Farell Editors. Novetats Nadal 2012

9
N OVETATS N ADAL 2012 Tel. 93 833 33 25 | [email protected] | www.farelleditors.cat Cultura, natura i país

description

Novetats editorials de Farell Editors pel Nadal del 2012

Transcript of Farell Editors. Novetats Nadal 2012

Page 1: Farell Editors. Novetats Nadal 2012

N O V E T A T S

N A D A L 2 0 1 2

Tel. 93 833 33 25 | [email protected] | www.farelleditors.cat

Cultura, natura i país

Page 2: Farell Editors. Novetats Nadal 2012

La vall del Llobregat és plena de racons iespais naturals per descobrir. Des del nai-xement a les Fonts del Llobregat, trobem,entre altres singularitats: el paratge de lesNou Fonts, les zones humides del Pla deBages, l’aiguabarreig del Llobregat i el Car-dener, la vall sota Montserrat, els aiguamollsde Molins de Rei, el Parc Agrari del BaixLlobregat i els aiguamolls del delta.Vall del Llobregat, 18 rutes des del Pirineual mar, aplega sis itineraris circulars per acadascuna de les tres comarques que creuael riu: el Berguedà, el Bages i el Baix Llo-bregat. Ens convida a caminar, a conèixer ia descobrir la natura, el patrimoni històric,els pobles, les colònies industrials i les ciu-tats.

MARC VILARMAU I MASFERRER (Sallent, 1962) És membre de diverses associacions cultu-rals. Ha participat en la realització de di-versos senders de petit i llarg recorregut.Actualment és membre del Consell de MediAmbient de l’Ajuntament de Sant Joan deVilatorrada.JORDI PLANELL I PICAS (Manresa, 1956)El medi ambient i l’ecologia són dues deles activitats referents que realitza en dife-rents àmbits, com xerrades, exposicions icol·laboracions en diverses entitats i grups.És membre del Consell de la Vila i del Con-sell de Medi Ambient de l’Ajuntament deSant Joan de Vilatorrada.

D’aquesta mateixa editorial són autors delsllibres Rutes i camins del Bages i El Bagesa peu, 16 rutes per valls i muntanyes.

Vall del Llobregat 18 rutes des del Pirineu al mar

Autors: Marc Vilarmau i Masferrer -Jordi Planell i PicasCol·lecció: Llibres de Muntanya, 29Pàgines: 128 a colorFormat: 145 x 230 mmPVP: 18 €ISBN: 978-84-92811-40-3

El Llobregat per rutes paisatgístiques poc conegudesComarques: Berguedà, Bages i Baix Llobregat

Page 3: Farell Editors. Novetats Nadal 2012

Aquest llibre és el resultat d’una recercaetnogràfica sobre el saber mèdic popularen la qual es van entrevistar persones ma-jors de 60 anys, de tretze pobles pescadorsde la Costa Brava. Parla de les pràctiquesdomèstiques emprades per diagnosticar,prevenir, alleugerar i curar patiments i ma-lalties individuals i col·lectives, rememoratper homes i dones que relaten un tempsd’infantesa i joventut de privacions de gai-rebé tot. Centrat en 23 afeccions, descriu la patolo-gia, les causes, els símptomes i el tracta-ment des del punt de vista “científic” i lamanera de pensar, entendre i interpretar elprocés salut/malaltia/atenció, segons el mo-del explicatiu popular, basant-se en el ma-terial recollit en les entrevistes i les con-verses. Un dels objectius d’aquest llibre és que totaquest bagatge cultural i tradicional no esperdi en l’oblit.

ROSA MARIA SUBIRÓS TEIXIDOR

Nascuda a Galliners (Pla de l’Estany) el1964, és diplomada en Infermeria, llicen-ciada en Antropologia Social i Cultural,Màster en Antropologia Mèdica i Salut In-ternacional, amb una tesi de màster sobreel saber mèdic popular a la Costa Brava.En relació amb aquesta àrea ha publicatarticles en diverses revistes: Revista Argo(2009), Revista d’Etnologia de Catalunya(2010), Revista Alberes (2010), Revistadel Baix Empordà (2011), Full d’Històrialocal de l’Escala (2011).

Remeis tradicionals a la Costa Brava

Autora: Rosa Maria Subirós TeixidorCol·lecció: Cultura Popular, 6Pàgines: 128 Format: 145 x 230 mmPVP: 16 €ISBN: 978-84-92811-38-0

La medicina popular dels pobles pescadors de la Costa Brava

Page 4: Farell Editors. Novetats Nadal 2012

L’art romànic es desenvolupa a l’Europa oc-cidental entre els segles X i XIII.‘Anem a veure romànic’ pretén mostrar-nosunes idees bàsiques sobre arquitectura iconstrucció romànica, expressades en unllenguatge planer. Es parla de la unitat i, al mateix temps, dela diversitat de l’art romànic, de la impor-tància del seu espai interior i de l’exteriorque l’envolta i de la construcció dels edifi-cis, tant dels materials com de les sevestècniques de col·locació. Un conjunt d’esquemes i croquis de l’autorens ajuden a explicar la seva composició iorganització funcional.Es completa amb uns apartats sobre elsedificis monacals i l’arquitectura civil i mi-litar i una breu bibliografia per a aquellsque vulguin aprofundir més en el tema.

JAUME MOYA I PLANA

Nascut a Barcelona el 27 de març del1944, ha tingut dues fal·leres a la sevavida: la d’aprendre i la de veure món. Laprimera l’ha portat a l’exercici professionalde l’arquitectura durant més de quarantaanys, cercant d’entendre els seus secrets iviaranys. La segona, tant en petites sortidesamb la motxilla a l’esquena com en viatgesde diferents durades, l’ha conduït a moltsllocs on ha pogut comprovar la realitat delsseus estudis i les seves cabòries construc-tives.El seu afany divulgatiu del romànic l’haportat a integrar-se en entitats d’Amics del’Art Romànic, a escriure articles en publi-cacions especialitzades i, actualment, acol·laborar en la redacció de l’Enciclopediadel Románico, de la Fundación Santa Maríala Real, fent-hi la feina de coordinació deles planimetries d’una bona part dels edifi-cis romànics de tot Catalunya.

Anem a veure Romànic. Esglésies, monestirs i castells

Autor: Jaume Moya i PlanaCol·lecció: Anem a veure, 1Format: 148 x 210 mmPàgines: 80PVP: 14 €ISBN: 978-84-92811-39-7

Per entendre el romànic d’una manera fàcil

Page 5: Farell Editors. Novetats Nadal 2012

Montsec, porta d’entrada al Pirineu, abraçales comarques de la Noguera, el PallarsJussà i la Ribagorça. Dos rius recorren laseva geografia, el Noguera Pallaresa i elNoguera Ribagorçana, i ens descobreixenels espectaculars congostos de Mont-rebeii Tarradets.El seu cel apareix cada nit il·luminat permilers d’estels enmig de la foscor. Naturasalvatge i peculiar, ofereix a la seva gentterra per gaudir i treballar, espais de con-reus agrícoles i forestals. Oliveres, ametllers, vinyes, blats, mel i sal,juntament amb els bolets, les herbes me-dicinals i la seva fauna conformen les grà-cies d’aquest territori.La cuina del Montsec es basa en els pro-ductes de la terra, respectant les estacionsi les tradicions, llegat dels nostres avant-passats i patrimoni de tots.

MERCÈ CAMINS

Va néixer a Lleida, filla d'en Josep M.,amant de la Terra Ferma i la bona taula, ide la Montserrat de Balaguer, millor cuinerai mestra de tradicions.Aquesta meravellosa barreja fa que, des depetita, la seva curiositat pels fogons i laseva història li despertin tots els sentits pelmón de la cuina.De la mà d'en Josep, el seu marit, coneixel Montsec on anys després, el 1999, cons-trueixen el seu somni, el Restaurant CasaMercè de Fontdepou, cuina tradicional fetaamb temps i amor, sabors oblidats portatsa taula amb el respecte i la generositat quees mereixen.Llevar-se al matí i contemplar la majestuo-sitat del Montsec, terra d'adopció, fa quecada dia se'l senti més seu i part d'aquestaterra. Esforç, estudi i passió, bones einesper a la cuina i per aprendre del nostre ter -ritori.

La cuina del Montsec. Receptes tradicionals

Autora: Mercè CaminsCol·lecció: Rebost i Cuina, 7Format: 145 x 230 mmPàgines: 112PVP: 15 €ISBN: 978-84-92811-43-4

Receptes i saber tradicional del Montsec

Page 6: Farell Editors. Novetats Nadal 2012

El Maresme, comarca molt poblada des delneolític gràcies al seu benigne clima, té unric i ampli llegendari. En el present volumes recullen les llegendes fantàstiques. Sónles que ens parlen dels éssers sobrenatu-rals, des de les encantades a les marede-déus, passant per bruixes, dimonis i fins itot algun gegant. La vida espiritual delsnostres avantpassats, i també algunes deles seves creences ancestrals, queden tes-timoniades, així com la geologia fantàstica.L’autor n’està preparant la continuació ambun volum sobre les llegendes històriquesdel Maresme, és a dir, amb una visió de lahistòria de la comarca vista des del mónllegendari.

RAMON COLL MONTEAGUDO (Barcelona, 1961)Ha publicat diversos treballs de recerca ar-queològica i etnogràfica, en forma de llibrei en diversos articles en revistes especialit-zades. També ha fet alguna petita incursióen l’estudi del còmic, especialment en elpublicat per l’extinta editorial Bruguera. Ac-tualment treballa com a tècnic de cultura al’Ajuntament de Premià de Mar.Alguns dels seus treballs publicats, comautor o coautor, són: Històries i tradicionsde la Cisa (1995); La Cisa. Mil anys d’his-tòria (1999); Llegendes, tradicions i fetsde la Serralada de Marina. Apunts sobreetnografia del Maresme (1999); Història ar-queològica de Premià (2004); El Jabato.50 aniversario (2009); Història pintorescade Premià de Mar (2009) i Tradicions i cos-tums premianencs en la poesia de FrancescMas i Abril (1880-1960) (2011).

El Maresme fantàstic. Llegendes

Autor: Ramon Coll MonteagudoCol·lecció: Popular - Llegendes, 29Format: 133 x 215 mmPàgines: 144PVP: 16 €ISBN: 978-84-92811-42-7

El millor recull de llegendes del Maresme

Page 7: Farell Editors. Novetats Nadal 2012

“La marededéu de Núria anem tots a visi-tar...” escrivia un anònim poeta antic queconvidava a visitar la vall de Núria amb elguiatge de la música i la poesia. Aquest re-cull n’ofereix una visió i una visita privile-giada a partir dels versos d’alguns dels mi-llors poetes catalans, que s’han deixatendur per l’entusiasme d’un paisatge piri-nenc, que l’esforç de moltes generacionsha convertit de solitari i aspre en habitablei acollidor.

MIQUEL SITJAR I SERRA (Ribes de Freser,1962)Llatinista, màster en Turisme Cultural (UdG,2012), i guia turístic oficial, ha publicatdiversos treballs sobre la història i les tra-dicions de la vall de Ribes i Núria, entred’altres, en aquesta mateixa col·lecció, Nú-ria abans del Cremallera (2001), i Llegen-des i creences de vall de Núria i vall de Ri-bes (2003). Va ser president del ConsellComarcal del Ripollès (2005-2007) i di-rector dels Serveis Territorials de Culturade la Generalitat de Catalunya (2007-2011).

Vall de Núria. Paisatges i poetes

Autor: Miquel Sitjar i SerraCol·lecció: Llibres de Muntanya, 30Pàgines: 80 i 16 de fotografiesFormat: 145 x 230 mmPVP: 15 €ISBN: 978-84-92811-41-0

Ampli recull de la poesia nurienca i dels seus poetes

Page 8: Farell Editors. Novetats Nadal 2012

Camins del Solsonès. 15 itineraris per la plana i la muntanyaAutors: Marcel Camps - Josep Ferràndiz ISBN: 978-84-92811-31-1 | Preu: 18 €Col·lecció: Llibres de Muntanya, 25

Licors tradicionals, aiguardents i vinsgenerosos. Priorat - Terra Alta - Riberad’EbreAutores: Anna Figueras - Mª Teresa CastellóISBN: 978-84-92811-36-6 | Preu: 17 €Col·lecció: Rebost i Cuina, 6

La Cuina Romana. Per descobrir i practicarAutors: Josep M. Solias - Juana M. HuélamoISBN: 978-84-92811-29-8 | Preu: 17 €Col·lecció: Rebost i Cuina, 5

Plantes alimentàries del Pirineu catalàAutors: T. Garnatje - J. Muntané - M. Parada - M.Rigat - J. VallèsISBN: 978-84-92811-32-8 | Preu: 19 €Col·lecció: Llibres de Muntanya, 24

Franco i la Línia P. La fortificació dels Pirineus (1940-1957)Autor: Albert Ibáñez SampolISBN: 978-84-92811-37-3 | Preu: 19 €Col·lecció: Nostra Història, 16

El contraban de frontera al pirineu català. Històries i testimonisAutor: Josep Albert Planes i BallISBN: 978-84-92811- 09-0 | Preu: 16 € Col·lecció: Cultura Popular, 5

TAMBÉ RECOMANEM

Page 9: Farell Editors. Novetats Nadal 2012

Tel. 93 833 33 25 | www.farelleditors.cat | [email protected]