Nº41 | 25 juny de 2013

24
Dimarts, 25 de juny de 2012 www.eldiaridelvalles.cat N. 41 …I ARA CADA DOS DIVENDRES

description

El Diari del Vallès

Transcript of Nº41 | 25 juny de 2013

Page 1: Nº41 | 25 juny de 2013

Dimarts, 25 de juny de 2012

www.eldiaridelvalles.cat

N. 41

…I ARA CADA DOS DIVENDRES

Page 2: Nº41 | 25 juny de 2013
Page 3: Nº41 | 25 juny de 2013

Dimarts, 25 de juny de 2013

www.eldiaridelvalles.cat

N. 41

…I ARA CADA DOS DIVENDRES

Nou esportistes del Vallès Occi-dental participen aquests dies als Jocs del Mediterrani a Mersin (Turquia). En els primers dies de competició, els representants vallesans han aconseguit set medalles: l’or per equips i la pla-ta individual del ripolletenc Ru-bén López en gimnàstica artísti-ca, l’or de Sarai Gascón i els tres bronzes individuals i una plata als relleus de Clàudia Dasca en natació. El vuitè metall arribarà avui, en la final de waterpolo que disputaran Ricard Alarcón, Xavi Vallès i el tècnic Rafa Aguilar.

Pàg. 20 Clàudia Dasca (dreta), gran triomfadora de Mersin 2013 amb quatre medalles

Èxit de l’esport comarcal als Jocs del Mediterrani

COE

ComarcaComarcaComarca

Cultura

L’alcalde de Terrassa vol un Ajuntament obert “del tot”

Més de 80 serveis dels Bombers la Nit de Sant Joan a la comarca

Investiguen la mort d’una dona en un pis de Terrassa

’Bona gent’, ‘Adreça desconeguda’ i Albert Pla a l’escena teatral de Terrassa

Pàg. 4Pàg. 5Pàg. 11

Pàg. 15

Durant la celebració de l’Open Government Day, una jornada dedicada al govern obert, Jordi Ballart va reivindicar la necessitat d’avançar cap aquest model de govern. Enguany, el consistori de la ciutat ha posat en marxa dues iniciatives en aquesta línia.

La nit de Sant Joan els Bombers van fer més de 80 serveis a tot el Vallès Occidental, la majoria relacionats amb la crema de vegetació i mobiliari urbà. El cas més greu va ser el d’un nen de 10 anys de Sabadell, a qui li va explotar un petard a la cara.

La policia va rebre divendres l’avís d’un incendi en un habitatge del municipi i, en arribar al lloc dels fets, amb quatre dotacions de Bombers, va entrar a l’habitatge i va comprovar que hi havia una dona morta. Els Mossos investiguen ara el cas.

La programació de la temporada tardor-hivern del Centre d’Arts Escèniques de Terrassa posa l’accent a la contemporaneïtat i està oberta a tots els públics i butxaques. L’obrirà JAR, de Manuel Veiga, un homenatge a la bailaora Carmen Amaya.

SELECCIONA12 PERSONASPARA 3 DEPARTAMENTOS

-ATENCIÓN AL CLIENTE-PUBLICIDAD -ALMACÉN

PARA CONCERTAR ENTREVISTA LLAMAR AL 937195535

EMPRESA EN BARBERÀ DEL VALLÈSPOLÍGONO CAN SALVATELLA

660 152 509

Seleccionamos

Campaña

Pymes cada 3 días

PARA SABADELL

Residencial pago semanal

GASNATURAL

5 ASESORES

Pàg. 2 i 3

Pàg. 4

Comarca

Comarca

L’auge dels horts urbans comunitaris al Vallès

Mig miler de membres de la PAH ocupen l’antiga seu de Caixa Sabadell

HORT AMB GRÀCIA

pAH SABADELL

Una de les poques conseqüències positives de la crisi és l’aparició d’horts urbans comunitaris a quasi cada ciutat. A la comarca hi ha diverses iniciatives i, tot i que funcionen de manera independent, tenen moltes coses en comú, sobre-tot una: les portes de l’hort estan obertes a tothom.

Més de 500 persones de la plataforma d’Afectats per la Hipoteca vingudes de tot Ca-talunya (de 42 de les plata-formes que hi ha al país) van ocupar divendres al matí l’actual seu del BBVA, abans Caixa Sabadell, del carrer Gràcia de la ciutat. L’objectiu dels ocupants era demanar lloguers socials i dacions en pagament a BBVA.

EsportsEl 2 de juliol acabarà l’etapa de Joan soteras al sabadell Pàg. 18

Page 4: Nº41 | 25 juny de 2013

el Diari del Vallès2 Dimarts, 25 de juny de 2013

Quan l’enciam creix entre totxos

n VALLÈS OCCIDENTAL

ARIADNA CORTÉSVallès Occidental

La crisi que estem patint des del 2007 ha tingut i està tenint mol-tes i diverses conseqüències. Una d’elles és la transformació del paisatge urbà. Si, mentre va durar el boom immobiliari, no paraven d’aixecar nous edificis a les ciu-tats, el seu esclat va implicar que els projectes en marxa s’aturessin quasi en sec. El resultat d’això és l’aparició de solars buits per als que no hi ha previst cap ús, com a mínim en un futur proper. Alguns d’ells, però, ja estan donant fruits. Són els anomenats horts urbans cooperatius, que d’uns anys ençà han anat guanyant popularitat.

Malgrat que cadascun està im-pulsat per un col·lectiu diferent, molts comparteixen caracterís-tiques. D’entrada, la motivació: la majoria d’horts urbans van co-mençar com a resposta a la crisi, com una manera d’aprofitar les poques oportunitats que una si-tuació tan negativa oferia. A més, els horts urbans cooperatius compleixen una doble funció: la productiva i la social. Evident-ment, de l’activitat se n’extreu un profit tangible, el menjar, però també tota una sèrie de beneficis immaterials: la recuperació d’un espai desocupat que es posa al servei del veïnat, la tasca edu-cativa que es fa en alguns d’ells, l’enriquiment personal que apor-ta tirar endavant un projecte en

Els horts urbans comunitaris van néixer com a resposta a la crisi i s’han convertit en tot un moviment. A la comarca, n’hi ha cada vegada més: són iniciatives diferents però comparteixen els trets principals

grup, etc. El sistema de funciona-ment també és similar en molts dels horts. Si bé n’hi ha que s’han dividit en parcel·les que s’han repartit entre els membres del grup, aquests són minoria. La majoria es treballen de ma-nera conjunta i tant uns com al-tres organitzen moltes activitats en grup. En tots ells es practica l’agricultura ecològica i la pro-ducció de quasi tots és exclusiva-ment per a l’autoconsum. També és habitual que cap o quasi cap dels membres del grup que s’em-barquen en aquesta aventura tin-gui coneixements previs d’horti-cultura, i acostumen a ser grups força heterogenis. Finalment, tots tenen les seves portes ober-tes a qualsevol que s’interessi pel projecte i hi vulgui participar. En això no hi ha excepcions.

Obrint camíUn dels primers horts urbans que es va crear al Vallès Occidental va ser el de Plantem-nos!, a Terras-sa. Al maig, aquest espai situat al carrer Montserrat va complir tres anys, però els inicis no van ser fàcils. El 2009, Plantem-nos! va plantejar un projecte als pressu-postos participatius de Terrassa que tenia per objectiu donar un ús als espais buits de la ciutat, ja fos en format d’hort urbà o de qualse-vol altra cosa. L’Ajuntament no va respondre i van decidir ocupar un solar municipal, que portava nou anys buit, per cultivar-lo. “Vam de-

prototips que han construït en una assignatura de mecànica”.

Els que han començat més tard ho han tingut més fàcil, i és que, a causa del creixent interès pel tema, l’Ajuntament ha aprovat el Programa d’Horts Urbans, que regula aquesta pràctica i la poten-cia. És el cas de Sembrant ciutat, una iniciativa que es va gestar a les assemblees del 15M i que es va convertir en una realitat fa un parell de mesos. El solar que van escollir al barri de La Maurina era privat i l’Ajuntament els va posar en contacte amb el propietari, que

els ha cedit el terreny per un perí-ode de quatre anys.

L’Ajuntament de Terrassa, a més, ha posat en marxa recent-ment una horta comunitària al barri de Ca n’Anglada destinada a persones en situació de pobresa. Aquesta horta se suma a les 167 parcel·les dels dos horts munici-pals dels que disposa la ciutat la llicència de les quals el consistori sorteja periòdicament, igual que fan molts altres ajuntaments. La diferència és que l’adjudicació de la nova horta s’ha fet des dels serveis socials i amb ella es busca

cidir començar aquesta experièn-cia pràctica per demostrar que no només era possible, sinó també necessari”, explica l’Alba Prados, membre de Plantem-nos! des dels seus inicis. Un any més tard, i després de molta negociació, van signar un conveni de col·labora-ció amb el consistori. Ara col·la-boren també amb altres entitats: “aquest any hem iniciat un projec-te amb l’IES Terrassa; els alumnes de l’aula oberta han estat cons-truint un assecador solar”, expli-ca l’Alba. “També hem col·laborat amb la UPC: ens han proveït d’uns

PLANTEM-NOS!

Al costat d’aquestes línies, una imatge de

l’hort de Plantem-nos!, a Terrassa, un

dels primers que es va

crear al Vallès Occidental. A

l’altra pàgina, imatge d’uns

nens tenint cura de l’Hort

amb Gràcia, ubicat a

Sabadell.

Page 5: Nº41 | 25 juny de 2013

parlem de...el Diari del Vallès 3Dimarts, 25 de juny de 2013

també fomentar la proximitat i les relacions socials entre els partici-pants. El factor econòmic, doncs, és una altra motivació que cal afe-gir a la llista de raons per iniciar o participar en un hort urbà.

Els horts es multipliquen A Sabadell, l’Ajuntament va una mica més endarrerit en matèria d’horts urbans però també hi està treballant. Així, a més de les 86 parcel·les amb les que compta ac-tualment, està previst que un cop finalitzin les obres de construcció del gasoducte Martorell-Figue-ras, s’ordeni i parcel·li l’Horta de la Verneda de Can Deu. A més,

actualment s’està redactant una proposta d’ordenança que haurà de definir la funció principal dels horts i fixar els criteris que han de seguir.

Però, com a tot arreu, a Saba-dell les iniciatives ciutadanes també van per davant de l’admi-nistració. Des del novembre del 2012, un grup de joves treballa en el Projecte de l’Hort Cooperatiu de La Creu Alta, L’Escarola. El solar, el van ocupar, però actualment es troben en negociacions amb el propietari. “A L’Escarola defen-sem una alimentació sana i sos-tenible. És un hort autogestionat i el producte va directament del

productor al plat, sense interme-diaris ni interessos econòmics pel mig”, detalla la Montserrat Mauri per resumir la filosofia del col·lec-tiu. “Denunciem l’especulació que s’està fent a petita i gran escala amb una necessitat bàsica com és l’alimentació”, afegeix.

Una altra de les iniciatives de la ciutat és l’Hort amb Gràcia, situat en un solar que el propietari els ha cedit. Aquest hort està dividit en 43 parcel·les i cadascuna la culti-ven una o dues persones. Aquesta organització “ens ajuda a tenir un cert control del bon ús de l’hort i ens facilita la seva cura”, explica

Joan Carles Freixanet. Aquest sis-tema, però, no impedeix que tot-hom que hi vulgui participar pugui fer-ho. “Hi ha un espai comú enjar-dinat on es pot treballar, plantar, podar i gaudir”, diu Joan Carles. “L’entrada és lliure. Tothom hi és ben rebut!”, destaca. A més, hi fan moltes activitats. Aquest di-mecres, per exemple, s’hi farà una cantada d’havaneres.

Un moviment constructiuTot i les particularitats de cada projecte i de cada persona que hi participa, es pot dir que els horts urbans comunitaris ja són

un moviment. Un moviment que demostra que, d’una situació tan adversa com és la crisi, en pot sortir alguna cosa positiva per a la societat. Un moviment que recu-pera una pràctica que semblava reservada a uns pocs nostàlgics i que, a més, la col·loca enmig de les ciutats, un territori d’entrada hostil a tot el que tingui a veure amb la natura. Un moviment que recupera, i fins i tot crea, uns va-lors que havien anat sent aixafats pel model de societat pre-crisi. Un moviment que, en definitiva, intenta sortir d’aquesta situació destructiva construint. n

HORT AMb GRÀCIA

Els comunitaris no són els únics horts que han aparegut a les ciutats. De fet, cada vegada hi ha més persones que decideixen aprofitar el pati de casa o les jardineres del balcó per cultivar fruites i verdures en comptes de plantes ornamentals. Al-guns ho fan per afició, d’altres per necessitat eco-nòmica i d’altres com a manera de sortir-se –una mica– del sistema de producció i distribució d’ali-ments. Sigui com sigui, aquesta pràctica s’ha anat estenent i ara és molt fàcil iniciar-s’hi perquè hi ha una gran quantitat de cursos i llibres sobre el tema i el material necessari es pot trobar a moltes boti-gues. La sabadellenca Ester Casanovas es va avan-çar a la tendència i ja el 2005 va decidir plantar

el seu hort a casa. “Em va semblar que seria més profitós cultivar alguna cosa que es pogués men-jar”, explica. Com que en aquell moment no hi ha-via massa informació sobre la qüestió, va obrir un blog (picaronablog.cat) “per compartir les meves experiències”, diu. Gràcies a ell i a l’auge dels horts urbans ha convertit la seva afició en una part de la seva activitat laboral. Així, imparteix tallers i cursos d’horticultura urbana i fa un programa setmanal sobre el tema a Ràdio Santa Perpètua anomenat Pagesos de ciutat. “Cada vegada hi ha més gent que vol cultivar un hort a casa. Abans, em costava molt col·locar el que em sobrava per plantar, i ara molta gent m’ho demana”, comenta Casanovas.

Horts urbans a casa

Page 6: Nº41 | 25 juny de 2013

el Diari del Vallès4 Dimarts, 25 de juny de 2013

Ocupació de la seu del BBVA de Sabadell per part de la PAH

pah sabadell

redacció Sabadell

Més de 500 persones de la plataforma d’afectats per la hipoteca (pah) vingudes de tot catalunya (concreta-ment, de 42 de les platafor-mes que hi ha al país) van ocupar divendres al matí la seu del bbVa a sabadell, antiga caixa sabadell, del carrer Gràcia de la ciutat. l’objectiu dels ocupants era demanar lloguers socials i dacions en pagament a bbVa per a les persones que fins ara han perdut la seva llar. Gràcies a l’ocupació, els representants van acon-seguir una reunió amb un director regional de l’entitat per fer les dues peticions.

redacció Bellaterra

la Uab ocupa el 22è lloc al rànquing mundial The Times Higher Education d’universi-tats joves i se situa com la millor de l’estat. el rànquing inclou les millors universi-tats del món amb menys de 50 anys. segueixen a la Uab la Universitat pompeu Fabra i la Universidad autónoma de Madrid, a les posicions 25 i 52, respectivament.

The Times Higher Educa-tion 100 Under 50 és una classificació de les 100 mi-llors universitats del món de menys de 50 anys. d’aques-ta manera, el rànquing des-taca les universitats joves amb més potencial. la clas-

Mig miler de membres de la PAH ocupen la seu del BBVA

Es construeix a Sant Cugat la clínica del cirurgià Ivan Mañero

La UAB, la millor universitat de menys de 50 anys de l’Estat

n SABADELL n BELLATERRA

cinc hores, des de les deu del matí, van estar els membres de la plataforma dins la seu. el grup va recla-mar a l’entitat financera que condoni el deute o faciliti el lloguer social a les 500 famílies desnonades que estan sense habitatge. a l’acte, els manifestants van anunciar que seguiran amb les ocupacions d’habitatges buits mentre hi hagi gent al carrer. “Volem recuperar la funció social de l’habitatge”, deia un dels portaveus.

es tracta d’una de les ac-cions més grans que fa la pah de catalunya. els mani-festants van entrar a l’enti-tat per dues portes diferents per agafar desprevingut al personal de l’entitat. n

sificació utilitza els mateixos 13 indicadors que el World University Rankings, però amb un ajustament que per-met reflectir les característi-ques de les universitats jo-ves, amb menys pes per als indicadors subjectius sobre reputació acadèmica.

la Uab ha assolit 46,9 punts: 41,2 en l’indicador de la qualitat de la docència, 47.1 punts en internaciona-lització, 37,3 en transferèn-cia de tecnologia, 37,6 en investigació i 62,8 en cita-cions dels articles científics. ha escalat dues posicions respecte l’edició anterior. el rànquing, l’encapçala la po-hang University of science and Technology (corea del sud) amb 75 punts. n

Ballart reivindica la “transparència de veritat”

n TERRASSA

redaccióTerrassa

Terrassa no ha tingut mai “un ajuntament tancat, però el meu compromís és obrir-lo del tot”, va assegurar Jordi ballart, alcalde del municipi, en l’acte d’obertura de la jor-nada Open Government Day, que es va celebrar dijous al Vapor Universitari. la prime-ra edició d’aquesta jornada, a la que van assistir 200 per-sones, pretenia ser un fòrum d’intercanvi d’experiències i casos d’èxit entorn al govern obert i estava dirigida a re-presentants de les adminis-tracions públiques i el sector privat.

“crec que el bons polítics i els bons servidors públics no han de passar més ver-gonya en aquest país, crec que el servei públic és una de les funcions més hono-rables que hi ha i estic com-promès i decidit a reivindicar aquesta honorabilitat”, va afegir ballart. per a l’alcalde, el govern obert ha de per-metre “recuperar no només la confiança dels ciutadans i ciutadanes, sinó sobretot reivindicar que els governs són i només poden ser de la ciutadania, de ningú més”.

aJUNTaMeNT de Terrassa

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va presidir l’obertura de la jornada ‘Open Government Day’ el passat dijous

aquest any, l’ajuntament de Terrassa ha posat en mar-xa dues iniciatives que han permès avançar en aquest model de govern. Una d’elles és el portal de Transparèn-cia, a través del qual els ciu-tadans poden saber què fa el consistori amb els diners

públics, com es gestiona el pressupost, quant cobren els càrrecs electes i moltes altres dades. l’altra és el portal Open data, que posa a disposició de les empre-ses, entitats i particulars una gran quantitat de dades ges-tionades per l’ajuntament.

l’Open Government Day de Terrassa ha nascut amb la voluntat d’esdevenir un fòrum estable de debat que fomenti les relacions col·la-boratives entre els diferents agents implicats en l’Open-data. així, el consistori té la intenció de celebrar-ne una altra edició l’any vinent. n

“Els governs són i només poden ser de la ciutadania, de ningú més.”

El Dr. Ivan Mañero, reconegut cirurgià especialitzat en cirurgia plàstica estètica i repara-dora i fundador de l’institut de cirurgia plàstica ivan Mañero, està fent realitat un projecte que ha madurat durant més de 20 anys, la construcció d’una clínica a sant cugat amb el nom d’ivan Mañero cliNic.la clínica ivan Mañero cliNic, que actualment està en construcció, ocuparà un terreny de més de 5.500m². Constarà de dos edificis: en el principal, l’edifici IM CLINIC, hi estaran situades les 17 habitacions amb les quals explicarà el centre, els quiròfans i també la seu de la Fundació Dr. Ivan Mañero. A l’edifici IM Beauty Medical, es realitzaran tractaments medicoestètics amb l’última tecnologia làser i nous procediments antienvelliment.L’edifici semblarà un hotel exteriorment i internament, tant per la seva decoració com pel seu ambient. Disposarà de 17 habitacions domòtiques, 13 de les quals tindran més de 30m² i 4 suites amb més de 50m², en les quals els pacients no tindran la sensació d’estar en un espai sanitari, ja que segons comenta el dr. Mañero, “la majoria de pacients no són malalts, si no que vénen a operar-se per plaer”. a més, afegeix “estic segur que aquest pro-jecte aconseguirà obrir portes internacionals cap a aquells pacients que, com és habitual en els últims anys, vindran a operar-se en el nostre centre, oferint-los així l’oportunitat de conèixer la nostra cultura mediterrània”.ivan Mañero cliNic comptarà amb la tecnologia més avançada, i prova d’això són els tres quiròfans intel·ligents de vidre amb llums càlides per fer més agradable l’estada al pacient.

Page 7: Nº41 | 25 juny de 2013

comarcael Diari del Vallès 5Dimarts, 25 de juny de 2013

Clients a una botiga de petards de Palau-solità i Plegamans / Coques de fruita i pinyons a la pastisseria Turull de Terrassa

Vilaró, llUÍs - acN / belMeZ, Maria - acN

redacció Vallès occidental

aquest sant Joan s’han ve-nut entre un 15 i un 20% menys de petards respec-te l’any passat. així ho ha assegurat el president de l’associació de Fabricants i Majoristes de pirotècnia de catalunya, Josep Maria Vi-lardell. els vallesans s’han gastat 20 euros en petards “quan abans se’n gastaven 40”. a tot catalunya s’han instal·lat 600 punts de venda de petards, entre casetes i botigues. els productes es-trella han estat, com als anys anteriors, les bombetes i les bengales.

pel que fa a les coques, s’han venut 1.600.000 de coques a tot catalunya. Un cop més, però, han estat més petites que anys ante-riors, segons el president del Gremi de pastissers de ca-talunya, Joan Turull, a causa de la crisi. Una de les coques més venudes ha estat la de

Els vallesans han comprat coques petites i menys petards

n VALLÈS OCCIDENTAL

200 i 300 grams. Les vendes han estat similars a les de l’any passat, però la recapta-ció, en tractar-se de coques més petites, ha estat menor. les més demanades han es-tat les de llardons, pinyons, fruita, crema i les farcides.

la Flama del canigó, per la seva banda, va arribar a Terrassa diumenge a les sis de la tarda a la plaça Vella. hi va haver un espectacle infantil a càrrec del mag i

pallasso serafí didó, es va llegir el missatge de la flama i es va encendre el peveter. a Sabadell, la flama va arribar al vespre de la plaça doctor robert a la creu alta.

pel que fa a incidències, la nit de sant Joan hi va haver 87 sortides de bombers a tot el Vallès. a sabadell, un me-nor de deu anys va resultar ferit greu en esclatar-li un pe-tard a la cara mentre el ma-nipulava. n

La meitat dels CAP estaran oberts a l’agost en horari habitual

n SABADELL

eFréN MONTOya / arxiU

El CAP Sant Fèlix obrirà a l’agost, segons l’Institut Català de la Salut

redaccióSabadell

l’institut català de la salut (ICS) ha rectificat i, al final, la meitat dels ambulatoris de sabadell obriran a l’agost en horari habitual. es trac-ta dels centres d’atenció primària del centre, ca n’Oriac, Nord, els Merinals, creu de barberà, sant Fèlix i Can Rull (aquest fins al 15 d’agost). d’altra banda, es-

taran tancats tot el dia, com l’any passat, els de poble-nou, Gràcia, sud i la con-còrdia. la resta de centres només tancaran a la tarda.

Aquesta rectificació ha estat possible gràcies a la pressió que han exercit en-titats i partits de la ciutat en contra de noves retallades sanitàries. Un grup de ve-ïns va protestar la setmana passada en contra del tan-cament dels cap. n

saNT qUirZe del Vallès

Festa de cap d’any d’Estiu amb botifarrada

Sant Quirze prepara la vuitena Festa de cap d’any d’Estiu per al 13 de juliol, al parc de les Morisques. els actes començaran a les 11.30h amb una festa de l’escuma; a les sis de la tarda actuaran els Gegan-ters de Sant Quirze; a les set hi haurà una actuació del professor Karoli –l’home roda–; a les vuit, una boti-farrada popular; a les nou, una disco mòbil; a les deu, les tradicionals campana-des d’estiu i la disco mòbil continuarà a les 22.45h.

cedida

Page 8: Nº41 | 25 juny de 2013

Dimarts, 25 de juny de 2013comarca el Diari del Vallès6

redacció cerdanyola del Vallès

aquest dijous tindrà lloc una conferència sobre el Tibet a les 19.30h a l’ateneu de cerdanyola del Vallès. L’acte anirà a càrrec de l’ONG Su-port Tibet i del monjo budis-ta, president de la Fundació casa del Tibet i parlamenta-ri europeu Thubten Wangc-hen, que parlarà de l’actual situació del Tibet, els habi-tants del qual reclamen des de fa anys la seva llibertat.

L’acte, organitzat pel par-tit d’erc a cerdanyola i les associacions participants, serà presentat pels impul-

Una xerrada sobre l’actual situació del Tibet a l’Ateneu

n CERDANYOLA DEL VALLÈS

sors de l’esdeveniment: Àn-gel Solà, un versat expert en el tema, i el fotògraf i direc-tor documental Jordi carot, autor del film Blowin’ in the Mountains. n

12 empreses guardonades als Premis Cambra 2013

n TERRASSA

redaccióTerrassa

Unes 500 persones van acu-dir el passat dijous a l’acte de lliurament dels Premis cambra 2013, els guardons que atorga anualment la cambra de comerç i indús-tria de Terrassa.

el premi a la internacio-nalització va ser per a Beral-mar Tecnologic Sa i Lasenor eMUL SL. el guardó a la res-ponsabilitat Social corpora-tiva va anar a parar a la Fun-dación WTraNSNeT i SiGMa Gestión Universitaria aie. el premi a La Millor iniciativa

el club Natació Terrassa va posar en marxa el mes de maig el programa Health Salut i Esport, una iniciativa innovadora que combina aspectes mèdics, dietètics i d’activitat física i esportiva, tots ells personalitzats amb seguiments i avaluacions sobre el seu progrés. després d’un mes de vida, el programa ha esdevingut un èxit i ja supera el centenar d’inscrits.“crec que la integració en un progra-ma de tots els professionals per cons-truir una oferta unitària i la flexibilitat del servei són dos factors que expli-quen aquesta gran acollida”, assegu-ra la coordinadora tècnica del progra-ma, Laura Gimeno. “No hi ha un perfil específic que el contracti. Abraça to-tes les edats i condicions, fet que re-sulta cabdal”. Gimeno ressalta la im-portància de l’entrevis-ta inicial. “És bàsica la presa de contacte. et permet conèixer les in-quietuds de cada perso-na i orienta la resta de professionals que inter-venen en el procés”. Per començar, es realitza una valoració antropo-mètrica i una avaluació mèdica. Posteriorment, s’elaboren unes pautes nutricionals i un progra-ma d’activitat física, que s’apliquen durant sis mesos. “estem rebent una resposta molt po-sitiva, moltes mostres

de satisfacció per l’atenció i el segui-ment. Noten que el programa s’adapta als seus interessos, de manera que estan molt motivats. alguns ja diuen que volen renovar!”. Gimeno subratlla que, cada cop més, la societat assumeix que “la pràctica d’exercici i la dieta van de la mà en l’objectiu de tenir una vida més saludable”.La coordinadora de tècnica remarca la diversitat de casos que aplega el Programa Health. “N’hi ha que prepa-ren un triatló, però també hi ha perso-nes que han assolit objectius quotidi-

ans que els fan més feliços. Un senyor de més de 65 anys m’explicava que ja no es cansa quan corre a agafar el bus. i un pare de família ha superat la inactivitat i se’n va a patinar amb les filles. El programa se cenyeix a qual-sevol expectativa”.

comercial, se’l van endur el centre Lingüístic Fiac i dOi Servicios empresariales. i el premi a La Formació i el co-neixement va ser per a aeca Group i l’agrupació Pedagò-gica Tecnos SccrL.

el guardó a l’impuls de la innovació, la recerca i desenvolupament va re-caure en Venair ibérica Sa i Video Stream Networks SL (VSN), i el premi a la millor empresa de Nova creació va ser per a edicions Som-nis 2012 SL. Finalment, el reconeixement a la iniciativa empresarial va ser per a Top cable Sa. n

www.grupomedicolegalbcn.comC/ Roger de Llúria, 115 - 3r 1a. Barcelona

93 216 04 06 - 658 76 42 76

El dret a la informacióEl dret a la informació que té tota persona en l’àmbit de la seva salut ha estat abastament regulat pel legislador català.Així, la Llei 21/00 de Catalunya i, posteriorment, la Llei 25/10 de 29 de juliol del Llibre segon del Codi Civil de Catalunya estableixen que “tota persona té dret a

rebre informació verídica, comprensible i adequada sobre qualsevol assistència que se li hagi de realitzar en l’àmbit de la salut”.És a dir, els pacients tenen dret a conèixer la finalitat i la naturalesa de la intervenció, així com els seus riscos i conseqüències, ja que només així podran donar el seu consentiment lliure i complet. El Codi Civil de Catalunya estableix, a més, que el dret a la informació és directament exigible davant els tribunals de justícia.Aquesta regulació ha estat recollida pels tribunals i així el Tribunal Suprem entén que és el pacient i no qui l’informa (el metge) qui ha de decidir què creu millor per als seus interessos relatius a la salut, tot podent elegir, rebutjar o demorar una teràpia pels riscos que comporta o fins i tot anar a un especialista o centre diferent. La informació ha de contenir les contraindicacions, els riscos relacionats amb les circumstàncies personals del pacient i els riscos probables segons l’experiència i coneixements científics. Així, el consentiment s’ha de donar sabent les conseqüències rellevants de la intervenció.Per tant, la falta d’informació implica una mala praxis mèdica. Si visiteu la nostra pàgina web, podeu trobar casos i sentències que recullen el defecte de consentiment per falta d’informació.

FINS LA SETMANA QUE VE.

Marga Martín Filgueira. Advocada

El programa ‘Health Salut i Esport’ del Natació, tot un èxitel llançament d’aquesta iniciativa innovadora rep una gran acollida

El monjo budista i parlamentari Thubten Wangchen

cedida

Una estelada de 1.000 espelmes a Terrassa. dissabte, de sis de la tarda a dotze de la nit, es va fer una encesa d’espelmes amb forma d’estelada a la Plaça Vella. els ciutadans podien comprar per un euro un val per una espelma i col·locar-la dins l’estela-da. També es podia signar la petició de la campanya de l’aNc Signa un vot per la Independència. els orga-nitzadors, Terrassa per la independència, destaquen que tant les espelmes com la impressió dels vals eren d’empreses del país.

iVaNNa VaLLeSPíN

Page 9: Nº41 | 25 juny de 2013

comarcael Diari del Vallès 7Dimarts, 25 de juny de 2013

el passat dijous 20 de juny, l’acadèmia d’idiomes internatio-nal House de Saba-dell va celebrar un esdeveniment per festejar el final del curs i també els 60 anys del grup iH Wor-ld Organization. La primera escola va ser fundada a córdova el 1953 i després es va començar a Londres al 59. des d’aquesta data, es van obrir moltes escoles pel món durant els anys 60: a Portugal, Líbia, algèria, el Líban, el Marroc…L’any 71, Ben Warren, direc-tor del grup a catalunya, va fundar la primera escola al nostre país, que va ser la de Sabadell. després, se’n van crear a Barcelona, Mataró, Terrassa, Tarragona…. es van impulsar, en total, 14 escoles a l’estat espanyol. Quan va morir Warren, va deixar un llegat important a les dife-rents escoles i ara, la gent

International House Sabadell celebra la festa de fi de curs i els 60 anys del grup

que hi treballa, continua la seva feina. L’escola de Sabadell com-prèn dues de les tres cases Manent del carrer escola in-dustrial. d’estil modernista, aquestes cases de Juli Batlle-vell, arquitecte sabadellenc, faran 100 anys al 2014. ara, s’han fet obres al gran pati que té l’edifici i s’ha aprofitat el lloc per fer, en aquesta oca-sió, la festa de final de curs, que va tenir lloc dijous passat. L’acompanyament musical va anar a càrrec del ja conegut grup el Quadrat. dos dels

seus components, diego i Gerard, van tocar estils com la rumba i el reggae. en total, 70 perso-nes van acudir a la festa, on es van lliu-rar també els cer-tificats als millors alumnes del curs.iH Sabadell forma part d’una gran xar-xa de més de 150 escoles en més de

50 països, en tots els con-tinents del món. des de fa uns anys, aquest centre tre-balla amb els exàmens de la Universitat de cambridge i ha guanyat el nom de excel-lència a l’ensenyament. ara, l’escola comença els seus cursos intensius d’estiu i, a més, la matricula per al curs vinent ja està oberta.

INTERNATIONAL HOUSE SABADELL Escola Industrial, 12 Sabadell 08201 Tel. 93 725 70 00

els concursos de ciència creativa estan revelant el potencial dels alumnes de les escoles catalanes. Un nou exemple és el se-güent: el grup de 4t d’eSO del col·legi Mare de déu de la Salut, format per Joan cuscó, arnau Sis-cart, Yago díaz i Gerard Pascual, han estat esco-llits finalistes de la fase mundial del concurs de ciència que organitza Go-ogle Science Fair (www.googlesciencefair.com) anualment. el seu treball Hablamos de partículas és un dels dos projectes espanyols triats, segons explica Joan Sibina, del Patronat escoles Bisbat de Terrassa.

Alumnes de la Salut, premiats al ‘Google Science Fair’

NOeLia FerNáNdez

La Nit dels Nous Professionals premia alumnes vallesans d’FP

n TERRASSA

redaccióTerrassa

La Nit dels Nous Professio-nals, que es va celebrar el passat dimarts, ha premiat enguany 9 projectes d’alum-nes de Formació Professio-nal de la comarca i també el millor expedient d’FP de la ciutat. el certamen l’or-ganitza l’ajuntament de Terrassa i el consorci per l’Ocupació i la Promoció econòmica (copevo), amb el suport de la cecot i de di-verses institucions, entitats i empreses.

a aquesta edició s’hi han presentat 84 projectes de 23 centres educatius per a les quatre modalitats con-vocades i s’han premiat els que destaquen per la seva emprenedoria, creativitat i innovació. dels premiats, 5 corresponen a projectes

de centres de formació pro-fessional de Terrassa, i els altres són de centres de rubí, Montcada i reixac, Sabadell i Sant cugat. els premis tenen una dotació econòmica d’entre 500 i 700 euros. Pel que fa als altres premiats, el centre Tecnològic Leitat estudiarà la viabilitat econòmica dels projectes de grau superior i la cambra de comerç i in-dústria de Terrassa organit-zarà estades internacionals en empreses europees per a dos estudiants.

el president delegat del copevo, amadeu agua-do, va destacar el valor d’aquests projectes per al futur del teixit empresarial del país: “avui estem de-mostrant que tenim talent, gent preparada i amb ganes i rigor per construir projec-tes”. n

Page 10: Nº41 | 25 juny de 2013

Dimarts, 25 de juny de 2013 el Diari del Vallès8

Page 11: Nº41 | 25 juny de 2013

comarcael Diari del Vallès 9Dimarts, 25 de juny de 2013

REPARACIONES DE:

Pequeña Albañilería, Electricidad, Fontanería, Carpintería de Madera, Carpintería de Aluminio, Muebles de Cocina, Persianas de Hogar, Vallas de Brezo y Metálicas, Cerrajería en general.

Tel.: 936 976 978 – Móvil: 660 642 [email protected]à i Fontanals, 13 08191 Rubí (Barcelona)

ww

w.r

epar

alla

r.es

COLOCACIÓN DE:

Lámparas y Apliques, Enchufes, Interruptores de Luz, Cuadros, Espejos, Cortinas, Accesorios de Baño, Tendederos de Ropa, Cerraduras y Bombines, Manetas de Puertas, Estanterías de Madera y Metálicas, Puertas Correderas, Vallas de Brezo y Metálicas, Rejas metálicas para Puertas, Puertas de garaje y Ventanas.

REFORMAS Y SERVICIOS:

Cocinas y Baños, Luz, Agua, Gas, calefacción, Aire Acondicionado, Pintura, Pladur, Impermeabilización de Cubiertas, Cerramientos de Aluminio en Lavaderos y Terrazas.

Para cualquier reparación que necesitepor pequeña que sea, no dude en llamarnos

‘Musguide’ és la nova app que difondrà exposicions de museuscedida

redacció Vallès occidental

Visitar les millors exposici-ons des de qualsevol part del món. aquest és l’esperit amb què ha nascut l’app cultural Musguide. Gràcies a aquesta nova aplicació, els museus del Vallès Occi-dental i també la resta de museus de catalunya, així com els nacionals i interna-cionals, es poden visitar de forma digital a través de la pantalla del telèfon mòbil.

“Tothom podrà tenir accés al ric patrimoni cul-tural de la comarca del Vallès Occidental i podrà recórrer les seves exposici-ons de forma permanent, tot compartint opinions i coneixements i creant una comunitat cultural activa i participativa”, explica la seva creadora, veïna de castelldefels, imma Lo-sada. amb Musguide, es vol promoure la creació i la difusió de l’art arreu del pla-

redacció Terrassa

endesa ha invertit 50.000 euros en la millora de la subestació de Mas Figures, a Terrassa, amb l’objectiu de garantir la qualitat i la continuïtat del subminis-trament als 53.400 clients que depenen d’aquesta in-fraestructura. L’actuació ha

redacció Sabadell

el Síndic de Greuges de Sa-badell, Josep escartín, s’ha reunit amb representants de rodalies renfe i adif per conèixer el projecte de re-modelació integral de l’esta-ció de rodalies de Sabadell centre. La trobada arriba

ConcepteÉs un nou concepte de local, un lloc per tro-bar-se i gaudir com a casa. És un racó que faltava a rubí, un lloc de trobada per a pe-tits i grans, per jugar, prendre un cafè o un te i una porció de pastís casolà acabat de fer.

Tipus de servei L’objectiu és mimar el client. a Mel i Sucre, hi podeu trobar una gran varietat de pastis-sos casolans fets del dia, cafès i tes amb una qualitat que sorprendrà qui ho tasti. També és un espai on podreu anar a esmor-zar, a berenar o simplement a passar una estona a la zona de lectura, tot fent una bona tassa de te o una xocolata calenta. S’hi incorporen classes de repàs, cursets i moltes altres activitats per gaudir d’estones personals i amb amics.

Una zona dedicada als més petits en aquesta zona infantil, hi ha pissarres a les parets, jocs de fusta i d’imitació i disfres-ses. a més de jugar, podran conèixer altres nens. És un espai totalment diferenciat de la cafeteria, que queda dividida per edats, amb la idea d’oferir a l’adult una estona de tranquil·litat a la vegada que el nen gaudeix.

Diversos tallersÉs un lloc proper i molt dinàmic: s’han cre-at diferents activitats lúdiques, tant per als adults com per als nens. estem en un mo-ment en què tothom necessita cuidar el seu

espai personal, buscar allò que li faci des-connectar i que li proporcioni una estoneta de felicitat i tranquil·litat. Hi podeu trobar teatre, manualitats, punt i labors, punts de trobada per practicar converses en francès o anglès, tertúlies gratuïtes, exposicions i un gran ventall de possibilitats.

Festes d’aniversariLes festes es fan adaptades a les necessi-tats del client, tal i com les farien a casa, amb l’única preocupació de ser un bon am-fitrió. Tot, en un lloc que fa olor de pastís, galetes i dolços. com dirien les àvies, que eren molt eixerides, “no hi ha millor ingre-dient als pastissos ni més gran secret que una mica d’amor”.

Mel i sucre, C. Lluis Ribas, 15 (Davant Escoles Ribas) Rubí

facebook.com/pages/Mel-i-SucreTelèfon: 667 866 469 - 650 023 454

Horari: De dilluns a divendres de 8.30 a 13.30h i de 15 a 20h.

Els museus del Vallès, junts en una app: ‘Musguide’

Mel i sucre a Rubí, un lloc amb olor de pastís casolà recent elaborat

50.000 euros d’Endesa per a una subestació

L’escala de Renfe es repararà a principis de l’any vinent

n VALLÈS OCCIDENTAL

n TERRASSA

n SABADELL

neta. Museus com el MNac i la Fundació antoni Tàpies o l’ONce ja han començat a col·laborar amb el projecte.

consistit en la substitució de les autovàlvules o para-llamps de 16 línies de mitja tensió i d’un transformador, així com la seva instal·lació en dos transformadors que no disposaven d’aquests elements. els treballs bene-ficien Castellar del Vallès, castellbisbal, rubí, Saba-dell, Sant Quirze, Terrassa, Ullastrell i Viladecans. n

després que el Síndic realit-zés un informe on denunci-ava la falta d’accessibilitat de l’estació. Llavors les dues empreses es van compro-metre a presentar l’avant-projecte, cosa que van fer la setmana passada en una reunió on també va partici-par el regidor Josep ayuso. en concret, els tècnics van

explicar que se substituirà l’escala mecànica avariada i que està previst que les obres comencin aproxima-dament a principis del 2014.escartín ha valorat positiva-ment que renfe i adif hagin complert el seu compromís i ha dit que a partir d’ara és l’ajuntament de Sabaell “qui ha de fer pressió”. n

amb aquesta nova app, la cultura estarà dispo-nible des de qualsevol lloc del món les 24 hores del dia. el seu objectiu és convertir-se en la major galeria d’exposicions del món, on els usuaris puguin consultar una gran varietat d’informació de museus i fer recorreguts artístics. L’app es pot descarregar

tant amb apple com android i des de la pàgina web www.musguide.net. n

“Tothom podrà tenir accés al ric patrimoni cultural del Vallès Occidental”

eNdeSa - acN

Parallamps instal·lats

Page 12: Nº41 | 25 juny de 2013

Dimarts, 25 de juny de 2013 el Diari del Vallès10

El teu comerçLa nova guia de “El Diari del Vallès” per donar suport al petit empresari

sabadell

vallès occidental

Tel. 93 462 30 39 - 93 518 11 58 - www.aigua-net.es

24 hores al seu servei10% dte. lectors diari

Neteja, desembús i inspecció de canonades:

particulars i empreses

C/ Priorat Nau 7 - Sant Quirze del VallèsTel. 937210218 - Móv 678562718

www.areaverda.com - [email protected]

Projectes paisatgisme / jardineria / arquitectura d’exterior / il·luminació

Especialistes en solucions i materials per a la reforma

de la teva llar

C/ Priorat, 15 nau 9 - 08192 Sant Quirze del VallèsT. 937 213 395 - Fax 937 213 395

[email protected] - www.bdblorente.com

Ceràmica • Bricolatge • Materials

Pol. Industrial CAN CANALS - C/ Illa de Buda, 1008192 Sant Quirze del Vallès - Tel 93 721 30 96

www.autocarsfuentes.com - [email protected]

Més de 40 anysd’experiència.

Demana el teu pressupostsense compromís

Q u a l i t a t i B o n S e r v e i

Portes - Armaris - Mobles - Parquets - Escales - Baranes - Folrats de parets i sostres - Vernissos - Laca - Decapés - Persianes tot tipus i motor - Cuines

i banys - Pèrgoles - Tarimes per terrasses i piscines IPE.

Empordà, 49 (Pol. Can Casablancas) 08192 Sant QuirzeTel./Fax 93 721 08 19 - www.maspur.com

[email protected]

Esmorzar · Dinar · SoparC/ Sant Jaume, 27 - 08201 Sabadell (Bcn) - 93 727 88 77

[email protected] - www.rubion.es

Page 13: Nº41 | 25 juny de 2013

comarcael Diari del Vallès 11Dimarts, 25 de juny de 2013

Concentració per recordar l’assassinat de la veïna de Terrassa, Paqui. Al costat, el seu marit, Salvadornoelia fernández

B. padilla Terrassa

el seu marit, Salvador ribas, lluitarà fins al final. Vol que el pes de la justícia recaigui sobre l’assassí confés de la seva dona Paqui –Francisca Arévalo–, de 62 anys, el 27 de juliol de 2011. Veïna de Terrassa, Paqui va trobar la mort a mans del seu veí de 82 anys, Alfonso J. M., que li va clavar més de cent pu-nyalades a l'esquena i que ara està a presó.

El 4 de novembre és el ju-dici i, fins aleshores, Salva-dor ha organitzat concentra-cions per recordar “el brutal i premeditat assassinat” –en paraules del vidu–, que es va produir al barri de Ca n’Anglada davant de la seva neta. Una discussió veïnal, suposadament relacionada amb el soroll que produïa la

redaCCió Vallès occidental

El president de ‘la Caixa’ i de la Fundació ‘la Caixa’, Isi-dre Fainé; el doctor Valentí Fuster, president de la Fun-dació SHE i director general del Centre Nacional d’Inves-tigacions Cardiovasculars (CNIC) i el president del FC Barcelona, Sandro Rosell, han presentat un KitCaixa adreçat a promoure hàbits saludables entre alumnes

redaCCió Barberà del Vallès

L’Ajuntament de Barberà ha felicitat els clubs que han finalitzat la temporada pu-jant de categoria. Es tracta de l’equip de futbol sala de l’escola de futbol Barberà Andalucía, així com de les noies del sènior A del Club Volei Barberà. L’alcaldessa Ana del Frago els ha enco-ratjat a continuar assolint

Concentracions per recordar l’assassinat de la Paqui

‘La Caixa’ fomenta els hàbits saludables

Felicitats als clubs que han pujat de categoria

Els Mossos investiguen la mort d’una dona en un pis

n TERRASSA

n VALLÈS OCCIDENTAL

n BARBERÀ DEL VALLÈS

n TERRASSA

mare de Paqui amb la seva cadira de rodes, hauria des-encadenat els fets. L’agres-sor s’hauria enfrontat amb anterioritat al marit de Paqui per aquest mateix tema.

el passat mes de març, l’Audiència Provincial va prorrogar la presó provisio-nal de l’acusat en conside-rar-lo “perillós pel trastorn

d’educació infantil d’escoles de Catalunya.

El nou kit, impulsat en el marc del programa eduCai-xa, està basat en l’experi-ència del Programa SI!, un projecte d’intervenció esco-lar, en avaluació científica, que es porta a terme a les escoles des de l’any 2009 i que, una vegada implantat en tots els nivells educatius –infantil, primària i secun-dària– hauria d’incidir en el coneixement, actituds i hà-

triomfs i gaudint de l’esport. Les noies del Club Volei Bar-berà s’han proclamat cam-piones de la lliga de Segona Catalana femenina, assolint alhora l’ascens a Primera Catalana, màxima categoria en àmbit autonòmic, recu-perant la categoria perduda fa un any. L’equip de futbol sala de l’escola de futbol Barberà Andalucía, per la seva banda, ha aconseguit pujar a 1a divisió. n

aCnTerrassa

Els Mossos d’Esquadra in-vestiguen la mort d’una dona a Terrassa. La policia va rebre divendres l’avís d’un incendi en un pis i, en arribar al lloc dels fets, amb quatre dotacions de Bom-bers, van entrar a l’habitat-ge i van comprovar que hi havia una dona morta. Els Mossos van fer gestions per tal d’esclarir els fets.

psíquic que pateix” (esqui-zofrènia). Al novembre, es decidirà si segueix a la pre-só, ja que haurà arribat al límit dels dos anys de presó provisional que marca la llei. El fiscal demana 22 anys de presó i la família de la vícti-ma, sis mesos més.

La primera concentració va tenir lloc la tarda de di-

mecres al Cementiri Vell, i la segona, dijous. Desenes de veïns i amics de la Paqui i el Salvador es van reunir per fer un minut de silenci i demanar que al novembre es faci justícia. La propera reunió tindrà lloc demà a les sis de la tarda al Centre Cívic Montserrat Roig. I així, fins a l’octubre. n

Els esportistes dels equips que han pujat de categoria aquest any, al costat de l’alcaldessa de Barberà, Ana del Frago

AJUNTAMENT DE BARBERà

Les personalitats que han presentat el KitCaixa de ‘La Caixa’la Caixa

bits respecte a la salut dels escolars, les seves famílies i el professorat.

les activitats proposades pel kit estan relacionades amb diferents àmbits de la salut: l’alimentació, el des-

cans, la importància de tenir una vida activa, el coneixe-ment de les parts del cos, els sentits i les emocions. El nou kit té com a objectiu fomentar els hàbits de salut dels infants. n

Els fets es van produir en un bloc de tretze plan-tes i baixos de l’Avinguda de la Lacetània prop de la carretera de Matadepera. L’incendi va afectar un sisè pis de l’edifici. Segons fonts veïnals, la víctima és una dona “relativament” gran, que vivia sola i s’havia que-dat vídua des de feia 2 anys. Les mateixes fonts també han assenyalat que la dona havia regentat un quiosc a la població. n

Page 14: Nº41 | 25 juny de 2013

Dimarts, 25 de juny de 2013MÓN el Diari del Vallès12

ARIADNA CORTÉS

Per què vas decidir marxar a l’es-tranger? Tenia dos objectius. Per una ban-da, realitzar les pràctiques de la universitat. Hi havia l’opció de fer-les a l’estranger i em va semblar molt interessant adquirir experièn-cia fora del meu entorn i conèixer noves maneres de treballar. L’altre objectiu era millorar el meu nivell d’anglès. Avui en dia, s’hauria de parlar perfectament i, al nostre país, això encara és una assigna-tura pendent.

I per què vas triar Suècia?Em va atraure la idea d’anar a un país on, a causa del clima, passen moltes hores a casa i, per tant, dediquen molt de temps a acon-seguir que la llar sigui confortable. En interiorisme, els petits detalls són els que fan que sentis una casa com a teva. A més, no volia anar a un país on hi hagués tres espanyols per metre quadrat.

Com és el teu dia a dia?Entre setmana treballo en un es-tudi d’interiorisme unes 8 hores al dia i dos dies a la setmana vaig a una escola on faig un curs d’an-glès per millorar el meu nivell de conversa. Els caps de setmana acostumo a sortir amb una colla que hem fet aquí a la ciutat i, si tinc visita de Barcelona, em toca fer turisme.

Tot és de l’Ikea, a Suècia?Ni molt menys. És un país on el disseny industrial i el disseny de producte tenen un pes molt im-portant. Aquí a Estocolm cada any se celebra la Stockholm Design Week, la segona fi ra més impor-tant de mobiliari després de la de Milà. Hi ha empreses sueques que tenen ressò mundial i fan produc-tes de molta qualitat. Com a tot arreu, pots comprar una taula a l’Ikea per 100 euros o una a Illums Bolighus per 5.000. Però crec que la meva feina ha d’anar encami-nada a crear espais màgics i aco-llidors a un preu assequible per a qualsevol butxaca.

Els suecs són tan tancats com es diu?Podríem dir que a mitges. Jo he tingut molta sort amb l’entorn que m’he trobat a la feina; tothom ha

sigut molt amable i al principi em van donar un cop de mà en molts aspectes. Però és veritat que costa entrar dins l’entorn més íntim dels suecs, no és comú que et convi-din a casa seva si no ets un amic íntim. Tot i això, haig de dir que molta gent coincideix en el fet que, quan aconsegueixes entrar dins del seu cercle, tindràs un amic per tota la vida.

Alguna cosa que cal destacar de la gastronomia sueca? És força simple. Els dos plats per excel·lència són el lax (salmó) i les kötbullar (mandonguilles). I com a menjar dolç, és molt típic el semla, una pasta amb cardamom farcida amb una pasta d’ametlles i crema.

Explica’ns alguna anècdota.Més que anècdotes, hi ha moltes coses del dia a dia que funcionen

molt diferent. Aquí, per exemple, la roba es renta en bugaderies que estan al soterrani de cada edifi ci: hi tens diverses habitacions amb rentadores i assecadores de tot tipus. Reserves la teva habitació i tens 3 hores per rentar i assecar la roba; està tot automatitzat per-què ningú pugui entrar a agafar-te la roba.

Ha arribat la crisi allà?La crisi ha tocat a tot Europa, però el que passa aquí no té res a veure amb com ha afectat al nostre país. Actualment, a Suècia la taxa d’atur ronda el 8%, és a dir, quasi un 20% menys que allà. Nosaltres tenim moltes coses bones però també crec que hauríem d’aprendre molt d’alguns països propers. Crec que Suècia està a anys llum de nosal-tres quant al funcionament del país: tot està molt organitzat i molt controlat, i per això funciona tot molt millor.

Com és el cost de la vida en rela-ció als salaris?És un dels països més cars de la Unió Europea, però la relació entre el cost de la vida i els salaris és correcta, sobretot si tens estudis superiors; per llei, com més t’hagis format més elevat ha de ser el teu sou. El govern dóna moltes ajudes als estudiants, el que fa que la ma-joria del joves puguin tenir un mí-nim d’estudis i estiguin preparats per entrar al món laboral.

I què en pots dir dels habitatges? L’habitatge és un problema a Suè-cia, sobretot per la gent de fora. Hi ha poca oferta i molta demanda. És molt comú que un particular rebi 200 o 300 sol·licituds per visi-tar el seu habitatge, i els preus són desorbitats: un pis/estudi d’uns 25 o 30 m² al centre d’Estocolm pot costar més de 1.200 euros al mes. I, per llei, un particular no-més pot llogar el seu pis dos anys al llarg de la seva vida, el que fa que la gent s’hagi d’estar canviant de pis cada mig any. Però, com a tot arreu, feta la llei feta la trampa.

Recomanaries als joves desocu-pats catalans que provin sort a Suècia?Els recomanaria que marxin fora. El món és molt gran i s’ha fet petit amb les noves tecnologies. Crec que una experiència a l’estran-ger l’hauria de viure tothom: per aprendre idiomes, conèixer noves cultures, provar altres maneres de treballar... i poder tornar al nostre país amb tots aquests coneixe-ments. Hem de tenir la ment ober-ta si volem tirar endavant, i veure món és una bona manera d’acon-seguir-ho.

Suècia és un model a seguir com a país?Sí, en molts aspectes. Com he dit abans, els salaris són justos en re-lació al nivell de vida i, a més, les condicions laborals són molt bo-

nes. Aquí es creu que si tu estàs content en l’àmbit personal treba-llaràs a gust a l’empresa i seràs més productiu. Crec que hauríem d’agafar una mica aquesta fi loso-fi a. La mentalitat de la gent també és molt diferent. Aquí és paguen molts impostos però la gent està contenta perquè veuen on van parar; el govern t’ajuda en mol-tes coses. Allà tenim una manera molt diferent de veure aquest as-pecte.

Què és el que més t’agrada de viure a Estocolm?La quantitat de zones verdes que hi ha: pots viure al mig de la ciutat i tenir al costat un parc immens.

I el que menys?L’hivern. Aquí l’hivern és molt llarg i hi ha poques hores de llum solar. Si vas ben equipat, el fred no és problema, però no estic acostuma-da que a les 4 de la tarda ja sigui negra nit.

Què trobes més a faltar de Ter-rassa?Suposo que sona típic, però la meva gent: la família, els amics, el meu entorn.

I el que menys?El transport públic; aquí funciona com un rellotge, mai t’has d’espe-rar més del compte per agafar un tren.

Què importaries de Suècia cap a Catalunya? I a l’inrevés?De Suècia cap a Catalunya, la ma-nera de funcionar del país, tot està molt més organitzat. I de Catalu-nya cap a Suècia, la gastronomia i la gent. Sempre trobem una excu-sa per organitzar un sopar en bona companyia.

Com veuen Catalunya des d’allà?Com nosaltres: molt malament. Però també, igual que nosaltres, creuen que som un país amb gran potencial. Tenim Barcelona, refe-rent mundial del disseny, l’arqui-tectura i la moda. Des de sempre, Barcelona i Catalunya han sigut la porta oberta a la modernitat, la innovació i la creativitat, però ara més que mai hem de creure en el que tenim. Tenim gent molt ben preparada amb ganes de fer coses, però hem de canviar la manera de treballar i, sobretot, la de pensar.

“A Suècia creuen que si treballes a gust seràs més productiu”

Per a l’Elisabeth, un turista no pot marxar d’Estocolm sense visitar “Gamla Stan, la part vella de la ciutat, que data del segle XIII; l’Stadshuset, que és l’Ajuntament; i Djurgården, una illa que té un parc d’unes 280 hectàrees”.

Estocolm és la capital del país considerat el paradigma de l’Estat del benestar, Suècia. L’Elisabeth Molina hi viu des del gener i ja ha comprovat els seus avantatges. De fet, opina que Catalunya hauria de prendre exemple del funcionament del país escandinau i de la

manera com treballen allà. I no es refereix precisament al fet que es “facin els suecs”, expressió que, per cert, diu que no coneixen. Si ha de descriure amb una paraula la seva aventura nòrdica, que està a punt d’acabar, la terrassenca tria “enriquidora”.

NOM: Elisabeth MolinaCIUTAT D’ORIGEN: TerrassaLLOC DE RESIDÈNCIA: EstocolmEDAT: 26 anysPROFESSIÓ: Estudiant de Disseny d’Interiors

Page 15: Nº41 | 25 juny de 2013

el Diari del Vallès Dimarts, 25 de juny de 2013 13

Tenir un fill és una de les experiències més impor-tants per a totes les dones. Però després del part que-da pendent recuperar la forma física.Després del part, el cos de la dona s’ha d’adaptar a nous canvis: pèrdua brus-ca de pes, variacions del sistema hormonal, despla-çament del centre de gra-vetat del cos, la lactància… A més, encara es pateixen dolors d’esquena i malucs a causa de la mala postura durant l’embaràs.A Pilates 8th Avenue Studio han dissenyat un programa d’entrenament cos-ment, di-rigit a les dones que acaben de tenir un fill. Ofereixen una fusió de pilates i ioga, amb l’objectiu de recuperar el perineu i la musculatura abdominal, aconseguir el fun-cionament correcte del sistema musculo-esquelètic i prevenir problemes en etapes posteriors.Les sessions de pilates postpart suposen un treball de tonificació muscular global (braços, cames, glutis, pit i abdomen) d’in-tensitat moderada que ajuda al fet que el nostre cos torni a l’estat previ a l’embaràs.Quan es pot començar?S’aconsella iniciar les sessions postpart després de la quarantena, sempre que el ginecòleg no hagi aconsellat el contrari.Els beneficis de practicar pilates després de

l’embaràs són:• Enforteix el sòl pelvià• Millora la postura• Recupera la tonicitat muscular• Preveu la incontinència urinària• Tonifica l’abdomen• Augmenta la flexibilitat• Disminueix els dolors d’esquena• Millora el descans nocturn• Ajuda a recuperar el pes idealEn definitiva, a Pilates 8th Avenue Studio ofereixen un sistema d’entrenament holís-tic amb un enfocament global, que assegu-ra una recuperació postpart eficaç. S’enfor-teix el sòl pelvià i els músculs del perineu. S’evita l’aparició d’incontinència urinària i millora la funció sexual. S’ajuda a fer des-aparèixer dolors d’esquena produïts per la mala postura durant l’embaràs.

Consultem un professional en medicina estètica sobre els tractaments estrella de la medicina estètica Botox i àcid hialurònic, tot preguntant per a què serveixen i quan apli-car-los.La pell del rostre és la zona més susceptible de patir els efectes del pas dels anys. Apareixen línies d’expressió que es converteixen en arrugues al voltant d’ulls, la boca, les comissures labials, etc.El procés d’envelliment fa que perdem volum facial per atròfia del greix i dels teixits. La solució és àcid hialurònic i Botox. La diferència principal entre ambdós tractaments són les zones d’aplicació.El Botox s’aplica principalment en zones de moviment per eliminar les arrugues del front, l’entrecella i el contorn d’ulls.L’àcid hialurònic s’aplica per suavitzar arrugues estàtiques i solcs nasals al voltant de la boca i també per augmentar llavis i perfilar contorns.L’ús equilibrat d’aquest tractament produeix un efecte molt

natural tant d’augment de volum com de rejoveniment.Les infiltracions es realitzen mitjançant injeccions de fluids amb una agulla molt fina i a poca profunditat cutània, amb l’objectiu d’eliminar les arrugues, dissimular les cicatrius i remodelar pòmuls, galtes i/o mentó.El resultat és gairebé immediat: s’aconsegueix un augment del volum de llavis, un ompliment de plecs d’expressió o una revitalització general de tot el rostre.Encara que la cirurgia estètica es realitza principalment a les dones, cada vegada són més els homes que es cuiden i es preocupen pel seu aspecte físic, tant corporal com fa-cial. Els tractaments que tenen més demanda en el sector masculí són la depilació làser, el Botox i el tractament per a la caiguda del cabell.El pas dels anys, l’estrès, la contaminació, l’herència ge-nètica i la falta de descans són factors que predisposen a un envelliment. Tot i que alguns homes no hagin sentit a parlar de les arrugues de l’entrecella, del front, de les potes de gall i dels solcs nasogenians (rictus), també apareixen a

la seva cara, perquè l’home també envelleix. Per a qui estigui interessat o interessada a rejovenir el seu rostre sense cirurgia, la Medicina Estètica és una gran al-ternativa.El més important és que es senti en confiança amb el seu metge, que ell entengui què és el que està buscant i li infor-mi de quines són les seves alternatives.

Dr. Lisandro Farollch Prats (COL. 4951 COMG)Metge de la Unitat de Medicina Estètica i Dieta Proteïnada de Grup Policlínic.Membre de la Sociedad Española de Medicina Estética (SEME) i de la Asociación Médica Española de Dieta Proteinada (AMEDPRO).902 026 821 • [email protected] • http://grup-policlinic.com/Sant Cugat del Vallés · Sabadell · Terrassa · Rubí · Cerdanyola del Vallès · Sant Joan Despí

Pilates després de l’embaràs

Medicina estètica i remodelació facial

Page 16: Nº41 | 25 juny de 2013

el Diari del Vallès14 TOTS OPINEM Dimarts, 25 de juny de 2013

EDITORIAL

Av. dels Països Catalans, local 9 E - 08192 Sant Quirze del VallèsTel. 93 159 84 64 - www.eldiaridelvalles.cat

Dipòsit legal: B-29273.2012

EDITOR: Jaume CanalsDirectora general: Patricia Giménez

Co-productor: Daniel Navarrete

REDACCIÓDirectora: Bàrbara Padilla

Redactora: Ariadna Cortés - Redactor d’Esports: Adrián ArroyoFotògrafs: Montse Camon i Noelia Fernández - Correctora: Eva Zamarreño

Maquetador: Daniel Ramírez - Coordinadora: Maria Sá[email protected] - [email protected]

PUBLICITATDirectora: Patricia Giménez

Caps de publicitat: Núria Carbó, Enric Company i Herminia Perpinyà[email protected]

Imatge i disseny: Albert Terré i Daniel RamírezDisseny web: Nohemí Ortiz

IMPRESSIÓ: IMPRINTSA, SA. Editat per Canals de Difusió, SL

distribució gratuïta

difusió controlada per:

Un Sant Joan tranquil?

És possible estiuejar amb adolescents?

L’educació està en perill

Malgrat que al Vallès Occidental es van registrar 87 sortides de bombers la nit de Sant Joan, no

es va haver de lamentar cap víctima. Tampoc a les carreteres. Només en el cas de Sabadell, un nen de 10 anys va resultar ferit greu quan li va explotar un petard a la cara. La resta d’incidències van ser per cremades de vegetació o mobiliari urbà. Les baixes temperatures de la nit, així mateix, van fer que les platges estiguessin més buides que altres anys, amb la qual cosa es van recollir menys tones de brossa. A la comarca, van tenir lloc els actes tradicionals de l’arribada de la flama del Canigó, que va servir per encendre els peveters de les diferents localitats i perquè els ciutadans sortissin al carrer. La valoració de la nit ha estat positiva, però tenint en compte les campanyes de precaució que es fan per Sant Joan, no podem dir que el balanç sigui tan bo.Ahir al matí, algunes ciutats de la comarca van despertar amb símbols de vandalisme als seus carrers. Papereres cremades, ampolles de vidre al terra... i al darrere, persones que, a causa de l’alcohol, perden el sentit del civisme. En àmbit català, hem aconseguit que es produeixin menys accidents per la manipulació de petards, però l’alcohol continua sent protagonista. Els controls d’alcoholèmia segueixen donant positiu i els de drogues també. “És un cop l’any”, diuen els que ho celebren així. El civisme hauria de ser per sempre.

Els adolescents, cada vegada més aviat, volen decidir pel seu compte què fer durant les vacances d’estiu. Abans,

això passava cap als 16-17 anys, però ara s’ha avançat i té lloc entre els 13 i 14 anys.Cal tenir en compte que l’estiu és llarg i s’han de valorar factors com l’econòmic, els resultats del curs escolar, etc. En el cas de fer un viatge tota la família, es recomana el següent:–Negociar entre tots els membres les opci-ons, d’acord amb els interessos de tothom, explicant i planificant els objectius per fer activitats que atractives per a tots. Les ex-pectatives que esperem del viatge han de ser realistes.–L’adolescent haurà de valorar que se senti-rà content en el lloc o llocs que hi vagi i que disposarà de temps per tenir els seus propis espais.

El sistema educatiu català està en perill pels constants atacs que està patint per les retallades i les constants refor-

mes dutes a terme pels successius governs espanyols. Però, llegint les notícies dels di-aris, veiem que el que està en perill va més enllà de l’ensenyament. El que de debò està a punt d’extingir -se és l’educació de les per-sones. La manca de valors i ètica és palpable cada dia en les notícies sobre la corrupció, les estafes de les preferents, l’evasió d’im-postos, la violència de gènere, les guerres, la fam... Crec que no cal continuar, oi?L’últim exemple d’aquesta manca d’ètica és l’entrevista de na Cuca Santos a Rac1. Aques-ta dona no ha tingut cap vergonya en dir públicament: “Si el Estado me va a pagar el colegio privado, yo encantada”.Per començar, que una persona que milita en el partit que s’està carregant l’ensenya-

Rubèn RamiroSecretari de Comunicació i 2.0 de les JERCSabadell

Mercè CorbellaPsicòlogahttp://adolesciencia.com

Ara bé: com poden “sobreviure” a l’estiu, in-dependentment de si fan o no un viatge amb la família?Una altra alternativa és que els adolescents vagin de campaments, colònies, camps de treball, etc. Actualment, l’oferta és molt àm-plia.Els campaments de diverses activitats són els més populars. N’hi ha alguns dedicats només a un esport, la qual cosa pot motivar l’adolescent a inscriure’s si es un esport que li agrada i potser ja el practica. L’esport, a més de promoure el desenvolupament físic, augmenta l’autoestima i la salut psicològica.En el nostre país, cada cop hi ha més ofer-ta d’estades i colònies amb activitats que es desenvolupen en altres idiomes, la qual cosa els pot ajudar d’una forma més lúdica a practicar els coneixements adquirits durant el curs escolar.En totes aquestes propostes, un factor im-portant que cal valorar és la possibilitat d’es-tablir i enfortir noves relacions amb altres joves.Finalment, hem de pensar que per tenir unes vacances “tranquil·les” en l’àmbit fa-miliar, no podem pretendre canviar el nostre fill/a en un estiu sinó ho hem fet durant tot l’any, però sí que podem intentar canviar la nostra manera de veure la seva actitud, re-baixant així les possibilitats de confrontació.

ment públic del país pretengui que l’Estat pagui un servei que “no pot oferir” és, com a mínim, cínic. Però la cosa no es queda aquí. Aquest partit on milita és d’ideologia liberal, per tant, podem entendre que la senyora Santos també ho és. Així doncs, no puc ar-ribar a entendre com aquestes paraules han pogut sortir d’algú així. Des de quan un libe-ral vol que l’Estat pagui qualsevol servei, si la seva ideologia els diu que han d’aprimar la despesa pública, que l’Estat gestiona massa percentatge del PIB?Tot s’ha de dir. Venint d’una persona del Par-tit Popular, qualsevol bajanada és possible. Ens ho han demostrat amb les retallades, la despesa militar, el corredor central europeu, el LAPAO, la persecució dels mestres defen-sors del català a les illes o el famosos “papers d’en Barcenas”. I aquests només són alguns exemples.Però som un gruix de gent els que encara conservem l’esperança que, en un futur, amb la nova república catalana, construïm una societat més ètica, basada en els va-lors de la igualtat, la llibertat, la radicalitat democràtica i la política de proximitat. Així potser aquestes maneres de fer es perden per la pressió popular, perquè aquestes per-sones, com dèiem durant el 15 M, no em re-presenten!

FE D’ERRATESA l’entrevista a l’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia Lores, que va aparèixer a l’edició del passat 17 de juny d’aquest diari, allà on l’alcaldessa va dir “tesi doctoral” volia dir “treball d’investigació del Màster d’Història Contemporània”.

Page 17: Nº41 | 25 juny de 2013

el Diari del Vallès 15Dimarts, 25 de juny de 2013

n TERRASSA

n SANT CUGAT DEL VALLÈS

n SABADELL

n CERDANYOLA DEL VALLÈS

El CAET aposta per la creació contemporània

Els Pets, Tricicle i Dianne Reeves al Teatre-Auditori

L’humorista Berto Romero actuarà al festival ‘30 Nits’

Dani Cruz, la nit de divendres a la Sala Acme

a. CORTÉSTerrassa

Més eclèctica, més diversa i més variada que mai. així és la programació que el Centre d’arts Escèniques de Terrassa (CaET) ha preparat per a la primera part de la temporada, de setembre a desembre d’aquest 2013. “És una temporada oberta a tothom”, va dir el director del centre, Pep Pla, durant la presentació del programa el passat dijous. Pla va expli-car que ofereix “una gran di-versitat de preus” per ajus-tar-se a totes les butxaques i va afegir que hi inclou les diferents arts escèniques. El Teatre alegria, el Principal i la Sala Maria Plans seran els escenaris dels diferents espectacles.

En total són 12 obres, 5 d’elles d’autoria pròpia, 7 de creació contemporània, 4 coproduccions del CaET i 4 estrenes absolutes. Pla

REdaCCióSant Cugat del Vallès

El Teatre-auditori de Sant Cugat ha donat a conèixer un avanç de la programació de la temporada vinent. Els primers en passar per la sala seran Els Pets. El mític grup

REdaCCióSabadell

El festival 30 Nits de juliol de Sabadell comptarà amb l’espectacle de l’humoris-ta Berto Romero Sigue con nosotros. Serà al Teatre La Faràndula el divendres 5 de juliol. L’espectacle inaugu-ral, per la seva banda, ani-rà a càrrec del trio divinas, que presentaran Enchanté!. Serà aquest dijous a les deu de la nit a La Faràndula.

REdaCCióCerdanyola del Vallès

El cantautor dani Cruz (Gra-nada–Barcelona) arriba divendres a Cerdanyola del Vallès amb el seu debut discogràfic Con los bolsillos llenos de tiempo, single de l’àlbum Movimiento, de la

va destacar que enguany el CaET ha fet una aposta decidida per la contempora-neïtat i les noves creacions. La temporada, l’obrirà el 22 de setembre JAR, de Manel Veiga, que, com ell mateix va dir, vol ser un “homenatge” a la bailaora Carmen amaya justament l’any que es com-memora el 50è aniversari de la seva mort.

de pop-rock català oferirà un concert a Sant Cugat el 4 d’octubre en el que presen-taran el seu nou disc.

L’11 i 12 del mateix mes, la companyia de teatre ges-tual Tricicle farà riure el pú-blic amb l’espectacle Bits. Els més menuts tindran la

altres propostes que for-men part del 30 Nits d’en-guany són el Festival de Música independent del Vallès Embassa’t, del dia 11 al 13, amb Standstill com a cap de cartell, i el concert de flamenc de Jorge Pardo al Museu d’art. La setmana passada es va presentar el programa del festival, que ja va per la 14ena edició. En-guany arriba a la ciutat amb més de seixanta especta-cles per a tothom. n

mà del productor Micky For-teza-Rey (guanyador d’un Grammy llatí per la seva tas-ca amb Jarabe de Palo). A El Diari del Vallès sortegem 5 entrades dobles per al con-cert, que tindrà lloc a la Sala acme a les 22.30 hores. Per aconseguir-les, cal escriure a [email protected]. n

Un altre dels plats forts és Bona gent, dirigida per da-niel Veronese i que compta amb actors tan reconeguts com Àlex Casanovas, que durant la presentació va ex-plicar que “és una història escrita fa dos anys per un americà però que s’adapta a tot el que està passant avui aquí”. Es podrà veure el 17 de novembre. El 15 del mes

seva oportunitat el 5 i 6 d’octubre amb la celebració dels Petits Camaleons, un festival de música pensat per a nens i nenes dels 3 als 14 anys i que comptarà amb 5 escenaris, entre ells el del Teatre-auditori. a més, el 17 de novembre es representa-

rà La petita Flauta Màgica. i per últim, els amants del jazz tindran l’oportunitat de gaudir de dos concerts que formen part de la programa-ció del Voll-damm Festival Internacional de Jazz de Bar-celona. El primer serà el 19 d’octubre i anirà a càrrec de Saxophone Summit. El se-gon estarà protagonitzat per dianne Reeves, la millor vo-calista de jazz del moment, i tindrà lloc el 25 d’octubre. n

següent arribarà a Terrassa Adreça desconeguda, on els espectadors podran gaudir d’un duel escènic entre Edu-ard Fernández i Lluís Homar.

Com cada any, l’originali-tat, la posarà el Festival TNT, que enguany arriba a la seva onzena edició. L’inaugurarà el 3 d’octubre la coreògrafa Blanca Li amb Robot!, on 8 androides i 8 ballarins es dis-putaran l’escenari. L’albert Pla portarà a Terrassa el seu espectacle Manifestación el 5 d’octubre en el marc d’aquest certamen, que tam-bé comptarà amb els Brodas Bros i el seu Concierto con-cepto.

La programació del CaET per a la tardor repeteix un model que funciona: un am-pli ventall de gèneres i temà-tiques mesclat amb grans èxits de taquilla i noves crea-cions. L’ocupació dels teatres del municipi durant el primer semestre d’aquest 2013 ha estat del 90%. n

Eduard Fernández i Lluís Homar protagonitzen ‘Adreça desconeguda’

La banda que acompanya el cantant Dani Cruz

CEdida

CEdida

Page 18: Nº41 | 25 juny de 2013

REDACCIÓSabadell

El futur del Centre d’Es-ports Sabadell comença a aclarir-se. L’etapa de Joan Soteras a la presidència de l’entitat arlequinada acaba-rà d’aquí a una setmana. Aquest va ser el principal acord al que es va arribar a l’últim consell d’adminis-tració, en el qual hi va ser present el màxim accionista del club, Keisuke Sakamoto. Com van confirmar els por-taveus de la junta directiva de Joan Soteras i del grup inversor japonès E-Plus-U, Josep López Oliver i Antonio Salguero, l’actual directiva tancarà l’exercici 2012-13 i deixarà pas a la nova junta el dia 2 de juliol, encara que aquesta no estarà ratificada per una junta general d’acci-onistes extraordinària fins a finals del mes de juliol.

De moment, però, no s’han fet públics els noms

dels membres de la nova junta, que dirigiran el Sa-badell a partir d’aquest 2 de juliol. De fet, tot sembla indicar que no es comuni-carà cap novetat, ni esporti-va ni en àmbit directiu, fins aquesta data per respecte a la junta directiva de So-teras. Sakamoto no va fer cap declaració, i tampoc es preveu que parli fins la set-mana vinent, però al bloc del

grup E-Plus-U va signar una entrada en japonès en la qual deia estar “cansat però alleujat” després del consell d’administració, i feia un ba-

lanç “realment bo” del propi consell i de la reunió que havia mantingut amb l’Ajun-tament.

Nous carnetsTot i no fer-se públics, el club segueix fent moviments en la planificació de la pròxima temporada. En l’àmbit so-cial, per exemple, demà es presentaran els carnets de soci per a la pròxima cam-

panya. Pel que fa a l’àmbit esportiu, el nom del nou en-trenador arlequinat ara com ara és una incògnita, i alguns dels jugadors de la plantilla segueixen sense saber per on passarà el seu futur. No és el cas d’Óscar Ramírez, que la passada setmana va confirmar el seu fitxatge per la Ponferradina, tot unint-se a altres baixes com la de Lanza o Samu. De moment,

tenen confirmada la seva continuïtat Juanjo, Nauzet, Espasandín i Hidalgo, a ban-da dels que tenien contracte en vigor. Mentrestant, a les xarxes socials es donen per fetes les incorporacions dels japonesos Sotan Tanabe i Hiroki Kawano, que fa unes setmanes van ser a Sabadell entrenant-se a les ordres del llavors tècnic del Sabadell, Lluís Carreras. n

Foto del consell d’administració publicada al bloc del grup inversor japonès

El traspàs de poders entre la junta directiva actual i la futura serà el 2 de juliol. A partir d’aleshores, el grup inversor japonès E-Plus-U comunicarà els nous encarregats de dur el timó de l’entitat arlequinada

Últims dies de Soteras com a president del Sabadell

n FUTBOL

La nova junta directiva es donarà a conèixer el dia 2 de juliol

E-PLUS-U

ADRIáN ARROyO

L’Almería, a Primera

La temporada vinent, el Sabadell tornarà a jugar a Montilivi. L’excepcio-nal campanya del Giro-na ha acabat sense el premi del que hauria su-posat un ascens històric a Primera. Els gironins, que ja havien caigut a l’anada de l’eliminatòria (0-1), van perdre dissab-te a la tornada (3-0), i es van quedar així amb la mel als llavis. L’Almería, per tant, és l’equip que acompanya l’Elche i el Villarreal en l’ascens a l’elit. Així, ja es coneixen 20 dels 22 equips que formaran la Segona A la temporada vinent. No-més falten per saber els dos últims equips que pujaran des de Segona B. A l’anada de l’últi-ma ronda del play-off, l’Eibar va golejar L’Hos-pitalet (3-0) i el Jaén va empatar al camp de l’Huracán de València (1-1).

ADRIáN ARROyOSabadell

Una dècada després de l’úl-tim partit oficial de futbol fe-mení disputat a la Nova Creu Alta, l’estadi sabadellenc va acollir dissabte el partit dels quarts de final de la Copa Catalunya entre el Sabadell i el Barcelona. Una festa per als dos equips que es va sal-dar amb una golejada d’es-càndol (0-13) que evidencia la diferència de nivell entre un equip de joves jugadores

que tot just acaben d’assolir l’ascens a Preferent i un al-tre que ha guanyat totes les competicions que ha dispu-tat en àmbit estatal.Més enllà del resultat, el par-tit va ser un premi per als dos equips. Per a les locals, pel que significava enfrontar-se a algunes de les millors ju-gadores del país, com la ter-rassenca formada al Centre d’Esports, Marta Corredera, després d’haver fet un gran campionat eliminant rivals de superior categoria com el

Cerdanyola. I per a les blau-granes, perquè després de proclamar-se campiones de lliga i de la Copa de la Rei-na, tancaven la temporada en un escenari de luxe com era la Nova Creu Alta. A més,

amb centenars de perso-nes a les graderies que van generar un ambient malau-radament poc habitual al futbol femení. Les visitants van tenir les baixes de les ju-gadores internacionals que

disputaran d’aquí a unes setmanes l’Eurocopa a Suè-cia, com per exemple l’ega-renca Vicky Losada o l’ex del Sabadell en l’època de les arlequinades a la Superlliga, Sonia Bermúdez. n

La Nova Creu Alta torna a veure futbol femení

el Diari del Vallès16 Dimarts, 25 de juny de 2013

FUTBOL

El Sabadell Nord, campió del futbol humil sabadellenc

La tercera edició del Torneig de l’Associació de Clubs de Futbol de Sabadell va acabar dijous al Municipal de Can Rull amb el triomf del Sabadell Nord al triangular final que l’enfrontava al Sabadellenca B i el Tibidabo. Els de Ca n’Oriac es van desfer en el primer partit per 3-0 dels de la zona sud. Des-prés, Tibidabo i Sabadellen-ca B van empatar al segon partit (2-2). Els de Torre-Ro-meu, per tant, necessitaven guanyar per endur-se el títol, i amb 1-0 al marcador van tenir un penal a favor, però van fallar, i al final l’empat (1-1) va proclamar campió el Sabadell Nord.

PEDRO SALADO - CE SABADELL

S’acaba el somni del Girona

n FUTBOL

Un dels tretze gols encaixats pel Sabadell dissabte davant el Barcelona

Page 19: Nº41 | 25 juny de 2013

esportsel Diari del Vallès 17Dimarts, 25 de juny de 2013

CADA DILLUNSA LES 10 DEL MATÍ

ESTARÀ EN DIRECTE A

Cada dilluns, al magazín “el submarí” de Ràdio Terrassa, a partir de les 10 h del matí, les notícies més destacades del Vallès Occidental en directe amb El Diari del Vallès.

d’equipaments que té la co-marca: “Si ells volen ser aquí, és perquè tenim un nivell molt alt esportiu, però també d’instal·lacions i de serveis”.

Tenir un gran esdeveniment com Barcelona 2013 al cos-tat de casa “motiva i genera molt impacte en el nostre es-port”, segons el subdirector del CAR. Per això, el centre d’alt rendiment col·labora en

n FUTBOL

Cristian Tello es proclama campió d’Europa sub21

El CAR de Sant Cugat col·labora amb el Mundial en la millora d’aspectes tecnològics

RedACCióJerusalem (Israel)

La selecció espanyola sub-21, amb el sabadellenc Cristian Tello a l’equip, ha revalidat el títol de campió d’europa. el blaugrana va ser titular en el triomf a la final davant d’Itàlia (4-2). de fet, el del barri de Cifuentes va jugar quatre dels cinc partits que va disputar el combinat de Julen Lopetegui. Aquest és el quart Campionat d’europa sub21 que guanya la selecció espanyola i el segon de forma consecutiva. n

FUTBOL

L’espanyol presenta Manu Lanza i confirma que repesca David López

el futbolista que durant els dos últims anys ha jugat al Sabadell, Manu Lanza, ja llueix la seva nova samarreta. L’atacant va ser presentat com a nou jugador de l’espanyol. “És un repte jugar aquí”, va dir el fins ara arlequinat, que vol “adaptar-se al més aviat possi-ble” al seu nou club. Un espanyol que també ha dut a terme l’adquisició dels drets de David López, migcampista santcugatenc que tornarà a ser blanc-i-blau després del seu pas pel Leganés i el Huesca.

diferents aspectes amb l’or-ganització del mundial, es-pecialment en temes de tec-nologia i biomecànica. “Es creen moltes sinergies, i ens ajuda a créixer, tant al CAR com al Mundial”, assegura Pérez. Quan falta un mes per al seu inici, Barcelona 2013 ja escalfa motors. Ho fa aprofitant encara avui dia l’embranzida iniciada l’any 1992 amb els Jocs Olímpics: “Altres països com Grècia no ho han sabut aprofitar, però aquí sí. No només l’elit, sinó també tots els clubs de na-tació”. Però, sobretot, amb la referència més propera encara del Mundial que fa tot just una dècada també va organitzar la ciutat comtal. n

El CAR de Sant Cugat acull les millors seleccions en aquestes setmanes prèvies a l’inici del Mundial de natació de Barcelona

Barcelona 2013 escalfa motors al CAR

A. ARROYOSant Cugat del Vallès

des de fa uns dies, la selec-ció de Nova Zelanda és al CAR de Sant Cugat prepa-rant el Mundial de natació de Barcelona 2013. el combinat oceànic no serà l’únic que situarà el seu centre d’ope-racions a les instal·lacions vallesanes. Canadà, Brasil i Austràlia en natació; Ho-landa en salts i Japó en sin-cronitzada també conviuran amb les seleccions espanyo-les de waterpolo, sincronitza-da i l’equip de curses. “Treba-llem amb gent de molt nivell, i això ens serveix per millorar a nosaltres també”, expli-ca el subdirector tècnic del CAR, Guillermo Pérez. els guanys de l’esport lo-cal amb aquestes visites internacionals, però, no només es limiten a l’àm-bit esportiu, com recorda Pérez: “Sempre hem tin-gut un pressupost molt ajustat al CAR, i econòmica-ment depenem en bona part d’aquests ingressos propis”.

Grans instal·lacionsUnes estades que, per sobre de tot, demostren l’alt nivell

CAR.edU

eFe

n NATACIÓ

Algunes de les millors seleccions internacionals preparen la cita mundialística a les instal·lacions de Sant Cugat del Vallès. El CAR col·labora activament amb l’organització d’aquest campionat del món de natació

RCd eSPANYOL

AUTOMOBiLiSMe

Marc Gené acaba tercer les 24 hores de Le Mans

L’Audi pilotat pel sabade-llenc Marc Gené, Olivier Jarvis i Lucas di Grassi va acabar tercer les 24 hores de Le Mans, la prova de resistència més prestigiosa del món. Una punxada a la roda posterior a la setena hora de carrera va obligar la tripleta a remuntar per assolir aquest tercer lloc. els seus companys d’equip Tom Kristensen, Allan McNish i Loïc duval es van acabar imposant en una 81 edició de les 24 hores de Le Mans marcada per la mort en un accident només començar la cursa del pilot danès d’As-ton Martin Allen Simonsen.

TRiATLó

Laura Gómez anirà al Mundial

el triomf de Laura Gómez diumenge al Campionat d’espanya de triatló júnior disputat a Altafulla permetrà a la sabadellenca tenir bitllet per al Mundial del pròxim setembre a Londres. La del Triatlón Ferrol va dominar l’estatal des del principi amb un aclaparador domini, com ho demostren els més de quatre minuts de diferència respecte a la segona classifi-cada, diana Cotón.

ALeiX MUÑÍO

Page 20: Nº41 | 25 juny de 2013

ta. La nedadora del Natació Sabadell, Clàudia Dasca, va aconseguir el seu primer bronze divendres als 400 lliures. Un tercer lloc que l’endemà va repetir en dues ocasions més, tant als 400 estils com també als 800 lliures. Dasca va arrodonir la seva gran actuació amb la plata al relleu 4x200. Per la seva banda, Sarai Gascón va guanyar la prova dels 100 lliures en categoria S10 de discapacitat física lleu. L’ega-renca es va endur l’or en acabar just per davant de la seva companya de selecció, Esther Morales.

Èxit de Rubén LópezEls altres dos metalls amb presència vallesana van arri-bar a la gimnàstica artística. El ripolletenc Rubén López es va penjar divendres l’or a la prova per equips, i ahir va arrodonir la seva partici-

pació a Mersin als aparells amb una altra medalla. El vallesà va ser quart a les anelles, tot fregant una me-dalla que va aconseguir mi-nuts més tard a les paral·le-les, on va ser segon.

Quatre vallesans mésL’expedició d’esportistes del Vallès Occidental a Mersin 2013 es completarà aques-ta setmana amb quatre es-portistes més. En tennis-tau-

la, Sara Ramírez començarà avui la seva participació als Jocs del Mediterrani. La ripo-lletenca, que aquest any viu i s’entrena a Paris, confia a tornar de Turquia amb algun metall: “El meu objectiu és aconseguir dues medalles, una per equips i l’altra en in-dividuals”. Dimecres, el torn serà per a l’atletisme amb Sergio Ruiz. El de la Joventut Atlètica Sabadell participarà a la prova dels 200 metres

després de ser cinquè fa un parell de dies a la mateixa distància al Campionat d’Eu-ropa de seleccions a Gates-head (Anglaterra) amb un temps de 20.79. El també sabadellenc Francisco Rol-dán marxa avui mateix cap a Mersin, on divendres par-ticiparà als 800 metres amb la intenció de lluitar per les medalles. Els Jocs del Medi-terrani acabaran el pròxim cap de setmana, i ho faran,

entre altres esports, amb la disputa de la gimnàstica rít-mica. La terrassenca Natalia García serà l’última repre-sentant comarcal a entrar en escena a Mersin 2013. Entre dissabte i diumenge, la de l’Aurrekoetxea parti-ciparà a la prova individual per aparells, després d’ha-ver estat segona aquest cap de setmana a la general del Campionat d’Espanya que va acollir Valladolid. n

A dalt a l’esquerra, Clàudia Dasca va pujar quatre cops al podi. A la dreta, Rubén López celebrant l’or per equips. Abaix a l’esquerra, Sarai

Gascón. I a la dreta, Espanya i Croàcia juguen avui la final de waterpolo

Rubén López per equips i individual, Sarai Gascón i Clàudia Dasca fins en quatre ocasions pugen al podi en els primers dies de competició. Ricard Alarcón i Xavi Vallès, a més, jugaran avui la final de waterpolo. En total, nou esportistes de la comarca prendran part de la competició a Mersin

Set metalls vallesans als Jocs del Mediterrani

n POLIESPORTIU

ADRiáN ARROyOMersin (Turquia)

La representació vallesana als Jocs del Mediterrani que s’estan disputant aquests dies a Mersin suma, de moment, set medalles. Una xifra que avui augmentarà, amb la final de waterpolo que disputaran les selecci-ons espanyola i croata, on hi seran el terrassenc Ricard Alarcón i el barberenc Xavi Vallès, a més del nou porter del Natació Terrassa, iñaki Aguilar, i del waterpolista del Sabadell, Pere Estrany. L’últim partit de waterpolo d’aquests Jocs serà, cu-riosament, el mateix que el primer, ja que Croàcia i Espanya ja es van en-frontar al matx inaugural amb triomf balcànic per la mínima (8-7). A par-tir d’aquell moment, el combinat entrenat pel terrassenc Rafa Aguilar va guanyar Turquia (3-13) i Grècia (7-10) per accedir així a la final d’avui.

Les quatre de DascaA l’aigua també han arribat cinc medalles més a Mersin. Tres d’elles, del mateix color i per a la mateixa esportis-

COE

NATACiÓ TERRASSA

COE

Dimarts, 25 de juny de 2013esporTs el Diari del Vallès18

Les seleccions d’Espanya i Croàcia jugaran avui la final de waterpolo

COE

Page 21: Nº41 | 25 juny de 2013

CINEMA: RECOMANACIONSAGENDA DE LA SETMANA LA CRÍTICAper Bàrbara Padilla (@fi tipaldina)per Bàrbara Padilla (@fi tipaldina)

EL T

EMPS

MONSTRUOS UNIVERSITY

Gènere: AnimacióDurada: 104 min.Classifi cació: AptaDirector: Dan ScanlonIntèrprets: Steve Buscemi, Jennifer Tilly, John Goodman, Billy Crystal, Helen Mirren, Charlie Day Sinopsi: El Mike i el Sulley són dos monstres inseparables, encara que quan es van conèixer no se suportaven. Ara superen les seves diferències i acaben sent grans amics.

EL HOMBRE DE ACERO

Gènere: Aventures Durada: 143 min.Classifi cació: 12 anysDirector: Zack SnyderIntèrprets: Henry Cavill, Russell Crowe, Amy Adams, Kevin Costner, Diane Lane Sinopsi: Un nen descobreix que té poders extraordinaris i que no pertany a aquest planeta. Mentre descobreix els seus orígens, treballa per salvar al món de la destrucció.

DESPUÉS DE MAYO

Gènere: DramaDurada: 127 min.Classifi cació: 16 anysDirector: Olivier AssayasIntèrprets: Lola Créton, Dolores Chaplin, Victoria Ley, India Menuez, Clement Metayer Sinopsi: París, anys 70. Arrossegat per l’efervescència política i creativa de la seva època, un estudiant d’institut i els seus amics fan un viatge des d’Itàlia fi ns a Londres.

INSENSIBLES

Històries que enganxen■ Compte els que sou especialment sensibles a les escenes de dolor. En aquest fi lm, en trobem unes quan-tes. El director Juan Carlos Medina porta a la gran pantalla la seva òpe-ra prima Insensibles, una pel·lícula que parla d’uns nens que no senten cap tipus de dolor i que viuen tan-cats en unes petites cel·les perquè se’ls considera perillosos. La seva història es creua amb la del prota-gonista, l’actor Àlex Brendemühl, a qui li acaben de diagnosticar un càn-cer del que només es pot salvar si rep la medul·la d’un dels seus pares biològics. Amb la Guerra Civil espa-nyola com a escenari, l’espectador es troba davant d’un fi lm original i dur alhora. A mesura que avança la pel·lícula, el públic té més ganes de descobrir la incògnita que s’amaga rere les dues històries, realment dra-màtiques.

Mentre Brendemühl fa una inter-pretació massa lineal per al paper d’un home a qui la mort el perse-gueix, el nen que protagonitza el cartell del fi lm resulta un gran des-cobriment. També es mostra brillant Juan Diego (pare de Brendemühl) i Bea Segura (monja que cuida del nen). Les interpretacions dels actors i l’evolució de les històries són segu-rament el motiu pel qual la pel·lícula va guanyar un premi al Festival de Sitges l’any passat dins la Secció Ofi -cial de Llargmetratges a concurs, i al Festival d’Estrasburg, també l’any passat, el Méliès de Plata.

Els crítics defi neixen el fi lm com “un gran debut cinematogràfi c” de Juan Carlos Medina, que ha estat capaç de barrejar terror, dramatis-me, misteri, ciència fi cció i realitat en una mateixa cinta. És precisament aquesta barreja d’ingredients el que resulta atractiu a l’espectador; sobretot a aquell que està poc acos-tumat a consumir cinema espanyol.

26º 14ºDIJOUS 27

23º 11ºDIMARTS 25

24º 14ºDIMECRES 26

AGENDAel Diari del Vallès 19Dimarts, 25 de juny de 2013

26 Presentació del llibre Ètica i Èxit. Con-verses amb valors, de Maria Coll. A les 19.30h, al Cafè Auditori de Sant Cugat del Vallès.

27 Las Divinas presenten a les 22h a La Fa-ràndula Enchanté, en el marc del Festival 30 Nits de Sabadell.Concert de Mishima, a les 23.30h a l’Es-pai d’Arrel de Sant Cugat del Vallès.

30 Concert d’Álex Ubago. A les 00h, al Parc dels Catalans de Terrassa.Concert de Seguridad Social. A les 2h, a L’Escardívol de Rubí.Teatre adult. Antígona. A les 19h, a la Societat Coral Recreativa El Ciervo de Sabadell.

28 Espai infantil Kiriku i les bèsties salvat-ges. A les 18h, al Centre Cívic Masia Can Feliu de Sant Quirze del Vallès.Presentació del a novel·la Bioko, de Marc Pastor, a les 19h, a la Biblioteca Elisenda de Montcada i Reixac.Pregó de la Festa Major de Rubí, a les 20.30h a càrrec d’Enric Majó.Descobriment del capgròs de l’any 2013, a les 20.30h al Raval de Montserrat de Terrassa.Concert de Joan Dausà, a les 21.30h als Jardins del Palau Toldrà de Castellar del Vallès.Actuació d’Ana Belén, a les 22h a l’Am� -teatre del Parc del Castell de Rubí.

25 Òpera Turandot, de Giacomo Puccini. A les 19.30h, a l’Espai Musical de Terrassa (ESMUT).

29 Dansa. Ethiquette. Concordance. A les 21h, a l’Estruch de Sabadell.

Page 22: Nº41 | 25 juny de 2013

Què és Mamá y empresaria (www.ma-mayempresaria.com)?Un lloc exclusiu per a mares emprenedores. Mamá y empresaria va néixer de les meves inquietuds i del sentiment que jo em sento mare i empresària. No puc separar les dues meitats de mi, i el que he fet és fusionar-les. Com a mare i empresària, ajudo altres do-nes en la mateixa situació que jo a cobrir les necessitats que tenen com a mares empre-nedores. Tenim un equip de col·laboradors repartits per tot l’Estat i especialitzats en temes concrets. Parlo amb ells a través de l’Skype.

Quins serveis oferiu a través de la pà-gina web?Ensenyem les mares a no cridar els fills, a aconseguir que els petits es mengin la ver-dura. També potenciem les habilitats co-mercials de les dones, les ajudem a parlar en públic, a descobrir la líder que porten dins, fem assessoria d’imatge... Els diem quins colors les afavoreixen i els pregun-tem quines qualitats volen transmetre a la

seva empresa. Si volen transmetre harmo-nia, han de treballar l’espiritualitat. Si volen mostrar-se com una empresària potent, han de vestir-se amb colors que generin aquest nivell d’èxit. Fem molta feina d’espirituali-tat. Els expliquem per a què serveixen les meditacions. Meditar cada dia aporta avan-tatges. També tenim una coach experta en relacions de parella que ajuda les dones a estar millor amb els seus homes.

També oferiu serveis relacionats amb l’alimentació...Una dona és tantes coses... Vol sentir-se bé físicament i espiritualment. Tenim una co-ach nutricional que explica com portar-se bé amb el menjar. Els aliments tenen una energia i el cos demana uns aliments o uns altres en funció de com es troba. Ella t’en-

senya a escoltar el teu cos, a saber què vol en cada moment. Ara mateix, també estem oferint una sessió de descobriment gratu-ïta. Analitzem les necessitats de la dona i oferim un servei personalitzat i exclusiu.

Com va néixer el projecte?Fa un any. Ara som 20 persones, homes i dones, mares i empresàries i homes in-tel·ligents, que haberlos haylos [riu]. És un projecte pioner. Estic relacionada amb el món de l’empresa des de petita. Els meus pares tenen un negoci familiar d’aires con-dicionats i és un món que m’agrada. Les relacions personals m’agraden molt. Quan vaig tenir la meva segona filla, la cosa va canviar. Em vaig adonar que no hi havia pà-gines a Internet que s’adrecessin a mares i a empresàries alhora. I vaig decidir crear el portal.

A qui arribeu? Tenim 7.000 seguidores a les xarxes soci-als, tant a Facebook com a Twitter. És el que té no tenir barreres, ser on-line. Ajudem molta gent del món sencer des de casa. En-tre el nostre públic, hi ha de tot: una per-sona que vol lideratge, entrenament espiri-tual per arribar a ser una líder, més clients a la seva pàgina web per tenir més vendes o una dona que no està feliç amb la seva parella i necessita solucionar-ho perquè la seva empresa vagi millor. Donem solucions a gairebé tot.

Cada vegada més les dones assoleixen càrrecs de rellevància. Anem pel bon camí o encara queda feina per fer?La situació està canviant des de fa temps, però nosaltres, les dones, ho fem de forma silenciosa. Quan vas a l’escola a recollir els fills, descobreixes que hi ha moltes mares emprenedores que treballen per obtenir in-gressos extres.

Actualment, és possible que una dona conciliï la seva vida personal amb la la-boral?

Sí, es poden conciliar les dues vessants, i és fàcil si saps com [riu]. Per a això estem no-saltres. L’emprenedora que ho aconsegueix, se sent feliç.

Quin és el secret per ser una bona em-prenedora?A Mamá y empresaria aprenem de forma divertida. Tornem a ser nenes. Per aquest motiu, l’entrenament que fem és molt im-portant. Si no et diverteixes fent el que fas, difícilment tindrà èxit. Quan vaig crear el projecte, estava avorrida d’anar a seminaris avorrits, sense ànima. A les persones, ens mouen els sentiments.

Fa poc vau crear el club de Mamá y em-presaria...Sí, per associar les mares emprenedores. Fem formació setmanal i per a aquest dis-sabte hem organitzat un seminari al Va-llès Occidental. Es diu D’emprenedora a empresària. Dóna el salt!. Explicarem com potenciar les habilitats personals i la segu-retat en un mateix. Miguel Pérez comentarà quines són les millors tècniques per parlar en públic. Tot això ho farem a l’Hotel Cam-panille de Baricentro, a Barberà del Vallès. Fem aquí el seminari perquè a Mamá y em-presaria la coneixen al món sencer, però no al Vallès [riu].

“Si no et diverteixes fent el que fas, difícilment tindrà èxit”

“Em vaig adonar que no hi havia pàgines que s’adrecessin a mares i a empresàries alhora. I vaig crear el portal”

“A ‘Mamá y empresaria’ aprenem de forma divertida. Tornem a ser nenes. L’entrenament que fem és molt important”

Dimarts, 25 de juny de 2013 el Diari del Vallès20 el teu racó Raquel Pérez, dona i empresària

Raquel Pérez és la fundadora del portal Mamá y empresaria, que ajuda les dones a conciliar la vida personal amb la laboral i a convertir-se en líders de la seva empresa. Aquest dissabte, organitza el seminari D’emprenedora a empresària. Dóna el salt! a Barberà del Vallès per fer conèixer l’entitat, que va

néixer fa un any, i ensenyar les dones a agafar seguretat i a aprendre a parlar en públic. Amb 7.000 seguidores a les xarxes socials, Mamá y empresaria vol convertir-se en un referent per a aquelles dones que són mares i que, a més, volen muntar el seu propi negoci.

BÀRBARA PADILLA

CEDIDA PER ‘MAMÁ Y EMPRESARIA’

Page 23: Nº41 | 25 juny de 2013
Page 24: Nº41 | 25 juny de 2013