestres, infants i pares de les llars d’infants de Calders, Castellcir, L’Estany, Monistrol de Calders, Mura i Sant Quirze Safaja, varen trobar-se a la Sala Petita del Centre Recreatiu Municipal per gaudir de l’espectacle infantil “Moixaines” a càrrec d’en Jaume Barri.

Un cop acabat l’espectacle, l’acte es traslladà a la Sala Gran on hi va haver piscolabis per a tothom i, pels més petits, els esperava el “Juga Mou-te”: tota una colla de jocs i entreteniments per passar una bona estona, saltant, corrent i jugant.

Page 6: CLOT JULIOL 2010

6

6ª TROBADA DE COL·LECCIONISTES DE PLAQUES DE CAVA I MOSTRA DE PRODUCTES ALIMENTARIS LOCALS.

Durant el matí del diumenge 20 de juny va tenir lloc la sisena Trobada de Col·leccionistres de Plaques de Cava. En aquesta ocasió es va fer al Carrer de la Vinya on també es va fer una mostra de productes alimentaris locals, en la qual les diferents botigues del poble van muntar parades on hi havia mostra dels productes d’elaboració pròpia. La confraria del cava Sant Llogari va aprofitar l’edició d’aquesta trobada que se celebra cada dos anys (la trobada de l’any passat va ser extraordinària amb motiu de la celebració del 75è aniversari de la consecució de la seva autonomia municipal en separar-

se de Calders) per presentar la nova placa, que en aquesta ocasió té la silueta d’un altre dels membres de la confraria, en Josep Comas. Molts dels assistents a la trobada ho feien atrets per la possibilitat d’afegir la nova placa a la seva col·lecció. La trobada va ser força concorreguda durant tot el matí i la gent van poder degustar el cava Sant Llogari junt amb els productes locals.

REVETLLA DE SANT JOAN

Com cada any, l’Ajuntament de Monistrol va anar a

recollir la Flama provinent del Canigó a Artés, amb una diferència, que aquest any, els relleus de córrer amb la flama s’han fet per tot el poble i no per la carretera per evitar riscos, doncs cada any més gent i més cotxes anaven per la carretera amb els relleus de la flama. Tot i així, tots els nens i nenes que van voler, van ser portadors de la flama i van córrer tant com van voler.

Un cop la flama va arribar al camp de futbol, es va esperar a que fos fosc per llegir el Manifest de la Flama del Canigó i per encendre la foguera.

Allà al camp, la Monistrolenca, va preparar el sopar de botifarra per tots els que van voler i l’Ajuntament va obsequiar amb la coca de Sant Joan i la mistela a tots els assistents, que dividien el camp en la part del foc i petards i la de la gent que menjava i que passava la vetllada més tranquil·lament xerrant, menjant i bevent.

Val a dir, que l’assistència no va ser molt nombrosa, però els que van ser-hi s’ho van passar bé. A quarts d’una va acabar la revetlla del camp de futbol.

La Redacció

Gemma Morell Puigmartí

veterinària

C/Lepant, 422 – 08025 Barcelona Tel. 93 450 17 58 – Tel. Urgències 696 47 47 55

Tel.: 93 820 80 96 Carretera de Vic, 74 Fax.: 93 839 91 58 08180 Moià Mòbils: 608 19 23 80 - 629 18 92 92

Page 7: CLOT JULIOL 2010

7

Què ha passat? Es comentava el Xè. sopar de joves monistrolenques que es va fer amb la participació

d’una vintena de joves; el XXIII Rallye de motos antigues que va passar per Monistrol; la Festa del Teatre Comarcal celebrada a Sant Feliu de Codines; l’assemblea anual de socis de l’AE Monistrolenca; la X Festa del Moianès que es va celebrar a Granera; el Festival de fi de curs de l’Escola L’Esqueix i la revetlla de Sant Joan en la qual es va portar la Flama del Canigó des d’Artés i la foguera al camp de futbol amb la participació d’unes 150 persones.

S’informa

Des de l’Ajuntament s’informava de la possibilitat de construcció de nínxols nous al cementiri si hi havia prou demanda per adquirir-ne. També es comentaven l’asfaltat del carrer Repetidor i l’enllumenat de la pista poliesportiva, la concreció dels actes previstos en el programa Agost-2000 i es recordaven els actes del programa “Viu el Parc”. Per últim s’informava de l’inici dels preparatius per realitzar l’obra d’arranjament de talussos de la zona d’El Vilà.

Des del Centre Parroquial es parlava de la intensa activitat que es duia a terme ultimant els detalls per confeccionar el programa de la Festa Major, buscant la col·laboració d’anunciants i preparant els actes de la festa entre els quals es destacava el Concurs de portades del programa ja realitzat. Més endavant era previst organitzar l’Arrossada Popular de la Diada i participar en la X Trobada de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya.

Des del Casal L’Espiga s’informava de la compra d’una cafetera, de l’excursió feta a Lloret, de la participació en una reunió de la FATEC i d’un curset de cuina que duia a terme el Feliu Argelaguer.

Des de l’escola L’Esqueix s’informava de les colònies d’infantil a Sant Pere de Torelló, de la visita al zoo de Barcelona dels alumnes de Cicle Inicial, de la visita a les coves del Toll dels més grans de l’escola i de la Xa. Festa de la ZER El Moianès que es va fer a Monistrol el dilluns 29 de maig, d’una trobada esportiva a Calders dels alumnes de Cicle Superior i del comiat del curs a la piscina municipal.

Des del racó dels Pixapins es comentaven les pedalades on s’havia participat: la de les Cases Noves de Roda de Ter, la d’Avinyó, el Raid Extreme de Sabadell, la Volta a Osona, la Góssol-Berga i la de Granera.

Des de la secció d’Esports es comentava la meritòria quarta posició en que va quedar classificada la Monistrolenca en el grup 4 de Tercera Regional i es feia la crònica dels darrers partits jugats.

L’interrogant

• Els Amics de la BTT tenien informació meteorològica molt anticipa i preveient el dia plujós que va fer es va desdir d’organitzar la Pedalada?

• Ens quedarem aïllats els veïns de Monistrol quan es facin les voladures en el talús del Vilà?

• Amb el gran nombre de karateques que s’han vist últimament al poble, ens podem sentir més segurs?

• S’estalviaran els veïns més propers encendre els llums de casa seva quan cremin els focus de la pista poliesportiva?

La redacció

Fa 10 anys dèiem...Fa 10 anys dèiem...Fa 10 anys dèiem...

Page 8: CLOT JULIOL 2010

8

EDUCACIÓ 3ª FESTA DE LES LLARS D’INFANTS DE LA ZER DEL MOIANÈS

El passat dissabte 19 de juny es va celebrar la 3ª festa de les llars d’infants de la ZER del Moianès. Enguany va tenir lloc al municipi de Monistrol de Calders. Aquesta ZER està formada per 6 llars d’infants que són El tren blau de Calders, El petit camacurt de Castellcir, La mainada de l’Estany, l’Estel de Monistrol de Calders, la llar d’infants de Mura i els Quirzets de sant Quirze Safaja. La festa va començar amb l’actuació de l’animador Jaume Barri amb l’espectacle Moixaines, dirigit als infants de 0 – 3 anys. Grans i petits s’ho van passar molt bé amb les cançons populars conegudes pels nens, reforçades amb elements visuals, i danses per ballar adaptades a l’edat dels nens i nenes juntament amb els seus pares. Per continuar la festa,

i després del piscolabis, els més menuts van poder gaudir amb jocs variats al centre recreatiu municipal del municipi.

Aquesta trobada entre llars d’infants, pares i nens es realitza gràcies a l’esforç i implicació

de les llars d’infants del territori i dels ajuntaments dels diferents municipis. Aquesta festa va tenir la col·laboració del Consorci del Moianès a través del projecte de millora de l’èxit escolar edu.moianès. SERVEIS SOCIALS

Horaris d’estiu del CAP Monistrol de Calders Amb l’arribada de l’estiu els horaris del CAP Monistrol de Calders es veu afectat per les

vacances dels seus professionals, la qual cosa implica una variació en els horaris d’atenció al públic que queden de la següent manera:

CAP Monistrol de Calders

Horari metge i infermera als mesos de Juliol , Agost I fins el 10 de Setembre

Dilluns: metge/infermera 12h a 14h

Dimarts: metge/infermera 9h a 11h

Dimecres: metge/infermera 12h a 14h

Dijous: metge/infermera 12h a 14h

Divendres: metge/infermera 12h a 14h Es pot demanar visita als telèfons 938399085 a bé al 938398039 o través de la web

www.gencat.net/ics

S’informaS’informaS’informa

Des de l’AjuntamentDes de l’AjuntamentDes de l’Ajuntament

Page 9: CLOT JULIOL 2010

9

CULTURA Festa Major i Estiu 2010.

En guany la Festa Major la celebrarem els dies 30 , 31 de juliol i 1 d'agost. Aquest any s'ha mirat de programar conjuntament amb les entitats locals i altres persones col·laboradores tot una sèrie d'actes variats i per totes les edats. Els programes de la Festa Major seran repartits a mig mes de juliol per les cases i comerços del poble.

Com ve sent habitual aquest últims anys , també s’han programat activitats per als caps de setmana del Juliol i Agost. ALTRES Inspeccions termogràfiques amb helicòpter

Endesa ens ha informat que des de el dia 1 fins el 7 de Juliol , realitzarà varis vols per inspeccionar termogràficament les seves instal·lacions situades al Bages i a l’Anoia.

Recomanacions dels Mossos d’Esquadra per evitar els furts de bicicletes

Els Mossos d'Esquadra han iniciat una campanya per prevenir el robatori de bicicletes davant l'augment del seu ús amb l'arribada de l'estiu i el bon temps. Recomanacions de seguretat:

• A la via pública, escull els espais d’aparcament més freqüentats, de forma que la bicicleta quedi a la vista de tothom.

• Aparca la bicicleta en un lloc que et permeti lligar-la com a mínim pel quadre i també per la roda.

• Utilitza una tanca segura i fiable per lligar la bicicleta. Les més recomanables són les de tipus « U » rígida.

• Evita sempre comprar bicicletes de segona mà sense contracte ni factura.

• Conserva la factura de compra i anota el número de sèrie de la bicicleta -situat a sota de la caixa del pedaler, per facilitar-ne la seva identificació en cas de necessitat.

• Si la bicicleta la tens dins d’un garatge, lliga-la igualment i evita marxar amb el cotxe fins que s’hagi tancat la porta.

• Si es troba dins d’un traster, lliga-la i evita deixar les claus d’aquest en un lloc accessible.

• En definitiva, fes que la teva bicicleta sigui la més difícil de robar.

• Es pot fer gravar el número de DNI o qualsevol altre referència en algun lloc del quadre de la bicicleta.

• Anota el número de sèrie de la teva bicicleta en altres llocs com ara al telèfon mòbil o al casc, per disposar d’aquest en cas de sostracció.

Gemma Colet

Page 10: CLOT JULIOL 2010

10

Assemblea General El passat dissabte dia 5 de juny, es va

celebrar l’Assemblea General de l’ADF d’Artés, Calders i Monistrol de Calders. La participació era oberta a tots els membres de l’associació, propietaris, voluntaris i representants dels governs locals dels municipis respectius. L’assemblea va servir per fer balanç de les actuacions portades a terme durant els últims anys i, també, per proposar possibles renovacions de càrrecs de la junta de l’ADF.

Per la part de Monistrol de Calders els càrrecs de representació a la junta de l’ADF recaigueren en Pere Jo que continua com a representant dels voluntaris, Miquel Vila com a nou representant dels propietaris i Gemma Colet que continua com a representant de l’Ajuntament (el representant municipal és de renovació automàtica cada cop que se celebren eleccions municipals segons queda establert en els estatuts de l’ADF).

Al matí, es va organitzar una actuació de neteja de la bassa de la Ponça (a Artés) en la qual hi varen participar una quinzena de voluntaris. Després dels treballs de neteja es va celebrar un dinar obert a tots els voluntaris que hi volguessin participar, al Centre Cultural de Calders. Un cop acabat el dinar es va donar pas a l’assemblea general.

Adquisició de nou material

Enguany, amb la subvenció que cada temporada es concedeix des del Departament de Medi Ambient i Habitatge per l’adquisició de nou material a les Agrupacions de Defensa Forestal, s’ha adquirit una desbrossadora lateral de martells. Aquesta eina, que funciona acoblada a un tractor, permet realitzar la neteja de vores de camins i marges. Amb els mateixos ajuts també es portarà a terme la renovació de la bomba de pressió de dues de les bótes d’extinció que són propietat de l’ADF.

Arranjament de camins En el moment d’escriure aquestes línies s’estan realitzat les tasques d’arranjament i

manteniment de diversos camins del nostre municipi inclosos en el Pla de Prevenció d’Incendis municipal. Els camins que són objecte de les actuacions de manteniment d’enguany són:

Camí de la Urbanització del Solà a la Bauma Freda i l’Otzetó seguint la Riera de L’Om. Camí de la Urbanització del Solà al Pla de Trullàs i al Serrat dels Guaites. Camí d’enllaç entre els dos anteriors des de la Casanova fins els Pins del Julià. Camí del Pla de Trullàs fins a la Font del Coll, per enllaçar amb el camí de Granera.

Arranjament de punts d’aigua Aquest passat mes de juny, amb el finançament obtingut a través dels ajuts per a

manteniment de punts d’aigua del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, s’han portat a terme els treballs de neteja i adequació de la resclosa del Pla de Cardona i de la resclosa del Molí del Blanquer (Calders) per tal de poder accedir fins a peu de riu amb mitjans d’extinció terrestres per a la càrrega d’aigua. En el cas del Pla de Cardona s’ha realitzat una neteja de vegetació de les vores i s’ha condicionat una rampa d’accés que permet estacionar vehicles d’extinció just a tocar de l’aigua per facilitar-ne la càrrega.

Des de l’ADFDes de l’ADFDes de l’ADF

Jordi Gual

Page 11: CLOT JULIOL 2010

11

Pel que fa a les activitats que està duent a terme l’entitat, en aquests moments s’està

treballant bàsicament en dos àmbits: assajos de l’obra “Revolta de Bruixes” que s’estrenarà per la festa major i la preparació de la XX Trobada de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya que se celebrarà els dies 1, 2 i 3 d’octubre a Cardona. Per tal que tothom sàpiga el que s’està preparant a aquesta trobada us adjuntem el contingut de la tramesa que s’acaba d’enviar als grups federats. Si algú vol saber més informació i desitja assistir a la trobada només cal que ho comuniqui a algú dels signants d’aquest escrit.

Aquest és el contingut de la tramesa:

Us informem a més que hi haurà diverses actuacions de teatre, tallers i moltes d’altres

sorpreses que els assistents aniran descobrint. A veure si us animeu una bona colla de monistrolencs i veniu a compartir aquest cap de setmana teatral.

Alba Jornet/Jaume Musarra

Des del Grup de TeatreDes del Grup de TeatreDes del Grup de Teatre

Juny de 2010 Benvolguts companys i companyes, Torneu a rebre notícies de la Coordinadora del Bages-Berguedà-Solsonès de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya. En aquesta ocasió us fem arribar el programa de la XX Trobada juntament amb el full d’inscripció. Desitgem que els actes que ens ha preparat l’empresa “BBS Stressing & Relaxing” us atreguin i que siguin prou engrescadors per tal que vingueu a Cardona a compartir tots plegats aquesta trobada tan salada. Creiem que la informació important la trobareu en el programa, però aprofitem l’escrit per donar-vos una sèrie de consells i instruccions. COSES QUE CAL PORTAR:

DNI (Ens ho demanen des del Vilar Rural) 1 moneda d’euro

COSES QUE ACONSELLEM PORTAR: Banyador (no cal tovallola). Paraigües o impermeable (esperem no haver-ho de fer servir) Roba d’abric. Lot

PEL QUE FA A LES INSCRIPCIONS - Ompliu el full d’inscripció amb les dades que us demanem (nom i cognoms, DNI, tipus d’habitació i preu). Recordeu que els preus corresponien a: De divendres nit fins diumenge tarda............................................ 130 euros (Dues pensions completes + visita turística de dissabte al matí) De dissabte al matí fins diumenge tarda....................................... 90 euros (Visita turística + dinar de dissabte + una pensió completa) De dissabte tarda fins diumenge tarda............................................ 80 euros (Una pensió completa) Vinga, no us hi penseu més ompliu els fulls i envieu-nos-els.

Page 12: CLOT JULIOL 2010

12

BICICLETADA A LA BASSA DE RUBIÓ

El dimarts 25 de maig al migdia els alumnes de cicle mitjà i superior de les escoles de Mura i Monistrol vam fer una sortida amb bicicleta fins a la resclosa de Rubió. Vam marxar després de les classes del matí, un cop fets els grups i explicades les normes de la gimcana a la sala gran. Pel camí ja vàrem fer una prova que consistia en encistellar una pedra a la motxilla. De tots els intents només es va aconseguir una cistella! Un cop arribats a la bassa freda hi hagué més proves: tocar una cançó amb flauta, picar ritmes... Una altra era d’omplir una garrafa d’aigua amb galledes que havíem d’omplir al riu.

Després d’aquesta prova de l’aigua vam dinar tots junts a les ombres del bosquet. A continuació vam fer la resta de proves: un dictat en anglès que un dels membres del grup havia d’anar a llegir a l’altra banda de la riera per després dictar al company del grup que escrivia. Per últim hi hagué una prova esportiva, calia fer un recorregut amb bicicleta amb el mínim temps possible. Finalment vam tornar cap al poble i ens vam trobar amb els companys de cicle inicial i infantil al Parc El Serrat on vam berenar coca amb xocolata.

Aquesta activitat posava punt i final a les escoles compartides del present curs i va servir per acomiadar-nos dels alumnes de Mura que des del febrer venien cada dimarts a la nostra escola.

SORTIDA A LA POBLA DE LILLET

El divendres dia 4 de juny del 2010 vam anar a la Pobla de Lillet tots els alumnes de Cicle Superior de la ZER. Quan vam arribar estàvem a una estació de tren a la Pobla de Lillet. Primer vam esmorzar i després pujàrem al tren; quan anàvem amb el tren abans d’arribar als jardins Artigas vam veure una fàbrica de paper que feia molta pudor. Seguidament, en arribar als jardins Artigas una noia ens els va ensenyar. Després vam tornar a agafar el tren per anar fins al Museu del Ciment, que va ser interessant igual que els jardins però al museu es va fer pesat perquè com que era hora de dinar es va fer molt llarg.

El jardí és bastant conegut i a cada lloc hi havia com una mena d’estàtua. Ens van explicar que mentre Antoni Gaudí estava enmig de la construcció del Parc Güell va fer els plànols dels jardins Artigas i va enviar-hi a dos treballadors a fer els jardins.

La via del tren del ciment era aproximadament d’uns 60 centímetres i el recorregut feia 11 kilòmetres però a partir de l’any 1914 també hi podien anar passatgers. Es diu tren del ciment perquè connecta amb el museu del ciment, antiga fàbrica de ciment.

Vam aprendre moltes coses sobre el museu del ciment: La fàbrica de ciment estava construïda a la falda de la muntanya perquè a dalt de tot hi havia les canteres (pedreres)

I així funcionava molt bé perquè tenia el recorregut amb una mica de baixada. Ens van ensenyar que la pedra passava per un lloc i cada cop estava més calenta fins arribar a socarrimar-les. El ciment que feien a aquesta fàbrica era el ciment pòrtland.

Em va agradar molt la sortida. A l’hora de dinar vam anar a prop de les Fonts del Llobregat, lloc on neix el Llobregat. Va ser molt divertit compartir aquesta estona amb els meus companys.

Marc Musarra

Des de l’escola L’EsqueixDes de l’escola L’EsqueixDes de l’escola L’Esqueix

Page 13: CLOT JULIOL 2010

13

FESTA FI DE CURS Al matí del diumenge 13 de juny vam fer a la nostra escola la Festa de Final de Curs. Aquesta va consistir en una jornada de portes obertes en la qual tothom va poder visitar i veure totes les aules i espais del centre. Durant el matí hi va haver una colla d’actes, com l’exhibició de Ping-Pong que van fer els finalistes del campionat que cada curs fan els alumnes de Cicle Superior. Simultàniament els alumnes de cinquè feien una tòmbola per recollir diners pel viatge de final d’etapa del proper curs. Com sempre la participació va ser molt alta i van poder recaptar força calerons.

Un altre dels actes que tingué lloc fou la presentació per part dels alumnes de sisè del projecte que sobre les pedreres de Monistrol van fer al llarg del curs.

També es va fer la graduació dels alumnes de sisè que l’any que ve se’n van a l’institut. Se’ls va col·locar el tradicional birret i van rebre l’orla de record corresponent. El fet que tots els alumnes, també la Mercè, hi poguessin assistir va fer més alegre la celebració.

I amb motiu de la jubilació de la Conxita, mestra de l’escola des de fa 28 cursos, se li va fer un reconeixement per la seva feina durant tants anys. Va rebre diferents obsequis, tan per part dels alumnes com de l’escola, pares i mestres….

Des d’aquí també li volem agrair la seva tasca durant tots aquests anys de docència a l’escola. Segur que la trobarem molt a faltar! Moltes gràcies i feliç jubilació, Conxita!

Escola L’Esqueix

Com ja us vàrem informar en el passat número d’El Clot el dia 5 de juny es va celebrar el

dinar del socis al restaurant La Masia del Solà. El dinar va ser un èxit ja que ens van fer un bon preu, tothom podia repetir i la gent en va sortir molt contenta.

A les classes de català de les 12 persones inicialment inscrites van acabar el curs només la

meitat, per tant aquesta activitat no podem dir que vagi tenir gaire èxit. El passat mes de juny es va fer un taller, durant sis setmanes, de relaxació i tècniques per

combatre l’ansietat. Hi assistiren 17 persones i va agradar molt. Les classes eren d’una hora i mitja i ho impartia una fisioterapeuta de Vic. Va ser un curset que es va disfrutar molt i estava patrocinat pel Consell Comarcal. El proper mes de setembre se’n farà un altre. El tema serà sobre la memòria i anirà acompanyat de gimnàstica.

Finalment informar-vos que durant els mesos de juliol i agost es faran els dijous, divendres i

dissabtes diferents tallers: boixets, pintura, sardanes i balls. Esperem que hi hagi força participació i tothom s’ho passi bé.

Alícia Castellà

Des del Casal L’EspigaDes del Casal L’EspigaDes del Casal L’Espiga

Page 14: CLOT JULIOL 2010

14

Des de l’Associació Dit i Fet Des de l’Associació Dit i Fet Des de l’Associació Dit i Fet

Associació Dit i Fet , dones de Monistrol de Calders Amb aquest nom és com s’ha batejat l’associació de dones de Monistrol de Calders.

Aquesta iniciativa va sorgir del Cine-cafè organitzat dins dels actes de celebració del dia internacional de la dona. Tot prenent un cafè, se’ns va ocórrer la idea de crear una nova entitat associativa a Monistrol de Calders que estigués destinada a donar sortida a les inquietuds culturals, intel·lectuals, lúdiques i esportives de totes aquelles monistrolenques que hi volguessin formar part .

El diumenge 18 d’abril, a la tarda, es va tornar a fer un cine-fòrum. La pel.lícula escollida va ser ÀGORA, d’Alejandro Amenábar. L’argument gira al voltant d’Hipatia d’Alexandria, mestra de l’escola Neoplatònica i que té cura de la gran Biblioteca d’Alexandria. Important filòsofa que va destacar en el camp de les matemàtiques i de l’astronomia; es va convertit en la líder i mestra dels neoplatònics. Tot passa en temps d’importants enfrontaments religiosos provocats per la intolerància dels patriarques d’una de les més importants comunitats cristianes de l’antiguitat.

Al cine hi van assistir una quinzena de persones. I després de veure la pel.lícula i de parlar-ne, es va aprofitar per explicar la creació de l’associació de dones de Monistrol de Calders. Es va comentar, també, que des del Consorci del Moianès s’oferia un curs gratuït de com crear una associació i de si hi havia alguna interessada a acompanyar-nos.

Doncs bé, després de vàries gestions, consultes, trobades i d’un taller, l’ associació de dones de Monistrol de Calders ja està en marxa. I amb un nom ben curiós, però que reflexa plenament l’esperit mateix de l’associació.

L’Associació Dit i Fet està oberta a totes aquelles persones que sigui quina sigui la seva ideologia, creença o coneixement vulguin fomentar les seves inquietuds i curiositats. Però a l’hora també que vulguin transmetre els seus coneixements i/o pràctiques i que de ben segur a la resta ens poden interessar.

Esperem que l’Associació Dit i Fet obri un nou camí en el que la vostra curiositat i empenta ens doni ànims per projectar-la endavant.

L’associació Dit i fet, dones de Monistrol de Calders disposa d’una adreça de correu electrònic ([email protected]) i un blog (http://associacioditifet.blogspot.com).

Un cop ja creada l’associació, les activitats que s’han portat a terme han estat: Dissabte 29 de maig va tenir lloc la presentació

en públic de l’ Associació Dit i Fet, dones de Monistrol de Calders . Un grup de 24 dones , de totes les edats , van participar al taller de sabons naturals. Va ser un taller molt productiu ja que es van fer sabons de totes les menes i per a totes les ocasions, sabó de coco i menta, de romaní i farigola, d’àrnica, de calèndula, d’avena,... A més a més es va fer crema de calèndula (per les cremades, ferides,...) i una crema facial. El taller va entusiasmar a totes les participants.

Seguidament es va realitzar la presentació de l’associació, primerament amb l’ introducció feta per la Bet Pascual del Consorci del Moianès i seguidament la Gemma Colet amb la resta de la junta, la Susana Pascual la Rosa Pascual i la Montse Ponsa van fer la presentació de l’associació. Tot seguit el Consorci del Moianès va obsequiar a la quarantena de persones assistents amb un pica-pica del Moianès ve de gust. Moltes de les participants tant al taller com a la presentació van aprofitar l’ocasió per associar-se, cosa que ens va fer molta il·lusió i que ens va transmetre les moltes ganes que hi ha que aquesta iniciativa sigui tot un èxit. De fet, ja som quasi 60 sòcies i socis que formen part d’aquesta associació

Page 15: CLOT JULIOL 2010

15

El diumenge dia 30 de maig , una quarantena de participants van fer la caminada de 8 Km pels voltants de Monistrol de Calders. La forta calor que va fer diumenge va complicar una mica l’ inici de la caminada. Un cop vam arribar al còdol bressol, i després d’haver esmorzat, la tornada cara avall es va fer animada i divertida amb bany a la bassa de Rubió inclòs per part d’uns quants valents i valentes.

Diumenge 13 de juny l’associació va organitzar la segona sortida a caminar , i un altre cop va tenir molt bona acollida entre les sòcies/is i també entre els que encara s'ho estan pensant !!!

A les 18:30 es va donar la sortida amb un total de 34 caminadores i caminadors i un núvol amenaçador sobre els nostres caps . Tot i això no ens vem espantar i des de la Platanera vem anar fent camí , primer cap el Collet i després de travessar la carretera, ens vem enfilar pel camí de la Llandriga , tot fent la baga per sobre de les fonts Calentes fins a arribar al GR que puja o a Sant Pere Màrtir. En aquesta part del recorregut vem poder gaudir de la vista que es té de Monistrol des de Poble Avall.

Un cop a la Masia del Solà, vem passar per la Font dels Enamorats, on uns quants van aprofitar per veure aigua a la font.

Tot seguint el carrer dels Horts ens va dur fins al caminet que porta al Gorg de Saladich, allà els més valents es van refrescar una mica i alguns van fer un petit mos.

Tot el grup va continuar la passejada pel camí del camp de l'illa fins el racó del Rubell, on vem agafar el corriol que porta al camí del pou de l’aigua. Des de la Costa del Senyor, vem poder observar Monistrol en un altre angle. L’arribada al poble va ser pel carrer Mitjans fins a l’av. Dr Tarrés.

Finalment el temps ens va acompanyar i no tant sols no va ploure si no que al final va acabar fent un dia esplèndid per donar la volta al nostre poble.

Associació Dit i Fet

CORREDURIA D’ASSEGURANCES

PUJOL

Angel Guimera, 56-58. bxos Tel. 93 877 20 64 Fax. 93 877 36 91

[email protected]

Manresa

Gran, 62 Tel/fax. 93 833 20 64

Sant Vicenç de Castellet

CANSALADERIA POLLERIA CARNISSERIA QUEVIURES

Especialitat en POLLASTRES A L’AST

Servei a domiciliServei a domiciliServei a domiciliServei a domicili

La Vinya, 20 – Tel. 93 839 91 03 MONISTROL DE CALDERS

RESTAURANT

Tel. 93 839 90 25 MONISTROL DE CALDERS

Page 16: CLOT JULIOL 2010

16

L’estiu és època de gegants i, com no podia ser d’altra manera, els del poble passejaran en

diverses trobades. La més imminent serà la del dissabte 24 de juliol, a Canovelles. Per nosaltres però, la més esperada i important serà la Primera trobada de gegants de Monistrol de Calders, que celebrarem la tarda-vespre del proper 31 de juliol. En ella hi estan convidades altres 4 colles: Canovelles, Navarcles, Molins de Rei i Solsona. Si bé és cert que totes porten gegants molt bonics i gresca de la bona, volem posar un accent particular sobre els gegants solsonins, segurament els més originals de Catalunya. Per què? Perquè són bojos, els gegants. Segur que es trobaran com a casa al nostre poble!

Aquesta primera trobada serà un dia molt especial i carregat de sorpreses. Entre elles, una

de relacionada amb la nostra vestimenta, la qual volem agrair públicament i d’una manera molt sincera a les cosidores de Monistrol, que en saben de debò i que sempre hi són. Moltíssimes gràcies per enèsima vegada!

Teixit d’Inquietuds

Des de Teixit d’InquietudsDes de Teixit d’InquietudsDes de Teixit d’Inquietuds

Queviures Cansaladeria Estanc Espardenyeria

La Vinya, 26 – Tel. 93 839 90 28 MONISTROL DE CALDERS

El Gegant Boig i la Geganta Boja de Solsona ens visitaran el proper 31 de juliol.

Page 17: CLOT JULIOL 2010

17

EsportsEsportsEsports

La Júlia Catot i Brunet té 16 anys, és la màxima representant del futbol femení a Monistrol i futbolísticament la coneixen com a “Tot” per no confondre-la amb les altres noies que es diuen Júlia al seu equip.

La Júlia va començar a jugar a futbol als 11 anys amb l’infantil del Torruella. Després de descansar un any va fitxar pel juvenil/cadet del Moià on va estar-hi dos anys abans d’anar, aquesta temporada, al Vic-Riuprimer a la mateixa categoria.

Com va ser que vas fitxar pel

Torruella de Baix? A mi m’agradava molt jugar a futbol i

m’era igual fitxar per un equip o un altre. No coneixia a ningú però estava a prop de casa.

I com va anar el teu primer any? Era la més petita de totes i només

jugava a estones. Vaig plegar perquè no m’hi trobava a gust però volia trobar un altre equip.

Després d’un any de descans vas

fitxar pel Moià i vas estar-hi dos anys. Sí, van ser dos anys no gaire

competitius tot i quedar quartes les dues temporades. La falta de qualitat quedava compensada per les ganes que hi posàvem totes.

I vas fitxar pel Vic-Riuprimer. Volia millorar, aprendre més i pujar

com a futbolista i amb el Moià no ho aconseguia. Em volia fitxar el Santpedor, el Navàs, l’Artés i el Manresa però finalment vaig anar al Vic després de passar una prova.

Va valer la pena el canvi? Sí, he aprés molt, sobretot en joc

d’equip i competitivitat. He fet moltes amistats i he jugat també algun partit amb les grans a nacional.

Com us ha anat aquesta lliga? Hem quedat segones empatades amb

les campiones, el Santpedor, tot i anar líders la majoria de jornades.

I la temporada que ve, què faràs? O seguir amb el Vic-Riuprimer o fitxar

pel Santpedor a Divisió d’Honor, aquests dies m’haig de decidir. Haig de valorar vàries coses com la flexibilitat d’entrenaments, la categoria, el desplaçament, etc.

El desplaçament a Vic és força llarg,

com t’ho fas per compaginar-ho amb els estudis?

Entrenem tres vegades a la setmana però són comprensibles amb els estudis. Hi vaig amb una altra noia i els pares es combinen els viatges. Els deures els faig abans d’anar a entrenar i els dies que no entrenem.

I com va et va a l’Institut? Bé, aquest proper any faré segon de

batxillerat i el treball de recerca anirà sobre el món del futbol, també. I quan acabi vull estudiar INEF.

A l’actualitat, amb el juvenil / cadet del Vic-Riuprimer

Page 18: CLOT JULIOL 2010

18

Tinc entès que amb el míster us va costar compenetrar-vos...

Sí, al començament topàvem força però ara molt bé. Tinc un caràcter fort i em va haver de parar els peus més d’una vegada. Controla molt el respecte i la disciplina.

A quina posició jugues? Normalment d’extrem dret o esquerra

però alguna vegada he jugat de lateral. I quants gols has marcat? El més

bonic quin ha estat? Aquesta temporada he marcat 14 gols

i el més maco ha estat un de córner directa a casa.

L’experiència amb les grans a

nacional com ha estat? Molt positiva. He pujat algun partit i,

fins i tot, vaig anar a jugar a Mallorca. Com et defineixes futbolísticament

parlant? Soc ràpida, explosiva i amb caràcter. Quins són els teus objectius

futbolístics? M’agradaria jugar amb el Barça o

l’Espanyol però és molt complicat arribar-hi. I del Barça masculí, què me’n dius? M’agrada però no soc gaire fanàtica.

Ha fet dues temporades fantàstiques

De Monistrol, què n’opines? Estic més a Artés i a Vic que a

Monistrol però sempre que puc vaig a veure a la Monistrolenca.

Aquest estiu passat vas ser

monitora del campus de futbol de Monistrol, com va anar?

Molt bé. No m’agradaven gaire els nens i a partir del campus sí (somriu). Em van comentar que estaria bé que una noia portés també un equip i m’hi vaig apuntar. Les noies també sabem jugar a futbol i cal que es sàpiga.

Et queda temps per practicar alguna

altra afició a part del futbol? No gaire però sempre que puc vaig

amb moto amb el meu pare. És l’altra afició de la família.

I fins aquí aquesta llarga xerrada de

futbol amb la Júlia Catot. Podríem haver estat molta estona més al menjador de casa seva parlant i intercanviant anècdotes ja que a Cal Catot, el futbol, és el pa de cada dia, mai millor dit, però havíem de passar ja a les preguntes curtes per acabar.

Una frase del món del futbol: L’entrenador sempre ens diu que ens obrim i toquem ràpid. L’últim llibre que has llegit? Tres sombreros de copa de Miguel Mihura I que no sigui del cole? Crepúsculo. Els joves d’avui en dia sou...: La canya, lo más, ... Què t’agrada fer amb les amigues? Sortir de festa, anar amb moto, xerrar, anar de compres, ... Pro Evolution o Fifa? No m’agraden gaire les videoconsoles i no hi estic viciada. I de música...: Una mica de tot. La fuga, La oreja de Van Gogh i El canto del loco, per exemple.

Moment del partit d’aquesta temporada al camp del Gimnàstic de

Manresa

Page 19: CLOT JULIOL 2010

19

Una de les alineacions en la seva etapa en el Moià

LA MONISTROLENCA FA UNA MEDIOCRE TEMPORADA I ACABA A LA PART BAIXA DE LA CLASSIFICACIÓ

Una vegada acabada la temporada amb un total de 28 jornades disputades, la Monistrolenca ha estat el dotzè classificat del grup I amb només 25 punts aconseguits (54 gols a favor i 80 en contra). Ha quedat campió el Balsareny amb 67 punts, aconseguint així l’ascens a Segona Territorial. El Navàs ha quedat segon amb 65 i s’ha guanyat també el dret de jugar a segona superant la promoció d’ascens. El cuer ha estat el Vilada amb 9 punts i 88 gols en contra.

Finalment el màxim golejador de l’equip ha estat el Rabi amb 12 gols, tot i haver fitxat a meitat de temporada, seguit del Germà amb 6. El jugador més regular el Dani amb 2264 havent jugat tots els partits de la lliga, i de titular.

Markin’s

FARMÀCIA LLDA. - C. FERRÓN

VILCHES

C/ Molí, 4 - Tel. 93 839 91 37

MONISTROL DE CALDERS

C O N S T R U C C I O N S PONSA PUIG, S.L.

CIF B62133459

Carrer l’Om i la Roca, 1 Tel. 93 839 90 57 - 93 839 90 32 08275 MONISTROL DE CALDERS

Page 20: CLOT JULIOL 2010

20

Aconseguirem a Monistrol un equip femení de futbol que obtingui millors resultats que el masculí?

Amb el nou horari escolar per aplicar la sisena hora s’acostumaran els alumnes de L’Esqueix a llevar-se mitja hora abans?

Serà aquest un estiu passat per aigua?

Serà un nou atractiu turístic veure com els peixos remonten el riu gràcies a aquesta nova construcció?

Page 21: CLOT JULIOL 2010

21

En aquest número de El Clot ens ha semblat oportú parlar amb una persona que ha estat vinculada a l’escola de Monistrol durant una bona colla d’anys i que aquest 2010 ha arribat a la jubilació. Ens referim a la Conxita Forcada. - Ens podries explicar una mica la teva vida en el món de l’educació? Quan vas començar? Per quines escoles has passat...? - Vaig acabar els estudis de magisteri l’any 1968, i al novembre d’aquest mateix any em van nomenar per començar a treballar a l’escola pública d’Artés, tenia la classe de pàrvuls, ara educació infantil, a la classe hi havia un total de 37 alumnes de P4 i P5, aquí hi vaig estar dos cursos. La segona escola on vaig exercir fou la de Viladordis, que tot i pertànyer a Manresa era una escola rural, hi havia quinze alumnes des de P4 fins a tercer, aquí

vaig veure una mica com era una escola petita amb més d’un nivell dins l’aula, el que em va agradar menys va ser que no tenia cap company/a. L’any 1971 em van adjudicar plaça a l’escola Josep Orriols de Moià on hi vaig treballar set anys, els primers cursos, tenia els petits però vaig passar per diferents nivells de primer a quart, aquí vaig fer grans amistats que encara avui perduren i fou també aquí on ens vam conèixer amb el que després seria el meu marit, el Xose. La meva primera plaça definitiva, va ser a la barriada de la Font dels Capellans a l’escola Francesc Barjau de Manresa on feia classe als alumnes de quart i cinquè, aquesta és la l’escola més gran on he treballat. Finalment, vaig demanar una plaça a l’escola de Monistrol i me la van concedir, així que l’u de setembre de 1982, vaig començar-hi a treballar com a mestra dels grans.

- Com veus l’educació actual comparant-la amb quan vas començar? - Penso que l’evolució de l’educació va lligada a l’evolució de la societat. Quan vaig començar, moltes aules tenien entre 30, 40 o més alumnes, la llengua vehicular

era el castellà així com també ho eren els llibres a les escoles. No hi havia mestres especialistes com hi ha ara (anglès, educació física, música o educació especial, logopedes...) i els mestres havíem d’espavilar-nos per fer totes les matèries. L’educació era molt memorística i moltes vegades es prioritzava la memòria a la comprensió (si no ho entén ara, ja ho entendrà més endavant), a les escoles hi havia poc material i els mestres ens havíem d’enginyar a preparar-lo, vull esmentar la importància de l’associació de mestres Rosa Sensat i els moviments de renovació pedagògica en la sensibilització dels mestres i el treball per la millora qualitativa de l’educació, defensant un ensenyament més experimental, l’escola pública catalana, organitzant escoles d’estiu per mestres...

A les escoles no s’organitzaven colònies ni sortides fora del poble, i quan el mestre sortia ho feia sol amb els alumnes encara que fossin molts, sense cap suport.

Per altra banda, els alumnes no feien tantes activitats fora de l’escola ni tenies tants entreteniments i es podien concentrar més en el treball escolar.

Les relacions escola-família també han canviat, en una cara de la moneda, podem dir que ara, hi ha més confiança i ha millorat la relació entre pares i mestres, s’estableixen unes entrevistes periòdiques, reunions de classe i així la família pot assabentar-se de l’evolució dels seus fills. A l’altra cara de la moneda hi posaríem els pares que es queixen de tot i sembla que tinguin nens de mantega que es puguin fondre, abans, el mestre era l’autoritat en matèria educativa i no es qüestionava la seva feina, almenys davant del nen, hi havia una altra mena de respecte tant per part de pares com d’alumnes. Ara l’escola també s’ha democratitzat, l’educació no és tant autoritària i des de fa molts anys, per sort, s’han suprimit els càstigs físics.

Parlem amb...Parlem amb...Parlem amb...

Page 22: CLOT JULIOL 2010

22

La metodologia també ha sofert un gran canvi, s’ha passat de la “gelatina” a la fotocopiadora, de les transparències, diapositives i vídeos al canó, totes les escoles i aules gaudeixen de suport informàtic i els nens ja de petits aprenen a fer ús d’aquestes noves tecnologies. Actualment, a part de la feina pedagògica de cada dia, la nostra tasca s’ha vist incrementada per la quantitat de documents administratius que ens reclamen des del Departament. Espero que l’educació no quedi afectada per la crisi actual del nostre país.

- Quants anys has estat a Monistrol? - Vaig venir a fer de mestre com ja he dit abans l’u de setembre de 1982, i fins el 31 d’agost

del 2010 que comença la meva jubilació, si no m’equivoco són 28 anys. - Pots explicar una mica l’evolució de l’escola a Monistrol? - Quan vaig venir a Monistrol l’any 82, feia un any que havien tornat a l’escola els alumnes

de segona etapa d’EGB. (6è, 7è i 8è) que anaven a Artés. L’escola, estava separada en tres edificis: els petits eren a l’edifici on ara hi ha la petanca, els mitjans, on ara hi ha la llar d’infants provisional i de 5è a 8è estàvem al local de sobre del Barral on les parets es movien. En total érem quatre mestres que fèiem totes les assignatures, no hi havia calefacció a cap aula i era el mestre qui a l’hivern cada dia havia d’encendre l’estufa (una activitat anual era anar a buscar pinyes per poder-ho fer), tampoc hi havia telèfon i les trucades les fèiem des de casa o anàvem a fer-les a l’ajuntament un cop acabades les classes al migdia, més endavant també hi fèiem les fotocòpies. Primer de tot es creà l’AMPA i poc temps després l’AMPA va contractar personal qualificat per fer les classes d’anglès (fins aleshores s’havia fet francès), música i educació física. Amb la formació de la ZER del Moianès, es van aconseguir els mestres itinerants especialistes en aquestes matèries i la mestra d’educació especial. Ben aviat també, tant des de l’ajuntament, l’AMPA i el claustre es van començar les gestions per posar nom i aconseguir la construcció d’una escola on s’aglutinessin tots els cursos, això no va ser possible fins força temps després i el curs 1990-1991 es va inaugurar l’escola l’Esqueix que és la que funciona actualment.

Amb excepció del curs 97-98 que ens vam quedar amb tres mestres, l’escola ha anat creixent lentament i es va ampliar amb dos mòduls (cargoleres) i des de llavors hi ha hagut sis mestres.

- Quins records t’emportes de la teva estada a Monistrol? - El record més important que m’emporto de l’escola i que no voldria que s’esborrés mai de

la meva memòria són els alumnes i els companys i companyes amb qui he treballat tots aquests anys, més de la meitat de la meva vida professional. Bàsicament amb ells he compartit moltes coses bones, i tots, directa o indirectament m’han donat coratge i força per tirar endavant en el moment més difícil de la meva vida (la mort del Xose).

No em vull oblidar les diverses associacions de pares i mares des de la primera fins l’actual que sempre han donat suport, l’ajuntament i tantes persones del poble que han col·laborat i ajudat quan ha calgut.

- I a partir d’ara què? Tens ja alguna cosa al cap per fer ara que ja estaràs jubilada? - Ara començaré una altra etapa, tinc clar que em jubilo però no em retiro tal com vaig dir el

dia de la festa. Tinc ganes de fer coses que per manca de temps he anat deixant, també si s’escau, m’agradaria fer tasques de voluntariat i com que trencar el cordó umbilical amb una escola com la de Monistrol no crec que sigui fàcil, encara em veureu per aquí donant un cop de mà si fa falta.

- Hi ha alguna anècdota que hagis viscut durant aquests anys i que vulguis

comentar? - D’anècdotes com a totes les feines en les que intervenen persones, n’hi ha i moltes i seria

molt difícil explicar-les totes i com que no vull que ningú es pugui sentir al·ludit, no n’explicaré cap en la que el protagonista hagi estat un sol alumne. Com a mostra us n’explicaré una que em va passar quan feia poc que era a l’escola, va venir l’inspector d’ensenyament i jo pensant que era

Page 23: CLOT JULIOL 2010

23

un viatjant li vaig dir que tornés més tard quan ja no hi hagués alumnes i vaig tancar la porta, quan va tornar a trucar i es va identificar, m’hauria volgut fondre.

En una altra ocasió els alumnes de 7è i 8è van tirar una bomba fètida dins la classe, com que jo no deia res, em van preguntar si no sentia molta pudor, jo els vaig respondre que sí però que no obrissin les finestres ja que si a ells no els molestava a mi tampoc. Així es va acabar aquesta història i ja no en van tirar cap més.

El fet de treballar com a companys amb mestres que havien ocupat un lloc a les meves classes com a alumnes, i dels quals jo n’era la tutora, és una situació que al principi se’m va fer molt estranya

- Voldries dedicar algunes paraules als alumnes i ex-alumnes que has tingut durant aquests anys a Monistrol?

- Són més de 180 els nois i noies que he tingut com a tutora en la meva estada a Monistrol, molts, més d’un curs. Amb la majoria ens hem anat veient, amb uns quants fem trobades periòdiques, m’agrada quan em vénen a veure o els trobo i m’expliquen com els va. A altres per les diverses situacions que els ha portat la vida els he perdut la pista però estic contenta quan sé que els va bé. M’agradaria que el seu pas per l’escola hagués estat un bon començament en la seva vida i que en recordar l’escola de quan eren petits ho poguessin fer amb un somriure als llavis, i que poguessin dir amb orgull: “Aquesta era la meva escola”.

Penso que seria genial poder fer de tant en tant, cada 3 o 5 anys per posar un exemple, trobades generals d’ex-alumnes. Jo ja he tirat l’ham. Animeu-vos.

I l’entrevista va concloure amb unes paraules que la Conxita ens va dir com a resum: “Penso que he estat una persona afortunada, he pogut viure de la feina que havia triat i

m’agradava, una feina creativa que consisteix en ajudar a formar persones amb una visió més àmplia, mostrar camins; treballar amb nens per mi ha estat molt gratificant, vull dir amb això que ha estat un camí de roses amb les seves espines naturalment. “

Des de El Clot desitgem que la Conxita tingui molta sort en la seva nova etapa i la puguem anar veient per Monistrol.

Alba Jornet/Jaume Musarra

Page 24: CLOT JULIOL 2010

24

• A l’arribar a aquestes èpoques de calor la

famosa marca de cervesa Estrella Damm roda cada any un anunci publicitari que apareix a les petites pantalles durant tot l’estiu. L’any passat l’anunci el van rodar a Formentera i aquesta vegada l’illa escollida ha estat Menorca amb la cançó Applejack de banda sonora, del grup The Triangles i de títol: Mediterràniament. Doncs bé, un grup d’actrius i actors de Monistrol varen rodar un lipdub de l’anunci i l’han penjat al youtube amb el títol de Monistrolencament. Està rodat al Gorg de Saladich i és tan divertit i refrescant com l’original. Fins i tot el grup que ha composat la cançó els ha escrit un comentari felicitant-los. Entreu al youtube i veureu que és xulo de veritat.

• Durant la primavera hi ha hagut dos naixements més i el Clot, sempre a prop de la notícia, us n’informa. El dia 3 de maig a les 00:25 hores de la matinada naixia l’Ariana, filla del Carles Fernàndez i la Marlene. I ara fa pocs dies també naixia l’Unai, segon fill del Xavi Estrada i l’Arrate. I un altre 3, ara de juliol, es van casar el David i la Bet a Monistrol sota una gran expectativa veïnal. A totes 3 famílies, moltes felicitats!

• Feia molts anys que dues persones nascudes a Monistrol no es casaven a l’església de

Sant Feliu i això es mereixia un bon ... comiat de solter al poble. Un dissabte tranquil de juny una cinquantena de persones entre la tarda i la nit van envair el carrers de Monistrol amb els futurs nuvis al capdavant de la comitiva. Es tractava del Maki i la Beti, que, vestits de xocolaters, varen passejar-se amb un carretó ple de xocolata desfeta i coca per vendre-la als sorpresos vianants que trobaven pel camí per poder recaptar euros per pagar-se el casament. I per la nit, sopar i disbauxa per acomiadar la solteria d’aquests dos monistrolencs.

• Com ja és tradicional en el festival de final de curs de l’escola, es va poder veure la quitxalla patinant, ballant, fent malabars i altres facetes artístiques, que van fer que el públic assistent (pares, avis, germans, etc) s’ho passés d’allò mes bé. Com a anècdota; pel que fa a la part musical de l’espectacle, cal destacar que es va posar, de música d’ambient, algun pasdoble que va fer que la gent es mirés i es preguntés que era allò (potser el Tribunal Constitucional va obligar a que sonés, tal com està el tema). Es va cridar pel micròfon a la Conxita Forcada, que aquest any es jubila, per retre-li un petit homenatge amb un càlid aplaudiment final per tots aquests anys que ha estat donant-ho tot a Monistrol a tantes i tantes generacions. També cal destacar que en una de les actuacions musicals es va dedicar el ball a la Mercè (des del safareig també volem dedicar aquesta edició a ella tot desitjant-li una ràpida recuperació). Molts petonets, Mercè.

Safareig Safareig Safareig (dedicat a la Mercè)

Page 25: CLOT JULIOL 2010

25

• Finalitzada la temporada futbolística, amb una més que discreta posició final per part de l’equip verd-i-blanc, ara toca descansar i pensar en la manera de portar l’equip a fer un bon joc, estar al capdavant de la taula classificatòria i lluitar per assolir alguna cosa més que quedar per davant de l’etern rival, cosa que no s’ha aconseguit en les últimes dues temporades. Fa unes setmanes es va fer una reunió que va servir per presentar com a nou entrenador al Mané, exjugador de la Monistrolenca no fa pas masses anys, davant la presència massiva de jugadors que poden perfilar l’equip la temporada que ve (més de trenta jugadors i molts d’ells que ja havien format part de l’equip) i que amb ells de ben segur que es podrà lluitar per estar a les primeres posicions de la categoria. Ara tot és una incògnita però el que sí està garantit és que Monistrol tornarà a tenir futbol una temporada més i aquesta vegada sembla que sense masses problemes per acabar de completar una plantilla, a priori força amplia. En el partit de festa major podrem començar a veure quin és el plantejament de cara a la temporada vinent i a què podem aspirar. Fins que no arribi aquest dia, haurem d’esperar.

• Qui diu que el futbol és cosa d’homes? L’iniciativa de formar un equip de futbol femení al poble sembla que està donant el seus fruits ja que un grup de dotze noies s’han apuntat per provar a veure si el futbol femení a Monistrol és possible. L’iniciativa és interessant i té molt bona pinta ja que, en el primer entrenament, hi havia molta il·lusió i ganes. Esperem que això es transformi en un nou equip i que aquest pugui iniciar la temporada enfrontant-se en una lligueta a altres equips femenins. Esperem doncs, veure futbol femení regularment al camp del Met.

Germà i Òscar

Carrer de la Vinya, 6 Tel. 93 839 90 03 – 93 839 90 86 – 93 839 90 54

08275 MONISTROL DE CALDERS

CATATEX, S.L.

INJECCIÓ DE PLÀSTICS

Pol. Ind. La Llandriga, Nau 5 Tel. 93 839 90 96 08275 MONISTROL DE CALDERS Fax. 93 839 88 88 (Barcelona) Mòbil 620 93 44 33

Page 26: CLOT JULIOL 2010

26

NOTÍCIES DE MANRESA

• S’obre a la ciutat la primera bugaderia d’autoservei, és a dir, que funciona amb monedes. El negoci l’han posat en marxa una parella que es va quedar a l’atur després de treballar a la Pirelli, i la idea els va sorgir un dia que eren a Barcelona i en van veure una; la van provar i van prendre la decisió.

• Manresa tindrà a partir del curs 2010-11 un nou mapa escolar que permetrà redistribuir més la immigració, ja que actualment aquesta queda concentrada en determinades escoles i instituts de la ciutat.

• L’Ajuntament ja no gosa posar terminis per a la finalització de les obres de la plaça de la Reforma. Cal recordar que a l’agost farà 5 anys que van començar les obres i 3 i mig que haurien d’haver acabat. Podem comentar que a principis de juny, un grup de cent veïns van “imitar” una inauguració fictícia de la plaça, com a protesta i mofa.

• Mares de la ciutat denuncien el mal estat d’alguns parcs infantils de Manresa, ja que veuen molts elements de perill per als infants que hi van a jugar: claus que sobresurten de les fustes, cavallets sense algunes peces importants, planxes de tobogans tallades… i exigeixen als responsables de l’Ajuntament que actuïn abans no hi hagi cap desgràcia.

• La ciutat ha perdut immigrants empadronats, per primera vegada en una dècada. Tot i que el descens és molt lleu, feia molt de temps que anava augmentant el nombre d’habitants estrangers.

• La concentració de pòl·lens causants d’al·lèrgia, aquest any és considerada atípica per la seva intermitència. Tot i que generalment es considera la primavera com a estació predominantment intensa quant a concentració de pol·len, aquest any, i a causa de les pluges, es preveu que les plantes continuïn florint durant tot l’estiu.

NOTÍCIES DE DIFERENTS POBLES DE LA COMARCA

La comarca viu el maig més fred dels darrers vint anys L’any passat la temperatura mitjana del mes de maig a Manresa va ser de 19’2 graus,

tres graus per sobre de la mitjana normal. Aques any ha estat de 14. Feia 21 anys que no es registrava una temperatura mitjana tan baixa. Tampoc és normal la registrada ara fa un any.

Sallent i el futur tramvia del Bages Sallent té un pla general que preveu que el traçat del futur tramvia del Bages entri a la

població pel nord. Així, el nou traçat donaria continuïtat a la via actual, travessaria la C-16 per un pas inferior i passaria cap al Pont Nou.

Sant Fruitós tindrà per primera vegada una colla de diables pròpia Una quarantena de persones de Sant Fruitós de Bages han constituït la primera colla de

diables i tabalers pròpia del municipi. Aquesta colla ha agafat el nom de dos coneguts diables: Asmodaics i Goliaters. El grup s’estrenà per la festa major de la població.

Súria retalla el 7% del sou de l’alcalde En un dels darrers plens municipals de Súria, l’Ajuntament va aprovar les retribucions de

l’alcalde, que es veuran reduïdes en un 7% i també es reduiran en un 5% les aportacions destinades als grups municipals.

Montserrat recuperarà camins A la muntanya de Montserrat es recuperaran camins que unien les ermites de la

muntanya i es posaran a l’abast diferents itineraris per visitar les restes de les ermites. D’aquesta manera se senyalitzaran els camins que condueixen a les 13 ermites que hi ha repartides pel massís.

M. Teresa Puig

La comarcaLa comarcaLa comarca

Page 27: CLOT JULIOL 2010

27

MAIG: Sol: 17 dies JUNY: Sol: 18 dies Núvol: 6 dies Núvol: 5 dies

Pluja: 8 dies Pluja: 7 dies Precipitacions: 121 l/m2 112,5 l/m2

Comentari: Hem passat una primavera i un principi d’estiu amb molta pluja. Han caigut molts litres i això, que pot ser bo pels arbres no ho és gaire per l’horticultura, ja que l’excés d’aigua fa que les plantes agafin malalties i no donin el fruit que han de donar.

Es preveu que a partir d’aquest mes de juliol arribi la calor i que deixi de ploure tant, ja que si el temps segueix tan plujós hi haurà problemes en algunes plantes, com ara les patates que s’acabaran podrint.. A més si fa calor també ho agrairà la gent que faci les vacances.

Jo no recordo un temps amb tantes boires, núvols i pluja tant a l’hivern com a la primavera.

Eduard Comasòlivas

ARRÒS AMB CLOÏSSES

Ingredients per a 4 persones: − 100 g d’arròs, 1 kg de cloïsses, 2 grans d’all, 1 cullerada de farina, 1/2 got de vi blanc,

julivert, 1 llimona, oli d’oliva, 1 bitxo i sal. Preparació: S'esprem el suc de la llimona. Es renten les cloïsses sota un raig d’aigua i es deixen durant

10 minuts en un recipient amb el suc de la llimona. Es posa una cassola de fang la foc amb una mica d’oli i quan està calent s’hi fregeixen els grans d’all prèviament picats.

Després s’hi afegeix la farina sense deixar de remenar, el vi, el julivert ben trinxat, la punta d’un bitxo i la sal al gust. Es remena tot bé i s’hi posen les cloïsses fins que estiguin obertes.

Es cou l’arròs en una olla amb aigua i sal durant uns quinze minuts. Quant està cuit s’escorre i es posa a la cassola amb les cloïsses, remenant-ho tot ben bé.

Es serveix ben calent

Bon profit! Isa Orellana

El tempsEl tempsEl temps

La cuinaLa cuinaLa cuina

Page 28: CLOT JULIOL 2010

28

El cellerEl cellerEl celler

ÉS EL TEMPS DE PREPARAR RATAFIA DE NOUS TENDRES

Fem un parèntesi en la sèrie d’articles dedicats a les botigues de vins del Bages, per parlar-

vos del producte més tradicional i més típic de la nostra licoreria casolana, la ratafia, precisament ara que comença a ser el temps ideal per elaborar-la.

Les ratafies són licors no destil·lats, preparats per infusió o maceració dels sucs de fruita

en aiguardent o esperit de vi d’alta graduació. Després es filtra i s’endolceix amb sucre. Afegir-hi herbes o espècies és potestatiu i depèn del gust de l’elaborador. Tot i que es pot fer ratafia de moltes fruites com: codony, taronja, cireres, raïm, magrana, gerds, etc. en endavant ens referirem exclusivament a la de nous tendres que és la més habitual i coneguda en les nostres contrades, qualificada per mossèn Cinto Verdaguer com “la bevenda més catalana de totes”. Cal saber però que la ratafia, en diferents versions, s'elabora també a Itàlia –Abruços, Piemont–, Suïssa –la ratafia Badaracco del Cantó de Ticino–, França, Polònia, Lituània, Austràlia i Bolívia.

Pius Font i Quer, destacat botànic, farmacèutic i químic, a més de fill adoptiu de Manresa,

mantenia que les nous són uns fruits d’indiscutibles propietats antiglucèmiques, antisèptiques i tenífugues, i també és l’autor d’una de tantes receptes conegudes d’aquest licor, considerat popularment com un bon aperitiu i un eficaç tonificant estomacal.

L’etimologia de la paraula ratafia ha estat sempre un motiu de discussió. Segons mossèn

Cinto Verdaguer, la cosa va anar de la manera següent: Reunits tres bisbes catalans en una masia en terreny neutral fora de les respectives diòcesis, per tal de solucionar un litigi referent als límits dels seus bisbats i per suavitzar les friccions i discrepàncies, la reunió es perllongà per hores i més hores perquè cap d’ells volia renunciar als que creia drets inalienables. Amb les goles eixutes després de tanta xerrameca, demanaren beguda i els fou servit un licor casolà. Sembla que els efectes foren prodigiosos i ràpidament arribaren a un acord que satisfeia les tres parts en discòrdia: “Rata fiat”, que podem traduir per “queda establert”, “vàlid sia”, “tracte fet”. Preguntat l’amo de la masia pel nom de la beguda, els va respondre: “No ho sé, no en té, és feta a casa...”. Els bisbes li van donar el nom de “Rata fiat”, ratafia, que fou adoptat pel poble per confirmar els seus tractes. Història o llegenda? qui ho sap......en tot cas, potser caldria provar-ho per veure si també funciona en la munió de disputes i conflictes de tot tipus existents actualment.

Una de les moltes tradicions lligades a la preparació de la ratafia és aquella que diu que

les nous, així com les herbes, s’han de recollir la matinada del dia de Sant Joan, en el solstici d’estiu, portador de màgiques virtuts, encantaments i esoterisme que arriben fins al món vegetal: “Les herbes de Sant Joan tenen virtut tot l’any”. Tanmateix, a la pràctica i deixant de banda la poesia, cal tenir en compte que la maduració de la fruita a Monistrol no és precisament gaire primerenca. Aleshores, la nostra experiència ens dicta que, habitualment, a les nostres contrades les nous per Sant Joan encara no estan prou fetes i que la millor època per a collir-les és del 15 al 31 de Juliol.

La nostra terra, rica en fruits i herbes aromàtiques, ha donat lloc a tantes receptes de

ratafies de nous tendres com ratafiaires hi ha, cada una diferent de l’altra, amb el sabor característic propi de les herbes de les rodalies i de l’art i habilitat dels elaboradors. Per qui no n’hagi fet mai i vulgui iniciar-se en aquesta aventura, a internet i en llibres de menes diverses s’hi poden trobar receptes molt variades. De part nostra us oferim tot seguit una recepta tipus:

Page 29: CLOT JULIOL 2010

29

Ingredients per litre d’aiguardent

• Aiguardent: 1 litre • Sucre: 200 grams • Nous verdes: 3 unitats • Canyella: un canó petit • Nou moscada: unes bones raspadures • Clavells d’espècia: 2 unitats • Anís verd: 10 g • Comí: 10 g • Celiandre: 10 g • Fonoll: 10 g • Gra de ginebró: 10 g • Flor masis: 10 g • Gingebre: 10 g • Cardamom 10 g • Anís estrellat: 10 g • Hibiscus: 10 g • Menta: 5 g • Nepta de muntanya (alfàbrega de gat): 5 g • Maria Lluïsa: 5 g • Til·la: 5 g • Camamilla: 5 g • Marduix: 5 g • Alfàbrega: 5 g • Poniol: 5 g • Hisop: 5 g • Melissa: 5 g • Flor de tarongina: 5 g

Nota: Els ingredients assenyalats amb 10 g són llavors, i els assenyalats amb 5 g són herbes o fulles. Elaboració

Esclafeu les nous verdes per la meitat o deixeu-les senceres (en això hi ha discrepàncies segons elaboradors, tot i que la majoria les esclafen). Col·loqueu-les, juntament amb la resta de tots els ingredients (tret del sucre que el reservarem a part) en un recipient de vidre de boca ampla.

Seguidament, ho feu reposar a sol i serena 40 dies. Llavors, ho filtreu a través d’un colador de paper, hi afegiu

el sucre i ho deixeu reposar uns quants dies més, remenant de tant en tant fins a la completa dissolució del sucre. Aleshores ja es pot embotellar.

El més probable és que us hàgiu atabalat amb el llistat d’ingredients, en aquest cas no cal patir, hi ha una solució molt fàcil: aneu a l’herbolari Sant Miquel de Manresa (prop de l’ajuntament), on amb molt de gust us vendran el preparat complet de llavors i herbes per a l’elaboració de la ratafia.

Que tingueu bon celler !!

Pedru/Jan

Page 30: CLOT JULIOL 2010

30

CiènciesCiènciesCiències

CURIOSITATS DEL FUTBOL (X). CLUBS “VELLES GLÒRIES (II)” Per a la gent jove el nom Stade de Reims segur que no els diu res, però els que tenim una certa edat encara recordem aquest mític club de la capital de la Xampanya, que va ser el més destacat del futbol francès en la dècada dels anys cinquanta i principis dels seixanta del segle passat. El seu palmarès inclou:

6 Lligues franceses: (1948-49, 1952-53, 1954-55, 1957-58, 1959-60 i 1961-62 2 Copes franceses: 1949-50 i 1957-58 2 vegades subcampió de la Copa d’Europa: 1955-56 i 1958-59 1 Copa Llatina 1952-53 El factòtum de tot plegat fou Albert Batteux, pioner de l’anomenat “futbol total” i, per a

molts, el millor entrenador del futbol francès de tots els temps. Batteux va guanyar com a jugador i capità del Stade la lliga 1948-49 i la copa 1949-50. El mateix dia que va guanyar la copa, el president de l’equip Henri Germain el va nomenar, només amb 29 anys, entrenador. El càrrec va agafar per sorpresa un eufòric Batteux que substituïa a la banqueta Henri Roessler, que havia abandonat l’Stade de Reims pels diners de l’Olympique de Marsella. La base de l’equip era el seu formidable trio de golejadors: Jean Vincent, Raymond Kopa i Just Fontaine.

Aquest trio va ser també la base de l’equip de França del mundial de Suècia del

1958, amb el seleccionador que era també Batteux. França va golejar tots els equips que va trobar al seu pas i només va caure a semifinals davant Brasil que es proclamaria posteriorment campió en la final que va disputar contra el país anfitrió. Brasil va golejar França per 5 a 2, però cal no oblidar que la canarinha portava un equip màgic incloent-hi la que potser ha estat la davantera més potent de la història del futbol: Garrincha, Didí, Vavà, Pelé i Zagallo, apart del gran porter Gilmar. De totes maneres, França va aconseguir el tercer lloc amb un futbol extraordinari lloat per tothom i, a més, Fontaine va acabar el mundial de Suècia amb 13 gols, un registre que encara no s’ha superat i que serà difícilment superable.

La primera Copa d’Europa d’equips campions de lliga es va disputar el 1955-56 i van

arribar a la final el Real Madrid i l’Stade de Reims. El club espanyol va guanyar la final disputada a l’estadi Parc des Princes de París davant 38.000 espectadors, per 4 a 3, i no conforme amb això i per més inri, va fitxar una de les grans figures de l’equip rival, Raymond Kopa.

La temporada 1958-59, l’Stade arriba novament a una final de la Copa d’Europa amb el

mateix rival, el Real Madrid. Aquesta vegada, el partit es disputa al Neckarstadion de Stuttgart davant 80.000 espectadors i l’Stade, que buscava la revenja de la derrota a la primera Copa d’Europa, torna a perdre, en aquesta ocasió per 2 a 0.

La temporada 1963-64 baixen a la segona divisió i a partir d’aquí només juguen

esporàdicament a primera divisió i fins i tot el 1991 baixen a tercera divisió. La temporada passada varen aconseguir l’ascens de tercera a segona divisió.

Com a jugadors destacats de l’equip, apart dels tres esmentats anteriorment, podem citar:

Michel Hidalgo que va ser campió d’Europa com a seleccionador francès el 1984, Lucien Muller que va ser jugador i posteriorment entrenador del Barça, Robert Pirès que va ser campió del món el 1998 i d’Europa el 2000 amb la selecció de França i l’argentí Carlos Bianchi que és el màxim golejador argentí de la història en competicions de clubs (superant fins i tot Alfredo di Stefano) i que com a entrenador va guanyar 4 copes Libertadores i 3 copes Intercontinentals.

Jan

Page 31: CLOT JULIOL 2010

31

SENTÈNCIES LLATINES (V)

Discipulus est prioris posterior dies. “El dia següent és deixeble de l’anterior”. Pubili Siros, amb aquesta màxima al·ludeix a l’aprenentatge quotidià que ens proporciona la vida.

Diu apparandum est bellum ut vincas celerius. “Cal preparar durant molt de temps una guerra a fi de vèncer més ràpidament”. Sentència de Pubili Siros, la qual expressa una idea força estesa en l’antiguitat.

Do ut des. “Et dono perquè em donis”. Principi de reciprocitat recollit en el Digest de Justinià que ha de regir qualsevol permuta.

Donec eris felix, multos numerabis amicos. “Mentre siguis feliç, tindràs molts amics”. Ovidi critica l’amistat interessada enfront de l’amistat fidel.

Dulce et decorum est pro patria mori. “És dolç i honrós morir per la pàtria”. Aquest vers d’una de les Odes anomenades romanes d’Horaci ha esdevingut emblemàtic en l’exaltació del valor militar.

Dum Romae consulitur, Saguntum expugnatur. “Mentre a Roma es delibera, Sagunt és assaltada”. Adaptació d’una frase de Livi en la qual es posa en evidència com massa deliberacions poden entorpir una decisió urgent.

Dura lex, sed lex. “La llei és dura, però és llei”. Dita molt citada, adaptació d’un text del Digest de Justinià. Amb ella s’al·ludeix a la inflexibilitat de la llei.

Effugere non potes necessitates, potes vincere. “No pots defugir els problemes, però pots superar-los”. Frase de Sèneca recordada sovint com a principi educatiu davant les dificultats de la vida.

Est modus in rebus. “Hi ha una mesura en les coses”. Horaci defensa la moderació en tot i situa el bé dins d’uns límits que no és bo ultrapassar. Ha quedat com una de les frases horacianes més emblemàtiques.

Est proprium stultitiae aliorum vitia cernere, oblivisci suorum. “És propi de l’estupidesa veure els vicis dels altres i oblidar-se dels propis”. Reflexió de Ciceró sobre els que aconsellen els altres i no suporten les pròpies calamitats.

Est rerum omnium magister usus. “La pràctica és la mestra de totes les coses”. Cèsar fa aquest comentari a l’hora de justificar la construcció d’una torre de defensa cada vegada més alta, d’acord amb l’experiència que proporcionen els successius atacs dels enemics.

Etiam capillus unus habet umbream suam. “Fins i tot un sol cabell té la seva ombra”. Màxima de Pubili Siros que fa palesa la importància de les coses petites.

Ex abundatia cordis os loquitur. “De l’abundància del cor en parla la boca”. Dita procedent d’una rèplica de Jesús a les crítiques dels fariseus, amb la qual hom vol indicar que les paraules són manifestació de l’interior de la persona que les diu.

Ex abusu non arguitur in usum. “De l’abús (d’una cosa) no es pot argumentar en contra del seu ús”. Aforisme jurídic que defensa l’ús correcte d’una cosa o l’exercici d’un dret, malgrat que algú n’hagi pogut abusar.

Jan

Que diu que...Que diu que...Que diu que...

Page 32: CLOT JULIOL 2010

32

MÉS ENLLÀ DE LES PARAULES

• La fotografia ajuda a les persones a veure-hi. • La intel·ligència busca, però qui troba és el cor. • Tal i com va el món, senyor, ser honrat és ser elegit un entre mil. • Quan un home vol matar un tigre, en diem esport; quan és el tigre qui ho intenta, en

diem ferocitat. • Qui ens fa riure és un còmic. Qui ens fa pensar i després riure és un humorista. • La vida és una aventura atrevida o no és res. • Una il·lusió eterna, o al menys que reneix sovint a l’ànima, està molt a prop de ser

una realitat. • Donar exemple no és la principal manera d’influir en els altres; és l’única manera. • Sigues tu mateix. El món rendeix culte a l’originalitat.

Calaix de sastreCalaix de sastreCalaix de sastre

-Porto noves de l’amor, del cor que tu més estimes. -Si això n’era veritat, jo bé te’n regalaria; te’n faria lo bec d’or, les ales de plata fina. -De noves, prou te’n daré, però no te’n convindria; a Roma el trobaràs servint una rectoria.- La viuda se n’és anat, vestida de pelegrina. Quan la vida el coneix una basca ja en tenia; L’estudiant se n’adonà i també se’n defallia. Nines que veniu al món, no us fieu de gent de llibres; tenint-ne quatre raons ja se’n van a cantar missa. Bon amor, adéu-siau, color de rosa florida. Bon amor, adéu-siau.

EL TEMPS PERDUT Una cançó vull cantar, una cançó nova i linda, d’un estudiant de Vic, que es festejava una viuda. Bon amor, adéu-siau, color de rosa florida. Bon amor, adéu-siau. La viuda s’hi vol casar, el seu pare no ho volia; l’estudiant se n’és anat a servir una rectoria. Quan la vida ho va saber, tingué llarga malaltia. La viudeta se’n va a l’hort en un jardí que hi tenia, un jardí de totes flors, rosa vera i satalia. A la vora del jardí un roseret n’hi havia, a la vora del roser la viuda s’hi adormia. Ja en passava un rossinyol que pel món dóna alegria. -Rossinyol, bon rossinyol, tu cantes i jo estic trista; rossinyol, bon rossinyol, com portes tanta alegria?

Recull Eduard Comasòlivas

Eduard Comasòlivas

Page 33: CLOT JULIOL 2010

33

EL CAMÍ D’ANAR A L’ESCOLA Els ocells quan neix l’albada ja estan plens d’animació, arriba la primavera i la terra, quina olor! En el bosc hi ha cantadissa surt el sol per l’horitzó, pel camí d’anar a l’escola canta el nen una cançó. Obre els ulls la marieta amagada en el timó, treu el cap i fa volada pel voral del senderó. Do re mi, fa la marieta mi re do, contesta el nen, el camí d’anar a l’escola cada dia li sorprèn. Entremig de la malesa corre i salta tot content, l’acompanya la natura exultant i somrient.

Rosa Rovira Sancho

c/ Monsterrat, 6

Tel. 93 839 91 16

08275 MONISTROL DE CALDERS

ALIMENTACIÓ ESPECIALITZADA MAGATZEM D’EMBOTITS, PERNILS I FORMATGES

C/ Sant Josep, 28 – Tel. 93 820 84 34 - MOIÀ

BELLESA

Avg. Pere Tarrés, 6 Tel. 93 839 92 59

MONISTROL DE CALDERS

Page 34: CLOT JULIOL 2010

34

CARTES DE “EL SALVADOR” (CAPÍTOL XXXVII)

Aquesta vegada faig l’escrit el dia de Sant Joan. Un dia que es caracteritza per la seva tradició de foc, petards i revetlla, així com de celebració per l'arribada de l'estiu i la nit més curta de l'any.

És aquesta tradició del foc la que m'ha portat a la ment una altra que, salvant les distàncies, implica també un component important d'aquest element tant primitiu. Estic parlant de les perilloses “bolas de fuego de Nejapa”.

Amb una batalla de boles de foc, els habitants de la ciutat salvadorenya de Nejapa són testimonis de la recreació de l'erupció del volcà de San Salvador que marca l'inici de les festes en honor del patró San Jerónimo Doctor .

Centenars d'habitants de Nejapa – a 30 km al nord de la capital San Salvador- i de ciutats veïnes i curiosos turistes atrets pel peculiar esdeveniment, es donen cita a les rodalies de l'hotel del parc central de Nejapa en una nit de diumenge per observar desenes de joves enfrontar-se amb boles de foc.

Abans de l'inici de la “guerra”, el centenar de joves, d'edats que oscil·len entre els 15 i els 24 anys, es pinten els seus rostres de color negre o blanc, es posen roba xopa amb aigua i guants de cuir humits per evitar cremar-se amb les boles de foc elaborades amb draps de cotó i amarrades amb filferro.

Les esferes, de la mida d'una pilota d’handbol, es preparen amb un mes d'antelació submergint-les en diversos barrils de gasolina perquè s'impregnin bé i puguin cremar millor.

Per iniciar la guerra, els joves “nejapanenses”, dividits en dos bàndols, encenen una enorme foguera i sobre ella tiren els centenars de boles de foc amb les que posteriorment inicien la seva guerra particular.

Incomptables boles de foc solquen l'aire al carrer principal del poblat, escenari de la singular tradició.

L'adrenalina puja entre els participants, que tracten d'esquivar les lluminoses esferes, salten i recullen del sòl les boles per llançar-les novament contra el bàndol rival.

Segons la tradició, el 1658 una violenta erupció del volcà de San Salvador va destruir l'assentament on s'ubicava el petit poblat anomenat llavors Nexapa. La tragèdia va fer fugir als seus pobladors, els quals, únicament van portar amb sí una petita imatge de fusta del seu patró San Jerónimo Doctor.

La llegenda afirma que, en un acte miraculós, San Jerónimo Doctor va indicar als que fugien de l'erupció que s'instal·lessin on actualment s'ubica el poblat de Nejapa, localitzat a la falda nord-oest del volcà de San Salvador.

La guerra de boles s'anomena “la recuerda” perquè rememora les pedres en flames que van sortir del volcà, les quals van destruir l'antic assentament i, a més a més, rendeixen honor al patró de Nejapa pel seu miracle de salvar els antics pobladors del foc del volcà.

La data d'inici de la tradició es desconeix però els pobladors la realitzen cada 31 d'agost ininterrompudament des de 1922.

Carles Fernàndez

Page 35: CLOT JULIOL 2010

35

UN PETIT APUNT D’HISTÒRIA

D’aquí a pocs dies estarem immersos altra cop en els actes de celebració de la Festa Major de Monistrol. Les festes majors locals, com tants d’altres actes festius i socials, han evolucionat enormement amb el pas dels anys. L’estudi sobre com se celebraven aquestes festes no deixa de ser un tema de gran interès per conèixer una part molt significativa de la història dels pobles. En aquest número del Clot us oferim un escrit publicat al diari “La Vanguardia” del dia 12 d’agost del 1904, ara farà 106 anys, on s’explica què s’ha fet i es farà com a celebració de les festes majors de Monistrol de Calders:

Desde Monistrol de Calders

11 agosto 1904.

Sr. Director de LA VANGUARDIA

Muy señor mío: El pueblo de Monistrol de Calders, desde tiempo inmemorial el día 1º de agosto viene celebrando la fiesta de su patrón San Félix, habiendo resultado este año más animada y concurrida que en los anteriores, tanto en funciones religiosas como populares, pues para dar mayor realce á ella se contrató una acreditada orquesta de Manresa, que tuvo á su cargo el amenizar los divinos oficios, los pasacalles y bailes de sociedad, que se celebraron en el espacioso salón de casa “Paneta”.

Este pueblo, además de la citada fiesta, todos los años el último domingo de agosto celebra su acostumbrada fiesta mayor en honor de la Degollación de San Juan Bautista y de los santos mártires Bonifacio y Amando, cuya fiesta este año tendrá efecto en los días 28 y 29 de este mes, la cual promete resultar brillante, tanto en funciones religiosas como populares.

La ejecución del programa estará á cargo de una aplaudida orquesta de Granollers.

El día 27, vigilia de la fiesta, habrá gran feria de ganado lanar y cabrío.

A las dos de la tarde, repique general de campanas.

A las nueve de la noche, concierto en el salón del café Nuevo y del Rubell.

Día 28, á las nueve, “La pasada” por las principales calles de la población por la orquesta.

A las diez, oficio solemne á toda orquesta, con asistencia de las autoridades locales.

Page 36: CLOT JULIOL 2010

36

A las doce, procesión con el “ball de bastons”, llevando reliquias de los santos mártires, y en seguida el tradicional “ball de plassa” y “llevant de taula”.

A las cuatro de la tarde, el Santísimo Rosario,

cantado, con acompañamiento de orquesta.

A las cinco y media, baile en el salón del café “Rubell”, el cual estará lujosamente adornado.

A las nueve de la noche se disparará un bonito ramillete de fuegos artificiales.

A las diez, gran serenata en las Casas Consistoriales.

A las once se principiará el baile en el salón ya citado.

Día 29. A las cinco de la manyana oficio de difuntos, cantado por el coro de San Luis, que dirige don José Bosch, de esta población.

A las diez, oficio solemne y demás funciones como el día anterior.

A las tres de la tarde, concierto por la misma orquesta en el citado salón del café “Rubell”.

A las cuatro, baile de sociedad hasta el anochecer.

Suyo afmo. s. s.

J.P.C. La Vanguardia

Divendres, 12 d’agost del 1904

Segons sembla, les festes majors de l’any 1904 foren més esplendoroses del que era habitual. L’explicació d’això cal buscar-la, molt probablement, en el fet que aquest any s’inaugurà la carretera que permetia anar cap a Sabadell i cap a Calders, tot un esdeveniment per a un poble com Monistrol de Calders que degué ser un bon motiu per dedicar-hi una celebració especial. A més, i com a molt probable conseqüència de la construcció de la carretera, es trobava en marxa el projecte de construcció de la Colònia Clarassó, un altre esdeveniment d’enorme importància per al poble.

C/ Sant Llogari, 45 Tel. 669 52 54 50 / 93 866 61 32

Fax 93 839 91 68 08275 MONISTROL DE CALDERS

www.paviplanas.com [email protected]

Jordi Gual

Page 37: CLOT JULIOL 2010

37

Els encantsEls encantsEls encants

VENC Moble per TV i equip de música. De

disseny i giratori, amb vidre i alumini, molt

modern.

Telèfon.93 839 91 39

Anuncis gratuïts. Per posar un anunci en aquesta secció truqueu al telèfon 938399173 o envieu un correu a la nostra adreça electrònica [email protected]

ES REGALA una taula de dibuix

Telèfon: 699 64 21 30 Òscar

TERRENY de 1.260 m2 per VENDRE o LLOGAR a

la zona industrial de Monistrol de Calders.

Tel.: 606 345 457

VENC una baca -model Bermude 310, d´uns 200 l. de capacitat- per a Seat Córdoba o

similars, incloent-hi les dues barres per al sostre

per a muntar-les i tots els anclatges

corresponents. Estat correcte. Hi caben cotxets

de nen, guitarres...

Preu: 120 Euros, negociables.

Raó:David Mòbil 690 09 15 47

ES LLOGA garatge i local

Tel. 93 839 90 05

ES VENEN dos pneumàtics de contacte

amb molt pocs quilòmetres. Referència:

175/70 R-13

Preu: 25 € cada un

Telèfon 646 85 77 17

ES VENEN nous del país.

Tel. 93 839 90 70

VENC Ocells Diamants joves a 6 euros cada un

Telèfon 93 839 90 78

RECOLLIM mantes, coixins de sofà o

similars, on puguin dormir els gossos. Si

teniu alguna cosa, truqueu-me i us ho

passaré a recollir.

ALBA: 93 839 80 38 665 63 88 00

LLOGO pis al Carrer Sant Llogari. tres

habitacions exteriors, terrassa, llar de foc,

calefacció de plaques, llenyer

Telèfon: 609 51 14 04

VENC 5 pneumàtics 205/70R15 amb

llanta metàl·lica, en perfecte estat, per a

Suzuki Samurai

- 5 pneumàtics amb llanta: 325 €

- 1 pneumàtic amb llanta: 80 €

Tel. 93 839 92 01

629 16 09 93

Salvador Navarrete

Page 38: CLOT JULIOL 2010

38

SUDOKU

Ompliu les caselles buides de la següent quadrícula de 9x9 quadrats, amb xifres de l’1 al 9. No s’ha de repetir cap número en una mateixa fila –horitzontal o vertical– ni en cap subquadrícula de 3x3.

Solució:

PassatempsPassatempsPassatemps

Page 39: CLOT JULIOL 2010

39

Solució: El temps passa del número anterior

A dalt: Antonio Prat i Enric Vilatersana. A sota: Jaume Sala, Martí Ponsa i Francisco Vilaró.

DONEM:

Gossos en adopció, esterilitzats, vacunats, amb microxip, desparasitats i amb la

prova de la leishmaniosi. PREU: 100 €.

Nucli zoològic: B-2500710 Tel. 93 820 92 01 665 63 88 00

Page 40: CLOT JULIOL 2010

40

El temps passaEl temps passa

Des de que es va posar en funcionament la piscina municipal els alumnes de l’escola obren la temporada anant-s’hi a banyar l’últim dia del curs. La foto que teniu a continuació correspon al curs 98-99.