Memoria CST 2008

130

Click here to load reader

description

Memoria de l'any 2008 del Centre per a la Sostenibilitat Territorial

Transcript of Memoria CST 2008

Page 1: Memoria CST 2008

Memòria 2008del Centre per ala SostenibilitatTerritorial

Centre per a la SostenibilitatTerritorial

Page 2: Memoria CST 2008

Centre per ala Sostenibilitat Territorial

Escola del Territori

Xarxa Crítica d’Acció Territorial

Observatoride Sostenibilitat

Amb el suport de

Page 3: Memoria CST 2008

Escoladel Territori

Centre per a la SostenibilitatTerritorial

Xarxa Críticad’Acció Territorial

Page 4: Memoria CST 2008

IntroduccióÀlex Casademunt

Sempre s’ha dit que els canvis culturals sóncanvis de llarg abast i que, per això, cal afrontar-los amb molta prudència i paciència.Certament, la història ens diu que aquestscanvis requereixen sovint  de diversesgeneracions per tal apreciar-ne la profunditato radicalitat, i que només retrospectivament,arribem a prendre consciència de la seva realitati efectivitat. El Centre per la Sostenibilitat Territorial (CST)neix amb la voluntat d’impulsar un canvicultural: un canvi pel que fa la nostra formad’entendre i d’entendre’ns amb l’entorn, ambel que avui anomenem territori. El territori ésun concepte que, si bé d’una banda, ens evocaun cert primitivisme ingenu; de l’altra, té lavirtut de situar-nos en les coordenades mésbàsiques i radicals de la nostra existènciaquotidiana. Quan el CST reivindica una Nova Cultura delTerritori, però, ho fa des de la convicció queaquestes noves percepcions, valoracions iactituds més sostenibilistes en vers el nostreentorn només tenen sentit des de la consciènciadel present, del dia a dia. És aquesta visióretrospectiva del canvi, que de ben seguranalitzaran historiadors, sociòlegs o politòlegs,que en cap cas es contradiu amb la urgència,però també el plaer d’experimentar, de projectarquotidianament aquest canvi. Perquè el canvicultural que proposem no es basa enl’estigmatització del passat, en la correcciópolítica o la renúncia, sinó en la possibilitat degaudir d’una il·lusió compartida, d’un nouimaginari social. Per tant, l’anàlisi acadèmica,evidentment necessària, ens podrà dir si enalgun moment ens podem equivocar, extraviaro confondre, però en cap cas podrà qüestionarla legitimitat d’aquest canvi cultural. Fruit de la col·laboració entre acadèmics,professionals i moviments socials, el CST nopot desatendre cap de les dimensions del canvicultural: ni la més popular i quotidiana, nil’acadèmica i més reflexiva ni, fins i tot, laprofessional més o menys oportunista. Perquè

aquest canvi cultural requereix de la participacióde molts ciutadans i ciutadanes, de laconstrucció social de complicitats, perquènomés així podrem fer camí sense haver demirar constantment el retrovisor. Com podreu veure en aquesta memòria, lesaccions del CST s’adrecen a la ciutadania enles seves experiències més properes; en lesexperiències que el poden fer més subjectepolític de l’esdevenidor i menys súbdit d’unprogrés no compartit i, sovint poc entès, encerta manera, aliè. D’aquestes reflexions i de la bona acollida deles accions que ja acumula la nostra entitat,neix el repte de crear i consolidar els Cerclesper a la Sostenibilitat. Aquesta és una apostaradicalment senzilla però potencialmentinnovadora: es tracta de fer emergir i deconsolidar unes xarxes de complicitat “glocal”. És a dir, unes xarxes que des d’un coneixementde la proximitat -perfectament compartible-ens ajudin a entendre la necessitat d’un canvimés global, tan proclamat com poc entès.Aquestes xarxes socials, construïdes a nivelllocal, tindrien la virtut de construircol·lectivament un imaginari per a cada territori,més enllà de les exigències globals que sovintentren en contradicció, no només amb laqualitat de vida de les generacions futures sinótambé amb la de les presents. Perquè, endefinitiva, com podem plantejar-nos la qualitatde vida d’aquestes generacions futures si jarenunciem a la de les nostres vides?   

Àlex CasademuntPresident del Centre per a la SostenibilitatTerritorial

Page 5: Memoria CST 2008
Page 6: Memoria CST 2008

Centre per ala Sostenibilitat Territorial

Centre per a la SostenibilitatTerritorial

Page 7: Memoria CST 2008
Page 8: Memoria CST 2008

Coordinaciódel CSTCal seguir treballant

Page 9: Memoria CST 2008

· Coordinar les tasques tècniques en el CST.· Fer de pont entre l'equip tècnic i el Consell de Direcció.

ResponsablesRaül Valls (fins el maig 08)Llorenç Planagumà (maig 08 - desembre 08)

Objectius assolits

Activitats dutes a termeCoordinar les tasques tècniques en el CST· Elaboració d'un manual d'organització del CST.

· Revisió del pressupost i procediments de pagaments.· Organització d’un calendari de reunions de l'equip decoordinació i conduir-les (ordres del dia previs, acords posteriors,compliment dels mateixos).

· Seguiment de totes les tasques tècniques del CST.

· Concreció del Pla d'Acció aprovat per l'equip tècnic.

· Elaboració del flux de participació en el CST (equip tècnic,

junta, Consell de Direcció, etc.)

· Revisió de l'estratègia i proposta de millores i canvis per

l'assoliment dels objectius que s'han proposat.

· Suport en l'interlocució amb les institucions.

· Medició en els conflictes professionals i personals sorgits dinsl'equip tècnic i amb la presidència.

· Concretació de responsabilitats en accions o programes.

· Elaboració d’una base de dades d'adherits.

· Elaboració de la memòria del 2007.

Fer de pont entre l'equip tècnic i el Consell de Direcció· Preparació de la documentació per la Junta.

· Informar al president en tot moment de les tasques dutes aterme i de la necessitat de la seva intervenció.

DespesesTotal

Page 10: Memoria CST 2008

Gestióeconòmicai administrativaLa gestió del dia a dia

Page 11: Memoria CST 2008
Page 12: Memoria CST 2008

Sònia JimenezAlina Cassany

ResponsableOriol Costa

Persones que hi intervenen

Entitats que hi intervenen

DestinatarisEquip tècnic i persones sòcies del CST

Objectius assolits· Realitzar el Pla estratègic del CST.

· Valorar la realització d'un projecte Life Governance.

· Gestionar la secretaria tècnica.

Dinamis

Page 13: Memoria CST 2008

Activitats dutes a termePla estratègic· Elaboració del full d'evolució de la despesa i ingressos per

partides.· Unificació de criteris comptables.· Elaboració del pressupost pel període 2009-12.· Previsió de tresoreria mensual pel 2009.

Projecte Life Governance· Revisió del document presentat el 2007.· Elaboració de resum i power point.· Reunió amb la Direcció General de Participació ciutadana.· Manifest de municipis de comarques gironines pel canvi

climàtic.· Reunió a Lloret de Mar amb participació del CILMA.· Participació de l'equip de l'observatori en jornades vinculades

al canvi climàtic. Contacte amb Legambiente (ONG d'Itàlia).· Seguiment de l'actualitat del programa Life.

Secretaria tècnica· Elaboració del pla estratègic 2008-2012 en curs.· Definició de la política de contractació dins dels membres del

CST.· Creació d'un projecte de restauració de Cal Monjo.· Presentació al premi SCOT.· Inscripció a quatre registres administratius: Voluntariat ambiental,

Entitats ambientals, Educació ambiental i Protecció de dades.· Signatura d’un conveni de col·laboració amb la Fundació

SER.Gi.

DespesesTotal

Page 14: Memoria CST 2008

Valoració del responsableL'endarreriment de l'estratègia de Cercles i problemes internsquotidians han retardat l'inici del Pla Estratègic. Es culminaràamb l'aprovació del pressupost 2009, pel qual se’n farà unaprojecció fins el 2012.

La dependència econòmica de la Diputació de Girona ha estancatel projecte Life Governance. Diverses reunions internes del CSTpel Life s'han desconvocat o aplaçat. Encara no s'ha avaluatconjuntament el projecte.

S'ha professionalitzat la gestió econòmica mitjançant la unificacióen una sola persona de les funcions de tresoreria, comptabilitat- fiscalitat i gestió del pressupost.S'ha millorat la descripció de les funcions de l'equip decoordinació amb la implementació de la figura d'un coordinador.Cal millorar la gestió del Consell de Direcció (dues reunions dequatre previstes) i el Consell Assessor (cap reunió).

Page 15: Memoria CST 2008
Page 16: Memoria CST 2008

Plade Comunicació2008Pluja fina per divulgar la Nova Cultura del Territori

Page 17: Memoria CST 2008
Page 18: Memoria CST 2008

Raül VallsLlorenç PlanagumàEquip de coordinació del CST

ResponsableAnna Grabalosa

Persones que hi intervenen

DestinatarisComunicació externa: societat en general, societat propera al'Escola del Territori (Vall d'en Bas i Garrotxa), administraciópública, entitats ambientals, associacions de segon nivell, ONGsdiverses (culturals, associacions de veïns, etc.), usuaris del medinatural (agricultors, ramaders, pescadors, caçadors, etc.),empreses, col·legis professionals, àmbit universitari (professorsi estudiants), entitats científiques, comunitat educativa (mestres,pares i alumnes) i mitjans de comunicació.

Comunicació interna: equip de coordinació, equips dels projectes,Junta, Consell de Direcció, Consell Assessor i persones sòcies.

Objectius assolits· Afavorir la comunicació i el coneixement entre l'equip tècnic,la Junta, les diferents àrees de treball i el Consell de Direcció,cadascuna en el grau convenient.

· Mantenir unificada la imatge corporativa del CST.

· Arribar als mitjans de comunicació i al gran públic.

· Promoure la informació electrònica del CST.

· Donar a conèixer el CST a través d'accions de Relacions

Públiques.

Objectiu final: Donar notorietat al CST i les seves àrees, quesiguin coneguts.

Page 19: Memoria CST 2008

Activitats dutes a termeLes principals actuacions d’aquest 2008 són:

Comunicació interna· Elaboració de tres números del butlletí intern Saps què? pertal de difondre les activitats dels diferents projectes dins l’equiptècnic del CST.

· Creació de targetes de visita no nominals per a tots elsresponsables de projectes i promoció de l’ús del correu electròniccorporatiu del CST.

Comunicació amb els mitjans· Emissió de quinze notes de premsa sobre novetats en els

projectes del CST.

· Invitació als mitjans a 32 actes organitzats per l’entitat.

· Creació d’una base de dades de mitjans amb 235 entrades.

· Recull de premsa amb més de 60 entrades.

Comunicació digital· Posada en marxa l'Oficina Virtual. Aquest espai de treballvirtual permet compartir arxius interns (actes de reunions,propostes de projectes, etc), avaluar l'acompliment de lestasques i tenir un calendari d'actes interns comú (reunions detreball, trobades amb administracions, etc.). A diferència de lapàgina web del CST -d'accés obert-, l'Oficina Virtual està dirigidaa l'equip tècnic del CST i conté documents i informació decaràcter intern.

· Promoció de la nova programació de la pàgina web. S'han fetaccions d'actualització, per exemple incloure les notícies delCST en portada, extreure els titulars del portalwww.ecologistes.net i oferir-los en portada, així com compartirl'agenda amb aquesta mateixa pàgina web. D'altra banda, s'hancreat eines útils per a la gestió, com l'apartat de descàrrega dedocuments o la galeria d'imatges. D’aquesta manera el visitantpot trobar el conjunt de documentació del CST. Al llarg d'aquest2008 la pàgina ha rebut unes 2.500 visites.

Comunicació i Relacions Públiques· Participació en fires i festes a través de l'exposició itinerant

“No m’expliquis cuentus xinos!” de l’Escola del Territori.

· Representació del CST al projecte People & Politics, coordinatper la Fundació Desenvolupament Comuntari junt amb setorganitzacions de sis països europeus. El projecte té com afinalitat recollir mètodes i tècniques de participació que facilitinla participació de comunitats, grups i persones aldesenvolupament cultural, social, econòmic i/o polític de l’entornon viuen. El projecte que el CST aporta és el procés participatiude definició de l’Escola del Territori. El maig de 2008 vam serconvidats a una reunió internacional a Suècia i el projecte seràpresentat el 2009 a Noruega.

Page 20: Memoria CST 2008

DespesesTotal

Valoració de la responsableAl llarg d'aquest 2008, el CST i els seus projectes s'han posicionatcom a referent comunicatiu pel que fa a la Nova Cultural delTerritori. Els articles d'opinió han tingut molt bona acollida entreels mitjans de comunicació, i també les notes de premsad'accions palpables en el territori. Hem treballat, sobretot, ambdos focus: mitjans provincials i mitjans de La Garrotxa.

El gran entrebanc d'aquest any ha estat la pàgina web. El canvide servidor i de programador ha estat, però, una oportunitatper a tenir l'eina que necessitem i amb la possibilitat d'actualitzar-la nosaltres mateixos/es.

Com a crítica, comentar que els arbres sovint no han deixatveure el bosc, cal que siguem més proactius i creatius amb lacomunicació. Ara tenim una base d'eines, metodologies icontactes i aquest 2009 és quan hem d'anar més enllà.

Page 21: Memoria CST 2008
Page 22: Memoria CST 2008

RelacionsInstitucionalsDonant a conèixer el CST

Page 23: Memoria CST 2008
Page 24: Memoria CST 2008

Llorenç PlanagumàIsabel JunqueraAnna Grabalosa

ResponsableRaül Valls

Persones que hi intervenen

DestinatarisInstitucions i ens públics

Entitats i ONG

Universitats i centres de recerca

Institucions finançadores

Objectius assolits· Donar a conèixer el CST.

· Representar el CST en actes públics.

· Contactar amb entitats i ens finançadors.

Page 25: Memoria CST 2008

Activitats dutes a terme

8 de gener. Trobada amb Jordi Sargatal de laFundació Territori i Paisatge.

9 de gener. Procés de participació ciutadanaal voltant de la conca del Fluvià organitzat perla COPA al Local Social de Joanetes.

24 de gener. Trobada a Barcelona amb PauVidal, director de l’Observatori del Tercer Sector.

4 de febrer. Participació a la Junta de l’ANGper informar de les activitats del CST i millorarsinèrgies.

7 de febrer. Participació a la xerrada “ConreusSocials” al IGOP.

11 de febrer. Trobada amb Enric Pardo, regidorde l’Ajuntament de Girona.

18 de febrer. Participació a la jornada depresentació del “Sistema d’Informació Territorialde Polígons Industrial” organitzat per InstitutCartogràfic de Catalunya a Barcelona.

25 de febrer. Trobada amb Rafel Llussàprofessor del Departament de Geografia de laUdG per establir complicitats i organitzar lapresentació del Informe de Sostenibilitat a laUdG.

27 de febrer. Reunió a la FundacióDesenvolupament Comunitari pel projecte”People and Politics”.

3 de març. Trobada amb CiU a Girona.

4 de març. Trobada amb Quim Brugué, DirectorGeneral de Participació Ciutadana a Barcelona.

5 de març. Participació a la Jornada deRururbanització organitzada per FrancescMuñoz de l’Observatori de la Urbanització dela UAB a Barcelona.

6 de març. Trobada amb Arcadi Calzada,president de la Fundació Caixa Girona.

11 de març. Reunió amb Frederic Ximeno,Director General de Polítiques Ambiental delDMAH.12 de març. Trobada amb Francesc Muñoz delObservatori de la Urbanització al CCCB aBarcelona. Trobada amb Moisès Jordi, membrede la Junta del CST i coordinador del AnuariTerritorial de Catalunya.

25 de març. Reunió amb Miquel Calm i PepCodony a l’Ajuntament de la Vall d’en Bas pelprojecte d’adequació de Cal Monjo.

28 de març. Signatura del conveni entre el CSTi la Fundació SER.Gi a Girona.

8 d’abril. Trobada amb la COPA a Girona.

11 d’abril. Seminari a Joanetes amb FrancescMuñoz de l’Observatori de la Urbanització.

15 d’abril. Presentació del Informe deSostenibilitat de CCGG a la UdG.

16 d’abril. Trobada amb Marc Rius, director deParticipació Ciutadana.

29 d’abril. Participació al debat de Ràdio Gironasobre els conflictes ambientals amb XavierRuscalleda, Joan Casas, alcalde de Sant Feliude Pallerols (gravat al Restaurant Europa d’Olot).

5 de maig. Presentació a Cal Monjo del projectede l’ET a les entitats de la Vall d’en Bas.

6 de maig. Participació en la trobada del Consellde Recerca del Tercer Sector a Barcelona.

7 de maig. Reunió a la FundacióDesenvolupament Comunitari pel projecte”People and Politics”.

16 de maig. Sopar debat amb Frederic Ximeno,director general de Polítiques Ambientals delDMAH al voltant de l’Estratègia Catalana sobreel Canvi Climàtic.

11 de juny. Trobada amb Laia Torra la FundacióJaume Bofill a Barcelona .

16 de juny. Trobada amb Eliseu T. Climent,director del Institut del Territori a Barcelona.

1 de juliol. Seminari sobre la crisis energèticai la fi del petroli barat amb Quim Sempere aCal Monjo de Sant Privat d’en Bas.

10 de juliol. Trobada amb Frederic Ximeno(DMAH) i Josep Vila (UdG) per cercarcomplicitats entre el CST, el Institut de MediAmbient de l’UdG i el DMAH a Barcelona.

17 de juliol. Presentació del CST a Sant Joande les Abadesses.

A continuació fem una relació cronològica de les reunions i actes en els quals s’harepresentat el CST durant el 2008:

Page 26: Memoria CST 2008

19 de juliol. Acte d’homenatge al Dr. Badia iMargarit a Cal Monjo com agraïment per lacessió de la casa per l’activitat de l’ET iponència de Josep Maria Terricabres.

4 d’agost. Dinar-debat amb NúriaBuenaventura, directora general de MediNatural per tractar temàtiques relacionadesamb la protecció del territori a la Garrotxa.Convocat per Alternativa per a la Garrotxa.

7 d’agost. Trobada amb Miquel Macias i EsterBadosa, regidor i alcaldessa de Santa Pau.

27 de setembre. Participació al programamatinal de Bas Ràdio.

2 d’octubre. Trobada amb Teresa Climent dela Fundació Jaume Bofill a Barcelona.

4 d’octubre. Participació a la trobadaorganitzada per la DG de Participació Ciutadanaa Girona.

15 d’octubre. Participació en la reunió delConsell Assessor del Tercer Sector a Barcelona.

18 d’octubre. Participació al programa matinalde Bas Ràdio.

30 d’octubre. Seminari amb Eliseu T. Climentde l’Institut del Territori a Cal Monjo ambl’objectiu d’establir complicitats i sinèrgies.

1 de novembre. Presentació del CST alsMinyons Escoltes i Guies Sant Jordi en el marcd’un cicle de formació intern.

10 de novembre. Trobada amb membresd’entitats de la Plana de la Selva per iniciar unCercle de Sostenibilitat a La Selva.

14 de novembre. Participació a la reunióconvocada per l’Ajuntament de la Vall d’en Bassobre el conflicte de la variant de Les Preses.

15 de novembre. Participació al programamatina de Bas Ràdio.

24 de novembre. Reunió amb Teresa Climentde la Fundació Jaume Bofill a Barcelona pertractar la possible subvenció del programa“Planta’t l’hort de l’ET.

25 de novembre. Trobada amb Eliseu T. Climentdel Institut del Territori, per establir complicitatsentre l’IdT i el CST a Barcelona. Participació ala presentació de l’Anuari Territorial deCatalunya 2007 a Barcelona.

27 de novembre. Reunió, visita al Parlament icontactes amb grups polítics en el marc delprojecte People and Politics de la FundacióDesenvolupament Comunitari.

29 de novembre. Participació, via telefònicaen el programa matinal de Bas Ràdio.Participació en la presentació de la RevistaLes Garrotxes a Cal Monjo de Sant Privat d’enBas a càrrec de Ramon Esteban de El Punt.

9 de desembre. Reunió amb Rufí Cerdan, entred’altres, per preparar la compareixençaparlamentaria al voltant de la Llei d’AvaluacióAmbiental de Plans i Programes a Barcelona.

10 de desembre. Compareixença davant laComissió Parlamentària respecte a la Lleid’Avaluació Ambiental de Plans i Programesal Parlament de Catalunya a Barcelona.

Page 27: Memoria CST 2008

DespesesTotal

Page 28: Memoria CST 2008

Escola del Territori

Escoladel Territori

Page 29: Memoria CST 2008
Page 30: Memoria CST 2008

Coordinacióde l'Escoladel TerritoriL'equip de l'Escola... el dream team!

Page 31: Memoria CST 2008
Page 32: Memoria CST 2008

ResponsablesLlorenç Planagumà (fins el maig 2008)Isabel Junquera (maig- desembre 2008)

Entitats que hi intervenenTOSCA (Llorenç Planagumà)

DestinatarisMembres de l'equip de l'Escola del Territori

Objectius assolits· Coordinar els projectes de l’Escola del Territori.· Representar de l’Escola del Territori.· Cercar finançament.· Redactar memòries i justificacions.

Page 33: Memoria CST 2008

Activitats dutes a termeLes tasques que s'han dut a terme des de la coordinació essintetitzen en:

· Seguiment dels diferents projectes.A partir de reunions amb els/les responsables dels projectes ireunions de tot l'equip ET Garrotxa cada 2 o 3 mesos (15 defebrer, 27 de març, 15 de maig, 3 de juliol, 9 de setembre i 20de novembre). Proposta d'ordre del dia i redacció de l'acta deles reunions d'equip.

· Seguiment de dedicacions (base de dades) i pressupostassignat.

· Representació de l'ET.· A les reunions de l'equip de coordinació del CST (integrat pelcoordinador -Llorenç Planagumà-, per la persona que coordinacada àrea -Anna Grabalosa, Sergi Nuss/Pep Antequera, OriolCosta-, el secretari -Raül Valls- i el president -Àlex Casademunt).

· A entitats externes.

· A altres jornades organitzades per altres entitats, perl'Administració, etc. (per exemple: Xarxa de Custòdia del Territori,Xarxa de Recerca en Educació per la Sostenibilitat).

· Representació de l'ET davant el Consell Directiu (jornada del19 de juliol a Cal Monjo).

Cerca de finançament, reunions amb les entitats convocantsi redacció de projectes.

Redacció de la memòria semestral per a l'Obra Social deCaixa Catalunya (FTiP).

Participació en la Fira de Sant Nicolau de El Mallol a travésde l’exposició Tricaticatum (desembre 2008).

Despeses* distribuïdes entre els projectes de l’Escola

Page 34: Memoria CST 2008

Valoració dels responsablesCaldria elaborar una fitxa on hi constessin els objectius de lacoordinació de l'Escola del Territori. Hauria de fer referència ales tasques de la coordinació i a les actuacions de millora quederivin de l'enquesta de balanç anual.

Caldria definir com es procedeix per a la cerca de finançamentper a projectes de l'ET (cerca d'oportunitat de finançament,redacció del projecte i presentació projecte i altres documentsnecessaris), és a dir, si se'n responsabilitza la personaresponsable de cada projecte, si es fa des de la coordinació,si es fa conjuntament, etc.

El relleu en la coordinació de l'ET ha estat totalment facilitadorper part d'en Llorenç. Els aspectes que han suposat majordificultat deriven de la manca d'experiència prèvia de coordinaciód'un equip de 12 persones i d'un pressupost de 60.000 eurosvinculat, emmarcat i interdependent amb el del CST.

Page 35: Memoria CST 2008
Page 36: Memoria CST 2008

Valls vivesIniciant la custòdia, difonent el patrimoni natural

Page 37: Memoria CST 2008
Page 38: Memoria CST 2008

Isabel JunqueraLlorenç PlanagumàDavid Serramitjana

ResponsableXavier Béjar

Persones que hi intervenen

DestinatarisEntitats (Associació de veïns de Joanetes, Associació de veïnsde Sant Privat, Associació de veïns d’Hostalets, GECA), poblaciólocal i propietaris de finques privades de la Vall d’en Bas.

Objectius assolits· Difondre els valors de la vegetació, la flora i la fauna, els seus

usos, impactes i amenaces.

· Proposar diversos acords de custòdia a la Vall d’en Bas i iniciarl’elaboració d’un Pla de Custòdia del CST.

· Proposar l’adequació d’una zona humida per a la divulgació i la conservació del patrimoni al voltant de l’aigua.

Page 39: Memoria CST 2008

Activitats dutes a termeXerrades i sortides naturalistes per la Vall d’en BasLes tres sortides per observar orquídies que s’havien de celebrarentre abril i juny no es van dur a terme. Dues d’elles per maltemps i l’altra no es va programar. S’han proposat noves datespel2009.

Tot i que l’activitat de Natura al límit amb l’AAVV.d’Hostalets noes va realitzar, es va creure convenient organitzar-ne una sobrerèptils amb l’AAVV de Sant Privat perquè encara no s’haviatreballat mai amb aquesta entitat creada la primavera de 2008.Posteriorment la mateixa entitat va sol·licitar una altra activitat,aquesta sobre les Cingleres del Puigsacalm.

Altres activitats de difusióL’excursió sobre el Projecte Mussol a la Vall d’en Bas previstapel 24 de maig es va haver d’anul·lar per la pluja. Es va elaborarun article sobre la vegetació i la flora de la Freixeneda de SantPrivat per a la revista Puigsacalm editada per la GECA.

Projectes de custòdiaAquest 2008 s’ha fet el seguiment de la finca El Gotlló de SantPrivat d’en Bas, elaborant una proposta de contracte de custòdiai lliurant-lo al propietari. Durant el 2009 es reprendrà el contacte.

També s’ha fet el seguiment de la finca La Casica de Els Hostaletsde Bas i El Rost de Sant Privat d’en Bas. D’altra banda, tot ique estava previst, no s’ha fet la valoració de la finca Els GoigsNous de Joanetes i queda pendent pel 2009.

Tot i no estar programat, s’han fet els primers contactes per afer el seguiment de la finca Les Serres de Sant Martí de Llémena.

Pel que fa a l’acord de Gestió als Emprius de Sant Privat ambl’Ajuntament de la Vall d’en Bas, caldria establir responsabilitatsclares entre l’equip de l’Escola del Territori per treballar vers lagestió d’aquesta finca.

S’ha iniciat la redacció del Pla de Custòdia del Centre per a laSostenibilitat Territorial, que té com a objectiu assentar les basesd’aquesta pràctica en el CST per tal de poder desenvolupar, demanera coherent i planificada, accions en custòdia. El Plaincideix també en la relació que el CST pot tenir amb les sevesentitats membres, les entitats dels futurs Cercles per a laSostenibilitat i la Xarxa de Custòdia del Territori.

Projectes de milloraElaboració d’una breu memòria per a l’adequació de la bassadel Molí del Torrons (Bassa d’en Bas) per a oferir a universitarisen treballs de recerca o de final de carrera.

Page 40: Memoria CST 2008

Valoració del responsablePel que fa a les activitats de difusió, hi ha hagut molta dificultata l’hora d’establir contacte amb el coordinador del Concurs deDalla dels Hostalets i amb la presidenta de l’AAVV de Joanetes.Cal prioritzar activitats amb l’AAVV d’Hostalets perquè enguanyno se n’ha fet cap. Es poden proposar activitats d’acció ambientalcom la neteja del riu.

En les accions de custòdia, s’ha intentat no pressionar elspropietaris, però potser hagués calgut estar-ne més pendent ifer un bon seguiment. Cal augmentar la dedicació i millorarl’organització interna en aquest apartat.

DespesesTotal

Page 41: Memoria CST 2008
Page 42: Memoria CST 2008

Territoriamb veuTreballant per crear un nou marc de relacions entre administraciópública i entitats de la Nova Cultura del Territori

Page 43: Memoria CST 2008
Page 44: Memoria CST 2008

Xevi BéjarPep CodonyRaül Valls

Llorenç PlanagumàEngràcia CanalSanti (Arç)

Pere Boada (Rius de vida)Miquel (economista, Setcases)Lluís López (advocat)

ResponsableIsabel Junquera

Persones que hi intervenen

DestinatarisParc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa i Integrantsde la Comissió Tècnica de la Carta Europea de Turisme Sostenible(Turisme Garrotxa, Fundació Garrotxa Líder, Consorci AltaGarrotxa i Fundació d’Estudis Superiors)

Departament de Medi Ambient i Habitatge (Emili Santos –CapSSTT a Girona-, Núria Bonaventura -DG Medi Natural-), Nacho(cap boscos), Santi (enginyer forestal), Ignasi (cos d'agentsrurals)

Agència Catalana de l’Aigua (ACA)

Departament de Política Territorial i Obres Públiques

Objectius assolits· Continuar amb la dinamització de l’espai de participació que

aglutini les entitats i persones físiques.

· Valorar la possibilitat de crear un servei tècnic a entitats i moviments en la defensa del territori per ajudar-los i assessorar-los.

Page 45: Memoria CST 2008

Activitats dutes a termeDinamització de l’espai de participacióS’han realitzat nombroses trobades ambdiferents entitats de la comarca per tal deconvidar-los a participar en el CST però nos’ha organitzat cap trobada encaminada adebatre polítiques públiques o actuacionsconcretes de l’administració. La dinamitzacióde la participació en el marc del CST ha estatefectiva (i en el darrer trimestre vinculada al’estratègia dels cercles) però ha mancattraslladar la nostra “força” a l’esfera del’administració.

Per tant, s’ha aconseguit la participaciód’entitats en el CST i s’ha estat presentactivament en canals de participació ja creats,sense promoure’n de nous.

Tot i això, el CST ha estat present a:

· La Comissió Tècnica de la Carta Europea deTurisme Sostenible. És la comissió deseguiment d’aquest instrument voluntari degestió del turisme en tot l’àmbit de la comarca.Hi hem estat presents inicialment a través dePep Codony i, més tard, de Llorenç Planagumà.Isabel Junquera i Engràcia Canal hi han estatsempre presents, atès que la primera en portala Secretaria Tècnica i la segona és membrede la Comissió. Període: reunions trimestralsdurant tot el 2008.

· Procés participatiu de la Conca del Fluvià.Organitzat per l’Agència Catalana de l’Aiguaentre els mesos de desembre de 2007 i maigde 2008. Hi ha participat Pep Codony, LlorençPlanagumà, Xevi Béjar i Isabel Junquera. Vegeufitxa específica del procés.

· Trobada entre ciutadania – administració(people&politics), promoguda per l’Ajuntamentde la Vall d’en Bas i amb representants delDPTOP, en relació amb la variant de Les Preses(divendres 7 de novembre 08). Atès el millorabledesenvolupament de la trobada, sen’organitzarà una altra, per part del CST, pera acabar de facilitar informació sobre aquestainfraestructura. En relació amb aquestainfraestructura s’ha mantingut dues reunionsindividualitzades amb Miquel Calm, alcalde dela Vall d’en Bas (Llorenç i Isabel 9 d’octubre i3 de desembre 08).

· Compareixença davant la Comissió de MediAmbient i Habitatge per exposar la posició delCST respecte el Projecte de Llei d’avaluacióambiental de plans i programes (10 dedesembre 08).

Servei tècnic a entitatsEl CST no ha comptat amb un “servei tècnic”pròpiament però sí que s’ha donat suport aentitats que en determinats moments hannecessitat un assessorament. Gran partd’aquest assessorament s’ha ofert a nivell itítol individual però s’ha col·laborat també enun cas concret respecte la proposta delDepartament de Medi Ambient i Habitatged’una tala d’un bosc de pi negre semimadura Carboners (finca de la Generalitat amb dretd’explotació de l’Aj. de Setcases) on les entitatsvan mostrar-hi la seva oposició. A peticiód’entitats de la zona i dels SSTT a Girona delDMAH es va concertar una reunió entornaquesta problemàtica; en aquesta reunió (dijous25 de setembre 08) Llorenç Planagumà vadesenvolupar un paper de mediació. Com aresultat de la reunió el DMAH es vacomprometre a engegar un procés participatiuentre administració, Ajuntament i tècnics/quesper a decidir quin ha de ser el futur de la finca.

Page 46: Memoria CST 2008

Valoració de la responsableTerritori amb Veu no ho tingut una iniciativa durant l’any 2008sinó que més aviat ha consistit en reforçar els canals departicipació ja oberts per a destacar i remarcar la participaciódel CST en diferents àrees de gestió i polítiques públiques queja es duien a terme. N’és exemple la participació a la comissiótècnica de la Carta Europea de Turisme Sostenible i l’assistènciaactiva al procés participatiu de la Conca del Riu Fluvià dut aterme per l’ACA.

El CST ha acomplert la seva funció com a espai de participaciói trobada d’entitats interessades en promoure la Nova Culturadel Territori, espai que es veurà encara més reforçat a partir delfuncionament a partir de cercles territorials.

Aquesta dualitat d’objectius (participació interna i externa) esreflecteix en la fitxa de Territori amb Veu inclosa en el programad’actuació del 2008, on els objectius que es fixen van encaminatsa articular la participació efectiva de les entitats en els processosparticipatius creats per l’administració però la temporitzacióens indica que el 2008 ha d’estar dedicat principalment a establircontacte i mantenir entrevistes personals amb entitats.

DespesesTotal

Page 47: Memoria CST 2008
Page 48: Memoria CST 2008

Procésparticipatiude la concadel Fluviài rieresdel Montgríi Empordà

Page 49: Memoria CST 2008

Xavier BéjarJosep Codony

Llorenç PlanagumàIsabel Junquera

ResponsableAgència Catalana de l’Aigua

Persones que hi intervenen

Sessions1. Sessió informativa del 12/12/2007 a Olot

2. Taller 2: Sectorial entitats del 09/01/2008 a Joanetes (La Vall d’en Bas):

3. Sessió plenària de les sectorials del 22/01/2008 a Sant Pere Pescador

4. 1 Taula temàtica sobre estalvi, consum i abastament del 13/02/2008 a Besalú

5. 2 Taula temàtica sobre estalvi, consum i aastament del 03/03/2008 a Besalú

6. Sessió plenària de propostes del 26/03/2008 a Besalú

7. Sessió de retorn del 20/05/2008 a Olot

Objectius assolits· Participar en el procés per aportar el coneixement local del

Fluvià per a la millora del medi, l’ús racional del recursos, la minimització d’impactes i la conservació del sistema fluvial; iper a formar part del Consell de Conca del Fluvià

· Aportar una visió ambiental i proposar diversos objectius al llarg del procés, alguns dels quals han estat incorporats per l’ACA al Pla de Gestió de Conca del Fluvià.

Page 50: Memoria CST 2008

Planta't a l'hort!Curs pràctic d'iniciacióa l'horticultura familiarecològicaCada cop som més els “plantats a l'hort”!

Page 51: Memoria CST 2008
Page 52: Memoria CST 2008

Kilian SampolJesús Vegas

Montse MirallesCarme Plana

Josep Esquena

ResponsableLaura Boguñá

Persones que hi intervenen

Entitats que hi intervenen

DestinatarisPúblic en general que tingui interès en aprendre a tenir curad'un hort per l'abastament familiar a partir de tècniquesecològiques i sostenibles.

Objectius assolitsProgramar i fer un curs per iniciar-se en la planificació i dissenyd'un hort familiar per:· Aprendre a treballar i preparar una parcel·la de terra per a

cultivar-hi

· Conèixer diferents tipus de cultius, les seves necessitats i lestasques associades al llarg de l'any

· Descobrir diferents tècniques bàsiques pel maneig d'un hortfamiliar (reg, compostatge, planter, etc.)

· Experimentar en una parcel·la els continguts del curs, desenvolupant-hi un petit hort propi

Museu dels Volcans d’OlotInstitut de Cultura de la Ciutat d'OlotIES La Garrotxa

EcollavorsLa Cupp

Page 53: Memoria CST 2008

Activitats dutes a termeEl curs es va impartir durant els mesos d'abril a setembre enunes parceloles de l'Ajuntament d'Olot, vora el recinte del ParcNou, i el procés de preparació i coordinació del curs es vaestendre dels mesos de gener a desembre de 2008.

A l'edició del 2008 hi van participar un total de 24 alumnes(gairebé el doble dels 13 de l'edició anterior), repartits en 13parcel·les de la forma següent: tres alumnes sense parcel·la,set alumnes amb parcel·la individual, vuit alumnes amb parcel·lacompartida entre dos, i sis alumnes amb parcel·la compartidaentre tres persones. Es va superar, doncs, el màxim d'alumnesprevistos donat l'alt interès que va despertar el curs i la insistènciadels interessats, i al fet que la majoria d'alumnes van preferircompartir l'hort donant marge a ampliar el nombre d'inscritsper omplir totes les parceloles previstes.

El curs va oferir un programa formatiu basat en sessionspràctiques, acompanyades d'un recull de documentació, pertal d'adquirir els coneixements bàsics per portar un hort familiarde forma ecològica i sostenible.

Les activitats dutes a terme al llarg de l'any han estat:

· Preparació del curs: revisió dels continguts de l'edició anterior,definició calendari i programa 2008.

· Preparació del material del curs: revisió de la documentaciódel curs anterior, definir documentació curs 2008, i preparacióde les carpetes de documents pels participants.

· Coordinació: contacte i organització amb els docents, compresde material, inscripcions, preparació dia a dia previ-posteriora cada sessió.

· Difusió del curs: elaboració tríptic, notes premsa, mailing.

· Preparació de parcel·les: coordinació per fer portar composti llaurar el camp.

· Desenvolupament del curs: 6 sessions teòrico - pràctiques, i3 sessions de seguiment.

· Valoració i tancament del curs.

Page 54: Memoria CST 2008

Valoració de la responsableL'equip que ha tirat endavant el curs valora molt positivamenten general el desenvolupament d'aquest. Es considera un èxitel nombre de participants, i els resultats obtinguts. La relacióamb el grup ha estat en tot moment molt bona, i s'ha intentatsuperar els imprevistos que han pogut sorgir comentant-se entot moment amb els alumnes i considerant-ne la seva opinió.Es veu molt satisfactòriament el fet que gran part dels alumneshan manifestat la voluntat al finalitzar el curs de continuar menantun hort, assolit- se un dels objectius que seria donar eines a lapoblació per optar per un consum responsable, i recuperarl'horticultura familiar com una activitat habitual.Es considera un èxit la realització d'una segona edició del cursamb el doble de participants que l'anterior. El format generaldel curs tal i com s'ha fet ha estat en general molt satisfactoripels participants, la valoració global ha estat d'un 4,42 sobre5, tot i que cal tenir en compte les propostes dels propisparticipants, dels docents, i dels organitzadors.

Caldria preveure avançar encara més el calendari del curs enpròximes edicions, i reajustar-lo a les propostes que han sortit.Cal estudiar com s'organitza el manteniment de la infraestructurade reg i de les parcel·les en general.

Cal valorar si és possible elaborar una documentació pròpia delcurs.

DespesesCost de la realització i desenvolupament del curs

Page 55: Memoria CST 2008
Page 56: Memoria CST 2008

Gent de la vallVides i costumsa la Vall d'en BasParticipació de la Vall a través d'un documental

Page 57: Memoria CST 2008
Page 58: Memoria CST 2008

ResponsableGemma Duran

Persones que hi intervenenEva DuranAnna GrabalosaMarc Planagumà

Entitats que hi intervenen

DestinatarisPoblació local, entitats i particulars de la Vall d'en Bas.

Objectius assolits· Informar del programa a la població de la Vall.

· Fer recerca històrica i documental genèrica que pugui servircom a font a tot el programa, a partir de la qual es puguingenerar temàtiques diverses.

· Entrevistar a persones coneixedores del territori.

· Entrevistar a especialistes de la temàtica del documental.

· Entrevistar els habitants de la Vall per donar testimoni de lesseves vivències i recollir opinions sobre el present i futur de laVall.

· Filmar i gravar els testimonis.

Ajuntament de la Vall d'en BasCooperativa VerntallatArxiu Històric de GironaArxiu d'Imatges de la Diputació de GironaArxiu Comarcal de la GarrotxaBiblioteca Vayreda d’OlotComissió de festes de JoanetesComissió de festes de La PinyaComissió de festes dels Hostalets d'en BasComissió de festes de Puigpardines

Comissió de festes del MallolComissió de festes de St. Privat d'en BasComissió de festes de St. Esteve d'en BasCEIP Verntallat (comissió pedagògica del centre i lesdues classes de 3r de primària)

Persones entrevistades durant les festes majorsPersones entrevistades i coneixedores de lareparcel·lació història de la Vall:Emili Salavedra i Josep Maria Ginabreda

Page 59: Memoria CST 2008

Activitats dutes a terme· Informar del programa a la població de la VallEl primer que es va fer va ser contactar amb l'ajuntament de laVall d'en Bas per presentar el programa i així, establir aliances.Se'ns va comunicar que ens ajudarien a trobar personesconeixedores de la història de la Vall, susceptibles de serentrevistades i també es van oferir en la difusió el programa, através del seu espai radiofònic local.Es va preparar un cartell i una nota de premsa per enviar alsdiferents mitjans de comunicació. Vam reunir-nos amb lescomissions de festes de tots els pobles per explicar-los elprograma i demanar-los la seva col·laboració, adjuntant el cartella tots els programes de festa que es repartien casa per casa.I al mateix temps, moltes persones de la comissió ja citavenalguns dels veïns del seu poble que calia entrevistar. Alhora,repartint porta per porta el programa, també van engrescar amés d'una persona perquè donés el seu testimoni a la càmerael dia de festa major.

· Recerca històrica i documental genèrica que pugui servircom a font a tot el programa, a partir de la qual es puguingenerar temàtiques diversesEs va fer la recerca històrica, documental i fotogràfica perInternet, a la biblioteca d'Olot, a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxai a l'Arxiu Històric de Girona.Tenim més de 40 fotografies antigues i localitzats els plànolsde la vall, d'abans i després de la reparcel·lació per poderretratar i incorporar al documental.

· Entrevistes a persones coneixedores del territoriEs va entrevistar a Joan Juvanteny, antic ferrer de Joanetes idonat que posteriorment, vam decidir que la temàtica del primerdocumental seria l'origen administratiu actual de la vall, tractantla reparcel·lació i de la idiosincràsia dels diferents pobles, ja noes van entrevistar més artesans.

· Entrevistes amb especialistes de la temàtica del documentalEl 13 de juny, es van entrevistar Emili Salavedra, antic secretaride l'Ajuntament en el moment que es va dur a terme lareparcel·lació a la vall.I el 30 de juny, es va entrevistar al gerent de la CooperativaVerntallat, Josep Maria Ginabreda, perquè ens informés del'origen de la cooperativa, arran de la reparcel·lació de la Vall.

Page 60: Memoria CST 2008

DespesesTotal

· Entrevistes a habitants de la vall per donar testimoni deles seves vivències i recollir opinions sobre el present i futurde la Vall.Les entrevistes gravades es a les Festes Majors van realitzarsegons el quadre lateral.

Només dir que a causa de la pluja, es va suspendre la gravacióa la festa del poble del Mallol.

Tenim gravats els testimonis de quatre persones a Joanetes,set de La Pinya, onze dels Hostalets d'en Bas, tres dePuigpardines, sis de Sant Privat d'en Bas i sis de St. Esteved'en Bas, que representen un total de 37 entrevistats.

El dia 18 de novembre es va realitzar la trobada d'avis i àviesamb els 44 nens i nenes de 3r del CEIP Verntallat. En aquestatrobada intergeneracional, l'avi Joan Juvanteny (ferrer) i lesàvies, Paquita Gamel (mestressa de casa) i Pilar Guitart (ex-cuinera de l'escola) van explicar als nens i nenes com es viviaantigament a la Vall. Per il.lustrar aquells temps viscuts, els avisvan ensenyar alguns objectes i fotografies antigues. Desprésd'una breu presentació de l'avi i àvies, els alumnes van fer-lospreguntes sobre aquells temps viscuts i van gaudir de lesexplicacions.

El mateix dia, vam entrevistar als nens i nens per preguntar-lossobre le present i futur de la vall d'en Bas. Per entrevistar als44 alumnes va caler que les tutores ens ajudessin a fer petitsgrups de tres persones que ordenadament entràven a la bibliotecaperquè els entrevistéssim.

· Filmació i gravació del testimonis.Totes les entrevistes realitzades durant les festes majors i latrobada a l'escola Verntallat estan gravades. Ens manquen lesgravacions de l'entrevista a l'Emili Salavedra i a una personaexperta i coneixedora de la Vall per afegir un missatge en relacióa la filosofia del Centre per la Sostenibilitat Territorial per incloure'lal documental.A més a més, el productor ha estat alguns dies fotografiantdiferents imatges i escenes susceptibles de ser incorporadesal documental, ampliant així el fons documental obtenint imatgesdel present de la Vall.

Festes Majors

Joanetes27 jul.de 17 a 20:30h

La Pinya03 ag.de 17 a 20:30h

Hostalets d'en Bas15 ag.de 10 a 14h

Puigpardines15 ag.de 17 a 20:30h

Sant Privat24 ag.de 17 a 20:30h

El Mallol, anul.lada31 ag.de 17 a 20:30h

St Esteve d'en Bas21 set.de 17 a 20:30h

Page 61: Memoria CST 2008

Valoració de la responsablei co-responsablesSi per valorar ens fixem en com s'han acomplert els objectiuprevistos, el programa va per bon camí, tot i que encara li mancapart de la feina per realitzar el documental.

Per una banda, s'ha de considerar que hi va haver un retard enl'inici del programa, durant els primers mesos vam estar definintel projecte i finalment vam començar amb entrevistes i contactesa partir del maig.

Hem de tenir present que és un programa on hi intervenenpersones d'àmbits molt diferents i almenys dues d'elles, maino havien treballat en el camp dels audiovisuals.Poder disposarde més recursos tècnics, tant materials com humans haurienagilitzat el desenvolupament d’aquest projecte,marcadamentaudiovisual.

Aquest 2008 vol acabar amb la feina d'obtenció d'imatges,gravació d'entrevistes i recerca documental, històrica i fotogràficadel programa.

I es preveu que la feina de muntatge i presentació-retorn deldocumental a la població s'efectuï durant el primer trimestre del'any 2009.

Per acabar, cal dir que un dels objectius del programa, que ésel de crear un procés participatiu a la Vall s'ha assolit, perquèbona part de la població de la Vall sap que estem fent eldocumental (comissions de festes, ajuntament, cooperativa,escola).De forma directa, perquè hi ha participat o indirectament,a través de les persones de l'entorn proper de les que hi hanparticipat.Sens dubte, gent de la Vall s'ha donat a conèixer a la poblacióde la Vall d'en Bas i pels comentaris de la gent és un programamolt interessant i necessari per conèixer el passat, parlar delpresent i futur, donat que justament a la Vall de canvis se'nproduiran i no menyspreables.

Esperem poder presentar el documental, que sobretot la poblacióde la Vall quedi satisfeta i demani tractar diferents temàtiquesen els futurs capítols.

Page 62: Memoria CST 2008

Fet a midaIntercanvi d'experiències entre entitats

Page 63: Memoria CST 2008
Page 64: Memoria CST 2008

ResponsableMarta Fontaniol

Persones que hi intervenenEster MorchónIsabel Junquera

Gemma DuranLlorenç Planagumà

Anna Grabalosa

Entitats que hi intervenen

DestinatarisEntitats ambientalistes i culturals que tinguin el territori com aàmbit d'acció i que siguin geogràficament properes iideològicament i culturalment semblants.

Objectius assolits· Crear un servei de capacitació als responsables d'entitats dela població organitzada per millorar l'eficiència en temàtiquesrelacionades amb l'organització de la mateixa entitat.

· Programar el servei a oferir a través d'un procés de participacióde les mateixes entitats per tal d'arribar a definir un programade formació conjunt.

· Començar a crear cultura participativa i democràtica a laciutadania per tal d'implicar-los en les polítiques de sostenibilitat.

La Llémena, Espai NaturalGrup Defensa del TerSalvem les VallsLa Cupp, SCCLFundació FaunaSalvem el Pla de VidreresEcologistes.net

Mou-te en BiciGrup Excursionista Amerenc EsquellesAssociació Naturalistes de GironaCentre d'Educació Ambiental Alt TerAssociació Naturalistes i Ecologistes de la Garrotxa

Page 65: Memoria CST 2008

Activitats dutes a termeDurant el 2008 s'ha dut a terme tres sessions de participació.

Sessió 1. Dia: 19 de gener de 2008L'objectiu de la sessió era fer una diagnosi dels punts feblesde les diverses entitats presents per tal de poder detectar lesnecessitats en quant a formació. Com a objectiu secundari hihavia el fet de crear un espai de trobada entre diverses entitatsmés o menys semblants i properes i per tant compartirexperiències i al mateix temps coneixements de les unes a lesaltres.

Sessió 2. Dia: 5 d’abril de 2008L'objectiu principal de la sessió era que a partir de diferentstallers participatius, es proposessin accions formatives concretesper dur a terme al llarg del 2008 per començar a abordar lesnecessitats més importants per les entitats participants en elprocés. Com a objectiu secundari, igual que a la primera sessió,hi havia el fet de crear un espai de trobada entre diverses entitatsmés o menys semblants i properes i per tant compartirexperiències i al mateix temps coneixements de les unes a lesaltres.

Sessió 3. Dia: 13 de desembre de 2008Primera sessió pròpiament de formació d'entitats a partir deles necessitats detectades en les sessions anteriors. La sessióde formació va ser un taller pràctic denominat “Com organitzarun acte?”. La sessió, celebrada en el marc de la Fira Eco-sí, vaser conduïda per Rosa Mª Collell, i va consistir en exposar elselements bàsics que cal tenir en compte tant a l'hora de planificarun acte com en durant el seu desenvolupament: elecció del/laponent, convocatòria de mitjans, composició de la taula deponents, imatge de l'entitat organitzadora, senyalització del'espai, etc. La sessió, d'unes dues hores de durada, va ser decaràcter totalment pràctic i els coneixements es varen adquirira partir d'analitzar les errades que s'havien comès enl'organització del propi taller.

Page 66: Memoria CST 2008

Valoració de la responsableCom a valoració destacar que les dues sessions participativesvan anar força bé, sobretot la primera. En la segona sessió noes va acabar d'aconseguir l'objectiu principal que era entre totsdefinir el programa d'actuacions, però sí que a partir de lesaportacions dels participants, des de la coordinació es va poderdefinir el programa d'activitats pel 2009.

Com a millora cal dir que no hem complert amb el calendariprogramat, ja que a la tardor s'havia de dur a terme una sessióamb la participació d'entitats de fora de Catalunya i de lacomarca per tal d'explicar experiències sobre la motivació iimplicació dels associats i membres de les entitats i no s'ha duta terme.

DespesesTotal

Page 67: Memoria CST 2008

2.977¤

Page 68: Memoria CST 2008

Jo crio meduses, i tu?

ExposicióNo m'expliquiscuentus xinos!

Page 69: Memoria CST 2008
Page 70: Memoria CST 2008

Responsables

Persones que hi intervenen

Ester Morchón (itinerància i materials)Anna Grabalosa (marxandatge i difusió)

Llorenç PlanagumàRaül VallsÀlex CasademuntOriol Piferrer

Xavier BéjarIsabel JunqueraEmma SoyAnna Jiménez

Oriol CostaGemma DuranMarc PlanagumàNoemí Casadellà

Entitats que hi intervenenAjuntament d'OlotAjuntament de GironaInstitut de Govern i Polítiques

PúbliquesFira Eco-sí

DestinatarisPúblic en general, escolars, estudiants i universitaris, docents,gent de la Vall d'en Bas, institucions, mitjans de comunicació,empreses, visitants de la seu de l'Escola del Territori (Sant Privatd'en Bas).

Objectius assolits· Atreure l'atenció del públic poc sensible als temes de la

sostenibilitat.

· Difondre a nou indrets de la comarques de Girona el conceptede la “Nova Cultura del Territori” a partir del material creat.

· Crear un material educatiu genèric de suport a l'exposició.

· Fer una línea de marxandatge relacionada amb l'exposició.

Page 71: Memoria CST 2008

Plaça Clarà, Olot1 de maig

Centre Cultural La Mercè,Girona (Dies d'ecologia)del 2 al 6 de juny

Rambla de Girona (Diesd'ecologia)7 de juny

Joanetes (Festa Major)27 de juliol

La Pinya (Festa Major)3 d'agost

Els Hostalets (Festa Major)15 d'agost

Seu de l'IGOP, Barcelonade l'1 al 16 d'octubre

Fira de Sant Lluc, Olotdel 16 al 19 d'octubre

Fira Eco-sí, Gironadel 12 al 14 de desembre

Activitats dutes a termeNou itineràncies

Tot i que en un principi s'havia acordat que l'exposició aniriasempre acompanyada d'un punt informatiu de suport, la mancade disponibilitat de l'equip de l'Escola ho ha fet reconsiderar.Només s'ha acompanyat en dues de les sis itineràncies.

Guia de l'exposicióPer a complementar els tòtems hem preparat una guia del'exposició que s’ha lliurat a les persones que han participat ales visites guiades. És un conjunt de sis fitxes amb els títols iles històries i un conjunt d'activitats per a reflexionar. Com aelement de participació, s'ha posat a la disposició del públicuns post-it perquè puguin escriure idees, suggeriments ipropostes positives en relació a les històries que s'expliquenals tòtems i enganxar-los-hi.

Visites guiadesPer a la inauguració de l’exposició (1 de maig, Plaça Clarà, Olot)es van preveure dues visites guiades però es van haver d'anul·larper manca d'assistència. Aquest és un recurs preparat que nos'ha pogut dur a terme perquè no hi ha hagut demanda. L’únicavisita guiada que s'ha fet ha estat en el marc de la Fira Eco-sí,després del taller “Com organitzar un acte?” del programa Feta mida.

MarxandatgeS'ha elaborat dues versions de xapes amb cadascuna de lessis històries de l'exposició, per tant, són dotze models. Tambés'han fet imans de nevera amb el lema “Cada matí esmorzoren”, història que està relacionada amb els brics de llet.

DifusióPer a fer difusió de l'exposició s'ha elaborat un dossier depremsa, un cartell genèric i s'ha fet un mailing de cada itinerància.

Page 72: Memoria CST 2008

DespesesTotal

Pàgina webEl novembre de 2008 s'ha posat en funcionament la pàginaweb www.nomexpliquiscuentusxinos.cat, on s'hi poden trobarels textos dels tòtems expositius; una ampliació i ressenya defonts de consulta; la guia de l'exposició; el calendari d'on estàl'exposició; formulari de reserva; i botiga virtual on poder comprarels elements de marxandatge.

Valoració deles responsablesEl 2008 ha estat un any intens per a l'exposició “No m'expliquiscuentus xinos!” amb dos moments principals. El primer a principisd'any quan es van inaugurar els tòtems i per fi es van podermostrar. El segon ha estat a finals d'any, quan hem posat en marxala pàgina web de l'exposició.

El conjunt de totes les eines elaborades (tòtems, guia, marxandatge,pàgina web) configuren l'exposició, trencant d'aquesta manerales barreres entre formats i convertint-la en una campanya desensibilització dirigida a tots els públics, on cadascú escollirà quingrau d'informació vol obtenir-ne.

Mirant al 2009, caldria preveure ampliar l'exposició amb un tòtemmés i portar-la a fires d'abast català instal·lant-la en llocs on passimolta gent, a part d'oferir-la a municipis i centres educatius. Tambéampliar la gamma de productes de marxandatge, sobretotsamarretes que puguin garantir-ne una presència al carrer. Reprendreels contactes amb els mitjans de comunicació perquè puguin ferdifusió de la iniciativa serà un altra acció a realitzar.

Page 73: Memoria CST 2008
Page 74: Memoria CST 2008

EducAccióL'EducAcció comença a arrelar

Page 75: Memoria CST 2008
Page 76: Memoria CST 2008

ResponsableNoemí Casadellà

Persones que hi intervenenGemma DuranXevi BéjarLlorenç PlanagumàMafa Bauçà

Noemí CasadellàPrem Pau PuigEster MorchonLaura Boguñà

David SerramitjanaDavid Gimeno

Entitats que hi intervenenLa CuppTOSCA

DestinatarisCentres educatius de la comarca de la GarrotxaCentres educatius de la província de GironaAlumnes i docents

Objectius assolits· Vincular les activitats pedagògiques a projectes de millora delterritori.

· Comercialitzar l'oferta pedagògica personalment als centreseducatius i/o vinculada a l'estudi de necessitats educatives.

· Elaborar material didàctic per l'exposició “No m’expliquiscuentus xinos!” (vegeu fitxa Exposició).

Fundació FaunaAgrupació Naturalista de la Garrotxa

Page 77: Memoria CST 2008

Activitats dutes a terme

DATA

11 de març23 de març25 d'abril

21 abril

7 de maig8 de maig

28 de maig

Juny-Agost

Setembre 2008-juny 2009

19 de novembre

ACTIVITAT

Coneixement de l'òlibaCol·locació d'un niu

L'hort de l'escola

Itinerari de descobertade flors

Recorregut de vegetacióel riu Fluvià

Planta't a l'hort(2 sessions prèvies i 5 tallers)

El Consum, una cursasense final

Redacció i elaboració del projecte: “Escola i comunitat”.Disseny de l'activitat i disseny d'una guia pel docent/educador.

CENTRE EDUCATIU

Escola PiaOlot

CEIP El Morrot

CEIP Joan MaragallSanta Pau

CEIP Verntallat-Valld'en Bas

CEIP Joan Maragall-Santa Pau

CEIP Les Escomes-St. Jaume Llierca

Col·legi VedrunaArbúcies

NIVELL PARTICIPANTS

20 alumnesParlament Verd(de 5è a 4t ESO)

25 alumnesd'Educ. Infantil

61 alumnesd’Educ. Infantil i Primària

33 alumnesde Cicle Mitjà

63 alumnesd’Educ. Infantil i Primària

45 alumnesd’Educ. Infantil i Primària

40 alumnesde cicle Mitjà

EDUCADORS

David.S i Noemí

Laura i Prem

Gemma

Mafa i David.G

Prem, Laura,David.G i Noemí

Prem i Laura

Laura, David.G i Prem

Noemí i David.G

· Vinculació les activitats pedagògiques a projectes demillora del territori.

· Comercialització de l'oferta pedagògica personalment alscentres educatius i/o vinculada a l'estudi de necessitatseducatives

· Reunió amb l’Institut Municipal d'Educaciód'Olot per explicar el projecte. Han fet difusióper correu electrònic als centres educatius dela Garrotxa. Gener 2008.

· Realització de l’estudi “La sostenibilitat alscentres educatius”. Els objectius de l’estudihan estat: detectar necessitats dels centreseducatius pel que fa a temàtiques ambientals// Comparar els resultats amb les activitatsd'EducAcció // Crear i/o adaptar, alguna de lesactivitats // Presentar l'Escola del Territori alscentres.Vam fer el contacte per correu electrònic a totsels centres educatius de les comarquesgironines (360). Gener-Febrer 2008.Entre febrer i marig s’han visitat només elscentres educatius de la Garrotxa (20 dels 27centres) i, el setembre, s’ha fet la presentacióde l'estudi i la difusió dels resultats.

· S’han mantingut contacte amb l'IME per poderoferir les activitats d'EducAcció a la guia derecursos educatius: Obrint portes- curs 2008-2009. Juny 2008.

· S’han ofert gratuïtament les activitatsEducAcció als centres educatius de la Garrotxaa través del web de l'IME. Juliol 2008.

· S’ha tramès per correu postal el dípticEducAcció a 347 centres educatius de laprovíncia de Girona. Agost 2008.

Page 78: Memoria CST 2008

Valoració de la responsableLa valoració general de les actuacions realitzades és positiva.

Algunes propostes per al curs 2009-2010 són:· Tornar a formar part de la guia de recursos de l'IME.· Establir cost per les activitats que s'ofereixen als centres

educatius de la Garrotxa.

DespesesTotal

Page 79: Memoria CST 2008
Page 80: Memoria CST 2008

Cada granetde sorra comptaUn còmic per a difondre la Nova Cultura del Territori

Page 81: Memoria CST 2008

ResponsableDavid Serramitjana

Persones que hi intervenenAnna TubertAnna Grabalosa

Entitats que hi intervenenFundació Fauna

DestinatarisNois i noies de 10 a 12 anys i adults

Objectius assolits· Elaborar un guió pel còmic· Fer les bases pel concurs

Activitats dutes a terme

DespesesTotal

Valoració de la responsable

A través de reunions puntuals i treball percorreu electrònic, s’han creat les bases peral concurs per a escollir el/la dibuixant delcòmic sobre la Nova Cultura del Territori.Hem fet passos incipients per a contactaramb les escoles d’art de la comarca.

També s’ha elaborat un guió esquemàticdels continguts del còmic, que tindrà unaestructura de l’estil “tria la teva aventura”,on el lector pot escollir entre tres possiblesfinals.

Ha faltat dedicació de les dues persones que porten el projectei també ha mancat la resposta d’algunes escoles de la Garrotxa,aquests són els motius pels quals s’ha allargat en el temps.

Page 82: Memoria CST 2008

+ Que turistes!Afavorint el turisme responsable

Page 83: Memoria CST 2008
Page 84: Memoria CST 2008

Equip tècnic de l'Escola del TerritoriRaquel Barba

ResponsableEngràcia Canal

Persones que hi intervenen

Entitats que hi intervenen

DestinatarisPoblació local (comarca de la Garrotxa i entorn).

Objectius assolits· Organitzar i promoure espais de debat, xerrades, cursos,intercanvis d'opinions, etc. per sensibilitzar sobre temes deturisme responsable.

Fundació d'Estudis Superiors d’Olot

Page 85: Memoria CST 2008

Activitats dutes a termeEstabliment de contactes amb professionals i/o experts enel sector del turisme sostenibleAnna Rodríguez (diplomada en turisme i responsable de “TerraSakra, hacia un nuevo turismo”, entitat especialitzada en lacreació, gestió i promoció de turisme sostenible a Barcelona.www.terrasakra.es).Raquel Barba (diplomada en turisme).Sílvia Grau (diplomada en turisme i gestora cultural).

Organització d’un acte sobre temàtica de turismeresponsableXerrada “Boa viagem! Viatgem a Cap Verd. Una proposta deturisme responsable”. La xerrada es va realitzar el dia 30 demaig a les 19h a l'Institut municipal de promoció de la ciutatd'Olot. Fou a càrrec de Sílvia Grau (gestora cultural), va fer unaintroducció del sector turístic per acabar ubicant el turismesostenible i Elisenda Copons, autora d'una guia de viatge a CapVerd, va relatar un viatge a Cap Verd a través de diapositives.Al final de la xerrada hi va haver un torn obert de paraula on elsparticipants van poden intercanviar comentaris amb les ponents.Van participar-hi unes 30 persones.

Contacte amb dues persones per realitzar les properesxerrades sobre turisme responsable pel 2009Ernest Cañadas (www.fundacionluciernaga.org).Ferran Guallar (director de l'Institut Jane Godall a Espanya).www.ecoviajeros.org i www.turismo-solidario.es.

Creació d'un recurs on es recullin recomanacions per afavorirels viatges sosteniblesS'acorda que aquest recurs serà en format de “Quadern deviatge del Turista responsable”. Enguany s'ha elaborat l'estructurai contingut bàsic del quadern de viatge consensuat amb totl'equip de l'Escola del Territori.

Difusió de l'Escola del Territori i del projecte “+que turistes!”S'ha vist convenient visitar directament a entitats relacionadesamb el turisme i la formació de la Garrotxa, per donar-los aconèixer els objectius del programa i establir futurescol·laboracions. S'ha visitat:

· Turisme Garrotxa. Els va interessar el projecte i van decidirincloure un enllaç del CST a la seva pàgina web:www.turismegarrotxa.com.

· Fundació d'Estudis Superiors d'Olot. Els va interessar elprojecte i van col·laborar en la difusió de la xerrada “Boaviagem!”. Es va acordar que el proper 2009 s'organitzaria uncurs de formació sobre temàtica de turisme responsable. Desde l'Escola del Territori se'ls va suggerir la ponent i el tema.

Page 86: Memoria CST 2008

· Oficina de turisme d'Olot. Els va interessar el projecte i vanmostrar-se disposats a col·laborar per difondre les activitatsque s'organitzin.

Participació al “3er Encuentro de Turismo responsable”Organitzat pel Foro de Turismo Responsable (Acsud las Segovias,Alter Nativas, ATR, Icid, Sodepaz i Zubiak Eginez). Es va realitzara Toledo durant els dies 2 i 3 de maig de 2008. De l'equip del'Escola del Territori va assistir-hi en Llorenç Planagumà.

Assistència al seminari sobre Ecoturisme: “La planificaciónde Desarrollo de Ecoturismo como una herramienta dedesarrollo económico”El seminari fou a càrrec de Megan Epler Wood's(www.eplerwood.com) i va realitzar-se a Barcelona el dia 30d'abril de 2008. De l'equip de l'Escola del Territori hi va assistirl'Engràcia Canal.

Page 87: Memoria CST 2008

Valoració de la responsableLa valoració general és positiva, tot i que queda molt per fer imillorar.

Pel que fa a la xerrada de turisme responsable, ho valoro moltpositivament perquè tot i ser la primera xerrada sobre aquestatemàtica, va tenir força acceptació i la participació va ser elevada.Cal remarcar que les ponents van saber transmetre perfectamentels objectius que se'ls van encarregar i això va fer que eldesenvolupament de l'acte s'ajustés als objectius fixats.

Pel que fa als contactes establerts amb professionals del turismeresponsable, han permès establir intercanvis a nivell decol·laboracions actuals i futures.

A nivell de l'elaboració del quadern de viatge, valoro especialmentde forma positiva, la col·laboració d'una persona externa perquèel resultat del treball és sempre més productiu. D'altra banda,també és molt important que l'equip de l'Escola del Territoriestigui informat i alhora pugui intervenir per fer aportacionssobre el contingut.

DespesesTotal

Page 88: Memoria CST 2008

Xarxa Críticad’Acció Territorial

Xarxa Críticad’Acció Territorial

Page 89: Memoria CST 2008
Page 90: Memoria CST 2008

Cercles per ala SostenibilitatTerritorialFent xarxa per la Nova Cultura del Territori

Page 91: Memoria CST 2008
Page 92: Memoria CST 2008

Equip tècnic CST

Responsable

Persones que hi intervenen

Entitats que hi intervenen

DestinatarisEntitats, empreses i persones a títol individual de la Garrotxa,el Ripollès i La Selva.

Objectius assolitsImpulsar els Cercles de Sostenibilitat a la Garrotxa, el Ripollèsi La Selva.

Fundació FaunaLa CuppREPTEAssociació de Naturalistes de la GarrotxaSalvem les VallsTOSCADinamisLimnosAteneu de la Vall del Llémena

Associació ArçCentre d'Educació Ambiental l'Alt TerGEDENAGrup de Muntanya Vall de CamprodonGrup de Defensa del TerOgassaSalvem el Pla de VidreresPLANACUMA

Llorenç Planagumà

Page 93: Memoria CST 2008

Activitats dutes a termeCercle GarrotxaA la Garrotxa el cercle gira entorn de l'Escola del Territori i l'1de març es va impulsar una trobada entre diferents actors pertal de marcar les línies estratègiques.Hi van assistir 21 persones i l'objectiu de la jornada era poderanalitzar de forma participativa quina ha estat la feina feta perl'Escola del Territori durant el seu primer any i mig de vida.Vegeu les conclusions a la pàgina webwww.centresostenibilitat.cat, apartat Documents.

Cercle RipollèsAl Ripollès s'han realitzat dues trobades amb diferents actorsvinculats amb entitats de la zona per tal de poder estructurarun cercle per la sostenibilitat.La primera va ser el 17 d'octubre i es va titular “El futur delterritori al Ripollès. Pensem-hi” i es va fer conjuntament ambl'Associació Arç i el Centre d'Educació Ambiental Alt Ter. Hi vanassistir una trentena de persones. L'objectiu de l'acte era crearun espai de treball i acció comuna per avançar cap a lasostenibilitat territorial.

La segona trobada va tenir lloc el 14 de novembre i es aprovarfuncionar com a Cercle territorial amb punt de trobada al MolíPetit de Sant Joan de les Abadesses. També es va fer una plujad'idees de temes que actualment afecten la comarca del Ripollès.S'apunta que potser per començar seria important no centrar-nos en accions reactives que impliquin un recolzament importantal darrera sinó accions que potenciïn el territori i que permetinassolir objectius a curt termini.

Cercle La SelvaA La Selva es comença a organitzar en un sopar entre elsresponsables de les entitatsamb la vista posada en una jornada per convidar a diferentsactors. Va ser el 10 de novembre i s'hi va donar a conèixerl'estructura en cercles del CST. S'acorda fer una presentaciódels cercles a Planacuma i es proposa portar l'exposició “Nom'expliquis cuentus xinos!” a la Fira de Tractoristes de Vidreres.

Trobada general SUMEM+NOSDurant aquests darrers dos anys s'han generat molts contactesper tal d'esdevenir una autèntica xarxa de complicitats: contactes,cercles, entesos, universitats, plataformes, etc.Una suma de persones que treballen per la sostenibilitat territorial,des del CST creiem que cal trobar-nos per articular una estratègiacomuna. Aquest acte es farà el 17 de gener.

Page 94: Memoria CST 2008

DespesesTotal

ComunicacióPer a fer aquest passos de creació dels Cercles per a laSostenibilitat Territorial hem utilitzat diverses eines de difusió icomunicació:

· Contacte directe amb entitats

· Mailings electrònics convocant reunions internes i proporcionantinformació

· Cartells i mailings per a les reunions públiques i obertes

· Convocatòries als mitjans de comunicació convidant-los a cobrir els actes públics

· Notes de premsa posteriors per explicar als mitjans les principalsconclusions

· Pàgina web del CST

· Oficina Virtual del CST

Page 95: Memoria CST 2008
Page 96: Memoria CST 2008

IniciativesEconòmiquesTerritorialmentSostenibles

Page 97: Memoria CST 2008
Page 98: Memoria CST 2008

ResponsableOriol Costa

Entitats que hi intervenen

DestinatarisEquip tècnic del CST, consumidors, empreses i emprenedors.

Objectius assolits· Impulsar la Nova Cultura del Territori en l’àmbit econòmic-

empresarial.· Formar i difondre els models organitzatius ecològicament

sostenibles basats en la triformació social i l’economia associativa.

DinammisInstitut d’Economia Associativa

Activitats dutes a termeWorkshops d'emprenedors d'iniciatives ecològiques i socials

Programa de formació· Conferència sobre triformació social. 17 participants. Vegeu

les conclusions a l’apartat de Documents de la pàgina www.centresostenibilitat.cat

· Seminari d'economia associativa. 30 participants. Vegeu les conclusions a la pàgina web www.centresostenibilitat.cat, apartat Documents.

· Trobada de valoració amb 10 participants.· Constitució d’un grup d’economia associativa format per tres

empreses.

Page 99: Memoria CST 2008

DespesesTotal

Page 100: Memoria CST 2008

Preparantles jornadesde ComunicacióAmbientalReforçant el periodisme ambiental

Page 101: Memoria CST 2008

Enric Cortiñas

ResponsableAnna Grabalosa

Persones que hi intervenen

Destinataris

Objectius assolitsFer els primers contactes per a dur a terme unes jornades decomunicació ambiental el 2009

Mitjans de comunicació especialitzatsMitjans de comunicació de CatalunyaUniversitats i centres de recercaEmpreses o institucions relacionades amb la difusió i conservaciódel medi ambientSocietat en general

Activitats dutes a termeAssistència al Fòrum Alternative Channel sobre mitjans de comunicació socialsParticipació a la reunió a Suècia del projecte People & PoliticsAssistència al seminari Ecoedició

DespesesTotal

Valoració de la responsableInicialment ja es va descartar de fer les jornades el 2008 permanca de pressupost i per ser un projecte no prioritzat dinsl'estratègia del CST.L'assistència a seminaris i els contactes que s'han fet per apreparar el terreny per a fer-les el 2009 han comptat amb unadedicació voluntària no remunera per tant, aquest projecte hatingut un cost zero.

Page 102: Memoria CST 2008

Observatori de sostenibilitat

Page 103: Memoria CST 2008
Page 104: Memoria CST 2008

CoordinacióObservatoriPlanificació, direcció tècnica, gerència i representació pública

Page 105: Memoria CST 2008
Page 106: Memoria CST 2008

ResponsablesSergi Nuss (fins el setembre 2008)Josep Antequera (setembre- desembre 2008)

Entitats que hi intervenen

DestinatarisEquip Observatori, CST

Objectius assolits· Planificar, dirigir tècnicament i representar públicament l'OSCG.

Diputació de GironaCILMA

IMA-UdGGeneralitat de Catalunya

Page 107: Memoria CST 2008

Activitats dutes a terme· Reunions amb la Generalitat i la Diputació pel seguiment delsprojectes i balanços temporals de l'evolució dels programesfinançats.

· Gestió amb diverses institucions locals i autonòmiques perdisposar de les dades necessàries per l'Informe de SostenibilitatMunicipal i Comarcal.

· Contactes amb el CADS per la presentació i edició dels Informesde Sostenibilitat.

· Impuls i generació d'un conveni de col·laboració amb laUniversitat de Girona en els aspectes d'investigació i de formacióen matèria de sostenibilitat.

· Promoció de projecte per generar escenaris de futur amb unbecari del Màster de Medi Ambient de la UdG finançat pelDMAH (pendent de concreció administrativa).

· Sol·licitud d'espai per l'OSCG al Parc Científic i Tecnològic dela UdG (pendent de concreció).

· Entrevista amb representants de la Fundació Biodiversitat(Madrid) per recerca de finançament de l'OSCG.

· Relacions amb l'Observatori de Sostenibilitat de Menorca perimpulsar futurs projectes de col·laboració conjunta.

· Relacions amb diversos observatoris de sostenibilitat de l'Estatespanyol i de Llatinoamèrica per impulsar futurs projectes decol·laboració conjunta i intercanvi d'informació.

Valoració dels responsablesS'ha renunciat a la retribució de coordinació restant perincrementar la partida pressupostaria de les tasques tècniquesdels informes.

Pendent de concreció: Fundació Biodiversitat, CADS, UdG irenovació del conveni amb la Diputació de Girona.

* distribuïdes entre els projectes de l’OSCG.

Despeses

Page 108: Memoria CST 2008

Geovisorde SostenibilitatLa sostenibilitat de les comarques gironines en imatges

Page 109: Memoria CST 2008
Page 110: Memoria CST 2008

Ferran PáramoDavid Hernández

ResponsableAnna Jiménez

Persones que hi intervenen

Entitats que hi intervenen

DestinatarisAjuntaments, consells comarcals i entitats de caire ambientalde les comarques gironines.

Objectius assolits· Disseny i programació d'un geovisor per visualitzar les dadesd'interès dels indicadors.

LIMNOSARÇ

Activitats dutes a terme· Programació de Map Server per la representació gràfica on-line de la cartografia dels informes i de les dades d'interès pera les entitats.· Realització d'un taller adreçat a les entitats a Banyoles.

Page 111: Memoria CST 2008

Valoració de la responsablePresentació preliminar a la Diputació de Girona 30 de gener2009.

Pendent de contractació de servidor extern per posar enfuncionament el geovisor, després de dificultats sorgides enrelació a la capacitat del servidor del CST i d'un altre propi.Pendent de concreció data de presentació pública.Baixa participació de les entitats al taller.Acord per la realització d'una cartografia de conflictes territorials,casos pilot el Pla de l'Estany i Ripollès.

DespesesTotal

Page 112: Memoria CST 2008

Informede SostenibilitatMunicipalFase 1Impacte de les Agenda 21 en 41 municipis

Page 113: Memoria CST 2008
Page 114: Memoria CST 2008

Pere PlaEmma Soy

Anna Jiménez

ResponsablesSergi NussJosep Antequera

Persones que hi intervenen

Entitats que hi intervenen

DestinatarisEns locals i entitats ambientalistes de les comarques gironines.

Objectius assolits· Elaborar l'Informe de Sostenibilitat Municipal (fase 1) de 41municipis amb Agenda 21 aprovada, a partir de fitxes de dades,a tall de cas pilot.

IDESCATAgència Catalana de l'AiguaAltres entitats com a fonts de les dades

Ajuntaments i consells comarcals de la provínciade Girona

Page 115: Memoria CST 2008

Activitats dutes a terme· Elaboració de l'Informe de Sostenibilitat Municipal (fase 1) de41 municipis amb Agenda 21 aprovada, a partir de fitxes dedades, a tall de cas pilot.

· Reunions amb la Direcció Facultativa dels PALS per renovarels indicadors de seguiment de les agendes 21 locals.

· Realització de tres tallers amb els municipis pilots per debatrei definir de forma participativa les fitxes i els indicadors desostenibilitat.

· Sol·licitud i captura de dades de fonts públiques i privadespels Informes de Sostenibilitat.

· Elaboració d'una base de dades de seguiment de la sostenibilitatmunicipal i comarcal.

· Elaboració de la cartografia i anàlisi GIS dels indicadors deles fitxes de sostenibilitat.

· Presentació de l’Informe el dia 4 de juny al Centre Cultural LaMercè de Girona.

Valoració dels responsablesAssistència d'unes 60 persones a la presentació de I'ISM el 4de juny.

A millorar: millor ajustaments dels temps de preparació de lapresentació pública.

DespesesTotal

Page 116: Memoria CST 2008

Informe deSostenibilitatMunicipalFase 2 iInforme deSostenibilitat deles ComarquesGironines (actualització)Sostenibilitat municipal, comparació entre municipis amb osense Agenda 21

Page 117: Memoria CST 2008
Page 118: Memoria CST 2008

Sergi NussEmma SoyAnna Jiménez

Eduard AdrobauAriadna Gabarda

ResponsablesJosep AntequeraPere Pla

Persones que hi intervenen

Entitats que hi intervenen

DestinatarisEns locals i entitats ambientalistes de les comarques gironines.

Objectius assolits· Elaborar l'Informe de Sostenibilitat Municipal a partir de lesfitxes municipals i comarcals pels 221 municipis de la provínciai les 8 comarques (l'actualització de les dades comarcalscorrespon a la nova versió de l'Informe de Sostenibilitat del2008).

IDESCATAgència Catalana de l'AiguaAltres entitats com a fonts de les dades

Ajuntaments i consells comarcals de la provínciade Girona

Page 119: Memoria CST 2008

Activitats dutes a terme· Millora de la fitxa i elaboració de document per l'avaluació dela sostenibilitat municipal i comarcal.

· Ampliació i millora de la base de dades de seguiment de lasostenibilitat municipal i comarcal.

· Generació, tramesa i seguiment de formulari per l'obtenció dela informació exclusiva dels municipis (10% de les dades de lafitxa).

· Sol·licitud i captura de dades de fonts públiques i privadespels Informes de Sostenibilitat

· Elaboració de la cartografia i anàlisi GIS dels indicadors deles fitxes de sostenibilitat.

· Realització de les fitxes, elaboració de conclusions i presentació.

Valoració dels responsablesBaixa resposta a la demanda d'informació feta als municipis.Cal incrementar el compromís de les institucions amb la facilitacióde dades pels Informes de Sostenibilitat.El primer esborrany s'ha de presentar a la Diputació de Gironael dia 30 de gener de 2009.Pendent de concreció data de presentació pública.

DespesesTotal

Page 120: Memoria CST 2008

Facilitació socialPresentar l'Informe de Sostenibilitat a diferents indrets i sectors

Page 121: Memoria CST 2008
Page 122: Memoria CST 2008

Josep AntequeraSergi Nuss

Pere PlaAnna Grabalosa

ResponsableEmma Soy

Persones que hi intervenen

Destinataris

Objectius assolits· Presentar l'Informe de Sostenibilitat a diferents indrets i sectors.

Ens locals i entitats ambientalistes de les comarques gironines

Page 123: Memoria CST 2008

Activitats dutes a terme· Exposició pública de l’Informe als estudiants i professors a laUniversitat de Girona, convocat per l'Institut de Medi Ambient.

· Presentació de l'Informe a l'assignatura de Projectes de lallicenciatura en Ciències Ambientals de la UdG.

· Organització de tallers municipals per debatre la fitxa delsindicadors ( Llagostera, Banyoles, Figueres), assistència d'unatrentena de representants municipals i comarcals.

· Visites a consells comarcals: Pla de l'Estany, Alt Empordà,Cerdanya, La Selva i la Garrotxa per demanar dades comarcals.

· Organització del taller de Cercle del Ripollès, presentaciódades de la comarca.

· Presentació de la fitxa de sostenibilitat al Congrés Nacionalde Medi Ambient (una part de les despeses de viatge finançadaper l'Observatori de Sostenibilitat en Espanya).

· Coordinació del taller del grup d'indicadors de seguiment deles agendes 21 de la Red de Observatorios de SostenibilidadIberoamericana (CONAMA).

· Organització del taller de disseny i definició del Geovisor ambentitats locals (Banyoles).

· Participació en la taula de debat sobre indicadors deconnectivitat i fragmentació municipal amb experts del tema(Girona).

· Organització d’un sopar-tertúlia amb agents socials iinstitucionals per debatre l'Estratègia Catalana contra el CanviClimàtic i presentació de les dades de les Comarques Gironinesrelatives al tema.

· Assistència a les Jornades de Canvi Climàtic a Lloret de Marorganitzades pel CILMA, la Diputació de Girona i l'Ajuntamentde Lloret de Mar.

· Assistència a les Jornades de Canvi Climàtic organitzades al'UAB, Xarxa de Municipis de la Diputació de Barcelona, il'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.

· Presentació de les fitxes de sostenibilitat municipal al FirstInternational Seminar on “Intermediate cities: urbanisation anddevelopement- UNESCO CHAIR- University of Lleida.

· Participació a la Taula de Sostenibilitat de Residus organitzadaper la Fundació Fòrum Ambiental.

· Tasques de comunicació relacionades amb l'OSCG.

Page 124: Memoria CST 2008

Valoració de la responsableAccions continuades de divulgació de l'ISM durant el 2008,principament centrades als primers sis mesos de l'any.Durant la segona meitat d'any ens hem centrat a desenvoluparla segona fase de l'Informe de Sostenibilitat Municipal.

* distribuïdes entre els projectes de l’OSCG.

Despeses

Page 125: Memoria CST 2008
Page 126: Memoria CST 2008

PressupostEl pressupost 2008 del Centre per a la Sostenibilitat Territorials’ha distribuït de la següent forma:

Page 127: Memoria CST 2008

Despeses

Ingressos

Estructura bàsica22%

Xarxa Críticad’Acció Territorial12%

Escola del Territori30%

ObservatoriSostenibilitat36%

Page 128: Memoria CST 2008

Amb el suport deEl CST vol agrair a totes les persones i entitats membres el seusuport al llarg d'aquest 2008 i també a totes aquelles que hanparticipat en els projectes, sense aquesta empemta gran partde les activitats no s'haguessin pogut dur a terme.

El 2008 el CST ha comptat amb el suport econòmic de:

Departament de Medi Ambienti Habitatge

Departament d’Interior,Relacions Institucionals i ParticipacióDirecció Generalde Participació Ciutadana

Page 129: Memoria CST 2008
Page 130: Memoria CST 2008

Centre per a la SostenibilitatTerritorial