Memòria Casal dels Infants 2013

48
2013 Memòria

description

Us presentem el resum de les activitats del Casal durant aquest any.

Transcript of Memòria Casal dels Infants 2013

Page 1: Memòria Casal dels Infants 2013

2013Memòria

Page 2: Memòria Casal dels Infants 2013

22

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Page 3: Memòria Casal dels Infants 2013

2

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2

Índex

Presentació

Celebrem 30 anys al costat dels infants i les famílies

Més oportunitats als barris

Acció Social

Els infants i joves incideixen en el seu entorn

Incidim per la igualtat d’oportunitats i la justícia social

La prioritat: infància i família

Suport als més petits, des del principi

Recuperem els berenars als projectes infantils

Més suport per adolescents i joves, més educació

Al costat dels joves sense llar

Dupliquem la cobertura a l’estiu a tots els barris

Intensifiquem les accions de formació i recerca de feina per a joves que necessiten treballar

Treballem conjuntament amb tots els agents implicats a cada barri

Més complicitats, més suport de persones i empreses

Persones per Persones

Cooperació al Marroc

Moments especials del 2013

Els comptes clars

Índex

4

6

10

14

16

20

23

24

25

26

27

28

30

33

34

38

41

42

45

Page 4: Memòria Casal dels Infants 2013

44

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

La Roser, la Mònica i el Lluís (membres de la junta directiva) amb la Rosa (directora general).

La Junta Directiva del Casal, que té el compromís de dirigir l’entitat en períodes de 2 anys, està formada per: Roser Rosell, Presidenta (Llicenciada en Història de l’Art. Professora de secundària), Dani Jorquera, Vicepresident (gerent) Lluís Prats, Vicepresident i Vocal (director comercial); Mònica Torre, Secretària (Assistant de direcció) i Joan Marc Vidal, Tresorer (empresari).

Page 5: Memòria Casal dels Infants 2013

4 54 5

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

Fent memòria, no recordem cap any que no hagi estat ple d’activitats i reptes . Ara bé, tenim la sensació que aquest ha estat el més intens de tots. Això és pels problemes que socialment afrontem i pel paper que, com a organització ciutadana, tenim en aquest país. Som responsables d’acompanyar els infants i les famílies, que viuen situacions molt dures. Hem fet mans i mànigues per actuar als barris cada dia amb propostes reals i pràctiques, que garanteixen el seu benestar i el seu futur. El futur de tots.

El 1983 un grup de persones va fer néixer el Casal dels Infants del Raval. Han passat 30 anys. Actu-alment al Casal som més gent, però mantenim viva la idea que va moure els primers: acompanyar infants, joves i famílies d’un barri, d’una comunitat, perquè tinguin el màxim d’oportunitats.

El compromís del Casal en favor de les oportunitats de tots els infants respon a la responsabilitat col·lectiva per transformar el present i el futur dels nens i joves que ho tenen més difícil. Fa 30 anys però sembla que fos ahir. Veiem amenaçats espais, serveis, garanties i recursos guanyats du-rant aquest temps però no defallim en la lluita per defensar els seus drets i les seves oportunitats.

La nostra eina clau per a la transformació de les seves vides és l’educació. Però amb una mirada diferent i que va molt més enllà de l’àmbit estrictament escolar, transcendint-lo. Arreu, però sobretot en entorns on es concentren situacions de fragilitat, pobresa i exclusió, defensem una educació comunitària per als infants. Una educació amb la participació dels propis nens i nenes, de la família, de l’escola, dels veïns i veïnes, del barri... totes i tots veritables agents actius, responsables i compromesos amb els infants del seu entorn.

Estem convençuts que la societat on volem viure ens correspon a totes i tots decidir-la. Som moltes persones que ens creiem i ens impliquem en aquest repte. Cadascun de nosaltres té una història amb el Casal. La suma d’aquestes històries personals és, en gran part, la força d’aquest projecte.

I aquesta força, enguany, ens ha permès assolir reptes importants als barris on actuem: engegar noves actuacions dirigides a la infància i les famílies (Casals Oberts, Casals Familiars, Vincles-ma-ternoinfantils, Minúscula....); consolidar i incrementar les accions de reforç escolar arreu; un nou espai per a les activitats del Casal de Santa Coloma; un estiu per a més infants, amb l’ampliació de la cobertura i l’atenció intensiva a tots els barris, durant el juliol i agost (1.195 places); superar el miler de persones voluntàries al Casal, més implicació dels joves en la millora del seu entorn (Casals Joves, accions d’aprenentatge i servei, voluntariat...), i enfortir el vincle amb les empreses per sumar més col·laboracions i lluitar contra l’atur juvenil.

Amb la responsabilitat que com a organització social i ciutadana volem assumir, l’Associació ha treballat enguany en la reflexió i l’estratègia de futur. Els reptes dels propers anys es concreten en:

1. Millorar la incidència i sensibilització social per incentivar la mobilització, explicant les causes estructurals de les desigualtats socials

2. Acompanyar integralment la infància, els joves, les famílies i les comunitats per donar resposta a les seves necessitats en el context actual.

3. Potenciar el voluntariat i tot l’equip del Casal com a agent de transformació social.4. Apoderar les persones educant per generar canvis en la seva realitat i entorn.5. Afavorir sinergies i aliances amb el teixit social, compartint responsabilitats, sumant

sabers i accions.

Necessitarem, com sempre, aglutinar compromisos, esforços i voluntats per arribar allà on calgui i garantir una infància i un futur amb oportunitats per a tots els nens i nenes. Comptem amb tu

Presentació

Roser Rosell, presidenta iRosa Balaguer, directora general

Page 6: Memòria Casal dels Infants 2013

66

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Infants i joves alcen la veu

Page 7: Memòria Casal dels Infants 2013

6 76 7

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

Celebrem 30 anys al costat dels infants,

joves i famílies

30 anysL’any 1983, un grup de veïns i persones vinculades al Raval decidia organitzar-se per acompanyar els infants més desprotegits del barri. Naixia el Casal dels Infants del Raval. Encarat els primers anys a una tasca fonamentalment assistencial, procurant cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació, higiene, salut i lleure dels nens. L’activitat del Casal es fonamentava en la col·laboració d’un nombrós col·lectiu de voluntaris/es que es responsabilitza de les activitats.

El voluntariat, la seva experiència, el seu punt de vista crític, la seva empenta i la seva motivació pel canvi són, des de llavors, l’essència de l’organització. I, fent pinya amb l’equip profes-sional, el motor del Casal. La il·lusió i la implicació d’aquests equips és la clau per dur a terme un treball cada cop més exigent, en un dia a dia realment dur, que demana una lluita més activa contra les desigualtats.

El Casal ha treballat diàriament durant 30 anys amb i per a més de 20.000 infants i joves en risc d’exclusió i les seves famílies. Educant per a generar oportunitats de futur, no només al Raval sinó amb el repte, els darrers anys, de portar el Casal dels Infants a altres barris.

En aquests anys, el Casal ha generat una proposta de model d’intervenció i col·la-boració de la societat amb les famílies, les escoles i el barri, basat en serveis d’acompanya-ment educatius i promocionadors, que actuen sobre els factors i els efectes de l’exclusió.

Un model basat en:

• El Voluntariat: aglutinar persones que vulguin implicar-se en la comunitat com agents actius de transformació

• L’arrelament als barris: formar part de la xarxa garant d’oportunitats; ser referents per als infants, joves i famílies; treballar conjuntament amb tots els agents implicats

• L’educació com a motor de canvi social• La responsabilitat col·lectiva pel bé comú.

La suma d’esforços i compromisos

1

Manifest Festa 30è

Donar la paraula als nens i joves facilita la seva presa de

consciència, sobre ells, l’entorn, el compromís, la respon-

sabilitat... És el sentit del Manifest de Cloenda de la Festa

dels 30 anys del Casal. En síntesi, els nens deien que vo-

len viure en un món color verd, de natura i esperança per

arribar als somnis, als propòsits, a una vida digna. Un món

sense corones ni medalles, sense premis però ple d’opor-

tunitats perquè la justícia no té preu ni classes socials.

Un món en pau, que no genera diferències, construïda a

partir dels valors que s’aprenen en una escola que és per

a tothom. Un món obert sense banderes que aïllen, amb

la llibertat d’escollir on i com es vol viure, on la identitat

és acceptada. Un món lliure, de totes i tots, sense por, un

món bonic...si us plau, un món més fàcil!!

El Casal, any 1984

Page 8: Memòria Casal dels Infants 2013

8

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Una festa amb els veritables protagonistesLa lluita per les oportunitats del tots els nens i nenes i per la cohesió i la justícia social van ser el crit unà-nime de la Festa dels 30 anys. Un matí ple d’activitats protagonitzades pels infants i joves, amb la força del voluntariat, i encomanant la ciutadania per la transformació social. Un moment per alçar la veu i mobilitzar-nos per sumar complicitats d’arreu. Gràcies a Pallassos Sense Fronteres i al Tortell Poltrona per regalar-nos un final de festa tan especial.

Ciutadans voluntaris fan néixer el Casal dels Infants del Raval acompanyament escolar contra l’absentisme, menjador i activi-tats de lleure cada tarda per a nens i nenes de 6 a 12 anys.

Iniciem reforç escolar diari.

Al Casal des dels 3 anys. Respostes als més petits.

Reenganxem adolescents en risc a la formació. l’Aula

Taller.

Al Casal fins als 16 anys.

Formació prelaboral per a joves.

Treball conjunt amb els instituts.

Joves fins als 21 anys.

Amb el joves més vulnerables. Menors immigrats sense sostre a Barcelona.

Suport als nens i joves del barri en l’ús de les noves tecnologies.

Connectem amb la societat, iniciem recerca suport ciutadà i empresarial. Suma d’esforços i

complicitats.

Acompanyem també les famílies. Treball en xarxa al barri. Més promoció social i educativa.Incorporem contractats a l’equip.

1983 1985 1987 1989 1992 1993 1995 1997 1998 19991991

V Premi SolidaritatInstitut dels Drets Humans

Suport i acompanyament80 nens i nenes

Page 9: Memòria Casal dels Infants 2013

8 9

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

30 anys al costat

Espai de reflexió sobre els 30 anys a l’AteneuL’Ateneu Barcelonès va acollir un espai de trobada i reflexió sobre el Casal dels Infants i la proposta d’entitat ciutadana per a la trans-formació social, que defensem des de fa 30 anys. Ens van acompanyar amigues i amics que, des de diferents àmbits i en diferents moments, han sumat el seu esforç al del Casal. La periodista Mònica Terribas, el catedràtic de Ciència Política Joan Subirats i una taula rodona compartida per Ma del Mar Bonet, Toni Soler, Antoni Vives, Esther Capella, Toni Casellas i Antoni Bassas, totes i tots amb una experiència personal amb l’entitat.

EL CASAL A TÀNGER. Alternatives locals per als infants i joves al Marroc.

EL CASAL AL BESÒS. Col·laborem als instituts del Besòs. Mòduls d’Adaptació Formativa.Liderem una xarxa d’ajudes a famílies del programa ProInfància.

1r Pla Estratègic del Casal. Més Casals per als infants, joves i famílies als barris que els necessitin.

Neix el projecte Víncles, suport a dones amb infants de 0-3 anys.Ampliem respostes als barris perifèrics de Tanger. Mirall- Mraya.EL CASAL A BADALONA. Des dels Instituts, lluitem contra el fracàs escolar als barris de Sant Roc i Llefià.

Creu de Sant JordiGeneralitat de Catalunya

Premi Catalunya Infància FEDAIA i ACIM

33è Premi per la PauAssociació per a les Nacions Unides (ANUE), amb el

suport de la Diputació de Barcelona

Premi Nacional de VoluntariatDepartament de Benestar Social i Família, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i la Federació

Catalana de Voluntariat Social

Millorem la con-vivència al Raval. Barri Educador.EL CASAL A

LA MINA de Sant Adrià de Besòs. Activació

per a joves.

L’Aula d’Hostaleria per a joves. Treballem cada tarda a les escoles. Entorn Escolar.

Respostes específiques per a les noies. Entra

en Xarxa.Oportunitats educatives per a joves amb mesura judicial. Centre de Dia

de Justícia Juvenil.

En xarxa amb les empreses, formem joves en sectors empresarials específics. Captació i motivació cap a la formació de joves en risc.

Més projectes oberts a la comunitat, al barri. Casal Familiar: servei comunitari de famílies

i Servei Sociojurídic Comunitari.Més projectes per a noies a La Mina de Sant

Adrià del Besòs. dDones.Respostes per nous col·lectiu en risc d’exclusió.

Centre de Dia d’atenció a famílies gitano romaneses.

Ja som per a l’acció social als barris.Formació i Inserció per a joves a la Mina i al Marroc.

EL CASAL A SANTA COLOMA. Suport escolar.Amb i des dels barris. Projecte Comunitari a Badalona Sud.

Amb els joves més vulnerables. Obrim el Centre Obert per a Joves sense Llar.

EL CASAL A SALT. Projecte comunitari.

Resposta a la crisi: Cercles, suport a famílies del Raval i Sant Roc.Des de la petita infància també a Santa Coloma.

Reforcem els espais per a l’estudi. l’Aula Oberta de la Mina.

Més suport escolar a la Mina - Besòs, i a Sant Roc i Llefià a Badalona.

Més suport a infants de Salt i Badalona: Vincles i Casal Obert.

Un estiu per a més infants i joves a tots els barris.

Més atenció 0-2: Minúscula al Raval.Per a una ciutadania compromesa: Punt de Voluntariat a Salt.

2000 2002 2003 2004 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 20132001

Medalla d’honor de BarcelonaAjuntament de Barcelona

IX Premi VoluntariatGeneralitat de Catalunya, Departament de Benestar Social

Suport i acompanyament per a 6.300 infants, joves i famílies

Page 10: Memòria Casal dels Infants 2013

1010

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Page 11: Memòria Casal dels Infants 2013

10 1110 11

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

Més oportunitats

als barris

Tenim el cap on tenim els peus, arrelemLa tasca del Casal als barris comença a donar fruits que ens esperonen amb més confiança en la defensa del model d’entitat. Un model d’entitat social arrelada al país i al territori amb un compromís amb els drets i les oportunitats, amb capacitat d’involucrar la ciuta-dania i les institucions en aquests objectius i de generar respostes educatives i socials de proximitat, als barris.

Defensem una determinada manera de treballar contra l’exclusió social. Des dels barris. Un barri és l’entorn on creixen els nens i nenes a les ciutats. Un barri són carrers, places, cases... però sobretot són xarxes de persones, famílies, serveis, escoles, espais i equipaments i organitzacions que actuen des de diferents àmbits per poder garantir el benestar i la qualitat de vida de tots els infants i joves que hi viuen. En funció del barri es poden gua-nyar o perdre oportunitats.

Quan ens apropem a un barri ho fem o per sumar al motor de canvi. Per enxarxar-nos, involucrar-nos, aliar-nos, generar o moure estructures i relacions Aportant recursos, coneixement, implicant persones, voluntariat de proximitat... Generant serveis que atenguin infants i joves, tenint en compte el que ja hi ha

2

Page 12: Memòria Casal dels Infants 2013

121212

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Consolidem la tasca i generem no-ves respostes per acompanyar més

infants i joves

La suma de compromisos ens ha permès consolidar actuacions i serveis, en un any de lluita continuada per mantenir i augmentar l’atenció i l’acompanyament diari.

Hem comptat amb nous suports que garanteixen actuacions que perillaven i enfortei-xen l’acompanyament a tots els barris.

Projectes que consolidem: Minúscula i Pqpi al Raval; Casal Obert de Llefià-Badalona; Vincles i Casal Obert de Salt

Projectes que engeguem: Centre Obert Adolescents al Besòs; Casal Familiar a Santa Coloma

En aquest esforç per mantenir tota l’activitat i ampliar-la allà on ha estat més necessari hem comptat amb complicitats i col·laboracions clau: la Fundació Probitas que s’implica en l’acció social a Badalona i Salt a partir de l’estiu, la Fundación Philideas vinculada a la Petita Infància del Raval i el suport impres-cindible del Programa Caixa Proinfància que ens permet arribar a més infants i famílies cada any a tots els barris.

Nou espai a Santa ColomaLa tasca del Casal a la ciutat de Santa Coloma de Gramenet va començar l’any 2009. Enguany, hem inaugurat el nou espai per a les oportunitats de molts infants, adolescents i famílies dels barris de Fondo i Raval-Santa Rosa.

Situat al c. Pirineus núm. 32, l’espai funciona a ple rendiment cada dia, des del matí fins al vespre, amb activitats i serveis per a infants des dels 0 als 18 anys i les seves famílies.

Comptar amb un local al barri implica un espai de referència per la comunitat, per l’equip i pels infants i joves; més arrelament i més vida social com a agents actius al barri.

Page 13: Memòria Casal dels Infants 2013

12 13

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

1212

Més espais al 2014A Badalona: reobrirem la Betsaisda. Aquesta antiga escola representa una referència pels barris de Sant Adrià del Besòs i de Badalona. Una escola familiar, propera i estimada, que defensava valors com l’edu-cació activa, la proximitat i la participació ciutadana, que tant compartim.

El Casal dels Infants actua des del 2008 en els barris de Sant Roc i Llefià de Badalona. Durant tot aquest temps, hem treballat colze a colze amb el teixit d’entitats, escoles, serveis i veïns/es per formar part de la suma d’esforços per generar més i millors oportunitats. El nou espai, permetrà aglutinar i reforçar la nostra acció social que arriba a 400 infants, joves i famílies.

A Salt: comptar amb un espai per atenció a infància i joves a Salt és un altre repte que lluitarem el proper any. Creixem en atenció a infants, joves i família en aquest municipi on aglutinem un equip de persones compromès i implicat que ho fa possible. En el darrer any hem doblat aquest equip i els serveis diaris d’acompanyament a infants i famílies.

Page 14: Memòria Casal dels Infants 2013

141414

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Acció Social

3

Fondo, Santa Rosa i RavalSanta Coloma de Gramenet (259 infants i joves)

Anem i Tornem (3-12) 196

Vincles 118

Casal Obert Adolescents 61

RavalBarcelona (1.847 infants i joves - 572 famílies - 1227 veïns i entitats)

Vincles 159

Minúscula 52

Aula del Raval 319

Casal Familiar 494

Casal Jove Atlas 119

Casal Obert Adolescents 118

Casal Obert Petita Infància 212

Casal Obert Infantil 223

Un Barri Educador 262

Espai Tecnològic Comunitari 868

Unitat d’Escolarització Compartida 18

Entorn Escolar 111

Adaptació Formativa Raval 51

Entra en Xarxa 54

Capacitació Laboral Cambrers 62

Formació Instal·ladors (PQPI) 22

Formació Electrotècnia (PQPI) 22

Xarxa Accés al Treball 80 Projectes Transversals

Servei Transició Autonomia per a Joves Sense Llar 82

Serviei Sociojurídic 890

Caixa Proinfància 127

Incorpora 315

Page 15: Memòria Casal dels Infants 2013

14 15

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

1414

Badalona (419 infants i joves - 29 famílies - 150 veïns i entitats)

Dinamització Comunitària 59

Xarxa Ajudes i Serveis per Famílies 135

Carrilet / Vincles 61

Casal Obert Infantil 53

Casal Jove 84

Entorn Escolar 236

Salt (153 infants i joves - 56 famílies - 155 veïns i entitats)

Intervenció Comunitària Intercultural 155

Vincles 30

Casal Obert Infantil 45

Mòduls d’hostaleria 42

Marroc (35 infants i joves - 35 veïns i entitats)

Mirall 10

Incorpora 12

Xic-Focus 3

Impuls-Òptic Jove 7

Casal de Barri 3

La Mina i BesòsBarcelona (298 infants i joves)

dDones 72

Xarxa Accés al Treball 98

Aula Oberta 75

Entorn Escolar 82

6.328

infants i joves,famílies, veïns

i entitats

Xifres totals

Page 16: Memòria Casal dels Infants 2013

1616

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Page 17: Memòria Casal dels Infants 2013

16 1716 17

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

Els infants i joves incideixen

en el seu entorn

Alçant la veu per demanar canvis

Joves del Casal recullen el Premi per la Pau al Saló de Cent

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona va acollir l’acte de lliurament del Premi per la Pau, que l’Associació per a les Nacions Unides (ANUE), amb el suport de la Diputació de Barcelona, va concedir al Casal dels Infants. ‘Tolerància, respecte, igualtat d’oportunitats, dret a l’educació, a l’habitatge, a la salut, justícia, convivència, diàleg’... Els nois i noies del Casal varen alçar la veu per la pau social, per la justícia i per un futur amb oportunitats en el moment de recollir el Premi per la Pau en nom de l’entitat, on cada dia s’esforcen per tirar endavant.

“President, el meu pare fa molt temps que busca però no tro-ba feina, com ho ha de fer?”

De vegades les preguntes més innocents són les més punyents. El President i la seva dona van passar una tarda amb els veritables protagonistes del Casal dels Infants de La Mina i de Santa Coloma. Amb els infants i els joves van compartir preocupacions, il·lusions i els van escoltar parlant de la seva realitat i la de les seves famílies.

4

Page 18: Memòria Casal dels Infants 2013

181818

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Sensibilitzant a les escoles

Joves del Casal dels Infants participen en xerrades amb escoles, per sensibilitzar sobre les realitats que també formen la nostra societat, la de les persones que són més invisibles

El treball amb les escoles és clau perquè des de ben joves, els alumnes siguin conscients de la diversitat de realitats de la nostra societat. El passat mes de gener, l’Alejandro, exalumne del programa inicial per a instal·ladors, va participar en una xerrada a l’escola CIC de Barcelona, en què va explicar la seva situ-ació personal i la seva experiència amb el Casal, en la cerca de noves oportunitats per a la construcció d’un futur digne. La timidesa inicial es va traduir després en reconeixement per part dels assistents per la valentia d‘exposar la seva història al voltant del fracàs escolar de forma pública; la història d’un jove que lluita per trobar una feina i s’esforça formant-se per aconseguir-ho.

En Mohammed, per la seva banda, participa el dia 1 de febrer en la xerrada organitzada amb 90 alum-nes de 9 a 11 anys de l’Escola Infant Jesús de Barcelona. En Mohammed està vinculat al Casal a través del projecte Servei de Transició a l’Autonomia per a Joves Sense Llar. Ell, juntament amb en Kamal i l’Omar, són protagonistes d’un petit documental que relata la seva experiència de lluita per encarar una vida adulta.

Les seves són dures vivències de joves que van emprendre un viatge de supervivència i van veure truncades les seves il·lusions en topar amb una realitat molt diferent de la que s’havien imaginat. ‘No vull perdre la meva confiança’, diuen els joves. El seu dia a dia és una lluita constant, una cursa de fons per sortir endavant en moments francament difícils, en un context molt dur per a les persones que parteixen de situacions de clar desavantatge.

26 escoles han participat del pro-

grama de sensibilització “l’escola suma esforços”

Page 19: Memòria Casal dels Infants 2013

18 19

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

1818

Vinculant-se a la comunitat

Joves i grans comparteixen experiències i visites culturals

Nois i noies del Casal i els avis del centre de dia El Mil·lenari han compartit sortides culturals un diven-dres al mes. Els joves i veterans amics han compartit sortides que els han portat a conèixer el Museu Picasso, la Sagrada Família, el Museu Marítim i el Maremagnu, entre d’altres. Una de les més interes-sants ha estat el recorregut històric pel barri del Raval, conduïda per Enric Canet, director de Relacions Ciutadanes del Casal, gran coneixedor de la història del barri. Joves i grans s’han beneficiat d’una relació enriquidora, en què ambdues parts es convertien en beneficiaris i protagonistes de les activitats, a la vegada que treballen els valors de la solidaritat, la convivència, i el fet de compartir.

Aquestes accions s’emmarcaven en els programes ‘Envelliment saludable, actiu, relacional i de lleure’ del centre de dia i de les activitats d’informació i cultura del Casal Jove del Raval.

Camp de treball al Parc Nacional de l’Alt Pirineu

20 nois i noies de 16 a 18 anys han participat en un camp de treball organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Lladorre. El grup, allotjat al campament de Bordes de Grau, va participar en tasques de neteja de sota bosc i d’obertura de camins al Parc Nacional de l’Alt Pirineu. Aquest treball de servei a la comunitat s’emmarca en la línia del treball educatiu i social que el Casal desenvolupa amb joves en situació de risc, a partir d’activitats que promouen la participació en l’entorn, la convivència, el respecte, l’esforç, la superació i la solidaritat.

El grup del Casal els formava joven de fins a 11 nacionalitats diferents. Els acompanyava un equip d’educadors, que orientava els nois i noies en la seva pròpia gestió i organització de la vida al campa-ment. Així, mentre el grup treballarà al Parc Natural de l’Alt Pirineu (5 hores diàries), hi havia també un torn de tasques de manteniment del campament (cuina i altres serveis per a la resta dels participants).

Les tasques que han realitzat durant aquests dies es concreten en la neteja dels voltants del poble d’herbes en els antics camps de cultiu, per tal de reduïr el risc d’incendi a Lleret; la neteja de camins al Parc Natural de l’Alt Pirineu i la neteja de pedres al voltant del Castell a Tavascan.

Durant aquests dies s’ha potenciat l’educació mediambiental, a la vegada que s’han treballat amb els joves els sentiments de pertinença a la societat, a partir d’experiències cooperatives i solidàries en un entorn natural.

Page 20: Memòria Casal dels Infants 2013

2020

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Page 21: Memòria Casal dels Infants 2013

20 2120 21

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

Incidim per la igualtat d’oportunitats

i la justícia social

Reivindiquem el canvi socialLa democràcia implica, sobretot, l’exigència ciutadana d’una responsabilitat amb els altres. Tenim propostes per fer front al canvi social. Col·lectivament. Hem defensat una resposta d’intervenció i col·laboració de la societat amb les famílies, les escoles i el barri per la igualtat d’oportunitats socials

des de la ciutadania, concentrant esforços als barris amb més dificultats treballant amb i des de la comunitat, educant, compensant, acompanyant...

Construïm sobre la idea dels barris educadors, de la comunitat, de la suma d’agents socials responsables del benestar dels seus infants i joves.

No defallim. Continuem al costat dels infants i joves que ho necessiten, fent-nos sentir, atents a la realitat i els efectes de les polítiques, amb la il·lusió i l’energia d’aquest projecte col·lectiu, que encomana tantes persones.

• Opinem, participem i ens consulten. Individualment o en col·laboracions i xarxes. El nostre posicionament com a referents d’infància en risc i polítiques socials s’enforteix, a través de processos polítics, en els mitjans de comunicació...

5

Page 22: Memòria Casal dels Infants 2013

2222

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

• Aprofitem totes les oportunitats mediàtiques sobre pobresa per a difondre el nostre missatge “L’Educació també és una necessitat bàsica” (en articles d’opinió i aparicions diverses).

• Col·laborem amb el Consell de Ciutat de Barcelona, liderant el Grup per a l’Abordatge de la crisi i la elaboració del dictamen aprovat per unanimitat.

• Participem, a través del Consell de l’Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, en l’elaboració de la Llei de Voluntariat de Catalunya.

• Ens adherim a la ILP per la Renda Garantida de Ciutadania i participem en la recollida de signatures.• Hem treballat amb 26 escoles col·laborant amb accions de sensibilització per als alumnes.

Pacte per la InfànciaEl Casal dels Infants, juntament amb 70 entitats, hem signat el Pacte per a la Infància. Reivindicant 2 punts clau:

• Posar el focus més que mai en els infants que pateixen la pobresa. Es imprescindible un com-promís ferm i mesures que despleguin eines i recursos per a les oportunitats dels infants en una situació més feble. Les polítiques no han de ser només de família. Els nens i les nens tenen drets. Evolucionar en l’enfocament millorarà el plantejament de les polítiques que vetllin pel seu benestar.

• Actuar prioritàriamenta les zones d’actuació preferent, aquelles que concentren índexs de privació socioeconòmica superiors, i que estan reconegudes a la Llei de Drets i Oportunitats de la Infància i l’Adolescència. La pobresa no es reparteix aleatòriament en els diferents territoris d’un país o d’una ciutat. Existeixen territoris concrets amb una alta concentració de pobresa: persones i famílies que acumulen factors de risc i d’exclusió social. Hem incidit molt perquè aquestes zones es reconegues-sin finalment a Catalunya com a Zones d’Actuació Preferent.

Al Parlament s’hi ha signat “un” Pacte per a la Infància, però al Casal dels Infants, com a tantes entitats del país, el signem cada dia amb milers de ciutadans/es i organitzacions privades, que es compro-meten amb el benestar i el futur dels nostres nens i nenes, des de fa molt temps. Treballem des de la proximitat implicant cada vegada més persones en la transformació social dels barris del país. El que s’ha signat al Parlament ha de superar la declaració d’intencions i, per això, exigirem un compromís polític i recursos.

Page 23: Memòria Casal dels Infants 2013

22 2322 23

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

La prioritat:

infància i famíliaSeguim prioritzant els serveis per a infants i famílies a tots els barris. Conscients que cal intervenir, quan abans millor, per garantir el màxim d’oportunitats d’aprenentatge i desenvolupament als infants en desavantatge.

Hem generat nous espais familiars al Raval que fomenten la parentalitat positiva i al 2014 també en tindrem a Santa Coloma, conscients que aquest suport és clau per a ajudar-les a sostenir un dia a dia complicat.

Ampliem l’acompanyament diari a infants després de l’escola i en els períodes de vacances amb serveis educatius i de lleure. Consolidem la proposta per a infants i famílies a Salt, aconseguint la continuïtat del Casal Obert i Vincles.

Ampliem cobertura fins a 95 infants a l’Anem i Tornem de Santa Coloma i donem continuïtat i ampliem el Casal Obert 6-12 de Llefià fins a 55 infants. Iniciem una prova pilot de promoció de l’esport en la infància per a 30 nens i nenes de Santa Coloma.

6

amb acompanyament diari a tots els barrisEspais familiars per a 720 infants

494 mares, pares i infants

Page 24: Memòria Casal dels Infants 2013

2424

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Suport als més petits,

des del principiLes mares joves i soles, i amb nadons, són un dels rostres més vulnerable de la pobresa en el nostre país. Es troben en una situació d’extrema fragilitat. Els projectes del Casal que atenen les mares de nens i nenes petits han estat els més demandats. El nivell de saturació dels darrers anys ha fet necessari incrementar el suport i l’atenció a aquestes persones.

Continuem apostant per l’atenció maternoinfantil ampliant serveis per als infants de 0 a 3 anys i les seves mares i a tots els barris despleguem serveis maternoinfantils (Vincles), amb el repte de poder-ho fer de cara l’any vinent també a la Mina.

Donem continuïtat al projecte Minúscula 0-3 anys per a infants al Raval (52 infants). A partir de setem-bre, potenciem la vessant maternoinfantil del projecte Carrilet de Badalona (83 infants) i el reconvertim en la proposta Vincles per a 25 dones i 29 nens.

Número total d’atenció infants 0-3

7

212

Barri del Raval

78 mares 81 infants

Salt

30 mares 36 infants

Santa Coloma

56 mares 66 infants

Llefià- Badalona

25 mares 29 infants

189

Page 25: Memòria Casal dels Infants 2013

24 2524 25

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

Recuperem els berenars

als projectes infantilsHem detectat necessitat de suport en l’alimentació en els nens i les nenes, i aquesta circumstància ens ha portat a ampliar la resposta educativa incorporant de nou el berenar. Ho hem fet possible a tots els barris amb el suport d’empreses i organitzacions sensibilitzades, i amb el de l’Ajuntament de Barcelona al Raval.

Hem garantit el suport alimentari de la tarda, introduint aliments saludables, que permeten una dieta rica i equilibrada per al desenvolupament dels infants. Hem aprofitat l’hora del berenar com un espai educatiu en hàbits i pautes d’alimentació. Una eina més per a garantir la igualtat d’oportunitats de la infància en risc.

L’empresa Llet Nostra ha celebrat el seu 10è aniversari amb una col·laboració solidària. La campanya ha recollit fins a 5.000 litres de llet que s’han fet arribar als barris de Fondo i Raval-Santa Rosa de Santa Coloma de Gramenet, i al municipi de Salt, com a suport en el berenar de 225 nens i nenes cada dia, als diferents Casals Oberts Infantils i Adolescents. S’han repartit 250 litres cada mes

720 Número nens berenant al Casal cada tarda

8

Page 26: Memòria Casal dels Infants 2013

2626

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Més suport

per a adolescents i joves, més educació

Acompanyar diàriament adolescents i joves és clau per millorar la qualitat de les seves experiències per-sonal i educatives, i per superar les dificultats d’aprenentatge i socialització on la família no pot arribar. L’educació és imprescindible per a garantir les oportunitats que necessiten per tirar endavant.

Incrementem les places de l’Entorn Escolar amb alumnes de Secundària al Raval i a Sant Roc-Badalona. Més reforç al procés escolar, amb suport específic als alumnes nouvinguts, sumant la participació de les famílies i amb atenció especial als als adolescents per evitar els processos de ruptura amb els centres educatius.

Intensifiquem la relació amb els centres educatius per oferir una oferta formativa amb major impacte en els adolescents i joves del barri. Al Raval, omplim les aules d’idees per al futur amb la participació de 8 empreses a, les jornades ”Les empreses entren a l’insti”. A Salt participem en un procés d’apode-rament de joves com agents de salut, a partir d’un pla comunitari de millora de la cohesió social del territori.

Al Raval, doblem l’atenció a adolescents ampliant places al Casal Obert Adolescents (118 nois/es), atents a la realitat i conscients de la vulnerabilitat i risc en aquest moment vital. Ampliem cobertura joves al Casal Jove de Llefià (84 joves) amb un ventall d’activitats més ampli que inclou aprenentatge de llengües, esports i activitats de lleure i comunitàries. Donem suport a la continuïtat al grup de joves majors de 16 anys de Santa Coloma en les seves iniciatives, i els connectem recursos que permetin donar resposta més adequada a les seves necessitats formatives i laborals. Esperem poder acompanyar i reforçar el grup com a servei de Casal Jove, al 2014 i obrir un Casal Obert d’Adolescents al Besòs.

9

Page 27: Memòria Casal dels Infants 2013

26 2726 27

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

Al costat

dels joves sense llarL’agreujament de la realitat econòmica i social del país, les modificacions fetes vers la Renda Mínima d’Inserció i la Llei d’estrangeria, els darrers anys, han desafavorit l’autonomia social, personal i laboral dels joves. Per aquest motiu, el Servei de Transició a l’Autonomia del Casal ha apostat per generar noves aliances i obrir nous camins al futur dels nois i noies més vulnerables. Els joves que no tenen família.

Hem posat en marxa una nova formació prelaboral: un itinerari formatiu orientat a capacitar els joves com a Assistents Personals. Aquesta formació, de cinc mesos de durada, contempla 3 vessants: la tècni-ca (assistència personal), la competencial i la instrumental (aprenentatge bàsic de llengua, càlcul, etc.). Molta part de la formació s’ha fet en espais de treball real, fet que els ha permès aprendre, de primera mà i amb l’ajut de professionals de l’àmbit sanitari i assistencial, com és el nostre entorn (barreres arqui-tectòniques) i com cal adreçar-se i acompanyar les persones amb diversitat funcional (mobilitat amb cadira de rodes, etc.) .

La col·laboració de treballadors voluntaris de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i de l’Oficina per a la Vida Independent (OVI), una associació de persones amb diversitat funcional d’entre 25 i 50 anys, han estat clau per al desenvolupament del projecte, que ha format 32 nois i noies.

10

construint itineraris de futur inicien capacitació com a Assistents Personals 70 joves sense família 32 joves

Page 28: Memòria Casal dels Infants 2013

2828

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Un estiu per aprendre i gaudir

Page 29: Memòria Casal dels Infants 2013

28 2928 29

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

Dupliquem la cobertura a l’estiu a tots els barris

Hem ofert 1.125 places d’activitats d’estiu per a infants i adolescents de 3 a 16 anys en un esforç excepcional per acompanyar més infants i joves en situació de vulnerabilitat.

L’estiu és un punt d’inflexió en la rutina de molts infants i famílies que viuen amb la pressió de trobar-se en situació de risc d’exclusió social. En aquest cas, el dia a dia de l’escola es veu substituït per unes llargues jornades amb moltes hores lliures però sense recursos per treure’n profit. El risc que comporta un temps lliure sense contingut amenaça, encara més, la vulnerabilitat d’aquests infants i joves.

Hem doblat la capacitat de l’any passat, essent presents a tots els barris on actuem. Hem obert 685 places per a les activitats d’estiu per a infants i adolescents de 3 a 16 anys (casals d’estiu, activitat de matí i tarda, amb dinar inclòs); hem fet accions de reforç escolar i ac-tivitats per a joves a partir de 16 anys, amb 440 places per a reforç escolar a alumnes de Pri-mària i Secundària, amb espai d’estudi, repàs, tallers, ... aprenentatge de llengües, activitats de lleure, campaments, etc. La coordinació amb la xarxa de serveis socials i d’entitats de cada barri ha permès arribar, entre totes i tots, al màxim d’infants i adolescents.

El suport ciutadà és, a dia d’avui, on poden néixer oportunitats reals de transformació social, i és la suma d’esforços de persones, empreses, fundacions i escoles el que realment manté en plena activitat el Casal tot l’any. E l suport a infants, joves i famílies, perquè el seu pas no s’aturi i segueixin avançant per sortir-se’n.

Una trobada entre els 150 adolescentsEls nois i noies de 12 a 16 anys que participaven de les activitats d’estiu del Casal a Bar-celona, Santa Coloma i la Mina, van conviure durant una setmana compartint propostes educatives, esportives i de lleure i ensenyant el seu barri als nois i noies del Casal d’altres barris.

Això els va permetre conèixer noves realitats i altres espais i compartir orgullosament els seus. L’experiència de convivència va finalitzar al Raval, en un matí de Festa Major en una gimcana en què cada equip estava format per nois i noies dels diferents barris, promovent d’aquesta manera la interrelació.

11

d’activitats d’estiu per a reforç escolar a alumnes de Primària i

Secundària

de Casal d’Estiu i Colònies per a infants i adolescents

de 3 a 16 anys

1.125 places 440 places685 places

Page 30: Memòria Casal dels Infants 2013

3030

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Page 31: Memòria Casal dels Infants 2013

30 3130 31

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

Intensifiquem les accions de formació i recerca de feina a cada barri per a joves que

necessiten treballar

Formació de la mà de les empresesLa precarietat econòmica fa que els joves siguin un dels col·lectius més vulnerable. I quan parlem de nois i noies que concentren molts factors de risc d’exclusió -situació personal de conflicte amb el sistema educatiu ordinari, historial de fracàs, referències familiars i xarxa social molt fràgils...- la situació és de clara desavantatge. Se la juguen de debò. Un jove desencantat i desmotivat necessita, sobretot, un referent educatiu que el faci tornar a confiar en ell mateix i en les seves possibilitats.

El paper de les empreses és clau en aquest acompanyament. Les empreses responsables i compromeses amb el seu entorn proper poden generar oportunitats de formació i de feina per a molts nois i noies amb baix perfil ocupacional, que les necessiten. Des d’aques-ta aliança empresa-sector social, al Casal, de la mà d’empreses compromeses en el seu procés d’autonomia, noies del barri de La Mina s’han format com a cambreres de pis per a hotels a Barcelona; d’altres han pres el camí de la neteja industrial; joves de l’Aula d’Hos-taleria s’han especialitzat en el servei d’esmorzars per a bufets d’hotels; i nois i noies s’han preparat per al sector logístic o per a ser assistents personals de persones amb mobilitat reduïda. Totes aquestes accions són exemples vàlids de que la suma de coneixements, el treball en xarxa i la responsabilitat social, col·lectiva i compartida, genera respostes concretes i promocionadores per al futur de molts joves del país.

12

Més del 50% dels joves de 16 a 24 anys es troben a

l’atur

Hem acompanyat 607 nois i noies

cap a la formació i la inserció

89 empreses acti-ves en la formació

i pràctiques

12 empreses ce-deixen espais per

a formar joves

52 empreses do-nen oportunitats

de feina

Page 32: Memòria Casal dels Infants 2013

3232

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Aula d’HostaleriaEls joves cambrers/es del Casal han celebrat els 10 anys d’aquest projecte, que ha ofert oportunitatsde feina en el sector a més de 300 nois i noies durant aquest temps. Una finestra que, tot i el context, manté oberta l’esperança d’un futur.

Formació sobre Eficiència EnergèticaSaps quanta energia es consumeix a casa, en quin moment del dia hi ha una major despesa energètica, o com detectar possibilitats per estalviar energia? Gràcies a la Fundació Schneider Electric, joves del Casal han participat en un curs sobre eficiència energètica que han pogut posar en pràctica donant suport al projecte “Vivendes i autonomia de la llar” de la Fundació RETO, la qual treballa per a la millora de la qualitat de vida de persones amb discapacitat intel·lectual. Els alumnes del Casal han col·laborat en l’adequació de les instal·lacions d’un pis d’aquesta Fundació.

formats com ajudants de cambrer al Raval, la Mina

i a Salt

62 joves

Page 33: Memòria Casal dels Infants 2013

32 3332 33

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

Treballem conjuntament

amb tots els agents implicats a cada barri

A cada barri, hem ampliat les relacions amb les xarxes veïnals, institucionals i amb entitats per millorar el coneixement de la realitat i definir propostes compartides que millorin l’atenció social i educativa Hem intensificat també la coordinació i la col·laboració amb altres recursos i entitats des dels diferents projectes per abordar les situacions socioeconòmiques familiars greus.

La xarxa d’escoles de cada barri creix i consolidem arreu un model compartit, que supera els horaris del marc estrictament lectiu, treballant per a una educació integral i inclusiva dins i fora l’escola. Durant el 2013 26 escoles han treballat colze a colze amb el Casal als barris.

Raval: CEIP Collaso i Gil, CEIP Ruben Dario, CEIP Milà i Fontanals, CEIP Cas-tella i Escola Drassanes; IES Miquel Tarradell, Milà i Fontanals, IES Consell de Cent; Cintre; Escoles Pies de Sant Antoni La Mina-Besòs: Escola Cascavell de la Mina i IES Besos del Besos Santa Coloma de Gramenet: Escola Tanit; Escola Gaudi; IES Can Peixauet; IES w Terra Roja Badalona: Escola Rafael Alberti; Escola Rafael Casanova; IES Barres i Ones; Escola Baldomer Solà; Escola Josep Boada; Escola Lestonac; IES Eugeni D’Ors Salt: CEIP La Farga; CEIP El Pla; CEIP Les Deveses i Escola La Salle de Girona

13

i entitats implicades en la millora del seu barri al Ra-val, Sant Roc i al municipi

de Salt

26 escoles

567 veïns/es

Page 34: Memòria Casal dels Infants 2013

3434

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

De la mà de Ferran Adrià, un espectacle que suma oportunitats

Page 35: Memòria Casal dels Infants 2013

34 3534 35

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

Més complicitats, més suport de les empreses

Ferran Adrià omple la fàbrica d’oportunitats per als infants del CasalEls millors cuiners del país, de la mà de Minoria Absoluta, es van unir per presentar un menú gastronòmic i humorístic per donar suport al Casal dels Infants en una gala sense precedents, que va mostrar l’alta gastronomia a un públic de totes les edats

Gràcies a la solidaritat de més de 1.600 persones que van assistir a L’Auditori de Barcelona, s’ha engegat el motor de la fàbrica, amb el suport imprescindible dels cuiners que s’han sumat a l’espectacle: Joan Roca, Mey Hofmann, Carles Gaig, Christian Escribà, Carme Rus-calleda, Nandu Jubany i Albert Adrià, que han resolt, dalt de l’escenari, els seus respectius reptes culinaris, plens de màgia i bon humor. El suport econòmic de les empreses col·labo-radores i la venda d’entrades han sumat un suport de 130.000 euros, que han fet possible:

• Un estiu per a més infants i joves. Activitats juliol i agost: 1.125 places.• Suport per a Infants de 0-3 anys i les seves mares. Projecte maternoinfantil Vincles a

gairebé tots els barris. (212 infants i les seves mares cada any)• Ampliació de l’acompanyament diari per a 200 adolescents en risc• Accions formatives per a joves. Oportunitats per a 500 joves

14

Page 36: Memòria Casal dels Infants 2013

363636

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Caprabo i el Nadal solidariUnilever i Caprabo van posar en marxa una campanya que ha destinat el 10% de les vendes de productes per donar suport als projectes amb infància en risc de Save the Children i el Casal dels Infants

Per segon any, Caprabo i Unilever han sumat esforços per donar suport al Casal dels Infants. Cada client que comprés productes de bellesa del grup Unilever en algún supermercat de la cadena Caprabo, su-mava el seu gra de sorra en la lluita contra la pobresa infantil i contribuia a la transformació de la realitat de molts nens i nenes que viuen situacions vitals molt fràgils.

La campanya ha revertit en un suport de 15.513 euros.

... i tres iniciatives que sumen pel projecte Vincles:

Check- in solidariL’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona i el Casal dels Infants hem engegat la campanya Checking Solidari, un euro per cada reserva d’un apartament turístics entre el 15 de juny i el 15 de setembre. S’hi ha sumat 17 empreses que formen part d’APARTUR aconseguint recaptar 7.418 euros. Aquesta aportació ha donat suport als projectes Vincles per enfortir a mares i els seus fills de 0 a 3 anys

Page 37: Memòria Casal dels Infants 2013

36 37

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

3636

La tapa solidària

3a edició d’aquesta iniciativa liderada pels germans Adrià i que suma cada any més Restaurants impli-cats. Fins a 79 establiments han preparat fins a a 11.000 tapes solidàries per als seus clients durant tres mesos. Unes tapes que transformem en oportunitats per als més petits del Casal. Un èxit de recaptació que assoleix els 22.000 euros i consolida la iniciativa com a cita solidària gastronòmica anual.

Talla amb la pobresaLa iniciativa ha sumat els esforços del Casal dels Infants i del sector de les perruqueries. Els salons de Ce-bado, La Pelu, 13AV i Pódame han destinat una part del benefici dels talls de cabell que han fet durant els mesos de desembre, gener i febrer als projectes maternoinfantils del Casal. Més de 6.000 persones s’han passat a l’estil solidari, tallant-se els cabells per una bona causa; i entre totes i tots hem aconseguit sumar 4.000 euros. Els talls solidaris es transformen en oportunitats per a més de 200 mares i els seus nadons al projecte Vincles del Casal.

Page 38: Memòria Casal dels Infants 2013

3838

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Page 39: Memòria Casal dels Infants 2013

38 3938 39

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

Persones per PersonesMés persones compromeses, participant

L’esforç continuat per arribar a més infants i joves que ho necessiten ha implicat acon-seguir més persones que ho fessin realitat. Enguany, l’equip de voluntaris i voluntàries i estudiants del Casal ha superat les 1.000 persones i ha tornat a demostrar que, malgrat les dificultats, la suma d’esforços és realment transformadora.

Han format part de l’equip del Casal 982 voluntaris/àries, 229 alumnes en pràctiques i 155 persones contractades.

Crida voluntariat als barris

Hem incrementat les accions de crida de voluntariat a tots els barris, participant en dife-rents espais per a difondre l’acció del Casal i encomanar les ganes de formar-ne part. Hem participat en fires i festes ciutadanes als

barris, en els diferents mitjans locals, així com a la xarxa d’escoles, biblioteques i entitats. Necessitem ser més persones per persones. Actúa!

Noves propostes d’activitat dissenyades per l’equip a la troba-da anual

La trobada anual d’enguany ha estat marcada per la reflexió compartida sobre noves acci-ons que podriem desenvolupar entre totes i tots per millorar l’acompanyament als infants, joves i famílies. Un matí fent equip, compartint idees, han generat fins a 30 propostes d’activitats noves. De les que 4 han estat impulsades:

• El Cau de cap de setmana, per a infants al Raval.• Un espai d’intercanvi d’experiències entre l’equip.• Un espai virtual per compartir el material didàctic de reforç escolar.• I l’estudi per aconseguir un Casal més sostenible energèticament.

71 menors voluntaris s’impliquen en activitats del Casal

Hem implicat 71 voluntaris/es menors de 18 anys col·laborant al Casal. Les activitats d’estiu demanen un esforç excepcional i al juliol vam comptar amb uns voluntaris especialment joves que han viscut la seva primera experiència de voluntariat al Casal. Seduïts per les accions de sensibilització a escoles que el Casal fa durant el curs, volien aprofitar el temps lliure i tenien ganes de col·laborar a l’estiu. Amb aquesta idea es van acostar al Casal on van rebre formació i es van integrar en els equips del casal d’estiu com a voluntaris i volun-tàries al Raval i a Badalona Sud.

Durant el curs, 24 voluntaris joves han estat col·laborant de forma fixa, la majoria, alumnes de l’Escola Jesuïtes de Casp.

15

Page 40: Memòria Casal dels Infants 2013

4040

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Hem treballat sobre una proposta més concreta per a promocionar el voluntariat jove en espais de reforç escolar i des de l’aprenentatge entre iguals. Millorem la sensibilització a les escoles per aconseguir més implicació dels alumnes adolescents al Casal.

Pedrera de voluntaris del Casal

Hem implicat 71 voluntaris/es menors de 18 anys col·laborant al Casal. Les activitats d’estiu demanen un esforç excepcional i al juliol vam comptar amb uns voluntaris especialment joves que han viscut la seva primera experiència de voluntariat al Casal. Seduïts per les accions de sensibilització a escoles que el Casal fa durant el curs, volien aprofitar el temps lliure i tenien ganes de col·laborar a l’estiu. Amb aquesta idea es van acostar al Casal on van rebre formació i es

van integrar en els equips del casal d’estiu com a voluntaris i voluntàries al Raval i a Badalona Sud.

Durant el curs, hem treballat sobre una proposta més concreta per a promocionar el voluntariat jove en espais de reforç escolar i des de l’aprenentatge entre iguals i hem millorat la sensibilització a les escoles per aconseguir més implicació dels alumnes adolescents al Casal.

71 menors voluntaris s’impliquen al Casal a l’estiu

24 continuen vinculats de forma fixa durant tot l’any ( alumnes de l’Escola Jesuïtes de Casp)

A participar s’aprèn participant.

A poc a poc, nois i noies participants comencen a formar-se en el lleure per vincular-se al Casal també d’una altra manera: fent de monitors per als més petits. Formar part de l’equip de voluntaris/es i acom-panyar altres nens i nenes que, com ells, necessiten el suport de persones per tirar endavant, els fa assu-mir un compromís ciutadà i els ajuda a formar part i participar aportant el seu granet de sorra.

Al llarg del curs, nois i noies del Raval, Badalona i La Mina i participants d’Espai Tecnològic han donat suport a infància o a la Caseta del Barri; També hi ha joves de la Mina que han donat suport a activitats d’infància. Una mare de Santa Coloma ha participat al Tornem i una del Raval al Casal Familiar. 14 joves han participat com a voluntaris a la Mina i a Sant Roc de Badalona, a l’estiu.

Voluntariat a Salt

De la mà de l’Ajuntament de Salt, aportem la nostra experiència per a impulsar el nou Punt de Volun-tariat de Salt. Un espai obert a la ciutadania, amb la voluntat de promocionar el voluntariat a la ciutat entre les persones que vulguin implicar-se en el teixit associatiu. Un espai per donar un suport a les entitats que desenvolupen projectes socials al municipi.

Page 41: Memòria Casal dels Infants 2013

40 4140 41

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

Cooperació al Marroc

El model de cooperació internacional del Casal al Marroc pretén donar suport a iniciatives de la societat civil, intercanviant i transferint metodologies d’intervenció social i educativa, així com de sostenibilitat de les actuacions, buscant que les entitats socials marroquines generin un efecte durador sobre els infants i famílies dels barris de Tànger i Casablanca.

Enguany hem concentrat els esforços a donar suport a les iniciatives d’entitats que donen resposta a les necessitats dels infants, joves i famílies dels barris on treballem. I hem incrementat i enfortit les relacions amb entitats, empreses i finançadors estatals i marroquins per afavorir la sostenibilitat dels projectes de reforç i acompanyament a les entitats socials.

Hem iniciat la implicació progressiva de ciutadans i empresaris al Casal del Marroc amb l’objectiu d’identificar persones que puguin sumar-se i col·laborar en el procés de poder aconseguir, amb el temps, que el Casal funcioni amb total independència al Marroc, replicant el model ciutadà i de suma d’esforços, que defensem a Catalunya.

16

Page 42: Memòria Casal dels Infants 2013

4242

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

Esforç i perseverança, 20ª Pujada a Montserrat

Page 43: Memòria Casal dels Infants 2013

42 4342 43

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

Moments especials del 2013

Exposició cadires UECEls joves de la UEC del Casal dels Infants van mostrar el seu talent en una exposició amb objectes customitzats al Casal de Barri del Raval. L’exposició UECxPose mostrava el resultat del treball realitzat pels alumnes a l’àrea d’educació visual i plàstica amb objectes custo-mitzats i amb una nova dimensió estètica i funcional: cadires que també feien llum, patins personalitzats, samarretes, etc. Objectes amb gran valor artístic i humà. La Unitat d’Escola-rització Compartida o UEC és un servei emmarcat dins de programes de diversificació cur-ricular atenem joves de 14 a 16 anys de diferents instituts de la ciutat. El projecte treballa en l’adquisició de competències bàsiques posant èmfasi en l’àmbit social i ciutadà.

Tanjazoom

Els joves s’expressen al festival de cinema social Tanjazoom

Del 27 al 29 de juny Tànger acull la segona edició del festival de cinema social Tanjazo-om, una cita anual, educativa i cultural que permet als joves dels barris perifèrics i de les associacions de la ciutat posar en valor el seu treball i la seva realitat

El festival Tanjazoom presenta la seva segona edició els dies 27, 28 i 29 de juny a la cine-mateca de Tànger i al teatre municipal Med Haddad de Beni Makada. Les produccions audiovisuals en competició són documentals i curtmetratges que reflecteixen temàtiques socials realitzades per joves amateurs de Tànger i rodalies.

El festival Tanjazoom, organitzat pel Casal dels Infants en col·laboració amb 7 associacions tangerines en el marc del projecte ‘Òptic Jove’ finançat per l’Ajuntament de Barcelona, presenta una programació variada i enriquidora pels intercanvis que es generen entre els participants de les diferents associacions al voltant de la formació dels joves en les tècni-ques audiovisuals i de sensibilització.

Hem procedimentat la metodologia d’intervenció en formació audiovisual i reforç a enti-tats per tal de capitalitzar les bones pràctiques i transferir el coneixement, esperant replicar el festival a Catalunya de cara el 2014.

17

Page 44: Memòria Casal dels Infants 2013

4444

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

2013

TranspirenaicaL’Ali, el Yaya i en Mohammed del Casal han participat en dues etapes de la Transpirenaica Social i Solidària, una iniciativa que al llarg de 800 km ,entre Cabo Higer (Euskadi) i el cap de Creus, ha sumat iniciatives per a la inclusió social. Ignasi de Juan, membre de la Fundació Formació i Treball (FIT), ha convidat organitzacions a sumar-se a la reflexió sobre el futur de les persones en risc d’exclusió i en un procés d’inclusió. L’objectiu de la marxa és caminar en pro del desenvolupament integral i sumar inicia-tives des de les organitzacions, les empreses, els emprenedors i els mateixos joves.

Així s’explicaven els tres nois del Casal a la seva arribada al refugi: ‘Ja hem fet el cim! Hem pujat a 11 pics, estem esgotats i més… Veiem els llacs de Caransa!!!’ Els joves estaven rebentats però francament contents amb l’experiència de superació i de treball en equip.

20 pujada a MontserratEnguany hem celebrat 20 anys d’una gesta admirable protagonitzada pels joves del Casal: 20 anys en què joves, educadors i voluntaris fan el camí a peu des del Raval fins al cim de Montserrat. Aquesta efemèride s’emmarcava també en el 30 aniversari del Casal dels Infants, un aniversari que ens anima a seguir lluitant per garantir les oportunitats dels infants i joves que es troben en desavantatge social, per seguir fent cims, esquivant obstacles, superant-los i arribar, encara més forts, a les nostres metes.

Aquesta doble celebració ha fet que aquest any els participants s’hagin multiplicat per tres establint un autèntic rècord de participació! Eren 100 les persones que van protagonitzar aquesta aventura, pro-vinents de diferents barris on actuem: del Raval de Barcelona, de Fondo i Santa Rosa – Raval de Santa Coloma de Gramenet, de la Mina de Sant Adrià de Besòs, i dels barris de Llefià i Sant Roc de Badalona. 80 joves del Casal, acompanyats de 20 educadors/res i voluntaris/àries, i guiats per l’Enric Canet, direc-tor de relacions ciutadanes de l’entitat, van començar la caminada des de la Rambla del Raval, i van fer ruta durant tota la nit per arribar al cim de la muntanya de Montserrat.

Cadascú al seu ritme, durant 12 hores, tots van aconseguir completar els 55 km de ruta, la qual cosa suposa moltes hores de camí sense dormir, superar un repte de gran dificultat i molta fortalesa física i mental. Aquesta mítica caminada posa a prova la capacitat de resistència, de sacrifici i superació dels joves excursionistes que, saben, dia rere dia, el que significa aquest tipus d’esforç.

Els nois i noies del Casal s’enfronten a una lluita diària per aconseguir tirar endavant i superar els obstacles que troben en el seu camí. Cada dia protagonitzen històries de supe-ració i aquests són els passos d’una escalada duríssima, per aconseguir arribar al cim d’una vida que comença amb molts desavantatges.

celebrem la 20a pujada a Montserrat100 persones

Page 45: Memòria Casal dels Infants 2013

44 4544 45

2013

Mem

òria

Casa

l dels

infa

nts

Els comptes clars(Informació econòmica 2013)

L’any 2013 ens deixa unes xifres prou significatives pel que fa als recursos obtinguts i a la intervenció que hem desenvolupat.

S’ha impulsat el funciona-ment de 50 projectes.

Per fer possibles aquests serveis ha calgut cercar i obtenir el màxim de suports possibles que, com sempre, parteixen de diverses fonts i enguany, han sumat

5.380.098,48 euros.

S’ha donat servei a més de 6.300 persones.

Finançament públic: 2.081.560,10

Finançament privat: 3.298.538,40

Administració autonòmica: 502.222,74 (9 %)

Administracions locals (ajuntaments): 626.473,55 (12 %)

Administració central: 562.220,16 (10 %)

Administració Europea: 24.376,07 (0,5 %)

Altres administracions públiques: 232.653,12 (4 %)

El 38,69 % de les aportacions correspon a les administracions públiques

Donacions de ciutadans/es: 734.293,07 (14 %)

Empreses privades i Fundacions

Privades: 682.397,20 (13 %)

Obres socials i entitats financeres: 1.568.275,77 (29 %)

Altres entitats: 101.601,44 (2 %)

Subvencions capital traspassades i altres

ingressos extraordinaris: 345.585,27 (6 %)

El 61,31 % de les aportacions prové de la societat civil (ciutadania, empreses, funda-cions i institucions)

18

Page 46: Memòria Casal dels Infants 2013

46

Ajuntament de Sant Adrià de Besòs

En aquestes planes hem volgut deixar constància de tots el qui ens heu donat suport al llarg de tot l’any. El Casal no seria possible sense la xarxa de persones, institucions, fundacions i empreses que li donen suport.

7 Portes, S.A., Across Spain, Albert Raurich Projectes, S.L., Apli Paper, S.A., Bantal, S.L., Bar Mut, Barceló Raval S.L., Barcelona Rent The Sun and More, Bau Escola Superior de Disseny, Bax & Willems S.L., BCN Rentals, Bellera-Abogados, Bodega Sepúlveda, Brunolini, S.L., Cal Tito, Celmaral S.L., Centclaus, S.L., Ceras Especiales Martinez de Sant Vicente, S.A., Cerce, S.L., Colibrí, Comariport, S.L., Comercial Serviplast, S.L., Compartir Cadaquès, Cuines Santa Caterina, Cyo Globalmedia, S.L., Dafyn Sa, deliciosa, S.L., desferm, S.L., Did Platets, Districlima, S.A., Dris Business, S.L., Duit First S.L., Ekman Ibérica, S.A., El Arenal, El Quim de La Boqueria, El Racó D’en Freixa, S.L., Els “Pollos” de Llull, Equium S.L.n.e, Estudis D´Hoteleria I Turisme Cett-S.A., Fashion Euroka, S.L., Fisa 74, S.A., Fonda Marina, Forn Bertran, Frasarria, S.L., Fundació Josep Moncusí Castells, Fundació Idea, Fundació Privada Institut de Recerca Biomèdica (Irb Barcelona) , Fundació Escola de Restauració I Hostalatge de Barcelona, Fundación Cristo Trabajador , Gabarró, S.A., Gesbio, S.L., Granados, Grup Iglesias Barciela, S.L.u, Grup Municipal Popular, Home Around Internacional, Honda Logistics Center, Hostress, S.A., Hotelcon 96, S.L., Ideal Cocktail Bar, Inside Barcelona, Interhome, La Milicia, S.L., La Morera, La Pelu -B.c.n, S.L., La Pepa Food Group S.L., La Tienda de Ralip, L’altre Taller de Cuina, S.L., Lorenz Holdings, Llc, Loria, Majó Grau Empresarial S.L.u., Mapryser, S.L., Marland 2005, S.L., Masaruhi Shunka, S.L., Mausa, Merial Laboratorios, S.A., Miu Japones, Mullor, S.A., Murillo 6, S.L., Naksio 20, S.L., Natalia Ribé, S.L.u, New Group Corrales, S.L., Onigiri, Osborne Clarke, S.L., Peluqueria Rambla, S.L., Peluquerias del Norte Cebado, S.L., Pinotxo Bar, Plaza de Alta Arena, S.L., Polymedic2000sa, Privalia, Ratown Sojo Projects S.L., Re-Pla-Tres, S.L., Resgran 97, S.L., Restaurant Bonanova, Restaurant Can Lluis, Restaurant Casa Alfonso, Restaurant Cata 181, Restaurant Els Ocellets, Restaurant Fonda España, Restaurant Hofmann, Restaurant La Cañota, Restaurant La Lola, Restaurant Suculent, Restaurant Tapas 24, Restaurant Topik, Restaurant Zarko, Restau-rante La Llave, Rosto, S.A., Rotary Club Santa Coloma, Sakurasushi, S.A., Setba, Sistemes de L’hospitalet I Baix Llobregat S.A., Studelom, S.L., Suquet de L’almirall, Taperia Ordesa, Tia Dolores, S.L., Ultimate Food Experience, Upper East Side Real State Gestión Inmobiliaria S.L., Xix Bar & Gin Corner, Xup Xup, Ylla 1878, S.L., Zarteli, S.L., Acontraluz, Aduanas Ginjaume, S.A., Asesoria Cardellach Panades S.L., Bcn S.L., Ciencia Activa, Clinica Sagrada Familia S.A., Colell S.A., Comercial Riba Farre, S.A., Complementos del Vidrio Vitrum, S.A., Contank, S.A., Cristallsjoia, S.L., Cyo Globalmedia, S.L., Dafyn Sa, desin, S.L., deventer Consulting Srl, Ekman Ibérica, S.A., Estudi 6, Fincas Nuñez, S.L., Flaix Fm, S.L., Idea Iuris, S.L., Institut Catala de Retina, S.L., Intertransit S.A., Kingsbrook, S.L., Laboratoris Byly, S.A., Lumbier de Inversiones, S.L., Marine Business, Mira K Net, Odyl, S.A., Oto, S.L., Pirotecnia Igual, S.A., Producciones de Gastronomia, S.L., Ptf S.L., Puente Aereo, S.L., Rafael Marquez Moro Y Cia., S.A., Rous Residencial, S.L., Sallo-Kira, S.L., Salvador Escoda, S.A., Segú Advocats, S.L., Serafí, Indústria Gràfica Publicitària, Sintagma Creaciones Edicionales, Ventayola S.L., Viatges Sant Pau, Vidal I Porta, S.L., Viten 66, S.L.

Page 47: Memòria Casal dels Infants 2013

46 47

Camping Car Gral.

Fund Franscesc Carbo Cota

PÀRRÒQUIASANT

ILDEFONS

L’altre Taller de Cuina, Andario Plastic SL, Fund Miguel Torres, Fundacion Txme Elorza, Fund Blythecon, Escola Superior Disseny, Frigicoll SA, Ibercaja, Aranow Packaging Machinery, Districlima, Font Vella SA, Can Xiol SL General, Pistatxo Produccions SL, Escola Pia de Granollers, Richabon, Fundació Jaume Casademont, Trades SA, Turisme de Barcelona, Eurofragance, Another Koncept, Fundació Claror, Moritz, Castellcir amb Tothom, Fad Foment Arts Decoratives, Contenosa, Apartaments Turistics Barcelona, Polymedic, Fundacio Agbar, Wacker Quimica Iberica SA, Come2bcn SL, Fundació Bcn Formació Professional, Fondo Mundial de Lucha Contra El Sida, La Tuberculosis Y La Malaria, Friendly Rentals, Gremi Hotels de Barcelona.

Page 48: Memòria Casal dels Infants 2013

Junta de Comerç, 16 | 08001 Barcelona | Tel. 93 317 00 13 - Fax 93 301 16 06 | www.casaldelsinfants.org | [email protected] i Besòs (Barcelona) La Mina (Sant Adrià de Besòs) Sant Roc (Badalona) Barris de Fondo (Santa Coloma de Gramenet) Salt (Girona)

Associació Casal dels Infants per a l’Acció Social als Barris – CIF: G-08828998 (Reg. núm. 5964, Sec. 1a - 3/1/1983 Barcelona). Entitat declarada d’Utilitat Pública el 6/3/1997