JORDI ORIOL – INDI GEST Europa Bull ... 2019/11/08  · 6 JODI OIOL INDI GEST Europa...

Click here to load reader

 • date post

  06-Feb-2021
 • Category

  Documents

 • view

  1
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of JORDI ORIOL – INDI GEST Europa Bull ... 2019/11/08  · 6 JODI OIOL INDI GEST Europa...

 • J O R D I O R I O L – I N D I G E S T

  Europa Bull

  TEATRE

  Un festival de amb el suport de:

  El Canal (Salt)

  Divendres 15 de novembre, a les 20.30 h

  www.temporada-alta.com

 • 2

  J O R D I O R I O L – I N D I G E S T

  Europa Bull

  “Europa bull. I molt. Sembla una olla de vapor que des de l’actual crisi de l’euro ha començat a xiular i a fer senyals de fum”.

  JordiOriol #Europabull

 • 3

  J O R D I O R I O L – I N D I G E S T

  Europa Bull

  Fitxa artística Dramatúrgia i direcció: Jordi Oriol Direcció musical: Carles Pedragosa Intèrprets: Sasha Agranov, Joan Carreras, Anna Hierro, Olga Onrubia, Carles Pedragosa i Karl Stets Espai escènic i vestuari: Sílvia Delagneau i Max Glaenzel Il·luminació: Marc Salicrú Audiovisuals: Marc Permanyer Espai sonor: Jordi Salvadó Ajudant de direcció: Anna Serrano Ajudant d’espai i vestuari: Adriana Parra Cap tècnic: Albert Glas Producció executiva: Helena Font Alumne en pràctiques de l’Institut del Teatre: Gabi Jiménez Coproducció: Indi Gest, Premi Quim Masó i Teatre Nacional de Catalunya Amb el suport de: Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) Espectacle guanyador del premi Quim Masó 2018

  Dades Temporada Alta: Dia i hora: Divendres 15 de novembre, a les 20.30 h Lloc: El Canal (Salt) Preus: 25€ Durada: 1h 45min

  TNC: Dies: Del 28/11 al 15/12 Lloc: Sala Petita del TNC

  TEATRE ESTRENA

  PROPOSTES TRENCADORES SEGELL TEMPORADA ALTA

 • 4

  J O R D I O R I O L – I N D I G E S T

  Europa Bull

  J O R D I O R I O L – I N D I G E S T

  Europa Bull

  Europa Bull, premi Quim Masó 2018, és un espectacle poètic, elegant i ple d’humor sobre les pors dels europeus, desemparats després de pensar durant molt de temps que havien trobat un re- fugi de les tempestes de l’economia i de les guerres nacionals. Potser han oblidat que el mite d’Europa és el d’un déu de l’Olimp que arriba a l’altra banda del Me- diterrani, s’enamora d’una noia fenícia (Europa) i la rapta sota l’aspecte d’un immens toro. Un mite fundador ple de violència que es torna a fer present quan aquesta comunitat tan aparentment plàcida ha començat a bullir i treure fum. Una Europa a punt de petar.

  CAST

  Jordi Oriol presenta en una producción —último premio Quim Masó— llena de poesía y humor una Europa en ebullición, a punto de saltar por los ai- res. Una Europa que ha aprendido a tener miedo por su futuro.

  ENG

  In a production that won the most recent Quim Masó award, Jordi Oriol presents Europe at boiling point, about to explode: a Europe that has learned to fear for its future.

 • 5

  J O R D I O R I O L – I N D I G E S T

  Europa Bull

  E U R O PA B U L L

  Sinopsi

  Això és un francès, un alemany i un italià… I un holandès, i un danès i un belga… I un grec i un finès, i un espanyol i un portuguès…

  I un suec, i un polonès, i un irlandès, i un austríac, i un romanès, i un luxemburguès, i un eslovè, i un croat, i un hongarès i un

  txec i un eslovac, i un letó i un lituà i un es- tonià… I un búlgar, i un maltès, i un xiprio- ta i un… britànic, que van agafats de la mà, però -a més d’un- ja li comença a suar.

  És, Europa en si, un acudit? Ens hauria de fer pixar? O ens hem de cagar?

  Tal vegada allà, agafats de la mà, units sota el nom d’Europa, ens podríem expli- car el mite que ens batejà: el que narra la història d’un Déu totpoderós que, encès d’amor per una noia fenícia, viatjà a les costes de l’actual Líban (o Síria)… i sota l’aspecte d’un immens toro, la raptà tot creuant el mediterrani i, arribats a Creta (o Lampedusa…), la violà. I és d’ençà… que Europa bull. Sembla una olla a vapor que xiula i fa se- nyals de fum. Europa retruny, està a punt de petar. És una olla de grills. Un batibull. I de tanta remor, ja no se sent l’alegria de l’himne; ja sols notem la sordesa del seu compositor.  Un autoritari toro blanc va raptar Europa, i tal vegada ara ens adonem que no el sabrem mai domesticar.

  És, Europa en si, un acudit? Ens hauria de fer pixar? O ens hem

  de cagar?

 • 6

  J O R D I O R I O L – I N D I G E S T

  Europa Bull

  E N T R E V I S TA A J O R D I O R I O L

  Sobre l’autor...

  Jordi Oriol (Barcelona, 1979) és autor, director, actor i músic. Tal i com ell mateix explica, li agrada “pervertir” a l’hora d’escriure i dirigir grans clàssics.

  Les paraules tenen un gran pes en les seves creacions i les fa sempre amb la companyia Indi Gest, un col·lectiu multi- disciplinari que entén la creació escènica com un procés horitzontal i col·lectiu. - Les paraules sempre tenen molta importància en les obres que escrius. Per què?

  Sí, sempre tenen molta importància. Tot i que crec que qualsevol element que apareix en un espectacle és impor- tant.

  - Què significa per tu la paraula en una obra?

  Quan escric una obra penso que la parau- la pren un significat més enllà del contin- gut. En un espectacle el que trobo més important és la forma, ja que el contingut ja està tot dit. M’agrada pensar com puc dir les coses, allò que vull explicar perquè arribi d’una manera o una altra a l’espec- tador. - Com crees el joc de paraules que dona títol a L’Empestat? La majoria de títols que poso a les me- ves obres tenen molt a veure amb el motor del que penso escriure. El motor de L’Empestat ve de fusionar els títols de dues obres: La Tempesta de Shakespeare, l’obra que jo “perverteixo” per donar-li el meu punt de vista i La Pesta d’Albert Camus.

  - Com comences a crear una obra? Normalment començo a pensar en l’espai. El text ve molt posteriorment. O potser començo a pensar en un moviment cor- poral o la música. El text no té perquè ser a l’inici. - No és el primer cop que “pervertei- xes” Shakespeare, ja ho vas fer amb La Caiguda de l’H. Què té Shakespeare que t’empenyi a tractar-lo a les teves obres? La Caiguda de l’H justament va ser un

  Qualsevol element que apareix en

  un espectacle és important.

  La majoria de títols que poso a les meves obres tenen a veure amb el motor del que penso escriure.

 • 7

  J O R D I O R I O L – I N D I G E S T

  Europa Bull

  dels meus primers textos, el vaig escriu- re el 2004. Com en L’Empestat també agafo aquests dos referents per fer-ne una altra versió. Sóc molt fan de Camus i de Shakespeare, per raons diferents. Shakespeare toca molts dels aspectes de la composició, la ment i la filosofia huma- na que Camus, d’una altra manera, també tracta i això m’interessa molt. No vol dir que totes les obres que fan despertin el meu interès de la mateixa manera, però bona part de les seves obres m’interes- sen. En el cas de La Tempesta vaig pensar que jo podria aportar alguna cosa més del que Shakespeare diu i faig una conti- nuació del que passa més enllà de l’obra. - Quin és el tipus d’espectador ideal per tu?

  No tinc un tipus d’espectador ide- al. L’ideal seria que tothom li agradés el que faig. Sé que això no té perquè ser així. Justament em crec

  eclèctic. Jo no escric per agradar a tot- hom, escric perquè tinc una necessitat.

  - Com ets tu com a espectador? Tinc la necessitat de no acomodar-me. Com a espectador no m’agrada que em donin les coses mastegades. M’interessa quan no m’ho donen digerit, sinó indigest. Necessito sentir-me intel·ligent com a espectador. - Què li diries a un espectador que està a punt d’entrar a veure L’Empestat? Que gaudeixi, que es deixi portar, que es deixi “empestar” d’alguna manera. Que no tingui cap tipus d’expectativa per res i que es deixi sorprendre. - Actor, músic, autor i director teatral. En quin paper et sents més còmode? No em sento més còmode en un paper que en un altre. Potser a vegades sempre reclamo els meus inicis d’actor i músic.

  Tinc molta necessitat d’estar a l’escenari però també d’escriure i dirigir. Faria tots els papers de l’auca. - Quins projectes de futur tens amb Indi Gest? Potser no es poden dir! (riu). Hi ha coses que encara estan per tancar. Però si que estem començant a treballar i a generar material per coses que vindran.

  Entrevista publicada a la pàgina web https://surtdecasa.cat el 02/12/2017

  Autora: Núria Olivé Montrabeta

  No escric per agradar a tothom, escric perquè tinc una

  necessitat.

  Com a espectador no m’agrada que em donin les coses mastegades.

  Escena de L’Empestat, de Jordi Oriol

 • 8

  J O R D I O R I O L – I N D I G E S T

  Europa Bull

  I M P U L S A L A C R E AC I Ó T E AT R A L

  Premi Quim Masó

  El Premi Quim Masó de Producció Teatral va néixer l’any 2006 com un guardó en memòria de l’actor, director i productor de teatre Quim Masó, un dels fundadors de la companyia El Talleret de Salt, el Grup Proscenium, la Llibreria 22 i Bitò.

  La finalitat d’aquest premi, de periodicitat anual, és impulsar la producció i exhibició de muntatges de teatre en llengua catala- na que combinin professionalitat, qualitat

  i creativitat. Pot optar al premi qualsevol companyia o productora de tea- tre professional legal- ment constituïda amb

  l