Plantilla Cibernarium biblioteca Camp de l'Arpa juny 2016

4
Biblioteca Camp de l’Arpa-Caterina Albert Indústria, 295 08041 Barcelona Tel. 93 450 86 46 [email protected] www.bcn.cat/bibcampdelarpa Horari Dimarts, dijous i divendres: De 10 h a 14 h i de 16 h a 20.30 h Dilluns i dimecres: De 16 h a 20.30 h Dissabte De 10 a 14 h Horari Suport Informàtic (Es recomana tenir reservat un ordinador) Dilluns i dimecres: de 17 h a 20 h Divendres: d’11 a 14 h Plataforma de consulta Suport TIC http://www.calaixdecultura.com/web_biblioteques AULA DIGITAL Programa juny 2016 Biblioteca Camp de l’Arpa - Caterina Albert

description

Cursos Ciberànium biblioteca Camp de l'Arpa-Caterina Albert jumy 2016

Transcript of Plantilla Cibernarium biblioteca Camp de l'Arpa juny 2016

Page 1: Plantilla Cibernarium biblioteca Camp de l'Arpa juny 2016

Biblioteca Camp de l’Arpa-Caterina Albert Indústria, 295

08041 Barcelona Tel. 93 450 86 46

[email protected] www.bcn.cat/bibcampdelarpa

Horari

Dimarts, dijous i divendres: De 10 h a 14 h i de 16 h a 20.30 h

Dilluns i dimecres: De 16 h a 20.30 h

Dissabte De 10 a 14 h

Horari Suport Informàtic

(Es recomana tenir reservat un ordinador) Dilluns i dimecres: de 17 h a 20 h

Divendres: d’11 a 14 h

Plataforma de consulta Suport TIC http://www.calaixdecultura.com/web_biblioteques

AU

LA D

IGIT

AL

Pro

grama ju

ny 2

01

6

Bib

lioteca C

amp

de

l’Arp

a- Caterin

a Alb

ert

Page 2: Plantilla Cibernarium biblioteca Camp de l'Arpa juny 2016

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Biblioteques de Barcelona, en col·laboració amb Cibernàrium, us ofereixen activitats gratuïtes de curta durada per descobrir, conèixer i aprendre a utilitzar les eines digitals.

Les preinscripcions es poden fer a la biblioteca o bé a través d’Internet a partir del dia 15 del mes anterior, o 16 si el 15 cau en diumenge.

Totes les activitats són gratuïtes.

Les places són limitades (11). Cal tenir el carnet de biblioteques per accedir a l’oferta formativa. No es deixarà entrar a les activitats 15 minuts després que hagin començat. L’activitat es realitzarà només si hi ha un mínim de 3 persones inscrites. S’avisarà només als admesos per telèfon o per correu electrònic. En cas que no

pugueu assistir a una activitat, cal que ho comuniqueu a la biblioteca amb un mínim de 48 hores d’antelació.

Cal portar la fotocòpia del DNI/NIE el dia de la realització del primer curs. Les activitats duren un dia. Hi ha activitats que es fan diverses vegades en un mes. La inscripció en línia es fa des de: http://s2.puntxarxa.org/cbb/cursos Consulteu l’estat dels vostres cursos a: http://s2.puntxarxa.org/cbb/usuaris

Podeu consultar la formació d’iniciació a: http://www.bcn.cat/biblioteques/auladigital

EINES DE TREBALL

E-reader Tauleta Ordinador Smartphone Llapis de Adreça Càmera portàtil (tel. mòbil) memòria USB electrònica fotogràfica

Important: totes les activitats es realitzaran en una aula d’informàtica equipada amb ordinadors. Et convidem igualment que portis el teu ordinador portàtil, tauleta i/o telèfon mòbil intel·ligent.

JUNY: ITINERARI 2 Iniciació a Internet

Matí: Camp de l’Arpa – Caterina Albert / Francesc Candel

Tarda: Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles / Jaume Fuster / Ignasi Iglésias – Can

Fabra

ITINERARI 3 Eines Multimèdia

Matí: Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte / Francesca Bonnemaison / Vilapicina i la Torre Llobeta

Tarda: Sant Gervasi – Joan Maragall / Horta – Can Mariner

ITINERARI 5 Aprendre, compartir i treballar a la Xarxa

Matí: Jaume Fuster

Tarda: Camp de l’Arpa – Caterina Albert / Francesc Candel

ITINERARI 6 Gestions, serveis i compres en línia

Matí: Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles / Ignasi Iglésias – Can Fabra / Sant Gervasi

– Joan Maragall / Horta – Can Mariner

Tarda: Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte / Francesca Bonnemaison / Vilapicina i la Torre Llobeta

Pàg. 1

Pàg. 6

Page 3: Plantilla Cibernarium biblioteca Camp de l'Arpa juny 2016

ITINERARI 2. INICIACIÓ A INTERNET (Matí) Inicia’t al món d’Internet i navega de forma segura. En aquest itinerari aprendràs com s’utilitzen els navegadors en els diferents dispositius, com cercar informació, de quins serveis disposes a la Xarxa, el funcionament del correu electrònic i la descàrrega d’informació, així com els aspectes de seguretat més importants.

I 2.1. Internet. Nivell I (4 h) Coneix els aspectes bàsics de la navegació per Internet: adreces, ús dels navegadors i eines de cerca d’informació.

Dijous 2 de juny, de 10 a 14 h

I 2.2. Internet. Nivell II (4 h) Aprèn a discriminar la informació que rebem, a diferenciar la que és fiable de la que no, com gestionar-la i com descarregar programari nou.

Dimarts 7 de juny, de 10 a 14 h

I 2.3. Seguretat en la navegació: recomanacions i bones pràctiques (2 h) Riscos i recomanacions de seguretat a l’hora d’utilitzar dispositius digitals. Què són els virus? Com funcionen els programes antivirus i com els podem instal·lar?

Dijous 9 de juny, de 10 a 12 h

I 2.4. Crea el teu correu electrònic (4 h) Aprèn a crear el teu compte de correu electrònic personalitzat i a posar en pràctica les principals funcions que ofereixen les eines de gestió de correu.

Dimarts 14 de juny, de 10 a 14 h

I 2.5. Els productes i serveis de Google (4h) Tens un compte de Google? Descobreix les diferents utilitats que ofereix Google per al teu dia a dia. Per a usuaris amb coneixements de navegació bàsica per Internet.

Dijous 16 de juny, de 10 a 14 h I 2.6. Troba i escolta música per Internet (2 h) Vols escoltar música en línia en temps real? Per a usuaris amb coneixements de navegació bàsica per Internet.

És recomanable haver fet els tallers “I2.1 Internet. Nivell I” i “I2.2 Internet. Nivell II”.

Dijous 9 de juny, de 12 a 14 h

ITINERARI 6. GESTIONS, SERVEIS I COMPRES EN LÍNIA (Tarda)

És segur comprar per Internet? Puc estalviar fent les compres per Internet? Quines

gestions puc fer còmodament des de casa? En aquest itinerari descobriràs que, amb

les noves modalitats de consum, per Internet pots estalviar temps i diners d’una

manera fàcil i segura. També t’ensenyarem com pots realitzar alguns tràmits amb les

entitats bancàries en línia.

Important: has de tenir assolits els continguts dels Itineraris 1 i 2.

I 6.1 Seguretat en les transaccions electròniques (2 h)Coneix les condicions bàsiques de seguretat i en les gestions per Internet, i com protegir les nostres dades si perdem el nostre dispositiu o el roben. Cal que tinguis correu electrònic per identificar-te!

Dimarts 21 de juny, de 16 a 18 h

I 6.2 Estalvia amb Internet (2 h)Explora les possibilitats que t’ofereix Internet per comprar per tal d’estalviar en les

despeses quotidianes.

Dimarts 21 de juny, de 18 a 20 h I 6.3 Comerç electrònic: comprar per Internet de manera segura (2 h) Introducció a la compra per Internet: botigues virtuals, sistemes de pagament, drets i deures del consumidor... Com identificar els elements que ens donen confiança?

Dimarts 28 de juny, de 16 a 18 h Imprescindible que tinguis i facis servir: @ I 6.4 Gestiona les teves finances a Internet (2 h) Gestiona les teves despeses mitjançant l’ús de les eines i serveis que t’ofereix

Internet. Aprèn a utilitzar serveis com la banca en línia o la facturació en línia.

Dimarts 28 de juny, de 18 a 20 h I 6.6 Estalvia temps i cues: tràmits que pots fer amb l’Administració per Internet (4 h)Practica les gestions més habituals: tràmits administratius, petició de cites, documentació... Coneix què són les Oficines Virtuals.

Dijous 30 de juny, de 16 a 20 h

Pàg. 2

Pàg. 5

Page 4: Plantilla Cibernarium biblioteca Camp de l'Arpa juny 2016

ITINERARI 5. APRENDRE, COMPARTIR I TREBALLAR A LA XARXA (Tarda) Internet t’ofereix infinites possibilitats de formació i de cerca de feina.

En aquest itinerari aprendràs com pots formar-te per Internet: de quines eines disposes, quins recursos especialitzats t’ofereix, com es gestiona i es personalitza la informació i quina és la millor manera de buscar feina per Internet.

Important: has de tenir assolits els continguts dels Itineraris 1 i 2.

I 5.3. Tens LinkedIn: com l’utilitzes en la recerca de feina? (4h) LinkedIn és la xarxa social més utilitzada pels reclutadors. Coneix les funcionalitats i aplicacions més efectives, gestiona la teva xarxa de contactes, el teu perfil professional i accedeix a les oportunitats laborals.

Dijous 2 de juny, de 16 a 20 h Pots portar:

I 5.4. Tens Twitter: com l’utilitzes en la recerca de feina? (4h) Twitter és una eina efectiva per contactar de forma ràpida amb empreses i professionals. Descobreix les funcionalitats i aplicacions més efectives en l’àmbit laboral.

Dimarts 7 de juny, de 16 a 20 h Pots portar:

I 5.5. El videocurrículum: posa imatges al que saps fer (4h) Què et pot aportar el videocurrículum? Com el pots fer? On penjar-lo? Descobreix aquest format de CV i les seves possibilitats, des de la seva idea, a la creació i publicació.

Et recomanem realitzar abans el taller “I3.6 Inicia’t a la creació de vídeo digital”.

Dijous 9 de juny, de 16 a 20 h

I 5.7. Treballa en xarxa: edició col·laborativa i marcadors socials (4 h) Coneix les possibilitats dels dispositius digitals i les eines al “núvol”, com et poden facilitar el treball en xarxa: emmagatzematge al núvol, edició col·laborativa de documents i eines de marcadors socials.

Dimarts 14 de juny, de 16 a 20 h

I 5.8. JOC APLICAT: L’aprenent de xarxes (4h) Activitats de repàs que t’ajudaran a posar en pràctica i resoldre dubtes sobre els coneixements apresos en els tallers de l’itinerari 5, amb un joc de simulació. T’hi apuntes?

Dijous 16 de juny, de 16 a 20 h

I 2.7. Exercita la teva ment (2h) A Internet trobem moltes activitats i jocs per exercitar la nostra ment. Vine i treballaràs la lògica, l’atenció, l’estratègia i la memòria, entre moltes altres!

Dimarts 21 de juny, de 10 a 12 h

Resol els teus dubtes (2 h)T’ajudem a repassar i practicar el que has après en els cursos de les Antenes Cibernàrium (màx. 8 places).

Requisits: Imprescindible haver participat almenys en 1 activitat de qualsevol Itinerari.

Dimarts 21 de juny, de 12 a 14 h

I 2.8 Joc Aplicat. Internet per a imprevistos (4h)Una sèrie d’activitats de repàs que t’ajudaran a posar en pràctica i resoldre dubtes

sobre els coneixements apressos en els tallers de l’itinerari 2, amb un joc de

simulació. T’hi apuntes?

Requisits: Tenir els coneixements de l’Itinerari 2.

Dimarts 28 de juny, de 10 a 14 h

ITINERARI 3. EINES MULTIMÈDIA (Matí)Quins recursos multimèdia existeixen? On els podem trobar? Com podem gestionar-

ne el volum d’informació? En aquest itinerari descobriràs com es poden aprofitar al

màxim algunes eines multimèdia, com els llibres electrònics, la fotografia, l’àudio i el

vídeo digitals, i com es produeix l’intercanvi d’informació.

Important: has de tenir assolits els continguts dels Itineraris 1 i 2.

I 3.1 El llibre digital: formats i repositoris (2 h) T’han regalat un llibre electrònic? En aquesta càpsula aprendràs com treure’n el màxim rendiment.

Dijous 30 de juny, de 10 a 12 h

I 3.2 Recursos audiovisuals a la Xarxa (2 h) Coneix els principals espais de continguts multimèdia a Internet, formes d'accedir-hi... sense oblidar la qüestió de les llicències i els drets d’autor!

Dijous 30 de juny, de 12 a 14 h

Pàg. 3

Pàg. 4