Magazine platja de aro dic 2015

21
| 01 Butlletí Ajuntament de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró Butlletí Ajuntament de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró Núm. 15 · Hivern-Primavera 2016 Obertura El treball socioeducatiu al municipi Reportatge central Descobrir i valorar el patrimoni natural Entrevista Juanjo Gallardo Martínez Coordinador de les exposicions d’art Reportatges Un estiu en xifres i estadístiques Estrena de la nova escola Vall d’Aro Tercera fase de la videovigilància Premi Viles Florides 2015 Equipaments públics per a l’any 2016

Transcript of Magazine platja de aro dic 2015

Page 1: Magazine platja de aro dic 2015

| 01Butlletí Ajuntament de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró

ButlletíAjuntament de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró

Núm. 15 · Hivern-Primavera 2016

OberturaEl treball socioeducatiu al municipi

Reportatge centralDescobrir i valorar el patrimoni natural

Entrevista

Juanjo Gallardo MartínezCoordinador de les exposicions d’art

ReportatgesUn estiu en xifres i estadístiques

Estrena de la nova escola Vall d’AroTercera fase de la videovigilància

Premi Viles Florides 2015Equipaments públics per a l’any 2016

Page 2: Magazine platja de aro dic 2015

| 0302 | Publicitat PublicitatPublicitat

Ubicat al Port d’Aro de Platja d’Aro

Apartaments de 2 i 3 habitacions Amplia zona ajardinada amb piscina comunitària Primeres Plantes amb jardí Privat A partir de 305.000,00 € Situat a prop de la platja de "Sa Conca" A 10 minuts del Club Golf d'Aro -Masnou- Amb possibilitat d'amarratge

MARINA PORT D'ARO · ÚLTIMA PROMOCIÓOficina de vendes: Sierra de Mias S.A.

C/ Punta Prima, 3 Platja d'Aro · Tel 972 81 78 12 / 639 310 626

www.pisosplatjadaro.com

Page 3: Magazine platja de aro dic 2015

| 0504 | Editorial

Durant les edicions anteriors del Butlletí hem re-passat amb profunditat un bon nombre de ser-veis i equipaments municipals, des de la Policia Local a les Brigades, tot passant per la Biblioteca, l’Arxiu Històric i Documental o les Llars d’Infants. A poc a poc hem anat posant petites peces, que ara des d’una perspectiva global donen una visió complerta d’un gran i acolorit calidoscopi.

Justament en la línia d’ampliar horitzons, en el darrer número de l’any, hem volgut defugir de descriure un àmbit particular de les nom-broses tasques que desenvolupa l’Ajuntament per oferir un enfocament transversal del tre-ball socioeducatiu que es desenvolupa des del consistori. Una tasca que es porta a terme des de diversos serveis i equipament i amb la implicació de molts professionals.

Però que alhora no es podrien explicar de mane-ra conjunta si prèviament no existissin taules de treball i de coordinació de les polítiques en favor de les persones de les diverses àrees municipals. Cal destacar la Comissió per a la Prevenció de la Violència Juvenil i la seva transformació actual en Comissió de Promoció de la Convivència.

Una mostra més que malgrat el gran esforç que es realitza per a la promoció turística i co-mercial de la ciutat, no s’oblida els residents i famílies que hi viuen tot l’any i que esperen del seu Ajuntament un catàleg de serveis i un equip de tècnics que els ajudin a millorar la seva vida diària i les seves perspectives de futur.

Bona mostra d’aquest binomi entre projecció de la vila arreu i l’atenció als seus ciutadans, en són el conjunt de reportatges de l’edició, amb un recull de les principals estadístiques i xifres dels serveis municipals a l’estiu o del paper que hi juga el patrimoni natural; alhora que resse-guim els nous equipaments públics projectats.

Entre aquests destaquen a Castell d’Aro el nou edifici de l’Escola Vall d’Aro o les pro-peres reformes del Casinet i el Museu de la Nina, l’ampliació de la Llar d’Infants o la construcció del nou Centre Cívic. A Platja d’Aro cal citar les obres del nou CAP o els treballs per millorar la xarxa i el bombament d’aigües. Un conjunt de projectes engresca-dors per encetar amb il·lusió l’any 2016.

Joan Giraut i CotAlcalde de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró

EditorialCrèdits

Platja d’AroCastell d’AroS’AgaróBaix EmpordàCosta BravaCatalunya

Ajuntament de Castell-Platja d’AroVerdaguer, 4 17250 Platja dAroT 972 817 284 F 972 817 [email protected] ciutada.platjadaro.com

Butlletí d’Informació MunicipalEditaAjuntament de Castell-Platja d’AroRegidoria de Turisme, Comunicació i Dinamització [email protected]óImpremta AubertFotografiaAjuntament · Jordi Geli Lluís Català · Pere DuranIl·lustracióXuxulanstrum Disseny i concepte gràficEstudi Xarnach ®

Dipòsit legalGI-788-2011

Obertura

El treball socioeducatiu al municipiUn projecte d’investigació universitari de caràcter participatiu avalua el treball en xarxa desenvolupat durant 25 anys en aquest àmbit per l’Ajuntament

Sovint, el conjunt de serveis que ofereixen les administracions pú-bliques són percebuts per la ciutadania com un extens catàleg de possibilitats, en un recorregut que transita des d’aspectes pràctics (gestió de residus, enllumenat i neteja dels carrers, ordenació del trànsit) fins a d’altres centrats en l’atenció de les persones (educa-ció, cultura, salut o benestar). També és en aquest àmbit, on so-vint hi ha la percepció de manca de coordinació entre els diversos agents i serveis implicats per poder oferir respostes globals.

En el mapa de la construcció progressiva arreu del país d’un nou model d’ajuntaments, els projectes socioeducatius de caràcter públic local a Castell-Platja d’Aro es van iniciar l’any 1981 amb la inauguració la Llar d’Infants, i també aquell mateix any neixen el Casal d’Estiu i el Casal de Joves. Arran de la creació d’aquests serveis va sorgir la primera ex-periència, l’any 2000, de treball en coordinació a través de la Comis-sió d’Infància que vincula els diversos professionals que treballen en aquest àmbit (Serveis Socials, Llar d’Infants, pediatra o escoles), per impulsar activitats i serveis preventius (xerrades, tallers, massatge o na-tació infantil, etc.) per a famílies amb fills de 0 a 12 anys.

El Programa de Dinamització Comunitària

També l’any 2000 es va redactar el Programa de Dinamització Co-munitària que parteixen de les experiències viscudes des de la cre-ació, entre 1996 i 1999, dels Casals de la Gent Gran, els Casals de Dones i l’Aula d’Adults. S’hi defineixen quatre grans projectes: Ges-tió dels Centres Cívics i Activitats de Participació, Aula de Formació d’Adults, Suport a les Associacions, i Sensibilització Intercultural. Amb la inauguració del Centre Cívic Vicenç Bou (2002) es va passar d’una programació proposada exclusivament per l’administració a un procés d’acompanyament que fomentés la participació.

L’eix principal de la intervenció són sempre les persones oferint oportunitats de canvi des d’uns serveis que no les estigmatitzi

Page 4: Magazine platja de aro dic 2015

| 0706 | Obertura

Els següents anys va crèixer molt el nombre d’usuaris, i a partir de 2010 el programa pretén acompanyar a la població en la creació escenaris relacionals d’igualtat. S’inicià el projecte d’horts ecolò-gics; el suport a les entitats es basa en potenciar-ne la seva auto-nomia, el benestar de la gent gran vol trencar amb la fragmentació social amb activitats intergeneracionals, i la sensibilització intercul-tural es transforma en projecte de convivència amb La Plaça del Món, el Banc del Temps o la Comissió d’Acollida. Sempre aquest treball té tres aspectes fonamentals: la persona com a eix principal de la intervenció; la creació de les condicions òptimes per generar oportunitats de canvi; i la normalització dels serveis, projectes i pro-grames per no estigmatitzar ni etiquetar a ningú.

Comissió per a la Prevenció de la Delinqüència Juvenil

L’any 2007 es va tancar la Unitat d’Escolarització Compartida de l’Institut Ridaura, i la problemàtica que s’hi contenia es traslladà al carrer, amb conflictes entre joves de 13 a 18 anys. L’Ajuntament va iniciar llavors la col·laboració amb l’Equip de Prevenció i Mediació Comunitària del Departament de Justícia, i es constituí la Comissió per a la Prevenció de la Delinqüència Juvenil amb representants de la Policia Local, Joventut, Serveis Socials, escoles, institut, EAP, Mossos d’Esquadra i tècnics de Justícia. Plegats van començar a orientar i assessorar els professionals per articular solucions als problemes d’incivisme i evitar-ne el seu increment i degeneració. També a avaluar l’eficàcia de les accions preventives i a millorar la coordinació entre els tècnics de les àrees implicades per afavorir l’abordatge integral de les problemàtiques que presenten els joves.

Així, de llavors a ençà, s’han realitzat diversos projectes en relació a les conductes incíviques (programa de reparació de danys, centre de mediació i convivència), la salut i el consum de tòxics (protocol d’intervenció en drogues, xerrades i tallers), l’educació (protocol d’absentisme, serveis d’intervenció educativa i d’orientació familiar i acadèmica), el lleure i la participació (Espai Jove, Grups de Prejú-niors i Júniors, voluntariat al Casal d’Estiu) o l’àmbit familiar (Espai Nadons i Espais Familiars).

El programa teixeix un conjunt de relacions on es connecten i vinculen persones amb voluntat i capacitat de transformació en positiu del seu entorn professional

Obertura

Comissió per a la Promoció de la Convivència

Aquest treball interdisciplinari i coordinat ha fet possible la genera-ció, de noves propostes i d’una xarxa de projectes i professionals que ha optimitzat tots els recursos de què disposa el municipi. Jus-tament per aquest motiu es van incorporar a la comissió les àrees municipals de Dinamització Comunitària, Promoció Econòmica i d’Infància; que ajuden definitivament a la seva transformació des de la prevenció de la delinqüència juvenil a la Comissió per a la Promoció de la Convivència. Un organisme obert permanentment a la seva ampliació i que té la voluntat d’aportar experiències po-sitives més enllà del municipi, i per això s’organitzen les Jornades d’Habilitats per la Vida, obertes a professionals de diferents àmbits i administracions diverses.

Alhora la nova comissió planteja fer un estudi d’investigació del mo-del d’intervenció socioeducatiu desenvolupat a Castell-Platja d’Aro que reculli en dades contrastables com el treball en xarxa pot aug-mentar exponencialment els resultats positius. Un estudi participatiu titulat Valor Humà que es desenvolupa en conveni amb la Universitat Ramon Llull, i que revisarà el treball fet, avaluarà el grau de satisfacció de la població, detectarà els efectes de la intervenció, i motivarà, si s’escau, la transformació i creixement dels serveis.

Page 5: Magazine platja de aro dic 2015

| 0908 |

Ha estat notíciaActivitats, novetats i participació ciutadana

La selecció dels EUA a Platja d’Aro

El bàsquet d’elit ha fet estada, un cop més, al municipi de la mà de la selecció nacio-nal femenina de bàsquet dels Estats Units d’Amèrica, que hi va fer una concentració la primera setmana d’octubre en el marc de la gira europea de l’equip per prepa-rar els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro de 2016. El Palau d’Esports i Congressos de Platja d’Aro va acollir els entraments d’un conjunt amb moltes d’estrelles de la Lliga Professional WNBA i d’un ampli cost tèc-nic; que també es va desplaçar fins al pa-velló de Fontajau per disputar-hi un partit obert al públic contra l’Uni Girona, actual campió de la lliga estatal.

Nou espai d’observació ornitològica

Instal·lada una torre circular de sis metres d’alçada, quatre de base i amb dos prismà-tics al capdamunt al Parc dels Estanys de Platja d’Aro, que facilita l’observació orni-tològica d’alguna de les 250 espècies d’aus que en algun moment de l’any habiten la zona humida o hi fan estada durant les mi-gracions. L’estructura esdevé una nova ac-ció de millora del seu entorn, després de la reforestació, ara fa un any, de diversos es-pais, amb espècies autòctones, per crear-hi zones d’ombres. El nou mirador s’afegeix als existents i que esdevenen el complement de l’itinerari didàctic i de natura que hi ha en el primer parc urbà de la vila.

Notícies

Projectes de cooperació internacional

L’Ajuntament ha destinat durant aquest any 40.000 euros a solidaritat i cooperació internacional. D’aquests, 29.000 euros són subvencions a projectes de set ONG: DAgua, Gerd, Fundació Vicente Ferrer, Acciones de Familias Nuevas, Associació Global Humanitària, Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres, i Soarpal; i 11.000 euros per a dues campanyes d’emergència pels efectes del terratrèmol al Nepal (Fons Català de Cooperació al Desenvolupament); i de suport a la població refugiada dels conflictes armats a la Mediterrània (Creu Roja).

Els projectes subvencionats giren a l’entorn del dret a l’alimentació, la prevenció de la tuberculosi en infants i joves, la contractació de personal per atendre de menors d’edat amb discapacitat, l’escolarització i el reforç de l’estructura educativa, la gestió i l’aprofitament dels recursos hídrics o l’aplicació de les energies renovables; i s’estenen a diversos països d’arreu del món: Guatemala, Bolívia, Cambotja, l’Índia o l’Equador.

Promoció turística internacional

La presència a les principals fires europees a Brussel·les, Moscou o Berlín, o també de proximitat a Barcelona, Vic o Pamplona han marcat el calendari d’accions de promoció turística internacional i nacional del municipi durant l’any 2015. Però també s’ha fet un nou viatge de treball comercial a Londres. Altres fórmules de promoció es desenvolupen en el món digital mitjançant els diversos llocs web municipals, amb la presència a les principals xarxes socials, la distribució d’un butlletí electrònic de notícies i l’aplicació personalitzada per a dispositius mòbils i tauletes.

Segona edició de l’Agenda de Salut

Les regidories de Joventut dels ajunta-ments de Castell-Platja d’Aro i Santa Cris-tina d’Aro amb la col·laboració de l’Institut Ridaura i l’Agència Catalana de la Joventut, han publicat novament l’agenda escolar que incorpora al final de cada mes pàgi-nes suplementàries amb contingut in-formatiu a l’entorn de diversos temes de salut d’interès juvenil, acompanyats de les il·lustracions de Carlos Azagra. Els 300 exemplars editats s’han distribuït entre els alumnes de 3r i 4t d’ESO i de la UAC de l’institut, i també entre les noies i nois del Programa de Formació i Inserció-Pla de Transició al Treball-Guíxols · Vall d’Aro.

Notícies

La federació nord-americana va escollir Platja d’Aro per davant d’altres alternatives que tenia sobre la taula, ja que també hi optaven les Illes Canàries, Madrid o Sala-manca. Una tria que ha estès el nom de municipi a mitjans de comunicació gene-ralistes i esportius d’arreu i en els espais oficials de la mateixa selecció dels EUA. L’estatge recull el testimoni d’altres equips de bàsquet que també han escollit el mu-nicipi per fer-hi les seves concentracions: només enguany, la selecció espanyola masculina Sub20, l’Ekaterinburg de Rússia -subcampió de l’Eurolliga femenina- i el CAI Saragossa de la Lliga Endesa.

Premi Panorama Platja d’Aro-Costa Brava

El llargmetratge Africa 815, dirigit per Pilar Monsell, ha guanyat el primer premi Panorama Platja d’Aro-Costa Brava en el marc el Festival de Cinema Independent de Barcelona 2015, l’Alternativa. Un guardó que equival a una estada d’una setmana al municipi perquè la directora cordovesa pugui conèixer un entorn on en un futur hi pugui desenvolupar un projecte creatiu. Simultàniament, l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro està tramitant la integració del municipi a la Catalunya Film Commission de l’Institut Català de les Empreses Culturals que promou entre el sector audiovisual els rodatges a tot Catalunya.

Page 6: Magazine platja de aro dic 2015

| 1110 |

Un estiu en xifres i estadístiquesL’autèntica dimensió turística del municipi queda palesa en els diversosindicadors estadístics compresos entre els mesos de juny i setembre

Un dels principals àmbits on a l’estiu es desenvolupen de manera més intensa els serveis municipals és a les platges, on l’any 2015, del 6 de juny al 20 de setembre, s’han registrat 941 atencions sanitàries. A Sa Con-ca, la Platja Gran i la Cala Rovira, els tres es-pais on hi ha servei de socorrisme, també hi consten 172 ajudes per banyar-se a usuaris amb mobilitat reduïda i 4.580 accions pre-ventives per evitar situacions de risc.

En relació als indicatius de seguretat, si-tuats en sis punts de la façana marítima han marcat majoritàriament la Bandera Verda (91’35%), minoritàriament la Gro-ga (8’65%) i en cap ocasió la Vermella. Un mètode controlat per un equip de salva-ment format per 23 socorristes distribuïts en cinc punts de socors, set cadires i una torre de vigilància, però també a peu de platja. Enguany el serveis s’ha ampliat 15 dies més del que era habitual.

L’art i la cultura en creixement

Simultàniament, 12.052 persones (+1’5%) han visitat durant el darrer estiu algun dels dos espais expositius municipals a Castell d’Aro: les sales d’art del Castell de Bene-dormiens i Museu de la Nina. Els dos equi-paments es consoliden així com a atractius culturals complementaris a l’oferta turísti-ca, no només per al públic local i de proxi-mitat, sinó també per al d’origen estranger i de l’estat espanyol que, plegats, repre-senten el 28’5% del nombre de visitants.

Reportatge

Alhora, la primera edició d’Estereofònics, la nova marca dels festivals musicals d’estiu al municipi, ha proposat 60 concerts i actuaci-ons en quatre mesos, de juny a setembre. Simultàniament, l’oferta estival de visites cul-turals guiades i d’activitats de descoberta al municipi amb 44 propostes ha assolit una participació de 1.516 persones, amb un aug-ment del 29% en relació a l’any passat, i un increment acomulat del 232% acumulat en tres estius, d’ençà que es va renovar i ampliar totalment l’oferta d’aquesta proposta.

El valor del turisme familiar

Un global de 3.632 infants de 3 a 12 anys han gaudit, del 20 de juny al 31 d’agost, del Mini Club instal·lat a la Platja Gran. Una xifra que suposa un increment del 16% en rela-ció al mateix període de l’any passat i rècord absolut en quatre anys de funcionament. La proposta s’emmarca en el conjunt d’acci-ons pròpies del municipi com a Destinació de Turisme Familiar (DTF). Al mateix temps l’Oficina de Turisme ha rebut i atès 15.000 consultes presencials durant l’estiu.

Alhora 933 infants i joves de 3 a 15 anys, i un conjunt de 61 educadors han participat en les diverses activitats de lleure educatiu organitzades per l’Ajuntament: 826 al Casal d’Estiu, 100 al Casal Esportiu i una desena al Casal d’Emprenedoria. Darrerament, en l’àmbit esportiu la 1a Lligueta Running Vall d’Aro, configurada per sis curses de munta-nya ha assolit els 342 participants.

Estrena de la nova Escola Vall d’AroEls diversos centres d’ensenyament al municipi acullen 1.300 alumnes repartits entre les llars d’infants, les escoles i l’institut de secundària

El primer dia del curs escolar 2015-2016 es va estrenar el nou edifici de l’Escola Vall d’Aro de Castell d’Aro, acollint 182 alumnes d’educa-ció infantil i primària, sobre una capacitat màxima de 225 places. El conjunt de l’obra és de 2.328 m2 amb 1.296 m2 d’espais exteriors, situats en un finca municipal cedida per a la seva construcció. De llavors ençà s’està treballant en el mobiliari i l’enjardinament interior i exterior i la millora de la circulació viària dels seu entorn.

L’obra presenta dues característiques especials en relació a pro-jectes similars: el sistema de construcció industrialitzada modular -molt més àgil en el temps que el tradicional- i la fòrmula de finan-çament, a partir d’un conveni entre l’Ajuntament i el Departament d’Ensenyament: el consistori aporta el 50% dels 3’6 milions d’eu-ros del cost de construcció en fórmula d’arrendament amb opció de compra en 60 mesos, amb quotes de 61.000 euros.

El nou equipament educatiu ha comptat amb diverses aportacions municipals. Primer, la cessió d’una parcel·la de 10.332 m2 al De-partament d’Ensenyament i el conveni de finançament de cons-trucció a part iguals. Posteriorment, l’Ajuntament hi ha invertit més d’un milió d’euros pel condicionament del terreny i d’un entorn de 4.600 m2 en dos carrers per recuperar 106 places d’aparcament i l’accés al Camp Municipal de Futbol i a l’Institut Ridaura.

A partir d’ara l’Ajuntament recupera per a tota la ciutadania l’espai de la Plaça Poeta Sitjar cedit com a pati per compensar la instal-lació de mòduls prefabricats a l’antiga escola; i alhora el Departa-ment d’Ensenyament desafecta l’edifici on s’hi construirà el nou Centre Cívic i Punt de Lectura de Castell d’Aro; i també a la matei-xa parcel·la s’hi farà l’ampliació de l’actual Llar d’Infants Municipal, situada just a l’edific contigu.

Reportatge

Castell-Platja d’Aro es manté com l’únic municipi català amb horari lectiu intensiu de matins a totes les seves escoles

Page 7: Magazine platja de aro dic 2015

| 1312 |

Descobrir i valorar el patrimoni naturalLes noves tecnologies donen la possibilitat de gaudir de diversos itineraris autoguiats a partir d’una nova aplicació per a telèfons mòbils i tauletes

La façana marítima del municipi, reclam de desenes de milers de tu-ristes de tot Europa cada estiu, amaga sovint un patrimoni natural d’alt valor que va més enllà de les platges i les cales per estendre’s pels estreps de les Gavarres a tocar de Castell d’Aro, tot seguint el curs del riu Ridaura en el seu pas per Platja d’Aro o per les propostes senyalitzades d’itineraris en bicicleta de muntanya o d’aigües obertes.

Una oferta prou extensa per esdevenir no només un complement d’altres elements turístics del municipi -comerç, allotjament o grans esdeveniments-, sinó també un valor en si mateix amb ca-pacitat per atreure nous visitants motivats per una proposta que combina, justament, el turisme amb les activitats a l’aire lliure, i prou atractiva per engrescar tant al practicant habitual de propos-tes esportives com al públic familiar.

Reportatge

La Via Verda i la Via Brava

L’antic recorregut del trenet de Girona a Sant Feliu de Guíxols es va convertir fa una quinzena d’anys en una Vi a Verda, amb 42 km des-tinats exclusivament a la circulació a peu o en bicicleta. Actualment la ruta està unida a altres recorreguts arreu de les comarques giro-nines que conjuntament ofereixen 142 km d’itinerari. Una oferta, atractiva tant pel públic familiar i local, com per a visitants estran-gers. A Castell d’Aro, on hi ha un Centre de BTT amb serveis per als usuaris de la via, a l’antiga estació, hi han passat, només el primer semestre de l’any, fins a 143.000 persones.

Amb un esperit similar però en el medi aquàtic, ara fa dos estius van néixer les Vies Braves, amb 16 recorreguts a la Costa Brava i a la costa de Barcelona, que superen plegats els 20 km. Les rutes proposades són d’accés lliure, destinades a fer-hi, de forma segura activitats lúdiques, pedagògiques i esportives. Els itineraris estan degudament abalisats i transcorren en paral·lel als camins de ronda, com el de S’Agaró. Durant l’estiu també s’hi fan sessions i activi-tats de dinamització, d’iniciació al mar, trobades per nedar en grup, snorkelling, aquafitness i el Vies Braves Non Stop, entre d’altres.

Reportatge

Complementàriament a aquesta iniciativa per fer els recorreguts de manera autoguiada, entre l’estiu i la tardor de 2015 s’ha celebrat de la mà de tempsXcurses i la regidora d’Esports la primera edició de la Lligueta Running, configurada per sis curses de muntanya de perfil tècnic i de recorreguts similars a través de boscos i espais muntanyosos poc coneguts del municipi: Cursa Nocturna Penya Blaugrana, Cursa Club Tennis d’Aro, Marxa de l’Escurçó, Cursa de la Serp de Fanals, Cursa Lineal Camí de Ronda i la Marxa dels 20 km.

També de manera organitzada s’ofereix cada estiu una àmplia ofer-ta d’activitats de descoberta, que des de fa tres any va més enllà de les tradicionals visites guiades a l’entorn de valors patrimonials i culturals, per proposar, també, activitats en el medi natural. Un dels principals actius és el Parc dels Estanys de Platja d’Aro, on tot l’any s’hi organitza una ruta per descobrir el cicle de l’aigua, els atractius paisatgístics i fer-hi observació ornitològica.

La nova aplicació Natura Local

Per apropar alguna d’aquestes possibilitats al gran públic, l’Oficina de Turisme amb la col·laboració del Consorci de les Gavarres ha incorporat cinc rutes del municipi a l’aplicació per a mòbils i tauletes (tant en sistema operatius iOS com Android) i portal web Natura Local (www.naturalocal.cat): Ruta de les Fonts a Castell d’Aro; el recorregut que uneix el Parc dels Estanys amb la Bassa del Dofí seguint el curs del Ridaura; Camí de Ronda de S’Agaró i Puig Pinell; Camí de Ronda Nord i la Vil·la Romana de Pla de Palol; i la Ruta de Fanals d’Amunt. Amb la seva descàrrega al telèfon mòbil es pot fer la sortida amb complements d’informació de llocs d’interès, dades de navegació (temps transcorregut, distància o velocitat); indicaci-ons i suggeriments, i la possibilitat d’opinar i fer valoracions.

El municipi ofereix diverses rutes de BTT,múltiples recorreguts per a bicicletes, i fins i tot, un itinerari d’aigües obertes

Page 8: Magazine platja de aro dic 2015

| 1514 |

Serà notíciaActivitats, novetats i participació ciutadana

Vuitena edició del Carnet Jove

La regidoria de Joventut activa a partir de gener de 2016 l’actualització d’aquesta ini-ciativa, adreçada a noies i nois de 15 a 29 anys de la població, amb el que poden acon-seguir descomptes d’entre el 5% i el 50%, ofertes 2x1 i obsequis a una vuitantena de comerços i serveis de moda i complements, esports, lleure, tecnologia, decoració, forma-ció, imatge personal, bricolatge i mecànica, salut, i alimentació del municipi. Tota la infor-mació i el catàleg complert d’ofertes i serveis i establiments adherits -i que es pot ampliar a mesura que avanci l’any- es pot trobar al facebook del Punt d’Informació Juvenil (face-book.com/pijplatjadaro).

Per obtenir-lo cal adreçar-se personalment al PIJ situat al Palau d’Esports i Congressos de Platja d’Aro, des d’on cada any es tramet una carta informativa amb els nous avantat-ges del Carnet Jove, com aconseguir-lo i a on trobar tot el conjunt d’ofertes i serveis, que enguany ha aconseguit augmentar un 11% el nombre d’establiments participants.

Neix la nova Costa Brava Card

El conjunt d’establiments adherits a l’Asso-ciació d’Empresaris de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró, i a l’Associació pel Foment Em-presarial, del Comerç i Turisme de Palamós, amb un potencial de 400 comerços, creen una nova targeta de fidelització, totalment gratuïta per als seus clients amb la possibi-litat d’aconseguir amb cada compra euros virtuals que es podran bescanviar en futu-res compres. Els seus titulars també podran aconseguir ofertes i promocions exclusives, no només comercials, sinó també de caràc-ter gastronòmic o cultural. Alhora es podrà transformar el valor dels euros virtuals en format de targeta regal.

Notícies

Un nou CAP per a Platja d’Aro

Abans de l’estiu van començar els treballs de construcció del nou Centre d’Assistència Primària de Castell-Platja d’Aro en el marc del programa del Servei Català de la Salut de la Generalitat de Catalunya, en un parcel·la de 2.505 m2 de titularitat municipal situa-da a l’Avinguda de Castell d’Aro cedida ex-clusivament per a la seva edificació. El nou espai substituirà, a partir del juliol de 2016, les actuals instal·lacions, situades des dels anys 80 a uns centenars de metres, als bai-xos d’un edifici del complex Eurocenter. El conjunt de l’edifici tindrà uns 1.400 m2, i, per tant, es reserva un part del solar per a possibles ampliacions futures.

L’acord de cessió dels terrenys el 2013, prevèia la seva vigència a condició que es construís en els cinc anys següents, i que se’n mantingui el seu ús en els propers 30, moment en que retornarà al consistori. El nou CAP se situa en el casc urbà, en una zona amb àmplies voreres, propera als aparcaments públics i a tocar de les zones verdes dels Estanys. El projecte preveu ge-nerar espais que dotin a l’edifici de millors condicions ambientals gràcies a l’arbrat, la pavimentació, patis i el tractament de les cobertes; elements que alhora han d’ajudar a minimitzar l’impacte de l’edifici a l’interior del solar i la seva percepció des de l’exterior.

Campanya de sensibilització ciutadana

Nova acció de conscienciació en l’àmbit mediambiental amb el lema Cada cosa al seu lloc: porta-ho a la deixalleria per fomentar la utilització d’aquestes instal·lacions, on poden desar-s’hi materials que poden ser reutilitzats o recuperats i també els perillosos que necessiten un tractament especial. Un fulletó informatiu recull un llistat pràctic amb exemples dels residus que s’hi poden abocar. Aquesta iniciativa dóna continuïtat a la tasca de sensibilització de campanyes anteriors sobre la separació de la fracció orgànica, la reducció de l’ús de bosses de plàstic, el foment de la deixalleria mòbil o dels contenidors de recollida selectiva.

Notícies

Nova furgoneta elèctrica

El programa municipal Fem Platja! inicia la renovació del seus vehicles amb l’adquisi-ció d’una furgoneta 100% elèctrica, la nova Nissan e-NV200, un model més sostenible i respectuós amb el medi ambient i que re-dueix les despeses de manteniment i funci-onament. La seva bateria garanteix una au-tonomia de 170 km amb quatre possibilitats segons el temps destinat a la seva càrrega: 30 minuts en punts ràpids; 4-8 hores en connexió domèstica i 10 hores en qualsevol presa de corrent. També incorpora un siste-ma de frenat regeneratiu: cada cop que es redueix la marxa o es frena recupera aques-ta energia i la retorna a la bateria.

Nova crida al voluntariat

El Servei Municipal de Distribució d’Aliments fa una crida pública i de caràcter permanent a la ciutadania que hi vulgui participar com a voluntari en algun dels seus cinc àmbits organitzatius: mosso de magatzem, distri-bució d’aliments, rober, control de caduci-tats i participació en els recaptes d’aliments. Conjuntament amb el personal tècnic dels Serveis Socials vetllaran pel transport, reco-llida, recepció, identificació, comprovació, emmagatzematge i distribució dels aliments o de les peces de roba que lliuren entitats, empreses o particulars a l’Ajuntament. Els interessats a participar-hi s’han d’adreçar al Centre Cívic Vicenç Bou.

Page 9: Magazine platja de aro dic 2015

| 1716 |

Juanjo Gallardo MartínezCoordinador de les exposicions al Castell de Benedormiens guardonat perla revista Bonart per la seva tasca en la promoció de la cultura a Catalunya

Gestor cultural i marxant d’art amb una àmplia experiència en el sector de les belles arts, fa més de 30 anys que treballa perquè l’espai cultural municipal més emblemàtic exhibeixi importants mostres d’artistes contemporanis, tot difonent la cultura i ampliant el patrimoni artístic del municipi.

Quina és la seva tasca com a coordinador d’exposicions? És una globalitat que inclou des de la proposta del programa anual fins al contacte amb els artistes i que culmina, finalment, el dia de la inauguració de la mostra. Però més enllà d’assolir el muntatge de l’exposició cerquem la construcció del Fons Municipal d’Art, a partir d’una col·lecció fonamentada en les donacions i aportaci-ons dels creadors que exposen al Castell de Benedormiens.

El Castell de Benedormiens no és només una sala d’exposicions sinó un centre d’informació cultural i un referent de l’art a la Costa Brava

El Fons Municipal d’Art esdevé testimoni de tres dècades d’exposicions i genera alhora un patrimoni cultural que és de tothom

Quins artistes destacaria dins d’aquest ampli conjunt?Són molts els artistes que hi han fet estada: Subirachs, Manolo Hugué, Lasala, Ramon Vinyes, Vandereycken, Romà Vallès, Au-gust Puig, Guinovart, Ràfols Casamada, Brossa… Però la llista és molt més llarga amb autors catalans, de l’estat espanyol i també estrangers. La creació d’aquest fons és potser la tasca més impor-tant, ja que genera quelcom que perdurà i que posa en valor el patrimoni cultural i l’art contemporani al municipi.

Però el castell també acull altres propostes...La programació cerca un equilibri entre noms il·lustres i valors emer-gents, però alhora oberta a propostes de caràcter més popular i com a espai expositiu de concursos diversos. Aquesta és la nostra fórmula per crear un model de programació continuada que converteixi el castell en un punt de referència on hi convergeixin amb naturalitat artistes, visitants, col·leccionistes, periodistes i galeristes.

Les exposicions també tenen un component turístic?Efectivament, s’organitzen com un servei cultural dissenyat tant per a resident com per a tothom que ens visita. Són d’entrada gratu-ïta i sovint s’edita un catàleg commemoratiu. També es vol incidir en la promoció dels creadors locals i dels estudiants de l’Escola Municipal d’Art, tot organitzant mostres col·lectives i promocionant intercanvis culturals amb artistes d’arreu.

Algun avançament de les propostes de l’any 2016? Els eixos principals són la pintura de Torrent Buch i de Quim Hereu al Castell de Benedormiens; i l’escultura de Canals i Bonaventura Ansón al Parc dels Estanys de Platja d’Aro, que ha esdevingut, des de fa dos anys, un nou espai expositiu a l’aire lliure per mostrar-hi durant tot l’any escultures de gran format. També així s’amplia el patrimoni local amb peces d’escultors reconeguts.

Entrevista

Tercera fase de la videovigilànciaEl sistema teixeix un xarxa que controla d’accés en vehicle als punts més sensibles del municipi i a les urbanitzacions i zones aïllades

Reportatge

Parc Científic i Tecnològic de la UdG

Centre d’empreses Giroemprèn

Pic de Paguera 11, Girona

Tel. 972 210 299

[email protected]

www.fundacioudg.org

Ajuntament de Castell-Platja d’AroRegidoria de Promoció Econòmica, Empresa i Ocupació

Del 30 de març al 13 de junyDilluns i dimecres · 18.30-21.30 h · Masia Bas · Platja d’Aro 234 euros (general)117 euros (empadronats i empreses del municipi)10% suplementari de descompte persones en situació d’atur Inscripcions: fins al 18 de març[email protected]

Curs d’Especialització

Màrqueting i Eines 2.0

Castell-Platja d’Aro disposa actualment d’un conjunt de 23 càme-res de videovigilància, després d’haver completat una nova fase d’instal·lació amb dos nous aparells situats en els principals eixos viaris. Els ginys estan en funcionament les 24 hores i les filmaci-ons tenen valor de prova en qualsevol tipus d’incident.

La sala de control està situada a la seu de la Policia Local, on més enllà de la visualització en directe, els aparells incorporen un siste-ma automàtic de lectura de matrícules, generant una base de dades amb tots els vehicles gravats, alhora que el sistema emet un avís si en detecta algun que està introduïda en el llistat d’interès policial.

Una xarxa que té un important efecte dissuasori, com reflecteixen les dades de la memòria policial del darrer estiu, amb una reduc-ció del 7’85 % de delictes i faltes. La disminució més significativa és el 46’67% en robatoris en força a l’interior de vehicles i el 16’28% dels robatoris amb força a l’interior d’habitatges.

Page 10: Magazine platja de aro dic 2015

| 1918 |

Activitats d’estiuRecull fotogràfic de les principals convocatòries públiques, exposicions d’art, concerts, esdeveniments i festivitats dels darrers mesos al municipi

Reportatge fotogràfic Reportatge fotogràfic

Activitats a Platja d’Aro

Exposicions d’art

Activitats a Castell d’Aro

Esteorofònics

Page 11: Magazine platja de aro dic 2015

| 2120 |

Equipaments públics per a l’any 2016A Castell d’Aro es rehabilitarà el Casinet, es reformarà el Museu de la Nina, s’ampliarà la Llar d’Infants i es construirà un nou Centre Cívic

Reportatge

El conjunt de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró ha estat premiat, en el seu primer any de participació, amb el distintiu Tres Flors d’Honor en el lliurament de guardons del moviment Viles Florides, en reconeixement al seu compromís amb els espais verds, la cura del medi ambient a través dels espais enjardinats, i la millora de l’entorn urbà.

En la seva primera experiència ha estat premiat amb el segon nivell dels guardons, conjuntament amb 21 poblacions més entre els 68 municipis valorats, (només la vila d’Olot ha assolit el màxim distintiu de Quatre Flors). La idea dels premis és similar al concurs Villes et Villages Fleuris que se celebra a França des de fa més de 50 anys.

Premi Viles FloridesEl municipi guardonat amb el distintiu Tres Flors d’Honor en la seva primera participació

Reportatge

El moviment Viles Florides ha estat impulsat per la Confederació d’Horticultura Orna-mental de Catalunya per fomentar la millora dels espais verds a tots els nivells, des de les grans infraestructures fins a l’àmbit particular. L’objectiu és fer créixer l’interès per la natura, afavorir la consciència sobre el medi ambient i la necessitat de viure en espais més sosteni-bles perquè ofereixen major qualitat de vida i són més atractius per als visitants.

Justament, a partir d’ara l’Agència Catalana de Turisme promocionarà les Viles Flori-des a nivell turístic en reconeixement a la visió i percepció satisfactòria que els turis-tes s’enduen d’aquestes destinacions, i que afavoreixen la retenció i la fidelització dels visitants arreu de tot Catalunya.

Des de la passada edició, per incermentar la participació s’han creat noves categories -espais públics florits, col·lectius florits, ra-cons florits i llars florides- i enguany s’han assolit 250 noves iniciatives i 2.900 usuaris han compartint les imatges dels seus espais particulars a www.vilesflorides.cat.

La xarxa d’equipaments públics a la vila de Castell d’Aro es transformarà sensiblement durant l’any 2016. A l’entorn de l’antiga escola Vall d’Aro es recupera la part de la Plaça Poeta Sitjar ocupada pels antics mòduls prefabricats de centre, i tot seguit, l’edifici, que ha quedat obsolet, serà enderrocat. En el seu espai, s’hi farà l’ampliació de la Llar d’Infants, i un nou equipament sociocultural d’uns 1.200 m2 amb capacitat per acollir activitats de les entitats locals i esdevenir Centre Cívic i Punt de Lectura.

La segona intervenció consistirà en la rehabilitació integral de la seu de l’antic Casino Castellarenc, (1892-1958), després que l’Ajuntament va adquirir l’any 2014 aquest immoble situat al cor del nucli antic de Castell d’Aro, annex al Museu de la Nina. Justa-ment les obres que s’hi faran també inclouen la reforma i ampli-ació d’aquest espai expositiu i la instal·lació d’un ascensor. A la seu del Casinet es recuperarà l’emblemàtica sala de ball de doble alçada per fer-hi activitats de caràcter cultural, social o comunitari.

Desenvolupament del pla de millora del clavegueram

A les darreries de l’any 2012 el consistori va aprovar el document que defineix els treballs necessaris per a l’actualització d’una xarxa de clavegueram de més de 60 anys d’antiguitat, per a la millora de la xarxa de recollida d’aigües plujanes -inexistent en alguns car-rers- i les intervencions que cal preveure per quan el Ridaura no és capaç d’introduir les seves aigües al mar quan hi ha tempesta de llevant. Un projecte per redimensionar canonades, instal·lar nous col·lectors i també nous pous de registre.

Una de les primeres intervencions que ja s’han realitzat en aquest àmbit ha estat la millora del drenatge a la zona de les Formigues, l’estiu passat. Properament s’executarà el projecte d’un nou bom-beig d’aigües pluvials que recollirà i evacuarà aquelles que prove-nen del rec de les Sorres, de la conca de l’Av. Onze de Setembre i el carrer Diagonal amb nous drenatges i amb nous aparells de bombeig per garantir-ne una òptima evacuació.

Page 12: Magazine platja de aro dic 2015

| 2322 |

El racó de la memòriaRecords per a alguns, sorpresa per a d’altres

El servei municipal de Gestió Documental i Arxiu ens proposa una imatge on s’hi veu la Punta d’en Pau i l’entrant de la Cala del “Bar-co” des de Punta de Cala Pedrosa a S’Agaró. Aquesta imatge de principis de segle passat ens permet contemplar un espai comple-tament lliure d’edificacions. El Camí de Ronda trigaria encara una trentena d’anys a ser construït i, xalets, com el de Senya Blanca que podríem veure en aquesta imatge, prop de deu anys.

En l’època d’aquesta instantània, Josep Ensesa Pujadas devia està gestionant el famós pagament del deute d’un flequer de Sant Feliu de Guíxols a canvi d’un terreny al turó de S’Agaró. Una permuta que va representar l’inici del que seria la urbanització de S’Agaró. Aquesta parcel·la podria ser la que més tard, l’any 1924 concretament, el seu fill, Josep Ensesa Gubert, hi aixecaria Senya Blanca, el primer xalet edificat a la urbanització.

Cal tenir sempre present que la urbanització de S’Agaró i la dinamit-zació turística que en va fer la família Ensesa és el que va permetre al municipi, de forma inqüestionable, passar anys més tard, d’una economia agrària, situada sobretot a Castell d’Aro, però també a la zona del que més tard s’anomenaria S’Agaró (avui zona de Mas Sais i entorns, etc.), a una economia de serveis.

Aquesta economia centrada en el sector terciari té el seu boom a principis i mitjans de segle passat en aquesta urbanització de S’Aga-ró, tot aprofitant també part de la Platja de Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols; i a partir dels anys cinquanta i seixanta, també al nucli de Platja d’Aro on l’augment del flux turístic va afavorir la creació de nous establiments que passarien a complementar els que ja existien.

Fotografia superior | Col·lecció Ajuntament de Castell-Platja d’Aro (AMCPA). Autor desconegut. 1910-1915Fotografia inferior | Jordi Geli 2015

El racó de la memòria Associacions

AssociacionsUna aproximació a l’activitat comunitària

Gospel d’Aro Espectacle des del cor

La música gospel no és només cantar cançons d’església com pensen alguns. El gospel és una altra cosa: és amor, és cantar des del cor i, sobretot, és molta alegria i energia positiva. L’alegria es contagia, fa que la gent canti i balli amb nosaltres encara que no conegui la lletra, i a vegades ni tant sols l’idioma.

El que compta és que Gospel d’Aro fa feliç durant una bona estona tot un grup de gent: els que ens han vingut a veure i els que cantem. Voleu venir a cantar amb nosaltres o rebre qualsevol altre tipus d’informació? Ens podeu contactar via correu electrònic o seguir-nos via facebook, twitter o lloc web.

[email protected] facebook.com/gospeldaro@gospeldaro http://gospeldaro.wordpress.com

T 636 439 [email protected]

Escola d’Escacs Costa BravaVine a aprendre escacs i diverteix-te!

El 15 de març del 2012 a Estrasburg, el Parlament Europeu va adoptar el programa de la Unió Europea d’Escacs a l’Escola. Aquest és un reconeixement per part dels diputats de tot Europa dels beneficis que aquest esport poden aportar als infants.

L’Escola d’Escacs Costa Brava va néixer aquell mateix any fruit d’un acord entre diversos aficionats i mestres d’aquest joc mil·lenari, per fer arribar aquest meravellós esport-joc-art-ciència als més petits.

M 670 343 151grupdenaturasterna@hotmail.comGrup-de-Natura-Sterna-164351910300211http://ocellsvallridaura.comxa.com/

Grup de Natura Sterna L’amor per la natura de la Vall del Ridaura

Som una associació fundada fa més de 25 anys, formada per un grup heterogeni de persones amb un denominador comú: l’amor per la natura i especialment per alló que tenim més proper: la Vall del Ridaura. Una feina des del voluntariat focalitzat a la recerca, conservació i divulgació de la flora, la fauna, el medi natural i cultural. Amb l’esforç continuat i permanent, donant a conèixer els valors naturals i culturals, si cal amb la denúncia a mitjans d’informació i administracions, podrem valorar-los com es mereixen, i podrem deixar un llegat més consistent als nostres fills i filles de cara al futur.

Entre les activitats que realitza l’associació hi ha, el seguiment i conservació del patrimoni natural i cultural, activitats i tallers divulgatius especialment per a nens i nenes, i divulgar i donar a conèixer tota aquesta informació a través de mitjans de comunicació.

Page 13: Magazine platja de aro dic 2015

| 2524 | Informació municipal Informació municipal

Reducció en relació a l’any 2015• IBI Impost sobre béns immobles: decrement tipus de gra-

vamen del 0,9079% al 0,88% (urbans)

• Serveis de cens, vigilància i inspecció d’animals: -33,33% llicència d’animals perillosos i -25% renovació

• Lloguer sales i gimnàs pavelló municipal: -53,33% (hora normal) i -44,45% (hora festiva)

• Distribució de publicitat en mà: 51,61%. (repartiment diari)

• Ocupació via pública amb material: -85% (ús temporal per a materials de construcció, runes, mercaderies diverses, mobles etc.)

Manteniment en relació a l’any 2015• IVTM Impost vehicles de tracció mecànica

• IAE Impost d’activitats econòmiques

• ICIO Impost sobre construccions, instal·lacions i obres

• IIVTNU Impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana

• Taxa per llicències urbanístiques

• Taxa per llicències d’obertura d’establiments comercials

• Serveis i competències municipals: guals, plusvàlues, franja de prevenció d’incendis forestals, caixers automà-tics, serveis funeraris, rètols lluminosos, mercat setmanal, terrasses i ocupació de la via pública; esports, casals i llar d’infants

Increment en relació a l’any 2015• Recollida, tractament i eliminació d’escombraries i altres

residus comercials: +3%

• Recollida, tractament i eliminació d’escombraries i altres residus urbans: + 6%

Bonificacions fiscals i subvencions• Es poden consultar a ciutada.platjadaro.com classificades

en funció de l’impost, de circumstàncies especials (finali-tats de foment o casos de força major) o la condició perso-nal (majors de 65 anys, beneficiaris de pensió de viduïtat, disfunció igual o superior al 33%, famílies nombroses o monoparentals, famílies, inscrits al SOC com a demandants d’ocupació, receptors de la renda PIRMI)

• Novetat: Bonificació de fins al 20% de l’IBI, per a immobles que instal·lin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol*Termini de presentació de sol·licituds: fins al 31 de març

Calendari del contribuent• Del 10 de juliol al 10 d’octubre

* Excepció: IVTM Impost vehicles de tracció mecànica (de l’1 de febrer al 30 d’abril)

• Es pot sol·licitar, abans dels 30 de juny, fraccionament de l’IBI en tres terminis: 10 d’agost (30%), 10 d’octubre (40%) i 10 de desembre (30%)

Llocs i mitjans de pagament• Oficines de La Caixa i terminals Servicaixa

• Entitats col·laboradores: Banc Sabadells, BBVA i Banco Santander

• En línia: http://ciutada.platjadaro.com i www.lacaixa.es

• Domiciliació bancària

• (pagaments en metàl·lic: imports inferiors a 5 euros)

InformacióÀrea de Serveis Econòmics

T 972 817 284 · Extensió 231

intervenció@platjadaro.com

Ordenances fiscals 2016

Àrea d’Esports · T 972 816 769 [email protected] · www.platjadaro.com

Per a més informació podeu contactar amb:

Un projecte de:

Pla d’Activitat FísicaEsport i Salut Regidoria serveis, esport, infància i joventut

Ajuntament de Castell-Platja d’Aro

Amb el suport de:

Dissabte 23 de gener · 9 hDilluns 8 de febrer · 18.30 h

Dilluns 22 de febrer · 16.30 hDilluns 4 d’abril · 10.30 h

Platja d’AroDilluns · 11.15 h

Parc dels Estanys · Av. de Londres

Àrea d’Esports · T 972 816 769 [email protected] · www.platjadaro.com

Per a més informació podeu contactar amb:

Un projecte de:

Pla d’Activitat FísicaEsport i Salut Regidoria serveis, esport, infància i joventut

Ajuntament de Castell-Platja d’Aro

Amb el suport de:

Castell d’AroDilluns · 12.15 hParc Pau Casals · Can Nitus

Platja d’AroDilluns · 11.15 h

Parc dels Estanys · Av. de Londres

18 de gener1, 15 i 29 de febrer

14 de març11 i 25 d’abril

Page 14: Magazine platja de aro dic 2015

| 2726 | Grups municipals

[email protected]

[email protected]

[email protected] locals.esquerra.cat/castellplatjadaro

[email protected]

Iniciativa per Catalunya VerdsOrdenances 2016: una altra oportunitat perduda

En els dos darrers plens de l’any, l’equip de Govern marca la seva proposta política i econòmica per a l’any vinent amb les ordenances fiscals (taxes i impostos), que no són un simple fet comptable, sinó que mostren a la ciutadania les prioritats i la sensibilitat política que s’aplicarà.

ICV ha participat activament en la introducció de noves propostes que milloren la qualitat de vida dels nostres conciutadans, fonamentades en el principi bàsic de la igualtat social i la responsabilitat fiscal en funció dels ingressos i de la capacitat econòmica de les famílies.

El fraccionament mensual de tots els impostos i taxes municipals, les bonificacions del 90% a projectes de construcció d’habitatges socials i la seva progressiva bonificació a la baixa durant els cinc anys posteriors, la penalització amb un 50% de l’IBI als habitatges desocupats fruit de desnonaments, la bonificació del 30% als habitatges que incorporen millores en el consum d’energia, l’exempció d’impostos en el registre d’animals de companyia per a majors de 65 anys o la simplicitat en el pagament del pagaments a l’administració, són part troncal de les nostres aportacions, desestimades majoritàriament per un govern (CiU i PSC) immobilista i poc amant del canvi.

Les ordenances 2016 mantenen la pressió fiscal com a base dels ingressos del municipi, però no tenen en compte la situació real de les ciutadanes i ciutadans que cada dia tenen més dificultats per cobrir les seves necessitats bàsiques (alimentació, energia, roba o educació) incrementant la diferència entre classes socials en funció de les seves economies. L’agrupació local d’ICV pensem que ha estat una altra oportunitat perduda per part del govern d’apropar-se a comprendre i ajudar a les famílies del municipi de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró. Només ens resta desitjar-vos que el 2016 sigui l’inici d’un període de pau i igualtat social.

Grups municipals

Ciutadans Compromís amb Castell-Platja d’Aro-S’Agaró

Benvolguts conciutadans, des de la nostra agrupació, volem explicar-vos unes dades molt importants i rellevants en la nostra activitat política i de compromís amb el municipi. En el passat ple d’11 de novembre, vam donar suport a l’esborrany provisional de les ordenances fiscals per a l’exercici 2016.

Com bé sabreu tots, en aquest esborrany hi ha una rebaixa substancial de les quantitats què tots els veïns del municipi estem subjectes. En el marc del nostre programa electoral municipal, Ciutadans hem defensat i hem complert tot el possible, tot i què en alguns punts es podria haver millorat però les circumstàncies del moment econòmic actual no ho han permès.

D’altre banda, després dels fets ocorreguts a París el passat 13 de novembre, el grup municipal de Ciutadans amb membres de la nostra agrupació vam participar conjuntament amb membres de l’equip de govern del nostre municipi i d’altres forces polítiques, en la concentració de repulsa davant de l’Ajuntament a causa d’aquests lamentables atemptats.

També volem recordar que estem pendents de la problemàtica que ha suscitat el projecte de construcció d’un nou espigó de 75 metres al Port d’Aro, en el que el medi ambient de les platges queda en risc per la seva renovació natural. També la pèrdua de gairebé 200 amarratges al port, fa que aquest tema requereixi d’una sensibilitat especial en la que el nostre grup municipal està a disposició per escoltar les parts afectades i cercar una solució i poder-la defensar en un futur immediat.

Partit PopularPropostes per millorar el municipi

Els darrers atemptats terroristes a París ens fan refermar en la nostra proposta que fem sempre fem d’augmentar l’equip de la Policia Local per mantenir la seguretat al nostre municipi. Treballant des de l’oposició és complicat dur a terme aquestes accions que nosaltres veiem tant necessàries per millorar la vila. Ens trobem amb les mans lligades ja que ara, les nostres propostes han de ser acceptades per l’equip de govern, que sovint té altres prioritats. Tot i això, no ens quedem de braços plegats i seguim treballant per mantenir aquestes propostes a sobre la taula.

A Castell-Platja d’Aro i S’Agaró sempre hem estat capdavanters en les accions turístiques com són la Festa de la Cervesa, el Dance Festival, l’Encesa de llums de Nadal, el Pessebre Vivent o el Carnaval. Tots són actes de gran espectacle, i per tant hauríem d’aconseguir un èxit de públic important, però la realitat no és així, el turisme es efímer.

Si volem ser capdavanters com a destí turístic cal que no perdem les bones oportunitats per fer molta més difusió dels actes que hi celebrem, i una manera de optimitzar aquesta difusió és informant als hotelers i al comerç en general, amb molta més antelació per tal que pugin oferir avantatges o ofertes al turisme que ens visita.

Una de les millors maneres que tenim per promocionar-nos arreu és assistir a més fires de turisme. Nosaltres apostem per aquelles adreçades directament al consumidor final. Mostres més específiques i de producte: golf, senderisme, cicloturisme, esports aquàtics, gastronomia, etc. Així podrem mostrar directament tot allò del que el turisme pot gaudir. Aprofitem, per desitjar-vos molt Bones Festes de Nadal a tots i que el proper any 2016 ens ompli a tots de amor i joia per compartir amb els que més estimem.

Esquerra Republicana de CatalunyaL’Equip de Govern tria... “zona de confort”

Quan ja hem passat amb escreix el que normalment s’anomenen els 100 dies de gràcia, ja hem pogut copsar el tarannà dels diferents grups municipals: un equip de govern format per CiU i PSC que fa honor al terme sociovergència, el principal grup de l’oposició format per ERC, i la resta de grups també a l’oposició: ICV, C’s i PP. La manera de fer les coses del govern i d’ERC segueix essent oposada: CiU manté les mateixes dinàmiques i el PSC, simplement, s’hi adapta.

Un bon exemple l’hem tingut amb l’aprovació inicial de les ordenances fiscals, un tema sensible on res no ha canviat. Sí, es rebaixa (una mica) l’IBI per imperatiu legal, però no per voluntat política com fa anys que reivindiquem des del nostre grup. Per això parlem de la zona de confort d’uns i altres… Un altre exemple: per no molestar els socis de govern, CiU no posa un cartell de Municipi Adherit a l’Associació de Municipis per la Independència a l’entrada de la població.

Per tant, del gir anunciat pel PSC ja podem dir que, res de res. Bé, de fet podríem començar amb allò tant repetit en campanya de Sr. Giraut, plegui, marxi i tot allò vessat en contra de CiU, però és clar, com diu Groucho Marx: si no li agraden els meus principis, en tinc d’altres; i el poder, tira molt, a qualsevol preu.

De totes maneres, des d’ERC, des de l’oposició, amb la dificultat que això comporta, treballem d’una forma constructiva sempre des de la perspectiva de la ciutadania, i per aquest motiu no ens enroquem en posicions partidistes, sinó que votem a favor o ens abstenim en aquelles qüestions que considerem positives per al municipi. El Grup Municipal d’ERC us desitja unes bones festes.

[email protected]

[email protected]

Convergència i UnióEn l’inici d’un nou mandat

En el moment d’iniciar la legislatura 2011-2015, afrontàvem l’aplicació de mecanismes per superar la greu crisi econòmica, situació que també condicionava el finançament del pressupost municipal. Però alhora, calia mantenir la cohesió social, incrementar els ajuts i la qualitat dels serveis, i dinamitzar el turisme i l’economia tot fomentant la creació de noves empreses i més llocs de treball. Ara, que és moment de fer balanç, podem atrevir-nos a dir que hem aconseguit resultats positius.

El punt de partida del nou Ajuntament és notablement millor i permeten afrontar, al nou equip de govern format per CiU i PSC, un pla ambiciós. Nous temps marcats per la cohesió social, la seguretat ciutadana, la participació i la transparència, i per una administració local moderna i propera als ciutadans. Volem una intervenció potent de les àrees d’acció territorial, turisme i promoció econòmica, cultura, esports i joventut.

En l’horitzó cal destacar que les polítiques socials, d’ensenyament i d’atenció a la infància, de centres cívics i associacions o de salut i distribució d’aliments disposaran de nous equipaments públics, que també beneficiaran a l’àrea de cultura. També prenen protagonisme les noves escoles Vall d’Aro i Fanals d’Aro, el nou Centre Cívic de Castell d’Aro i l’ampliació del Centre Cívic Vicenç Bou o el nou CAP a Platja d’Aro. També l’ampliació de la biblioteca i del Museu de la Nina, disponibilitat de les sales de la Masia Bas o la rehabilitació de l’antic casinet.

Alhora, estem convençuts que serem capaços de resoldre quatre grans reivindicacions històriques: la continuïtat del Passeig Marítim fins a Port d’Aro; la construcció de l’Auditori-Teatre-Palau de Congressos; la renovació de les xarxes de clavegueram i de bombament d’aigües plujanes; i la reurbanització de les urbanitzacions no recepcionades. És un pla ambiciós, certament, però alguns d’aquestes projectes ja es visualitzen i d’altres estan a punt de començar; i alhora el nou pacte de govern garanteix estabilitat, valor afegit i consens.

Partit dels Socialistes de CatalunyaSis mesos de govern, l’inici de moltes coses

Aquest desembre assolim sis mesos de govern a l’Ajuntament. Molts són els reptes a que ens vam comprometre: lluita contra l’atur, millora de tracte als veïns amb proximitat i fomentant la participació, reducció de la pressió fiscal, millora de la vila turística i protecció dels joves amb polítiques d’educació, ocupació i habitatge. Reptes per als que estem treballant des del primer moment.

Estem demostrant voler governar de la mà dels veïns, s’han triplicat les comissions informatives i s’ha obert l’assistència de tots els grups municipals a les meses de contractació. Així, tant les decisions de l’equip de govern, com els processos de contractació tenen seguiment i poden ser complementats pels punts de vista de l’oposició. També hem començat a fer efectius els nostres primers compromisos: reducció del pressió fiscal a les ordenances de l’any 2016 o la creació de la taula sectorial de promoció econòmica i turisme.

Els reptes són immensos i volem incorporar un nou model de gestió proper i participatiu per donar solució als problemes diaris. Estem reorganitzant la gestió del Banc d’Aliments, millorant els serveis d’ocupació, engegant projectes de formació, replantejant aspectes de la mobilitat, treballant a prop del personal de l’Ajuntament per donar millors serveis, preparant projectes de participació per àmbits com la definició d’equipaments i d’estratègies de poble, o millorant els serveis de neteja als tres nuclis.

Com proclamàvem hi ha molt per fer en el nostre municipi, sabem on volem anar, i volem seguir comptant amb tots els ciutadans en el dia a dia per cridar-nos l’atenció sobre allò que no va bé. Us volem també al costat fent-vos coresponsables de les decisions més transcendents per a la nostra vila. Junts podem fer un poble millor si seguim treballant plegats. Aquests sis mesos són just l’inici de moltes coses. Us desitgem bones festes i una entrada d’any plena d’il·lusió per a tots els reptes que ens esperen per al 2016.

Page 15: Magazine platja de aro dic 2015

| 2928 | Castellano Castellano

EditorialDurante las catorce ediciones anteriores del Butlletí hemos repasado en profundidad un gran número de servicios y equipamientos municipales, desde la Policía Local a las Brigadas pasando por la Biblioteca, el Archivo Histórico y Documental o las Guarderías. Poco a poco hemos ido añadiendo pequeñas piezas, que ahora des-de una perspectiva global, dan una visión completa de un gran y colorido calidoscopio.

Precisamente en la línea de ampliar horizontes, hemos querido rehuir de describir un ámbito particular de las numerosas tareas que desarrolla el Ayuntamiento para ofrecer un enfoque transversal del trabajo socioeduca-tivo que se lleva a cabo desde el consistorio. Una tarea que se desarrolla desde varios servicios y equipamien-tos y con la implicación de muchos profesionales.

Pero no podrían explicarse de manera conjunta si pre-viamente no existiesen mesas de trabajo y de coordina-ción de las políticas en favor de las personas desde las diversas áreas municipales. Cabe destacar la Comisión para la Prevención de la Violencia Juvenil y su transfor-mación en la Comisión de Promoción de la Convivencia.

Una muestra más de que, a pesar del gran esfuerzo que se realiza para la promoción turística y comercial de la ciudad, no se olvida a los residentes y familias que viven todo el año y que esperan de su Ayuntamiento un catá-logo de servicios y un equipo de profesionales que les ayuden a mejorar su vida diaria y futura.

Buena muestra de este binomio entre proyección del municipio en todas partes y la atención a sus ciudadanos son el conjunto de reportajes de la presente edición, con una recopilación de las principales estadísticas y ci-fras de los servicios municipales en verano, o del papel que juega el patrimonio natural; al mismo tiempo que reseguimos los nuevos equipamientos públicos.

Destacan en Castell d’Aro el nuevo edificio de la Escuela Vall d’Aro o las próximas reformas del Casinet y el Museo de la Muñeca, la ampliación de la Guardería o la cons-trucción del nuevo Centro Cívico. En Platja d’Aro cabe citar las obras del nuevo CAP o los trabajos para mejorar la red y el bombeo de aguas. Un conjunto de proyectos estimulantes para iniciar con ilusión el año 2016.

Joan Giraut CotAlcalde de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró

El trabajo socioeducativo en el municipioUn proyecto de investigación universitario de carácter par-ticipativo evalúa el trabajo en red desarrollado durante 25 años en este ámbito por el Ayuntamiento

El Programa de Dinamización Comunitaria

También en 2000 se redactó el Programa de Dinamiza-ción Comunitaria que parte de las experiencias vividas desde la creación, entre 1996 y 1999, de los Casals de la Gent Gran, los Casals de Dones y el Aula d’Adults. Se de-finen cuatro grandes proyectos: Gestión de los Centros Cívicos y Actividades de Participación, Aula de Formación de Adultos, Apoyo a las Asociaciones, y Sensibilización Intercultural. Con la inauguración del Centre Cívic Vicenç Bou (2002) se pasa de una programación propuesta exclusivamente por la administración a un proceso de acompañamiento que fomenta la participación.

Los años siguientes crece mucho el número de usuarios y a partir de 2010 el programa pretende acompañar a la población en la creación de escenarios relacionales de igualdad. Se inicia el proyecto de huertos ecológicos; el apoyo a las entidades se basa en potenciar su autonomía, el bienestar de las personas mayores quiere romper con la fragmentación social mediante actividades intergenera-cionales, y la sensibilización intercultural se transforma en proyecto de convivencia con La Plaça del Món, el Banc del Temps o la Comissió d’Acollida. Y siempre este trabajo tiene tres aspectos fundamentales: la persona como eje principal de la intervención, la creación de las condiciones óptimas para generar oportunidades de cambio, y la nor-malización de los servicios, proyectos y programas para no estigmatizar ni etiquetar a nadie.

Ha sido noticiaActividades, novedades y participación ciudadanaLa selección de EEUU en Platja d’AroEl baloncesto de élite, una vez más, ha realizado una estancia en el municipio de la mano de la selección nacional femenina de baloncesto de los Estados Uni-dos de América, que hizo una concentración durante la primera semana de octubre, en el marco de la gira europea del equipo para preparar los Juegos Olímpi-cos de Río de Janeiro de 2016. El Palacio de Deportes y Congresos de Platja d’Aro acogió los entrenamien-tos de un conjunto repleto de estrellas de la Liga Pro-fesional WNBA y de un amplio cuerpo técnico; que también se desplazó hasta el pabellón de Fontajau para disputar un partido abierto al público contra el Uni Girona, actual campeón de la liga estatal.

La federación estadounidense escogió Platja d’Aro frente a otras alternativas que tenía sobre la mesa, ya que también optaban las Islas Canarias, Madrid o Salamanca. Una elección que ha extendido el nombre de municipio a medios de comunicación generalistas y deportivos de todo el mundo y en los mismos es-pacios oficiales de la selección de EEUU. La estancia recoge el testigo de otros grandes equipos de ba-loncesto que también han elegido el municipio para sus concentraciones: en sólo este año la selección española masculina Sub-20, el Ekaterinburg de Rusia -subcampeón de la Euroliga femenina- y el CAI Zara-goza de la Liga Endesa.

Nuevo espacio de observación ornitológicaInstalada una torre circular de seis metros de altura y cuatro de base con escalera interior de caracol en el Parc dels Estanys de Platja d’Aro, que facilita la obser-vación ornitológica de alguna de las 250 especies de aves que en algún momento del año habitan la zona húmeda o hacen estancia durante las migraciones. La estructura se convierte en una nueva acción de mejora de su entorno tras la reforestación, hace un año, de varios espacios con especies autóctonas para crear en ellos zonas con sombra. El nuevo mirador se añade a los existentes, que se convierten en el com-plemento del itinerario didáctico y de naturaleza que hay en el primer parque urbano de la población.

Proyectos de cooperación internacionalEl Ayuntamiento ha destinado este año 40.000 eu-ros para solidaridad y cooperación internacional. De éstos, 29.000 euros son subvenciones a proyectos de siete ONG: DAgua, Gerd, Acciones de Familias Nuevas, Asociación Global Humanitaria, Fundación Vicente Ferrer, Asociació Catalana d’Ingeniería Sense Fronteres y Soarpal; y 11.000 euros para dos cam-pañas de emergencia por los efectos del terremoto en Nepal (Fons Català de Cooperació al Desenvolu-pament); y de apoyo a la población refugiada de los conflictos armados en el Mediterráneo (Cruz Roja).

Los proyectos subvencionados giran en torno al de-recho a la alimentación, la prevención de la tubercu-losis en niños y jóvenes, la contratación de personal para atender a menores de edad con discapacidad, la escolarización y refuerzo de la estructura educativa, la gestión y aprovechamiento de los recursos hídri-cos o la aplicación de las energías renovables; y se extienden a varios países como Guatemala, Bolivia, Camboya, India o Ecuador.

Promoción turística internacionalLa presencia en las principales ferias europeas en Bruselas, Moscú o Berlín, o de proximidad en Barce-lona, Vic o Pamplona han marcado el calendario de acciones de promoción turística internacional y na-cional del municipio durante el año 2015. Pero tam-bién se ha llevado a cabo un nuevo viaje de trabajo comercial a Londres. Otras fórmulas de promoción se desarrollan en el mundo digital mediante los di-versos sitios web municipales, con la presencia en las principales redes sociales, la distribución del boletín electrónico de noticias y la aplicación para dispositi-vos móviles y tabletas.

Segunda edición de la Agenda de SaludLas concejalías de Juventud de los ayuntamientos de Castell-Platja d’Aro y Santa Cristina de Aro, con la co-laboración del Institut Ridaura y la Agència Catalana de la Joventut, han publicado nuevamente la agenda escolar que incorpora al final de cada mes páginas suplementarias con contenido informativo en torno a diversos temas de salud de interés juvenil, acom-pañados de las ilustraciones de Carlos Azagra. Los 300 ejemplares editados se han distribuido entre los alumnos de 3º y 4º de ESO y de la UAC del instituto, y también entre las chicas y chicos del Programa de Formació i Inserció-Pla de Transició al Treball-Guíxols · Vall d’Aro.

Comisión para la Prevención de la Delincuencia Juvenil

En el año 2007 se cierra la Unidat d’Escolarització Compartida del Instituto y la problemática que contenía se traslada a la calle, con conflictos entre jóvenes de 13 a 18 años. El Ayuntamien-to inicia la colaboración con el Equip de Prevenció i Mediació Comunitària del Departament de Justícia, y se constituye la Comissió per a la Prevenció de la Delinqüència Juvenil con representantes de la Policía Local, Juventud, Servicios Sociales, escuelas, instituto, EAP, Mossos d’Esquadra y técnicos de Justi-cia. Juntos orientan y asesoran a los profesionales para articular soluciones a los problemas de incivismo y evitar su incremen-to y degeneración. También evalúan la eficacia de las acciones preventivas y mejoran la coordinación entre los técnicos de las áreas implicadas para favorecer el acometimiento integral de las problemáticas que presentan los jóvenes.

Así, durante estos años se han realizado varios proyectos en relación a las conductas incívicas (programa de reparación de daños, centro de mediación y convivencia), la salud y el consumo de tóxicos (protocolo de intervención en drogas, charlas y talleres), la educación (protocolo de absentismo, servicios de intervención educativa y de orientación familiar y académica), el ocio y la participación (Espai Jove, Grups de Prejúniors i Juniors, voluntariado en el Casal d’Estiu) o el ám-bito familiar (Espai Nadons y Espais Familiars).

Comisión para la Promoción de la Convivencia

Este trabajo interdisciplinario y coordinado ha hecho posible la generación de nuevas propuestas y de una red de pro-yectos y profesionales que ha optimizado todos los recursos de que dispone el municipio. Precisamente por este motivo se incorporan a la comisión las áreas municipales de Dina-mización Comunitaria, Promoción Económica y de Infancia; que ayudan definitivamente a su transformación desde la prevención de la delincuencia juvenil en la Comisión para la Promoción de la Convivencia. Un organismo abierto perma-nentemente a su ampliación y que tiene la voluntad de apor-tar experiencias positivas más allá del municipio y por ello se organizan las Jornades d’Habilitats per la Vida, abiertas a pro-fesionales de diferentes ámbitos y administraciones diversas.

Asimismo la nueva comisión se ha planteado también un nuevo reto: un estudio de investigación del modelo de intervención socioeducativo desarrollado en Castell-Platja d’Aro y que recoja los resultados positivos contrastables y que el trabajo en red los aumenta exponencialmente. Un trabajo participativo titulado Valor Humà que se desarrolla en convenio con la Universitat Ramon Llull y que quiere convertirse en una revisión del trabajo realizado, evaluar el grado de satisfacción de la población, detectar los efectos de la intervención y motivar, en su caso, la transformación y crecimiento de los servicios.

A menudo, el conjunto de servicios que ofrecen las administraciones públicas son percibidos por la ciu-dadanía como un extenso catálogo de posibilidades en un recorrido que transita desde aspectos prácticos (gestión de residuos, alumbrado, ordenación del tráfi-co) hasta otros centrados en la atención de la perso-na (educación, cultura o salud). Asimismo es en este ámbito donde también existe la percepción de falta de coordinación entre los diversos agentes y servicios implicados para poder ofrecer respuestas globales.

En el marco de la construcción progresiva en todo el país de un nuevo modelo de ayuntamientos, los proyectos socioeducativos de carácter público local en Castell-Platja d’Aro se iniciaron en 1981 con la inauguración de la guardería, y también en esa misma década nacen el Casal d’Estiu y el Casal de Joves. A raíz de la creación de estos diversos servicios nació la primera experiencia, en 2000, de trabajo en coordinación a través de la Comissió d’Infància que vincula diversos profesionales que trabajan en este ámbito (Servicios Sociales, guardería, pediatra o escuelas) para impulsar actividades y servicios preventi-vos (charlas, talleres, masaje o natación infantil, etc.) para familias con hijos de 0 a 12 años.

Page 16: Magazine platja de aro dic 2015

| 3130 | Castellano Castellano

Premio Panorama Platja d’Aro-Costa BravaEl largometraje Africa 815, dirigido por Pilar Monsell, gana el primer premio Panorama Platja d’Aro-Costa Brava en el marco del Festival de Cinema Indepen-dent de Barcelona, l’Alternativa, un galardón que equivale a una estancia de una semana en el muni-cipio de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró que posibilite conocer un entorno donde en un futuro se pueda desarrollar un proyecto creativo. Simultáneamente, el Ayuntamiento de Castell-Platja d’Aro está tramitan-do la integración del municipio en la Catalunya Film Commission del Institut Català de les Empreses Cul-turals que promueve entre el sector audiovisual los rodajes en toda Cataluña.

Un verano en cifras y estadísticasLa auténtica dimensión turísti-ca del municipio queda patente en los diversos indicadores es-tadísticos comprendidos entre junio y septiembreUno de los principales ámbitos donde en verano se de-sarrollan de manera intensiva servicios municipales es en las playas, donde este año 2015, del 6 de junio al 20 de septiembre, se han hecho 941 atenciones sanitarias. En Sa Conca, la Platja Gran y la Cala Rovira, los tres espacios donde hay servicio de socorrismo, también se han registrado 172 ayudas para bañarse a usuarios con movilidad reducida y 4.580 acciones preventivas para evitar situaciones de riesgo.

En relación a los indicativos de seguridad, situados en seis puntos de la fachada marítima, registraron mayoritariamente la Bandera Verde (91’35%), mino-ritariamente la Amarilla (8’65%) y en ninguna ocasión la Roja; un método controlado por un equipo de sal-vamento formado por 23 socorristas distribuidos en cinco puntos de socorro, siete sillas y una torre de vigilancia, pero también a pie de playa. Este año el servicio se ha ampliado 15 días más de lo habitual.

Arte y cultura en crecimiento

Simultáneamente, 12.052 personas (+ 1,5%) han vi-sitado durante el verano alguno de los dos espacios expositivos municipales en Castell d’Aro: las salas de arte del Castillo de Benedormiens y del Museo de la Muñeca. Los dos equipamientos se consolidan como atractivos culturales complementarios a la oferta tu-rística, no sólo por el público local y de proximidad, sino también por el de origen extranjero y de España que representan el 28’5% del número de visitantes.

Asimismo la primera edición de Estereofònics, la nue-va marca de los festivales musicales de verano en el municipio, ha propuesto 60 conciertos y actuaciones en cuatro meses -de junio a septiembre-. Simultánea-mente la oferta estival de visitas culturales guiadas y de actividades de descubrimiento en el municipio con 44 propuestas ha alcanzado una participación de 1.516 personas, con un aumento del 29% en rela-ción al año pasado, y un incremento del 232% acu-mulado en tres veranos, desde que se ha renovado y ampliado totalmente la oferta de esta propuesta.

El valor del turismo familiar

Un global de 3.632 niños de 3 a 12 años han disfru-tado, del 20 de junio al 31 de agosto, del Mini Club instalado en la Platja Gran. Una cifra que supone un incremento del 16% en relación al mismo periodo del año pasado, récord absoluto en cuatro años de funcio-namiento. La propuesta se enmarca en el conjunto de acciones propias del municipio como Destino de Turis-mo Familiar (DTF). Al mismo tiempo la Oficina de Tu-rismo recibía y atendía 15.000 consultas presenciales.

Asimismo 933 niños y jóvenes de 3 a 15 años, y un conjunto de 61 educadores han participado este vera-no en las diversas actividades de ocio organizadas por el Ayuntamiento: 826 en el Casal d’Estiu, 100 en el Ca-sal Esportiu y una decena en el Casal d’Emprenedoria. Para acabar, en el ámbito deportivo la 1ª Lligueta Run-ning Vall d’Aro, configura por seis carreras de montaña, ha alcanzado los 342 participantes.

Estreno de la nueva Escola Vall d’Aro Los diversos centros de ense-ñanza del municipio acogen 1.300 alumnos repartidos en-tre guarderías, escuelas y el instituto de secundariaEl primer día del curso escolar 2015-2016 se estre-nó el nuevo edificio de la Escola Vall d’Aro de Castell d’Aro acogiendo a 182 alumnos de educación infantil y primaria, sobre la capacidad máxima de 225 plazas. El conjunto de la obra es de 2.328 m2 con 1.296 m2 de espacios exteriores, situados en una finca munici-pal cedida para su construcción. Desde entonces se está trabajando en el ajardinamiento interior y exte-rior y la mejora de la circulación vial de su entorno.

La obra presenta dos características especiales en rela-ción a proyectos similares: el sistema de construcción industrializada modular -mucho más ágil en el tiempo que el tradicional; y el sistema de financiación, a partir de un convenio entre el Ajuntament de Castell-Platja d’Aro y el Departament d’Ensenyament: el consistorio aporta el 50% de los 3’6 millones de euros del coste de construcción en fórmula de arrendamiento con opción de compra en 60 meses, con cuotas de 61.000 euros.

El nuevo equipamiento educativo ha contado con diver-sas aportaciones municipales. Primero, la cesión de una parcela de 10.332 m2 al Departament d’Ensenyament y el convenio de financiación de construcción a partes iguales. Posteriormente el Ayuntamiento invirtió más de un millón de euros para el acondicionamiento del te-rreno y de un entorno de 4.600 m2 en dos calles para recuperar 106 plazas de aparcamiento y el acceso al Camp Municipal de Futbol y al Institut Ridaura.

A partir de ahora el Ayuntamiento recupera para toda la ciu-dadanía el espacio de la Plaça Poeta Sitjar cedido como patio para compensar la instalación de módulos prefabricados; y al mismo tiempo el Departament d’Ensenyament desafecta el antiguo edificio de la escuela donde se construirá el nuevo Centre Cívic y Punt de Lectura de Castell d’Aro, y también en la misma parcela se hará la ampliación de la actual guardería municipal, situada justo en el edificio contiguo.

Descubrir y valorar el patrimonio natural Las nuevas tecnologías ofrecen la posibilidad de disfrutar de varios itinerarios autoguiados a partir de una nueva aplicación para teléfonos móviles y tabletsLa fachada marítima del municipio, reclamo de dece-nas de miles de turistas de toda Europa cada verano, esconde a menudo un patrimonio natural de alto valor que va más allá de las playas y las calas para exten-derse por los estribos de las Gavarres, junto a Castell d’Aro, siguiendo el curso del río Ridaura en su paso por Platja d’Aro o por las propuestas señalizadas de iti-nerarios en bicicleta de montaña o de aguas abiertas.

Una oferta suficientemente extensa para convertirse no sólo en complemento de otros elementos turísticos del municipio -comercio, alojamiento o grandes acon-tecimientos-, sino un valor en sí mismo con capacidad para atraer nuevos visitantes motivados por una oferta que combina, precisamente, el turismo con la actividad al aire libre, y lo suficientemente atractiva para animar tanto al practicante habitual de actividades deportivas como al público familiar.

La nueva aplicación Natura Local

Para acercar alguna de estas posibilidades al gran pú-blico la Oficina de Turismo, con la colaboración del Consorci de les Gavarres, ha incorporado cinco rutas del municipio a la aplicación para móviles y tablets (tan-to en sistema operativos iOS como Android) y portal web Natura Local (www.naturalocal.cat): la Ruta de les Fonts en Castell d’Aro; el recorrido que une el Parc dels Estanys con la Bassa del Dofí siguiendo el curso del Ridaura; el Camino de Ronda de S’Agaró y Puig Pinell; el Camino de Ronda Norte y la Villa Romana de Pla de Palol; y la Ruta de Fanals d’Amunt. Con su descarga en el teléfono móvil se puede realizar la salida con complementos de información de lugares de interés, datos de navegación (tiempo transcurrido, distancia o velocidad); indicaciones y sugerencias, y la posibilidad de opinar y hacer valoraciones.

Complementariamente a esta iniciativa para hacer los recorridos de forma autoguiada, entre el verano y el otoño de 2015 se ha celebrado de la mano de temp-sXcurses y la concejalía de Deportes la primera edición de la Liguilla Running, configurada por seis carreras de montaña de perfil técnico y de recorridos similares a través de bosques y espacios montañosos poco cono-cidos del municipio: Carrera Nocturna Peña Blaugrana, Carrera Club Tennis d’Aro, Marcha de l’Escurçó, Ca-rrera de la Serp de Fanals, Carrera Lineal Camino de Ronda y Marcha de los 20 km.

También de manera organizada se ofrece cada verano una amplia oferta de actividades de descubrimiento, que desde hace tres años va más allá de las tradicionales visi-tas guiadas en torno a valores patrimoniales y culturales para proponer también actividades en el medio natural. Uno de los principales atractivos es el Parc dels Estanys de Platja d’Aro, donde todo el año se organiza una ruta para descubrir el ciclo del agua, los atractivos paisajísti-cos y hacer observación ornitológica.

La Vía Verde y la Vía Brava

El antiguo recorrido del tren de Girona a Sant Feliu de Guíxols se convirtió hace una quincena de años en una Vía Verde con 42 km destinados exclusivamente a la circulación a pie o en bicicleta. Actualmente la ruta está unida a otros recorridos por toda la provin-cia de Girona que conjuntamente ofrecen 142 km de itinerario. Una oferta atractiva tanto para el público familiar y local, como para visitantes extranjeros. En Castell d’Aro, donde hay un Centro de BTT con servi-cios para los usuarios de la vía en la antigua estación, han pasado, sólo en el primer semestre de este año 143.000 personas.

Con un espíritu similar pero en el medio acuático, hace dos veranos nacieron las Vías Bravas, con 16 re-corridos en la Costa Brava y Costa de Barcelona, que superan juntos los 20 km. Las rutas propuestas son de acceso libre, destinadas a hacer de forma segura actividades lúdicas, pedagógicas y deportivas. Los iti-nerarios están debidamente balizados y transcurren en paralelo a los caminos de ronda, como el de S’Agaró. Durante el verano se realizan diversas actividades de dinamización e iniciación en el mar, encuentros para nadar en grupo, sesiones de snorkelling, aquafitness, y el Vías Braves Non Stop, entre otros.

Page 17: Magazine platja de aro dic 2015

| 3332 | Castellano Castellano

Octava edición del Carnet JoveLa concejalía de Juventud activará a partir de enero de 2016 la actualización de esta iniciativa, dirigida a chicas y chicos de 15 a 29 años de la población, con lo que pueden conseguir descuentos de entre el 5% y el 50%, ofertas 2x1 y obsequios en unos ochenta comercios y servicios de moda y complementos, deportes, ocio, tecnología, decoración, formación, imagen personal, bricolaje y mecánica, salud y alimentación del municipio. Toda la información y el catálogo completo de ofertas y establecimientos adheridos -y que se puede ampliar a medida que avance el año- se puede encontrar en el facebook del Punt d’Informació Juvenil facebook.com/pijplatjadaro.

Para obtenerlo hay que dirigirse personalmente al PIJ situado en el Palacio de Deportes y Congresos de Platja d’Aro, desde donde cada año se envía una carta infor-mativa con las nuevas ventajas del Carnet Jove, como conseguirlo y dónde encontrar todo el conjunto de ofer-tas y servicios, y que este año ha conseguido aumentar un 11% el número de establecimientos participantes.

Nace la nueva Costa Brava CardEl conjunto de establecimientos adheridos a la Associa-ció d’Empresaris de Castell-Platja d’Aro y S’Agaró y la As-sociació pel Foment Empresarial, del Comerç i Turisme de Palamós, con un potencial de 400 comercios, crean una nueva tarjeta de fidelización, totalmente gratuita para sus clientes con la posibilidad de conseguir con cada compra euros virtuales que podrán canjearse en futuras compras. Sus titulares también podrán conseguir ofertas y promociones exclusivas no sólo comerciales, sino también de carácter gastronómico o cultural. Asi-mismo se podrá transformar el valor de los euros virtua-les en una tarjeta regalo.

Campaña de sensibilización ciudadanaNueva acción de promoción en el ámbito medioambien-tal con el lema Cada cosa al seu lloc: porta-ho a la deixa-lleria (Cada cosa en su lugar: llévalo al centro de recogi-da) para fomentar la utilización de estas instalaciones, donde pueden guardar en ella materiales que pueden ser reutilizados o recuperados y también los peligrosos que necesitan un tratamiento especial. Un folleto infor-mativo recoge un listado práctico con ejemplos de los residuos que se pueden verter. Esta iniciativa da conti-nuidad a la labor de sensibilización de campañas ante-riores sobre la separación de la orgánica, la reducción del uso de bolsas de plástico, el fomento de la recogida móvil o de los contenedores de selectiva.

Un nuevo CAP para Platja d’AroAntes del verano comenzaron los trabajos de construc-ción del nuevo Centro de Asistencia Primaria de Castell-Platja d’Aro en el marco del programa del Servei Català de la Salut de la Generalitat de Catalunya, en un parcela de 2.505 m2 de titularidad municipal situada en la Avin-guda de Castell d’Aro, cedida exclusivamente para su edificación. El nuevo edificio sustituirá, a partir de julio de 2016, las actuales instalaciones, ubicadas desde los años 80 a unos cientos de metros, en los bajos de un edificio del complejo Eurocenter. El conjunto del edificio tendrá unos 1.400 m2, y por tanto, se reserva un parte del solar para posibles ampliaciones futuras.

El acuerdo de cesión de los terrenos en 2013 preveía su vigencia a condición de que se construyera en los cinco años siguientes, y que se mantenga su uso en los próximos 30 años, momento en que volverá al consis-torio. El nuevo CAP se sitúa en el casco urbano en una zona con amplias aceras, cercana a los aparcamientos públicos y al lado los espacios verdes de los Estanys. El proyecto prevé generar espacios que doten al edificio de mejores condiciones ambientales gracias al arbolado, la pavimentación, patios y el tratamiento de las cubier-tas; elementos que a su vez deben ayudar a minimizar el impacto del edificio en el interior del solar y su percep-ción desde el exterior.

Juanjo GallardoCoordinador de las exposicio-nes en el Castell de Benedor-miens de Castell d’Aro, galar-donado por la revista Bonart por su labor en la promoción de la cultura en Cataluña

Gestor cultural y marchante de arte con una amplia experiencia en el sector de las bellas artes, lleva más de 30 años trabajando para que el espacio cultural municipal más emblemático exhiba importantes muestras de artistas contemporáneos, difundiendo la cultura y ampliando el patrimonio artístico del municipio.

¿Cuál es su tarea como coordinador de exposiciones?Es una globalidad que incluye desde la propuesta del pro-grama anual, el contacto con los artistas y que culmina, finalmente, el día de la inauguración de la muestra. Pero más allá de realizar el montaje de la exposición buscamos la construcción del Fondo Municipal de Arte, a partir de una colección basada en las donaciones y aportaciones de los artistas que exponen en el Castell de Benedormiens.

¿Qué destacaría dentro de este amplio conjunto?Son muchos los artistas que han pasado: Subirachs, Ma-nolo Hugué, Lasala, Ramon Vinyes, Vandereycken, Romà Vallès, August Puig, Guinovart, Ràfols Casamada, Brossa... Pero la lista es mucho más extensa con artistas catalanes, del estado español y también extranjeros. La creación de este fondo es quizás la tarea más importante, generando algo que perdurará y que otorga valor al patrimonio cultu-ral y el arte contemporáneo.

Pero el castillo también acoge otras propuestas...La programación busca un equilibrio entre nombres ilustres y valores emergentes, pero a la vez abierta a propuestas de carácter más popular y como espacio expositivo de concur-sos diversos. Esta es nuestra fórmula para crear un modelo de programación continuada para convertir el castillo en un punto de referencia donde converjan con naturalidad artis-tas, visitantes, coleccionistas, periodistas y galeristas.

¿Las exposiciones también tienen un componente turístico?Efectivamente, se organizan como un servicio cultural di-señado tanto para residentes como para todos los que nos visitan. Son de entrada gratuita y con frecuencia se edita un catálogo conmemorativo. También se quiere in-cidir en la promoción de los creadores locales y de los estudiantes de la Escuela Municipal de Arte, organizando muestras colectivas y promocionando intercambios cul-turales con artistas de fuera.

¿Algún adelanto de las propuestas del próximo año?Los ejes principales son la pintura de Torrent Buch y Quim Hereu en el castillo; y la escultura de Canals y Bonaventu-ra Ansón en el Parc dels Estanys de Platja d’Aro, que se ha convertido, desde hace dos años, en un nuevo espacio expositivo al aire libre para mostrar en ella esculturas de gran formato. También así se amplía el patrimonio local con piezas de escultores reconocidos.

Tercera fase de la videovigilanciaEl sistema teje un red que con-trola de acceso en vehículo a los puntos más sensibles del municipio y a las urbanizacio-nes y zonas aisladasCastell-Platja d’Aro dispone actualmente de un con-junto de 23 cámaras de videovigilancia, tras haber completado una nueva fase de instalación con dos nuevos aparatos situados en los principales ejes viarios. Los widgets están en funcionamiento las 24 horas y las filmaciones tienen valor de prueba en cualquier otro tipo de incidente.

La sala de control está situada en la sede de la Policía Local donde más allá de la visualización en directo, los aparatos incorporan un sistema automático de lectura de matrículas, generando una base de datos con todos los vehículos gravados, al tiempo que el sistema emite un aviso si detecta alguna que está in-troducida en el listado de interés policial.

Una red que tiene un importante efecto disuasorio, como reflejan los datos de la memoria policial del últi-mo verano con una reducción del 7’9% en el número global de delitos y faltas. La disminución más signifi-cativa es el 46’7% en robos con fuerza en el interior de vehículos y el 16’3% de los robos con fuerza en el interior de viviendas.

Será noticiaPropuestas, proyectos y nuevos programas municipalesNueva furgoneta eléctricaEl programa municipal Fem Platja! inicia la renovación de sus vehículos con la adquisición de una furgoneta 100% eléctrica, la nueva Nissan e-NV200, un modelo más sostenible y respetuoso con el medio ambiente y que reduce los gastos de mantenimiento y funcionamiento. Su batería garantiza una autonomía de 170 km, con cua-tro posibilidades según el tiempo dedicado a su carga: 30 minutos en puntos rápidos; 4-8 horas en conexión doméstica y 10 horas en cualquier toma de corriente. También incorpora un sistema de frenado regenerativo: cada vez que se reduce la marcha o se frena recupera esta energía y la devuelve a la batería.

Nuevo llamamiento al voluntariadoEl Servicio Municipal de Distribución de Alimentos hace un llamamiento público, y de carácter permanente, a la ciudadanía que quiera participar como voluntario en alguno de los cinco ámbitos organizativos del mismo: mozo de almacén, distribución de alimentos, ropero, control de caducidades y participación en las colectas de alimentos. Conjuntamente con el personal técnico de los Servicios Sociales velarán por el transporte, recogi-da, recepción, identificación, comprobación, almacena-miento y distribución de los alimentos o las piezas de ropa que entregan entidades, empresas o particulares en el Ayuntamiento. Los interesados en participar deben dirigirse al Centro Cívico Vicenç Bou.

Page 18: Magazine platja de aro dic 2015

| 3534 | Castellano Castellano

Premio Viles FloridesEl municipio premiado con el distintivo Tres Flors d’Honor en su primera participaciónEl conjunto de Castell d’Aro, Platja d’Aro y S’Agaró ha sido reconocido, en su primer año de partici-pación, con el distintivo Tres Flors d’Honor en la entrega de premios del movimiento Viles Florides, en reconocimiento a su compromiso con los espa-cios verdes, el respeto del medio ambiente a través de los espacios ajardinados y la mejora del entorno urbano.

En su primera participación ha sido premiado con el segundo nivel de los galardones, conjuntamente con 21 poblaciones más entre los 68 municipios galardo-nados (sólo la ciudad de Olot ha alcanzado el máximo distintivo de Cuatro Flores). La idea de los premios es similar al concurso Villes et Villages Fleuris que se celebra en Francia desde hace más de 50 años.

El movimiento Viles Florides ha sido impulsado por la

Equipamientos públicos para el año 2016En Castell d’Aro se rehabilitará el Casinet, se reformará el Mu-seo de la Muñeca, se ampliará la guardería y se construirá el nuevo Centro CívicoLa red de instalaciones públicas en Castell d’Aro se transformará sensiblemente durante el año 2016. En el entorno de la antigua escuela Vall d’Aro se recupe-ra la parte de la Plaça Poeta Sitjar ocupada por los antiguos módulos prefabricados del centro, y a con-tinuación el edificio, que ha quedado obsoleto, será derribado. En su espacio se hará la ampliación de la Guardería Municipal, y un nuevo espacio sociocultural de unos 1.200 m2 con capacidad para acoger activi-dades de las entidades locales y convertirse en Centro Cívico y Punto de Lectura.

La segunda intervención consistirá en la rehabilitación integral de la sede del antiguo Casino Castellarenc (1892-1958), después de que el Ayuntamiento lo ad-quirió el año 2014, este inmueble situado en el corazón del casco antiguo de Castell d’Aro, anexo el Museo de la Muñeca. Justamente las obras también incluyen la refor-ma y ampliación de su espacio expositivo y la instalación de un ascensor. En la sede del Casinet se recuperará la emblemática sala de baile de doble altura para hacer actividades de carácter cultural, social o comunitario.

Desarrollo del plan de mejora del alcantarillado

A finales del año 2012 el consistorio aprobó el docu-mento que define los trabajos necesarios para la actua-lización de una red de alcantarillado de más de 60 años de antigüedad, para la mejora de la red de recogida de aguas pluviales -inexistente en algunas calles- y las intervenciones que hay que prever para cuando el Ri-daura no es capaz de desaguar en el mar cuando hay temporal de levante. Se deben redimensionar tuberías, instalar nuevos colectores y también pozos de registro.

Una de las primeras intervenciones que ya se han reali-zado en este ámbito ha sido la mejora del drenaje en la zona de las Formigues, el verano pasado. Próximamen-te se ejecutará el proyecto de un nuevo bombeo de aguas pluviales que recogerá y evacuará las que provie-nen del riego de Les Sorres y la Conca de la Av. Onze de Setembre y la calle Diagonal con nuevos drenajes y con nuevos aparatos de bombeo para evacuar el agua.

El rincón dela memoria Recuerdos para unos, sorpresa para otrosEl servicio municipal de Gestión Documental y Archivo nos propone una imagen donde se ve la Punta d’en Pau y el en-trante de la Cala del “Barco” desde Punta de Cala Pedrosa en S’Agaró. Esta imagen de principios de siglo pasado nos permite ver un espacio completamente libre de edificacio-nes. El Camino de Ronda tardaría aún tres décadas en ser construido y chalets como el de Senya Blanca, que podría-mos ver en esta imagen, cerca de diez años.

En la época de esta imagen, Josep Ensesa Pujadas debía estar gestionando el famoso pago de una deuda de un pa-nadero de Sant Feliu de Guíxols a cambio de una parcela en la colina de S’Agaró. Una permuta que representó el inicio de lo que sería la urbanización de S’Agaró. Esta parcela bien podría ser en la que más tarde, en 1924 concretamente, su hijo Josep Ensesa Gubert levantaría Senya Blanca, el primer chalet edificado en la urbanización.

Hay que tener siempre en cuenta que la urbaniza-ción de S’Agaró y la dinamización turística que hizo la familia Ensesa es lo que permitió al municipio, de forma incuestionable, pasar años más tarde de una economía agraria, situada sobre todo en Castell de Aro, pero también en la zona de lo que más tarde se llamaría S’Agaró (hoy zona de Mas Sais y alrededores, etc.) a una economía de servicios.

Esta economía centrada en el sector terciario tiene su “boom” a principios y mediados de siglo pasado en esta urbanización de S’Agaró, aprovechando también parte de la Platja de San Pol de Sant Feliu de Guíxols, y a partir de los años cincuenta y sesenta, también en el núcleo de Platja de Aro donde el aumento del flujo tu-rístico favorece la creación de nuevos establecimien-tos que pasarían a complementar los que ya existían.

Fotografía superior | Fons Familia Cuyàs. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Autor desconocido. 1950.Fotografía inferior | Jordi Geli 2015

Gospel d’AroEspectáculo desde el corazón

La música góspel no es cantar canciones de iglesia como creen algunos. El góspel es otra cosa: es amor, es cantar desde el corazón y, sobre todo, es mucha alegría y ener-gía positiva. La alegría se contagia, hace que la gente cante y baile con nosotros aunque no conozca la letra, a veces ni siquiera el idioma.

Lo que cuenta es que Gospel d’Aro hace feliz durante un buen rato a todo un grupo de gente: a los que han venido a vernos y a los que cantamos. ¿Queréis venir a cantar con nosotros o recibir cualquier otro tipo de información? Podéis contactar con nosotros vía correo electrónico o seguirnos en facebook, twitter o la web.

[email protected]/[email protected]

Escola d’Escacs Costa Brava¡Ven a aprender ajedrez y diviértete!

El 15 de marzo de 2012 en Estrasburgo, el Parlamen-to Europeo adoptó el programa de la Unión Europea de Ajedrez en la Escuela. Este es un reconocimiento por parte de los diputados de toda Europa de los be-neficios que este deporte puede aportar a los niños.

La Escola d’Escacs Costa Brava nació ese mismo año fruto de un acuerdo entre varios aficionados y maestros de este juego milenario, para aproximar este maravilloso deporte-juego-arte-ciencia a los más pequeños.

M 636 439 [email protected]

Asociacionesdel municipioUna aproximación a la actividad comunitaria

Grup de Natura Sterna El amor por la naturaleza de Vall del Ridaura

Somos una asociación fundada hace más de 25 años, formada por un grupo heterogéneo de personas con un denominador común: el amor por la naturaleza y especialmente por lo que nos es más cercano: el Valle del Ridaura. Un trabajo y dedicación desde el volun-tariado focalizado en la investigación, conservación y divulgación de la flora, la fauna, el medio natural y cultural. Con el esfuerzo continuado y permanente, dando a conocer los valores naturales y culturales, si es necesario con la denuncia a medios de informa-ción y administraciones, podremos valorarlos como se merecen, y podremos dejar un más consistente legado a nuestros hijos e hijas de cara al futuro.

Entre las actividades que realiza la asociación está el se-guimiento y conservación del patrimonio natural y cul-tural, actividades y talleres divulgativos especialmente para niños y niñas, y divulgar y dar a conocer toda esta información a través de medios informativos.

[email protected] 670 343 151https://www.facebook.com/Grup-de-Natura-Ster-na-164351910300211/http://ocellsvallridaura.comxa.com

Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalun-ya para fomentar la mejora de los espacios verdes en todos los niveles, desde las grandes infraestructuras hasta el ámbito particular. El objetivo es incrementar el interés por la naturaleza, favorecer la conciencia sobre el medio ambiente y la necesidad de vivir en espacios más sostenibles porque ofrecen mayor ca-lidad de vida y son más atractivos para los visitantes.

Precisamente, a partir de este año la Agència Catala-na de Turisme promocionará las Viles Florides a nivel turístico en reconocimiento a la visión y percepción satisfactoria que los turistas se llevan de estos desti-nos, y que favorecen la retención y la fidelización de los visitantes en toda Cataluña.

Desde la pasada edición, con el fin de ampliar la par-ticipación, se han creado nuevas categorías -espacios públicos floridos, colectivos floridos, rincones flori-dos y hogares floridos-; y este año se han presentado 250 nuevas iniciativas y 2.900 usuarios han compar-tido las imágenes de sus espacios particulares en el sitio web del movimiento (www.vilesflorides.cat).

Page 19: Magazine platja de aro dic 2015

| 3736 | Castellano Castellano

Convergència i UnióEn el inicio de un nuevo mandato

En el momento de iniciar la legislatura 2011-2015, afrontábamos la aplicación de mecanismos para superar la grave crisis económica, situación que también condicionaba la financiación del presupuesto municipal. Pero al mismo tiempo era necesario mantener la cohesión social, incrementar las ayudas y la calidad de los servicios, y dinamizar el turismo y la economía fomentando la creación de nuevas empresas y más puestos de trabajo. Ahora, que es el momento de hacer balance, podemos atrevernos a decir que hemos logrado resultados positivos.

El punto de partida del nuevo Ayuntamiento es notablemente mejor y permite afrontar, al nuevo equipo de gobierno formado por CiU y PSC, un plan ambicioso. Nuevos tiempos marcados por la cohesión social, la seguridad ciudadana, la participación y la transparencia, y por una administración local moderna y cercana a los ciudadanos. Queremos una intervención potente de las áreas de acción territorial, turismo y promoción económica, cultura, deportes y juventud.

En el horizonte hay que destacar que las políticas sociales, de enseñanza y de atención a la infancia, de centros cívicos y asociaciones o de salud y distribución de alimentos dispondrán de nuevos equipamientos públicos, que también beneficiarán al área de cultura. También toman protagonismo las nuevas escuelas Vall d’Aro y Fanals d’Aro, el nuevo Centro Cívico de Castell d’Aro y la ampliación del Centro Cívico Vicenç Bou o el nuevo CAP en Platja d’Aro. También la ampliación de la biblioteca y del Museo de la Muñeca, disponibilidad de las salas de la Masía Bas o la rehabilitación del antiguo casino.

Asimismo, estamos convencidos de que seremos capaces de resolver cuatro grandes reivindicaciones históricas: la continuidad del Paseo Marítimo hasta Port d’Aro; la construcción del Auditorio-Teatro-Palacio de Congresos; la renovación de las redes de alcantarillado y de bombeo de aguas pluviales; y la reurbanización de las urbanizaciones no recepcionadas. Es un plan ambicioso, cierto, pero algunos de estos proyectos ya se visualizan y otros están a punto de comenzar; al mismo tiempo que el nuevo pacto de gobierno garantiza estabilidad, valor añadido y consenso.

Partit dels Socialistes de CatalunyaSeis meses de gobierno, el inicio de muchas cosas

Este diciembre alcanzamos seis meses de gobierno en el Ayuntamiento. Muchos son los retos a los que nos com-prometimos: lucha contra el paro, mejora de trato a los vecinos con proximidad y fomentando la participación, reducción de la presión fiscal, mejora de la ciudad turísti-ca y protección de los jóvenes con políticas de educación, empleo y vivienda. Retos para los que estamos trabajando desde el primer momento.

Estamos demostrando querer gobernar junto con los ve-cinos, y se han triplicado las comisiones informativas y se ha abierto la asistencia de todos los grupos municipales a las mesas de contratación. Así, tanto las decisiones del equipo de gobierno como los procesos de contratación tienen seguimiento y pueden ser complementados por los puntos de vista de la oposición. También hemos em-pezado a hacer efectivos nuestros primeros compromi-sos: reducción de la presión fiscal en las ordenanzas del año 2016 o la creación de la mesa sectorial de promoción económica y de turismo.

Los retos son inmensos y queremos incorporar un nuevo modelo de gestión cercano y participativo para dar solu-ción a los problemas diarios. Estamos reorganizando la gestión del Banco de Alimentos, mejorando los servicios de empleo, poniendo en marcha proyectos de forma-ción, replanteando aspectos de la movilidad, trabajando cerca del personal del Ayuntamiento para dar mejores servicios, preparando proyectos de participación para ámbitos como la definición de equipamientos y de estra-tegias de pueblo, o mejorando los servicios de limpieza en los tres núcleos.

Como proclamábamos hay mucho por hacer en nuestro municipio, sabemos hacia dónde queremos ir, y quere-mos seguir contando con todos los ciudadanos en el día a día para llamarnos la atención sobre lo que no va bien. Os queremos también al lado haciéndoos corresponsables de las decisiones más trascendentes para nuestra ciudad. Juntos podemos hacer un pueblo mejor, si seguimos tra-bajando juntos. Estos seis meses son sólo el inicio de mu-chas cosas. Os deseamos felices fiestas y una entrada de año llena de ilusión para todos los retos que nos esperan en el 2016.

[email protected] ciuplatjadaro.blogspot.com

[email protected]

Iniciativa per Catalunya VerdsOrdenanzas 2016: otra oportunidad perdida

En los dos últimos plenos del año, el equipo de Go-bierno marca su propuesta política y económica para el próximo año con las ordenanzas fiscales (tasas e im-puestos), que no son un simple hecho contable, sino que muestran a la ciudadanía las prioridades y la sensibi-lidad política que se aplicarán.

ICV ha participado activamente con la introducción de nuevas propuestas que mejoren la calidad de vida de nuestros conciudadanos, fundamentadas en el principio básico de la igualdad social y la responsabilidad fiscal en función de los ingresos y de la capacidad económica de las familias.

El fraccionamiento mensual de todos los impuestos y tasas municipales, las bonificaciones del 90% a proyec-tos de construcción de viviendas sociales y su progresiva bonificación a la baja durante los cinco años siguientes, la penalización con un 50% del IBI a las viviendas des-ocupadas fruto de desahucios, la bonificación del 30% a las viviendas que incorporan mejoras en el consumo de energía, la exención de impuestos en el registro de animales de compañía para mayores de 65 años o la simplificación en los pagos a la administración, son parte troncal de nuestras aportaciones, desestimadas mayo-ritariamente por un gobierno (CiU y PSC) inmovilista y poco amante del cambio.

Las ordenanzas 2016 mantienen la presión fiscal como base de los ingresos del municipio, pero no tienen en cuenta la situación real de las ciudadanas y ciudadanos que cada día tienen más dificultades para cubrir sus ne-cesidades básicas (alimentación, ropa, energía o educa-ción) incrementando la diferencia entre clases sociales en función de sus economías. En la agrupación local de ICV creemos que ha sido otra oportunidad perdida por parte del gobierno de acercarse a comprender y ayu-dar a las familias del municipio de Castell-Platja d’Aro y S’Agaró. Sólo nos queda desearos que el 2016 sea el inicio de un período de paz e igualdad social.

Partit PopularPropuestas para mejorar el municipio

Los últimos atentados terroristas de París nos reafir-man en nuestra propuesta de siempre de aumentar el equipo de la Policía Local para mantener la seguridad en nuestro municipio. Trabajando desde la oposición es complicado llevar a cabo estas acciones que no-sotros vemos tan necesarias para mejorar nuestra ciudad. Nos encontramos con las manos atadas, ya que ahora nuestras propuestas deben ser aceptadas por el equipo de gobierno, que a menudo tiene otras prioridades. Aún así no nos quedamos de brazos cruzados y seguimos trabajando para mantener estas acciones sobre la mesa.

En Castell-Platja d’Aro y S’Agaró siempre hemos sido pioneros en las acciones turísticas como la Fiesta de la Cerveza, el Dance Festival, el Encendido de luces de Navidad, el Belén Viviente, o el Carnaval, etc. Todos son actos de gran espectáculo y por tanto de-beríamos conseguir un éxito de público importante, pero la realidad no es así, el turismo es efímero.

Si queremos ser líderes como destino turístico es preciso que no perdamos las buenas oportunidades para hacer mucha más difusión de los actos que ce-lebramos, y una manera de optimizar esta difusión es informando a los hoteleros y al comercio en general con mucha más antelación, para que puedan ofrecer ventajas u ofertas al turismo que nos visita.

Una de las mejores maneras que tenemos para pro-mocionarnos en todas partes es asistir a más ferias de turismo. Nosotros apostamos por aquellas que vayan directas al consumidor final, muestras más específi-cas y de producto: golf, senderismo, cicloturismo, deportes acuáticos, gastronomía, etc. Así podremos enseñar directamente todo aquello de lo que el tu-rismo puede disfrutar. Aprovechamos para desearos unas muy Felices Fiestas de Navidad a todos y que el próximo año 2016 nos llene a todos de amor y alegría para compartir con los que más queremos.

CiutadansCompromiso con Castell-Platja d’Aro i S’Agaró

Apreciados conciudadanos, desde nuestra agrupa-ción queremos explicaros a todos unos datos muy importantes que hay que remarcar en la actividad política de nuestro compromiso con el municipio. En el pasado pleno del 11 de noviembre, apoyamos el borrador provisional de las ordenanzas fiscales para el ejercicio 2016.

Como bien sabréis todos, en este borrador se da una rebaja sustancial de las cantidades que a todos los ve-cinos del municipio estamos sujetos. En el marco de nuestro programa electoral municipal, en Ciutadans hemos defendido y hemos cumplido todo lo posible, aunque que en algunos puntos se podría haber mejo-rado pero las circunstancias del momento económico actual no lo han permitido.

Por otro lado, tras los hechos ocurridos en París el pasado 13 de noviembre, el grupo municipal de Ciutadans, junto con miembros de nuestra agrupa-ción, participamos conjuntamente con miembros del equipo de gobierno de nuestro municipio y de otras fuerzas políticas, en la concentración de repulsa ante el Ayuntamiento a causa de estos lamentables aten-tados.

También queremos recordar que estamos pendientes de la problemática que ha suscitado el proyecto de construcción de un nuevo espigón de 75 metros en el Port d’Aro, en el que el medio ambiente de las playas queda en riesgo por su renovación natural. También la pérdida de casi 200 amarres en el puerto, hace que este tema requiera de una sensibilidad especial en la que nuestro grupo municipal está a disposición para escuchar las partes afectadas y buscar una solución y poder defender en un futuro inmediato.

Esquerra Republicana de CatalunyaEl Equipo de Gobierno elige... “zona de confort”

Cuando ya hemos pasado con creces lo que normal-mente se denominan los 100 días de gracia, ya hemos podido captar el talante de los diferentes grupos muni-cipales: un equipo de gobierno formado por CiU y PSC que hace honor a la locución sociovergencia, el princi-pal grupo de la oposición formado por ERC, y el resto de grupos también en la oposición: ICV, C ‘s y PP. El modo de hacer las cosas del gobierno y de ERC sigue siendo opuesta: CiU mantiene las mismas dinámicas y el PSC simplemente, se adapta.

Un buen ejemplo lo hemos tenido con la aprobación inicial de las ordenanzas fiscales, un tema sensible en el que nada ha cambiado. Sí, se rebaja (un poco) el IBI por imperativo legal, pero no por voluntad políti-ca como hace años que venimos reivindicando desde nuestro grupo. Por eso hablamos de la “zona de con-fort” de unos y otros... Otro ejemplo: para no moles-tar a los socios de gobierno, CiU no pone un cartel de Municipi Adherit a l’Associació de Municipis per la Independència en la entrada de la población.

Por lo tanto, del giro anunciado por el PSC ya podemos decir que, nada de nada. Bueno, de hecho podríamos empezar con aquello tan repetido en campaña de Sr. Giraut, dimita, váyase y todo lo vertido en contra de CiU, pero claro, como dice Groucho Marx: si no le gus-tan mis principios, tengo otros; y el poder, tira mucho, a cualquier precio.

De todos modos, desde ERC, desde la oposición, con la dificultad que ello conlleva, trabajamos de una forma constructiva siempre desde la perspectiva de la ciuda-danía, por lo que no nos enrocamos en posiciones par-tidistas, sino que votamos a favor o nos abstenemos en aquellas cuestiones que consideramos positivas para el municipio. El Grupo Municipal de ERC os desea unas felices fiestas.

[email protected]

[email protected] girona.ciudadanos-cs.org

[email protected]/castellplatjadaro blocs.esquerra.cat/erodriguez

[email protected]

Page 20: Magazine platja de aro dic 2015

| 3938 | Publicitat

Ràdio Taxi T 972 825 050

Avgda. Dr. Flèming, 5 - 17250 Platja d’AroTel. 972 818 591 / 610 264 147

e-mail: [email protected]://www.autoescolamediterrania.es

Publicitat

Page 21: Magazine platja de aro dic 2015

40 | Publicitat