Nous Mitjans - 2010

15
“avui dia estem davant d’una nova revolució mediàtica, que suposa el desplaçament de tota la cultura a formes de producció, distribució y comunicació mediatitzades per l’ordinador” [Lev Manovich] “els nous mitjans” Josep Plans i Jordà – UOC/Grau de Multimèdia Fonaments i evolució de la multimèdia

Transcript of Nous Mitjans - 2010

Page 1: Nous Mitjans - 2010

“avui dia estem davant d’una nova revolució mediàtica, que suposa el desplaçament de tota la cultura a formes de producció, distribució y comunicació mediatitzades per l’ordinador” [Lev Manovich]

“els nous mitjans”Josep Plans i Jordà – UOC/Grau de Multimèdia

Fonaments i evolució de la multimèdia

Page 2: Nous Mitjans - 2010

un nou llenguatge

Les formes culturals clàssiques digitalitzades junt amb les noves ja realitzades amb ordinador, formen un nou conjunt d’elements que respon a uns principis comuns.

Encara que moltes característiques provenen de les formes clàssiques aquest nou conjunt te prou identitat per generar el seu propi llenguatge. Per això els classifiquem com a nous mitjans.

Page 3: Nous Mitjans - 2010

que son els nous mitjans?

Els nous mitjans neixen de la convergència de dues tècniques històricament separades, l’informàtica i els mitjans de comunicació.

Ens trobem dins d’una revolució mediàtica, que suposa el desplaçament de tota la cultura cap a formes de producció, distribució y comunicació mediatitzades per l’ordinador.

Aquesta revolució afecta a totes les fases de la comunicació (captació, manipulació, emmagatzemen i distribució) i a mitjans de tots tipus (fotografia, text, cinema, so, construcció 3D, etc.)

La lògica dels nous mitjans comporta uns nous principis.

Page 4: Nous Mitjans - 2010

que son els nous mitjans?

Els nous mitjans comprenen tota la nostra cultura en format numèric. Podem trobar-hi infinitat d’exemples: fotos digitals, fitxers de text, imatges 3D, pàgines web, programes informàtics, DVD, CD-ROM, etc. També cal dir que tots els documents que encara tenim en format analògic es digitalitzen, a mesura que necessitem processar-los, i s’incorporen dins d’aquest nou grup.

Page 5: Nous Mitjans - 2010

principis dels nous mitjans

Aquesta nova cultura presenta una sèrie de propietats o tendències que podem agrupar, segons Manovich, en cinc principis generals:

1. Representació numèrica2. Modularitat3. Automatització4. Variabilitat5. Transcodificació

Page 6: Nous Mitjans - 2010

representació numèrica

Els nous mitjans, tan si procedeixen de fonts analògiques com si son de nova creació des de l’ordinador, estan formats per representacions numèriques.

Poden ser descrits en termes formals (matemàtics), per tan es poden tractar numèricament.

Per la seva condició numèrica, es poden sotmetre a manipulacions algorítmiques. Son programables.Aquesta propietat obre un immens ventall de possibilitats, tan si parlem de so, vídeo, web, imatges, etc.

Page 7: Nous Mitjans - 2010

representació numèrica

La corba de Bézier, es una aplicació practica d’una forma gràfica basada en una funció matemàtica.

Fragment de codi utilitzat per desenvolupar la corba de Bézier.L’informàtica permet tractar les dades numèriques i traduir-les a noves formes.

Page 8: Nous Mitjans - 2010

La modularitat es una propietat estructural repetitiva que manifesten aquests nous mitjans.

Trobem amb facilitat estructures repetitives en: llocs web, diferents capes en programes de disseny gràfic, petites seqüències que conformen una escena de vídeo, un conjunt de paraules que formen un text digital, etc.

Cadascun d’aquests elements es modular, això comporta que sigui modificable i reemplaçable amb facilitat.

modularitat

Page 9: Nous Mitjans - 2010

automatització

Gràcies a les propietats de “representació numèrica” i “modularitat”, neix l’automatització dels nous mitjans.

L’automatització es la capacitat de generar moltes operacions d’àmbit creatiu, modificacions, accés a d’altres media, accions d’intel·ligència artificial, etc.

Un exemple és la personalització de pàgines web al mateix moment de descarregar-les. Unes plantilles i uns scripts genèrics es configuren, amb la informació extreta d’una base de dades.

Page 10: Nous Mitjans - 2010

variabilitat

La variabilitat aporta als nous media, la individualització dels productes en contra de la producció massiva de la era industrial. Personalitza els nous mitjans, en base a les nostres preferències, accions i informació, transmesa per nosaltres mateixos (activa o passivament).

Els productes també poden mostrar variabilitat a partir d’un objecte font (identitat), derivant-se altres productes amb propietats semblants. D’una pel·lícula se’n pot derivar un vídeo joc, una animació, etc., o al inrevés.

La variabilitat comporta elecció, que recau en l’usuari i això el responsabilitza.

Page 11: Nous Mitjans - 2010

variabilitat

La variabilitat es pot generar de diverses maneres:

• A partir de dades emmagatzemades en una base de dades.

• Interfícies diferents amb les mateixes dades (separació de: continguts i interfície) .

• Composicions personalitzades mitjançant programes informàtics sensibles a inputs externs.

• Interactuant directament sobre un menú ramificat.

• Seguint una ruta de vincles hipermèdia.

• Sistemes d’actualitzacions periòdiques.

• Escalabilitat. (variacions segons l’escala: mapes, resolució)

Page 12: Nous Mitjans - 2010

variabilitat

La variabilitat la podem exemplificar amb un

mapa de Google. Podem obtenir una visió parcial del lloc que nosaltres elegim des d’un producte general obert a tothom, la cartografia universal.

Page 13: Nous Mitjans - 2010

transcodificació

Els nous mitjans es mostren en dos nivells diferenciats: una representació estructural que te sentit pels usuaris humans i unes dades numèriques que formen part de la cosmologia pròpia de l’ordinador.

L’estructura dels nous media segueix les convencions establertes per l’organització de dades de l’ordinador i la qualitat fonamental i sense precedents històrics és la programabilitat dels mitjans.

La manera de processar que te l’ordinador influeix en l’evolució dels nous mitjans, en la seva organització, en els nous projectes i en els seus continguts.

Page 14: Nous Mitjans - 2010

L’evolució tecnològica actual te prou identitat com per generar formes culturals noves, de la mateixa manera que a principis de segle, les noves tecnologies (cinema, disseny, etc.) van generar una avantguarda cultural que va influir en la societat abocant-la a un gran canvi .

Manovich ens vol fer obrir els ulls, davant d’un canvi tecnològic que ja s’està produint i motivar-nos a participar en l’avantguarda dels nous mitjans, que ja mostren uns principis incipients però que cada vegada aniran agafant més força, en la mesura que els nous mitjans s’endinsi’n en la cultura.

Page 15: Nous Mitjans - 2010

Fonts d’informació:“El llenguatge dels nous mitjans de comunicació (Lev Manovich), www.paidos.comhttp://video.google.com/videoplay?docid=-2809965914189244913#http://es.wikipedia.org/wiki/Archivo:Bezier_cubic.pnghttp://nextgengamers.files.wordpress.com/2007/11/hd-dvd-disco.jpghttp://www.jmwebs.cat/imagens/dissenyweb/diseño-web.jpghttp://www.lab.inf.uc3m.es/mapawebhttp://www.blogalaxia.com/tags/Gimphttp://maps.google.es