Clot Novembre 2009

36
El Clot El Clot Revista de Monistrol de Calders N. 114 Novembre 2009

description

El Clot N. 114

Transcript of Clot Novembre 2009

Page 1: Clot Novembre 2009

El ClotEl Clot Revista de Monistrol de Calders N. 114 Novembre 2009

Page 2: Clot Novembre 2009

2

Benvolguts lectors

En aquests darrers dos mesos hi ha hagut un seguit d’escàndols que esquitxen la vida cultural i política en diferents àmbits. A casa nostra tenim l’anomenat cas Millet que ha somogut els fonaments del que es coneix com a societat civil catalana. A mesura que s’analitzen els papers trobats al Palau de la Música l’escàndol es fa més i més gran ja que el volum del valor del saqueig no para d’incrementar-se. A nivell estatal tenim el cas Gürtel. Aquesta trama de corrupció i les seves relacions amb el PP han perjudicat seriosament la imatge pública del partit i han motivat diversos cessaments. Les donacions que reben els partits polítics i les seves fundacions per part d’entitats privades, bancs, caixes i particulars es veu que són un fet habitual. La pregunta és ¿a canvi de què? Segurament sense donacions no hi hauria compensacions, o el què és el mateix, corrupció.

Amb l’edició d’aquest número a punt de tancar s’ha produït la notícia de la detenció, en el marc d’una operació anticorrupció dirigida pel jutge Garzón, d’una colla de polítics, empresaris i ex-alts càrrecs, implicats en una xarxa de corrupció urbanística. Fets com aquests generen desconfiança, desafecció, i distanciament entre la societat i la política.

I mentrestant ja ha arribat una altra vegada la tardor. De nou la climatologia ens empeny a treure jerseis desats a l’armari, posar edredons al llit, encendre llars de foc i estufes. Els bolets, els refredats, els panellets i les castanyes... tot ens recorda que aviat s’acabarà l’any i que tenim a tocar les festes de Nadal i en un tres i no res s’haurà acabat un nou any. És en definitiva un cicle natural que es va repetint sense gaire diferències.

Que tingueu doncs un bon acabament d’any! La Redacció

EditorialEditorialEditorial

EL CLOT és una revista plural que no comparteix necessàriament les opinions dels seus col·laboradors, de les quals només en són responsables els seus signants. Els articles, rèpliques o suggeriments podeu adreçar-los a la Redacció.

EL CLOT REVISTA DE MONISTROL DE CALDERS C/ Església, 1 08275 Monistrol de Calders Redacció: Germà Cabrera, Jordi Gual, Alba Jornet, Òscar Marquina, Jaume Musarra, Paquita Rifà, Teresa Puig, Josep Urpina. Col·laboradors: Jordi Comas, Francesc Berenguer, Pere Vall, (fotografia), Isabel Orellana (cuina) Pere Jo, Josep M. Torné (Jan), Eduardo Comasòlivas, Rosa Rovira, Carles Fernàndez, Jordi Cànovas, Gemma Colet Preu: Subscriptors locals: 12 € anuals Subscriptors amb tramesa per correu: 15 € anuals Exemplar sol: 2,5 €

e-mail: [email protected] edició digital: ATENCIÓ! NOVA ADREÇA: http://sites.google.com/site/revistaelclot/

Impressió: Gràfiques Ister - Moià Dipòsit legal: B-47.171/1999

NOTES DE LA REDACCIÓ: • L’article de l’apartat El Celler del número passat es va publicar incomplet a causa d’un error. Per

aquest motiu el tornem a publicar íntegre. • A partir de finals d’octubre l’edició digital de la revista ha canviat d’adreça.

Page 3: Clot Novembre 2009

3

Què ha passat?Què ha passat?Què ha passat?

11 DE SETEMBRE

Un any més el dia 11 de setembre el

Casal L’Espiga va organitzar l’arrossada popular. Enguany sembla que va baixar una mica la participació, hi van assistir una vuitantena de persones.

Al matí no es va organitzar la caminada que es feia, de tota manera una bona colla de gent es van trobar a l’hora habitual d’altres anys i van sortir a caminar una estona.

A les dues del migdia la gent es va aplegar al Parc El Serrat on es va començar la festa amb el Cant dels Segadors. Seguidament tothom es va anar repartint per diversos llocs del Parc i es va començar a servir el menjar. Es va començar per la paella i a continuació van seguir el pollastre a l’ast i el gelat de postres. Tampoc no hi va faltar el vi, l’aigua, la gasosa, el cafè i les gotes. Va fer un tarda de bon temps, sense massa calor, que va afavorir que la gent passés una bonica estona dalt el Serrat.

Cap al tard, els afeccionats a les sardanes es van trobar a la Plaça Nova, on amb el so de la gramola, van poder fer unes quantes ballades. Així acabaven els actes de la Diada Nacional de Catalunya d’enguany a Monistrol de Calders.

XERRADA INFORMATIVA DE LA FESTA DE SANT ANTONI

El dia 18 de setembre es va fer una xerrada, organitzada per la regidoria de cultura de l'Ajuntament de Monistrol, per tal d'informar de la recuperació la Festa de Sant Antoni, després d'una cinquantena d'anys de no celebrar-se al nostre poble. El Gustau Erill (historiador que tots coneixeu), el Jan Grau (tècnic del centre per la Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana), l'Aleix Cardona (de l'entitat Solc, encarregats de fer diferents tallers), i el Joan Ponsa (Regidor de Cultura de l’ajuntament de Monistrol) van ser els encarregats d'explicar als assistents, l'origen de la festa, el perquè de recuperar aquesta festa i les diferents activitats que s'hi faran al seu entorn. La

colla de gent que tenen cavalls a Monistrol, hi tenen molt a veure, perquè són ells qui podran participar activament en la festa, junt amb les persones assistents als tallers que ja s'estan fent sobre el tema.

Arran d'aquesta festa, que se celebrarà el dia 24 de gener de l'any vinent, d'aquí 3 mesos, s'estan ja impartint uns tallers sobre ornamentació amb flors i plantes, els dissabtes 17, 24 i 31 d'octubre i el 7 de novembre. També es farà un altre taller amb un mestre baster, per treballar amb les corretges i amb els guarniment dels cavalls, a partir del dia 7 de novembre.

S'espera que aquesta festa arribi a ser una diada especial pel poble i que cada any es pugui anar repetint amb èxit de participació i d'assistents.

Page 4: Clot Novembre 2009

4

TRAVESSA MATAGALLS-MONTSERRAT

Els dies 19 i 20 de setembre, es va celebrar la 30a edició de la Matagalls-Montserrat, una travessa de 83 km, en la qual molts anys han participat monistrolencs. Aquests any entre els 3000 participants hi havia tres monistrolencs: l'Albert Prat, el Jaume Musarra i l'Alba Jornet. Després de 9 mesos d'entrenament, l'Albert va fer-la amb 15 hores i 15 minuts, el Jaume amb 17 hores i 30 minuts, i l'Alba no la va acabar per culpa d'una lesió als genolls, tot i que va fer-ne 50 km. Tot i així pels 3 va ser una bona experiència, i en treuen una valoració molt positiva. La cursa és molt dura, però ells van ser uns dels més envejats, doncs portaven amics i parelles d'avituallament amb una autocaravana, on els donaven menjar, beure i els feien els massatges necessaris. Esperem que s'animi més gent per l'any vinent.

40 ANYS DE CAPELLÀ DE MN. PERE FRADERA

L a t a r d a d e l diumenge 27 de setembre es varen celebrar els actes dels 40 anys de capellà de l’exrector de Monistrol Mn. Pere Fradera. L’acte es va fer al Casal de la Salle de Pereres (prop de Calaf) on fa dos anys que hi està hostatjat. Hi varen assistir persones dels diferents pobles on en Pere Fradera havia fet de capellà i també diversos familiars i amics.

Els actes van començar amb una missa presidida per en Pere Fradera i amb una bona colla de capellans que van voler ser presents a la celebració. En l’homilia Mn. Pere va fer un repàs dels seus 40 anys com a capellà fent esment de totes les activitats que va dur a terme en cadascun dels poble (podeu veure al Calaix de Sastre la referència que va fer de Monistrol). Les pregàries varen ser llegides per gent dels diferents pobles. En acabar la missa es va fer un breu concert a càrrec de dues corals de pobles on havia estat Mn. Pere. I en sortir fora de l’església, a la plaça, la gent es va trobar la sorpresa de veure els nous gegants de Monistrol i tot el seguit de grallers que van voler donar una agradable sorpresa a l’homenatjat

A continuació aperitiu per a tots els assistents, felicitacions, fotografies de cada poble, signatura d’un llibre, passada d’imatges de l’estada a cada poble,... Va ser un acte senzill, però molt emotiu que va comptar amb un gran nombre de gent dels diversos pobles, cosa que demostra els bons records que la gent té de l’estada quan el van tenir entre ells.

Durant l’acte es va fer una col·lecta que es va destinar a la Fundació Arrels de Barcelona que té com a objectiu ajudar als “sense sostre”. Es varen recollir 5.132,30 i aquest va ser el millor regal que la gent li va poder fer a Mn. Pere.

Page 5: Clot Novembre 2009

5

ACTIVITAT TEATRAL

El cap de setmana del 26 i 27 de setembre es va celebrar la XIX Trobada de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, que es va fer a Puigcerdà. Una colla de monistrolencs van assistir a la trobada. Hi va haver diverses activitats: visita cultural per la Catalunya Nord, recorregut amb diverses escenificacions pels carrers de Puigcerdà, sopar amb espectacle, discoteca, pujada amb telecabina a la Tossa d’Alp on es va fer una representació a l’escenari més alt de Catalunya i actuació teatral com a final de trobada. En l’acte de cloenda es va passar la torxa a la Coordinadora que organitzarà la propera trobada de l’any vinent, que és la del Bages-Berguedà-Solsonès. Es va aprofitar l’ocasió per passar un DVD de promoció de la mateixa.

El dissabte dia 17 d’octubre el Grup de Teatre del Centre Parroquial va fer la primera

actuació de la temporada 09-10 fora de Monistrol. En aquesta ocasió l’actuació es va fer amb l’obra El Mètode Grönholm a Carme, una petita població de l’Anoia a tocar d’Igualada. Una vuitantena de persones van assistir a la representació i s’ho van passar molt bé amb l’actuació dels actors monistrolencs. Al final una estona molt llarga d’aplaudiments per acomiadar l’actuació.

CERCATASQUES, CASTANYADA I DISCOMÒBIL

Enguany, l’A.E. Monistrolenca s’ha fet càrrec de l’organització de la castanyada. La festa va començar a les nou del vespre, a la Plaça Nova, quan es va donar el tret de sortida al cercatasques. Una bona colla de joves, i de no tan joves, van participar en aquesta ruta pel poble, en la qual es feren cinc aturades per degustar diversos còctels, combinats i barreges de tota mena. La comitiva, en tot moment acompanyada pel grup de grallers i t imbalers del Teixit d’Inquietuds, va acabar el recorregut al Centre Recreatiu on es va celebrar el sopar de castanyada pels participants

del cercatasques i també per tots aquells que van voler apuntar-se tan sols a l’àpat. Un total d’unes 90 persones van assistir al sopar que va consistir en amanida, pa amb tomàquet, botifarra i cansalada i, per postres, castanyes, moniatos i panellets. La vetllada va acabar amb la moguda castanyera a càrrec del Josep Carmona, que va servir per què tots aquells que van voler allargar la festa fins a altes hores de la nit poguessin gaudir de valent de la festa de la castanyada.

La redacció

Page 6: Clot Novembre 2009

6

Què ha passat?

Era notícia que el Centre Parroquial va organitzar tota una colla d’actes lúdics i festius per commemorar la Diada Nacional de Catalunya del dia 11 de setembre. Caminada, recorregut a peu fins a Rubió on va tenir lloc l’arrossada, cant de l’himne “Els segadors”, dinar i fi de festa amb l’animador Isidre. També es comentava la celebració al restaurant Rubell de l’acte de lliurament dels guardons Bagencs’99, premi que reconeix la tasca i el treball que duen a terme diverses persones i empreses pel progrés de la comarca. Una altra notícia feia referència a la IX Trobada de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya que es va fer a l’Alt Penedès i a la qual van assistir un grup de monistrolencs. Per últim es feia referència al resultat de les eleccions al Parlament de Catalunya celebrades el 17 d’octubre.

S’informa Des del Centre Parroquial s’informava de la preparació de la festa de la castanyada, de

l’oferta de cursos de punta al coixí, patchwork i sardanes. De moment es posava en funcionament del curs de patchwork amb una alta inscripció. En relació als treballs d’arranjament de l’edifici del Centre i de Ca la Miquela es comunicava la realització d’obres de fusteria i de pintura en aquests locals. De cara al Nadal s’estava treballant en la programació dels diferents actes de les festes.

Des de l’Ajuntament s’informava de l’arranjament de l’entorn del cementiri, de la subvenció aconseguida per dur a terme l’estassada perimetral de la urbanització de Saladic, de la convocatòria de les entitats del poble per preparar la festa del darrer Cap d’Any del mil·lenni de forma conjunta i de la contractació, gràcies a un conveni amb la Diputació, de dos informadors per als caps de setmana.

Des de l’escola L’Esqueix era notícia l’inici del curs a l’escola, amb 40 alumnes. Els grans explicaven la seva participació en el projecte europeu Comenius i la sortida que van fer a la depuradora de Sant Quirze Safaja, la deixalleria de Sant Feliu de Codines i la planta de compostatge de Granollers. Per la seva banda els mitjans explicaven la visita al Museu Molí Paperer de Capellades.

Des de la secció d’Esports s’explicava que la Monistrolenca afrontava la nova temporada amb molta il·lusió a Tercera Regional i es donava compte dels resultats dels primers partits de la temporada que en general eren positius.

Des del Racó dels Pixapins es deia que des de l’últim número de la revista havien participat en 12 proves i recorregut un total de 518 km: dues proves del campionat Anbaso, proves a Sant Quirze del Vallès, a Folgueroles, a Artés, a Tona, la Marxa de Resistència Selenika amb avituallament a Monistrol, la Marxa d’Or de Sant Llorenç Savall, la pedalada Berga-Berga i la pedalada Berga-Santpedor.

L’interrogant

• Després de més de 20 anys de democràcia, encara no se sap la lletra de l’himne “Els segadors” i cal repartir-ne fotocòpies quan es vol cantar?

• Ens podran explicar a la caseta d’informació turística on és aquest no poble que tenim tan a prop i que fins ara desconeixíem? (foto de la senyalització posada a la cruïlla de Calders on hi constava: NOIÀ 10)

• Podrem anar a veure els partits del Barça a l’escola ara que ja hi ha instal·lada al parabòlica de Via Digital?

• Hi haurà gent per participar en tants cursets com s’estan organitzant (sardanes, puntes al coixí, ioga, patchwork...)

La redacció

Fa 10 anys dèiem...Fa 10 anys dèiem...Fa 10 anys dèiem...

Page 7: Clot Novembre 2009

7

MEDI AMBIENT

Recollida Escombraries

A partir del mes de Novembre els dies de recollida de les escombraries passaran a ser els dilluns, dimecres i dissabtes. D’aquesta manera es preveu evitar l’acumulació d’escombraries detectada sobre tot els caps de setmana en alguns dels contenidors del nostre poble.

Adequació de la Il·luminació exterior

Seguint el pla redactat pel Consell Comarcal de Bages, aquest octubre ha finalitzat l’adequació de la il·luminació exterior, amb el canvi de les llumineres de la Plaça Nova i del Casal L’Espiga.

Amb aquest canvis Monistrol de Calders compleix amb la Llei 6/2001, que regula l’ordenació ambiental de l’enllumenat per a la protecció del medi ambient de nit.

SERVEIS SOCIALS

Portal FEINA ACTIVA

El servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha posat en funcionament un portal de feina a Internet FEINA ACTIVA, que permetrà la recerca d’ofertes de feina i inscriure’s directament a aquelles que puguin interessar. Es tracta del primer portal que s’aglutina oferta tant pública com privada de l’Administració pública.

http://feinaactiva.gencat.cat Gemma Colet

S’informaS’informaS’informa

Des de l’AjuntamentDes de l’AjuntamentDes de l’Ajuntament

CATATEX, S.L.

INJECCIÓ DE PLÀSTICS

Pol. Ind. La Llandriga, Nau 5 Tel. 93 839 90 96 08275 MONISTROL DE CALDERS Fax. 93 839 88 88 (Barcelona) Mòbil 620 93 44 33

c/ Monsterrat, 6

Tel. 93 839 91 16

08275 MONISTROL DE CALDERS

ALIMENTACIÓ ESPECIALITZADA MAGATZEM D’EMBOTITS, PERNILS I FORMATGES

C/ Sant Josep, 28 – Tel. 93 820 84 34 - MOIÀ

Page 8: Clot Novembre 2009

8

Acabem d’encetar una nova temporada pel que fa a les activitats de l’entitat. A finals de

setembre una colla de membres del Grup de Teatre vam assistir a la XIX Trobada de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya que es va fer a Puigcerdà. Durant aquesta trobada es va anunciar que l’any vinent la Coordinadora del Bages-Berguedà-Solsonès, a la qual pertany el nostre grup, organitzarà la propera edició de la mateixa. Tot i que sembla que quedi molt lluny ja fa uns mesos que s’ha començat a treballar en l’organització de la mateixa, ja que requereix de molta infraestructura i feina organitzativa.

Pel que fa a l’activitat més propera ja s’ha engegat la preparació del Poema de Nadal de

cara a les properes festes amb participació d’actors i actrius del Grup de Teatre i també la gent dels grups infantil i juvenil. També s’han començat els assajos de l’obra “Revolta de bruixes” que està previst estrenar la propera primavera.

A part d’aquesta activitat nova, ja s’han començat el “bolos” amb obres que es tenen en

cartellera. Es va anar a Carme (prop d’Igualada) a representar “El Mètode Grönholm”, el proper 8 de novembre s’anirà a la festa major de Mura a presentar “Allò que tal vegada s’esdevingué” i el proper mes de febrer es representarà de nou l’obra “Pigmalió”, aquesta vegada al concurs de teatre de Sant Feliu de Codines. De tota manera encara podrien sortir més actuacions ja que s’ha presentat la inscripció en diversos concursos.

Alba Jornet/Jaume Musarra

Des del Grup de TeatreDes del Grup de TeatreDes del Grup de Teatre

Queviures Cansaladeria Estanc Espardenyeria

La Vinya, 26 – Tel. 93 839 90 28 MONISTROL DE CALDERS

FARMÀCIA LLDA. - C. FERRÓN

VILCHES

C/ Molí, 4 - Tel. 93 839 91 37

MONISTROL DE CALDERS

C/ Sant Llogari, 45 Tel. 669 52 54 50 / 93 866 61 32

Fax 93 839 91 68 08275 MONISTROL DE CALDERS

www.paviplanas.com [email protected]

C O N S T R U C C I O N S PONSA PUIG, S.L.

CIF B62133459

Carrer l’Om i la Roca, 1 Tel. 93 839 90 57 - 93 839 90 32 08275 MONISTROL DE CALDERS

Page 9: Clot Novembre 2009

9

L’excursió a Cardona del passat més de setembre va aplegar 35 persones. L’esmorzar es va fer a Súria. A Cardona es va visitar una part del castell per dins i l’església. Es va dinar i a la sobretaula va haver-hi ball. També es va visitar el Santuari del Miracle. Els comentaris de tots els assistents van ser positius i la gent va quedar contenta amb la sortida. Les classes de gimnàstica van tornar a començar el setembre i de moment es duran a terme fins el mes de desembre, després ja es veurà. Van a càrrec de la Montse Camprubí. En aquests moments no hi ha cap xerrada en

perspectiva degut a la manca de subvencions. Estem esperant que el Consorci del Moianès ens comuniqui quan començarà el curset sobre la memòria.

Per últim us informem que s’està preparant la col·laboració amb la Marató de TV3 que serà el dia 13 de desembre. Com en altres ocasions, des del Casal es faran manualitats per vendre i tota la recaptació que es faci anirà destinada a la Marató.

Casal L’Espiga

Resum de les actuacions de la temporada d’estiu d’enguany

Enguany hem viscut un estiu en el qual el risc d’incendi ha estat força elevat, tot i que no extrem, sobretot durant els diversos episodis que hem tingut de forta calor i vents de sud i ponent.

Els voluntaris de l’ADF han hagut de participar en les tasques d’extinció de sis incendis cap dels quals, afortunadament, ha estat de grans dimensions. El resum d’actuacions portades a terme aquest estiu és el següent:

• 16/06/2009: incendi agrícola en terme d’Artés, vora la carretera B-431 sortint cap a Avinyó.

• 25/06/2009: diversos petits incendis als vorals de l’Eix Transversal, en terme d’Artés, provocats per una avaria mecànica d’un camió.

• 29/06/2009: incendi a Santpedor, sortint en direcció Callús i Sant Martí de Torruella. • 30/06/2009: incendi entre Sant Fruitós de Bages i Torroella de Baix, a l’entorn de

l’autopista Terrassa-Manresa. • 30/06/2009: incendi en terme de Calders, a la zona de l’Estrada, provocat per un

llamp. • 23/07/2009: incendi en terme de Calders, a la zona del Canadell, prop de la carretera

N-141c. En aquest incendi fou utilitzat el nou punt d’aigua que es va construir durant la primavera d’enguany a la zona de Serramalera.

Servei de vigilància amb l’Unimog

Aquesta temporada d’estiu, el servei de vigilància amb l’Unimog, ha estat activat en quatre ocasions des de l’Oficina Tècnica Municipal de Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona. Els dies en què s’han portat a terme les tasques de vigilància han estat els dies 2, 3 i 24 de juliol i el dia 19 d’agost. Jordi Gual

Des del Casal L’EspigaDes del Casal L’EspigaDes del Casal L’Espiga

Des de l’ADFDes de l’ADFDes de l’ADF

Page 10: Clot Novembre 2009

10

DADES DEL NOU CURS En aquest curs escolar 2009-2010

l’escola té un total de 70 alumnes matriculats i 5 mestres tutores. Comptem també amb 4 mestres especialistes itinerants de ZER que fan les àrees d’anglès, música, educació física i educació especial.

En aquesta gràfica podeu veure els diferents agrupaments d’alumnes per nivells

OBSERVACIÓ D’ASTRONOMIA El dilluns 26 d’octubre van venir a l’escola dos astrònoms de l’Agrupació Astronòmica

de Vic. Van fer una xerrada sobre astronomia als alumnes de Cicle Mitjà i Superior i van explicar moltes coses interessants sobre aquest tema que treballem a tota la ZER.

A partir de quarts de set del vespre, quan es va fer fosc, al pati de l’escola vam poder observar la lluna i el planeta Júpiter amb tres dels seus satèl·lits. A l’observació van venir-hi també molts pares, mares i familiars per tal d’aprofitar aquesta oportunitat de poder observar, amb uns bons telescopis, aquests astres. El cel estava serè i es va poder veure molt bé.

SORTIDA A L’AUDITORI DE BARCELONA El dimarts 27 d’octubre els alumnes de Cicle Mitjà vam anar a un concert a l’Auditori de Barcelona. El quintet de metall Spanish Brass Luur Metalls va interpretar diverses peces musicals. Per fer-les més entretingudes, mentre tocaven anaven movent-se per l’escenari i enmig del públi fent diferents coreografies. Ens va agradar molt. Després vam anar fins al Parc de la Ciutadella a dinar i jugar una estona amb els companys de les altres escoles de la ZER abans de tornar cap a casa.

CASTANYADA El divendres 30 d’octubre vam celebrar la

castanyada. Com cada any, durant el matí vam fer els panellets i també vam rebre la visita de la castanyera que va venir a convidar-nos a tots a la festa de la tarda.

A la tarda vam fer una gimcana amb proves preparades pels més grans de l’escola. Mentre la fèiem el Domiciano va torrar les castanyes. A partir de quarts de cinc de la tarda ens van acompanyar les famílies a menjar-nos tots plegats les castanyes, els panellets i els moniatos. L’AMPA va col·laborar amb l’organització i fent-se càrrec de les despeses de la festa. Escola L’Esqueix

Des de l’escola L’EsqueixDes de l’escola L’EsqueixDes de l’escola L’Esqueix

11

21

15

12 11

INFANTIL

CICLE INICIAL

CICLE MITJÀ

CINQUÈ

SISÈ

0

5

10

15

20

25

Page 11: Clot Novembre 2009

11

Edició d’un llibre amb fotografies antigues de Monistrol de Calders

Com ja es va avançar durant l’acte de celebració del 75è aniversari de Monistrol de Calders, s’està treballant en l’edició d’un nou llibre sobre el nostre poble. La idea és que el contingut del mateix sigui principalment fotogràfic, publicant una bona colla d’imatges antigues de les que hem anat recollint darrerament. La previsió és que estigui disponible durant el primer trimestre de l’any vinent.

Volem reiterar una vegada més, sobretot en motiu de l’edició d’aquest llibre, que tothom que disposi de fotografies antigues de Monistrol o de temes relacionats amb el poble, i cregui que poden ser d’interès per ser publicades en aquest treball, no dubti a fer-nos-ho saber. Insistim en el fet que el nostre desig és tan sols de poder-ne fer còpies per incorporar-les a l’arxiu i que, en cap cas, demanem la donació dels originals.

Publicació de fotografies al web de l’Arxiu d’Imatge

El passat octubre va fer un any que vàrem posar en marxa el web de l’Arxiu d’Imatge de Monistrol de Calders. Durant aquest any, s’han publicat vora una vintena de fotografies històriques per tal que en pugui gaudir tothom que ho desitgi i disposi d’un ordinador amb accés a internet.

És cert que no es tracta d’un gran nombre d’imatges, però també és veritat que la nostra intenció és facilitar-les amb un mínim d’informació adjunta (data –ni que sigui aproximada–, detalls interessants que s’hi poden observar, context, etc.) la qual cosa implica realitzar una certa feina de recerca abans de publicar-les. La intenció és continuar en aquesta mateixa línia, i anar oferint progressivament totes aquelles imatges sobre les quals no tinguem cap restricció per a la seva publicació.

Recordem a tots aquells que tinguin interès a accedir a aquest material publicat que l’adreça web d’accés és:

http://arxiuimatgemdc.wordpress.com

També recordem, que per a qualsevol comentari, suggeriment, informació, etc., que se’ns vulgui fer arribar es pot utilitzar la següent adreça de correu electrònic:

[email protected]

Francesc Berenguer Gustau Erill Jordi Gual

Des de l’Arxiu d’Imatge de MonistrolDes de l’Arxiu d’Imatge de MonistrolDes de l’Arxiu d’Imatge de Monistrol

Joan Arnabat

Administrador

C/. La Vinya, 22 08275 Monistrol de Calders Tel. 93 839 88 58 . Mòbil: 616 754 387

Page 12: Clot Novembre 2009

12

ACTUALITAT MONISTROLENCA

Plantilla temporada 2009-2010 De la plantilla de la temporada passada han plegat un total de 9 jugadors per diferents

motius i s’ha fitxat a 3 jugadors nous per afrontar amb garanties la tercera temporada consecutiva al grup I de Tercera Territorial. La plantilla actual està formada pels següents 17 jugadors (el número correspon al dorsal que porten a la samarreta):

1 Miquel Pérez “Miqui” 1a temporada (de Manresa; prové del Calders) 2 Òscar Marquina “Markin’s” 11a temporada 4 Jordi Masachs “Masachs” 1a temporada (de Cabrianes; prové del Calders) 6 Dani de Pedro “Dani” 1a temporada (de Manresa; prové de La Salle) 7 Gerard Ruiz “Gerard” 4a temporada 8 Germà Cabrera “Germà” 19a temporada 9 Àlex Padró “Padró” 3a temporada 10 Adam Padró “Adam” 4a temporada 11 Josep Baraldés “Pep” 2a temporada 14 Sebastià Jò “Tià” 3a temporada 16 Arnau Planas “Arnau” 2a temporada 17 Carles Moya “Carlitos” 9a temporada 19 Marc Escudé “Marc” 4a temporada 21 Alfons Vilatersana “Alfons” 3a temporada 22 Dídac Argelaguer “Dídac” 3a temporada 23 Lluís Ruiz “Lluís” 2a temporada 1 David Moya “Maki” 15a temporada Partits i resultats Una vegada disputada la quarta jornada de Lliga, la Monistrolenca ha aconseguit 4 punts.

Aquests són els partits i els resultats d’aquest inici de temporada: Monistrolenca - Vilada 2-1 Carlitos i Padró Sant Salvador de Cercs - Monistrolenca 1-1 Marc Monistrolenca – Balsareny 1-3 Marc Sant Feliu Sasserra B - Monistrolenca 7-2 Pep -2- Golejadors Quatre jugadors han marcat algun gol fins ara. Els golejadors verd-i-blancs en aquest inici

de lliga són: Pep i Marc 2 gols Padró i Carlitos 1 gol

EsportsEsportsEsports

Page 13: Clot Novembre 2009

13

Classificació

La Monistrolenca és el vuitè classificat del grup I amb 4 punts (6 gols a favor i 12 en contra). Encapçala la classificació el Berga B, el Puig-reig B i el Navàs amb 10 punts i la tanca l’Avinyó i el Vilada que encara no han aconseguit inaugurar les seves caselles de punts.

Text: Markin’s Foto: Carlitos

CANSALADERIA POLLERIA CARNISSERIA QUEVIURES

Especialitat en POLLASTRES A L’AST

Servei a domiciliServei a domiciliServei a domiciliServei a domicili

La Vinya, 20 – Tel. 93 839 91 03 MONISTROL DE CALDERS

Page 14: Clot Novembre 2009

14

És Monistrol l’únic poble de Catalunya lliure de màquines escurabutxaques?

Quants dies de vida li queden a aquesta oficina de Caixa Manresa?

A partir de quan començaven a comptar les 12 setmanes de termini d’execució d’aquesta obra?

Qui és el president de l’AE Monistrolenca? Per esbrinar-ho caldrà contractar un detectiu, com ha fet el Barça?

Page 15: Clot Novembre 2009

15

Fa unes jornades que va començar una nova temporada de futbol de la categoria de Tercera Territorial, que és on juga l’equip del nostre poble. Ens ha semblat interessant parlar amb l’entrenador de l’A.E. Monistrolenca, en David Moya, per tal que ens expliqui una mica com es presenta aquesta temporada 2009-10 i ens faci cinc cèntims de la seva tasca com a entrenador. - Quant fa que fas d’entrenador? - Fa dos anys, com que ho va deixar el Manel, ningú no s’hi volia posar. Tot i que jo era jugador, m'ho vaig plantejar i ara ja hi estic bé. De tota manera encara tinc la fitxa i quan falta gent també jugo. - Quines diferències hi ha entre fer d’entrenador i jugador? Què t’agrada més? - N'hi ha moltes. Com a jugador és completament diferent, tu surts al camp i fas la teva feina. En canvi com a entrenador de feines en tens moltes: portar tots els

jugadors, entrenar, preparar els partits... és un món completament diferent. Tothom ha de tenir clar que fora del camp tots podem ser molt bons amics, però a dins el camp i entrenant jo sóc l'entrenador i tots han de fer la seva feina. Crec que tots els jugadors em tenen força respecte, però potser caldria que es respectessin més entre ells.

De jugador m’ho passava molt bé i m'agradava molt, però com que aquest any tinc més experiència com a entrenador m'ho estic passant bé i també m'agrada força. El que està clar és que són dos mons completament diferents.

- Com veus l’equip aquesta temporada? - Som una plantilla de 17 jugadors inclòs jo, per tant considero que és una mica curta.

Sempre falta algun jugador, per exemple la setmana passada només vam anar 12 a jugar. El que seria ideal és una plantilla d' uns 22 jugadors. Per tant a l'equip actual hi faltaria una mica més de banqueta.

- Sabem que heu incorporat un preparador físic, quina és la seva tasca? Com ho

valores? - Sí, aquest any tenim l’Albert Prat de preparador físic i crec que ens està anant molt bé. Ell

s'encarrega del tema físic i durant la sessió dels dimarts fan uns tres quarts d'hora més o menys d’un treball intens. Durant aquesta sessió corren, fan exercicis i algun tipus de circuit marcat, que jo preparo després d'haver-ne parlat amb ell. Entrenem dos dies a la setmana, els dimarts treballem més l'aspecte físic i el divendres només fem activitats de toc de pilota. Hem pogut comprovar que amb el que portem de temporada tots els jugadors estan més ben preparats físicament. L'any passat amb mi, sovint es queixaven perquè corrien massa i trobaven qualsevol excusa per deixar de córrer.

En canvi, aquest any, sembla que a ell el creuen més i s'ho prenen tots més seriosament i amb més ganes.

- Quins objectius hi ha per aquesta temporada? - El meu objectiu és quedar dels cinc primers de la categoria. Crec que si tothom fa el que

ha de fer, ho podem aconseguir. Aquest any som 15 equips en el nostre grup. Penso que és important tenir un objectiu clar

Parlem amb...Parlem amb...Parlem amb...

Page 16: Clot Novembre 2009

16

- Quina és la feina de l’entrenador de la Monistrolenca? - Crec que és important portar les sessions preparades de casa, tot funciona més bé. El

dimarts, quan acaba l'Albert, ja tinc preparats uns circuits per fer amb la pilota. Pel que fa a la sessió dels divendres preparo jocs perquè s'ho passin més bé. A més no treballem gaire el tema físic els divendres perquè el dissabte juguem. El divendres també em preparo el partit del cap de setmana, tenint en compte els jugadors que tinc disponibles. A alguns dels jugadors ja els confirmo que jugaran de titulars i a d'altres no, de tota manera tot pot canviar depenent de com estiguin el dissabte.

- Se senten crítiques des de la banqueta? Afecten molt? - Algunes vegades sí, però he de fer oïdes sords. Penso que el qui critica s'hi hauria de

posar ell per veure que les coses no són tan senzilles. - Tu també ets membre de la Junta, com veus el futur del futbol a Monistrol? - No ho veig gaire bé, perquè tenim molts jugadors de fora, nou exactament, i aquest any ja

m'ha costat convèncer-los perquè es quedessin. Jo el futur el veig bastant negre, tot i l'èxit que hi ha hagut de quitxalla en el campus organitzat aquest estiu. Si mai ens quedem sense futbol serà per manca de jugadors no per manca de gent que ho vulgui tirar endavant. Caldrà veure què acaba fent tot el jovent que va pujant. Malgrat tot això, creiem que és important el nombre de socis que tenim, tot i que a les assembles no en vénen gaires.

- I pel que fa al tema Junta? - De moment estem sense president i fem entre tots les funcions. De tota manera som molt

pocs a la junta, ara mateix només som 5 i tenim moltes tasques a fer. Estaria bé poder tenir més col·laboradors per fer si cal petites coses com ara anar a buscar el butà, marcar el camp, anar a buscar el guix, etc. Aprofito l'ocasió per obrir les portes a qualsevol persona que ens vulgui ajudar, encara que no vulgui formar part de la junta.

Bé així acabàvem l’entrevista amb en David Moya. Li desitgem molta sort en la seva tasca i molt d’èxits a la Monistrolenca.

Alba Jornet/Jaume Musarra

Gemma Morell Puigmartí

veterinària

C/Lepant, 422 – 08025 Barcelona Tel. 93 450 17 58 – Tel. Urgències 696 47 47 55

Page 17: Clot Novembre 2009

17

• Ja ha començat la nova temporada futbolística al camp del Met. Una temporada que

sembla que pel que fa a nivell futbolístic s’ha millorat la qualitat dels jugadors de la temporada passada, ja es veurà al final, com anirà tot. Pel que fa als objectius que te l’entitat per aquesta temporada, es la d’acabar entre els 5 primers classificats. Una entitat del tot desestructurada, ja que sembla que, com sempre a Monistrol, la gent no es vol posar al capdavant de cap projecte i ni tan sols estar al darrera com a recolzament al grup. Enguany tan sols ens queden els jugadors, alguns socis i seguidors de tota la vida, que aquests si que no fallen mai i la quitxalla, que els veus tan en els entrenaments com abans, durant i al finalitzar els partits jugats a casa. El Camp del Met, ha deixat de ser el camp temut per molts equips, per ser un camp a on pots veure mes gent de l’equip contrari i que criden, animen i apreten a l’àrbitre, mes que no pas els de casa, sembla que els jugadors verd i blancs, sempre juguen en camp contrari. Això acompanyat de que l’entitat encara no te ni president i que l’assemblea de socis es va fer amb una participació de menys de 10 socis a l’assemblea, sembla del tot patètic i esperem, pel be del poble de Monistrol, que el jovent no es cansi d’aquest futbol, d’un camp de tres bandes, que prefereixin jugar en un camp de terra amb dimensions reduïdes, que no pas en un de gespa artificial amb tots els equipaments (molts dels pobles veïns ja tenen camp de gespa artificial) i mes encara, que els nens que pugen, veient aquestes mancances, vulguin posar-se la samarreta verd i blanca. Recordem que mes de la meitat dels actuals jugadors, no son ni de Monistrol. Esperem que aquest no sigui el final de l’AE Monistrolenca, ara que li quedem pocs anys pel seu centenari. Això tan sols depèn dels monistrolencs...

• Una de les iniciatives amb mes empenta dels últims anys a Monistrol i que malauradament ja no existeix, va ser el grup de ciclistes que formaven els anomenats “Pixapins”. Un munt de sortides, uns mallots molt llampants, unes trobades a Monistrol del tot impressionants i perfectament organitzades, amb molt de color i vida al poble. Ara un altra grup sembla que comença a fer sortides sota el nom dels “4 arreplegats” i que esperem que en un futur si tot va be, puguem veure una institució semblant al anterior. Felicitats.

• I tenim vàries notícies més relacionades amb el món del ciclisme local. Anem a pams:

1. El “monistrolenc” Roger

Argelaguer va guanyar la 21a edició de la prestigiosa Selènika de Navarcles disputada el passat 27 de setembre. Va trigar 4 hores 38 minuts per superar els durs 107 km del recorregut superant al segon classificat per 6 minuts. L’edició passada havia quedat tercer amb un temps de 4 hores i 45 minuts.

SafareigSafareigSafareig

Page 18: Clot Novembre 2009

18

2. El dia 4 d’octubre es va disputar a Sant Llorenç Savall la 12a Marxa d’Or i la 19a Trobada de Bicicletes de Muntanya. La Marxa d’Or constava de 66 km i part del recorregut passava per Monistrol. El David Ruiz i el Ramon Rovira varen ser els representants monistrolencs i amb uns temps de 4 hores 2 minuts i 4 hores 15 minuts, respectivament, varen quedar en la posició 49 i 69 sobre un total de 214 bicicletes inscrites. I a la Trobada de Bicicletes de Muntanya de 15 km varen participar dues ciclistes locals, la Gemma Colet i la Sussi Pascual demostrant que les noies monistrolenques també estan en plena forma.

3. I el mateix diumenge 4 d’octubre es disputà a Rocafort de Bages la 4a Rocaforttina amb la presència del grup ciclista de Monistrol, Els 4 Arreplegats. Els set “arreplegats” de la foto varen completar, amb més o menys dificultat, els 33 quilòmetres del circuit mitjà de la prova superant un desnivell acumulat en pujada aproximat de 880 metres. Explicar qui va arribar el primer i l’últim dels monistrolencs no estaria del tot bé encara que estiguem a la secció propícia de les xafarderies. Vosaltres mateixos els hi pregunteu algun dia quan els trobeu pel carrer.

Text: Germà i Òscar

Fotos: Algues i Internet

RESTAURANT

Tel. 93 839 90 25 MONISTROL DE CALDERS

Tel.: 93 820 80 96 Carretera de Vic, 74 Fax.: 93 839 91 58 08180 Moià Mòbils: 606 19 23 80 - 629 18 92 92

Page 19: Clot Novembre 2009

19

NOTÍCIES DE MANRESA

• La plaça del Carme de la ciutat té el senyal de prohibit aparcar-hi des de fa més d’un any, però és plena de vehicles des que van treure les jardineres que hi havien col·locat per evitar-hi l’estacionament.

• El moviment okupa va creixent a la ciutat i ja hi ha una dotzena de cases ocupades.

El nombre d’okupes ha anat augmentant i una de les causes s’atribueix a la crisi econòmica, ja que no totes les cases habitades són de gent pertanyent a aquest moviment. D’altra banda, alguns veïns de la ciutat estan farts dels okupes que hi ha a la zona on viuen. Tres d’aquestes cases són propietat municipal.

• La majoria d’experts consideren que no s’ha de mutilar la torre del segle XIV que es

va trobar davant del pàrquing Quatre Cantons, quan van començar les obres al carrer de la zona, sinó que s’hauria de desmuntar i exposar-la al públic.

• Al barri de la Sagrada Família de la ciutat van morir dos gossos enverinats ara fa uns

dies. L’Ajuntament ha demanat la col·laboració ciutadana per identificar les persones que van cometre aquests enverinaments.

NOTÍCIES DELS POBLES DE LA COMARCA

Sant Vicenç de Castellet renuncia a comprar un cèntric edifici a causa de la crisi L’equip de govern de Sant Vicenç tenia una partida pressupostària destinada a la compra

d’un edifici cèntric de la població i ja n’havia pactat el preu amb el propietari. Ara bé, en un dels darrers plens es va decidir renunciar a aquesta adquisició i destinar aquests diners a impulsar els serveis socials.

Navàs ofereix un cèntric solar al Departament d’Educació L’Ajuntament de Navàs ha posat a disposició del Departament d’Educació un cèntric solar

situat davant l’estació d’autobusos per tal d’ubicar-hi diferents mòduls prefabricats destinats al futur institut d’ensenyament secundari de la població.

L’alcalde de Moià admet que va fer adjudicacions sense justificar-ho degudament L’alcalde de Moià, Josep Montràs, ha admès darrerament en un ple de l’Ajuntament que hi

ha hagut adjudicacions de projectes i obres que es van fer sense justificar com calia. És per aquest motiu que l’oposició reclama que s’anul·lin els contractes a càrrec de la societat municipal MoiàFutur.

La comarcaLa comarcaLa comarca

Page 20: Clot Novembre 2009

20

Artés celebra una nova edició de la Festa de la Verema El passat mes d’octubre es va celebrar a Artés la 14a Festa de la Verema, amb un progra-

ma ple de novetats. D’entre aquestes hi havia un taller didàctic sobre el vi del Bages i un taller artesanal del most. D’altra banda, hi hagué diferents activitats al carrer, venda de productes arte-sanals, sardanes, visites a les caves, tast de vins...

S’editen dos receptaris enfocats a millorar la salut dels diabètics Ferran Adrià, Joan Roca i Nando Jubany van oferir un taller a Món Sant Benet, a Sant be-

net de Bages, per presentar dos receptaris dissenyats especialment per als diabètics, però també per a tota la família. La intenció del projecte és potenciar la investigació en el camp de la diabetis i fer pedagogia sobre els hàbits alimentaris.

M. Teresa Puig

C/Mossèn Pere Bertran, 12 08180 – Moià

Tel: 93 830 07 70 - 667 32 14 65 email: [email protected]

CORREDURIA D’ASSEGURANCES

PUJOL

Angel Guimera, 56-58. bxos Tel. 93 877 20 64 Fax. 93 877 36 91

[email protected]

Manresa

Gran, 62 Tel/fax. 93 833 20 64

Sant Vicenç de Castellet

Page 21: Clot Novembre 2009

21

SETEMBRE: Sol: 19dies OCTUBRE: Sol: 21 dies Núvol: 8 dies Núvol: 7 dies

Pluja: 3 dies Pluja: 3 dies

Precipitacions: 78,5 l/m2 71 l/m2

Comentari: Podem dir que durant aquest any ens estem trobant un temps de tota mena. Hem passat un estiu amb poca calor i molts núvols; també vam patir una petita pedregada, però en el nostre poble no va fer gaire mal. També ha anat plovent bastant i han caigut una bona colla de litres cada mes. A la tardor ens hem trobat un bon sol que s’agraeix. Hem pogut gaudir d’una collita d’hortalissa força bona i en aquests moments s’estan trobant molts bolets, i les darreres pluges encara els faran créixer més. Què més podem demanar? Bé, en el proper número podrem saber els litres que s’han recollit durant tot l’any.

Eduard Comasòlivas

CARPACCIO DE LLENEGUES Ingredients: 250 g de llenegues, una culleradeta de mostassa, 4 cullerades de vermut sec, cibulet,

llimona, pebre i sal. Preparació: Es tallen les llenegues en làmines molt fines i es col·loquen en una plata una mica fonda.

Es neteja i es pica ben fi el cibulet. En un recipient a part es barreja la mostassa, el vermut, el cibulet, el suc de llimona, el pebre i la sal. Quan la barreja està ben lligada es posa damunt les llenegues i es deixa macerar.

Aquest plat es serveix fred. Bon profit! Isa Orellana

El tempsEl tempsEl temps

La cuinaLa cuinaLa cuina

Page 22: Clot Novembre 2009

22

El cellerEl cellerEl celler

BOTIGUES DE VINS DEL BAGES (II)

EL PETIT CELLER Passeig Pere III, 18 08242 Manresa Telèfon: 93 872 19 07 www.petitceller.com

Aquesta botiga està situada al bell mig de la zona comercial de Manresa. El Sr. Christian Carné que prové del món de la restauració i que és el seu responsable, ens ofereix la informació que us brindem tot seguit:

L’establiment va ésser fundat a Moià fa uns 12 anys, després es va traslladar a Sant

Fruitós de Bages i, finalment, l’any passat va obrir en el seu emplaçament actual. Apart d’una extraordinària selecció de vins (aproximadament 3.000 referències), d’altres

begudes espirituoses i no espirituoses i dels seus accessoris, que seria la base del negoci, la botiga ofereix també complementàriament una àmplia gamma de menjars d’alta qualitat (conserves, formatges, pastes pernils, etc.) tot el que es pot englobar dintre del que coneixem per delicatessen, que tant es poden comprar per emportar-se a casa, com degustar en el propi establiment, a preu de botiga i no de restaurant, acompanyats de vins o caves servits tant en botella sencera com a copes. Per aquesta raó disposa d’unes quantes taules per poder seure.

A més d’aquesta venda de caràcter presencial també disposen del canal de vendes per

internet que, de moment, suposa aproximadament un 10% de la seva facturació. El canal d’internet és tanmateix important com a proveïdor d’informació sobre la botiga i els seus productes i activitats.

Una activitat que té força èxit, son els cursos de tast i de maridatge que organitzen

periòdicament a la botiga, on disposen d’unes instal·lacions molt ben equipades, i que són seguits per força públic.

L’actual context de crisi econòmica ha tingut una influència evident en el volum i en la

tipologia del vi que es ven. Actualment la majoria de botelles de vi que es venen són les de 10 a 15 €, mentre que abans no es mirava tan prim amb el preu. El client el que cerca i el que troba a la botiga és el vi amb la millor relació qualitat / preu. Referent als delicatessen, en ser productes de preu relativament elevat, ha baixat el seu volum de venda.

Segons la vostra experiència com penseu que evolucionarà la venda de vi a mig

termini? La venda per internet continuarà creixent de mica en mica, sempre que s’hi doni informació

exhaustiva i actualitzada del producte, cosa que requereix una gran dedicació en temps i en

Page 23: Clot Novembre 2009

23

esforç en el que és la gestió del web per part de la botiga. Tanmateix, la persona afeccionada al vi de qualitat, acostuma a comprar en botigues especialitzades de confiança que poden aconsellar la millor opció, tenint en compte gustos, maridatge característiques organolèptiques, pressupost, etc. Amb el temps la comunicació i intercanvi d’idees entre el client i el venedor permet que el client arribi a optimitzar la seva compra.

Penseu que sorgiran innovacions importants en el món del vi a mig termini? S’ha intentat introduir la llauna, cosa que no ha tingut èxit. El que sí que tindrà èxit, per una

qüestió econòmica són els taps de rosca per als vins joves de l’any que no s’han de guardar (no necessiten criança reductiva). Això ja fa temps que funciona a Austràlia i als Estats Units, on són menys romàntics que nosaltres. En els darrers anys els vins han evolucionat molt i el consumidor s’ha tornat molt més exigent i amant de la diversitat. Finalment, demanem al Sr. Carné una recomanació d’un vi dins de cada una de les categories següents:

Vi del Pla de Bages fins a 10 €: Abadal criança cabernet + merlot. Negre Vi del Pla de Bages de 10 fins a 30 €: Solergibert Matacans. Negre Vi del Pla de Bages de més de 30 €: Arnau Oller. Oller del Mas. Negre Vi català (excepte Pla de Bages) fins a 10 €: Emendis Trio (macabeu, chardonnay, muscat). Penedès. Blanc Vi català (excepte Pla de Bages) de 10 fins a 30 €: Albet i Noya. La Milana. Penedès. Negre Vi català (excepte Pla de Bages) de més de 30 € Clos Fontà. Mas d’en Gil, Priorat. Negre Vi no català fins a 10 €: Baigorri maceració carbònica. Rioja. Negre Vi no català de 10 fins a 30 €: Cillar de Silos criança. Ribera del Duero. Negre Vi no català de més de 30 € Clio (70% monastrell). Jumilla. Negre

Que tingueu bon celler !!

Pedru/Jan

Page 24: Clot Novembre 2009

24

CiènciesCiènciesCiències

CURIOSITATS DEL FUTBOL (VI). BARCELONA SPORTING CLUB El Barcelona Sporting Club és el club de futbol més important de l’Equador, l’únic que sempre ha competit a la primera divisió de la lliga equatoriana des de la seva primera edició el 1957. Es tracta d’un club polisportiu ja que apart del futbol compta amb seccions de bàsquet, bitlles, boxa, natació, voleibol, beisbol, futbol sala, atletisme i tenis. L’equip rival local és el Club Sport Emelec, que té en el seu palmarès 10 lligues equatorianes.

El Barcelona fou fundat l’any 1925 a la ciutat de Guayaquil per un grup de joves del barrio del Astillero, que a casa del català Eutimi Pérez -que va ser el seu primer entrenador- van decidir fundar un club esportiu amb l’equatorià Carlos García Ríos com a primer president i els catalans Onofre Castells com a primer president honorari i Valentí Sala Piqué com a primer vicepresident honorari. Va ser justament en agraïment al suport brindat per la comunitat catalana a Guayaquil i com a homenatge a la ciutat d'Eutimi Pérez i d’Onofre Castells, que se'l va anomenar Barcelona.

L’uniforme actual de l’equip és camisa groga amb vores vermelles i pantaló i mitges negres,

mentre que el seu escut, tal com es pot veure més amunt, és molt semblant al del Barça. Precisament ara hi ha una certa polèmica perquè una part dels afeccionats volen canviar-lo.

El seu estadi actual és el Monumental del Salado, després rebatejat com a Monumental

Isidro Romero Carbó, en honor al principal artífex de la seva construcció realitzada entre 1986 i 1994. Actualment, per motius econòmics, porta el nom comercial d’Estadio Monumental Banco Pichincha. La seva capacitat és d’uns 95.000 espectadors i com a competicions internacionals més importants s’hi han celebrat les finals de la Copa Libertadores 1990 i 1998, de la Copa Amèrica 1993 i del Campionat del món de futbol sub 17 de 1995.

Els títols més importants aconseguits pel Barcelona han estat 13 lligues d’Equador, tot i

que la darrera va ser l’any 1997, i dos subcampionats de la Copa Libertadores, la qual com és sabut, es juga a doble partit d’anada i tornada, el 1990 i el 1998:

A l’edició del 1990 contra el Club Olimpia d’Asunción (Paraguai), el Barcelona va perdre per

2 a 0 a Asunción i va empatar 1 a 1 a Guayaquil. L’Olimpia tenia un excel·lent equip en el qual destacava la figura del paraguaià Raúl Amarilla, que havia estat jugador del Barça entre el 1985 i el 1988. El seu entrenador era l’uruguaià Luís Cubilla, que també havia estat jugador del Barça entre el 1962 i el 1964.

A l’edició del 1998 contra el CR Vasco da Gama de Rio de Janeiro (Brasil), que

precisament celebrava el seu centenari, el Barcelona va perdre els dos partits, per 2 a 0 a Rio de Janeiro i per 2 a 1 a Guayaquil. El Vasco Da Gama tenia aleshores com a jugador més destacat Juninho Pernambucano, que l’any 2001 va fitxar per l’Olympique de Lió amb el qual va guanyar set lligues franceses consecutives. Aquesta es l’única Copa Libertadores que el Vasco da Gama té en el seu palmarès.

D’entre els entrenadors que ha tingut el Barcelona podem destacar: Roque Gastón

Maspoli, un dels porters llegendaris del futbol mundial i integrant de la selecció d’Uruguai que va guanyar el títol mundial el 1950 a Maracaná, amb el qual l’equip va guanyar el títol de la lliga equatoriana el 1987, i en un sentit ben diferent, el nostre vell conegut Benito Floro que va fitxar a principis del 2009 i a qui van fer fora al cap de 17 partits, en el transcurs dels quals l’equip només va ser capaç d’aconseguir 20 punts que van situar-lo a la penúltima posició del campionat i, per tant, a punt de baixar a segona divisió per primera vegada.

Jan

Page 25: Clot Novembre 2009

25

SENTÈNCIES LLATINES (I)

Després de la llarguíssima sèrie dedicada a les paraules i locucions llatines - el primer lliurament va aparèixer a l’edició d’El Clot de Març del 2005 - n’encetarem una de més curta dedicada a les sentències llatines més significatives. Aquestes sentències d’origen tan antic, si us hi fixeu, conserven curiosament de forma plena la seva vigència.

Accipitri columbas credere. “Confiar els coloms a un esparver”. Aquesta dita és una més,

dintre de les que exposen un exemple d’acció imprudent, temerària o insensata. Alea iacta est. “El dau (la sort) està tirat”. De fet, l’ordre real d’aquesta frase de Cèsar,

quan es disposava a creuar el riu Rubicó, fet que suposava iniciar la guerra civil contra Pompeu, és Iacta alea est, encara que s’ha difós més de la manera com l’hem entrat aquí. S’utilitza com a expressió del moment de prendre una decisió de la qual hom no podrà desdir-se’n.

Aliena nobis, nostra plus aliis placent. “A nosaltres ens plauen més les coses alienes, i

als altres les nostres”. Sentència de Pubili Siros que fa palesa la inconformitat envejosa de l’ésser humà.

Alium silere quod voles, primus sile. “El que vulguis que un altre calli, calla-ho tu primer”.

Paraules de la protagonista de la tragèdia de Sèneca, Fedra, que recomana no refiar-se dels altres a l’hora de guardar un secret.

Altissima flumina minimo sono labuntur. “Els rius molt profunds llisquen amb molt poc

soroll”. Metàfora emprada per Quint Curci a Història d’Alexandre, amb la qual il·lustra molt bé que les grans empreses no tenen per què comportar uns grans escarafalls.

Amantes amentes. “Els amants són bojos”. Joc de paraules que apareix ja en els autors

dramàtics de l’època arcaica com Plaute o Terenci, el qual expressa però una realitat. Amantium irae amoris integratio est. ”Les baralles dels amants són renovació de l’amor”.

Sentència de Terenci. Amico amicus. “Amic de l’amic”. Dita que figura en diverses obres antigues, entre les

quals El Satiricó de Petroni, la qual posa en evidència la reciprocitat de l’amistat. Amicum an nomen habeas aperit calamitas. “La desgràcia posa de manifest si tens un

amic de veritat o només de nom”. Sentència de Publili Siros sobre l’amistat vertadera. Amicus certus in re incerta cernitur. “En una situació difícil és quan es veu un amic de

debò”. Aquesta sentència, que apareix a la tragèdia d’Eurípides Hècuba, ha esdevingut un dels principis universals de l’amistat fidel.

Amicus Plato, sed magis amica veritas. “Plató és amic meu, però encara ho és més la

veritat”. Traducció llatina d’una frase atribuïda a Aristòtil, que s’utilitza com a afirmació de la veritat en la seva qualitat de bé suprem.

Jan

Que diu que...Que diu que...Que diu que...

Page 26: Clot Novembre 2009

26

EL PINTOR PUIGMARTÍ, NASCUT A MONISTROL DE CALDERS

El passat mes de Setembre vàrem

anar a un casament a Sitges, i com que era al capvespre ens hi quedarem a dormir. La sorpresa va ser que a l’hotel on ens vam allotjar hi viu un pintor que és fill de Monistrol; hi va néixer l'any 1932 i es diu JOSEP PUIGMARTÍ. Aquest pintor ja va sortir en un programa de TV3 com a personatge peculiar, i us podem assegurar que ho és, per exemple, el dia que el vàrem veure anava vestit de blanc de dalt a baix, un barret texà blanc també, i unes ulleres de sol molt grans. Tot i això, és famós dins el món de la pintura abstracta.

Pinzellada del seu extens currículum Féu la seva 1ª exposició juntament amb el seu pare a Castellterçol al 1944 i el 1945 durant

la Festa Major. Al 1956 començà a exposar a Barcelona i també féu viatges a Suècia on va residir vàries

temporades a Goteborg, lloc on hi va fer diverses exposicions. Després, ja mes seguit, va fer exposicions a Copenhaguen, Madrid, Girona, Paris, Ginebra, Brussel·les, Nova York, va anar al Japó (Osaka, Tokio, Matsu,...) Mònaco, Cannes…

Al 57 realitzà un aparador sobre la pastilla Biodramina a la farmàcia Rauric a Barcelona. Obtingué el primer premi dels farmacèutics.

Al 81 realitzà la litografia “Central Park” signada amb el pseudònim de Martí de 225 exemplars per a L´Original Print Collectors Groups de Nova York.

A partir del 89 s´instal·là a Sitges, Al 95 va fer el cartell de la 50ª Vuelta a Espanya. Entre el 96 i el 97 decorà dues habitacions del hotel Estela Barcelona de Sitges on

resideix, anomenat també hotel de l’art. La seva etapa més productiva va ser del 2005 al 2008, i les exposicions són a ciutats més

properes, com per exemple, a l´aeroport del Prat. Aquest any 2009 entre d’altres exposarà a la T1 de l´aeroport de Barajas o la Galeria Art

Set d`Andorra. Va ser tota una sorpresa conèixer un artista nascut a Monistrol, concretament a Ca

l’Aiguader, i que nosaltres no sabíem ni que existís. Recomanem que si voleu anar a passar uns dies a Sitges, aneu a l’Hotel Estela Barcelona,

ja que val la pena la seva decoració, on tot és art, i si pot ser, demaneu que us deixin dormir a les habitacions decorades per ell. També, si aneu a Andorra no dubteu en anar a visitar la seva exposició a la sala Art al Set, Parc de la Mola,7 Escaldes Engordany (fins al dia 14 de novembre de 2009)

Pere Jò i Mercè Vilalta

CartesCartesCartes

Page 27: Clot Novembre 2009

27

Als bons amics i amigues de Monistrol de Calders

El matí del 27 de setembre rebo una trucada pel mòbil i em diuen: “Oi que avui fas una festa?”. Només se’m va acudir respondre-li: “NO FAIG cap festa. FEM una festa”. I és que tenia molt clar que, si bé la festa la convocava jo, en motiu d’arribar als 40 anys de la meva ordenació de capellà, a l’hora de la veritat, la festa la faríem tots els qui volguessin unir-s’hi. Els 40 Anys seria una excusa per celebrar la joia d’haver-nos conegut durant aquest període, d’haver fet un tram de camí junts, d’haver-nos ajudat mútuament a avançar en aquest camí de la vida.

És per això que la tarda d’aquell dia va ser tan bonica. Perquè tots ens hi sentíem bé trobant-nos aplegats i compartit la nostra joia. Felicitem-nos, doncs, per l’encert de la festa i deixeu que feliciti tots els que hi veu participar.

En sortir de l’església fou per a mi (i suposo que per a molta altra gent) una sorpresa en veure que els gegants de Monistrol també havien vingut a la festa. I van ser un element més de joia per a tothom.

Vaig veure que en Lupus, a més de la gerra de cervesa, ara portava a l’altra mà una destral. A mida que la gent s’anava adonant que en Lupus era la meva estampa (o al revés, jo la seva,vés a saber), em demanaven el significat, tant de la gerra com de la destral. De la gerra, ja sabia què respondre, perquè se’n va parlar el dia del bateig. De la destral, però, què se n’havia de dir? Alguns, pel que deien, no sé quines segones intencions hi veien. A mi, en canvi, em va semblar que de seguida hi trobava el per què de la destral. En temps d’en Lupus no hi havia electricitat ni gasoil. L’únic mitjà que tenien els monestir per escalfar-se a l’hivern era la llar de foc i una estufa. Per això, el nostre amic, quan sortia a veure si hi hauria bona collita de civada per fer cervesa, o quan anava a buscar herbes per adobar-la, s’emportava sempre la destral per tornar al monestir amb un feix de llenya. Així, sense adonar-se’n, quan arribava l’hivern podien fer foc. És en aquestes sortides quan conegué la trementinaire Rabassola i es feren bons amics.

Si d’altres hi volen donar una interpretació diferent, són ben lliures de fer-ho. Jo, però, crec que aquesta és la més encertada i correcta. Oi que si?

Durant la meva vida, Déu n’hi do els papers de l’auca que he anat fent! D’estudiant seminarista, d’infermer, de professor de moltes coses (religió, català,

mecanografia, fins i tot informàtica), de pintor de brotxa gorda, de capellà (capellà de missa, casaments i enterraments; però també capellà d’estar enmig de la gent i ajudar a trobar el sentit de la vida), de mig ermità, de pelegrí... i segurament d’altres coses que ja no recordo.

Quan els joves del Teixit d’Inquietuds em van demanar si volia fer de gegant, vaig pensar: “mira, un paper de l’auca que encara em faltava”. Més d’un cop he “fet els gegants”, el ridícul; però fer de gegant era la primera oportunitat, i vaig acceptar-ho content i amb il.lusió. Em van dir que representaria un antic monjo, per allò que se suposa que aquí hi havia hagut un petit monestir, ja que el nom de Monistrol així ho indica. I, amb els gegants, passa una mica com amb els sants de l’església, que cadascú porta els seus atributs (una palma, un porquet, unes graelles, una roda de molí, una safata amb els ulls...). I, ves per on, el Lupus porta una gerra de cervesa i una destral. Deixeu-me somniar que quan Déu m’hagi acollit a la glòria, algun cerveser, un bon dia es posarà a resar i potser dirà: Bon Pere, patró nostre, fes que no ens manqui civada per fer cervesa; i que tampoc no ens manquin clients que en beguin. O bé, un llenyataire farà la seva pregària dient: Bon Pere, que tot treballant amb la destral, no m’hi faci mal, i tampoc no en faci a ningú.

Que així sigui (ai! fins i tot aquí m’ha de sortir el paper de capellà). Gràcies per la vostra amistat.

En la recapta que vàrem fer a favor de la “Fundació Arrels”, es recolliren 5.132,30 euros (l’equivalent a 854.202 pessetes de les d’abans), quantitat que ja els hem fet arribar. En nom de la Fundació, moltes gràcies a tots els qui hi participàreu. Pere Fradera

Page 28: Clot Novembre 2009

28

MÉS ENLLÀ DE LES PARAULES

• És preferible morir abans que arrossegar ociosament una vellesa insípida: treballar és

viure. • Durant anys, els polítics han promès la lluna, jo sóc el primer capaç de lliurar-la. • La cocaïna no crea addicció, saps? Ho sé perquè he estat prenent-ne durant molts

anys. • No és menester art on n’hi ha prou amb la natura. • Madurar és trobar el nostre lloc en el món. • La fam panseix tant l’ànima com el rostre. • Si Boticelli visqués avui, treballaria per a Vogue.

Eduard Comasòlivas

Calaix de sastreCalaix de sastreCalaix de sastre

LA FAGEDA Banderes, banderes altes. Les arbredes flamejants, gonfanons de la muntanya. Cabelleres d’or ponent, torrentada esvalotada. Sota l’auri devessall apunten llances morades. La fageda, riu brogent, mor en el riu de la tarda. Banderes, banderes altes.

LA MORT CORRE... La mort corre per la tralla d’un llamp esquinçant núvols i, fugissera, m’oblida. El tro escup renecs. Ràfegues de vent em duen records de jovenesa. Vetllo nits senceres presonera de les meves penes. Qui amansirà el meu sofriment? Quines pregàries he de fer als Déus, que ja no m’escolten? No he divulgat els seus misteris i he callat silenciosa, els seus pecats. El teu silenci vell i noble s’endugué rumors i llegendes de la terra al mar. Tu em fas recordar la vida. Amb cavalcades de passió foragitaré la basarda.

Recull Eduard Comasòlivas

Page 29: Clot Novembre 2009

29

L’ORENETA MISSATGERA Diligent L’ORENETA puja al cim de MONTSERRAT per portar a la MORENETA les noves del PRINCIPAT. Puja tota enjogassada, fent voltes a tort i a dret, no fos cas que a sa mirada, al ser tan gran l’esplanada li quedés algun indret. L’aire mou la ploma fina que recobreix el seu pit mentre ella, per rutina com si fos una joguina va caçant algun mosquit. I es posa tota contenta quan ja veu el MONESTIR, i fa una refiladeta la més fina i boniqueta tot dient: JA SÓC AQUÍ. I endinsant-se en la penombra, L’AMBAIXADORA GENTIL. s’ajunta amb la VERGE BRUNA allà dintre del CAMBRIL. CONTEM, CONTEM ORENETA, EXPLIQUEM ELS TEUS AFANYS, I DIGA’M AMB TOTA FRANQUESA: M’ESTIMEN ELS CATALANS. El que he vist, oh VERGE BRUNA us en vull donar raó, he corregut CATALUNYA des de l’EBRE AL CANIGÓ, i he vist en les serralades i al cim dels turons més alts, vostres ERMITES penjades com si fossin aguantades per les mans ANGELICALS. I he vist el poble com puja per viaranys retorçuts, aguantant el vent i pluja per demanar vostra ajuda quan es veuen ben perduts. I he vist en la terra plana, tota blanca com la neu vostra capella galana que la terra catalana venera per tot arreu. I he vist com sense recança, els joves petits i grans amb el cor ple d’esperança us festegen amb sa dansa enllaçant-se cors i mans.

A LA LOURDES I EN JORDI Una joia encisadora avui, brolla dins el cor atraient i encantadora com llampecs de plata i or. Ha arribat aquest gran dia on l’amor és evident, unireu goig i alegria amb un SÍ ben consistent. Un enllaç fet amb fermesa amb lligams de convicció, i una vida compromesa en l’afecte i comprensió. Aliança d’optimisme, ideal del nou casat, i un acord de servilisme pel futur que us heu traçat. Camineu en la harmonia amb respecte i devoció, per fer front la melangia quan arribi la aflicció. Treballeu amb valentia millorant cada matí, per molts anys, aneu fent via fiançant un bon destí.

Rosa Rovira Sancho

Aquestes són, oh SENYORA les noves que he aconseguit, el poble us té per PATRONA i el que està lluny us enyora amb llàgrimes i sospirs. Ja ho veieu VERGE MORENA, així són els CATALANS, des del cim d’aquesta serra, beneïu, aquesta TERRA, QUE US ESTIMA COM ABANS. Pere Sala

Page 30: Clot Novembre 2009

30

HOMILIA 40 ANYS DE CAPELLÀ DE MN. PERE FRADERA

A continuació transcrivim la part que fa referència a Monistrol del text que en Pere Fradera va llegir durant l’homilia en la festa del seu homenatge.

“...El començament de la manca de capellans féu que, des del bisbat, m’anessin

pressionant una i altra vegada per canviar de lloc i anar a una parròquia més gran. Jo m’hi resistia. Al final, però, una reflexió mentre feia vacances a Assís, em va fer prendre la decisió de cremar el cistell. El resultat fou encetar l’etapa de Monistrol de Calders. Del cim al clot. Del món de pagès al món de la indústria i l’estiueig. Em costà d’aclimatar-m’hi. Sort de l’amistat que anà sorgint entorn de la catequesi, l’escola, les classes de català i de mecanografia, les visites als malalts, el programa de ràdio, les tasques que amb el jovent del Centre Parroquial promoguérem (el teatre i altres activitats, la revista, la ruta Monistrol-Montserrat a peu, la caminada popular, el quinto, les havaneres...). Valoro les persones que formaren el consell parroquial i m’ajudaren a prendre determinacions. M’hi vaig sentir estimat i valorat. Però una mena de sensació de soledat em feia mal i m’anava corsecant. Ressalto també d’aquesta època: la decrepitud i mort de la mare i l’estada a Ruanda durant un mes i mig...”

UN PETIT APUNT D’HISTÒRIA

Enguany haurà fet 75 anys de la constitució de Monistrol de Calders com a municipi autònom, independent de Calders. És ben cert que la data més representativa de tot el procés de segregació és el 5 de juliol del 1934, moment en què fou signada, per part de l’aleshores President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys i Jover, la llei que disposava la separació dels dos pobles en municipis independents.

Tot i això, no deixa de ser menys cert que també hi ha d’altres fets rellevants que es produïren en un espai de temps força immediat, abans i després de la segregació. Un d’aquests és el primer Ple Municipal celebrat el dia 8 de novembre del 1934 pel recentment constituït Ajuntament de Monistrol de Calders l’acta del qual, transcrita literalment, diu així:

En el pueblo de San Felio de Monistrol a ocho de Noviembre de mil novecientos treinticuatro siendo la hora de las seis de la tarde, reunidos los señores Don Dionisio Puigmartí Jó, Don Matías Saladich Catot y Don José Mª Sallas Ponsa en la casa destinada a Casa Consistorial de este pueblo, al objeto de constituir la Comisión Gestora designada por el Iltre Sr. Comandante Militar de la zona para el régimen de la Administración municipal de la localidad, acuerdan por unanimidad aceptar los cargos de Presidente y Vocales recaídos respectivamente en Don Dionisio Puigmartí Jó Presidente, Don Matías Saladich Catot y Don José Mª Sallas Ponsa vocales. Dándose, por tanto, por posesionados de dichos cargos, acuerdan:

1º A fin de cumplimentar lo prevenido [en] el Art. 14 de la Ley Municipal la Comisión Gestora acuerda por unanimidad dar el nombre de San Felio de Monistrol, al nuevo Municipio segregado de Calders, antes término parroquial de Monistrol de Calders según consta en el expediente de separación.

2º Designar el local destinado para la Corporación con carácter provisional, el piso segundo de la casa número 24 de la calle de la Viña de propiedad de Don Jaime Gamisans Prat cuyo propietario tiene aceptado tal arrendamiento al precio de ciento cincuenta pesetas cada año.

Page 31: Clot Novembre 2009

31

3º El Sr. Presidente propone que siendo de urgencia el nombramiento de un secretario municipal con caracter de interino, manifiesta que dicho cargo puede desempeñarlo Don Juan Catot Coma por reunir dicho Sr. abtitudes al parecer suficientes para dicha misión acordándose por unanimidad el nombramiento de dicho Sr. Catot con el sueldo de dos mil pesetas anuales quien hallándose presente acepta el cargo, posesionándose del mismo en este acto.

4º Cumpliendo lo dispuesto en la vigente Ley Municipal la Comisión Gestora, acuerda señalar para la celebración de las sesiones el primer y tercer jueves de cada mes á la hora de las siete de la tarde de 1ª convocatoria y para las de 2ª á las cuarentaocho horas siguientes á la misma hora.

5º Remitir al Gobierno de la Generalidad y al dicho Iltre Sr. Comandante Militar testimonio autorizado de la presente acta para su conocimiento y demas efectos oportunos.

Y no siendo otros los asuntos a tratar el Sr. Presidente dió por terminada la sesión extendiéndose esta acta que se firma por los señores presentes de que certifico.

Llibre d’Actes número 1 de l’Ajuntament de Monistrol de Calders Arxiu Municipal de Monistrol de Calders

Respecte la ubicació de la casa consistorial en el número 24 del carrer de la Vinya cal dir que l’any 1950 es féu una revisió de la numeració dels edificis dels carrers i és, segurament per això, que no coincideix amb la numeració actual d’aquest carrer. L’acta és signada per les mateixes quatre persones que apareixen esmentades en el text, és a dir, per Dionís Puigmartí, Maties Saladic, Josep Sallas i Joan Catot com a secretari. El segell municipal que hi trobem és el que té com a imatge central la figura de Sant Feliu.

Jordi Gual

BELLESA

Avg. Pere Tarrés, 6 Tel. 93 839 92 59

MONISTROL DE CALDERS

Page 32: Clot Novembre 2009

32

CARTES DE “EL SALVADOR” (CAPÍTOL XXXIV)

Ja fa mesos us vaig plantejar un joc de sopa de lletres. Avui li toca el torn a un encreuat. Potser un pèl més difícil ja que aquest encreuat conté definicions i paraules utilitzades en el lèxic salvadoreny.

Que tingueu sort i no mireu la resposta abans d’hora. Podeu utilitzar recursos com el Google per intentar descobrir de quina paraula es tracta.

Carles Fernàndez

Page 33: Clot Novembre 2009

33

Els encantsEls encantsEls encants

VENC Moble per TV i equip de música. De disseny

i giratori, amb vidre i alumini, molt modern. Telèfon.93 839 91 39

Anuncis gratuïts. Per posar un anunci en aquesta secció truqueu al telèfon 938399173 o envieu un correu a la nostra adreça electrònica [email protected]

ES REGALA una taula de dibuix Telèfon: 699 64 21 30 Òscar

TERRENY de 1.260 m2 per VENDRE o LLOGAR

a la zona industrial de Monistrol de Calders.

Tel.: 606 345 457

DONEM:

Gossos en adopció, esterilitzats, vacunats, amb microxip, desparasitats i amb la

prova de la leishmaniosi. PREU: 100 €.

Nucli zoològic: B-2500710 Tel. 93 820 92 01 665 63 88 00

VENC una baca -model Bermude 310, d´uns 200 l. de capacitat- per a Seat Córdoba o similars, incloent-hi

les dues barres per al sostre per a muntar-les i tots

els anclatges corresponents. Estat correcte. Hi caben

cotxets de nen, guitarres... 120 Euros, negociables.

Raó:David Mòbil 690 09 15 47

ES LLOGA garatge i local

Tel. 93 839 90 05

ES VENEN dos pneumàtics de contacte amb molt pocs quilòmetres.

Referència: 175/70 R-13

Preu: 25 € cada un

Telèfon 646 85 77 17

ES VENEN nous del país.

Tel. 93 839 90 70

Page 34: Clot Novembre 2009

34

SUDOKU

Ompliu les caselles buides de la següent quadrícula de 9x9 quadrats, amb xifres de l’1 al 9.

No s’ha de repetir cap número en una mateixa fila –horitzontal o vertical– ni en cap subquadrícula de 3x3.

Solució:

PassatempsPassatempsPassatemps

Page 35: Clot Novembre 2009

35

Solució: El temps passa del número anterior

1– Alfons Masó 2– Feliu Catot 3– Joan Jamilà 4– Josep Pla 5– Josep Ponsa 6– Josep Saladich 7– Valentí Prat 8– Joaquim Prat 9– Josep Prat 10– Esteve Prat 11– Mn. Anton Colomer 12– Valentí Puigmartí 13– Josep Bosch 14– Joan Massana 15– Enric Catot

Carrer de la Vinya, 6 Tel. 93 839 90 03 – 93 839 90 86 – 93 839 90 54

08275 MONISTROL DE CALDERS

Urbanització Saladich – C/ Granera, 6 Tel. 93 839 80 84 Mòbil 628 94 30 63 08275 MONISTROL DE CALDERS

Page 36: Clot Novembre 2009

36

El temps passaEl temps passa

La foto de l’equip de la Monistrolenca que us proposem identificar es va fer en un partit de futbol jugat a Sant Boi de Lluçanès a mitjans de la dècada dels 70. Els coneixeu tots?