Clot Maig 2009

44
El Clot El Clot Revista de Monistrol de Calders N. 111 Maig 2009

description

Número 111 de la Revista El Clot

Transcript of Clot Maig 2009

Page 1: Clot Maig 2009

El ClotEl Clot Revista de Monistrol de Calders N. 111 Maig 2009

Page 2: Clot Maig 2009

2

Benvolguts lectors Tot i que ja estem a l'estació de la primavera, les llars de foc i les calefaccions segueixen

engegades i a la nit ens hem de seguir abrigant. Sembla que les pluges d'aquest any ens ajudaran a no patir restriccions d'aigua, hi ha els pantans ben plens. Però molts ja tenim ganes de sol i de poder canviar la roba dels armaris. Aquestes plugetes també han ajudat a què molts dels rabassolaires del poble hagin pogut sortir al bosc a trobar aquest bolet tant preuat per fer truites i un munt més de plats casolans.

I la crisi que continua en boca de tothom, però els hotels per Setmana Santa han estat al

80% d'ocupació de mitjana, on és la crisi? És un fenomen psicològic? Creiem que no, però potser molts dels que han fet unes bones vacances fora de casa, ara estaran menjant patates aixafades cada dia i s'hauran d'estalviar algun vestidet per a la nova temporada.

Aquí a Monistrol, durant aquestes vacances, tot i el mal temps, es va veure força moviment

d'estiuejants, excepte el dia de les Caramelles, quan molts corrien a amagar-se, seria de la pluja?

Esperem que ben aviat, la crisi faci un tomb i comencem a veure una mica de moviment en

les inversions i es torni a activar l'economia del país. La Redacció

EditorialEditorialEditorial

EL CLOT REVISTA DE MONISTROL DE CALDERS C/ Església, 1 08275 Monistrol de Calders Redacció: Germà Cabrera, Jordi Gual, Alba Jornet, Òscar Marquina, Jaume Musarra, Paquita Rifà, Teresa Puig, Josep Urpina. Col·laboradors: Jordi Comas, Francesc Berenguer, Pere Vall, (fotografia), Isabel Orellana (cuina) Pere Jo, Josep M. Torné (Jan), Eduardo Comasòlivas, Rosa Rovira, Carles Fernàndez, Jordi Cànovas, Gemma Colet Preu: Subscriptors locals: 12 € anuals Subscriptors amb tramesa per correu: 15 € anuals Exemplar sol: 2,5 €

EL CLOT és una revista plural que no comparteix necessàriament les opinions dels seus col·laboradors, de les quals només en són responsables els seus signants. Els articles, rèpliques o suggeriments podeu adreçar-los a la Redacció.

e-mail: [email protected] edició digital: http://www.geocities.com/elclot2000

Impressió: Gràfiques Ister - Moià Dipòsit legal: B-47.171/1999

Page 3: Clot Maig 2009

3

Què ha passat?Què ha passat?Què ha passat?

DIADA DE LA DONA TREBALLADORA

Per celebrar la Diada de la Dona Treballadora el dissabte 7 de març des de l’Ajuntament es va organitzar un sopar a la sala petita del Centre Recreatiu Municipal. Una cinquantena de dones hi van participar. El sopar consistia en una degustació de “montaditos”, hi havia quinze varietats diferents, preparats pel Bar Sport.

Per acabar d’arrodonir la festa hi hagué un animat ball disco a càrrec del DJ Josep Carmona.

L’endemà diumenge i també dins els actes del Dia de la Dona Treballadora, el Grup de Teatre Tatxa de Sabadell, ens van venir a representar l'obra “L'Honor de les Estrelles”, amb l'actuació estel·lar, mai tant ben dit, de dues parelles d'actors, que van posar la pell de gallina als assistents durant l'hora que va durar la representació. Durant l'obra, el públic assistent,

que estava assegut en grups de taules petites, tipus bar, van poder fer el cafè i les pastetes, que els van oferir dos cambrers de luxe, del mateix grup de teatre, abans de començar l'actuació. En finalitzar l'obra, els assistents van aplaudir bastament aquests bons actors que van interpretar els papers de dues parelles d'amics, en un sopar que comença amistós, i que degut a l'embolic d'infidelitats acaba amb diferents morts.

ESPECTACLE DEL BIBLIOBÚS

Amb l’objectiu de fomentar el gust

per la lectura dels nens i nenes un any més va arribar a Monistrol l’espectacle del Bibliobús Cavall Bernat que quinzenalment té parada al nostre poble. Va ser el dimecres 1 d’abril al matí al Centre Parroquial quan el pallasso Marcel Gros va oferir el seu espectacle Petites històries. Tots els alumnes de l’escola i la llar d’infants així com els nens i nenes de l’escola de Mura hi van assistir. Van passar una bona estona amb l’humor i la fantasia d’aquest divertit artista.

Page 4: Clot Maig 2009

4

ACTUACIONS TEATRALS

El dia 15 de març el Grup de Teatre del Centre Parroquial va representar l’obra “Pigmalió” a Castellbell i el Vilar. Una trentena de persones van assistir a l’actuació. Malgrat la bona actuació feta pel grup va donar la impressió que l’obra no havia acabat d’agradar al públic, es respirava en l’ambient fred que hi havia a la sala. De tota manera, al final van aplaudir de valent i els comentaris fets van ser molt satisfactoris.

El dia 26 d’abril va ser el grup Cul-i-seu de Sant Vicenç de Castellet el que va venir a actuar a Monistrol amb l’obra “Zona de lliure trànsit”. Hi van assistir una quarantena llarga d’espectadors. L’actuació va sortir força reeixida, per bé que l’argument, que passa tota l’estona en un aeroport, no va acabar de convèncer a la majoria del públic assistent. Durant el pont del dia 1 de maig el grup de teatre del Centre Parroquial va participar en la VII Mostra Nacional de Teatre Amateur de Pineda de Mar. L’actuació es va fer el dia 1 de maig a la tarda, en un

local ple de gom a gom de gent del món del teatre. Tot i que l’actuació no va sortir tan rodona com en d’altres ocasions sí que el públic va saber valorar la representació amb forts aplaudiments en diversos moments. Molts dels integrants del grup van passar els tres dies a Pineda i van poder veure el treball d’altres grups. Cal dir que hi va haver 40 actuacions. Des de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, organitzadora de la Mostra, es valora molt positivament aquesta activitat ja que serveix d’aparador per als diversos grups i a partir d’aquí hi ha possibilitat que surtin noves actuacions. Va ser un cap de setmana d’allò més intens pel que fa al teatre, però que va permetre que hi hagués estones per poder-se relaxar a la piscina de l’hotel o a la platja.

Cal fer esment que l’últim dia a la tarda hi va haver un incendi en un edifici del costat d’una de les sales del teatre, cosa que va obligar a suspendre la darrera actuació que hi havia prevista.

TARDES DE CINEMA PER SETMANA SANTA

Aquesta passada Setmana Santa es van portar a terme dues projeccions de cinema al Bar del Centre Recreatiu, organitzades per l’AMPA Esqueix i amb la col·laboració de la Penya Blaugrana i de l’Ajuntament. El dimarts dia 7 d’abril es va projectar la pel·lícula “Mamma Mia!” i el dijous dia 9, “Ratatouille”. Aquestes sessions cinematogràfiques es varen pensar especialment per als petits que tenien vacances aquests dies, tot i que estaven obertes a tothom qui hi volgués passar una bona tarda de cinema.

Alguns membres del grup de teatre a Pineda de Mar

Page 5: Clot Maig 2009

5

CAMINADA POPULAR

Tot i que ha estat una de les setmanes Santes més passada per aigua dels últims anys, el dilluns de Pasqua el temps va aguantar i 280 persones d’aquí i de moltes altres contrades van poder gaudir del bonic itinerari que se’ls hi havia preparat. Fins i tot vam comptar amb dos participant vinguts de Tivissa, situat a més de 200 km del nostre poble.

Aquest ja és el tercer any que la caminada recorre els límits del nostre terme. En aquesta edició vam anar a buscar els límits del terme amb Talamanca i Mura, sortint direcció a Mussarra i tornant tot resseguint la riera de l’Om.

L’únic punt fosc de la caminada, si és que n’hi va haver algun, és la baixa quota de participació de gent monistrolenca. Aprofitem doncs l’avinentesa per animar tothom a participar en les properes edicions de la caminada i també en les diferents sortides que s’organitzen des de Teixit d’Inquietuds.

Per altra banda, Com cada any, volem agraïir l’aportació de tota la gent que, de manera desinteressada, ens ajuda a organitzar la caminada.

Per acabar, només comentar que una colla de caminaires que s’anomenen “ els folloneros” han penjat al seu blog unes quantes fotos de la caminada d’aquest any. Si voleu veure-les la direcció del blog és la següent:

http://losfolloneros.blogspot.com. Teixit d’Inquietuds

CARAMELLES 2009

Enguany el dia de Pasqua el poble de Monistrol ha tornat a tenir les cantades de Caramelles, tan tradicionals en els pobles de Catalunya, però que a Monistrol no es cantaven des de l’any 2003. Ja fa un parell d’anys que l’AMPA de L’Esqueix les volia organitzar, però no hi havia ningú que les volgués dirigir. Però aquest any, tot i que va costar, van trobar dues noies molt joves que van acceptar entomar la direcció, ens referim a la Cèlia Berenguer i a la Laia Musarra.

Page 6: Clot Maig 2009

6

Tot i el mal temps, a 2/4 de 10 del matí les 50 persones (entre petits i adults) van començar el recorregut que anteriorment ja s’havia anunciat. A mig matí va començar a ploure, però això no va ser impediment per acabar el recorregut (potser la mistela i el cava que van donar en algunes cases van ajudar a fer-lo més suportable). A l’església es van fer els balls i les cantades a dins, ja que en aquell moment plovia bastant.

Un cop acabades les cantades l’AMPA va preparar un aperitiu dins la rectoria i es va lliurar un obsequi d’agraïment a les dues joves que van dirigir-les.

També cal dir que les cançons dels nens les van assajar els professors de música de l’escola i els balls van anar a càrrec de l’AMPA i la col·laboració de la Susanna Pasqual.

La recaptació que es va fer va ser de 1002 €. Des de l’AMPA estan molt contents d’haver tornat a engegar la tradició, però esperen que l’any vinent hi hagi més participació de cantaires, principalment adults.

SANT JORDI

Per celebrar la Diada de Sant Jordi l’AMPA de l’Escola L’Esqueix es va encarregar del muntatge de les parades de llibres i roses a Monistrol. Per anar fent caliu el diumenge 19 d’abril ja es va instal·lar la parada de venda de llibres a la Plaça de la Pedrera. I per la diada de Sant Jordi, 23 d’abril, des de primera hora del matí ja es podien comprar al carrer de la Vinya les roses i els llibres. Els alumnes de l’escola i moltes altres persones que es van acostar a la parada de llibres van poder triar, remenar i comprar el llibre per regalar o regalar-se. Molt pocs van oblidar-se de comprar la tradicional rosa de la diada per

obsequiar a la persona estimada. El bon temps va acompanyar durant tot el dia.

Page 7: Clot Maig 2009

7

FESTA DELS AVIS

Com ja és costum de cada any per aquestes dates, el dia 1 de maig es va celebrar la Festa dels Avis. Els actes d’aquesta diada varen començar a dos quarts de dotze amb la Missa solemne oficiada pel mossèn Joan Vila. Sortint de la celebració eucarística, es va fer l’entrega d’un obsequi a cadascun dels avis assistents i, un cop a fora, a la Plaça de l’Església, els assistents varen poder gaudir de l’actuació del grup de grallers i geganters de Monistrol que feren ballar una estona els gegants abans de baixar al parc de Ca la Miquela per gaudir del ja tradicional vermut. Enguany, en els actes de celebració de la Festa dels Avis, s’hi inclogué una cantada d’havaneres a càrrec del Grup d’Esplai de Moià, que es va fer l’endemà dissabte, a dos quarts de sis de la tarda, al Bar del Centre Recreatiu Municipal

La redacció

FARMÀCIA LLDA. - C. FERRÓN

VILCHES

C/ Molí, 4 - Tel. 93 839 91 37

MONISTROL DE CALDERS

Reparació, venda i Assegurances de vehicles Polígon La Llandriga, parcel·la 1 Tel. 93 839 91 52

08275 MONISTROL DE CALDERS

Page 8: Clot Maig 2009

8

Què ha passat?

En aquest apartat de la revista era notícia la IX Caminada Popular del dilluns de Pasqua amb rècord de participants, concretament 355 inscrits. També es destacava la cantada de caramelles i la ballada de sardanes a la Plaça Nova, del dia de Pasqua. El 2 de maig hi hagué un concert al Centre Parroquial a càrrec de la Jove Orquestra del Centre d’Educació Musical de Terrassa, acte inclòs en el programa Viu el Parc de la Diputació de Barcelona. Altres actes de la Setmana Cultural foren la representació de l’obra de teatre “La Resclosa” pel Grup Escènic d’Oló, el III Concurs de Pastissos i el I Concurs de Truites, un col·loqui per a la gent gran presidit pel senyor Ferran Ariño de la FATEC, la presentació d’una antiga moneda de Monistrol, una sessió extraordinària de quinto que va servir per inaugurar els nous cartrons i boles recentment adquirides i un cafè-tertúlia per parlar dels animals de companyia. La notícia més destacada d’aquest apartat era la inauguració, coincidint amb la festa d’homenatge a la gent gran de l’1 de maig, del Casal d’Avis L’Espiga. Al matí hi hagué missa cantada pel Cor Parroquial de Moià, ballada dels Gegants i Camacurts de la ZER acompanyats pels Grallers de Monistrol, l’acte protocol·lari d’inauguració presidit per la Delegada Territorial del Govern de la Generalitat Mercè Tarradelles seguit d’una visita al local de l’entitat. Per últim hi hagué un dinar per a tots els homenatjats al Centre Recreatiu Municipal al qual van assistir unes 110 persones. Com a cloenda va actuar el cantant Josep Guardiola, es van recitar poemes i va haver-hi un animat ball de fi de festa.

S’informa

Des del Centre Parroquial s’informava, entre altres temes, de l’assemblea anual de socis en la qual es va presentar l’estat de comptes, es va fer una valoració de les activitats dutes a terme i un avançament de les activitats previstes. També s’anunciava que el Bar Sport ja tornava a funcionar

Des de l’Ajuntament es comunicava que els guaites que controlen els incendis forestals ja estaven des del dia 1 de maig en el lloc de vigilància del Pla de Trullàs, de les ofertes de treball per a l’estiu a la piscina, bar i socorrista, i del projecte d’ordenació del Parc El Serrat en el qual estaven treballant tècnics de la Diputació.

Des de l’escola L’Esqueix s’informa de diferents sortides i activitats: les colònies a l’Espluga de Francolí dels grans, de la visita al tren de vapor a Monistrol de Montserrat dels més petits, de la XI Festa de la ZER que va tenir lloc a Castellcir, de la visita al Museu Marítim de Barcelona dels grans, de la celebració de la festa de Sant Jordi, del Dia del Medi Ambient.....

Des de la secció dedicada als esports es comentaven les poques possibilitats que tenia la Monistrolenca de salvar la categoria degut als mals resultats dels últims partits disputats.

Els Pixapins també informaven de la preparació de la pedalada el 6 de juny, de la participació a la pedalada de Calldetenes, de la 1a. Volta a Catalunya Nom Stop que va passar per Monistrol i de la pàgina que els Pixapins tenien a internet.

L’interrogant • Tindrà continuïtat aquesta eufòria caramellaire en els propers anys?

• Els guionistes de “Laberint d’ombres” faran ressussitar el personatge que interpretava la Nayat?

• Tindrà tant d’èxit el Casal d’Avis que caldrà ampliar les instal·lacions?

• El proper 13 de juny hi haurà tantes candidatures com en les passades eleccions municipals?

La redacció

Fa 10 anys dèiem...Fa 10 anys dèiem...Fa 10 anys dèiem...

Page 9: Clot Maig 2009

9

ADMINISTRACIÓ

El dia 21 d’abril va fer efectiva la incorporació a la plaça de funcionari amb habilitació de caràcter nacional que l’hi va ser concedida mitjançant oposició el Sr. Alejandro Muñoz Blasco com a secretari - interventor de l’Ajuntament de Monistrol de Calders.

Esperem que amb aquesta incorporació inesperada puguem desencallar els temes administratius que teníem pendents des de fa temps.

L’horari d’atenció al públic , prèvia concertació, telefonant al 93839900 serà els dimarts de 12:00 a 14:00.

SERVEIS

Segueix oberta la convocatòria per a l’ocupació del servei de Bar de la Piscina municipal per a la temporada 2009. Tothom que hi estigui interessat pot dirigir-se a les oficines municipals i emplenar la instància de sol·licitud.

El termini de presentació de sol·licituds acaba el 8 de maig.

Abonaments

Familiar 70,00€ Suplement fill major 18 anys 23,00€ Individual 35,00€ Familiar Jubilats 25,00€ Individual Jubilats 15,00€ Els abonaments es podran adquirir del dia 1 al 23 de juny a les Oficines Municipal , i a partir del dia 24 de Juny directament al Bar de la Piscina.

Entrades

Laborables: Adults 4,80€

Menors de 12 anys 3,15€ Jubilats 1,50€

Festius:

Adults 5,75€ Menors de 12 anys 4,20€ Jubilats 2,00€

La Piscina s’obrirà al públic el dia 24 de Juny , diada de portes obertes , a partir del 25 de

Juny només es podrà accedir al recinte amb abonament o pagant entrada.

Preus de la Piscina municipal 2009

S’informaS’informaS’informa

Des de l’AjuntamentDes de l’AjuntamentDes de l’Ajuntament

Page 10: Clot Maig 2009

10

CORREDURIA D’ASSEGURANCES

PUJOL

Angel Guimera, 56-58. bxos Tel. 93 877 20 64 Fax. 93 877 36 91

[email protected]

Manresa

Gran, 62 Tel/fax. 93 833 20 64

Sant Vicenç de Castellet

CULTURA I MEDI AMBIENT

Aprofitant la campanya de reducció de residus, A Monistrol – és + , que ha dut a terme

l’ajuntament aquest any, les jornades de medi ambient d’enguany tenen com a eix central el reciclatge i la reducció dels residus domèstics.

Programa de les Jornades de Medi ambient 2009 Divendres 15 de maig

De 15:00 a 18:00 a l’Escola l’Esqueix, l’inflable per reciclar saltant de l’Agència Catalana de Residus.

Punt informatiu i distribució de la bossa de la campanya, A Monistrol – és + . Dissabte 16 de maig

17:00 a l’Escola l’Esqueix, taller de joguines animades a càrrec de l’Obrador. Seguidament berenar per als participants.

20:00 al Centre Recreatiu Municipal, actuació de l’Esbart Dansaire Marboleny. Diumenge 17 de maig

18:00 al bar del Centre Recreatiu Municipal, xerrada “Humor sostenible, família sostenible, família responsable“ a càrrec d’Uri Riu.

Gemma Colet

JORNADES DE MEDI AMBIENT : La reducció de residus domèstics

Page 11: Clot Maig 2009

11

El diumenge dia 22 de març es va celebrar a ca la Miquela l’Assemblea Anual de socis de

l’entitat. Tal com deia l’ordre del dia es va iniciar presentant l’estat de comptes i fent la valoració de l’exercici econòmic del 2008. En aquest apartat es va comentar que s’ha seguit en la línia de les activitats dels anys anteriors: teatre (amb actuacions al poble i a fora), quinto i bar de cap d’any per Nadal i revista El Clot. Es va repassar punt per punt l’estat de comptes i es va informar que el saldo a 31 de desembre de 2008 era de 7.664,09 €.

Seguidament es va informar de les activitats que s’estan duent a terme i les previstes per al

futur: el grup disposa en aquests moments de tres obres per sortir a actuar a fora, s’han començat a assajar dues obres noves, s’ha tornat a posar fil a l’agulla al teatre infantil amb l’assistència de 30 nens i nenes al taller de teatre. Pel que fa al teatre infantil s’assistirà a la Mostra de Teatre Infantil que se celebrarà el dia 10 de maig a Sant Feliu de Codines. El dissabte dia 20 de juny es farà la Festa del Teatre Comarcal a Monistrol de Calders, amb diversos actes i on hi assistiran representants dels diversos grups de la Coordinadora del Bages-Berguedà-Solsonès.

A continuació es va parlar del tema de la legalització de l’entitat, es van presentar els

estatuts i es va elaborar l’acta fundacional de l’entitat, quedant constituïda la Junta de la següent manera:

President: Jaume Musarra Vicepresident: Joan Ponsa Secretària: Alba Jornet Tresorer: Salvador Navarrete Vocal: Elies Valldeoriola I com és habitual es va acabar l’assemblea amb el tradicional vermut. Per altra banda, durant aquests darrers mesos s’han fet dues actuacions a fora amb l’obra

Pigmalió: a Castellbell i el Vilar i a la Mostra de Teatre de Pineda de Mar. Alba Jornet/Jaume Musarra

Des del Grup de TeatreDes del Grup de TeatreDes del Grup de Teatre

BELLESA

Avg. Pere Tarrés, 6 Tel. 93 839 92 59

MONISTROL DE CALDERS

CATATEX, S.L.

INJECCIÓ DE PLÀSTICS

Pol. Ind. La Llandriga, Nau 5 Tel. 93 839 90 96 08275 MONISTROL DE CALDERS Fax. 93 839 88 88 (Barcelona) Mòbil 620 93 44 33

Page 12: Clot Maig 2009

12

Des de l’escola L’EsqueixDes de l’escola L’EsqueixDes de l’escola L’Esqueix

Colònies a Mas Can Pic Els nens i nenes d’Educació Infantil

vam anar de colònies a Mas Can Pic, a Taradell, els dies 16 i 17 de març, juntament amb els companys de Mura i Calders. Allà vam trobar unes pistes del bandoler Tocasons i les vam seguir. Eren uns dibuixos, la seva roba i proves. Al final vam trobar un tresor. A la nit vam sortir amb lots a buscar el Tocasons i ens va demanar que li arregléssim la cabana. Després vam anar a dormir i al matí ens vam despertar amb música. Abans d’esmorzar vam fer gimnàstica, vam esmorzar i vam anar a fer la cabana. També vam muntar a cavall. A les colònies vam jugar molt i ens ho vam passar genial.

Sortida de Cicle Inicial a Montserrat Els alumnes de Cicle Inicial de primària de la ZER el dia 3 d’abril vam anar a Montserrat. Vam pujar amb el cremallera, vam visitar l’escolania i vam escoltar el cant del Virolai. Després de dinar vam baixar de la muntanya amb l’aeri. A partir d’aquesta sortida hem treballat els mitjans de transport. Ens va fer molt bon dia i ens ho vam passar molt bé. XXI Festa de la ZER a Sant Quirze

El divendres 24 d’abril ens totes els

alumnes de les escoles que formem la ZER ens vam trobar a la casa de colònies Mas Badó de Sant Quirze Safaja. Al matí, després de la rebuda i l’esmorzar, vam fer tallers relacionats amb el bosc i situats en àmbits diferents: aire, foc, terra, flora, fauna… Van col·laborar en els tallers pares i mares, voluntaris i mestres. Al migdia vam dinar a la casa, vam jugar en els diferents espais de l’entorn i també vam pintar entre tots un mural que s’instal·larà a l’escola de Sant Quirze. Després de dinar es va fer la presentació en societat dels dos nous Camacurts, el lila i el blau clar, que corresponen a les escoles de Sant Quirze i Collsuspina. Van ballar els gegants, els camacurts i tots els convidats acompanyats pels grup de grallers de Castellcir.

Escola L’Esqueix

Page 13: Clot Maig 2009

13

El passat dissabte 28 de març el Casal va tornar a organitzar la calçotada que celebra cada

any. En aquesta ocasió va ser gratuïta per a tots els socis de l’entitat. Van assistir-hi 94 persones i com sempre es va fer al Centre Recreatiu Municipal.

Un altre fet a destacar és l’assemblea anual de socis que es va dur a terme el dissabte 25

d’abril i a la qual només hi van assistir 18 socis. Es va exposar l’estat de comptes de l’any 2008 que és el següent:

INGRESSOS: 16.515,23 euros DESPESES: 10.281,16 euros SALDO ANY 2008 6.234,07 euros Es va informar de les activitats que organitza el Casal, i del projectes de futur. Són molts

els projectes engegats i que funcionen amb gran participació com la gimnàstica, el curs d’informàtica, el taller de risoteràpia que consta de 10 sessions i en el qual també hi ha assisteixen nombroses persones. També està previst que es faci un taller de psicomotricitat el dia 4 de juny.

Durant l’assemblea l’actual president Emili Fargues va comunicar que deixava el càrrec, tal

i com ja havia anunciat en l’assemblea de l’any anterior. Al no haver-hi cap soci disposat a assumir la presidència, de moment, no es va decidir res en concret. La Junta es reunirà per buscar una solució, tot esperant que surti gent amb ganes de tirar-lo endavant. El Casal porta funcionant des de fa 10 anys i en el cas que no hi hagi relleu en la presidència, el casal deixaria d’existir com a entitat i perdria totes les subvencions i activitats que es fan. Seria una llàstima però deixaria de funcionar. Per ajudar en allò que sigui necessari l’actual president ha manifestat la seva intenció de seguir col·laborant amb tot el que faci falta com un soci més.

Casal L’Espiga

Des del Casal L’EspigaDes del Casal L’EspigaDes del Casal L’Espiga

Queviures Cansaladeria Estanc Espardenyeria

La Vinya, 26 – Tel. 93 839 90 28 MONISTROL DE CALDERS

C/ Sant Llogari, 45 Tel. 669 52 54 50 / 93 866 61 32

Fax 93 839 91 68 08275 MONISTROL DE CALDERS

www.paviplanas.com [email protected]

Page 14: Clot Maig 2009

14

- Construcció de nous punts d’aigua per a extinció d’incendis forestals Acollint-nos a la convocatòria d'ajuts per a la Gestió Forestal Sostenible de l'any 2008 del

Departament de Medi Ambient i Habitatge (Ordre MAH/105/2008), es va demanar la subvenció necessària per construir tres nous punts d’aigua:

1. Un punt d’aigua ubicat sobre el Serrat de l’Om dins del terme municipal de Monistrol de Calders.

2. Un segon punt d’aigua ubicat al Serrat de les Abrines dins del terme municipal de Calders, que cobreix també part de la zona forestal de Monistrol ja que es troba just a tocar del límit entre els dos termes municipals.

3. Un tercer punt d’aigua ubicat a la finca de Serramalera, dins del terme municipal de Calders.

Els tres punts d’aigua són de tipus dipòsit de planxa metàl·lica ondulada de 210.000 litres de capacitat aptes per a mitjans aeris i terrestres. Els dos primers punts d’aigua estaran alimentats amb aigües pluvials i, el de la finca de Serramalera, ho estarà a través de la xarxa d’aigua que proveeix una granja propera.

El passat mes de març se’ns va confirmar definitivament la concessió d’aquests ajuts per la qual cosa ja s’ha iniciat la construcció dels dipòsits d’aigua amb l’objectiu que estiguin a punt per a la propera temporada d’estiu.

- Cinquena edició dels cursos de formació per a voluntaris d'ADFs del Bages a Calders Els propers dissabtes 16, 23 i 30 de maig se celebrarà a Calders la cinquena edició de les

“Jornades de Capacitació per a Voluntaris i Personal de les ADF del Bages”. Aquestes jornades no són altra cosa que unes sessions formatives per tal de donar els coneixements bàsics i indispensables a totes aquelles persones que vulguin col·laborar en tasques d’extinció d’incendis forestals com a voluntaris d’una ADF. El contingut de les jornades és el següent:

• Introducció a les ADF. • Introducció general als incendis forestals. • Seguretat i autoprotecció davant d'un incendi forestal. • Interpretació de mapes i orientació. • Comunicacions per emissora. • Consells en cas d'accident i primers auxilis. • Pràctiques d'intervenció. L’horari de les sessions formatives és de 9:00 a 14:00 i es portaran a terme al local del

Centre Cívic de Calders (Plaça Major). La inscripció a les jornades és gratuïta i només cal pagar 10,00 euros si es vol assistir al dinar que se celebrarà l’últim dissabte en acabar el curs. Per inscriure’s a les jornades es pot trucar a la Federació d'ADF del Bages (telèfon 93.693.03.75), de dilluns a divendres de 9:00 a 14:00, o bé comunicar-ho al Pere Jo (93.839.90.70) o al Jordi Gual (93.839.88.10).

Tots els voluntaris que assisteixin a aquestes jornades seran obsequiats amb un mocador fulard identificatiu de voluntari ADF, i tindran la possibilitat de sol·licitar el carnet oficial de voluntari d'ADF del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

- 10 anys de la Constitució de la Federació d'ADF del Bages El proper diumenge 31 de maig se celebrarà, al Palau Firal de Manresa, el 10è aniversari

de la constitució de la Federació de les ADF del Bages, entitat que va néixer per agrupar i coordinar les actuacions de les ADF de la nostra comarca.

En aquest acte, hi ha prevista una concentració de vehicles de les diferents ADF assistents. Paral·lelament es durà a terme una exhibició de tala d'arbres per part de serradors professionals i, alhora, també es podrà veure la màquina estelladora en funcionament, entre altres activitats previstes.

L'acte finalitzarà amb un dinar de germanor per a tots els voluntaris de les ADF de la comarca.

Des de l’ADFDes de l’ADFDes de l’ADF

Jordi Gual

Page 15: Clot Maig 2009

15

Com pertoca en aquesta secció, caldria informar del què hem fet en aquests dos mesos i

del què preparem per el futur. Bé, volem dir que caldria dir el què hem fet com a entitat, i no a títol individual, perquè en aquest segon cas potser són masses bajanades que més aviat no vindrien al cas.

Intentant anar al gra, el Teixit, des de la secció del GEMC, ha organitzat la caminada (vegeu-ne pèls i senyals a la secció què ha passat). El dia 1, apart de la festa dels avis, des de la secció de grallers i geganters, es va participar també a la pujada del pi de Sant Llorenç Savall. Finalment, el dia 9 de maig, la mateixa secció de grallers i geganters va participar a la 1a trobada de grallers del Bages, a Artés. No podem donar-ne més detalls, ja que tot i que aquestes línies les escrivim en temps passat, en el moment d’escriure aquest article, encara no s’han celebrat cap d’aquests esdeveniments. Heu provat mai d’escriure en passat un fet futur per tal d’adequar-ho a aquells que ho han de llegir en un moment determinat? Quin garbuix! A més hi ha un risc evident: i si resulta que ha plogut, o ha pedregat, o ha nevat, i finalment no s’ha pogut celebrar algun d’aquests actes? O encara diria més, i si ha vingut un vent huracanat i se’ns ha endut a tots a l’altre barri? En aquest cas però, no cal que ens amoïnem, ja que, si és així, ningú acabaria llegint aquest coi d’article.

Anem per les coses de futur. Com sabeu el dissabte 4 de juliol batejarem la 1a parella de gegants del poble. Ahir mateix ens van donar la darrera ecografia dels nens. Es veu que creixen a un ritme desmesurat però es troben perfectament de salut (veure figura 1). La jornada de bateig començarà a mitja tarda. Pendents de la confirmació definitiva dels actes, us fem cinc cèntims dels actes que hi volem programar: es farà una escenificació teatral de la llegenda dels nostres gegants (una llegenda ja escrita i guardada sota estricte secret). Es procedirà seguidament a descobrir el r os t re de ls gegan ts , amb e l co r responent ac te de ba te ig . Seguidament hi haurà una gran cercavila per el poble, on la nostra parelleta dansarà acompanyada dels seus padrins, els gegants de Castellterçol i els de Castellcir. Els gegants podran ballar per una banda acompanyats per els nostres grallers i timbalers, però també ballaran al so de l’orquestra Les Sisones d’Artés, que ens oferiran un concert ajustat per aquesta diada tan especial. Hem de concretar encara la clausura de l’acte. S’està estudiant la possibilitat de fer un berenar-sopar popular per als assistents però dependrem de com anem de quartos, de temps i de mans per organitzar una cosa així. Us hi esperem a tots!

Teixit d’Inquietuds

Des de Teixit d’InquietudsDes de Teixit d’InquietudsDes de Teixit d’Inquietuds

Ecografia corresponent a la parella gegants del poble, després de 6 mesos d’embaràs

Page 16: Clot Maig 2009

16

ACTUALITAT MONISTROLENCA Partits i resultats Una vegada disputada la vint-i-setena jornada de lliga però pendents encara del partit

suspès al camp del Puigcerdà del dia 29 de març (quan llegiu aquestes línees ja s’haurà jugat) la Monistrolenca ha aconseguit 29 punts (sis victòries i quatre empats al Camp del Met i dues victòries i un empat lluny de Monistrol). Aquests són els partits i els resultats d’aquest tram de temporada a manca de quatre partits per acabar la temporada:

Monistrolenca – Llorençà 1-1 Àlex Balsareny – Monistrolenca 0-1 Carles Monistrolenca – Casserres 2-3 Gerard -2- Berga B – Monistrolenca 3-2 Pep i Gerard Monistrolenca – Sant Salvador de Cercs 2-2 Gerard -2- Calders – Monistrolenca 2-0 Vilada – Monistrolenca 3-1 Gerard Monistrolenca – Puig-reig B 4-4 Tià, Àlex, Marc i Carles Golejadors i regularitat Un total de nou jugadors han marcat algun gol fins ara. Els golejadors verd-i-blancs fins la

jornada 27 són els següents: Gerard 13 gols Carles 9 gols Marc 5 gols (1 de penal) Lluís G. i Àlex 3 gols (1 de penal) Pep 2 gols Adam, Gabi i Tià 1 gol Només dos jugador han passat ja dels dos mil minuts disputats fins ara. Els jugadors amb

més minuts al seu caseller particular són: Carlitos 2291 minuts Germà 2178 minuts Lluís G. 1866 minuts Lluís R. 1798 minuts Marc 1717 minuts

EsportsEsportsEsports

Page 17: Clot Maig 2009

17

Classificació (pendent d’actualitzar degut als partits suspesos)

Amb 27 jornades disputades, la Monistrolenca és el desè classificat del grup I amb 29 punts aconseguits (47 gols a favor i 62 en contra). Encapçala la classificació el Gironella B amb 65 punts i el Berga B amb 63 (aquests dos equips es jugaran l’ascens i la promoció d’aquí a final de temporada destacant un Gironella B - Monistrolenca a l’últim partit de lliga) i la tanca el Sant Llorenç de Morunys i el Torroella de Baix amb només 12 i 16 punts respectivament.

Text: Markin’s Foto: Beti

Carrer de la Vinya, 6 Tel. 93 839 90 03 – 93 839 90 86 – 93 839 90 54

08275 MONISTROL DE CALDERS

Page 18: Clot Maig 2009

18

Amb les apagades reiterades i les avaries de televisió augmentarà la natalitat al nostre poble?

Com és que la gent de Monistrol participa tan poc en la caminada?

Es va adonar tothom que la pluja del dia de Pasqua era deguda a la climatologia pròpia de la primavera i no a pas a cap nota mal afinada?

S’utilitzarà més el Bus que va a Manresa ara que s’ha implantat la tarifa integrada?

Page 19: Clot Maig 2009

19

Com ja vam informar en el número anterior, hem volgut dedicar dos números de la revista

a conèixer les impressions de diversos monistrolencs que van viure el tancament de la fàbrica de Monistrol. En aquesta ocasió us fem arribar l’opinió de:

- Quants anys vas treballar a la fàbrica?

-Núria: 19 anys. Va coincidir que tant el dia que vaig començar a treballar com el dia que vaig plegar era un 5 d’abril.

-Josep: 17 anys, entre les dues tongades. -Florenci: 33 anys llargs. -Ramon: 35 anys.

- Quantes ofertes de treball has tingut des del tancament de la fàbrica? En quantes has treballat?

- Núria: Ofertes en ferm i que m’interessessin n’hi va haver dues. He treballat en una d’elles. És on estic ara.

-Josep: una, just en la que treballo. -Florenci: Em van oferir alguns llocs, però després el meu fill em va comentar que si ana-

va a treballar amb ell anirien millor. Em va semblar de provar-ho amb la intenció que si no funci-onava podria trobar alguna altra cosa.

-Ramon: Em van trucar de l’Inem 3 vegades, però no vaig poder parlar amb ells, l’últim cop ja els vam dir que treballava i ja no van trucar més, però no sé si era per una sola oferta o més d’una. He treballat en un sol lloc, però ara ja torno a anar a l’atur. -Treballes en el mateix tipus de feina que la que tenies a la fàbrica? Quina fas?

-Núria: El sector és completament diferent, ja que treballo en una empresa de distribució de congelats, però moltes de les coses que estic fent sí que coincideixen amb les que feia a la fàbrica. Estic al departament de logística i em toca fer una mica de tot. Normalment el que faig és part de les compres, atendre trucades de comercials i d’algun client, mirar de resoldre inci-dències... D’altres vegades, quan algun dels meus companys fa vacances, em toca fer d’altres feines com recepcionar entrades de gènere, fer albarans de sortida, etc.

-Josep: Treballo en tèxtil també, però en un tipus de màquines diferents. -Florenci: És totalment diferent, abans tot era fil i roba i ara la feina consisteix en fer pavi-

ments a terra. No hi tenen res a veure. -Ramon: No té res a veure. Treballo en una empresa que fem unes peces per trens, ara

exactament per l’AVE. Han de comprovar si encaixen i llavors potser es tornarà activar la feina, ara està tot molt parat.

Parlem amb...Parlem amb...Parlem amb...

Núria Ponsa Josep Sala Florenci Planas Ramon Canet

Page 20: Clot Maig 2009

20

- Quan et van comunicar que tancaven la fàbrica, què et va passar pel cap?

-Núria: No puc dir que em sorprengués gaire. Potser des d’altres departaments no n’eren tan conscients, però pel que jo veia, em semblava que era qüestió de temps que s’arribés al tan-cament.

-Josep: Jo era la tercera vegada que passava per una situació semblant. La primera van tancar i la segona jo vaig plegar abans que ho fessin, però estaven a punt I la tercera era la d’aquí. Jo vaig començar a treballar aquí, perquè el Josep Hom, em feia sempre molt bona pro-paganda d’aquesta fàbrica i al final vaig anar a veure el director i m’hi vaig quedar.

-Florenci: La primera va ser més traumàtica, després de tants anys de treballar-hi. Vaig co-mençar al sortir del col·legi als 15 anys i no havia conegut cap altra feina. Però la segona, com que ja es veia a venir, vaig pensar que com a mínim havia pogut continuar treballant uns anys més en la mateixa feina.

-Ramon: Es veia a venir. Però quan t’ho diuen de cop, et poses nerviós.

- Com valores ara el fet que tanqués portes la fàbrica on vas treballar tants anys?

-Núria: Com a conjunt ho valoro negativament. Que tanqui una empresa sempre és una cosa dolenta. No només per la gent que hi treballa, sinó pel poble en general. Pel que fa al tema personal, hi ha sentiments contradictoris. D’una banda ho valoro positivament. Per mi va suposar l’empenta que necessitava per donar el pas que m’havia plantejat moltes vegades, però que no m’havia atrevit a fer. D’altra banda trobo a faltar els companys. Durant tant de temps hi va haver moments de tot, però tantes hores junts va fer que uns quants fóssim alguna cosa més que com-panys de feina.

-Josep: Com que ja havia treballat a d’altres llocs i amb la meva edat, em suposava una mica de maldecaps, perquè tenint una família, se’t plantegen moltes coses.

-Florenci: A mi em sap molt de greu i penso que és molt dolent pel poble. Tant de bo n’hagués obert una altra. Tot i que no es guanyava massa sí que era un bon lloc de treball pel jovent i gent que no tenia res més.

-Ramon: El que deia abans, es veia a venir, perquè de fet quan van canviar directius, ja es veia que la cosa no funcionaria.

- Creus que el fet del tancament, va ajudar a què molta gent obrís el seu camp de vi-sió per treballar en d’altres feines?

-Núria: Crec que la gent ja era conscient que es podia treballar en d’altres feines. Suposo que n’hi havia molts, entre ells jo mateixa, que crèiem que treballar al costat de casa era un valor que s’havia de tenir molt en compte a l’hora de plantejar-se canviar de feina.

-Josep: En principi és bo, tot i que no és fàcil en moments així. -Florenci: Jo diria que és el mateix. Jo no m’havia plantejat treballar en una altra cosa, i si

ara la fàbrica funcionés segurament que encara hi treballaria. Però amb el tancament tots ens vam veure obligats a buscar noves feines.

-Ramon: Sí, va ajudar perquè ho havies de fer per força. Jo crec que sí, que molta gent s’ha hagut d’espavilar per marxar a fora. Com que aquí no hi havia res havies de marxar.

- Ara que estem en època de crisi, i que molta gent s’està trobant amb el mateix que

us vau trobar vosaltres en aquell moment, penses que vau estar de sort que passés en aquell moment i no ara que és més difícil trobar feina?

-Núria: Doncs sí. Realment el tancament es va produir en un moment on encara hi havia força ofertes de feina, cosa que no passa actualment.

-Josep: En el meu cas sí, perquè jo ara faré 55 anys i si m’acomiadessin ara seria compli-cat. En aquell moment vaig estar de sort.

-Florenci: Diria que sí. Llavors hi havia moltes opcions de feina, ara està tot molt negre i amb poques possibilitats de trobar res.

-Ramon: Sí, perquè en aquell moment encara et podies espavilar per aquí o per allà, però ara és impossible.

Page 21: Clot Maig 2009

21

- Has assistit a algun curs de formació?

-Núria: No. -Josep: No. -Florenci: No. -Ramon: No

- Quant de temps vas estar sense treballar des que van tancar la fàbrica?

-Núria: Uns tres mesos i mig. -Josep: un mes. Si hagués volgut a l’endemà hagués pogut començar a treballar, però vaig

esperar. Vaig aprofitar un mes per fer-me visites de metges que tenia pendents. -Florenci: Va ser gairebé immediat. Mentre estava tramitant els papers de l’INEM em va

sortir la nova feina. Es pot dir que al cap de 15 dies ja tornava a treballar. -Ramon: 6 mesos.

- En cas d’haver-te hagut de desplaçar per la feina nova t’ha suposat algun problema?

-Núria: No. Tenia clar que si deixava de treballar a la fàbrica m’hauria de moure de Monistrol.

-Josep: Jo ja m’havia acostumat a treballar aquí, i ara se’m fa una mica pesat, sobretot al matí. Llevar-se a les 5 del matí és una mica dur.

-Florenci: Per una banda és un desplaçament diari, però per l’altra em vénen a buscar a casa, per tant no em suposa cap despesa extra.

-Ramon: No, essent en un poble proper com Navarcles o Moià, no em suposa cap problema. No tinc cotxe, però amb la moto aquests quilòmetres no han estat cap problema.

Això és el que ens han dit aquests quatre veïns de Monistrol que hem entrevistat.

Alba Jornet/Jaume Musarra

C O N S T R U C C I O N S PONSA PUIG, S.L.

CIF B62133459

Carrer l’Om i la Roca, 1 Tel. 93 839 90 57 - 93 839 90 32 08275 MONISTROL DE CALDERS

Page 22: Clot Maig 2009

22

• Torna a ser època de rabassoles i a Monistrol hi ha felera per recollir aquest preuat bolet de temporada. El nostre poble té molts bons boletaires (fins i tot apareixen per TV3 explicant els secrets al bosc i a la cuina) que saben a on es poden “caçar” aquestes delícies alimentàries. Ara bé, n’hi ha que estan de sort i no s’han d’esforçar gaire per recollir-los ja que se’ls hi fan al jardí de casa (no direm el nom per no fer dentetes però és un col·laborador fotogràfic del Clot i es diu Francesc). Quina sort!

SafareigSafareigSafareig

• Antigament, es deia que els nens venien portats al bec d'una cigonya (que usualment volava des de Paris fins a la casa de la mare). Doncs bé, aquestes últimes setmanes a Monistrol n’hem pogut veure una amb dues cistelles. A una cistella hi anava el Marc, segon fill de la Sandra i el David, i a l’altra, l’Alba, filla de la Merche i l’Isaac. El viatge sempre val la pena i així la família monistrolenca va creixent mica en mica. Moltes felicitats a tots ells!

• Desprès d’una temporada més que irregular, l’AE Monistrolenca es disposa a fer

front a la recta final de la mateixa. Una temporada digna d’oblidar (com la dels últims anys) amb un bon joc puntual, amb masses baralles, amb molts punts guanyats fora del terreny de joc, amb masses nervis quan els resultats es posen en contra i amb els rivals directes amb més punts que no pas els verd-i-blancs. L’altre dia, en el partit de tornada al camp de Vilada, els nostres jugadors van estar escortats per dues unitats dels Mossos d’Esquadra i un delegat de la Federació Catalana de

Futbol i no sabíem si volien veure un bon encontre de futbol de 3ª regional o volien estar a l’aguait que no passés res desprès de les agressions del partit d’anada. Al final varem descobrir que els Mossos i el tècnic de la Federació van venir tan sols a veure el futbol ja que van marxar finalitzat el partit i no van esperar que els jugadors locals i visitants sortissin dels vestidors desprès de la dutxa i evitar esbatussades (per cert, els jugadors locals buscaven brega contra dels nostres, que no van trobar). El delegat de la Federació anava preguntant com teníem el camp, si

d’herba natural o artificial i com era ja que es veu que a partir del 2010 tots els camps han de ser de gespa (el nostre ni tan sols es reglamentari... va respondre algú). Encara veurem la Monistrolenca jugant a futbol a Artés o a Sant Fruitós de locals. Malgrat tot, Monistrol continua tenint una bona salut esportiva, ja que amb totes les adversitats que ha hagut d’anar superant els últims anys i que haurà de seguir superant, hi ha una plantilla llarga ja que és dels camps amb més assistència de públic de la categoria i encara es pot palpar força il·lusió, malgrat tot. Si us plau, entre tots hem de fer que Monistrol no es quedi sense futbol i cadascú haurà d’aportar el seu granet de sorra.

Page 23: Clot Maig 2009

23

• Encara que la pluja ho va voler impedir, no ho va aconseguir i el nostre poble va

tornar a recuperar una tradició que es va perdre fa uns quants anys; les caramelles. Feia goig veure i viure Monistrol amb la seva gent, grans i petits, vestits amb les indumentàries tradicionals, cantant i ballant pels carrers, fins i tot a dintre de l’església amb una acústica molt bona. Es podia veure gent de totes les edats participant dels cants i de la festa. La resposta dels monistrolencs i les monistrolenques, malgrat tot, va ser diversa ja que hi havia gent que finalitzat el cant treia el tradicional porró i galetes i d’altres que veies que s’amagava darrera de les cortines de casa (no sabem si per por de mullar-se, per evitar donar la voluntat a les cistelles de “les lloques” o per vergonya). La última cantada va ser a dins de l’església, que feia goig de gent que hi havia. Els que més la visiten deien que seria molt bonic veure-la cada setmana així. Ara que hem recuperat aquesta tradició tan maca no la deixem perdre, que és vida pel nostre poble

Text: Germà i Òscar Foto: Beti

Urbanització Saladich – C/ Granera, 6 Tel. 93 839 80 84 Mòbil 628 94 30 63 08275 MONISTROL DE CALDERS

Page 24: Clot Maig 2009

24

NOTÍCIES DE... MANRESA

• El comerç estranger de la ciutat, regentat per immigrants, viu la crisi econòmica igual que les empreses i botiguers d’aquí. Els clients d’aquests botigues opten pels productes més bàsics d’alimentació i eviten els complements prescindibles.

• La nova escola de Valldaura, que entrarà en funcionament el curs vinent a la ciutat, inclourà dues aules de P-3 per a 50 alumnes i servei de menjador. Els tres primers anys però, funcionarà amb mòduls prefabricats.

• Althaia té el rècord d’operacions de pròstata fent servir el làser. Aquest centre assistencial és pionera en aquestes intervencions, fetes amb la innovadora tècnica, unes 160 des del 2007.

NOTÍCIES DELS POBLES DE LA COMARCA • AMPANS inaugura una nova llar residència

L’Associació Manresana de Pares de Nens Subdotats ha inaugurat una nova llar residència per a infants i adolescents amb discapacitat intel·lectual. Aquesta nova llar és situada a Pineda de Bages. El Turó és el nom donat al nou equipament.

• El cremallera de Montserrat perd clients

El cremallera de Montserrat va perdre uns 75.000 viatgers durant els dos mesos i mig que va tenir la línia aturada a causa dels darrers despreniments de roques a la muntanya. Ara la carretera ja està del tot oberta i el cremallera ja torna a funcionar amb normalitat.

• Mur esllavissat a Santa Maria d’Oló

L’Ajuntament de Santa Maria d’Oló haurà de fer front als 150.000 euros que costa l’arranjament d’un mur situat en un carrer de la població i que va cedir per culpa d’una filtració.

• Santpedor fa neteja de grafits

El servei de neteja de Santpedor ha iniciat una campanya de neteja de les façanes d’equipaments municipals i edificis particulars en què darrerament hi han aparegut diferents grafits o guixades.

• La presó del Bages podria ser enderrocada

Fa pocs dies es va presentar una resolució judicial en què es diu que la presó de Lledoners, de Sant Joan de Vilatorrada, està construïda sobre una zona no urbanitzable, per la qual cosa podria ser enderrocada en últim extrem si no s’inicia un procés de legalització urbanística de la zona hi ha la presó.

• Obres a la perillosa cruïlla de Sant Fruitós

La Direcció General de Carreteres ha començat a instal·lar illetes a la cruïlla de la carretera de Sant Fruitós on es troba ubicat el col·legi Paidos, amb la intenció d’evitar que els vehicles que entren o surten de la població puguin girar a l’esquerra, amb la qual cosa hauran d’anar un quilòmetre lluny per poder fer aquesta maniobra.

M. Teresa Puig

La comarcaLa comarcaLa comarca

Page 25: Clot Maig 2009

25

MARÇ: Sol: 20 dies ABRIL: Sol: 5 dies Núvol: 6 dies Núvol: 11 dies

Pluja: 4 dies Pluja: 10 dies Vent: 1 dia Variable: 4 dia Precipitacions: 65,5 l/m2 68 l/m2

Comentari: Malgrat que a principis d’any semblava que la pluja es feia molt cançonera, finalment ha plogut quan ho havia de fer, a la primavera. Ara només ens resta veure què farà aquest mes de maig, si plourà i farà sol o bé ens quedarem només amb un temps.

És molt bonic i interessant poder conèixer quin temps farà per coses que succeeixen a la natura, jo en conec 8. Cada classe de boira anuncia un canvi i conec un animal que es diu cotil que viu entre parets i marges que quan canta anuncia sol o bé pluja, no falla mai. I en canvi l’home no ho endevina sempre. Normalment els animals tots són molt espavilats.

Eduard Comasòlivas

RABASSOLES A LA CREMA Ingredients: 400 g de rabassoles, 1/2 tasseta de conyac, 250 ml de nata de soja, margarina

vegetal (millor no hidrogenada), sal, pebre acabat de moldre, un grapat de pinyons i un altra d’ametlles crues.

Preparació: Netejar les rabassoles, si són petites es deixen senceres i si són grans es parteixen per la

meitat. S’escalfa una mica de margarina en una paella i s’hi fregeixen les rabassoles durant uns 5 minuts. Se salpebren al gust. S’hi posa el conyac i es flamegen els bolets. S’hi afegeix la nata de soja i es deixa reduir fins que espesseixi. En una paella sense oli es torren els pinyons i les ametlles i es posen a la crema en l’últim moment.

Bon profit! Isa Orellana

El tempsEl tempsEl temps

La cuinaLa cuinaLa cuina

Page 26: Clot Maig 2009

26

El cellerEl cellerEl celler

ELS 100 MILLORS VINS

La prestigiosa revista dedicada al món del vi, “Wine Spectator”, fa cada any una selecció dels millors vins del món, tenint en compte quatre criteris: qualitat, preu, disponibilitat, i un quart criteri x que ells anomenen emoció. Després de fer tastos a cegues de més de 19.500 vins, aquests són, segons ells, els deu primers de la llista de l’any 2008:

1) Casa Lapostolle. Clos Apalta valle de Colchagua 2005. Xile. Preu: 57 €. Vi negre a

base de Cabernet Sauvignon i Merlot. 2) Château Rauzan-Ségla. Margaux 2005. França. Preu: 77 €. Vi negre a base de

Cabernet Sauvignon i Merlot. 3) Quinta do Crasto. Douro Reserva Old Vines 2005. Portugal. Preu: 30 €. Vi negre

elaborat amb 30 menes diferents de raïm algunes de les quals trepitjades amb els peus tal com es feia abans a moltes cases.

4) Château Guiraud. Sauternes 2005. França. Preu: 44 €. Vi blanc dolç de la regió de

Bordeus, elaborat amb raïms de Semillon i Sauvignon blanc de vinyes velles i afectats per la podridura noble. Un vi per fer canviar d’opinió a totes aquelles persones a qui, en principi, no els agrada el vi dolç.

5) Domaine du Vieux Télégraphe. Châteauneuf-du-Pape La Crau 2005. França. Preu: 42

€. Vi negre a base de Garnatxa, Morverdre i Syrah. 6) Pio Cesare. Barolo 2004. Itàlia. Preu: 48 €. Vi negre de la regió del Piemont elaborat

principalment a base de raïm Nebbiolo. 7) Château Pontet-Canet. Pauillac 2005. França. Preu: 77 €. Vi negre de la regió de

Bordeus, competència dels famosos Château Mouton-Rothschild i Château Latour, de preus molt més cars.

8) Château de Beaucastel. Châteauneuf-du-Pape 2005. França. Preu: 73 €. Vi negre a

base principalment de Garnatxa i Morverdre. 9) Mollydooker. Shiraz McLaren Vale Carnival of Love 2007. Austràlia. Preu: 69 €. Vi

negre a base de raïm Syrah. 10) Seghesio. Zinfandel Sonoma County 2007. Califòrnia. Preu: 18 €. Vi negre a base de

raïm Zifandel.

Que tingueu bon celler !!!

Pedru/Jan

Page 27: Clot Maig 2009

27

CiènciesCiènciesCiències

CURIOSITATS DEL FUTBOL (III). El primer campionat del món (II)

Manuel Sánchez Rosas. Fou el primer jugador de la història dels mundials que es va fer un gol en la seva pròpia porta. En el partit entre Mèxic i Xile (resultat 0 a3) aquest jugador de l’equip Atlante Mexico es va marcar el 0 a 2. De totes maneres, per parlar-ne de forma positiva, cal tenir en compte que va ser també el primer jugador que va marcar un penal, tot i que no decisiu (Argentina 6 : Mèxic 3).

Estadio Centenario. Estadi de Montevideo encara existent avui dia. La intenció dels

organitzadors del campionat era que tots els partits se celebressin únicament en aquest estadi amb capacitat per a 95.000 espectadors i que fou construït especialment per allotjar aquest esdeveniment. Tanmateix, les fortes pluges que s’esdevingueren en els dies previs a l’inici del campionat van impedir que l’estadi estigués acabat el dia de la seva inauguració i calgué cercar altres alternatives per a celebrar-hi els primers partits (Estadio Parque Central amb capacitat per a 20.000 espectadors i Estadio Pocitos amb capacitat per a 1.000 espectadors, ambdós situats també a Montevideo). L’Estadio Centenario fou finalment inaugurat el sisè dia del campionat i d’ençà d’aquell dia acollí la resta dels partits.

Guillermo Tapia Saavedra. Jugador xilè de l’equip Colo Colo que va ser el primer que va

fallar un penal en un mundial. En el partit Xile : França, el porter francès Alexis Thépot va parar el seu xut. Tanmateix Xile va acabar guanyant per 1 a 0 gràcies a un gol de Guillermo Subriarbe.

Ulises Saucedo. Curiós personatge, va participar en el campionat fent tres papers ben

diferents: 1) Seleccionador de Bolívia, equip que fou eliminat a la primera ronda després de dues derrotes pel mateix resultat, 4 a 0, contra Iugoslàvia i Brasil. 2) Àrbitre, va arbitrar un sol partit, l’Argentina : Mèxic abans citat. 3) Jutge de línia en cinc partits, entre els quals una semifinal i la final.

Guillermo Stabile. El primer màxim golejador de la història dels mundials. Aquest jugador

de l’equip Huracán de Buenos Aires va aconseguir vuit gols en només quatre partits. Entre els anys 1939 i 1958 va aconseguir sis copes d’Amèrica com a seleccionador argentí.

Empat. Una curiositat d’aquest campionat és que cap dels partits que es van disputar va

acabar en empat. Això no ha tornat a passar en cap altre campionat mundial posterior. 300 espectadors són els que van assistir al partit entre Romania i Perú, resultat 3 a 1, a

l’estadi Pocitos de Montevideo, número que sembla inversemblant si ens guiem amb les coordenades actuals del futbol. Aquest és el partit amb menor nombre d’espectadors de tots els que s’han disputat en els campionats del món que s’han celebrat fins ara.

Equip de Romania. Gairebé tots els components de l’equip romanès treballaven en una

companyia petrolera britànica que, en principi, no els va donar permís per participar en el campionat. Va caldre la intervenció personal del rei de Romania Carles II, que no tan sols va convèncer els britànics perquè donessin el permís, sinó que a més va escollir personalment els components de l’equip.

Equip d’Egipte. Tenien previst de participar en el campionat, però com que a causa del

llarg viatge en vaixell no podien arribar a temps, van sol·licitar que s’endarrerís el començament del campionat, cosa a la qual la FIFA no va accedir.

Jan

Page 28: Clot Maig 2009

28

PARAULES I LOCUCIONS LLATINES (XXVI)

Terminus ante quem. “Límit abans del qual”. Terme emprat en el camp de la història, que

designa un punt de referència concret abans del qual cal situar un fet de cronologia incerta. Es tracta d'una olleta força original, de la qual només coneixem el terminus ante quem, de final del segle XIV.

Terminus post quem. “Límit després del qual”. Terme paral·lel a l’anterior, que designa, en

aquest cas, un punt de referència després del qual cal situar un fet cronològicament incert. Referent a Heròdot, no se sap del cert ni on ni quan va morir, però se sap que el terminus post quem de la seva mort és l'assassinat dels ambaixadors Nicolau i Ararist a mans dels atenesos.

Thesaurus. “Tresor”. A l’edat mitjana s’estengué l’ús d’aquest mot amb l’accepció de recull,

sobretot lexicogràfic, significat avui encara vigent. Tesaurus d’història de Catalunya. Transfert. “Traspassa”. Tercera persona del present d’indicatiu del verb transfero, utilitzada

com a substantiu amb diferents matisos del seu significat bàsic (traspassar) segons els àmbits: traspàs de propietat, de valors mobiliaris (comerç), trasllat de població (sociologia), transferència de sentiments (psicologia). La utilitza així també la llengua francesa. L’anglès, en canvi, fa servir la forma transfer, imperatiu del mateix verb. Les limitacions resultants del règim de transferts i de les clàusules de nacionalitat, constitueixen així unes traves contràries al principi de lliure circulació.

Turba multa. “Multitud desordenada”. Sintagma freqüent en la narració evangèlica a l’hora

d’indicar la massa de gent que mobilitzava Jesús amb els seus miracles i doctrina. Mereix especial atenció, per les seves conseqüències, el passatge de la detenció de Jesús a l’hort de Getsemaní (Mateu, Evangeli 26.47). La turbamulta cristiana va considerar que la fulminant conversió era un miracle del sant del dia, Sant Cristòfol, i en agraïment li van dedicar la sinagoga com a església.

Ubi sunt? (qui ante nos fuerunt). “On són? (aquells que foren abans que nosaltres)”.

Tòpic literari, procedent d’un poema medieval anònim, amb el qual, preguntant on són personatges famosos del passat, es destaca el caràcter transitori de la vida de l’home i la vanitat de les coses d’aquest món. Siguin on siguin Celades, De la Peña, Òscar, Roger – per cert Ubi sunt? – mentre Guardiola figuri a les alineacions, el públic no se sentirà desorientat.

Ultimatum. “Acabat (el termini)”. Participi substantivat del verb ultimo utilitzat com a terme

diplomàtic, sinònim d’advertiment previ a la resolució última i definitiva d’una situació conflictiva amb mitjans més contundents. El cap militar afganès va llençar ahir el segon ultimàtum en tres dies als milicians islàmics taliban perquè abandonin Kabul.

Ultra. “Més enllà de”. Preposició llatina continuada com a tal en la llengua catalana, però

emprada també substantivada. La sensibilitat per la unitat bàsica del món occidental ha estat tradicionalment feble o lligada a actituds ultra de croada contra els infidels.

Urbi et orbi. “Per a la ciutat (Roma) i per al món”. Expressió, en principi, referida a la

benedicció que dóna el Papa en algunes solemnitats, adreçada no tan sols als ciutadans de Roma, sinó també a tot el món. També s’aplica a la difusió d’una notícia per tot arreu. TVC Urbi et orbi: TVC dóna pas avui a l’emissió via satèl·lit.

Jan

Que diu que...Que diu que...Que diu que...

Page 29: Clot Maig 2009

29

UN PUNT DE VISTA SOBRE POLÍTICA

Abans de res, no voldria amb aquestes línies donar cap mena de lliçó sobre política ni

sobre la manera de governar tal o qual ens públic; no és, ni de bon tros, la meva intenció. Tan sols pretenc, des de la meva posició del tot modesta, donar un punt de vista diferent, no pas el correcte, de com enfocar el quid de les coses.

Dit això, els fenòmens pròpiament polítics poden abordar-se a partir de tres plantejaments diferents:

El del reconeixement total de l’home per l’home. El de la determinació d’allò que és bo per a la societat. El de les relacions entre dirigents i governants. La política és, per tant, la determinació del “bé comú”. També podem trobar “mitjans d’acció

política”, dels quals en podríem destacar dos: la persuasió i la coerció. La persuasió: es pot influir sobre la voluntat humana amb la paraula o l’escrit, demostrant la

necessitat, utilitat, interès o atractiu de tal o qual objectiu. Gairebé tots els grans conductors d’homes són oradors que saben unir el gest a la paraula.

La coerció: de tots és sabut, que hi ha règims polítics que actuen o han actuat amb les amenaces; en definitiva, han fet del terror el seu gran mitjà d’acció.

El dret civil és un sistema d’enquadrament dels comportaments humans en l’àmbit de la família, relacions patrimonials, per introduir en ell mateix seguretat, ordre, equitat, etc. La història natural del poder és, abans que res, una història de la violència, inclús quan no és necessària per obtenir l’obediència dels governats. Però no hem d’oblidar que, en definitiva, la raó està sempre per sobre de l’espasa (violència, verbal o física). Com va dir Talleyrand “es pot fer tot amb una baioneta menys asseure-s’hi damunt seu”.

Voldria acabar aquest escrit amb un exemple demostratiu de com es pot comportar la política:

LOS FALSEAMINETOS DE LA CONSTITUCIÓN DE 1958 El artículo 20 de la Constitución de 4 de octubre de 1958 declara en su párrafo 1º “el

gobierno determina y conduce la política de la nación”. El artículo 21 precisa a su vez: “el primer ministro dirige la acción del gobierno”. Resulta evidente de estos textos que son simples y claros que según la Constitución de 1958 el primer ministro es el jefe del ejecutivo. Pero cualquiera sabe que de hecho, durante más de diez años, el verdadero jefe del gobierno fue el presidente de la república, era él y sólo él, quien tomaba las decisiones políticas más importantes.

En otros casos no se trata de una deformación, sino de una verdadera violación de la regla constitucional. Un buen ejemplo a este respecto nos lo proporciona la inobservancia del artículo 29 de la constitución de 4 de octubre de 1958 en el mes de marzo de 1960.

Este artículo prevé que: “el parlamento se reúne en sesión extraordinaria a petición del primer ministro o de la mayoría de los miembros que componen la Asamblea Nacional, bajo un orden del día determinado”. A principios del año 1960, en un clima de cierto malestar entre la población agrícola, se reclamó con fuerza la promulgación de un Estatuto de la Agricultura por parte de la Federación Nacional de Sindicatos de Exploradores Agrícolas en el transcurso de una serie de manifestaciones rurales. Esto hizo que numerosos diputados solicitasen, a principios del mes de marzo, una sesión extraordinaria cuyo orden del día sería la discusión de cinco propuestas de ley encaminadas a definir los principios de una política agrícola. Aunque esta petición de sesión extraordinaria reunió rápidamente 287 firmas, cifra que sobrepasa la mayoría de los miembros de la Asamblea Nacional y aunque se satisfizo la condición de un orden del día determinado, el presidente de la República rehusó convocar el parlamento en sesión extraordinaria, invocando el artículo 5 de la Constitución que le ordena “asegurar mediante su arbitraje el normal funcionamiento de los poderes públicos”.

CartesCartesCartes

Page 30: Clot Maig 2009

30

Nos encontramos con una falta de observancia evidente, con una violación de la Constitución, que no fue seguida de sanción.

La respuesta al problema que acabamos de presentar debe ser la siguiente: cuando un “gobernante” que participa de la dignidad de lo que se llama “poderes públicos” y encarna una parte de la autoridad del estado (o similar) rehúsa observar la Constitución, puede ser obligado a obedecer por la presión de los otros poderes públicos, bajo el control del conjunto de los ciudadanos o si se prefiere, de la opinión pública.

Nota: Aquest exemple parla de la Constitució Francesa amb el General De Gaulle com a

President de la República Francesa. Joan Catot Montesinos

EL ORGULLO NACIONAL

Permita que me de la libertad, Sr. Cànovas, de dirigirme a usted con esta carta. Después

de leer varios temas de reflexiones escritos por usted en el Clot no he podido evitar contestarle. Me tendrá que perdonar por contestarle en castellano, pero es lo mas adecuado que he considerado para dirigirme a usted.

Lo que es una vergüenza nacional es usted, porqué parece mentira que con este tema que escogió de las fiestas nacionales (corridas de toros) diga que es solo cosa de castellanos. Figúrese que a mi me da la risa, porqué para su información, Sr. Cánovas, en Catalunya también hay afición por los toros, y bastante. Hay peñas taurinas y, cómo no, en la ciudad condal hay plazas de toros. En la famosa plaza llamada Monumental de Barcelona en este mes de marzo hubo una “corrida de toros”. ¿O es que el día que se conectó a Internet para buscar información no lo vio? Porqué yo si, pero lo que yo no vi fue lo mas absurdo que usted ha podido expresar con las comparaciones también explicadas sobre castellanos y catalanes.

Sr. Cànovas, si todos los catalanes son tan civilizados como usted, para mi es un orgullo tener y venir de familia castellana, porqué realmente importa lo que es la persona, no de donde proceda. Y de la palabra bárbaros, perdone pero mejor no le contesto, porqué me ha demostrado ser usted todo eso y una persona mal educada, de la manera que se expresa de cara a la gente. A mi personalmente no me gustan ni tengo afición a las fiestas nacionales, estoy en contra, pero eso no me da derecho a pensar y opinar de la gente aficionada como lo hace usted. Sr. Cànovas, si usted quiere ser una persona respetada, respete usted primero.

Lo único que usted demuestra ser, con sus temas tan rebuscados en El Clot, y perdone que le diga, es ser una persona indiferente y con poco aliciente, “vamos, la contradicción en persona”. Por último, en las fiestas nacionales le dedica el torero al público las orejas y el rabo que le cortan al toro, pero yo le quisiera dedicar al Sr. Cànovas una frase que la encuentro muy apropiada para usted, es de un famoso torero catalán: “FRENTE AÑ TORO NO EXISTEN FRONTERAS, SE ES O NO SE ES TORERO Y ¿POR QUE NO SER TORERO SIENDO CATALÁN?” ole.....

Parece mentira que tan inteligente que es usted y tenga que dar la culpa a las subvenciones que aportamos a la renta, o a los gobernantes por los espectáculos de los toros para comparar las miserias que pasan ciertas personas, o que pasas toda una vida trabajando para cobrar una miseria. Mire señor, pero esta mala organización no es debida a la subvención de este espectáculo, todo esto viene de mas cosas en general y me parece que hay muchos culpables.

Aprovechando la situación de esta carta quisiera darle mis felicitaciones por su poema tan ocurrente que nos expuso en El Clot sobre las cagadas o los “excrementos” (para ser mas fina) de los perros. Encuentro que le quedó muy apropiado, siga así Sr. Cànovas.

Page 31: Clot Maig 2009

31

En Monistrol siempre ha habido un río, con sus peces, sus patos y sus niños pescando y ¿por que no? haciendo de las suyas. No pretenda cambiar todo esto, primero porqué en este pueblo tienen poco donde escoger los niños y segundo, todos hemos sido niños ¿usted no?

Y para acabar no pretenda cambiar el pueblo en cuatro días que lleva usted viviendo aquí, cuando Monistrol ha sido y será siempre así.

Perdone que le conteste tan brusco con esta carta, pero solo lo he hecho con el debido respeto que se merece.

¡Ah! no se moleste (y perdone que sea tan pretenciosa) en contestarme porque yo lo que pienso solo lo digo una vez y lo que usted piense de esta carta me da absolutamente lo mismo. Yo la revista El Clot la quisiera disfrutar leyendo temas mas amenos, no leer tantas barbaridades de su parte, porqué yo me pregunto ¿para eso vale la pena abrir El Clot?

Isa de la Coma

QUIN AJUNTAMENT TENIM

En un ple de l'Ajuntament que hi va haver fa uns mesos, uns companys també afectats per les obres dels carrers Mallola i Torrent, em van dir si hi volia anar, que es parlaria de les obres d'aquests carrers, doncs hi vaig anar i em vaig adonar que ni en temps "Franquista" hi havia hagut cap Ajuntament amb tanta prepotència i altivesa. No us podeu imaginar quin Ajuntament tenim, una fa les coses pels seus ovaris, l´altre no dóna res perquè no li surt dels seus collons.

En aquest ple que vaig anar, la Sra. Secretària, fent la rialleta cínica cada cop (que van ser molts) deia "al·legacions fotocòpies"... la Sra. Gemma Colet, mirant amb cara de "fàstic" el Sr. regidor Carles Moya cada cop que li tocava el torn de dir alguna cosa.

Al final del ple de l'Ajuntament quan alguns varen poder parlar, el Sr. Enric Vilatersana Jr. comentà que havia anat avisant molts cops l'Ajuntament que una tapa de claveguera que hi havia davant del seu restaurant estava en males condicions. I contestà el Sr. Regidor d'Obres, Serveis o manteniment (?) com un "Energumen", dient que allò havia de dir-li a ell, que n'era el responsable, (jo a ser d'ell m'hauria caigut la cara de vergonya de tenir tant de temps aquest carrer amb les condicions que estava i no veure-ho i esperar que li ho diguin). Trobo estrany que no hagués pres mal ningú; jo hi passava cada dia, per aquest carrer, a peu per anar i tornar de treballar i havia anat esquivant el forat que hi havia davant de "Cal Donato", i la tapa de davant de la Manduca que hi van ser molt de temps en condicions molt perilloses. Vaig sortir d'aquesta sessió ben fart, vaig dir que amb aquest Ajuntament no hi aniria mai més.

Aprofito també aquest moment per contestar l'escrit que hi ha en el passat Clot "Des de l´Ajuntament" (no anava per mi, però no he pogut aguantar-me de contestar-li) que el Sr. Carles Moya ha "intentat" fer molt més que vostès per beneficiar els veïns, ha estat votant en contra de fer actualment (es podia esperar, no era el moment oportú) aquests carrers, som molts els que estem a l'atur i no sabem com ho farem per pagar aquests diners, encara que deixin pagar en un any com diuen, d'aquí un any jo i alguns d´altres estarem pitjor que ara econòmicament.

I això sí anava una mica per mi, (en vaig penjar una) referent a les pancartes il·legals, il·legals de què?, per aquest Ajuntament sí que són il·legals, ja ho sabem, però a la resta del poble hi ha democràcia, no n'hi havia cap que digués cap mentida.

I referent a les obres, que hem vist tots ben clarament que s´han fet per anul·lar el torrent-cloaca que hi havia hagut tota la vida i no havia portat cap problema, només per a un particular (dit per la Sra. Alcaldessa) i és molt fotut que ens carreguin les despeses a tots els veïns per beneficiar a algú.

Obres que, com podreu veure tots amb el temps, són un verdader "NYAP": quan plogui fort passarà l´aigua igual per sobre i em fa por que se'ns ficarà dintre del garatge perquè el carrer Torrent serà més pla del que era i potser no entrarem al garatge tan bé com fèiem; és indignant que pagant nosaltres facin les entrades als garatges com volen els altres; cada setmana passa la Sra. Alcaldessa desfilant pels carrers en obres, amb tota la directiva de les obres (què hi passa a fer?) no hauríem de passar-hi els que pagarem, que no sabem QUÈ, COM I QUAN es faran les coses (?) i a ella no li costarà ni cinc i no veu els nyaps que fan; nosaltres sí que ho veiem

Page 32: Clot Maig 2009

32

perquè cada dia ho estem veient, nyaps que ja els "tapen" de pressa perquè no es vegin. Ara que això sí, aquest poble serà més "perfumat" que abans, ja ho veureu, han separat els tubs de cloaca i els de l´aigua pluvial, però a on s'ajunten els de la Mallola i el Torrent hi ha la caixa de la "BARREJA".

I deixant ja les obres, que quan hi penso em ve febre, de pensar què li hem pogut fer a la Sra. Alcaldessa per fer-nos tant de mal... També aprofito per demanar a l'Ajuntament, què fa per les persones que estan a l'atur al poble, doncs ara, FALTAVA (?) una plaça a l'Ajuntament; hi havia unes quantes persones candidates del poble i han preferit agafar-ne una de fora, molt lamentable; es veu que aquestes persones del poble són massa demòcrates per aquest Ajuntament. I referent a aquest treballar incansable i seriosament que esteu fent per Monistrol de Calders, aneu amb compte que no prengueu mal de tant treballar, abans una persona sola portava tot l'Ajuntament feia les coses més ben fetes, li sobrava temps i es feien molts més papers i rebuts que ara, ja que ara se n'encarrega l'Agència Tributària i Aigües de Manresa; ara, quantes persones són? Tanta gent fa falta a l'Ajuntament d'aquest poble?, poble mig mort i que vosaltres acabareu de matar.

Nosaltres també lamentem molt tenir aquest Ajuntament que no és digne del poble de Monistrol de Calders, passarà a la història com el pitjor que hi ha hagut mai a Monistrol de Calders.

Pero: QUE DIOS GUARDE A VDS. MUCHOS AÑOS. (Pero.......ya sabeis). Res més, apreciats monistrolencs, compte a qui voteu a les pròximes eleccions a

l'Ajuntament, que ja l'heu "CAGADA" dues vegades.

Joaquim Puig

C/Mossèn Pere Bertran, 12 08180 – Moià

Tel: 93 830 07 70 - 667 32 14 65 email: [email protected]

Page 33: Clot Maig 2009

33

MÉS ENLLÀ DE LES PARAULES

• Amb una única fantasia n’hi ha prou per canviar un milió de realitats. • No hi ha cap artista que vegi com són les coses en realitat; si ho fes deixaria de ser

artista. • La bellesa és flor d’un dia. Avui llueix, ahir lluïa. • La violència, sota qualsevol manera de manifestar-se, és un fracàs. • La vida està feta d’il·lusions. Entre aquestes il·lusions, algunes triomfen; són les que

constitueixen la realitat. • Els nens no tenen ni passat ni futur i –cosa que no ens passa gairebé mai- gaudeixen

del present. • No pots ser mai amo d’un gat; en el millor dels casos, et permet ser el seu acompa-

nyant.

Eduard Comasòlivas

Calaix de sastreCalaix de sastreCalaix de sastre

EL TEMPS PERDUT A la deriva el temps s’esmuny; si ja l’enyores l’amor és lluny. N’abastaríem un degotall? Cada finestra torna’s mirall. El temps fugia -ombra d’ahir!- a les aurores que han de venir. Però ens deixava agra dolçor, l’instant inèdit i perdedor. El cor sospira sota un cel clar. El cristall d’ara, qui el refarà?

HA PASSAT UN COLOM Ha passat un colom de neu blanca i s’ha endut amb el bec una branca. S’ha arriscat molt alt tot gronxant-se. Sota l’ombra de l’olivera tot s’ha esvaït. No s’ha sentit la veu de cap déu. Després ha esdevingut una quietud sagrada.

Page 34: Clot Maig 2009

34

JARDÍ DELS GESSAMINS La porta del jardí és tancada Infants que somnien claus que tresors obrin. Les vidalbes s’enfilen, les heures s’abracen Aritges segellen l’únic pas que permet Al cansat viatger de la vida Obrir-se pas entre els núvols. Un pit-roig ho faria, volaria i ho veuria Què amagues, jardí gelós? Tornaràs un altre cop i em contaràs El teu secret? No voldria profanar Si no tenc dret a perllongar l’estada a la porta Avui florida, demà seca, humida o glaçada. Davant teu he passat de les flors al gel. Les portes s’obriren al crepuscle silenciós. Gessamins florits convidaven a apropar-se A la porta segellada que oberta restava mostrant La blancor enlluernadora de les flors estrellades. El viatger va entrar La porta del jardí suaument es va tancar. No entreu, cavallers, piulava el pit-roig No entreu al jardí dels gessamins.

ALIMENTACIÓ ESPECIALITZADA MAGATZEM D’EMBOTITS, PERNILS I FORMATGES

C/ Sant Josep, 28 – Tel. 93 820 84 34 - MOIÀ

Recull Eduard Comasòlivas

Gemma Morell Puigmartí

veterinària

C/Lepant, 422 – 08025 Barcelona Tel. 93 450 17 58 – Tel. Urgències 696 47 47 55

Page 35: Clot Maig 2009

35

Ctra. de Vic, 2 – Tel. i fax 93 820 80 96 MOIÀ

MARBRES – PEDRES I GRANITS

ESTATALS I D’IMPORTACIÓ L’ASSESSOREM I SERVIM EN:

Cuines · Banys · Escales · Façanes · Llars de foc · Barbacoes Objectes de regal · Terres de granit i marbre · Làpides · etc.

Obert: feiners · Dissabtes i Diumenges matí

RESTAURANT

Tel. 93 839 90 25 MONISTROL DE CALDERS

c/ Monsterrat, 6 Tel. 93 839 91 16

08275 MONISTROL DE CALDERS

SANT JORDI, DRAC I PRINCESA Cavaller de capa blanca, armadura i cavall blanc, matà el drac amb una llança tot sortint un raig de sang. De la sang surt una rosa que la guarda sobre el pit, per donar-la a la princesa. Oh quin noi més eixerit! Tenim rosa, tenim conte o una faula per contar, i en el dia de Sant Jordi tots ho hem de celebrar. Al bon pare, a la mare, a l’amic o al company, i a aquell a qui estimes. expressem-li bé cada any. Rosa Rovira

Page 36: Clot Maig 2009

36

CARTES DE “EL SALVADOR” (CAPÍTOL XXXI)

Ja han passat uns dies des del 15 de març quan el partit Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN) va guanyar la presidència del país a través del periodista Mauricio Funes. Un moment històric per al país que portava vint anys governat pel partit de dretes Alianza Republicana Nacionalista (ARENA). La guerra civil que va enfrontar a l’exèrcit amb la guerrilla -i actual partit polític FMLN- va acabar l’any 1992, quan nosaltres celebràvem els jocs olímpics.

La campanya electoral, que pràcticament ha durat un any saltant-se qualsevol article de la llei electoral, ha estat farcida d’insults, manipulacions i cops baixos. Per ambdues parts però sobretot per la banda de la dreta que aquest cop li veia molt a prop les orelles al llop. Van intentar vincular fins a la sacietat a Mauricio Funes amb Hugo Chávez. Si guanyava el FMLN, aquest petit país de Centre Amèrica, deien, es transformaria en un satèl·lit del país bolivià. Tot passaria a mans de l’estat, la propietat privada desapareixeria i s’acabaria la feina. A més, Funes intentaria perpetuar-se al poder infinitament mitjançant reformes a la constitució. Van acusar d’assassí i genocida al segon de Funes que ocuparia la vicepresidència. Funes durant la campanya sempre va fer referències a Lula i Bachelet sabent que posicionar-se amb Chávez hagués estat un error.

Per la seva banda, Funes feia una campanya més positiva i no va ser fins a l’últim mes que va entrar en una propaganda més agressiva contra el candidat Rodrigo Ávila d’ARENA. Un eslògan que van treure va ser la imatge del policia dels Simpson –ja que Ávila havia estat el cap de la policia- menjant donuts.

Tota la tensió que s’estava acumulant no feia presagiar res de bo. Hi havia morts de

simpatitzants d’ambdós partits, i per la meva part no tenia claredat del que podia passar les 24 hores següents a les eleccions. Sobretot si el tribunal electoral –altament partidista- trigava a donar els resultats.

Funes exhortava als seus simpatitzants a defensar el vot davant d’un possible frau electoral. Comentaris marcats com a desestabilitzadors per ARENA, i que volien posar en dubte la democràcia del país.

Al final 70.000 vots van decantar la balança del cantó de Funes. Un bon candidat havia guanyat a un mal candidat i a una campanya brutíssima. La població salvadorenya va donar mostres d’una maduresa que sincerament no esperava. Però en percentatges estem parlant de 52% a 48%. La divisió social és evident

Carles Fernandez

Page 37: Clot Maig 2009

37

EL TREBALL DE LA PEDRA A MONISTROL DE CALDERS (VII) Arribem a l’última entrega d’aquesta sèrie d’articles sobre el treball de la pedra a Monistrol

de Calders. En aquest últim, us oferim un breu resum dels llocs més significatius on podem trobar pedra de Monistrol.

LLOCS ON PODEM TROBAR PEDRA DE MONISTROL DE CALDERS Hi ha pedra de Monistrol repartida per tot Catalunya, en llocs tan significatius com el Pont

Vell, la Seu, l'església de Crist Rei i l'església del Carme de Manresa, la Sagrada Família i l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, edificis de correus a diversos llocs, com els de Sabadell o Manresa, el Sanatori de Terrassa, altars i altres elements eclesiàstics com els dels Prats de Rei o Moià, torres d'estiueig més o menys monumentals pertot: Tona, Castellar del Vallès, Artés, Lliçà de Vall, Santpedor, monuments funeraris i làpides de cementiri... Tot això, sense oblidar que tenim nombrosíssims edificis i altres elements constructius del nostre poble fets, com no podia ser d’altra manera, amb la nostra pedra

En la restauració de la Seu de Manresa feta durant aquests últims anys no calgué tocar la part alta del Cargol de Sant Pere perquè ja fou restaurada amb anterioritat emprant pedra de Monistrol de Calders, concretament de la Pedrera Jornet.

Podem trobar pedra de Monistrol en algunes de les parts reconstruïdes i restaurades del Pont Vell de Manresa.

Page 38: Clot Maig 2009

38

Gustau Erill Jordi Gual

Per aixecar l'església de Crist Rei de Manresa es va utilitzar una gran quantitat de pedra de Monistrol, concretament de la pedrera de Mussarra.

A l'entrada de l'edifici de la Vall d'Hebron també hi trobem pedra de Monistrol. Cal destacar-ne les sis grans columnes fetes d'una sola peça amb pedra extreta de la pedrera de Mussarra.

Amb pedra extreta de Mussarra, es

varen aixecar varis edificis de correus:

Manresa, Sabadell, Barcelona, Cadis... Aquí

podem veure, a tall d'exemple, l'edifici de

Sabadell.

Un dels edificis que molts

picapedrers monistrolencs recorden com a

destí de la pedra treballada a Mussarra és

l’Hospital el Tòrax de Terrassa, també

conegut com el Sanatori de Terrassa o

Hospital Tuberculós.

Page 39: Clot Maig 2009

39

UN PETIT APUNT D’HISTÒRIA

En el número 98 del Clot, del març del 2007, es va publicar un article d’en Gustau Erill on

s’explicava la troballa, feta a l’Arxiu Comarcal del Bages, d’una còpia del reglament del Centre Parroquial de Monistrol de Calders. Aquest reglament fou publicat el 1907 tot i que en el seu text s’especifica que fou aprovat l’abril del 1906. Doncs bé, una nova troballa ens confirma que l’activitat del Centre, almenys en l’àmbit del teatre, ve encara d’una mica més enrere, com a mínim del 1905. Això es pot comprovar si es llegeix la crònica comarcal del diari Pla de Bages del divendres 10 de novembre del 1905:

Fixem-nos amb el fet que aquesta crònica del 1905 acaba dient que “lo Centre está en

camí d’ésser molt si seguex la ruta en que fa temps camina”. És a dir, que l’any 1905, ja “feia temps” que l’activitat teatral del Centre “caminava”. Quant de temps? Ara per ara, no hem trobat cap font documental que ens ho permeti esbrinar. Sí que existeix, però, una font de memòria oral que ens pot portar a pensar que l’any 1903 o 1904 ja es feia teatre. En el Full Parroquial publicat el setembre del 1975, aparegué un escrit d’en Joan Banchs amb el títol d’”Anecdotari Històric (II)”. En aquest article, el seu autor posa per escrit una conversa mantinguda amb en Valentí Bosch que aleshores era a punt de fer 85 anys –deduïm que nasqué el 1890–, on explica que debutà fent comèdia al Centre Parroquial en un sainet anomenat “L’Afaitaclatells” quan tenia 13 anys. Aquest fet ens porta a pensar que l’any 1903 o 1904 ja funcionava l’activitat teatral del Centre.

Jordi Gual

DESDE MONISTROL DE CALDERS.– El diumenge dia 5 en el Centre Recreatiu de aquèst pòble, es posá en escèna el drama d’en Pradell La forsa de les passions y’l sainet, Mágica Negra de Reverter y Madolell, ab assistencia de quant de bò y millor hi ha en aquèst pòble.

L’eczecució del primer, va ésser un verdader éczit que sobrepujà als desitjos de tots: en son desempenyo varen estar a gran altura els senyors Gamisans (Joseph), Gamisans (Francisco), de Planel (Arsis), Sallas, Ponsa (Valentí), Ponsa Matamala, Ponsa (Feliu), Estrada y el nèn Baltrá; en lo sainete demostraren son gracetj y art los senyors Catot (Joseph), Saladich, Estrada, Catot (Jaume), Sallas (Valentí), Jamilá, l’apuntador senyor de Planell (Jordi) per l’acert ab lo dir y lo perruquer y encarregat del vestuari senyor Canadell (Pio). Donèm un y gròs aplauso als directors de escèna, tan per la direcció, còm pel gust y riquesa que en presentà abdues funcions tingueren.

Lo Centre está en camí d’ésser molt si seguex la ruta en que fa temps camina. [...]

Page 40: Clot Maig 2009

40

Els encantsEls encantsEls encants

VENC Moble per TV i equip de música. De disseny i giratori, amb vidre i alumini, molt modern Telèfon.93 839 91 39

Anuncis gratuïts. Per posar un anunci en aquesta secció truqueu al telèfon 938399173 o envieu un correu a la nostra adreça electrònica [email protected]

ES VENEN dues ràdios antigues, anys 50, en bon estat. PER DECORACIÓ (No funcionen) 250 €/UNITAT. Telèfon: 619 62 97 74

RECOLLIM mantes, coixins de sofà o similars, on puguin dormir els gossos. Si teniu alguna cosa, truqueu-me i us ho passaré a recollir.

ALBA: 93 839 80 38

665 63 88 00

DONEM: Gossos en adopció, esterilitzats, vacunats, amb microxip, desparasitats i amb la

prova de la leishmaniosi. PREU: 90 €. Nucli zoològic: B-2500710

VENC una baca -model Bermude 310, d´uns 200 l. de capacitat- per a Seat Córdoba o similars, incloent-hi les dues barres per al sostre per a muntar-les i tots els anclatges corresponents. Estat correcte. Hi caben cotxets de nen, guitarres... 120 Euros, negociables. Raó:David Mòbil 690 09 15 47

ES LLOGA garatge i local

Tel. 93 839 90 05

Page 41: Clot Maig 2009

41

SUDOKU

Ompliu les caselles buides de la següent quadrícula de 9x9 quadrats, amb xifres de l’1 al 9.

No s’ha de repetir cap número en una mateixa fila –horitzontal o vertical– ni en cap subquadrícula de 3x3.

SOLUCIÓ:

PassatempsPassatempsPassatemps

Page 42: Clot Maig 2009

42

CONCURS MONISTROLENCA III

A començaments d’any varem encetar un joc per saber qui és el monistrolenc o monistrolenca que més sap de l’equip verd-i-blanc. A cada revista formularem unes preguntes i al final del concurs sabrem qui és la persona que domina més el tema de la pilota al poble.

En aquesta tercera entrega formulem tres preguntes al voltant de tres vinyetes dibuixades

per l’artista gràfic de l’equip, l’Alfons Vilatersana “Fons”. Pregunta 1: A quin any va néixer aquest jugador verd-i-blanc? Pista: Aquest jugador va néixer només uns mesos després que el Puigcerdà fes el passadís de campions de lliga a la Monistrolenca.

Pregunta 2: En quin partit oficial va poder

veure debutar l’afició verd-i-blanca a aquest jugador al camp del Met?

Pista: Va ser a la segona jornada de lliga de la

temporada passada jugant 10 minuts. Pregunta 3: Contra qui va marcar l’últim gol oficial vestint la samarra verd-i-blanca? Pista: Va ser en el partit que serà recordat pel gol olímpic del Marc.

Si saps una, dues o les tres respostes envia un e-mail amb les teves dades personals a

[email protected] i entraràs a formar part de la classificació del millor seguidor de la Monistrolenca.

Respostes del concurs Monistrolenca 2: Resposta 1: Castellbell i Vilar Resposta 2: 2006-2007 Resposta 3: San Pedro Lumen - Monistrolenca Òscar Marquina

Page 43: Clot Maig 2009

43

Solució: El temps passa del número anterior D’esquerra a dreta i de dalt a baix: Joan Segarra, Carme Casaramona, Gustau Biosca,

Eduard Manchón, Josep Hom, Jordi Vila i Lluís Aloy (la mula es deia Lleona)

CANSALADERIA POLLERIA CARNISSERIA QUEVIURES

Especialitat en POLLASTRES A L’AST

Servei a domiciliServei a domiciliServei a domiciliServei a domicili

La Vinya, 20 – Tel. 93 839 91 03 MONISTROL DE CALDERS

Joan Arnabat

Administrador

C/. La Vinya, 22 08275 Monistrol de Calders Tel. 93 839 88 58 . Mòbil: 616 754 387

Page 44: Clot Maig 2009

44

El temps passaEl temps passa

La següent fotografia correspon a un partit de veterans de la segona meitat de la dècada dels anys 60. Sabeu qui és cadascú?