Programa eleccions municipals 2015

36
més i millor PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015

description

Consulta el nostre programa per a les eleccions municipals del 24 de maig de 2015 a Montcada i Reixac. Junts farem més i millor Montcada.

Transcript of Programa eleccions municipals 2015

Page 1: Programa eleccions municipals 2015

més i millorPSC MONTCADA I REIXAC

ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015

Page 2: Programa eleccions municipals 2015
Page 3: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

ÀREA SOCIAL

Democràcia, participació, transparència i comunicació La proposta dels i les socialistes per a la Montcada del període 2015-2019 vol esdevenir també un compromís per tenir més i millor govern local, des de la voluntat de representar la ciutadania i defensar els seus drets i interessos col·lectius. Cal recuperar la confiança perduda i treballar perquè els ajuntaments siguin abanderats de la regeneració política, sent transparents, austers, rendint comptes i comptant amb la comunitat local per prendre decisions. La participació de la ciutadania, les entitats i associacions en la presa de decisions sobre el futur de Montcada i Reixac és condició necessària per a l’èxit col·lectiu com a ciutat. Per tant volem aplicar una forma de governar que reconegui la pluralitat d’actors en la construcció de la ciutat i fomenti la implicació i la corresponsabilitat de tots ells durant el procés. Només així podrem augmentar l’eficiència i eficàcia dels serveis públics, enfortir el sentiment de pertinença i canalitzar amb fluïdesa les demandes ciutadanes. Volem adquirir un compromís ètic davant de la ciutadania sota els principis de transparència, connexió amb la comunitat i innovació en la gestió dels serveis públics. En aquest sentit, volem ampliar aquest compromís al compliment del programa electoral, per tant, la nostra voluntat és que aquest ha de tornar-se un contracte vinculant amb la ciutadania i se n’haurà de rendir comptes periòdicament. Davant de l’augment de l’ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, el repte dels ajuntaments també és adaptar les estructures per a què la relació de l’adiministració amb la ciutadania sigui més àgil, accessible participativa i transparent. Per això, apostem perquè la resposta a aquesta necessitat sigui la de tenir aplicar el model de “Govern Obert”.

Per tots aquests motius, proposem les mesures següents:

Participació

• Presentarem un Pla d’Actuació Municipal (PAM) amb un pla de treball calendaritzat i avaluable per rendir comptes. Ens comprometem a obrir un procés participatiu abans de la seva aprovació, de manera que el PAM esdevingui el contracte electoral del govern amb la ciutadania.

• Ens comprometem a que el 2% dels pressupostos locals es decideixi de forma participativa per tots els ciutadans i ciutadanes de Montcada i Reixac. S’obrirà un període per presentar projectes, avaluar la seva viabilitat i triar-los a través del vot.

Page 4: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

• Establirem un mecanisme de presentació d’iniciatives ciutadanes per afavorir el debat polític sobre les actuacions municipals.

• Donarem suport al teixit associatiu i cultural en aspectes formatius, d’assessorament, materials i espais per millorar les seves condicions de prestació dels serveis que realitzen a la comunitat i potenciar aquest actiu social.

• Convocarem semestralment audiències per explicar les principals actuacions del govern així com convocarem audiències de barri quan es realitzi alguna actuació rellevant i que desperti molt l’interès públic.

Transparència

• Crearem un espai web potent de transparència municipal que ofereixi tota la informació sobre pressupostos i despesa pública, amb indicadors de compliment del contracte electoral amb la ciutadania, però també posi a disposició de la ciutadania un espai de dades obertes (open data) per a què la ciutadania trobi respostes i pugui generar activitat al seu voltant.

• Els candidats i candidates socialistes de Montcada farem públic el nostre compromís ètic a través d’un codi de principis. El partit farà complir-lo i retrà compte a la ciutadania de la seva aplicació.

• Ens comprometem a ser eficients en la inversió pública. Per això crearem una Comissió de seguiment de l’execució dels pressupostos locals, així com presentem informe anual d’avaluació de la gestió, per a sotmetre qualsevol política o servei als resultats o a l’impacte.

• Publicarem les retribucions íntegres dels càrrecs públics electes, directius i personal de confiança, així com les declaracions patrimonials.

• Crearem del Síndic Municipal de greuges, com a òrgan independent per a la supervisió de l’administració local i la defensa dels drets de ciutadania.

Comunicació

• Renovarem el web de l’Ajuntament per adaptar-lo als nous temps, amb un disseny i uns continguts multiplaforma. Reestructurarem els apartats i reforçarem la tramitació en línia. per a què el web sigui una eina fàcil i àgil per aconseguir informació i realitzar tràmits administratius.

• Establirem un Programa d’identitat visual per a totes les xarxes socials de l’Ajuntament i equipaments municipals, així com un Manuel d’estil que entri en aplicació el més aviat possible.

Page 5: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

• Portarem a terme una estratègia global de comunicació i atenció ciutadana 2.0 per afavorir una bona informació de tota l’activitat de govern i la interacció amb la ciutadania a la xarxa per detectar demandes i oferir respostes i solucions.

• Reforçarem l’accés a WiFi gratuït a tota la xarxa d’equipaments i espais públics, ja que considerem l’accés a la xarxa com un dret.

• Dissenyarem i executarem un programa formatiu d’alfabetització digital de la ciutadania per fomentar la informació i l’administració local digital i combatre l’escletxa digital educant a totes les generacions.

Page 6: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

ÀREA SOCIAL

Cultura Des del govern municipal impulsarem les eines bàsiques per a la participació activa de la ciutadania en els processos i esdeveniments culturals de ciutat, i reforçarem els serveis culturals amb noves prestacions, que obriran noves possibilitats per tal de que la cultura esdevingui un dels principals elements de la cohesió social.

Què farem?

• Promourem un Pla Director del Patrimoni Cultural i històric de Montcada.

• Apropar el Patrimoni cultural i històric a la ciutadania fent-la més partícep de les activitats relacionades amb el mateix.

• Reivindicar el ric patrimoni històric de la ciutat (iber, medieval...) fent fires participatives.

• Crearem l’oficina de suport a les entitats culturals per a facilitar la seva gestió, els tràmits municipals i les subvencions.

• Impulsar i ajudar a les associacions culturals del municipi per augmentar la seva activitat en el municipi i fer-les créixer.

• Impulsarem actuacions per a la recuperació de les tradicions culturals de la ciutat.

• cPromourem la Celebració del màxim nombre de certàmens culturals amb les associacions locals per aconseguir una oferta cultural atractiva dins el municipi.

• Suport decidit als artistes locals.

• Es potenciaran les idees culturalment innovadores a través del banc de proves Montcada Cultura (espai per la creació i disseny d’activitats).

• Impulsar el panorama musical de la ciutat animant i ajudant a donar visibilitat als grups locals tot posant a la seva disposició els equipaments culturals.

• Impulsar les festes de barri com a element cohesionador de la ciutat, amb el multiculturalisme com a valor afegit.

• Impulsar activitats culturals infantils a cada barri (teatres, festes tradicionals...) com a element cohesionador.

• Incentivar que esdeveniments culturals de rellevància tinguin lloc a la nostra ciutat.

• Impulsarem la relació transversal entre la cultura, l’esport i l’educació.

Page 7: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

• Difondre a les escoles l’oferta cultural de l’Ajuntament per augmentar els alumnes que hi participen.

• Millorarem l’eficiència dels equipaments municipals.

• Impulsarem noves iniciatives per a difondre el patrimoni cultural i de la memòria històrica de la ciutat, (web, publicacions, esdeveniments, senyalització, etc)

• Ampliarem els canals de venda d’entrades mitjançant Internet

• Potenciarem les activitats del Museu municipal i crearem l’Arxiu Històric de Montcada com a elements indispensables per a la conservació, difusió i investigació del patrimoni i història de la ciutat.

• Seguirem impulsant i treballant amb tots els agents implicats en la promoció i la formació musical de Montcada

• Organitzar activitats per a posar en contacte les diferents cultures que habiten el municipi per augmentar el coneixement mutu, el respecte i millorar la convivència.

• Oferir una àmplia oferta de xerrades i debats sobre diferents àmbits culturals per apropar el coneixement a la ciutadania (i especialment al jovent).

• Inscriure’s en certàmens culturals de la comarca per donar vida a les competicions que es celebren al municipi i animar a participar als seus artistes.

Page 8: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

ÀREA SOCIAL

Educació L’Educació per la igualtat d’Oportunitats!

Montcada es va definir com a ciutat educadora, on tots els agents de la ciutat han de tenir una important responsabilitat en l'educació dels infants, joves i adults. El primer i principal objectiu dels socialistes és millorar els nivells de formació de la població i garantir l’accés de la ciutadania a l’educació al llarg de la vida per oferir una veritable igualtat d’oportunitats i cohesió social. El segon objectiu és la millora continua dels equipaments per donar la millor resposta a les necessitats d'aprenentatge de la ciutadania.

Què farem?

• Recuperarem, millorarem i impulsarem el Projecte Educatiu de Ciutat (PEC).

• Impulsarem el ple funcionament del Consell Escolar Municipal, dotant-lo de funcions reals i capacitat de decisió.

• Mantindrem el servei de les diferents escoles bressol, així com el programa de beques a la petita infància.

• Reformularem, per millorar, el Programa d’Atenció a la Petita Infància.

• Fomentarem la comunicació, cooperació i establiment de sinèrgies entre les diferents escoles i IES per trencar prejudicis, estereotips i estigmes socials i millorar la cohesió territorial i social.

• Col·laborarem amb els centres educatius en l’aplicació i desenvolupament del seu projecte educatiu, oferint una àmplia cartera d’activitats educatives complementàries.

• Fomentarem la funció educadora de l’esport a l’escola impulsant la participació dels nens i nenes i joves en activitats esportives fora de l’horari lectiu

• Impulsarem l’esport escolar mitjançant el restabliment de les lligues escolars de futbol sala, handbol, basquet...

• Valorarem la situació actual dels equipaments i de manera coordinada amb les entitats cercarem mètodes i vies perquè les escoles puguin obrir les portes més enllà de l’horari lectiu, per convertir-les en autèntics equipaments públics a la disposició dels barris" dissenyar plans d’usos més eficaços i equitatius.

Page 9: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

• Mantindrem, impulsarem i dinamitzarem l’ús dels casals oberts per a canalla d’entre 6 i 12 anys.

• Crearem un banc de llibres mitjançant el qual impulsarem la reutilització, préstec i socialització de material escolar, en concret, llibres de text.

• Mantindrem i millorarem el programa de beques a l’educació primària.

• Crearem el primer programa de beques propi destinat a alumnes de secundària.

• Donarem suport a l’escolarització inclusiva de l’alumnat amb necessitats educatives especials escolars en entorns ordinaris, afavorint la interrelació de tots els agents implicats i consolidant i ampliant les aules USEE.

• Millorarem el manteniment dels espais dels centres educatius.

• Continuarem lluitant per la construcció del nou IES Montserrat Miró i treballarem per la remodelació de l’IES La Ribera.

• Treballarem pel foment del transport públic per arribar als diferents centres educatius.

• Col·laborarem amb els centres educatius per afavorir la millora dels resultats escolars i el nivell d’èxit educatiu, establirem convenis de col·laboració amb diferents universitats i entitats de l’àmbit educatiu per establir i implementar un recull de bones pràctiques a les diferents etapes educatives i definir el mapa educatiu de ciutat.

• Establirem vies de col·laboració amb les diferents Universitats públiques i impulsarem la seva presència a la ciutat, així com el treball d’aquestes amb els diferents departaments de l’Ajuntament.

• Vetllarem per impulsar una formació professional qualificada, àmplia i diversa que doni resposta a les necessitats del territori en col·laboració amb el Servei de Promoció Econòmica.

• Reforçarem les accions d’informació, orientació i acompanyament a les famílies i a les AMPA, crearem l’escola de pares (escoles inclusives, sense estigmes, amb famílies compromeses i que col·laborin entre elles).

• Impulsar programa de prevenció i intervenció de l’absentisme escolar.

• Seguirem fomentant la participació i el treball conjunt amb tots els agents educatius, administració, professionals, alumnes i famílies.

• Escola 2.0. Les eines 2.0 no poden ser un objectiu, sinó que aquestes han de ser el mitjà per aconseguir que els nostres alumnes assoleixin habilitats i competències necessàries per desenvolupar-se en la societat. Potenciar i promoure programes formatius per una utilització responsable, amb criteri i òptima de les xarxes socials i d’Internet.

Page 10: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

• Impulsarem el coneixement i ús dels equipaments destinats a la formació d’adults.

• Facilitar i promoure l’activitat del Consorci per la Normalització Lingüística al nostre municipi.

Page 11: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

ÀREA SOCIAL

Esports Montcada ciutat esportiva L’esport és una eina d’inclusió que potencia la diversitat, que uneix cultures, que fomenta grups i que ajuda a la integració a tots els nivells, ja sigui de cultures, de religions o d’ètnies diferents. A les escoles i IES on hi existeix l’esport escolar, la convivència millora i augmenta la participació en els diferents esports. Igualment, una ciutat que tingui clubs esportius, sigui l’esport que sigui, que tingui esport formatiu (escoles de futbol, bàsquet, handbol, atletisme, natació, korfball...), millora la convivència, la cohesió social entre els diversos col·lectius i barris i promou la pràctica de conductes saludables, fent una ciutat més integradora més i tolerant.

Què farem?

• Farem un nou Pla Estratègic, horitzó 2015-2023.

• Construirem pistes de Pàdel i poliesportives a l’exterior del pavelló Miquel Poblet.

• Posarem elements gimnàstics per al jovent als parcs públics, elaborant rutes urbanes.

• Donarem suport a totes les organitzacions esportives.

• Treballarem amb les entitats especialitzades en esports en auge i/o minoritaris per tal de potenciar-los (patinatge, hoquei...).

• Coordinarem des de l’IME el bon ús dels espais esportius que tenim a la Nostra ciutat.

• Elaborarem un codi ètic per al bon ús de les instal·lacions esportives municipals.

• Fomentarem la fusió d’entitats amb l’objectiu de fer-les més potents.

• Proposarem noves iniciatives que s’adaptin a tots els col·lectius de la ciutat.

• Continuarem amb la implantació dels parcs de salut, el seu ús i manteniment.

• Mantindrem el reconeixement a entitats i esportistes de la nostra ciutat amb els premis anuals esportius (“La nit de l’esport”).

• Impulsarem tornejos locals de petanca.

• Fomentarem la formació de monitors, àrbitres i tècnics.

Page 12: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

• Recolzarem les entitats en tots els temes burocràtics que ho sol·licitin.

• Posarem èmfasi i controlarem la neteja i condicionament de les instal·lacions esportives municipals.

• Dinamitzarem els espais esportius, parcs de salut, rutes rurals, etc.

• Coordinarem mitjançant el CDEM, les AMPA i les AEE, l’esport escolar potenciant-lo i proposant noves iniciatives, conjuntament amb el CEVOS.

• Impulsarem l’esport escolar mitjançant el restabliment de les lligues escolars de futbol sala, handbol, basquet...

• Valorarem la situació actual dels equipaments i de manera coordinada amb les entitats cercarem mètodes i vies perquè les escoles puguin obrir les portes més enllà de l’horari lectiu, per convertir-les en autèntics equipaments públics a la disposició dels barris" dissenyar plans d’usos més eficaços i equitatius.

• Condicionarem les pistes esportives de les escoles Reixac i Viver per donar solució als seus problemes.

• Condicionarem la pista esportiva de Can Cuiàs per a què es pugui utilitzar en dies de pluja.

• Proposarem una entrada per dies a la piscina municipal d’estiu.

Page 13: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

ÀREA SOCIAL

Igualtat Treballar per la igualtat efectiva entre dones i homes esdevé un element de justícia social que compromet la totalitat dels àmbits que conformen la realitat de les persones. Per tant, totes les Regidories i Àrees de Treball de l’Ajuntament, així com tot el Govern Municipal hi ha d’estat implicat.

Què farem?

• Promourem l’elaboració d’un Pla municipal de dones 2016– 2019 amb l’objectiu d’establir les línies estratègiques pel que fa a les actuacions en matèria d’igualtat i implicant totes les àrees del Ajuntament així com tot el Govern Municipal.

• Impulsarem un pla d’activitats educatives en foment de la igualtat de gènere en el catàleg d’activitats educatives complementàries.

• Seguirem impulsant les actuacions adreçades als col·lectius de dones en risc d’exclusió i per a la integració de dones immigrants.

• Incorporarem la perspectiva de gènere en totes les actuacions municipals

• Afavorirem la conciliació de la vida laboral i familiar. En aquesta línia hem de començar pel propi Ajuntament.

• Seguirem desenvolupant els espais de participació de les dones a la ciutat a través del Consell Municipal del Dones.

• Seguirem desenvolupant activitats formatives i informatives sobre igualtat d’oportunitats, tractament i prevenció de la violència de gènere.

• Impulsarem activitats per promoure la salut i prevenir conductes i situacions de risc.

• Mantindrem i consolidarem l’equipament específic per a dones a la Casa de la Vila i buscarem espais alternatius i complementaris on puguem ubicar una consultoria, un punt d’informació, una biblioteca i altres serveis adreçats a les dones.

• Seguirem donant suport des de la regidoria de polítiques d’igualtat cap a les entitats de Montcada que lluiten per la igualtat de gènere.

• Fomentarem la pràctica esportiva per les dones des de la infància i la joventut fins a l’edat adulta.

• Seguirem impulsant les iniciatives i activitats al voltant dels dies 8 de Març (Dia de la dona treballadora) i 25 de novembre (Dia mundial contra la violència voltant de gènere) des del govern municipal i les entitats de la ciutat pel que fa a les seves activitats.

Page 14: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

ÀREA SOCIAL

Integració Ciutat integradora de la immigració perquè hem de ser un sol poble

Catalunya i, especialment, Montcada i Reixac, ha estat sempre terra d’acollida. Els governs socialistes continuen essent els agents de garantia de la convivència i la cohesió social en els nostres carrers però també per acompanyar i garantir el procés d’integració de les persones nouvingudes i autòctones en el coneixement de les noves realitat.

La situació actual de crisi econòmica ha esdevingut important en el fre de noves arribades de persones d’altres països. Malgrat això, el fet migratori continua essent una realitat que hem de gestionar.

Què farem?

• Continuarem garantint la cohesió social, la integració i el progrés social.

• Treballarem des de les polítiques de ciutadania i de capacitació davant dels canvis socials.

• Promourem el coneixement de les dues llengües oficials a Catalunya als nouvinguts.

• Treballarem en polítiques per combatre els discursos racistes, xenòfobs i populistes que alimenten la desconfiança i l’odi a la pluralitat.

• Establirem mecanismes per evitar bombolles culturals i realitats aïllades. Intensificarem les polítiques de convivència, salut comunitària, educació, etc. a tots els barris.

• Potenciarem els programes que facilitin el contacte i la interacció entre les persones (esport, activitats culturals i de lleure, etc.). Promourem polítiques que facilitin la visió de les noves expressions creatives, artístiques, etc., i el seu encaix a la societat en un marc de pluralitat i interculturalitat.

• Treballarem per l’equilibri de la presència d’alumnes nouvinguts en les diferents escoles (públiques i concertades).

• Normalitzarem l’exercici de la plena ciutadania, garantint els drets polítics i socials de la població nouvinguda.

Page 15: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

Cooperació i solidaritat Cooperació Els ajuntaments socialistes han portat a terme darrerament una important actuació en l’àmbit de la cooperació internacional i el foment de la solidaritat. Malauradament aquesta política de cooperació i solidaritat s’ha vist minvada pels efectes de la crisi sobre els pressupostos públics, afavorida per les polítiques de retallades del PP en les polítiques de solidaritat. Les polítiques públiques han d’estar complementades amb la solidaritat internacional i el foment de la pau atesa la demanda de la societat civil. Un teixit solidari especialment internacionalista és fonamental en temps de crisi i no ha de ser exclusiu. Som exigents en l’austeritat, rigor, eficiència i eficàcia i la transparència en qualsevol política pública i també ha de ser en el camp de la solidaritat i cooperació internacional. La crisi no ha de ser una excusa pel desmantellament d’aquestes polítiques. L’escassetat de recursos públics no s’ha de fer pagar a la solidaritat i la cooperació.

Què farem?

• Elaboració d’un nou pla director on predomini la cooperació directa i es potenciï l’educació al desenvolupament.

• Revisió dels agermanaments amb altres ciutats.

• Enfortir l’aportació per a la cooperació internacional atenent la realitat econòmica municipal.

• Donarem suport i treballarem conjuntament amb el teixit associatiu que contribueix a la sensibilització ciutadana.

• Treballarem per a la presència activa en xarxes i organismes supramunicipals.

Solidaritat Els valors que han d’inspirar l’actuació internacional del nostre municipi són el foment de la pau, la llibertat i els drets humans, la solidaritat, la justícia, el diàleg entre cultures i un model de ciutat sostenible, integrador i innovador.

Vivim en un món global, amb fortes interdependències i els governs locals no poden viure aïllats. L’aprenentatge i l’intercanvi d’experiències amb altres cultures milloren als pobles i ciutats. Volem compartir aquestes experiències per enriquir la nostra ciutat i projectar la nostra cultura.

Page 16: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

Què farem?

• Potenciarem la xarxa d’entitats del municipi que treballen en l’àmbit de la solidaritat creant espais de diàleg i col·laboració.

• Crearem sectorials de treball amb organismes, entitats en coordinació amb la administració pública local.

• Treballarem per a la presència activa en xarxes i organismes supramunicipals.

• Potenciarem els actes de solidaritat a la ciutat (Festa de les Cultures, fira de comerç just, mostra d’entitats, etc.) treballant amb les diverses entitats.

2

Page 17: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

ÀREA SOCIAL

Joventut La Regidoria de Joventut i Emancipació es dotarà del cos tècnic adequat a la idiosincràsia i a les diferents casuístiques que es generen a la nostra ciutat, i tindrà com a punt de referència CAN TAULER. L’objectiu principal del Govern serà facilitar el procés d’emancipació treballant els eixos fonamentals d’aquesta: educació, habitatge, accés a la informació i la participació, entre d’altres. Per aconseguir aquest gran objectiu, la Regidoria treballarà en xarxa i de manera transversal amb totes les àrees de l’Ajuntament. Respondre amb una estratègia a llarg termini, fomentant la participació activa dels joves i responsabilitzant a tots els agents socials i àrees de l’Ajuntament permetrà la defensa de la cohesió social, l’impuls al relleu generacional i la solidaritat en el foment de la igualtat d’oportunitats. La nostra finalitat no només és aconseguir l’autonomia i emancipació dels joves, sinó també l’EMPODERAMENT de la persona jove en creixement. La nostra acció es vertebrarà de la següent manera: Amb la reactivació de CAN TAULER com a principal referent dels joves d’entre 13 i 30 anys, amb la creació de l’OFICINA D’EMANCIPACIÓ JUVENIL amb 2 dinamitzadors/res, 2 tècnics/ques experts en la implementació de polítiques de joventut i 3 educadors de carrer, els quals es dedicaran a accions de prevenció (dotació de recursos, no siguem tant precisos).

Funcions de l’ OFICINA D’EMANCIPACIÓ JUVENIL:

• Prevenció de conductes i situacions de risc (salut, social, familiar...)

• Centre de recursos per a joves, educadors i professionals i famílies

• Centre d’informació, tramitació i lideratge en:

1. Educació: Orientació i acompanyament, foment de la igualtat d’oportunitats i de la qualitat educativa. Prevenció fracàs escolar amb la creació de 2 centres oberts per a joves d’entre 12 i 14 anys (1er i 2n de la ESO) que els ajudi en l’adaptació i previngui el fracàs escolar amb una orientació sistèmica que permeti el treball amb les famílies, l’escola i la xarxa social.

2. Ocupació: Millora de l’ocupabilitat, intermediació i oferta d’oportunitats reals i de qualitat (en mode pràctiques, formació i/o contractació), foment de l’ocupabilitat i

Page 18: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

del desenvolupament professional i laboral, foment de l’autonomia i de les habilitats i competències (Escola Taller, Escola d’Oficis, Projecte “Treballa i Aprèn” borsa de becaris altament qualificats...), Emprenedoria i autoocupació com a vies alternatives d’ocupació i generació de riquesa.

3. Habitatge: Mediació i intermediació i creació de borsa d’habitatge jove (mitjançant el conveni amb entitats i propietaris).

4. Salut: Pla de prevenció i reducció de conductes de risc, accés als recursos sanitaris, Promoció de conductes saludables.

5. Participació: Dinamització a les escoles i centres de formació, reactivació del moviment associatiu juvenil a través de l’establiment d’aliances i sinèrgies amb els centres formatius (IES La Ribera, IES Montserrat Miró, IES La Ferreria i La Salle) i les associacions existents, Creació de l’ÀGORA MiR (espai de participació i decisió vinculant juvenil sobre el Pla Local de Joventut (el qual s’avaluarà i serà sotmès a modificacions anualment a demanda de l’ÀGORA).

6. Cultura i oci: Promoció de productes culturals locals a través de festivals, jornades locals, promoció de les noves tecnologies TIC per a la producció i difusió de productes culturals locals, instauració d’un espai de creació i producció cultural (música i arts escèniques) per a grups de joves locals, promocionant l’autogestió i/o la cogestió.

Promoure un programa d’oci alternatiu per fomentar els valors del respectes, la conscienciació social, el coneixement d’altres cultures i potenciar els artistes locals i la creació cultura de la nostra ciutat.

Aprofitament d’espais per la pràctica d’activitat esportives saludables, fomentant l’associacionisme o l’agrupament de col·lectius d’interès per la pràctica d’activitats esportives no reglades.

Page 19: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

ÀREA SOCIAL

Salut Els ajuntaments tenen competències compartides amb la Generalitat de Catalunya que cal ser desenvolupades coordinadament i amb estreta col·laboració. Per al PSC de Montcada és una prioritat incrementar i millorar els recursos i les infraestructures que millorin l’accés de la ciutadania als serveis de salut i exigir que la Generalitat assumeixi les seves competències i presti el millor servei a la nostra ciutat.

Què farem?

• Seguirem treballant per aconseguir que la Generalitat doti del finançament adient als serveis sociosanitaris públics.

• Treballarem per què un dels CAP’s de Montcada esdevingui Centre d’Urgències i Atenció Primària (CUAP).

• Vetllarem per l’adequació dels serveis de salut a les necessitats de la població amb criteris d’equitat, eficiència i sostenibilitat.

• Seguirem exercint la vigilància i control sanitari dels establiments públics.

• Seguirem treballant perquè el Govern de la Generalitat endegui la construcció de l’Hospital Ernest Lluch.

• Potenciarem una atenció primària eficient, efectiva i coordinada amb la resta d’àmbits assistencials.

• Fomentarem la corresponsabilitat ciutadana en l’àmbit de la salut.

• Impulsarem programes i iniciatives de promoció, prevenció i protecció de la salut amb la participació del conjunt dels agents implicats.

• Exigirem l’atenció a les persones amb malaltia mental a la nostra ciutat, per evitar situacions d’exclusió i/o discriminació.

• Exigirem la incorporació d’un ginecòleg al servei de ginecologia del CAP de les Indianes.

• Seguirem exercint la vigilància i control dels aspectes mediambientals que pugin influir negativament en la salut de la ciutadania.

• Participarem activament, com a ciutat, en la gestió del sistema sanitari al territori a través del Govern Territorial de Salut.

Page 20: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

• Seguirem treballant amb l’atenció primària, altres entitats i agents de la ciutat per fomentar hàbits saludables entorn l’activitat física, l’alimentació, el tabac, addiccions, etc.

Page 21: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

ÀREA SOCIAL

Serveis socials Més polítiques socials com a garantia d’equitat, igualtat d’oportunitats i cohesió social

Promoure uns serveis socials bàsics que arribin a tota la ciutadania és un dels nostres objectius prioritaris. L’actual situació econòmica està afectant a bona part de la població i això ens obliga a cercar noves mesures i serveis per a donar una resposta eficaç i eficient a les necessitats de les persones. Seguirem treballant per a donar el suport necessari a aquells col·lectius en situació risc i en precari per evitar qualsevol tipus de discriminació i desigualtat.

Què farem?

• Potenciarem el Consell de Serveis Socials per a la coordinació del conjunt d’agents socials i econòmics i les entitats que treballen donant suport a les persones per a garantir el dret a viure dignament durant totes les etapes de la seva vida.

• Implementarem un sistema permanent de control de qualitat dels principals serveis adreçats a la població.

• Implementarem un sistema de recollida de suggeriments amb el compromís de donar resposta a totes les persones que s’hi adrecin.

• Continuarem treballant per la millora de les centres d’atenció per garantir la privacitat dels usuaris i usuàries dels diferents serveis.

• Potenciarem la coordinació i cooperació entre les diferents àrees municipals per crear sinèrgies que facilitin la prestació de serveis eficients.

• Potenciar el voluntariat integrat als serveis públics.

Infància i Família

• Promocionarem la coordinació i cooperació efectiva amb els sistemes educatius i de salut amb l’objectiu de donar suport a la infància i a la família d’una manera integral i coherent donant resposta a les necessitats de les unitat familiars en situació d’especial fragilitat.

• Mantindrem, millorarem i potenciarem el projecte “Mentrestant” d’ajuda a les famílies amb infants d’entre 0 i 3 anys.

Page 22: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

• Fomentarem de les activitats extraescolars educatives per fomentar el lleure que ajudi a desenvolupar les capacitats de l’Infant i afavoreixi la conciliació de la vida familiar i laboral.

• Mantindrem i millorarem el pla de beques escolars i de llar d’infants per a les famílies que estan passant una situació difícil vinculades a “Plans d’Intervenció i Millora” per ajudar a resoldre situacions de dificultat socioeconòmica familiar.

• Mantindrem el pla de beques d’escolarització i de menjador per infants d’Infantil i Primària, ampliant el servei al Casal d’Estiu.

• Millorarem el projecte d’atenció a infants i adolescents en risc en medi obert, per afavorir la integració social d’aquest col·lectiu i prevenir situacions de risc i fracàs escolar.

• Mantindrem i ampliarem la xarxa de centres oberts composada pels centres de La Ribera, Can Sant Joan i la Font Pudenta.

• Treballarem amb la Regidoria d’Emancipació (Joventut), la d’Educació i les escoles per un espai d’atenció als infants i adolescents mitjançant metodologies establertes a la Taula de la Infància i al projecte Escoles.

• Continuarem buscant sinèrgies i treballant en col·laboració amb entitats socials del territori pel desenvolupament de projectes que millorin les condicions de vida de les famílies, dels infants i dels joves de la nostra ciutats.

• Creació del fons d’emergència per a pal·liar situacions socials d’elevada urgència.

• Continuarem donant suport al menjador social de l’Alzina i al servei de cistell solidari per aquelles famílies en situacions precàries.

Gent gran i Dependència

• Impulsarem tots aquells serveis i recursos d’abast municipal per a garantir que les persones grans i/o dependents puguin restar a casa seva amb les necessitats bàsiques cobertes i una bona qualitat de vida.

• Ampliarem el Servei de Teleassistència per a garantir l’atenció correcta i puntual de les necessitats de les persones grans i/o dependents que viuen soles o en parella.

• Millorarem els programes d’atenció domiciliària

• Impulsarem i millorarem el servei de transport adaptat, per a persones que no poden accedir al sistema ordinari de transports, per facilitar l’accés a diferents recursos, educatius, de salut, socials, centre de dia...

• Destinarem recursos del l’Ajuntament i cercarem els recursos complementaris, ja sigui amb la Diputació, la Generalitat... per implementar un pla d’arranjament d’habitatges de persones grans i/o dependents.

Page 23: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

• Impulsarem el protocol de detecció i intervenció sobre situacions de risc i de maltractament.

• Impulsarem activitats per a la promoció de la Salut en el col·lectiu de la Gent Gran.

Promoció de l’autonomia de les persones

• Vetllarem i treballarem perquè el Govern de la Generalitat acompleixi amb les seves responsabilitats quant a dependència.

• Seguirem millorant l’accessibilitat de la ciutat, afavorint l’eliminació de barreres arquitectòniques en l’espai de pública concurrència tant si es de titularitat pública com privada, amb la visió de l’accessibilitat universal.

• Endegarem campanyes de sensibilització vers la discapacitat i les persones amb diversitat funcional adreçades a la població en general, estudiants de primària i secundària, teixit associatiu i empresarial.

• Seguirem treballant per a la integració efectiva de les persones que pateixen qualsevol tipus de discapacitat, en especial aquelles que pateixen algun trastorn de salut mental.

• Seguirem donant suport a les entitats del tercer sector que donen servei a les persones i famílies en situació de risc.

Pobresa energètica

S’han de prendre mesures urgents per aturar la pobresa energètica que agreuja encara més la vida de les famílies en situació de vulnerabilitat.

Cal constituir una taula de pobresa energètica amb la implicació dels agents involucrats (companyies, entitats, etc.) per treballar a curt i mig termini per garantir l’energia mínima i suficient a les famílies que no disposin de recursos suficients.

Què farem?

• Treballarem per regular els subministraments bàsics d’aigua, llum i gas a les persones en risc d’exclusió o en situació de vulnerabilitat mentre duri aquesta

• Farem difusió i facilitarem a la ciutadania els procediments per tal de beneficiar-se de les bonificacions existents i la tramitació de les tarifes socials de subministraments a les quals tenen dret d’accés.

• Establirem convenis amb les empreses de subministraments per a coordinar accions amb els serveis socials del municipi

Page 24: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

• Exigirem a la Generalitat la creació d’un fons social per al pagament de factures de subministraments de les famílies en risc de vulnerabilitat, de durada anual, per tal de no carregar només als ajuntaments el cost d’aquestes factures.

Page 25: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

ÀREA TERRITORIAL

Més barris Més barri en temps de crisi Els temps de crisi són temps d’oportunitats, d’oportunitats de replantejar i formular les realitats quotidianes per fer propostes de futur. Respecte a l’Urbanisme de MiR s’ha d’intervenir de manera decidida en dos àmbits:

1. En el funcionament del departament que gestiona l’Urbanisme i els Serveis Municipals. 2. En la redefinició de MiR des d’una perspectiva global, però incidint de manera

prioritària en les necessitats dels barris que la formen.

Ordenació del territori La política territorial és un dels fonaments bàsics de la cohesió social i la qualitat de vida de les persones. Actualment, aquesta ha de garantir la sostenibilitat de la ciutat en el seu conjunt, però la realitat urbana que ens envolta es caracteritza per l’existència d’una ciutat fracturada per infraestructures de comunicació, amb barris desenvolupats sota condicions i èpoques molt diferents i amb un sentiment pertinença molt desenvolupat entre els seus habitants. El nostre objectiu serà considerar els barris com la primera prioritat i garantir, així, la cohesió de tot el conjunt mitjançant l’espai públic (parcs, carrers i places), els equipaments i els grans projectes de ciutat com el Soterrament de la línia de Portbou. Crearem l’oficina tècnica del Soterrament, la qual estarà dotada d’un tècnic expert (arquitecte urbanista), més un jurista, més personal administratiu, i dependrà directament d’alcaldia. Aquesta Oficina Tècnica desenvoluparà una pla de treball i un programa de sensibilització a 4 anys. Farà un seguiment de la demanda – Treball actiu al Parlament i al Congrés – màxima difusió de les accions dutes a terme pel soterrament. Buscarem sinèrgies amb altres ciutats amb la mateixa problemàtica per fer un front comú, establirem vies de col·laboració amb la universitat per tal de difondre la necessitat de unificació del nostre territori, a tots els àmbits. Aquesta nova oficina estarà dotada de pressupost propi. Es crearà la Comissió de Seguiment del Soterrament integrada per Ajuntament, Plataforma, Partits Polítics i la societat civil de Montcada.

Page 26: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

Treballarem per uns barris ben urbanitzats, amb serveis públics de qualitat, barris verds i més espais pels infants i la gent gran, barris per potenciar la convivència, barris ben equipats i, sobretot, volem barris nets, ben il·luminats, accessibles, senyalitzats i ben comunicats.

Què farem?

• Cerca de solucions i alternatives a la convivència de mascotes i persones, es preveu un estudi de viabilitat i usabilitat d’àrees d’esbarjo per a gossos.

• La neteja de la ciutat (carrers, contenidors, recollida selectiva, ...) seran una de les prioritats a tots els districtes, s’abogarà pel control i l’excel·lència en l’execució dels diferents serveis.

• Treballarem per la contínua millora i manteniment de tot l’espai públic (places, voreres, enllumenat, asfaltat, ...) Manteniment de carrers i places, establint un pla a implementar de manera bianual.

• Replantejament participatiu d’espais altament utilitzats, com la plaça Lluís Companys, la zona on s’ubica el mercat, la cerveseria d’estiu...

• Fer de MiR una ciutat accessible.

• Incloure zones d’esbarjo en els parcs (espai per “rollers”, cistelles de bàsquet, etc..)

• Estandarització de l’espai públic: a través del mobiliari urbà crear una imatge de ciutat, crear una “marca Montcada”

• Garantir que el tractament (poda, desinfecció, ...) de la vegetació local es faci sota uns criteris rigorosos i eficients.

• Treballar per tal que la Generalitat, per fi, iniciï el procés de construcció de l’Hospital Ernest Lluch.

• Treballar en polítiques encaminades a la descongestió del trànsit rodat (bosses d’aparcament, formes alternatives de l’estacionament controlat, foment del carril bici, descomptes en transport públic, ...)

• Estudiar la xarxa de transport públic i treballar amb TMB per potenciar-la i millorar-la en aquells trams que sigui deficient.

• Treballarem els accessos entre Masrampinyo i Gurugú-Mas Durán

• Obrirem el carrers tancats, com en la proposta en Muntanyeta de Font Pudenta o Can Sant Joan

• Seguirem treballant amb les administracions supramunicipals per aconseguir projectes per la nostra ciutat, com la propera construcció de la rotonda de Vallençana, l’accés a la Font del Tort, la rotonda i el pont de la Roca o el Parc Fluvial del Besós entre d’altres.

Page 27: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

• Continuarem treballant la millora dels accessos a la nostra ciutat, com la entrada a Montcada per Carretera Vella.

• Continuarem executant el Pla de Barris de Can Sant Joan, amb la propera construcció de les escales mecàniques

• Per la conservació de Torre Na Joana i Vista Rica, ampliarem la recerca d’ activitats que garanteixin la seva remodelació i ús pública.

• Dissenyarem un Pla de manteniment i millora d’asfaltats a 4 anys

Sabem que tenim equipaments dels quals podem optimitzar el seu ús. Hem de saber quins equipaments tenim i quina és la seva utilització: saber quin és el potencial real dels equipaments, reestructurar-los i treure’n el màxim rendiment.

• Equipaments Esportius: Valorar la situació actual dels equipaments i de manera coordinada amb les entitats dissenyar plans d’usos més eficaços i equitatius.

• Exigirem a la Generalitat la tant necessària construcció del nou IES Montserrat Miró, així com la remodelació de l’IES La Ribera.

• Equipaments Culturals: Valorar la situació dels equipaments existents i valorar quines necessitats tenen i intervenir de la manera més pertinent.

o Casal de Joves

o Biblioteques

o Auditori

o Montcada Aqua

o Casa de la Vila

o Aulari de Masrampinyo

o Hotel d’entitats de Can Sant Joan

o Centres Cívics

La ciutat s’ha de desenvolupar de forma regulada, sostenible i tenint com a una de les bases el respecte pel medi ambient. És per això que l’estratègia dissenyada haurà d’estar enfocada en els següents punts d’actuació

1. Acotar el creixement del municipi establint uns criteris de creixement sostenible en quant a població i prestació de serveis i en quant a la preservació del patrimoni mediambiental.

2. Implementar un estudi de valoració de l’activitat industrial a cadascun dels polígons i zones de desenvolupament econòmic per tal de reordenar l’activitat industrial i

Page 28: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

econòmica i optimitzar així els recursos i el compte de resultats de les diferents empreses.

3. Manteniment de l’espai rural existent a la ciutat i treballar amb les Administracions corresponents per la seva declaració com a zona d’interès mediambiental.

Continuarem treballant en els planejaments de les zones verdes com Gallecs, i d’altres zones com la Muntanyeta de Can Sant Joan i Font Pudenta, Vista Rica, zona 15, zona 21.....

Potenciar espais o zones verdes, entre d’altres, com a vies de connexió de l’espai públic de la ciutat, tenint com a prioritat l’ús d’espècies autòctones sempre que sigui possible.(...)

4. Auditar tots els edificis de l’administració local per crear polítiques d’actuació en matèria d’ecoeficiència energètica, tals com estalvi aigua, llum, ...

5. Reduir la generació de residus al municipi mitjançant campanyes informatives i de conscienciació ciutadana, per tal que es compleixin les 5R: reduir, reutilitzar, reciclar, recuperar i revalorització.

6. Recuperar i potenciar la recollida selectiva, facilitant aquesta pràctica al ciutadà afavorint i promocionant l’ús de la deixalleria mòbil entre d’altres.

7. Garantir la conservació i millorar l’estat del Parc de la Serralada de Marina, el Turó, integrant del Parc Natural de Collserola.

8. Obrir la ciutat al riu Besòs a través de la promoció, conservació i millora continua del futur Parc Fluvial del Besòs.

9. Afavorir les bones pràctiques mediambientals a les industries de la zona.

10. Dirigir l’actuació sobre els abocadors il·legals, tolerància zero!

11. Continuarem vetllant perquè s’acompleixi de manera estricta la normativa quant a emissions, abocaments, sorolls... en especial en zones especialment sensibles i amb empreses altament contaminants dins del nucli urbà, com Lafarge.

12. El PSC de Montcada i Reixac lluitarà a les instàncies supramunicipals, Generalitat, Govern Central, Comissió Europea per l’enduriment de la normativa mediambiental.

13. El Govern Municipal del PSC buscarà les sinèrgies i col·laboracions amb Universitats i Centres d’investigació més punters per desenvolupar estudis i polítiques mediambientals innovadores a desenvolupar i implementar a la nostra ciutat.

Habitatge

• Regular el model de creixement de Montcada i Reixac establint uns criteris de creixement sostenible quant a població i prestació de serveis.

Page 29: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

• Intervenció conjunta amb la SAREB per establir un parc d’habitatge desocupat real.

• Continuar amb el treball de control i sanció, si s’escau, de les entitats financeres amb habitatge i/o locals buits.

• Pla conjunt Policia Local, Mossos d’Esquadra i Ajuntament per tal d’evitar situacions d’ocupació il·legal (lluita contra les màfies organitzades que es lucren d’aquestes pràctiques).

• Treballar de manera conjunta amb l’Agència Catalana de l’Habitatge per la Viabilitat de la borsa d’habitatge social, jove.

• Difusió i potenciació dels serveis de l’Oficina Local d’Habitatge.

• Farem habitatge públic als solars d’Intorsa i Valentine, obrint el barri de La Ribera al centre de la ciutat.

Page 30: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

ÀREA ECONÒMICA

Promoció econòmica i comerç Ens cal feina. A Montcada hi ha 3.100 persones en situació d’atur. La màxima prioritat dels i les socialistes és crear més i millor ocupació per la nostra ciutat. Montcada té unes potencialitats excel·lents per fer créixer l’activitat econòmica que generi llocs de treball. El gran repte del nostre municipi és la cohesió social i territorial. Amb més activitat econòmica, per una banda reduiríem les persones que necessiten suport i, per l’altra, tindríem més diners per continuar ampliant el pressupost destinat a les ajudes socials. La nostra prioritat ha de ser la feina i la millora de l’ocupabilitat dels veïns i veïnes de Montcada. Generar riquesa i llocs de treball dignes és important, tant com tenir uns treballadors i treballadores formats, amb capacitat emprenedora, ja sigui per emprendre un negoci com per cercar feina de manera activa i amb possibilitats reals d’èxit. Per això es treballarà de manera transversal entre les regidories de Promoció Econòmica, Joventut, Educació i Serveis Socials.

El nostre govern posarà en marxa polítiques actives d’ocupació que tinguin com a principals actors empreses i treballadors, amb l’objectiu d’oferir oportunitats de treball qualificat i digne, fomentar vies alternatives d’ocupació i generació de riquesa, promoure la formació i especialització dels treballadors; així com dinamitzar, mitjançant la prospecció, formació i intermediació, l’apropament d’empreses i treballadors, esdevenir una font de reclutament per les empreses del municipi i desenvolupar eines i metodologies que permetin la inclusió social i laboral dels treballadors, en general, i de les persones en risc d’exclusió social. El creixement, la millora i el desenvolupament sostenible dels nostres polígons industrials ens han de permetre incidir directament i en positiu sobre la taxa d’atur al municipi. Es el Servei de Promoció Econòmica qui ha de saber aprofitar aquestes oportunitats planificant actuacions que s’anticipin als esdeveniments i mantenint i millorant el nivell d’excel·lència que actualment ofereix el propi Servei.

Els objectius del SPE seran:

1. Potenciar l’ocupabilitat laboral de les persones responent tant a les necessitats individuals, com a les del mercat laboral.

2. Proveir a les persones dels coneixements sobre el mercat laboral ordinari necessaris per una recerca de feina productiva i la superació de processos de selecció.

3. Oferir oportunitats de treball qualificat a les persones en situació d’atur del municipi.

Page 31: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

4. Fomentar altres vies d’ocupació i generació de riquesa com l’emprenedoria o l’autoocupació.

5. Promoure la formació de les persones en situació d’atur

6. Dinamitzar l’apropament entre empresa i candidat.

7. Donar servei a les empreses de les zones com a una altra font de reclutament/contractació, així com d’implantació i/o desenvolupament de polítiques socialment responsables.

8. Donar servei a les empreses per a facilitar el seu desenvolupament i creixement a la nostra ciutat i la seva internacionalització.

9. Fomentar l’estabilitat i permanència dels treballadors a l’empresa.

10. Desenvolupar eines i metodologies que permetin la inclusió laboral de treballadors en situació de risc d’exclusió mitjançant la contractació d’aquestes persones.

a. Formació i orientació laboral

La Formació Ocupacional només és efectiva quan es planifica de forma coordinada entre l’Ajuntament, les empreses locals i les empreses futures que han de venir a instal·lar-se a qualsevol de les nostres zones industrials i de desenvolupament econòmic. S’ha de programar, dissenyar els currículums formatius dels cursos, escollir els professors d’aquests i fixar les pràctiques dels alumnes a través d’un treball conjunt entre Ajuntament, empreses i centres formatius. Així, a l’hora de que aquestes empreses facin les seleccions de personal, les persones en situació d’atur del municipi seran els millors formats per ocupar els nous llocs de treball.

Què farem?

• Creació del consorci per la gestió de projectes estratègics (Montcada Ara) amb participació pública i privada. Desenvolupar partenariats publico-privats pel desenvolupar projectes territorials estratègics.

• Formació professional: apropar les necessitats de les empreses del territori a la formació ocupacional que s’imparteix.

• Les accions formatives que s’imparteixin des del Servei de Promoció Econòmica han d’estar consensuades amb les empreses del territori, per tal de realitzar la formació que veritablement necessiten les empreses i ajustar l’oferta a la demanda.

• Creació de convenis amb les empreses de la ciutat per tal de formar als usuaris del Servei de Promoció Econòmica a les seves instal·lacions.

• Desenvolupar un portal de feina (MONTCADA ON) que reforci el treball del SPE i faciliti l’accessibilitat de les persones als diferents serveis, intermediació laboral,

Page 32: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

formació, prevenció en riscos i salut laboral... tot per millorar la relació entre la demanda i l’oferta, traient el màxim profit del talent d’una ciutat amb les potencialitats de Montcada (a les portes de Barcelona, a escassos kilòmetres de diferents Universitats i amb 12 zones industrials i de desenvolupament econòmic).

• Implementar programes d’inserció sociolaboral i de formació que facilitin i garanteixin la incorporació al mercat de treball dels col·lectius amb més dificultat.

• Impulsar més la utilització de les clàusules socials com a política d’ocupació en les licitacions públiques per promoure l’ocupació de determinats col·lectius en risc d’exclusió, així com fomentar la Responsabilitat Social Corporativa entre les empreses assentades al nostre municipi. Creació d’una “certificació” en bones pràctiques empresarials.

• Prospecció i fidelització de les empreses ubicades als polígons industrials i zones de desenvolupament econòmic.

• Anàlisi de necessitats empresarials en matèria d’inserció laboral a les seves plantilles.

• Estudi dels llocs de treball i col·laboració en la definició del perfil professional adient.

• Assessorament/consultoria en inserció laboral, en especial dels col·lectius en risc d’exclusió social.

• Orientació empresarial en relació a adaptacions de llocs de treball i procediments d’incorporació.

• Formació i sensibilització a departaments de RR.HH, comandaments entremitjos i plantilles generals.

• Accions d’intermediació: Difusió d’ofertes laborals a través de MONTCADA ON, reclutament de candidatures, presentació de candidatures ajustades, seguiment a la inserció en contacte amb el departament de RR.HH i, si s’escau, amb el supervisor natural del nou treballador.

• Manteniment d’un canal de comunicació per la recepció de suggeriments o àrees de millora (web corporativa).

• Facilitar la presència i l’activitat dels Centres Especials de Treball a la nostra ciutat.

• Planificar la formació continuada, amb les empreses locals del territori, facilitant així la estabilitat i la promoció dels treballadors en actiu.

• Potenciació del sector d’atenció a les persones i d’iniciatives empresarials socials com a eina de generació d’ocupació entre les i els ciutadans de MiR.

• Destinar els recursos necessaris de l’Ajuntament per portar a terme plans d’ocupació propis, destinats a persones en greus situacions econòmiques. (En àmbits relacionats amb ocupacions emergents).

Page 33: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

b. Suport a l’Emprenedoria

Què farem?

• Creació de la Xarxa d’atenció, assessorament i formació a l’emprenedor en tots els àmbits: ajuts i subvencions, finançament, assessorament empresarial, fiscalitat i formes jurídiques, networking i consolidació, vivers d’empreses, ocupació i productivitat 2.0.

• Finestreta única, creació de l’oficina d’atenció a l’empresa, emprenedor i autònom.

• Ajuts al pagament d’autònoms i a la contractació.

• Promourem convenis amb entitats financeres de Montcada per tal de facilitar els crèdits als nostres emprenedors i emprenedores.

• Creació del primer viver d’empreses a la ciutat, com una excel·lent eina per ajudar a les empreses de nova creació, les startups, en els seus primers anys de vida.

• Suport als projectes vinculats o que reforcin i complementin els clústers prioritzats a la ciutat, així com a l’emprenedoria social.

• Creació d’una línia de microcrèdits per a emprenedors locals.

• Establir amb els principals agents d’innovació de la ciutat, iniciatives específiques d’impuls a les empreses nascudes a partir d’un altre (spin-off) que puguin reforçar la dinàmica estratègica de clústers de ciutat.

• Les contractacions externes de bens i serveis que faci l’Ajuntament, tindran una especial atenció en aquestes empreses sorgides dels programes locals d’ajuda a emprenedors.

• Generació de recursos destinats a incentivar l’autoocupació i el cooperativisme: vivers d’empreses on-line, espais de coworking, formació-mentoring i acompanyament per evitar la mortandat de les empreses creades.

c. Comunicació

Què farem?

• Desenvoluparem la Plataforma digital “MONTCADA ON”. Una plataforma de serveis i continguts interactius d’alt valor afegit tant per les empreses del territori, fomentant la cooperació empresarial i la projecció global de les empreses del nostre municipi, com pels treballadors i treballadores, promovent l’accessibilitat a la informació, facilitant la intermediació laboral, la difusió d’ofertes i el reclutament de candidatures.

Page 34: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

• Les TIC’s i les Xarxes Socials s’han convertit en eines molt importants a l’hora de buscar feina i una opció cada cop més utilitzada pels departaments de RR.HH per trobar candidats a les empreses. Potenciarem aquestes eines en tots els serveis dels SPE per oferir solucions de qualitat a les nostres empreses i els nostres ciutadans.

• Canal 2.0 de relació directa de l’administració amb el teixit empresarial (finestreta única virtual).

d. Promoció industrial

Montcada disposa de 12 polígons industrials que esdevenen grans zones de desenvolupament econòmic a la ciutat. No obstant, hem d’adequar aquestes zones millorant els seus equipaments bàsics i sistemes viaris i de comunicacions.

Què farem?

• Incentivarem la col·laboració entre empreses i amb l’Administració per tal de resoldre els problemes en la prestació de serveis als polígons industrials.

• Afavorirem l’arribada a tots els polígons industrials de dotacions energètiques de qualitat i serveis electrònics de banda ampla, per aconseguir que desenvolupin una gestió autònoma, impulsant l’eficiència i l’estalvi energètic.

• Promocionarem directament el nostre sòl a fires internacionals i nacionals.

• Donarem suport a les empreses per la seva implantació i desenvolupament a la nostra ciutat i per la seva internacionalització.

• Potenciarem la instal·lació de serveis complementaris a la indústria: restauració, hoteler, etc.

e. Empresa i innovació

Els socialistes ens comprometem a treballar amb els agents econòmics i socials perquè els nostres actius empresarials aprofitin la situació estratègica de la nostra ciutat i interaccionin amb els agents socials, acadèmics i de recerca, es creï l’entorn econòmic necessari per atreure empreses generadores d’alt valor afegit, creïn ocupació i revitalitzin l’activitat econòmica. Apostem per un model de ciutat que integri els valors de la modernització i la innovació com a fonts fonamentals del nostre progrés social i econòmic.

Què farem?

• Elaborarem i posarem en marxa un Pla d’Entorn Empresarial que millori la integració dels centres i infraestructures industrials, acadèmiques i de recerca (estem molt a prop de diferents universitats) que tinguin com eix vertebrador a la ciutat i els béns i serveis que aquesta pot oferir.

Page 35: Programa eleccions municipals 2015

PSC MONTCADA I REIXAC ELECCIONS MUNICIPALS, MAIG 2015    

 

 

• Promocionarem la FP i la ocupació. Amb la participació d’associacions empresarials, sindicats, centres FP i Ajuntament.

• Aprofitarem el nostre patrimoni municipal per desenvolupar projectes que millorin l’activitat econòmica, creant ocupació amb la col·laboració de l’iniciativa pública i privada.

• Crearem un espai que capitalitzarà les necessitats del teixit empresarial local i facilitarà la creació de sinèrgies entre aquelles activitats complementàries a dins i fora del municipi.

• Potenciarem el territori com a pol d’atracció d’empreses que generin ocupació, facilitant la instal·lació d’empreses.

Comerç Apostarem pel comerç de proximitat als barris.

• Fomentar programes de formació i ajudes als comerciats i emprenedors.

• Fomentar el associacionisme entre comerciants.

• Estudi de viabilitat d’un nou mercat municipal.

• Promocionarem cursos sobre noves tecnologies. (TIC)

• Eradicació de la venda il·legal.

• Accessibilitat universal als eixos comercials.

• Regulació de l'estacionament. Habilitar de zones de càrrega i descàrrega als eixos comercials i noves alternatives al pàrquing controlat.

• Adaptació dels horaris comercials a les necessitats dels ciutadans.

• Consells Municipals ( Entre Ajuntaments i associacions de comerciants per tal de cercar sinèrgies i estratègies consensuades).

• Crearem la marca Montcada (MiR)

• Pla de Fires i esdeveniments per promocionar els productes i serveis dels comerciants i emprenedors.

• Creació d’una Borsa de locals comercials de lloguer assequible.

Page 36: Programa eleccions municipals 2015

pscmontcada.cat @pscmontcada /pscmontcada pscmontcadatv