Ep Octubre 2015

11
ESCOLA VEDRUNA BALAGUER EQUIP DE PASTORAL

description

Primària pregàries - octubre

Transcript of Ep Octubre 2015

Page 1: Ep Octubre 2015

ESCOLA VEDRUNA BALAGUEREQUIP DE PASTORAL

Pregària del matí

Page 2: Ep Octubre 2015

Educació PrimàriaOctubre de 2015

DOMUND 2015Per si encara no ho saps, el DOMUND és un dia posat pels cristians per potenciar la solidaritat entre els pobles i països del món. Amb això es pretén que millori el seu estat de vida, que no els hi falti res que sigui necessari: menjar, lloc per viure, escoles per aprendre, coneixement d’ un Déu que ens estima...Perquè, encara que et sembli mentida , avui, en el segle XXI, encara hi un problema molt gran: la igualtat i el repartiment equilibrat de riqueses i de recursos. Es fan moltes diferències de races, d’estats de vida. Hi ha gent que és molt rica, que no els hi falta res, però en canvi hi ha altra, molta més, que és molt pobre.Existeixen uns països rics i poderosos, que estan situats en el Nord de la Terra.Aquests se’ls hi diuen “ PRIMER MÓN”. Prop d’ells es troba el SEGON MÓN, que són aquells països que han arribat a viure bé. I també hi ha un TERCER MÓN, els països que estan en camí per ser països que no els hi falti res. En aquests, les necessitats són molt grans, perquè pateixen de falta d’aliments, de sanitat (metges, hospitals...), d’escoles, etc.Un exemple: la majoria de nens i nenes del nostra país, normalment tenen solucionades les necessitats de l’alimentació. Tu i els teus companys menjareu tres o quatre àpats al dia: esmorzar, dinar, berenar, sopar... Doncs bé, en el món existeix prop de 18 milions de nens i nenes, menors de 5 anys, que estan a punt de morir perquè no poden prendre al dia un got de llet.Davant d’aquest problema nosaltres, cristians o no, no podem quedar-nos sense fer res. S’ha de pensar i actuar de forma solidària.

Page 3: Ep Octubre 2015

Dijous, 1 d’octubre.Dia internacional de les persones gransLes nostres mans són un regal de Déu.I podem fer moltes coses bones amb elles,tal com Jesús feia miracles.Coses bones com gestos amables,oferiments d’ajuda, encaixades de mà... Volem donar la mà a tothom, Senyor!Volem fer miracles!

Divendres, 2 d’octubre.Dia internacional de l’aigua

Si estimem Déu de debò,sabrem com adreçar-nos a tothom:amb paraules amables,amb educació, amb respecte, sense cridar...Llavors sí que ens entendrem, per tota la terra,com si parléssim una sola llenguai féssim servir les mateixes paraules!

Dilluns, 5 d’octubre.Dia mundial dels professorsDe l’Evangeli de Marc

Alguns presentaven a Jesús uns infants perquè els imposés les mans, però els deixebles els renyaven. En veure-ho, Jesús es va indignar i els digué:

- Deixeu que els infants vinguin a mi. No els ho impediu, perquè el Regne de Déu és dels qui són com ells. Us ho asseguro: qui no aculli el Regne de Déu com l'acull un infant, no hi entrarà pas.

Page 4: Ep Octubre 2015

I els prenia en braços i els beneïa tot imposant-los les mans.

Dimarts, 6 d’octubre.Dia mundial dels sense sostreFa de mal dir, però també nosaltrestenim les nostres “clavegueres”,que s’omplen amb els mals sentimentsque ens porten a no fer el bé.I llavors ens sentim malament, a disgust,una mica bruts per dins.Però, igual que les claveguerespoden ser netejades amb aigua,nosaltres també podem ser netejats amb el perdó.Només cal que demanem perdó als altres!Només cal que demanem perdó a Déu!

Dimecres, 7 d’octubre.Verge del Rosari

Tothom vol reeixir.Tothom vol tenir èxit.Tothom vol triomfar.

Però els que som amics de Jesússabem que l’autèntic triomf

està en ajudar els altressense esperar res a canvi

i sense fer-se l´interessant.Siguem humils,

i el Senyor ens coronarà de triomf!

Dijous, 8 d’octubre.Dia mundial de les cures pal·liativesSenyor, que el nostre corno estigui mai tancat per a tu.Però, si mai ho està,fes servir les teves claus,és per obrir-lo de bat a bat!

Page 5: Ep Octubre 2015

Divendres, 9 d’octubre.Dia mundial del correuEls homes i les donessabem fer cases impressionants.Però no hi ha construccions millorsque la família, els amicsi l’ajudar els altresquan ho bastim amb amor!Llavors sí que som constructorscom Déu mana!

Dimarts, 13 d’octubre.Inauguració de l’ONU a New York al 1052Ajuda’m a tenir cobertura quan truquis, Senyor!Ajuda’m a sentir sempre les teves trucades!Ajuda’m a entendre sempre els teus SMS!I ajuda’m a saber marcar el número de la P R E G À R I A!

Dimecres, 14 d’octubre.Dia internacional a favor de la reducció dels desastres naturalsQuan construïmsobre la roca?Quan estimem,quan som amables i treballadors,quan fem les coses béi ajudem els altres.Llavors construïm sobre la roca,perquè és quan seguim el pla de Déu.Senyor, fes-nos bons constructors!

Dijous, 15 d’octubre.Dia internacional del bastó blancEt demanem, Senyor,que ens ajudis a somriure d’alegria,a estar contents per coses que valguin la pena,

Page 6: Ep Octubre 2015

a portar el bon humor als altres,i a no burlar-nos mai dels més febles.

Divendres, 16 d’octubre.Dia mundial de l’alimentacióHola amics:Us escric des del cor de la selva. El meu poble està a la vora dels gran riu Mekong. Parlar de la selva i del riu Mekong os podrà sonar a pel·lícules d’aventures; però per a nosaltres no és així: a la selva li diem “infern verd”, perquè no és un jardí , sinó tot el contrari. Els animals es mengen tots els cultius i el riu fa malbé totes les terres quan puja el corrent.Ara us escric des de la meva cabana, doncs no puc anar a classe: haig de treballar als camps, espantant serps. Sí, serps, perquè són terribles: es mengen tot l’ arròs que estàgranant. Amb uns bastons i draps els espantem...M’agradaria anar a l’escola, però després ens quedaríem sense menjar arròs i no tindríem res per menjar. Els meus sis germans són més petits que jo i mentre que correm espantant les serps aprofitem per aprendre les taules de multiplicar i altres coses que jo els hi ensenyo. Així estem al llarg de 10 hores: quan es fa fosc, tornem cap a casa en una canoa remant. A casa ens espera la nostra mare que acaba d´arribar de pescar.Així estem uns tres mesos... El que em preocupa és que passa el curs i aprenc molt poc. Com jo, estem així la majoria dels nens i nenes de Mekong i de tota la selva. A més a més,pel fet que tenim molts pocs llibres i quaderns, no podem estudiar a gust.Us deixo, perquè ja ve una altra bandada de “colibrís”I TU... QUÈ HI DIUS?

Dilluns, 19 d’octubre.Dia nacional contra el càncer de pitSenyor, t’ofereixo el meu treball d’ aquest dia;Que amb el meu treball sigui capaç d’ajudara la construcció d’un món millor.Que la meva acció sigui un regal per a tots i totes.Senyor, que la meva vida sigui alegria per a tothom.

Dimarts, 20 d’octubre.

Dia mundial de l’osteoporosiPare, gràcies per la nit,i per la preciosa llum del matí.Gràcies pel descans, el menjari l’afecte, i per tot allò que fa tan bonic el dia.Ajuda’ns a fer tot el que està béi a ser bons amb els altres;

Page 7: Ep Octubre 2015

ajuda’ns a ser més cordials cada dia.

Dimecres, 21 d’octubre.Sta. ÚrsulaHola amics:El meu nom és Cholo, sóc peruà. El meu color de pell és com la vostra, fins i tot parlo en castellà. Perú,és un país molt pobre. Però estic content perquè aviat em batejaran, quanconegui una mica més a Jesús. I sabeu qui m’ha ensenyat coses de Jesús?Doncs, han estat uns missioners, que han vingut des d’ Espanya i que s’han fet pobres com nosaltres. Han deixat la seva vida còmoda i comparteixen amb nosaltres. Ells ens donen el que vosaltres doneu per nosaltres. L’altre dia vaig descobrir una cosa molt graciosa, és una pasta que feu servir per rentar-vos les dents, jo no sabia que existia. Ni sabia de les coses que feu servir per escriure: els retoladors. En el meu país falta el material escolar més elemental.Aquest missioners ens donen la classe, i cada dia aprenem més coses interessants. Fins ara escrivíem en una paret que feia de pissarra; però ara han començat a arribar uns quaderns, miro de fer servir amb molt de compte els fulls. I els bolígrafs i els retoladors? Són el meu tresor, i amb ells aprenc moltes coses; ja sé escriure a la meva mare i als meus amics. El mestre em diu que vosaltres teniu molt material escolar... i que de vegades el feu malbé. Quina llàstima!

Dijous, 22 d’octubre.Dia internacional de les biblioteques escolarsEstimats amics espanyols:Sóc una nena africana que viu a Ruanda on treballen unes missioneres espanyoles. Vull dir-vos algunes coses de la nostra vida. En el meu país, ningú no té molt; fins i tot molts no tenen gairebé res per menjar cada dia. Però els nens i nenes juguen alegres entre les plantes. Anem descalços, però correm pels camins. Vivim en barraques , sense una habitació per a cada un, però dormim junts amb els pares . No tenim televisió, però a les nits, a la vora del foc, ens expliquem històries. Com veieu, no tenim moltes coses, però sí alegria i amor... i no esperem res a canvi per aquest amor, només volem arribar als vostres cors. Moltes gràcies.

Divendres, 23 d’octubre.Senyor Jesús, recordem com perdonaves la gentque et maltractava.Ajuda’ns a perdonar els qui ens fan mal,

Page 8: Ep Octubre 2015

i a no tornar mai mal per mal.

Dilluns, 26 d’octubre.St. LluciàSenyor, m’has donatunes orelles per a sentir-hi. Gràcies!Ensenya’m, si us plau,a escoltar els altres amb paciència,i a escoltar el silenci. Amén.Senyor, m’has donatuna llengua per a parlar. Gràcies!Ensenya’m, si us plau,a contar a tothom les meravellesque el teu amor ens ofereix cada dia. Al·leluia!

Dimarts, 27 d’octubre.St. VicençSenyor, m’has donat una intel·ligència per a comprendre. Gràcies!Ensenya’m, si us plau, a descobrir i a conèixer el món que ens has confiat. Amén.Senyor, m’has donat una família, uns amics. Gràcies!M’has donat també un cor molt gran, molt gran,per a estimar-te, a tu, Déu meu.I per a estimar tothom una mica més, una mica millor. Gràcies. Amén.

Dimecres, 28 d’octubre.Jesús, vull estar en silenci amb tu.Sóc aquí, sense soroll,sense fer gens de soroll.

Vull pregar, amb tot el meu cor,per la meva família, pels meus amics i amigues,pels meus mestres,i per tots els habitants de la terra.

Jesús, vull estar en silenci amb tu.Sóc aquí, sense soroll, sense fer gens de soroll.

Page 9: Ep Octubre 2015

Dijous, 29 d’octubre.St. NarcísDéu meu, jo et canto!Quan veig lluir el sol, et canto, Senyor.Quan sento córrer el riu, et canto, Senyor.Quan cullo flors del camp, et canto, SenyorQuan sento els ocells del cel, et canto, Senyor.Quan veig gent que treballa al camp, et canto, Senyor.Quan jugo amb els meus amics i ens sentim contents d’estar junts,Déu meu, et cantem, a tu. Al·leluia!

Divendres, 30 d’octubre.St. Claudi, Sta. ClàudiaHi ha gent que no s’entén,es barallen.Hi ha països que es fan la guerra,hi ha ferits, desemparats, orfes.

Senyor,que tots ens entenguem.Que treballem per la pau.Que tot el món sigui feliç. Que mai no ens cansemde ser bons!