Memòria DGICHN 2010

5
MEMÒRIA D’ACTIVITATS DE L’ANY 2010 Filial de l’Institut d’Estudis Catalans Consell Directiu (1 de gener a 31 de desembre de 2010) Presidència: Jordi Artola i Casacuberta Secretaria: Mike Lockwood Tresoreria: Xavier Oliver Martínez-Fornés Vocals: Xavier Béjar Domingo Jordi Nebot i Obon Fran Trabalon Carricondo (fins 16/11/2010) Lídia Salvanera i Jordà (a partir del 16/11/2010) Beth Cobo Rodríguez Nombre de socis de la Delegació: 32 Tomàs Admetlla i Salvatella Jordi Artola i Casacuberta Xavier Béjar i Domingo Belinda Bellis Sònia Bofarull i Serrat Elisabeth Cobo Rodríguez Ferran Bravo i Querol Irene Camós i Plana Miquel Campos i Llach Carles Miguel Carbonell Rafael Carbonell i Font Antònia Caritat i Compte Francesc Córdoba Inga Drake Martin Joan Font Garcia Ruth Garcia Fernández Bernat Garrigós Castro Michael Lockwood Josep Maria Mallarach i Carrera Sílvia March Pascual Núria Melià i Llopis Jordi Nebot i Obon Xavier Oliver Martínez-Fornés Pau Ortiz Santamaria Inés Puigdevall Andreu Salvat i Saladrigas Beatriu Tenas i Torres Fran Trabalon Carricondo Diego Varga i Linde Josep Vila i Subirós David Vilasís Boix Xavier Viñas i Teixidor

description

Delegació de la Garrotxa de la ICHN, memòria d'activitats 2010

Transcript of Memòria DGICHN 2010

Page 1: Memòria DGICHN 2010

MEMÒRIA D’ACTIVITATSDE L’ANY 2010

Filial de l’Institut d’Estudis Catalans

Consell Directiu (1 de gener a 31 de desembre de 2010)

Presidència: Jordi Artola i Casacuberta Secretaria: Mike Lockwood Tresoreria: Xavier Oliver Martínez-Fornés Vocals: Xavier Béjar Domingo Jordi Nebot i Obon Fran Trabalon Carricondo (fins 16/11/2010) Lídia Salvanera i Jordà (a partir del 16/11/2010) Beth Cobo Rodríguez

NombredesocisdelaDelegació: 32

Tomàs Admetlla i Salvatella Jordi Artola i Casacuberta Xavier Béjar i Domingo Belinda Bellis Sònia Bofarull i Serrat Elisabeth Cobo Rodríguez Ferran Bravo i Querol Irene Camós i Plana Miquel Campos i Llach Carles Miguel Carbonell Rafael Carbonell i Font Antònia Caritat i Compte Francesc Córdoba Inga Drake Martin Joan Font Garcia Ruth Garcia Fernández Bernat Garrigós Castro Michael Lockwood Josep Maria Mallarach i Carrera Sílvia March Pascual Núria Melià i Llopis Jordi Nebot i Obon Xavier Oliver Martínez-Fornés Pau Ortiz Santamaria Inés Puigdevall Andreu Salvat i Saladrigas Beatriu Tenas i Torres Fran Trabalon Carricondo Diego Varga i Linde Josep Vila i Subirós David Vilasís Boix Xavier Viñas i Teixidor

Page 2: Memòria DGICHN 2010

ACTIVITATS DE LA DELEGACIÓ DE LA GARROTXA DE LA ICHN DE L’ANY 2010

- Desenvolupar línies i projectes de recerca

- Potenciar un programa ampli d’activitats de recerca i divulgació

- Potenciar les relacions amb entitats i administracions

- Implicar més persones

- Divulgar i comunicar

Ordinàries

Assemblea celebrada el 16 de desembre als locals de la FES amb la participació de nou socis. Es va fer balanç de l’any 2009, es va presentar la «Memòriad’activitatsdeladelegació,2009» i el programa d’actuacions de a l’any 2010 (amb 124 actuacions programades, i 5 noves proposades a l’Assemblea).

Assistència a les reunions mensuals de la Junta de la ICHN a Barcelona.

Reunió anual de delegacions i grups de treball de la ICHN celebrada el 6 de maig al Museu de Zoologia de Barcelona.

Participació en quatre dels sis Notícies de la ICHN amb un total de 10 notícies de la delegació.

Elaboració de la primera sortida naturalista per al Web de la ICHN a l’Alta Garrotxa, concretament al Bac de Grillera, a càrrec de Mike Lockwood i Josep Germain.

23 d’abril. Parada de la DG ICHN per Sant Jordi al Firal d’Olot. 1 soci nou, 8 persones interessades en participar en els grups d’estudi, punt de trobada de socis i venda de llibres. A càrrec de Jordi Artola, Elisabeth Cobo, Xavier Oliver i Fran Trabalon.

Parada de Sant Jordi de la delegació (fotografia Xavier Oliver)

Sessions divulgatives

3 de novembre. Xerrada “Els boscos de la Garrotxa” dins del programa de les ACUGA, a la sala de l’IMPC, 70 assistents. A càrrec de l’Antònia Caritat.

14 de maig. Perú: l’eden de les aus. Xerrada amb diapositives sobre les aus de les selves de l’Equador, a càrrec de Fran Trabalon. Xerrada de presentació de l’exposició “Animals Nocturns de Tambopata. Selva peruana” d’Alba Danés, i amb l’assessorament de Jordi Artola, als locals del CEO. Coorganitzat amb el CEO. 36 assistents

24 de novembre. Conferència “Fauna de la Garrotxa”, celebrada a l’Hospital d’Olot. 24 assistents. Coorganitzada amb l’HDSJO. A càrrec d’en Xavier Oliver.

Sessions i sortides de grups de treball

Els grups de treball són constituïts per persones que participen en un projecte de recerca, formació i divulgació dissenyat de manera que poden participar en la mesura que ho creuen oportú i possible pel seu temps de dedicació i nivell de coneixements, amb el suport dels coordinadors de grup i dels recursos existents (formació en sessions i sortides, informació a la pàgina web, fòrum...). El grup es marca projectes, sovint l’edició d’una monografia del grup.

Grup Orchis d’estudi de les orquídies

9 d’abril. Presentació de la campanya d’orquídies 2010. Casal dels Volcans. 5 assistents.

9 de maig. Sortida a la serra de Vivers. 4 assistents.

21 de maig. Sortida a Sant Jaume de Llierca. 2 assistents.

22 de maig. Sortida a Lliurona i Tossa d’Espinau. 5 assistents. Es van cobrir dos quadrats de 5x5 km amb molt poques dades.

Grup de treball a càrrec d’en Xavier Béjar.

Grup d’estudi de papallones diürnes

5 de març. Planificació de l’any 2010, a la FES, 8 assistents.

16 d’abril. Sessió de reconeixement, a la FES, 8 assistents.

17 d’abril. Sortida a El Sallent de Santa Pau, 12 assistents. A la sortida es va observar un exemplar d’Araschnialevana a una nova quadrícula, a més de alguns dels primers licènids de l’any (Glaucopsychemelanops,G.alexisiPolyommatusbellargus).

7 de maig. Sessió de reconeixement a la FES, 5 assistents.

8 de maig. Sortida a la Riera d’Oix, 8 assistents. Una vintena d’espècies registrades, incloent-hi Zerynthiarumina amb les seves larves alimentant-se de la planta Aristolochiapistolochia.

23 de maig. Curset de fotografia de papallones, Sant Feliu de Pallarols, 5 assistents. A càrrec de David Vilasís.

Grup a càrrec de Jordi Artola i Mike Lockwood.

Grup de flora vascular

20 de març. Introducció a la fotografia de plantes, a càrrec de David Vilasís. Parc Nou. 11 assistents.

11 d’abril. Sortida als altiplans de la Barroca. 12 persones.

24 d’abril. Sortida a Dosquers. 7 persones.

22 de maig. Sortida a la Tossa d’Espinau. 5 persones.

12 de juny. Coll de Malla-Les Planes d’Hostoles. 3 persones.

Sortida botànica a Dosquers (fotografia Jaume Vaquer)

El grup ha elaborat la guia divulgativa “Plantes de la Garrotxa” del projecte “Coneixem el que trepitgem?”, editada el 2010.

Coordinador del Grup de treball: Xavier Oliver.

Grup d’estudi dels ortòpters

8 maig. Sortida a la vall d’en Bas (Bassa Gran d’en Bas).

19 de juliol. Sortida a La Pinya (la Vall d’en Bas)

5 de setembre. Sortida a Mas Garganta (la Vall d’en Bas)

Coordinador del Grup de treball: Rafael Carbonell.

Activitats formatives

11 de maig. «Conservació i gestió de flora i hàbitats a la Garrotxa». Sortida pràctica a la Garrotxa del Màster “Conservació i gestió de flora i hàbitats” organitzat per la UB. A càrrec d’en Xavier Oliver. 12 assistents.

Sessions científiques, seminaris, jornades

27 de febrer. “IV Seminari del Patrimoni Natural de la Garrotxa”. 16 comunicacions de diversos projectes de recerca desenvolupats a la Garrotxa en els últims anys. Els articles científics de les comunicacions són als AnnalsdelaDGICHN, 4, publicats i consultables al Web de l’entitat. Celebrat als locals de l’IMPC (Olot) amb l’assistència de 72 persones.

13 de maig. “Projectes de recerca participatius de la delegació de la Garrotxa de la ICHN”. Dins de la Jornada “El valor dels projectes de voluntariat en el coneixement i la gestió de la biodiversitat”, organitzat per la ICHN i el Museu de Zoologia. MZB, Barcelona. A càrrec de Xavier Oliver.

7-9 de juny. “II Jornades de Conservació de Plantes”. Participació amb dues comunicacions i un pòster: 1. Metodologia en la priorització qualitativa de tàxons amenaçats en tres sectors de Catalunya (Garrotxa, Ripollès i Segarra-Garrigues) de Pere Casals, Anna Isabel Rios i Xavier Oliver; 2. La concertació dels agents com a estratègia de conservació de Silaum silaus a Catalunya, de Beatriu Tenas, Xavier Oliver i Josep Maria Dacosta, i 3. Priorització de tàxons segons el Programa de seguiment i conservació de Flora amenaçada del Ripollès de Beatriu Tenas i Xavier Oliver. Celebrat a l’Institut Botànic de Barcelona.

7-9 de juliol. “Col·loqui Internacional de Botànica pirenaico-cantàbrica”. Participació amb una comunicació i un pòster: 1. Noves dades sobre les poblacions catalanes d’Allium pyrenaicum (Joan Font, Albert Colom, Cristina Gifre i Xavier Oliver) i 2. Seguiment i conservació de flora vascular amenaçada del Ripollès (Beatriu Tenas i Xavier Oliver). Celebrat a Ordino (Andorra).

18 i 19 de desembre. “XI Seminari de Gestió ambiental de la ICHN: Patrimoni natural i propostes per a una gestió sostenible de les capçaleres del Ter i del Freser”. Una comunicació sobre flora. Ripoll. A càrrec de Xavier Oliver.

Altres

11 de març. Reunió tècnica sobre el Pla Especial de l’Alta Garrotxa. Presentació per part del CAG del procés de redacció del Pla Especial de l’Alta Garrotxa, debat i aportació d’informació. FES. 8 assistents.

Recerca

Briòfits

«Seguiment i conservació de briòfits amenaçats»

L’any 2010 es va iniciar el programa de seguiment dels briòfits amenaçats presents a la Garrotxa: retrobament, cartografia i dimensió dels rodals de Manniafragans (única localitat de la península Ibèrica), d’Oedipodiellaaustralis (una de les quatre localitats catalanes) i d’Amblystegiumtenax(semblaria la única localitat catalana coneguda actualment). Elaborat per Montse Brugués, Rosa Maria Cros, Elena Ruiz i Xavier Oliver.

«Fongs, líquens i briòfits que requereixen mesures de conservació a Catalunya»

Elaboració de les fitxes d’alguns briòfits d’aquest catàleg presents a la Garrotxa. Coordinat per la ICHN i UAB.

«Fitxes del Libro Rojo de los Briòfitos de España»

Elaboració d’algunes de les fitxes d’aquest llibre d’espècies presents a la Garrotxa. Coordinat per SEB i UAB.

Línies estratègiques

Page 3: Memòria DGICHN 2010

«Catàleg i atles de flora vascular de la Garrotxa»

L’any 2010 es van realitzar prospeccions per una banda actualitzar el catàleg de flora vascular de la Garrotxa, i per altra completar l’atles 5x5 km de la comarca. Enguany s’han detectat 20 espècies noves, s’han retrobat 12 tàxons d’interès i 11 persones han aportat dades (Grup de Flora).

Catàleg de flora vascular del Ripollès»

Realització de prospeccions per completar el catàleg de flora vascular del Ripollès, que es pretèn editar l’any 2011. S’han detectat 32 espècies noves per a la comarca.

Coordinat per Xavier Oliver.

Orquídies

«Atles d’orquídies de la Garrotxa»

Enguany s’ha trobat Orchispallens (Joan Canals), nova per a la comarca, i el nostre catàleg ja té 53 orquídies. Es va completant el coneixement de la distribució de les orquídies, especialment Barliarobertiana,Ophrysfusca,Neottianidus-avis, Epipactismuelleri,E.microphylla,E.kleiniiiE.helleborine, de les quals s’han registrat moltes quadrícules 5x5 kmnoves.

En la campanya del 2010 han participat 10 persones. Coordina Xavier Béjar.

Flora amenaçada

«Seguiment i conservació de flora vascular amenaçada»

Es va realitzar cartografia i/o seguiment de 26 tàxons de la Garrotxa, Ripollès i Alt Empordà (Aegopodiumpodagraria, Alliumpyrenaicum, Arenariamarschlinsii, Calthapalustris,Carpesiumcernuum,Cheilanthesmaderensis,Corydalissolida,Delphiniumelatum,Dryopterisdilatata,D.remota,Fragariaviridis,Himantoglossumhircinum,Lithodoraoleifolia,Maianthemumbifolium,Narcissusmoleroi,Orchisconica,Orobanchereticulata,O.purpurea,Peucedanumschottii,Phyteumaglobulariifolium,Polygalavayredae,Pyrolachlorantha,Scorzonerahumilis,Serapiasvomeracea,Silaumsilaus,Woodsiaalpina) . Amb la participació de Pere Aymerich, Pere Casals, Josep Maria Dacosta, Joan Font, Moisès Guardiola, Maria Guirado, Pere Ignasi Isern, Anna Isabel Rios, Beatriu Tenas i del CEIRN, CTFC, DG, FES, FGV, UA, UAB, UB, UdG i JBB. Línia coordinada per Xavier Oliver.

«Llista Vermella de la flora vascular de la Garrotxa, 2009»

La Llista vermella elaborada el 2005 s’ha revisat amb les dades recollides en el període 2005-2009 d’acord amb el criteri de la UICN de revisar-les cada quatre anys.

«Programa de seguiment i conservació de la flora vascular amenaçada del Ripollès»

Elaboració del Programa de Seguiment i Conservació de flora vascular amenaçada del Ripollès: priorització d’actuacions de recerca i conservació (296 actuacions sobre 41 tàxons). A càrrec de Beatriu Tenas i Xavier Oliver, i el CEINR i el CER.

«Tipificació de l’hàbitat de l’endemisme Polygala vayredae»

Tipificació de l’hàbitat forestal idoni de Polygalavayredae, endemisme de l’Alta Garrotxa, amb l’objectiu de proporcionar dades per a la seva conservació. En els últims anys s’han perdut diverses localitats per tancament de la vegetació. Projecte previst de finalitzar el 2011. A càrrec de Pere Casals, Silvia Castro (UA), Xavier Oliver i Anna Isabel Ríos. Coorganitzat amb la FES i amb un ajut econòmic del DIUE.

«Millora d’hàbitat de la població de Silaum silaus»

Enguany es va elaborar i executar el projecte de millora de la finca dels Plans de Bonaire (Ripollès) per incrementar la superfície i millorar l’hàbitat de la única localitat catalana de Silaumsilaus. Coorganitzat amb FGVR, AC, CEIRN, DG i SSTT de Gi (DMAH). A càrrec de Beatriu Tenas i Xavier Oliver.

«Col·laboració en el Llibre Vermell de flora vascular de Catalunya»

S’ha recollit dades de diferents tàxons de la Garrotxa i el Ripollès per al Llibre vermell de la flora vascular de Catalunya.

«Mapa potencial de distribució d’Allium pyrenaicum»

Participació en aquest projecte amb la UG en la que s’ha elaborat un mapa de distribució potencial d’aquest endemisme atenent diferents variables (orientació, substrat, altitud, hàbitat....) en base a la cartografia 1:5.000 del tàxon als Pirineus catalans. A càrrec d’en Joan Font Garcia, Albert Colom i Xavier Oliver.

Flora invasora

«Cartografia digital i eradicació de flora invasora»

L’any 2010 només es va elaborar cartografia digital d’algunes localitats d’uns pocs tàxons invasors (Erigeronkarsvinkianus,Ambrosiaartemisifolia,Paspalumsaurae) i l’eradicació només es va efectuar sobre AmbrosiaartemisifoliaiErigeronkarsvinkianus.

«Mapa de flora invasora de la Garrotxa»

L’any 2010 es van mostrejar 10 de les 100 parcel·les del mapa de plantes invasores iniciat el 2007, amb l’objectiu de fer un seguiment en el temps. En cada punt i per a cada ambient present en un radi de 300 m del punt central, s’han localitzat totes les plantes al·lòctones i la seva abundància i distribució.

Comunitats vegetals

«Cartografia i tipificació de prats de dall de la Garrotxa»

Es va continuar treballant en la tipificació i cartografia 1:5.000 dels prats de dall (Arrhenatherionelatioris) de la comarca, amb 8 polígons nous. Desenvolupat per Xavier Oliver i previst d’acabar el 2011. Han participat Marc Mudarra i Lluís Bosch, dins del conveni de col·laboració de formació en pràctiques signat entre l’ECFCX i la DG ICHN.

«Cartografia i tipificació de prats d’anuals de la Garrotxa»

L’any 2010 es va iniciar la cartografia i tipificació dels prats d’anuals (Festudo-Sedetalia,Thero-Brachypodion) de la comarca. S’han detectat, cartografiat i aixecat inventaris fitosociològics de 63 polígons. Desenvolupat per Xavier Oliver, està previst que s’acabi l’any 2013.

Invertebrats

«Campanya entomològica del Cabrerès»

Determinació de material recol·lectat l’any 2009, en la campanya realitzada en memòria de l’expedició entomològica de Longí Navas i Ascensi Codina al Cabrerès. Col·labora el MZB. Coordinat per Jordi Artola i Jordi Nebot.

Lepidòpters

«Papallones diürnes de la Garrotxa»

Mike Lockwood i Jordi Artola són els responsables del projecte de recerca sobre papallones diürnes de la Garrotxa. En aquest projecte, amb la participació del Grup de Treball de papallones format per 30 persones, s’elabora el catàleg d’espècies, l’atles 5x5 km de la comarca i la caracterització per hàbitats. Projecte que és previst acabar l’any 2011.

«Seguiment de papallones diürnes (CBMS) de la Garrotxa»

Mike Lockwood i Rafael Carbonell són els responsables de dos itineraris del CBMS (CatalanButterflyMonitoringScheme) a la Garrotxa, que permeten fer un seguiment i poder avaluar els canvis que es produeixen en les poblacions de papallones diürnes. El CBMS és un projecte coordinat pel MGCN amb el suport del DMAH i el CAG.

Antocharis cardamines (fotografia Mike Lockwood)

El 2010 es va incorporar una altra persona, ara ja són quatre a la Garrotxa, a realitzar transsectes CBMS. El transsecte és a Sant Feliu de Pallarols en una zona d’alzinar, bosc mixt, prat, bosquina i bosc de ribera. La quantitat i la riquesa específica detectades en el 2010 eren excepcionals.

Odonats

«Tipificació de comunitats d’odonats a la Garrotxa»

Tipificació de les comunitats d’odonats a la Garrotxa per hàbitats. Projecte iniciat l’any 2006 i previst d’acabar el 2011. A càrrec de Mike Lockwood i Xavier Oliver.

«Participació en l’atles d’odonats de Catalunya»

Bernat Garrigós, Mike Lockwood i Xavier Oliver participen en el treball de camp i l’elaboració de l’atles d’odonats de Catalunya, projecte d’Oxygastra, amb el suport de l’IEC i la ICHN. L’atles està previst que s’acabi l’any 2012.

«Participació en el projecte Odonats Bioindicadors de Catalunya»

El 2010 es va continuar amb aquest seguiment, coordinat per Oxygastra, i que a la Garrotxa té dues estacions. El seguiment és a càrrec de Xavier Oliver.

Ortòpters

«Ortòpters de la Garrotxa»

Amb la participació del Grup de treball d’ortòpters format per 6 persones, s’elabora el catàleg d’espècies i l’atles 10x10 km de la comarca per la monografia que s’acabarà l’any 2012. Durant el 2010 es va assolir un llistat de 81 espècies per a la comarca i àrees veïnes. Coordinat per Rafael Carbonell.

Ocells

«Seguiment de l’escorxador a l’Alta Garrotxa»

S’ha dut a terme el cinquè any de seguiment de l’escorxador (Laniuscollurio) a l’Alta Garrotxa. Participen Maria Bertran, Ruth Garcia, i el responsable del projecte Fran Trabalon.

Flora vascular

Fragaria viridis (fotografia Xavier Oliver)

Page 4: Memòria DGICHN 2010

Projectes divulgatius

«Coneixem el que trepitgem?»

Projecte divulgatiu per diferents públics (naturalistes, afeccionats, públic en general i famílies) amb recursos per poder conèixer el patrimoni natural de la comarca. Coordinat amb l’ET i la FES. Responsables: X. Oliver i Ll. Planagumà. S’ha editat el llibre PlantesdelaGarrotxa(Xavier Oliver i

Xavier Viñas) i es va treballar en la guia d’excursiones naturalistes (Mike Lockwood i Xavier Oliver).

«Col·laboració en la remodelació de l’exposició del Museu dels Volcans»

S’ha aportat informació i material en la remodelació de la part expositiva dels ecosistemes del Museu dels Volcans, de l’AO.

Col·laboracions amb entitats

Des de la DG ICHN s’ha aportat informació, s’ha assessorat i s’ha donat suport a diferents projectes d’entitats: AC, CAG, CEIRN, DG, DMAH, FGVR, MV, PNZVG, UAB, UB, UdG, i s’ha estat present en la Junta del PNZVG (Josep Maria Mallarach) i el Consell Consultiu de Cooperació del CAG (Miquel Campos).

Pàgina web

Enguany el web de la delegació ha incrementat substancialment el nombre de documents, però no s’ha pogut fer la reestructuració necessària per poder millorar l’accés a la documentació.

«Llista de distribució dels socis de la DG ICHN»

S’ha creat la llista de distribució de socis de la delegació per millorar la comunicació. A càrrec de Rafael Carbonell.

Documentació generada

L’any 2010 s’han generat 20 documents nous, 19 consultables al web i 13 publicats (3 amb el suport econòmic de la Diputació de Girona).

Bertran, M.; Trabalon, F. & Vidal, G. 2010. Densitat d’escorxador (Laniuscollurio) a l’Alta Garrotxa: efectes dels impactes en l’hàbitat. AnnalsdeladelegaciódelaGarrotxadelaInstitucióCatalanad’HistòriaNatural, 4: 101-106*. Carbonell, R. 2010. Fenologia dels grills (Gryllus, Insecta: Orthoptera) al nord-est de Catalunya. AnnalsdeladelegaciódelaGarrotxadelaInstitucióCatalanad’HistòriaNatural, 4: 93-100*. Garcia, R. & Trabalon, F. 2000. Seguiment de rapinyaires en

migració postnupcial al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (2003-2008). AnnalsdeladelegaciódelaGarrotxadelaInstitucióCatalanad’HistòriaNatural, 4: 107-112*. Grup Orchis, 2010. Catàleg d’orquídies de la Garrotxa

(actualitzat). Inèdit*.ICHN, DELEGACIÓ DE LA GARROTXA, 2010: - Programa d’actuacions, 2010 (resum) DG ICHN. Inèdit*.- Memòria d’activitats de la delegació de la Garrotxa de la

Institució Catalana d’Història Natural, any 2009*.- Lithodora, Novetats Botàniques de la Garrotxa, 2009*.- Annals de la delegació de la Garrotxa de la Institució

Catalana d’Història Natural, 4*.Oliver, X. 2010:- Conservació i gestió de flora i hàbitats a la Garrotxa. Dossier

de la sortida a la Garrotxa del Màster de Conservació i gestió de flora i hàbitats organitzat per la UB. Inèdit*.- Llista Vermella de la flora vascular de la Garrotxa, 2009. Inèdit*. Oliver, X. & Béjar, X. 2010. Cartografia 1:5.000 i tipificació

dels boscos higròfils amb roure pènol (Isopyro-Quercetumroboris R. Tx. et Diem. 1936) de la Garrotxa. AnnalsdeladelegaciódelaGarrotxadelaInstitucióCatalanad’HistòriaNatural, 4: 59-70*. Oliver, X. & Font Garcia, J. 2010. Catàleg de flora vascular de

la Garrotxa. CatàlegsdePatrimoniNatural, 1 (actualitzat). Inèdit*.Oliver, X.; Colom, A.; Gifre, M.C.; Del Hoyo, A. & Font

Garcia, J. 2010. Noves dades sobre les poblacions catalanaes d’Alliumpyrenaicum Costa et Vayr. (Alliaceae) i propostes de conservació. IX Col·loqui Internacional de Botànica pirenaico-cantàbrica, 29. Ordino, 7-9 de juliol de 2010.Jover, M. & Oliver, X. 2010. Catàleg dels briòfits de la Garrotxa.

Inèdit*.Oliver, X.; Ríos, A.I. & Casals, P. 2010. Metodologia en la

priorització qualitativa de tàxons amenaçats en tres sectors de Catalunya (Garrotxa, Ripollès i sector Segarra-Garrigues). II Jornades Catalanes de Conservació de Flora: 63. Barcelona, 7-9 de juny de 2010.

Oliver, X. & Viñas, X. 2010. Plantes de la Garrotxa. Guiesdivulgativesdenatura, 1*. Oliver, X.; Béjar, X.; Lockwood, M.;Drake, I.; Vilasís, D.;

Cos, I.; Font García, J.; Guardiola, M.; Markchoo, Ch.; Miguel Carbonell, C.; Baucells, J.; Willett,T.; Berga, S.; Cros, R.; Guitart, E.; Nadal, D.; Pontacq, J.; Trabalon, F. & Pou, R. 2010. Noves dades de flora vascular de la Garrotxa, 2009. AnnalsdeladelegaciódelaGarrotxadelaInstitucióCatalanad’HistòriaNatural, 4: 71-78*. Tenas, B. & Oliver, X. 2010. La concertació dels agents com

a estratègia de conservació de Silaumsilaus a Catalunya. II Jornades Catalanes de Conservació de Flora: 65. Barcelona, 7-9 de juny de 2010.Tenas, B. & Oliver, X. 2010. Priorització de tàxons segons el

Programa de seguiment i conservació de flora del Ripollès. II Jornades Catalanes de Conservació de Flora: 70. Barcelona, 7-9 de juny de 2010. Tenas, B. & Oliver, X. 2010. Seguiment i conservació de flora

vascular del Ripollès. IX Col·loqui Internacional de Botànica pirenaico-cantàbrica, 32. Ordino, 7-9 de juliol de 2010.

* Documentació publicada o inèdita consultable en el Web.

Catàlegs

Dels nou catàlegs de la DG ICHN, s’ha treballat en cinc:

Briòfits: Jover, M. & Oliver, X. 2010.«El Catàleg de briòfits de la Garrotxa, 2009»Inèdit*. (1ª edició 2006)

Flora vascular de la Garrotxa: Oliver, X & Font, J. 2010.«El Catàleg de la flora vascular de la Garrotxa, 2010» Catàlegsdepatrimoninatural,1.Inèdit*. (1ª edició 2007). Editat el 2009.

Flora vascular al·lòctona: Oliver, 2010.«El Catàleg de la flora vascular al·lòctona de la Garrotxa, 2010» Inèdit*. (1ª edició 2006).

Orquídies: Grup Orchis, 2010. «Catàleg d’orquídies de la Garrotxa, 2010»Inèdit*. (1ª edició 2008).

Papallones diürnes: Lockwood, M. & Artola, J. 2010. «Catàleg de papallones diürnes de la Garrotxa, 2010» Inèdit*.(1ª edició 2008).

Valoració

L’any 2010, amb una disminució força important del pressupost, la delegació ha incrementat de manera important el número global d’actuacions i ha augmentat lleugerament el nombre de socis, de responsables d’organització (important per què permet crèixer la capacitat de l’entitat), i també la recerca (número de línies i projectes) i el nombre d’articles en revistes.i el nombre d’assistents a activitats.

S’ha mantingut els nivells d’activitats (nombre i dies), de publicacions, d’actuacions de conservació i d’entitats amb que s’ha col·laborat.

Per contra, ha disminuït el nombre de documents generats i de catàlegs en què s’ha treballat.

Sigles d’entitats

AC Ajuntament de CamprodonACUGA Aules de Difusió Cultural de la GarrotxaAO Ajuntament d’OlotCAG Consorci per a la Protecció de l’Alta GarrotxaCEINR Consorci dels Espais d’Interès Natural del Ripollès CER Centre d’Estudis Comarcals del RipollèsCEO Centre Excursionista d’OlotCTFC Centre Tecnològic Forestal de CatalunyaDG Diputació de GironaDG ICHN Delegació de la Garrotxa de la ICHNDMAH Departament de Medi Ambient i Habitatge,

Generalitat de CatalunyaDIUE Departament d’Innovació, Universitats i Empresa,

Generalitat de Catalunya.ECFCX Escola de Capacitació Forestal can Xifra (Santa

Coloma de Farnés), Generalitat de Catalunya.ET Escola del territoriFES Fundació d’Estudis Superiors, AOFGVR Fundació Germans Vila Riera HDSJO Hospital de Dia de Sant Jaume d’OlotICHN Institució Catalana d’Història NaturalIMPC Institut de Promoció de la Ciutat d’Olot, AOIEC Institut d’Estudis CatalansMGCN Museu de Granollers-Ciències Naturals MV Museu dels Volcans, AOMZB Museu de Zoologia de BarcelonaOXYGASTRA Grup d’estudi dels OdonatsPNZVG Parc Natural de la Zona Volcànica de la GarrotxaSEB Sociedad Española de BriologíaSSTT de Gi (DMAH) Serveis Territorials de Girona

(DMAH)UA Universitat d’AveiroUAB Universitat Autònoma de BarcelonaUB Universitat de BarcelonaUdG Universitat de Girona

Plantes de la Garrotxa. Guies divulgatives de natura, 1. DG ICHN. Autors Xavier Oliver i Xavier Viñas.

Page 5: Memòria DGICHN 2010

Filial de l’Institut d’Estudis Catalans

C. Fontanella, 3; 17800 Olot - Tel.: 933 248 582 - Fax: 932 701 180 - A/e: [email protected] - A/I: http://ichngarrotxa.iec.cat/ichngarrotxa/index.php

Indicadors de seguiment de l’activitat de la delegació de la Garrotxa de la ICHN (2005-2010)