Dossier CEVC 2011

14
Vela a Calella Històric de l’ús de l’espai marítim i propostes per compartir la cultura del mar Dossier elaborat pel Calella, juliol 2011

description

Dossier elaborat pel CEVC a petició del tècnic i regidor d'esports de l'Ajuntament de Calella. Se'ns va demanar saber la proposta presentada a l'Ajuntament l'any 2000 i que durant 11 anys ha quedat oblidada. Vam considerar que 11 anys no havien passat en va i que Calella necessitava una altra cosa que no un nou club a la platja sino un espai on tots els clubs esportius de vela, caiac, natació a mar obert... hi tinguessin cabuda. Una zona esportiva municipal a mar que potser una població que ven a l'estranger turisme esportiu i platja, ja va siguent hora que tingui.

Transcript of Dossier CEVC 2011

Page 1: Dossier CEVC 2011

Vela a CalellaHistòric de l’ús de l’espai marítim i propostes per compartir la cultura del mar

Dossier elaborat pel

Calella, juliol 2011

Page 2: Dossier CEVC 2011

2

INTRODUCCIÓ

La primera setmana de juliol a través d’un comunicat del tècnic d’esports de l’Ajuntament de Ca-lella, el Sr. Joan Ferrer, arriba una petició al Club Esportiu Vela Calella per tal de poder traspassar informació relativa a l’assumpte de la vela a Calella. Es demana la possibilitat de disposar de documentació relativa a la ubicació, propostes, funcionament, etc, on es pugui avaluar la globalitat de la proposta.

El CEVC neix amb el convenciment que la vela pot ser el nucli integrador de la cultura del mar a Calella. El desconeixement del món nàutic, a partir de tòpics i de interessos particulars, fan circular el pensament distorsionat de la vela com a esport d’elit, car i difícil. L’objectiu plantejat és unir-se per recuperar i potenciar un punt de trobada al voltant del món de la vela de lleure a Calella per tot aquell que vulgui compartir l’esperit de contacte amb el mar.

De fet, ja fa 11 anys de la proposta que va presentar el CEVC a l’Ajuntament de Calella i ens ha semblat interessant presentar una informació evolucionada fins a dia d’avui. Això ho plantegem a partir d’uns fets històrics que donen sentit al projecte i que lluny de voler ser agosarats, proposen un seguit d’opcions altament viables tant a nivell econòmic com a nivell del interès social per acos-tar la vela a la gent i la gent a la cultura del mar.

Així doncs, començarem per fer un repàs de la història de la cultura del mar a Calella fins arribar a dia d’avui. A partir d’aquesta contextualització, presentarem propostes d’ús del litoral pel que fa a la vela i la cultura que l’envolta ja funcionant en pobles veïns. I finalment presentarem la nostra proposta de col·laboració en un possible projecte municipal.

Page 3: Dossier CEVC 2011

3

HISTÒRIC DE LA CULTURA DEL MAR A CALELLA

Calella de cara al marPossiblement encara queda algun avi a Calella que ens podria recordar les drassanes de Calella, com sortien les barques a pescar o com els pescadors arreglaven les xarxes a la platja esteses.

Bé, potser d’aquest darrer fet, més d’un podríem ja donar compte de quan érem petits i veiem els pescadors dels banys Subirà, Sunyé,... preparant motors, filant les xarxes, o preparant nances per anar a buscar peix.

Page 4: Dossier CEVC 2011

4

HISTÒRIC DE LA CULTURA DEL MAR A CALELLA

La vela com esport fa acte de presènciaVa ser als anys setanta quan es va crear el Club Náutico Calella amb l’objectiu del foment, el des-envolupament i la pràctica continuada de l’activitat física i esportiva principalment la vela.

Aquest club privat juntament amb els diferents Banys i la zona de pescadors van concentrar la varada i accés a mar dels navegants. La vela va començar a tenir un cert pes i presència a la platja de Calella que cada cop més s’omplia de patins catalans, catamarans, vauriens, 420’ i windsurf. En aquell temps, navegants, banyistes i pescadors convivien compartint un espai marítim amb respecte, a l’hora que es creava inconscientment una font natural d’aprenentatge de la cultura del mar. Els joves aprenien dels grans i aquests dels més grans...

Page 5: Dossier CEVC 2011

5

HISTÒRIC DE LA CULTURA DEL MAR A CALELLA

L’afició augmenta, la platja s’omple d’esportistesCap als anys 80 l’Ajuntament subvencionava cursos de vela (cost d’unes 1.000 ptes. tot l’estiu matins i tardes al CNC). Això va fer que molts joves descobrissin la vela a Calella. A la zona del Pekin s’hi va instal·lar una escola i lloguer de vela que també va acollir gran part dels navegants de l’època. Però no tan sols eren aquest dos espais on s’hi trobaven navegants sinó que hi havia l’opció de varar l’embarcació a qualsevol dels Banys existents en aquell moment. I fent números de l’època podia costar unes 5.000 ptes. la temporada.

Gràcies a la facilitat d’accés i de varada arreu, això generava espais naturals de reunió i trobada de gent amants de la vela de Calella. Fins i tot s’havia generat una atracció turística de navegants que venien a passar l’estiu amb les seves embarcacions d’Holanda, Alemanya, etcètera i varaven les embarcacions als Banys o clubs per poder navegar al mar de Calella tot l’estiu. I fins i tot l’espai era atractiu per l’aturada de regates de vela com les 1.000 milles de windsurf (de Catalunya a Itàlia), Regates Fortuna, Costa Catalana Hobie Cat, etc.

Llei de costes. Fi dels banys, la vela se’n ressentTota aquesta activitat comença a transformar-se quan es van eliminar els antics Banys i es va rea-litzar el desplaçament de la confraria al port d’Arenys de mar. En aquest punt es va plantejar des de l’Ajuntament la creació a la zona de les antigues pistes d’atletisme d’un casal del mar que agrupés les entitats nàutiques de Calella, vela, submarinisme i pescadors. Però aquest projecte finalment es difumina i qui acaba ocupant en exclusiva l’espai existent a la zona és el CNC, instal·lant diver-sos mòduls, creant un pàrquing exclusiu de socis i tancant l’espai amb tanques. Amb la marxa de la confraria a Arenys, la zona de barques passa a ser utilitzada pels pescadors (no professionals) de barca que encara queden a Calella concentrant-se entre els rieranys del C. St. Pere i C. St. Joan. I també es manté la zona dels banys de la Gavina amb oferta de serveis de restauració i serveis als banyistes exclusivament.

La vela doncs passa per concentrar-se al CNC però en pocs anys la quota econòmica per varar a la platja com a soci del club comença a incrementar-se fent que la facilitat de varada i navegació a Calella passi de ser una cosa senzilla i econòmica a una activitat cara d’exclusivitat dels socis del CNC.

Page 6: Dossier CEVC 2011

6

HISTÒRIC DE LA CULTURA DEL MAR A CALELLA

La navegació a vela, per uns pocsEn aquest procés de reordenació de la platja, es va perdre la facilitat per accedir al mar, varar, navegar de forma lúdica i popular.

L’explotació de la vela a dia d’avui es realitza de forma empresarial i actualment no hi ha cap nucli a la platja de Calella que transmeti la cultura pel mar de manera natural i sense ànim de lucre.

Neix el Club Esportiu Vela Calella L’any 2.000 un grup de calellencs, procedents dels diferents nuclis antics de navegació (Pekin, Banys Subirà, La Gavina, CNC, entre d’altres), es troba per crear el CEVC. L’objectiu és recuperar aquell apropament senzill i econòmic del poble al mar a través de la vela que ens havia fet aficionar a tots, per seguir aficionant a les generacions futures.

Aquesta idea es promociona a la Fira de Calella i l’Alt Maresme l’any 2.000 amb uns tallers oberts de vela, submarinisme i s’aconsegueix reunir en poc temps un centenar de simpatitzants.

A partir d’aquí, i a proposta de l’equip de govern de l’Ajuntament per trobar una entesa amb els espais de varada existents en el moment, es proposa d’acord amb els pescadors de Calella em-plaçar-se a la zona de les barques i recuperar l’esperit de compartir la cultura del mar en què molts de nosaltres ens hem criat i amb el que molts de nosaltres hem après a respectar i cui-dar l’entorn del mar. Presentat el projecte a l’Ajuntament, aquest ens comunica la impossibilitat d’utilitzar l’espai lliure de la zona de pescadors. La poca o nul·la col·laboració del consistori i els seus representants fan que el club no tingui cap opció de trobar espai físic per desenvolupar les seves activitats i abandona temporalment l’activitat a l’espera de noves sensibilitats polítiques més afins al projecte presentat.

11 Anys més tardEn aquests darrers once anys la vela a nivell popular a Calella ha desaparegut. No existeixen nuclis suficientment atractius per la població per navegar. El CNC que en els seus estatuts marca la vela com a principal modalitat esportiva, no és qui actualment ofereix aquest servei sinó una en-titat privada a nivell particular en l’espai públic destinat al club. La varada d’embarcacions de vela a la zona de la platja de Calella en un escar municipal és inexistent. L’antiga zona de la confraria és l’únic espai públic obert emprat per una entitat sense ànim de lucre i usada per la navegació de pescadors amb canal marítim. Tota la resta de serveis a la platja són de restauració o clubs i entitats privades.

Page 7: Dossier CEVC 2011

7

ORGANITZACIÓ DE CLUBS DE VELA AL MARESME NORD

Descripció de les instal·lacions que hi ha a la zona i aspectes a favor i en contra per aplicar a Calella.

MALGRAT DE MAR• Escar municipal (gestionat per l’Ajuntament) amb canal d’entrada a mar.• Vent Grat (club esportiu de vela). Localitzat just al costat de l’escar municipal i que n’utilitza el seu canal per entrar a mar.

PRO: Uneix l’activitat del mar en una sola zona. Facilitat d’accés per vehicles i facilitat d’accés al mar amb una rampa fins a mitja platja. Gestió municipal de l’escar.CONTRA: El Club Ventgrat no disposa de canal ample per sortir navegant a vela i ha de compartir el de l’escar, estret per l’entrada i sortida navegant a vela. Activitats de l’escar i club de vela poc relacionades. Llista d’espera per varar a l’escar tot i haver-hi un munt d’espai disponible.

SANTA SUSANNA• Base Nàutica (concessió a empresa particular).

PRO: Espai de fàcil accés amb vehicle, amb una entrada molt gran a mar. Espai gran disponible per varada. CONTRA: La poca tradició de St. Susanna al mar fa que no hi hagi moviment social de la gent del poble.

Page 8: Dossier CEVC 2011

8

PINEDA DE MAR• Club Nàutic Pineda de mar (club privat)• Base Nàutica (concessió a empresa particular 15 anys)

PRO: Zona de fàcil accés amb vehicles. Espai de varada força gran.CONTRA: Dues entitats compartint espai amb afinitats comuns es comuniquen molt poc. Gestió privada de la base nàutica fa que els preus no animin a la varada. La llunyania del centre del poble fa que no esdevingui un nucli de trobada de la gent que temps enllà havia estat molt activa pel que fa a la vela. Espai de la base nàutica poc acollidor a nivell social.

SANT POL DE MAR• Tot drap (entitat cultural mar) cursos de formació de cultura del mar.• Club nàutic Sant Pol de Mar.

PRO: Molta activitat amb ànim de transmissió cultural del mar, navegació.Les entitats utilitzen un espai municipal de les instal·lacions sota el passeig. Un espai cèntric, fa que la gent ho tingui com un referent de trobada i de fàcil accés.CONTRA: Dificultat de navegació per la distribució del canal marítim.

Page 9: Dossier CEVC 2011

9

CANET DE MAR

• Club Marivent. Patí català. (al centre del poble) canal d’entrada-sortida.

PRO: Instal·lacions modulars, que han anat incrementant progressivament amb el temps. Espai molt net, obert, de fàcil accés, integrat a la població. Entitat molt dinàmica de fundació molt similar al CEVC i que ha generat una afició i concentració de vela única al Maresme nord.

CONTRA: Espai no públic i per tant exclusiu del club. Molt centrat en el patí català i no en la vela lleugera en general. Aquesta autosuficiència que necessita el club per poder mantenir aquest es-pai sense ajuts, obliga a tenir quotes de socis un xic altes.

Page 10: Dossier CEVC 2011

10

PROPOSTA PER CALELLA

La primera proposta

Fa 11 anys, el CEVC proposava recuperar la vela popular a Calella i aprofitar l’espai lliure entre la zona de barques i el camí de mar per instal·lar-hi un mòdul contenidor bàsic per guardar-hi material sensible i varar les embarcacions a l’espai lliure, no utilitzat, del club de pescadors.

Exemples de reutilització de contenidors marítims

Page 11: Dossier CEVC 2011

11

La nova proposta

Però els temps avancen i el que aleshores era un projecte de recuperació del mar a la gent nave-gant de Calella, a dia d’avui creiem que s’ha de formalitzar de manera més integradora pels Cale-llencs. Cal que Calella redescobreixi el mar, la ciutat no s’acaba al passeig, segueix fins la platja i cal recuperar un espai on hi tornin a confluir els diferents agents culturals del territori pel que fa a vela, protecció del medi natural, pescadors, etc.

Seria interessant recuperar la idea de casal del mar, un espai integrador que facilités que la gent torni a gaudir del mar. Un espai públic que permeti realitzar-hi tallers, que sigui un punt de trobada de navegants, que els escolars puguin gaudir de tallers de natura litoral i de l’esport de la vela.

Fragment plànol projecte Marivent Canet de Mar

Page 12: Dossier CEVC 2011

12

COL·LABORACIÓ DEL CLUB ESPORTIU VELA CALELLA

Pel que fa al CEVC podeu comptar amb nosaltres pel que fa a dinamitzar la vela popular a Calella i fer que la gent torni a gaudir amb naturalitat d’un espai natural amb activitats que comporten com-partir experiències entre ciutadans d’edats diferents, el respecte per un entorn natural infravalorat pel que fa a les possibilitats de lleure i la recuperació d’un esport, la vela, que fa molt temps que no omple el mar hivern i estiu de colors.

Aquesta zona, tal i com entenem la situació, i observant el que funciona pels voltants, hauria d’incloure:

• una zona de varada amb el corresponent canal nàutic.• una zona de magatzem per aquells estris que no poden estar a l’aire lliure.• una zona social on poder fer exposicions, tallers, formació....• i tot això hauria d’ésser públic, econòmic, modulable i obert a aquells que tinguessin interès en formar-ne part (particulars, escolars, turistes, etc.)El nostre desig fora que no només servís per a fer vela, si no que fos generador de altres interes-sos com la vela llatina, el rem, els estels, el coneixement del medi natural litoral, el maquetisme nàutic, etc. i capaç d’acollir aquest interessos a més del que ja poden existir com la vela, la pesca, el submarinisme, els caiacs, la natació a mar obert, entre d’altres.

Per un espai d’aquest tipus, públic, obert, econòmic i que vulgui ser integrador per la gent del mu-nicipi, estem disposats a participar aportant els nostres coneixements i a col·laborar per fer que la gent descobreixi, aprengui i participi gaudint del munt de possibilitats que hem oblidat del nostre mar i litoral.

Contacte:

Club Esportiu Vela [email protected]

Page 13: Dossier CEVC 2011

13

Page 14: Dossier CEVC 2011

14