TOT Sant Cugat 1120

214
Exposició de Nobuko Kihira a la Canals Galeria d’Art fins al 21 de setembre www.totsantcugat.cat mascotes Pàg. 136 Recull de fotos de les mascotes dels lectors literatura Pàg. 55 El llibre de la setmana: ‘La vida al voltant d’un riu’ NÚM. 1120_del 25 al 31 de juliol del 2008_ Parlem-ne Pàg. 24 Jordi Roses, codirector de Dansa Sant Cugat setmana Pàg. 6 Una nova sala, el regal per al Teatre-Auditori

description

TOT Sant Cugat 1120, 25 de juliol 2008

Transcript of TOT Sant Cugat 1120

  • 19 Exposici de Nobuko Kihira a la Canals Galeria dArt fins al 21 de setembre

    www.totsantcugat.cat

    mascotes Pg. 136Recull de fotos de les mascotes dels lectors

    literatura Pg. 55El llibre de la setmana: La vida al voltant dun riu

    NM. 1120_del 25 al 31 de juliol del 2008_

    Parlem-ne Pg. 24

    Jordi Roses, codirector de Dansa Sant Cugat

    setmana Pg. 6Una nova sala, el regal per al Teatre-Auditori

    PORTADA-C.indd 1 21/7/08 08:58:48

  • SECCI PATROCINADA PER:

    Sum

    ari

    25_J

    ULI

    OL_

    200

    8

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    2Aquesta s la propos-ta per a aquest final de juliol. La trobada internacional de dansa semmarca dins de la iniciativa Dansa Sant Cugat, que ja ha fet forat dins de la nostra programaci cultural. La ciutat t diverses escoles dalt nivell i amb moltes persones que practiquen i estimen la dansa. s per tant referent daquesta activitat artstica. Podem compartir aquesta mgia amb els ms de 200 alum-nes matriculats, en els diversos marcs de la ciutat que aquests dies esdevindran escenaris.

    CIUTAT DE LA DANSA

    6 SetmanaUna sala nova ser el regal dels 15 anys del Teatre-Auditori

    54 Parrquia

    48 Entitats

    56 Memria

    55 Literatura

    84 Petit TOT

    88 Ensenyament

    99 Tecnologia

    101 Motor

    117 Gent gran

    Redacci i publicitatTel. 93 590 86 00 [email protected]

    132 Jardineria

    136 Mascotes

    139 Tendncies

    145 Viatges

    147 Guia comercial

    158 Lhorscop i sudoku

    159 Guia bsica

    52 Art

    5 Quedat

    64 Gastronomia

    14 Esports

    40 Lectors

    63 Escenari

    60 CinemaSuperagente 86, de pelcula

    92 Empresa

    65 TerrassesLespecial de lestiu del TOT

    106 Salut

    119 La llar

    pUbLICACI ASSOCIAdA A:pUbLICACI CONTROLAdA pER:

    INCLOU SUpLEMENT TOT Classificats

    DISTRIBUCI GRATUTA

    Ultim control OJD-PDG abril 2008: 22.088 exemplars setmanals

    20 Obert x vacancesLespecial de lestiu del TOT

    58 La tele

    154 Plnol

    24 Parlem-ne!

    26 TOT fotopoportada

    SUMARI-C.indd 2 18/7/08 11:38:46

  • la caixa.fh11 17/7/08 16:12 P gina 1

  • anunci tot prev incendis 08 17/7/08 13:41 P gina 1

  • TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    5Quedat RECOMANACIONS DE LA SETMANA_ www.totsantcugat.com/agenda/nouacte.asp

    Dna a conixer el teu acte a la web del TOT!

    SECCI PATROCINADA PER:

    DIVENDRES 25

    Festa Major de la FlorestaConcurs de PS2 dins la Nit Jove, inscripci-ons al Centre Cvic de la Floresta. Un acte ms de la Festa Major de la Floresta.21.30 h Pistes Espor-tives de Can Llobet (la Floresta)

    DIVENDRES 25

    Teatre a la plaa de la VilaRepresentaci teatral a crrec de Juli & German, clowns.22 h Plaa de la Vila Organitza: Club Munta-nyenc Sant Cugat

    DISSABTE 26

    Festa Major de Sol i AireFesta infantil amb inflables i pallassos, i amb lactivitat refrescant Gaudir de la fruita. 22.30 h Barri de Sol i Aire

    DIVENDRES 25

    Festa Major de Sol i AirePreg dinici de la Festa Major del barri de Sol i Aire, a crrec de Manuel Reyes. Inaugu-raci musical amb viol per Clara Garriga i dues exposicions.21 h Barri de Sol i Aire

    DISSABTE 26

    Dansa Sant CugatEspectacle inaugural de la 8a edici de Dansa a Sant Cugat, un stage internacional del 26 al 31 de juliol.21 h Plaa del Rei (al costat del Monestir)

    DISSABTE 26

    Festa Major de Sol i AireBotifarrada popular per acomiadar la Festa Major del barri de Sol i Aire i, desprs, disco mbil amb JC Sound. 22.30 h Barri de Sol i Aire

    DISSABTE 26

    Festa Major de la FlorestaXVI Trobada de Mestres Paellers i posterior ballaruca. Un acte de la Festa Major de la Floresta.13.30 h Pistes Esporti-ves de Can Llobet (la Floresta)

    DIUMENGE 27

    Visita guiada a lobra de Pla-NarbonaVisita guiada LEros primordial en lobra de lartista Pla-Narbona, que es pot visitar fins al 5 doctubre.12 h Museu de Sant Cugat (Casa Aymat, carrer Vill, 68)

    QUEDA'T-C.indd 5 18/7/08 13:38:16

  • TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    SetmanaACTUALITAT LOCAL_POLTICA_CULTURA_

    Font: AJUNTAMENT DE SANT CUGAT

    santcugatencs de disposar duna sala de concerts. Tot i aix, no ser fins a finals dany, quan es doni a conixer el nou Pla dEquipaments, que podrem saber si aquest pro-jecte es dur a terme.Pel que fa a la valoraci de la quinzena temporada de lAu-ditori, Xavier Escura va asse-nyalar que ha estat la millor de totes. Sobre el Teatre-Auditori va observar que sha convertit en la insgnia de la vida cultu-ral a Sant Cugat, i es va mostrar molt satisfet amb locupaci que registra a les funcions i als espectacles, ja que la mitjana s del 70%.Per commemorar el 15 ani-versari del Teatre-Auditori el prxim dia 26 de setembre se celebrar un concert que el director de lAuditori, Pep Tugues, va qualificar dnic i irrepetible. Els noms dels ar-tistes seran una sorpresa, per se sap que en seran entre cinc i set. Alguns ja han vingut, dal-tres no. Tamb hi haur una festa oberta a tothom a la plaa del Centre Cultural.

    La prioritat de la Regidoria de Cultura, segons va explicar el tinent dalcalde de Cultura, Xavier Escura, durant una roda de premsa, s constru-ir una sala annexa al Teatre-Auditori per a una capacitat dunes 300 o 400 persones. Aquesta sala, que acolliria espectacles de mitj format i comptaria amb un escenari mbil, tamb donaria respos-ta a la demanda dels msics

    Una sala nova ser el regal dels 15 anys del Teatre-Auditori

    Ampliaci

    Sorpreses Amb motiu del seu 15 ani-versari, lAuditori acollir un concert el 26 de setembre. Els artistes encara sn una sorpresa, per el director de lAuditori va assegurar que ser nic i irrepetible. El mateix dia hi haur una festa, oberta a tothom, a la plaa del Centre Cultural.

    SETMANA-C .indd 6 21/7/08 09:33:55

  • TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    7La ciutat francesa Limoges homenatja lartista santcugatenc Josep Grau-Garriga amb una ex-posici formada per una quarantena de peces escultriques, pictriques i txtils daquest creador de projecci internacional.

    Protagonistes

    Bars i Ajuntament acorden nous horaris de les terrasses destiuEl Gremi dHostaleria de Sant Cugat i lAjuntament han acor-dat que les terrasses destiu de bars i restaurants puguin allar-gar la seva hora de tancament fins a les 23.30 h entre setmana, i els caps de setmana, viglies i festius, fins a les 24.30 h, ms 30 minuts addicionals per desallot-jar els clients i recollir les taules. Tot i aix, el consistori i lentitat empresarial han previst algunes excepcions, com el carrer Elies Rogent, que shaur de tancar entre setmana a les onze de la nit i els festius a dos quarts de dot-ze; la plaa del Doctor Pila, que es tancar a les 22.30 h els dies laborables i, els altres, mitja hora desprs. Lacord estipula tamb que a la plaa Josep Play, a la Floresta, noms es podr esten-dre fins a les vuit de la tarda, tant entre setmana com als festius, i tant a la plaa del mercat Torre Blanca com a la Gran Via de les Corts Catalanes, de diumenge a dijous es clausuraran les ter-rasses a les 24 h i els divendres, dissabtes i viglies de festiu, a la 1.30 h. Lacord tamb recull que a les terrasses i hi hagi un control del soroll.

    Pacte

    Comena el 8 cicle de Dansa a Sant Cugat

    Moviment

    Aquest dissabte, 26 de juliol, comena la 8a edici de Dansa Sant Cugat, un stage internacio-nal de dansa que ofereix, duna banda, classes despecialitzaci per a ballarins i ballarines de matries tan variades com hip-hop, improvisaci, ballet clssic o modern jazz, aix com espec-tacles gratuts a la plaa del Rei o al Casal de Joves TorreBlanca. Per a ms informaci, consul-teu la secci Parlem-ne.

    La dansa pren protagonisme a les Lectures a la Fresca

    Homenatge

    La plaa de Mag Bartralot va acollir El maniqu, de Rodoreda, la segona Lectura a la Fresca or-ganitzada pels Amics de Pedra i Sang denguany. En acabar les-pectacle, lassociaci va retre un sentit homenatge a Jaume Pla, que, amb el mateix paper que va interpretar a Sant Cugat, va parti-cipar en lestrena daquesta obra, ara fa set anys, al Teatre Nacional de Catalunya. A ms, Pla va com-plir 80 anys fa pocs mesos.

    Jaume Pla i Eduard Jener. LLUS LLEBOT

    Imatge de lstage de lany passat. ARXIU/LLUS LLEBOT

    SETMANA-C .indd 7 21/7/08 09:34:14

  • SE

    TM

    AN

    A

    T

    OT

    SA

    NT

    CU

    GA

    T

    25

    _07_

    0

    2a Trobada de Cors dHomesEl Claustre va acollir un concert de La Lira i una coral alemanya emmarcat dins de la 2a Trobada Internacional de Cors dHomes.

    Cloenda dAix s fer estiu Dem dissabte, a les 22 h, la plaa de la Vila acull el concert de cloenda del cicle Aix s fer estiu, organitzat pel Club Muntanyenc.

    Antena clandestina de telefonia mbil a lesglsia de Mira-sol

    LAjuntament ha obert un expedi-ent sancionador a France Tlcom per installar una antena de telefo-nia mbil a dalt del campanar del lesglsia de Sant Joan Baptista, a Mira-sol. Loperador mbil la va installar sense perms municipal. Segons el consistori, s una prc-tica comuna entre les empreses del sector. Cada setmana, obren dos o tres expedients a antenes clandestines. LAjuntament vol fer-ne un inventari.

    Sanci

    Demanen 18 mesos de pres a un dels detinguts a Barraques

    Judici

    La Fiscalia demana un any i mig de pres per a un dels dos joves que va ser detingut el dijous 26 de juny a lespai Barraques, durant la Festa Major. Li imputen un de-licte de xx a lautoritat. El judici ser el 24 de novembre. A laltre detingut li han imposat una mul-ta per desobedincia civil. Els dos joves, Albert i Borja, de 22 i 19 anys, estudien presentar una denncia per detenci illegal i tracte intimidatori.

    El sndic tramita 153 expedients a Sant Cugat

    Memria 2007-2008

    El sndic de greuges de Sant Cugat, Jaume Clavell, ha tramitat 153 ex-pedients durant el seu primer any de funcionament i ha resolt el 76% de les queixes dels vens del muni-cipi a lAdministraci local, segons informa la Memria anual del Sn-dic 2007-2008. La resta dexpedi-ents romanen en trmit.Segons linforme, les queixes representen el 2 per mil de la poblaci total del municipi, una dada que supera ms del doble la

    daltres ciutats del nostre entorn. La majoria daquests expedients estan relacionats amb temes de seguretat ciutadana (29%), de territori (21%) i de serveis urbans i de manteniment de la ciutat (10%). Daltra banda, la majoria de queixes han arribat de vens del nucli (60%). El sndic ha plantejat la necessitat dobrir loficina dos dies a la tar-da per donar millor resposta als ciutadans.

    Imatge de lespai de les Barraques a la Festa Major denguany. LLUS LLEBOT

    Inici de la Festa Major del barri de Sol i AireUn any ms, a finals de juliol, arriba la Festa Major del bar-ri santcugatenc de Sol i Aire. I comenar amb el preg que enguany far Manuel Reyes, aquest divendres 25 de juliol, a les 21 h. Hi ha activitats durant tot el cap de setmana, com el sopar de germanor del mateix diven-dres i ball posterior o la festa infantil i el sopar de botifarrada de dissabte.

    Societat

    SETMANA-C .indd 8 21/7/08 09:34:44

  • centre cultural.fh11 10/7/08 16:33 P gina 1

  • SE

    TM

    AN

    A

    10T

    OT

    SA

    NT

    CU

    GA

    T

    25

    _07_

    08

    PREMI per a la multinacional ISS El Grup dEntitats Catalanes de la Famlia (GEC) ha guardonat lempresa especialitzada en serveis integrals de neteges ISS, de Can Sant Joan, per les seves poltiques de conciliaci de la vida laboral amb la professional.

    Prop del 70% dels santcugatencs sinformen de lactualitat local a travs del TOT

    El mitj de comunicaci ms consultat a la ciutat de Sant Cugat s la revista TOT SanT CugaT, amb un 66,4% dels ciu-tadans (el 62,5% esmenta la re-vista i el 3,9% diu que en consul-ta normalment la pgina web), segons una enquesta elaborada per lempresa TIME COnSuL-TanTS, per encrrec del Diari de Sant Cugat, i que ha sonde-jat lopini de 800 ciutadans i ciutadanes del municipi. Len-questa ha estat elaborada entre el 17 i el 29 dabril daquest any mitjanant entrevistes telef-niques a homes i dones majors de 18 anys, i t un marge derror estadstic de +/3,5% i un nivell de confiana del 95,5%.El segon mitj de comunicaci ms consultat pels santcuga-tencs per seguir lactualitat del municipi s el Diari de Sant Cugat. Segons aquesta enques-ta, el 27,5% dels santcugatencs sinformen de lactualitat local a travs del Diari, que s el mitj preferit pels santcugatenc de 55 a 64 anys (43,4%) i pels ms arrelats a la ciutat.

    Comunicaci

    Snchez-Camacho crear una secretaria per impulsar el PP

    Visita a Sant Cugat

    El PP catal t previst crear una secretaria de desenvolu-pament comarcal per aconse-guir ms fora i presncia al Valls, segons ha manifestat la presidenta del Partit Popular de Catalunya, alcia Snchez-Camacho, a la Junta Comarcal del Valls Occidental. aquesta reuni territorial sha celebrat a Sant Cugat i ha reunit una tren-tena de persones al Caf audi-tori. Lobjectiu de la proposta de la membre del PP s aconseguir ms presncia dels interessos de les comarques i saber el que volen els municipis dins de cada comarca. La popular ha

    Tres santcugatencs ocupen crrecs comarcals a UDC

    Poltica

    Lassemblea Comarcal del Valls Occidental duni De-mocrtica de Catalunya (uDC) ha escollit diversos poltics santcugatencs com a crrecs comarcals. aix, mentre que Xavier amador ser el nou vicepresident comarcal, Llus

    xxxxxpectacle.

    Fernndez ha estat escollit com a nou membre de lExecutiu Comarcal i Carles Brugarolas ocupar el crrec de conseller nacional. aquesta elecci fa que la delegaci de Sant Cugat tingui tres representants en el Consell nacional.

    revelat que els eixos de la seva presidncia inclouran poten-ciar molt lactivitat municipal i el projecte del PP aqu a Sant Cugat, on hi ha un gran nombre de votants, i ha indicat que amb aquesta potenciaci municipal espera recuperar els possibles vots perduts, perqu el PP torni a ser decisiu per a Catalunya.

    SETMANA-C .indd 10 21/7/08 09:34:58

  • speed grass.fh11 17/7/08 16:15 P gina 1

  • SE

    TM

    AN

    A

    12T

    OT

    SA

    NT

    CU

    GA

    T

    25

    _07_

    08

    El Terra Dola acull una exposici sobre Arnau CadellLespai gastronmic i cultural Terra Dola acull des del dilluns passat, 14 de juliol, i fins al prxim 28 de setembre, una exposici dels alumnes de lEscola Municipal dArt al voltant dArnau Cadell Arnali Catelli: 10 mirades. Els quadres sn de gran format i de la mostra destaca la varietat de tcniques utilitzada, com loli o lacrlic. Abans, els quadres havien estat exposats al Claustre del Monestir.

    Els usuaris de FGC del Valls tindran accs a internetFerrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha confirmat que al setembre la lnia del Valls oferir cobertura 3G als seus usuaris, cosa que suposar que els passatgers podran viatjar connectats a internet des de qualsevol terminal (porttil, telfon mbil, PDA...). El servei loferir Telefnica Mbiles, que ha installat estacions base i repetidors, tot i que en el futur shi podran afegir altres companyies.

    Telecomunicacions

    Fins al 28 de setembre

    Properes edicions del TOTEls prxims nmeros de la revista TOT SanT CugaT es distribuiran els dies 1 i 22 dagost. I el primer de la temporada ser el 29 dagost.

    Quina s la teva foto de lestiu?a la plana 35 daquest TOT SanT CugaT publi-quem les bases de l11 concurs TOT FOTOPOR-TaDa. Recorda, ms de 8.000 euros en premis.

    Un nou cami recollector millorar la recollida de residus

    Serveis

    LAjuntament ha adquirit un nou cami recollector de residus urbans. El vehicle est dotat dun sistema per poder recollir els diversos contenidors soterrats amb recollida de tipus ploma, que hi ha repartits per la ciutat. El cami t capacitat per a 18,5 m3, carrega tant posteriorment com superiorment i disposa delevador polivalent per millorar el servei de recollida municipal.

    Quarta Biennal dArquitectura del Valls

    Exposici a la Biblioteca del Millenari

    Hi ha una crisi clara, no ens fa por reconixerho, les nostres dades diuen que la construcci dhabitatges ha baixat ms dun 61%, va assegurar el vicedeg del Collegi Oficial dArquitectes de Catalunya, Llus Comeros, en lacte inaugural de la Biennal dArquitectura del Valls que es pot visitar a la Biblioteca del Millenari del Centre Cultural Sant Cugat.

    Llus Recoder i Merc Conesa a lacte inaugural. LLUS LLEBOT

    Imatge del nou vehicle municipal. LOCALPRESS

    SETMANA-C .indd 12 21/7/08 09:35:14

  • SE

    TM

    AN

    A

    13T

    OT

    SA

    NT

    CU

    GA

    T

    25

    _07_

    08

    LAFA celebra un any i mig darticles al TOTLAssociaci de Familiars dAlzheimer (AFA Valls Occidental) va organitzar una festa a la seu de la Creu Roja per celebrar que fa un any i mig que publiquen articles en la secci dentitats daquest setmanari (en total, 80). Lassociaci destaca que molta gent ha conegut lassociaci mitjanant aquests articles.

    La Floresta no optar a la Llei de barris perqu no reuneix els requisits que demana la Gene-ralitat per atorgar aquesta sub-venci. Aix s el que ha posat de manifest el tcnic de lAjun-tament Josep Maria Bellov, que ha dit que lrea de Territori no preveu presentar la Floresta a la Llei de barris perqu lajuda eco-nmica es dna a zones que pre-senten processos de degradaci urbanstics, prdua o envelli-ment de la poblaci i problemes econmics o socials greus, com ara taxes datur elevades, i no s

    Territori no veu factible que la Floresta participi en la llei

    el cas de la Floresta. El portaveu dICV, Xavier Boix, ha criticat la inoperncia de lAjuntament i ha manifestat que no pot ser que la desesperaci dun barri el porti a demanar una EMD o, ara, la Llei de barris. En allusions al comentari de Boix, els pocs ve-ns que shan aplegat al consell del districte de la Floresta asse-guren que la seva desesperaci arriba al punt que ens apuntem a un bombardeig per demanar lEMD o la Llei de barris, perqu fa molts anys que reclamen la urbanitzaci del sector.

    Llei de barris

    XXIII Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat

    MS ACTUALITAT LOCAL A:

    Sobre el control de lenergia

    La Universitat Internacional de la Pau sha celebrat del 17 al 23 de juliol al Centre Borja. Enguany, el tema central ha es-tat el control de lenergia i els conflictes que aix ocasiona. Totes les conferncies, xerra-des i taules rodones que han integrat el curs shan dut a terme al Centre Borja. Cada dia, diferents experts en el tema han opinat sobre el con-flicte energtic al mn.Durant lacte de presentaci del curs, el president de la UNIPAU, Arcadi Oliveres, va incidir en la importncia de reflexionar i debatre al vol-tant de lenergia. Lalcalde de la ciutat, Llus Recoder, va assenyalar que el control de lenergia s la causa de molts conflictes humans.

    Egarsat tria mascotaUna abella, un cangur i un suricata han estat els guanyadors per representar la prevenci dels riscos laborals.

    Ajustament a la realitat de lmbitLa propietat de laparcament de lhpica de Can Calders sha comproms a redactar un informe especial dusos per adequar-lo a Torre Negra.

    LA FOTO

    SETMANA-C .indd 13 21/7/08 09:35:27

  • TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    EsportsACTUALITAT_

    14

    El Junior FC femen, en un partit contra el CD Terrassa. ARXIU / DAVID FERNNDEZ

    els partits ms atractius de la temporada figura un Juni-or FC-CD Terrassa reedici de la final daquest any a la tercera jornada, el 26 doctu-bre. Laltre equip que ha pujat de categoria ha estat lOuren-se HC que, amb el CH Alcal, substitueixen lUD Taburiente i el RC Jolaseta.

    Divisi dHonor B masculinaEl mascul, que milita una tem-

    Ja es coneixen quins seran els rivals i calendaris de la prxi-ma temporada pel que fa als equips dhoquei sobre herba snior. Lactual subcampi de la Divisi dHonor, el Junior FC femen, inicia la tempora-da el 12 doctubre rebent el CH Alcal, recent ascendit a la divisi dor de lhoquei so-bre herba femen; i la tancar el 26 dabril del 2009, tamb a casa, davant lRC Polo. Entre

    El Junior FC femen obrir i tancar la temporada a casa

    Hoquei sobre herba

    El segon equip, a PrimeraEl segon equip mascul del Junior FC, per altra banda, jugar la temporada vinent en una categoria superior com s la Primera Divisi masculina, en la qual ha quedat emparellat amb els equips segents: Egara 1935, FC Barcelona, Can Salas, Pedralbes HC, Obra-dis Valncia HC, EHC, CD Terrassa, Barcelon Stick, Valls Esportiu, Atltic Ter-rassa HC i Club Egara.

    porada ms a la Divisi dHo-nor B, arrenca la temporada al camp dun rival fort com s el Pedralbes HC, el mateix 12 doctubre, i tanca la tempora-da al camp de lEgara 1935 el 10 de maig. La resta dequips participants en aquesta cate-goria de plata sn: lObradis Valncia, Valls Esportiu, FC Barcelona, CH Barrocas, Po-zuelo HC; Nataci Lnia 22 i Cajacantabria Sardinero.

    ESPORTS_notis 1120-C.indd 14 17/7/08 12:43:31

  • TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    15

    jlia: molta sort en els teus primers jocs La jugadora santcugatenca dhoquei sobre herba Jlia Menndez disputar els seus primers Jocs Olmpics, aquest estiu, a Pequn. Ha estat una de les seleccionades, junta-ment amb la seva companya dequip al Junior FC, Maria Romagosa, per defensar la selecci espanyola. Jlia, vull felicitar-te perqu s que et fa molta illusi i, sobretot, per-qu tho mereixes. Recordo que en una entrevista que et vaig fer al Diari de Sant Cugat, el 5 de desembre del 2002, asseguraves que el teu repte era jugar uns Jocs Olmpics. Doncs ja ho has aconseguit, Jlia. Ara, gaudeix-ne. s el teu moment. Et desitjo molta sort! La Jlia s daquelles esportistes que admiro: amb una qualitat tcnica impressi-onant i impregnada de valors esportius, com la disciplina, lentrega i el saber estar. A ella sempre li agrada passar desapercebuda. Valora ms el treball en equip que els seus mrits personals. I, aix, enca-ra la fa ser ms gran. Aprofito aquestes lnies per desitjar a tots els lectors del TOT SAnT CugAT un bon estiu. Ens retrobem al setembre!

    el marcadorper LEX LPEZ PUIG

    Lequip +35 Anys mascul del Set Ball puja a Plata

    Tenis

    El Set Ball Tennis ha aconse-guit un resultat histric per al club de Sant Cugat. Lequip de +35 Anys mascul ha assolit, per primera vegada en la histria de lentitat, lascens de la cate-goria de Bronze a la de Plata en el Campionat de Catalunya per Equips Sniors de Tenis Tro-feu Andrs Gimeno. En la final daquesta competici, el Set Ball Tennis va imposar-se al CT Mollerussa.

    CompeticiAmb anterioritat, el Set Ball Tennis va imposar-se al CT

    Vilafranca, per 5 punts a 0, i al CE Valls, per 4 a 2. Aquesta competici va jugar-se entre els mesos de maig i juny. El capit daquest conjunt ha estat Ignacio Ezpeleta i laportaci de tots els jugadors ha estat clau per aconseguir aquest xit esportiu.

    Lequip mascul +35 Anys celebra el ttol i lascens de categoria. ceDiDa

    Tenis de taula. El primer equip de la uE Sant Cugat de tenis de taula ha tancat la temporada com a subcampi de la Copa de Divisi dHonor. A la final, els locals van perdre davant lEpic Casino per 4 a 2.

    Protagonistes

    +infoWeb de la Federaci Catalana de Tennis, on trobars ms informaci del campionat:www.fctennis.cat

    ESPORTS_notis 1120-C.indd 15 17/7/08 12:43:44

  • ES

    PO

    RT

    S

    16T

    OT

    SA

    NT

    CU

    GA

    T

    25

    _07_

    08

    La Farga, amb la incgnita de jugar a Tercera Territorial

    Desprs de molts anys a Sego-na Territorial de futbol, i dun bon grapat danys eludint el descens en lltim moment, el CD La Farga, que dirigeix Antoni Barrachina, ha acabat perdent la categoria. Les le-sions i la falta de comproms amb lequip dalguns dels ju-

    Futbol

    El CD La Farga ha baixat a Tercera Regional de futbol. ARXIU

    gadors, tal com assenyala len-trenador local, han acabat en-fonsant un equip que ara t el difcil paper de recompondres per fer-se fort a Tercera. El problema, per, s aconseguir gent: Estem mirant de captar ms gent, assegura Barrachi-na. A hores dara no sabem si podrem jugar, dependr de si tenim o no tenim equip.Com sol passar en aquests ca-sos, lxode de jugadors, que o b deixen lequip pels estudis, per la feina o pel simple fet de no voler jugar a la Tercera Regional, fa que tot plegat si-gui una incgnita. Malgrat tot, Barrachina s optimista: Pen-so que al final seguirem.

    Les Pistes Municipals de Pe-tanca de Can Cabassa de Mi-ra-sol sinauguraran, si no hi ha cap canvi dltima hora, el dissabte 13 de setembre, a les onze del mat.

    Les pistes de Can Cabassa sinauguraran al setembre

    Tot i que la inauguraci ofici-al per part de lAjuntament de Sant Cugat es far al setembre, aquesta installaci municipal ja ha funcionat durant aquesta temporada 2007-2008.

    Petanca

    Jlia Menndez i Maria Romagosa seran a PequnLes dues jugadores sant-cugatenques del Junior FC, Jlia Menndez i Maria Ro-magosa, aniran finalment a la cita olmpica, desprs de ser incloses a la llista definitiva facilitada pel seleccionador espanyol, Pablo Usoz. Menn-dez i Romagosa seran les niques dues representants santcugatenques de la totali-tat desports que participaran en els Jocs Olmpics.

    Hoquei sobre herba

    Itziar Llobet escollida per a la selecci sub-15La jugadora santcugatenca It-ziar Llobet, que es va iniciar a les categories inferiors de la UE Sant Cugat, ha estat preselec-cionada per disputar, els dies 25, 26 i 27 de juliol, el Torneig de lAmistat de bsquet en la categoria sub-15. La base del Segle XXI est concentrada des davui a Biescas, Osca, per pos-teriorment desplaar-se a la lo-calitat francesa de Temple Sur Lot, on tindr lloc el torneig.

    Bsquet

    Ms de 80 joves en el primer Summer Camp de bsquet, de la Fun-daci UE Sant Cugat.

    Lpez, president en funcions Juan Lpez, vicepresident del Futbol Sala Sant Cugat, s el nou president en funcions del club, segons marquen els estatuts.

    ESPORTS_notis 1120-C.indd 16 17/7/08 12:43:56

  • mercedes.fh11 17/7/08 12:27 P gina 1

  • TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8E

    SP

    OR

    TS

    18

    amb els genolls flexionats, tenseu la banda i abaixeu les espatlles. Estireu la banda fins que els braos estiguin estesos. Torneu lentament a la posici inicial. Un peu avanat subjecta la banda mentre els extrems us emboliquen les mans. Estireu els braos cap amunt fins a formar una U. Torneu lenta-ment a la posici inicial. Poseu els peus sobre la ban-da en lnia amb les espatlles, passeu-la per la part exterior dels malucs i creueu-la. Em-penyeu-la lleugerament amb les cames cap enfora. Pugeu els braos des del centre del cos fins a fora. Torneu-los a portar al centre. Separeu lleugerament les cames amb els genolls fle-xionats. Estireu el bra dret cap al costat. Estireu amb la m esquerra cap a lespatlla esquerra i torneu-hi. Canvieu de costat.

    Exercicis amb banda elstica

    Segons els especialistes en forma fsica, a travs de lexercici de la musculatura saccelera el metabolisme, amb la qual cosa es cremen ms greixos. Per aix, lexer-cici modela la figura.Si voleu cremar greixos, entre-neu cada dia durant 15 minuts, repetint cadascun dels exerci-cis segents 15 vegades. Poseu els peus sobre els extrems de la banda elstica

    exercicis

    rEdacci

    EN FORMA.indd 18 17/7/08 13:54:25

  • tancal 1116.fh11 17/7/08 16:24 P gina 1

  • TO

    T E

    ST

    IU

    20

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    TOT estiu OBERT PER VACANCES

    Xarlot Braseria

    Al teu servei tot lagost, perqu no ens trobis a faltar! Mentambalagost.

    Xarlot:av.delesCortsCatalanes,7 Tel.:935906262 08173SantCugat

    Men15

    MatildaCuinamediterrnia

    Perqu puguis seguir gaudint de la nostra cuina no descan-sem a lagost. Mentambalagost.

    Matilda:PlanadelHospital,7 Tel.:93590050608172SantCugat

    Men

    15

    ClubTennisNataciSantCugat

    Arrossos i brasa. Ideal famlies, grups, reunions... Ubicaci idllica en plena natura. Obert tamb a les nits

    CamdelCristTreballador,s/nTel.:93675280408173SantCugat

    Diablitofood&music

    Pizzes, amanides, pasta fresca, tex-mex, nachos... Ambient informal, bona msica i plats ben originals.Obert fins a la matinada.

    Av.PladelVinyet(davantcinemes)Tel.:93544216908190SantCugat

    OBERT PER VACANCES-C.indd 20 17/7/08 18:44:04

  • TO

    T E

    ST

    IU 2

    1T

    OT

    SA

    NT

    CU

    GA

    T

    25

    _07_

    08

    TOT estiu OBERT PER VACANCESInstitut Joan AutrnSalut i esttica dental

    A lInstitut Joan Autrn posem al teu abast les tcniques ms avanades en salut i esttica den-tal. Visitans i torna a somriure!

    Av. Torre Blanca, 2-8, 2a planta Tel.: 93 675 08 03 08190 - Sant Cugat www.institutautran.com

    Paytubi Esttica i bronzejat

    Depilaci, tractaments de mans i peus. Massatges. Especialistes en ungles acrliques. Obert tot el dia

    Can Mates, 2 Tel.: 93 675 50 11 [email protected]

    Esthetic Center Per a ella i per a ell

    La bellesa sense cita prvia, a preus suaus. Agost, de dilluns a divendres, de 9 a 21 h

    Av. Llus Companys, 29Tel.: 93 590 68 04Sant Cugat

    Susana NicolettiCentre de Rehabilitaci funcional

    Vetllem per la teva salut, per aix no tanquem a lagost.

    Sant Antoni, 74, baixosTel.: 93 674 74 37 08172 Sant Cugat

    OBERT PER VACANCES-C.indd 21 17/7/08 18:44:49

  • TO

    T E

    ST

    IU

    22

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    TOT estiu OBERT PER VACANCESPanxa ContentaRestaurant - Pizzeria

    Especialitats franceses, pasta i pizzes, carns i postres casolanes. Obert cada dia, dinars i sopars. Aparcament propi.

    Pg. Olabarria, 69Tel. 93 589 06 0708190 Sant Cugat

    Don Canino Tot per a la teva mascota

    Servei de perruqueria. Consulta veterinria Espai de mascotes Repartiment a domicili

    Av. Via Augusta, 3-11. Edif. Augusta Park (davant C.C. de Sant Cugat) Tel.: 93 576 40 30www.doncanino.com

    Vermell Restaurant

    Gaudeix de lestiu a la nostra terrassa amb una nova carta pensada tant per als migdies de feina com per als vespres amb la parella. Tancat del 10 al 17 dagost

    Csar Martinell, 2 Tel.: 93 544 26 7008172 Sant Cugat

    TO

    T E

    ST

    IU

    22

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    TOT estiu OBERT PER VACANCES

    PrximESPECiAL ENSENYAmENT

    DEL 29 DAgoST AL 26 DE SETEmBrE

    No TEL PErDiS!

    OBERT PER VACANCES-C.indd 22 18/7/08 10:11:34

  • TO

    T E

    ST

    IU 2

    3T

    OT

    SA

    NT

    CU

    GA

    T

    25

    _07_

    08

    TOT estiu OBERT PER VACANCES

    The Singular Kitchen Descobreix els lmits de lexclusivitat

    Estudi dinteriorisme per a cuines. Reforma integral. Directe des dAlemanya.

    Av. Cerdanyola, 92-94 Sant CugatTel.: 93 584 33 11 670 85 73 04www.thesingularkitchen.com

    FeldmanPiscines

    Ens encarreguem del manteni-ment de la teva piscina tamb quan ms ens necessites. Tot lagost.

    Cam de Can Gatxet, 97 BTel.: 93 675 17 0308190 Sant Cugat

    Tool Barcelona Rambla del Celler

    Agost, obert de dilluns a dissabte De dl. a dv., de 9.30 a 19.30 h Tanquem els dissabtes 16 i 23

    Rbla. del Celler, 89 (davant del Policlnic) Tel.: 93 675 69 95Prquing gratut (av. Torre Blanca, 2-8)

    PERRUQUERIA - ESTTICA

    Rbla. del Celler

    OBERT PER VACANCES-C.indd 23 18/7/08 09:38:05

  • PA

    RL

    EM

    -NE

    ! 2

    4T

    OT

    SA

    NT

    CU

    GA

    T

    25

    _07_

    08

    text PeR sara bellaFotogRaFies PeR llus llebot

    Jordi RossCodirector Stage Internacional de Dansa Sant Cugat

    Volem que sigui un stage vinculat amb la ciutat

    Parlem-ne!

    Del 26 al 31 de juliol, Sant Cugat rebr la visita de ms de 300 balla-rins amb ganes daprendre. La ciutat ho notar, perqu cada dia hi haur algun espectacle obert als santcugatencs i santcugatenques.

    PARLEM-NE-C.indd 24 21/7/08 08:57:43

  • PA

    RL

    EM

    -NE

    ! 2

    5T

    OT

    SA

    NT

    CU

    GA

    T

    25

    _07_

    08

    El vostre s un stage particularment partici-patiu amb la ciutat.Des del primer moment volem que no noms fos un curs pensat per a uns determinats alumnes i en uns espais especfics, sin que teixs vincles amb la ciutat, perqu la gent, duna manera o duna altra, se naprofiti i en gaudeixi, a la vegada que els alumnes tamb tenen loportunitat de gaudir de la ciutat. Per aix, les classes de lstage es complementen amb una srie daccions obertes a tothom.

    Quin tipus daccions?Hi ha les activitats al vespre i els dinars-espectacle. Aquest any, hem progra-mat espectacles oberts al pblic quatre de les sis nits. A ms, ja fa tres anys que el vestbul del Teatre-Auditori somple, cada migdia, amb una mostra del treball que estan realitzant els alumnes del curs. No cal venir a dinar per veure aquest tastet, pot venir qui vulgui.

    Alguns dels espectacles no els fan els mateixos alumnes, sin compa-nyies que vnen de fora.Evidentment. Hi ha dos clssics a lstage. Un dells sn les Peces curtes, que re-alitzen companyies semipro-fessionals, que ens envien la seva proposta i nosaltres en fem una petita selecci. Aquest espectacle ser el 29 de juliol, a les 21 h, a la plaa del Rei.

    I laltre clssic?Lespectacle de cloenda. En aquest cas els protagonistes sn els alumnes. Fan una presentaci del treball que

    han estat fent al llarg de la setmana. Els diferents grups que actuen sn grups de classe. Aix la gent pot veure que es fa de portes endins. Aquesta mostra ser el di-jous 31, a les 21 h, tamb a la plaa del Rei.

    I quines sn algunes daquestes novetats?En lespectacle dinaugura-ci, que s el ms professi-onal de tots i som nosaltres mateixos els que contractem les companyies que ens interessen, hem incls una cercavila prvia. Cap a les 20 h del dia 26, sortiran dos rues de ballarins que aniran arrossegant, per tot Sant Cugat, la gent cap a lespec-tacle, que comenar, una vegada ms, a les 21 h, a la plaa del Rei.

    Nhi ha una altra de molt suggeridora.Nhi ha una que espero que tingui molt dxit. s el que en diem una Jam Session, que tindr lloc al Casal de Joves TorreBlanca, el dia 30, a les 21 h. Hi haur msica en directe i la gent ballant. Est pensat especialment per als alumnes i professors de lstage, per pot venir-hi qui vulgui, tant despectador com a ballar.

    Una manera dincentivar el bon rotllo entre els alumnes?En altres llocs dEuropa on tamb es fan stages, acostu-men a ser cursos una mica freds, sense participaci del poble ni activitats progra-mades per gaudir entre els mateixos alumnes. Aquest volem que sigui un dels nos-tres segells identificadors, com la qualitat de les clas-ses i dels professors.

    Promoure el bon rotllo en-tre els alum-nes volem que sigui un dels nostres segells iden-tificadors

    Jordi Ross codirigeix, des de fa vuit anys, lStage Internacional de Dansa que se celebra a la nostra ciutat a finals de juliol. A banda de les classes que imparteixen ms de 300 alumnes amb una vintena de professors, lstage programa diverses activitats obertes al pblic en general. Ross, que sha dedicat professionalment a la dansa durant molts anys, est al capdavant duna empresa de serveis culturals i educatius que promou activitats de lleure per a joves i infants.

    PARLEM-NE-C.indd 25 21/7/08 08:58:17

  • CONCURS 10 FOTOPORTADA2a PART

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    25_

    07_

    08

    ESTIU 2007

    ES

    TIU

    20

    07-

    SE

    LE

    CC

    I

    26

    ESTEL DE PLUJAPlatja de la Gola del Ter (Torroella de Montgr)Xavier Serres i Crixams

    ATARDECER EN EL SALARUyuni (Bolvia)M. Julia Martnez Cusicanqui

    EL REFLEJOUyuni (Bolvia)Laura Arnal Martnez

    PARASO PERDIDOSanta Cruz (Bolvia)Maite Martnez Cusicanqui

    LA SOLEDAD DEL INDIOLa Paz (Bolvia)Ramn Arnal Ballarn

    SERENIDAD EN EL LAGOTiticaca (Bolvia)Andrs Arnal Martnez

    fotoportada 10 2n-C.indd 26 21/7/08 09:17:44

  • OPERACIO BIQUINI (Llafranc)Jos Luis Garnica

    ITLIA EN UN BASSAL (Lucca, Italia)Jlia Hacer

    TOT PENSANT EN EL FUTUR (India)Clara Bosch

    LOMBRA DE LESTIU (Sant Cugat)M.. del Mar Gil

    A LA RECERCA DEL REFLEX PERFECTE (Canad)Roger Garcia

    GOOD MORNING VIETNAM(Vietnam)Montserrat Medina

    CAMINS DOMBRES (Holanda)Nria Puig

    BLAT I CEL (Terol-Espanya)Carlos Lazaro

    MIRADA(Marroc)Ainhoa Domene

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    25_

    07_

    08

    LETERNA MURALLAPequnF. Javier Snchez Lao

    PASSEIG PEL LLAC DE COMOLlac de Como (Itlia)Laura Brugnara

    VESPRE A LILLA DELBAIlla dElba (Itlia)Paulo Padilla Petry

    SOL DE MEDIANOCHE EN NORUEGAIslas Nojoten (Noruega)Ana Mara Salvador Corts

    QUE PUC VENIR?Sant Cugat del VallsJosep Pagn Fernndez

    VERANO DE HIELOCalafate (Argentina)Carlos Snchez Pereyra

    FIESTA A LA LUZ DE LA NOCHECamino de SantiagoMarina von Podolsky

    SOL NACIENTECamino de SantiagoAlejandro von Podolsky

    ES

    TIU

    20

    07-

    SE

    LE

    CC

    I

    27

    SALTO MORTALHpica CollserolaEnric Piguillem

    fotoportada 10 2n-C.indd 27 21/7/08 09:18:08

  • ES

    TIU

    20

    07-

    SE

    LE

    CC

    I

    28

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    25_

    07_

    08

    SOLITUddelta de lEbreNeus Fernndez

    ELS LTImS raIgS dEL SOLVencia (Itlia)montserrat Varderi rosales

    La CrEU ILLUmINadaVencia (Itlia)marta Cachinero Vard

    ELS aLpS a VISTa dOCELLVol entre pars i el Cairoassumpci Forn Sala

    papaLLONa aL CaSTELLCastell de glevandesh, parc Nacional glevandesh, donegal (Irlanda)azahara prez Sanz

    VErgE dE SOrraSanxenxoCliment deupi

    QUIN dIa SLa Corunyapaquita Nez

    ESpEraNT La TEmpESTaFrankfurtVctor Bosch

    SadhU: UN hOmE ESpIrITUaLndiaSergi Vila Segal

    fotoportada 10 2n-C.indd 28 21/7/08 08:49:16

  • ES

    TIU

    20

    07-

    SE

    LE

    CC

    I

    29

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    25_

    07_

    08

    SaLTadOrSricks Cafe (Jamaica)Follet Coseta adventure (roger)

    dESCanSanT a LOmbraPlatja de Tarrafal, illa de Santiago (Cap Verd)Vanesa diestre

    rUmb aLS nVOLSOce ndic (Zanzbar)meritxell Jdez Fuentes

    marEa baJaLa Concha (Sant Sebasti)mar Villarino Chico

    nO magradEn LES FOTOSnungwi (Tanznia)m. Carme Fuentes Juan

    nOIa CUrIOSamausoleu de bob marley (Jamaica)Sara Snchez balcells

    PLanChandO En La ndIaJaisalmer, rajastn (ndia)Joan Snchez

    EL VaIxELL FanTaSmagrICSleave League, donegal (Irlanda)Patrcia mallol

    VIda dE PErrO?FormenteraPilar martnez mas

    fotoportada 10 2n-C.indd 29 21/7/08 08:51:00

  • ES

    TIU

    20

    07-

    SE

    LE

    CC

    I

    30

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    25_

    07_

    08

    ESpCIES dISTanbULIstanbul (Turquia)Maringela Mestre i Gras

    EL SaLTO dE La LIbErTadarcachon (Frana)Marie-Juliette Lelorieux

    FaST phOTOTurquiaJosep M. Casajuana Villadelprat

    Un dESCanSIlla de birka (Sucia)helena agell

    ExpEdICIJotunheimen (noruega)aida Espelosn

    rEFLExOSdinan (Frana)xavi Lpez

    naVEGanT SObrE EL rEFLExCanals de la bretanyaJoan Valls

    SanTOrGrciaIsabel Cabrelles Morales

    FInESTrESIstanbul (Turquia)pau Casajuana i Mestre

    fotoportada 10 2n-C.indd 30 21/7/08 08:51:42

  • ES

    TIU

    20

    07-

    SE

    LE

    CC

    I

    31

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    25_

    07_

    08

    SEnSE prESSESQuebecDomingo Badia Carro

    La rEIna DEL BOSCQueralbs (ripolls)Llusa Maria ribera Serra

    QU SErIa VEnCIa SEnSE gnDOLES?VenciaToni Sanz Barbadillo

    LhOra DEL CafCamagey (Cuba)Montse ramell

    pICafLOrBalcarce (argentina)alejandro galve

    fUgaCITaTCastelldefelsMiquel Carbonell

    EL paS DE LESTIUCastelldefelsMara Lpez de Quinto

    Un DESCanSValle de la Jacques-Cartier (Quebec)Catherine LEcuyer

    Una ESCLETxa pEr a La ILLUSIChiang rai (Tailndia)arnau Martnez Bertran

    fotoportada 10 2n-C.indd 31 21/7/08 08:52:08

  • ES

    TIU

    20

    07-

    SE

    LE

    CC

    I

    32

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    25_

    07_

    08

    TErmES dE CaraCaLLaromaJuan Luis Sim Bas

    gEr dE dIager (la Noguera)lex Bastual galindo

    ES pOT vOLarLa rgola (ger)Carolina marn monje

    Camp vErmELLLes avellanes (la Noguera)Josep m. Espaol

    marINa ImprESSIONISTaport (lametlla de mar)Jaume Barella Civit

    COmpaNyS dE vIaTgESant Esteve den BasJose gonzlez gmez

    LarC dE SaNTaNgELOromaIns monje giesen

    rIU TEyErEromapaulina marn monje

    gEr dE NITger (la Noguera)Eva Espaol avellanas

    fotoportada 10 2n-C.indd 32 21/7/08 08:52:37

  • ES

    TIU

    20

    07-

    SE

    LE

    CC

    I

    33

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    25_

    07_

    08

    REnTada dE COLORLalguer (Sardenya)Bernat Picornell Grenzner

    La GRan ESTamPIdaVallderroblesmaria Prado Graio

    CUIna mEdITERRnIaSan Juan de Luzm. dolores Piedra Bravo

    mIGdIa aL maRROCatlas (marroc)Francisco Luis domene

    Un TESTImOnI En EL RELLEU dE La LLIBERTaTnova York (EUa)Fina Riba Torralba

    SILUETaSalar de atacama (Xile)Carlos Bahamonde

    Cam PERdUTCam del Tatio, atacama (Xile)Francesc Carb Roma

    TOT GELIslndiaanna maria Gil albiol

    BEnVInGUTS a CaSa mEVaTribus Berbers, atlas (marroc)Enriqueta Carpintero Perez

    fotoportada 10 2n-C.indd 33 21/7/08 08:53:35

  • La migdiada de La meva viaSuciamario dez Rossy

    eL fiLL deL peScadoRLlac Tolken (Sucia)Nria Rossy

    BeLLeSa de La veLLeSaHckerum (Sucia)manel des Rossy

    com eS poT TReBaLLaR aqu?marrqueixencarna pantinat manchn

    fReScoR deSTiumarrqueixJulia prez domene

    opeRaci BiquiNiLlafrancemma conde

    caScada SoBRe eL maRilla de Skye (esccia)Jos m. carol

    aRReLScementiri de visings (Sucia)Javier dies Nordstrm

    NeNSdubln (irlanda)Baltasar alba

    eS

    Tiu

    20

    07-

    Se

    Le

    cc

    i

    34

    To

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    25_

    07_

    08

    fotoportada 10 2n-C.indd 34 21/7/08 08:54:52

  • fotoportada 11e.fh11 10/7/08 16:46 P gina 1

    11TOTCONCURS

    FOTOPORTADABASES

  • Agenda

    Sant Cugat Msicaa l'Estiu 2008

    + activitats a: www.santcugat.cat. Si voleu sortir en aquesta agenda cal que adreceu la informaci 15 dies abans a la Casa de Cultura, Jardins del Monestir, s/n. Tel. 93 589 13 82 i fax 93 674 66 55. A/e [email protected]. La responsabilitat dels actes i de la informaci publicada en aquesta agenda recau en les entitats organitzadores.

    juliol - agost

    25 Divendres

    Festa Major de la Floresta

    21.30 h Pistes Esportives de Can LlobetNit JoveConcurs de PS2Inscripcions al Centre Cvic de la FlorestaOrganitza: Joves de la Comissi de Festes, Comissi de Festes de la FlorestaColl.: Ajuntament de Sant Cugat

    22 h Pl. de la Vila

    TeatreA crrec de Juli & German, clownsOrganitza: Club Muntanyenc Sant Cugat, FessopescPatrocina: Ajuntament de Sant Cugat

    26 Dissabte

    Festa Major de la FlorestaPistes Esportives de Can Llobet De 10.30 a 13.30 h Mat per a infants 11 h Concurs de trencaclosquesInscripcions al Centre Cvic de la Floresta11.30 h Tallers infantils13.30 h XVI Trobada de Mestres Paellers16 h Ballaruca 23 h Ball de Festa MajorOrganitza: Comissi de Festes de la FlorestaColl.: Ajuntament de Sant Cugat

    10 h Oficina de Turisme

    Visita guiada. 'El campanar, l'esglsia i el claustre'Durada: 2 h 30 min Preu: 8 euros (menors de set anys, gratut) Cal fer reserva prvia a l'Oficina de Turisme (93 675 99 52)Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

    21 h Pl. del ReiEspectacle inauguralOrganitza: Danstage, Ajuntament de Sant Cugat

    22 h Pl. de la Vila

    Concert Organitza: Club Muntanyenc Sant Cugat, FessopescPatrocina: Ajuntament de Sant Cugat

    27 Diumenge

    Festa Major de la Floresta11.30 h Pistes Esportives de Can Llobet Mat per a infants 11.30 h Esglsia Mare de Du de Montserrat Missa de Festa Major 19 h Pistes Esportives de Can Llobet Tarda de mgia i humor22.30 h Pistes Esportives de Can Llobet HavaneresOrganitza: Comissi de Festes de la FlorestaColl.: Ajuntament de Sant Cugat

    12 h Museu de Sant Cugat - Casa Aymat

    Visita guiada. 'L'Eros primordial en l'obra de Pla-Narbona'Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

    28 Dilluns

    8a Edici Dansa Sant CugatDe 13 a 14.30 h Caf-AuditoriDinar-espectaclePreus econmicsOrganitza: Danstage, Ajuntament de Sant Cugat

    29 Dimarts

    8a Edici Dansa Sant CugatDe 13 a 14.30 h Caf-AuditoriDinar-espectaclePreus econmics21 h Plaa del ReiBallada. Peces curtesA crrec dels alumnes del cursOrganitza: Danstage, Ajuntament de Sant Cugat

    30 Dimecres

    8a Edici Dansa Sant Cugat

    De 13 a 14.30 h Caf-AuditoriDinar-espectaclePreus econmics21 h Casal de Joves TorreBlancaJam SessionA crrec dels alumnes del cursOrganitza: Danstage, Ajuntament de Sant Cugat

    31 Dijous

    8a Edici Dansa Sant CugatDe 13 a 14.30 h Caf-AuditoriDinar-espectaclePreus econmics21 h Plaa del ReiMostra de TallersA crrec dels alumnes del cursOrganitza: Danstage, Ajuntament de Sant Cugat

    V Festival de Msica de Cambra

    AGENDA CULTURAL 1120.indd 2 18/7/08 13:13:57

  • Del 25 al 3

    2 Dissabte

    12 h Museu de Sant Cugat - Monestir

    Visita teatralitzada. Deixeu parlar els capitells, ells ho saben tot...

    Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

    3 Diumenge

    12 h Museu de Sant Cugat - Monestir

    Jornada de portes obertes al Museu de Sant Cugat-MonestirVisita guiada a l'exposici permanent: 'Oraci, treball i poder'Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

    12 h Museu de Sant Cugat - Casa Aymat

    Visita guiada. 'L'Eros primordial en l'obra de Pla-Narbona'

    Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

    Bases Concurs Mostra de Turisme Jove a Sant Cugat

    'Relats de viatges'

    1. Objectiu de la convocatria:Promoure lescriptura, la capacitat de sntesi i loriginalitat dels participants.2. Participants: Pot participar-hi qualsevol persona que pugui aportar una experincia anecdtica i vulgui compartir-la.3. Premis: Es premiaran els dos millors relats. El premi estar format per dos lots de material per viatjar.4. Publicaci dels relats guanyadors:Els dos millors relats apareixeran publicats a mitjans de comunicaci locals.5. Caracterstiques de lobra:El relat haur d'estar escrit en llengua cata-lana i haur de fer referncia a una ancdo-ta o experincia real o fictcia sobre algun viatge que hagi realitzat o que volgus reali-tzar. No podr sobrepassar dues pgines de text mecanografiada a doble espai, en lletra Arial de 12 punts.6. Lloc i forma de presentaci:Hi ha dues maneres de presentar els relats: A travs de ladrea de correu electrnic: [email protected]: enviar el relat adjunt al correu, junta-ment amb un altre document adjunt amb les dades personals de la persona que es presenta i el seu pseudnim. Al correu ha daparixer lassumpte concurs relats. Directament presentant el document al Servei dInformaci Juvenil - SIJ (Casal de Joves TorreBlanca), en un sobre tancat amb les dades personals del participant al seu interior i el pseudnim a la part davantera del sobre.

    Termini de presentaci: des del dia 23 de juny fins al dia 2 de setembre

    Ms informaci:www.santcugat.cat/cursosipremis

    Activitats al Museu almes dagost

    7 Dijous21 h Museu de Sant Cugat - MonestirJoc de pistes. L'aventura del Monestir a les fosquesPer a infants de 6 a 12 anys

    20 Dimecres18 h Museu de Sant Cugat - Casa AymatEls petits i grans artistes de la Casa AymatPer a infants de 6 a 12 anys

    28 Dijous18 h Museu de Sant Cugat - MonestirConte-taller. El gall de ferro que un cop va cantar. El penell del MonestirPer a infants de 5 a 10 anys

    Cal fer reserva prvia de dilluns a diven-dres, de 9 a 14 h, tel. 93 589 63 66

    Visites guiades alMonestir

    6 Dimecres i 20 Dimecres21.30 h Oficina de TurismeVisita guiada. De nit al MonestirPreu: 15 euros

    23 Dissabte10 h Oficina de TurismeVisita guiada. El campanar, l'esglsia i el claustreDurada: 2 h 30 min. Preu: 8 euros

    30 Dissabte11 h Oficina de TurismeVisita guiada. El modernisme i msDurada: 2 hores. Preu: 8 euros 21.30 h Oficina de TurismeVisita guiada. De nit al MonestirPreu: 15 euros

    Totes les visites sn gratutes per als menors de 7 anys

    Cal fer reserva prvia a l'Oficina de TurismeTel. 93 675 99 52

    Org.: Ajuntament de Sant Cugat

    + activitats a: www.santcugat.cat. Si voleu sortir en aquesta agenda cal que adreceu la informaci 15 dies abans a la Casa de Cultura, Jardins del Monestir, s/n. Tel. 93 589 13 82 i fax 93 674 66 55. A/e [email protected]. La responsabilitat dels actes i de la informaci publicada en aquesta agenda recau en les entitats organitzadores.

    AGENDA CULTURAL 1120.indd 3 18/7/08 13:14:01

  • tot aj. informa 25-7-08 17/7/08 13:42 P gina 1

  • Agost:

    1 divendres22.30 h. Cicle Cinema a la Fres-ca. La jove Jane Austen

    13 anys. Catal. Org.: EMD-Valldo-reix. Plaa Casal de Cultura

    8 divendres22.30 h. Cicle Cinema a la Fresca. Harry Potter i lordre del Fnix

    Tots els pblics. Catal. Org.: EMD-Valldoreix. Plaa Casal de Cultura

    22 divendres22.30 h. Cicle Cinema a la Fres-ca. Made in L.A.

    Documental. Tots els pblics. Ca-tal/angls. Org.: EMD-Valldoreix. Plaa Casal de Cultura.

    29 divendres22.30 h. Cicle Cinema a la Fresca. Pellcula sorpresa per tancar el cicle

    Divendres 25. 22.30 h Plaa del Casal de CulturaIdioma: castellDirecci: Mark Linfield i Alastair FothergillPas: Estats UnitsAny: 2007Duraci: 99 minGnere: documental

    Tierra s un cant a la bellesa del nostre planeta i un recordatori de la delicada fragilitat del mateix. Fent servir el sol com a guia, el film explica un apassio-nant viatge amb escala a lrtic, on una famlia dssos polars es desperta sota les primeres llums de la primavera, cercant menjar

    abans del desgel. A laltra banda del mn, una femella delefant i la seva cria han de compartir

    lescassa aigua disponible amb un grup de lleons.

    Agendade lEMD de Valldoreix

    CICLE CINEMA A LA FRESCA: TIERRA

    agenda cultural valldoreix-C.ind1 1 17/7/08 17:56:02

  • TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    LectorsCARTES_OPINI_CONTACTES_DENNCIA_PROTAGONISTES_SAFAREIG_

    40

    Cartes dels lectorsLa CarTa de La seTmana

    SECCI PATROCINADA PER:

    Pasen y veanEn la minscula oficina de Correos de Valldoreix, se acu-mulan desde hace algunas semanas unos grandes paque-tes. Qu contienen? El sistema de refrigeracin para la mencionada oficina, a da de hoy, 9 de julio, est pendiente de instalacin. El personal que all trabaja lo hace en con-diciones para nada confortables. A pesar de todo, su pro-fesionalidad y cortesa se mantiene. Tremendo dislante, seores de Correos, tambin en sus propios centros!Imaginacin al poder.merC CamardOns CaraLTValldoreix

    ens heu estat acompanyant des del principi, Nria, Celi i Marga.Grcies per tot el que ens heu donat, que ens quedem per sempre!mariam i eduard

    Resposta a Xavier Martorell, regidor de SeguretatDes de lAssemblea de Joves hem rebut amb sorpresa les declaracions de Xavier Martorell, regidor de Segure-tat, en qu nega que la Policia Local actus de manera irre-gular a lespai de Barraques. Ms que res perqu ens sobta que pugui fer afirmacions amb aquesta rotunditat quan ell no hi va ser present, faltant a la realitat.Sobre les accions legals a qu fa referncia, noms dir que per descomptat que nhi haur, contra els responsa-bles directes dels fets i contra aquells que amaguin, mentint, la trista realitat. De moment les dues famlies dels nois detinguts, amb els quals ens solidaritzem i ens posem a la seva disposici per al que calgui, estan estudiant la

    Adu, Gargot!Fa sis anys, de les vostres mans vam emprendre una important aventura junts, la deducar els nostres fills, esos locos bajitos de Serrat que tant estimem; al principi amb les pors que envaeixen uns pares primerencs, des-prs amb la gelosia que des-perta la vostra actitud des-tima i tendresa vers els nens, i finalment amb la seguretat que ofereix la qualitat profes-sional que teniu. Han estat sis anys intensos, sorprenent-nos cada nou curs encetat

    amb la vostra tasca infatiga-ble i amb gran illusi davant dels nous reptes esdevinguts, com la sorprenent per no menys efectiva posada en marxa dels bolquers recicla-bles, que de ben segur que el nostre planeta agrair. Exis-teixen tres personetes que no us oblidaran mai, i uns pares orgullosos dhaver apostat per una escola bressol pblica de qualitat.Moltes grcies a tots els professionals: als que us heu incorporat dolament en els darrers anys, com el Dani, i a les que des de fa sis anys

    LECTORS-C.indd 40 21/7/08 08:55:22

  • TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    41

    Caos al carrer de la LlunaDes de fa mesos el carrer de La Lluna presenta aquest aspecte catic durant el dia, a causa de lacumulaci de vehicles que aparquen al bell mig del carrer, tot i la prohibici de circular-hi i estacionar-hi. Els pilons hidrulics que shi van installar mai no han entrat en funcionament, encara que els vens ho han dema-nat en diverses ocasions a lAjuntament i a la Gurdia Urbana. Ni tan sols els vianants tenen espai per passar-hi... i els vehicles dels vens que intenten accedir al seu garatge encara menys!

    Porta aquest nom perqu aqu hi havia lhospital i lalberg de pobres i pelegrins del Monestir. Encara hi queda larc de pedra de la porta daquest edifici.

    El teu carrerhOspiTaL

    Envians les teves cartes amb el teu nom, dades i DNI:Per correu tradicional:Sant Antoni, 4208172 Sant Cugat del Valls

    Per correu electrnic:[email protected]

    Per fax:93 590 86 25

    Les cartes no poden sobrepassar les 15 lnies mecanografiades, amb un cos de 12 punts tipogrfics.

    TOT SanT CugaT es reserva el dret a reduir i a editar les cartes que ho requereixin.

    TELFON: 93 590 86 00 Edita: Premsa Local Sant Cugat Presi-dent: Ramon Grau Director editorial: Josep Maria Valls [email protected] Assessor editorial: Pere Esquerda Gerent: Anna Comella Cap Comercial i Producci: Maribel Pinillos Departament Comercial: Nria Oliv, Cristina Fernndez, Elisa Palazn i San-dra Boix [email protected] Recepci i anuncis per paraules: Sinda Gmez [email protected] Redacci: lex Lpez, M. Jos Orcera, Montse Sant, Toms Grau, Mariona Sagals, Sara Bella, Nria Gutirrez, Carolina Mercader i Pere Fernndez [email protected] Correcci: Susanna Turon i Elisabet Kamal Edici grfica: Francisco Cabeza, Adri Glle-go, Fina Casadevall i Sergi Felip Disseny grfic original: Xavier Grau Fotografia: Llus Llebot, Efren Montoya i David Fer-nndez Distribuci: Carlos Rodrguez Impressor: Litografia Ross Cap Admi-nistraci: Eva Remolina Departament Administraci: Anna Troyano, Irene Mir i Susanna Carmona [email protected] Distribuci con-trolada per lOJD: 22 .000 exemplars gratuts setmanals per a tot el municipi. Adrea: Sant Antoni, 42-44. Telfon: 93 590 86 00 - Fax 93 590 86 25. DlB - 41.640 1985. Horari: de dilluns a diven-dres (9.00-14.00 h i 16.00-19.00 h)EL TOT SANT CUGAT EN CAP CAS NO RESPON DEL CONTINGUT DELS ARTICLES NI COMPARTEIX NE-CESSRIAMENT LES OPINIONS qUE hI APAREIXEN SIGNADES. NOMS ELS SEUS AUTORS EN SN RES-PONSABLES.

    [email protected] La TEVa FOTODENNCia:

    manera darribar fins al final daquest assumpte. En tot cas, voldrem recomanar a Xavier Martorell que sinformi ms b abans de negar els fets, ja que hi ha desenes de persones que s que hi van ser i que no tenen cap problema a fer de testimonis quan calgui.A ms, tamb ens sobta que estigui tan segur que la Poli-cia Local va actuar de manera adequada quan ltimament no para de ser notcia per tot el contrari: fa un mes un agent era inhabilitat per una baralla i, sense anar ms lluny, aquesta setmana el ma-

    teix Xavier Martorell resta cre-dibilitat a les denncies per amenaces dun agent al seu caporal, ja que considera que es tracta dun agent conflic-tiu. Per acabar, no tenim cap problema a tornar a afirmar que, efectivament, la Policia Local va actuar de manera desmesurada, inadequada, abusiva i violenta a lespai de Barraques. Tard o dhora aquest assumpte saclarir i el senyor Martorell haur de rectificar.assEmbLEa DE JOVEs DE saNT CugaT (AJSC - CAJEI)

    LECTORS-C.indd 41 21/7/08 08:55:29

  • LE

    CT

    OR

    S

    42

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    La illustraci santcugatencaPER ADOLFwww.adolf.cat/il-lustracio-santcugatenca.htm

    El Medir i el Cugat

    Rtols a la piscina de la FlorestaAhir vam anar amb els meus fills a la piscina municipal del barri de la Floresta, a Sant Cugat del Valls. Em va sorprendre, i molt, el fet que tots els rtols estaven escrits en castell. Vaig preguntar al personal de la piscina quins eren els motius daquest fet, i em van indicar que tenien or-dres des de direcci de fer-ho en castell, ja que hi ha fora estrangers i no entenen el ca-tal. I jo dic, si la Generalitat obliga els comeros a retolar en catal, com s que una piscina municipal pot fer-ho en castell? Senyors, un rtol amb un cigarret i un senyal de prohibit s universal i qualse-vol estranger ho pot entendre, i per tant la llegenda podria ser en catal, oi? Si us plau,

    vetllem una mica per la nostra llengua.ROSA BALLOngA

    Desproporcionado y graveEl pasado sbado en mi ba-rrio una chica celebraba su 18 aniversario, los padres le prepararon con mucha ilusin una fiesta para los amigos, lgicamente haba msica y se oa, pero pensamos que era normal que, de vez en cuando, alguien quiera cele-brar una fiesta en su casa en un da festivo y para celebrar algo tan sealado. Mejor esto que los chicos y chicas ten-gan que coger el coche y salir fuera de Sant Cugat. Pues aqu esto es un grave delito. Hacia la una de la noche, no eran altas horas de la madru-gada, la llegada de coches a

    toda velocidad nos alertaron de que alguna cosa grave pasaba. Cinco, 5! coches de polica con luces de alarma ocupaban toda la calle, cinco coches, entre polica munici-pal y Mossos, han ledo bien! Qu pasaba, era un robo, un atraco? Pues simplemente era la fiesta y cuatro vecinos que no pueden soportar que alguien quiera celebrar algo, con sus llamadas alertaron a la polica. Para m lo ms grave es el caso excesivo que en esta ciudad se hace de esto y lo desproporcionado de la reaccin de la polica, que utiliz cinco vehculos con sus correspondientes agentes para parar una fiesta inocente. Otra conclusin grave es que deban dejar totalmente desatendida la ciudad.V. MuOz

    LECTORS-C.indd 42 21/7/08 08:55:37

  • LE

    CT

    OR

    S

    43

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    El cercadorPER SENGLOT

    PlaERs quotidians Fa bon temps. Potser massa calor, per no s excusa. Tru-co. Vols anar a prendre algu-na cosa? Per Sant Cugat, s clar. Perfecte. A les dotze? S, plaa de Barcelona. Fins ara. Sota lombra dels arbres ens porten patates i olives. LEduard vol un tallat amb gel. LElisabet una Coca-Coca Light. Xerrem de feina i de la nova xicota den Roger. Ens fiquem amb el cap de lAlbert. Ell sho pren b, s el primer de queixar-se. Tamb far un tallat amb gel, diu lAlbert. Vinga, un quinto per a mi, dic. No shi veu molta gent pels carrers al ms de juliol, diu lElisabet. Molts agafen vacances ara, els vols estan ms barats, reflexiona lEduard. Per un moment surto de la conversa. Faig cabries. Quants aperi-tius com aquell dec haver fet? Pel Monestir, en una terrasseta, vora el mercat. No sc capa de comptar-los. I tanmateix mai me nhe cansat. Picar quatre coses. Els amics. La terrassa del bar. Lombra, la brisa. La cervesa. El tallat amb gel. Una conversa banal. De sobte tots riuen. Sen foten de mi i no s per qu. Vius en un altre mn, diu lAlbert. Jo tamb ric sense saber ben b de qu. Sabeu qu, dic, mencanten els petits plaers quotidians. I aquest ns un.

    El Medir i el Cugat

    s un cas de jutjat de gurdia!

    Aix de no tenir jutjat s un cas com un cabs!

    Participa-hi des de la web del TOT: www.totsantcugat.cat

    totsantcugat.cat

    La paRadETa A lA web

    Llit Ikea Hemnes divan Busco llit ikea model Hemnes divan color blanc. El passo a [email protected]

    ENQUESTa ANTeRIOR

    Ridicula83%

    Moltbe17%

    Parc delArboretum

    14%Parc de la

    Pollancreda63%

    0-4punts32%

    6-7punts14%

    8-9punts21%

    10punts18%

    5punts15%

    No sequi era45%

    Era sincer3% Era un

    provocador15%

    Era un bonperiodista36%

    Novaubicaci23%

    Suficient 0%

    Quina opini t de la nova zona infantil de la plaa de la Vila (davant del nou ajuntament)?

    Resultats a les 14,03 h del 18.07.08

    Enquesta actual:On passeu les vacances destiu?

    LliteresRegalo unes lliteres, a condici que les vinguin a buscar, les desmuntin i se les emportin. Hi ha tamb una taula de jard on hi diu Coca-cola, i tamb un llit [email protected]

    Sofereix bressol-llit de viatgeofereixo una bressol-llit de viat-ge nou.El canvio per un armari infantil o un televisor petit.619 720 829

    Intercambio cromos de la Euro-copa. lbum UEFA Euro 2008intercambio cromos repetidos del lbum de la Eurocopa. [email protected] 502 597

    Escriptori Ikea Matteusdisposo dun escriptori model ikea Matteus color tint [email protected]

    Massatgesintercanviaria massatges terapu-tics duna hora de durada per pin-tura de les parets i sostres del meu [email protected]

    LECTORS-C.indd 43 21/7/08 08:55:45

  • LE

    CT

    OR

    S

    44

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    Tu ets el protagonistaPorta una foto i un text de 15 paraules a les nostres oficines: Sant Antoni, 42, de Sant Cugat del Valls (adjunta-hi fotocpia del DNI)

    La Gemma i el sargent Paco, final-ment, es van casar, i tots els com-panys ho van celebrar.

    Felicitats!

    CASAMENT

    ANivERSARiEl 28.07.08 el Lluc fa 4 anys. Mol-tes felicitats de part de labu i lvia, els paps i tota la fa-mlia. Molts petons de tots.

    ANivERSARiEl 28 de juliol lAlba fa 8 anys. Felicitats de part del teu germanet i dels teus pares.

    ANivERSARiEn Sergi ha fet 4 anys i continuem de festa!Moltes felicitats. Testimem els pares, la famlia i els amics.

    ANivERSARiFelicitats, mama, pels teus 30 anys!Laia i Pau

    LECTORS-C.indd 44 21/7/08 08:55:58

  • LE

    CT

    OR

    S

    45

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    necessitem FeR VAcAncesentenen i disculpen els nostres errors. O simple-ment, tamb ens calen un dies per dedicar-nos una mica de temps a nosaltres mateixos. Tots ne-cessitem fer una aturada, airejar les idees, buscar solucions a aquells problemes que potser hem anat arraconant... Necessitem temps per llegir aquell llibre que tenim pendent. Tots necessitem llevar-nos sense que ens avisi lantiptic aparell ben anomenat despertador...Gaireb deixaria descriure ja ara la columna per-qu tinc ganes de vacances, moltes. Abans, per, vull desitjar a tots els companys de feina i a tots els lectors del TOT que descanseu i gaudiu molt daquest estiu. Ens veiem el dilluns 25 dagost, dia en qu tornem a obrir la parada del TOT. Ah! Si teniu temps, feu una foto i participeu en el concurs TOT FOTOPORTADA (ho havia de dir...). Salut!

    Aquest s un dels darrers nmeros del TOT SANT CuGAT daquesta tempo-rada. Encara en publiquem dos ms, els dies 1 i 22 dagost, per en aquests un servidor no hi escriur perqu, com molts, estar badant mirant el cel, la lluna o el mar... Crec que tots mereixem fer uns dies de vacances, grans i petits, avis, pares, mares i infants, lectors i anunciants, collaboradors, periodistes, comerci-als, administratius, dissenyadors o distribudors daquesta, la vostra revista. Tots necessitem tancar lordinador i no veurel en unes setmanes (parlo per mi) i/o oblidar-nos de la nostra feina, sigui la que sigui, per dedicar-nos ms als nostres, als ms propers, que amb paci-ncia ens suporten, als qui ens brinden la seva amistat dia rere dia, plogui o faci sol, i que, sovint,

    El recursPER JOSEP M. VALLS

    CASAMENT24.05.2008Andreas Dornsei-fer i nuria Pastor

    ANiVERSARiFelicidades, mam, por tus 100 aos, de toda tu familia y amigos.

    LECTORS-C.indd 45 21/7/08 08:56:08

  • LE

    CT

    OR

    S

    46

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    Cap de tronsPER FRANCESC MAURI

    LLAMPS, TRONS I TRONADES

    s

    Quan marxa de vacances, pateix per la seguretat de casa seva?

    No pateixo, perqu sempre es queda famlia a casa. Per igualment no patiria, perqu fa 50 anys que visc a Sant Cugat i no he sentit mai cap problema dinseguretat.

    S que pateixo, perqu a una persona que conec li van entrar a casa. Aix que intento prendre mesures perqu la casa sempre estigui vigilada i poder estar tranquilla.

    JOSEP NAVARRO Jubilat

    La pregunta de la setmana

    ELISABET BONSHOMS Terapeuta

    NOEM ORTEGA Administra-tiva

    Personalment no pateixo, tot i que van entrar a la meva comunitat, per ho conside-ro un fet allat, perqu Sant Cugat en general s una ciutat segura.

    Les prximes setmanes, si arriben les tempestes dagost i de setembre, tindrem fora llamps i segur que fora incidncies. En larticle de l1 dagost us donar alguns consells que sovint magrada recordar sobre les precaucions en cas de tempesta. De moment, deixeu-me que us expliqui algunes interioritats. A mesura que es forma una tempesta es desenvolupa una separaci de crregues elctriques, possiblement com a conseqncia de lescissi de les gotes de pluja, la congelaci, el tren-cament dels cristalls de gel i els efectes de fregament entre les gotes i els cristalls. Aquesta separaci de c-rregues provoca que es produeixi un llamp. Un llamp s un fenomen atmosfric molt virulent amb un co-rrent elctric duns 200.000 amperes. La temperatura de laire en el moment del llamp pot assolir milers de graus. Aix provoca un forta contracci i expansi de laire en dcimes de segon, la qual cosa provoca el tro. Hi ha diversos tipus de llamp. El ms com s el que t forma de lnia. Un tipus de llamp fora rar s el que t forma de bola i unes dimensions de pocs centmetres. El seu desplaament s imprevisible i de trajectria errtica. El foc de Sant Telm, fenomen tamb elctric, produeix una corona al voltant dobjectes polimen-tats, en forma de punxa, sobretot en objectes metllics. Amb una tronada shi pot trobar tothom, ja que a la

    Terra en un mateix moment es produeixen unes 1.800 tronades i cal saber qu fer si una persona ha estat afectada. Aquestes persones pateixen un xoc i queden moltes vegades fora cremades, per no transmeten crrega elctrica. Una persona morta per un llamp pot reviure si se li practica el boca a boca i un massat-ge cardac amb celeritat. Si en sn diversos els afectats primer satendr els que no presentin constants vitals, ja que els altres podran reviure espontniament. Les seqeles poden ser, a banda de les cremades, la dismi-nuci o prdua de la vista i loda.

    TEMPERATURES I PLUGES

    sant Cugat / Juliol 2008

    DIA MXIMA MNIMA PLUGES7 26 21 -8 27 19 -9 29 21 -10 32 20 -11 30 21 -12 28 18 16 l/m213 25 16 -

    LECTORS-C.indd 46 21/7/08 08:56:16

  • LE

    CT

    OR

    S

    47

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    FES FONTS on hi havia unes taules i tot. Durant una colla danys els amics de la Penya Regalssia tingueren cura dar-ranjar i netejar algunes fonts, com s el cas de la font de lErmet. Ms endavant un grup damics del Club Muntanyenc feren un treball de recerca i, en alguns casos, de manteniment dalgunes delles. Les fonts sn fruit de la natura, per tamb de la m de per-sones svies i bones coneixedores daquests indrets. Han generat mites i llegendes entranyables, com la dona daigua de la font de can Gordi. Les nostres fonts haurien de formar part del patrimoni local i, com a tals, protegides i cuidades com ho va fer, lany 1988, un grup de santcugatencs a partir del Projecte Aigua Fresca, engegat per lAjuntament i en el qual parti-ciparen entitats i escoles del nostre municipi. Fruit daquesta feina es va elaborar un inventari amb les 35 fonts encara existents. Ara torna a ser hora que el Patronat de la Serra de Collserola i els ajuntaments de la zona les tornin a rehabilitar per assegurar-ne la pervivncia. Daquesta manera tothom podr gaudir de la seva riquesa natural i ecolgica, tal com fan un grup damics i amigues que diuen practicar un esport que consisteix a visitar les fonts i que t com a lema Fes Fonts Fent Fonting.

    Aquests dies mhe entretingut a fullejar una guia de leditorial Alpina de lany 1950 titu-lada Fuentes de las montaas de Barcelona, en qu es descriuen 170 fonts ubicades a la Serra de Collserola i entorn. Daquestes, 40 estan ubicades dins el terme municipal de Sant Cugat. Ac-tualment nhi ha de desaparegudes o engolides per la vegetaci, altres dabandonades i unes quantes que encara ragen, depenent de les pluges, s clar. Segons els entesos, tenim tantes fonts perqu laigua de la pluja corre i sescola entremig de les roques pissarro-ses fins a arribar a una capa impermeable o argilosa que latura i acumula i tamb per causa de la circulaci de laigua per zones fretiques. Durant molts anys els santcugatencs i santcugatenques utilitzvem les fonts com a lloc de trobada, sobretot a lestiu: hi anvem a berenar i, de pas, ens endiem una garrafa daigua per beure. Ara la majoria sn aiges no potables. Les ms populars i concorregudes eren la font de lErmet, a un quart dhora de can Bell; no gaire lluny daquesta, la font de Sant Vicen i ben a prop de lencreuament de la carretera que va al Tibidabo, la font Groga. La font de can Mag, situada a tocar de la masia que duu aquest mateix nom era un altre indret molt freqentat

    El cul del JaumetPER ROGELI PEDR FONTANET

    LECTORS-C.indd 47 21/7/08 08:56:32

  • TOT

    SA

    NT

    CU

    GA

    T

    25

    _07_

    08

    EntitatsACTIVITATS_CULTURA_POBLE_

    48

    El nostre potencialaula oberta

    Com es manifesta el cos-tat fosc o lombra? Es manifesta en els nostres comportaments burlant la barrera de la nostra ment conscient i fent-se protago-nista, de forma que no sabem per qu actuem i com ho fem. Frustra els nostres desitjos i la imatge que tenim de no-saltres mateixos i ens fa fer front a pors inexplicables que es reflecteixen en: La manca de capacitat per prendre decisions encara que sigueu conscients de les vostres motivacions (Vull, per...). Conductes emocionals i psi-colgiques generades per sentiments reprimits a les quals no desitgeu fer front de forma conscient per temor a

    les conseqncies (No vull veure).Amaga les raons secretes per les qual us sabotegeu les oportunitats que se us pre-senten en la vida (No tinc sort).Qu implica agafar el nos-tre poder personal? Implica fer-vos conscient del vostre costat fosc o creences limitadores. Reconixer la seva presncia en vosaltres, donar-li el seu espai i apa-drinar-lo amb amor perqu pugui continuar el seu pro-cs. Tamb implica fer front als aspectes ms narcisistes del vostre ego, a les pors, lau-tocompassi i el sabotejador intern. Prendre, en definitiva, la responsabilitat de la prpia vida, prenent les decisions i

    TurandotCamerata evoca Puccini re-cordant lpera Turandot. Un llibret de Giuseppe Adami i Renato Simoni inspirat en les faules xineses, ens situa per explicar un conte: Turan-dot, la coneguda pera inaca-bada de Puccini.Aquesta faula-conte-pera passa a Pequn, on la prin-cesa Turandot promet que noms es casar amb el pre-tendent de sang noble que re-

    camerata sant cugat

    solgui tres enigmes. Apareix el prncep Calaf de Tartria, que senamora de la bella Turandot i dna la soluci als tres enigmes. Ella se sent humiliada, no vol ser esclava dun prncep estranger. Calaf interv dient que si aconse-gueix conixer el seu nom abans de lalba, Turandot quedar lliure de la seva pro-mesa. Es proclama un reial decret vigent durant tota la

    nit dient que nessum dorma (ning dorm) a Pequn fins que es descobreixi el nom del prncep. El cor i el prncep canten la bellssima composici Nes-sum dorma, aclamant a lalba vincer!

    Si vols cantar amb la Camerata Coral envia un correu a:[email protected]

    assumint les conseqncies que delles sen derivin.Quan ampliem el nostre mapa de possibilitats es fa la llum. En lacci, explorem el costat fosc o lombra convertint-la en poder personal.Podem concloure que lom-bra s un poder inexplorat, una acci inconclusa.Per reflexionar: Recordeu: Vreu teniu por a aprendre a conduir? Al pri-mer dia de collegi o institut, o universitat? Al part? A una entrevista de treball? Recordeu una por que hgiu afrontat i superat i el grau de Poder Personal que vreu aconseguir amb aix.

    Inma Baselga

    ENTITATS-C.indd 48 18/7/08 13:31:37

  • EN

    TIT

    AT

    S

    49

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    CLUB MUNTANYENC SANT CUGATPlaa de la Vila, 2, Sant Cugat del VallsTel.: 93 674 53 96www.cmsc.cat - [email protected]

    La pgina del Club Muntanyenc

    DISSABTE 26

    Concert de cloendaMircellas fusion+ artista convidat22 h Activitat gratuta Plaa de la Vila

    DISSABTE 2

    Cam banysBegur - Baix EmpordPlatges de cinc estrelles al cor de la Costa Brava: Aiguafreda, Sa Tuna, Aiguablava i la plata Fonda. Hi ha lopci de fer un tram ms curt dAiguablava a la platja Fonda. Horari i lloc de sortida: 7 h /Csar Martinell / autobs Inscripcions: recepci del CMSC

    DIVENDRES 25

    Teatre20.30 h Taller de clown22 h Actuaci de clownJuli & German Activitat gratuta Plaa de la Vila

    BAR CMSC

    Bar-restaurant del Club Muntanyenc Sant CugatNecessitem incorporar nous gestors de lexplotaci del bar-restaurant. Es troba al vestbul de lentitat i disposa de cuina i servei fins a 40 pers. Disposem de terrassa situada a la nova plaa de la Vila. Truqueu al 93 674 53 96 (de 16 a 21 h)

    REFUGI REC

    Nous gestors de lexplotaci del Refugi de Cap de RecConcurs per a ladjudicaci de lexplotaci a uns nous conces-sionaris que vulguin explotar el nostre Refugi. Bases de la con-vocatria, terminis i condicions a www.cmsc.cat Interessats truqueu al 93 674 53 96 (de 16 a 21 h)

    VACANCES ESTIU

    Vacances destiu Us informem que el Club Mun-tanyenc romandr tancat del 4 al 23 dagost, ambds inclosos.

    ENTITATS-C.indd 49 18/7/08 13:31:50

  • EN

    TIT

    AT

    S

    50

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    castellers de sant cugat

    Els nens, les nenes i els castellsNing no se sorprendr si es diu que la canalla sn una part molt important dels castells, perqu realment s aix. Els nens i nenes tenen unes posicions de les ms especialitzades i tcniques dins de les construccions humanes. Per fer daixecador i denxaneta cal ser decidit, cal tenir prou seny i conei-xement per saber quan el castell va b i quan no i cal ser valent per decidir, des dall dalt, si el castell es corona o no. Per fer de dosos, cal tenir fora, equilibri i ser prou res-ponsable dins i fora del castell com perqu els aixecadors i enxanetes et respectin i et tinguin confiana.

    Per ser part de la canalla duna colla castellera, cal tenir unes ap-tituds tcniques i una facilitat per pujar, per tan important s aix com els trets de la prpia perso-nalitat i la capacitat per aprendre un seguit de valors que la colla ha de transmetre. Afortunadament, a la colla castellera les nenes i els nens no noms aprenen a pujar. Aprenen a concentrar-se (cosa que desprs els s molt til per als estudis), a treballar en equip, a responsabilitzar-se davant la colla i aprenen a confiar en els altres i a madurar en les seves relacions interpersonals.

    taula de mobilitat reduda

    La ciutat dels 7 turons

    Aquests dies he hagut danar a Lisboa per motius personals. Com a ciutat sha de dir que s un lloc que t un encant espe-cial, a ms dels 7 turons. s per una ciutat impracticable per a gent que es desplaci en cadira de rodes (voreres estretssimes,

    carrers amb pendents ms pro-pis del Tour de Frana), els que anem amb crosses ho tenim fo-tut, per ens queda lopci del taxi. El que mha sorprs s la sensi-bilitat dels portuguesos amb la gent discapacitada. Sense anar ms lluny, de tornada a casa a laeroport de Lisboa no ens van deixar fer cua per facturar lequipatge, per passar el con-trol policial i accedir a lavi tot van ser facilitats. s a dir, el que sempre diem. La sensibilitzaci de la gent ens facilita molt lexis-tncia encara que ens trobem en lanttesi de ciutat adaptada.

    Un estiu amb salut: consellsLimiteu lactivitat fsica a les hores de ms calor: Evi-teu sortir a les hores del migdia, que s quan fa ms calor. Redu-u les activitats intenses.Beveu fora i vigileu lali-mentaci: Beveu aigua i sucs de fruita tant com pugueu, fins i tot sense tenir set. No prengueu begudes alcohliques. Eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.Informeu-vos b: Informeu-vos dels horaris dels centres datenci primria que teniu ms a prop, tant del vostre mu-nicipi com del lloc on aneu de vacances. 902 111 444, recor-deu aquest nmero de Sanitat Respon, que us pot atendre di-riament, les 24 hores. All us indicaran els centres sanitaris oberts que us poden donar con-sells de salut. Recordeu que a les oficines de farmcia podeu obtenir informaci sobre com es poden evitar els problemes causats per la calor. Seguiu les prediccions meteorolgiques que us puguin anticipar els di-es ms calorosos. Acudiu amb antelaci als professionals sa-nitaris i socials per prevenir els possibles problemes per a la vostra salut.

    Per a ms informaci: Creu Roja a Sant Cugat-RubSant Juli, 2Tel. 93 674 23 83www.creuroja.santcugatentitats.org

    creu roja sant cugat

    ENTITATS-C.indd 50 18/7/08 13:32:02

  • vacances comodi.fh11 18/7/08 11:09 P gina 1

  • Art

    GA

    LER

    IES

    _EX

    PO

    SIC

    ION

    S_A

    RTI

    STES

    _

    TOT

    SA

    NT

    CU

    GA

    T

    25

    _07_

    08

    52

    Mara RoldnVa nixer a Crdova lany 1954. Va estudiar belles arts a Barcelona i des del 1988 imparteix classes de pintura, dibuix i escultura a lEscola Municipal dArt de Sant Cugat, municipi on viu actualment. La seva darrera exposici en solitari, Modelant sentiments, va ser a la Casa de Cultura. Roldn va mostrar a travs de lescultura la figura humana de tres maneres dife-rents, corresponents a tres etapes vitals de lartista.

    Artistessantcuga-tencs

    SECCI PATROCINADA PER:

    Arnali Catelli: 10 mirades

    El cntric restaurant Terra Dola acull una exposici al voltant de lescultor dels ca-pitells del Monestir de Sant Cugat, Arnau Cadell, fins al proper 28 de setembre (les-pai, per, tanca per vacances del 4 al 24 dagost). La mostra, que porta per ttol Arnali Catelli: 10 mira-des, est formada per deu quadres que han fet els alumnes del Taller Obert, el curs de nivell ms alt de lEscola Municipal dArt, dirigit pel pintor Paco Minuesa. La collecci destaca pel seu gran format, i per la varietat de tcniques utilitzades: collage, oli o acrlic, entre daltres. Minuesa fa un balan molt positiu del resultat de lexposici: Els quadres sn grans i omplen la sala, tens la sensaci de respirar pintura pertot arreu.

    aRt

    REDACCI

    +infoTerra Dola: Enric Granados, 8

    Tel.: 93 674 16 56

    ART-C.indd 52 21/7/08 08:42:25

  • AR

    T

    53

    TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    ExposicionsPOU DARTMaria Fabre, Exposici en procs Fins a finals de juliolCANALS GALERIA DARTNobuko Kihira Fins al 21 de setembreSALA RUSIOLToni Cassany, El color de la llum Fins a finals de juliolESPAI LLUS RIBASArtistes internacionalsExposici permanentLA GALERIARaimon SunyerFins a finals de juliolMUSEU DE SANT CUGATLEros primordial en lobra de Pla-NarbonaFins al 5 doctubreADOLF TALLER DART Exposici permanentESTUDI FERRAN MARTExposici permanent

    La secci dels artistesART

    se centra en aspectes formals i tcnics dhistria de lart, i en els resultats de les darreres intervencions arqueolgiques fetes al conjunt. Preu: 28 euros per hora i grup.Visita a la casa Alegre de SagreraVisita comentada que permet apropar-se a levoluci histri-ca i arquitectnica de ledifici, que s un dels millors exemples dhabitatge burgs de principis del segle vint. Horari per con-venir. Durada: 1 hora. Preu: 28 euros per hora i grup.Museu de TerrassaGavatxons, 9TerrassaTel. 93 789 27 55www.terrassa.org/museu

    Visites comentades a Terrassa

    Visita comentada al cas-tell-cartoixa i a lexposici permanentLa visita sinicia amb una intro-ducci a la sala dexposicions temporals (lantiga capella de la cartoixa) per continuar pels diferents espais que formaven part del castell, convertit pos-teriorment en cartoixa, masia i, finalment, en seu del Museu de Terrassa. Preu: 28 euros per hora i grup.Visita al conjunt monumen-tal de les esglsies de Sant PereLa visita permet conixer levoluci histrica i arquitec-tnica del conjunt. Lexplicaci

    ExPOSICIONS

    redacci

    ART-C.indd 53 21/7/08 08:42:38

  • TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    ParrquiaMISSES_SANTORAL_

    54

    Tenim molts prejudicis amb els que vnen de fora. Si ens semblen pobres ens movem en el recel, mentre que tendim al servilisme si els veiem ben situats. Ens costa molt mirar-los cara a cara, digual a igual, com si fossin de casa, si s que hi ha cases dalg, com diu el cantautor. La suprbia descarada (igual que lamor propi disfressat de la virtut de lautoestima col-lectiva) ens pot portar a desprop-sits com el de creure que els que v-nen de fora no ens han densenyar res. Les actuals circumstncies ens obliguen a prendre un bon par-tit en la virolada convivncia que sest gestant. A Sant Cugat tenim la sort dun precedent admirable:

    un afric (segons les suposicions ms versemblants) s el testimo-ni conegut que va fer arribar a casa nostra la bona nova de Jess. El nord de lfrica del segle iv era lloc de cultura i de comer. Pot molt ben ser que Cugat no vingus com els que saventuren a les pasteres. Per encara que fos un comerciant culte, era un estranger. Els nos-tres avantpassats el van rebre b i aquest bon acolliment ens ha posat a labast lEvangeli de Jess. Aquest diumenge, a les set de la tarda a lesglsia i a les vuit al Claustre del Monestir, farem memria del mr-tir Cugat i de la urgncia dapren-dre a donar i rebre per obrir pas a una slida cohesi social.

    Horari missesi festius: 11 h MIRA-SOLEsglsia de Sant Joan. Dimecres: 20 h. Dissabtes i viglies festius: 20 h. Diumenges i festius: 11.30 h Es-glsia N. S. del Carme. Fins el 20 de setembre les misses de diumenges i festius es celebraran a lEsglsia de Sant Joan (11.30 h) Hospital G. de Catalunya. Dimarts, dijous i dissab-tes: 18 h (cat.)LA FLORESTAEsglsia Montserrat. Dimarts: 19 h. Diumenges i festius: 11.30 h Esgl-sia de Sant Pere. Dissabtes i viglies festius: 19 hLES PLANESSantuari Mare de Du de la Salut. Diumenges: 10 h Capella Tres Tor-res. Diumenges: 12 h (cast.) Cape-lla de Ca lAvi. Diumenges: 13 h

    SANT CUGATParrquia de Sant Pere (Monestir). Feiners: 9 i 20 h. Viglies de festius: 9 i 20 h. Diumenges i festius: 9 h, 11 h (cast.), 12 h, 19 h (cat.), 20.30 h Centre Borja. Feiners: 8 i 13.30 h. Dissabtes: 18.30 h (cast.). Diumen-ges i festius: 12.30 h (cat.) Collegi Viar. Diumenges i festius: 12.45 h (cat./cast.) Franciscanes. Dissab-tes: 19.30 h Gnes. Cor de Maria (av. Carrilet, 44-46). Dissabtes: 19 h (cat.) Gnes. Dominiques. Feiners: 7.30 h. Dissabtes, diumenges i fes-tius: 8 h Clnica Asepeyo. Dime-cres: 18 h VALLDOREIXParrquia de Sant Cebri. Feiners: 10 h. Dissabtes i viglies: 20 h. Diu-menges i festius: 10, 12, 20 h Es-glsia N. S. Assumpci. Diumenges

    d OctaviPER BLAI BLANQUER I CUTRINA, PREVERE

    Benvingut afric!

    SantoralDIVENDRES 25Sts. Jaume Apstol, patr dEspanya; Teodomir. Sta. Valentina, vg. mr.

    DISSABTE 26St. Joaquim i Sta. Anna, pares de la Mare de Du. Sta. Exupria, mr.

    DIUMENGE 27Sts. Cugat, mr.; Pantale; Bertold; Celest I. Stes. Juliana i Semproniana.

    DILLUNS 28Sta. Caterina Thomas, vg., agustina. Sts. Nazari i Cels, mrs.

    DIMARTS 29Stes. Marta, vg.; Serafina. Sts. Olaf; Prsper; Adam.

    DIMECRES 30Sts. Pere Crisleg; Abdon i Senn (Nin i Non), mrs.

    DIJOUS 31Sts. Ignasi de Loiola, fun-dador dels jesutes; Fabi, mr.; Germ, bisbe.

    Sant Cugat27 de juliol

    E r a u n j o v e mercader afri-c que es va establir a Barcelona i, com que era cristi, predicava lEvan-geli, per aix va ser em-presonat i portat al Cas-trum Octavianum, on va ser torturat i finalment degollat. Nosaltres som els hereus de la seva fe i la seva fidelitat a Crist.

    PARROQUIA-C.indd 54 17/7/08 09:36:55

  • TO

    T S

    AN

    T C

    UG

    AT

    2

    5_0

    7_0

    8

    55LiteraturaRELATS_LLIBRES_CRTICA_

    Qu en saps abans de llegir-lo?Regalem un llibre als cinc primers que contestin correctament alguna daquestes preguntes. Envieu-ne la resposta a:[email protected]

    1. MontjucManel Risques i Mart MarnQuin president de la Generalitat va ser afusellat al castell de Montjuc?

    2. Les dones de Jaume IMaria Carme RocaDe qui era fill el rei Jaume I?

    3. Feixistes!Joan Maria ThomsQuin any es va acabar la Guerra Civil Espanyola?

    4. Los TousAnna AlsQuina s la ciutat bressol de la Nissaga Tous?

    5. Jorge Lorenzo. Por fuera desde dentroErnest RiverasEn quin esport destaca Jorge Lorenzo?

    ConcursLEsFEra dELs LLIbrEs

    LLIbrEs

    Aquest s un llibre per a tots els que estimen la natura i en volen conixer els secrets. Un llibre per saber quants ani

    mals, insectes, ocells, peixos i plantes viuen a les aiges dun riu. Amb boniques illustracions que ens ajudaran a conixer, pgina rere pgina, el meravells mn que samaga dins i al voltant dun llac.Inclou un pster gegant per penjar, amb el qual podreu jugar a reconixer les innombrables formes de vida que hi ha al voltant i dins un riu. La part de darrere del pster us ajudar a trobarles totes.

    Collecci: La vida al voltant deNombre de pgines: 20 (totes a color)Enquadernaci: tapa duraFormat: 26 x 26 cmEditorial: Cossetnia

    La vida al voltant dun riu

    redacci

    Els + venutsFoNT: www.cossETanIa.coM

    1 La cabana Josep Girons i Descarrega 2 cels de safir Eduard Sallent 3 cor de llop Francesca Aliern 4 100 qestions per... Jordi Mazn i Marcel Costa 5 El vertigen del trapezista Jess M. Tibau

    6 Postres de larimany Salvador Arimany 7