La reproducció sexual en els animals

of 7 /7
REPRODUCCIÓ SEXUAL DE LES PLANTES I ELS ANIMALS

Transcript of La reproducció sexual en els animals

REPRODUCCIÓ SEXUAL DE LES PLANTES I ELS ANIMALS

REPRODUCCIÓ DELS ANIMALSLa majoria dels animals tenen reproducció sexual. HI intervenen dos individus progenitors, un mascle i una femella, que reprodueixen unes cèl·lules anomenades gàmetes: espermatozous (masculí) i òvuls (femení).

LA UNIÓ DE LES CÈL·LULES SEXUALS O FECUNDACIÓ

La unió d’un òvul i un espermatozou rep el nom de fecundació. Hi ha dos tipus: la fecundació externa i la interna, la externa es realitza fora dels cossos dels progenitors.La interna té lloc dins del cos de la femella. Mitjançant un òrgan copulador o penis, on el mascle l’introdueix a la vagina de la femella.

EL DESENVOLUPAMENT DE L’EMBRIÓ

OVÍPARS: L’embrió es desenvolupa a l’interior d’un ou fora del cos de la mare. L’ou conté les reserves d’aliment que l’embrió necessita per desenvolupar-se.Vivípars: L’embrió es desenvolupa a l’interior del cos de la mare, a l’úter. La mare, a més de protegir-lo i donar-li allotjament, li dóna aliments a través del cordó umbilical.Ovovivípars: Són aquells en que es desenvolupa a l’interior d’un ou dins del cos de la mare . L’embrió es nodreix de les reserves de l’ou.

EL DESENVOLUPAMENT DE LA CRIA

El desenvolupament de la cria pot ser:Directe: Es du a terme quan les cries tenen un aspecte molt semblant al dels adults. Es completa amb un augment de la mida i amb la maduració de l’aparell reproductor.Indirecta: Les cries són tan diferents dels adults que s’anomenen larves. Quan ja s’està acabant el desenvolupament, han de fer un procés anomenat metamorfosi. Aquesta pot ser:Senzilla: Les larves s’anomenen ninfes i per créixer nomès han de fer una sèrie de mudes de pell. Complexa: La larva, a més de mudes, ha de fer una transformació, després de passar un període immòbil tancada en un embolcall o capoll. S’anomena pupa o crisàlide.

LA REPRODUCCIÓ SEXUAL DE LES PLANTES

Les plantes també tenen reproducció sexual mitjançant gàmetes masculins i femenins. En les molses i les falgueres els gàmetes es formen a l’interior

d’uns organs reproductors poc visibles. En les plantes amb llavors, els gàmetes es formen a la flor.

Els gàmetes masculins es troben en el pol·len que es formen a les anteres dels estams i els gàmetes femenins i altres cèl·lules es troben en els òvuls

que es formen a l’ovari.

La pol·linització és el transport de grans de pol·len madurs des de l’antera fins al pistil d’una altre flor. La pol·linització pot ser:

Anemòfila, quan el pol·len es transporta pel vent i entomòfila quan la pol·linització lafan els insectes que transporten el pol·len adherit als seus cossos.

La germinació de la llavor succeeix quan les lavors cauen sobre un sòl amb unes condicions ambientals d’humitat i temperatura adequades, germinen.

Pol·linització entomòfila.