Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012

16

description

Revista de la Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012

Transcript of Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012

Page 1: Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012
Page 2: Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012
Page 3: Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012

3

Sant Feliu de Guíxols està de Festa Major. Moments on la gent es vesteix de “menjar canelons”, i intenta viure uns dies de festa i retrobaments, ja sigui al costat d’una bona taula o bé aprofitant el passeig pels indrets mà-gics que ens ofereix la ciutat.

Durant aquests dies la ciutat s’engalana i llueix la seva millor cara. El brogit de les atraccions de la fira comen-ça a barrejar-se amb el rum-rum de les terrasses i el so de l “assim vosse me mata” dels altaveus. La Festa Major també ens transporta a aquelles olors de la in-fantesa, als genolls pelats, a la “paga dels avis”, al cotó de sucre i a la colònia del cap ben enclenxinat abans d’anar a missa. Ens convida a moure’ns al ritme de “pa-sodoble”, la “pachanga”, i aquells popurris de ranxeres mexicanes que són tan típiques d’una nit d’estiu.

A causa de la crisi, ja portem uns quants anys en els quals la imaginació comença a tenir gairebé més pes que el talonari. Continua existint el criteri de quali-tat, el criteri de bon fer i el criteri de satisfer el mà-xim d’inquietuds ciutadanes. Però ja no es disposa de la mateixa bossa que hi havia en temps d’abundància. Però tot i així el que compta és l’esperit, i l’esperit de festa no s’encongeix sinò que passa més aviat el con-trari: s’eixampla. Són dies en els quals tots els ciutadans i ciutadanes del nostre poble ens sentim especialment generosos vers la gent que ens ve a veure i a gaudir de casa nostra. Des del familiar que convidem fins al turis-ta que ens el sentim molt nostre. Són dies d’acolliment.

Enguany, a més, s’afegeixen tot un seguit d’activitats, que s’estan duent a terme durant tot l’any, potencia-des pel cada cop més participatiu teixit associatiu de la ciutat. I com no, dos esdeveniments excepcionals com són el cinquantenari del Festival de música de la Porta Ferrada i l’exposició de pintura impressionista al recent inaugurat Espai Carmen Thyssen al Palau de l’Abat del nostre monestir. Aquests dos elements singulars, que permeten projectar la imatge de la nostra ciutat cap a l’exterior, construeixen una de les ofertes culturals més importants del nostre país aquest estiu, alhora que do-nen a conèixer, encara més, el potencial de la nostra ciutat.

Per tot això i molt més, us convidem a gaudir la Festa Major!

Joan Alfons Albó i AlbertíAlcalde de Sant Feliu de Guíxols

Salutació de l’alcalde

Page 4: Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012

4

Admetem-ho, la gent que té poble és afortunada.

Sovint els creatius de les campanyes de publicitat ens sorprenen amb idees màgiques i agosarades que sa-ben despertar les nostres emocions. Quan ho aconse-gueixen succeeix que de sobte, enmig d’aquell seguit d’anuncis emprenyadors que ens impedeix seguir el fil del que era del nostre interès, el que veiem agafa una altre dimensió i penses amb aquella cançó de La Trinca “...quina llàstima que els tallin per posar programes”.

Doncs bé, això és el que m’ha passat aquest any amb l’anunci d’una famosa empresa de begudes isotòni-ques. Segur que tots l’heu vist. Explica aquest anunci que si no “tens” un poble sens un vuit infinit... et sents orfe.

I és que efectivament, tal com diu l’anunci, la gent que té poble és afortunada. Potser per això fins i tot les grans ciutats no obliden fer barri per tal de que enmig d’aquella immensitat tothom pugui trobar una dimen-sió més humana.

Si teniu aquest llibret de Festa Major a les mans és per-què, seguin l’esperit d’aquesta campanya de publicitat, teniu poble, i aquest poble és Sant Feliu de Guíxols.

Ja sigui perquè hi viviu, perquè hi treballeu, perquè hi teniu bons amics o parents. Sigui pel que sigui, si esteu aquí per Festa Major “teniu poble” i aquest poble és Sant Feliu de Guíxols.

Us desitjo una bona Festa Major. Des de l’àrea de cul-tura, lleure i activitats hem treballat amb molta il·lusió per tal de que la festa sigui complerta. Malgrat les difi-cultats del moment està tot a punt perquè tothom qui ho vulgui “tingui poble”: Sant Feliu de Guíxols. Som afortunats.

Pere Albó i MarlésVicealcalde – Regidor de Cultura, lleure i activitats

Salutació del Vicealcalde

Page 5: Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012

5

Page 6: Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012

6

El Club Acuàtic Xaloc va ser fundat l´any 1993. El nostre és un club que es dedica a la natació clásica, natació amb aletes, monoaleta i al triatló.

El club ha tingut la sort de poder presentar-se a moltes competicions, tant de natació com de triatló; recollint molts bons resultats, moltíssimes medalles i premis, fruit de la feina i dedicació dels nostres monitors du-rant tot l´any.

No ha sigut una feina fàcil, ja que per poder tenir els equips que tenim en aquests moments, han passat ja molts anys. Cent cinquanta persones formem aquesta gran família desde categories benjamines fins a sèniors i absoluts.

Tots plegats us volem desitjar una Bona Festa Major i que gaudiu de totes les activitats i events que aquesta gran ciutat ofereix a tothom en aquests dies.

C.A. Xaloc

Club Aquàtic XalocPregoners de la Festa Major 2012

Page 7: Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012

7

Page 8: Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012

8

Page 9: Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012

9

Focs O cucanyaUna de les tradicions que no pot faltar a la Fes-ta Major de Sant Feliu de Guíxols és el castell de focs del darrer dia. Uns llums intensos i fu-gissers, de colors brillants que semblen conden-sar en el seu esplendor tota la calor de l’estiu i l’alegria de viure... encara que només sigui per uns segons! Però, és aquesta una tradició de les “de sempre” o estem parlant d’un costum més recent? Quan va començar a Sant Feliu la tradi-ció dels focs artificials per la Festa Major?

L’origen dels focs d’artifici va lligat a la invenció de la pólvora que ja era coneguda a la Xina cap el segle X tot i que, a casa nostra, els primers indicis de focs artificials no apareixen fins el se-gle XIV. A la Mediterrània europea els focs han esdevingut una veritable senya d’identitat per a molts pobles.

A Sant Feliu de Guíxols una de les primeres re-ferències documentals de la utilització de cas-tells de focs per a celebrar la Festa Major apa-reix l’any 1885. La societat Centro Recreativo preparava un seguit d’actes: balls, concerts, serenates, cucanyes i els focs artificials que, en aquell moment, se celebraven el tercer dia de festa. Anteriorment l’encarregat de tancar la nostra Festa Major era un altre esdeveniment. Potser no tant vistós, però de ben segur molt més popular: estem parlant de la cucanya.

Segons el setmanari El Eco Guixolense de 1 d’agost de 1879, la primera instal·lació d’una cucanya per a la Festa Major data de l’any 1832. Es tractava (i no ha canviat pràcticament gens amb el pas dels anys) d’una fusta arrodonida d’alguns metres de llargària que, en aquells temps, podia ser molt bé un vell pal d’alguna embarcació desballestada. Aquest pal es fixava per mitjà d’unes cadenes a un escull formant angle amb el nivell de les aigües i, en el seu extrem, se situava una bandera. El tercer dia de la festa a les quatre de la tarda la població sencera, vilatans i forasters, es traslladava en massa a l’indret conegut com la Pedrera, un espai proper als actuals Banys de Sant Elm.

Els espectadors es distribuïen per les roques i la petita platja propera i una munió de petites embarcacions es disposaven al voltant dels esculls triats, tot esperant els actors de l’es-pectacle. Aquests, un grapat de nois prims i cremats per sol esperaven el moment per iniciar la travessia del pal que, ben engreixat, resultava força difícil de superar. A dos quarts de cinc de la tarda la música d’una banda assenyalava l’inici de la competició.

Un a un els nois intentaven agafar la bandera de l’extrem. La relliscada inevitable de més d’un dels concursants implicava la seva caiguda a l’aigua, a voltes amb moviments grotescos, fet que provocava les rialles del públic i les burles dels companys d’aventura. Alguns, més lleugers, més hàbils o simplement amb més sort aconseguien arrencar la bandera i celebrar el seu triomf enmig dels aplaudiments i la música de la banda que no deixava d’amenitzar tot l’espectacle. Una capbussada, el més elegant possible, i el guanyador recollia el premi que l’acreditava com un dels pocs que havien vençut a la cucanya.

Les alternatives entre les caigudes i els triomfs provocaven onades alternati-ves de burles, aplaudiments i xiulades, tot de tal magnitud que la música de la banda acabava perduda al mig del soroll conformant tot plegat un qua-dre d’animació i festa tan estrany com característic.

Josep Auladell PayróArxiu Municipal de

Sant Feliu de Guíxols

AMSFG. Fons Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. Autor: Amadeu Mauri.La tradicional cucanya davant dels banys d’en Baldomero (1895 – 1905).

AMSFG. Fons Espuña – Ibáñez. Autor: Amadeu Mauri.Joc de cucanya amb un bon nombre de participanst i espectadors als banys d’en Baldomero (1895 – 1905)

Page 10: Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012

10

dissabte 28 de juliol22.00 h. CARNAVAL A LA FRESCA. Rua de les colles de carnaval locals. Recorregut: Plaça Monestir, Avda. Juli Garreta,

Passeig del Mar i dels Guíxols. Organitza: Associació de Festes Ganxones.

23.30 h. Fi de Festa del carnaval a la fresca. Passeig del Mar. Organitza: Associació de Festes Ganxones.

dimarts 31 de juliol18.00 h. Passada de gegants, capgrossos i

cavallets. Organitza: Colla Gegantera Ganxona. Sortida

de la plaça de Terol i arriba al Passeig del Mar (davant l’Ajuntament).

20.00 h. Pregó de la Festa Major a càrrec del CLUB AQUÀTIC XALOC.

Escenari davant l’Ajuntament.

23.00 h. “MASCLETÀ” d’inici de Festa Major. Gentilesa de l’associació dels firaires instal·lats a

la fira de Festa Major.

23.30 h. Nit de festa. “LA TRIBU”. Escenari davant l’Ajuntament.

dimecres 1 d’agost 11.00 h. CARNAVAL A LA FRESCA. “Cercavila aquàtica” de les Colles de Carnaval

Ganxones i “Festa de l’Escuma”. Pels carrers del centre de la ciutat, final a la Plaça

Miquel Murlà.

12.00 h. Ofici solemne de Sant Feliu i ofrena floral de la Colla Gegantera Ganxona.

Parròquia Mare de Déu dels Àngels.

19.00 h. Concert de Festa Major “ORQUESTRA MONTGRINS”. Escenari davant el Casino de la Constància.

23.00 h. Audició de sardanes. “COBLA ORQUESTRA MONTGRINS”. Escenari davant el Casino de la Constància.

24.00 h. Ball de nit “ORQUESTRA MONTGRINS”. Escenari davant el Casino de la Constància.

dijous 2 d’agost 12.00 h. Ofici solemne en honor a la Mare de Déu dels Àngels. Parròquia Mare de Déu dels Àngels.

19.00 h. Festa infantil. “EL POT PETIT i LA MERMELADA BAND”. Placeta Sant Joan.

20.00 h. Sardanes amb la cobla CIUTAT DE GIRONA. Escenari davant la Cambra de Comerç.

24.00 h. Nit de festa. “LA BANDA DEL COCHE ROJO” i “DJ STRANINSKY”. Escenari davant l’Ajuntament.

divendres 3 d’agost11.00 h. Jocs de cucanya. Platja de Sant Feliu.

19.30 h. BOOTCAMP “Posa’t en forma”. Platja de Sant Feliu. Organitza: Piscina Municipal La Corxera.

22.30 h. CORREFOC amb els Diables d’en Pero Botero. Sortida de la cruïlla Passeig - Rambla del Portalet. Espectacle final a la Plaça del Mercat.

24.00 h. Nit de festa. “ViRUS” i “DJ”. Escenari davant l’Ajuntament.

FESTA MAJOR 2012

10

Page 11: Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012

11

Page 12: Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012

12

Page 13: Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012

dissabte 4 d’agost

19.00 h. Animació infantil. “PEP CALLAU i ELS PEPSICOLEN”. Escenari davant el Casino de la Constància.

23.00 h. FOCS D’ARTIFICI de cloenda.

23.30 h. Sardanes amb la cobla VILA DE LA JONQUERA. Escenari davant la Cambra de Comerç.

24.00 h. Ball de nit. “ORQUESTRA CIMARRÓN”. Escenari davant l’Ajuntament.

diumenge 5 d’agost

19.00 h. Concert i Ball. “LA CHAPÓ ORQUESTRA”. Escenari davant el Casino de la Constància. Organitza: Nou Casino de la Constància

23.00 h. Nit de Ball. “LA CHAPÓ ORQUESTRA”. Escenari davant el Casino de la Constància. Organitza: Nou Casino de la Constància

FIRA DE LA FESTA MAJOR 2012Als Jardins Juli Garreta i a l’esplanada del port

del 27 de juliol al 6 d’agost

• Altres activitats esportives de festa major •

dissabte 1 1 d’agost19.00 h. Milla Popular de Sant Feliu de Guíxols. Lloc: Passeig del Mar, davant Ajuntament. Horari: A partir de les 19 h. Inscripcions 1 hora abans.

• Festival de la porta ferrada •

DISSABTE 28 de JULIOL22.30 h. La Locomotora Negra & Andrea Motis &

Joan Chamorro Grup Lloc: Espai Port. Preus: de 20€ a 35€.

Dijous 2 d’agost22.30 h. Concert 5 0è Aniversari del Festival Porta

Ferrada Zubin Mehta + Orquestra Filarmònica d’Israel Lloc. Espai Port. Preus: de 60€ a 120€.

diumenge 5 d’agost22.30 h. Burruezo & Bohemia Camerata & Coral

Cypsella. Lloc: Monestir. Preu: 10€.

dimarts 7 d’agost22.00 h. Serrat & Sabina. “Dos pájaros contratacan”. Lloc: Guíxols Arena (Zona Esportiva Vilartagues). Preu: 45€.

dimecres 8 d’agost22.30 h. Ana Belén. Lloc: Espai Port. Preus: 35€ a 45€.

divendres 10 d’agost21:30 h. 40 anys de Comediants. Llevantada d’artistes. Recorregut: carrers del centre de la ciutat. Gratuït.

Consulteu altres espectacles al web del Festival Internacional de la Porta Ferrada: http://portaferrada.guixols.cat

Les entrades es poden adquirir de la següent manera:- Taquilla: Teatre Auditori Municipal de dilluns a dissabte de 19 a 21 h.- Taquilla: A l’Espai Port 2 hores abans de cada espectacle.- A internet: www.ticketmaster.com- Les 24 hores del dia: terminals de ServiCaixa de “La Caixa”.

EXPOSICIÓ AL MONESTIRESPAI CARMEN THYSSENPaisatges de llum, paisatges de somni. De Gauguin a Delvaux. Col·lecció Carmen Thyssen.Dates: del 8 de juliol al 7 d’octubre de 2012Horari: de dilluns a diumenge d’11 a 21 h. A partir del 12 de setembre de 10 a 20 h.Organitza: Fundació Privada Centre d’Art Col·lecció Catalana de Sant Feliu de Guíxols. Ajuntament de Sant Feliu de GuíxolsEntrades i visites guiadesVenda d’entrades: www.ticketmaster.com, i a la taquilla de l’exposició.Visites guiades: A l’oficina de turisme.

13

Page 14: Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012

Organitzada pel Consell Local de la Joventut de Sant Feliu de Guíxols

diumenge 29 de juliol 16.00 h. Passada de TRABUCAIRES Recorregut pels carrers del centre de la ciutat. Organitza: JERC Guíxols.

18.00 h. CURSA DE PASTERES Lloc: Platja de Sant Feliu de Guíxols Organitza: TZVR

dimarts 31 de juliol 21.00 h. SOPAR DE COLLES Lloc: Plaça del Mercat

TOT SEGUIT PASSACARRERS amb PERCUSSIÓ GANXONA.

Recorregut pels carrers del centre de la ciutat.

dimecres 1 d’agost 15.00 h. TORNEIG DE BOTIFARRA Lloc: Salvament Organitza: Colla de Carnaval UUHQUEXUNGU!!

23.00 h. CONCERTS Lloc: Zona de barraques de la platja Organitza: TZVR

dijous 2 d’agost 23.00 h. CONCERTS Lloc: Zona de barraques de la platja Organitza: JERC Guíxols

divendres 3 d’agost 12.00 h. EXHIBICIÓ DE GRAFFITIS Lloc: Zona de barraques de la platja Organitza: TEDECE

18.00 h. BATALLA de BREAK DANCE Lloc: Zona de barraques de la platja Organitza: TEDECE

23.00 h. Festival SANFEFUNK Lloc: Zona de barraques de la platja Organitza: TEDECE

dissabte 4 d’agost 23.00 h. CONCERTS Lloc: Zona de barraques de la platja Organitza: Colla de Carnaval

UUHQUEXUNGU!!

FESTA MAJOR JOVE

14

Edita: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

D.L.: G

I-1169-2012a

Més informació

aqui:

Page 15: Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012
Page 16: Festa Major Sant Feliú de Guixols 2012