Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

18
2012-13 ELS ARCS 1 GU IA GU 4t Curs

description

Els Arcs és l’Escola de Secundària que dóna continuïtat a les Escoles Lys, Nausica, Peter Pan i Reina Elisenda. És una Escola amb personalitat pròpia, tot i que manté l’ideari de les Primàries. En unes instal·lacions específiques posa a l’abast de l’alumnat de 12 a 16 anys els recursos necessaris per tal d’arribar a unes bones fites tant en l’àmbit personal com en l’intel·lectual. La nostra Escola es proposa com a tasques fonamentals, ajudar a tots els alumnes en el camí de la seva formació personal, en l’assoliment d’uns coneixements adequats a les seves capacitats i en l’orientació per aconseguir un currículum personalitzat adient a les seves possibilitats. Entenem l’educació com un treball de col·laboració entre escola, família i alumnes. Els nois i noies de Secundària es troben en unes edats que necessiten (potser més que en d’altres moments) una atenció, un diàleg i un assessorament constants.

Transcript of Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

Page 1: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

20

12

-1

3 E L S A R C S

1

GUIAGU4t Curs

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 1

Page 2: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 2

Page 3: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

3

PRESENTACIÓ

Els Arcs és l’Escola de Secundària que dóna continuïtat a les Escoles Lys, Nausica,Peter Pan i Reina Elisenda. És una Escola amb personalitat pròpia, tot i que mantél’ideari de les Primàries. En unes instal·lacions específiques posa a l’abast de l’alumnatde 12 a 16 anys els recursos necessaris per tal d’arribar a unes bones fites tant enl’àmbit personal com en l’intel·lectual.

La nostra Escola es proposa com a tasques fonamentals, ajudar a tots els alumnesen el camí de la seva formació personal, en l’assoliment d’uns coneixements adequatsa les seves capacitats i en l’orientació per aconseguir un currículum personalitzatadient a les seves possibilitats.

Entenem l’educació com un treball de col·laboració entre escola, família i alumnes.Els nois i noies de Secundària es troben en unes edats que necessiten (potser mésque en d’altres moments) una atenció, un diàleg i un assessorament constants.

L’acció dels tutors és fonamental en tota la nostra Secundària. El dia que s’inicia elcurs escolar els tutors acullen el seu grup i l’informen del funcionament general del’escola (companys, professors, guia, agenda, horaris, material, etc.). Durant el curssón els tutors els qui assessoren els alumnes individualment i acadèmicament. Elstutors coordinen la tasca del professorat, dels alumnes i de la família.

Per tant, creiem que el nostre projecte educatiu només es podrà portar a terme ambla col·laboració de totes les persones que hi participen.

GUIA 2012-13

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 3

Page 4: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

4

INSTITUCIONS

Consell escolar

Les principals funcions són les següents:

· Aprovar l’elecció del Director del Consell Escolar que ha nomenat la titularitat

· Aprovar els pressupostos anuals· Aprovar la programació anual de l’Escola i la memòria del curs anterior· Tractar incidents greus en matèria de disciplina· Ratificar els dies de festa de lliure elecció del Centre

AMPA

L’Associació de mares i pares d’alumnes col·labora amb l’Escola en la millora deldesenvolupament educatiu de l’alumnat, organitzant activitats extraescolars icelebracions escolars. Té finançament propi que prové de les quotes anuals dels seusassociats. Cada curs subvenciona una part del viatge del quart curs de Secundària.

ORGANIGRAMA

Fundació Els Arcs

El Patronat de la Fundació està format per: Escola Lys, Escola Nausica, Escola ElPatronat de la Fundació està format per: Escola Lys, Escola Nausica, EscolaPeter Pan, Escola Reina Elisenda i Escola Els Arcs.

Els patrons són: Anna Bayó, Ma Clara Forteza, Elias Gastón, Eulàlia Mañanés, EnricMasllorens, Marta Medrano, Dàrius Rahola, Ma Dolors Ribot, Ramon Ribot, CarmeSánchez i Núria Torra

Escola Els Arcs

Director Elias GastónSotsdirectora Núria PadróCap d’estudis Carme ArreseCoordinadora pedagògica Victòria Sendil

GUIA 2012-13

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 4

Page 5: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

5

Caps de Departament

Ciències experimentals Montserrat Alzina i Begoña GrimaCiències socials David LeiraEducació física Eugeni BortEducació visual i plàstica Mercè ArbonésLlengües (Català, Castellà i Llatí) Gemma MestreLlengües estrangeres: Anglès Mireia FrancoLlengües estrangeres: Francès Nathalie BarbetaMatemàtiques Mercè Mas i Albert ComellesMúsica Iolanda TarratTecnologia Joan Carles Requena i David Anguera

Tutors

1r Curs Mercè Mas, Anna Vilà, Estrella Pérez2n Curs Mª José Jordán, Montserrat Alzina,

Joan Carles Requena3r Curs Begoña Grima, Montserrat Marco,

Francesc Garrido4t Curs Cecília Mas, Carme Arrese,

Gemma Mestre

Professors

Montserrat Alzina, Carolina Andrada, David Anguera, Mercè Arbonés, Carme Arrese,Nathalie Barbeta, Anna Bayó, Eugeni Bort, Roser Busqué, Caterina Canyelles, AlbertComelles, Manel Erència, Mª Sol Escarabajal, Mireia Franco, Francesc Garrido, EliasGastón, Begoña Grima, Mª José Jordán, David Leira, Montse Marco, Cecília Mas,Mercè Mas, Elvira de Merlo, Gemma Mestre, Maëlle Monnerie, Estrella Pérez, JoanCarles Requena, Marcela de la Rosa, Victòria Sendil, Oliva Subirana, Iolanda Tarrat,Anna Vilà

Secretaria

Eva Jaques, Bàrbara Jarque

GUIA 2012-13

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 5

Page 6: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

6

AVALUACIÓ

S’entén com a avaluació la recollida d’informació sobre els processos i els resultatsde l’aprenentatge, amb l’objectiu de millorar el procés.

Es valora el treball, l’estudi, les preguntes que es fan a classe, els exercicis, lespràctiques, els deures, els treballs, etc. que conjuntament amb les provesd’avaluació formaran part de la qualificació.

L’avaluació fixarà l’atenció en el progrés personal.

Competències bàsiques

Competència és la capacitat d’utilitzar els coneixements i habilitats en diferentscontextos, cosa que implica la comprensió i el discerniment en cadascuna de lessituacions.

S’han d’assolir les competències bàsiques en els següents apartats:

· Competències comunicatives: Es refereix als continguts lingüístics, artístics i culturals.

· Competències metodològiques: Inclou els continguts de matemàtiques,els referents a les Tecnologies de la informació (TIC) i aquells continguts que permeten l’ús estratègic del coneixement.

· Competències personals: Valoren l’autonomia i la iniciativa personal.

· Competències de conviure i habitar el món: referides al coneixementi interacció amb el món físic, i a les habilitats socials i de ciutadania.

GUIA 2012-13

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 6

Page 7: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

7

FUNCIONAMENT ESCOLAR

L’Escola disposa d’un Reglament de Règim Intern (RRI) i d’un Pla Preventiu dedrogodependències que tots els alumnes han de conèixer i que està a la sevadisposició tant al web de l’escola com a la pròpia escola.

General

· Ser respectuós amb les persones i amb les coses· Contribuir que l’ambient escolar sigui positiu· Presentar postures correctes i aspecte adequat· Saludar i demanar permís abans d’entrar en un recinte· Ser puntual a l’hora de fer qualsevol activitat escolar· Mantenir l’ordre i la polidesa de l’escola tant de la pròpia aula com delsespais comunitaris

· Desplaçar-se correctament (tranquil·lament i silenciosament) pel recinteescolar

· Evitar els desplaçaments innecessaris· Participar en les activitats i celebracions escolars· Comunicar qualsevol canvi de l’activitat habitual· Complir les normes del menjador· No menjar xiclets ni d’altres llaminadures· No utilitzar ni telèfon mòbil ni càmara fotogràfica· Vestir de forma adequada

Aula

· Esperar el professor amb tranquil·litat i amb disposició de treball· Atendre les indicacions del professor· Ocupar el lloc assignat a l’aula· Seure en una posició correcta· Mantenir endreçada l’aula· Tenir cura d’ordenar tot el material utilitzat ja sigui personal o comunitari· Portar el material i l’equip esportiu correctes i ben marcats· Col·laborar en l’ordre i silenci dels canvis de classe

Treball

· Disposar del material necessari· Folrar i marcar els llibres (després d’haver estat revisats pel professor)· En la feina feta sobre paper cal:

· utilitzar ploma estilogràfica· fer una lletra clara i entenedora· ajustar els marges· identificar els treballs amb nom, cognoms i data· referenciar amb la màxima precisió el treball (àrea, tipusd’activitat, etc.)

· Complir la normativa de treball pròpia de cada àrea i de cada professor/a

GUIA 2012-13

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 7

Page 8: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

8

CALENDARI- Curs escolar:

Alumnes de 1r curs, del 12 de setembre fins al 21 de junyAlumnes de 2n, 3r i 4t, del 13 de setembre al 21 de juny

- Períodes de vacances:Nadal: del 21 de desembre a les 13.30h al 7 de generPasqua: del 22 de març a les 13.30h a l’1 d’abril

- Dies festius:12 d’octubre Mare de Déu del Pilar1 de novembre Festa de Tots Sants2 de novembre Festa de lliure elecció6 de desembre Dia de la Constitució7 de desembre Festa de lliure elecció11 de febrer Festa de lliure elecció1 de maig Festa del Treball20 de maig Pasqua de Pentecosta 21 de maig Festa de lliure elecció

- Reunió de pares:Els dimecres següents a les 19:00h

26 de setembre 4t d’ESO3 d’octubre 3r d’ESO10 d’octubre 2n d’ESO17 d’octubre 1r d’ESO

- Preavaluació 1r ESO24 d’octubre

- Juntes d’avaluació:Les dues tardes que els professors dediquen a les juntes d’avaluacions seranlliures per als alumnes.

1r trimestre 12 i 13 de desembre (tardes lliures)2n trimestre 13 i 14 de març (tardes lliures)3r trimestre 25 i 26 de juny

- Treballs de Síntesi:Aquests treballs es realitzen simultàniament entre els dies 6 i 10 de maig.

Primer: La CerdanyaSegon: Escola de Mar de SitgesTercer: Barcelona ModernistaQuart: Viatge Projecte de Recerca

- Qualificacions:Les famílies rebran les qualificacions que els alumnes hauran obtingut al finalde cada trimestre.El dia 28 de juny podran recollir les últimes qualificacions del curs.Del 2 al 4 de setembre es realitzaran les proves extraordinàries de recuperació.

8

GUIA 2012-13

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 8

Page 9: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

MATÈRIES COMUNES

Les matèries comunes en aquest curs són les següents:

· Llengua catalana, 3 hores setmanals· Llengua castellana, 3 hores setmanals· Matemàtiques, 3 hores setmanals· Llengua anglesa, 3 hores setmanals· Ciències socials, 3 hores setmanals· Ètica, 1 hora setmanal· Educació física, 2 hores setmanals· Tutoria, 1 hora setmanal

En total són 57 hores setmanals de dedicació dels professors per als tres grups de4t.

A la nostra escola les tractem de la forma següent:

· Llengua catalana, 4 hores setmanals, en cinc grups de nivell· Llengua castellana, 4 hores setmanals· Matemàtiques, 4 hores setmanals, en cinc grups de nivell· Llengua anglesa, 2 hores setmanals, en cinc grups de nivell· Llengua francesa, 2 hores setmanals, en quatre grups de nivell· Ciències socials, 3 hores setmanals· Ètica, 1 hora setmanal· Educació física, 2 hores setmanals· Tutoria, 1 hora setmanal

En total són 93 hores setmanals de dedicació dels professors per als tres grups de4t.

· Llengua i literatura catalana i castellana· Llengua francesa· Llengua anglesa· Matemàtiques· Ciències socials· Ètica· Educació física

99

GUIA 2012-13

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 9

Page 10: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

10

Llengua i Literatura Catalana i Castellana

L’objectiu bàsic de l’àrea de Llengua i literatura catalana i castellana, al quart curs desecundària, serà comprendre i produir missatges orals i escrits amb propietat icreativitat.

L’assoliment d’aquest objectiu es concretarà a través del treball d’activitats,englobades en aquests dos grans grups:

Estudi de la llengua: s’aprofundirà en continguts fonètics, ortogràfics i lèxics queja s’hagin treballat en cursos anteriors, i s’ampliarà la gramàtica amb els verbsirregulars i els tipus d’oracions subordinades (substantiva, adjectiva i adverbial).

Història de la literatura: es treballarà el conjunt de coneixements necessaris percomprendre i analitzar, des d’un punt de vista literari, textos des del segle xx catalàfins a l’actualitat, i des del Romanticisme espanyol fins a la literatura del segle xx. Totaaquesta tasca es complementarà amb la realització de comentaris de text, relacionatsamb l’època literària treballada a classe.

El treball i seguiment d’aquests conceptes sempre s’iniciarà en català o castellà i escomplementarà o reforçarà en l’altra llengua, per tal d’aconseguir la interrelació entreles dues llengües.

Un altre aspecte que es tindrà en compte serà la presentació formal de treballs escrits(distribució del text en l’espai, lletra manuscrita i cal·ligrafia, i normes de presentaciód’escrits).

Tota aquesta tasca es complementarà amb la lectura de llibres i amb la realització detreballs que es relacionin amb els continguts estudiats.

GUIA 2012-13

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 10

Page 11: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

11

Llengua Francesa

En aquest curs l’alumne expressa en llengua francesa, oralment i amb precisió,sentiments propis i sensacions. Aprèn a escriure cartes on s’hi reflecteixen aquestssentiments. Demana informacions precises oralment i per carta.

Es fa un repàs de l’expressió en temps passat, amb treball sistemàtic de tots elstemps del passat, la qual cosa permet escriure articles breus sobre successos o bérecords.

Al llarg d’aquest curs, el treball de llengua francesa es fa mitjançant l’estudi dedocuments relacionats amb la publicitat, la ràdio, la conversa telefònica, a fi d’adquirircorrecció i precisió.

L’alumne ja sap donar una opinió i presentar arguments per defensar-la, tant perescrit com oralment.

Els alumnes que, segons el Departament de Francès de l’Escola estiguin preparats,tindran la possibilitat de presentar-se a l’examen oficial DELF (diploma oficial dellengua francesa atorgat pel Ministère Français d’Education).

Llengua Anglesa

L’objectiu fonamental és ampliar i aprofundir les habilitats lingüístiques orals i escrites.

Els alumnes han de ser capaços d’utilitzar estructures complexes i expressar-secorrectament a nivell oral i escrit en els diferents registres de la llengua anglesa.

A través de documents reals els alumnes aprenen a copsar el sentit global dediferents textos i el context sociocultural al qual pertanyen.

Es preparen textos funcionals de caràcter més especialitzat com currículums, cartesde reclamació o d’agraïment, articles d’opinió, conferències, i s’elaboren conclusionssobre un estudi concret.

Es treballen els diferents tipus de llenguatge i el vocabulari adequat d’àmbits de tipuspolític, social i científic.

Es fomenta el desenvolupament de la creativitat i la fluïdesa realitzant una exposicióoral a final de cada trimestre que globalitza la matèria treballada.

L’anglès es treballa per nivells i s’agrupen els alumnes segons la seva competèncialingüística. Els grups són flexibles d’acord amb el ritme d’aprenentatge de l’alumne.

Els alumnes que, segons el Departament d’Anglès de l’Escola estiguin preparats,tindran la possibilitat de presentar-se a l’examen oficial del First Certificate de laUniversitat de Cambridge.

GUIA 2012-13

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 11

Page 12: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

12

GUIA 2012-13

Matemàtiques

En el darrer curs de l’ESO, per tal de consolidar els coneixements adquirits en elstres cursos anteriors, es reforça el càlcul amb els nombres reals, sobretot ambradicals, i el càlcul amb polinomis; es treballen també fraccions algèbriques. Esresolen numèricament i gràficament sistemes d’equacions; i es treballa ambinequacions; es repassen les funcions, s’insisteix en el concepte de funció i en lainterpretació de gràfiques: domini, creixement, continuïtat, tendència, translacions,simetries etc. i s’estudien noves funcions: exponencial i logarítmica.

En els nivells 1 i 2 s’introdueix el concepte de límit i derivada.

S’introdueixen com a temes nous les successions i les progressions aritmètiques igeomètriques, la probabilitat composta: unió i intersecció d’esdeveniments,probabilitat condicionada, així com combinatòria i estadística bidimensional.

Pel que fa a la geometria s’estudia trigonometria i es treballa l’expressió vectorial dela recta, totes les seves equacions, així com les característiques de les equacions derectes paral·leles i perpendiculars i les aplicacions d’aquests coneixements.

Ciències socials

En aquest curs, pel que fa a la temàtica, es treballarà l’evolució històrica patida perl’Europa occidental i l’Estat espanyol des del l’edat moderna fins als nostres dies. Peracomplir aquests coneixements es dividirà el curs en dos blocs.

Un primer bloc temàtic s’anomenarà «Les arrels del món contemporani», en quès’estudiaran els canvis que es produeixen com a conseqüència de la nova mentalitatinherent als corrents il·lustrats. Al mateix temps, es repassaran les estructures socialsi de poder de l’època, l’antic règim i la monarquia absoluta Es continuarà amb l’estudide la caiguda de l’antic règim com a conseqüència de les revolucions burgeses aEuropa i el sorgiment de l’ideari característic de l’època contemporània: liberalisme,nacionalisme, etc. En aquest bloc temàtic, no es podran oblidar els canvissocioeconòmics, com ara la Revolució Industrial, el moviment obrer i la revoluciórussa, l’imperialisme i la Primera Guerra Mundial. L’estudi del segle XIX i del primerterç del xx a l’Estat espanyol farà palesa la complicació i el particularisme que elprocés de suplantació de l’antic règim, per part de l’estat burgès, va significar a casanostra.

El següent i darrer bloc temàtic, «Grans conflictes del segle XX», englobarà l’estudidel segle xx i els esdeveniments més importants: la Gran Depressió del 29, elsmoviments totalitaris a Europa, la Guerra Civil Espanyola, la Segona Guerra Mundial,la dictadura franquista, la guerra freda i la descolonització, la coexistència pacífica il’enfonsament del món comunista. El tema es clourà amb l’estudi de la crisi, la fi delfranquisme i la transició a la democràcia.

Pel que fa a l’àmbit dels procediments es faran servir els recursos específics de lesciències socials, així com la lectura i l’anàlisi de documents, la deducció d’informacióa partir de l’anàlisi de gràfics, mapes, dades estadístiques, obres artístiques,documents literaris, etc. Finalment la ubicació històrica dels esdeveniments es faràmitjançant la confecció, la lectura i l’anàlisi de frisos cronològics.

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 12

Page 13: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

13

GUIA 2012-13

Ètica

L’objectiu d’aquesta matèria serà aprofundir en el desenvolupament dels alumnescom a ciutadans responsables (objectiu iniciat a tercer amb Educació per a laCiutadania), reflexionar sobre les transformacions i els desequilibris socials ieconòmics que hi ha en el món actual i identificar i rebutjar les situacions demarginació, intolerància, desigualtat i injustícia social al món, tot desenvolupant unaconsciència ètica.

Per tal d’aconseguir aquesta fita, s’analitzaran els principis ètics que estan a la basedels drets, deures i llibertats de les persones i dels col·lectius. També s’intentaràveure la progressiva consecució dels drets i de les llibertats, la percepció de la sevavigència i la consideració d’alguns drets emergents (bioètica, tecnoètica i ecoètica).

Com a procediments propis de l’àrea, en aquest curs s’aprofundirà en el treballmonogràfic i cooperatiu, l’exposició oral, el debat com a fórmula d’adquisició i ús d’unvocabulari adient i altres procediments comuns també en les altres matèries, com aral’elaboració d’esquemes i de resums, l’anàlisi de dades, etc.

Educació física

Continuant en la línia de cursos anteriors, l’alumne utilitza diferents habilitats motriusper aplicar-les posteriorment en l’aprenentatge de tècniques, d’habilitats i dedestreses específiques.

S’inicia l’esport de l’atletisme i el de handbol. Els alumnes aprenen, tant els aspectestècnics i teòrics d’aquests jocs esportius, com els pràctics.

S’estableixen les regles a seguir, en el desenvolupament del joc, per a la consecuciódels objectius que cada esport té plantejats.

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 13

Page 14: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

14

MATÈRIES OPTATIVES

A quart curs d’ESO els centres han d’ofertar 6 matèries optatives d’entre les següents:

· Informàtica· Tecnologia· Física-Química· Biologia - Geologia· Llatí· Eduació visual i plàstica· Música· Segona llengua estrangera

Els alumnes han d’escollir tres d’aquestes optatives.

A la nostra escola ja es fa la segona llengua estrangera com a matèria per a tots elsalumnes.

Les altres matèries optatives les distribuïm en quatre itineraris, i els alumnes haurande triar un d’aquests quatre itineraris.

GUIA 2012-13

Groc Blau Verd Vermell

Física iQuímica 3h*

Física i Química 3h*

Música o Educació visual i plàstica 3h* Informàtica 2h

Informàtica iTecnologia 3h

Biologia i Geologia 3h

Ciènciesnaturals 3h

Projecte emprenedor:creativitat iinnovació 2h

Dibuixtècnic 2h

Informàtica iTecnologia 2h

Informàtica iTecnologia 2h

Medi ambient 2h

* Possibilitat de triar la matèria Llengua i cultura llatina 3h Música 2h

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 14

Page 15: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

15

Informàtica i Tecnologia

La matèria de tecnologia està dividida en tres blocs: economia, electrònica iinformàtica.

En l’apartat d’economia s’estudiaran els tipus d’empresa i les diverses estructuresorganitzatives que poden tenir, la comptabilitat, els documents mercantils (albarà,factura, xec i lletra de canvi) i les principals tècniques de fabricació d’aparells iobjectes realitzats en metall, plàstic i fusta. Es faran balanços econòmics i exercicispràctics d’utilització de documents mercantils. Aquest tema és comú en tots elsitineraris.

El segon bloc estarà dedicat a física. En els itineraris verd i vermell es repassaran elsconceptes bàsics d’electricitat i es relacionaran amb les instal•lacions domèstiques.

En els itineraris groc i blau s’introduiran l’electrònica analògica i digital a partir d’unsconeixements teòrics bàsics i un exercici pràctic en què s’utilitzaran diversoscomponents (resistències, transistors, condensadors) per construir un dispositiuelectrònic.

Hi haurà un bloc dedicat a la informàtica. En l’itinerari vermell es repassaranconceptes teòrics generals i aplicacions ofimàtiques i es realitzaran exercicis pràcticsd’edició d’imatges. En els itineraris groc i blau, a més, s’aprofundirà en l’edició i eltractament d’imatges, i en l’itinerari verd s’utilitzarà un programa d’autoedició aplicata la creació d’una revista.

Projecte emprenedor: creativitat i innovació

Es treballa el procés d’elaboració d’un projecte. En concret els alumnes dissenyaran,executaran i promocionaran un parc d’atraccions. Per fer-ho, es treballarà ambdinàmiques de grup de manera que cada un d’ells elaborarà una atracció.

Es planteja l’assignatura des d’un sentit completament pràctic. Durant el primertrimestre els alumnes han de preparar una memòria amb els dissenys del parcespecificant les atraccions i els serveis generals. S’estudien tècniques de generació iavaluació d’idees, el procés tecnològic, organització dels espais, ...

Al segon trimestre, es realitzarà una maqueta a escala del projecte treballat el primertrimestre. Per fer-ho, repassaran conceptes de física i materials de manera aplicada.

Per últim, parlarem de marketing preparant una campanya publicitària. Veurem elsdiferents mitjans audiovisuals i el circuit publicitari.

GUIA 2012-13

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 15

Page 16: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

16

GUIA 2012-13GUIA 2012-13

Física i Química

A física, s’estudiaran els tipus de moviment, les forces, la dinàmica de les forces il’estàtica de fluïds; a química, s’aprofundirà en els coneixements dels àtoms i elsenllaços, així com en la formulació i les reaccions químiques entre compostos. Aqueststemes són propis dels itineraris groc i blau.

Els procediments que se seguiran seran la resolució de problemes, la interpretació degràfics, els esquemes i les activitats de laboratori.

Biologia i Geologia

A biologia, s’estudiaran la cèl·lula, la genètica i l’evolució; i a geologia es treballaràel coneixement de la Terra, la seva dinàmica i la geomorfologia. Per acabar, un temade la dinàmica dels ecosistemes, que integra els éssers vius al seu espai i lesinfluències entre ells. Aquesta part la faran tots aquells alumnes que hagin triat elsitineraris blau i verd. Els procediments que se seguiran seran l’elaboració d’esquemes,el tractament de textos, la resolució de problemes de genètica, les activitats delaboratori, exposicions orals per part dels alumnes de diferents temes i l’ús derecursos TIC per a la recopilació de dades i el tractament d’aquestes dades.

Medi ambient

Es treballarà la relació de l’home amb el seu entorn així com els efectes de lesmodificacions d’aquest entorn. S’estudiaran actituds mediambientalment sostenibles,a partir de la realització d’experiments, de visites guiades a diverses instal·lacionsrelacionades amb temàtica ambiental i de la recerca d’informació, fent servir tot tipusde suports i fent ús de les noves tecnologies.

Dibuix tècnic

Els alumnes aprendran a representar les formes i, amb els materials i les tècniquesadequades, aprendran a dominar un llenguatge gràfic que els permetrà utilitzar eldibuix tècnic per a activitats molt diverses: investigació, enginyeria, expressió artísticao disseny, entre d’altres.

Estudiaran geometria plana, parant una atenció especial als angles, les tangències,els polígons, els arcs capaços i altres elements fonamentals per dur a termecorrectament dibuixos tècnics. Alhora, s’introduirà els alumnes en els fonaments delsistema dièdric directe tot realitzant exercicis en perspectiva axonomètrica.

Per concloure la matèria parlarem de l’evolució històrica de l’arquitectura i del disseny,tot visualitzant imatges d’objectes i construccions arquitectòniques claus en la societatactual.

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 16

Page 17: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

17

GUIA 2012-13GUIA 2012-13

Educació visual i plàstica

En l’àrea d’Educació visual i plàstica, es treballaran els conceptes de volum, dissenyi publicitat amb la finalitat d’adquirir coneixements sobre aquests aspectes.

A partir de la comprensió de l’escultura dels segles XX i XXI, de l’evolució històricade l’arquitectura i del disseny i de la retòrica de la imatge publicitària, es duran aterme exercicis gràfics i estructures tridimensionals: es construiran escultures desabó, es dissenyaran pictogrames, s’exercitarà la papiroflèxia, es modelarà plastilina,entre moltes altres propostes.

Música

Els objectius principals de la matèria seran: la comprensió, la reflexió i la valoració dela música, que es complementarà amb la creativitat (instrumental, vocal i corporal),l’expressió i la comunicació. Es participarà de manera responsable i proactiva enactivitats musicals per afavorir el treball comú.

Equilibri, reflexió, concentració, millora del sistema corporal: correcció de malesposicions, dolors d’esquena, tècniques de respiració per crear un ambient tranquil irelaxat: tot això s’aconseguirà mitjançant el ioga.

Llengua i cultura llatina

Els objectius bàsics de la matèria optativa de la modalitat de llatí seran iniciar unestudi bàsic de la llengua llatina i conèixer els aspectes més importants de la culturai la societat romana.

L’assoliment d’aquests objectius es concretarà a través del treball d’activitats,englobades en aquests quatre grups:

· Sistema de la llengua llatina: s’iniciarà en les nocions principals demorfologia i sintaxi del llatí per tal de traduir textos originals.

· Aspectes històrics i arquitectònics que perduren: es presentaran elscontinguts d’història de la Roma antiga i de la cultura i les formes de la vidaquotidiana que encara perduren.

· Evolució lingüística de les llengües romàniques i traducció detextos clàssics: es treballaran aspectes concrets que il·lustrin l’origenllatí de la nostra llengua i es traduiran textos d’autors coneguts, per tal deconsolidar els aspectes gramaticals de les llengües catalana i castellana.

· Mitologia: s’introduiran els personatges mitològics i els mites, a partir deles representacions artístiques que se n’han fet al llarg de la història.

La llengua i cultura llatina serà presentada a l’alumne com una experiència dedescoberta i d’investigació que utilitza la lògica, afavoreix la memòria i potencia elshàbits de disciplina en l’estudi.

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 17

Page 18: Escola Els Arcs. Guia Quart 2012/13

E L SARCS

Escola de Secundària

C/ Copèrnic 34-4008021 Barcelona

Telèfon 93 201 45 98Fax 93 414 46 39

http://www.elsarcs.cata/e: [email protected]

GUIA_4t_Maquetación 1 13/06/2012 20:43 Página 18