REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012

17

description

Revista de l'Ajuntament de Viladecans del mes de setembre de 2012

Transcript of REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012

Page 1: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012
Page 2: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012

Ferms en defensa de l’hospital,ferms en defensa dels serveis públics

Abans de l'estiu vaig demanarentrevistar-me amb el con-

seller de Salut, Boi Ruiz. Li vaig ex-pressar la preocupació existententre la plantilla de l'Hospital deViladecans i a la ciutat davantl'absència d'informació sobre elfutur de l'equipament sanitari, ili vaig recordar que al nostre mu-nicipi falta encara un ambulatori.

El conseller es va comprometreque, a final de setembre o, com amolt, a l'octubre, la Generalitatpresentarà un catàleg de ser-veis sanitaris de la zona Delta,on es fixarà el paper definitiu quehaurà de desenvolupar l'Hospitalde Viladecans dins dels equipa-ments sanitaris de la comarca. Peraltre part, el conseller es va com-prometre a que el 2013 es pressu-postaria la construcció del CAP deLlevant.

La sensació va ser agredolça: d'unabanda, vàrem constatar els in-compliments pel que fa a l'am-pliació de l'Hospital –el projecte

està ultimat i al qual pràctica-ment només falta dotar de pres-supost–, però, d'altra banda, es vaconfirmar el futur tercer ambu-latori. Caldrà estar vigilant per-què no es produeixi un nou retard.

L'incompliment de la conselleriadel projecte d'ampliació del nostrevell hospital és una de les mostresde l'injust que és retallar en ser-veis públics. Governar és prio-ritzar. I tant la Generalitat com elGovern central no estan priorit-zant ni en educació ni en sanitat.El resultat és el greu perjudicique està patint la ciutadania.

Les retallades realitzades ambl'excusa de l'estalvi estan sentl'instrument de la dreta per apli-car la seva agenda política histò-rica. És una ofensiva ideològicaconservadora com las que van rea-litzar Margaret Thatcher o RonaldReagan als anys 80 del passatsegle. Es tracta d'acabar ambl'Estat de Benestar, disminuirels serveis públics, i, amb el temps,proposar la seva substitució perl'opció privada. El resultat seràl'increment de la desigualtat.

No hi ha un únic camí per fer fronta la situació actual. No ens dei-xem enganyar. A França s'estàseguint una política totalmentcontrària a la que estan fent Ma-riano Rajoy a Espanya o Artur Masa Catalunya. I els efectes sóntambé molt diferents. Arrel de lesprimeres reformes del noupre-sident francès François Hollan-de, adreçades a desenvoluparl'economia i fer pagar a qui mésté, ha pujat la Borsa i ha dismi-nuït la prima de risc francesa.

des de l’Alcaldia

HI HA UNA OFENSIVAIDEOLÒGICA DE LA

DRETA AMB L’EXCUSADE L’ESTALVI PER

ACABAR AMB L’ESTATDEL BENESTAR

l’alcalde

P.3

L’ALCALDE

el xat de l’alcalde

XAVIERLa sortida cap a l’autopista no dóna abast en hora puntaper culpa dels semàfors. Per què no es fa una rotonda a lacarretera de Santa Creu de Calafell?

L’ALCALDE CARLES RUIZ

Els estudis que hem fet desaconsellen fer-hi una rotonda per-què crearia més cues en totes direccions, així que l’alternativaa llarg termini és soterrar la carretera en el marc d’una actua-ció urbanística global a la zona. Per la situació econòmica, aixòestà aturat. Però l’inici de la construcció del polígon industrial deCa n’Alemany (on anirà l’empresa Desigual el 2015) permetrà so-terrar l’accés actual. A més, també hi ha la previsió de fer un vialde cornisa per Torre-roja, també aturat per tema econòmic, quedesviaria tràfic de Montserratina i Torre-roja cap a l’accés delpolígon Can Calderon. Som concscients que fins que aquestscanvis no arribin seguirem tenint col·lapse en hores punta.

www

@carlosruiztwit

facebook.com/carles.ruiznovella

Extracte de l’ediciódel 2 de juliol

ÀLEXEl pas de vianants de Marià Sanjuan amb Eslida cap a lesescales del parc de Torre-roja és perillós per la velocitat ala qual passen els vehicles. Crec que les bandes sonoreseren millor solució que els radars.

L’ALCALDE CARLES RUIZ

Les bandes sonores són efectives per frenar la velocitat, però sonproblemàtiques per a vehicles com els autobusos que, a més deles molèsties de soroll que suponen, també generen problemesd’amortiguació. Per això, les bandes es redueixen als llocs on s’apli-quen altres mesures, com els radars. L’objectiu d’aquests apa-rells no és recaptar ingressos amb les sancions, sinó evitar els ex-cessos en el límit de velocitat, que malauradament moltespersones no respecten si no és amb l’amenaça de la sanció.

FRANCISCOCreu que la inversió que s'ha fet en el Bicibox serà renta-ble? Sempre veig buides les estacions.

L’ALCALDE CARLES RUIZ

El Bicibox és una inversió feta per l’Àrea Metropolitana de Barce-lona a un conjunt de municipis, que pretén afavorir el desplaça-ment en bicicleta garantint el seu aparcament ‘segur'. Desconecels números, perquè, com dic, aquesta inversió no la fa l’Ajunta-ment, però, com és normal, passat un temps demanarem unaavaluació del servei per tal de veure per quin motiu no té l’èxitprevist i quines han estat les experiènces d’implantació en altresllocs de serveis similars.

A

CARLOS¿Tiene el Ayuntamiento otras herramientas, aparte de ridí-culas multas de 3.000 euros como la que se ha impuesto ala empresa Nederland, para garantizar el descanso ysalud de los vecinos?

EL ALCALDE CARLES RUIZ

El objetivo es que la empresa deje de producir molestias por ruidoa los vecinos como consecuencia de su actividad y, para eso,hemos de seguir el procedimiento que marca la ley. De lo contra-rio, la empresa podría impugnar nuestros actos. Es de desear quelas multas sean el último recurso, ya que lo normal es que la em-presa incorpore las medidas adecuadas como ha hecho otras ve-ces y también han hecho otras empresas, pero, si la empresa siguesin poner solución, podremos tomar medidas más drásticas, den-tro del marco de la ley. Por tanto, la multa no es el final de un pro-ceso sancionador, sino el inicio de una actuación que seguiráadelante si la empresa no resuelve la situación.

EVAQuisiera felicitarle por el skate park portátil que se instalóun día en el Parc de la Marina y espero que la gran afluenciasirva para hacer ver que los jóvenes de la ciudad merecenuna instalación permanente de este tipo, como ya le hesolicitado en un par de ocasiones.

EL ALCALDE CARLES RUIZ

Como ya he explicado en alguna ocasión, construiremos unskate park apto para scooters, patines, etc., pero, si lo quere-mos hacer bien, requiere de una inversión elevada. La cuestiónes poder incluirlo en los presupuestos para que lo antes posibletengamos una instalación permanente. No dudo del interés quemuchos niños de Viladecans tienen por la instalación y me ale-

gro que esta iniciativa haya sido satisfactoria.

VANESSAMe gustaría saber si sería posible que en la estación detren se pusiera un cajero automático, o que en ventani-lla se pudiera pagar con tarjeta.

EL ALCALDE CARLES RUIZ

No es la primera vez que me hacen esta sugerencia. Se lo tras-ladaré a RENFE, que es quien tiene la competencia del apeaderode Viladecans.

l’alcalde

P.2

El propers xats tindran lloc, a través del web www.wiladecans.catel 3 de setembre, l’1 doctubre i el 5 de novembre, a les 19 hores

Page 3: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012

a fonsP. 4

a fonsP. 5

OFRECE PLAZAS PARA GRANDES AUTOMÓVILES COMERCIALES Y EL DESGUACE SOSTENIBLE DE VEHÍCULOS

EL APARCAMIENTO MUNICIPAL DE PONENTSE ESTRENA CON NUEVOS SERVICIOS

El Aparcamiento Municipal dePonent, que entró en funciona-

miento el pasado mes de julio, seha construido apostando por crite-rios de sostenibilidad ambiental.

El párking cuenta con dos puntosde recarga de vehículos eléctricos(que se probó en la inauguracióncon vehículos experimentales de lamarca Seat) y favorece un ciclo eco-lógico del reciclaje de los vehículospara desguazar, además de preverun sistema de captación de ener-gía solar. También, contribuye a lamejora de la mobilidad urbana alofrecer aparcamiento vigilado paravehículos de comerciales media-nos como camionetas o furgone-tas, así como para autocaravanas.

Asimismo, la unión del parking pú-blico y el Depósito Municipal per-mite reducir costes, y la creaciónde un centro de gestión de todoslos aparcamientos municipales, através de fibra óptica, que incre-menta la seguridad y, por tanto, lacalidad del servicio de los párkings.

El alcalde Carles Ruiz inauguró en julio el nuevo Aparca-miento Municipal de Ponent (av. Gavà, 85), el tercero de la redde parkings públicos de Viladecans. Una instalación al airelibre que aloja dos servicios diferenciados, el de alquiler deplazas a particulares y el de Depósito Municipal de los vehí-culos que se retiran del espacio público. Su apuesta por la efi-ciencia y la sostenibilidad lo convierten, además, en el primerecoaparcamiento de la ciudad.

APARCAMIENTO PARA ABONADOS

DEPÓSITO MUNICIPAL

PLAZAS DE TAMAÑO ‘NO CONVENCIONAL’

PRIMEROS PUNTOS DE RECARGA ELÉCTRICA

CENTRO DE CONTROL DE PARKINGS

DESCUENTO PROMOCIONAL EL PRIMER AÑO

RECOGIDA DE VEHÍCULOSRETIRADOS DE LA CALLE

El aparcamiento ofrece hasta 125 plazas en alquiler. El uso es ex-clusivo para abonados, por lo que no hay posibilidad de utilizarlo porhoras. La principal novedad es que cuenta con plazas para vehícu-los de 6 y 8 metros, además de las habituales para turismos y moto-cicletas. Así, estos vehículos de mayor tamaño contarán con unespacio para aparcar vigilado las 24 horas, todos los días del año.

ES EL PRIMERECOAPARCAMIENTO

LOCAL Y CUENTACON DOS PUNTOS DERECARGA ELÉCTRICA

OFRECE PLAZASDE ALQUILER PARA

PARTICULARES YALOJA EL NUEVO

DEPÓSITO MUNICIPAL

La ciudad ha estrenado en esta instalación los dos primeros puntosde recarga de vehículos eléctricos, a la vez que se ponían en marchatambién otros dos puntos en el Aparcamiento Municipal del TorrentBallester. Estos vehículos, que empiezan a introducirse en el mer-cado, tienen un coste de recarga muy bajo.

Las plazas de alquiler cuentan con un descuento del 25% durante elprimer año. El precio es más bajo que en el resto de aparcamientosmunicipales al ser una instalación al aire libre. Cuesta 52,50 € la plazaconvencional para coches y 60 € la plaza de 6 metros de largo paravehículos comerciales o autocaravanas.

En el Aparcamiento Municipal de Ponent se encuentra el nuevo centrode gestión de los tres parquings de gestión pública. Este modelo agi-liza la resolución de incidencias y mejora la seguridad a través de unamplio despliegue de cámaras con una conexión a tiempo real a tra-vés de la red de fibra óptica municipal.

Desde el pasado mes de julio, las per-sonas propietarias de un vehículo reti-rado de la vía pública por la GrúaMunicipal (al aviso de la Policía Local),deben ir a buscarlo al AparcamientoMunicipal de Ponent. La instalaciónestá abierta las 24 horas del día, todoslos días del año. Allí mismo pagarán porla gestión del servicio público, a excep-ción de que la retirada del vehí-culo no haya sido por unainfracción sino por una ne-cesidad del Ayuntamien-to. El pago podrá ha-cerse con tarjetade crédito o enmetálico.

BENEFICIOS PARA LOS PROPIETARIOS QUE DEN DE BAJA SU VEHÍCULO

La nueva ubicación del Depósito Municipal deVehículos ha comportado la puesta en funcio-namiento de un nuevo servicio: la entrega devehículos que se quieran dar de baja. Esta me-dida se promueve porque es positiva tantopara el propietario –que se desentiende del pa-peleo y obtiene una gratificación económica–,como para la movilidad de la ciudad –pues seevita que los coches en desuso ocupen unaplaza de estacionamiento en la vía pública, y,con ello, se fomenta la rotación–. Además, esla opción más sostenible para el medio am-biente, pues una empresa realiza la gestión in-tegral del reciclaje de todos los elementos.

El servicio, en 7 pasos:1 El ciudadano entrega su vehículo.2 La empresa gestora se lleva el vehículo y tramita laorden de baja, y el ciudadano recibe una gratificación.3 Se inicia el proceso de reciclaje con la extracción de losresiduos líquidos, que se envían a gestores autorizados.4 Se extraen las piezas que pueden ser reutilizadas y seenvían a un gestor para su valoración.5 Se tritura el resto del vehículo en una máquina frag-mentadora que separa los restos con diferentes senso-res (electromagnéticos, flotación, etc.).6 Los restos de hierro se llevan a una acerería; los de otrosmetales, a fundición, y los no metálicos (espumas, textiles,etc.), a valorización energética en plantas cementeras.

A dalt: a la dreta, l’acte d’inauguració amb l’alcalde Carles Ruiz; eltinent d’alcalde de Media Ambient José Luis Atienza i la regidorade Comerç Carme Gimeno, i a l’esquerra, visió de l’aparcament.A baix: un dels dos punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

teléfono de atención 24 hpara todos los servicios

902 110 710

¿QUÉ OFRECE EL APARCAMIENTO MUNICIPAL DE PONENT?

Page 4: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012

ciutatciutatP. 6 P. 7

EL CONSELLERDE SALUT VA ASSEGURAR A L’ALCALDE CARLES RUIZ QUE EL CENTRE SANITARI NO ES TANCARÀ

COMPROMÍS PER MANTENIR L’HOSPITALI INICIAR, EL 2013, EL NOU AMBULATORI

LA GENERALITATACLARIRÀ EN BREU

ELS SERVEIS QUE VOLPER A L’HOSPITAL, QUEL’ALCALDE REIVINDICA

QUE S’AMPLIÏ

L’alcalde Carles Ruiz va demanarla trobada amb el conseller Boi

Ruiz per aclarir el futur dels equi-paments sanitaris de la ciutat, da-vant la manca d’informació al res-pecte per part del Govern i els ru-mors que han circulat entre el ma-teix personal de l’hospital sobre lapossibilitat d’eliminació de serveis.

A la reunió, també hi va assistir Joa-quim Balsera, alcalde de Gavà, quetammateix està a l’espera de laconstrucció d’un nou ambulatori.

El Govern no té intenció de tancar l’hospi-tal i sí de començar, al 2013, les obres deltercer ambulatori de la ciutat. Aquests sónels dos compromisos que va escoltar l’al-calde Carles Ruiz del conseller de Salut BoiRuiz, el 19 de juliol. Fins a l’octubre, però,la Generalitat no aclarirà si les instal�la-cions i els serveis del centre s’ampliaran.

Els alcaldes van recordar al con-seller l’incompliment del compro-mís, adquirit fa més d'un any pelmateix Boi Ruiz, de començar adotar de pressupost les obresd'ampliació de l'Hospital.

El conseller, però, només va ser ta-xatiu a l’hora de dir que l’hospitalno es tancarà i sobre els serveis varemetre al mes d’octubre, quan espresentarà als ajuntaments elnoucatàlegde serveis sanitaris de lazona Delta del Baix Llobregat.

En canvi, el conseller sí va des-vetllar que aquest catàleg inclou-rà la construcció del tercer cen-tre d'atenció primària a Vilade-cans, a la Torre-roja. Segons BoiRuiz, els pressupostos de la Gene-ralitat de l’any vinent incorpora-rien les partides per licitar l'obra,que podria estar enllestida el 2014.

L’alcalde es va mostrar satisfetd’aquesta decisió, però va assegu-rar que seguirà “lluitant” per l’am-pliació de l’hospital.

CONSCIENCIACIÓRESPECTE ALSCONTENIDORS

L’Ajuntament ha iniciat unacampanya per conscienciar

dels perjudicis que suposa lacremade contenidors d’escom-braries, un problema estès ales ciutats majoritàriamentfruit d’actituds incíviques.

Sota el lema ‘El que li fas a Vila-decans, t’ho fas a tú mateix’, esvol destacar que, a banda delperill per a persones, edificis ocotxes, la substitució suposaun elevat cost que surt de lesbutxaques de tota la ciutada-nia, incloses les famílies de lespersones que tenen l’actitudincívica o d’elles mateixes. I ésque cal enviar bombers, PoliciaLocal i personal de neteja i, a

sobre, un contenidor val al vol-tant de 1.800 euros. L’any pas-sat, per exemple, se’n van cre-mar 70, el que va suposar uncost de prop de 120.000 euros.És a dir, el mateix que es des-tina al servei de teleassistènciaper a la gent gran o a fer repa-racions a les escoles.

La prevenció, també clauMés enllà de la importantconscienciació, també es fantasques de vigilància perpartde la Policia Local en elspunts més conflictius en de-terminats dies i hores, que re-força la feina dels Mossos en lainvestigació dels casos. Aixòva acompanyat de la col·labo-ració de la ciutadania que,quan sospita d’alguna actitud,pot trucar al telèfon 092. Totplegat, ha fet que el nombre decontenidors cremats nocreixial primer semestre de 2012respecte al 2011, després quel’any anterior augmentés.

Imatge de lacampanya deconscienciació

cívica

L’INCÍVICFAASÍMATEIXELQUELIFAALACIUTAT

CADA CONTENIDORTÉ UN COST D’UNS

1.800 EUROS L’Ajuntament ha refermat la vo-luntat de la ciutat de seguir

treballant per un desenvolupa-ment sostenible amb el compro-mís municipal i la complicitatdels sectors socials i econòmics.Així es recull a l’Estratègia per unViladecans Sostenible, aprovadaal Ple Municipal de juliol per una-nimitat dels grups polítics.

L’estratègia defineix 310 accionsper dur a terme fins a l’any 2020en els àmbits de la lluita contra elcanvi climàtic, la millora de laqualitat ambiental a Viladecans,la preservació dels valors naturalsal municipi i la potenciació de lasensibilització ambiental.

José Luis Atienza, tinent d'alcaldede Medi Ambient i Ciutat Sosteni-ble , va valorar el pla com “unpasmés enllà en favor del respectedel Medi Ambient del que va sig-nificar l'Agenda 21 aprovada fa 10anys”, que va calificar com a sa-tisfactòria perquè “ha millorat laconservació de les zones naturalsi també la percepció del seu gaudiper part de la ciutadania”.

EL PLE MUNICIPALAPROVA L’ESTRATÈGIA

SOSTENIBLE LOCAL

TOTS ELS GRUPSMUNICIPALS VANDONAR SUPORT

AL PROJECTE

S’ESTABLEIXEN310 ACTUACIONSPER DUR A TERMEFINS A L’ANY 2020

APROVATS ELSFESTIUS DEL 2013

Els dos dies festius de caràcterlocal a Viladecans l’any vinent se-ran el 20 de maig (amb motiu dela Segona Pasqua, com fan altrespoblacions metropolitanes) i el 9de setembre (donat que el dia 8,festivitat de la Mare de Déu deSales, patrona de la ciutat, és undiumenge).

EN FAVOR DELSDESNONATS

L’Ajuntament ha reclama a l’Estatque deslliuri a totes les famíliesdesnonades del seu habitatge d’ha-ver de pagar l’impost de plusvà-lua, donat que, actualment, la lleiestatal impedeix a l’Ajuntamentfer-ho possible. La decisió la vaaprovar el Ple Municipal de juliol,amb l’única abstenció del PP.

El tinent d’alcalde de Medi Ambient, José Luis Atienza (esq.), ambun grup de persones en una activitat del Dia del Medi Ambient

L’AUGMENT DEL’IVA, REBUTJAT

Tant l’Ajuntament com laXarxaComercialhan mostrat la seva dis-conformitat amb la decisió del Go-vern d’Espanya d’augmentar l’IVA.El Ple Municipal de juliol, amb elsúnics vots en contra del PP, ho varebutjar, com també la proposta dellei de règim local perquè “vulnera-ria l’autonomia dels Ajuntaments”.

L’alcalde va sol·licitar unareunió per aclarir el futurde la sanitat pública local

Cartell d’avís en una botiga

Page 5: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012

ciutadaniaP. 8

ciutadaniaP. 9

ES CONSENSUEN I S’IMPULSEN ACCIONS PER A LA MILLORA DE CADA ZONA

LES ENTITATS VEÏNALS IL’AJUNTAMENT SIGNEN12 CONTRACTES DE BARRI

És una eina moltmés potent que elque teníem finsara, que tan solseren compromisosverbals, i ens permet atotes les entitats veïnalsunir esforços

JOSÉ ANTONIO ANDRÉSPRES.AVCANPALMERIDE LAFEDERACIÓD’AV

Treballaramb elparaigüesdel’Ajun-tament és magní-fic perquè tots mi-rem pel ciutadà.Ara és el primer pas i en elfutur anirem incorporantobjectius

CARMEN RODRÍGUEZPRES. AVMONTSERRATINA-MANSORATÉS

Fomentarlapar-ticipació ciutada-na en la societatactual és mot im-portant iunabonaformafer-hoésatravésdelesentitatsveïnals.Haes-tat una feina productiva,totiquedeixemalgunpuntpendent a l’espera delfutur Pla deMobilitat

MARI ÁNGELES PINELPRES. AVALBA-ROSA

Millorar els barris amb l’opiniói la col·laboració dels propis

barris. Aquest és l’objectiu del nouContracte de Barri, un acord d’ac-tuacions que l’Ajuntament s’haviafixat com un dels compromisosdelmandat i que s’ha signat amb14 entitats veïnals. Aquesta primeraedició té una vigència d’un any. Enel futur, es preveu incorporar mésentitats i augmentar-ne la vigència.

La iniciativa, a més de ser un pacteglobal perampliar laparticipacióciutadana en la gestió municipal,suposa un acord individualitzat iconsensuat d’accions prioritàriesque ha de realitzar l’Ajuntament i,

també, el compromís de les prò-pies entitats per impulsar actua-cions demillora dels barris.

El 9 de juliol, l’alcalde Carles Ruiz vasignar amb els representants de lesassociacions veïnals (AV) del mateixnom, els Contractes de Barri de CascAntic, Sant Jordi-Gabrielistes, Sales,Torre-roja, La Unión, La Riera, Alba-rosa, Montserratina-Manso Ratés,Hispanitat i Can Batllori; i el Contrac-te de Barri de Can Sellarès, amb lesAVCanPalmer,LluísMoréiViviendasdel Congreso. Ruiz va destacar el va-lor de “compartir amb les entitatslesprioritatsassoliblesper millo-rar la qualitat de vida als barris”.

És un momentcomplicat per a lainversió pública ielcontracteés unaaproximació del’Ajuntamenta lesentitatsper, poc a poc, anar solu-cionant algunes necessi-tats, així que ho valoremcomunpasmolt positiu

JOSÉ MARÍA MORENOPRES.AVBARRISALES

PERPARTDEL’AJUNTAMENT(consensuat amb les AV)

- Manteniment i milora del’espai públic- Programes socials i deprevenció- Promoció de la seguretatciutadana

QUINS COMPROMISOS S’HI ESTABLEIXEN?

PER PART DE LESASSOCIACIONS VEÏNALS

- Dinamització interna i forma-ció dels quadres representatius- Millora de la interlocució ambla ciutadania i de la capacitatrelacional amb altres entitats- Enriquiment de les activitats

PER AMBDUES PARTS

- Promoció del civisme i la bonaconvivència- Foment de l’èxit escolar- Creació de Bancs del Temps pera l’intercanvi ciutadà de serveis- Difusió de les tecnologies TIC- Apadrinament d’espais

Potsconsultar a

www.viladecans.cat/contractesdebarri

l’acord delteu barri

L’alcalde CarlesRuiz, al centre, ambels representants deles associacions,després de signarl’acord

Mesura19 del PladʼActuacióMunicipal

El Servei d'Informació i Atencióa les Dones (SIAD) de l’Ajunta-

ment reprèn la programació, des-prés de l'estiu, carregat d’activi-tats. Per començar la tardor ambenergies, proposa la tercera ediciódel curs de relaxació i benestarper a dones, els dilluns a la tarda,i del grup d'autoestima els di-marts. Ambdós sóngratuïts i tin-dran lloc d'octubre a desembre.

S’INICIA UN NOU PROGRAMA A MONTSERRATINA I S’OBRE L’INSCRIPCIÓ A LA NOVA TEMPORADA DE TALLERS

NOU CICLE D’ACTIVITATS ADREÇADES A DONES

FUNCIONA AMBCITAPRÈVIA PER ATENDRE MILLOR LES NECESSITATS

EL SERVEI D’ASSESSORIESPER A JOVES ES RENOVA

Per inscriure-s’hi, al llarg mesde setembre, cal trucar al telèfon93 637 33 22, o bé enviar un correuelectrònic a [email protected].

A més, el setembre dóna inici unanova acció, el Cicle de Dones deMontserratina, inclosa en el pla demillora del barri. Cada mes es faràuna activitat. La primera, el 27 desetembre, serà la xerrada ‘Què

passa amb el meu cos a partir delscinquanta i tants’, sobre temes desalut i autocura (veure pàg. 30).

També, com cada any, el mes denovembre hi haurà un ampli pro-grama per commemorar el DiaInternacional contra les violèn-cies de gènere, amb accions desensibilització dirigides al jovent,les dones i la ciutadania en general.

El Centre de Recursos per a Jo-ves Can Xic ofereix, des del se-

tembre, un nou sistema d’infor-mació. Les assessories es faranamb cita prèvia, excepte les con-sultes relacionades amb temesde salut, i en un horari determi-nat per oferir una millor i mésàgil atenció personalitzada.

Així, s’han creat quatre blocs te-màtics segons que els dubtes si-guin sobre els estudis, la salut, elsviatges a l’estranger (mobilitat in-ternacional) o la recerca de feina.A més, es preveu que, si es con-centren peticions sobre una te-màtica, es facin sessions gru-pals, com per exemple sobre ins-cripcions a cicles formatius, pro-ves d’accés universitari, etc.

Per demanar cita prèvia és pot anara Can Xic, o bé trucar als telèfons93 647 00 24 o 600 50 40 94, o bé en-viar un correu a l’adreça electrò[email protected].

ESTUDISDimarts i divendres, de 17 a 20 h

SALUTDilluns, de 19 a 21 h

MOBILITAT A L’ESTRANGERDimecres, de 17 a 20 h

FEINADijous, de 17 a 20 h, i dissabtes,d’11 a 14 hores

TORNEN EL CURSDE RELAXACIÓ I

BENESTAR I EL GRUPD’AUTOESTIMA

El centre de recursos per a joves es troba al parc deCan Xic, al costat de la Biblioteca de Viladecans

IMPRESSIONS D’ALGUNESASSOCIACIONS VEÏNALS

TEMÀTIQUES

MÉS TALLERS FORMATIUS, CREATIUS, D’OCI I 2.0

A partir d’octubre, el Centre deRecursos per a Joves Can Xic tor-na a oferir un ampli programa detallers per als i les joves. Aquestatardor, es poden fer una vin-tena. Formatius, com els d’idio-mes; creatius, com els de ma-nualitats i dibuix; d’oci, com els

de rebosteria, i 2.0, com els d’edi-ció de vídeos o fotografies.

Les inscripcions s’han de ferdel 3 al 28 de setembre al webwww.canxic.cat, on està tota laoferta. A més, es faran tres ‘tas-tets’ gratuïts (veure pàg. 30).

Page 6: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012

empresa iocupació

P. 11

LA RESPONSABILIDAD SOCIAL DE LA EMPRESA STP CONSULTING PERMITE RECUPERAR LOS CURSOS DEL AULA OBERTA

UNA EMPRESA GARANTIZA LA CONTINUIDADDE UN SERVICIO MUNICIPAL DE FORMACIÓN

Tras el cierre del servicio desdeprincipio de año por la falta de

recursos económicos, la AulaOberta del Ayuntamiento volverá afuncionar este otoño. La empresalocal STP Consulting se ha compro-metido a la cesión de espacio,tiempo laboral y equipos infor-máticospara llevar a cabo el servi-cio hasta final de año.

Así, se ofrecerán 24 horas de for-mación a la semana en cursos deautoformación en mecanografía,informática de usuario e idiomas,así como seis horas más semana-les de talleres y seminarios parapersonas que aún no se manejanbien solas con el ordenador y deseminarios para la búsqueda deempleo por Internet.

Las inscripciones deben reali-zarse antes del 10 de octubre enel centro de promoción económi-ca Can Calderon (c. Andorra, 64).

EL ‘AULA OBERTA’ENSEÑA INFORMÁTICADE USUARIO, IDIOMAS

Y MECANOGRAFÍA

con la administración pública co-mo medida de responsabilidad so-cial empresarial con la ciudad.

Este compromiso es un ejemplode cooperaciónpúblico-privadaque fomenta la capacitación e in-serción laboral de personas de Vi-ladecans, especialmente la de loscolectivos con más dificultad paraacceder al mercado de trabajo.

El alcalde Carles Ruiz y Rafael Álvarez, gerente de la empresa, presentaron el acuerdo

EL AYUNTAMIENTO OFRECE A LAS PERSONAS QUE TIENEN UNA IDEA EMPRESARIAL LAS CLAVES PARA EVALUARLA

ACOMPAÑAMIENTO PARA EMPRENDER

El Ayuntamiento pone al alcancede la ciudadanía un serviciode

apoyo para analizar las ideas denegocio que tengan y transformar-las en una realidad.

A través del centro de promocióneconómica Can Calderon, se ofrece,dos veces por semana, un tallerpara difundir entre la ciudadanía

las principales claves a la hora delanzarse a crear un negocio propio.

También, se organiza un itinerariode tres sesiones sobre la elabora-ción del plan de empresa, indis-pensable para conocer si la ideatiene posibilidad real de ser unaoportunidad empresarial y queservirá de referente en el caso de

llevar adelante el negocio. Estassesiones tratan sobre los objeti-vos de márketing, la viabilidadeconómica y la personalidad jurí-dica. Hasta diciembre se llevará acabo seis veces este itinerario.

Las inscripciones se realizan enCan Calderon (c. Andorra, 64; tel.93 635 18 04).

VARIOS TALLERESAYUDAN A ANALIZAR

LA VIABILIDAD DEESA OPORTUNIDAD

empresa iocupació

P. 10

INNOVAR ENEL MODELODE NEGOCIO

La estrategia no es sólo cosa de lasgrandes empresas sino que ata-

ñe, y mucho, a la pequeñas y media-nas. Porque ser competitivo es elobjetivo de cualquier negocio. Y paraello es importante la reflexión. Unbuen espacio lo ofrece la sesión ‘Es-tategias para mejorar el modelo denegocio’, que se organiza el 21 de sep-tiembre, de 9.30 a 14.30 horas, en CanCalderon.

En este foro, se analizará qué herra-mientas hay para reforzar los recur-sos y actividades clave de una em-presa, así como sus relaciones conpartners y clientes, y cómo ahondaren nuevas propuestas de valor di-ferenciadas para generar nuevosingresos. La cita está organizadapor la Generalitat, la Cambra de Co-merç de Barcelona y el Ayuntamien-to de Viladecans.

La jornada tendrá un formatoparticipativo, con el fin de fomen-tar el intercambio de experienciasentre los participantes, que al finalrecibirán un informe personalizado.La inscripcíon debe realizarse en laweb www.acc10.cat (en el apartadoCrecimiento y estrategia).

DE LOS COCHES,A LOS DIENTES

A raíz de una jornada de cooperaciónempresarial en Can Calderon, Josep So-ler, gerente de la empresa local SAMEC,empezó a dar forma a una idea de ne-gocio. Tras conocer que en ocasiones seproducen desajustes en los implantesdentales, decidió invertir tiempo y di-nero en crear algo que lo mejorara. Yacaba de patentar una solución. Su em-presa, dedicada durante dos décadas ala mecanización asistida por ordenadoren el sector de la movilidad, ha creadoun software informático en 3D que,con la única ayuda de la imagen de unTAC, diseña las piezas y los puntos deanclaje. Su primer cliente es ya la em-presa que le hizo dar el paso, el centromédico privado local Meisa.

Para una empresa, es clave en la economíaactual conocer el entorno, adaptarse al mer-cado y diferenciar su actividad de la de suscompetidores, a fin de consolidar su activi-dad. Aunque no es tarea fácil, pues a vecesrequiere de un cambio de perspectiva es-tratégica. Por ello, este mes se organiza enel centro municipal de promoción econó-mica Can Calderon una actividad sobre lamejora del modelo de negocio.

El alcalde Carles Ruiz siguió en juliocon el programa de visita a em-presaslocalespara conocer sus ne-cesidades, con el fin de adaptar losprogramas municipales de apoyoempresarial. Junto a la tenienta dealcalde de Empresas, Innovación yEmpleo, María Salmerón, visitó TCPAerodynamics, dedicada al diseñoy fabricación de piezas y componen-tes aerodinámicos para motocicle-tas. Fundada en 1975, el negociotiene una veintena de trabajado-res y provee a primeras marcas,exportando casi toda su produc-ción. El alcalde felicitó a la empre-sa por su "dinamismo y capacidadde adaptación a los mercados".

EL ALCALDE VISITATCP AERODYNAMICS

El centro municipal de promocióneconómica Can Calderon ofrece enelúltimotrimestredel añosietetalleres de gestión de la pequeñay mediana empresa. El objetivo esofrecer herramientas que mejorendiversos ámbitos organizativos. Lasformaciones son ‘Skype para pimes’,‘Prosperar en negocios. El métodoSalomón’, ‘Comunicación de pelí-cula’, ‘Fiscalidad: IRPF’, ‘Fiscalidad:IVA’, ‘Qué es y qué no la responsa-bilidad social corporativa’ y ‘Com-petencias de éxito en la gestión ren-dible de clientes’. Más informacióne inscripciones en Can Calderon(c. Andorra, 64, tel. 93 635 18 04).

FORMACIÓN PARA LAGESTIÓN EMPRESARIAL

El alcaldevisitó lafábrica

La estrategiaes clave parala pequeñay medianaempresa Las plazas son limitadas por lo

que se tendrá especialmente encuenta a los colectivos con másproblemas de inserción laboral.Para más información se puede lla-mar alteléfono 93 635 18 04.

Ejemplo de colaboración

STP Consulting (c. Prat de la Riba, 1)ha apostado por esta colaboración

EN LAPÁGINA 18 ,

ENTREVISTA CONRAFAEL ÁLVAREZ,GERENTE DE STP

CONSULTING

Page 7: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012

publicitat

educació

P. 12

MÉS D’11.700 ALUMNES INICIEN LES CLASSES

EL CURS EDUCATIUARRENCA AMBMOLTES NOVETATS

El setembre suposa el retorn ales aules per a un de cada sis

veïns i veïnes de la ciutat. El curs2012-13 comença i, malgrat les con-seqüències de les retallades patidesl’últim any per l’educació, a Vilade-cans ho fa amb canvis positius.

Els primers en començar les clas-ses són les escoles bressol, el 5 desetembre, i ho faran amb 40 novesplaces repartides pels quatre cen-tres actuals. Una aposta munici-pal per la continuïtat d’un ser-vei públical qual la Generalitat hadecidit donar menys recursos.

Curs d’estrenesAquests serà el primer inici de cursper al un nou edifici (veure qua-dre adjunt) que acollirà l’escola Vi-ladecans IV, que va nèixer fa dosanys en unes instal·lacions provi-sionals que obligaven a desplaçar-se lluny la majoria de l’alumnat.Les instal·lacions que deixa acolli-ran, també de forma provisional,l’alumnat d’un nou institut, elcinquè del municipi, que enguanytindrà dues classes de primer d’ESO.

A la secundària, a l’aposta delscentres per l’horari intensiu, sesuma l’estrena de dos nous ciclesformatius (de grau mig i superior)de la família professional d’activi-tats físiques i esportives, que s’im-parteixen al Col·legi Sant Gabriel.

A banda, l’Ajuntament posaràen marxa al llarg d’aquestcurs el Pla Local per a laMillora de l’Èxit Esco-lar, amb la compli-citat d’agents so-

LA NOVA ESCOLA DEPONENT COMENÇA

EL SEU PRIMER CURS

NEIX EL 5è INSTITUTPÚBLIC I S’ESTRENEN2 CICLES FORMATIUS

S’AMPLIA EN 40 PLACESLA XARXA MUNICIPALD’ESCOLES BRESSOL

ES POSARÀ EN MARXAUN PLA DE MILLORADE L’ÈXIT ESCOLAR

En aquesta època de dificultats econòmiques, la in-auguració d’un nou i modern centre educatiu, com lanova escola de Ponent, és tota una rara avis. I ha estatpossible gràcies a que l’Ajuntament va apostar fa dosanysperavançarelsdinersdelainversióquehaviadefer la Generalitat, en una demostració de que l’educa-ció ha de ser una prioritat dels estaments públics.

La nova escola, una de les més grans del municipi(que pot acollir fins a tres grups per curs, tot i que araper ara només en tindrà un), és exemple d’equipa-ment intel·ligent. A més de l’ús de les pissarres di-gitals interactives a totes les aules, i la properaarribada de la fibra òptica, el centre aposta per la mà-xima eficiència enrgètica possible.

L’edifici no només disposa de la més alta certificacióconstructiva, de plaques solars per generar l’energiaque consumeix o de sistemes d’il·luminació i cale-facció ultramoderns, sinó que també té una gestióenergètica especial.

Tal i com ha fet amb la fibra òptica, l’Ajuntamentaposta per innovar amb aquest model, que vol serexemple per al futur per la resta d’equipaments. Per-què els infants tinguin les millors condicions perser educats, alhora que s’aconsegueix la màximasostenibilitat de l’activitat humana.

UNA INVERSIÓ MODÈLICA

cials i educatius per reforçar elsbons resultats de l’educació, “unaprioritat per al futur de la socie-tat”, assegura l’alcalde Carles Ruiz.

Pel que fa a d’altres nivellsformatius públics, l’Esco-la Oficial d’Idiomes fa

les inscripcions del 31

d’agost al 4 de setembre (per Inter-net i, només l’últim dia en perso-na), mentre que el Centre de For-mació d’Adults ho fa del 3 al 7 desetembre. També, el Servei Localde Català (av. Germans Gabrielis-tes, 24; tel. 93 659 33 28) farà la ins-cripció per a nous alumnes del 17al 28 de setembre.

‘EDUCARAMB BON HUMOR’

Aquest és el títol de la conferència inaugural delcurs, a càrrec del periodistaCarlesCapdevila, qui analitzarà

en cau irònica les obsessions del pares en el procès educadori com aquest és més fàcil amb humor. La xerrada tindrà lloc

dimarts 4 de setembre, a les 11.30 hores, a Atrium Viladecans.

Imatge exterior de la nova escola de Ponent

Page 8: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012

Els ateneus municipals recuperen el ritme a l’octubre amb una novaprogramació de cursos i tallers. Les inscripcions s’han de fer al setem-bre: del dia 3 al 21, als cursos de formació artistica de l’Ateneu de lesArts (a Atrium), i del 10 al 25, als tallers de lleure i habilitats dels ate-neus Pablo Picasso i Can Batllori (a www.viladecans.cat o als ateneus).

El Museu de Viladecans està treballant en la preparació d'una ex-posició per commemorar el 50è aniversari de la gran nevada del1962 i anima tota la ciutadania que tingui imatges sobre lavida quotidiana d’aquells dies a cedir-les per a la mostra. Lespersones interessades acol·laborar poden fer-ho finsa l’11 d’octubre adreçant-sea l’Arxiu Municipal (c. Guifréel Pelós, 32-36), de dilluns adivendres, de 9 a 14 hores, i,també, els dimarts i dijousde 16 a 19 hores.

MOSTRA SOBRE DE LA GRAN NEVADA DEL 1962

La ciutadania de Viladecans gaudirà, a partir d’aquesta tardor,d’undescompteenelpreude l’entradaperaccedir alParcAr-queològic de les Mines de Gavà, després de l’acord al qual hanarribat els ajuntaments d’ambdós municipis. Al seu torn, la ciuta-dania de Gavà tindrà un descompte a l’Atrium. Aquesta aposta deveïnatge cultural també inclou accions conjuntes per projectarambdós equipaments culturals més enllà dels municipis, per tald’atreure nou públic. L’alcalde Carles Ruiz va destacar que “posanten valor els atractius del nostre territori, tots sortim guanyant”.

VEINATGE CULTURAL AMB GAVÀ

El proper 2 de setembre, Viladecans organitza l’Aplec de SantRamon per segon any consecutiu, amb motiu de la festivitat re-ligiosa d’aquest sant català, patró de les embarassades. La ciu-tadania és convidada a trobar-se a la plaça dels VoluntarisOlímpics a les 9 del matí per pujar caminant plegats fins a l’er-mita, on els participants s’hi trobaran amb la gent de Sant Boi,que ja fa anys que organitza aquesta cita. A l’esplanada de l’er-mita hi haurà activitats infantils i sardanes, i s’hi farà una missa.

SEGON APLEC DE SANT RAMON

INSCRIPCIONSPER ALS NOUS PROGRAMES AL SETEMBRE

CURSOS I TALLERSALS ATENEUS

Iniciació al teatre Grups segons edats (de 6 a 99 anys). 1 o

2 hores setmanals, d’octubre a juny. Preu: de 25 a 45 €/mes.

Iniciacióidesenvolupamentmusical Grupssegonsedats(de

6 a 99 anys). 1 hora setmanal, d’octubre a juny. Preu: 33 €/mes.

Guitarra 3 h 40’/mes, d’octubre a juny. Preu: 45 €/mes.

Baix 3 h 40’/mes, d’octubre a juny. Preu: 45 €/mes.

Saxo,clarineti flauta3 h 40’/mes, d’oct. a juny. Preu: 45 €/mes.

Bateria 3 h 40’/mes, d’octubre a juny. Preu: 45 €/mes.

‘Cajón’ 3 h 40’/mes, d’octubre a juny. Preu: 45 €/mes.

Conjuntinstrumental3 h40’/mes, d’oct. a juny. Preu: 45€/mes.

Gospel 3 h 40’/mes, d’octubre a juny. Preu: 45 €/mes.

+info: www.ateneudelesarts.cat

ATENEU DE LES ARTS Pl. de la Vila nevada al 1962/ AMVA, Josep Sánchez Rios

Mig centenarde persones

de Viladecanses van sumara la pujada,l’any passat

Scrapbooking 4, 11, 18 i 25 oct., de 19.30 a 21 h. Preu: 20 €.Conversa en anglés 2, 9, 16, 23 i 30 oct. i 6 nov., de 20 a 21.30 h. 30 €.Expressa emocions amb l’art 9, 16, 23 i 30 oct., de 19.30 a 21 h. 22 €.Massatge terapèutic I 4, 11, 18 i 25 oct., de 18.30 a 20 h. 20 €.Massatge terapèutic II 8, 15, 22 i 29 nov., de 18.30 a 20 h. 20 €.Coaching personal 3, 10, 17 i 24 oct., de 19 a 20.30 h. 20 €.Psico-tarot 6, 13, 20 i 27 nov., de 20 a 21.30 h. 20 €.Aproximació a la criminologia 7, 14, 21 i 28 nov.;18.30-20 h. 20 €.Detalls amb scrapbooking 8, 15, 22 i 29 nov., de 19.30 a 21 h. 25 €.+ info: www.viladecans.cat

ATENEU D’ENTITATS PABLO PICASSO

Cuinad’autorde temporada 5, 19 i 26 d’octubre. Preu: 55 €.

Musicoteràpia Dijous, del 4/10 al 12/12, de 18.30 a 20 h. 30 €.

Sabonsnaturals i essències 10, 17 i 24 oct i 7 i 14 nov, de 18.30

a 20.30 h. Preu: 57 euros.

Amigurumi 18 i 25 oct. i 8, 15, 22 i 29 nov., de 19.30 a 21 h. 45 €.

Refrescal’anglèsambcançons11, 18 i 25 oct. i 8, 15 i 22 nov. de

19.30 a 21 h. Preu: 40 euros.

Fondant 2, 9, 16 i 23 nov., de 18 a 20 h. Preu: 45 euros.

Fotopasseigs 10, 17, 24 i 31 oct, de 18 a 19.30 h. Preu: 25 €.

+info: www.viladecans.cat

ATENEUDECULT.POPULARCANBATLLORI

Formacióartística

lleure

lleure

culturai lleure

P. 14

Page 9: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012
Page 10: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012

en imatges

culturai lleure

P. 15

ATRIUM VILADECANS ESTRENA PROGRAMACIÓ CARREGADA DE PROPOSTES SUGGERENTS PER A TOTS ELS GUSTOS

NOVA TEMPORADA D’ESTRELLES A L’ESCENARI

La temporada de tardor d’AtriumViladecans promet emocions

fortes. Del setembre al novembre,l’equipament programarà 25 es-pectacles de qualitat, dirigits atot tipus de públics, i avalats,molts d’ells, per grans noms.

Concha Velasco, Joan Pera, FerránRañé, Lloll Bertran o Julio Manri-que trepitjaran l’escenari viladeca-nenc, on també hi actuaran el MagLari, amb ‘Splenda’, la seva da-rrera creació, i el Ballet BarcelonaFlamenco.

En l’apartat musical, portaran elsseus últims treballs Sidonie, SergioDalma, Juan Perro i Iván Ferreiro. A

la programació també hi tindràmoltacabudal’humor, entre d’al-tres, amb els monòlegs de Quequé,Albert Boira o Miguel Noguera i ambl’obra teatral Burundanga. I, comsempre, hi haurà un lloc per alsmés petits, amb quatre especta-cles infantils, amb protagonistescom Pinotxo i els tres porquets.

25 ESPECTACLESFINS AL NOVEMBRE

AMB GRANS NOMS DETOTES LES DISCIPLINES

LES ENTRADES,SENSE COMISSIÓ

Atrium Viladecans acabad’estrenar un nou sistemade venda d’entrades basaten la comercialització prò-pia, enlloc d’utilitzar la pla-taforma d’un tercer, i estal-via, així, la comissió alscompradors. Les entradeses poden adquirir ja al webwww.atriumviladecans.como a la recepció d’Atrium.

El Mag Lari portarà el29 i 30 de setembre elseu últim i més granespectacle, ‘Splenda’

Page 11: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012

esports

P.17

L’ESPORTVILADECANENC TORNA A ‘PESCAR’ EN UNS JOCS

UN DIPLOMA OLÍMPIC

Des dels Jocs Olímpics de Barce-lona al 1992, sempre hi ha par-

ticipat algun esportista viladeca-nenc a la cita olímpica i, des del1996, algun d’ells sempre ha obtin-gut ‘premi’, ja sigui en forma demedalla o de diploma (per ser dels8 millors). Aquest estiu, a Londres,no ha estat una excepció.

La marxadora Beatriz Pascual vaser vuitena en un prova dels 20quilòmetres, la guanyadora de laqual va batre el rècord mundial. Nova poder assolir la sisena plaçadels Jocs de Pekín, però va fer la se-gona millor marca de la seva ca-

rrera. Va quedar per davantde la també viladecanen-

ca María Vasco, quedisputava els seus cin-quens Jocs i va acabardesena.

Vasco es va acomiadaraixí de la seva participació

olímpica sense un nou premique hauria merescut. I és que avuidia és la única atleta espanyolaque ha aconseguit medalla olím-pica (el bronze a Sidney’2000).

BEATRIZ PASCUAL,VUITENA ALS 20 KMMARXA, LA MILLOR

CLASSIFICADA LOCAL

També en atletisme, dos viladeca-nencs debutaven en una maratóolímpica. Ambdós van ser lluny deles seves marques personals. Car-les Castillejo, que va patir molès-ties físiques i no va poder fer valerles bones sensacions amb que arri-bava a la seva tercera cita olímpi-ca, va ser 24è; mentre que NachoCàceres, amb una 31a posició, vaquedar per davant de molts atle-tes amb millor marca que ell.

L’altre viladecanenc a la cita olím-pica, el futbolista del FC BarcelonaMartínMontoya, va patir la dolo-rosa eliminació a la primera fasede la competició d’una selecció es-panyola de la que s’esperava moltmés. Montoya va reconèixer que“l’equip no va estar encertat” i noels “van sortir les coses”.

16 ANYSDE MÈRITS 2 MEDALLES DE BRONZE

Valentí Massana | Atlanta’96 | 50 km marxaMaría Vasco | Sidney’00 | 20 km marxa

4 DIPLOMESMaría Vasco | Atenes’04 i Pequín’08 | 20 km marxaBea Pascual | Pequín’08 i Londres’12 | 20 km marxa

JUDIT PÉREZ MARZO GUANYA DOS NOUS TÍTOLS ESTATALS.La jove atleta va tancar la temporada en pista a Castelló amb el títolestatal de 3.000 metres llisos en categoria cadet. Judit, amb un tempsde 10’07”, es va quedar a només set segons del rècord del campionat.Un dies abans, també havia aconseguit el pri-mer lloc en la mateixa prova en el campionatestatal per autonomies. Els últims dos anys,l’atleta ha guanyat sis títols estatals enaquesta distància, ja sigui en individual (al’aire lliure i pista coberta) o per autonomies.

NOMS PROPIS

JORDIESCARDÍVOLTORNAALABANQUETADELBÀSQUETFEMENÍ.Sis anys després d’acabar la seva primera etapa a l’entitat, el tècnic haagafat el relleu de Xavi Tubau per dirigir l’equip, que jugarà una tem-porada més a la Copa Catalunya. El Bàsquet Femení Viladecans Sportmanté el bloc de la passada temporada i s’ha reforçat amb jugadorescom les ex del Vilafranca Noemí Castillo i Patrícia Català. La compe-tició s’inicia el 16 de setembre, a casa, davant el Platges Mataró.

POLHERVÁSOBTÉDOSBRONZESAMBCATALUNYAAL’ESTATAL.El ciclista infantil viladecanenc va penjar-se la medalla de bronzeamb el combinat català en les dues provesde la categoria del Campionat Estatal, dis-putat del 13 al 15 de juliol a Astúries. Cata-lunya va ser tercera per equips en les provesen línia i de gimcana, en les quals Hervás vaacabar en el catorzè i el desè lloc individual,respectivament.

ÀLEXALCALÁ REPUNABECAD’ALT RENDIMENTDE BÀDMINTON.El jove viladecanenc, de només 12 anys, ha rebut una beca com a es-portista d’alt rendiment per part de la Federació Española i el ConsellSuperior d’Esports, que el permetrà entrenar-se al Centre de Tecnifi-cació de la Federació, a Oviedo (Astúries). En tres anys practicantaquest esport, l’Àlex ha estat doble campió de Catalunya en indivi-dual i dobles i enguany s’ha penjat al campionat estatal l’or en do-bles i el bronze individual.

esports

P.16

TERCER DOBLET SEGUIT PER AL CLUB SOFTBOL

El domini viladecanenc continuaen el softbol espanyol. Per ter-

cer any consecutiu, el Club SoftbolViladecans ha guanyat la Lligade Divisió d’Honor i la Copade la Reina, els dos grans títolsd’àmbit estatal. En totes duescompeticions, es va imposar a lafinal al Kirolgi OBB basc.

L’equip d’Elisa Aguilar va culminaral juliol la bona fase regular deLliga (en la qual va acabar primer)amb el triomf a la final per tres vic-tòries a una. Pocs dies després, ala Copa, va tornar a aixecar el tro-feu després de tres patits partits.Tota una demostració de joc i decapacitat de sacrifici.

Les jugadoresamb els trofeus

individuals id’equip assolits /

Fotografia deToni Fernández

Pascual, en plena cursa /Fotografia: d’Elena Martínez

INSCRIPCIÓNA CURSOS DE PISCINA Y SESIONES DIRIGIDAS

OFERTA MUNICIPAL DEACTIVIDADES FÍSICAS

Tras el verano, vuelven las acti-vidades dirigidas a los equipa-

mientos deportivos de la ciudad.Atrium Viladecans ofrece cursos denatación para todas las edades,mientras que el Poliesportiu delCentre organiza clases de diferen-tes modalidades de fitness. Unaoferta que permite aprender ymantener saludable el cuerpo.

Los cursos para aprender nataciónpueden realizarse desde bebés has-ta cualquier edad (por entre 20,50 y36 euros al mes, según la edad y elnúmero de días que se asiste). Parainformación e inscripciones hayque ir a Atrium Esports o llamaral 93 659 41 60. Este equipamientotambién ofrece actividades dirigi-das a abonados. Para abonarse, ac-tualmente, hay que inscribirse a lalista de espera, que se ha reducidoconsiderablementeenelúltimoaño.

El Poliesportiudel Centre realizaeste curso siete modalidades declases de fitness (mantenimien-to,Pilates,Cardiosalud,Tonificación,GAP, Aerobic i Running). La ciuda-danía puede abonarse a una solaactividad (por unos 20 euros al mes)o bien a todas (26 €), o tambiéncoger un abono total combinadocon la sala de musculación (30 €).

ATRIUM ESPORTSOFRECE CURSOS

DE NATACIÓN PARATODAS LAS EDADES

EL POLIESPORTIUDEL CENTRE TIENE

SIETE TIPOS DECLASES DIRIGIDAS

LA FANGADA CELEBRA LA SEVA SEGONA EDICIÓ. Aquesta cursad’obstacles no competitiva, organitzada per Ciclos Valbuena amb lacol·laboració de l’Ajuntament, és una oportunitat per a la gent detotes les edats per gaudir de l’esport i la muntanya. Es tracta d’unaproposta lúdico-esportiva, que se celebrarà el 23 de setembre al cos-tat del Parc de la Torre-roja, en la qual els participants hauran de re-còrrer un circuit d’uns dos quilòmetres ple de ‘trampes’ (fangals,filats, neumàtics, etc). La inscripció, que és limitada, costa entre 9 i14 euros i es fa a través del web www.ciclosvalbuena.com. Hi hauràpremis per als més hàbils, les millors disfreses i els millors grups.

La nataciónes un deporte

con numerososbeneficios físicos

Page 12: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012

El viladecanenseRafael Ál-varez fundó hace casi dosdécadas una pequeña em-presa informáticaquesehaconvertido en un grupoempresarial condiferentesactividades,comolaforma-ción o la asesoría. A sus 42años aún tiene la espinitade haber tenido que dejarla programación, su granpasión de juventud, paraconvertirse en un gestor.Pero está contento de po-der dirigir un equipo "quehacerealidad ideas".Comola que hace ya una décadasupusoponerenmarcha lafundación de la empresa,que ha liderado casi 80 ini-ciativas altruistas con unapartede losbeneficiosde laempresa.Laúltimaes lare-cuperacióndel servicio for-mativo de Aula Oberta queprestaba el Ayuntamiento,parado por la falta de re-cursoseconómicos.Unain-teresante colaboración dela empresa privada con elsector público.

LA TORXA OLÍMPICA,PER VILADECANS

el Rebost de la Memòria

La marxadoraReyes Sobrinoportant per

Viladecans latorxa paralímpica,

el 31 d’agostde l’any 1992/ Fo-tografia d’Antoni

Pastor Pérez.AMVA, FonsAjuntament

P.19

viure V!

L’any 1992 es va celebrar a Barcelo-na la 35a edició dels Jocs Olímpics.Viladecans, que havia estat triadacom asubseupera ladisputadeltorneig de beisbol –atesa la tra-dició en la pràctica d’aquest es-port–, va veure com, en el capves-pre del 20 de juny d’aquell any, arri-bava la torxa olímpica a una ciutatque feia escassos mesos, que jahavia sobrepassat la xifra dels50.000 habitants. La torxa, quehavia estat custodiada el matí d’a-quell dia a l’Hospitalet de Llobre-gat, va fer un recorregutpopularpels carrersde la ciutat, on es vanrellevar en l’honor de portar la fla-ma olímpica cares conegudes del’esport (l’atleta Javier Moracho iels marxadors de Viladecans MariCruz Díaz i Valentí Massana) i delperiodisme (Andrés Aberasturi, En-ric Sopena i Júlia Otero). El recorre-gut va suscitar una bonaacollidade la ciutadania, que també vapoder participar en la festa del Joci de l’Esport al parc de la Torre-roja.

Gairebé dos mesos després, con-cretament el 31 d’agost, tambévaarribar la torxa paralímpica aViladecans, en correspondència ala realització de la celebració de lanovena edició dels Jocs Paralím-pics, també a Barcelona, entre elsdies 3 i 15 de setembre del mateixany. En aquesta ocasió, van tenirl’honordeportar la torxa els es-portistes locals Juan Pastor –el

qual hauria de competir en aquellacompetició paralímpica en la ca-tegoria d’esgrima–, la marxadoraReyes Sobrino i Félix Cano, que eracomponent del Club Beisbol Vila-decans i, també, jugador de la se-lecció espanyola, en el qual tambéhavien competit en aquells Jocsaltres tres veïns de la nostra ciu-tat: Juanma Salmerón, QuiqueCortés i Xavier Camps.

Bibliorecomanacions

LONDRES. GRANDES SECRETOSPARA PEQUEÑOS VIAJEROS

Lamprell, Klay.Barcelona: GeoPlaneta, 2012. 95 p.

GUIA DE VIATGE PER ALS MENUTS PERVISITARLACIUTATDESPRÉSDELSJOCS

TUMBLR: TUS REDES SOCIA-LES Y BLOGS INTEGRADOS

Hedengren, Thor Daniel.Madrid : Anaya, 2011. 251 p.

PER MILLORARLA GESTIÓ DE LANOSTRA IDENTITAT DIGITAL

LA BIOMASA Y SUS APLI-CACIONES ENERGÉTICAS

Madrid, Antonio.Madrid:AMVEdiciones,2012.241p.

ANÀLISI SOBRE UNA ENERGIAALTERNATIVA AMB PROJECCIÓ

EL LIBRO DE LOS BRINDISY LOS DISCURSOS

Ferrer, Julia.Barcelona: Robinbook, 2010. 207 p.

PER ESTRUCTURAR ELS NOSTRESARGUMENTS I SABER QUÈ DIR

a càrrec de l’Arxiu Municipal

a càrrec de la Biblioteca Municipal

LA FLAMA VA PASSARDUES VEGADES PERLA CIUTAT L’ESTIUDEL 1992 I LA GENTS’HI VA LLENÇAR ALCARRER A VEURE-LA

“La colaboración entre el Ayuntamientoy las empresas debería afianzarse”

La empresa que no la practica esporque no la ha probado.

Pero esto será más fácil de hacerpara las empresas grandes, ¿no?La gran empresa tiene dinero, pero elmúsculo, la creatividad, la capacidadpara resolver estos proyectos lo te-nemos las pequeñas empresas. Y haymuchos niveles para llevarlo a cabo.Animo a todas las empresas a incor-porar la responsabilidad social y dis-frutar de su resultado. Puedo ima-ginarme lo que sentirán los forma-dores si a los participantes en el AulaOberta la formación les ayuda a en-contrar un trabajo.

¿Vuestra experiencia en la for-mación os dice que ésta es básicapara encontrar un empleo?Esta iniciativa, más allá del dominiode herramientas para desarrollarseen un puesto de trabajo, nos permitela posibilidad de ofrecer al usuario unentorno profesional en el que experi-mentar los conocimientos adquiri-dos. Y esto también es importante.Como lo es aumentar la autoestima,que creo que también podemos ha-cer mucho por ello, pues los usuariosconocerán a trabajadores que hanempezado a formarse de cero y sehan integrado y crecido con la em-presa. Esto creo que puede ayudarles

viure V!P. 18

a valorarse profesionalmente y afron-tar con otro carácter las entrevistasde trabajo. Nos vemos capaces dehacer un buen trabajo que, incluso,va más allá de lo que podía ofrecerhasta ahora el Ayuntamiento.

Es optimista con la colaboraciónentre Ayuntamiento y empresas.Debería afianzarse. Y como mecanis-mo de apoyo mutuo. Más allá de lacontratación de servicios a empre-sas, el Ayuntamiento puede dar unapoyo institucional importante a laempresa ante nuestros problemas ylimitaciones. De hecho, se está avan-zando mucho en este sentido en Vi-ladecans. Y, a la inversa, las empre-sas podemos ayudarle con iniciativascomo esta del Aula Oberta.

¿La falta de formación o reciclajehanpasado facturaenestacrisis?El nivel de desempleo actual no es porfalta de formación de los empleados.Lo que ha faltado es formación o capa-cidad de adaptación entre los gesto-res, en especial en nuestra comarca.Muchos se han quedado quietos a laespera de ver si pasaba la crisis, en lu-gar de ver cómo encajaban en el nue-vo escenario, que pienso que será asídurante muchos años. Hay que adap-tarse, porque ahora el valor está másen saber hacer que no en qué haces.

STPGrouphadecidido asumirunservicio gratuito de formaciónque prestava el Ayuntamiento,el Aula Oberta. ¿Por qué?En el ADN de la empresa está dedicarparte de los beneficios a acciones paramejorar la vida de la gente. Y este ser-vicio, que, por falta de financiación, elAyuntamiento no ha podido asumireste año, es una necesidad que no-sotros podemos cubrir con un costebajo, pues tenemos estructura, re-cursos, experiencia y capacidades. Sihemos hecho proyectos solidarios enotroslugares,¿porquénoaquímismo?

¿Pero una empresa no busca elmáximo beneficio?Tenemos la suerte de que, pese a lasituación económica global, crece-mos cada año alrededor de un 10%. Yapostamos por destinar una parte aesa responsabilidad social.

Así, lo hacen a cambio de nada...No exactamente. Para nuestros tra-bajadores es una motivación tenerla oportunidad de ayudar a otros ysentir el agradecimiento que temuestran, así como saber que noestán en una empresa cuyo únicoobjetivo es enriquecerse económica-mente. El nivel de productividadcuando realizamos estos proyectosde responsabilidad social se dispara.

parlemamb...Rafael ÁlvarezDirector general de STP Group

Page 13: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012

La recepta

Ingredients (per a 4 persones)500 g de picada de vedella i 500 de porc5 ous durs (bullits) i altres 2 crus1 manat d’espinacs crus200 g de formatge tendre200 g de pernil dolç1 got de vi blanc1 ceba i 3 dents d’allSal, pebre i oli d’oliva

Per a la salsade xampinyons:250 ml de vi blanc, 250 ml de nata per

cuinar, 3 cullerades de Maizena ExpressOscura, 6xampinyonsblancsi 1/2llimona

Elaboració

En un recipient barregem la carn,l’all trossejat molt petitó, els ous ba-tuts, la sal i el pebre.

Preparem un paper d’alumini enel qual estendrem la carn fent unabase plana d’un centímetre de gruix.

A sobre de la carn posem talls depernil dolç i formatge, fulles d’espinaci els ous durs, i de nou talls de pernildolç i formatge. Fent servir el paperd’alumini, enrotllem la carn amb elsingredients a dins.

Ho posem en una safata untadad’oli d’oliva i afegim el got de vi, hotapem amb paper d’alumini i hoposem al forn a 200ºC durant unahora. Uns deu minut abans de treu-re’l del forn obrim el paper d’aluminii deixem que s’enrosseixi.

Per fer la salsa de xampinyons,posem en un recipient a foc lent el vi,la nata i la Maizena barrejats. Mentreen una paella dorem els xampinyons,trossejats fins, amb sal, pebre i lli-mona. Una vegada la salsa ha espes-sit, afegim els xampinyons.

Per acabar, emplatem la carn ta-lladaenrodanxesamblasalsaalcostat.Ho podem acompanyar d’arròs bullit.

POLPETÓPel restaurant Petit Món(c. Dos de Maig, 37; tel. 93 658 08 33)

Cada mes, un bar o restaurant dela ciutat distingit amb el segellAMED per promoure la dietamediterrània ens proposa una re-cepta saludable.

Viladecans Televisió

viure V!

P. 20

ELS VÍDEOS MÉS VISTOS DURANT L’AGOST

Estat dela platjaFins al 21 d’agost

1.145 visualitzacions

Recepta Saludabledel Rest. Cal Mingo3 d’agost

462 visualitzacions

Com protegir-sede la calor7 d’agost

424 visualitzacions

1

2

3

Sabies que...?

... Viladecans va assolir el dilluns 20 d’agost la temperatura màxima dels dosúltims anys: 32,6 ºC. El rècord es va enregistrar a quarts de dues del migdia, se-gons l’estació del Servei Meteorològic de Catalunya instal·lada al municipi. La quartaonada de calor de l’estiu a Catalunya va enfilar els termòmetres al màxim des que,tot just dos anys enrere, el 20 d’agost del 2010, es van enregistrar 34 ºC.

?

El dissenyador gràfic viladecanenc RogerAmat va guanyar al juliol un dels prestigiososPremis Laus de Disseny i Comunicació Visual. L’e-dició d’enguany dels guardons va reconèixer untreball de l’estudi d’Amat, Miniature, amb el PremiGrand Laus d’Audiovisuals per un video de conti-nuïtat de programació per a la Xarxa AudiovisualLocal. A través d’aquest, la televisió es convertiaen un espai expositiu d’acions artístiques con-temporànies, un canal de difusió poc convencio-nal per a aquestes. El video es pot veure perInternet www.vimeo.com/43498395. L’alcalde varebre el dissenyador gràfic per felicitar-lo.

?

A més de les notíciesdiàries, ViladecansTelevisió també t’ofereixla previsió del temps cadamatí, l’agenda d’activitatscada setmana, un resumcada dilluns dels resultatsdels equips esportius i,cada mes, la retransmissióen directe del Ple del’Ajuntament.

publicitat

www.viladecanstv.tv

... l’any passat, la població de Viladecans va incrementar-se en 434 persones(un 0,66%) i el nombre de menors de 18 anys va arribar al màxim absolut de la his-tòria, 13.550 (el que suposa un 20,74% de la pobació total). Això sí, també el nombrede majors de 65 anys (8.791) va ser més alt que mai abans. Així mateix, per segonany seguit, el veïnatge nascut a l’estranger va disminuir i se situa en el 8,7% deltotal. Aquestes i altres dades es poden consultar a l’Anuari Estadístic de Viladecans,que es pot trobar al web municipal www.viladecans.cat.

?

Page 14: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012

SACRIFICIS

Increment de l'IVA, reducció del subsidid'atur, limitació de l'accés a l’ajut mínimd'inserció social, suspensió de la paga deNadal dels funcionaris, revisió del barem iles prestacions de la llei de dependència,rebaixa de les pensions... Són alguns delssacrificis que demana el president del Go-vern. Els demana, bàsicament, als pensio-nistes, als aturats, als funcionaris, alsdependents, a les famílies i a tothom quifaci la llista de la compra.

El dia següent d'aquests anuncis, podíemllegir a un diari l'observació d'un ciutadàque deia que s'havia acabat la crisi, que araarribava la misèria... I vull afegir: començaun procés que pretén abocar a la mediocri-tat els drets que tantes generacions i tantsanys ha costat assolir, drets que deixarande dir-se així per passar a recuperar el seuantic nom: privilegis.

Aquestes polítiques i aquestes mesurescondemnen a amplis sectors de la ciutada-nia a l'exclusió. I aquells que històricamenthem estat més a prop del ciutadans i lesciutadanes, els ajuntaments, veiem tambécom es restringeixen les nostres possibili-tats de resoldre els problemes que sentimals nostres carrers, perquè ens els expli-quen els nostres veïns i veïnes.

En definitiva, si sumen aquestes mesures ales que ja es venien aplicant (copagamentde medicaments, retallades en salut i edu-cació, amb pujades, per exemple, del 200%

de les matrícules universitàries o elno sosteniment de les escoles bres-

sol) se'ns presenta un escenarique, tal i com dèiem, ens con-

demna a l'exclusió i allunya-ment del somni, per molts,

d’una vida digna.

MARÍASALMERÓN

LOS CAMINOSNO SON FÁCILES

Comprendo que los españoles estén decepcio-nados y enfadados, porque la verdad es que elcamino está siendo muy duro y cruel, pero nohay otro. Los caminos fáciles nos conducen a ungran fracaso y este camino difícil nos conduce auna salida.Las medidas y reformas que está llevando a cabodel Gobierno no tendrán un resultado inmediato,pero son la única alternativa para crear empleoy ganar credibilidad.Hay muchos ciudadanos a los que les afectannegativamente las medidas del Gobierno, peroson la única solución para pagar las facturas quedejó el anterior gobierno y para que podamosvolver a crecer en el futuro.Este es un momento para estar todos unidoscontra el paro, contra la crisis, en defensa deleuro y en defensa de la posición internacional deEspaña. Porque nos jugamos todos mucho.En estos últimos cuatro meses, la tasa de paroha ido reduciéndose. El Partido Popular lleva 7meses gobernando y sabemos que las decisionesy el camino no es fácil. Los 5 millones de desem-pleados que dejó el gobierno anterior son nues-tra mayor preocupación y nuestra mayor obliga-ción. Desde el Partido Popular siempre hemos rei-terado que “la Mejor Política social es el Empleo”y este es el camino que nos hemos marcado.En Viladecans, el Partido Popular tenemos muyclaro que es lo que queremos para nuestra ciudad,empleo, prosperidad y bienestar para todos losciudadanos, y por eso nuestro deseo que el Pro-yecto Eurovegas se realice en nuestro municipio.Pero el socio de gobierno del PSC-PSOE en Vila-decans, ICV-EUIA, parece que sigue apostandopor otras cosas, la “Cultura del No a Todo”. Espe-ro que su solución no pase por la misma que la

de un alcalde y Diputado enAndalucía de su mis-mopartido,porcuyasac-

tuaciones ya sabemostodos a quiennos referimos.

SERGIOGARCÍA

l’opiniódels grups

políticsmunicipals

P. 23

políticaimatgesV!P. 22

La primera Nit de Show&Shopping, organitzada per la Xarxa Comercial, va maridar amb èxit l'oferta comercial de rebaixes amb activitats lúdiques1

El Dia del Soci de l’AV Hospital Roca va reconèixer un grup de persones grans que han treballat per la millora del barri2

L’AV Parc de la Torre Roja va organitzar, un any més, les festes del barri, amb activitats per a gran i petits, entre elles un correfoc (a la foto)3

Amb l’estiu, van tornar les festes de l’AV La Riera, que va fer que els més petits de la família s’ho passessin d’allò més bé4

La Cursa de la Lluna Plena va tornar a ser tot un èxit de participació i va aplegar moltes persones de Viladecans per gaudir de la nostra muntanya5

Molts joves no es van voler perdre l’oportunitat de gaudir de l’street park que es va muntar per un dia al Parc de la MarinaLes festes de l’AV Alba-rosa van omplir d’activitats el barri durant nou dies de juliol, en els quals la ciutadania va gaudir de propostes molt variades

6

7

una festa pel civisme va tancar la programació d’activitats infantils ‘Estiu a Ponent, en la qual van participar mig centenar d’infants8

El curtmetratge ‘Ngutu’ va guanyar un 10è Certamen de Curts de Viladecans concorregut. Pere Pérez va guanyar el premi al millor microcurt local9

12 3

5

8 9

64

7

Page 15: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012

LA VIDAOLÍMPICA

Cada vez que dan noticias por la tele, uno cam-bia de canal. Europa antes nos caía bien, consu bandera de azul y sus estrellas de amarillo;ahora parece un capataz malcarado, la voz yla vara de los señoritos del cortijo, perdón, delmercado. Estamos presos de las noticias, acu-sados cada día de algún delito nuevo, decla-rados culpables sin juicio ni defensa. Losgobiernos van con el otro equipo, qué guaposestán calladitos, cada vez que hablan sube elpan y nos meten mano al bolsillo.

M’han agradat més els Jocs Olímpics que elstelediaris. Han estat la demostració clara decom funciona aquest país, de qui treu de veritatles castanyes del foc, allò tan vell de que unstenen la fama i altres carden la llana. Els nos-tres milionaris, els que omplen els estadis i esporten els drets televisius, el futbol, el tenis,han fet el ridícul. Molt soroll per no res. El mateixridícul del Rajoy i dels seus ministres, o dels quetallen el bacallà a les caixes i els bancs, els quidecideixen que és “el millor” per nosaltres.

Como en la vida, son la gente humilde, los de-portes humildes, la gente que no sale por latele, como nuestros vecinos y nuestras veci-nas, las chicas de waterpolo que juegan en pis-cinas vacías, el chaval que lucha en laacademia de su padre, la nadadora que en-trena anónima, quienes hacen que este paíssobreviva y flote a pesar de que no den la tallaquienes tendrían que darla.

I després estan les dones. Les dones són el pe-gament que uneix famílies, que fan xarxa per-què no sigui tan dura la caiguda, que pugenmés formades i adaptables que els homes. Lesdones són majoria, no ja a les medalles olím-piques, sinó a les medalles anònimes de la

vida i a les nostres entitats.Els homes anem quedantrelegats al sis doble deldominó i a fotre crits quanmarca gol el nostre equip.Ens ho hauríem de fer

mirar.

CARLESLOZANO

TENIM HOSPITAL ITINDREM AMBULATORI

La Conselleria de Salut de la Generalitat deCatalunya ha garantit la continuitat de l’Hos-pital de Viladecans i ha confirmat que, el 2013,començarà a invertir en la construcció del ter-cer CAP per la nostra ciutat, que es situarà albarri de Torre-roja i permetrà que els altresdos ambulatoris funcionin amb més agilitat.

L’Hospital de Viladecans segueix i seguirà fun-cionant a ple rendiment, gràcies sobre tot ala dedicació dels metges, inferemers, ATS...que hi treballen. En els primers cinc mesos de2012, s’han registrat 4.299 ingressos, i untotal de 69.207 visites, incloent 17.820 urgèn-cies i 3.626 intervencions de cirurgia menor.Precisament, segons ha informat l’ICS elsusuaris d’urgències de l’Hospital de Vilade-cans valoren l’atenció rebuda amb un notable(un 7,2).

El passat mes de juliol, una reunió entre elConseller Boi Ruiz i els alcaldes de Viladecansi Gavà ratificava el compromís de donar tractepreferent al nostre hospital, com ja s’ha fetamb l’apertura de dos nous quiròfans. Està enelaboració el catàleg definitiu que reordenaràl’assistència sanitària en el Baix Llobregat.

El conseller de Salut també va confirmar queel 2013 es farà la licitació pels ambulatoris deCan Ribes (Gavà) i Torre Roja (Viladecans). Enel cas d’aquest últim, ja estan fets els dife-rents tràmits urbanístics, de manera que espodrà iniciar la seva construcció immediata-ment després.

Amb la confirmació d’aquests projectes perpart del Conseller queden totalment desmen-

tits els rumors infundats quehavien generat preocupació en

la nostra ciutat. El futur del’Hospital de Viladecans es-

tà fora de discussió.

www.ciu-viladecans.cat

JOSÉ LUISATIENZA

ALBERTODELGADO

EL COMERCIODE CASA

Durante el mes de agosto, en un famoso perió-dico, pudimos leer un dato realmente escalo-friante: en Cataluña, el 22% de los bares yrestaurantes esta regentado por inmigrantes y,según datos que llevamos de este 2012, este por-centaje seguirá subiendo.Hay algo más triste que un ciudadano autóctonotenga que cerrar su negocio después de años detrabajo mientras los inmigrantes abren cientos deellos sin ningún problema? ¿Por que esto es posi-ble? Los políticos son los encargados de velar porla supervivencia de nuestro pueblo y eso incluyeque los comerciantes no acaben arruinados porcompleto mientras ellos permanecen impasiblesante la situación.El mayor ejemplo de pasividad lo hemos encon-trado en los gobiernos del PSC, que, a parte deno hacer nada a favor del comerciante de casa,se han cansado de ayudar a inmigrantes a basede subvenciones. El objetivo, claro está, son susvotos y, de paso, publican en su revista munici-pal entrevistas a musulmanes con hasta dos ne-gocios en marcha que, como no podía ser de otramanera, son una carnicería y un locutorio. Esevidente que mejor no explicar por qué siempremontan los mismos negocios, pues su idea deintegración y multiculturalidad se desmorona-ría de inmediato.La guinda la ha puesto el PP. Con su política libe-ralista, ha dado rienda suelta a los horarios co-merciales. Es decir, que si queremos montarnosun negocio y queremos competir con asiáticos(por ejemplo) tendremos que trabajar más de 16horas al día, no descansar ningún día de la se-mana, vivir en pisos patera para no pagar hipo-teca y, sobre todo, no comer más de un cuencode arroz y un vaso de agua al día. Estos serán losrequisitos para poder regentar un bar o restau-rante a partir del ataque que ha cometido el PPcontra nuestros comerciantes.

Es evidente que nadie ha ve-lado por la vida del tejido co-

mercial autóctono. Y eso,no tengan ninguna duda,

lopagaremosmuycaro.

[email protected]

políticaP.24

publicitat

Page 16: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012

P. 26agenda

agenda de serveismés informació i novetats a www.viladecans.cat

TELÈFONS D’INTERÈSAJUNTAMENTVViillaaddeeccaannss IInnffoorrmmaacciióó 9933 663355 1199 0000SSeerrvveeiiss mmuunniicciippaallss 9933 663355 1188 0000

Policia Local 092 / 93 659 40 24Mossos/Bombers 112Emergències mèdiques 061Comissaria del DNI 902 24 73 64Hospital de Viladecans 93 659 01 11CAP Maria Bernades 93 647 41 55CAP Mas Font 93 647 21 77Sociosanitari Frederica M. 93 647 35 25Serveis Socials (Sant Jordi) 93 658 15 62Serveis Socials (Montserratina) 93 658 02 31Serveis Socials (Can Palmer) 93 637 33 22Serveis Socials (Sales) 93 637 39 52Serveis Socials Generalitat 93 637 44 10Can Calderon 93 635 18 04Oficina de Treball (OTG) 93 647 35 10Síndic Municipal de Greuges 93 635 18 17OMIC (oficina del consumidor) 93 658 99 08Oficina Local d’Habitatge 93 659 41 56Oficina del Pla de Ponent 93 659 23 83Centre Municipal de Mediació 93 659 34 96Arxiu Municipal 93 635 29 85Poliesportiu del Centre 93 637 83 70Centre per a Joves Can Xic 93 116 52 23Centre Mpal. Edelia Hernández 93 647 43 87Fundació Ciutat de Viladecans 93 647 00 55Deixalleria 93 659 02 98Servei Local de Català 93 659 33 28Cementiri 93 637 77 85Serveis funeraris 609 46 19 92Tanatori de Ponent 93 633 34 10Atrium Viladecans 93 659 41 60Ateneu Pablo Picasso 93 659 14 56Ateneu can Batllori 93 637 61 68Biblioteca de Viladecans 93 637 40 90Casal Barri de Sales 93 637 94 04Casal de l’Alba-rosa 93 637 53 90Casal de Montserratina 93 659 30 87Casal de Can Pastera 93 637 79 85Casal de Torre-roja 93 659 40 39Oficina d’escolarització 93 647 23 58Escola Bressol La Ginesta 93 658 66 76Escola Bressol La Marina 93 659 18 83Escola Bressol La Muntanyeta 93 659 15 48Escola Bressol La Pineda 93 637 96 00Escola Àngela Roca I 93 658 06 93Escola Àngela Roca II 93 637 12 75Escola Can Palmer 93 658 19 81Escola El Garrofer 93 658 09 34Escola Doctor Fleming 93 658 10 34Escola Doctor Trueta 93 658 26 38Escola Germans A. Targa 93 658 96 53Escola Marta Mata 93 658 83 77Escola Mediterrània 93 637 57 37Escola Montserratina 93 658 85 11Escola Miquel Martí i Pol 93 635 76 60Escola Pau Casals 93 658 25 12Escola Viladecans IV 93 637 89 52Col·legi Goar 93 658 25 38Col·legi Sagrada Família 93 658 08 99Col·legi Sant Gabriel 93 658 17 50Col·legi Santo Tomás 93 658 07 87Col·legi Teide 93 658 19 53Institut Josep Mestres 93 658 08 84Institut Miramar 93 647 43 35Institut Sales 93 658 20 12Institut Torre Roja 93 637 37 00Academia Frandaser 93 637 06 43 Escola Oficial d’Idiomes 93 635 74 22Centre Formació d’Adults 93 658 64 51Aigües de Viladecans 900 71 07 10Correus Viladecans 93 659 17 01Gas Butà 93 662 06 98Jutjat 93 658 12 84Notaria 93 659 02 00Registre de la Propietat 93 658 61 19Viladecans Televisió 93 647 42 44

FARMÀCIES

REVISTA DE VILADECANSEdita: Ajuntament de Viladecans. 24.500 exemplars.Fotomecànica i impressió:Litografia Rosés, S.A. Dipòsit Legal: B-28726/87.Fotografia:Cristina Diestro, Pepa Álvarez, Ajuntament. Redacció: 93 635 19 10.Publicitat: Fabiola Romero, tel. 93 519 11 92 / 610 47 49 22.REVISTA DE VILADECANSno es fa responsable del contingut dels articles d’opinió.

Farmàcia AltésAv. Ballester, 10

Farmàcia ArtolaC. Guifré el Pelós, 36

Farm. B. del RomeroC. Pere Sala, 60Vacances fins al 2 sept.

Farmàcia BadiaC. Sol, 67

Farmàcia BergaC. Jaume Abril, 23

Farmàcia MaciánPl. Arqueb. Modrego, 11Vacances fins al 5 sept.

Farmàcia CulleréAv. Generalitat, 28

Farmàcia MongeAv. Gavà, 13Vacances fins al 2 sept.

Farmàcia MontesPl. Hispanitat, 4 A

Farmàcia RocabeyeraC. Josep Irla, 15

Farmàcia RotllanC. Prat de la Riba,66

Farmàcia SalaC. Sant Marià, 99Vacances fins al 2 sept.

Farmàcia UriarteC. Doctor Reig, 67

Farmàcia UrizAv. Miramar, 7

Farmàcia VilàAv. Molí, 37Vacances fins al 2 sept.

Farmàcies Rotllan i Culleré Farmàcia Rotllan Farmàcia Rotllan Farmàcia RotllanFarmàcia Berga Farmàcia Berga Farmàcia Berga Farmàcia Berga

TOTES Farmàcia Montes TOTES Farmàcia MontesTOTES Farmàcia B. del Romero TOTES Farmàcia B. del RomeroTOTES Farmàcia Vilà TOTES Farmàcia VilàTOTES Farmàcia Macian TOTES Farmàcia MacianTOTES Farmàcia Altés TOTES Farmàcia Altés

Farmàcies Berga Farmàcia Berga Farmàcia Berga Farmàcia Berga Farmàcia Sala Farmàcia Sala Farmàcia Sala Farmàcia Sala

TOTES Farmàcia Culleré TOTES Farmàcia CulleréTOTES Farmàcia B. del Romero TOTES Farmàcia B. del RomeroTOTES Farmàcia Monge TOTES Farmàcia Monge TOTES Farmàcia Uriz TOTES Farmàcia UrizTOTES Farmàcia Badia TOTES Farmàcia Badia

Farmàcies Artola i Badia Farmàcia Artola Farmàcia Artola Farmàcia ArtolaFarmàcia Rotllan Farmàcia Rotllan Farmàcia Rotllan Farmàcia Rotllan

TOTES Farmàcia Uriarte TOTES Farmàcia UriarteTOTES Farmàcia Culleré TOTES Farmàcia CulleréTOTES Farmàcia Rocabeyera TOTES Farmàcia RocabeyeraTOTES Farmàcia Vilà TOTES Farmàcia VilàTOTES Farmàcia Artola TOTES Farmàcia Artola

Farmàcies Artola i Altés Farmàcia Altés Farmàcia Altés Farmàcia Altés Farmàcia Uriarte Farmàcia Uriarte Farmàcia Uriarte Farmàcia Uriarte

TOTES Farmàcia Sala TOTES Farmàcia SalaTOTES Farmàcia Macián TOTES Farmàcia MaciánTOTES Farmàcia B. del Romero TOTES Farmàcia B. del RomeroTOTES Farmàcia Monge TOTES Farmàcia MongeTOTES Farmàcia Uriz TOTES Farmàcia Uriz

Farmàcies Sala i Uriz Farmàcia Sala Farmàcia Sala Farmàcia SalaFarmàcia Artola Farmàcia Artola Farmàcia Artola Farmàcia Artola

DS 1 sept DG 2 sept DL 3 sept

DT 4 sept DC5 sept

DJ 6 septDV 7 sept DS 8 sept DG 9 sept DL 10 septDT 11 sept DC 12 sept DJ 13 sept

DV 14 septDS 15 septDG 16 septDL 17 septDT18 sept DC 19 septDJ 20 sept DV 21 septDS 22 septDG 23 septDL 24 septDT 25 septDC 26 septDJ 27 sept

DV 28 septDS 29 septDG 30 sept

9-13.30 h 13.30-16.30 h 16.30-20 h 20 h-9 del matí següent

HORARIS

LLISTAT DE FARMÀCIES

publicitat

agenda d’activitats

2DIUMENGE

SETEMBRE

Tot el matí2n Aplec de Sant RamonPujada a l’ermita i activitats.(+ info: pàg. 14)

DISSABTE

28

9DIUMENGE

A les 18 horesXerrada per a dones:‘Què li passa al meu cosa partir dels 50 i tants?’Lloc per decidir

19DIMECRES A les 19.30 hores

Tastet de tallers per ajoves: ‘Burlesque’ No cal inscripció prèvia.Centre de joves Can Xic

A les 21 horesMonòleg: ‘Rock y risas’A càrrec d’Albert Boira.Preu: 15 euros.Atrium Viladecans27

DIJOUS

A les 19 horesMusical: ‘Concha. Yolo que quiero es bailar’Preu: 22-25 €.Atrium Viladecans

A les 18 horesL’Hora del ConteAdreçat a infants de4 a 6 anys.Biblioteca de Viladecans

29

23DISSABTE Al matí

La FangadaInscripcions (de 9 a 14 €)a ciclosvalbuena.com.Parc de Torre-roja

A les 11 horesVisita guiada a la Torredel Baró i Can ModolellInscripció al 93 635 18 80.Plaça de la Vila

30DIUMENGE A les 19 hores

Màgia: ‘Splenda’A càrrec del Mag LariPreu: 22 o 25 euros.Atrium Viladecans

26DIMECRES A les 19 hores

Presentació del llibre‘Secrets’, del Mag LariAmb la presència del Mag.Biblioteca de Viladecans

Recordeu que podeu seguir les novetats a www.viladecans.cat, i a Twitter a través del hashtag #ViuViladecans

DIVENDRES

20DIJOUS A les 19.30 hores

Tastet de tallers per ajoves: ‘Fer còmics’ No cal inscripció prèvia.Centre de joves Can Xic

A les 9.30 horesExcursió a l’EramprunyàInscripció al 93 635 18 80.Tornada en autocar.Sortida de pl. de la Vila

infants joves

P. 27agenda

DEL 7 A L’11

Mireu les pàgines centrals de la revista

12DIMECRES A les 18 hores

Club de Lectura: ‘Semillas de guerra’Amb l’autor, Rubén Alonso.Biblioteca de Viladecans 14

DIVENDRES A les 21 horesConcert de SidoniePresentació del seu disc ‘Elfluido García’. Preu: 18 €.Atrium Viladecans

A les 19.30 horesTastet de tallers per ajoves: ‘Amigurumi’ No cal inscripció prèvia.Centre de joves Can Xic

A les 18 i a les 21 hMàgia: ‘Splenda’A càrrec del Mag LariPreu: 22 o 25 euros.Atrium Viladecans

2DIMARTS

OCTUBREA les 18 horesVisita guiada a la mos-tra ‘Pagesos i vilatans’No cal inscripció prèvia.Torre del Baró

6A les 21 horesConcert de Juan PerroA càrrec del Mag LariPreu: 22 o 25 euros.Atrium Viladecans

A les 18 horesTeatre infantil: ‘Pinotxo, bric à brac’Preu: 6 euros.Atrium Viladecans5

DIVENDRES DISSABTE

A les 12 horesTeatre infantil: ‘Pinotxo, bric à brac’Preu: 6 euros.Atrium Viladecans7

DIUMENGE A les 19 horesTeatre: ‘Burundanga’A càrrec de Flyhard.Preu: 22 o 25 euros.Atrium Viladecans

4a ROMERÍA ‘CIUDAD DE VILADECANS’9 h. Sortida Pl. Hispanitat11 h. Arribada Parc Marina11.15 h Espectacle equestre11.30 Ball per a tothom13.15 h. Misa rociera

14.30 h. Dinar popular (6 €. Tíquets a l’AteneuCan Batllori, del 25 de setembre al 3 d’octubre)17 h.Espectacle flamenc

Fins al 20 d’octubreMostra del 33è Concurs de FotografiaCiutat de ViladecansAteneu Pablo Picasso

Page 17: REVISTA DE VILADECANS - SETEMBRE 2012