Melic 91 -Gener - febrer 2009

16
www.mislatajove.org melic Mitjà d’Expressió Jove de Mislata núm. 91 • Gener-Febrer • 2009 Regalem un mp3 mp3 L li g - l o i a b a n s d e r e c i c l a r - l o p a s s a l ! ! !

description

Mitjà d'expressió Jove de Mislata

Transcript of Melic 91 -Gener - febrer 2009

Page 1: Melic 91 -Gener - febrer 2009

www.mislatajove.org

melicMitjà d’Expressió Jove de Mislata núm. 91 • Gener-Febrer • 2009

Regalemun mp3mp3

Lli

g-lo i abans de reciclar-lo passa’l!!!

Page 2: Melic 91 -Gener - febrer 2009

reciclatgereciclatge reciclatgereciclatge02

Els Centres Joves de Mislata estem compromesos amb el nostre medi ambient i per això col·laborem en tres projectes de reciclatge que vos facilitem a tots vosaltres. Vos els contarem perquè els conegueu.

Piles: Reciclamás

Es tracta d’una nova campanya

promoguda per la Regidoria de Medi

Ambient i l’empresa pública Nemasa,

que consistix en uns xicotets i pràctics

contenidors de cartó piramidals,

d’uns 30 cm de grandària i amb

l’eslògan “Reciclamás”.

Mòbils: Dóna el teu mòbilDóna el teu mòbil és una campanya organitzada per Creu Roja Es-panyola i Entreculturas, dirigida als usuaris de telèfon mòbil i que perseguix dos grans objectius:

1. Acció social: els ingressos generats amb la reutilització dels mò-bils donats i que funcionen es destinen a projectes humanitaris, socials i d’educació en favor dels col·lectius i dels països més des-favorits.

2. Atenció mediambiental: s’afavorix la conservació del medi am-bient amb la recollida de mòbils fora d’ús i la promoció de la seua reutilització i reciclat.

Podeu vindre a arreplegar bosses de plàstic on posar-hi el mòbil i deixar-les en una bústia de correus.

Cartutxos, tòners i mòbils: Planta el teu arbreLa ONG Acciónatura se dedica exclusivament a la protecció, a la millora i a la restauració dels ecosistemes naturals. Reciclant els teus cartutxos i els teus mòbils usats estàs gestionant adequada-ment els residus i evitant el seu abocament incontrolat. Ara, a més, reciclant també pots contribuir a la conservació i a la recuperació dels nostres boscos. L’empresa EBP Ltd. aporta a Acciónatura 1 € per cada cartutx i 4 € per cada telèfon mòbil que hages reciclat.

Als centres tenim un gran contenidor de cartó on pots deixar-los i també tenim bosses de plàstic que pots endur-te a casa i utilitzar-les quan vulgues omplint-les i deixant-les en una bústia de correus.

Page 3: Melic 91 -Gener - febrer 2009

espai formatespai formatespai formatespai format 03

nostre currículumIdees per a millorar el

Com ja sabeu, tindre un bon currículum signifi ca un gran augment en les possibilitats d’aconseguir una ocupació. Encara que després serà necessari passar una entrevista o altres proves, un currículum atractiu ens possibilitarà superar la primera fase de la selecció.

M. Cruz García MorenoEducadora Programa d’Integració Educativa

DADES PERSONALS:

• Destacar el nom en la part superior del full, al centre i en una

grandària de lletra més gran.

• No cal posar dades personals (DNI, NÚM. de la Seguretat

Social i estat civil).

• IMPORTANT: incloure un número de mòbil i una adreça de

correu electrònic que utilitzem.

DADES ACADÈMIQUES:

• Posar-les en orde cronològic, començant per les més recents

o les més antigues segons el que vullguem destacar.

• Assenyalar la titulació en negreta o amb lletra més gran.

FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA I IDIOMES:

• Podem incloure tots els cursos que estiguen relacionats

amb el lloc de treball. Com més en tinguem millor, per això és

important actualitzar-se i aprendre coses noves.

ALTRES DADES D’INTERÉS:

• Incloure si disposem de permís de conduir, la disponibilitat

d’horaris, si hem fet voluntariat, qualitats pròpies a destacar,

etc. Tot pot ser important.

Pensant en açò del currículum, des del Centre Jove organitzem dos cursos que poden resultar-vos interessants. Ací van:• CURS BÀSIC DE WORD I INTERNET:

inici 23 febrer, els dilluns i els dimecres (30 hores).

• CURS DE VALENCIÀ MITJÀ: inici 16 febrer, els dilluns i els dimecres (45 hores).

Donació de Sang

FEBRER

· Dilluns dia 16 al Centre de Salut

Mislata 2 (C/Ortega y Gasset, 3-5) de

17 a 20.30 hores.

· Dimarts dia 17 al Centre de Salut

(Av. Buenos Aires) de 17 a 20.30 hores.

+ informació: 963 868 100

http://centro-transfusion.san.gva.es

Page 4: Melic 91 -Gener - febrer 2009

sumariosumarisumari

editorialeditorialsumarieditorialeditorial

Ja comencen les segones rebaixes. La veritat és que les primeres no foren per a tant. Tots els Nadals parlant de les rebaixes del segle, que és com les anunciaven, i jo no he notat res de diferent....

Les mateixes enganyifes, no trobar allò que hi havia abans, els mateixos preus... i sobretot, les mateixes cues. Enguany, com els altres, m’he gastat gran part dels diners de Reis en les rebaixes... i no m’he donat compte de res d’especial, excepte de la Patricia Conde fent l’anunci de l’empresa de rebaixes per excel·lència.

Esperem que sobrevisqueu a les rebaixes i que ja estigueu preparats per a les de estiu... Per cert, seguint amb la moda de les rebaixes, les ofertes i els canvis de temporada... el Melic ha decidit editar-se sis vegades l’any per oferir una millor qualitat.

L’any passat canviàrem a un nou format amb color i enguany una nova distribució temporal... Què canviarem el proper any?

Frases relacionades amb el Dia de l’arbre (31 de gener).

El divendres 16 de gener es va celebrar en el Centre Jove del

Mercat l’entrega de premis del concurs “Digues la teua”, que la

UPC ha posat en marxa durant el mes de desembre amb motiu de la

celebració del Dia Mundial de la lluita contra la SIDA.

ES VAN ENTREGAR DOS PREMIS:

· JAIME SÁNCHEZ, AL MILLOR CARTELL

· SORAYA SÁNCHEZ I LETICIA RODRÍGUEZ, AL MILLOR ESLÒGAN.

Al voltant de 25 persones van assistir a l’entrega de premis, entre

fi nalistes, amics i familiars.

Entrega dels premis“Digues la teua”

04

Estem de rebaixesEstem de rebaixes

03espai forma’t

04 editorial

05certamen fotogràfi c

06 associacions

teatre 07espai salut08

cursos

música

09

13

consell joventut

què fer?

10

14

viatges

i tu?

11

15

entrevistes encadenades 12

02 reciclatge

Page 5: Melic 91 -Gener - febrer 2009

Els boscos representen el 52% de la superfície de la Comunitat Valenciana.

certamencertamen fotogràfi ccertamen 05

CERTAMENFOTOGRÀFIC

L’INSTANT DECISIU 2009LES REGIDORIES DE CULTURA, JOVENTUT I SERVEIS SOCIALS DE L’AJUNTAMENT DE

MISLATA CONVOQUEN EL CERTAMEN FOTOGRÀFIC L’INSTANT DECISIU 2009.

1. Objecte de la convocatòriaAmb este certamen es pretén fomentar la creativitat plàstica entre els i les jóvens fotògrafs-es. Es busca que la fotografi a estiga present en l’àmbit d’allò més quotidià (al nostre carrer, al nostre treball, al nostre temps lliure...) on destaque sobretot l’aspecte més social i humà, captant les situacions especials, els moments crítics és a dir, l’instant decisiu. Com a novetat enguany, el premi votació popular, patrocinat per Fotos González, que mitjançant les votacions del públic assistent a l’exposició, premiarà la fotografi a que millor haja captat la sensibilitat de l’Instant decisiu.

2. Participants Podran participar-hi persones residents a la Comunitat Valenciana, majors de 16 anys.

3. Requisits de les obresEs podran presentar un màxim de tres fotografi es en blanc i negre o color. No s’admetran diapositives, ni fotografi es amb manipulacions fotogràfi ques excepte brill i contrast.Les fotografi es hauran de ser originals i inèdites i que no hagen sigut premiades en cap altre certamen.Les fotografi es presentades no podran en cap cas excedir del format 35 x 40 cm. S’hauran de presentar amb cartolina o paspartú blanc de grandària 40 x 50 cm. Les imatges de càmera digital hauran de ser impreses amb una resolució mínima de 300 ppp.Les fotografi es presentades hauran de dur escrit el títol de l’obra i no el nom de l’autor o autora.

4. InscripcióLa inscripció es realitzarà presentant: Fitxa d’inscripció correctament emplenada (adjunta a les bases). Fotocòpia del DNI de la persona participant o de tots i totes els/les components del grup participant.Les inscripcions es podran realitzar personalment o per correu al Centre Jove Túria ubicat al carrer Túria 13 (telèfon 963837141) o al Centre Jove del Mercat ubicat al carrer Major 36 (telèfon 963990340) de Mislata (46920).

El termini d’inscripció fi nalitzarà el 8 de maig de 2009 a les 20 hores.

5. Resolució de la convocatòriaEl jurat seleccionarà fi ns a un màxim de 50 fotografi es, les quals conformaran l’exposició que es realitzarà al Centre Jove del Mercat (c/ Major, 36) des del 3 de juliol al 24 de juliol de 2009.El lliurament de premis es realitzarà durant l’acte públic que tindrà lloc a l’efecte el dia 3 de juliol de 2009 a les 20 hores al Centre Jove del Mercat de Mislata.

6. PremisS’establixen cinc premis:

• Instant decisiu: un premi dotat amb 450€ a la fotografi a feta amb càmera digital o analògica, en blanc i negre o color, que millor haja captat la sensibilitat de l’instant decisiu.• Instant decisiu “instant jove”: un premi dotat amb 300 € a la fotografi a feta per un o una jove, de edat compresa entre els 16 i els 30 anys.• Instant decisiu d’autor o d’autora local: un premi especial dotat amb 300 € per a animar la participació dels fotògrafs i fotògrafes de Mislata.• L’altra manera de mirar: un premi dotat amb 300 € a la fotografi a analògica o digital que millor haja captat eixa mirada sobre el món de la discapacitat.• Instant decisiu votació popular: un premi dotat amb 150 € a la fotografi a digital o analògica que millor haja captat la sensibilitat de l’instant decisiu.• Mencions: el jurat seleccionarà fi ns a un màxim de 4 fotografi es, les quals rebran una menció especial i s’inclouran en el catàleg.

El premi de votació popular es concedirà de la següent manera:Durant tot el període d’exposició es podrà efectuar una única votació per persona, identifi cant-se amb el document d’identitat corresponent. Una vegada fi nalitzada l’exposició, es farà el recompte dels vots. La resolució de la fotografi a guanyadora es farà pública al setembre per diversos mitjans, entre ells: al web www.mislatajove.org, a la revista “Melic”, a la revista “Ciutat de Mislata”. La fotografi a premiada estarà exposada durant un mínim d’un mes al local de Fotos González a l‘avinguda Gregorio Gea.

L’Ajuntament editarà un catàleg amb les fotografi es premiades en el concurs.

Page 6: Melic 91 -Gener - febrer 2009

Després d’haver realitzat la tercera Trobada de Capoeira Pernada Carioca entre els dies 18, 19 i 20 del passat mes de desembre a Mislata, l’Associació Juvenil Cinzento Capoeira i Aluá Capoeira afi rmen haver complit l’ objectiu amb un resultat prou positiu en el 2008.

La trobada de caràcter internacional va comptar amb la presència d’invitats de Canadà, França, Espanya, Itàlia, Bèlgica i sobretot de Brasil.

Ambdós associacions ja es plantegen repetir el mateix encontre al novembre del 2009.

En defi nitiva, el mestrando Cinzento, igualment que la graduada Refresco, agraïxen a tots els mestres, contramestres, professors, graduats, monitors i alumnes que van fer inoblidable la Pernada Carioca, el nom de la qual té el seu origen en la capoeira practicada antigament a Rio de Janeiro, Brasil.

Agraïx també el suport que li va donar l’Institut Molí del Sol, l’Ajuntament, la Casa de Cultura i els Centre Joves de Mislata, i també als patrocinadors.

Més informació en: www.aluacapoeira.com

Cinzento

+ de cinc milions de km2 de boscos tropicals han sigut talats entre 1960 i 1995.

associacionsassociacions associacionsassociacions06

Tercera TrobadaInternacionalde CapoeiraPernada Carioca

BERIMBALADAS 2009

Tercera temporada

Les berimbaladas es fan sempre en l’últim

diumenge de cada mes a València.

On? En la font del Palau de la Música a

les 12 del migdia.

Quan? 22 de febrer, 29 de març, 26

d’abril, 31 de maig i 28 de juny.

Page 7: Melic 91 -Gener - febrer 2009

Prolonga la vida útil dels productes de fusta.

teatreteatre teatreteatre 07

Test Teatral1 Si hagueres de treballar en una obra de teatre, de què voldries fer?

a) D’apuntador.b) D’arbre.c) De protagonista principal.d) No t’agradaria fer cap obra de teatre.

2 Quan vas a una discoteca:

a) Ets dels que es queden a la barra amb un gin tònic a la mà.b) Abans de llevar-te l’abric ja has fet tres fotografi es.c) Només balles amb els teus amics-es.d) Només mous una mica els peus després d’haver begut una copeta de més.

3 Ahir vas anar a classe de balls de saló. Hui, quan arribes a la feina:

a) Et poses a treballar com cada dia.b) Comentes amb els teus companys-es que ahir vas aprendre a ballar el twist.c) No se t’acudiria mai de la vida anar a aprendre a ballar.d) El primer que fas és ensenyar els passos que vas aprendre ahir cantant a tota veu.

4 A casa, mentre llaves els plats...

a) Estàs més seriós que un coronel el dia de la derrota.b) Cantes una ària de Rigoletto a viva veu. El veïnat ja s’han comprat taps.c) Cantes i mous el cul al ritme d’”Una xica ye-yé”.d) T’imagines que estàs en un restaurant i no has pogut pagar la factura.

5 El teu ídol és:a) Lina Morgan.b) Mendieta.c) Mª Teresa Campos.d) Eduardo Zaplana.

6 A l’armari de ta casa:a) Hi guardes peluques de tots colors per si de cas...b) Només hi tens roba convencional.c) Hi guardes la roba vella per si un dia t’has de disfressar.d) Només hi tens disfresses; la roba nor-mal te la deixa el teu germà.

7 Estàs preparant la festa d’aniversari d’un xiquet de tres anys:a) Fas entrepanets i organitzes jocs.b) Estàs pensant un guió per a fer una ac-tuació de titelles.c) Encarregues una disfressa de pallasso.d) Telefones una empresa especialitzada perquè es faça càrrec de tot.

8 Hui has de planxar...a) Et poses música ska i balles mentre planxes.b) Convides els teus amics per improvisar una actuació. El teu paper és una dona que planxa.c) Senzillament endolles l’aparell i vas fent mentre et queixes de la teua exis-tència penosa.d) Pagues un actor perquè ho faça per tu.

9 Quan el teatre es queda a fosques...a) T’involucres ràpidament en l’obra.b) Et fi xes si tens la bossa ben a prop teu.c) Dorms profundament.d) Aplaudixes, de segur que t’agradarà.

10 Per a tu, actuar és:a) Fer el paperina.b) Una manera divertida de viure.c) Una feina ideal per a esquizofrènics.d) L’infi nitiu d’un verb de la primera conjugació.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

A c b d c a d c b d a

B b c b b b a b a a c

C a d a d d c a d b a

D d a c a c b d c c d

A) Si no eres actor/actriu és que t’has equivocat de carrera. Abandona ara mateix el que estàs fent i vés a la plaça Major per a fer-hi una actuació improvisada. Si no tens èxit, mala sort, però de segur que t’ho passes molt bé i algun dia t’aplaudiran les masses.

B) T’agrada el teatre, però no en faràs mai si no et sents segur amb tu mateix. Està bé començar la teua carrera amb els decorats, però no tingues por de fer un salt. Per ser una estrella s’ha de ser valent.

C) Encara que practiques molt, el teatre ha de portar-se a la sang. A tu t’agraden moltes altres coses: esbrina què t’agrada més i deixa de banda els telons, els llums i els aplaudiments. No són per a tu.

D) Odies tot el que siga fals: tu toques de peus a terra. Fins i tot eres al·lèrgic al vellut dels telons. Relaciones les entrades amb les portes d’accés al Metro, i les taquilles amb el futbol. Fer el test només t’ha servit per al que ja sabies: el teatre i tu sou incompatibles.

RESULTATS

Jana Tries

Page 8: Melic 91 -Gener - febrer 2009

Respectar la biodiversitat és respectar el nostre futur.

espai salutespai salutespai salut

SABIES QUE?En la baixa edat mitjana

apareix la concepció eròtica

del pit, aleshores la dona baixa

l’escot i entalla la cotilla per

realçar-hi el bust. Es preferixen

els pits menuts i molt alts sobre

un ventre generós.

08

ConsultoriLa meua parella m’ha regalat unes boles xineses per a reis, però em fa por utilitzar-les perquè em fa la sensació que no me les podré traure. Com ho puc fer?

Les boles xineses són unes esferes de metall que van unides a un fi l. Les boles s’introduïxen a la vagina i és deixa el fi l per fora. Per retirar-les només has d’estirar del fi l que en sobreïx. Si t’apetix utilitzar-les no tingues por ja que el seu objectiu és ben bé el contrari: proporcionar plaer amb els seus moviments i vibracions cada vegada que la pelvis canvia de posició. Però si ara mateix no t’apetix o t’afronta una mica no tingues pressa; és un regal que pots utilitzar més endavant, quan tu cregues que és el moment.

Mª José de la Cruz · Cèlia PalatsíUPC-AEPA Mislata

CURIOSITATLes festivitats són les dates més propícies per a enganxar-se a les drogues. Recorda, podem divertir-nos igualment sense drogues i gaudir de les vacances

Hores abans d’acabar l’any comencem a fer-nos propòsits, declaracions de bones intencions, promeses,... que sovint no arribem a complir. Dos dels propòsits més típics són deixar de fumar i perdre pes. Ací et donem alguns consells per aconseguir-ho.

Deixar de fumar:Potser eres molt jove i penses que encara tens temps de deixar-ho, que a tu no et passarà res,... però la primera cigarreta ja afecta els teus pulmons, taca les dents, produeix mal alé. Pensa-ho bé i deixa-ho com més prompte millor! Per a començar, pren la decisió ferma de deixar de fumar i marca’t una data per a deixar-ho. Si necessites ajuda passa’t per la UPC del Centre Jove del Mercat.

Perdre pes:L’obsessió pel físic dels últims temps fa que sovint ens plantegem perdre alguns quilets per sentir-nos millor, però has de saber que no totes les dietes són bones. La dieta de la carxofa, de la pinya, de la lluna etc. són restrictives en calories o en energia, en vitamines o minerals, i alteren el metabolisme. Et fan perdre quilos ràpidament, però en acabar-les els recuperes en forma de greix. A més, tenen conseqüències per a la salut, per això et recomanem que faces exercici, begues molta aigua, menges cinc vegades al dia, i si continues pensant en les dietes, consulta el teu metge sobre una dieta adequada i personalitzada per a tu.

I tú què opines sobre les dietes?

• Amb moderació ho veig bé, però de forma constant no és bo.• Estan bé quan ho porta un metge.• Per a la gent que ho necessita estan bé.• Cal cuidar-se.• Són molt sanes per a no engreixar.• Estan bé perquè cal aprimar-se.• Estan bé, però si t’excedixes... malament. • Són una merda, perquè és tot mentida. • Són molt bones per aprimar-se.• El que és bo és menjar, les dietes són una merda.• Amb moderació estan bé, si no, no.• Està bé, cada vegada hi ha més joves grossos.

PROPÒSITS

per al 2009

SMSEMAIL

I recorda tots els dilluns de

17 a 18 hores en el xat de

www.mislatajove.org o

telefonant al 963 990 347

o per correu electrònic a

[email protected], pregunta

per Lourdes o Mª José

resolem tots els teus dubtes.

Page 9: Melic 91 -Gener - febrer 2009

Febr

er-M

arç

NOM: COGNOMS:

ADREÇA: CP:

POBLACIÓ:

DNI/NIE: DATA NAIXEMENT: TELÈFON:

CORREU ELECTRÒNIC: MÒBIL:

melic

FITXA DE SUSCRIPCIÓ Si vols rebre el Melic a ta casa, cal que òmpligues la fi txa de suscripció i que la faces arribar a qualsevol dels centres joves de Mislata

on trobar més informació ?

En poc més d’una hora tractem de descobrir eines molt interessants que, potser, coneixeu però encara no utilitzeu i així aprofi teu més i millor les possibilitats que ens ofereix Internet.

Per a participar en estes sessions formatives els i les joves s’han d’inscriure telefonant al 963 990 340 (Centre Jove del Mercat) o per correu electrònic enviant-nos les seues dades a [email protected]. Les places són gratuïtes, limitades i condicionades al nombre d’ordinadors de l’aula. El termini d’inscripció acaba el dijous anterior a cada sessió.

Dimarts, 24 de febrer, 19h.Buscar feina amb internet. Coneix les webs de treball, com fer el teu currículum vitae...

Dimarts, 3 de març, 19h.Correu electrònic i missatgeria instantània: crea un compte i aprén a comunicar-te

Dimarts, 10 de març, 19h.Buscant informació, imatges... amb Google

Dimarts, 24 de març, 19h.Com posar un vídeo a Internet (Youtube, Metacafe...).

Dimarts, 31 de març, 19h.Els taulers d’anuncis a internet: coneix-los i aprofi ta’ls (eBay, Segundamano, 1000anuncios, mislatajove, Loquo...)

Sessions formatives per a joves

Aprofita Internet

A l’Amazones es talen 2.000 arbres per minut.

activitatscursos cursosinternet 09

STREET DANCE, TALLER DE BALLHorari: els dimecres de 19 a 20.15 h.Data d’inici: 11 de febrer.

CURS DE FOTOGRAFIA DIGITALHorari: els dijous de 18 a 20 h.Data d’inici: 19 de febrer.

TALLER DE CUINA: PREPARA ELS TEUS CREPSHorari: el dimarts 31 de març i el dimecres 1 d’abril de 18 a 20 h.Data d’inici: 31 de març.

CURS BÀSIC D’INFORMÀTICA: WORD I INTERNETHorari: els dilluns i els dimecres de 18 a 21 h.Data d’inici: 23 de febrer.

TALLER DE SUPERVIVÈNCIA DOMÈSTICAHorari: els dimarts de 19 a 21 h.Data d’inici: 3 de març.

TALLER D’INICIACIÓ A LA GUITARRAHorari: els dijous de 18 a 19.30 h.Data d’inici: 12 de febrer.

TALLER DE GUITARRA NIVELL MITJÀHorari: els dijous de 19.30 a 21 h.Data d’inici: 12 de febrer.

CURS MITJÀ DE VALENCIÀ Horari: els dilluns i els dimecres de 18.30 a 21 h.Data d’inici: 16 de febrer.

CURS DE LLENGUA DE SIGNESHorari: els dilluns i els dimecres de 19 a 21 h.Data d’inici: 27 d’abril.

CURS D’INICIACIÓ A L’ÀRABHorari: els dilluns i els dimecres de 18 a 21 h.Data d’inici: 27 d’abril.

COM ESTUDIAR MILLORHorari: els dimecres de 18 a 20 h.Data d’inici: 11 de febrer.

DIBUIXA SENSE LLÀPISHorari: els dilluns i els dimecres de 18 a 20 h.Data d’inici: 2 de març.

TALLER DE VIDEOJOCSMario Kart: el divendres 24 d’abril de 18.30 a 20.30 hGuitar Hero: el divendres 8 de maig de 18.30 a 20.30 h.

COM LLIGAR MÉS I MILLOR.Horari: els divendres de 18.30 a 20.30 h.Data d’inici: 6 de març.

Cursos i tallers gratuïts dirigits per als i les joves entre 12 i 16 anys.

Els tallers més joves

Cursos i Activitats Cursos i Activitats per a jóvensper a jóvens

Page 10: Melic 91 -Gener - febrer 2009

consell joventutconsell joventutconsell joventut

Utilitza el paper per les dues cares.

Han col·laborat en este número:

Agnés Talaya, Ana Campos, Ana Mª Rodríguez, Carlos Catalá, Cèlia Palatsí, Centre Transfusió C.V., Cinzento, Clara del Rincón, Clara Muñoz, Cristina Moreno, Funktastic Force, Jana Tries, Jaume Bronchud, Laura López, Mª Elisa Plano, Mª José de la Cruz, Mariam Cardona, M. Cruz García, Mila Domènech, Pere Peris, Rosa Cuartero, Soraya Sánchez, Ximo Cádiz.

Equip de redacció:Consell de la Joventut de Mislata, Regidoria de Joventut.

Redacció: Centre Jove del MercatC/ Major, 36 - 46920 Mislata Tel. 963 990 340www.mislatajove.org

Edita: AJUNTAMENT

DE MISLATAREGIDORIA

DE JOVENTUTREGIDOR DE JOVENTUT: JAUME LÓPEZ BRONCHUD

Col·labora per correu electrònic:

[email protected]

melic Correcció i traducció: Ofi cina de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Mislata

Impressió / maquetació: DISEÑARTE - Goaprint, S.L Tel. 963 692 811 PATERNA

Tirada: 3.500 exemplars

El passat 10 de desembre el Consell de la Joventut de Mislata va fer entrega d’una bicicleta de muntanya a la guanyadora del “Concurs Tolerància”. Esta iniciativa, que ha viscut la seua primera edició, pretenia que l’alumnat de primer d’educació secundària obligatòria del centre educatiu Santa Creu de Mislata refl ectiren de forma artística què signifi ca per a ells la tolerància.

Des del Consell s’ha pretés col·laborar en la transmissió i en la promoció d’aquells valors que faciliten la convivència entre les persones i que se sustenten en el respecte als drets humans.

Per a esta ocasió tan important es van fusionar dos grans dies; el Dia Internacional de la Tolerància amb el Dia Mundial dels Drets Humans. Es pretenia aprofi tar este dia per a fer refl exionar els jóvens i debatre els problemes d’intolerància. Va ser un gran dia per a realitzar balanç i proposar noves idees dels jóvens que treballen el canvi dels aspectes negatius del nostre món.

El treball de Nicole Rueda representava que la tolerància és un valor que s’ha de crear a nivell mundial, que el món està format per persones i elles mateixes prediquen el valor de la tolerància i dels drets humans.

Des del Consell van voler destacar que el món és tan xicotet que cap en una cartolina i per tant és fàcilment millorable.

Consell de la Joventut de Mislata

Nicole Rueda (Colòmbia)

El Consell de la Joventut de Mislata celebra el Dia Mundial dels Drets Humans

guanyadora del “Concurs Tolerància” del Consell de la Joventut de Mislata

10

Page 11: Melic 91 -Gener - febrer 2009

Salvar els boscos és salvar el clima.

viatgesviatges viatgesviatges

Sempre molt lluminosa i repleta d’oloroses fl ors Múrcia ens invita amablement a passejar per les seues nombroses places i a vagarejar pel seu centre històric d’origen musulmà. Entre els seus edifi cis més destacats es troben: la catedral (segles XIV-XVIII), de fatxada barroca i amb torre renaixentista, va ser construïda sobre el solar de l’antiga Mesquita Major, i el Teatre Romea (segle XIX). Quant als museus, molts són els que

alberga la ciutat, des del d’Arqueologia passant pel de Belles Arts, el de la Ciència i l’Aigua, sense oblidar el Centre Regional per a l’Artesania. Per a anar amerant-se de l’essència de la ciutat és imprescindible visitar certs llocs amb encant com: la Glorieta, la plaça de Belluga, el nucli antic, la plaça de les Flors, el marge del riu, la passarel·la del Dic i els jardins de Floridablanca.

Moltes són les seues delícies gastronò-miques, és el cas de l’arròs amb verdures, l’ensalada murciana o les faves fregides amb pernil. Els dolços típics són els Pajarotes. Les seues festes més sonades són la Set-mana Santa i les festes de primavera amb el conegut enterrament de la sardina.

Text i fotografi es: Ana Mª Rodríguez Edo

MúrciaDades d’interés:Ofi cina de Turisme: Plaça Cardenal Belluga. Tel.: 968 35 87 49.Taxis. Ràdio Taxi: 968 29 77 00/ 968 24 88 00.

Euro Taxi: 968 29 77 00 / 968 90 69 35.RENFE: Tel.: 902 240 202.Estació d’Autobusos: Tel.: 968 29 22 11 / 968 29 22 90.

Allotjaments econòmics:Hotel Casa Emilio **: Alameda de Colón,9. Tel.: 968 22 06 31La Huertanica **: C/ Infantes, 3. Tel.: 968 21 76 68.Legazpi *: Avinguda Miguel de Cervantes,6. Tel.: 968 29 30 81.

Si el que volem és fugir del fred el destí ideal per a viatjar a l’hivern és Múrcia, ciutat situada al sud-est espanyol sobre la fèrtil vall del riu Segura, posseïx un clima sec i temperat en què els hiverns són tebis i els estius bascosos.

11

Aneu a

CAPS DE SETMANA

DISSABTES A VALDELINARES / JAVALAMBRE*RUTA DE SENDERISME OPCIONAL.

Port Ainé i EspotPort Ainé i Espot20, 21, i 22 de Febrer Allotjament: Hotel Comte de Pallars ***. Preu: 129€. Places: 50. Eixida: Mislata: Lloc: c/ Sant Antoni s/n ( al pavelló Poliesportiu “El Quint”) Hora: 15:30h. Quart de Poblet: Lloc: Xiquet de Quart (front Institut Faitanar) Hora: 16:00h.Inclou: Transport, allotjament en règim de mitja pensió, habitacions múltiples, forfet il·limitat per a 2 dies i assegurança per a la pràctica d’esquí. Opcionals: Lloguer material: esquí: 20€ / Snow: 32€. Classes d’esquí 2 dies/ 2hores: 26€.

AstúnAstún27, 28 de Febrer i 1 de MarçAllotjament: Gran Hotel/Oroel***, Jaca. Preu: 159€. Places: 50. Eixida: Torrent: Lloc: c/Azorin núm. 2. Hora: 15:30h. Alaquàs: Lloc: Pl. Del Mercat (front Parc La Sequieta). Hora: 15:45h. Aldaia: Lloc: Pl. Europa. Hora: 16:00 h.Inclou: Transport, allotjament en règim de mitja pensió, habitacions múltiples, forfet il·limitat per a 2 dies i assegurança per a la pràctica d’esquí.Opcionals: Lloguer material: esquí: 24€ / Snow: 34€. Classes d’esquí 2 dies/ 2hores: 26€.

AstúnAstún6, 7, i 8 de MarçAllotjament: Gran Hotel /Oroel***, Jaca. Preu: 159€. Places: 50. Eixida: Mislata: Lloc: c/ Sant Antoni s/n ( al pavelló Poliesportiu “El Quint”). Hora: 15:30h. Inclou: Transport, allotjament en règim de mitja pensió, habitacions múltiples, forfet il·limitat per a 2 dies i assegurança per a la pràctica d’esquí.Opcionals: Lloguer material: esquí: 24€ / Snow: 34€. Classes d’esquí 2 dies/ 2hores: 26€.

21 DE FEBRERPreu: 9,50€Eixida: Xirivella: Lloc: Pl. De la Concòrdia. Hora: 7:00 h. Mislata: Lloc: c/ Sant Antoni s/n ( al pavelló Poliesportiu “El Quint”). Hora: 7:15h.

28 DE FEBRERPreu: 9,50€Eixida: Silla: Lloc: Avinguda Reis Catòlics. Hora: 7:00h. Alfafar: Lloc: Espai Sanchis Guarner (Av. De Torrent, Bari Orba). Hora: 7:15 h. Sedaví: Lloc: Polisportiu (C/ Fdo. Baixauli i Chornet). Hora: 7:30h.*Opcionals: Forfet i assegurança: 29,50€ / **Lloguer material: 11,50€ , Classes d’esquí 2 hores: 14€. ** Sols si el grup és més de 20 persones.

Page 12: Melic 91 -Gener - febrer 2009

musica músicamúsica musicamusica

Contenidor blau: paper i cartó.

12

• Bé, nosaltres ja vos coneixem, però conta-li a la gent, com va començar tot?Tot va començar quan vaig conéixer John l’any 99 que em presentà gent rapera de Mislata i vam començar a gravar amb el típic micro “cutre”, vam anar avançant, vaig crear Z-studios per a gravar a més gent i millor i fi nalment vam crear la Fuk ajuntant diversos grups de Mislata.

• Ja que sabem un poc més de la Fuk, conta’ns, quants sou els components que formeu el grup?Per ser un grup de grups en som molts, nou: Josino, John, Edoine, Paisano, Sopo, Friza, Johnson, Noda i jo.

• Parla’ns dels estils que englobeu.Cada un dels grups es dedica a un estil de rap, en general americà, underground, club, del carrer...

• Sent tants, a l’hora de quedar per assajar i concerts, com vos apanyeu?Ja, ja, ja, no ens apanyem. Amb les noves tecnologies és molt més fàcil, però sempre falla algú.

• Què penses que fa falta a Mislata per a espentar els músics del poble?Falta interés per part de l’Ajuntament per a invertir en este tipus d’esdeveniments.

• On aspireu arribar amb el vostre projecte musical?Ens agradaria arribar als carrers.

• Què és el que vos espenta a eixir endavant?Que ens agrada el que fem. Emprar el nostre temps lliure en la música.

• Ja que som veïns i rapers, coneixes Funktastik? Quins grups més coneixeu de Mislata?Homeeeeeee... hem col·laborat en nombrosos concerts. La NSS, Heràldica, altres crews d’amics...som una gran família.

• Teniu preparat alguna cosa per als pròxims mesos?Sí, abans de falles traurà John una maqueta, “Cuando el asfalto quema”, estarà tota gravada i masteritzada a Z-studios.

• Què diries a la gent perquè escoltara la vostra música?Que és un estil poc conegut i en certa manera nou i ha de desenvolupar-se. Este estil promet.

Funktastic Force

entrevistesentrevistesENCADENADESENCADENADES

Som Lluna, Sake i Òscar, tres dels cinc components de Funktastik Force 4.1 i entrevistarem a Zapi, dj i productor de la Fuk.

Page 13: Melic 91 -Gener - febrer 2009

Hi ha mil i una formes de reciclar, una ben bona és crear música amb el reciclatge. El grup de percussió alternativa Toom Pak fa això.

Toom Pak són una formació de músics fascinats per la percussió que donen a cada objecte una nova identitat. Està orientat al món de l’espectacle i de la música.

Es caracteritza per un rigo-rós i divertit directe en què el seu talent aconseguix contagiar el públic. Els seus temes són peces repro-duïdes sense instruments, simplement amb objectes reciclables: bidons, botelles, bosses de paper, balons, llantes de cotxe... I és que tots els objectes mereixen una segona oportunitat.

Regla de las sis erres: repensar, reestructurar, redistribuir, reduir, reutilitzar i reciclar.

Toom Pak

músicadiscos música discosdiscos

Pere Peris

Laura López

El so del reciclatge

Nacho Vegas reprén la seua discografi a en solitari amb la publicació d’El manifi esto desastre, després de tres anys dedicat a projectes de col·laboració juntament amb Enrique Bunbury (El tiempo de las cerezas), Christina Rosenvinge (Verano Fatal) i amb Xel Pereda (Lucas 15). I el resultat d’este quart llarga durada està molt lluny ser desastrós. Nacho Vegas es trau de la mànega un grapat de noves històries, algunes amb referències autobiogràfi ques i altres no, on combina la seua vessant més crua (“Morir o matar”, “El tercer dia”) amb temes més irònics i respirables (“Dry Martini S.A”, “Crujidos”). Sense dubte, qui busque cançons amb tormades enganxoses i lletres superfi cials s’equivoca de disc. Vegas és confi rma com el gran autor del indie estatal.

www.limbostarr.com/nachovegas.html

El manifi esto desastreLimbo Starr, 2008

Nacho Vegas

Sr. ChinarroRonroneando

Mushroom pillow, 2008

Sr. Chinarro torna a mostrar el seu moment fresc,

pel que fa a la composició, amb la publicació de

Ronroneando, el segon treball del sevillà amb la

discogràfi ca independent Mushroom Pillow. En la línia

del treball anterior, El mundo según... (Mushroom

Pillow, 2006), Antonio Luque realitza un disc de pop

brillant amb lletres intel·ligents carregades d’ironia.

Una cuidada producció i una cada vegada més redona

musicalitat i entonació situen el treball de Sr Chinarro

al capdavant de les propostes alternatives més

reconegudes per la crítica i pel públic. La combinació

entre la seua dilatada experiència (al voltant de

dihuit anys de carrera) i un moment dolç d’inspiració

ens permeten gaudir del millor Sr. Chinarro. Bona

mostra d’este excel·lent moment creatiu són temes

com “Tímidos”, “Los Ángeles” o “Anacronismo”,

autèntiques joies pop.

www.srchinarro.com

www.mushroompillow.com

13

FITXA DEL GRUP

Es va fundar a Alcalá de Henares (Madrid) al 2003.MEMBRES DEL GRUPRares, Gorka, Isra, Manu, Felipe, Chacho, Manuel.WEBwww.toom-pak.com www.myspace.com/toompak

Page 14: Melic 91 -Gener - febrer 2009

T’agrada dibuixar i dissenyar?

Doncs presenta’t al concurs de cartell

de la VI Trobada de Joves de la Safor

a Potries. Pots presentar fi ns a dos

cartells, i el termini de presentació

acaba el 28 de febrer de 2009. Tens les

bases als Centres Joves de Mislata i a

l’Ajuntament de Potries.

Un altre concurs, en este cas de

narrativa per a dones.

Està organitzat per la Conselleria de

Benestar Social. També pots presentar

fi ns a dos obres, dotat amb un premi

de 2.350 euros i 2 accèssits de 600. El

termini acaba el 27 de febrer de 2009.

Les bases i tota la info als Centres

Joves de Mislata.

ConcursosConcursos

Resol el Sudoku, quan el tingues:Retalla’l, ompli les teues dades i passa pel Centre Jove del Mercat a entregar-lo.

SUDOKU

1 8 3 4

1 3 9 2

4 7 9 8

4 7 6 9

8 1

9 6 2 4 3 8

9 8 1 2 4

2 3 6

6 1 7 5

sudokuquè ferquè ferquè fersudoku què fer

Adquirix mobles de segona mà, reutilitza.

14

amb

PREMI

ConvocatòriesConvocatòries

Ah! El premi és de

300 euros.

Gener-febrer 2009

Mostra de curtmetratges

d’”En Construcció”. Llig

les bases i participa. Si tens

un curt, o estàs prepa-

rant-lo i vols donar-te a

conéixer, et proporcionem

una fi nestra més.

I tu, com creus que som el

jóvens? Et sents representat

pel que ix a la tele? NO?

Aleshores grava’t en vídeo

i envia-nos-el a TVE a què

esperes? És la teua oportunitat

per a dir què t’agrada, què

t’avorrix i què vols.

T’agrada la publicitat que

veus a la tele? Creus que

tu pots tindre idees millors?

Participa en la nostra

primera mostra/certamen

d’espots.

Mostra de videoclips

musicals. Si tens un grup

de música i vols donar-te

a conéixer, participa en

la nostra mostra per a

músics novells. Tota una

oportunitat si t’agrada tocar

i estàs disposat a gravar-te i

enviar-nos el teu vídeo.

Tens un videoblog? Vols

donar-te a conéixer? Vols

eixir a la tele? Esta és la

teua oportunitat!

Estàs cansat dels

programes que fan

a la tele? Vols dir què

t’agradaria vore a la 2 de

TVE? Grava’t en vídeo i

deixa els teus suggeriments.

Eixiràs a la tele!

Més informació: www.enconstruccion.tv

Nom complet:

Data de naixement:

Telèfon mòbil:

El Melic sorteja un mp3

Creative Muvo V200 de 512 MB.

Page 15: Melic 91 -Gener - febrer 2009

Quina disfressa et posaràs a carnestoltes?Quina disfressa et posaràs a carnestoltes?

Què t’has comprat/compraries a les rebaixes?Què t’has comprat/compraries a les rebaixes?

expressa’ti tu?expressa’t I tu?i tu?

SMSEMAILDe segur que ets un poc artis-ta. Si és així, este és el teu es-pai. Fes una foto a la teua obra (dibuix, poesia, grafi t, fotogra-fi a, escultura...) i envia’ns-la a [email protected] indicant “expressa’t”. Pots aparéixer a tot color al Melic.

A la Comunitat Valenciana hi ha 9 arbres declarats “monumentals”. Saps on són?

Abdellah: Em disfressaria de vampir.

Adil: Em compraria molts llibres d’aventures i una Play.

Gaspar i Iván: Un joc per a la WII i roba.

Karim i Wala: Em disfressaria de raper i de tectònic.

Sara:Dos samarretes d’«El Niño»..

DibuixSoraya Sánchez (IES Molí del Sol).

15

FE D’ERRADES:FE D’ERRADES:

A l’anterior número vam posar malament dos noms: Anatorii és Anatoli i Gevorg és Hrach.

Page 16: Melic 91 -Gener - febrer 2009

REMET:Regidoria de JoventutAjuntament de MislataC/ Túria, 1346920 MISLATA

Ajuntament de MislataRegidoria de Juventut

Llig-lo i abans de reciclar-lo passa’l!!!

Publicació subvencionada per:

ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA

KSLKSLde Clara Muñoz

“KSL és un projecte de paisatges industrials. Narra els meus llargs recorreguts cap a les fàbriques per les vies i camins solitaris que em duen fi ns a elles. En KSL mostre la meua visió d’una ciutat industrial”.

Del 14 de gener fi ns al 6 de febrer 2009.

Centre Jove del MercatC/ Major, 36 Mislata