Presentació betArtCalvià 2014

18
laboratori per a un projecte d’art urbà

description

Presentació BetArt Calvià 2014. Laboratori per a un projecte d'art urbà.

Transcript of Presentació betArtCalvià 2014

laboratori per a un projecte d’art urbà

Què és BetArt Calvià?

El projecte BetArt Calvià pretén ser un laboratori d'art urbà en continu canvi i desenvolupament. Per a aquesta edició (2014) es treballaran 8 línies bàsiques que donaran l'impuls necessari al projecte per convertir-lo en un esdeveniment anual i estable en el panorama cultural del municipi, amb una qualitat i un atractiu que ultrapassin les nostres fronteres. No debades amb l’edició 2013 vàrem crear la primera ruta Palmanova - Son Caliu - Magaluf, amb 17 obres realitzades en les edicions 2012/13 + 4 obres de les edicions 2012 el que sumen un total de 21 obres realitzades, visitables i degudament senyalitzades.

L’objectiu: crear un museu d’art urbà a l’aire lliure a Calvià.

Quan i a on es realitza?Lloc: Santa Ponça

La intenció és completar la ruta ja començada en la primera edició 2012, de la qual comptam amb 3 obres fetes. Una l’IES Calvià, una altra al poliesportiu de Galatzó i altra en una caseta d’Endesa a prop del mirador de les Malgrats.

Dates aproximades: de l'1 al 12 d'octubre de 2014

Línea 11. La primera línia d'aquesta edició manté l'essència del projecte inicial, el qual comprèn les intervencions artístiques a l'entorn urbà. Deu noves obres que es realitzaran a Santa Ponça en façanes d'hotels, centrals d’Endesa i edificis públics i privats i/o espais públics poc convencionals (places, escales, reixes, mobiliari urbà, passeigs, etc.) que, seran senyalitzades per tal de crear una nova ruta.

Línea 22. La segona línia, tal com es va iniciar l'any passat, comprèn la participació de comissaris de reconegut prestigi que seleccionaran dos artistes cadascun. Aquests artistes desenvoluparan un total de sis projectes adaptats als espais disponibles i a l'entorn social i físic on s'hagin de situar.

Els comissaris a més:S’incorporaran com a part activa de l’equip tècnic que desenvoluparà el projecte BetArt Calvià 2014.

Formaran part del jurat que seleccionarà els quatre projectes entre els presentats per artistes a convocatòria oberta.

Tutelaran els artistes que es presentin a convocatòria oberta i faran el seguiment dels seus projectes.

Crearan documentació escrita del projecte BetArt.

Participaran a la creació del programa d’activitats.

Línea 33. La tercera línia, contempla la convocatòria oberta de projectes d'artistes. El jurat (format pels comissaris i tècnics municipals) valorarà especialment els projectes en els quals participi al menys un artista de Calvià, per tal de fomentar la presència d'artistes locals al BetArt. També es valoraran els projectes que contemplin participació activa de residents, turistes o visitants que, sota la seva coordinació, els ajudaran en l'execució i/o en alguna activitat paral·lela que formi part del projecte. Quatre seran els projectes sel·leccionats.

Línea 44. La quarta línia són les Rutes de BetArt, que contempla la realització d’itineraris per zones amb l’edició, en diferents idiomes, de plànols amb una petita explicació del projecte BetArt, descripció i fotografia de les obres, ubicació, i dades dels autors.

L’objectiu d’aquestes eines és facilitar les visites a visitants i residents.

En aquesta edició 2014 és realitzarà un nou itinerari, la Ruta d’art urbà de Santa Ponça, que s'afegirà a la ruta de Palmanova - Son Caliu - Magaluf creada en la edició 2013. A mesura que hi hagi noves convocatòries, s'aniran completant rutes per zones, per tal de facilitar els itineraris ja que, a causa de l’extensió i dispersió geogràfica, seria complicat fer a peu.

Línea 55. La cinquena línia contempla la senyalització de totes les obres.A peu d’obra i en una zona visible s'instal·la una placa amb la fitxa tècnica de l’obra, els enllaços amb més informació de l’artista i un codi QR que dirigeix a la pàgina on es troba tota la informació del projecte BetArt. El textos estan traduïts a 4 idiomes: català, castellà, anglès i alemany.

Les plaques són d’un color diferent segons la ruta a la qual pertany l’obra. Així, les plaques de la ruta de Palmanova - Son Caliu – Magaluf son de color taronja, les de Santa Ponça seran blaves, etc.

Línea 66. La sisena línia d'actuació la formen les activitats paral·leles que es contemplaran dintre del programa BetArt i que serviran per complementar i donar major rellevància al projecte d'intervencions.

Les activitats que es preveuen podran ser: workshops, safari fotogràfic, conferències, tallers, exposicions, concerts, performances, exhibicions d'esports urbans, etc.

Les activitats es concreten amb la participació dels comissaris i les propostes dels artistes, comissaris i Ajuntament.

Línea 6

La darrera d'aquestes activitats, com es fa des de la primera edició, és la BetArt Party, festa que posa punt i final al programa d’activitats i al projecte BetArt fins a la propera edició.

La finalitat de la festa és la video presentació dels projectes finalitzats, i celebrar la trobada d’ artistes, comissaris, col·laboradors, periodistes, polítics i qualsevol persona interessada en el projecte amb la finalitat de fer un intercanvi d’opinions i propostes, i donar visibilitat al projecte en el marc relaxat d’una festa de clausura.

Línea 77. La setena línia és la realització del catàleg digital del projecte 2014 que enguany es contempla que es realitzi també en anglès i alemany.

Al catàleg hi apareix la biografia de l’artista o col·lectiu, fotografia de la intervenció realitzada, la seva fitxa tècnica i els textos introductoris dels comissaris.

Línea 8

8. Una vuitena línia és una línia transversal i essencial en el desenvolupament del projecte BetArt, que és la participació privada en la cessió de parets i la col·laboració en l'aportació de materials i infraestructures. Vendria a ser el patrocini d'empreses i associacions hoteleres del municipi, restauradors, comerços, altres departaments o entitats etc., que fan possible la viabilitat del projecte i la seva continuïtat; al mateix temps que es beneficien d’acollir una obra d’art a les seves instalacions.

més informació i [email protected] de Cultura Ajuntament de Calvià + 34 971 139 181c. Julià Bujosa Sans, batle, 1. 07184 Calvià Illes Balears (Spain)www.calvia.com/culturawww.fundacioncalvia.com Facebook.com/betartcalviaPinterest:http://www.pinterest.com/culturacalvia/betart-calvià/@culturacalvia #BetArtCalviàInstagram #BetArtCalvià