Programa Festes Benassal 2014

44
1 Des del carrer València, en una envejable fresca nit d’estiu, sempre és més fàcil dedicar unes línies al meu estimat Benassal, a les nostres festes d’agost, als benassalencs de naixença i als forasters que ací veniu. Em permetreu que em salte les formalitats per confessar que és un honor per a mi escriure en aquesta pàgina i en un any molt especial per a tots nosaltres, ja que celebrem els 775 anys que som poble, que es diuen prompte. Quantes històries viscudes i per viure, quantes tradicions de les quals ens sentirem i sentim orgullosos, quantes grans gestes na- rrades i per narrar, quanta cultura i patrimoni ensenyat i per ensenyar, quant de talent per reivindicar i explotar, i quanta il·lusió per retornar tot l’esplendor que mereix Benassal. Precisament, il·lusió és la paraula amb què definiria al Benassal d’avui en dia. Amb il·lusió repleguem el llegat dels nostres avantpassats i amb il·lusió ens fiquem a treballar junts, per damunt de colors i ideologies, perquè Benassal siga sent aquell rebrot etern de l’esperança, com diu el mestre Carles Salvador. Aquest programa de festes és bona mostra, tot un poble i el seu potent teixit associatiu es fiquen d’acord per lluir les sempre solemnes festes de Benassal. Com a benassalenc, vos demane que no abandoneu mai aquest esperit constructiu, entre tots hem aprés a estimar aquest màgic racó en el cor de l’Alt Maestrat, i sols entre tots podem garantir un millor poble per a veïns i visitants però, sobretot, per a les pròximes generacions. Per aquesta comesa, no dubteu del suport incondicional d’aquest veí i presi- dent. La Diputació de Castelló mai abandonarà el camí al costat de l’Ajuntament, de la seua alcaldessa, Mari Luz, de cada associació que ens necessite i de cada ciutadà al qui puguem servir. Però ara, és hora d’eixir al carrer, d’anar a la Maestranza del Maestrazgo a veure bous, de gaudir dels espectacles en la plaça de l’Ajuntament, de riure i ballar en les penyes, d’abraçar a antics amics i d’admirar una cultura i un sentiment que ens uneixen des de fa 775 anys. Gaudiu d’unes merescudes festes d’agost i, especialment, vo- saltres, reines Angela, Maria i corts d’honor. Són les vostres festes. Visca Benassal, les seues festes i la seua gent! Javier Moliner Gargallo Saluda del President de la Diputació Saluda del President de la Diputació

description

Programació de les festes patronals de Benassal 2014

Transcript of Programa Festes Benassal 2014

Page 1: Programa Festes Benassal 2014

1

Des del carrer València, en una envejable fresca nit d’estiu, sempre és més fàcil dedicar unes línies al meu estimat Benassal, a les nostres festes d’agost, als benassalencs de naixença i als forasters que ací veniu.

Em permetreu que em salte les formalitats per confessar que és un honor per a mi escriure en aquesta pàgina i en un any molt especial per a tots nosaltres, ja que celebrem els 775 anys que som poble, que es diuen prompte. Quantes històries viscudes i per viure, quantes tradicions de les quals ens sentirem i sentim orgullosos, quantes grans gestes na-rrades i per narrar, quanta cultura i patrimoni ensenyat i per ensenyar, quant de talent per reivindicar i explotar, i quanta il·lusió per retornar tot l’esplendor que mereix Benassal.

Precisament, il·lusió és la paraula amb què definiria al Benassal d’avui en dia. Amb il·lusió repleguem el llegat dels nostres avantpassats i amb il·lusió ens fiquem a treballar junts, per damunt de colors i ideologies, perquè Benassal siga sent aquell rebrot etern de l’esperança, com diu el mestre Carles Salvador. Aquest programa de festes és bona mostra, tot un poble i el seu potent teixit associatiu es fiquen d’acord per lluir les sempre solemnes festes de Benassal.

Com a benassalenc, vos demane que no abandoneu mai aquest esperit constructiu, entre tots hem aprés a estimar aquest màgic racó en el cor de l’Alt Maestrat, i sols entre tots podem garantir un millor poble per a veïns i visitants però, sobretot, per a les pròximes generacions. Per aquesta comesa, no dubteu del suport incondicional d’aquest veí i presi-dent. La Diputació de Castelló mai abandonarà el camí al costat de l’Ajuntament, de la seua alcaldessa, Mari Luz, de cada associació que ens necessite i de cada ciutadà al qui puguem servir.

Però ara, és hora d’eixir al carrer, d’anar a la Maestranza del Maestrazgo a veure bous, de gaudir dels espectacles en la plaça de l’Ajuntament, de riure i ballar en les penyes, d’abraçar a antics amics i d’admirar una cultura i un sentiment que ens uneixen des de fa 775 anys.

Gaudiu d’unes merescudes festes d’agost i, especialment, vo-saltres, reines Angela, Maria i corts d’honor. Són les vostres festes.

Visca Benassal, les seues festes i la seua gent!

Javier Moliner Gargallo

Saluda del President de la DiputacióSaluda del President de la Diputació

Page 2: Programa Festes Benassal 2014

2

Benassal dels meus amors qui t’ha vist i qui et veu! Amb aquest vers de Carles Salvador arranque, amb gran ho-nor, la meua primera salutació al poble de Benassal en el programa de festes. Un vers d’ahir més vàlid avui que mai, i així ho hem demostrat amb la Fira d’Oficis, perquè junts som capaços de transformar el poble dels nostres amors i treballar entre tots per un Benassal millor.

Este és el camí que hem començat tots els veïns i veïnes d’aquesta noble vila i aquesta és la raó per la qual estic més que orgullosa de ser la vostra alcaldessa, mai em cansaré de repetir-lo. Amb la vostra força i il·lusió, a poc a poc anirem recorrent camí per millorar la qualitat de vida de la nostra gent i l’atractiu d’aquest bell racó de l’Alt Maestrat.

Vull aprofitar també aquestes línies per donar les gràcies a totes les institucions, associacions, colles i veïns que estan fent possible tant les celebracions del 775 aniversari de la nostra Carta Pobla com aquestes festes patronals. Sense vosaltres Benassal no seria el que és.

La veritat és que ha sigut un any molt especial per al nostre poble, entre tots hem recuperat l’escola del Canto, restaurat Sant Libori i Sant Roc, recuperat el nostre ancestral tresor parroquial i dut a terme mil i una iniciatives culturals que fan que ens sentim més orgullosos encara del llegat que ens deixaren els nostres avantpassats.

No dubteu del recolzament de l’Ajuntament, de la Casa de la Vila, en cadascun dels vostres esforços. Compte amb vosaltres perquè sols entre tots podem seguir fent camí per retornar tot l’esplendor que mereix Benassal.

Per últim, no em puc oblidar de tots els benassalencs que ja no estan i que trobarem sempre molt a faltar, entre ells d’il·lustres com Pere-Enric Barreda. I com no, també és just reconéixer la tas-ca de les protagonistes de les festes, reines Angela i Maria i les vostres Corts d’Honor.

Però ara és temps de disfrutar, sentir i ballar. Benassalencs de naixença, forasters que ací veniu, sigueu tots benvinguts a les Fes-tes de Benassal.

Mari Luz Monterde

Saluda del l’ AlcaldessaSaluda de l’ Alcaldessa

Page 3: Programa Festes Benassal 2014

3

En este año que celebramos el 775 aniversario de la entrega de la Carta Pobla a Benasal, me dirijo a todos vosotros con este eco de alegría y comunión que hemos compartido juntos este fin de semana pasado en nuestro pueblo en la Feria de Oficios. Será para mí muy difícil olvidarlo.

Y éste es mi deseo para estas fiestas patronales que bajo el amparo y protección de nuestros patronos San Cristóbal y San Roque y la atenta mirada de nuestra Madre la Virgen María en la advocación de Nuestra Señora de la Asunción sea una prolongación de esta alegría, comunión e ilusión que hemos compartido este fin de semana.

Permitidme deciros que este año, es un año de bendiciones, como sabéis hemos tenido la gracia de tener entre nos-tros a nuestro pastor el Sr. Obispo D. Casimiro López Llorente, que estuvo en la inauguración de la exposición de “El tresor parroquial de Benassal. Un camí per l’estudi i la conservació” que se inauguró en nuestra Parroquia y posteriormente subió para celebrar la Eucaristía y bendición de la Capilla de San Liborio en el Balneario de Fuente en Segures reciente-mente restaurada y que es un referente para nuestro pueblo y para todos los veraneantes que vienen a visitarnos.

Quiero dar las gracias a todos aquellos que me habéis ayudado en la celebración de estos actos.Próximamente el día 14 de agosto haremos la bendición de la Capilla de la Purísima recientemente restaurada,

donde podremos dar culto como antaño a la Virgen María en la víspera de su Asunción.El día 16 de agosto en la rogativa de nuestro patrón San Roque y dentro del marco de la Eucaristía que celebraremos,

haremos también la bendición de la Ermita, pues aunque la totalidad de la obra no está finalizada, el interior de la Ermita ya está acabado.

Estáis todos invitados a dichas bendiciones.Reiterar lo dicho al principio, que etas fiestas patronales en honor a

San Cristóbal y San Roque sean unas fiestas llenas de ilusión, alegría y comunión para todos.

Felices Fiestas Patronales 2014

Un abrazo para todos

León Enrique Vicedo GonzálezAdministrador Parroquial

Saluda del cura de BenassalSaluda del Cura de Benassal

Page 4: Programa Festes Benassal 2014

4

De Pere-Enric sempre conservaré una bona colla d’imatges personals -emotives,no cal dir-ho-, per damunt de les quals segurament n’hi sobresortirà una: la de l’home profundament entusiasta de la seua terra, un entusiasme que el feia treballador incansable pel seu poble. Ben mirat, era la passió per les nostres coses que no el deixava viure. I així va ser, en efecte. Als seus vint-i-tres anys, tot un flamant llicenciat en Filologia Clàssica, ja publicava el seu primer treball d’investigació, per descomptat sobre un personatge benassalenc, mossèn Salvador Roig. Des d’aleshores no pararia mai més en la seua in-dagació constant, tossuda, amorosida, a la recerca de la identitat de Benassal i dels seus voltants (Ares o l’Anglesola, Culla i Catí, Cantavella i Mosquerola o la Torre d’en Besora, etc.), del passat i del present del paisatge i de les persones que l’habiten i que sempre van constituir l’horitzó dels treballs, i també de les gratificacions que n’experimentava, de Pere-Enric. Sense aturar-se en els seus afanys, insisteixo, fins a les mateixes portes de la mort, que el va trobar, com no podia ser altrament, treballant, enllestint l’edició del poemari Veles i gavines, del seu admiradíssim Carles Salvador.

Sens dubte, Carles Salvador, amb el seu llegat formidable, és l’estendard per antonomàsia del Be-

Pere- Enric Barreda i EdoPere-Enric Barreda i Edo, la passió que no deixa viure

Page 5: Programa Festes Benassal 2014

5

nassal del segle XX, i potser per això mateix va constituir també una de les raons que va donar sentit a la vida de Pere-Enric, el qual, una vegada desapareguda l’enyorada Sofia, va constituir-se en el suport i vindicador indefugible de l’obra de l’immortal mestre de Benassal, en el servei de la qual Pere-Enric va esmerçar la meitat de la seua existència, pel cap baix. La seua sintonia amb l’obra salvadoriana el va fer un dels impulsors decisius en la constitució de la Fundació Carles Salvador i, així que aquesta es va posar a caminar, Pere-Enric n’esdevindria l’activista més sòlid i apassionat, sense comparació possible. Mai no cessava d’imaginar iniciatives renovades que impulsaren la promoció de la Fundació -digitalit-zació del fons salvadorià, cicles culturals, concursos, itineraris-, al capdamunt de les quals s’ha situat, amb mèrits sobrers, la col·lecció editorial, que ell va dirigir amb rigor i dedicació generosa. Algun dia serem capaços de copsar el grau d’excel·lència que assoleix la Fundació dins la cultura catalana, així com la seua capacitat de projectar el nom de Benassal damunt el conjunt de la nostra cultura i, per extensió, damunt de la cultura europea. Aleshores ens trobarem en disposició de valorar millor la gran obra que Pere-Enric va deixar feta pel nostre poble.

I no solament era el patrimoni cultural l’eix que orientava els interessos intel·lectuals i el compromís civil del nostre enyorat benassalenc. Els seus interessos abraçaven, com tothom sap, la llengua del país, per damunt de tot, i naturalment, la memòria històrica, la defensa del medi, l’excursionisme, el moviment associatiu i un llarg etcètera de causes no-bilíssimes, lligades a una concepció de la vida i de la societat oberta al progrés, a la defensa dels dèbils i de la qualitat de la vida, a la solidaritat humana i a l’apro-fundiment de la democràcia. Amb un tal bagatge moral i civil, Pere-Enric Barreda i Edo va conviure amb nosal-tres amb una vida injustament curta, ai!, però d’exem-plaritat incontrovertible; consumit per una passió tan compromesa amb el seu país, que no el deixava viure.

Vicent Pitarch i Almela (Fundació Carles Salvador)

Page 6: Programa Festes Benassal 2014

6

D. Manuel Viciano Lleo, Secretario del Ayuntamiento de Benasal (Castellón),

Certifico: Que el Ayuntamiento Pleno, en Sesión Ordinaria celebrada el día veinticuatro de julio de dos mil

catorce, adoptó, entre otros, el siguiente acuerdo:

Nombramiento de Reinas y Damas de su corte de honor para las fiestas patronales del 2014

Por unanimidad de los Sres. Concejales asistentes a la Sesión y a propuesta de la Alcaldía, se

acordó nombrar Reina de las Fiestas a Ángela Porcar Climent y designar como Damas de su Corte de Honor a las siguientes señoritas: Paula Escrig Badal, Lucía Fuentes Beltrán, Mercé Mijas

Pina, Laura Miralles Lanero, Abril Pitarch Tena, Lidia Puig Tena, Neus Senmartí Dolz y Anna Traver Sebastiá.

Asimismo, se acordó elegir Reina Infantil a María Bellés Boix y designar como Damas de su Corte de Honor a las siguientes niñas: Júlia Agut Roig, Sofía Albiol Vidal, Claudia Fandos Barreda,

Rebeca García Segarra y Paz Gimeno Monsonís.

Y para que así conste expido la presente a los efectos oportunos, con el visto bueno del Sra. Alcaldesa, en Benassal a veinticinco de julio de dos mil catorce.

Vº B0

La Alcaldesa, El Secretario,Fdo.: María Luz Monterde Puig Fdo.: Manuel Viciano Lleó

Page 7: Programa Festes Benassal 2014

7

Aquest paisatge brau, de roques vives, amb pau solemne a dins com una entranya és I’escenari immens i fort que els segles varen crear a temps pel goig de I’ànima.

I un poble enmig, tot blanc, de teules roges, voltat de fonts frescals per alta gràcia i un escampall de masos i casetes han exornat de Vida la muntanya.

Res no pot fer enveja, ni tortura, si il·lumina el viure és per la calma de l’esperit en trànsit nou de somnis.

I això has estat per mi: dolça paraula, abraç vital, esguard amorosívol i aquell rebrot etern de I’esperança.

Carles Salvador

BenassalBenassal

Page 8: Programa Festes Benassal 2014

8

María Bellés Boix

Reina Infantil 2014

Page 9: Programa Festes Benassal 2014

9

Júlia Agut Roig

Sofía Albiol Vidal

Cort d’HonorInfantilCort d’HonorInfantil

Page 10: Programa Festes Benassal 2014

10

Cort d’Honor InfantilCort d’Honor InfantilClaudia Fandos Barreda

Rebeca García Segarra

Page 11: Programa Festes Benassal 2014

11

Cort d’Honor InfantilCort d’Honor InfantilPoaz Gimeno Monsonís

Page 12: Programa Festes Benassal 2014

12

Ángela Porcar Climent

Reina de lesFestes 2014

Page 13: Programa Festes Benassal 2014

13

Cort d’Honor

Cort d’Honor

Paula Escrig Badal

Lucía Fuentes Beltrán

Page 14: Programa Festes Benassal 2014

14

Cort d’HonorCort d’ HonorMercé Mijas Pina

Laura Miralles Lanero

Page 15: Programa Festes Benassal 2014

15

Cort d’HonorCort d’ HonorAbril Pitarch Tena

Lidia Puig Tena

Page 16: Programa Festes Benassal 2014

16

Anna Traver Sebastiá

Neus Senmartí Dolz

Cort d’HonorCort

d’Honor

Page 17: Programa Festes Benassal 2014

17

Les representants de les festes amb els seus acompanyants ens mostren part del Patrimoni d’aquest bell racó del Maestrat . Benassal 775 anys de poble, 775 motius per sentir-nos orgullosos.

María Bellés Boix i Víctor Bellés BoixJúlia Agut Roig i Isaac Cantallops BarredaSofía Albiol Vidal i Aarón Puig BeltránClaudia Fandos Barreda i Alejandro Barreda CadroyRebeca García Segarra i Juan Carlos García Segarra Paz Gimeno Monsonís i David Roig Puig

Ángela Porcar Climent i Joan Albert PorcarPaula Escrig Badal i Francesc Monfort García

Lucía Fuentes Beltrán i Nacho García MoyaMercé Mijas Pina i Sergi Badal Miralles

Laura Miralles Lanero i Sergi Martínez MorilloAbril Pitarch Tena i Dídac Pitarch Tena

Lidia Puig Tena i Marc Molés PuigNeus Senmartí Dolz i Jordi Fabregat RoigAnna Traver Sebastiá i Lucas Roig Badal

Page 18: Programa Festes Benassal 2014

18

Carreronets de la Molaretallats d’ ombra i de solamb cançonetes d’ escolai amb penells de fumerol.

Oh, panys de parets germanes,panys gruixuts de tanta calçque teniu veus casolanesi els sospirs dels Hospitals,

que teniu balcons postissosi finestres de blavet,Iluiu els daurats canyissosi els geranis de roig net.

Carreronets de vellúriaque feu olor de romeruna i una altra centúriadormida enmig del carrer.

Teniu gallines polidesque cloquegen sens enuigamb les calcetes cosidesper si alguna se n’enfuig.

D’una a altra cantonadalIuiu els rossos porcellsd’una bacona cansadaque es rebrega pels cancells.

A I’hivern les lIars encesesomplin els carrers de fumi els veïns passen amb pressesamb les cols i lIur farum.

Carreronets de la Molavora l’arc del vell portal!Porxe ombrívol de l’Escoladel més antic Benassal !

En les nits de lIuna plenaI’aire vostre és tan calmósque en passar-hi un sent la penadel respir misteriós.

Carles Salvador

La MolaLa Mola

Page 19: Programa Festes Benassal 2014

19

Page 20: Programa Festes Benassal 2014

20

El carrer dels Cavallers enguatat per I’aire antic té el sabor de la noblesa que al segle divuit florí. En I’empedrat tot Iluent -empedrat esbaradís- trauen espurnes de foc les ferradures d’avui.

Pel carrer dels Cavallers passen casats i fadrins, dones que van a la font, xiques de pas decidit, matxos que van al bancal o que tornen del molí i el soroll dins el silenci es fa tou i malaltís.

El carrer dels Cavallers té un accentuat pendís; I’aigua de tronada, tèrbola, que fa rubiners mesquins corre cap a la botera que la porta al barranquís, deixant netes rastelleres de I’empedrat esblanquit.

Al carrer dels Cavallers els ràfels, sobresortint,

roseguen el llenç del cel i el fan estret com un riu.

Als balcons poms de panolles tenen or de serafins i en el pany del vell palau un escut mostra un espill, o mirall, que dels Miralles és aquest casal antic.

El carrer dels Cavallers té esglesiola d’estil. Les columnes salomòniques prenen un posat festiu quan les falzilles s’afuen i xisclen notes sublims de cridadissa entusiasta o de tabola infantil.

I al carrer dels Cavallers quan en la fosca és dormit i un fumet d’oli il·lumina els rats penats fugitius i un gat passa la gatera de I’ombriu casal antic, tremola de dol i pena del mussol el greu xiulit.

Carles Salvador

Els carrer dels CavallersEl Carrer dels Cavallers

Page 21: Programa Festes Benassal 2014
Page 22: Programa Festes Benassal 2014

22

Ergàstula vilatana alta i dreta com un fus, sempre has estat guardiana del poble en el temps confús.

Les teues pedres són rosses pel vent, la pluja i el sol i criden silencioses, virilitat i consol.

Des de les teues almenes on ara aniuen ocells has guaitat crues escenes bel·licoses en temps vells.

Fores angle de muralles, defensora del Portal i has Iliurat cruents batalles a favor de Benassal.

I mai no t’ha fet basarda l’ escopeta, ni el fusell, ni la temible bombarda que te feria la pell.

Els teus carreus s’encenien, vermells, de calenta sang quan els enemics venien per la banda del barranc.

Pots, si vols, amb veu molt fortarelatar, si això te plau, de la fortuna retorta del Rei Amaro, el fet brau.

Dins de les teues entranyes que fan gust d’humit crostó, la Justícia amb ses manyes t’ha incrustat negra presó.

Torre! Tens una germana alta i dreta en el Planet, però a tu sols s’encomana la Història del poblet.

Carles Salvador

La Torre de la PresóLa Torre de la Presó

Page 23: Programa Festes Benassal 2014
Page 24: Programa Festes Benassal 2014

24

El forn fa olor de romeri de pasta assaonada. El forn està empolsegat, té pols de farina blanca. En I’alcabor, fosc i tebi, va fent-se bona la pasta. Les dones canten i pasten mentres els pans en la calda -grossos pits arrenglerats-es fan la crosta daurada. El forn fa olor de romer, de matissa, de muntanya.

Sota arcades de mig punt les dones pasten la pasta. En la boca, negra, enorme, com una lIengua la pala posa i trau llandes i llandes: el pastís i la monxàvena, la madalena i el coc i la rolleta ensucrada. Els mostatxons, a dotzenes, exornen papers d’estrassa... Sota arcades de mig punt, olor d’amor casolana.

El forn, tan vell com el poble, se recolza en la muralla. El carrer, estret i blanc,

allunya mosca i ventada. Els matxos quan porten lIenya I’embossen de banda a banda.

Si hi passes, guarda’t dels feixos,que et ferirà l’argilagatota florida de groc, tota florida, tan clara! El forn, tan vell com el poble, té encara la vida lIarga.

Ai, forn escombrat i amplíssim, ros de paneres de canya! Has cuit el pa que ha menjat durant segles cada casa i ara tens encara encesa enmig del teu cor la flama que allumena, cou i estova el pa que mata la gana... (Les dones canten i fenyen i el llevat puja la pasta)... Ai, forn escombrat i amplíssim, tebi com una fogassa!

El forn fa olor de romer, olor d’amor casolana.

Carles Salvador

El Forn VellEl Forn Vell

Page 25: Programa Festes Benassal 2014
Page 26: Programa Festes Benassal 2014

26

Benassal dels meus amors, qui t’ha vist i qui te veu!

Has perdut antigues gràcies que no tornaran mai més.

On està el porxe del Mestre travessat d’ ombra i de vent?

I el portalet de Sant Roc, blanc de calç, blau de blavet, amb I’altar sobre I’arcada guarnit amb flors de paper?

On està el portal del Carme, ull obert al fossar vell vora el dau, joc de pilota, blanc de comises de Ilenç?

I el portalet de la font dedicat al traginer Sant Cristòfol, que en el muscle porta el nostre Jesuset?

Són perduts també els peirons -pedres gòtiques que neu, sol i pluja i tramontanes resistiren, calda i fred-.

Bell peiró de la Codina que una lIegenda digué que amb feixos de lIenya foren pagats els picapedrers!

Ja no tornarem a vore del Rector el reconet, puix I’ombra del campanar ha perdut el bell recer.

I la Sala de la Vila amb I’escala a dos pendents, graciosa arquitectura que no es refarà mai més?

Benassal dels meus amors, qui t’ha vist i que te veu!

Ara estàs tota nafrada i al cor duc I’enyorament.

Carlos Salvador

El Benassal AnticEl Benassal Antic

Page 27: Programa Festes Benassal 2014
Page 28: Programa Festes Benassal 2014

28

La fadrina bugadera, la casada lIavanera que voràs al lIavador fan saltar amb sabonera de la roba la brutor.

La pubilla que enamora, la criada de senyora amb el puny que no és gens fals fan la roba rebedora i més blanca que una calç.

El lIavar és una brega de la dona que refrega llana, fil, seda o cotó. Per lIavar no es sua pega, pero fuig molt de sabó.

S’ha lIavat la roba bruta; dins de poc estarà eixuta, puix que ha estat estesa al sol. La més blanca és sens disputa la camisa i el llençol.

L’ aigua clara molt neteja si la roba se maneja i es refrega així com cal. Safareig on bé es braceja sols voreu a Benassal.

Per lIavar, les aigües pures. Si vols fer les provatures de lIavar roba o renyó vine ací a Font d’En Segures i no et cal altre recó.

Carles Salvador

Els LlavadorsEls Llavadors

Page 29: Programa Festes Benassal 2014
Page 30: Programa Festes Benassal 2014

30

DIVENDRES 22 D’AGOST

A les 23.00 h. En la plaça Espanya, solemne proclamació de les Reines de Festes i les seues respectives Corts d’Honor. Presen-tarà l’acte En Raúl Puchol, Sr. Director-Presentador de “La Mañana de la Cope”. Actuarà de Mantenidor el Pro-hom de la Germandat dels Cavallers de la Conquesta En Marco A. Esteve Cano.

A les 02.00 h. Disc Mòbil Bandalay, a la plaça de l’ Ajuntament. Organit-za i patrocina, Dames i Quintos 2014.

DISSABTE 23 D’AGOST

A les 10.30 h. En la plaça Espanya i per a tots els xiquets del poble, ESPECTACLE INFANTIL, amb “encierros”, concursos de retalls i d’anelles, música i castells unflables. Organitza, Club Taurino Manuel Molés.

Programa OficialPrograma Oficial de Festes

Page 31: Programa Festes Benassal 2014

31

A les 12:15 h. En la plaça Espanya, CLASSE DE TOREIG DE SALÓ, per a tots els xiquets, a càrrec de l’Escola Taurina de Castelló i la figura del toreig En Francisco Ruiz Miguel. Organitza, Club Taurino Manuel Molés.

A les 13.15 h. En el local del Club Taurino Manuel Molés, TERTÚLIA TAURINA, en la que s’explicaran les característiques del “tentadero” públic a celebrar per la vesprada, a càrrec del ramader En Daniel Ramos i del Sr. Director Artístic de l’acte. Organitza, Club Taurino Manuel Molés.

A les 18:00 h. En la plaça de bous se celebrarà el primer “TENTADERO” PÚBLIC de la província de Castelló, sota la direcció de la figura del toreig En Francisco Ruiz Miguel, qui toreja-rà amb els alumnes de l’Escola Taurina de Castelló. Es torejaran quatre vaques i un jònec de la prestigiosa ra-maderia d’En Daniel Ramos de Borriol (Castelló), primer ferro de la Comunitat Valenciana pertanyent a la Unió de Criadors de Bous de Toreig. Portes Obertes. Organitza, Club Taurino Manuel Molés.

A les 21.00 h. En la Sala d’actes de Cajamar, sopar aperitiu per als so-cis del Club Taurí Manuel Molés. A continuació, en el local del Club, per als socis nit Flamenca, a càrrec del grup Rumbología.

A les 01.00 h. Orquestra Kinky Band i Disc Mòbil The Groove al Pavelló Cobert. Organitza, Majorals de Sant Antoni 2015.

Page 32: Programa Festes Benassal 2014

32

DIUMENGE 24 D’AGOST

A les 07.00 h. Entrada d’una vaca de carrer de l’acreditada ramaderia de “PALHA”, de Portugal, adquirida a “la Masà” d’ Ares del Maestre.

A les 13.00 h. Des del balcó de la casa de la Vila, inauguració oficial de les festes, amb els següents actes:

- Lectura de la CRIDA DE FESTES per Na Gemma Barre-da i Edo.

- Hissat, al campanar, de la bandera de Benassal, pels Quin-tos 2014, amb la interpretació de l’Himne de Benassal.

Espectacle teatral “A l’Abordatge”, a càrrec de la com-panyia “La Banda del Drac”.

A les 17.00 h. Vaca de carrer.

A les 17.00 h. Inauguració oficial de l’Hostal del Vi, a la plaça de l’ajun-tament, amb l’actuació “ Sabor Cerril”. Organitza, Hostal Fester.

A les 18.30 h. Desfilada de la Banda de Música Font d’En Segures, des de la plaça de l’ajuntament fins a la plaça Espanya.

A les 19.00 h. A la plaça d’Espanya, XXII Concert-homenatge al músic i compositor En Perfecto Artola, a càrrec de la Banda de Música Font d’En Segures de Benassal.

Page 33: Programa Festes Benassal 2014

33

A les 21.30 h. Sopar de l’Associació de Dones Alt Maestrat, a l’Hotel la Piqueta .

A les 23.30 h. “Cagà del Manso”, a la plaça Espanya. A continuació, concentració de penyes, amenitzada per la xaranga “ Los Mataos”. Organitza, Associació de Joves Benassal.

DILLUNS 25 D’AGOST

A les 07.00 h. Entrada d’una vaca de carrer de l’acreditada ramaderia de “PALHA”, de Portugal, adquirida a “la Masà” d’ Ares del Maestre.

A les 11.30 h. Missa en honor a tots els fidels difunts de la Parròquia. Es recordarà a tots els difunts que han faltat l’últim any. S’acabarà amb un respons per tots els difunts.

A les 12.00 h. Concurs Infantil de Dibuix, organitzat per la Regina de Festes i la seua Cort d’Honor.

A les 13.05 h. Volteig General de Campanes, per anunciar la Festivitat de Sant Agustí.

A les 14.00 h. Aperitiu per a l’Associació de Jubilats Moncàtil, al pave-lló cobert. Patrocinen: Associació de Jubilats Moncàtil, Ajuntament de Benassal i Cooperativa Agrícola Benas-

Page 34: Programa Festes Benassal 2014

34

salense. Actuació musical de l’Orquestra CEAM, de Se-gorbe, patrocinada per l’Excma. Diputació Provincial de Castelló .

Durant l’acte s’entregaran diplomes als matrimonis que celebren les Noces d’Or el 2014 i els trofeus dels guanya-dors dels concursos de Birles, Guinyot, Dominó i Petanca.

A les 18.00 h. Apertura de l’Hostal del Vi.

A les 18.00 h. Vaca de carrer.

A les 18.00 h. Mercadet en benefici de l’Associació d’Esclerosi Múltiple de Castelló. Lloc: Porxos de l’Ajuntament.

A les 19.00 h. Disputa dels tercer i quart llocs del campionat de futbol sala. Organitza, Quintos 2014.

A les 19.30 h. Presentació del Llibre, DEL BALAITÜS A LA PICA D´ES-TATS: Quaranta dies encadenant tres mil en solitari, d’En Josep Antoni Martín i Claros. Presentació de l’autor a càrrec d’En Josep Pascual Albiol. Organitza, Club de Muntanya Benassal. Lloc: saló de Cajamar.

A les 20.00 h. Final del campionat de futbol sala. Organitza, Quintos 2014.

A les 20.00 h. Passacarrer a càrrec de la Banda de Música Font d’En Segures.

Page 35: Programa Festes Benassal 2014

35

A les 24.00 h. A la Plaça Espanya i organitzat per la Reina de les Festes i la seua Cort d’Honor, Gran Ball de disfresses amb la Disc Mòbil “The End”.

NOTA: La desfilada començarà a les 00.30 h. Per no cau-sar retards, es prega que tots els participants es presen-ten amb prou temps al carrer Maestro Ajado.

DIMARTS 26 D’AGOST

A les 07.00 h. Entrada d’una vaca de carrer de l’acreditada ramaderia de “PALHA”, de Portugal, adquirida a “la Masà” d’ Ares del Maestre.

A les 11.30 h. Missa en honor a Sant Agustí.

A les 13.00 h. Prova del bou brau nº 29, guarisme 0, de nom “Porto-rriqueño”, de l’acreditada ramaderia de “la Masà” d’Ares del Maestre. Organitza, Colla Casats i Fadrins.

A les 13.05 h. Volteig General de Campanes, per anunciar la Festivitat del Martiri de Sant Joan Baptista.

A les 17.00 h. Apertura de l’Hostal del Vi.

A les 17.00 h. Vaca de carrer. A continuació, solta pels carrers del bou provat pel matí.

Page 36: Programa Festes Benassal 2014

36

A les 19.30 h. Presentació del llibre Oficiales de Carrasca. Victoria o Muerte, d’En Pedro Luís Bellés Puig. Presenta l’acte N’Adrián Beltrán; introducció històrica a càrrec de N’ Emili Ferrando. Lloc: saló de Cajamar.

A les 20.00 h. Passacarrer a càrrec de la Banda de Música Font d’En Segures.

A les 23.00 h. Embolada infantil. Organitza, Emboladors Benassal-Igle-suela.

A les 23.45 h. Embolada del bou provat al matí. Organitza, Colla Casats i Fadrins.

A continuació, II Edició del FRIB ( Festival Remember In-tercomarcal de Benassal), a la plaça de l´Ajuntament.

 

DIMECRES 27 D’AGOST

A les 07.00 h. Entrada d’una vaca de carrer de l’acreditada ramaderia “PALHA”, de Portugal, adquirida a “la Masà” d’ Ares del Maestre.

A les 11.30 h. Missa en honor al Martiri de Sant Joan Baptista.

A les 12.00 h. Concurs de paelles, a la plaça de l’ ajuntament. A conti-

Page 37: Programa Festes Benassal 2014

37

nuació, monòlegs de Niko Víctor i Victorto (Todolella Co-medy) per a tots els assistents. Organitza, Associació de Joves de Benassal.

NOTA: Els participants en el concurs de paelles han de portar tots els ingredients i materials que necessiten.

A les 13.05 h. Volteig General de Campanes, per anunciar la Festivitat de Sant Cristòfol.

A les 18.00 h. Vaca de carrer.

A les 18.00 h. Apertura de l’Hostal del Vi.

A les 19.00 h. Concurs Infantil d’Emboladors amb repartiment de re-gals. Organitza, Colla d’Emboladors Benassal.

A les 20.00 h Passacarrer a càrrec de la Banda de Música Font d’En Segures.

A les 21.30 h. Sopar de Germanor amb fideuà per a tots els veïns i vi-sitants, organitzat per l’Associació de Dones Maestrat, amb actuació musical. Venda de tíkets en els establi-ments del poble.

A continuació, lliurament dels premis del VII Concurs de

Fotografia “Vila de Benassal”, organitzat per l’Associa-ció Cultural Aigua Clara i el Club de Muntanya.

Page 38: Programa Festes Benassal 2014

38

DIJOUS 28 D’AGOSTFESTIVITAT DE SANT CRISTÒFOL

A les 07.00 h. Prova del bou brau nº 43, guarisme 0, de nom “Finan-za”, de l’acreditada ramaderia “Guardiola Fantoni”, adquirit a la ramaderia de Sergio Centelles “la Masà” d’Ares del Maestre . Tot seguit es repartiran galetes i cassalla.

A les 11.30 h. Missa Major i processó en honor a Sant Cristòfol, Pa-tró de Benassal. La missa serà presidida pel Rev. En Julio César Silva Cisternas, Sr. Administrador parro-quial de El Salvador de Culla, de Sant Bartolomé de la Torre d’En Besora i de Sant Lorenzo de Vilar de Canes. A continuació, acapte pels carrers de la vila.

A les 12.30 h. Xarrada: La celebració del 750 aniversari 25 anys des-près. A càrrec de membres de la Comissió organitza-dora del 750 Aniversari de la Carta Pobla. Lloc: Saló de Cajamar.

A les 13.05 h. Volteig General de Campanes, per anunciar la Festivi-tat de Sant Roc.

A les 17.00 h. A l’altar preparat al carrer Pla en honor a Sant Cris-tòfol es resarà el Sant Rosari. S’acabarà amb la inter-pretació dels gojos del Patró.

Page 39: Programa Festes Benassal 2014

39

A les 17.30 h. Inscripció de tots els xiquets i xiquetes disfressats, a la Plaça de l’Ajuntament.

A les 18.00 h. Desfilada Infantil de Disfresses, organitzada per la Reina de les Festes i la seua Cort d’Honor. Acompan-yats per la xaranga Vi, Festa i Bureo, desfilada fins la Plaça Espanya. A continuació, xocolatada patrocinada pels Quintos i Dames 2014. Repartiment de llepolies per a tots els xiquets disfressats a càrrec del Quiosc i Premsa Mary. Tot seguit, espectacle de contes “Qui no té nas” per Mon Mas. Organitza: l´Ajuntament de Be-nassal.

A les 22.00 h Tradicional Ball Pla a la plaça Espanya, interpretat per la Banda de Música Font d’En Segures.

A les 23.45 h. Embolada del bou provat al matí.

A la 01.00 h. Disc Mòbil Bandalay a la plaça de l’Ajuntament. Orga-nitza i patrocina, Quintos 2014.

Page 40: Programa Festes Benassal 2014

40

DIVENDRES 29 D’AGOST,FESTIVITAT DE SANT ROC

A les 11.30 h. Missa Major i processó en honor a Sant Roc, Patró de Be-nassal. La missa serà presidida pel Rev. En Julio César Silva Cisternas, Sr. Administrador parroquial de El Salvador de Culla, de Sant Bartolomé de la Torre d’En Besora i de Sant Lorenzo de Vilar de Canes.

A les 16.00 h. Xarrada: La psicologia en el món del futbol. Impartida pel departament de Psicologia del Villarreal CF SAD. Organitza la U.D. Benassal. Lloc: sala d’ usos múltiples Col·legi Públic Alcalde Fabregat.

A les 17.00 h. A l’altar preparat al carrer Sant Roc en el seu honor, es re-sarà el Sant Rosari. S’acabarà amb la interpretació dels go-jós del Patró.

A les 18.00 h. A la plaça Espanya, passeig a cavall organitzat per l’ Asso-ciació Eqüestre “La Dula” de Benassal.

A les 18.00 h. Apertura de l’Hostal del Vi. A les 18.30 h. III Memorial Enrique Sancho. UD Benassal s’enfrontarà amb

amics d’ En Roberto Fernández, exjugadors del Villarreal CF, CD Castelló , Valencia CF , FC Barcelona . Organitza, U.D. Be-nassal.

Page 41: Programa Festes Benassal 2014

41

A les 20.00 h. Tradicional Ball Plà a la plaça Espanya interpretat per la Banda de Música Font d’En Segures.

A les 22.00 h. Sopar Popular i actuació de l’orquestra LA PATRULLA. A continuació, disc-mòbil NECTAR. Lloc: pavelló cobert. Orga-nitza i patrocina, Majorals de Sant Cristòfol i Sant Roc 2014.

DISSABTE 30 D’AGOST

A les 12.00 h. Demostració de fabricació de ferramentes prehistòriques en pedra, a càrrec de “ Amics de la Valltorta”, a la plaça de l’ Ajuntament .

A les 13.00 h. Desencaixonada dels cinc bous braus de l’acreditada rama-deria d’En Sergio Centelles Badal de “la Masà” d’Ares del Maestre amb núms. 38, 43, 47, 49 i 59 del guarisme 1. Orga-nitza, Colla d’Emboladors de Benassal.

A les 18.00 h. Concurs de Retalladors. Organitza, Colla d’Emboladors de Benassal.

A les 23.30 h. Concurs d Emboladors, amb ferros tradicionals. Organitza, Colla d’ Emboladors de Benassal .

A les 01.00 h. Al pavelló cobert, ball a càrrec de l’orquestra ”Avalanxa”. Organitza la U.D. Benassal. Patrocina l’ Ajuntament de Benassal.

Page 42: Programa Festes Benassal 2014

42

DIUMENGE 31 D’AGOST

A les 13.00 h. Entrada dels jònecs per a la Jonegada.

A les 13.15 h. En el local del Club Taurino Manuel Molés, TERTÚLIA TAU-RINA, referent a la Jonegada de la vesprada, finalitzarem amb un vi espanyol. Organitza: Club Taurino Manuel Molés.

A les 17.00 h. XVI EDICIÓ DEL “BOLSÍN TAURINO DE LA DIPUTACIÓ DE CASTELLÓ”Jonegada en la modalitat de classes pràcti-ques, 6 jònecs d’una prestigiosa ramaderia, per a:

Sédano Vázquez (Escola Taurina de Castelló)Robert Beltrán (Escola Taurina de València)Iván Jiménez (Escola Taurina de Castelló)Pablo Román (Escola Taurina de Castelló)José Luis Jiménez (Escola Taurina de Albacete)

Un jurat composat per membres de la Federació Provincial Taurina i del Club Taurí de Benassal designarà el joneguer triomfador, que re-brà com a premi estoquejar l’últim jònec.

Al finalitzar el festeig el Club Taurino Manuel Molés de Benassal farà entrega del trofeu a “lo mes artístic” de la vesprada.

A les 23.30 h. Baixada del campanar de la Bandera de Benassal, pels Quintos 2014.

FI DE FESTES

Page 43: Programa Festes Benassal 2014

43

EXPOSICIONS:

Exposició de fotografies participants en el VII Concurs de Fotografia “Vila de Benassal”. Patrimoni Històric de Benassal. Dies: 23, 24, 25 i 26 d’agost. Horari: de 19.30h. a 21h. Lloc: Casa de la Costureta. Organitzen l’ Associació Cultural Aigua Clara i el Club de Muntanya de Benassal.

Exposició “25 anys del 750 aniversari de la Carta Pobla”. Dies: 27, 28, 29, 30 i 31 d’agost. Horari: de 19.30h. a 21h. Lloc: Casa de la Costureta. Organitzen, Grup de Recuperació de la Memòria del segle XX de Benassal i Comissió del 750 Aniversari.

Campionat de Guinyot , “ Bar el Rincón de Carlitos”Data límit d’ inscripció: Dimecres 27 d’agost, fins les 12 h.28 d’ agost, partides classificatòriesd’agost, semifinal i final

XXI Trobada Bandes de Música. Benassal, Els Ports-Alt Maestrat. Dissabte dia 6 de setembre

HOMENATGE A PERE-ENRIC BARREDA i EDO, in memoriam. Dissabte 13 de setembre, a les 17.00 h. a la plaça de l’Ajuntament

Exposició “II Concurs de Fotografia Taurina Festes 2014 Vila de Be-nassal”. Dissabte 13 i Diumenge 14 de Setembre. Lloc: Casa de la Costureta. Organitza, Colla d’Emboladors Benassal.

Page 44: Programa Festes Benassal 2014

44

Conselleria de Justícia, Interior i Administracions PúbliquesDecret 24/07, de 23 de febrer, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament de Festejos Taurins Tradicionals a la Comunitat Valenciana (Bous al Carrer).

Article 32. Prohibicions.

1. No es permetrà la participació en cap classe de festejos taurins tradicionals als menors de 16 anys, que únicament podran acudir com a espectadors.

2. No es permetrà la participació de persones que mostren falta de condicions físiques per a intervindre en la festa.

3. Es respectarà la integritat física dels animals, i es prohibirà la crueltat i el maltractament dels braus, l’ús de pals, garrots, rostes, llançament d’objectes i coets contra aquests, així com qualsevol altra pràctica que suposa la tortura per als animals.

4. Els organitzadors podran sol·licitar l’auxili del director de la festa quan es produïsca resistència al compliment del que disposen els apartats anteriors.

Reglament FestejosReglament Festejos Taurins