febrer 2008

57
REVISTA MENSUAL GRATUÏTA Nº 21 FEBRER 2008 BAIX PENEDÈS (inclou edició Costa nº 19) El joc de la cadira Eleccions generals 2008:

description

espigol numero febrer 2008

Transcript of febrer 2008

Page 1: febrer 2008

REVISTA MENSUAL GRATUÏTANº 21 FEBRER 2008BAIX PENEDÈS

(inclou edició Costa nº 19)

El joc de la cadiraEleccions generals 2008:

Page 2: febrer 2008

l’equip EDITA: Produccions i Publicacions l’ESPÍGOL S.L.EDITOR-DIRECTOR: Ferran RodríguezCAP DE REDACCIÓ: Jasna LesnjakDISSENY GRÀFIC: Xavi Toscano

PUBLICITAT: Merche Blanco Telf. 670-65-31-48

CORRECCIÓ: Anna Sant

COL·LABORADORS: ajuntaments de la comarca, Dolors Garcia

FOTOGRAFIES: l’ESPÍGOL, ajunta-ments de la comarca

ADREÇA: Empar Nadal, 17, Local 4-5, 43881 CUNIT (Tarragona),

TEL-FAX: 977-67-50-76 Mòbil: 629-39-02-45

CORREUS ELECTRÒNICS: [email protected]@gmail.com

DIPÒSIT LEGAL B-10.817-2005

IMPRESSIÓ: INDUGRAF OFFSET S.A.Amb el suport de la Generalitat de Ca-talunya, Diputació de Tarragona, i els ajuntaments del Baix Penedès.

La revista l’ESPÍGOL no comparteix necessàriament les opinions de les car-tes, ni els articles dels col·laboradors. L’opinió d’aquesta revista d’informació general només s’expressa a través de l’editorial.

PROPERA EDICIÓ: fi nals de març

Editorial Espígol Baix Penedès3

Per tal que totes les persones i/o entitats puguin remetre’ns informació, cartes d’opinió i alhora editar la seva pu-blicitat, els recordem que per un major servei, el dia 10 de cada mes es tancarà la recepció de les cartes d’opinió i les de publicitat. Cinc dies més tard, és a dir, als volts de la meitat de mes, es tancarà la recepció de notícies. Cal recordar que l’ESPÍGOL surt als voltats del dia 20.

D’interès per als lectors, entitats i anunciants

Ja estem immersos a la campanya electoral de les eleccions generals del 9 de març. Segur que hi ha molts baixpenedesencs que es pensen que aquestes eleccions no van amb ells. Doncs van errats, són molt importants ja que segons es doni, continuarem amb ZP al govern o, pel contrari, tor-narem a tenir un govern del PP amb Rajoy i els seus incondicionals al seu entorn.

En aquestes eleccions en què un cop més es parla de la bipolarització PSOE-PP, hi ha altres partits que in-tentaran ser decisius, com és el cas de Convergència i Unió, per tal de poder demanar ‘l’oro i el moro’ al grup que voldrà formar govern. L’expresident Jordi Pujol, que agradi o no, conti-nua ‘tallant el bacallà’ a la federació nacionalista, ja ha dit públicament que ni el PSOE ni el PP són de fi ar i que si volen quelcom que paguin per avançat. Pujol, que ha estat i és el polític català més llest ja augura que un possible pacte amb els ‘peperos’ és del tot inviable i que establir-lo amb els socialistes és molt difícil.

Ja veurem que passa després del 9 de març tant al Congrès dels Diputats com al Senat. El que està clar és que en qualsevol de les dues cambres segur que hi haurà representació baixpenede-senca. A la cambra alta – el Senat – tot apunta que tindrem la jove alcaldessa cunitenca Judith Alberich com a mem-bre de l’Entesa Catalana de Progres (PSC-ERC-ICV-EUiA), i a la cambra baixa – el Congrés – segur que tindrem l’arbosenc Jordi Jané. No ho té fàcil, això és cert, però tampoc és impossible que el vendrellenc Josep Maldonado – diputat a la darrera legislatura- ara estigui quatre anys al Senat. De fet CiU el que haurà de fer és mantenir els resultats ja que a la passada legislatura ja tenia un senador, Lluis Badia.

En aquest número de l’Espígol els oferim una entrevista a cadascú d’ells, ja que és gairebé segur que obtindran l’ac-ta de senadora i diputat. També parlem amb el montmellenc Pasqual Molina, que segur que no serà diputat però lidera la candidatura Alternativa Motor y Deportes (AMD) com tampoc obtindrà l’acta de diputat l’insistent Felipe Martín, cap de llista de la candidatura Partido Izquierda

Republicana-Partit Republicà d’Es-querra (IR-PRE), que ‘erre que erre’, es presenta per treure-li alguns vots als socialiestes.

Una de les anècdotes d’aquests co-micis és que fi ns i tot els components d’un programa humorísticsatiropolític de televisió com és ‘Noche Hache’, també concorren a les eleccions amb el nom de Partido Hache (Phache). La candidatura està formada per tot l’equip del programa nocturn que s’emet al canal Cuatro. Ja seria la repera que una actriu còmica com Eva Maria Hernández Villegas (Eva Hache) que lidera la candidatura pogués seu-re a l’hemicicle del Congrès. Llàstima que la seva candidatura només es presenti per Madrid!.

Nosaltres, des de l’Espígol desitgem que guanyin els millors i que aquestes eleccions generals del 9 de març si-guin molt més tranquil·les que no pas les que varem viure ara fa quatre anys amb els atemptats de Madrid. Sort i...a votar !

Ferran Rodríguez, Director

Recta final per arribar o mantenir-se a la ‘cadira’ del govern central

Page 3: febrer 2008

LA BISBAL:

LA BISBAL:

opinióEspígol Baix Penedès 4

“LA CECI”Ens ha deixat la Cecília –“La

Ceci”-, et trobarem molt a faltar, i com diu la cançó, trobarem a faltar el teu somriure, perquè sempre somreies, fins i tot quan ens po-saves una multa i anaves omplint la butlleta no perdies l’humor amb aquella veu de flauta travessera, però mira,… el càstig es feia menys emprenyador i això que tu sempre avisaves.

Ja no et veurem des de la nostra finestra com pujaves cap a la Casa de la Vila i darrerament, amb els esforços que feies per arribar-hi. Tu t’has guanyat el somni dels àngels, perquè amb la teva curta vida ja ens has demostrat el fàcil que era ser bona persona.

Gràcies Carme per les teves pa-raules a l’Església, tu vares ser una bona companya.

De vegades, fa l’efecte que no-més moren les bones persones, no us sembla a vosaltres?

Allà on siguis, prega per aquesta gent de Calafell que tu tant estima-ves i que a vegades sembli que par-lem en diferents idiomes, per tal què trobem camins d’enteniment.

Tu si que seràs un bon record per tots els que volíem ser els teus amics. Adéu Cecília.

Joan Solé Ros, Calafell

CALAFELL:

Vull expressar el meu agraïment a la Comissió de Carnaval de Cunit. El seu esforç altruista, la capacitat de treball, la innovació portada a terme aquest any, fa que el Car-naval de Cunit hagi estat un any més el referent de la província de Tarragona. La Comissió ha creat nous espais, una dimensió diferent i esplèndida al Carnaval i a Cunit, sense desmerèixer, sinó tot el con-trari, les activitats anteriors com el Ball de Mantons i el Ball de la Dona. Productes artesanals, un pregoner i una banda de carrer anunciant els actes fent xerinola, l’exposició de carrosses engalanades preparades per sortir a la rua. La participació, com sempre un èxit; més de 5.000 participants i una setantena de grups entre carrosses i comparses. Fins i tot, la imprevisible pluja, tan necessària com inoportuna, no es va voler perdre el Carnaval de Cunit i va fer que una desena de grups no poguessin desfilar. El Ball de Carna-val excel·lent, amb un pregoner de luxe, l’Àlex Casademunt, que ens va

delitar amb el seu nou disc després de l’actuació d’una orquestra de primera com l’OASIS. El diumenge la Comissió va organitzar pels més menuts la rua infantil i una gran festa amb berenar al Pavelló. És per això, que com a regidor de Cultura em sento orgullós de poder comptar amb cunitencs i cunitenques com el Marcial, el Dani, la Sandra, el Fer-nando, l’Encarna i el Manolo, que són a més de la Junta de la Comis-sió, l’alma mater que ha fet possible el millor Carnaval de la província.

Xavier Lorenzo TorresRegidor de Cultura de Cunit

CUNIT:MOLTES GRÀCIES

A LA COMISSIÓ DE CARNAVAL

Som persones de Calafell que du-rant prop de tres anys hem treballat pel municipi. Des de l’Equip Blau o des de l’Oficina d’Atenció Ciuta-dana (OAC) hem estat motivades i il·lusionades pels nous projectes que es duien a terme pel nostre poble. L’Equip Blau i l’OAC hem donat atenció personalitzada a les persones, intentant sempre fer la feina d’una manera professional i amb respecte, fent-nos molt propers a la ciutadania.

I volem explicar com ha canviat la nostra situació laboral i sobretot per-sonal en aquests últims dies, també volem transmetre com ens sentim avui. Fem referència a l’acabament dels nostres contractes, a la convo-catòria d’unes oposicions precipita-des i a la poca informació rebuda, en tot aquest procés, per part de l’equip de govern.

Érem conscients que els contrac-tes tenien una data d’acabament, però també que el projecte on estàvem involucrades seguia viu, igual que les nostres il·lusions, per-què ens sentim orgulloses de ser de Calafell i de donar servei i d’atendre als calafellencs.

D’altra banda, sabem que és lícit convocar unes oposicions i som conscients que el personal ha de tenir una formació, però no sabem trobar resposta a una sèrie de qüestions: era necessari que en plenes festes nadalenques, ens acomiadessin, tenint en compte totes les connotacions emocionals i personals que això comporta ? Era necessari passar per unes noves proves d’una manera tan urgent? Quan, a més a més cal recordar, que per accedir a l’OAC ja havíem passat unes proves de selecció i una formació al respecte. Era necessari, en el cas de l’Equip

Blau, l’omissió d’informació, durant el últims mesos, respecte al treball a realitzar ?

Totes les persones que fins el dia 31 de desembre formàvem l’Equip Blau i l’OAC, volem manifestar el nostre disgust vers l’actuació de l’equip de govern; ja que tot i que podríem donar per correcta la forma, ens ha decebut, una vegada més, el tracte rebut com a persones.

Ja veieu, hem perdut la feina, la qual cosa ens dol molt, per tot el que això comporta a nivell personal i econòmic , tant per a nosaltres com per les nostres famílies. Però encara ens fa més mal quan aquesta feina era en benefici del poble del qual som i al qual estimem: CALAFELL.

Ex-treballadores de l’Equip Blau i de l’OAC de l’Ajuntament de Calafell

CALAFELL:CARTA A L’EQUIP DE

GOVERN DE CALAFELL

Com a bisbalenca crec que els plens a la Bisbal, al menys als que fins ara he assistit, no son seriosos. Són plens on el més normal és la falta de respecte i els insults entre el govern i els regidors. Dir el govern, vol dir les persones d’ERC cap als altres regidors, i alguna altra vegada cap a les persones que assisteixen als plens.

Com a persona, penso que el que a la gent veritablement ens importa no són les coses que entre ells te-nen o han tingut, sinó tot el contrari, cada persona té la seva manera de pensar, però s’han de respectar totes les opinions. Crec que el que els bisbalencs volem són solucions als problemes del poble, i si pot ser inclosos els personals. Però NO amb crits, NO amb imposicions, NO per decret.

NO i NO, sempre diré NO a la falta de respecte a les persones i al mateix temps a la falta de respon-sabilitat de les persones que estan al govern. L’únic que fan són retrets a les coses passades en anys ante-riors, tot són retrets del passat, crec que ja n’hi ha prou de tot això, si han d’estar quatre anys al govern, han d’aprendre a respectar-se entre ells i a les persones, siguin del partit o del color que siguin. El que han de fer es anar tots a una, fer un poble unit, que la gent, tant del poble com de les urbanitzacions, es trobin a gust, un poble on es pugui gaudir de pau i estabilitat. Sempre he sentit a dir: NO TE RAÓ EL QUE MÉS CRIDA.

Per favor, demano tenir seny entre tots i que pel fet que l’anterior

govern hagués decidit o aprovat algunes coses, ara s’hagi de dir a tot que NO.

Penseu, és molt educatiu o edificant el que senten, veuen o llegeixen els nostre joves, els més petits, la gent gran, en fi, la gent en general, crec que no, crec que ha de ser tot el contrari. Crec que la Bisbal es mereix quelcom millor, i sobretot vol ser escoltat pel seu govern, per poder prendre les decisions que ens afecten a tots. ESCOLTAR, PARLAR, EXPLICAR, es el que es mereix un poble. I la Bisbal també s’ho mereix.

Mª Pilar Garriga,La Bisbal del Penedès

ELS MILLORS PLENS DE LA BISBAL

Sr. Puigibet, com passa el temps. La darrera vegada que em vaig dirigir a vostè per escrit era per a ordenar-li les tasques que havia de realitzar diàriament com a empleat municipal. Era l’única manera que no se’n saltés cap i per sort era amb l’únic que havia d’arribar a aquest extrem. Respecte el contingut de la seva carta comentar-li el següent:

Em sorprèn que ara m’acusi d’un suposat delicte del que fa temps que n’era coneixedor i del que es veu que la Secretària municipal també n’era còmplice. Com li he dit moltes vegades al seu fill, per què no ho denunciava? Pot ser encara hi és a temps home. I aleshores podrà explicar com és que coneixia el con-tingut de la documentació que se’m feia arribar al domicili dels meus pares. Què potser l’obria i la llegia? I per què al domicili dels meus pares? Doncs molt senzill, perquè una ser-vidora seguia treballant mentre feia d’alcaldessa i era més pràctic dei-xar-la allí, on sempre hi havia algú per a recollir-la, que al meu domicili. Sobre la suposada tutela política del meu pare no puc menys que fer-me un tip de riure. És possible que vostè conegui de prop algun cas d’alcalde o alcaldessa que està tutelat pel seu pare o mare. Però s’equivoca si d’aquest cas en fa llei.

Sobre les despeses suposa-dament arbitràries a favor d’una institució, l’església, dir-li que crec que és obligació d’un ajuntament invertir en el patrimoni del poble. I en el cas de la Bisbal, l’edifici de l’església de Santa Maria, que és on van destinats els imports que vostè esmenta, n’és una de les parts més importants. Inversions que en el meu cas vaig consensuar amb la resta de l’equip de govern (també

PUNT I FINAL A LACARTA OBERTA

Page 4: febrer 2008

opinió Espígol Baix Penedès5

El 25/10/2007, a Segur de Cala-fell dèiem : Adjuntem els titulars del 9 de setembre de 2007 que Calafell Ràdio es feia ressò del següent comunicat, transcripció literal de la regidora Teresa Cumplido. “CA-LAFELL FOMENTARÀ QUE ELS NENS VAGIN A L’ESCOLA A PEU O EN BICICLETA” Podem creure que aquest projecte està ple de bones intencions? No coneix la Sra. Cumplido l’holografia del terreny? Les senyalitzacions de tràfic i els vials d’accés a l’escola fan d’aquest projecte una mofa, les distribucions de les parades dels autobusos són del tot escandaloses, i dir que es volen adequar carrils bici ens torna a sonar a mofa. Hem parlat amb els pediatres del municipi i ben cert és que creuen que els nens els és bo fer exercici, però no estan d’acord que sistemàticament s’hagin anul·lat un munt de parades i s’hagin tras-lladat unes quantes més, obligant a moltes famílies a anar, faci fred o calor, plogui o faci vent, a l’escola a peu per unes voreres que fan por de veure i amb un tràfic que esgarrifa i unes motxilles de quasi 4 Kg. de pes. Vostès varen dir als pediatres que hi havia agents vigilant, i ens preguntem a on?, serà just a la cruïlla de l’escola, res més, senyors!

SEGUR DE CALAFELL:EN NOM DELS AFECTATS

DE SEGUR

amb l’actual primera tinent alcal-de). Sobre l’oportunitat de pintar la façana abans del casament del meu germà dir-li que jo els regals els pago de la meva butxaca i que si tan “dolenta” sóc potser m’hauria fet pintar la façana i arreglar la plaça pel meu casament, no li sembla?

I finalment la cavalcada de Reis. Vostè que està tan ben informat, ens podria dir quan ha costat? Més que res per a comparar amb d’altres inversions “arbitràries”. Li recordo que jo no he fet cap pas per a què hi hagi dues cavalcades. Més aviat el contrari, al final de la darrera legislatura es va fer el primer patge conjunt, sense que costés un euro i amb la col·laboració de totes les entitats. Contrasta això amb l’actitud del seu fill que ha amenaçat amb una multa i retirada de subvencions a algunes entitats per aconseguir la cavalcada única. Certament, el somriure d’un nen no té preu, però el d’alguns pares sí.

Res més, l’animo que segueixi escrivint tantes cartes com vulgui. És bo que les coses quedin per escrit i signades.

Agnès Ferré CañellasRegidora per CiU a La Bisbal

Mireu, som un municipi amb pocs mitjans, amb un alt creixement, si ens traieu el poc que tenim o els poseu fora del nostre abast creareu un clima de crispació que pot portar cap a un camí poc assenyat. Heu creat alarma social i desconfiança amb les regidoríes de Via publica, Cultura i Ensenyament.

De ben segurs que vostès es faran ressò de la situació i ens co-municareu, que passarà els propers anys i com l’ajuntament, preveu fer-se’n càrrec d’aquest creixement que ha patit i seguirà patint el nostre municipi.

El 26 de gener de 2008, a Segur de Calafell diem: Ja ho hem vist, heu incrementat una 400% les taxes, i us heu felicitat del bé que treballeu, està més que dit abans, no calen més paraules, el menyspreu per les necessitats bàsiques del vostre mu-nicipi son aclaparadores, confiaven amb vosaltres, però en nom dels afectats de Segur us podem dir clar i alt que això no és política social, podríem afegir que està molt bé que els jubilats que viuen a Calafell gaudeixin d’un servei d’autobusos adient i creiem que són justos els 16€ per temporada que han d’abonar. Però els nostres infants que obligatòriament han d’arribar a l’escola per uns carrers que, no es cansarem de repetir, són molt peri-llosos, perquè les voreres en molts casos no existeixen i que aixequeu un carrer no penseu que per allà ha de passar canalla. Tot l’ajuntament aprova que les taxes per arribar a l’escola amb autobús siguin abu-sives i diuen que no poden pagar. Molt malament!!!, manca absoluta de sensibilitat per aquest col·lectiu, ara la desconfiança esta en tot l’equip de govern, i això que són els socialistes amb coalició amb ADMC (els que representen amb més força a Segur), aquest cop i els que cal-guin ens hem unit tots conjuntament amb un mateix clam:

NO A LES ACTUALS TAXES DEL TRANSPORT ESCOLAR, VOLEM SER GOVERNATS AMB SENY!!! I SEGUR EXISTEIX.

Manuel Pallarès, Joan Ribé, Da-vid Gómez, Victoria Blanco, Anna Mª Montalbán, Joana Marquez, Sonia Mirambell i 200 signatures

CUNIT:

i que tots els regidors treballarien a plena dedicació per donar una ges-tió mes eficaç a l’Ajuntament. Ara ja podem entreveure què entenen ells per gestió mes eficaç i com pensen governar Cunit:

Sense transparència, com han demostrat amb la Revisió Cadastral, demanada amb gran secret al maig de 2006 i donant a dit a l’“Auxiliar de Recaudación” el contracte pels treballs preparatoris per un import de 1 milió d’ euros. L’objectiu primordial pel PSC -PP era que els ciutadans de Cunit no s’ assabentessin de res abans de les eleccions municipals.

Mentint als ciutadans dient que durant aquest any 2008 els impos-tos es congelarien. Ho han dit en diferents plens i en varis mitjans de comunicació. Ara han d’admetre que l’IBI pujarà una mitjana de un 21%! Això sí, si els ciudatans pro-testen, són ells els qui manipulen i menteixen i a més van en contra de la justícia social: no es pot ser més pocavergonya!

Amb incompetència. El 14 de febrer d’enguany en un ple extraordinari l’equip de govern ha hagut d’anular i deixar sense efectes degut a “errors materials”, els pressupostos aprovats un més abans: mai havia succeït en 30 anys de democràcia i això que tenim uns regidors a plena dedicació que ens consten mes de 500.000 € a l’any! Queda evident que no saben ni fer els números! En definitiva, tenim un govern que no governa i que és efi-caç només en recaptar més diners als ciudatans de Cunit.

Ivan Faccia Serrano Portaveu Grup Municipal d’ ERC

EL GOVERN DEL PSC I EL PP

“LA MALA EDUCACIÓN” I LA PLATAFORMA NO FEM EL CIM

BANYERES DEL PENEDÈS:

“La mala educación” és una pel·lícula altament recomanable, amb una imatge, una estètica, i uns decorats i una reconstrucció dels anys 60 i 80 realment molt ben aconseguits. El més interessant del moment històric que reflecteix la pel·lícula, és la borratxera de lliber-tat que vivia España, en oposició a l’obscurantisme i la repressió dels anys 60.

Agafant el fil de la pel·lícula, la llibertat de la persona en el seu més ampli sentit i el seu títol, La Mala Educació per fer referència a la pregunta, on són el valors en la societat actual? M’he permès fer una revisió personal dels incidents

que van succeir el diumenge 10 de febrer al municipi de Banyeres del Penedès, on una cinquantena de persones, majoritàriament militants i simpatitzants de CiU a Banyeres i sota el paraigües de la plataforma “No fem el cim”, van escridassar al President del Consell Comarcal durant la seva visita institucional al municipi amb motiu de la festa major petita d’hivern.

El President va ser rebut a la plaça de l’Ajuntament on l’esperaven l’Alcalde i regidors del municipi, tam-bé hi havia aquest grup de veïns que van començar a increpar i cridar al President.

Com diu en el seu comunicat la plataforma, van evitar que el Presi-dent pogués ser rebut a la sala de plens, havent-lo de fer finalment al despatx de l’Alcalde, però s’obliden d’explicar que a dins de l’Ajuntament van començar els primers incidents i discussions entre membres de la “suposada plataforma” i l’Alcalde de Banyeres, que va haver d’impedir als manifestants l’accés a l’Ajuntament.

Com també fan saber en el seu comunicat, els “suposats membres de la plataforma”, van envoltar en tot moment els representant polítics fins a la Casa-Museu Municipal Jo-sep Cañas, van envair l’espai amb males formes, i com ells mateixos reconeixen en els seus comunicats de premsa van impedir la inaugura-ció formal de l’acte.

Mala Educació quan van entrar dins del Museu, quan van tornar haver altercats amb un altre regidor d’ICV i membre actiu de la platafor-ma “No fem el cim”. Com pot ser que els “suposats membres de la plataforma” que cridaven i limitaven els drets d’altres persones també escridassessin i menystinguessin els representants d’ICV que van fer seva la lluita antilogis?

No hi ha llibertat ni seny quan no es respecta la feina dels professio-nals que treballen al Museu, és una llàstima que les coses es confonguin i com sempre la cultura hagi de pa-gar els plats trencats, els profes-sionals del Museu van veure com el fruit del seu treball desapareixia sota un grup de persones exaltades que no respectaven ni la feina ni els drets dels altres.

No hi ha seny, quan germans, cosins i nebots dels regidors de CiU, així com militants, simpatitzants i càrrecs de partit de CiU a Banyeres formaven part d’aquest greuge insti-tucional i de limitar la possibilitat de parlar al nostre President Comarcal, tot i així, i per sort, no tots els mi-litants, ni simpatitzants, ni cosins,

Després de poc més de 8 mesos de govern, queda cada dia més clar als ciutadans de Cunit la forma de governar que tenen el PSC i el PP. A començament de legislatura ens ha-vien dit que creaven 5 macro àrees

Page 5: febrer 2008

opinióEspígol Baix Penedès 6

ni germans, ni nebots del regidors de CiU van secundar i van estar d’acord amb aquesta forma de fer.

Tot degut a que un grup polític com CiU no té coherència al seu discurs, van ser ells qui van iniciar la compra de terrenys de forma obscu-rantista a finals del anys 90, són ells mateixos que al no tenir cap projec-te de futur per la nostra comarca, en lloc de liderar propostes engresca-dores es conformen en anar darrera del discurs de “qualsevol platafor-ma” i són a ells qui els membres de les diferents plataformes els criden l’atenció perquè ara no fan res del que van votar, una actitud hipòcrita en paraules de la mateixa platafor-ma “No fem el cim”.

I també s’obliden els membres de la plataforma “No fem el cim” de dir com va ser la seva borratxera de llibertat aquell dia, on sense embuts, sense respecte treien ampolles de cava del museu per beure-les al ca-rrer, potser els les van regalar part de l’equip de Govern de Banyeres.

Al comunicat de la plataforma “No fem el cim” als diferents mitjans de comunicació, fan al·lusions explici-tes i manifesten ple d’orgull d’haver transgredit drets fonamentals, de limitar el Dret d’expressió i d’haver donat una classe de males maneres i de valors com la intolerància, la intransigència i l’abús.

Avui, com ahir i com serà demà, amb coherència i amb tranquil·litat condemno aquests ac-tes d’intolerància i d’incivisme i amb el respecte pels ideals que defensa la plataforma “No fem el cim” (que no representen la totalitat de pensa-ment de la societat), on acaben els seus drets comencen els meus, a poder pensar i dir de forma diferent, sobre la paraula, sobre el diàleg es va obrir la porta de la llibertat, tant jo, com el president del Consell Co-marcal com qualsevol altre persona tenim dret a ser i pensar diferent, a no ser escridassats ni perseguits per aquest motiu.

Luis F. Suárez, Regidor pel PSC a Banyeres

El pròxim 9 de març estem cridats a les urnes en unes eleccions que se suposen representatives i que vénen precedides per una campa-nya electoral de les més vergonyo-ses que s’han vist. Els candidats dels dos principals partits han iniciat una carrera demagògica i delirant per veure qui és més dur amb els immigrants (que casualment no po-den votar), qui és més repressiu i in-transigent amb l’esquerra abertzale (a la qual no la deixen votar) i qui és capaç d’arribar a quotes més altes de populisme, prometent coses que desprès no estaran pas disposats a complir. La resta de formacions politiques o comparteixen aquest discurs o no se’n desmarquen de forma contundent. Mentrestant la ciutadania progressista, i molt es-pecialment els joves, estem cada cop més farts i desencantats amb les formes d’aquesta farsa que ja fa massa temps que dura. Els nos-tres avis i àvies van lluitar per una democràcia plena i per una societat millor, però dubto que lluitessin per aconseguir el panorama actual.

Molts ens abstindrem o votarem nul aquesta vegada, alguns per pri-mer cop. És especialment greu que persones que ens preocupem per la nostra societat i volem millorar-la arribem a aquesta conclusió.

Tot i així, mentre es va desenvo-lupant aquest circ, molts sectors socials no resten a casa seva. El dia 14 hi va haver una vaga de pro-fessors i alumnes contra una llei que converteix l’educació en una mer-caderia i culpabilitza els professors i la comunitat educativa del fracàs escolar. Aquesta llei no s’ha discutit

NO SÓN TEMPS DE VOTAR, SÓN TEMPS DE LLUITA!

EL VENDRELL:

Estem acostumats que la classe política, la que governa, la que té un càrrec públic gràcies als vots de la gent, critiqui els actes i les manifestacions crispades de la pròpia societat que administra. El cas més recent és la desqualificació

cap a la plataforma NO FEM EL CIM titllant-los de “mal educats” per l’escridassada al president del Consell Comarcal del Baix Penedès durant la seva visita a Banyeres.

Entenem que estem en època electoral i s’ha de fer campanya però no fem barreges. Una cosa és la propaganda electoral de partit —atribuir falsament la militància a un grup polític concret de la majoria de manifestants— i l’altra, desqualificar l’acte, per amagar que al Penedès hi ha problemes que els polítics no saben o no volen resoldre.

Per què qui governa només veu la “mala educació” de les mani-festacions espontànies dels seus governats? Aquestes no neixen, precisament, com a conseqüència que els seus governants no se’ls escolten?

La Plataforma NO FEM EL CIM ha generat propostes concretes sobre el territori que no han estat debatudes ni han obtingut res-posta raonada per part dels seus governants, ni ara ni abans. Ans al contrari, aprofitant-se de càrrecs públics, donen l’esquena a aquestes reivindicacions i fan la seva anant, moltes vegades, en sentit contrari o amagant el cap sota l’ala a l’espera de temps millors.

La gent no es manifesta escri-dassant els seus representants així com així, sense motiu. Prèviament la “mala educació” s’ha produït de la banda dels que “governen”. O potser no és de mala educació fer creure a la gent que s’ha produït un debat sobre el territori amb la farsa de tres dirigides sessions públiques? O no és de mala educació governar amb hipocresia fent cas omís d’una proposta coherent i sostenible i ac-ceptar, submisament, la imposició aliena al territori d’un model fill de l’especulació global? No excedeix, inclús, la “mala educació” per con-vertir-se en “mala democràcia”?

Molts, acostumats a manar a raser de contenidors polítics, només veuen la mala educació en els actes reivindicatius. Veuen la palla en ull aliè i no la biga en el seu. No se n’adonen que aquests actes “mal educats” són conseqüència de la manca de respecte que genera la prepotència del poder polític.

“Les institucions són sagrades!” vénen a dir, “no es pot escridassar a un representant públic!”. Sí són sagrades per a tothom, també per a qui les representa. O no és uns menyspreu a elles emprar el càrrec per interessos personalistes —carregar les piles de l’ego perso-nal— o de partit —estar al servei d’interessos estranys— en lloc de

ni negociat amb els professors i ara volen que l’acceptin. Els conductors d’autobusos de BCN segueixen la seva lluita i faran vaga la setmana abans de les eleccions, reclamant dos dies de descans per poder fer millor la seva feina, i els metges també estan protestant aquest dies per l’excés de visites diàries que els obliguen a fer. El dia abans de les eleccions és 8 de Març, dia de la Dona Treballadora, on segurament hi haurà actes al carrer protestant contra la penalització de l’avorta-ment i contra una jerarquia catòlica que ataca els drets de les dones i demana el vot conservador.

Aquí al Penedès seguim opo-sant-nos, com hem vist aquests dies, contra el projecte del CIM, un projecte que segueix impulsant-se a espatlles de la ciutadania i de la majoria de l’opinió de la gent del territori.

Aquests moviments socials de-mostren que hi ha gent que lluita i que la lluita és una forma de “fer política”, en aquest casos, sense el suport dels partits majoritaris i oficials. També demostren la dis-tància abismal entre les formacions politiques de l’esquerra oficial i el carrer. Això no es res nou, fa molts anys que dura.

Tot això demostra que la clau úl-tima per transformar la societat, de forma més igualitària i justa, recau en les lluites socials al carrer. Cre-iem que els partits politics d’esquer-res continuen sent necessaris, però cal reformar el sistema polític actual, que està basat en la representació, i no en la participació.

Cal recuperar la política per a la ciutadania. Això pot sonar a dema-gògia però la forma d’aconseguir-ho és des de la lluita i la participació política en els pobles, vil·les i barris. Per aquest motiu cal recuperar la cultura de l’organització de base i de la participació també en política, al igual que existeix en altres àmbits com els culturals.

Som molt conscients que el mode de vida actual no permet gaire espai per a la participació social però no es pot permetre que la política se-gueixi d’esquenes a la ciutadania. Estem en una època de retrocés democràtic, on les pràctiques au-toritàries tornen a estar de moda, enmig de l’ aparent indiferència de gran part de la població. L’única manera de superar-la és apostar per una participació ciutadana i una mobilització constant de cada cop més sectors socials.

Joan Caralt ALTERNATIVA VENDRELLENCA

DE CARA A LA PARET!

BANYERES DEL PENEDÈS:

fer-ho per defensar el territori i les reivindicacions de la seva gent?.

Amb aquesta actitud, els nostres governants ens demostren tenir “mala educació democràtica”. Pot-ser ja seria hora de canviar d’actitud o de que els vots els fessin canviar. Es fa difícil, en aquestes circums-tàncies, trobar un partit que defensi realment, amb intel·ligència, els interessos del nostre territori.

En aquesta adormida democràcia només tenim dues maneres per fer valdre les nostres opinions i mante-nir-nos desperts: votar a qui i com ens doni la gana i manifestar-nos com ens dicti el cor.

Pau Batlle

Page 6: febrer 2008

eleccions generals ‘08 Espígol Baix Penedès7

A punt les novenes eleccions generals des de la DemocràciaLes eleccions del segon diumenge de

març seran les novenes de caràcter ge-neral des de l’arribada de la Democràcia, ja que les primeres van ser les de 1979, tot i que durant la transició també n’hi van haver unes, les de 1977.

Com estableix la Constitució de 1978 el parlament és bicameral, és a dir, les Corts Generals estan formades pel Con-grés dels Diputats i el Senat.

Per això, el proper 9 de març, els ciu-tadans de l’estat espanyol haurem de triar els nostres representants a les dues cambres: 350 diputats pel Congrès i 264 senadors (cinc més que ara fa quatre anys degut l’augment de població), dels quals 208 seran elegits pels ciutadans amb el seu vot, atès que la resta són de-signats per les comunitats autònomes.

El reglament estableix que cada província escull quatre senadors, llevat d’algunes excepcions com són les Illes Canàries i les Illes Balears i també Ceuta i Melilla.

Pel que fa a Catalunya, aquest cop en lloc de setze senadors (quatre per cadascuna de les quatre províncies), se n’escollirà un més pel fet demogràfic abans esmentat.

En quant a la cambra baixa que és el Congrés dels Diputats, no hi ha cap variació i s’hauran de triar de nou els 350 diputats tal com estableix la Llei Or-gànica del Règim Electoral General del 19 de juny de 1985, ja que la Constitució estableix que a l’hemicicle hi ha d’haver un mínim de 300 i un màxim de 400 diputats, que al igual que els senadors, ho seran per quatre anys, llevat que el President del Govern decideixi dissoldre

les dues cambres.En aquestes eleccions que donaran

pas a la novena legislatura, hi participen un total de 92 partits polítics, que sumen en total 1.130 candidatures al Congrés i 1.235 al Senat, un 30% més de les que es van presentar als comicis del 2004. Ara, les juntes electorals han rebutjat 40 candidatures, entre d’elles les de Acción Nacionalista Vasca i les de coalició Cen-tro Democrático y Social-Unión Centrista Liberal, les dues úniques formacions que han vista anulades totes les seves can-didatures. A la circumscripció de Tarra-gona hi ha 28 candidatures al Congrès dels Diputats.

Una de les candidatures més curioses que ha rebut el seu vist-i-plau i que es presenta a la circumscripció de Madrid, és el Partido Hache (PHache), candida-tura sorgida dins del programa satirico-polític de televisió, ‘Noche Hache’ de la cadena Cuatro. D’aquesta manera Eva Maria Hernández Villegas (Eva Hache), alguns dels seus col.laboradors (Ricardo Castella, Marta Nebot, Javier Coronas, Julian López o Agume Anasagasti) i tot

PARTIT CONGRÈS SENAT

PSOE 164 diputats 81 senadorsPP 148 diputats 102 senadorsCiU 10 diputats 4 senadorsERC 8 diputats PNV/EAJ 7 diputats 6 senadorsIU-ICV 5 diputatsCC 3 diputats 3 senadorsBNG 2 diputats CHA 1 diputatEA 1 diputatNa-Bai 1 diputatEntesa Cat. de Progrès (PSC-ERC- ICV-EUiA) 12 senadors

Totals: 350 diputats 208 senadors

l’equip tècnic i de redacció, formen part de la candidatura.

Cal recordar que per aquestes eleccio-ns generals hi ha un cens de 35.067.281 persones de les quals 1.198.811 són es-panyols residents a l’estranger. Un deu per cent aproximat de la població, els residents d’orígen estranger, encara no podran exercir el dret de vot tot i la seva insistència en poder exercir el deure de vot en un territori on viuen i treballen. Tot apunta que aquestes podrien ser les da-rreres eleccions sense aquests vots.

Dades del 2004Cal recordar que a les eleccions del 14

de març del 2004, tres dies després de l’atemptat islamista a Madrid, el Congrès dels Diputats i el Senat van tenir aquesta composició:

Representants del Baix PenedèsEn aquestes eleccions generals del 9

de març, alguns polítics baixpenedes-encs són protagonistes, ja que o bé lide-ren una candidatura o en formen part, ja

Felipe Martin

Jordi Jané

Judith Alberich

Mª Jesús Sequera

Page 7: febrer 2008

eleccions generals ‘08 Espígol Baix Penedès9

Dades de les eleccions del 9 de març

Candidatures al Congrès dels Diputats 1.112Candidatures al Senat 1.222Diputats a elegir 350Senadors a elegir 208Cens electoral 35.067.281Municipis 8.112Col·legis electorals 23.108Meses electorals 59.358Membres de meses electorals 178.074Membres de meses suplents 356.148Urnes 229.172Paperetes Congrès 690.140.746Paperetes Senat 36.645.278

sigui com a suplents. És el cas de l’arbosenc Jordi Jané i

Guasch, que a les dues darreres legis-latures ja ha estat diputat de CiU per la circumscripció de Barcelona on viu habi-tualment. Ara la Federació l’ha designat com a cap de llista de la candidatura a Tarragona. Un altre baixpenedesenc que lidera una candidatura és el vendrellenc Josep Maldonado i Gili, exsecretari d’esport de la Generalitat i exdelegat del

govern català a les comarques de Tarra-gona, que ha estat diputat a la darrera legislatura (2004-2008). Si CiU manté els resultats dels darrers comicis, Maldo-nado es reconvertirà en senador.

Pel que fa als socialistes, els polí-tics de la comarca que destaquen són l’alcaldessa de Cunit, Judih Alberich, la regidora d’Albinyana, Maria Jesús Se-quera i el regidor vendrellenc Fernando

Pérez. La jove política cunitenca que és

alcaldessa del seu municipi des del passat mes d’agost, lidera la candida-tura de l’Entesa Catalana de Progrès (PSC-ERC-ICV-EUiA) en la que la regi-dora d’Albinyana, Maria Jesús Sequera

figura com a suplent. Pérez, regidor de l’Ajuntament del Vendrell figura com a novè suplent a la candidatura que lidera el reusenc Francesc Vallés que ja ha estat diputat a les dues darreres legislatures.

En quant al Partit Popular, els únics representant del Baix Penedès són el cunitenc José Barquier Rosillo i la cala-fellenca Olga Elvira. Barquier, que ara és el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Cunit va de número quatre a la candi-datura del Congrés que lidera Francesc Ricomà i Elvira, regidora a l’oposició a l’Ajuntament de Calafell, és la primera suplent.

En quant a ICV hi ha dos representants del Baix Penedès tot i que figuren com a suplents a la candidatura al Congrés que lidera Lluís Suñé Morales. Un és Alfred Valdivieso Romero que va ser cap de llista del grup ecosocialista a les darre-res eleccions municipals, i Lluis Inglada Jané, que és regidor a l’Ajuntament de Banyeres.

Altres representants del Baix Penedès a les diferents candidatures amb poques opcions de sortir elegits són Pascual

Molina Ramos, cap de llista de la can-didatura al Congrés del nou partit Alter-nativa Motor y Deportes (AMD) i Felipe Martín Almendarez, que torna a ser cap de llista al Congrés pel Partido Izquierda Republicana-Partit Republicà d’Esquerra (IR-PRE), que als comicis del 2004 a tot l’estat va reunir 16.993 vots, dels quals 227 a les comarques de Tarragona.

També per aquest partit figura com a candidat al Senat, el calafellenc Manuel Castro Garcia.

Ferran RodríguezJosé Barquier

Josep Maldonado

Olga Elvira

Page 8: febrer 2008

eleccions generals ‘08Espígol Baix Penedès 10

Això de representar les comarques de Tarragona i, per tant, el Baix Penedès, li anirà millor que abans que era diputat en representació de Barcelona?Em fa molta més il·lusió i m’hi dedicaré molt. Ara puc representar les que són les meves comarques. Sóc fill de L’Arboç i casat a Vandellòs. Pel que fa al Baix Penedès, crec que tindré una gran responsabilitat, ja que seré l’únic Diputat de la nostra comarca al Congrés. Cap altre partit ha posat en llocs de sortida a un candidat del Baix Penedès.

Això de ser el diputat català que a la legislatura que acabem ha fet més intervencions, el motiva encara més o pensa que potser parla massa?El nombre d’intervencions representa sempre el volum de feina que es fa. Finalment, quan treballes un tema acabes intervenint a l’hemicicle o en co-missions. Tot el nostre Grup de CiU sempre és el més actiu. Anem per feina a Madrid i ens agrada ser útils defensant els temes que més preocupen als ciutadans. Ara el nostre repte serà poder ser més forts i tenir una posició decisiva.

D’ on treu vostè tanta energia?Només tinc 44 anys. Em sento molt jove i amb ganes de treballar i crec que les nostres comar-ques estan molt oblidades. Aquí mateix, el Baix Penedès, tenim totes les autopistes de peatge, no tenim cap autovia gratuïta i la 340 no està desdoblada.

Com es veu el Baix Penedes des del Congrés dels Diputats?Es veu com una comarca amb moltes pos-sibilitats de creixement i de consolidació de futur. Som els que més creixem de Catalunya, però no rebem les infraestructures i inversions que necessitem per part de l’Estat. Això s’ha d’acabar i per això és necessari que CiU sigui decisiva a Madrid.

Vostè al Congrès i Josep Maldonado al Se-nat, un tàndem perfecte?Sí. Ens coneixem des de fa molts anys. Tinc una gran estima per en Josep Maldonado i ens posa el llistó molt alt. Ha estat un excel·lent diputat per Tarragona i ara serà, sens dubte, el millor senador per defensar la nostra comarca. Coneix molt bé tot el territori i n’ha sigut també delegat del Govern. És un luxe compartir candidatura amb ell per representar junts les nostres comarques a les Corts Generals.

Què farà vostè al congrés per la nostra comarca?Crec que després dels anys de creixement, centrats molt també en la cons-trucció, ara tocarà fer front una certa recessió econòmica i ajudar de manera molt directa als autònoms i a l’economia productiva. Al Baix Penedès hem d’accelerar totes les infraestructures pendents que depenen de l’Estat. No únicament la 340, que segueix sent una via altament congestionada mentre a la resta de l’Estat tenen autovies gratuïtes, sinó que hem de superar tam-bé la deixadesa dels serveis de Rodalies. Els serveis ferroviaris de Rodalies no poden acabar a Sant Vicenç, han d’arribar fins a l’eix urbà Tarragona-Reus-Valls. És també una vergonya la deixadesa de les nostres estacions i la poca accessibilitat als trens que pateixen moltes persones grans o que tenen algun tipus de discapacitat.

Com veu aquestes eleccions?Alguns les volen representar totalment bipolaritzades entre el PSOE i el PP. Per sort, a Catalunya existeix Convergència i Unió que ocupa una posició central i de sentit comú. CiU fa més falta que mai a Madrid per posar seny i

menor crispació a l’exercici demagògic de la política que es fa des del PSOE i del PP.

Em pot definir Jose Luis Rodriguez Zapatero?És una persona amable i cordial, però a la vida no es pot dir sí a tot i cal pren-dre decisions. Del “talante” i del “buenismo” no es pot sobreviure sempre, cal respectar més Catalunya i donar les inversions que el País requereix i com-plir l’Estatut. Moltes promeses, però després es bloquegen els traspassos i no es dóna a Catalunya el finançament que necessita.

I Mariano Rajoy?És una persona conciliadora, però ha fet dels atacs a l’Estatut de Catalunya una estratègia per criticar al PSOE que ens ha perjudicat molt. Crec que els catalans no podran avalar en cap cas aquesta utilització que s’ha fet de

Catalunya des del PP.

Qui creu que guanyarà….no em digui que CIU?Espero que CiU en surti molt enfortida d’aquestes eleccions. Crec que les pot guanyar el PSOE, però espero que ho faci d’una manera ajustada i sense majories absolutes. Les majories absolutes tant del PSOE com del PP sempre han estat perjudicials per a Catalunya.

Què destacaria del programa electoral de CIU?El nostre compromís amb Catalunya. És la nostra prioritat. Tothom reconeix que qui millor pot defensar Catalunya a Madrid és CiU i Duran i Lleida. Ara el que cal és tenir els diputats i senadors suficients per poder arbitrar una política espanyola massa radicalitzada. CiU també serà del tot necessària per aplicar un programa econòmic que primi els empre-nedors, especialment davant d’una certa recessió i augment de l’atur.

Com veu aixo que tant el PP com el PSC ara facin “les ofertes de les eleccions”?Crec que s’agafen les eleccions com si fossin una tómbola o subhasta i cauen en una greu irrespon-

sabilitat. Fan propostes demagògiques que saben que no compliran. Uns prometen un milió de llocs de treball i els altres un milió tres cents mil. Altres diuen que donaran 400 euros a tothom, quan alguns no els necessiten i aquells que tenen les rendes més baixes no els rebran, ja que no fan la declaració de l‘IRFP. Hem d’acabar amb aquesta orientació i posar més coherència i sentit comú, que és el que ens demana la ciutadania.

Si CIU obté bons resultats i pot facilitar la formacio de govern, ho farà amb el PSOE o, tot i que s’hauria d’explicar, amb el PP?Nosaltres no farem mai President a qui perdi les eleccions. La societat no accepta bé que els perdedors tinguin el Govern a base de pactes als des-patxos com ha passat a Catalunya amb els dos tripartits. Amb qui guanyi les eleccions posarem unes condicions molt clares: desplegar totalment l’Estatut, nou finançament per a Catalunya que primi la bilateralitat i ens doni totes les inversions que precisem per millorar globalment les condicions de vida dels catalans. Per això, demanarem també la publicació de les ba-lances fiscals. Un altre eix del nostre programa ha de ser una millora de les pensions més baixes, l’ajuda als autònoms i a les famílies. Qui vulgui pactar amb CiU també haurà d’assumir el compromís democràtic de respectar per fer govern a qui guanyi les eleccions. Sincerament veig molt difícil que el PP que ha recorregut l’Estatut de Catalunya, ara vulgui acceptar el seu ple desenvolupament i la retirada del recurs presentat. Ferran Rodríguez

“Al Baix Penedès hem d’accelerar totes les infraestructures pendents que depenen de l’Estat!”

ENTREVISTA A JORDI JANÉ, CANDIDAT DE CiU AL CONGRÉS

Page 9: febrer 2008

eleccions generals ‘08 Espígol Baix Penedès11

- Va ser una sorpresa aquesta nominació al Senat?No, això és un procés llarg, va durar gairebé dos mesos i jo ja sabia que el meu nom era uns dels que sonaven com a candidata a les Corts. Va ser també un procés de recolzament de les agrupacions, hi va haver moltes que em van donar suport, no només del Baix Penedès, sinó també de la resta de demarcació. Va ser més una sorpresa al principi quan vaig començar a saber que el meu nom sonava.

-Què li feia més gràcia, ser candidata al Senat o al Congrés?No és una qüestió de gràcia sinó de compatibilitat. Jo tinc molt clar que la meva prioritat és l’alcaldia i això significa que he de dedicar tots els meus es-forços a Cunit. Òbviament això és incompatible amb el Congrés que t’ocupa intensament tres dies a la setmana, més les comissions, etc. Estar al Senat és molt més compatible amb el món municipal, i per això només hi havia una opció, la d’anar al Senat.

-El fet que sigui senadora, comportarà que hagi de deixar molts cops l’alcaldia en mans de José Barquier del Partit Popular?Crec que això és el de menys. Quan faig vacances es queda d’alcalde el Pepe i no passa res. Érem un govern fort, i ara també amb una nova alcal-dessa. Tots anem a una i és un govern estable.

-Això que el seu cognom comenci amb una A de Alberich resulta més fàcil a l’hora de votar al Senat?El Senat va per ordre alfabètic i jo soc el numero 1 al Senat per aquesta raó. Jo em presento per l’Entesa (PSC, ICV, ERC), aquesta l’any passat va doblar el numero dels vots de Convergència, o sigui que hauria d’haver-hi un davallada electoral perquè no sortíssim els tres representants.

-Com ha portat la precampanya i la campanya que acaba d’arrencar?Molt bé. La campanya sempre és més dura perquè són 15 dies molt inten-sos, però jo crec que ho podré combinar molt bé. Després, a la campanya s’ha de fer un sobreesforç, això és evident, s’ha de dormir menys hores i ja està. Però jo estic al ajuntament cada dia igualment, hi passo moltes hores, sigui al matí o a la tarda, el que passa és que he d’anar i venir. Però és un problema durant 15 dies, després quan sigui senadora tot serà molt estable.

- La cambra alta, que és el Senat, és encara bastant desconeguda....Si, ho és, tens raó. A més ara mateix és només una cambra de control al Congrés, que no legisla però sí que els senadors fan una feina prèvia per després conèixer les lleis, i el que hem de lluitar és per la reforma. Aquesta és una de les prioritats de l’Entesa, lluitar per la reforma del Senat, perqueè aquest realment sigui una cambra de representació territorial. És una feina important, de fet hi ha moltes iniciatives que sorgeixen del Senat perquè les lleis requereixen molta feina previa i a vegades són aquelles petites coses que és poden perfeccionar dins del Senat i això és important. El que passa és que és una labor molt desconeguda i que la gent té el concepte que el se-nador és el que té una piscina i un spà. Però no el té, malgrat aquesta broma que els senadors treballen menys. Ni tens piscina ni tens spà.

-Què pot aportar Judith Alberich al Senat com a representant del Baix Penedès?Sobretot un coneixement del territori i una representativitat del territori. A banda dels objectius prioritaris que tingui l’Entesa, la meva responsabilitat serà la representativitat territorial i ser la veu de Cunit i del Baix Penedès a les Corts Generals, en aquest cas al Senat però també col·laborant amb els companys del Congrés.

- Quines han de ser les prioritats per al Camp de Tarragona?Crec que el Baix Penedès i el conjunt del Camp de Tarragona, està en un molt bon moment que si el sabem aprofitar, pot ser històric per al seu futur a curt termini. Ara amb el pla territorial del Camp de Tarragona, tenin una eina que planifica el creixement de les comarques a llarg termini per aconseguir que el creixement demogràfic sigui compatible amb els equipaments i serveis per garantir la qualitat de vida dels seus veïns.

-Així que la Judith Alberich, aviat es convertirà amb la portaveu del Baix Penedès al Senat!Doncs sí, totes aquelles propostes que siguin importants per la comarca, les defensaré amb molt de gust. El Baix Penedès és una comarca amb unes pontecialitats brutals i crec que ja toca que se li dongui un impuls, tot i que sé que això vol dir més diners, però a Madrid n’hi ha molts de diners. Crec que nosaltres hem d’anar a les Corts a defensar els interessos dels ciutadans del Baix Penedès i ajudar els nostres municipis a créixer de manera ordenada i a desenvolupar els seus objectius.

-Com seran aquestes eleccions del 9 de març?Segur que no seran fàcils, de fet crec que és bo que no ho siguin. Molts cops la gent es relaxa i això no és bo per la democràcia. És normal que la política cansi als ciutadans, però és el desenvolupament del país a través de les lleis que fem els polítics. Crec que és bo que hi hagi tensió i també que hi hagi pugna diària i debat, el que diuen l’electoralisme polític. Pel que fa als resultats, seran ajustats, però crec que guanyarà el PSOE i la proposta de José Luis Rodríguez Zapatero.

-I es podrà governar formant una majoria?Ja es veurà, no ho sé, el que si tenim són quatre anys d’experiència de govern en minoria i no ha anat tant malament, tot i això hi ha hagut un debat força ric al Congrès.

-Què utilitzarà per anar a Madrid, l’avió o l’AVE?Segur que utilitzaré l’AVE, és molt més còmode. Des que vaig descobrir l’AVE, ho tinc molt clar. És fantàstic!Ferran Rodríguez

“Crec que ja és hora que la cambra del Senat tingui representativitat territorial”

ENTREVISTA A JUDITH ALBERICH, CANDIDATA PEL PSC AL SENAT:

F.R.

Page 10: febrer 2008

eleccions generals ‘08Espígol Baix Penedès 12

L’albinyanenc Felipe Martín, ara empadronat al terme municipal del Vendrell, torna a presentar-se com a candidat a diputat al Congrès pel partit Izquierda Republicana (IR-PRE), que ja es va presentar als comicis del 2004.

Martín, que segueix molt de prop el què passa a la política del Vendrell i de la comarca, diu que “ara cal votar en blanc tal com diu Pasqual Maragall”. Segons Martín, líder del IR-PRE a les comarques de Tarragona, “està clar que Zapatero enganya els treballadors”. Del programa d’Izquierda Republicana, cal destacar que demana respec-te i agraïment per a la gent gran, pels pensionistes, vidus i jubilats, “demanem que la pensió mínima sigui de 80 euros, incluint-hi les persones que ja cobren el SOVI”.

Entre les diferents reinvindicacions que demanen els membres d’IR.-PRE, destaquen les que fan referència a l’augment dels sous dels funcionaris de Justícia – alguns no arriben als 1000 € al mes), “demanem que el PSC canviï de nom i com diu Pasqual Maragall, que es passi a dir ‘Partido Demócrata Europeo’, ja que entenem que per ser socialista cal ser marxista”.

Entre les altres peticions que proclama el partit IR-PRE destaca que “el Rei abdiqui i així es proclami la tercera República”.

Cal recordar que Felipe Martín, ha estat vint anys a l’exili, sent empresonat a París per ser acusat d’haver col·laborat a l`atemptat previst contra Franco l’any 1963. Ha estat militant del PSC a l’any 1982 però va deixar el partit per escriure ‘La corrupció del PSC”.

L’Albinyanenc Felipe Martín torna a presentar-se pel Partit d’Izquierda Republicana (IR-PRE)

PUBLICITAT

Page 11: febrer 2008

eleccions generals ‘08 Espígol Baix Penedès13

Tinc entes que la teva opinió sobre els politics no és gaire bona. Com és que ara s`hi fica?Precisament perquè estic amb un col·lectiu de gent que està molt rebotada amb la manera com s’està portant la política. Soc una persona normal, del carrer. Aquest grup, l’Alternativa de Motos i Deportes, som un grup de ciuta-dans que veiem com aquesta gent està trepitjant tots els nostres drets i per això ens volem fer sentir i volem que la nostra opinió es tingui en compte.

Quins són els vostres objectius principals? Primer, no volem que cap motorista més mori o es faci mal per culpa dels maleïts guardarails que la senyora Magdalena Álvarez continua tenint mun-tats a tota la geografia espanyola.Segon, volem també la dimissió del Pere Navarro pel seu cinisme. Per a ell el món del motor i la gent que utilitza el cotxe és només un objecte recapta-tori. I el que hauria de fer és arreglar les vies de circulació, eliminar tots els obstacles i punts negres que hi ha. Ells només posen uns radars objectius recaptatoris. Amb la gent que no porten carnets o que fan el burro, no passa res. Altres usuaris de vehicles són objecte d’una persecució recaptativa de l’estat.Un altre objectiu nostre és la derogació de la llei 54 bis de la ministra Cristina Narbona sobre l’accés al medi natural, perque és restrictiva i vulnera el dret constitucional de llibre circulació pels camins i la muntanya.

Amb una moto, vols dir, no?Si, amb la moto. Nosaltres defensem que l’accés al medi natural estigui re-gulat, però no prohibit. Estem d’acord si la gent fa salvatjades, que ho pagui. Però que l’altra gent pugui passar per un camí o senderó com s’ha fet tota la vida, amb tota la llibertat constitucional del món. També cal destacar que hi ha molta gent que jo els anomeno el turisme depredador que els agents rurals no els paren mai, tot i que hi pugen amb cotxes o furgonetes i estan espollant vells masos. Ara estem vivint en el moment de motofòbia, i això s’ha de mirar.

Tot i que el partit va néixer per a defensar els interessos dels aficionats a les motos, sembla que ara també teniu altres objectius, representant altres sectors de la societat més amples?Si, es cert. Hi el tema de la gent gran. Jo personalment tinc molts amics grans, entre ells els antics pastors del Montmell dels que vaig aprendre molt. L’altre dia em va commoure molt un reportatge per la televisió sobre la gent gran que ha de buscar el menjar entre les escombraries dels grans supermercats perquè no poden arribar a final del mes. Això és deplorable, no s’hauria de tolerar. El govern està dient moltes coses però això no ho veu. La gent que ha treballat tota la vida ha de tenir una jubilació digna.

També toqueu el sector de ramaderia.Aquest sector no és sostenible i s’està morint per les importacions del carn de fora. Que farem quan s’acabaran els últims ramats que queden? Aquest animals estan mantenint el medi ambient, netejant camps i boscos, i el go-vern això no ho veu. Si volen mantenir l’espai rural net, en lloc de prioritzar altres coses, haurien de prioritzar aquests caps de bestiar que queden a Espanya. Un cop s’han fet els treballs de manteniment de boscos per mitjans mecànics, els animals mantenen aquestes zones netes i no s’ha de tornar a intervenir, el que representa un estalvi econòmic. Altre dia vaig sentir el Ra-joy que deia com s’han de plantar arbres. I qui els mantindrà? S’està deixant a l’oblit la ramaderia extensiva que s’està acabant.Un altre objectiu és lluitar contra l’identificació electrònica obligatòria dels animals amb el ‘bolo ruminal’. Jo com professional del sector veig que és

un cas del maltractament de l’animal, ja que es fa passar a la força dins de l’estomac de l’animal una peça gran de ceramica i silicona amb un component electrònic. A la llarga no s’ha estudia la repercussió que pot tindre això per als animals. Tindran enquistaments, tumors dins d’uns anys? S’està experi-mentant amb la propietat de les persones i no han tingut en compte l’opinió del professionals. Els únics països on és obligatori són Espanya i Itàlia. I la gent ho fa per por, perquè si no pots perdre la prima, hi ha represàlies, etc. En aquests cas els sindicats també han fallat profundament. L’administració hauria d’escoltar a la gent del camp que viu amb els seus animals de sol al sol, ja que nosaltres sabem si va bé o no. En una prova a la comunitat Mur-ciana s’està veient que això és un desastre ja que el 30 % d’aquests bolos són expulsats, o per la boca, o en el moment del part rectalment, i aquestes cabres estan per a morir-se. El bolo ruminal és una salvatjada i el recorrerem al tribunal constitucional, a Brussel·les o on sigui.

El vostre partit on té representació?Som un partit molt jove, va néixer al Cantabria abans de les passades eleccions municipals, ara ja som a totes les provincies del Pais Basc, a Barcelona, a Tarragona, a Madrid, Ávila, Salamanca, Sevilla... Som gent del carrer com tu o jo que estem molt rebotats amb els politics professionals que estan portant el país.

Tot i això, hi ha algun pacte possible?Potser amb el Partit Antitaurí Contra el Maltractament Animal, ja que són una gent bastant honesta, tots els altres són politics professionals i tinc els meus dubtes perquè ja ens havien estafat. De fet amb els Antitaurins ja vam quedar que treballarem junts en el tema del bolo ruminal. A més, parlant amb els seus representants del Vendrell vam descobrir que també coincidim en el tema de la seguretat vial.

I el vostre objectiu en aquestes eleccions?Podria ser un o dos escons, ja que la gent del motor representa molt. Aglu-tinem motoristes del cross i de carretera, gent del transport com camioners i taxistes, gent del sector ramader, i molta gent del carrer. Ens uneix el sentit d’emprenyament al veure tota aquesta colla dels paràsits que ens estan governant, siguin de dretes o d’esquerres, que no ho són.

Tu personalment que penses que pots aconseguir?El que vulgui la gent. I si surt alguna cosa intentaré ajudar-los, sobretot a nivell social, però de veritat. Als politics el poder els puja el cap. Jo tinc els peus a terra, he viscut molt, en molts àmbits, he competit molt, i a mi, als 54 anys no em canvien la manera de ser. Tinc una sensació del què és la vida i el que és la gent que ells no la poden tindre. Si em fiquen els calers a la butxaca jo continuaré sent el què sóc, això ho tinc molt clar. I també tinc clar que si un dia l’Alternativa Moto i Deportes canviés el rumb jo tornaria a casa meva, igual que molts dels fundadors. A la nostra llista hi ha una senyora que és mestra, jo soc pastor, tenim camioners, gent que treballa en la construc-ció, tot tenim la mateixa fita: som els ciutadans rebotats amb els politics que no coneixen la realitat del país.

Jasna Lesnjak

“Som els ciutadans rebotats amb els politics que no coneixen la realitat del país”PASCUAL MOLINA, Cap de llista d’ Alternativa Motor i Deportes a la provincia de Tarragona:

Pascual Molina té 54 anys i és pastor de cabres. Viu al Montmell, on forma part d’un projecte mediambiental de prevenció dels incendis i manteniment dels boscos mitjançant pasturatge de la Generalitat. Mai pensava entrar a la polìtica, fins que l’any passat s’havia adonat de l’existencia d’un partit nou, creat a Cantabria per la gent aficionada al món dels motos. Cosa, que li va cridar atenció, ja que el motorisme també és la seva gran aficció: fa molts anys corria carreres, i ara, ja retirat, encara col·labora amb els mitjans de comunicació, dedicats al motorisme. Al coneixer la gent del partit AMD personalment -“són bona gent, honrada, i sobretot no són politics professionals”, comenta- va decidir formar part de la seva llista, i presentar-se com el seu candidat nùmero 1 a Tarragona pel Congrés. Tot i que el partit va néixer per a de-fensar els interessos dels aficionats a les motos, ara també representa els interessos d’altres sectors de la societat.

J.L.

Page 12: febrer 2008

comarcaEspígol Baix Penedès 14

El passat dia 11 de febrer es van reunir al Vendrell membres dels diversos grups i entitats penedesencs, per a valorar el planejament territorial que s’està duent a terme des de la Generalitat, mitjançant el Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona, i el Pla Director Territorial de l’Alt Penedès, actualment en procés d’elaboració.

Les entitats que hi van participar van demanar la retirada dels dos plans pel que fa a les infraestructures previstes, sobretot el traçat de l’autovia A-7 i la ubi-cació del centre logistic Logis Penedès, degut a la seva “insostenibilitat, greu im-pacte a l’espai agrícola i fragmentació de la unitat paisatgística de la comarca”.

També van anunciar la creació d’una plataforma conjunta en defensa de l’entorn natural, els valors culturals i els drets cívics, la Unió de Plataformes, que els permetrà denunciar tots els assumptes polèmics a escala nacional. Entre les entitats, que hi van participar hi ha la Plataforma No Fem el CIM del Baix Penedès, Grup Ecologista del Vendrell (GEVEN), Col·lectiu Ecologista Bosc Verd (Ecologistes de Catalunya) i diverses entitats de l’Alt Penedes, com ADEMA de Sant Sadurni d’Anoia, Asso-ciació per a la Salut i el Medi Ambient de Santa Margarida i els Monjos, Col·lectiu per la defensa de Moja, i Grup de Medi Ambient de Subirats.

L’autovia del CIMSegons van destacar, els dos plans

territorials coincideixen en proposar l’autovia A-7 com alternativa a la N-340, tot i que la majoria dels ajuntaments del Penedès prefereixen no construir aquesta autovia i en canvi volen ampli-

ar a quatre carrils per banda l’autopista AP-7 i alliberar el peatge local. Aquesta autovia serà “el quart cinturó encobert que no té gens en compte el territori per on passa”, afirmen, a més “passarà a tocar dels terrenys on està previst el fu-tur Logis Penedès i servirà per absorbir l’increment de trànsit pesant previst per la seva activitat”. Els membres d’entitats, contraries a aquestes infraestructures, van informar que segons un estudi, ela-borat per Cimalsa, es preveu que en uns 15 anys aquest trànsit es doblaria. La mitjana diària de vehicles pesants que l’any 2004 passaven per la N-340 i AP-7 era 14.404 vehicles . En canvi, per l’any 2021 es preveu que per la N-320, l’AP-7 i l’A-7 passin 30.464 vehicles pesats al dia.

Les contradiccions polítiquesEls representants de les entitats tam-

bé van destacar que se senten dece-buts pels polítics, “Recordem que van

ser justament els Consells Comar-cals de l’Alt i Baix Penedès, i la gran majoria d’ajunta-ments, els capda-vanters en votar la moció en contra de la instal·lació del CIM, ja que el consideraven desmesurat i con-trari als interessos del territori,” van destacar. Ara, se-gons afirmen, des

d’aquestes institucions i des dels grans partits politics no s’ha fet res per defen-sar les propostes del territori, “ningú ha mogut un dit per molt que s’omplin la boca de bones intencions”.

“On estan els cinc fantàstics?” va preguntar Pau Batlle, membre de Pla-taforma No Fem el CIM, referint-se als 5 alcaldes que en el seu moment van firmar un manifest per lluitar contra el Logis sense fer cap compromís, i ara, segons Batlle, ja es mostren més favo-rables a aquestes infraestructures. Batlle va demanar que els municipis, que en el seu moment van aprovar mocions contra el Logis, ara es posicionin. Les entitats del Baix Penedès també van criticar al president del Consell Comarcal, el soci-alista Jordi Sánchez, al que “el seu partit li demana que defensi uns determinats interessos politics i econòmics.”

Precisament un dia abans d’aquesta reunió, Sánchez va passar uns moments tensos a Banyeres del Penedès, on va intentar a assistir en la inauguració d’una exposició –acompanyat per la seva esposa i l’alcalde local José Maria Abril- i va ser rebut amb pancartes, crits i una forta xiulada dels membres de Plataforma No fem el CIM. Aquests el van seguir pel poble i també van entrar a l’Ajuntament, evitant que el polític co-marcal pogués ser rebut a la sala oficial i havent finalment de fer un petit acte a un despatx. Els manifestants que li de-manaven a crits la retirada del polèmic projecte logístic, també el van seguir fins al Museu Josep Cañas on finalment no es va inaugurar l’exposició degut a la forta pressió exercida.

La societat civil penedesenca s’oposa a l’actual plantejament territorial de la Generalitat

PUBLICITAT

Page 13: febrer 2008

comarca Espígol Baix Penedès15

La ubicació de la futura planta dessa-linitzadora que la Generalitat construirà a Cunit l’any 2009 –per entrar en funcio-nament en el 2010- no és casualitat. Se-gons el president del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), Daniel Pi, aquesta inversió de 85 milions d’euros només té sentit si l’equipament funciona durant tot l’any. Per aquesta raó s’ha pensat en ubicar-la en un lloc des de on podrà sub-ministrar dues comarques: la del Baix Penedès i la del Garraf, segons les ne-cessitats de cadascuna. La construcció de la planta costarà 70 milions, i 15 més es dedicaran per fer les connexions a les xarxes del CAT i d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL).

La dessalinitzadora cunitenca tindrà capacitat de produir 20 milions de litres d’aigua dolça a l’any. Diàriament podrà assegurar el subministrament d’aigua per a unes 200.000 persones (tenint en compte els nivells de consum urbà). A l’estiu, la dessalinitzadora representarà una font suplementària per a assegu-rar prou aigua als municipis del Baix Penedès que en aquesta època con-sumeixen molt. Segons Pi, el subminis-trament provinent de l’Ebre en aquesta època ja queda molt just. »El sistema del CAT està esgotat, a l’estiu no pot subministrar més que actualment, i si no busquem solucions ara, d’aquí uns anys a l’estiu ens trobarem sense aigua a les aixetes« comenta. En canvi, a l’hi-vern, amb el consum baixpenedesenc més baix, l’aigua sobrant servirà per a subministrar la comarca del Garraf fins a Sitges. Segons Pi, »D’aquesta manera deixaran d’utilitzar tanta aigua

de Llobregat com ara, amb el que es mantindrà el nivell de bases més alt.« A més, en cas de qualsevol avaria, la dessalinitzadora podrà donar servei a la xarxa que el necessiti.

Una tecnologia netaLa planta estarà ubicada relativament

lluny del mar, a l’altura de l’autopista C-32 – concretament a la finca de Mas Peirot- ja que no necessita estar a pri-mera línia del mar on el terreny és molt més car.

Tal com vam poder comprovar els pe-riodistes penedesencs, durant la recent visita a Blanes, una planta dessalinitza-dora és una nau industrial de tamany mitjà que no produeix emissions a l’at-mosfera i tampoc fa gaire soroll.

El que sí que té és un cost energètic, ja que tot el circuit funciona amb l’ener-gia elèctrica. Segons Pi, la planta de Blanes gasta 3,6 kwh per produir un m3

d’aigua, i l’objectiu amb les dessalinitza-dores noves és baixar a 3 kwh. »És cert que aquesta aigua té un cost, però cal recordar que estem garantint el submi-nistrament bàsic. Els recursos naturals propis, com l’Ebre, són limitats i altres alternatives, com per exemple portar l’aigua del Rhon, encara són més cares. Degut a les condicions hidrològiques les reserves en les bases actualment són tan baixes, que dins d’uns mesos potser ja haurem de portar aigua amb els vai-xells d’una dessalinitzadora d’Almeria, per a subministrar Barcelona.« Pi tam-bé va destacar que aquesta aigua del mar representarà un complement en el subministrament i que »nosaltres enco-ratgem a tothom que recuperi els seus recursos propis, però hi ha municipis que no els tenen, llavors cal portar-los aigua«. En quant a la qualitat de l’aigua potable provinent d’una dessalitzadora, Pi assegura que els consumidors nota-

Per rentabilitzar l’inversió de 85 milions d’euros, cal ubicar la dessalinitzadora en un lloc on pugui funcionar tot l’anyA partir de l’estiu de 2010 es produiran a la planta de Cunit 600 l d’aigua potable per segon.

La planta dessalinitzadora de Blanes és una nau industrial de tamany mitjà.

J.L.

PUBLICITAT

Page 14: febrer 2008

comarcaEspígol Baix Penedès 16

ran la millora, ja que l’aigua del mar és menys contaminada que la dels rius.

La planta de Cunit entrarà en funcionament en l’any 2010 com tercera dessalinitzadora a Catalunya. La més gran serà la del Prat de Llobregat, que entra en funcionament l’any que ve i produirà 60 milions de litres per l’any. La planta cunitenca tindrà una capacitat de 20 milions de litres a l’any, però segons Pi, aquesta es pot ampliar dins d’uns 10 anys. La planta de Bla-nes, en funcionament des de 2002, actualment en produeix 10 milions, tot i que per enguany ja esta prevista la seva ampliació que doblarà la capacitat.

A partir de l’estiu de 2010 es produiran a la planta de Cunit 600 l d’aigua potable per segon.

La tecnologia que s’aplicarà a Cunit encara no esta definida de tot, ja que a la tardor es farà un concurs per a escollir l’em-presa amb la millor proposta. Tot i això, el funcionament serà semblant a l’actual planta de Blanes on es dessalinitza l’aigua del mar amb el sistema d’osmosi inversa, passant l’aigua ja pretractada amb pressió alta per uns filtres amb membranes

L’interior de la dessalinitzadora de Blanes, amb els filtres que separen la sal de l’aigua al fons.

J.L.

J.L.

La dessalinitzadora cunitenca crearà uns 20 llocs de treball directes. A Espanya actualment hi ha més de 950 plantes que produeixen aigua potable del mar, sent aixì el país amb major capacitat de dessalinització del món occidental. Segons infor-ma la Generalitat, des de desembre de 2004 fins a finals de 2006, la capacitat de les plantes dessalinitzadores dins del territori espanyol s’ha vist incrementat en un 20%, degut a la posada en servei de noves plantes dins del programa A.G.U.A (Actuaciones para la Gestión y Utilización del Agua) del Minis-terio de Medio Ambiente.

La dessalinitzadora cunitenca tindrà capacitat de produir 20 milions de litres

d’aigua dolça a l’any. Diàriament podrà assegurar el

subministrament per a unes 200.000 persones.

semipermeables. El resultat d’aquest procés són 45 per cent d’aigua sense sal que té el ph molt baix i és semblant a aigua destil·lada, per això ha de passar pel procés de potabilització abans del consum, afegint-hi bàsicament els minerals i clor per a complir les normatives sanitàries de potabilitat. Els 55 per cent restants és aigua rebutjada, alta en sal i amb un alt contingut energètic, per això es pot aprofitar per a fer funcionar les turbines abans de tornar-la al mar. Segons assegura Daniel Pi, “aquesta aigua es dilueix al mar sense cap conseqüència per la fauna, l’únic problema possible són les colònies d’una planta molt sensible, la posidònia, però d’aquesta a Cunit no n’hi ha”. Tot i que encara s’ha de detallar el sistema de recapta-ció d’aigua del mar (entre captació oberta, captació amb pous profunds a la línia de costa o captació amb drens horitzontals), és probable que tant la recaptació com l’abocament de l’aigua rebutjada estaran a la zona de la Tèrmica de Cubelles.

Dins d’aquests filters es dessalinitza l’aigua del mar.J.L.

PUBLICITAT

Page 15: febrer 2008

comarca Espígol Baix Penedès17

El Secretari de Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya, Emili Valdero, va anunciar ara fa poc que des del seu departament s’està impulsant un Pla Turístic Integral de l’àmbit de la Vegueria del Penedès. La idea parteix del reconeixement del Penedès com una entitat única amb un alt atractiu turístic, molt divers, però que pot ser considerat de manera integral en tot l’àmbit territorial. Valdero va fer aquestes declaracions durant una entrevista amb els representants del sector vitivinícola penedesenc, el president i director de la Deno-minació d’Origen Penedès, Francesc Pascual i Josep Ribas, i amb el gerent d’UVIPE, Joan Gil.

Segons Valdero, per dur endavant aquest pla, que suposarà una inversió de 4,5 milions d’euros en tres anys, des de la Secretaria de Comerç i Turisme s’ha contractat una empresa especialitzada en el disseny de plans d’aquesta mena però es planteja un treball de baix a dalt en què es durà a terme el contacte amb les entitats i agents socials implicats, es durà a terme un treball col·lectiu, engegant una dinàmica de grups per acabar definint què s’ha de fer i determinar quina serà la promoció a desenvolupar un cop especificats els objectius.

El pla pretén aprofitar les possibilitats que presenta la diversitat del Penedès aprofitant la intensa activitat turística del litoral, com-binant-la amb la bona gastronomia de què gaudeix la comarca, de l’imporant patrimoni de què disposa i potenciant els cellers com a centres de visites turístiques. Segons Valdero, el pla contemplaria la possibilitat d’ajudes a cellers per a millores per poder ser visitats, la formació de guies, el desenvolupament d’accions col·lectives.

El Penedès tindrà un pla turístic a l’àmbit de la Vegueria

La neteja de torrents al Baix Penedès i a Vallmoll (Alt Camp), la recuperació de pastures i l’adequació de fonts naturals a La Mussara (Baix Camp), la recuperació del Bosc del Comú cremat en l’incendi del 2006 a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el foment de la tòfona negra com a eina de desenvolupament a la comarca del Priorat o la valoració de la flora remeiera al Parc Natural dels Ports són algunes de les 12 actuacions que es duran a terme enguany. Aquestes s’emmarquen en la darrera fase del conveni de col·laboració signat el 2006 entre l’Obra Social "la Caixa" i la Diputació de Tarragona per valor de tres milions d’euros, i amb una vi-gència de 3 anys. El seu objectiu és promoure la gestió sostenible d’espais naturals a les comarques de Tarragona i millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans a través del seu desenvolupament social, ambiental i cultural. Els col·lectius en risc d’exclusió social que realitzaran els treballs en aquest tercer any de conveni seran persones aturades majors de 45 anys, dones sense feina, persones que pateixen discapacitat, persones que pateixen malalties mentals i, com a novetat, i com a eina de reinserció, presos en situació de tercer grau.

Al Baix Penedès, enguany es realitzarà un projecte d’essbrossat selectiu i neteja de diversos trams de rieres i torrents. L’objectiu del projecte, que anirà a càrrec de la Fundació Privada Sta. Teresa del Vendrell, és recuperar el valor paisatgístic dels sistemes fluvials de la comarca i millorar la seva capacitat hidràulica amb la neteja i el condicionament de les rieres. La intervenció, als termes de Banyeres del Penedès, Bellvei, Bonastre, Calafell i Llorenç del Penedès, ocuparà 5 persones amb discapacitat dirigides per un equip tècnic del centre de treball El VenTALL. Un total de 8 persones més que pateixen discapacitat participaran en les rotacions dels tallers per al seu aprenentatge.

La neteja de torrents al Baix Penedès entre els projectes de la Diputació i “la Caixa” pel 2008

PUBLICITAT

Page 16: febrer 2008

comarca Espígol Baix Penedès18

La companya irlandesa de vols de baix cost, Ryanair, ha anunciat aquest mes que tindrà una nova base aèria a Reus, gràcies a un acord amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’ajuntament de Reus i la Cambra de Comerç de Reus. La creació d’aquesta base significa que fins a un total de 4 o 5 aparells desenvolupin la seva activitat des d’aquest aeroport i això permetrà un creixement important pel que fa al nom-bre d’enllaços. Precisament el volum d’enllaços setmanals previstos serà de 63, arribant als 93 en el període d’estiu. La creació d’aquest nous vols permetrà connectar l’aeroport de Reus tant a nivell internacional en mercats on actualment no disposa de connexions com amb ciu-tats de l’Estat Espanyol.

L’acord preveu, a més de mantenir les destinacions actuals, noves rutes a partir d’octubre a Palma, París, Santander, Santiago de Compostel·la i Sevilla. A més s’aniran incrementant els vols des de Reus, arribant en els propers anys a Itàlia, Països Escandinaus i a l’Europa central.

El Conseller Comarcal de Promoció Econòmica, Josep Maria Puigibet, ha estat nomenat recentment Conseller de l´Àrea de Turisme. Entre els seus objec-tius es prioritza el turisme a l´interior de la comarca, fomentant productes ja exis-tents com de nova creació. Al marge de la zona costanera, hi ha molt patrimoni a la nostra comarca que s’ha de projectar cap a l’exterior, aprofitant l’atractiu turís-tic que té i l’augment de població que hi ha tant els caps de setmana com durant

Josep Maria Puigibet portarà també l´Àrea de Turisme Ryanair oferirà més vols desde Reusl’època estival. Aquesta política es farà

fomentant un turisme sostenible, sense massificacions, basat en el respecte cap al medi ambient, el patrimoni natural i cultural.

D’aquesta manera, es promourà la realització de projectes de senyalització d’itineraris rurals, amb els seus mapes corresponents, per fer a peu o amb bicicleta per a tota la comarca. També s’ampliaran i/o milloraran projectes de senyalització d’itineraris realitzats.

Ja ha arribat l’AVE.- El passat dia 20 de febrer es va posar en marxa el servei comercial de l’AVE entre Madrid i Barcelona, amb 34 trens al dia passant també per la comarca del Baix Penedès. Els trens que passen a una velocitat de 300 km per hora, travessen el Penedès (entre Roda de Barà i Gelida) en només 10 minuts. Per agafar-lo cal anar aTarragona, a l’estació nova del Camp de Tarragona, ubicada entre la Secuita i Perafort.

_________________________________________________________________

PUBLICITAT

Page 17: febrer 2008

comarca

Jove Baix Penedès va lliurar a mitjans de febrer a cada grup participant a la passada marató de TV3 un DVD amb la seva actuació íntegra i un extracte de la festa a tots els col·laboradors. D’aquesta manera l’àrea jove del Consell Comarcal del Baix Penedès agraeix a totes aquestes persones la seva col·laboració desinteressada, gràcies a la es va organitzar la reeixida festa “JBP batega per la Marató” a l’Arboç al desembre. Recordem que en aquesta festa es va poder demostrar que el jovent del Baix Penedès és solidari, ja que s’hi van reunir més de 500 joves, sense comptar els 100 col·laboradors que la van fer possible. En total es van recaptar 3.100 € per a la Marató de TV3. Cal remarcar que cada grup musical ha rebut un vídeo del seu concert íntegre, gravat en directe durant l’actuació a l’esmentada festa, perquè el puguin fer servir per a promocionar-se musicalment.

Un DVD per als participants a la Marató

19

PUBLICITAT

Page 18: febrer 2008

El VendrellBaix Penedès interior 20

En el ple d’Ajuntament del Vendrell que es va celebrar el 14 del febrer, els cinc grups municipals representats (CiU, PSC, PxC, PPC i ERC) van coincidir en que és urgent fer una bona inversió en la millora de les xarxes d’aigua potable i de sanejament. Per això van aprovar de bon grat la proposta del regidor de serveis, Jaume Domingo de destinar 15.621.721 euros en la la millora de la xarxa d’aigua potable i sanejament, tasca que es farà en el període 2008-2011. Domingo va agrair el suport de tots els grups des-tacant que “aquesta és la inversió més gran que s’ha fet mai en molts anys en quant a infrastructures”.

Aquestes obres del pla d’inversions seran executades per la nova empre-sa Aigües de Tomoví. A la proposta d’inversions ja s’inclouen algunes mi-llores realitzades a l’exercici del 2007 com la mateixa execució del dipòsit de Tomoví (2.086.648 euros), la conducció des de Tomoví fins la urbanització del Botafoc (1.729.553 euros) o una substi-tució d’un tub al carrer Indústria (182.942 euros).

En el pla director del Servei Munici-pal d’Aigües del Vendrell, destaquen per enguany la recuperació de tres pous d’aigua (89.186 €), reconstrucció i modificació del dipòsit del Nou Ven-drell (143.372 €), renovació de la xarxa d’abastament dels carrers Barcelonesa Alta, Barcelonesa Baixa, Albinyana i ca-rrer del Pou de Santa Anna (221.295 €), renovació dels tubs de la zona del Nou Vendrell (583.953 €) i, entre altres millo-res, la de la xarxa de pressió, cloració i telecontrol de la zona de l’Oasis.

En conjunt per aquest exercici es preveu una inversió de 1.499.041 euros, mentre que pels pròxims anys, es preveu que l’any 2009 s’inverteixin 2.879.398 €, menys que els anys poste-riors, ja que es contempla que pel 2010 s’hi inverteixin 1.264.000 € i quelcom més, 1.600.654 l’any 2.011 pel que fa a la xarxa d’abastiment a la qual s’hi des-tinaran 11.242.636 €, molt més que per a la xarxa de sanejament a la qual s’hi destinen prop de 3 milions d’euros.

En quant aquesta xarxa de saneja-ment, l’any passat es van invertir 82.881€ i enguany s’hi destinaran 682.165 €. La resta fins als 2.958.929 € que es preveu invertir en el període 2008/2011, es contempla que pel 2009 s’hi destinin

669.459 €, pel 2010, 1.018.404 € i pel 2.011 506.020 €.

En el decurs del debat del ple, el re-gidor de serveis, Jaume Domingo va fer palès que tot això ho va encetar l’anterior govern (PSC-PPC) i “és bo reconèixer quan les coses s’han fet bé i aquest és el cas”. Domingo va agrair el suport de tots els grups destacant que “aquesta és la inversió més gran que s’ha fet mai en molts anys en quant a infrastructures”. A preguntes del PSC, Domingo va garantir que ara per ara la capital del Baix Pene-dès, que un dia del mes d’agost consu-meix 21 milions de litres d’aigua, no té problemes d’abastiment, “a més, aviat podrem utilitzat si s’escau, els pous de la urbanització Oasis.

Terrenys per el CAP de Botafoc El Ple també ha oficialitzat la cessió

d’un terreny de 3.000 m2, situat al Bo-tafoc, al Servei Català de la Salut per a la construcció d’un Centre d’Assistència Primària. En concret, la finca està ubica-da al carrer Miquel Batllori i Munné, can-tonada amb l’Avinguda Baix Penedès. Aquesta nova Àrea Bàsica

de Salut ha de permetre fer front a les necessitats d’atenció sanitària que gene-rarà el creixement de població de la vila i es preveu que pugui ser una realitat a finals de l’any 2009.

A més, es van aprovar dues mocio-ns de Plataforma per Catalunya (PxC) referents a donar suport a la Federació Catalana de Futbol (FCF) per poder organitzar el partit amistós Catalunya-Argentina i la d’adhesió a la iniciativa de suport popular ‘Todos contra el cánon’ relativa a la llei de propietat intel·lectual. En canvi, a petició dels grups de CiU i del PPC, el grup de Plataforma per Ca-talunya va retirar la moció en la que se sol·licitava al Departament d’Educació de la Generalitat que El Vendrell sigui inclòs en la prova pilot de centres educa-tius especials per a immigrants.

Al llarg de la sessió i, per unanimitat, es va aprovar la proposta d’adhesió a la candidatura de la ciutat de Tarragona pels XVIII Jocs Mediterranis. En aquest punt, el regidor d’Esports, Jaume Do-mingo, ha avançat el desig de que El Vendrell pugui convertir-se en subseu d’algunes de les competicions.

Els partits es posen d’acord perquè s’inverteixin 15 milions d’euros per millorar la xarxa d’aigua i sanejament del Vendrell

Atenció telefònica als clients de les Aigües de Tomoví

L’empresa municipal Aigües de Tomoví ha posat en funcionament el Centre d’Atenció al Client, que ofereix un horari d’atenció ampli i estalvia desplaçaments als usuaris. En el cas d’averies es disposa d’un telèfon les 24 hores del dia, trucant el 902-29-60-29.

Mitjançant aquest mateix telèfon també es poden fer altres gestions en l’horari de dilluns a divendres de 8 a 20 hores: fer altes i baixes, modificar les dades, ges-tionar la domiciliació dels rebuts, fer consultes i reclamacions, etc. També hi ha un altre numero, 902-39-60-39, per a poder lliurar les lectures del comptador les 24 hores del dia, amb l’objectiu de tenir sempre actualitzat el seu rebut.

Page 19: febrer 2008

El Vendrell Baix Penedès interior21

La Fundació “la Caixa” acaba de signar un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament del Vendrell i l’Associació de Gent Gran El Tancat per portar a terme una programació d’activitats inno-vadora per a la gent gran del municipi. El conveni té vigència fins el desembre de 2010 i inclou la instal·lació d’una cibe-raula informàtica a l’Esplai de Gent Gran del Tancat. Es tracta del segon acord en l’àmbit de la Gent Gran entre ambdues institucions. La Fundació “la Caixa” ja col·labora amb l’Ajuntament del Vendrell a l’Esplai del Tívoli.

L’acord té una vigència de tres anys, (2008-2010) i l’aportació de l’Obra So-cial “la Caixa” serà d’un total de 53.500 euros. El van signar el dia 20 de febrer l’alcalde del Vendrell, Benet Jané, la Delegada General de “la Caixa” a Ta-rragona, Empar Martínez i el President de l’Associació de Gent Gran El Tancat, José Antonio Fernández.

L’acord suposarà que l’Obra Social “la Caixa” portarà a l’Esplai del Vendrell el seu programa d’activitats orientats per

a la Gent Gran. L’objectiu d’aquest pro-grama és potenciar la participació social i la millora de la qualitat de vida de les persones grans. Aquest centre rebrà una dotació anual de 4.500 € per promoure un programa d’activitats que incideixi en la qualitat de vida de la gent gran. A més, a més, la Fundació “la Caixa” destinarà 40.000 € per a la instal·lació d’una Cibe-raula Informàtica on es desenvoluparà un programa d’incorporació de les per-sones grans al món de les tecnologies i

les tasques de participació social.Durant la signatura, l’alcalde del Ven-

drell, Benet Jané, va manifestar el com-primís de l’equip de govern de construir un nou esplai d’avis al Tancat, ja que l’actual edifici del carrer Magnòlies ha quedat petit pels 570 socis amb què compta. Jané va avançar que s’està a l’espera de poder tirar endavant el Pla Parcial de la zona del Tancat del Galan, on s’ubicarà amb tota probabilitat aquest nou esplai.

Fundació “La Caixa” invertirà 53.500 euros per a les activitats de la gent gran al Vendrell

PUBLICITAT

Page 20: febrer 2008

El VendrellBaix Penedès interior 22

El Drac de Foc El Cabrot va actuar a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, ara fa poc, formant part de les Festes de Santa Eulàlia. El Drac del Vendrell, conjuntament

El Cabrot actua a Barcelona

El vendrellenc Ángel Patricio Archilla del Ven-drell, la tarragonina Montserrat Corretger, i la reu-senca Assumpta Rosés van rebre ara fa poc de mans del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, l’import de les beques “XII Beca An-tonio Agustí”, “IV Beca Lluís Saumells” i “XXIX Beca Manuel Montoliu”, que la institució atorga, a través del Servei d’Assistència al Ciutadà, per fo-mentar la investigació cultural en temes d’interès per a les comarques de Tarragona.

Aquestes convocatòries són de caràcter biennal i premien els projectes de treballs inèdits d’investigació històrica sobre un autor concret que pertanyi al fons documental de la Diputació; d’investigació filològica, de crítica literària o de literatura catalana, i d’investigació històrica refe-rent al territori. El autor vendrellenc va guanyar la “XII Beca Antoni Agustí”, dotada en 6.010 euros, per el seu treball “Les fortificacions de costa Republicanes al litoral tarragoní 1936-1939”. És especialista en recerca històrica sobre la guerra civil espanyola, centrat especialment en el territori de les comarques tarragonines.

Un vendrellenc rep la beca Antoni Agustí

L’Ajuntament del Vendrell ha fet el balanç del primer trimestre de funcionament del servei municipal de transport escolar aquest mes de febrer. Segons informen, actualment el transport escolar cobreix el 95% del terme municipal, amb 10 línies, i dóna servei a tots els centres educatius de primària i secundària, públics i concertats del municipi, amb uns 700 alumnes, d’entre 3 i 16 anys, com a usuaris.

Els principals objectius d’aquest servei és mi-llorar la comunicació i facilitar el transport entre els domicilis dels alumnes i els centres escolars respectius, millorar el trànsit de vehicles a les hores d’entrada i sortida dels nens dels seus respectius centres; i potenciar el transport públic al municipi.

La regidora d’Educació, Marta Tutusaus, va valorar molt positivament el primer trimestre de funcionament del servei, amb el qual “s’ha notat

una disminució de l’ús del cotxe privat a les entrades i sortides de les escoles”.

Anteriorment a la posada en marxa del transport escolar, s’aprofitaven algunes línies urbanes per cobrir la zona escolar a les hores que uns 390 alumnes usuaris d’aquest servei sortien i entraven dels centres educatius. Aques-ta opció era molt limitada i, a més, no complia la normativa de transport escolar. Ara, el nou servei compleix tota la normativa vigent en matèria de transport escolar i cada vehicle té monitores d’acompanyament. El cost anual d’aquest trans-port escolar és de 300.000 euros i es paga un bitllet de 35 cèntims d’euro per viatge. Segons la regidora, un tema que queda pendent és fer arribar les línies fins a les urbanitzacions més allunyades de les zones escolars, com poden ser la part alta dels Masos de Coma-ruga i la zona del Sanatori de Sant Salvador.

Balanç del primer trimestre de funcionament del servei municipal de transport escolar

_______________________________________________________

amb vuit dracs més van ser els escollits per repre-setar el bestiari fantàstic de Catalunya. Va estar ex-posat tota una setmana a la Virreina i després d’una desfilada per la Rambla i carrer Ferran, va ser el pri-mer d’actuar a la plaça de Sant Jaume, acompayats per més de 15 percussio-nistes de l’entitat, que van actuar des de dalt d’un es-cenari i amb la megafonia corresponent.

El dissabte dia 23 de febrer es va produir un incendi al número 3-5 del carrer Mossèn Jau-me Urgell, del Vendrell, cremant-se en la seva totalitat el pis 4t 1a.

Els bombers van rescatar cinc persones de l’àtic 4a, que van ser baixades per la façana amb l’autoescala, entre elles tres menors de 4, 7 i 10 anys d’edat, a més d’un nadó de 6 mesos, juntament amb la seva mare de 34 anys. Un cop al carrer, van passar una revisió sanitària per descartar possibles afectacions per inhalació de fum.

Els veïns del 4t 1a, van poder sortir pel seu propi peu, una vegada iniciat l’incendi.

Els Bombers han demanat un informe a l’arquitecte municipal, per determinar les possibles afectacions de l’estructura del pis sinistrat, que es troba en un edifici que consta de set plantes, amb quatre pisos per replà. L’escala de l’immoble i un celobert també es van veure afectats pel fum.

Incendi sense víctimes

Les Caramelles dels Pastoret conviden - El dia 22 de febrer van començar els assaigs del Cor de Caramelles dels Pastorets del Vendrell que tenen lloc els divendres de 9 a 10 del vespre a l’Escola de Música Pau Casals i sota la batuta de l’Anna Ibarz. Enguany s’esdevé el 10è aniversari del Cor i per això està previst fer alguna cosa diferent. Si algú està interessat en formar-ne part, només cal que vingui a l’assaig. Més informació: 977662993.

PUBLICITAT PUBLICITAT

Page 21: febrer 2008

El Vendrell Baix Penedès interior23

Segons informa l’Ajuntament, en aquest nou curs 2007-2008, des del Pla Educatiu d’Entorn s’han programat diverses activitats adreçades a tota la comunitat educativa del Vendrell.

D’aquestes activitats, que tenen la finalitat de facilitar i millorar l’ús de la Llengua catalana, i promoure la cohesió social mitjançant l’educació intercultural, ja s’han iniciat cursos presencials de llengua catalana per a adults, tallers de teatre, tallers d’estudi assistit, cursos d’habilitats socials i resolució de conflic-tes, tallers de famílies i un observatori de la violència a les escoles.

Properament es duran a terme altres activitats proposades i demanades pels mestres i les AMPA.

Els Plans educatius d’entorn són una proposta educativa innovadora que vol donar resposta a les múltiples neces-sitats de la nostra societat. Són instru-ments per donar una resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives dels membres més joves de la nostra societat, coordinant i dinamitzant l’acció educativa en els diferents àmbits de la

vida dels infants i joves. S’adrecen a totl’alumnat, i a tota la comunitat educa-

tiva, però amb una especial sensibilitat als sectors socials més desafavorits. Al curs 2007-08 hi participen 9 centres educatius: l’Escola Bressol El Puig, el CEIP Àngel Guimerà, el CEIP Àngels Garriga, el CEIP Pau Casals, el CEIP Teresina Martorell, el CEIP Marta Mata, el CEE Garbí, l’IES Andreu Nin, l’IES Mediterrània. També es compta amb

la participació de diverses entitats del Vendrell com La Ballaruga amb totes les AMPA, l’Associació Trèvol, el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Penedès, l’EAP (Equip d’Assessorament Psico-pedagògic), el Camp d’aprenentatge, l’ESPLAC (Esplais Catalans), el Con-sorci de Normalització Lingüística, el Consell Esportiu del Baix Penedès, la Biblioteca pública Terra Baixa, la Parrò-quia del Vendrell i l’Ajuntament.

En marxa les activitats del Pla Educatiu d’Entorn

La Comissió de Festes ha presentat aquest mes la 5a edició del Concurs de música jove del Vendrell que es durà a terme el 14 de juny i que, enguany, presenta diverses novetats. El concurs s’ha batejat amb el nom de Track, s’han augmentat els premis en diners, es sis finlaistes enregistraran un CD i hi hau-rà un premi especial cedit pel Jove Baix Penedès per al primer classificat, que serà la gravació d’un videoclip promocional. El concurs comptarà amb una sintonia creada per Pemi Rovirosa, que serà enregistrada pels Lax’n’Busto i que la tocaran en di-recte el 14 de juny durant l’actuació conjunta amb els sis grups finalistes. Els grups que actuaran per la Festa Major, juntament amb els guanyadors del concurs, són Despistaos, un grup de Guadalajara, relativament jove dins el panorama musical es-panyol, però amb una gran projecció; Mago de Oz, un grup que toca una barreja de heavy metal i música celta (originalment, es deien Transilvania); i el grup valencià Obrint Pas, que barre-ja la fusió d’ska, reggae, hardcore i tradicional valencià.

Despistaos, Mago de Oz i Obrint Pas actuaran per la Festa Major

___________________________________________________________________________________

PUBLICITAT

Page 22: febrer 2008

El VendrellBaix Penedès interior 24

A principis del mes, l’alcalde, Benet Jané, i el regidor de Joventut, Raül Buira, han repartit un total de 16.000 euros en forma d’ajuts a joves menors de 36 anys per a l’adquisició del primer habitatge.

Per poder accedir a aquests ajuts, els sol·licitants havien d’estar empadronats al Vendrell com a mínim tres anys, els seus pares no poden ser propietaris de dos o més habitatges al municipi i els habitatges no poden tenir una superfície útil superior als 90 metres quadrats.

El nombre de sol·licituds respecte l’any passat ha disminuït, la qual cosa reflecteix, segons l’Ajuntament, la dificultat que té el jovent per accedir al mercat immobiliari de compra. D’altra banda, des de la Borsa d’Habitatge, s’ha notat un augment de l’opció del lloguer entre els joves.

Les persones que vulguin més informació sobre noves con-vocatòries d’aquests ajuts o sobre el lloguer d’habitatges, po-den adreçar-se a la Borsa d’Habitatge ubicada al Centre cívic L’Estació o trucar al telèfon 977 66 32 89.

Es reparteixen 16.000 euros per al’adquisició del primer habitatge

El Servei d’ocupació municipal L’Eina va rebre la visita del director de Desenvolupament Local de la Diputació de Tarra-gona, Josep M. Elorduy, el dia 14 de febrer, en resposta a la invitació del regidor d’Ocupació, Joan M. Diu.

Desenvolupament Local és un organisme de la Diputació de Tarragona que està al servei de les administracions locals de la demarcació per fomentar el creixement econòmic, l’equilibri territorial i el progrés social.

El regidor va posar de manifest la voluntat de mantenir la col·laboració amb aquest ens de la Diputació de Tarragona perquè el Vendrell es continuï beneficiant de subvencions per tirar endavant els projectes del servei d’ocupació municipal.

Amb aquesta visita, L’Eina, en el seu desè aniversari, rep el reconeixement de Desenvolupament Local pel seu bon funcio-nament, el qual serà plantejat com a model a seguir a altres administracions locals de la demarcació.

L’Eina com a model de servei d’ocupació municipal excel·lent

L’Ajuntament del Vendrell, a través de l’EINA, està organit-zant un conjunt de seminaris i tallers per promocionar la cul-tura emprenedora entre els joves del municipi. Tots els nois i noies que participin en aquestes activitats optaran al premi “Joves amb Idees”, un concurs que valorarà i premiarà les millors iniciatives i projectes emprenedors que sorgeixin a partir de la realització d’aquests tallers.

Premi Joves amb Idees_________________________________________

Els visitants de La Festa dels Tres Tombs del Vendrell que es va celebrar el segon cap de setmana de febrer, van poder lluir d’una de les millors jornades dels darrers anys. Hi van partici-par uns cent carruatges i gairebé un centenar de cavallistes d’arreu Catalunya. Entre els participants també hi va haver un carro arrastrat per dos bous, el qual va ser molt aplaudit per els visitants, ja que avui dia els habitants de ciutats ja no poden veure aquests animals molt a sovint.

Els organitzadors van expressar la seva satisfacció per haver canviat l’itinerari ja que ara és més gran i no es van produir retencions, com l’any passat.

Especialment lluïda Festa dels 3 Tombs

F.R.PUBLICITAT

Page 23: febrer 2008

Albinyana Baix Penedès interior25

La setena edició dels Tres Tombs de Les Peces es va fer diumenge dia 17 de febrer amb un notable èxit d’assistència, ja que hi van acudir una cinquantena de cavalls i una setantena de carros i carruatges. També hi va haver un bon nombre dels visitants, ja que al llarg del matí es van repartir unes 500 racions d’esmorzar, enguany en un nou recinte, just al costat de la llar d’infants municipal.

La benedicció de tots els animals va anar a càrrec de l’arquebisbe emèrit d’Urgell Joan Martí Alanis i es va fer davant mateix de l’església del Sagrat Cor. Un any més la comitiva dels Tres Tombs va combinar carruatges de passeig, luxoses cavalleries i carros tradicionals de pagès. Entre els participants hi havia genets de diferents nuclis de població del municipi el Molí del Blanquillo, Bonaterra, Les Peces i Albinyana. També hi van venir carros procedents de diferents municipis del Baix Penedès, de Vilanova, Valls, Salou, La Llagosta, Cambrils i de Badalona. El lliurament de records, que es va fer en el lloc de cos-tum, davant del Bar Conchi, va anar a càrrec de membres de la Comissió organitzadora i de responsables municipals encapçalats per l’alcalde Quim Nin.

La festa està organitzada per l’Associació dels Tres Tombs. El seu impulsor, Manolo Cordero, valorava la festa d’enguany com “una de les jornades més festives que es fan al municipi. Enguany a les Peces ha tornat a venir la gent perquè se sent ben tractada i es una festa molt vistosa en tot el seu recorregut”.

Més de 70 carros participen en la 7a festa dels Tres Tombs a Les Peces

___________________________________________________________________________________

El dia 10 de febrer es va celebrar la 1a Xatonada Popular d’Albinyana, organitzata pel recentment creat Grup Gastronò-mic Albinyanenc i amb el suport de l’Ajuntament i de la Coo-perativa Agrícola. L’acte va obtenir molt d’exit ja que es van esgotar les 300 racions previstes. La guanyadora del I Concurs de Mestres Xatonaires, en el que van participar 31 concursants, va ser la vendrellenca Maria Carme Fernández que ja porta el mateix títol de la seva vila. Ente els participant hi va haver molts xatonaires aficionats d’Albinyana, com els membres de les colles ‘Montserratinus’, i ‘Barretinaires’. També van demostrar les seves habilitats cu-linaries els 32 nens i nenes que anteriorment havien participat en el curs ‘Apren a fer Xató’ al CEIP Joan Perucho.Cal dir que Albinyana té una recepta pròpia de xató de mun-tanya, amb una salsa elaborada amb la barreja de vinagre i vi ranci a parts iguals.

La 1a Xatonada obté molt d’exit

Una membre del Grup Albinyanenc G a s t r o n ò m i c , Montserrat Me-llado, va guanyar el titul de Mestra Xatonaire ara fa dies, quedant ter-cera al concurs de Calafell.

PUBLICITAT

Page 24: febrer 2008

Bonastre i MasllorençBaix Penedès interior 26

El dijous 28 de febrer, a les vuit del vespre, s’inaugurarà a la Sala d’Actes del Centre Cívic Mn. Andreu de Masllo-renç l’exposició “Escoles d’altres mons”, composta per un seguit de fotografies d’escoles d’altres països realitzades pel reconegut fotoperiodista Kim Man-resa. Aquesta exposició ha tingut molt de ressò tant a Catalunya com a la resta d‘Espanya. Masl lorenç serà el primer municipi de la demarcació de Tarrago-na que l’acollirà.

Escoles d’altres mons

El Patronat Municipal de Cultura i Promoció Social de Mas-llorenç va celebrar la seva festa anual el mes passat amb la re-cepció d’una visita que l’Ateneu dels Guiamets va fer al poble.

Els membres de l’Ateneu d’aquest poble de Priorat estan interessats en restaurar el local on l’entitat té la seva seu, i s’han posat en contacte amb l’arquitecte de Valls Josep Ba-talla, l’autor del projecte de reforma i ampliació de la Sala i el Cafè de Masllorenç. Durant la visita, l’arquitecte i l’alcalde de Masllorenç, Rafel Güell, van explicar als visitants les obres de restauració i ampliació que s’hi van estar executant entre l’any 2000 i el 2001. A més, els visitants van contemplar els resultats de la restauració del campanar de la Parròquia de Sant Ramon de Penyafort de Masllorenç.

El Patronat Municipal de Cultura de Masllorenç celebra la seva festa anual

______________________________________

Un pou d’aigua, millores a la Vinya i l’ampliació de la Llar Social entre les properes inversions a Bonastre

Les inversions més importants que es portaran a terme a Bonastre en els propers cinc anys, són una millora dels serveis de la zona residencial de la Vinya. construcció d’un nou pou i dipòsit municipal per a aigua de boca, instal·lació d’una antena per a la millora de les telecomunicacions, l’ampliació de l’edifici de la Llar Social (1a fase) i cobertura de l’espai de la premsa d’oli, i l’acondicionament de la zona d’aparcament del Centre Cívic La Societat i finalització d’equipaments interiors.

La inversió total prevista és d’aproximadament 1.738.363 €, segons el pla de les inversions més importants en infraestruc-tures per al quinquenni 2008-2012 que va aprovar l’Ajuntament a finals de desembre.

Segons comenta alcalde David Godall, s’ha demanat sub-venció econòmica al Pla Únic d’Obres i Serveis de la Genera-litat de Catalunya i al Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona per a poder tirar endavant aquestes infrastructures. “Amb aquesta planificació es podran distribuir les inversions més importants de l’ajuntament d’una manera ordenada se-gons les diferents anualitats pressupostàries.

A banda d’aquest tipus d’inversions, pròpies de l’ajuntament, també cal tenir en compte altres inversions que ha de fer la pròpia Generalitat de Catalunya, com poden ser la construcció del nou CEIP (realitzant-se actualment) o la construcció de la Depuradora d’aigües residuals, prevista per al 2009,” va co-mentar l’alcalde.

En els pressupostos anuals l’Ajuntament també aportarà re-cursos econòmics per a tirar endavant altres serveis, com per exemple l’ampliació de la Llar d’infants, adequació de diferents espais, creació de la nova línia de bus, subvencions, etc.

Al març es posarà en marxa una nova línia d’autobus a Bonastre

________________________________________

Segons informa l’Ajuntament de Bonastre, està previst que a partir del mes de març entri en funcionament la nova línia de bus que unirà el poble amb la carretera N-340, amb possibili-tat d’anar en direcció de Tarragona o el Vendrell. El servei el portarà a terme l´empresa de transports Autocars del Penedès S.A., concessionària d´aquesta línia de transport regular de viatgers.

De moment està previst que hi hagi una sortida al matí des de Bonastre i també des de la urbanització La Vinya, en direc-ció de Tarragona. Al vespre hi haurà una tornada. Falta acabar de concretar els horaris i properament se’n farà la correspo-nent difusió. Amb la posada en marxa d´aquest nou servei, Bonastre aconsegueix tancar el cercle pel que fa al transport de viatgers, ja que aquesta línia complementa la que ja està en funcionament en direcció del Vendrell, passant pel poble veí d´Albinyana.

PUBLICITAT

Page 25: febrer 2008

Al municipi del Montmell s’estan realitzant vàries obres importants actualment. Tal com va destacar en una roda de premsa l’alcaldessa Imma Costa el passat dia18 de febrer, “ha coinci-dit que després de molt de temps de preparatius ara s’estan duent a terme alhora 6 projectes que està executant l’Ajuntament, a més a més estan a punt d’acabar 2 obres finançades per altres administracions”.

Entre els projectes municipals va destacar el projecte d’urbanització de la unitat d’actuació número 1 al Mirador del Penedès, que actualment està en la seva fase final i que porta a aqusta part de l’urbanització més gran del Montmell tots els serveis: aigua, clavegueram, voreres, asfaltats, tot menys l’il·luminat que ja hi era. El pressupost de l’obra és important, de 2,9 milions d’euros, i l’alcaldessa va destacar l’esforç del propietaris que la financen íntegrament, tot i que l’Ajuntament els ajuda amb la possibilitat de pagar les quotes en tres parts: els 40 per cent tocaven el desembre passat, altres 40 per cent es pagaran a maig, i els 20 restants a la tardor, segons l’alcaldessa. En total, en aquesta urbanització que s’urbanitzarà per parts, hi ha unes 300 parcel·les d’entre 600 i 1.200 m2. Les obres a la unitat 1 van començar l’estiu passat.

Al nucli de la Joncosa s’estan construint dos equipaments importants que aportaran al muni-cipi uns serveis nous. L’obra de construcció de la primera llar d’infants del municipi, El Cabirol, ja està prou avançada i es preveu que obrirà les portes al setembre. A més a més va començar a mitjans de desembre la construcció d’un centre cívic. Les obres de la primera fase (la construcció de l’edifici) tenen un pressupost de 334.932 euros i està previst que duraran mig any. El nou centre, ubicat a l’actual pàrquing a l’entrada del poble, aglutinarà a la planta baixa diferents serveis com la farmàcia, correus, i una llar d’avis, a més a més s’hi ubicarà un supermercat de concessió muni-cipal. A la primera planta hi haurà despatxos i la

Al Montmell s’estan executant alhora 8 obres amb un pressupost conjunt de 5,5 milions d’euros

El Montmell Baix Penedès interior27

segona una sala d’actes. Aquesta fase de l’obra està finançada amb uns 303 mil euros per una subvenció de la Generalitat (PUOiS 2007) i els 31 mil euros restants els aporta l’Ajuntament. En un futur, es construirà al costat el nou CAP.

Millorers en el subministrament d’aiguaDes de desembre també s’estan executant

unes obres per millorar el subministrament d’aigua. A Mas Mateu s’està construint un dipòsit d’aigua i a la Talaia Mediterrània un nou pou. Aquestes obres tenen el pressupost d’uns 327 mil euros, i estan finançades en un 80% per l’Agència Catalana de l’Aigua. A més a més s’acaba de con-nectar el nou dipòsit d’aigua a Aiguaviva (construït el juliol) amb la pertinent xarxa de connexió amb el nucli. Segons el regidor d’urbanisme Josep Guasch, aquest pou regularà el nivell de l’aigua que surt de la muntanya, assegurant el subminis-trament a Aiguaviva també en època estiuenca, a més farà possible el seu tractament sanitari. Un 60% de l’obra amb el pressupost de 218 mil euros està finançat per la Generalitat.

Entre altres obres que va destacar l’alcaldessa

és la continuació de la restauració de l’esglèsia de Sant Miquel: al desembre van començar les obres de restauració de la sagristia i del paviment del pati, pressupostades en 33.500 euros (el De-partament de Cultura de la Generalitat en paga 18.500) i amb una durada prevista de 3 mesos.

Els dos projectes, executats per altres admi-nistracions, són la construcció de la variant al núcli de la Joncosa, finançada per la Diputació de Tarragona i a punt d’acabar, i una actuació mediambiental, finançada per Ministeri de Medi Ambient i del Departament de Medi Ambient de la Generalitat. Amb l’objectiu de prevenir els incendis es va obrir 35 km de franges de baixa densitat vegetal a voreres de les carreteres de la Diputació de Tarragona (de Sant Jaume a Bo-nany; d’Aiguaviva a Can Ferrer i a la Juncosa; de la Juncosa a la Bisbal). A més s’està millorant uns 60 km de camins forestals, i s’està construint un diposit d’aigua, situat a sota de la masia de Clara-valls, que tindrà una capacitat de 230 m3 d’aigua i en cas d’incendi podrà suministrar aigua a un helicòpter i dos cisternes de bombers alhora.

Nou diposit d’aigu per als bombers que s’està construint a sota de la masia Claravalls.

A l’entrada a la Juncosa ja han començat les obres de construcció de l’edifici del futur centre cívic.

Restauració de l’esglèsia Sant Miquel.

Page 26: febrer 2008
Page 27: febrer 2008

La Bisbal Baix Penedès interior29

Gairebé tota la llista d’ADMC de La Bisbal passa al grup d’opinió ADBTal com vàrem avançar en l’Espígol del mes

passat, gairebé la totalitat de la candidatura de l’Agrupació Democràtica Municipal de Catalunya (ADMC) de La Bisbal, que estan en desacord amb l’actitud de la cap de llista Maria Dolors Andreu, van decidir a finals de gener abandonar el partit amb seu a Calafell per tal de formar el nou grup d’opinió, anomenat l’Agrupació per la Dignitat de La Bisbal (ADB). Aquest, com asse-guren els seus membres, amb tota provabilitat es convertirà en partit polític tal punt s’apropin les pròximes eleccions municipals del 2011.

La nova agrupació es va presentar al públic l’últim dia de gener. El grup el presideix Ferran Garcia, que anava de número quatre en la candi-datura de l’ADMC. Aquest, acompanyat de bona part dels companys que ara trenquen lligams amb el partit calafellenc, va dir que “fa pocs dies ens varem reunir amb Manel Romero, secretari gene-ral del partit calafellenc i amb Dolors Andreu, la nostra ex-cap de llista i tot i que la nostra proposta va ser conciliadora no vàrem arribar a cap acord”. Garcia va reconèixer que li van demanar a Dolors Andreu que trenqués el pacte amb Esquerra Re-publicana (ERC), “i que canviés el seu tarannà tot apropant-lo amb el que ella ens va dir abans de les eleccions municipals”.

Garcia, recolzat pels seus companys, va dir que “ara ja és oficial que abandonem l’ADMC i que aquest partit deixa d’existir a La Bisbal, ja que només té la representació de la senyora Andreu”, l’actual primera tinent d’alcalde i conse-llera comarcal. Garcia va afegir que “’per això ara formem aquest nou grup d’opinió que si s’escau, es convertirà en un nou projecte polític per La Bisbal”. Segons ell, l’Agrupació per la Dignitat de La Bisbal (ADB), està “recolzada per tots els com-ponents de la llista de l’ADMC, llevat de la cap de llista Dolors Andreu i la jove que tancava la llista

que s’ha deslligat de qualsevol projecte polític”.A més, els membres del nou grup d’opinió de

La Bisbal, volen demanar formalment a l’alcalde Josep Maria Puighibet que es creï el Consell d’Entitats de la Bisbal, que els plens es convoquin a hores adients, que cal potenciar el polígon in-dustrial, que cal fer un estudi seriós sobre l’aigua, que cal donar llum verda a l’arribada del gas, que és cert que cal fer modificacions als carrers però

sempre amb el vist-i-plau del veïnat.Per altra banda, Garcia i els seus companys,

van assegurar que “sabem que hi ha regidors que formen part de l’equip de govern que estan sota sospita, ja que si no es demostra el contrari, aquestes persones deuen diners a l’Ajuntament de La Bisbal, per tant, pensem que haurien de fer pública la seva situació fiscal i si no ho fan, dimitir”.

La regidora Maria Dolors Andreu (ADMC) que des del passat 1 de gener forma part de l’equip de govern arran del pacte subscrit entre el partit Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i l’Agrupació Democràtica Municipal de Catalunya (ADMC), assegura que no pensa dimitir.

Ja a la nostra anterior edició avançàvem en exclusiva que els integrants de la llista de l’ADMC formaven un grup d’opinió – Agrupació per la Dignitat de La Bisbal - que de ben segur es convertirà en partit polític. Segons Andreu, ara aquests bisbalencs solen anar a les sessions de ple portant pancartes en les quals demanen la seva excompanya i cap de llista de l’ADMC, que dimiteixi i que trenqui el pacte de govern.

Andreu ha explicat a l’Espígol que “ells que es creuen que estan en possessió de tota la veritat que facin la seva, jo no penso dimitir del meu càrrec i molt menys, trencar el pacte de govern amb ERC”. Andreu ha puntualitzat que “per si no ho saben, l’acta de regidor és personal, per tant és meva”.

Andreu no ha donat massa importància al fet dels rètols que els membres de l’ADB porten, alguns penjats al coll, a les sessions de ple, “jo em pregunto on eren els meus companys de llista quan jo estava rebent coaccions i amenaces?... ells que facin la seva que jo faré la meva!”, diu.

Dolors Andreu no pensa trencar el pacte ni dimitir

____________________________________________________________________________________

ignorància o mala fe (o ambdues coses) la labor realitzada per la Associacío al llarg dels seus 30 anys d’existència.”

Un procès llargEl president també recorda que aquesta as-

sociació treballa des de fa molts anys perquè la Pineda s’allunyi del “precari estat urbanístic en que va quedar en desaparèixer els seus promo-tors inicials”.

Segons Marin, l’Associació va proposar l’any 1997 als ajuntaments de La Bisbal i de Rodonyà una reducció de l’àmbit urbanitzable per a ampliar la possibilitat de crear una Junta de Compen-sació. La proposta va fructificar en un projecte acabat el desembre de 1998, inclós desprès en la revisió de normes subsidiàries de tot el terme municipal de La Bisbal (l’any 2003).

El president també recorda que els alcaldes de La Bisbal i de Rodonyà han acceptat la invitació de participar en les assemblees de l’Associació de Propietaris en diverses ocassions. L’any 2003, per exemple, l’alcalde convergent Poch va con-firmar en una assemblea la voluntat de l’ Ajunta-ment que el pla urbanístic d’aquesta urbanització

es realitzés mitjançant el sistema de cooperació, sent l’Ajuntament el que executi les obres, amb càrrecs als propietaris.

Un any després, el 2004, confirmada la impos-sibilitat de constituir una Junta de Compensació, l’assemblea general d’associats va acordar sol·licitar als respectius Ajuntaments el canvi del sistema d’actuació, recorda Marín. També explica que la petició escrita es va fer al març del 2006, - degut a llarga i fatal malaltia de l’alcalde Poch i l’incert i curt període de responsabilitat del Lluis Rumí (PSC) - a la ja confirmada nova alcaldessa convergent Agnès Ferré. “El mandat de la senyo-ra Ferré va acabar sense proposar ni acordar cap mena de canvi cara al progrès de Santa Cristina, malgrat que la petició també es va reiterar de paraula en diverses ocasions”, comenta.

Segons afirma Marín, el nou alcalde republicà, Josep Maria Puigibet, es va comprometre de resoldre aquesta situació en una reunió que es va celebrar en novembre del 2007. “La següent reunió amb l’alcalde es va produir el 28 de gener d’enguany, moment en que es va reiterar per es-crit la petició de canvi d’actuació a Santa Cristina, satisfeta el 15 de febrer en un ple extraordinari.

La urbanització Pineda de Santa Cristina passa al sistema de cooperació“En ple extraordinari celebrat el divendres 15

de febrer, l’ajuntament de la Bisbal del Penedès va aprovar per unanimitat -amb l’absència dels membres de CIU- el canvi de modalitat del sis-tema d’actuació urbanística a la Pineda de Santa Cristina”, va informar l’Espígol mitjançant una carta el president de l’Associació de Propietaris Pineda de Santa Cristina, Miquel Marín.

Segons explica, la proposta de canvi aprovada argumentava que “la situació urbanística actual de la urbanització de Santa Cristina és de paràlisi contínua sense cap viabilitat a curt o mig termini i que l’Ajuntament podria desencallar aquesta uni-tat mitjançant el canvi de la modalitat del sistema de compensació a cooperació, recollint així les aspiracions de l’associació de Propietaris de la Pineda de Santa Cristina”.

Marín destaca que “una de les premisses de l’Associació ha estat sempre actuar al marge de qualsevol influència política, entenent que les co-ses no es fan pel color polític, sinó per la voluntat de fer-les. I no obstant això, des de fa unes set-manes elements aliens a la Associació i a Santa Cristina s’obstinen a contaminar políticament la urbanització, fins i tot a força de desacreditar per

Page 28: febrer 2008

Baix Penedès interior 30Banyeres

Al març se celebraran a Banyeres diverses activitats dedicades a la dona. El dia 4 s’inaugurarà al Centre Cívic Ernest Lluch l’exposició “Federica Montseny”(19h). El dia 5, a les 18h, s’organitza una xerrada “L’emigració femenina. Per què se’n van?” a càrrec de l’antropòloga Yolanda Bodoque (URV), i la projecció de la pel·lícula “Las mujeres de verdad tienen curvas”, tot al Centre Cívic Ernest Lluch. El dia 6, a les 19h, hi haurà el recital poètic-musical “Poetesses/Poetisas. Femení plural” a càrrec de Jaume Calatayud i Vicentre Monera, al Centre Cívic Ernest Lluch. A continuació pica-pica.

El dissabte 8 del març, hi haurà una projecció de la pel·lícula “Elsa y Fred” i col·loqui, al Centre Cívic Ernest Lluch, 19 h. A les 22h, sopar organitzat pel Col·lectiu de Dones “El Farcell”, al Restaurant L’Hort de l’Àvia.

Del 12 a 28 del març, es podrà visitar l’exposició “Dones en lluita per un altre món possible”, al Centre Cívic Ernest Lluch. Horari de visita: de dilluns a divendres de 10 a 13h i de 17 a 20h. A part d’aquestes activitats també està previst que a la primera setmana d’abril realitzi una conferència la Magda Oranich, dins deel marc de celebració del Dia de la Dona.

Mes de la Dona

Els representants de Banyeres visiten una fàbrica de mòduls de Gijón que té interès en instal·lar-se al municipi

Els representants de l’Ajuntament de Banyeres i del barri de Saifores van visitar, a mitjans de febrer, una fàbrica de mòduls prefabricats per a la construcció a Gijón, Astúries. Va ser una visita informativa, ja que aquesta empresa està interessada en ubicar una unitat de producció a Banyeres, per a tenir presèn-cia a la zona Mediterrània, provablement per a estalviar les despeses del transport.

Segons va confirmar a l’Espígol alcalde José María Abril, ara s’està estudiant aquesta opció, amb la possible ubicació de la planta al costat d’IDIADA, darrere del barri de Saifores. Segons l’alcalde aquesta oferta prové dels propietaris de la fàbrica, i ara l’Ajuntament està estudiant els efectes que tindrià aquest projecte al municipi. “Ara estem valorant el què aportaria al municipi, els llocs de treball, també estudiem la conformitat del barri de Saifores, etc.”.

Com va destacar Abril, seria una fabrica que no produeix cap contaminació i porta llocs de treball de qualitat, com paletes, fusters, lampistes, etc. Es podria començar amb uns 40 o 50 treballadors i més endavant potser arribar a uns 170, que ac-tualment són els que hi ha a la planta de Gijón. “La idea no és de copiar la fàbrica d’allà, sinó començar poc a poc.”

Segons l’alcalde, pel que fa al terreny que ocuparia, seria superior a les 20 hectàrees, la meitat de les quals es desti-narien a equipaments, com zones verdes. Abril va destacar que: “Volem portar llocs de treball però també volem organitzar el territori. La idea seria de concentrar la indústria al costat d’IDIADA que ja és un macro-complex. No es tracta d’un polí-gon sinó d’unes naus al costat d’l’IDIADA, en un terreny erm. Això és la nostra alternativa al CIM, és un projecte nostre que pot portar llocs de treball i no perjudica el municipi”. L’alcalde

Un altre projecte que es podria ubicar al municipi seria una piscifactoria d’una empresa italiana. Segons Abril, es tracta d’un projecte que el govern anterior volia ubicar en una zona intacta de vinyes a Riba-roja. “Nosaltres hem dit que seria millor ubicar-la al costat de l’autopista dins de l’antic polígon J, on també tindria accessos més fàcils. Cal pensar que allà cada dia entren camions d’aigua salada, de pinso per als llenguados, etc. Segons va confirmar l’alcalde, la piscifactoria ocuparia unes 4 hectàrees del terreny i portaria uns 70 llocs de treball.

Una piscifactoria de llenguado

_________________________________________

també va destacar que “En canvi, el CIM ens està imposat sense pensar en el municipi, i nosaltres no volem soroll, tràfic, formigó, i treball de mala qualitat. Nosaltres lluitarem contra això per la via política, judicial i al carrer,” va reiterar.

També vam parlar amb un veÍ de Saifores que va visitar la fà-brica asturiana. Es tracta de ‘l’alcalde de barri’, Lluis Aznar, que va destacar que la visita va ser molt interessant i que la seva impressió és que Modultec (aquest és el nom de la fàbrica asturiana) és una empresa molt seriosa, molt europea “dóna gust de veure la professionalitat amb la que fan la feina”.

També va comentar que la ubicació d’aquesta planta a un quilòmetre llarg del barri de Saifores on viuen unes 60 perso-nes - en uns terrenys morts amb terra dolenta i perjudicats per l’autopista- no perjudicaria el veïnat ja que no embruta el medi ambient i tampoc portaria molt de trànsit. Ens comenta que els mòduls s’estan fabricant unes quantes setmanes després de la comanda, per tant no hi hauria un transport diari. A més, com que el formigó es porta de fora, la despesa d’aigua seria míni-ma. “És una indústria neta que portaria feina per a gent qualifi-cada. I segons on s’ubiqui tampoc es veuria des del barri.”

PUBLICITAT

PUBLICITAT

Page 29: febrer 2008

Bellvei Baix Penedès interior31

Els usuaris d’Internet de Bellvei ja poden utilitzar una instal·lació d’ADSL normal. Després d’haver estat gairebé un any i mig pagant un servei que no funcionava, Telefònica finalment els va solucionar el problema el dia 30 de gener. El col·lectiu d’usuaris afectats que havia recollit 398 firmes per reclamar a la companyia la solució al problema, va expressar el seu agraï-ment “als mitjans de comunicació que s’han interessat pel problema ja que considerem que aquest aspecte ha estat clau per la seva solució”.

El problema amb l’ADSL solucionat

L’equip de govern aprova el pressupost amb el suport del PPCL’equip de govern de l’Ajuntament de Bellvei va aprovar el passat dia 25,

el pressupost de l’exercici del 2008 que està xifrat en 4.411.708 € . El regi-dor d’Hisenda i alhora portaveu de l’equip de govern, Julià Forcada, va dir dilluns passat que “és un pressupost anivellat que ha tingut en compte les ordenances fiscals vigents, l’aportació del Fons de Cooperació de l’Estat, els ajuts ordinaris de la Generalitat i les aportacions del govern català pel finançament d’obres del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) així com la venda de solars del sector industrial S-11, que finançarà part de la despesa de l’obra de renovació dels serveis i pavimentació de la segona fase dels carrers de Bellvei.

Pel que fa a les inversions que es preveuen fer en aquest exercici, cal destacar que segons el govern municipal seran de 2.514.457 euros, és a dir, el 57% del pressupost. Així, ’enguany es preveu fer la interconnexió dels di-pòsits de l’aigua per un valor de 429.211 euros, obra que ve subvcencionada per l’Agència Catalana de l’Aigua (215.928 €) i la resta serà amb l’aportació de SORA, que repercutirà en les tarifes de subministrament d’aigua.

També es preveu fer la pavimentació i renovació dels serveis de la segona fase del nucli del municipi, que suposarà una inversió mínima de 1.588.097 euros. Cal dir que aquesta obra es finançarà amb l’aportació del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per un import de 284.408 €. La resta serà per la venda de solars del sector S-11 i per fons propis.

Des del Grup Municipal Socialista, es va criticar l’equip de govern de CiU, “ja que segons els nostres càlculs, la inversió no és pas del 57% com diu el govern, sinó que és del 32% ja que no es pot comptar la inversió que ve subvencionada”. El punt va ser aprovat amb els cinc vots de l’equip de govern i el del representant del Partit Popular. Els regidors del PSC i l’Entesa hi van votar en contra.

En un altre ordre de coses, els tres grups de l’oposició van votar en contra del nou reglament de funcionament dels mitjans de comunicació municipals – revista i ràdio – ja que segons els grups del PSC, PPC i Entesa, els limita l’espai tant a la revista ‘El Pòrtic’ com a la nova emissora municipal. Des del PSC i l’Entesa es va titllar el nou reglament com a ridícul, vergonyós, “més

típic d’una censura dins d’una dictadura”, segons paraules dels portaveus Núria Güell i Pau Batlle.

La Festa dels Tres Tombs - L’Ajuntament de Bellvei i la Comissió de Festes ja ho tenen tot a punt per celebrar el diumenge 2 de març la festa dels Tres Tombs. De bon matí, a les nou, els carruatges es concentraran a l’aparcament del pavelló poliesportiu on mitja hora més tard es farà un esmorzar popular. A les onze es farà la missa i a les dotze es donarà inici als Tres Tombs, amb l’acompanyament dels Grallers de Bellvei.

PUBLICITAT

Page 30: febrer 2008
Page 31: febrer 2008

L’Arboç Baix Penedès interior33

El passat dilluns 28 de gener es van fer per primera vegada a l’Arboç els tràmits de renovació o de creació del DNI. La ini-ciativa, promoguda per l’Ajuntament, va ser un èxit ja que es va donar hora a 93 persones i la jornada va tenir lloc sense incidències. Per això es va organitzar una segona jornada al febrer, amb la llista complerta de cent persones.

Segons informa la Policia Local, la propera jornada es farà al mes d’abril, tot i que encara s’ha d’especificar el dia. De totes les maneres cal saber que les persones que vulguin renovar el DNI han de demanar cita prèviament a la Policia Local a través del telèfon 977 167707. Per fer la renovació hauran de portar

el document caducat i dues fotografies recents i hauran de pagar 7,20€. Aquells que es facin el DNI per primera vegada hauran de portar la partida de naixement literal. Si són menors hauran d’anar acompanyats del pare, mare o tutor i portar el DNI del pare, mare o tutor, dues fotografies recents i el certificat d’empadronament. En el cas de que si-gui acompanyat pel tutor, caldrà aportar resolució judicial original i còpia. El cost de la tramitació també és de 7,20 euros. També es poden fer el DNI a l’Arboç aquelles persones que l’hagin perdut o els l’hagin robat. En aquest cas han de portar tres fotografies i l’imprès de decla-ració de pèrdua o sostracció.

Dues exitoses jornades de tramitació del DNI

“A un pas del cel”, de Sant Martí Sarroca, va guanyar el primer premi de carrosses del Carna-val 2008 de l’Arboç, organitzat per l’Ajuntament. El segon premi va ser per “Tutankamon” de Santa Fe i el tercer per “Les gorgones” de Vilafranca del Penedès. Els premis econòmics rebuts van ser de 600 euros pel primer, 450 pel segon i 300 pel tercer. Pel que fa a les comparses, el primer premi va ser per “Versallesca” de l’Arboç, el segon per “El regne de Yucatan (Passa-t’ho bé) de Calafell, i el tercer per “Todos para uno y...” de l’Arboç. Les comparses premiades van rebre 180, 150 i 120€.

El primer premi per una comparsa de l’Arboç

L’Ajuntament de l’Arboç no es vol quedar enrere en el món de les noves tecnologies i per això està invertint es-forços per dotar al propi ajuntament i als vilatans i vilatanes d’eines que faciliten l’accés a l’entorn digital. Fa unes setma-nes l’ajuntament disposa d’un programa anomenat Vertex que permet que els treballadors municipals puguin fer els tràmits informàticament. Aquesta és la primera fase d’un projecte que conti-nuarà aquest any 2008 de manera que els vilatans i vilatanes de l’Arboç també puguin tenir aquest accés a tràmits que estalviaran molts desplaçaments.

A més, des de fa uns mesos tothom que ho desitgi pot aconseguir a l’Ajun-tament de l’Arboç de manera gratuïta el clauer USB de l’idCAT amb el certificat digital. L’IdCAT és un certificat digital d’identificació, emès per l’Agència Ca-talana de Certificació (CATCert), que té com a objectiu facilitar les transaccions i tràmits que el ciutadà pot fer mitjançant Internet.

El clauer idCAT és una memòria USB

amb una zona criptogràfica segura per emmagatzemar el certificat idCAT. Els principals avantatges que aporta aquest dispositiu són la portabilitat i la segure-tat, ja que l’accés al certificat idCAT està protegit amb paraula de pas, com en el cas de les targetes de crèdit; és a dir, no es pot realitzar una signatura electrònica sense l’autorització de l’usuari, reduint així el perill davant la pèrdua del clauer. També permet fer altres operacions, com ara signar correus, documents electrònics i formularis web. Sense la signatura electrònica els tràmits telemà-tics no tenen validesa, ja que la xarxa electrònica no ofereix el nivell de segu-retat necessari.

L’Ajuntament s’adapta a les noves tecnologies

L’Ajuntament de l’Arboç s’ha adherit a la campanya “14a caravana solidària amb el Poble Sahraui”. Per això s’ha ha-bilitat un punt de recollida de productes per a la higiene, com gel, xampú i sabó, al vestíbul de la Casa de Cultura i a l’Ajuntament, que estarà obert fins el dia 10 de març.

Aquesta campanya està organitzada per l’Associació d’Amics del Poble Sa-haraui i la Delegació del Front Polissari a Catalunya. La regidora de Benestar

Social de l’Arboç, Josefina Santasusag-na ha explicat que l’adhesió a aquesta campanya “és un pas més del compro-mís solidari que l’Ajuntament de l’Arboç ha establert amb el Poble Saharaui des de fa cinc anys , ja que, a banda de re-colzar la caravana solidària, l’Arboç tam-bé col·labora amb aquestes entitats de suport al Poble Sahraui donant suport a l’acollida de nens i nenes a les estades que es realitzen al nostre territori durant l’estiu.”

Solidaritat amb el Poble Saharaui

L’Ajuntament de l’Arboç s’ha adherit a la campanya de sensibilització que promou la Diputació de Tarragona i el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), anomenada Gota a gota s’esgota. Aquesta campanya s’adreça a tots els ciutadans amb la finalitat d’incorporar criteris d’eficiència i responsabilitat en l’ús de l’aigua des que surt de l’aixeta fins que s’aboca per l’aigüera.

La campanya Gota a gota s’esgota dispo-sarà d’un punt d’atenció al ciutadà des d’on els vilatans rebran consells d’estalvi d’aigua i ús eficient, coneixeran el consum d’aigua a la seva llar per persona i dia i podran adquirir un kit d’estalvi d’aigua que s’instal·la a les aixe-tes de la llar per reduir el consum. El kit val 5 euros, diners que seran retornats a posteriori, quan s’acrediti que s’ha estalviat el consum d’aigua.

Per participar en la campanya els arbo-cencs i arbocenques es poden adreçar al punt d’atenció al ciutadà que estarà ubicat a la Casa de Cultura els dies 28 i 29 de febrer, 3, 4, 5, 6 i 7 de març.

Arboç s’adherereix a la campanya “Gota a gota”

______________________________________________________

______________________________________________________

1r aniversari de la piscina - Aquests dies la piscina coberta municipal celebra el seu primer any de funcionament, amb diverses activitats, com ara activitats aquàtiques per a nens. A més, per festejar aquest esdeveniment, la piscina municipal sortejarà la celebració d’un aniversari en aquest espai. Les persones que vulguin concursar només cal que tinguin entre 5 i 16 anys, que siguin abonades de la instal·lació i que celebrin el seu aniversari els mesos de març o abril.

Entre el 14 de març i el 6 de juliol es celebra-ran diversos actes organitzats per celebrar els 200 anys des de la resistencia de l’Arboç a les tropes franceses. Hi haurà conferències, ex-posicions, concerts, actuacions de les entitats folklòriques de la vila, etc. Els actes, organit-zats per l’Ajuntament i la Comissió d’Història, Cultura i Festes del Bicentenari, començen el dia 14 de març amb una exposició sobre l’evolució del paisatge urbà de l’Arboç des del segle XVIII fins avui.

200 anys dels Fets de l’Arboç

Page 32: febrer 2008

Llorenç del Penedès Baix Penedès interior35

L’Ajuntament de Llorenç aprova inicialment ‘un pressupost prudent’ d’uns 2,68 milions d’euros

Al ple de l’Ajuntament de Llorenç del dia 11 de febrer es va aprovar inicialment el pressupost municipal pel 2008 que puja a 2.681.500 euros, uns 463.800 menys que el pressupost de l’any passat. Segons el regidor d’hisenda, Manel Viñas, “és un pressupost una mica més prudent en quant als ingressos, ja que el de l’any passat estava una mica més inflat i no es va poder complir. Hem sigut una mica cauts a l’hora de programar els ingressos previstos de llicències d’obres, per exemple. L’any passat es va posar un import bastant alt, de 300.000 euros, però només se’n van realitzar 90.000, i aquesta xifra també la preveiem per a enguany. Pel que fa a les despeses, com que encara no està tancada l’edició del 2007, de moment només hem pressupostat les obres més urgents que s’han de fer el més aviat possible, com per exemple els vestidors de la zona esportiva.”

També hi ha una notable diferència en la previsió dels ingres-sos provinents de taxes, que enguany puja a 942.390 euros, uns 300.000 euros més que fa un any. Segons Viñas, aquesta pujada és deguda a la previsió de recaptació “dels drets de connexió a la xarxa d’aigua i de clavegueram de les noves zones que s’han d’urbanitzar, com alguns polígons, que aquest any en principi es poden tirar endavant, per exemple un sector

S’aplaça la presentació del POUMTot i que l’equip de govern convergent de Llorenç volia presentar la nova, revisada versió del Pla d’Ordenació Urbanística General a febrer, sembla ser que això no serà possible. Segons va comentar a l’Espígol l’alcalde, Salvador Sonet, “ara estem tancant coses amb els promotors i s’està tri-gant més del que esperàvem”. L’alcalde també va dir que probablement es presentarà el POUM a principis de març, i no va voler comentar cap detall sobre aquest “fins que no estigui tot lligat”.

Entre les inversions prioritàries hi ha els equipaments esportius, com els vestuaris de la zona esportiva i la piscina municipal.

d’Estrella”.També cal mencionar el

capítol de transferències de capital, que fa un any comptava amb més de 875 mil euros d’ingressos, i en-guany només amb 12.100. Segons Viñas, l’any passat hi havia previstes unes subvencions del Pla Únic d’Obres i Serveis de Cata-lunya per 2003-2007, per dur a terme les obres de xarxa d’aigua i d’enllumenat. “Com que enguany encara no ha sortit el nou Pla d’Obres, encara no podem incloure al pressu-post les subvencions de la Generalitat que hem demanat”.

L’inversió més forta: els vestidorsEl pressupost preveu dedicar a les inversions 538.000 euros,

una quantitat molt inferior al del 2007 quan s’hi dedicava 1.261.124 euros. Segons el regidor d’hisenda, “la partida de 1,2 milions d’inversions de l’any passat va incloure les sub-vencions del Pla d’Obres per a la xarxa d’aigua i enllumenat. També estava pressupostat ja el projecte dels vestidors, però com no hi havia ingressos previstos l’hem hagut de tornar a pressupostar per enguany.”

Precisament els vestidors de la zona esportiva representen l’inversió més forta d’enguany. “L’hem pressupostat en 425.000 euros, tot i que en aquests moments encara no sabem a quant exactament pujarà ja que hi havia un projecte que l’hem hagut de modificar. L’ideal seria començar les obres aquest estiu, però estem una mica pendents de quan s’acaba de revisar el projecte i després de veure si hi haurà alguna subvenció,” comenta Viñas.

A més, es preveu una inversió de 60.000 d’euros per posar en condicions la piscina municipal, ja que perd aigua. Altres inversions previstes són 10.000€ per a l’arranjament dels camins rurals, 25.000€ per a les millores de l’enllumenat, 6.000€ per a parcs infantils i lleure i 12.000€ per a la reparació d’instal·lacions escolars.

Un dels capítols importants en la partida de les despeses són 109.500 euros que toquen pagar al municipi a l’Agencia Catalana d’Aigua, per la portada d’aigua de l’Ebre. A més, també hi ha una partida de 12.000 euros per el POUM, com comenta Viñas, “per si fa falta pagar l’assessorament d’algun expert més”.

Aquest pressupost, aprovat inicialment, està actualment en la fase d’exposició pública.

Regidor d’Hisenda, Manel Viñas

Page 33: febrer 2008

Baix Penedès interior 36Santa Oliva

L’ajuntament de Santa Oliva va inici-ar a mitjans de febrer un nou servei de recollida de mobles i trastos vells per tal de millorar la recollida dels residus i la neteja dels carrers.

L’objectiu d’aquest servei és facilitar a tots els veïns/es de Santa Oliva desfer-se d’algun moble o trasto vell a partir d’una trucada a l’ajuntament, i el servei municipal passarà a recollir-lo a la porta de casa de forma gratuïta. El servei de recollida també es pot sol·licitar a través de la web municipal.

A partir d’ara, ja no es farà el servei de recollida de mobles i trastos vells l’últim dimarts de cada mes.

Nou servei de recollida de trastosEl dia 18 de febrer es va cele-

brar una jornada de sensibilització ambiental entorn a la problemàtica dels residus a Santa Oliva. Entre altres activitats es va realitzar un ta-ller de manualitats reutilitzant cartró i envasos de brics, adreçat a nens i nenes, a càrrec de Quatre Passes, Serveis Ambientals. També es va organitzar una xerrada sobre “Eco-logia domèstica” a càrrec de Jose Luís Gallego, periodista ambiental i escriptor.

Sensibilització ambiental

La federació comarcal d’Esquerra Re-publicana de Catalunya va organitzar a Santa Oliva ara fa poc un acte de proxi-mitat amb en Xavier Vendrell, diputat al Parlament de Catalunya i sots-secretari general de Coordinació Interna dels re-publicans.

El cap de campanya d’ERC per a les properes eleccions generals va destacar l’horitzó independentista com la millor manera de servir els ciutadans del nos-tre país, tinguin les arrels que tinguin i estimin la nació que estimin. Segons

va destacar, l’aposta de futur del partit passa per aconseguir “incrementar el benestar econòmic i social que ara es troba absolutament condicionat per un dèficit entre allò que els catalans pa-guem i el que l’estat ens retorna en ser-veis i infraestructures”. Vendrell també va fer una crida a recuperar la seducció dels arguments i abandonar la crispació i l’enfrontament. L’acte va finalitzar amb un sopar per al centenar d’assistents ofert per la recentment creada secció local d’Esquerra.

Acte d’ERC a Santa Oliva

Dimecres, 12 de març s’organitza al local cultural de Santa Oliva un sopar de dones (a les 20h). Preu: 13 euros. Cal fer la inscripció prèvia a l’ajunta-ment o als centres cívics fins el dia 6 de març.

Sopar de dones

Alimentació sanaEl dimecres 5 de març es durà a terme al Centre cívic Sant Jordi de Santa Oliva una conferencia sobre l’alimentació sana. L’acte es durà a terme a les 18 hores i l’entrada és gratuïta.

Cloenda Concurs de TeatreEl dia 16 de març es farà a Casa de Cultura de Santa Oliva (a les 18 ho-res) l’acte de cloenda del XI Concurs de Teatre Amateur, amb el lliurament dels premis.

_______________________________________________________

____________________________________________________________________________________

PUBLICITAT PUBLICITAT

Page 34: febrer 2008

Baix Penedès interior37Sant Jaume dels Domenys

Un públic nombrós va assistir a la reunió sobre la urbanitza-ció de l’Arquet 2, convocada per l’Ajuntament de Sant Jaume el dia 9 de febrer. El major interès es va centrar en saber el preu de cost de les obres i com pagar-lo, però el preu final encara no se sap, tot i que es va parlar d’una rebaixa d’uns 1200 € per parcel·la, fent que els contenidors de brossa no estiguin soterrats i aplicant diferents gruixos d’asfalt segons el carrer. Això suposaria que el preu final fos d’uns 23800 euros per parcel·la, segons va informar el regidor d’urbanisme Miquel Martil. El preu previst per l’anterior govern municipal conver-gent era d’uns 25.000 euros.

Quant al pagament, l’equip de govern republicà-socialista va informar que l’Ajuntament no podia fer el finançament, però que havien parlat amb diverses entitats financeres, incloses les del municipi per tal que els propietaris poguessin – sempre en funció de les seves circumstàncies personals – obtenir un crèdit amb un fraccionament d’uns 100 € mensuals. Com es va posar com exemple 8 anys de termini, davant les preguntes d’alguns dels presents va haver d’intervenir l’actual alcalde Martí Ventura per aclarir que el termini no era tal, que de fet es tractava que amb quotes baixes i durant el temps que fos necessari cada persona que demanés el crèdit pogués fer front

Molt públic per conèixer la situació del projecte d’urbanització de l’Arquet 2 que afecta a 441 parcel·lesEl projecte de l’actual govern municipal republicà-socialista nomès redueix el cost d’urbanització uns 1.200 € per parcel·la, molt menys del que esperaven els propietaris.

A la Casa de Cultura de Sant Jaume es va poder visitar a principis de febrer l’exposició fotogràfica Fruits de Joan Con-dal. Fotos sense trampa ni Photoshop, colors i formes pecu-liars, llum que feia que les fruites semblessin transparents o una presa tant propera que feia que fos difícil saber quin era cada fruit, així un joc per obtenir un bon premi, qui fos capaç de reconèixer totes les fruites fotografiades rebria com premi una magnifica foto dels grans d’una magrana.

L’autor és conegut al municipi ja que d’ell s’han pogut veure exposicions sobre pessebres i papallones a més d’una mostra fotogràfica de les selves tropicals d’Amèrica del Sud.

Exposició Fruits

a les despeses d’urbanització. Sense comptar els interessos i partint d’una quota de 100 € i del preu de 23800 € vindrien a ser uns 20 anys.

Un calendari ràpidEs va expressar el desig de fer un calendari ràpid d’actuació,

tot i que des de l’Ajuntament es va dir que partien de zero des d’un projecte que volen aprovar al voltant del 10 de març ( no és una data tancada ), la licitació d’obres al maig; l’adjudicació d’obres al juliol i el començament al mes d’agost.

Els representants del consistori també van assegurar que volen fer el conjunt d’obres d’un cop, assegurant la mobilitat per qui viu a les zones afectades i deturant els propers 12 me-sos els permisos d’obres dins la urbanització. Un altre punt és la reparcel·lació que s’està duent a terme per tal de redefinir els límits de les parcel·les, informant que el cost de modificació al Registre estava inclòs dins les despeses d’urbanització.

El regidor Martil va voler destacar el nou tarannà de l’Ajunta-ment dient que ells no parlarien d’embargaments per no pagar. Cal dir que qui demani un crèdit farà el pagament sencer a l’Ajuntament i quedarà deutor del banc o caixa on hagi dema-nat el préstec i per tant no serà pas l’Ajuntament qui hagi de fer l’embargament en cas de no pagar el rebut mensual, sinó l’entitat financera. Pel que fa a qui no pagui a l’Ajuntament i el tema s’allargui molt temps, difícilment no patirà un embarga-ment, ja que el govern municipal, sigui del color que sigui, no pot fer una diferència discrecional i decidir no embargar a qui no pagui, ja que tots els propietaris tenen la mateixa obligació, per tant no pot haver qui pagui, i qui no pagui i no li passi res.

Finalment una comissió veïnal de cinc persones – que hauran d’escollir per sorteig pel nombre de voluntaris – farà el seguiment del procés d’urbanització.Dolors Garcia____________________________________________________________________________________La Llinyola celebra al març - El mes de març vindrà amb “D” de dona, amb el Sopar de la Dona i amb “Ll” de Llinyola, per l’aniversari del dia 30, amb noves ofertes per a les sòcies.

PUBLICITAT

Page 35: febrer 2008
Page 36: febrer 2008

Calafell Baix Penedès costa39

Tot i que a finals del mes de gener l’Ajuntament va acordar suspendre les llicències per tal de poder protegir els edificis i béns patrimonials, la matinada del passat dissabte dia 16 i, per sorpre-sa, unes màquines van enderrocar la Masia de Cal Perotet, ubicada a la ur-banització Valldemar, on l’Ajuntament de Calafell pretén construir un centre cívic.

Aquesta masia que data de principis del segle XX és propietat del promotor immobiliari Leo Jorge Stober Aublet que estava amb converses amb l’Ajuntament de Calafell per tal de cercar una solució satisfactòria per abdues parts.

De fet, la masia ja estava al catàleg d’edificis que l’Ajuntament vol preservar degut el seu valor històric i per la seva singulariat. La masia on fa uns dos anys, el PSC va realitzar un esmorzar en senyal d’adhesió a la conservació del local, estava en bastant mal estat, però era tot un símbol per la urbanització de Valldemar.

Ara l’Ajuntament responsabilitza el propietari dels terrenys a qui no auto-ritza a entrar a la zona.. L’alcalde Jordi Sánchez que no s’explica el què ha succeït, ha admès a l’ESPÍGOL que “sí és cert que aquest senyor va presentar sol·licitud per a l’enderroc, però com que estàvem en converses amb ell, vàrem entendre que el document només era una mesura de pressió cap a nosaltres per que no deixéssim el tema aparcat, a més, a finals del mes de gener vam aprovar una suspensió de llicències, jus-tament per protegir béns patrimonials”. Sánchez ha afegit a la conversa amb el propietari “li vàrem dir que la nostra intenció era cercar una solució urbanísti-ca a la zona i segur que l’hauríem trobat amb la revisió del nou pla d’ordenació urbana, del POUM”.

Segons ha transcendit, el propietari de la masia va demanar autorització d’enderroc ara fa dos mesos i entén que en no rebre resposta, es pot aplicar la normativa del ‘silenci administratiu’.

Des de l’Ajuntament de Calafell s’ha

demanat formalment al consistori de Castellet i La Gornal (Alt Penedès), si aquest havia concedit autorització de demolició, atès que la masia estava ubicada a cavall entre els termes mu-nicipals de Calafell i de Castellet i La Gornal. Segons ha afirmat l’alcalde Jordi Sánchez, “la intenció del consistori era la de salvar el que quedava de masia i destinar-la a equipaments per tal que els veïns de Valldemar tinguessin un centre cívic. L’alcalde no ha amagat la seva dis-posició a estudiar l’ordenació de la zona per salvar la construcció i permetre la urbanització de la seva zona perimetral.

Ara el propietari de la masia, que ha-via estat convocat a una reunió el pas-sat dia 21, ha demanat una entrevista amb l’alcalde. L’equip de govern està estudiant quines accions judicials pot emprendre contra l’autor de l’enderroc i si s’escau, contra l’empresa que el va realitzar de nit sense autorització.

ConservacióL’any 2001 l’antic casalici de cal Pero-

tet ja va ser notícia atès que l’Ajuntament de Calafell va arribar a un acord per ga-rantir la seva conservació, amb una re-ducció del sostre edificable que tenia au-toritzat el solar, per tal de no perjudicar el propietari. D’aquesta manera es va indemnitzar el propietari amb 6,7 milions de pessetes, que se li descomptaven de les quotes d’urbanització que encara es-taven per executar. Llavors l’Ajuntament va lliurar Stober una placa en senyal

d’agraïment per haver acceptat mantenir la construcció.

La finca on hi havia la masia, té una superfície propera als 7.500 metres qua-drats. La zona té ús hoteler, restauració i d’equipament esportiu.

L’enderroc de matinada de la Masia de ‘Cal Perotet’, sorprèn el govern

L’Associació ‘Amics del Patrimoni’ ha fet pública la seva repulsa a l’acció del propietari de la masia. En declaracions al programa, ‘Al ritme del matí’ de Calafell Ràdio, José-Juan Lubary, tresorer de l’associació, ha dit que “això és un gran escàndol i més quan poques hores abans aquest senyor s’havia reunit amb el tinent d’alcalde de territori, Ramon Ferré i s’havia acordat una nova reunió, són coses que no s’expliquen”.

El representant de l’associació va puntualit-zar que “l’enderroc es va fer cap a les cinc de la matinada de dissabte, igual de responsable de l’enderroc pot tenir el propietari com l’empresa que va realitzar l’enderroc, ja que es va fer de nit, cosa que no està permesa i sense la corresponent autorització municipal”. Segons Lubary, aquesta masia “és cert que és del segle passat però tenia unes substàncies amb la qual es podia fer un casal cosa que la urbanització de Valldemar no disposa”. A més va afegir que “aquest senyor que tot i que viu a Sitges és de nacionalitat alemanya, ignora que intentar enganyar el municipi i l’estat amb aquesta forma, al seu país d’origen hauria caigut en una acció penal, no només amb una acció civil i una sanció”. Amics del Patrimoni ha avançat que l’entitat proposarà als redactor del pla general que la zona de la masia sigui declarada com a zona verda o d’equipaments.

Page 37: febrer 2008
Page 38: febrer 2008

Calafell Baix Penedès costa41

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat que l’Ajuntament de Calafell hau-rà d’indemnitzar una veïna que des de l’any 2003 està denunciant que no pot descansar suficientment degut al soroll que hi ha al carrer Monturiol on viu. I.C.A, que és professora, va començar a queixar-se l’estiu del 2003 que no podia descansar. Les seves queixes van anar a l’Ajuntament de Calafell i fins i tot al Sín-dic de Greuges. Al final, cinc anys des-prés, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ha condemnat l’Ajuntament de Calafell, a pagar una sanció que pot superar els 60.000 euros, més que res, per no haver fet res per solucionar el problema, tot i ser conscients que les proves de sonometria que es realitzaven al carrer més popular de l’oci nocturn de tot el Baix Penedès, eren superiors als que permet la llei.

La veïna ha aportat informes mèdics que demostraven que degut a l’insomni i a la manca de descans, havia patit an-sietat i depressió amb l’afegitó de viure en un estrès continuat. La sentència condemna l’Ajuntament de Calafell ja que aquest no ha sabut velar pels drets a la integritat física i moral, la intimitat personal i familiar i a la inviolabilitat del domicili als que té dret qualsevol ciu-tadà. Aquesta és la primera sentència d’aquestes característiques que recau en un ajuntament de la demarcació de Tarragona.

Tot i que l’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez ja ha dit que tot i ser una herèn-cia d’anteriors governs pensa complir la sentència, aquesta pot ser recorreguda al Tribunal Constitucional, encara que difícilment prosperaria, ja que segons informacions consultades per advocats, ja hi ha sentències del Tribunal Europeu dels Drets Humans, que han condemnat a administracions per no fer res per evi-tar que els sorolls ambientals molestin

els ciutadans.Tot i que en un principi es pot creure

que la culpabilitat recau en els locals d’oci nocturn del carrer Monturiol i en-torns, també pot ser causa del malestar de la veïna la concentració de les perso-nes que surten dels locals i fan gresca enmig del carrer. Aquest cas ha estat defensat per Lluís Gallardo, membre de l’Associació Catalana Contra la Conta-minació Acústica, que a la seva pàgina web, publica tota la sentència.

En els quinze folis, també es parla de la indemnització. El dictamen del jutjat reconeix el dret a la indemnització per la veïna del carrer Monturiol, però especifi-ca que la quantia encara s’ha de deter-minar durant l’execució de la sentència.

Segons l’advocat, la quantificació és difícil, ja que està en funció del moment en que l’Ajuntament de Calafell prengui les mesures adients per evitar els proble-mes de sorolls. Ara s’hauran de quantifi-car els danys físics, morals i econòmics, pel fet que la denunciant no ha pogut uti-litzar l’habitatge del carrer Monturiol, des que va fer la primera denúncia i fins que s’hagi resolt del tot el problema.

Calafell La NitEl col.lectiu d’empresaris ‘Calafell La

Nit’ que agrupa els locals d’oci nocturn de la zona, ha assegurat que ja fa anys que estan esperant que hi hagi una or-denança reguladora clara i que en bé de tots s’apliqui, donant a entendre que fins ara hi hagut màniga ampla.

L’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez ha explicat que ara s’estan prenent de-cisions fortes en aquest aspecte i que ja hi ha un local d’oci nocturn de la zona de la platja que té avís de tancament si no compleix la normativa. Sánchez té clar que “com Sitges, Calafell ha de fer compatible l’oci amb el turisme, no volem que Calafell sigui una ciutat dormitori i en això treballem”.

El TSJC dóna la raó a una veïna del carrer Monturiol que assegura que no podia descansar

Una ordenança modificada a la sessió de ple del passat dia 15, permetrà als residents empadronats gaudir d’una important rebaixa a la zona blava. L’ordenança de parquímetres esta-bleix que els usuaris empadronats pagaran 20 cèntims d’euro per hora, en lloc dels 80 cèntims vigents actual-ment. Els residents hauran d’acreditar aquesta condició amb una tarja que facilitarà l’Ajuntament la qual s’haurà d’enganxar al vehicle. Aquesta me-sura te la finalitat d’incentivar l’empa-dronament. Es calcula que a Calafell resideixen prop de 10.000 persones que no estan empadronades. Els usuaris de la zona blava que no siguin residents hauran de pagar 1,50 euros l’hora. La durada màxima de l’estacionament passarà a ser de tres hores i s’admetran fraccions de cinc en cinc cèntims.

Els residents empadronats tindran rebaixes a la zona blava

PUBLICITAT

Page 39: febrer 2008

CalafellBaix Penedès costa 42

El Consell Assessor Urbanístic, òrgan de participació ciutada-na que dirigirà la redacció del nou Pla d’ Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Calafell, ja ha començat a caminar. El consell, format per quinze membres, va celebrar la seva sessió de constitució el passat dia 5 i va començar a perfilar el seu calendari de treball.

El consell té majoria de la societat civil, que compta amb vuit representants. A més, hi ha un portaveu de cadascun dels cinc grups polítics municipals. El president i el vicepresident són l’alcalde i el tinent d’alcalde de l’ Àrea de Territori, Jordi Sánchez i Ramon Ferré, respectivament. Amb tot, la societat

calafellenca té un pes major que els polítics, en un òrgan que tindrà poders decisoris força amplis.

Els representants de la societat en el Consell Assessor Urbanístic són els següents: Cristina Fernández i Salvador Vallès, en representació de les entitats culturals i educatives i de salvaguarda del patrimoni històric; Verónica Strijboss, en representació dels hotelers; Massimiliano Revello, en repre-sentació de l’empresariat; Juan Herrera i Lluís Artal, en nom de les associacions de veïns i de les entitats urbanístiques; Joan Solé, en representació de la confraria de pescadors; i David Pahïssa, en nom de la cooperativa agrícola.

Els representants dels grups polítics presents a la Corporació municipal són els següents: José Bonilla, pel grup del PSC-PM; Joan Olivella, pel grup de CiU; Àngel Verge, pel grup d’ADMC; Carles Rión, pel grup d’ERC; i Olga Elvira, pel grup del PP. El consell està assistit per un secretari, el funcionari municipal Dídac Lorite, i tindrà l’assessorament i suport tècnic de l’arquitecte municipal, Joan López.

El tinent d’alcalde de Territori, Ramon Ferré, ha avançat que els treballs de renovació de la travessia de Segur (C-31) van a bon ritme i que la previsió és que per Setmana Santa ja es podrà circular en els dos sentits, tot i que l’obra encara no estarà acabada.

Ferré ha dit que “faltarà col·locar les voreres, l’arbrat, el mo-biliari urbà, etcètera, però la part més important com la xarxa de clavegueram i serveis ja està tot fet i l’asfaltat també està molt avançat”. El regidor entén que si bé l’obra no estarà del tot acabada per l’estiu, faltarà ben poc.

En un altre ordre de coses, el responsable d’obres i urba-nisme de l’Ajuntament ha afegit que les obres de la piscina definitivament començaran com a molt tard, a principis del mes de març i les de la carretera de l’estació el pròxim 10 de març amb la novetat d’incloure dos carrils bici. Es preveu que cap a mitjans d’estiu ja es pugui obrir el vial tot i que no estarà enllestit del tot.

Finalment, Ferré ha avançat a aquesta revista que les obres dels entorns del Castell també es perfila bé. De moment tot apunta que els 650.000 euros que amb tota provabilitat arri-baran procedents del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) es destinaran íntegrament als entorns del Castell per tal de començar les obres que estan pressupostades glo-balment en 2,4 milions d’euros. El regidor ha afegit que de les quatre fases previstes, se’n faran tres, és a dir, tot el projecte llevat de l’aparcament nord.

Per començar es farà la renovació de la plaça Catalunya, plaça del Trinquet, els carrers de l’Aire, de les Penyes, de l’es-glésia, plaça Constitució i Major. La intenció és que les obres comencin aquest mateix any.

Per Setmana Santa es podrà circular en els dos sentits per la travessia de Segur

El Consell Assesor Urbanístic (CAU) dirigirà la redacció del POUM

Page 40: febrer 2008

Calafell Baix Penedès costa43

El camp de futbol municipal de Calafell va acollir diumenge passat dia 24, l’ho-menatge a Damià Bauzil Moreira, que va morir el passat 11 de gener en un accident de trànsit, quan anava a entrenar. Damià Bauzil tenia disset anys i jugava com a por-ter de l’equip juvenil de l’Escola de Futbol Calafell.

L’homenatge va comptar amb la partici-pació de tots els clubs de futbol i escoles esportives de Calafell i d’altres entitats es-portives de la comarca del Baix Penedès. També hi van tenir una presència destaca-da els companys d’Institut del Damià.

L’acte va ser especialment emotiu, so-bretot quan els pares i el germà gran del Damià van rebre diferents records oferts pels organitzadors i per l’Ajuntament de Calafell, que també es va sumar a l’ho-menatge. Potser els records que més van

L’estada que recentment han fet a Calafell dos equips juvenils del Fussballclub Basel 1893 consolida i potencia el turisme esportiu que s’està implantant al municipi en els darrers anys. L’alcalde Jordi Sánchez ha dit que és una aposta molt interes-sant per al sector turístic, ja que apor-ta ocupació hotelera en temporada baixa, a la vegada que dóna un major ús a les instal·lacions esportives mu-nicipals.

Per això, “l’Ajuntament donarà les facilitats necessàries perquè clubs esportius de més enllà de les nostres fronteres puguin fer estades al nostre municipi”, segons va dir l’alcalde, du-rant la recepció oferta als entrenadors dels equips del Basel.

Aquest club, amb seu a la ciutat de Basilea, és un dels més populars de Suïssa. Els aficionats al futbol sabran reconèixer els colors de la samarreta del Basel, que són els mateixos que els del FC Barcelona. Això és deu a l’origen suís del fundador del Barça, Joan Gamper.

Aquests darrers dies el club de Basilea ha desplaçat a Catalunya un total de quatre equips. A Calafell van arribar els equips sub-14 i sub-15, amb un total de 44 esportistes i sis responsables tècnics. Els equips sub-16 i sub-17 van fer estada a Lloret.

Els representants de l’entitat espor-tiva van destacar com a atractius de Calafell per a la realització d’estades, el clima, la bona relació preu-qualitat de l’oferta hotelera i les condicions que ofereixen els dos camps de futbol municipals, dotats de gespa artificial i tot l’equipament necessari. Els entre-nadors van destacar especialment la gespa artificial que van catalogar com a molt adequada per a la pràctica es-portiva en aquestes edats.

emocionar els familiars del jove esportista traspassat van ser la seva samarreta i els seus guants de porter, així com l’original del cartell anunciador d’aquest home-natge, amb la seva foto. En nom de tots els organitzadors i de la ciutadania, va prendre la paraula l’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, que va voler recordar que “qualsevol activitat de la vida té sentit per les persones que la fan” i que “el Damià ens ha deixat, però el seu record continu-arà viu en tots els que el vam conèixer i estimar”.

Els actes d’homenatge es van tancar amb tres partits de 45 minuts, jugats consecutivament per diferents equips dels clubs i escoles de futbol locals. Els resultats van ser Escola Futbol Calafell 0 – Calafell 0; Calafell 3 – Sant Creu 2 i Es-cola Futbol Calafell 4 – Santa Creu 1.

L’escola del CF Basel de Suïssa tria Calafell per fer el seu stage

Recorden el jove futbolista Damià Bauzil

Page 41: febrer 2008

Calafell Baix Penedès costa45

La nova associació veïnal ‘Veïns’ que es va presentar al nucli de la platja de Calafell el passat dia 8 d’aquest mes, només vol ser un grup d’opinió i pres-sió, per tal que l’administració tingui en compte els ciutadans i ciutadanes del municipi.

Constantí Ortega que és el president del nou col·lectiu, va assegurar que “mai serem un partit polític tot i que tenim clar que cada membre després pot fer el que vulgui, aquí hi ha gent de totes les ideologies, mai volem ser una alternativa de govern, ni ens ho hem plantejat”, va remarcar el líder associatiu.

Durant la seva intervenció i abans que d’altres vocals exposessin els seus plantejaments vers les seves responsa-bilitats, Ortega va dir amb fermesa que “no volem fer crítiques destructives al govern, volem col·laborar amb ell i fer crítiques constructives en benefici de Calafell”.

El president de ‘Veïns’, que recent-ment s’ha reunit amb l’alcalde, es va congratular que el govern actual vulgui elaborar el Reglament de Participació Ciutadana, “pensem que això s’ha de fer ben aviat, altres ajuntaments més petits ja el tenen”. Altres propostes que reclama l’associació és que es redacti un manifest en contra de la xenofòbia i el racisme, que es faci un pla d’equipa-ments esportius, socials, sanitaris, lúdics i educatius, “també reclamem un local per fer les nostres reunions tot i que cal agrair que avui ens han deixat aquesta sala municipal, hem vist voluntats però

també entrebancs”. Constantí Ortega va desvetllar que “des de l’administració local s’han fet trucades telefòniques per intentar desmantellar amb coaccions aquesta associació i això és així”.

‘Veïns’, que ja té pàgines web, i ha redactat el Consell Municipal de Medi Ambient, ara treballa en l’edició d’una revista bimensual, “per construir la ciutat de Calafell que tots volem i per engegar una campanya d’afiliació, tot i que ja te-

La nova associació veïnal ‘Veïns’, de Calafell no es convertirà mai en un partit polític ja que vol ser un grup d’opinió

nim dos-cents afiliats”. Després els vocals de medi ambient

(Laura Moltó), urbanitzacions (Josep Ta-razón), urbanisme (Joan Anton Urgell), seguretat ciutadana i via pública (Roser Alcaraz), immigració (Llorenç Iglesies), economia i empresa (Jordi Solé) i acti-viats lúdiques (Montse Paniagua), i el vi-cepresident Daniel Rodella, van exposar les seves propostes “que sempre són en benefici de Calafell”.

Els alcaldes de Calafell i de Vilafranca del Penedès, Jordi Sánchez i Marcel Es-teve, han mantingut recentment una trobada de treball a l’Ajuntament de Calafell, tractant temes d’interès comú per als dos municipis que tenen alcalde socialista.

Entre els diferents temes que es van abordar, van destacar el desplegament de la Televisió Digital Terrestre (TDT) en l’àmbit de la televisió local, atès que els dos ajuntaments formen part del consorci que ha rebut un canal de TDT públic per a les comarques de l’Alt i Baix Penedès.

A la reunió també es van tractar qüestions de planificació territorial i comunicaci-ons, així com el projecte de crear una vegueria del Penedès.

Els alcaldes de Calafell i Vilafranca intercanvien experiències

_______________________________________________________

PUBLICITAT PUBLICITAT

Page 42: febrer 2008

Calafell Baix Penedès costa47

La metereologia no acompanya als organitzadors de la Xa-tonada Popular, ja que als tres darrers anys ha fet vent i fins i tot, el passat diumenge dia 17 feia fred. Aquest cop, la festa gastronòmica que organitza el Patronat de Turisme, es feia per primer cop a la plaça pública del port de Segur, que malgrat tot, va reunir molta gent.

La VII Xatonada Popular de Calafell, que per segon cop es va fer al port -fa dos anys en un aparcament degut la pluja -, va exhaurir ben aviat les 1.100 racions que havien preparat els cinc restaurants participants a la proposta del Patronat de Turisme.

D’aquesta manera en un tres i no res, els restaurants ca-lafellencs ‘Casa Pedro’, ‘Eusebio, ‘Antiga’, ‘Da Marco-Milan’ i l’Àncora’, van anar servint les racions de xató que es venien al preu de set euros. A més, a l’estand del restaurant Da Marco, es va poder degustar la pizza de xató, una de les seves espe-cialitats.

Tot i que el dia anava empitjorant a mesura que passaven les hores, els organitzadors van mantenir la programació pre-vista. Així es va desenvolupar el tercer concurs de mestres xatonaires, que va tenir bona participació. Els participants estaven obligats a preparar el xató amb all cru i pebrot de romesco. Segons el jurat, al que a darrera hora i degut la grip, es va excusar el ballarí, Antonio Canales, va dictaminar que el millor xató havia estat el de Kory Norte, de Sant Jaume dels Domenys, que va obtenir un premi en metàl·lic de 100 euros. La vendrellenca Jennifer Campoy, va rebre el segon premi de 75 euros i la calafellenca Montserrat Mellado, membre del club ‘Llaguts de Calafell’ i del Grup Albinyanenc Gastronòmic (GAG), d’Albinyana, va rebre un premi en metàl·lic de 50 euros ja que va acabar tercera. Montserrat va elaborar un plat de xató amb una original presentació consistent en un “mar de xató amb una platja de truita i un llagut varat a la sorra”. Per això, la calafellenca va dir que ‘ avui no he fet el xató de mun-tanya, sinó el xató de mar”. El regidor de Turisme, Àngel Verge va afirmar que a partir d’ara, la Xatonada Popular es farà al port, “gràcies a aquesta estabilitat, podrem anar incorporant novetats. L’alcalde Jordi Sánchez va afirmar que “la gastrono-mia penedesenca, fa poble i fa comarca”.

La Xatonada d’enguany va viure l’ambient de precampanya electoral ja que la majoria dels caps de llista al Congrès per Ta-rragona i la candidata al Senat, es van deixar veure pel port.

Un altre any la metereologia no va acompanyar a la VII Xatonada

PUBLICITAT

PUBLICITAT PUBLICITAT

Page 43: febrer 2008

CalafellBaix Penedès costa 48

El Carnaval Xurigué es va desenvolupar amb total normalitat tot i el plugim que va caure tant la nit de dissabte com al capvespre de diumenge. En total, a cada una de les tres rues hi van participar més de 6.000 comparsistes distribuïts en 75 comparses, 56 de les quals eren amb carrossa. La carrossa ‘Venecia en Segur de Calafell’ i la comparsa ‘Pasat’ho bé’ van guanyar als concursos de Segur. Als de Calafell ho van fer la carrossa ‘Els Popets’ i la comparsa ‘Passat’ho bé’ va repetir. La carrossa titulada ‘Fantasies de cigne blanc’ va ser desqualificada a la rua de la platja.

El Carnaval Xurigué en imatges!

PUBLICITAT PUBLICITAT

Page 44: febrer 2008

Calafell Baix Penedès costa49

Llilian Florencia Carnarvon-Brown Gil, de 25 anys, que resideix a Calafell, participarà el primer cap de setmana de març al concurs de Miss Espanya que tindrà lloc per sisè any consecutiu a Oropesa del Mar (Castelló). Lilian, que té 25 anys i és auxiliar de vol, a finals de gener va ser proclamada Miss Tarragona 2007 en un certamen en el que hi va haver molt de nivell i que va ser organitzat per l’empresa BCN Fashion Week.

La nova miss tarragonina, que ha estudiat gestió administrativa i informa-ció i comercialització turística, ha dit que “mai m’havia plantejat presentar-me a un concurs d’aquest tipus i tampoc mai havia fet res de moda”. Ha afegit que la idea de presentar-se al concurs de Miss Tarragona va ser per casuali-tat, “una companya de feina diu que va somniar que jo guanyava el concurs de Miss Espanya; això em va motivar a presentar-me”. Lilian Florencia que ara estudia el segon curs de Geografia a Barcelona, diu que no té por d’anar al concurs que un any més emetrà Telecinco i que a la República Dominica-na s’ho va pasar molt bé amb les altres candidates a miss, assistint a la gala del concurs de bellesa d’aquest país del Carib.

La jove calafellenca que té els ulls marrons i cabell castany, té unes mides de 90-62-90 i fa 1,75 d’alçada. A la pregunta de si té parella, l’actual Miss Tarragona que aspira a convertir-se en Miss Espanya, ha dit amb total since-ritat que està lliure, “de moment no tinc parella”.

Una calafellenca pot ser ‘Miss Espanya’

E.Ghenade

La tradicional Reunió Internacional de motos de la marca Harley Davdison que cada estiu se centralitzava a Calafell i que tenia el seu punt neuràlgic a la cantera de la Cobertera, entre els termes de Calafell i Bellvei, aquest any es traslladarà al barri marítim de Sant Salvador d’El Vendrell.

Els organitzadors, el Harley Davidson Club de Catalunya (HDCC) que té la seva seu oficial a Calafell, han dit que el motiu principal del canvi ve donat per la manca d’espai a causa del constant augment de participants.

D’aquesta manera, la XVIII Reunió Internacional Harley Davidson tindrà lloc del 12 al 15 de juny en uns terrenys arran de mar pròxim a la platja de les Madrigueres, just a banda i banda de la coneguda ‘Carretera de Comunicació Social’, que per la costa i, a pocs metres del mar, comunica Calafell amb El Vendrell.

Com se sap, la zona que els ‘motards’ han ocupat els dar-rers anys, - la Cantera de la Cobertera -, està amenaçada pel més que provable pas del projecte de l’autovia A-7. Per això, els organitzadors de la trobada de motos han decidit avançar el trasllat forçós, previst per d’aquí un parell d’anys aproxima-dament.

Cal recordar que l’any passat, la trobada va reunir unes 1.500 motos i que per la zona de la Cobertera van desfilar en quatre dies, més de sis mil persones.

La trobada de motos Harley Davidson se’n va cap al Vendrell

PUBLICITAT

PUBLICITAT

Page 45: febrer 2008
Page 46: febrer 2008

Cunit Baix Penedès costa51

El passat dia 9 la ‘Plataforma para una fiscalidad justa y sostenible de Cunit’, va realitzar el segon acte multitudinari des que hi ha constància oficial que s’està fent la revisió del cadastre, ja que la dar-rera es va fer l’any 1996.

L’acte anterior, clarament informatiu, va ser a principis del passat mes de desembre i va reunir prop de mil per-sones. Ara, tot i que tres associacions de veïns s’havien desvinculat de l’acte de protesta, la convocatòria va reunir unes mil cinc-centes persones, tot i que des de l’Ajuntament de Cunit, la mateixa alcaldessa Judith Alberich va dir que els manifestants havien estat un sis-cents.

Els convocants que, segons fonts policials no tenien autorització per tallar la circulació de vehicles a la C-31, van reunir els manifestants a la rotonda de davant la benzinera i, amb total puntuali-tat, van desplaçar-se sense presa cap a la nova plaça de l’Ajuntament, pel cantó dret de la carretera, mentre per l’altra via en direcció cap a Calafell els vehicles no podien circular ja que un grup de veïns ho impedia. Amb autorització del cap de la policia local, aquests vehicles van po-der girar i en contra direcció, cercar vies alternatives.

Al capdavant de la manifestació anava el president de la plataforma convocant i de la Federació d’Associacions de Veïns, Xavier Salvadó, que acompanyat d’altres responsables portava la gran pancarta que deia ‘No al cadastro’. Amb crits de ‘Judith (alcaldessa), escolta a Cunit’, ‘això és un atracament’, ‘ea, ea, el pueblo se cabrea’ i ‘aquesta batalla la guanyarem’, els manifestants van arribar a la plaça de l’Ajuntament on hi havia un altre centenar de manifestants que, per raons d’edat, no van poder fer el trajecte esmentat.

Allà, Salvadó es va congratular del poder de convocatòria i va assegurar que “si no ens volen escoltar, ens ma-nifestarem els cops que calgui’. Eduard Arruga, vicepresident de la Federació d’Associacions de Veïns i expert en te-mes urbanístics i cadastrals, va dir als manifestants que “l’equip de govern ens ha dit tres mentides”. La primera, segons Arruga, és que no és cert que sigui obli-gatori realitzar una revisió del cadastre quan s’ha aprovat un nou pla general tot i que faci més de deu anys des de la dar-rera revisió. Arruga va assegurar haver

consultat el tema amb altres professors universitaris i amb El Instituto de Estudi-os Fiscales de Madrid.

La segona mentida, segons el re-presentant dels veïns és que el 18 de setembre el govern local els va prometre que al 2008 els principals impostos man-tindrien els mateixos costos del 2007 només amb l’increment de l´´Index de Preus al Consum (IPC), “ara ells reconei-xen que aquest any l’augment mitjà serà del 21%, per tant, segona mentida”.

Finalment, Arruga, president de l’as-

Uns 1.500 veïns van tornar a protestar pel cadastre tallant durant un hora la circulació a la C-31

Continua a la pàgina 52

PUBLICITAT PUBLICITAT

Page 47: febrer 2008

CunitBaix Penedès costa 52

sociació de veïns Les Sorres-Haug, va aclarir que “ara el govern ens diu que es-tem mentint quant diem que les quotes pujaran un 400%, no diem cap mentida, el que passa és que quan aquest mes rebrem la notificació cadastral, cal anar molt en compte en les dades, el valor base i la base imposable, ja que si mirem la quota líquida només posarà el que cal pagar aquest any, una mitjana del 20%, però després cada any pujarà més i així cap l’any 2017 tots pagarem una mitja-na de 1.500 euros més, sense comptar l’augment del cost de la vida”.

Rebaixar el tipus impositiuEn acabar l’acte, l’alcaldessa Judith

Alberich, acompanyada del primer tinent d’alcalde José Barquier i del regidor Josep Gràcia, va negar que el cadastre augmenti un 400% com diu la platafor-ma, tot i que va reconèixer que l’Impost de Béns i Immobles (IBI) enguany pot pujar fins a un màxim del 20%, però també va recordar que hi ha el compro-mís que a partir del 2009 es baixarà un 10% anual el tipus impositiu, “per tal que compensi d’alguna manera l’increment

que comporta la revisió cadastral que no és una iniciativa nostra, sinó d’Hisenda”. L’alcaldessa, amb documentació sobre la taula va admetre ahir que hi ha casos com un habitatge unifamiliar a la urbanit-zació que estava valorat en 50.000 eu-ros i ara, amb la revisió, el valor passa a

200.000 euros. Les variacions més altes es donen a la urbanització Les Sorres-Haug, que està a primera línia de mar.

Durant quinze dies, els veïns afectats han pogut consultar la documentació a l’oficina cadastral que ha estat oberta a la Masia de Cal Cego.

Page 48: febrer 2008

Cunit Baix Penedès costa53

L’equip de govern (PSC-PPC) no ha tingut altre remei que deixar sense efecte el pressupost del 2008, aprovat inicialment el passat 15 de gener, per que s’havien detectat algunes errades i es va aprofitar per incloure tres ajuts econòmics que havien arribat d’altres administracions.

D’aquesta manera, el passat dia 14 de febrer, l’Ajuntament de Cunit va aprovar de manera inicial, per segon cop en un mes, el pressupost de l’exercici de l’any en curs. En concret, l’únic punt de l’ordre del dia del ple extraordinari deia ‘Revocar i deixar sense efecte l’acord plenari del passat 15 de gener d’aprovació inicial del pressu-post i aprovar inicialment el nou projecte de pres-supost’, motiu pel qual el regidor republicà Iván Faccia (ERC), va demanar la dimissió del regidor responsable, proposta a la qual s’hi van afegir els altres dos grups de l’oposició (CiU i ICV).

El regidor responsable de confeccionar el pres-supost, José Habas, va admetre que l’anterior pressupost havia estat redactat per una empresa externa degut a no poder comptar ni amb el se-cretari ni amb la interventora, per raons diverses. També va dir que coincidint amb la finalització d’exposició pública, els dos tècnics van revisar el projecte pressupostari i es van adonar que hi havia alguna irregularitat, “per això l’hem refet i alhora hem incorporat alguns ajuts que provenen d’altres administracions i que ja s’ens han estat concedits”.

Des del grup municipal de ERC, Faccia va

insistir en demanar la dimissió del regidor ja que “això és inaudit, no havia passat mai, això demostra que alguna cosa està fallant en aquest departament”. El republicà, que va retreure que l’errada havia estat descoberta per l’oposició i no pas pels tècnics, va afegir que “la seva gestió es basa en la nul·la transparència, la mentida i la poca vergonya, és que no sabeu ni fer els núme-ros.” A més va demanar que l’equip de govern es disculpi als ciutadans i va fer responsable de la situació tant al portaveu socialista Xavier Lorenzo com a la pròpia alcaldessa.

El portaveu de l’equip de govern va respondre que “no s’ha canviat res en la política d’inversions, simplement s’ha afegit una contrapartida que fal-tava, i això és un acte de responsabilitat”.

De la seva banda la portaveu convergent, Montserrat Carreras va dir que :¨Trobo una si-tuació surrealista que l’equip de govern amb tots els recursos que té, incloent-hi una empresa as-sessora externa s’equivoqui amb un pressupost - cosa que no ha passat mai en 30 anys- i ara ho vulgui vendre com un exercici de responsabilitat”. Carreras va acusar al govern de cinisme “ja que no admiten que s’han equivocat i tampoc no han donat cap resposta a les al·legacions fetes. Això no és una errada més, és una mala gestió i en-ganyar a la gent”.

Ara, el nou pressupost que s’exposa pública-ment per tal que es puguin presentar al·legacions

abans que s’aprovi definitivament, és de 28.234.863,23 euros, gairebé mig milió d’euros més, ja que a banda de corregir algunes errades, s’inclouen ajuts provinents de la Diputació de Tarragona que aporta 346.000 euros a través del Pla d’Acció Municipal (PAM), 456.000 de la Generalitat a través del Pla Únic d’Obres i Ser-veis de Catalunya (PUOSC) per fer front al cost de la nova biblioteca i altres 300.000 provinents dels Fons Especials de Desenvolupament Rural europeu (FEDER).

Vers l’anterior pressupost, dues inversions a fer en dos exercicis, com són el mercat municipal i el pas soterrat del carrer Tarragonès, ara han estat considerades com a prioritàries per l’equip de govern i tota la inversió s’engloba en un sol exercici.

ExpulsióEn un moment donat de l’acalorat debat el re-

gidor Lluís Rigalt (CiU), que estava un xic alterat, va ser avisat dos cops per l’alcaldessa que va intentar calmar-lo, recordant-li que amb el Regla-ment Orgànic Municipal (ROM) només pot parlar el portaveu del grup. Atès que Rigalt insistia, va ser convidat per l’alcaldessa a abandonar la sala. El seu company Pedro Ruiz el va acompanyar.

L’equip de govern refà el pressupost aprovat inicialment, per fer correccions i incloure subvencions

PUBLICITAT

Page 49: febrer 2008

CunitBaix Penedès costa 54

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació del Vendrell han desmantellat recentment un punt de pre-paració de droga per la seva posterior venda en un local de Cunit.

En l’escorcoll de l’establiment, dedi-cat a la venda de roba i complements i tancat des de fa unes setmanes, els agents van trobar 305 grams de cocaïna en roca, encara sense adulterar, 351 grams d’haixix i estris per a la mesura i la manipulació de la droga, com dues balances de precisió i substància de tall, i una pistola d’aire comprimit. En un altre escorcoll al domicili dels detinguts es va trobar una altra pistola similar, així com diferents objectes que podrien haver obtingut com a moneda de canvi de la venda de la droga.

La investigació es va iniciar el dia 20 de febrer després que la Policia Local de Cunit detingués Francisca V.L, veïna de Cunit de 54 anys i la seva parella sentimental, Youssef K, també resident a Cunit, de 45 anys i originari del Marroc, per un presumpte delicte contra la salut pública. En el moment de la detenció, la parella portava una quinzena de paperi-nes d’una substància que és suposada-ment cocaïna, una d’amfetamines, vuit telèfons mòbils i 500 euros en efectiu, així com diferents notes amb noms de locals d’oci nocturn i anotacions de quantitats d’euros.

Arran d’aquesta detenció, la Unitat d’Investigació de l’ABP del Vendrell, que es va fer càrrec de les diligències, va procedir a escorcollar el pis dels de-tinguts, on es van localitzar 356 grams

d’haixix, diners en metàl·lic, joies amb inicials gravades que no coincidien amb les dels arrestats, així com altres objec-tes de suposada procedència il·lícita i una pistola d’aire comprimit.

El fet que la substància trobada al domicili de la parella no coincidís amb la que els agents havien trobat en el moment de la detenció, va motivar l’es-corcoll del local del que disposava la dona, sota la sospita que es trobaria el laboratori de droga. Allà es va localitzar

cocaïna en roca (305 grams) i tres peces d’haixix (351 grams), així com la subs-tància de tall, dues balances de precisió, bossetes per la preparació de paperines, el filferro que feien servir per a segellar-les i altres estris per a la manipulació de la droga. En el local també s’hi va trobar una altra pistola d’aire comprimit.

Els dos detinguts han passat a dis-posició del jutjat d’Instrucció número 6 del Vendrell, que en va decretar el seu ingrés a presó.

Els Mossos desmantellen un laboratori de droga

Fotos: Mossos d’Esquadra

PUBLICITAT PUBLICITAT

Page 50: febrer 2008

Cunit Baix Penedès costa55

Les jugadores adultes del club Ràcing Cunit han decidir fotografiar-se per un calendari solidari lleugeretes de roba. La iniciativa va sorgir a finals del passat mes de setembre, just quan el club va organitzar les 12 hores de futbol sala femení a be-nefici del col·lectiu d’afectats de Fibromiàlgia del municipi. Llavors Miquel Pareja, cap de premsa del col·lectiu i alhora, president del club Ràcing Cunit, va pensar en la possibilitat de seguir la moda dels calendaris semi-nus i ho va comentar a José Miguel Martínez de Imagine Fotografia que es va engrescar en la proposta.

D’aquesta manera, Claudia, Helena, Vero, Conchi, Miros, Vito, Carla, Aroita, Cris, Julia, Sonia, Esther i Caro, posen, en alguns dels ca-sos, de manera provocativa, al calendari solidari que ja és a la venda al preu de 10 € a la botiga de fotografia. Elles són estudiants universitàries, professores, informàtiques, cambreres, admi-

nistratives i caixeres de supermercat, que han despullat el seu cos per col·laborar en una causa justa i solidària.

Les jugadores del Ràcing Cunit es despullen en un calendari solidari a favor dels malalts de Fibromiàlgia

La finalitat del calendari és, segons Miquel Pareja, president del club, tant ajudar el col·lectiu d’afectats de fibromiàlgia com el nostre club.

Es presenta la nova junta de l’ADF amb el vehicle recentment equipat____________________________________________________________________________________

A principis de febrer es va presentar la nova junta de l’Associació de Defen-sa Forestal de Cunit (ADF), formada a principis d’any i presidida per Julián Mesa. Aquest va destacar que l’associació ara té el cotxe totalment equipat, amb una cuba que porta 600 l d’aigua i tot l’altre material necessari per a tre-ballar en la prevenció d’incendis. També va destacar que l’ADFactuarà en els casos d’altres incidències, com les inundacions per les pluges, etc. Propera-ment s’organitzaran uns cursos gratuïts d’aprenentatge per als voluntaris.

Segons va explicar José Barquier, el 1r tinent alcalde i regidor de Segu-retat Ciutadana i Protecció Civil, l’Ajuntament de Cunit des de fa 3 anys subvenciona l’ADF amb 6.000 euros a l’any. Segons el regidor, amb aquesta subvenció l’entitat havia comprat el cotxe Ford Ranger ara fa dos anys, per un preu de 23.000 euros. Ara fa poc s’hi va afegir l’equipament que segons Barquier va costar 14.000 euros, també provinents de la subvenció anual de l’Ajuntmanent i d’una altra que dóna la Generalitat d’aproximadament 1.000 euros.

Tot i que l’ADF ja compta amb uns voluntaris, conviden a totes les persones que hi vulguin participar a posar-se en contacte amb la junta (telèfon: 607-30-42-30, http://adfcunit.org/, [email protected]).

PUBLICITAT

Page 51: febrer 2008

CunitBaix Penedès costa 56

Andrés Garcia i la seva esposa Inés, han editat recentment un llibre que ve a ser una mena d’homenatge al local ‘Valentino’ que ha estat trenta anys al servei dels veïns de Cunit, del seu entorn i de bon nombre de visitants.

El llibret compta amb la col·laboració dels poetes Salvador Estévez, Maria Román, Inés Garcia, José Gil Cánovas, Josep-Lluis Reyes, Araceli Martín, Margarita Muñoz, Maria Naranjo, Angela Fuentes, Conchita Augusto, Yamile Vallejo i Agustina Lamborda, que han escrit diferents articles i poemes entorn del local que durant molts anys ha donat renom a Cunit.

El llibret inclou fotografies del dia de la inauguració del local l’estiu del 1977 i dels diferents actes culturals que ha acollit.

Durant molt de temps, diferents entitats socials i esportives del municipi es reunien a ‘Valentino’ ja que no disposaven de local municipal per fer-ho. Ara, com ja se sap, des de fa uns mesos el local ‘Valentino’ és ja història.

Llibre sobre el local ‘ Valentino’

El grup de teatre ‘Alborada’ de Cunit que dirigeix Vicente Valencia amb la coordinació de Rosy Juárez, ha tornat a posar en escena l’obra ‘La salvación de Fausto’, escrita pel polifacètic José Gil Cánovas.

Aquesta representació que el passat dia 16 va omplir altre cop de gom a gom la sala del Casal Municipal, també va comptar amb la participació del col·lectiu de la Gent Gran de Cunit, ja que els in-tèrprets eren membres de l’Associació d’Avis ‘Sant Sebastià’ de Cunit, que van comptar amb la col·laboració de José Tamayo.

Aquest va ser el segon cop en tres mesos que es va representar aquesta difícil obra que va agradar tots els as-sistents.

El grup de teatre ‘Alborada’ torna a omplir el Casal Municipal___________________________________________________________________________________

PUBLICITAT

Page 52: febrer 2008

Cunit Baix Penedès costa57

Aquest any el Carnaval de Cunit va rebre la visita de la pluja que va fer que la meitat dels grups participants no poguessin desfilar. Segons fonts de l’organització estaven inscrits 67 grups, la majoria amb carrossa, amb un total de més de 5.000 participants.

Al capdavant de la rua, anaven a peu, Sa Majestat Carnestoltes, l’alcalde - un exregidor de CiU.- el capellà i el tinent de la Guàrdia Civil. Després la carrossa de la Reina del Carnaval amb Montse Mancera i les seves dames d’honor Paula Taste i Laura Cañadas, un grup de batucada i les diferents comparses i carrosses.

Com ja és tradició, la primera comparsa era la titulada ‘Tastaolletes’ que liderava l’actual alcaldessa Judith Alberich i en la que tampoc hi faltava la seva antecessora, Dolors Carreras. La rua, tot i l’amenaça del temps, anava desenvolupant-se amb normalitat però una hora més tard de la sortida, va començar a ploure, primer sense força però després amb més intensitat, el que va comportar que els organitzadors decidissin suspendre-la, quan encara alguns grups de fora, no havien fet ni mig quilòmetre.

Una nota de la comissió organitzadora va lamentar els fets però assegu-rava que ho va fer ‘ja que suposava un risc en la seguretat, les relliscades afectaven a les persones i a la tracció dels vehicles”. Per això es va acordar que els diners previstos per premis els millors grups de fora de Cunit, es re-parteixin entre tots els grups visitants inscrits, ja que el jurat sí que va poder

Enguany, Carnaval remullat!puntuar les colles locals, que per ordre van ser ‘Tastaolletes’, ‘Maravillas’, ‘Los toreros’ i ‘Popurri’ pel que fa a comparses i ‘Los Curros’, ‘Amigos.com’, ‘Lunàtics’ i Quitxalla’, pel que fa a carrosses.

La part positiva del Carnaval de Cunit que va cloure dimecres amb l’enterrament de Carnestoltes i amb sardinada, va ser que el cantant Àlex Casademunt, va omplir el pavelló on va llegir el sermó de Carnestoltes i va presentar el seu nou disc.

PUBLICITAT

PUBLICITAT

Page 53: febrer 2008

CulturaEspígol Baix Penedès 58

El Patronat Municipal de Serveis Cul-turals del Vendrell va obrir ara fa poc la matrícula del segon semestre de l’Aula Municipal de Teatre Xavier Fàbregas amb un curs d’Iniciació al món teatral adreçat a alumnes de 9 a 16 anys. Aquesta ac-tivitat es realitza cada divendres del 22 de febrer al 30 de maig al Casal Familiar. L’horari dels alumnes de 13 a 16 anys és des de 2/4 de 5 fins a 2/4 de 7 de la tarda i el dels alumnes de 9 a 12 anys des de 2/4 de 7 fins a 2/4 de 9 del vespre. El preu del curs és de 60 €, i per als socis dels Pastorets del Vendrell és de 45 €. L’horari de les matrícules és de dilluns a divendres de 10 h a 14 h i dilluns de 17 h a 19 h. Per a més informació i per a les matrícules, cal adreçar-se al Patronat Municipal de Serveis Culturals, situat a la Rambla, 24, tel. 977 66 56 84, c/e [email protected]

Curs de teatre per als nens

La Diputació de Tarragona ha convo-cat una nova edició de la Biennal d’Art, que inclou el 36è Premi Tapiró de pintura i el 34è Premi Julio Antonio d’escultura, amb l’objectiu de fomentar la creació i la recerca en aquests camps artístics. Els premis, que estan oberts a tots els crea-dors de l’Estat espanyol, tenen un doble vessant: una dotació econòmica de 6.000 euros per a cadascun dels guan-yadors, i la realització d’una exposició individual a la sala d’exposicions tempo-rals del Museu d’Art de la Diputació de Tarragona. Aquesta mostra, que tindrà lloc en un termini màxim de dos anys a partir de la concessió del premi, anirà acompanyada per un catàleg informatiu. Si el jurat ho considera oportú, podrà

concedir un accèssit en cada especialitat de 3.000 euros.

El jurat, que estarà presidit pel presi-dent de la Diputació de Tarragona, Jo-sep Poblet, valorarà totes les sol·licituds presentades del 3 de març al 3 d’abril de 2008, i en farà una primera selecció valorant aspectes com la qualitat, la tèc-nica, la innovació.

Aquests guardons es lliuraren per primer cop l’any 1944 i han estat l’aparador de la creació artística al llarg d’aquest període de més de 60 anys, fet que ha concedit a la Biennal d’Art de la Diputació de Tarragona un reconegut prestigi en el món artístic.Més informa-ció: www.altanet.org/MAMT o al 977 23 50 32.

La Biennal d’Art de la Diputació de Tarragona guardonarà les millors obres amb 6.000 euros

_______________________________________________________

El nom de Pau Casals queda immortalitzat en un municipi proper a París, en concret, a Boulogne-Bi-llancourt, des del dia 21 de febrer. L’empresa immobiliària Restaura va adquirir i, posteriorment, rehabi-litar els edificis d’aquest carrer i va sol·licitar permís a l’Ajuntament de la localitat per rebatejar-lo amb el nom de Pau Casals. Fins ara era conegut com rue de la France Mutualiste. Es dóna la circumstància que l’acte ofi-cial d’inauguració del carrer s’havia de celebrar l’any passat, però per motius diversos va quedar postposat.

L’Ajuntament del Vendrell va col·laborar en l’acte aportant una trentena de rosers de la varietat Pau Casals, que seran plantats en el jardí que hi ha al carrer i que està ubicat al costat de l’escultura. Cal recordar que la iniciativa de crear aquesta rosa blanca de jardí va sorgir de l’alcalde del Vendrell, Benet Jané, i que ha es-tat creada gràcies a les gestions del professional de la jardineria Ramon Pagès.

S’inaugura a París el carrer Pau Casals

El Centre de Llorenç del Penedès continua amb el cicle cinematogràfic Docu-mental del mes. Divendres 7 de març, a les 10 del vespre, es projectarà la Resistència, una pel·lícula de Lucinda Torre, sobre la classe obrera d’avui.

Aquest documental expli-ca la llarga i decidida oposi-ció al seu acomiadament de 232 treballadors asturians de l’empresa Duro Falgue-ra, l’any 1993. Una rebel·lió que va sorprendre l’opinió pública i que va representar el conflicte laboral més llarg de la història europea. Fins i tot van estar uns mesos tancats a la catedral d’Oviedo per impedir que s’oblidés la seva situació. El film aprofundeix en l’experiència viscuda durant més de 10 anys per un col·lectiu, els dels acomiadats, que van aconseguir recuperar els seus llocs de treball i evitar que l’empresa abandonés la regió; i en destaca el paper jugat per les dones.

El Centre de Llorenç presenta un documental sobre la lluita dels treballadors asturians

El Vendrell Jove presenta la 5a edició del Concurs de Música Jove. Presenta una maqueta fins el 14 de març amb dos temes propis i guanya fins a 1000€! Toca amb Lax’n’busto si arribes a ser finalista i amb Despistaos, Mago de Oz o obrint pas si guanyes un dels tres premis. Més informació al 977663289 o a www.trackvendrell.blogspot.com o [email protected].

Concurs de Música Jove del Vendrell

2n Concurs de Fotografia del CC Ernest LluchCentre Cívic Ernest Lluch de Banyeres convoca el 2n Concurs de Fotografia.

El tema d’enguany és ‘2008 - Any Internacional de les Llengües’. Hi poden par-ticipar tots els aficionats, amb un límit de 3 fotografies per autor, que poden ser en color o en blanc i negre. El dret d’inscripció és gratuït. Les obres han de ser trameses al Centre Cívic Ernest Lluch abans del 25 de juliol.

En la categoria d’adults hi ha tres premis, de 180, 100 i 50 euros. En la catego-ria jove on poden participar els autors d’entre 15 i 29 anys, hi ha un premi únic de 100€. El lliurament de premis es farà el 19 de setembre al Centre Cívic Ernest Lluch. Més informació: 977-67-01-08.

Page 54: febrer 2008

Cultura Espígol Baix Penedès59

El Palau de la Diputació de Tarragona va obrir el dia 9 de febrer les seves portes per tal de cele-brar el 60è aniversari de la colla sardanista Dan-saires del Penedès. Un públic nombrós ha assistit a la trobada, durant la qual la Diputació ha reco-negut la tasca històrica d’aquesta colla en relació a difusió i defensa de la sardana que realitzen arreu del país. Per part seva, els Dansaires del Penedès han dedicat a la institució intercomarcal una peça, titulada “Ofrena”, especialment creada per a l’ocasió.

Amb aquest acte, la Diputació va voler re-conèixer la tasca històrica que han dut a terme els Dansaires del Penedès, la colla degana de les comarques tarragonines i la segona més antiga de tot Catalunya.

Els Dansaires ballen a la Diputació de Tarragona

L’Auditori Pau Casals acollirà des de l’1 de març i fins el 16 de maig un nou Cicle de Jazz que es caracteritzarà, com ja és tradició, per convertir-se en un aparador del jazz tradicional, de les darreres tendències d’aquest estil i també del jazz interpretat pels músics de les comarques de Tarragona. Així, músics de l’escena nord-ame-ricana, espanyola i tarragonina tocaran en format acústic en aquest Cicle que, des que es va crear l’any 1992, s’ha anat consolidant com una de les propostes més atractives dins de la programació estable de l’Auditori.

El certamen d’enguany inclourà 12 concerts, 7 dels quals es realitzaran a l’Auditori, 3 a la Biblio-teca pública Terra Baixa, un al Museu Deu i un altre a l’Escola Músics del Vendrell, amb l’objectiu d’apropar al màxim el jazz a tothom.

El tret de sortida del Cicle el donarà, el dissabte 1 de març, la Big Acoustic Band dirigida per Alfons Carrascosa. Dissabte 15 de març arribarà un dels plats forts del cartell, l’actuació del pianista gadità Chano Domínguez, mestre de la fusió entre el flamenc i el jazz. Dissabte 22 de març serà el torn del Tarragona Hot Trio i el seu tribut a Cole Porter. L’abril s’encetarà amb l’actuació de la Músics La-tin Band, que actuarà al Museu Deu el dia 4.

L’Auditori Pau Casals del Vendrell vol apropar el jazz a tothom

L’endemà 5 d’abril arribarà un altra de les actuacions més curioses i interessants del cicle: l’actuació del Cor Zòngora de l’Escola Municipal de Música Pau Casals i del saxofonista Dick Oa-tts. Aquesta serà, segons el gerent de l’Auditori, Juli Grandia, “una de les propostes més agosara-des del Cicle, en la què es podrà veure el resultat del maridatge entre el saxo del nord-americà Dick Oatts i les veus del cor femení”.

L’11 d’abril l’Escola Músics acollirà la projecció de la pel·lícula “El Noi”, de Charles Chaplin amb música en directe a càrrec de Carles Robert. L’endemà, dissabte 12 d’abril, el Cicle conti-nuarà amb el concert del Grant Stewart Quartet a l’Auditori. Dissabte 19 d’abril, els Grups de Jazz i la Big Band de l’Escola Músics repeti-ran l’experiència de tocar davant del públic de l’Auditori.

El divendres 25 d’abril la Biblioteca Terra Baixa serà l’escenari de l’actuació de l’Strings Trio. L’endemà, dia 26, serà el torn del Renaissance Jazz Quintet, que tocarà a l’Auditori. El mes de maig comptarà amb dues actuacions: el 9 de maig, la del grup Kilombo, a la Biblioteca Terra Baixa, i la del 16 de maig, també a la Biblioteca, amb el grup G7.

Page 55: febrer 2008

CulturaEspígol Baix Penedès 60

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament convoca la XV edició del Concurs de Car-tes d’Amor. El termini per presentar-se acaba el proper 28 de març. El concurs és obert a cartes escrites en qualsevol de les llengües oficials a l’Estat espan-yol. Les missives han de ser inèdites i ocupar un màxim de dos fulls. Hi haurà dues categories: júnior, fins a 18 anys i amb un premi econòmic de 200 euros, i sénior, de 18 anys en endavant i amb una borsa de 400 euros.

Les cartes es poden enviar, per quin-tuplicat, per correu postal, a la Casa de Cultura de Cal Bolavà (Avinguda de la Generalitat 1. 43820 Calafell). Cal adjuntar una plica amb el nom del treball a l’exterior i les dades de l’autor o autora a l’interior. Les obres també es poden remetre per correu electrònic, a l’adreça [email protected]. En aquest cas, cal adjuntar un document amb el treball i un altre document per a les dades.

El veredicte del jurat es donarà a conèixer el dia de Sant Jordi, al migdia, mitjançant Calafell Ràdio (107.9 FM i

www.calafellradio.com). El lliurament dels premis es realitzarà el 13 de juny, a les 6 de la tarda, en la tradicional festa de fi de curs de la Casa de Cultura de Cal Bolavà.

En les catorze edicions precedents, el certamen ha demostrat la gran versati-litat del gènere epistolar, ja que no ha estat infreqüent veure premiades cartes d’amor d’un humor electritzant. També s’han guardonat cartes autèntiques, com una que un soldat republicà va trametre des del front a la seva promesa, i que aquesta va presentar al concurs seixan-ta anys desprès.

El XV Concurs de Cartes d’Amor

Després de l’èxit de la primera edició, el Vendrell repetirà el proper 15 de març la celebració d’una Trobada de Cultura Urbana. Enguany, però, la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament del Vendrell i el grup de joves organitzadors han decidit donar-li un relleu més cultural i obrir les portes a una major participació.

A la trobada, que es durà a terme a la plaça de Ramon d’Abadal, al darrere l’estació de Renfe, es podrà patinar, can-tar i escoltar cantants com Mano Armada (Calafell), Hijos del Humo (Sant Sadur-ní), Masacre de Lírica (Vilafranca del Penedès) i Tylon (Vilanova i la Geltrú), a part de la música de diferents dj.

També es podrà conèixer l’art del gra-fit, ja que es durà a terme la renovació

dels grafits del túnel que porta de la plaça de Ramon d’Abadal a l’estació de Renfe, que aquesta vegada tindran com a temàtica les dones treballadores.

L’organització va decidir tractar aquest tema per la proximitat del Dia de la Dona Treballadora i per reivindicar el paper de la dona en la nostra societat. Els escrip-tors d’aquest grafit seran The Mural Cru (el Vendrell), Dea (Sant Sadurní i Vila-franca del Penedès), Los Petaos (Man-resa) i Krise and Kru (Sant Esteve).

L’organització ha preparat també un concurs previ a la Trobada per elegir la frase cèlebre d’aquest dia, relacionada amb la dona treballadora. El que es pretén és trobar una frase que en quatre o cinc paraules defineixi el paper de la dona treballadora actualment. Per parti-cipar-hi només cal adreçar-se al Centre cívic L’Estació, omplir una butlleta amb la frase cèlebre i pagar 2 €. La partici-pació estarà oberta fins al 7 de març de 2008. El guanyador de la frase rebrà diferents premis, com un tallat de cabells o un pentinat, un vinil i tres llaunes del nou nitro 2g. En aquest acte també hi col·labora la Diputació de Tarragona.

Per a més informació: Centre cívic L’Estació, av. Jaume Carner, 1, del Ven-drell. Horari: de 9 h a 14 h i de 15 h a 20 h. c/e: [email protected].

El Vendrell celebrarà la II Trobada de Cultura Urbana

L’Institut d’Estudis Penedesencs convoca el II Premi Penedès, in me-moriam a científic, ornitòleg i estudiós de la viticultura i l’enologia del Pene-dès, Pere Mestre i Raventòs.

L’objectiu és el de distingir un tre-ball que faci referència a qualsevol aspecte relacionat amb el Penedès i els seus trets més identificatius, en especial sobre el seu patrimoni natural, geogràfic, agrari i de pro-ducció vitivinícola. Els treballs amb una extensió mínima de 20 folis, han de ser inèdits i escrits en el català, i s’han de lliurar a l’Institut d’Estudis Penedesencs (carrer Major, 18, el Vendrell) fins el 30 d’abril. El premi que està compensat amb 1.000 per l’obra guanyadora es convoca amb el patrocini de l’Acadèmia de Tasta-vins del Penedès. Més informació:www.iepenedesencs.cat.

Es convoca el II Premi Penedès

L’Ajuntament del Vendrell organitza el XXXVI Concurs Literari Sant Jordi i per això ja s’han fet arribar les bases a les escoles. El tema de les redac-cions d’aquesta edició és “El meu ca-rrer. El meu barri. El meu poble”. Els alumnes podran explicar en forma de conte o narració (reals o dicticis) com és l’espai on viuen, com els agradaria que fos, què és el que més els fasci-na, què n’eliminarien...

En aquest certamen hi poden par-ticipar els alumnes que cursen des de 3r de primària fins a 2n de batxi-llerat de tots els centres escolars del Vendrell, i l’objectiu és estimular-ne la lectura, l’escriptura i la creativitat. Hi haurà premis per als tres primers guanyadors de cada curs i tots els participants rebran, com a obsequi, un llibre que recull els treballs pre-miats l’any anterior, il·lustrats pels alumnes de l’Escola Municipal d’Art Apel·les Fenosa.

El termini per presentar els treballs, que s’han de lliurar a Cal Guimerà (c/Santa Anna, 10), finalitza el dijous 27 de març de 2008.

XXXVI Concurs Literari Sant Jordi per als escolars

del Vendrell

_______________________________________________________

L’organització ha preparat també un concurs per elegir una frase que en quatre o cinc paraules defineixi el paper de la dona treballadora actualment.

Page 56: febrer 2008

Esports Espígol Baix Penedès61

CICLISME.- Després de nou anys la ‘Volta’ tornarà al Baix Penedès i, més en concret, al Vendrell. Serà en la 88ª edició que començarà el 19 de maig a Lloret. Serà el divendres 23 de maig quan els participants de la tradicional ronda ciclista catalana, arribaran a l’avinguda Palfuriana de Sant Salvador, una arribada que es preveu que sigui espectacular si hi ha algun esprint a disputar ja que hi haurà una gran recta. A l’endemà, dissabte, la penúltima etapa de la Volta d’enguany, que comptarà amb 20 equips i 190 participants, s’iniciarà a la Rambla del Vendrell. Re-centment l’alcalde Benet Jané i Ruben Peris, president de la Volta Ciclista a Catalunya van signar el conveni de col·laboració en presència dels regidors d’esports i de turisme, Jaume Domingo i Àngels Turdiu, respectivament.

El darrer any que la ‘Volta’ va arribar al Vendrell va ser l’any 1999 quan Mario Cipollini va ser el vencedor. Abans la ronda ciclista havia fet parada al Vendrell els anys 1940, 1969, 1978, 1979.

Cal recordar que la primera secció del Club d’Esports Vendrell va ser la de ciclisme que durant molts anys va disposar d’un velòdrom.

El Vendrell acollirà una etapa de la Volta Ciclista a Catalunya

Els equips del Vallès Calafell i del Vendrell, ‘reflexionaran’ el 8 de marçHOQUEI.- Els primers equips del Vallès Calafell i del Club d’Esports Vendrell es veuran de nou les cares el segon dis-sabte del mes de març, just el dia de la ‘reflexió electoral’.

El derbi arribarà a bona hora, amb un Vendrell que té a l’abast la segona plaça i espera una relliscada del líder Manlleu. D’altra banda, el Vallès Calafell que va començar la lliga amb molta força, tot i que el seu joc és prou bo, el cert és que els darrers resultats no han acompanyat massa i en el que portem de segona volta, els jugadors de Salvador Rubio encara no han sumat cap punt. Per co-mençar el Vallès Calafell no va poder amb l’Arenys de Munt (4-5) i tot i jugant bé, tampoc va puntuar a les pistes del Caldes (2-1) i del líder Manlleu (3-2).

Aquest darrer dissabte de febrer, amb les baixes de Bassols i Ferré, el Calafell que anava guanyant per 2-0 al final va caure estrepitosament (2-4) i ara ja co-mença a haver cert nerviosisme ja que les coses no surten bé. Aviam si abans de rebre al Vendrell es puntua a Mollet aquest dissabte.

En quant al Vendrell, en aquesta se-gona volta va començar perdent amb el Barça B (6-5) però després va superar al Vilaseca (3-1) i al Congrés (4-2) i tampoc

va fallar a la pista de Sant Cugat (3-5). Abans de visitar al Calafell, els jugadors que entrena Xavier Mestres, hauran de rebre la visita de l’Arenys de Munt. Pot ser que vagi a Calafell com a líder.

D’altra banda i pel que fa als segons equips sèniors que juguen a la Segona Catalana, aquests s’enfrontaran el segon cap de setmana d’abril. Potser llavors el Doc Calafell, ara líder, ja serà campió.

PUBLICITAT

Page 57: febrer 2008

EsportsEspígol Baix Penedès 62

MOTOR.- El jove pilot de Cunit, Joan Lascorz, que l’any passat va acabar en divuitena posició de la classificació final del Campionat Mundial de Supersport, ha encetat amb molta força la seva segona participació al mundial, ja que aquest darrer diumenge de febrer va acabar segon a la primera cursa que tingué lloc al circuit de Losail de Qatar (Arabia Saudita).Lascorz que als entrenaments del dia anterior va acabar sisè, va arrencar amb força la cursa oficial col·locant-se ja d’entrada al grup de davant però poc li va faltar per que no caiguès, quan altres dos pilots van topar. Això li va comportar perdre el ritme passant al vuitè lloc. El jove esportista del Team Glaner Moto-card, va anar remuntant posicions prop de Fabien Foret que anava primer. Joan, que aspirava a quedar tercer va avançar Cris Jones per col·locar-se a roda de Broc Parker. La sorpresa va ser que Foret es va quedar sense combustible i sense adonar-se’n Lascorz es va situar líder just quan enfilava la recta final però als darrers metres va ser superat per Cris Joves que va ser el vencedor.Cal dir que aquesta temporada Lascorz continua defensant els colors del Team Glaner Motocard i corre amb la seva Honda CBR 600RR; té com a company d’equip l’extremeny Santiago Barragán que debuta a la competició assessorat per Lascorz, que ja sap el què és pujar

al pòdium, cosa que va fer al circuit Italia de Vallelunga on va acabar tercer i ara ha conquerit un brillant segon lloc.

Després de Qatar, a principis de març Lascorz correrà al circuit de Philips Is-land a Austràlia, després espera estar a

El pilot cunitenc Joan Lascorz, enceta el segon mundial de Supersport fent pòdium a Qatar

CALENDARI PREVIST DEL MUNDIAL 2008

24 de febrer Losail (Qatar)2 de març Philips Island (Austràlia)6 d’abril València27 d’abril Assen (Holanda)11 de maig Monza (Itàlia)1 de juny Salt Lake City 15 de juny Nurburgring (Alemanya)

TENNIS.- El passat dia 9 el Club Sports Ten-nis Cunit va complir els primers quatre anys d’activitat esportiva, just quan la nova junta, altre cop liderada per Fabio Maggi, estrenava el man-dat de quatre anys.

Actualment, el club que compta amb 98 as-sociats ja és un referent a la demarcació de Tarragona. Ara l’entitat s’ha proposat mantenir el mateix nivell a les competicions de Catalunya i estatals, reforçar l’escola de competició inter-nacional de tennis, l’escola base, augmentar el nombre d’associats així com mantenir les cate-gories absolutes en ‘or’ i no perdre la categoria de la Segona Nacional aconseguida per l’equip absolut.

Ara, el repte més immediat és organitzar, enca-ra millor, si s’escau, el Campionat de Catalunya de Segona Categoria que, per tercer any conse-cutiu, organitzaran a finals del mes de març a les instal·lacions municipals que gestiona l’empresa Josi Sports.

El CST Cunit compleix 4 anys pensant en aconseguir més campionats

Fabio Maggi (president) i Gustavo Ordóñez (director esportiu) posant al davant d’una paret plena d’articles de premsa que parlen del jove club.

___________________________________________________________________________________

29 de juny Misano a (Mònaco)20 de juliol Brno (Txèquia)3 agost Brads Hatch 7 de setembre Donington 21 setembre Vallelunga (Itàlia)5 octubre Magny Cours (França)12 octubre Sentul (Indonèsia)2 de novembre Portimao (Portugal)

les curses de València (6 abril), Assen, Holanda (27 d’abril), per acabar el 2 de novembre al de Portimao a Portugal, en total, es preveu que pugui participar en quinze curses.