Tots plegats, 75 - abril 2017

40
E S C O L A A B E L F E R R A T E R L A S E L V A D E L C A M P http://tusdesayunos.com

Transcript of Tots plegats, 75 - abril 2017

Page 1: Tots plegats, 75 - abril 2017

ESCO

LA ABE L FE RR

A TER – LA SEL VA D

EL CAM

Pht

tp://

tusd

esay

unos

.com

Page 2: Tots plegats, 75 - abril 2017
Page 3: Tots plegats, 75 - abril 2017

SUMARI TOTS PLEGATS, 75Abril 2017

Entrevista a la Sra. Teresa PlanaNotícies

Aules d'Educació InfantilAules de Primària

Aula de religióEducació ambiental

MenjadorAMPA

Humor i passatemps

EQUIP DE REDACCIÓ

Alumnes de 6è A:Acidres Pardo, Arwen

Agudo González, DavidAlonso Triquell, Míriam

Arroyo Ferré, IrisBello Badia, Irene

Cendrós de la Guardia, NiloCogul Portoles, Laura

Correas Soriano, DavidDickmans, Anouck

Dominguez González, Graciael Hamdouni Chriaa, Ahmed

Ferré Valero, AinaOlivares Comella, Dayan

Ollé Sanllehí, PolPérez González, AnaPérez Pareja, Gabriel

Ribas Gomis, OriolRodriguez Soria, Manel

Roldan Rojano, ValentinaSegura García, RaulTroyano García, Abril

COORDINEN:Rosa BoquerasLídia Jiménez

Rosa Martí

ESCOLA ABEL FERRATERC/. Abel Ferrater, 3, 43470 La Selva del Camp

Telèfon i fax: 977 844 232Correu electrònic: [email protected]

WEB: http://www.xtec.cat/escola-abelferrater

Tots els mestres de l'escola col·laboren en la redacció de la revista.

La revista TOTS PLEGATS es distribueix gratuïtament a tota la comunitat educativa i es penja a la pàgina web de l'escola.

La revista TOTS PLEGATS no s'identifica necessàriament amb les opinions que els col·laboradors manifesten en els seus articles.

EDITORIAL

Al llarg d'aquesta revista hi podreu trobar les notícies més destacades de la nostra escola, des del mes de gener fins a final de curs, així com una mostra dels treballs que han fet les diverses classes.

Com sempre des de la nostra revista intentem donar ressò dels esdeveniments culturals més propers o que més s'adiuen amb la nostra filosofia d'escola, per això en aquesta ocasió les produccions dels nens i nenes s'han centrat en temàtiques de diversa tipologia.

Uns grups s'han basat en l'estudi del medi ambient, concretament amb el turismes sostenible, ja que aquest és el tema de l'Any Internacional 2017 i com que la nostra és una Escola Verda, hem cregut convenient de dedicar-hi uns treballs.

Altres classes s'han decantat per la vessant literària, treballant contes o poemes, coincidint amb Sant Jordi no hi ha tema més adient! Amb aquestes produccions hem volgut donar reconeixement a diferents escriptors/es, dels quals aquest mes o aquest any es celebra l'aniversari del seu naixement.

El 2 d'abril es celebra el Dia Internacional del Llibre Infantil, ja que es correspon amb el dia del naixement de Hans Christian Andersen (2 d'abril de 1805). També, enguany, es commemora el centenari del naixement de la Gloria Fuentes (28 de juliol de 1917) i el del Mn. Ramon Muntanyola (2 d'abril de 2017).

Amb totes aquestes celebracions tanquem l'última revista del curs 2016-2017.

Esperem que la revista sigui del vostre grat i aprofitem per a desitjar-vos una Feliç Diada de Sant Jordi!

Page 4: Tots plegats, 75 - abril 2017

ENTR

EVISTATO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

Com que part de la revista del mes d'abril gira entorn de la poesia, hem pensat de realitzar l'entrevista d'aquest número de Sant Jordi, a la Teresa Plana Pallarès, una besàvia centenària d'uns alumnes de l'escola, que tot i que no s'ha dedicat professionalment a la poesia, ha escrit bells poemes on hi ha expressat els seus sentiments, il·lusions i manera de veure la vida.

Quan i quin va ser el primer contacte que va tenir amb la poesia?

Tenia 8 o 9 anys quan ja vaig escriure els primers poemes.

Que va ser el que va empenyer a esciure poemes?

Me’n vaig donar compte que per la nit, abans de anar a dormir, sempre em posava a pensar sobre les coses que em passaven... i així que sense donar-me compte escrivia rodolins dels meus pensaments.

Quants poemes a escrit?

És incalculable! Cada mes podia arribar a escriure de 40 a 50 poemes. La gent de Vinyols em demanaven per quan es casaven, per la comunió dels seus fills / es, celebracions, etc...

Quan els escrivia normalment?

Perquè tenim entès que vostè també treballava en un altre ofici que no era escriure, a més portava la casa, ... En fi que no devia tenir massa temps lliure...

Per la nit, era quan estava més inspirada i relaxada, moltes vegades anava a dormir a les 4 de la matinada, sempre acompanyada de bons llibres i poesia.

Som sabedors que el President de la Genaralitat d'aleshores, el Sr. Jordi Pujol, li va lliurar un premi. Ens pot explicar quin tipos de premi era?

Va ser el premi "Comarcal medieval" al 1988.

Moltes gràcies per voler col·laborar amb la nostra revista. Per nosaltres ha estat un plaer poder comptar amb vostè.

La Sra. Teresa i els seus besnéts, a casa seva, a Vinyols i els Arcs

Page 5: Tots plegats, 75 - abril 2017

NO

TÍCIES

TOTS

PLE

GAT

S, 7

5 –

ESC

OLA

ABE

L FE

RR

ATER

– L

A SE

LVA

DEL

CAM

PDIA ESCOLAR DE LA PAU I LA NO-VIOLÈNCIA

Per commemorar el Dia Escolar de la Pau i la No-violència, que s'escau el 30 de gener, a la nostra escola ja fa anys que venim fent un seguit d'activitats que ens fan pensar en aquesta PAU tan necessària.

Els alumnes de P3 van visualitzar un conte a la pissarra digital que es deia: El senyor Guerra i la senyora Pau.

Els de P4 van repasseguir la mà de cadascú, la van pintar amb ceres i la van enganxar en un mural per decorar una frase de Gandhi que deia: No hi ha camí per a la Pau. La Pau és el camí.

Els més grans del parvulari, els de P5, van fer un mural en una cartolina. Van enganxar el colom de la Pau, al voltant van posar paraules boniques i van fer ditades amb pintura per dir que ells volien Pau.

Els alumnes del Cicle Inicial van pintar un dibuix d’un poblat que estava tranquil. Després, van ratllar el dibuix que representava que havia començat una guerra. Seguidament ho van intentar esborrar, però no es va esborrar del tot perquè van quedar alguns senyals de la guerra.

Els alumnes del Cicle Mitjà van veure el vídeo Puk i el mur que anava sobre la potència de l'amor, que pot ensorrar qualsevol mur que es vulgui construir per separar pobles.

Els del Cicle Superior van ser escriptors i van fer un poema a 5è i una narració a 6è. Tot sobre la mateixa temàtica de la Pau.

Llavors, conjuntament es va enregistrar un vídeo ESTÀTUES PER LA PAU, amb tots els alumnes de l'escola en posició i/o actitud de pau i amistat, a tots els espais de dins i fora de l'escola, a la Rasa i al Carrer Francesc Crusats.

Va ser penjat al Youtube i compartit amb totes les famílies de l'escola.

DIJOUS GRAS I CARNAVALDijous, 23 de febrer, per a celebrar el Dijous Gras, tota l’escola va fer una sortida, uns van anar a la riera, uns altres al camp de futbol i uns altres a l’Hort d’Iglésies a menjar coca amb xocolata.

El dia 18 de febrer van celebrar el carnaval a la Selva del Camp. A l’escola, com cada any, va vindre el Carnestoltes a donar les ordres de com disfressar-se. Divendres,17 de febrer, va arribar una carta amb les normes de les disfresses, per tal de preparar-les per a la setmana vinent:

Carnaval ja ha arribat que tothom estigui preparat.Anar de mag t’ha tocat!!!

Dilluns, si un bon mag vols semblar una vareta no et pot faltar.

Dimarts, si ben elegant vols anar una capa has de portar.

Dimecres, el cap et decoraràs i un bon barret lluiràs.

Dijous, amb el teu nom de mag et faràs una medalla i et donaràs a conèixer a la canalla.

Divendres tot ho portaràs, i així et divertiràs.

Page 6: Tots plegats, 75 - abril 2017

NO

TÍCIES

TOTS

PLE

GAT

S, 7

5 –

ESC

OLA

ABE

L FE

RR

ATER

– L

A SE

LVA

DEL

CAM

PNOUS REPTES PER A LA CORAL DE L'ESCOLA

La coral de l’escola aquest any ha anat de colònies a Rasquera, els dies 10,11, 12 de març. Com cada any fan un petit viatge per tal d’assajar el concert que faran el 26 de maig.

També aprofiten per descobrir la població que visiten, fer activitats i passar-ho bé.

Aquesta vegada van poder gaudir d'un taller de pauma, ofici artesanal molt important per la història de Rasquera, una tirada de birles i una magnífica excursió pels escenaris de la Batalla de l'Ebre.

També hi va haver joc de nit, que va consistir en recuperar uns eslògans que el vent havia escampat per tot el terme!!!

Enguany faran el concert el divendres 26 de maig amb la cantata que es diu 50 MILIONS DE SEGONS, que és obra de Joan Vives. Fa referència al temps que estem a l’escola durant tota una vida escolar, que vénen ha ser uns 3.888.000 segons cada curs.

És molt divertida de cantar!!!

Aquesta vegada comptarem amb l'Alba Solé al piano, el Quim Solé, a la bateria i l'Albert Cid i la Rosa M Sambola com a cantants solistes. Des d'aquí els agraïm molt la seva col·laboració!

El dissabte 6 de maig, juntament amb altres corals d'escoles de la demarcació, participaran a la XV Trobada de Corals d'Educació Infantil i Primària, on hauran de cantar una cançó del món i una de catalana. L’escola Abel Ferrater cantarà les cançons: La flor roja (cançó japonesa) i la cançó Viu de Roba Estesa (catalana).

Aquesta vegada es fa càrrec de l'organització de la trobada el Camp d'Aprenentatge Pau Casals.

PROVES PANGEA DE MATEMÀTIQUESEl passat mes de març els alumnes de quart, cinquè i sisè van fer les proves de Pangea, unes proves de matemàtiques on hi ha càlcul mental i problemes, per tal d’incentivar els nens a estudiar matemàtiques.

La persona que treu millor puntuació de cada curs, va a Barcelona amb els altres guanyadors d’altres escoles, a fer una segona prova, on sortirà el guanyador final.

El guanyador aconsegueix una beca d’estudi de la Universitat de Barcelona i 150 €.

Page 7: Tots plegats, 75 - abril 2017

NO

TÍCIES

TOTS

PLE

GAT

S, 7

5 –

ESC

OLA

ABE

L FE

RR

ATER

– L

A SE

LVA

DEL

CAM

P

LLIBRE/CD DEL CONTE TORNAREM

Com ja sabeu el curs passat els nens i nenes que ara fan segon van participar al concurs CONTES DEL MÓN, Van ser finalistes i el conte amb el que participaven titulat TORNAREM va ser publicitat en un conte amb CD.

El passat febrer dues representants de l’empresa SOLARCA van fer entrega d’un conte a cada nen participant, ja que aquesta empresa va col·laborar generosament amb el micromecenatge d’aquest projecte.

L’AMPA també va col·laborar adquirint diferents exemplars per la biblioteca de l’escola. Gracies a tots!!

XXXVI MOSTRA DE TEATRE DE REUS-BAIX CAMP Cada any a l’escola Abel Ferrater els nens i nenes que participen a l'activitat extraescolar de teatre, al grup dels grans, fan una obra que porten a la Mostra. Enguany se celebra la 36a edició.

Hi van anar el 22 de març i ho van fer molt bé. La obra que van fer elles es titulava: «No tot és blanc ni negre». La representació va ser al Col·legi Maria Rosa Molas, de Reus i els alumnes de 4t van anar a veure-les.

Per Sant Jordi, la tornaran a fer a l’escola.

Page 8: Tots plegats, 75 - abril 2017

NO

TÍCIES

TOTS

PLE

GAT

S, 7

5 –

ESC

OLA

ABE

L FE

RR

ATER

– L

A SE

LVA

DEL

CAM

PLA MONA

El dia 7 d’abril celebrem comencen les vacances de Setmana Santa amb el guarniment d'una mona a cada classe de l’escola.

Quan arribem al matí ens trobem un coc i un pot de xocolata que ens proporciona l’escola. Cada nen porta material per decorar la mona. Primer, l’obrim per la meitat i després la cobrim amb la xocolata. A continuació, anem triant les llaminadures i les posem per decorar-la.

Un cop acabada, la baixem a la biblioteca de l’escola i al migdia els pares poden venir a veure l’exposició de mones i fer fotos. Tots els alumnes de l'escola van a visitar l'exposició i enguany s'ha fet en els dos edificis.

A la tarda cadascú puja la mona a la seva classe, se'n dóna un tros a cada alumne i sortim a jugar al patí fins que es fa l’hora de marxar.

Aquest dia és molt divertit!!!

SANT JORDI

Els alumnes de 5è, per Sant Jordi, tornen a vendre roses i llibres a la seva parada, per guanyar diners per l’excursió de final de curs de l’any que ve quan facin 6e.

Es fan torns de nens amb les seves famílies per tal de cobrir tot el dia, les mestres, ajuden amb l’organització de la jornada.

Page 9: Tots plegats, 75 - abril 2017

NO

TÍCIES

TOTS

PLE

GAT

S, 7

5 –

ESC

OLA

ABE

L FE

RR

ATER

– L

A SE

LVA

DEL

CAM

P

EL MUSICAL DE QUART I L'ESCOLA DE MÚSICA

Com cada any els alumnes de 4t de les escoles de la Selva del Camp, fan un musical conjuntament amb l’Escola de Música Municipal.

L’obra d’enguany es titula Olivia i tracta sobre una nena que arriba nova a un orfenat, no li agrada i s’escapa a Londres a descobrir la ciutat. Llavors comença l’aventura.

Al gener, els alumnes de 4t van veure la pel·lícula Annie i, a l’hora de lectura, la mestra de música els va llegir el llibre Oliver Twist, per centrar-se en el tema de l’obra.

Van començar a practicar les cançons al febrer i alguns dies ve la professora de teatre a ensenyar-los el moviment teatral i la coreografia de les cançons.

El diumenge 2 d'abril, ben a prop del musical, es fa un campus per fer assajos generals, on hi participen els solistes i els cors.

Un dia abans de l'estrena musical es fa un assaig general a l’Agrària amb els músics en directe i tot.

El musical es representa al teatre de la Defensa Agrària el dia 25 amb les classes 4tA i 4tB i 27 d’abril amb la classe de 4tC i el Col·legi Sant Rafael.

Estan tots molt emocionats!!!

Hi esteu tots convidats i enguany es farà taquilla inversa. Això vol dir que si us agrada l'obra, al final trobareu unes guardioletes per poder posar diners. Serviran per cobrir les despeses de material i per pagar els drets d'execució de l'obra i els que sobrin els donaran a una ONG.

PROVES DE COMPETÈNCIES BÀSIQUES

El 4 i 5 de maig, a l’escola Abel Ferrater, igual que a la resta de Catalunya, els alumnes de sisè fan les proves de competències bàsiques. Aquestes són unes proves que serveixen per determinar el nivell que tenen els nens per passar a l’ESO.

A les competències hi ha diferents proves: angles, català, castellà i matemàtiques.

Aquells dies estan tot el matí fent aquests exàmens i enlloc de sortir al pati descansen una estona entre prova i prova.

Les persones que suspenguin les competències tenen una feina extra per fer a l’estiu.

Per a passar aquestes proves venen uns professors externs al centre, per vigilar que la prova es faci adequadament.

Page 10: Tots plegats, 75 - abril 2017

NO

TÍCIES

TOTS

PLE

GAT

S, 7

5 –

ESC

OLA

ABE

L FE

RR

ATER

– L

A SE

LVA

DEL

CAM

P

VIATGE DE SISÈ

Enguany els alumnes de sisè, els dies 31 de maig, 1 i 2 de juny, aniran de viatge a l’Orri del Pallars, a fer activitats d’aventura, com ràfting, piragüisme i gimcanes.

Hi aniran tots els grups de sisè, l’A, el B i el C, o sigui els nens i nenes dels dos edificis.

Per tal que els hi hagi sortit millor de preu la sortida, fa dos cursos que treballen per reunir diners. A 5è van vendre llibres i roses per Sant Jordi i a 6è van organitzar l'estand de la Fira, on van vendre castanyes i altres coses fetes pels alumnes.

PADRINS LECTORSEls alumnes dels cicles inicial i superior estan fent una activitat molt divertida en la qual els nens de 6è ajuden a llegir als de 2n i els alumnes de 5è als de 1r. Ho anomenem ‘’Padrins Lectors’ i es duu a terme durant els 30 minuts de lectura.

Els alumnes de cicle superior han de fer una activitat sobre lectura per als seus fillols.

Segur que s’ho passen genial fent activitats molt divertides!!

Estan molt emocionats i amb ganes de que arribi el gran dia i segur que s’ho passaran genial fent activitats d’aventura i convivència!!

Page 11: Tots plegats, 75 - abril 2017

NO

TÍCIES

TOTS

PLE

GAT

S, 7

5 –

ESC

OLA

ABE

L FE

RR

ATER

– L

A SE

LVA

DEL

CAM

P

ACTIVITATS D'ANIMACIÓ LECTORA

EDUCACIÓ INFANTILP3,P4 i P5 s’estan llegint el conte ‘’ EL ZOO D’UN POETA DE LA A FINS LA Z ‘’ i el seu autor en Ricard Bonmatí els vindrà a fer una xerrada sobre com ha fet el llibre, en que s’ha inspirat, etc.

CICLE INICIAL

A 1r tenen dos llibres, un en català i un en castellà. El llibre en català s’anomena ‘’ON DORMEN ELS ESTELS?’’ de l'Elisenda Queralt i el de castellà ‘’ NO, NO Y NO’’, de César Fernández García.

A 2n també tenen dos llibres, el de català es diu ‘’LES IL·LUSIONS DEL MAG’’ i el de castellà es diu ‘’LOS TRES DESEOS’’ i el seu autor és el mateix, el Ricardo Alcàntara. A 1r i 2n vindrà a fer-los l'animació lectora la Silvia Palazón.

CICLE MITJÀ

A 3r s’està llegint ‘’LA SARA PEGUES I L’ESQUELET DESMANEGAT’’ que la seva autora és la Gisela Pou i l’altre llibre es diu ‘’CUENTOS PARA TODO EL AÑO’’ i el seu autor es diu Carles Cano.

A 4t s’està llegint ‘’CONTES D’ESTAR PER CASA’’ que la seva autora es la Dolors García i Cornellà i l’altre es diu ‘’PERDIDO EN LA CIUDAD’’ de Manuel Alonso. CICLE SUPERIORA 5è és llegeix ‘’LA TIETA ADELA A SEVILLA’’ de la Núria Prades i els ve a fer l’animació la Tieta Adela i en castellà ‘’EL ANILLO FULGURANTE’’ de Jesus Ballaz.

A 6è s’està llegint ‘’POSA UNA TIETA ADELA A LA TEVA VIDA’’ i vindrà la Tieta Adela a fer-los l’animació el dia 25 d’abril i en castellà ‘’EL ANILLO FULGURANTE’’ de Jesús Ballaz i vindrà a fer l’animació el 19 d’abril.

Aquest curs també han rebut la visita de la Laura Escorihuela, que és la traductora dels quatre primers llibres de la saga de Harry Potter.

Page 12: Tots plegats, 75 - abril 2017

P3 TO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

Page 13: Tots plegats, 75 - abril 2017

P3 TO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

Page 14: Tots plegats, 75 - abril 2017

P4 A i BTO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL

Page 15: Tots plegats, 75 - abril 2017

P4 A i BTO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL

Page 16: Tots plegats, 75 - abril 2017

P5 A i BTO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

A P5 DESPRÉS DE TREBALLAR EL CONTE DE LA RATETA QUE ESCOMBRAVA L’ESCALETA ENS VAM ANIMAR A FER LA NOSTRA

VERSIÓ D’AQUEST CONTE TANT POPULAR. A VEURE SI US AGRADA!!!!

EL CONTE

Page 17: Tots plegats, 75 - abril 2017

P5 A i BTO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

I VET AQUÍ UN GAT I VET AQUÍ UN GOS AQUEST CONTE S’HA ACABAT!!!!

Page 18: Tots plegats, 75 - abril 2017

1r ATO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

Contes amb daus

Per commemorar el Dia Internacional del Llibre Infantil, els alumnes de 1rA hem fet uns contes col·lectius.Primer hem llençat uns daus per a crear històries. Uns són d'elaboració pròpia i d'altres són d'un joc que es diu «story cubes», aquests tenen diferents imatges que permeten anar afegint elements a les narracions.Els daus fets per nosaltres són tres. En un dau apareixen el nombre de personatges que tindran els nostres contes. En un altre, dibuixos dels personatges del conte, en aquest cas, tots són animals, ja que com aquest trimestre vam treballar la descripció dels animals, vam pensar que seria més senzill descriure als nostres protagonistes. I en l'últim dau, apareixen diferents llocs on pot passar la història.

Una vegada triats els elements del relat, la mestra ens va donar un full amb diferents fórmules per començar i acabar un conte. Vam decidir amb quines ho faríem per cada història.I finalment, hem anat inventant el conte escrivint en uns fulls, on la història s'havia d'anar completant.

Page 19: Tots plegats, 75 - abril 2017

1r BTO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

HOSTAL NATURA, UN HOSTAL SOSTENIBLEEn commemoració a l'Any Internacional del Turisme Sostenible, els alumnes de 1rB hem dissenyat i creat un hostal sostenible, «L'Hostal Natura».

Us expliquem com ho hem fet.

Primer pas. A partir d'una sèrie de llibres sobre el medi ambient, per parelles, vam buscar informació sobre com tenir cura del nostre entorn.

Segon pas. Amb la informació que teníem, vam seleccionar el que podíem fer i/o tenir en el nostre hostal.

Tercer pas. Una vegada vam tenir prou idees per aplicar a l'hostal, les vam deixar escrites en unes targetes. Aquestes targetes formen un petit llibret que es titula «Per què és un hostal sostenible?».

Quart pas. A partir d'una capsa de cartró, hem construït l'hostal amb l'ajuda de la mestra. Hem pintat la casa, hem enganxat els papers de lesparets de l'habitació, hem enganxat les finestresi la porta, les floretes de les finestres, etc. Fins i tot, hem fet un hort.

Fent aquesta activitat ens ho hem passat molt bé, al mateix temps que hem treballat i après a saberquè podem fer per tenir cura del medi ambient, a compartir, a ser pacients, a valorar la feina dels altres, a pensar i a reflexionar, entre d'altres coses.

Podeu consultar l'article amb moltes més fotos al bloc de primer (http://blocs.xtec.cat/quinta2010/).

Page 20: Tots plegats, 75 - abril 2017

2n ATO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

APUNTS DE NATURA

Ones que neden, peixets de colors,

granotes que salten al llac de l’amor.

Papallona bruixa, barret de bolet, teranyina estesa a prop del riuet.

Camp de blat,

ametller florit, abelles s’apropen

amb el seu brunzit.

Arc de Sant Martí, pluja desitjada, escalfa ja el Sol la sorra daurada.

Fulles trepitjades cant dels ocells,

sons dins de l’aire viatjo entre ells.

Flors perfumades no importa el color

pètals suaus que em roben el cor.

Els arbres s’abracen

fan un túnel verd i ve la pregunta:

- Natura, com ho has fet? Nens i nenes de 2n A

Els nens i nenes de 2nA hem parlat del turisme relacionat amb la natura. De la suma de les idees d’un i de l’altre ens ha sortit “poesia”. No és genial?

Page 21: Tots plegats, 75 - abril 2017

2n BTO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

No hi anirem sols,buscarem amics i veïns pels revolts,i amb tu també, si vols!

Tant se val si camines o voles,com si depens d'unes rodes,o pels anys, cames cansades.

Guanyarem espai amb balconades, sota llum de lluna besades ...de parelles enamorades.

Que dominis idiomes, no cal!Hi ha un llenguatge universal,que arreu es parla per igual.

Buscarem un cotxe sense motor,no volem fum ni mala olor, ni que cap peça faci remor.

Farem forats sota els peus,i amb el ritme de les nostre veus,mil aturades farem. Vine si no t'ho creus!

Marxarem per camins i carreteres,guanyant pujades i giragonses com feres,tot onejant banderoles xafarderes.

Vidres a les finestres? Ni parlan!Volem passar el dia saludant,fer nous amics serà trepidant!

El cel ens farà de sostre,que la seva llum ens acaroni el rostre,que l'aire, la pluja i el vent siguin nostres.

Les maletes lleugeres de pes!Veritat que la il·lusió no pesa res?I l'alegria ben poc, tinc entès!

Tu! Desperta i estigues atent!Que no veus el que t'estàs perdent?Després no et queixis si no trobes seient!

Molle

UN VIATGE SOSTENIBLE

Il·lustradors/res: tota la classe de 2n B

Cada dibuix de cada infant m'inspirava. Les paraules em brollaven com si tinguessin pressa per agafar sentit i ritme.

Page 22: Tots plegats, 75 - abril 2017

2n CTO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

Page 23: Tots plegats, 75 - abril 2017

3r ATO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

GLORIA FUERTES

Gloria Fuertes va néixer el 28 de juliol a

Madrid.

Va ser una escriptora espanyola que

destacà sobretot en el camp de la poesia.

Provenia d’una família humil, la seva mare

era modista i el seu pare porter.

Dels 2 als 14 anys va anar a una escola de

monges que a ella no li agradava.

Els seus primers anys els passa jugant a la

Plaza del Progreso (avui Tirso de Molina) i

al carrer Mesón de Paredes, molt a prop del Rastro.

Donada l'escassetat de mitjans amb què comptava la família, ella recorda

que era una "nena amb sabates trencades i una mica trista perquè no

tenia nines". Aviat va trobar la manera d'ajudar la seva família treballant,

amb una màquina d’escriure copiant adreces.

Als 14 anys la seva mare la va matricular a l'Institut d'Educació

Professional de la Dona al carrer Pineda, on va obtenir diplomes de

Taquigrafia i Mecanografia, així com en Higiene i Puericultura. Però ella

no volia ser ni mainadera, ni modista, com la seva mare i es va matricular

en Gramàtica i Literatura. La seva família no podia entendre les seves

aficions, com eren els esports i la poesia.

Els seus primers versos, els escriu als catorze anys.

Glòria tenia molt clar el seu destí d'escriptora i intentava que els seus

poemes fossin editats.

Va morir l’any 1998 a Madrid a l’edat de 81 anys.

Page 24: Tots plegats, 75 - abril 2017

3r BTO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

L'OBRA DE LA GLORIA FUERTES

La Gloria Fuertes va ser una escriptora que escrivia en llengua castellana per a adults i per

a infants.

La seva obra és molt gran i variada. Ha publicat llibres de poemes, novel·les, teatre i fins i

tot ha composat lletres per a cançons; inclús una d'elles va ser la sintonia d'un famós

programa infantil dels anys 70 anomenat ''Un globo, dos globos, tres globos''. També va

aparèixer al programa de televisió ''La cometa blanca'' on explicava contes i llegia poemes

per als més petits.

El 1975 el seu llibre ''Cangura para todo'' va ser premiat amb el diploma d'Honor del

Premi Internacional de Literatura Infantil Hans Christian Andersen, això la situava entre

les grans autores universals de la literatura infantil.

A partir de la dècada dels vuitanta Glòria es dedica a nombroses activitats: lectures,

presentacions, ràdio, entrevistes, diaris, visites a escoles, pregons, viatges, televisió,

homenatges… Sempre a prop dels nens; publicant contínuament, tant poesia infantil com

d'adults.

Aquest any 2017 es celebra el centenari del seu naixement, per

aquest motiu li dediquem aquesta pàgina. Ara que coneixem qui

va ser la Gloria Fuertes, és feina nostra llegir-la.

Un globo, dos globos, tres globos La cometa blanca

Page 25: Tots plegats, 75 - abril 2017

3r CTO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

LA POESIA DE GLORIA FUERTES

Page 26: Tots plegats, 75 - abril 2017

4t ATO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

LES SABATES VERMELLESHi havia una vegada una nena petita i delicada que es deia Karen i que vivia en un petit poble. Era molt pobra i havia de caminar casi sempre descalça perquè no tenia diners per comprar-se unes sabates. A l'hivern tenia uns esclops de fusta vells i gastats que li feien ferides als peus.

Va arribar el dia en que la Karen havia de fer la confirmació i va anar a veure a una vella sabatera que vivia a prop de casa seva. La sabatera, havia fet unes sabates vermelles amb pedaços de roba i cuir bastant mal fetes i li va vendre. Aquelles sabates eren màgiques, i cada vegada que li deien «boniques sabates de ball» començaven a moure's i ballar sense parar. La vella li va explicar a la Karen el que passava. Va arribar el dia de la confirmació i la Karen, amb els altres nens i nenes, se'n va anar cap a l'església.

Quan es va acabar tota la cerimònia a l'església, tots van anar a la sala de ball per celebrar-ho. Allí, una nena li va dir:

Quines sabates més boniques portes, semblen de ball!I la Karen va començar a ballar amunt i avall sense parar.

Què bé que balles, Karen!No sóc jo, són les sabates aquestes.

Al principi, tot semblava molt bonic, però cada vegada que li deien que portava unes sabates molt boniques, començaven a ballar i la Karen al final ja no ho podia resistir-ho.Se'n va anar cap a casa disposada a llençar-les a les escombraries, però s'ho va pensar millor i les va guardar a la seva capsa.

Van passar els anys, la Karen es va convertir en una xicota molt maca i simpàtica a qui tothom s'estimava.Un dia, va treure les sabates de la capsa i va provar si encara tenien aquell curiós poder. Com que les sabates vermelles encara funcionaven, va posar una acadèmia de ball. Va deixar de ser pobra i va poder viure feliç i contenta.Tenia molts pretendents i va escollir un noi ben plantat, molt amable i treballador i s'hi va casar.

I vet aquí un gat i vet aquí un gos, aquest conte ja s'ha fos.

Page 27: Tots plegats, 75 - abril 2017

4t BTO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

El dia 2 d'abril es celebra el DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL, commemorant el naixement de l'escriptor danès, Hans Christian Andersen (2 d'abril 1805).Prenent com a punt de partida l'obra LA PRINCESA I EL PÈSOL, els nens i nenes de 4tB han redactat un nus i desenllaç diferent al tradicional i conegut conte d'Andersen.

CONTES AMB FINAL DIFERENT LA PRINCESA I EL PRÍNCEP

Hi havia una vegada un príncep que volia casar-se amb una princesa, però volia una princesa de veritat, per tant, va dedicar el seu temps a buscar-la arreu del món, encara que inútilment, donat que a totes les que li presentaven,hi veia algun defecte.Princeses n'hi havia moltes, però mai podia estar segur de que ho fossin de veritat. Sempre hi havia alguna cosa en elles que no acabava d'estar bé.Va retornar a casa ple de sentiments! Volia una princesa, sí o sí.Una nit hi va haver una turmenta molt forta. Els llampecs i els trons, així com la pluja que queia eren espantosos.De sobte van trucar a la porta de palau i el mateix rei va anar a obrir. Hi havia una noia al llindar de la porta. L'aigua li queia pel cabell i la roba, també se li colava per les sabates i li sortia pels talons. Malgrat tot ell creia que era una princesa de veritat.-Bé això ho sabrem molt aviat- va pensar la reina mare. I sense dir res, va anar a la seva habitació, i es va asseure a la cadira. Va agafar el seu mirall i va dir: -Mirall dels deu poders, ensenya'm la noia que aquí fora és!!!De sobte, al mirall hi va aparèixer la noia. Era una pagesa del poble tan preciosa que semblava una princesa. La reina mare no volia deixar-se enganyar!La noia no tenia males intencions pel fet de semblar una princesa.Al príncep li va semblar bona noia perquè era bonica i amable.La reina mare va sentir ràbia perquè no era la més bonica. Així que va agafar una clau que tenia amagada darrera l'armari, i va anar al seu amagatall, situat al bosc.Mestrestant, la pageseta es va presentar. Es deia Victòria, però els seus amics li deien Vicky.La reina mare, des de l'amagatall que tenia, va enviar una carta a una bruixa que coneixia. A la carta, hi deia que volia una poció que la convertís en l'aspecte que volgués tenir. Seguidament, amb la poció, es va fer passar ler la Vicky i a la noia la va tancar en una torre. Però, misteriosament, la Vicky va trobar la manera de sortir-ne.Mentres la mare reina actuava, el seu comportament no convencia al príncep.Quan la Vicky estava a punt d'arribar al castell, es va trobar una espasa clavada a una roca. La va treure i va anar amb ella fins al castell.Quan va arribar va fer un gran crit:-Proou!!! No us deixeu enganyar! Ella és la reina mare i jo sóc la veritable Vicky!!!Al rei li va semblar una ximpleria però de sobte, en treure-li l'anell, es va desfer l'encanteri.Al príncep li va impressionar la valentia que tenia la Vicky.Seguidament, després d'uns dies, la Vicky es va casar amb el príncep, tot confessant-li que no era una princesa de veritat. No obstant, això no va importar gens al príncep i van viure feliços per sempre més!!!

Page 28: Tots plegats, 75 - abril 2017

4t CTO

TS P

LEG

ATS,

74

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

Els dos emper ador s

Hi havia una vegada, un emperador la major afició del qual, eren els vestits. En tenia moltíssims, i

passava hores i hores emprovant- se'ls i mirant- se al mirall. Tot i ser tan vanitós, no era mal

governant, i els seus súbdits l'est imaven.

Un dia es van presentar davant de l'emperador,

un parell murris que afirmaven ser grans sastres.

Van dir que podien confeccionar per a ell un

vestit meravellós, quelcom únic i mai vist,

que el convertiria en l’admiració del món sencer.

I a més de ser el vestit més bell que pugueu

imaginar, les seves propietats màgiques us

seran molt út ils - va dir un dels dos murris.

Sens dubte - va afegir l'altre - , doncs el vestit

que us oferim només podrà ser vist per les persones intel·ligents.

Realment, un vestit així em seria molt út il - va dir l'emperador - , perquè em permetria distingir

als necis dels savis, la qual cosa és molt important per a un monarca... Digueu- me allò que

necessiteu per a fer- me aquest vestit, i poseu- vos ràpidament a treballar en els telers de palau.

Els murris van demanar gran quantitat d'or, joies i seda; es van instal·lar en els telers i van fingir

estar teixint, encara que no feien més que repetir gestos i moure les màquines amb les mans

buides, com si treballessin amb fils invisibles. Una nit, mentre els murris dormien, un conseller de

l'emperador va entrar a va veure que estaven fent els murris i se'n va adonar que no volien fer un

vestit nou a l’emperador sinó que volien les joies i les riqueses de l’emperador i del poble. El

conseller va avisar a l’emperador i a tot el poble del que havia vist. Ningú no el va creure ni tan

sols l’emperador.

L’emperador un dia que passejava, per la ciutat va veure que els murris s'havien escapat amb totes

les riqueses. Llavors va nomenar el conseller segon emperador la ciutat. I des de aquell dia el

conseller i l’emperador van regnar amb saviesa i prudència.

Conte contat aquest conte s’ha acabat.

Page 29: Tots plegats, 75 - abril 2017

5è ATO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

En homenatge al centenari de la GLORIA FUERTES I DE MOSSÈN RAMON MUNTANYOLA, els nens de 5è ens hem convertit en poetes per un dia...

JO VOLDRIA SER...

Jo voldria ser un falcóper poder volar,per poder viatjar pel móni per poder caçar.

Voldria ser un dofíper poder nedar,i com un submaríviatjar pel fons del mar.

Voldria ser un guepardper poder viatjar veloç,per la selva i pels prats,corrent per tot el món.

Però només sóc un nen,i he de fer volar la imaginació,llegint, somiant, esperant...algun dia seré gran.

POL MARTÍNEZ

L'AVIÓ DE PAPER

Jo tinc un avióun avió de paperque amb molt de dolorl'he de desfer.

De dia em despertoi me'l trobo fetel meu avionetestimat de paper.

Vaig a la portasurto al jardíel faig volari se'n va al destí.

Em fa molta penaquan veig que se'n vapro sé que allà on vagimolt millor estarà.

MARIA CODINAVIATJAR

Jo vull viatjar a Hawaio potser també a l'espaia l'hivern o a l'estiuviatjar em fa sentir viu.

Amb tren o amb avióCap a la Xina o al Japóviatjar és divertitfins i tot a l'infinit.

Amb amics o amb família,viatjaré fins a una illai amb botes i una canyapujaré una gran muntanya.

Tocar sorra, tocar gel,veure núvols o un estel,l'important de viatjar,és que mai s'ha d'acabar.

JANA RUBIO

Page 30: Tots plegats, 75 - abril 2017

5è BTO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

LA POCIÓ DE LA VIDA

La vida eterna et donaràla poció de la immortalitat,i tot això començaràamb tres fulles de veritat.

Amb un grapat d'alegriai una mica d'amistat,quatre gotes d'empatiai un pessic de felicitat.

Així tots hem aconseguitel tresor dels nostres amics,i el món hem construïtamb muntanyes plenes de pics.

Casi tots ja hem acabatper tornar a començar,amb la natura hem col·laboratla poció de la vida hem creat!

ALUMNES DE 5èB

VIATJAR

M’encanta viatjar,desplegar les ales i volar.Pujar fins al celi treure’m el vel.

Sentir els núvols passar,i els cometes volar.Fer les maletesmenjant pastetes,omplint-les fins dalt,amb pots d’alegria,petons, regalsi molta empatia .

M’encanta viatjar,desplegar les ales i volar.De nou començar i tornar-me a enlairar.

XÈNIA COLINA

Page 31: Tots plegats, 75 - abril 2017

5è CTO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

EL VIATJAR

Ai, què bé s’estàA l’hora de viatjar!Fer la maleta amb emoció,Sobretot si la fas amb inspiració.

Londres, París, New York,A qui no li fa il·lusió?Retrobar amics o familiars,Gaudir, menjar i abraçar.

Quan arribes a l’hotelA instal·lar-te vas corrents. Entres i ensopegues! Amb les presses vas de pegues! Però t’oblides del dolor,Sols vols veure l’habitació.

El teu grup et crida,Vas cap a ells amb alegria.Sortiu a passejar, Voltar i comprar.

Els dies, les hores, els minutsPassen volant, ...No te’n adones i ja s’ha acabat.

Amb les llàgrimes als ullsFas la maleta Amb molta més tristesa... s’ha acabat la festa.

Arribes a l’avió,Comences a volar,Aterrisses... i ja està!

Llavors penses:això ja s’ha acabatara ja estic ruminat,a quin lloc tornaré a anar?

Les properes vacances...seran ben aviat?...Ànims! Millors seran!

DENISA BOLOC

VIATGE

Vull viatjara un lloc molt especial.Té muntanyes i llacsI rius molt llargs.

Vull caminar o descobrirla qüestió és gaudir.

Necessito viatjara un lloc molt especial,vaig a Londres o a Parísi després a algun altre país!

Vull caminar o descobrirla qüestió és gaudir.

Ja no sé on visc!Aquest serà el risc.Sempre vaig voltant,Ja no sé que em faig.

Vull caminar o descobrirLa qüestió és gaudir.

ANAÏS MARÍN

Page 32: Tots plegats, 75 - abril 2017

6è ATO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

QUÈ ÉS EL TURISME?

Turisme és un recorregut o travessia, generalment a

peu, que té un o més fins, que poden ser: científics,

culturals, esportius, educatius, militars, recreatius o

turístics amb fins recreatius i esportius a zones

naturals o rurals.

L'OMT ha acordat la definició oficial de turisme com

"el desplaçament de persones fora del seu entorn

habitual, per un període superior a 24 hores i inferior a

un any per un motiu que no sigui el d'una activitat

remunerada.

QUÈ S'ENTÉN PER SOSTENIBILITAT?

"El desenvolupament sostenible és el

desenvolupament que satisfà les necessitats del

present sense comprometre la capacitat de les

generacions futures per satisfer les seves pròpies

necessitats”.

És un concepte econòmic, social i ecològic complex

entorn de les relacions entre les societats i el medi

ambient, es a dir, consisteix a proveir el millor possible

avui sense posar en perill els recursos de demà.

TURISME SOSTENIBLE

És un tipus de turisme que respon a les

necessitats dels turistes i de les regions

receptores actuals, alhora que protegeix i

millora les seves oportunitats del futur. Està

enfocat cap a la gestió de tots els recursos de

manera que es satisfacin totes les necessitats

econòmiques, socials i ètiques.

Page 33: Tots plegats, 75 - abril 2017

6è BTO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

TURISME CONVENCIONAL

L'estiu passat la família Ferrater van decidir anar de vacances a Lloret de Mar, per gaudir

del sol i la platja, i amb la intenció de passar-s'ho súper bé. Volien fer turisme, però sense

adonar-se'n només van passar la targeta de crèdit pel caixer, enlloc de gaudir de l'entorn i

interessar-se per la cultura de la ciutat. En sortir del seu poble, direcció a la ciutat de

vacances, ja estaven tots connectats als aparells electrònics i mòbils, sense parar atenció

al paisatge.

En arribar a l'hotel, arran de platja, van deixar l'equipatge i se'n van anar directe a

escarxofar-se a la sorra i banyar-se. Més tard, van llogar un iot, tot gastant-se el crèdit que

havien demanat al banc, i van vorejar tota la costa, sense fixar-se en les vistes, només

pendents de fer-se selfies per poder-los penjar a les xarxes socials. Al migdia, se'n van

anar a un restaurant on van menjar una mariscada que els va costar un ull de la cara.

Després de fer la migdiada, la mare i les filles van anar al centre comercial més gran de la

ciutat a gastar compulsivament; mentre el pare i els fills van pujar al trenet turístic perquè

hi havia connexió a Internet.

Tres dies després, van tornar a casa seva sense haver vist res de Lloret de Mar.

TURISME SOSTENBILE

La família Cristià va decidir que anirien a passar dues setmanes a una casa rural prop de

Figueres. En Josep i el seu marit Marc van preparar les maletes. En Marc va ajudar a

preparar les motxilles als seus fills: la Petúnia i en Basili. En Josep preparava l'equipatge

per estar segurs a la muntanya, ja que volien passar una nit d'acampada. En Basili va

preparar la llibreta per apuntar un munt de coses sobre la cultura de Figueres. La Petúnia,

va preparar una motxilla per poder posar totes les seves pintures, quaderns, llapis... per

poder dibuixar els paisatges.

El dia indicat, van agafar l'autobús que sortia prop del seu barri per dirigir-se fins la ciutat.

Des d'allí, van llogar unes bicis per poder arribar fins la casa rural; un cop allí, es van

instal·lar. Els àpats de la casa rural eren espectaculars, els diferents productes eren

elaborats per la gent del poble: forners, carnissers, peixaters... Els dies més calorosos

van anar a fer excursions per la muntanya i els dies menys xafogosos van anar a visitar el

poble on s'allotjaven, on van enriquir-se tot veient diferents construccions de l'Edat

Mitjana, gràcies a un noi molt simpàtic del poble que els ho va ensenyar; fins i tot els va

ensenyar jocs tradicionals de la zona. A les tardes, amb les bicicletes, anaven al bosc a

estudiar els animals i les plantes, sense malmetre-ho. El dia abans de marxar, van anar a

Figueres, on van veure l'arquitectura, art i cultura de la ciutat, els va encantar el museu

Dalí!

Van ser dues setmanes espectaculars, divertides i educatives ja que s'ho van passar molt

bé sense perjudicar l'ecosistema i contribuint a la millora de l'economia del poble.

ANEM DE VANCANCES?

Page 34: Tots plegats, 75 - abril 2017

6è CTO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

La classe de 6è C hem estat treballant les cases o allotjaments sostenibles i les

seves característiques: materials, reciclatge, menjar...

Hem fet una entrevista a la Sra. Teresa Rosell Bigorra, propietària de la casa

rural Mas de Caret, situada a prop d’un llogaret anomenat la Bartra, a les

Muntanyes de Prades. - Bon dia Sra. Teresa. Li voldríem fer unes preguntes

sobre la seva casa rural. Tal i com hem pogut veure a la seva pàgina web, la

casa que vostè té en propietat, és ecològica i sostenible. Quants anys fa que

està construïda?

- L’any 1988 vam comprar les ruïnes d’una casa de l’any 1786 i la vam

reconstruir. L’any 2000 es van iniciar les obres d’ampliació de la masia per fer

turisme rural i es van finalitzar el 2001.

- Com és la casa? Quines característiques energètiques té Mas de Caret i

per què és sostenible?

- La finca té 8 hectàrees. La casa de turisme rural està formada per un

menjador/sala d’estar gran i a sota hi ha les habitacions. Tenim diferents tipus

d’animals de granja, un hort, un Parc de les Olors, una bassa, zones amb

hamaques, bosc...

La masia té plaques solars fotovoltaiques i d’aigua,

calefacció amb gas i cuina econòmica calefactora i

una depuradora natural. Està construïda seguint els

criteris de la bioconstrucció. Els materials utilitzats

per la construcció van ser: pedra, fusta, teules,

cànem natural, etc. Intentem reciclar la major part de

productes i comprar productes que puguin generar el mínim de residus

possibles. Els productes que utilitzem a la cuina són majoritàriament ecològics,

de l’hort i de venda de proximitat.

- A Catalunya hi ha algun distintiu que avali que la casa és

sostenible/respectuosa amb el medi ambient?

- Sí, hi ha el “Distintiu de qualitat ambiental” que s’atorga a les masies que

compleixen una sèrie de requisits ecològics.

- Gràcies per el teu temps i per respondre a totes les nostres preguntes. Fins

aviat!

MAS DE CARET

Page 35: Tots plegats, 75 - abril 2017

RELIG

IÓ C

AT ÒLIC

ATO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

Page 36: Tots plegats, 75 - abril 2017

EDU

CAC

IÓ A M

BIENTAL

TOTS

PLE

GAT

S, 7

5 –

ESC

OLA

ABE

L FE

RR

ATER

– L

A SE

LVA

DEL

CAM

P

La Selva del Camp 23 de febrer 2017

El David Ciszewski, l'Albert Caire i l'Aina Ferré van representar a la nostra escola en aquesta jornada.

Durant el matí van fer un intercanvid'experiències amb alumnes d'altresescoles.

A la tarda es va fer una acció a la Rasad'en Ferrater.

L'Aina, l'Albert i el David van fer una petitaexplicació de qui era l'Abel Ferrater, de quinsarbres i quins moixons hi podem trobar.

Per acabar la jornada es van plantar alguns arbres i aromàtiques.

Page 37: Tots plegats, 75 - abril 2017

MEN

JADO

R ESC

OLAR

TOTS

PLE

GAT

S, 7

5 –

ESC

OLA

ABE

L FE

RR

ATER

– L

A SE

LVA

DEL

CAM

P

Com tots vosaltres sabreu l’últim divendres de cada mes gaudim del menú aniversari al menjador de l’escola. La idea va sorgir a principis del curs 2014-2015 des d’Àgora Col·lectivitats com una manera de potenciar les celebracions dels aniversaris que hi havia hagut en aquell mes, elaborant un menú festiu amb plats que no trobem sovint en un menú ordinari d’escola però que agraden molt als alumnes.

La proposta va tenir molt bona acollida a les escoles i es va consolidar amb plats com pizza, nuggets i taronjada.

A la nostra escola vam decidir fer una votació entre els alumnes per poder triar quin menú aniversari preferien els alumnes i es va fer de la següent manera:

Primer vam preguntar quins plats els agradaven més i amb els més nombrats vam fer les paperetes de votació.

Els resultats de la votació final van ser els següents:

Menú tipus “Happy meal”: 97 vots

Menú pizza: 64 vots

Menú arròs amb tomàquet i pit de pollastre arrebossat: 23 vots

Per tant, els alumnes de l’escola van decidir que el seu menú aniversari havia de ser una hamburguesa amb pa rodó, nuggets, patates fregides, natilles de xocolata i taronjada, només ens faltava el regal!

Amb aquesta votació hem volgut aprendre processos democràtics, aprendre a acceptar els resultats i, sobretot, implicar més els alumnes amb el menjador, potenciant així la seva vinculació al centre i el seu sentiment de pertinença al grup.

Us deixem una mostra de la seva alegria el dia que van menjar el menú aniversari que havien triat. Bon profit!

Page 38: Tots plegats, 75 - abril 2017

ASSOC

IACIÓ

DE M

ARES I PAR

ES D'A LU

MN

ES - A MPA

TOTS

PLE

GAT

S, 7

5 –

ESC

OLA

ABE

L FE

RR

ATER

– L

A SE

LVA

DEL

CAM

PAquest curs, a partir de la demanda d’algunes famílies i alumnes hem pogut participar a les 35ena OLIMPIADA

ESCOLAR. Tant les famílies com els alumnes i les alumnes han gaudit molt de l’experiència i així ens ho expliquen en aquestes cròniques.

FELICITATS A TOTES I TOTS ELS PARTICIPANTS!!!

SECCIÓ FUTBOL

Aquest curs escolar 2016/17, els nens des de 3r fins a 6è han volgut participar a les 35es Olimpíades Escolars celebrades a Reus durant el mes de març. Ha estat la primera vegada que l’escola Abel Ferrater ha participat. Bé, els nens que havien estat alumnes de l’escola Gil Cristià ja ho havien fet en les dues anteriors edicions.

L’escola va tenir la representació de dos equips de futbol, els benjamins (3r i 4rt) i els alevins ( 5è i 6è). Després de varis partits amb diferents escoles, els benjamins van aconseguir arribar a la final de la seva categoria, aconseguint la medalla d’OR! Quins CRACS! Van deixar el llistó molt alt pels propers participants de noves edicions.

TAMBÉ HAN PARTICIPAT ALUMNES EN LA COMPETICIÓ DE GIMNÀSTICA RÍTMICA I NATACIÓ

SECCIÓ BÀSQUETA les 9 del matí es troben, com cada dia, l’Eusebiu, l’Adrià, el Pau i el Pol a la porta de l’escola. A més de companys de classe, també juguen a bàsquet plegats al CB la Selva. Abans que soni el timbre d’entrada, sempre aprofiten per parlar:

Nois, aquest any podríem tornar a participar a les Olimpíades Escolars! – diu l’Eusebiu.

Sí, sí! El curs passat ens ho va passar molt bé! Jo també hi vull tornar a participar!- comenta el Pau.

Ep! Aquesta vegada podem incorporar al nostre equip els companys de l’edifici de la Rasa: el Manel, el David i el Gabriel! - els recorda el Pol.

Fantàstic! Si ens unim els jugadors de l’edifici del carrer Crusats amb els de la Rasa, tindrem un equipàs!!- afegeix emocionat l’Adrià.

La colla d’amics ho comenten als seus pares i també a l’Ampa. Tots estan d’acord a tirar-ho endavant. Però no són prou jugadors. Caldrà incorporar-hi més gent.

El dimecres es troben tots a l’entrenament del club de bàsquet:

El meu germà, el Lluc, també vol participar a l’equip olímpic, i un amic seu, el Joan. Què us sembla, nois?- els diu el Manel.

Síííí!!- responen tots.L’endemà a l’hora del pati els amics comencen a entrenar-se. Mentre juguen, se’ls acosten la Ivet i l’Anna:

- Hola! Hem sentit que esteu formant un equip de bàsquet i que aneu curts de jugadors. Què us sembla si ens hi incorporem nosaltres dues?

Un cop a casa al vespre, tornen a llegir-se les indicacions del web olímpic i, efectivament, es pot jugar a minibàsquet en la categoria mixta.

- Anna i Ivet: benvingudes al nostre equip!!

Page 39: Tots plegats, 75 - abril 2017

HU

MO

R I PA SSATEM

PSTO

TS P

LEG

ATS,

75

– ES

CO

LA A

BEL

FER

RAT

ER –

LA

SELV

A D

EL C

AMP

R E I H R O S A P C

L G P P D O A J K A

P A R A D A N F S S

L L I B R E T I A T

M C N X Y Z J T F E

N V C P C M O L I L

U X E O V D R A C L

V E S C U T D O X L

J Z A U F G I K Z R

C A V A L L E R U M

SOPA DE LLETRESTroba 10 paraules relacionades amb Sant Jordi.

DIBUIX AMAGATUneix els punts i et sortirà una bèstia molt estimada aquests dies.

L'HUMOR DEL FARO

PINTAPinta totes les roses que trobis en aquesta pàgina

Page 40: Tots plegats, 75 - abril 2017