Programa ERC Taradell 2015

20

description

Programa ERC Taradell 2015 per a les eleccions municipals de maig.

Transcript of Programa ERC Taradell 2015

  • LAjuntament es limita a gestionar el mandat sortitdel vot que exercim cada quatre anys. Actuacom a democrcia representativa estricta on elscrrecs electes prenen totes les decisions queafecten al conjunt de la comunitat. Els ciutadansno participen dall que fa l'Ajuntament i aixporta a la crtica constant i a lallunyament de lesinstitucions. La gesti dels serveis municipals viafundacions privades dificulta el seguiment de latransparncia en la contractaci de personal.

    Volem orientar l'acci de l'Ajuntament en la presa dedecisions permanent a mans dels taradellencs.Volem que sestableixi una relaci dempatia entre elstaradellencs i el seu Ajuntament i volem estimular elcomproms social, el deure i la llibertat dels ciutadansper decidir en tots els afers municipals. Laparticipaci ciutadana ha de deixar de ser unaetiqueta sense contingut i convertir-se en la novamanera dentendre lorganitzaci del propi entorn, enqualsevol matria, per sobretot en lmbit relacionatdirectament amb les persones. Infants, joves, adults igent gran han de poder participar en la definicidall que volen per Taradell.La transparncia s un dels pilars del bon governi s'ha de garantir amb compromisos vinculants iacompanyar de la mirada crtica de la ciutadania.

  • Taradell no ha desenvolupat una polticacultural prpia amb una visi global i en conjuntdel teixit associatiu. No existeix cap projecteque reculli les necessitats i fixi els objectiusculturals a assolir.D'altra banda, en educaci, les competnciesde l'Ajuntament sn limitades, no obstant aix,ha mancat l'impuls municipal per dur a termeun treball conjunt i ambicis amb escoles iAMPAs.. Des que Taradell disposa d'Institut,no s'han posat prou en relleu els xitseducatius assolits.

    La cultura ens dna conscincia de qui som i onvolem arribar com a poble i pensem que invertiren cultura t un resultat a mitj i llarg terminide gran transcendncia. Considerem la culturacom un pilar bsic de lestat del benestar. Lacultura tamb que contribueix a una millora de lasalut i qualitat de vida i esdev una eina de primernivell per combatre patologies socials com lasoledat, el fracs escolar o la xenofbia.L'educaci ha de ser la base principal de totasocietat. Considerem que des de lAjuntament deTaradell sha de contribuir, des de la proximitat, aestructurar un sistema educatiu amb major capacitatde resposta als nous reptes educatius i socials.

  • LAjuntament de Taradell t cedits la major partdels serveis relacionats amb benestar social a laMancomunitat la Plana, que ho gestiona de maneraconjunta amb altres municipis dOsona sud.Aquesta circumstncia allunya lAjuntament de laprestaci dels serveis ms sensibles per alsciutadans, i els en dificulta laccs per mancadinformaci i ajuda directa que podrien aconseguiral propi Ajuntament.

    Des dERC Taradell creiem que lAjuntament slespai bsic des don fomentar la universalitzacide laccs als serveis socials. Cal apropar lespoltiques socials als ciutadans i gestionar-les ambuna implicaci ms directa. En aquests momentsla inversi social s ms imprescindible que maiper tal dafrontar les dificultats econmiquesactuals. Partim de la base que els diners destinats apoltiques socials sn inversi i no despesa, ja quetenen un retorn a leconomia local.Daltra banda, la seguretat dels taradellencs savui fonamental per concebre un espai cvicequilibrat. Cal garantir un marc com deconvivncia on tothom compleixi les normesen els espais comunitaris.

  • Ens els darrers anys, levoluci de la cincia i latecnologia, aix com un estil de vida ms saludable,han generat un important augment de lesperanade vida a casa nostra. Pensem que un delsprincipals objectius de lAjuntament ha de serpromoure una bona qualitat de vida i el benestar atots els nivells en aquest procs denvelliment. Calpromocionar un conjunt daccions que han deportar a visibilitzar a la gent gran, fer-los partcipsper exercir els seus drets i deures.

    Les actuacions per aquest collectiu noms eslimiten a la Festa dHomenatge a la Vellesa i alatenci dels qui utilitzen la Residncia delsVilademany.

  • A Taradell no hi ha poltiques actives dirigides alsjoves. LAjuntament ha derivat la seva capacitatdactuaci en l'mbit de joventut a laMancomunitat la Plana.Actualment no hi ha comunicaci directa entrelAjuntament i els joves que emprenen iniciativespel poble. Quan sorgeixen problemtiques,aquestes no safronten i/o sintenten amagar, sensecap mena de mediaci directa de lAjuntament.

    Lhabitatge, la formaci i laccs al mn laboralhan de ser tres aspectes fonamentals en lesaccions adreades als joves. El jovent de Taradells el futur del poble, i es mereix la mxima atencii ajudes possibles per tal que, els que aix hovulguin, puguin continuar o comenar la seva vidaa Taradell amb total normalitat. Cal incrementar,tamb, la comunicaci directa entre lAjuntamenti aquest collectiu.

  • Taradell t pendent desenvolupar lordenana decivisme com a marc de conducta collectiva alnostre municipi.No hi ha poltiques actives orientades a promoureels valors de la igualtat i la diversitat. Alhora, hamancat el suport directe de lAjuntament en lacommemoraci de dates assenyalades en ladefensa dels drets de les persones.

    Des de lestricta radicalitat democrtica itransparncia, lAjuntament de Taradell ha delluitar decididament contra qualsevol tipus dediscriminaci. No en podem permetre de captipus, ni per gnere, ni per l'orientaci sexual,(collectiu de Lesbianes, Gais, Transexuals iBisexuals-LGTB) ni per la procedncia, ni perla religi, ni per ledat o la situaci econmica,entre d'altres. L'actuaci de l'Ajuntament deTaradell ha de contribuir a eradicar certesactituds i prejudicis que malauradamentencara persisteixenCal que lAjuntament de Taradell fomentila convivncia responsable i tingui sempre encompte tots els actors possibles, implicar-los enla definici de les poltiques que els afecten.

  • Les actuacions en aquests camps sn disperses,molt puntuals i poc planificades. No som prouconeixedors ni tenim un balan de la situacieconmica global del nostre municipi que enspermeti establir un pla dactuaci a mitj terminini desenvolupar un pla estratgic de lespoltiques econmiques necessries pel nostrecomer i turisme.

    La promoci dun model comercial modern idinmic arrelat al centre urb, amb una pluralitatdofertes competitiva i dequilibri, s una peaessencial per a la cohesi social. Volem potenciar elcomer a Taradell donant solucions tant alscomerciants com als clients.Daltra banda, el sector del turisme haevolucionat molt favorablement els ltims anysal nostre pas i ha esdevingut un punt fort deleconomia catalana. En aquest sentit, entenemel turisme com una font dingressos pelstaradellencs, per tamb com una manera demostrar la nostra cultura i manera de ser.

  • La crisi econmica actual, que va comenar a finalsdel 2008, ha fet que molts taradellencs actualmentestiguin sense feina. A Taradell hi ha una manca depoltiques actives d'ocupaci.

    Pensem que l'ocupaci laboral de les persones, i enaquest cas dels taradellencs, s una eina bsica detota societat cohesionada i el millor mecanisme pertal que les persones puguin viure dignament. sper aix que una de les nostres prioritats ser quetots els taradellencs tinguin una feina digna. Desd'ERC Taradell apostem per unes poltiquesd'ocupaci actives i planificades. Tamb pensemque sha de potenciar la cultura de lemprenedoria,de lesfor, del pensament creatiu, de la innovaci idel coneixement. Shan de fer ms xerrades i donarmoltes ms ajudes a les persones que vulguinautoocupar-se.

  • Taradell no t una poltica integral de promoci del'esport. L'Ajuntament ha centrat la seva actuacien la construcci de la infraestructura de la piscina.A nivell de salut, Taradell t un Centre dAtenciPrimria (CAP) que ofereix un horari datenci enconsulta restringit. Per atenci durgncies calacudir al CAP de Tona o a lHospital General de Vic.Tampoc disponem de poltiques prpies depromoci activa de la salut, malgrat quepuntualment es fa difusi de campanyes de salutde la Generalitat. Actualment, noms algunsequipaments municipals disposen daparellsdesfibrilladors per situacions demergncia.

    Des dERC Taradell pensem que la protecci ipromoci de la salut s una prioritat bsica, i peraix s necessari un sistema de salut integral iproper. Creiem que des de lAjuntament shan defer poltiques prpies de promoci i protecci de lasalut, aix com i de prevenci de les malalties.Pensem, tamb, que lesport s un motor de canvi anivell individual i a nivell social. Ens permet gaudirduna millor qualitat de vida i enfortir la cohesisocial i la integraci dels nouvinguts.

  • s per tots prou coneguda i patida la mobilitatviria de Taradell. Aix s degut al fet que en eldesenvolupament del POUM, on es planifica iregula la circulaci dels nostres carrers, es vapassar de la primera fase (Ronda de Ponent)directament a la tercera (circulaci al centre delpoble), saltant-se la segona: la construcci de laRonda de Llevant.Ens hagus agradat que la darrera redacci del PlaUrbanstic de Taradell, que ordena i defineix elnostre creixement a mitj termini i afecta a lanostra vida diria, hagus estat ms transparent,

    Taradell no pot crixer de la mateixa manera queho ha estat fent en els darrers anys. Creiem que elmanteniment, la rehabilitaci i la millora del que jaexisteix ha dsser la nostra premissa. Necessitemmillorar la comunicaci entre les diferents zones deTaradell.

  • Les actuacions en poltiques mediambientals eslimiten a la recollida de deixalles i a campanyespuntuals. No hi ha una planificaci a llarg terminien aquests temes, fonamentals per al nostre futur.

    Els recursos de la Terra no sn infinits i alguns, comel petroli, ja estan donant smptomes desgotar-se.Taradell, com tot el territori, no ser ali als efectesdel canvi climtic. Si volem un futur millor, l'apostaper la sostenibilitat ha de ser ms contundent, iencara queden moltes coses per fer.

  • En els propers temps hem de fer de Catalunya unnou estat independent dEuropa. Fins ara lequip degovern ha anat sempre a remolc de les iniciativesde la societat civil. Ha arribat lhora de la poltica.LAjuntament de Taradell ha dencapalar i teniriniciativa prpia per afavorir i promocionar elprocs cap a la independncia. Ha de serlestendard, la nostra cara visible en aquest procsque ens ha dengrescar a fer tot all que siguipossible per fer-ho possible.

    La candidatura dERC del municipi de Taradell sconscient del repte polticament transcendent queviu el pas arran del procs per constituir un nouEstat independent per Catalunya. Tamb ssabedora del paper especialment important que hitenen els municipis, aix com de la necessitatd'impulsar des dels ajuntaments les accions quecorresponguin per continuar donant fortalesa,legitimitat i suport al procs. Per aix, els/lesintegrants d'aquesta candidatura, en el cas de serelegits com a regidors/es i alcalde del nostreAjuntament, ens comprometem a fet tot el possibleper assolir aquesta fita.

  • Ecomuseu del BlatRamon

    Blasi

    Tenimpressa, molta pressa,

    Salvador CardsJaume Clotet

    David de Montserrat Elgeneral Prim Arnau Cnsol

    Consell Assessor per la TransiciNacional

    Itineraris per la Biologia i laGeologia dels entorns deTaradellObservaci astronmicaAgrupaci Astronmica d'Osona

    www.decideixtaradell.cat