Guix d'Infantil 81 Juliol-Agost 2015

download Guix d'Infantil 81 Juliol-Agost 2015

of 3

description

Angels Cairó i Tomàs Camacho

Transcript of Guix d'Infantil 81 Juliol-Agost 2015

  • seus amics i familiars. En el mo-ment en qu recupera la conscin-cia, lIrisat demana, a un peix globus que lest observant, que li mostri el cam de retorn a casa seva, i el ma-teix succeeix amb distints animals del fons mar que va trobant al llarg del seu trajecte. Daquesta manera, pista rere pista, va arribant a la des-tinaci i va ampliant el ventall damistats. Afrontar una situaci com aquesta sense tenir por ni caure en la desesperaci s una bona lli per a tothom, especial-ment per a les criatures ms petites. Cal preguntar i demanar ajut quan sigui necessari.

    M. ngels [email protected]

    Apoyar paso a pasoSANDALL, S.R.; SCHWARTZ, I.S.Madrid. Kaleida Forma, 2013

    Presentem un lli-bre molt til per planificar activi-tats i situacions que tinguin en compte tots els infants de laula, siguin quines si-guin les seves

    capacitats i necessitats. Aconse-gueix un objectiu cabdal i poc habi-tual en lmbit de latenci educativa personalitzada: fer propostes con-cretes i funcionals per atendre les criatures amb necessitats educatives especials dins el marc de laula i de lactivitat quotidiana de lescola, dins el seu grup classe i en els contextos

    habituals. Una atenci realment in-clusiva. En aquest treball, doncs, hi podeu trobar resposta a les pregun-tes segents: Com podem crear aules inclusi-ves per a tot lalumnat utilitzant metodologies obertes i diversi ca-des, per sense oblidar que cada criatura s diferent i que hi ha al-guns infants que necessiten una mirada personalitzada, que tingui en compte que, per a certs esco-lars, no nhi ha prou dutilitzar me-todologies obertes, diversi cades i innovadores? Quin tipus de suport podem donar a determinats nens i nenes que necessiten ms atenci, sense treurels de laula ni separar-los dels seus companys i compa-nyes? Com ho hem de fer? Amb quina intensitat hem dactuar? Com podem dur a terme interven-cions individualitzades i plani ca-des per a un escolar que ha de treballar uns objectius diferents dels del seu grup, tot aprofitant lactivitat quotidiana de la classe?

    Sn preguntes difcils que saborden amb claredat en el marc duna proposta que respecta la vida i la dinmica de laula i que aposta per ladaptaci a cada context i a cada grup, fent intervencions intencionals i plani cades tenint en compte les criatures que ho necessitin.

    Per treballar la inclusi, hem de se-guir un cam lent, en el transcurs del qual avancem i naveguem, tal com diu Gerardo Echeita, per ai-

    El petit Leo i el pijama destels LODGE, J.Madrid. Edelvives

    El petit Leo juga amb els amics, busca les seues botes roges, em-paita palometes a la selva... En estos divertits lli-

    bres, amb solapes resistents, els xi-quets xalaran amb les aventures quotidianes del petit Leo i els seus amics, a ms de familiaritzar-se amb conceptes com ara els colors, els nombres o les formes. En este cas, sens narra el procs de posar-se al llit, per tant, s una lectura ideal per anar a dormir i repassar al-gunes formes i colors presents a les bates, els pijames, les gorres, etc. La darrera solapa s tan divertida com la nit i el dia.

    Toms [email protected]

    El peix Irisat torna a casaPFISTER, M.Barcelona. Beascoa, 2014

    El peix Irisat, que t les es-cates de mil colors, s el p ro tagon is ta daquesta his-tria. De sobte, mentre est re-collint cdols,

    una tempesta larrossega lluny dels

    MISCELLNIA

    Guix dInfantil | nm. 81 | p. 46-47 | juliol 2015 | 45

    LLIBRES

  • MISCELLNIA

    Guix dInfantil | nm. 81 | juliol 2015 | 46

    IV Congrs Internacional dAtenci Primerenca i Educaci FamiliarSantiago de Compostella, 10-12 de setembre de 2015

    En aquest esdeveni-ment es reuniran pres-tigiosos investigadors de tot el mn per de-

    batre sobre temes com la tecnologia a la llar (la seguretat a Internet), els sistemes augmentatius i alternatius de comunicaci en latenci prime-renca en leducaci infantil o la inter-venci psicomotriu en nens amb trastorns del desenvolupament psi-comotor, entre daltres.

    Ms informaci

    www.usc.es/congresos/ciatef15

    IX Congrs Internacional dAvaluaci Formativa i Compartida en Docncia Infantil, Primria, Secundria i Universitria Santander, 17-19 de setembre de 2015

    Congrs sobre tendncies emer-gents en avaluaci i el paper de les tecnologies en aquest camp, amb lobjectiu de promoure la difusi dinvestigacions, estudis i experin-cies innovadores relacionades amb lavaluaci formativa en totes les etapes.

    Ms informaci

    http://bit.ly/1cmPAnS

    Saporten criteris clars, justi cacions fonamentades de les propostes i un bon grapat dexemples concrets per facilitar-ne ladaptaci i ls a laula. Al llarg del text, i sobretot a la primera part, shi mostren instru-ments, pautes i eines per facilitar la tasca dobservaci, de plani caci i de re exi que ha de fer un mes-tre re exiu i inclusiu. A la segona part, a daconseguir no deslligar latenci personalitzada a lalumnat amb necessitats educatives espe-cials de la seva participaci a la vida quotidiana de laula de referncia, shi proposa que les intervencions tinguin en compte quatre nivells dintervenci que sexpliquen de-talladament i amb molts exemples concrets.

    Per ltim, a la tercera part del llibre, s h i aborden qua t re mb i t s daprenentatge clau que tot pro-jecte deducaci infantil ha de tenir en compte: treballar de manera au-tnoma dins laula; aproximar-se al llenguatge escrit; fer amistats i rela-cionar-se amb els altres, i ser ca-pa de regular els comportaments inadequats o disruptius. Aquests aprenentatges no sn fcils per a la majoria dalumnes amb necessi-tats educatives especials, per aix cal tenir-los presents i incidir-hi amb cura i amb intensitat en aquesta important etapa de la vida. Tamb saporten estratgies i ma-neres de treballar-los. Bona lec-tura!

    Teresa [email protected]

    ges turbulentes. s un cam de no retorn, perqu, quan hi entrem, ens adonem dels bene cis que ofereix a tots els infants, ats que s til per als nens i nenes que tenen dis-capacitat i tamb per a lacci edu-cativa en general. A llarg daquest recorregut, les escoles realment inclusives han de canviar el que calgui de les seves metodologies densenyament, a darribar a as-solir una pedagogia de qualitat, s a dir, aules on lactivitat de lalumne sigui realment el centre de lacci educativa.

    Per aix, al llarg del text, shi apor-ten eines perqu les mestres i els professionals puguin adaptar laula i lensenyament a la diversitat de lalumnat. Eines que dins duna escola de qualitat serveixin per dissenyar contextos daprenentatge rics i interessants. Eines i idees per-qu si, a pesar de fer un ensen-yament de qualitat i inclusiu, hi ha algun escolar que no aprn i t di-ficultats per avanar, puguem ser prou flexibles per adaptar-nos a les seves neces sitats particulars. Quan ja coneguem b aquest in-fant, caldr que estimulem la nostra creativitat i que cerquem maneres dajudar-lo ms personal-ment, sense que la soluci passi necessriament per separar-lo de laula i del seu grup diguals, perqu el que cal procurar s que pugui participar en les diverses activitats de la classe, a fi que aprengui el mxim possible amb els seus com-panys i companyes.

    TROBADES

  • MISCELLNIA

    Guix dInfantil | nm. 81 | juliol 2015 | 47

    El SafareigA q u e s t e s p a i deducaci infantil, creat per Carme Cols i Pitu Fernn-dez, s molt espe-

    cial. Lluny del recurs fcil, cont un recull dexperincies i re exions so-bre temes diversos, per tenint com a eix la relaci dels infants amb la natura. s una aproximaci molt respectuosa amb les necessi-tats dels infants, que convida a lobservaci i fa propostes senzilles i alhora profundes. Malauradament, la web sembla aturada des de fa un temps i hi ha relativament pocs continguts, per val la pena visitar-ne totes les seccions.

    Ms informaci

    www.elsafareig.org

    III Congrs Internacional sobre Aprenentatge, Innovaci i Competitivitat

    Madrid, 14-16 doctubre de 2015

    El CINAIC s un congrs amb

    lobjectiu de contribuir al desenvolu-

    pament de la innovaci educativa, la

    divulgaci dels ltims avenos cient-

    fics i la presentaci de les bones

    prctiques. La present edici se cen-

    tra en temes com el Flip Teaching o

    la ludi caci i dedica un apartat es-

    pecial a la innovaci tecnolgica en

    educaci.

    Ms informaci

    http://bit.ly/17pjC8K

    XI Congrs Mundial dEducaci Lisboa, 9-10 doctubre de 2015

    Esdeveniment amb lobjectiu de mos-

    trar les idees i experincies ms crea-

    tives i innovadores del panorama

    actual de leducaci, en qu participa-

    ran diversos experts per tractar temes

    com les intelligncies mltiples,

    laprenentatge cooperatiu, les compe-

    tncies i la seva avaluaci o la exibi-

    litat i el redisseny de les aules.

    Sadrea a escoles infantils, collegis i

    universitats de tot el mn.

    Ms informaci

    www.congresomundialeducacion 2015.com

    PARLEMdE...

    Coneixement del medi

    ,!7HB5H7-fgbaad! 000082

    Setembre - Octubre 2015 | 6,50

    82dInfantil |

    COB_GI082_Layout 1 22/06/15 11:11 Pgina 1

    I EN EL PROPER NMERO

    PARLEM DE... Coneixement del medi: mirades socials

    REFLEXI Competncies, capacitats en EI, de qu parlem?

    EL DIA A DIA Criatures amb conductes problemtiques. Pautes per a les famlies i lescola

    WEBS