Tribuna 286. Maig 2014

32
etorn a l’escola en temps de crisi TRIBUNA maresme MAIG 2014 www.tribunamaresme.com k tribunamaresme f tribunamaresme 286 FOTO: JOSEP MARIA PONCE Engega el nou Centre d’Empreses El 2 de juny s’obre la Casa del Marquès, Centre d’Empreses impulsat pels municipis del Masnou, Alella i Teià per dinamitzar el teixit empresarial i la innovació del territori. PROPERA SORTIDA DE TRIBUNA MARESME 4 DE JUNY Primavera de fires comercials a Mataró, Premià de Mar, El Masnou i Teià P.02 Els festivals Canet Rock i l’ARTS d’Estiu porten la música més actual al Maresme P.06 Jaume Roura ens parla del sector de l’automoció. / Torna la fira MotorTotal Entrevista a Quim Masferrer del programa ‘El Foraster’ de TV3 P.12 P.24

description

Engega el nou Centre d’Empreses del Masnou. Primavera de fires comercials a Mataró, Premià de Mar, El Masnou i Teià. Els festivals Canet Rock i l’ARTS d’Estiu porten la música més actual al Maresme. Entrevista a Quim Masferrer del programa ‘El Foraster’ de TV3. Jaume Roura ens parla del sector de l’automoció.

Transcript of Tribuna 286. Maig 2014

Page 1: Tribuna 286. Maig 2014

Retorn a l’escola en temps de crisi

TRIBUNAmaresme

MAIG2014

www.tribunamaresme.comk tribunamaresme f tribunamaresme 286

FOTO: JOSEP MARIA PONCE

Engega el nou Centre d’EmpresesEl 2 de juny s’obre la Casa del Marquès, Centre d’Empreses impulsat pels municipis del Masnou, Alella i Teià per dinamitzar el teixit empresarial i la innovació del territori.

PROPERA SORTIDA DE TRIBUNA MARESME 4 DE JUNY

Primavera de fires comercials a Mataró, Premià de Mar, El Masnou i TeiàP.02

Els festivals Canet Rock i l’ARTS d’Estiu porten la música més actual al MaresmeP.06

Jaume Roura ens parla del sector de l’automoció. / Torna la fira MotorTotal

Entrevista a Quim Masferrer del programa ‘El Foraster’ de TV3P.12

P.24

Page 2: Tribuna 286. Maig 2014

La Festa del Port de Mataró arriba a la seva tercera edició acostant a la ciutadania la riquesa del litoral de la comarca. D’altres propostes que destaquen al Maresme són la Fira Comercial de Primavera a Premià de Mar, La Fira de la Mar al Masnou, Firocasió a Mataró i la de Sant Ponç a Teià.

La tercera edició de la Festa del Port, que organitza el Port de Mataró i l’ajuntament de la capital del Mares-me, arrencarà el proper 24 de maig amb les esperades activitats que dona-ran l’oportunitat de poder gaudir de la nàutica i del mar durant un cap de set-mana. A la part alta del Port, durant tot el cap de setmana hi haurà un Mercat Mariner, amb una nombrosa selecció d’artesans que oferiran els seus pro-ductes en un ambient i estil molt sug-gerent.

Pel que fa al contacte amb l’entorn mariner, el llaüt Sant Ramon, un dels vaixells de vela llatina més antics de la mediterrània farà passejos per les ai-gües de Mataró durant tot el cap de set-mana. També, la golondrina Ula-Blau-mar farà sortides per veure Mataró des del mar i descobrir l’entorn del litoral durant tot el cap de setmana gairebé cada hora. I el diumenge, el catamarà DofiJet Quatre, de 30m. amb capaci-tat per a 250 persones, farà sortides durant tot el matí.

Primavera maresmenca carregada de fires de promoció econòmica per a tots els gustos

L’oferta d’activitats de la festa, però, s’obre a un ampli catàleg de propostes. Així, durant tot el cap de setmana, es podran fet tastets de vela i caiac. Tam-bé tallers, xerrades, demostracions i un ventall d’activitats per a gaudir del mar durant els dos dies al Port de Mataró.

D’altra banda, totes les activitats són gratuïtes i l’accés a l’aparcament de l’interior del port és gratuït durant quatre hores. Cal no oblidar, però, que moltes de les activitats requereixen inscripció prèvia, que es podran fer a l’Oficina de Turisme.

FIRA COMERCIAL DE PRIMAVERA A PREMIÀ DE MAREl dia 11 de maig, de 10 a 21h, a la Plaça dels Països Catalans, se celebrarà la Fira

Comercial de Primavera. S’hi podran trobar productes d’altres temporades a preus immillorables, amb ofertes i pro-mocions i un ampli programa d’activi-tats per a tots els publics. Ho organitza Comercos Associats de Premià.

FIRA COMERCIAL I GASTRONÒMICA (FIRA DE LA MAR) DEL MASNOUEls dies 17 i 18 de maig, al Port del Masnou es convoca la Fira Comercial i Gastronòmica (Fira de la Mar). Està ubicada a dalt del Port (davant la plaça d’Europa) i l’horari és dissabte, de 10 a 23 h i diumenge, de 10 a 20h. Àmbits comercials, gastronòmics, comerç i restauradors es donen cita en aquest esdeveniment de la Federació del Co-merç, la Indústria i el Turisme.

FIROCASIÓ MATARÓEls dies dies 8, 9 i 10 de maig es convo-ca a la capital del Maresme Firocasió Mataró, en la seva edició de Primave-ra. Qui s’hi acosti trobarà productes molt diversos a preus excepcionals. L’horari és dijous, de 5 a 9 de la tarda i divendres i dissabte, de 10 del matí a 9 de la tarda, a La Rambla.

FIRA DE SANT PONC A TEIÀEls dies 17 i 18 de maig, Teià celebra la seva Fira de Sant Ponç. Comptarà amb un ampli programa de propostes com la Tobada de col·leccionistes de pla-ques de cava, el Mercat d’intercanvi i segona mà, la Trobada de Puntaires, la botifarrada o la Trobada de cotxes clàssics, entre d’altres activitats.

CRÒNIQUES2

Page 3: Tribuna 286. Maig 2014

CRÒNIQUES 3 TRIBUNAMARESME MAIG 2014

L’equipament, dinamitzador i catalitzador de la innovació per al teixit empresarial del territori, es posa en marxa el 2 de juny.

El Centre d’Empreses neix amb una clara vocació de servei supramunici-pal per tal d’intensificar l’oferta actual de serveis de suport a les empreses i als emprenedors i complementar-la amb l’oferta d’espais i la possibilitat d’allotjament empresarial. A més, ofe-rirà assessorament per a la creació i la consolidació d’empreses; formació sobre temes relacionats amb la gestió empresarial; organització d’esdeveni-ments dinamitzadors del teixit pro-ductiu; cessió de sales de reunió i aules de formació, i altres serveis en línia a través del portal web de la Casa del Marquès.

Per materialitzar el projecte, els ajuntaments d’El Masnou, Alella i Teià han signat un conveni de col·laboració per a la prestació de serveis a persones emprenedores i empreses a la Casa del Marquès. L’acord a tres bandes ha posat de manifest la voluntat dels mu-nicipis per crear dinàmiques de coope-ració supramunicipal per fer front a la situació econòmica actual i als reptes de futur que es plantegen mitjançant la creació d’un teixit empresarial fort. En aquesta línia, com van assegurar, es fa imprescindible el suport i el foment de les empreses del territori, així com de les iniciatives dutes a terme per les persones emprenedores. Aquest és l’objectiu principal del Centre d’Em-preses Casa del Marquès. Per això, vol convertir-se en dinamitzador i catalit-zador de la innovació per al teixit em-presarial del territori. Alhora, servirà

El Masnou, Alella i Teià aposten per la innovació empresarial al nou Centre Casa del Marquès

per millorar l’oferta actual de serveis de suport a les empreses i emprene-dors oferint-los la possibilitat d’allot-jament empresarial, ja sigui en règim d’incubació o de consolidació.

A més de constatar els objectius fonamentals de l’equipament, el con-veni signat fixa les condicions de la

col·laboració. Si bé l’Ajuntament del Masnou és el darrer responsable quant a la capacitat de decisió, planificació, organització i realització dels serveis i les activitats del Centre d’Empreses, es constituirà una comissió de segui-ment, formada pels regidors i tècnics de Promoció Econòmica de tots tres

municipis. El conveni, que té una du-rada de dos anys, també fixa una apor-tació econòmica dels ajuntaments d’Alella i Teià.

El Centre d’Empreses és un projec-te cofinançat per FEDER Catalunya 2007-13, eix 1 i Diputació de Barcelona. D’altra banda, també s’han aprovat els preus públics dels espais que s’hi po-dran llogar.

SERVEIS D’ALLOTJAMENT

Pel que fa als serveis d’allotjament, es divideixen en tres modalitats: la de despatxos, la d’espai coworking i la de domiciliació. La primera ofereix divuit despatxos de dimensions entre 8 i 19 m2. La seva cessió pot ser en modali-tat de centre de negocis (nou despat-xos ubicats a la primera planta) o de viver (el mateix nombre de despatxos però ubicats a la segona planta), i s’hi allotjaran empreses de constitució recent que podran tenir dret a deter-minades bonificacions en el preu de la cessió. La segona ofereix sis llocs de coworking (espai compartit amb altres empreses), també per a empreses de constitució recent. I, la tercera, la do-miciliació, és un servei adreçat a em-preses no allotjades per fixar al Centre el seu domicili social, rebre-hi la cor-respondència, i utilitzar-ne els espais comuns i compartits.

Tota la informació relacionada amb la cessió, els requisits per accedir als serveis d’allotjament així com les ta-rifes que s’apliquen en cada cas, es pot consultar al portal www.casadelmar-ques.cat. Està obert el termini per a presentar les sol·licituds d’espais.

Redacció

El Centre d’Empreses Casa del Marquès, al Masnou.

Page 4: Tribuna 286. Maig 2014

CRÒNIQUES4 MAIG 2014 TRIBUNAMARESME

Ulls del Desert és una campanya de micromecenatge iniciada el mes d’oc-tubre de 2013 que permet a la pobla-ció compromesa amb el poble sahrauí fer aportacions solidàries al projecte de cooperació oftalmològica Ulls del Sàhara. Les aportacions es poden fer directament des del web de la campa-nya (www.ullsdelmon.org/sahara), o fent un donatiu directament al compte de la Fundació en tots casos indicant que l’aportació va destinada a la cam-panya Ulls del Desert.

Aconseguir els recursos econòmics necessaris per a la implementació d’al-gunes de les iniciatives de lluita contra la ceguesa infantil evitable i la correc-ció dels defectes de refracció dels nens i nenes sahrauís és el repte de la campa-nya aquest any 2014. Les subvencions públiques al projecte Ulls del Sàhara

El passat 15 d’abril va donar-se a conèixer la prova esportiva, amb seu central a Calella.

L’Alt Maresme serà així la seu cen-tral d’aquesta prova esportiva de rellevància internacional que situa la comarca en la primera divisió del triatló mundial. L’Empresa World Triathlon Corporation (WTC) és qui s’encarregarà d’organitzar i ges-tionar tot el relacionat amb la marca IRONMAN Barcelona-Calella.

El passat 15 d’abril va donar-se a conèixer en roda de premsa. L’IRONMAN és la més exigent de les triatlons. Puntuarà per anar als campionats mundials Ironman de Kona (Hawái) i als mundials 70.3 (mig IRONMAN).

L’IRONMAN rep el seu nom per les distàncies que tenen les proves, ja que consta de 3, 86 Km de natació, 180 Km de ciclisme i 42,2 Km de carrera a peu (marató). La carrera

té un temps màxim de 17 hores i un temps promig d’aproximadament 12 hores, i el temps rècord actual és de 7: 41, 33, establert per l’Ironman An-dreas Raelert.

D’altra banda, el campionat del món es du a terme tots els anys a Hawái però es realitzen altres pro-ves com a sessions classificatòries per al campionat mundial durant la resta de l’any. Tenen lloc en diferents països del món com Austràlia, Nova Zelanda, Brasil, Espanya, Canadà, Estats Units, Sudàfrica i França, en-tre d’altres. A més dels campionats del món n’hi ha d’altres de regionals com són els campionats d’IROMAN d’Europa, d’Àsia-Oceania, d’Amèri-ca del Nord i de Sud-amèrica.

Amb aquest l’IRONMAN, Barcelona-Calella esdevindrà la seu de l’IRONMAN del Sud d’Europa, cosa que situa el municipi de l’Alt Maresme, novament, en el punt de mira d’un esdeveniment esportiu in-ternacional de referència.

El triatló de referència mundial IRONMAN Barcelona-Calella ja és una realitat

2013-2014 han estat atorgades fins l’actualitat per l’Agència Espanyola de Cooperació per al Desenvolupament, 12 ajuntaments vinculats amb el Fons Català de Cooperació (Alella, Cabre-ra de Mar, Castellbisbal, Lliçà de Vall, Manresa, el Masnou, Orís, Pallejà, Por-queres, Roquetes, Sant Llorenç Savall i Santa Coloma de Gramenet).

Micromecenatge a favor de la salut ocular de la població infantil sahrauí

El Col·legi de Periodistes de Catalunya va ser l’escenari el passat 28 d’abril de la presentació del primer postgrau que uneix dos àmbits fins fa poc temps vis-tos com a poc compatibles: el periodis-me i l’emprenedoria. Els impulsors del postgrau en Periodisme Digital i Em-prenedor que es farà al Tecnocampus són el periodista Saül Gordillo, cap de continguts digitals d’El Periódico i un dels principals blocaires del país; la productora audiovisual Clack; i Da-ta’n’Press (Eduard Martín-Borregón i Arnau Udina). Eduard Martín-Borre-gón n’és el coordinador i Saül Gordillo, el director.

La presentació es va fer amb la parti-cipació d’alguns dels professionals que poden explicar de primera mà què sig-

nifica emprendre en el món del perio-disme. El mateix Saül Gordillo, Toni Aira, Valentí Sanjuan i Jordi Pérez Colomé són periodistes que en algun moment o altre han posat en marxa projectes personals que explicaran en el postgrau, que arrencarà al proper mes d’octubre. Són casos que serviran per veure que és possible (i imprescin-dible en temps de crisi) que els perio-distes s’animin a crear empreses.

Els millors projectes que neixin al llarg del postgrau, que es desenvolu-parà entre el 21 d’octubre del 2014 i el juny de 2015, tindran l’oportunitat de participar gratuïtament en el progra-ma de preincubació empresarial del parc TecnoCampus.

Font: Ajuntament de Mataró.

TecnoCampus proposa el primer postgrau en Periodisme Digital i Emprenedor de Catalunya

Page 5: Tribuna 286. Maig 2014

CRÒNIQUES 5 TRIBUNAMARESME MAIG 2014

Reunió per afrontar la problemàtica del ‘botellón’El passat 9 d’abril el Gremi d’Hosta-leria i Turisme de Mataró i el Mares-me, conjuntament amb locals d’oci nocturn de Mataró, varen reunir-se amb l’inspector en cap de l’ABP de Mossos d’Esquadra de Mataró i la subinspectora.

En aquesta trobada es va tractar la problemàtica del “botellón” que cada cap de setmana es realitza als voltants de la zona del Pla d’en Boet de Mataró, on hi ha la majoria dels locals d’oci nocturn associats al Gre-mi.

Precisament, en el decurs de la re-unió es varen treure diferents conclu-sions –informen des del Gremi– com la de crear una col·laboració entre Mossos d’Esquadra, el mateix Gre-mi i els locals d’oci nocturn, per tal de poder centralitzar els problemes que es detectin i fer-ne un seguiment més exhaustiu, actuació que alhora donarà als clients dels diferents lo-cals una imatge de més seguretat.

Redacció

El passat 24 d’abril va tenir lloc a l’ho-tel Atenea Port de Mataró la Jornada de MaresmeIndustrial.com “El final de la crisi: El Creixement del Sector Industrial”, on es van presentar els principals indicadors que mostren l’evolució dels preus de compra i de lloguer de les naus industrials al Ma-resme durant el primer trimestre de 2014 respecte a l’any anterior.

En una primera part de la Jornada es van presentar les principals con-clusions del creixement del Sector Industrial al Maresme, mostrant com el primer trimestre de 2014 ha estat un punt d’inflexió en l’augment de la demanda de naus industrials. Entre les principals conclusions, desta-quen, en l’àmbit del lloguer de naus industrials, el notori augment de la demanda a 4 de les 10 ciutats del Ma-resme analitzades, on el preu per me-tre quadrat s’ha vist disparat respec-te a desembre de 2013. A la resta de ciutats analitzades, el preu es manté o descendeix molt lleugerament. En el cas de les naus de compra, a 5 de les 10 ciutats del Maresme analitza-

des es mantenen els preus per metre quadrat i a la resta descendeixen molt lleugerament.

En paraules de Jaume Viñals, di-rector de MaresmeIndustrial.com, “aquestes dades ens indiquen que la recuperació econòmica és un fet, i que la demanda està augmentant de forma notòria. La crisi real s’ha acabat, i ara estem vivint una crisi psicològica, ja que ens costa creure que la situació ha

millorat, i que estem avançant”.En una segona part de la Jornada, es

va fer un col·loqui distès amb els par-ticipants sobre el creixement Indus-trial al Maresme, per a posar en comú les impressions amb la resta d’assis-tents en forma de debat, i es va opinar sobre el futur del Sector Industrial al Maresme.

Font: MaresmeIndustrial.com

Èxit de la Jornada de MaresmeIndustrial.com“El final de la crisi: El Creixement del Sector Industrial”

Page 6: Tribuna 286. Maig 2014

CULTURA

Els mesos estivals comptaran a la nostra comarca amb la proposta musical de dos festivals que ens acostaran els grups i espectacles més actuals: el retorn del mític Canet Rock renovat i una altra edició de l’ARTS d’Estiu.

La quarta edició del festival ARTS d’Estiu de Pineda de Mar se celebra-rà tots els divendres entre el 4 de juli-ol i el 30 d’agost a l’Espai Sant Jordi. ARTS d’Estiu Costa Barcelona és un festival multidisciplinari que aposta per una programació artística de qua-litat a preus familiars. De moment, el festival ja ha anunciat dos dels artistes que formaran part del cartell de la seva quarta edició.

Sergio Dalma celebrarà els seus 25 anys de carrera amb un emotiu concert en el que presentarà el seu darrer tre-ball, Cadore 33, Disc de Platí que l’està fent penjar el cartell d’entrades exhau-rides a tots els concerts de la seva gira. L’autor de Bailar Pegados presentarà el nou àlbum i repassarà els seus èxits de sempre. Una oportunitat única per veure el crooner sabadellenc. El con-cert tindrà lloc el divendres 18 de juliol a les 22.00h.

Per la seva banda, el mediàtic humo-rista Leo Harlem serà l’encarregat de donar el tret de sortida d’ARTS d’Estiu Costa Barcelona, el divendres 4 de ju-liol. Harlem, qua actuarà amb el també

humorista Sergio Olalla, presentarà el show ¿Qué hay de nuevo?, un espec-tacle de monòlegs carregats d’humor, de reflexions enginyoses i de gestos de complicitat que asseguren fer riure a l’espectador. L’espectacle tindrà lloc el divendres 4 de juliol a les 22.00h.

Durant aquest mes de maig, ARTS d’Estiu Costa Barcelona farà públi-ca tota la seva programació. ARTS d’Estiu Costa Barcelona és un festi-val multidisciplinari que aposta per una programació artística de qualitat i variada, una acurada selecció de pro-postes exigents a preus familiars per les nits d’estiu. Programa un especta-cle cada nit de divendres entre el 4 de juliol i el 30 d’agost. Un total de 9 nits d’estiu amb encant a la magnífica costa del Maresme.

TORNA EL CANET ROCK El proper 5 de juliol es faran de nou les 12 hores de ‘rock i llibertat’ amb la re-cuperació d’un festival mític celebrat fa més de tres dècades, el Canet Rock. Aquest esdeveniment cultural va ser anomenat el ‘Woodstock català’ i es va celebrar durant quatre edicions, en concret del 1975 al 1978.

Ara, però, el cartell musical inclou els principals noms de l’escena catalana –Els Amics de les Arts, Gerard Quin-tana & Xarim Aresté, Love of Lesbian, Manel, Mishima, Gossos, Joan Dausà amb Blaumut, Els Pets, The Pinker Tones, Caïm Riba, Txarango i Delafé y las Flores Azules– i també hi parti-ciparà Sisa, un dels artistes emblema del festival. Entre les novetats, però, el concert es farà en un nou espai de la població de l’Alt Maresme.

Des de Sun Music BCN, empresa impulsora del Canet Rock 2014 que ha apostat per reeditar l’esdeveniment però adaptat als temps actuals, Gemma Recorder assegura que serà una ‘cele-bració col·lectiva, més que un concert’. D’altra banda, per fer-lo realitat han comptat, també, amb el fundador dels històrics Canet Rock, Josep Maria Mainat (La Trinca), assessor del fes-tival, i com a coordinador artístic amb l’arenyenc Lluís Danés. El cartell del Canet Rock 2014 proposarà les prin-cipals bandes del panorama musical català actual en un espectacle ininter-romput de dotze hores, que començarà la tarda del dissabte 5 de juliol.

Empenta als festivals de música al Maresme:Canet Rock 2014 i ARTS d’Estiu a Pineda de Mar

Page 7: Tribuna 286. Maig 2014

Can Pa amb TomàquetUn luxe culinari a l’abast de tothom des de 1986

C/ Santa Isabel, 20 · VILASSAR DE MAR · Tel.93 759 28 04 · www.canpaambtomaquet.es

DIMECRES TANCAT PÀRQUING A 150 METRES

Can Pa amb Tomàquet és un restaurant que es troba en un racó molt agradable de Vilassar de Mar. Els clients d’aquest popular establiment hi són � dels durant els 28 anys, des que van començar aquesta proposta culinària els seus propietaris, en Justo i la Inma.

Can Pa amb Tomàquet, durant aquest quart de segle, s’ha fet el seu lloc i són moltes les persones de Vilassar de Mar, el Maresme i de fora la comarca, que l’han descobert i s’hi han quedat com a clients. Precisament, com a testimoni de tots aquests anys de

VINE A PROVAR LA NOSTRA

VARIETAT DE PLATS

· Cérvol· Assortit de coques· Assortit de cassoletes· Plats calents

Ànims amics!Us esperem,

estareu com a casa vostra

trajectòria, poden veure’s nombroses fotogra� es exposades a les parets del restaurant.

Pel que fa a la carta de can Pa amb Tomàquet, s’hi poden trobar molts plats diversi� cats i exclusius. El restaurant està regentat pel propi Justo, una persona molt propera als seus clients, als quals considera com amics.

D’altra banda, una de les màximes

de l’establiment és que els clients s’hi trobin com a casa, gaudeixin dels àpats i puguin fer-hi tertúlia � ns a altes hores, en un ambient molt agradable i distès. En aquest sentit, la cuina roman oberta des de les 18h � ns a les 2 de la matinada. També es disposa de l’avantatge d’un pàrquing a 150 metres, amb tiquet de descompte per als clients.

CULTURA 7 TRIBUNAMARESME MAIG 2014

Page 8: Tribuna 286. Maig 2014

Diuen que si desitges molt alguna cosa i lluites per ella, la pots acon-seguir. Podríem dir que a mi m’ha passat veient portar a escena en un teatre comercial la meva obra Magne-tismes, que des del 24 d’abril es pot veure al Teatre Gaudí de Barcelona. Ho ha fet possible la companyia Ras

Teatre i la directora Pepa Fluvià, que van creure en el text des del primer moment tot i no conèixer-me encara. M’expliquen que els van captivar els personatges propers i reconeixibles i allò que els passava, amb què d’alguna manera empatitzaven. Així va arrencar la maquinària, fa més d’un any, pre-parant el muntatge i buscant un teatre que l’acollís i que finalment va ser el Gaudí. Un acte valent per la sala, que tenint un gran aforament apostava de nou per una companyia jove, i encara més per part d’aquesta, que s’atrevia a tirar endavant un projecte amb sis actors.

En un moment en què s’ha posat de manifest la precarietat dels professio-nals del sector arran del cas Llibert, en què fins i tot omplint el teatre els seus creadors no en poden viure, aquesta estrena per a mi té especial significat. En el nostre cas tampoc hi va haver sub-vencions ni ajuts, tan sols un petit Ver-kami darrera que ha servit per finançar algunes de les despeses de producció. I tot i així mai es va renunciar a la qua-litat que només s’aconsegueix amb un llarg procés d’assaig, ni tampoc a tenir valors afegits com comptar amb una part audiovisual i musical en la posada en escena.

Tot plegat només té una explicació per haver-se fet realitat i és la tasca i entusiasme de tots els que hi han participat. Certament aconseguir-ho és molt gratificant, però... Quina llàstima que sigui tan difícil viure –o tan sols sobreviure– d’allò que estimes! No hi ha dubte que s’ha de fer alguna cosa al respecte en aquest sector tan poc mi-mat. I mentre es llencen tocs d’atenció a aquells que podrien ajudar amb polí-tiques reals, els altres si més no podem aportar quelcom que de ben segur també servirà: anar al teatre!

Teatre: somnis i malsonsELISENDA GUIU

La masnovina Elisenda Guiu és guionista i escriu narrativa i teatre. És l’autora de Magnetismes.

Magnetismes, d’Elisenda Guiu. Direcció: Pepa Fluvià.Teatre Gaudí. C/ Sant Antoni Maria Claret, 120. BarcelonaDel 24 d’abril al 8 de juny. A les 20h.Amb Cristina Solà, Ignasi Campmany, Ruth Llopis, Ignasi Guasch, Sergio Alfon-so, Isidre Montserrat.

La companyia amateur unglop.teatre posa en escena La gàbia de les boges (La cage aux folles) al Patronat Social Premianenc, actualitzada i adaptada per Ferran Corbalan a la situació actu-al catalana. “No és el mateix estrenar a França o a Espanya, el tipus d’hu-mor és ben diferent i el públic també”, expliquen des del Patronat en relació a l’adaptació d’aquest muntatge.

Pel que fa a l’equip de la represen-tació comenten que “per a aquesta ocasió tenim dalt de l’escenari a nou actors i actrius habituals en el quadre escènic del Patronat. Donem la ben-vinguda, tanmateix, a les vuit noies que, dirigides per l’Oriol Moreno, for-men el cos de ball i ens aporten alegria i il·lusió en el millor estil burlesque”.

D’altra banda, pel que fa a Ferran Corbalan, cal destacar la seva polifa-cètica figura, ja que ha estat ell qui ha dissenyat, tallat i cosit tot el vestuari que sortirà a l’obra.

“Ens satisfà veure com en l’equip tècnic del Patronat s’està rejovenint amb nous voluntaris que arriben amb moltes ganes d’aprendre. A tots ens mou una gran passió pel teatre”, asse-guren també des del Patronat Social Premianenc.

El dia 12 de maig entre les 9’30 i les 12 h es realitzarà una trobada d’inter-canvi entre alumnes entre P5 i 6è de les quatre escoles d’infantil i primària d’Argentona, les quals des de fa qua-tre anys apliquen el projecte Filosofia 3/18, amb el suport de l’Ajuntament i l’assessorament del GrupIREF, asso-ciació que desenvolupa el projecte a Catalunya des de fa més de 25 anys.

Filosofia 3/18 té com a objectiu general que nenes i nens aprenguin a pensar millor per elles i ells mateixos a partir del treball de les habilitats de pensament i del diàleg filosòfic. Amb la reflexió com a camí, l’alumnat de-

dica un espai i un temps sistemàtic setmanal per desenvolupar aquesta activitat.

Aquesta trobada té un doble ob-jectiu. Per una banda, que alumnes i mestres dels diferents centres es tro-bin per fer allò que fan habitualment a l’escola, però aquesta vegada amb nous companys i companyes durant un matí per pensar i compartir. Per al-tra banda, treure l’activitat de les au-les per fer visible a la comunitat edu-cativa i als mitjans de comunicació la importància que nens i nenes, des de ben petits, comparteixin plegats un espai de reflexió filosòfica.

Trobada interescolar filosofia 3/18 a Argentona

‘La Gàbia de les boges’, al Patronat Social Premianenc

Dies 10, 11, 17, 18, 24 i 25.Dissabtes: 10 nit.

Diumenges: 7 tarda.Al Patronat Social Premianenc.

CULTURA8 MAIG 2014 TRIBUNAMARESME

Page 9: Tribuna 286. Maig 2014

CULTURA 9 TRIBUNAMARESME MAIG 2014

Fill del reconegut poeta Marià Manent, escriptor i erudit cultural, va morir als 83 anys el passat 14 d’abril.

Intel·lectual de referència de la cul-tura catalana directament lligat amb els períodes de l’antifranquisme i la represa democràctica, Albert Ma-nent va ser reconegut amb el 43è Premi d’Honor de les Lletres Cata-lanes el 2011 per la seva trajectòria intel·lectual, cívica i patriòtica.

Amb molts lligams familiars a Pre-mià de Dalt, on va néixer fa 83 anys, el Ple de l’Ajuntament li va concedir el passat 11 de novembre de 2013 una de les seves màximes distincions mu-nicipals, la Medalla d’Honor al Mèrit Cultural, un reconeixement que es-tava previst lliurar-li el diumenge 27 d’abril.

Precisament, la família Manent és molt coneguda i estimada al muni-cipi. Entre altres, els premis literaris que cada any atorga la secció Arts i Lletres de la Societat Cultural Sant Jaume porten el nom de Premis Ma-rià Manent; una de les dues escoles de la població, la situada al nucli an-tic, també, l’Escola Marià Manent i un carrer, el passatge Marià Manent.

AUTOR I ERUDIT COMPROMÈSAMB CATALUNYA

Albert Manent, home polifacètic en l’àmbit cultural català, va rebre l’any 2011 el 43è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes per la seva trajec-tòria intel·lectual, cívica i patriòtica. Llicenciat en dret i filologia catala-

na, va desenvolupar una trajectòria prolífica en els camps de la història, la narrativa, les biografies literàries dedicades a autors com Carles Riba, Josep Carner, Guerau de Liost, J. V. Foix i Tomàs Garcés, i també en els estudis d’onomàstica, toponímia i folklore. Durant els seus anys uni-versitaris va publicar dos poemaris influït pel seu pare, Hoste del vent i La nostra nit, però aviat es va sentir cridat per la crítica literària, la histò-ria de la cultura i el memorialisme.

El 1970 va ser guardonat amb el Premi de la Crítica Serra d’Or per l’assaig Josep Carner i el Noucentis-me; el 1987, amb el Josep Pla per Solc de les hores: retrats d’escriptors i de polítics; i el 1995, amb el Ramon Llull per Marià Manent, biografia íntima i literària. A més de la seva tasca com a escriptor, va participar en diversos mitjans com ‘Serra d’Or’, de la qual va ser un dels fundadors de la segona etapa, l’’Avui’ i ‘La Vanguardia’. Tam-bé va col·laborar amb l’Enciclopèdia Catalana.

En l’àmbit polític i institucional, Albert Manent també va participar de manera molt activa en els movi-ments de resistència contra el fran-quisme. D’altra banda, després de la Transició va treballar per al Govern en diversos càrrecs i va ser assessor del president Jordi Pujol. Entre 1980 i 1988 va ocupar el càrrec de director general de difusió cultural del depar-tament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; i del 2000 al 2004 va ser director del Centre d’Història Contemporània, entre moltes d’al-tres activitats i propostes que deixen un gran llegat.

Mor Albert Manent, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes vinculat a Premià de Dalt

Page 10: Tribuna 286. Maig 2014

CULTURA10 MAIG 2014 TRIBUNAMARESME

El director madrileny Diego Modino ha obtingut el Premi Torretes gràci-es al seu curtmetratge “Efímera”, un treball visual molt impactant, un pe-tit conte de fades, que ja ha rebut 45 premis a més de 30 països. Al jurat del Festimatge li va agradar el con-trast que ofereix entre el món rural i infantil i el món industrial i adult, més degradant.

El mateix Diego Modino resumeix que “Efimera és un petit conte de fa-des, en el qual he volgut enfrontar el món fantàstic i ple d’innocència de la infància, amb els seus somnis encara intactes, amb el món més decadent de l’adult. Crec que segons anem madurant com a persones, la nostra imatge pura del món es va degradant a poc a poc, els nostres somnis es van transformant, potser diluint, i ens tornem més pragmàtics”.

Modino ja està treballant en una versió llarga de “Efímera” que vol portar a terme en animació, desenvo-lupant els personatges i el món visual del curt.

Al director de cinema premiat al Festimatge li agrada la idea d’unir fo-tografia i cinema que es fa a Calella. “Aquest tipus de propostes em sem-blen genials. Festivals de cinema, n’hi ha molts, però aquest tipus de pro-postes com la del Festimatge ajuden a reflexionar sobre el tema visual des d’altres perspectives aportant les vi-sions personals d’artistes en diferents disciplines. És molt enriquidor”.

BEUT, GUANYA EL TORRETES DE FOTOGRAFIAEl fotògraf valencià José Beut ha guanyat la 38ena edició del Trofeu Torretes de Fotografia. Ha obtingut el Premi d’Honor, com a millor autor

del certamen, a més d’una menció d’Honor de la Federació Internaci-onal de l’Art Fotogràfic, un Diploma ESF i la medalla de bronze de la Fe-deració Catalana de Fotografia. Les fotografies premiades mostren els reflexos de l’aigua amb molta creati-vitat i també són bons exemples de fotografia d’arquitectura.

Beut ha guanyat premis i menci-ons a festivals, tant nacionals com internacionals, però considera que “aquest Trofeu Torretes és dels pre-mis més importants que he rebut. És el tercer any que participo al Trofeu Torretes. Pensava que era un concurs de fotografia com d’altres, però no és així. Hi ha passis de curtmetratges i activitats paral·leles de cinema. Ha-ver-lo guanyat és una gran ocasió de tornar a Calella, perquè és molt més que un concurs. És dels més interna-cionals que hi ha ara mateix en el pa-

norama nacional. També tens moltes xerrades i tallers i es nota que hi ha una gran tasca darrere. Pots estar un matí veient les exposicions de La Fà-brica a Calella. És molt interessant. També m’agrada la idea de col·locar fotografies als aparadors de les boti-gues”.

BALANÇ POSITIU El president de Foto-Film Calella, Xavier Rigola, fa un balanç molt po-sitiu d’aquest Festimatge 2014 i del creixement que està adquirint el cer-tamen. Rigola opina que “el balanç és bo. Un exemple de què un festival funciona és quan la gent que guanya premis els ve a recollir i aquest any tenim un percentatge altíssim. Vol dir que el Festimatge és apreciat. Cada cop trenquem més fronteres i tenim més impacte internacional”.

Font: Festimatge

David Garcia (en representació de Diego Modino) i José Beut, guanyadors al Festimatge 2014.

José Beut i Diego Modino guanyen al Festimatge de Calella

Mataró participa en una gran exposició sobre l’obra del pintor Antoni Viladomat

El passat dimarts 6 de maig es va pre-sentar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) “El pintor Antoni Viladomat. 1678-1755”, una gran mos-tra sobre la pintura i obra del pintor més destacat del barroc català que es podrà veure a Barcelona, Mataró, Lleida i Girona. La inauguració d’aquesta ex-posició, comissariada per Francesc Miralpeix, serà el dissabte 10 de maig a Girona, i en el mateix moment s’obri-ran les sales de les altres seus.

L’exposició forma part dels actes commemoratius del 1714, i cinc mu-seus: el Museu d’Art de Girona, el Museu de Mataró, el Museu-Arxiu de Santa Maria de Mataró, el Museu Na-cional d’Art de Catalunya i el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, amb la col-laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Co-missió per al Tricentenari, conviden a redescobrir l’art i la figura de l’artista més destacat del barroc català.

Aquesta iniciativa de col·laboració entre diferents museus i institucions públiques i privades del país es com-pleta amb l’edició d’una monografia que inclou el primer catàleg crític com-plet de l’obra conservada del pintor.

En aquest projecte conjunt, el Museu de Mataró exhibirà fins al 24 d’agost la mostra “Redescobertes” una vinte-na d’obres, la majoria mai exposades, que completarà l’important llegat que Viladomat va deixar al conjunt dels Dolors de la basílica de Santa Maria, un dels millors espais conservats de l’art barroc a Catalunya. Al Museu-Ar-xiu de Santa Maria la mostra es podrà visitar fins al 2 de novembre.

Al voltant de les exposicions es pro-gramaran diferents activitats com ara visites guiades, conferències i concerts entre d’altres.

Font: Ajuntament de Mataró

Page 11: Tribuna 286. Maig 2014

CULTURA 11 TRIBUNAMARESME MAIG 2014

Page 12: Tribuna 286. Maig 2014

L’ENTREVISTA12

QUIM MASFERRER, PRESENTADOR DEL PROGRAMA ‘EL FORASTER’ DE TV3

“Jo ja feia el foraster abans de començar el programa”Quim Masferrer va néixer el 1971 a Sant Feliu de Buixalleu, un poble de La Selva de menys de mil habitants. Un poble doncs, que comparteix característiques amb els indrets que Masferrer visita amb el seu últim èxit televisiu emès per TV3: ‘El Foraster’. El veí d’Arbúcies és autor, director i actor i és el fundador de la productora teatral Teatre de Guerrilla amb la que ha girat diverses obres de teatre com ‘El Xarlatan’. Ha dirigit i protagonitzat programes televisius i radiofònics per TV3, RAC1 i Catalunya Ràdio. Actualment gira l’obra ‘Temps’ i participa en el programa Directe 4.0 de Ràdio 4.

‘El Foraster’ és un programa televi-siu que parla dels pobles catalans de menys de mil habitants. Com és aques-ta Catalunya?

És la meva. És la meva Catalunya. Jo sóc de Sant Feliu de Buixalleu que és un poble que té menys de mil habi-tants i, clar, aquest programa és ideal per a mi. ‘El Foraster’ el que fa és de-dicar cinquanta minuts de televisió a un poble de menys de mil habitants i a això hi estem molt poc acostumats. I cal dir-ho: a Catalunya el gruix més important de municipis que hi ha és de municipis de menys de mil habitants.

Com es troba de salut Catalunya rural?

Pateix els mateixos mals que es pateix a les grans capitals?

Sí. Jo crec que un poble petit no deixa de ser una ciutat però en petit o una ciutat no deixa de ser un poble però en gran. Ara estem a la capital –Barcelona– i la gent que camina per aquí té les mateixes necessitats bàsi-ques que la gent d’un poble i, segura-ment, en té les mateixes preocupaci-ons. L’únic que l’entorn és diferent. Aquesta Catalunya rural, de pobles petits, jo penso que està en el mateix punt que està la Catalunya de Reus, Igualada, Sabadell o Terrassa. Els en-torns són diferents però la gent és la mateixa.

Deia que sempre li ha agradat fer de ‘foraster’ pel seu compte. Són acolli-dors els veïns d’aquesta mena de po-blets tan petits?

Jo sempre he fet de foraster. Si tinc una setmana m’agrada agafar el cotxe i, sense cap destí concret, fer carrete-ra fins que paro a un poblet. Et pares allà i te n’adones que potser t’interessa molt més la persona que hi ha darrera d’un mostrador d’un museu que no pas el propi museu, o que t’interessa més el mossèn que no pas l’església romà-nica. Ara el que fem amb ‘El Foraster’ és justament seguir aquesta proposta. M’adono que no és el mateix que quan jo feia de foraster sense càmeres però igualment de seguida notes un agraï-ment molt gran de la gent. Agraeixen que t’interessin ells sense que al dar-rera hi hagi cap mala notícia. Que t’in-teressi la seva quotidianitat i manera de fer.

Porta un ritme frenètic amb ‘El Foras-ter’. Què és el què més l’engresca i el que li dóna més energia per no parar?

La incertesa, l’atzar. Tu arribes a un poble petit i duus molt poques coses produïdes. Arribes allà, aparques, pas-sa una senyora pel costat, l’entrevistes i és ella la qui et diu a qui has d’anar a veure just després. Això és molt ‘xulo’ perquè vol dir que has d’estar a un lloc en el moment oportú. Moltes vegades penses en les històries i persones in-teressants que segurament has deixat escapar per temes d’atzar. Però vaja, això és viatjar.

A banda d’’El Foraster’, també té en gira l’obra teatral ‘Temps’. Què ens n’explica?

Volia parlar del que està passant amb la corrupció política, amb els bancs... I ho vaig fer inventant-me un personatge a qui li han dit que només li queda una hora i mitja de vida. I que, per tant, té una hora i mitja per dir el que vulgui. Se li està acabant el temps. Fins i tot a l’escenari hi ha un cronò-metre. És algú que veu que se li es-muny el temps de les mans i que ho ha d’aprofitar. Hi ha moments de valen-tia, durs, de crítica, també hi ha por. És una tragicomèdia antiteatral perquè, abans de que comenci, tothom ja sap com acabarà. No hi ha gir. Una obra que compta, a més, amb la direcció del gran Ramon Fontserè.

Vostè viu un bon moment televisiu i teatral, però com tenim la cultura a Catalunya?

La tenim tocada per aquest estat general de crisi econòmica. Malau-radament, a la cultura se li ha donat un tracte molt vanal. Hem hagut de sentir allò de: “Hi ha coses més impor-tants que la cultura”. Aquesta dema-gògia de dir: “Si tanquem el teatre del poble no passa res perquè tothom ho entendrà”. Aquesta demagògia és una cosa que realment crec que la cultura d’aquest país no es mereix. Si darrera dels qui administren la cultura hi ha passió i vocació, saben perfectament que no podem caure en aquesta de-magògia barata. Saben que la cultura és molt important, ja que genera debat i diversitat d’opinió i que una societat està viva en tant que la seva cultura està viva.

Text i foto: Georgina Altarriba / ACPG.

Page 13: Tribuna 286. Maig 2014

13 TRIBUNAMARESME MAIG 2014

Page 14: Tribuna 286. Maig 2014

PROPOSTES14 MAIG 2014 TRIBUNAMARESME

MATARÓ. MUSEU ARXIU SANTA MARIALa Capella dels Dolors, una cruïlla artística. Del 10 de maig al 2 de no-vembre. El Conjunt dels Dolors és un dels espais més cèlebres de la pintura tardobarroca catalana i exemple de continuïtat i de renovació de les pro-postes estètiques vigents.

MATARÓ. COL·LEGI D’APARELLADORS I ARQUITECTES TÈCNICSInterferències. Inauguració dijous 8 de maig a les 19.30 h. Del 8 al 31 de maig. Exposició d’obra actual d’Esther Aliu.

MATARÓ. SALA D’EXPOSICIONS DE LA PRESÓLes veus perdudes. Inauguració diven-dres 30 de maig a les 19.30 h. Del 30 de maig al 22 de juny. Exposició d’obra actual de Catherine Lorton.

MATARÓ. ATENEU FUNDACIÓ ILUROEl paisatge en el fons d’art de la Fundació Iluro. Fins al 4 de maig.

MATARÓ. ATENEU FUNDACIÓ ILUROMirades singulars. Del 15 de maig al 22 de juny. Mostra d’art integrador i solidari.

MATARÓ. LES ESMANDIES CASALDibuixos i escultures. Fins al 2 de maig. De Montserrat Aixalà.

MATARÓ. BIBLIOTECA POPULAR FUNDACIÓ ILUROFrederic Mistral i el Cercle de Mataró. Del 9 al 31 de maig. Inauguració el divendres 9 a les 18.30 h. Mostra bibliogràfica de fons antic.

MATARÓ. CA L’ARENAS, TORRE LLAUDER, CAN SERRAVisites guiades en motiu Dia Interna-cional dels Museus. Diumenge 18. Ca l’Arenas: 11 h. Torre Llauder: 12 h. Can Serra: 13 h.

PREMIÀ DE DALT. BIBLIOTECA JAUME PERICHExposició Centenari de les Normes Ortogràfiques del català 1913-2013. Del 5 al 30 de maig. Inauguració el dia 5, a les 18 h.

MATARÓ. MUSEU DE MATARÓEl pintor Antoni Viladomat (1678-1755). Redescobertes. Del 10 de maig al 24 d’agost. Selecció excepcional de pintura inèdita o gairebé mai exhibida que posa l’accent en la versatilitat del treball d’Antoni Viladomat. Divendres 16 a les 18.30 h: Visita guiada, a càrrec de Francesc Miralpeix.

MATARÓ. CAN SERRA. Què ens queda de 1714?. Del 17 de maig al 24 d’agost. Es destaquen elements patrimonials al segle XVIII, a l’entorn de la Guerra de Successió, conservats als museus locals. Exhibició de les maces del 1708.

MATARÓ. CA L’ARENASL’art a Mataró 1942-1958. Els anys de la represa. 1r pis: Modernitat en temps difícils (segona part) Fins al 28 de setembre. Aquesta segona part incorpora nous artistes i noves peces que enriqueixen la visió de la diversitat i la complexitat de l’art català d’aques-ta època tal com es va manifestar a Mataró. Sala 1 i Galeria: Eduard Alcoy / Joan Hernández Pijuan: Creixement i evolució. Fins al 8 de juny. Sala 2:Domènec. Arquitectura española 1939-1975. Fins al 8 de juny. Instal·lació amb fotografies de plànols d’edificis cons-truïts amb la mà d’obra de presoners republicans.

MATARÓ. NAU GAUDÍCol·lecció Bassat. Art contemporani de Catalunya 1970-1979 (III). Fins al 18 de maig. Exposició del fons de la Col-lecció Bassat on a través de les obres dels nou artistes representats copsa-rem la Barcelona efervescent dels anys setanta com a laboratori excepcional d’arriscades formulacions creatives.

Els pobles del Maresme programen diàriament nombroses activitats de tots els àmbits socials i culturals possibles: des de per al públic infantil fins als actes adreçats a persones de totes les edats i preferències, com ara cursos, tallers, xerrades, cine-fòrums, concerts i recitals, teatre i sortides, etc.

Es tracta d’un ampli ventall de propostes promogut per entitats, consistoris i institucions, moltes de les quals són de lliure accés i que permeten aprendre la més diversificada gamma de coses, assistir a esdeveniments escènics tant d’amateurs com de professionals, gaudir de les màximes exposicions possibles, escoltar concerts i xerrades o descobrir rutes del territori, entre moltes d’altres coses.

En aquest context, les PROPOSTES mensuals de TRIBUNA Maresme apleguen una selecció d’aquests actes que es fan als municipis de la comarca durant el mes en curs. Alhora, volen contribuir a què els lectors de la publicació puguin escollir entre les activitats del ric teixit associatiu maresmenc i amb la necessària previsió, fer-se un itinerari personal per escollir les que més els agradin o desitgin.

Tanmateix, en la mateixa línia d’apertura que ha marcat des de sempre aquesta publicació, tothom que cregui interessant fer-ho pot enviar-nos les seves propostes abans del dia 20 de cada mes al següent correu: [email protected]

PROPOSTES

PREMIÀ DE DALT. BIBLIOTECAExposició de les il·lustracions de l’artista local Ona Carvajal. Del 15 al 31 de maig. Serà la seva primera expo-sició, la seva estrena com a artista.

PREMIÀ DE DALT. MUSEU DE PREMIÀ DE DALTAgustí Centelles, història viscuda. Inauguració divendres 16 a les 19.30 h. Fins al 27 de juliol.

PREMIÀ DE MAR. SALA PREMIART.Exposició col·lectiva. Del 9 al 18 de maig. A càrrec de l’artista Rosalia Orgaz i Ferran Costa.

PREMIÀ DE MAR. CENTRE CÍVICExposició de pintura. Fins al 16 de maig. A càrrec de Núria Güell Guillen.

PREMIÀ DE MAR. SALA PREMIART.Exposició de pintura. Del 23 de maig a l’1 de juny. A càrrec de l’artista Pere León.

S. VICENÇ MONTALT. BIBLIOTECAExposició de pintures i marqueteria. Fins al 16 de maig. A càrrec de This Sanh, restauradora i ornamentista Marie Chauvain.

S. VICENÇ MONTALT. BIBLIOTECAEspriu. Del 27 de maig al 16 de juny.

TEIÀ. BIBLIOTECA CAN LLAURADOREscriure en temps difícils. Del 23 de maig al 16 de juny. Homenatge a quatre escriptors catalans: Avel·lí Artís-Gener, Josep Ferrater, Mora, Pere Calders i Joan Sales.

VILASSAR DE MAR. CAN BISACalada a la roca llarga. Diumenge 11 a les 12 h. Inauguració de l’exposició d’escultures d’Emili Armengol.

ALELLA. CAN MANYÉFe. Inauguració divendres 9 a les 20.30h. De l’artista barceloní Oriol Texidor. Un projecte intimista que tracta de detectar els nexes d’unió entre les creences religioses i l’art contemporani, a la recerca de noves vies d’espiritualitat.

CAN CARALTMúsica i art. Dissabte 17 a les 7 h. Visita guiada i musicada al Museu-Arxiu de Llavaneres amb motiu del Dia Internacional dels Museus.

EL MASNOU. CASINETJuanmi Muñoz i Sergi González. Inauguració divendres 9 a les 20 h. Fins 1 de juny. El treball d’aquests dos artistes posa en evidència la possibili-tat de l’abstracció en el realisme i a la inversa. Les obre proposen un viatge del realisme en el gènere del paisatge a l’abstracció del macro i la reinterpre-tació de les formes.

MATARÓ. CAN PALAUETFairy Tales. Fins al 29 de juny. Mostra col·lectiva que presenta diverses ma-neres d’acostar-se a la narrativitat i la ficció des de les arts visuals, seduint l’espectador per la seva capacitat de provocar nous relats i noves històries més enllà d’una primera lectura formal.

ACTES TRICENTENARI AL MARESMEEl mes de maig es celebren als pobles del Maresme multitud d’actes commemoratius del Tricen-tenari dels fets de 1714. A Mataró s’inauguren dues exposicions sobre el pintor Antoni Viladomat i una exposició a l’entorn de la Guerra de Successió. Alella i Vilassar de Mar representen Mes-tre Oleguer, d’Àngel Guimerà, única obra de la literatura clàssica que parla dels fets de 1714. Cabrils, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Mar organitzen itineraris per conèixer Barcelona i Cardona de l’època. També es realitzaran xerrades a Mataró, Alella i Vilassar de Mar.

CENTENARI DE LA MORT DE FREDERIC MISTRALMATARÓ. En motiu del centernari de la seva mort, el Grup d’Història del Casal organitza diversos conferènci-es durant el mes de maig.

REVELA’T. FESTIVAL DE FOTOGRAFIA ANALÒGICA VILASSAR DE DALT.Del 30 de maig a l’1 de juny. Compta amb exposicions, tallers, xerrades, demostraci-ons i fira comercial.

IV JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LA PATATASANT VICENÇ MONTALT. Del 8 de maig al 8 de juny. Les jornades mostren l’ampli ventall de possibilitats culinà-ries que ens ofereix la patata

EXPO-SICIONS

Page 15: Tribuna 286. Maig 2014

PROPOSTES 15 TRIBUNAMARESME MAIG 2014

MÚSICA

MATARÓ. CAN GASSOLCloenda 9a Trobada de flautistes de bec. Dissabte 17 a les 12.30 h.

MATARÓ. FOMENT MATARONÍQuartet Argent: Mots de fusta clàs-sics. Dissabte 17 a les 20.30 h. 12 €.

MATARÓ. CAPELLA DELS DOLORS Trio Barroc del Cafè. Dissabte 17 a les 21 h.

MATARÓ. TEATRE MONUMENTALCantània: Rambla Llibertat. Diumen-ge 18 a les 12 h i 18 h. Preu: 4,5 €.

MATARÓ. SALA CLAPThe Mashed Potatoes Band. Diu-menge 18 a les 17.30 h. 3 €.

MATARÓ. TEATRE MONUMENTALAllà a Mataró hi havia un tramvia. Dilluns 19 i dimarts 20 a les 11.30 h i 16.20 h. Canten els més xics, amb alumnes d’onze escoles de Mataró acompanyats per La Coixinera. 3 €.

MATARÓ. AUDITORI LA SALETAMoments musicals. Dilluns 20 a les 19 h. A càrrec d’alumnes de les esco-les de música de Mataró.

MATARÓ. SALA CLAPGuspira + Acid Snot + Operation Phoenix. Divendres 23 a les 23 h.

MATARÓ. FOMENT MATARONÍ Viatge amb Britten i la música dels 40. Dissabte 24 a les 18 h. A càrrec de la Jove Orquestra Iluro, el Jove Cor Iluro i l’Aula de Música Masafrets.

MATARÓ. PARC DE CERDANYOLASardanes amb la Cobla Mataró. Dissabte 24 a les 19.30 h.

MATARÓ. PLAÇA DE SANTA ANNACobla Iluro. Diumenge 25, 11.30 h.

MATARÓ. PLAÇA AURÈLIA CAPMANY30 & 300. Diumenge 25 a les 12 h. A càrrec de l’Agr. Musical del Maresme.

MATARÓ. SALA CLAP Homenatge a The Beatles. Diumen-ge 25 a les 17.30 h. A càrrec d’alum-nes de l’escola Antonio Machado + Darlas Qwart + El Loco Educado. 5 €

PREMIÀ DE MAR. ESPAI L’AMISTATMúsica del s. XX per a flauta travesse-ra i guitarra. Divendres 9 a les 21 h. A càrrec d’Oriol Rigau i Elisabeth Roma.

PREMIÀ DE MAR. CENTRE CÍVICConcert Coral. Dissabte 10 a les 18 h. A càrrec de Coral Mata de Jonc.

PREMIÀ DE MAR. CASAL BENÈFIC Cantada Coral. Diumenge 11 a les 16 h. A càrrec de la Coral l’Amistat.

PREMIÀ DE MAR. ESCOLA LA SALLEConcert de primavera. Diumenge 11 a les 19 h. A càrrec de la Coral l’Amis-tat i la Coral Jove Contrapunt.

PREMIÀ DE MAR. ESPAI L’AMISTATConcert de lírica. Divendres 16 a les 21.30 h. A càrrec de La Quinta Voce.

PREMIÀ DE MAR. PLAÇA AJUNTAMENTCobla Ciutat de Terrassa. Dissabte 24 a les 18.30 h.

VILASSAR DE MAR. ESC. PÉREZ SALAConcert solidari amb Pep Sala. Dissabte 17 a les 23 h.

VILASSAR DE MAR. PL. AJUNTAMENTCobla Sabadell. Diumenge 18, 12 h.

MATARÓ. SALA PETITA CLAPJam de l’Associació Jazz Maresme. Divendres 9 a les 23 h.

MATARÓ. SALA CLAPEscola de música Imma Planas. Dissabte 10 a les 17.30 h.

MATARÓ. PLAÇA DE L’AJUNTAMENT Escola Municipal de Música de Mataró. Dissabte 10 a les 19 h.

MATARÓ. TAVERNA ATZUCACLes Filomenes. Dissabte 10 a les 12 h. Concert vermut.

MATARÓ. AULA MÚSICA MASAFRETS Un concert il·lustrat. Dissabte 10 a les 19.30 h. A càrrec de Quim Cornudella (piano) i Javier Vicente (violí). 2,5 €.

MATARÓ. SALA GRAN CLAPLa raiz. Dissabte 10 a les 23 h. La Raíz ha estat un dels grups més destacats del 2013. Un directe únic, vibrant i imparable, que transcendeix d’estils i etiquetes.

MATARÓ. AULA MÚSICA MASAFRETS XX Visions fugitives. XXI Mirades furtives. Diumenge 11 a les 18.30 h. Amb el pianista Daniel Ariño. 2,5 €.

MATARÓ. CASAL L’ALIANÇABig Band Jazz Maresme & Eric Alexander. Diumenge 11 a les 19 h. Preus: 12 € / 15 €.

MATARÓ. ESC. MÚSICA EL CARRERÓ Moments musicals. Divendres 16 a les 19 h. A càrrec d’alumnes de les escoles de música de Mataró.

MATARÓ. LES CARMELITESConcert Benèfic. Divendres 16 a les 20 h. A càrrec de Jaume Torrent (gui-tarra i composició) i Susanna Crespo (soprano). 10 €.

MATARÓ. SALA CLAPThe Free Fall Band. Divendres 16 a les 23 h. Preus: 9 € / 12 €.

MATARÓ. TEATRE MONUMENTAL Cantània: Rambla Llibertat. Dissabte 17 a les 12, 17 i 20.30 h. Cantata dels alumnes de primària de les escoles de Mataró acompanyats de l’orquestra de l’Auditori de Barcelona. 4,5 €.

MATARÓ. PLAÇA DE L’AJUNTAMENTPunt de Trobada. Dissabte 17, 24 i 31 a les 12.30 h. Concert vermut de música tradicional.

ALELLA. CAN LLEONARTCicles de Músiques del Món. Diven-dres 23 a les 21h. Juan Gómez “Chi-cuelo”, guitarra. Joaquín Gómez “El Duende”, veu. Carlos Caro, violí. Isaac Vigueras, percussió. Preu: 5 €.

ALELLA. CAN LLEONARTCicle de Músiques del Món. Lisboa Zentral Cafè. Divendres 30 a les 21h. Una finestra mediterrània oberta mú-siques d’avui i de sempre de variats paisatges del món. Preu: 5 €.

CABRERA DE MAR. PLAÇA NOVASardanes. Diumenge 18 a les 18:30h. Amb la Cobla Premià.

EL MASNOU. CA N’HUMETPresentació del disc ‘Vistes al mar’, de Sabina Witt i Guillermo Rizzotto. Dissabte 31 a les 20 h. Presentació del disc Vistes al mar, dedicat als poetes Joan Maragall, Salvador Espriu i Miguel Hernández. Preu: 5 €.

MATARÓ. CASAL L’ALIANÇAGemma Abrié & Reunion Three. Dijous 8 a les 21 h. A la vora del jazz. Preus: 8€ / 12€.

MATARÓ. AULA MÚSICA MASAFRETS Moments musicals. Divendres 9 a les 19 h. A càrrec d’alumnes de les esco-les de música de Mataró.

MATARÓ. ESCOLA ADULTS TARONGERSTaronjazz. Divendres 9 a les 19.30 h. Commemoració dels 35 anys del centre. Amb Albert Bendicho (saxo) i Lluís Murillas (guitarra).

MATARÓ. FOMENT MATARONÍ Virtuositi. Divendres 9 a les 21.30 h. Concert simfònic amb el Coro de Castañuelas de Barcelona i el Dúo Cadenza. 17 €.

MATARÓ. TAVERNA ATZUCACCarles Belda, Marc Serrats, Joan López & companyia. Divendres 9 a les 22.30 h.

ALELLA. CASAL CAN GAZATaller de sofrologia per guanyar salut i benestar. Dimecres 7 a les 17h

CABRILS. LA FÀBRICATaller del ridícul al clown. 5, 12, 19 i 26 de maig i 2 i 16 de juny de 18h a 19:30h. A partir de 12 anys. Preu: 25€

ESPAI JOVE ALTELLTaller de cuina. Dimecres 28 a les 18h. A partir de 14 anys.

EL MASNOU. EDIFICI CENTRE Tècniques de muntatge de bijuteria. Dissabte 10 a les 10 h.

EL MASNOU. CA N’HUMET Taller de percussió. Dijous 15 a les 18:30 h. Taller destinat a conèixer els principals instruments de percussió i a apendre diferents ritmes.

EL MASNOU. ELS VIENESOSCurs de cuina. Dimecres 21 a les 18 h.

EL MASNOU. BIBLIOTECA J. COROMINESTaller de manualitats. Dijous 22 a les 17:30 h. Decoració de primavera.

PREMIÀ DE DALT. LA BENÈFICAClasse de cuina. Dijous 15 a les 18 h.

PREMIÀ DE MAR. CENTRE CÍVICL’edat de la saviesa: envellir en positiu. Dijous 29 a les 18 h.

S. VICENÇ MONTALT. CENTRE CÍVICTaller d’escriptura. Dijous, dies 8, 15, 22 i 29 a les 19h.

VILASSAR DE MAR. AULA DE MÚSICAMúsica i moviment corporal expres-siu. 8, 15, 22 i 29 a les 20.30 h.

VILASSAR DE MAR. AULA DE MÚSICAMàsterclass de Rosa Mateu, soprano. Dissabte 10 a les 17 h.

VILASSAR DE MAR. AULA DE MÚSICAIntroducció a la pedagogia sistèmica. Dissabte 17 a les 10 h.

TALLERS

Page 16: Tribuna 286. Maig 2014

PROPOSTES16 MAIG 2014 TRIBUNAMARESME

ALELLA. CAN LLEONART3a Trobada de Vehicles Antics i Clàs-sics d’Alella i 2a Fira de Recanvis. Diumenge 11 a les 10h.

ALELLA. OFICINA DE TURISMEEnotast. Vi, mar i peix blau. Dissabte 17 a les 13h. Harmonia: seitons i sardi-netes amb Blanc i Cupatge. Preu per copa + harmonia: 2,5 €.

ALELLA. PLAÇA DE L’AJUNTAMENTMarxa Nòrdica. Dimecres 28 a les 10h Activitat pensada per promoure els hàbits saludables i la qualitat de vida.

ALELLA. DIVERSOS INDRETSCap de Setmana Jove. Del 9 a l’11 de maig. Més informació: www.alellajove.cat.

ALELLA. DIVERSOS INDRETS7es Jornades de la Gent Gran. Del di-lluns 12 al diumenge 18. Més informa-ció a www.alella.cat/jornadesgentgran

CABRERA DE MAR. ENVELAT MUNICIPALBall amb Duo Sheila. Diumenge 25 a les 18h. Preu 5 €. Socis gratuït.

CABRILS.COMERÇOS I RESTAURANTSCabrils, és un 10! . Dissabte 10 durant tot el dia. Gaudeix de la festa comercial i gastronòmica.

CABRILS.CENTRE CÍVIC Tardes de Ball a la Fàbrica. Diumenge 11 a les 18h. Amb Pere Vila. Sorteig d’un pernil entre els assistents.

LLAVANERES. PASSEIG JAUME BRUTAU2n Trial de Muntanya Dolmen Trail Race. Diumenge 11 a les 9 h. Més infor-mació www.dolmentrailrace.com

LLAVANERES. PARC DE CA L’ALFAROExposició canina de bellesa. Diumen-ge 11 a les 9.30h. Exposició canina de bellesa per a tot tipus de gos.

EL MASNOU. PORT ESPORTIUFira Comercial i Gastronòmica. Dissab-te 17 i diumenge 18 a les 10 h.S’hi expo-saran estands amb productes diversos. La Fira es complementarà amb un bon espai destinat a la gastronomia.

EL MASNOU. CLUB NÀUTICCursa popular La Sansi. Diumenge 18 a les 10 h.

EL MASNOU. PLAÇA PAÏSOS CATALANS17a Trobada de Gossos. Diumenge 18 a les 11 h. Demostració de la Unitat Canina dels Mossos d’Esquadra i desfilada de gossos d’ADAM.

MATARÓ. PORT MATARÓIII Festa del Port. 24 i 25 de maig de 11 a 22h. Sortides amb golondrina, mer-cat, passeig amb llaüt i tast de vela.

PREMIÀ DE MAR. PL. NOVARebombori: Correfoc dels diables menuts. Divendres 30 a les 22.30h

PREMIÀ DE MAR. PLAÇA AJUNTAMENT17a Festa de la Primavera. Dissabte 31 de 10 h a 14 h. Les botigues ofereixen productes de temporades anteriors i ofertes i promocions.

S. VICENÇ MONTALT. CENTRE CÍVICPresentació de les 4es Jornades Gastronòmiques de la Patata. Dijous 8 de a les 19h. Amb Dani Ramírez.

MATARÓ. C/ SANT CUGATIII Marxa per a la integració de les persones sordes. Diumenge 11, 8.30h.

MATARÓ. L’HAVANAFestes de l’Havana. Del 20 de maig al 15 de juny.

MATARÓ. CERDANYOLAFestes de Cerdanyola. Del 23 de maig a l’1 de juny.

MATARÓ. PATI DEL CAFÈ NOUEls valors dels castells. Dissabte 31 a les 18 h. Diverses activitats a l’entorn del món dels castells i els seus valors.

PREMIÀ DE DALT. PLAÇA L’ESPOLSADA19a Missa Rociera. Diumenge 11 a les 11 h. Oficiada pel Mn. Josep Colomer i cantada per Guadaljarafe.

PREMIÀ DALT. PARRÒQUIA STA MARIAMissa Rociera amb el “Coro Rociero Marismeño”. Dissabte 17 a les 19 h.

PREMIÀ DE DALT. BIKEPARK LA POMA Copa Maresme de Trial en Bici. Dis-sabte 17 a partir de les 8.30 h.

PREMIÀ DE DALT. PATI DE SANT JAUMEFira d’ocasió. Dissabte 17 de 9 a 14 h.

PREMIÀ DE MAR. CAN MANENTAniversari Atabalades. Dissabte 10 de 20 a 2h.

PREMIÀ DE MAR. PL. PAÏSOS CATALANSCreus de Maig. Dissabte 17 a les 17.30 h. Festival a càrrec de l’Escola de Ball Loli i Danzas Populares Arco Iris.

S. VICENÇ MONTALT. PK SORLI DISCAUCaminada Solidària Fedamar. Diu-menge 18 a les 8 h.

S. VICENÇ MONTALT. AV. TONI SORS5a Mostra d’Entitats. Dissabte de 17 a 19h. Tot seguit, a la pista annexa al Pavelló Municipal Toni Sors, Festa de les Entitats.

TEIÀ. PARC DE CAN GODÓFira de Sant Ponç. Dissabte 17 i diu-menge 18 durant tot el dia.

VILASSAR DE DALT. PARC CAN RAFART Festa vertical. Dissabte 10 i diumenge 11. Més Informació www.facebook.com/festa.vertical.

VILASSAR DE DALT. MUSEU ARXIU Curs d’observació i identificació d’aràcnids al camp. Dissabte 10 i diu-menge 11. A càrrec d’Eduardo Mateos Frías, Doctor en Biologia UB. Sessions teòriques i sortides de camp.

VILASSAR DE DALT. PARC CAN RAFART Caminada Solidària Vilaguau i des-filada canina. Dissabte 17 a les 9h. Surt a passejar amb el teu gos o vine a passejar un gos del refugi.

VILASSAR DE DALT. CAN MANYER Revela’t. Divendres 30 a les 20h. Presentació del festival, rebuda de fotògrafs i acolliment de voluntaris.

VILASSAR DE DALT. DIVERSOS INDRETSRevela’t. Dissabte 31 durant tot el dia. Obertura del festival: exposicions, fira comercial i resta d’activitats.

ALELLA. CAN LLEONARTMestre Oleguer. Dissabte 31 a les 21h. D’Àngel Guimerà, l’única obra de la nostra literatura clàssica que parla dels fets de 1714, interpretat per Jaume Costa, amb música de David Martell. Preu: 5 €.

CABRERA DE MAR. CAL CONDELa nina. Dies 30 i 31 de maig a les 21h, 1 de juny a les 18h. Organitza Teatre d’Aficionats de Cabrera.

LLAVANERES. EL CASAL DE LLAVANERESBoarding pass. Dissabte 3 a les 22h. A càrrec de la companyia Eskakejats d’Arenys de Munt. Un espectacle d’hu-mor que convida a la reflexió. Amb text de Jordi Faura i dirigida per Abel Coll.

EL MASNOU. CA N’HUMETEl policia de las ratas, de Roberto Bo-laño. Diumenge 11 a les 19 h. Dirigida per Àlex Rigola. Història d’un detectiu solitari a la recerca d’un assassí en sèrie. Preu: 15 €.

EL MASNOU. CA N’HUMETAïllats. Dissabte 17 a les 22 h i diu-menge 18 a les 19 h. A càrrec de GAT El Masnou. Qui és l’assassí? Una peça teatral de misteri amb una pàtina de comèdia negra. Preu: 5 €.

MATARÓ. TEATRE MONUMENTAL Present, passat, futur i altres històries sobre la teva existència. Divendres 9 a les 19 h. D’Helena Tornero. Espectacle col·lectiu de la XIV Mostra de Teatre als Instituts, amb alumnes dels centres Alexandre Satorras, Damià Campeny, Thos i Codina, Miquel Biada i Puig i Cadafalch.

MATARÓ. CAFETERIA ALARONAImprovisa-t’ho. Divendres 9 a les 22 h. A càrrec de la companyia Impro-peris.

MATARÓ. TEATRE MONUMENTALWartown. Dissabte 10 a les 19 h.Espectacle de la XIV Mostra de Teatre als Instituts a càrrec dels alumnes de l’Institut Alexandre Satorras.

MATARÓ. FOMENT MATARONÍEl trampós entrampat. Diumenge 11 a les 18.30 h. A càrrec del grup La Palme-ra. Preu: 6 € / 5 €.

MATARÓ. INSTITUT MIQUEL BIADA IV Mostra de Teatre a les Escoles. Dilluns 19, dimarts 20 i dimecres 21 a les 18 h. A càrrec d’alumnes de les es-coles Josep Montserrat, Camí del Mig, Torre Llauder, Josep Manuel Peramàs, Montserrat Solà i Cor de Maria.

MATARÓ. CAFETERIA ALARONACarinyu, t’estimo molt... Divendres 23 a les 22 h.

MATARÓ. TEATRE MONUMENTAL Tots dansen. Dissabte 24 a les 19 h. Presentació del projecte formatiu en dansa contemporània amb alumnes dels instituts Puig i Cadafalch, Satorras i Thos i Codina.

MATARÓ. FOMENT MATARONÍChateau Margaux i tarda de sarsue-la. Diumenge 25 a les 18 h. A càrrec de la Companyia Rafató Teatre i l’Orques-tra Aula Lírica de Granollers. 20 €

MATARÓ. SALA CABANYESLa bella adormida. Diumenge 25 a les 18.30 h. 12 € / 10 €.

MATARÓ. CAN GASSOLEl somni d’una nit d’estiu. Divendres 30 a les 21 h. Presentació del taller del grup Aula Júnior + 17 anys, dirigit per Oriol Colomer.

MATARÓ. CAN GASSOLEl joc mai oblidat. Dissabte 31 a les 12 h. Presentació del taller del grup El Meu Primer Tast Teatral de l’Aula de Teatre.

MATARÓ. CAN GASSOLEl conte de Nadal. Dissabte 31 a les 20 h. Presentació del taller del grup Aula Júnior + 15 anys.

PREMIÀ DE DALT. SANT JAUMEUna pluja Irlandesa.Dissabte 17 a les 22 h. Amb els actors Minguet i Marta Ossó. Teatre de proximitat, aforament limitat. Preu: 12€ / 10€.

PREMIÀ DE MAR. ESPAI L’AMISTATLa màgia del Mag Lari. Dissabte 10 a les 19 h. Màgia, música i sobretot molt d’humor són els principals ingredients de La Màgia del Mag Lari. Un xou per a tots els públics, on petits i grans gau-deixen d’aquesta enginyosa i alhora divertida posada en escena.

PREMIÀ DE MAR. PATRONAT SOCIALLa gàbia de les boges. Dissabte 10, 17 i 24 a les 22 h, diumenge 11 i 18 a les 19 h. Direcció: Ferran Corbalan.

PREMIÀ DE MAR. ESPAI L’AMISTATAdreça desconeguda. Divendres 23 a les 21 h. Lectures dramatitzades a càrrec de Dimecresalesnou. Direcció: Dària Ferrando.

PREMIÀ DE MAR. ESPAI L’AMISTATUn aire de família. Dissabte 24 a les 21.30 h. D’Agnès Jaoui i Jean Pierre Bacri. Direcció: Pau Durà. Interprets: Francesc Orella, Ramon Madaula i Silvia Bel. Preu: 20 € / 18 €.

VILASSAR DE DALT. TEATRE LA MASSAEls homes són de Mart i les dones de Venus. Dissabte 10 a les 21 h Preestre-na abans d’anar al Teatre Poliorama, l’actor Jordi Martínez, actualment a TV3 de la sèrie KMM (Kubala, Moreno i Manchón), farà estada a Vilassar de Dalt. 15€ / 13€

VILASSAR DE DALT. TEATRE LA MASSAAuca del Self - Escola de Dansa Madó i Cia. Shmone. Dissabte 17 a les 21 h. Auca del Self és un conjunt de petites estampes en moviment que composen un espectacle que reflexiona sobre l’autoconcepte i l’experiència subjecti-va de l’ésser humà.

VILASSAR DE MAR. SALA CULTURAL MARIA ROSER CARRAUMestre Oleguer. Diumenge 11 a les 19 h. D’Àngel Guimerà, l’única obra de la nostra literatura clàssica que parla dels fets de 1714, interpretat per Jaume Costa, amb música de David Martell, a càrrec d’Art & Hort Produccions.

VILASSAR DE MAR. SALA CULTURAL ROSER CARRAULa vista t’enganya. Dissabte 31 a les 22.30 h. De la companyia Dandy, mà-gia, teatre i humor picant per a adults.

TEATRE

MATARÓ. CAN GASSOLMozaaaaart!. Diumenge 25 a les 12 h. Presentació del taller de dansa del grup de moviment expressiu i dansa creativa de l’Aula de Teatre.

DIVERSOS

Page 17: Tribuna 286. Maig 2014

PROPOSTES 17 TRIBUNAMARESME MAIG 2014

ALELLA. PLAÇA ANTONI PUJADASTravessa pels Hostalets d’en Bas, Serra dels Llancers i Collada de Bracons. Dimecres 7 a les 7h. Una travessa que primer puja a Sant Miquel de Castelló des d’on tindrem unes vistes magnífiques de la vall d’en Bas. Continua planejant per les majestuoses fagedes de la serra dels Llancers. 19 €.

ALELLA - EL MASNOU - TEIÀIX Caminada dels Tres Pobles. Diu-menge 11 a les 9h. Més informació www.lacaminadadels3pobles.com.

ALELLA. OFICINA DE TURISMEPassejada pel Parc de la Serralada Litoral. Diumenge 11 a les 9.30h. Recorregut: Font de Cera- Font de Can Gurri- Pi d’en Caslas- Torrent de Gal-zeran- Font de Cera. Distància: 6 km. Preu: 3 euros. Cal fer inscripció 93 555 46 50 o [email protected].

ALELLA. PLAÇA ANTONI PUJADASVisita guiada a l’Hospital de Sant Pau. Dimecres 21 a les 10h. Sant Pau és el conjunt modernista més gran del món i l’obra més important de Lluís Domènech i Montaner. Preu: 17 €

ALELLA. OFICINA DE TURISMEVisita guiada a la ruta “Alella, 1.000 anys d’història”. Dissabte 31 a les 10.30h. Una passejada pel centre urbà, plena d’encant i història. Tel. 93 555 46 50, [email protected].

ALELLA. PLAÇA ANTONI PUJADASTravessa pels camins de ronda del Cap de Begur. Dimecres 4 de juny a les 7.30 h. Una travessa pels camins de ronda del cap de Begur sempre a prop de la Mediterrània entre el verd dels pins i el blau de la mar. Preu: 17 €.

CABRILS.Itinerari literari a Barcelona. Diven-dres 23 a les 17h. Ruta teatralitzada: 1714, morir per seguir vius. Cal fer inscripció prèvia.

EL MASNOU. PLAÇA D’OCATAVisita a la Mina d’Aigua del Masnou. Diumenge 11 a les 11 h. Us convidem a submergir-vos sota terra per descobrir un tram de les mines d’aigua Cresta i Malet, que formen part d’un laberint de galeries de 27 km.

EL MASNOU. PARRÒQUIA DE SANT PEREDescobreix el Masnou: itinerari cultural. Dissabte 17 a les 19 h i diu-menge 18 a les 12h. Recorregut a peu per descobrir el passat i el present de la població marinera del Masnou.

EL MASNOU. CAN MALETSortida a Normandia i Bretanya. Dilluns 19 a les 7 h. Dura: 6 dies. Infor-mació i reserves: Casal de Gent Gran Can Malet (Tel. 93 555 47 26).

MATARÓ. CASA COLL I REGÀSVisita audioguiada. Diumenge 25 de 10.30 a 12.30 h.

MATARÓ. DES DE L’AJUNTAMENT El Modernisme a Mataró. Diumenge 25 a les 11 h. Ruta guiada.

MATARÓ. CA L’ARENASUn tast d’art a ca l’Arenas. Diumenge 25 a les 12 h. Visita guiada.

MATARÓ. DES DE L’AJUNTAMENT La ciutat romana a través dels sentits. Dissabte 31 a les 18 h. Visita guiada.

PREMIÀ DE DALT. SANT JAUMEExcursió a Matadepera (La Barata) al Puig de la Balma. Dissabte 10 a les 07.30 h. Visita del pintoresc poble de Mura. Places limitades, preu 35 €.

PREMIÀ DE DALT. CAN LLEONARTMón Sollell, Món Obac. Diumenge 11 a les 9.30 h. Recorregut circular de 4 h.: Font de Cera, Font de can Gurri, Pi d’en Casals, T. Galzeran, Font de Cera.

PREMIÀ DE DALT. PARC SERRALADA Món d’Aigua Viva. Diumenge 25 a les 10 h. Recorregut circular de 3,5 h.: Vallromanes, Can Maimó, Pou de glaç, Molinot, Coll de Forns, Roca Foradada-Vallromanes. [email protected]

S. VICENÇ MONTALT. PK C/GINESTANordik walking a: les flors de Llavaneres. Diumenge 11 a les 9 h. Veurem els hivernacles del Maresme en flor. Dificultat Baixa. Coordinador: Josep Grau 666 77 12 81.

S. VICENÇ MONTALT. CENTRE CÍVICSortida al Castell de Cardona amb motiu del Tricentenari. Diumenge 11 a les 9 h. “Visita a la Cardona de 1714, la fortalesa inexpugnable”

S. VICENÇ MONTALT. PK C/GINESTAIV Homenatge: Cims d’en Toni Sors. Diumenge 25 a les 7 h. Excursió tot el dia a la Gallina Pelada -Alt Berguedà. Dificultat Mitjana, a partir de 12 anys per fer el Cim. Coordinador: Sisku Calopa 660 328 148.

S. VICENÇ MONTALT. AV. VERGE DE MONTSERRATExcursió a la Seu Vella (Lleida). Dime-cres 28 a les 7.30h. Preu: 40 €/ 45 €

VILASSAR DE DALT.Ruta Prehistòrica. Dissabte 31 a les 10.30h. Com vivien els prehistòrics al Maresme? Quins eren els seus rituals funeraris? Troba les respostes pas-sejant amb un arqueòleg per la ruta prehistòrica de Vilassar de Dalt. Preu: 4€ (reserves a www.tanitdifusio.cat)

VILASSAR DE MAR. BIBLIOTECA ERNEST LLUCH Aiguamolls de l’Empordà. Dissabte 10 a les 9 h. Excursió de tot el dia en cotxes particulars. Enriqueta 937595538.

VILASSAR DE MAR. BIBLIOTECA ERNEST LLUCH Itinerari per la Barcelona del 1714. Dissabte 24 a les 11 h. Un Viatge te-atral i poètic per la vida i els fets de la guerra de Successió. Durada: 2 h. Preu: 14€.

SORTIDESI VISITES

EL MASNOU. LABORATORIS ALCON CUSÍVisita al Museu Cusí de Farmàcia. Dissabte 24 a les 10 h. Cal fer reserva prèvia: 620 585 649 o [email protected]. Places limitades.

MATARÓ. OFICINA DE TURISMEEl triangle modernista al Maresme. Dissabte 10 a les 10 h. Ruta d’un dia per descobrir el patrimoni modernista de Mataró i Canet de Mar. Cal inscrip-ció prèvia a l’Oficina de Turisme.

MATARÓ. NAU GAUDÍ Nau Gaudí. Diumenge 11, 12 h i dissab-te 17, 19 h. Visita teatralitzada.

Page 18: Tribuna 286. Maig 2014

PROPOSTES18 MAIG 2014 TRIBUNAMARESME

ALELLA. BIBLIOTECA FERRER I GUÀRDIAHora del conte. Dimarts 20 a les 17.30h. El gall i la gallina, a càrrec de Núria Urioz.

ALELLA. DIVERSOS INDRETSFesta del Joc i de l’Esport. Dissabte 31 durant tot el dia.

ALELLA. PAVELLÓ D’ESPORTSFesta lúdico-esportiva. Diumenge 1 de juny d’11 a 14h i de 17 a 20h. Inflables, tallers i activitats esportives.

CABRERA DE MAR. ENVELAT MUNICIPALDiscokids. Dissabte 17 a les 16:30h. Organitzat per l’Associació Cabrera és Espectacle.

CABRILS.BIBLIOTECATertúlia infantil El Gomet Vermell. Di-mecres 14 a les 17h. Xaman de la Tirbu. Moderada per l’Elena Muntané.

CABRILS.BIBLIOTECATertúlia infantil El Gomet Blau. Dime-cres, 21 a les 17.30 h. El dofí de Montse Ganges, moderada per Cristina Majó.

LLAVANERES. BIBLIOTECA MUNICIPALL’hora del conte. Dissabte 31 a les 12 h. El petit món del Petit Princep, amb la rondallaire Assumpta Mercader.

LLAVANERES. EL CASAL DE LLAVANERESTres contes infantils. Diumenge 18 a les 18h. A càrrec de la cia. Pa amb oli Teatre. Treball de màscares i titelles.

EL MASNOU. BIBLIOTECA J. COROMINESFes el teu dòmino. Dijous 8 a les 17:30 h. A càrrec d’Ana Guillem.

EL MASNOU. ESPAI “LUDOTECA”Juguem jugant. Divendres 9 a les 17 h. Fem un mural sobre el medi ambient.

EL MASNOU. BIBLIOTECA J. COROMINESL’Hora del Conte. Dissabte 10 a les 11:30 h. Núvols, estels i contes del cel.

EL MASNOU. CA N’HUMET Landry el rumbero, rumba catalana per a gent petita i gran. Dissabte 10 a les 18 h. L’objectiu de Landry és fer ballar petits i no tan petits en un direc-te que no para de sorprendre pel seu ritme frenètic i una gran quantitat de danses i jocs al compàs del ventilador.

EL MASNOU. BIBLIOTECA J. COROMINESL’Hora del Conte. Divendres 23 a les 18 h. El peix brillant.

EL MASNOU. ESPAI “LUDOTECA”Contes i titelles per la diversitat. Diumenge 25 a les 17:30 h.

MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMAS L’hora del conte. Dimecres 7 a les 18 h. El violí d’en Patrick. Amb música de violí en directe. A càrrec de Josep Roca i Francesc Soler. Dimecres 14 a les 18 h: Contes del món, teatre d’ombre a càrrec de Tururuth. Dimecres 21 a les 18 h: Famílies d’arreu del món, a càrrec de Cèlia López. Dimecres 28 a les 18 h:Con-tes sostenibles, a càrrec de Gina Clotet.

MATARÓ. POPULAR FUNDACIÓ ILUROLlegim el conte. Dijous 8 a les 17.30 h: El gat poruc i Bu. Dijous 15 a les 17.30 h: El petó de l’Antonieta. Dijous 22 a les 17.30 h: La cigala i la formiga. Dijous 29 a les 17.30 h: Els fills de la bruixa.

MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMAS Tots som petits prínceps! Divendres 9 a les 18 h. A partir de 7 anys.

MATARÓ. CA L’ARENASFem una capbussada. Dissabte 10, 17, 24 i 31 a les 18 h. Places limitades.

MATARÓ. CAN SERRA. 1714, obrim panys!. Diumenge 11 a les 12 h. Places limitades.

MATARÓ. NAU GAUDÍ Mans, peus, pans, Viladecans. Diu-menge 18 a les 12 h. A partir de 5 anys.

MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRA Llegim! Dimecres 21 a les 17 h. Tertúlia literària. A partir d’11 anys. Activitat conduïda per l’escriptora Lola Casas.

MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRATitelles de dit: Els tres porquets. Divendres 23 a les 18 h.

MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMASBallarins per un dia!. Dissabte 24 a les 12h. Taller familiar a càrrec de Toni Jodar i Conxita Sesé, per comprendre l’evolució dels diferents estils de dansa.

MATARÓ. CAN XALANTRemeis casolans amb herbes: fem sabó!. Diumenge 25 a les 12 h. A partir de 5 anys.

PREMIÀ DE DALT. BIBLIOTECA J.PERICH Hora del conte. Dimecres 14 a les 17.30 h. El circ de drap, a càrrec de Marta Catalan.

PREMIÀ DE MAR. MUSEU ESTAMPACIÓTaller familiar. Treballem el fang com els romans. Diumenge 11 a les 11.30 h. Elaborarem pasta ceràmica amb fang i sorres per fer un bol resistent.

PREMIÀ DE MAR. AUDITORI ESCOLANarració del conte El Peixet Beetho-ven. Dilluns 12, 19 i 26 a les 10 h. Amb acompanyament de pianos.

PREMIÀ DE MAR. BIBLIO. M. ROSSELLÓL’hora del conte. Dimecres 21 a les 16 h. Contes per a nadons, a càrrec de Gina Clotet.

PREMIÀ DE MAR. MUSEU ESTAMPACIÓTaller de jocs d’època romana. Dis-sabte 24 a les 11.30h. Amb motiu del Festival Laietània.Vine a jugar com ho feien els nens de l’antiga Roma!

S. VICENÇ MONTALT. CENTRE CÍVICL’hora del conte. Dies 7, 14, 21 i 28 a les 17.30h.

S. VICENÇ MONTALT. CENTRE CÍVICEl follet i el sabater. Dissabte 17 a les 18h. Espectacle infantil a càrrec de Simsalabim.

S. VICENÇ MONTALT. PK C/GINESTAMontaltkids: Can Bosch (Breda). Dis-sabte 31 de Maig a les 8.30 h. Per un dia podran ser petits granjers: donar menjar als ponys, pentinar-los, etc i coneixer la vida que es fa en una gran-ja. Coordinadors: Ferran 639170751 o l’Anna 630316792.

TEIÀ. BIBLIOTECA CAN LLAURADORTeià explica contes. Dimarts 6 a les 18h. Les educadores de l’Escola Bressol Els Galamons vénen a explicar-nos El patufet.

TEIÀ. BIBLIOTECA CAN LLAURADORHora del conte. Dimarts 13 a les 18h: La lluna d’en Joan de la Carme Solé, a càrrec de Ivana Ares. Dimarts 20 a les 18h: alumnes de l’IES Maremar ens presenten un conte sobre el mar.

VILASSAR DE DALT. BIBL. PAU PIFERRER L’Hora del conte. Divendres 9 a les 18.30 h. Endevina com t’estimo de Sam McBratney a càrrec de Magalí Torrent i Sandra Arnau.

VILASSAR DE MAR. BIBLIOTECA E. LLUCH L’hora del conte. Divendres 9 a les 17.30 h: Aquell dia de 1714, a càrrec de Bernat Soler (Taleia Cultura). Di-vendres 23 a les 17.30 h: Un grapat de contes, a càrrec de Pol Martínez.

VILASSAR DE MAR. BIBLIOTECA E. LLUCH Taller familiar: Tots som científics!. Divendres 9 a les 18 h. Serem petits detectius, a càrrec de Carme Díez.

VILASSAR DE MAR. ATENEU VILASSANÈSLa Tropa Music Awards. Dissabte 24 i diumenge 25 a les 19 h. Festival infan-til, a càrrec de La Tropa Jove.

VILASSAR DE MAR. BIBLIOTECA E. LLUCH BiblioExperiment: En què penses?. Dissabte 17 a les 11 h. A càrrec de Begoña Chezz, Mireia Martínez i Laia Ventura.

INFANTIL

MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRA Club Gomet Blau. Dimecres 7, 14,21 i 28 a les 18 h. A partir de 5 anys.

MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRAEl club dels superagents lectors. Di-vendres 9 a les 18 h. Tinka, d’Ed Franck.

MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRAL’hora del conte. Dimarts 13 a les 18 h: En Joan i el secret de l’Hort de la Sínia, a càrrec d’Isabel Tudurí. Dissabte 17 a les 12 h: Under the Sea, l’hora del conte en anglès. Dilluns 20 a les 18 h: Cistell de contes. Contes d’arreu del món, a càrrec de Martha Escudero. Dimarts 27 a les 18 h: La Gasela Julieta ens posa a dieta.

ALELLA. BIBLIOTECA FERRER I GUÀRDIAClub de lectura. Dijous 8 a les 21h. “Sayonara Barcelona”. Amb la presèn-cia de l’autor Joaquim Pijoan.

ALELLA. BIBLIOTECA FERRER I GUÀRDIAPresentació del llibre. Dimecres 14 a les 20.30h. Els contes que em vam curar, amb l’afganesa Nadia Gulham.

CABRILS.BIBLIOTECALa Cuina del Maresme. Dimecres 7 a les 20h. Presentació del Plat de Cabrils amb tastet inclòs.

CABRILS.BIBLIOTECAPresentació del llibre. Divendres 9 a les 20.30h. Testimoni de càrrec: vint anys de servei del país, de Joaquim Nadal, amb l’assistència de l’autor.

MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMASVéns a la tertúlia? Dimarts 13 a les 19 h. La meitat de l’ànima, de Carme Riera. Moderada per Cristina Valls.

MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRAPresentació de llibre. Dimecres 14 a les 19 h. El ángel de Mahler, a càrrec de l’autora, Núria L. De Santiago.

MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRAPresentació de llibre. Dijous 22 a les 19 h. El viatge de Pau. A càrrec de l’autor, Benjamí Recacha.

MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMASPresenta’m el teu veí. Divendres 23 a les 18 h. Laboratori de lectura. A càrrec de Gemma Artigas i Bego Chezz.

MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMASHistorias y cuentos del mundo. Diven-dres 23 a les 20 h. Contes per a adults. A càrrec de Fernando Franco.

MATARÓ. CAN PALAUETL’Atzavara, núm. 23: Roques, sorra i aigua. Dijous 29 a les 19.30 h. Presen-tació del butlletí científic i conferència “El relleu submergit del Maresme: ca-racterístiques, origen i impacte humà”, a càrrec de Roger Urgeles.

EL MASNOU. CA N’HUMETPremis Literaris Goleta i Bergantí. Divendres 30 a les 19 h. Acte de lliura-ment dels premis de la 36a dels Goleta i Bergantí, de narrativa i poesia.

MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRA Véns a la tertúlia?. Dimecres 7 a les 19 h. El sentit d’un final, de Julian Barnes. Moderada per l’escriptor Toni Sala.

MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMASLa dona en la literatura: 12 dones, 12 protagonistes. Dimecres 7 a les 19 h. L’herència d’Eszter, de Sándor Márai. Conduïda per Maite Lafontana.

MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMASPresentació de llibre. Dijous 8 a les 19 h. Los tulipanes son siempre un buen comienzo, de Maribel Montero.

MATARÓ. FONT DEL PRIMER DE MAIGTrobada vermut. Diumenge 11 a les 11.30 h. Poesia i música occitana i cata-lana a càrrec del grup Kaj Tiel Plu.

MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRALa cuina del Maresme. Dilluns 12 a les 19 h. Presentació de la Guia de Recur-sos de les Biblioteques Municipals del Maresme. Se servirà un tastet de plats.

MATARÓ. CASAL ALIANÇAIV Certamen de poesia de primavera. Dissabte 31 a les 18 h.

PREMIÀ DE DALT. SANT JAUMEPresentació del llibre. Divendres 9 a les 20 h. Ta Kriti, de Jordi Alsina.

PREMIÀ DE DALT. SANT JAUMEPresentació del llibre. Divendres 16 a les 20 h. El Plagi de Sílvia Romero, a càrrec de Montse Assens i Ferran Planell.

TEIÀ. BIBLIOTECA CAN LLAURADORPresentació de llibre. Divendres 16 a les 19h. El cosidor d’errades, de Tessa Julià Dinares.

TEIÀ. BIBLIOTECA CAN LLAURADORRacó poètic. Dimecres 21 a les 18h.

VILASSAR DE DALT. BIBLIOTECAPresentació de llibre. Dijous 15 a les 19 h. Amb ulls de nena de Francesco Tonucci i Amparo Tomé. Amb la pre-sència de l’autora.

VILASSAR DE MAR. BIBLIOTECA E.LLUCH Presentació de llibre. Dimecres 7 a les 19 h. Les dones de 1714, de Patricia Gabancho, a càrrec de la seva autora.

CABRILS.MUSEUPresentació pública de la restauració del mapa parcel·lari de Cabrils de 1846. Dissabte 17 a les 12 h.

CABRILS.BIBLIOTECATertúlia literària. Divendres 16 a les 18h. El Vell i la mar, d’Ernest Hemin-gway, a càrrec de Francesc Ponsa.

EL MASNOU. BIBLIOTECA J. COROMINESPresentació de llibre. Divendres 9 a les 19 h. Seguint les passes dels almo-gàvers de Gregori Luri. A càrrec d’Eva Piquer.

EL MASNOU. BIBLIOTECA J. COROMINESPresentació de llibre. Dimecres 14 a les 19 h. Calendari d’instints, de Vicenç Llorca. A càrrec de Jordi Llavina.

EL MASNOU. BIBLIOTECA J. COROMINESTertúlia literària. Dimecres 21 a les 19 h. Comentari de la novel·la ‘El silenci dels arbres’, d’Eduard Márquez.

EL MASNOU. GENT DEL MASNOUDiumenge amb Lletres. Diumenge 25 a les 19 h. Vetllada artística, amb monòlegs còmics, música, cant, frag-ments teatrals, dansa, contes, poesia... A càrrec del grup Rauxa.

ACTIVITATSLITERÀRIES

Page 19: Tribuna 286. Maig 2014

PROPOSTES 19 TRIBUNAMARESME MAIG 2014

ALELLA. CAN LLEONARTEl meu Iran: més enllà de Fara Diba i el vel. Dijous 15 a les 20h. A càrrec de Nazanin Armanian.

ALELLA. CAN LLEONARTCreuant l’Atlàntic a rem. Ja sabia jo que en avió era més fàcil. Divendres 16 a les 20h. A càrrec de Pedro Ripol, advocat de professió i aventurer.

ALELLA. CAN LLEONARTA qui li importa el què passa a Síria?. Dilluns 26 a les 20h. A càrrec de Pius Alibek, lingüista i restaurador.

ALELLA. CAN LLEONARTAlella a l’entorn de la Guerra de Suc-cessió. Dissabte 31 a les 19h. A càrrec de Jordi Albaladejo i Àlex Asensio.

CABRERA DE MAR. SALA NOVAConferència del conseller Territori i Sostenibilitat Sr. Santi Vila. Divendres 30 a les 19 h.

LLAVANERES. CASAL DE LLAVANERES Cicle d’audiovisuals: “Inicis de la Guerra Civil”. Divendres 2, 9, 16 i 23 a les 21.30h.

EL MASNOU. ESCOLÀPIES EL MASNOUTIC: tòpics i pànic! Dijous 8 a les 20 h. A càrrec de Juanjo Fernández Sola.

EL MASNOU. ELS VIENESOSQuè són les radiacions electromag-nètiques i per què hem de parar-hi atenció?. Divendres 9 a les 19 h. A càrrec de Laia Duran.

EL MASNOU. BIBLIOTECA J. COROMINESLa desahuciada que narra. Dimarts 13 a les 16:30 h. A càrrec de Cristica Fallarás.

EL MASNOU. MUSEU DE NÀUTICAEl Masnou i la mar. Divendres 16 a les 19 h. A càrrec de Laureà Carbonell i Relat, capità de la marina mercant, doctor en història medieval.

EL MASNOU. ELS VIENESOS La física quàntica i les seves aplicaci-ons a les teràpies alternatives. Diven-dres 16 a les 19 h. A càrrec de Banc del Temps El Masnou

EL MASNOU. BIBLIOTECA J. COROMINESUna perspectiva biològica i evolutiva de la llibertat humana. Dimarts 20 a les 18:30 h. A càrrec de David Bueno.

MATARÓ. MUSEU ARXIU SANTA MARIA1914: Cent anys d’una guerra que va capgirar el món. Dimecres 7 a les 19.30 h. A càrrec de Joan Safont.

MATARÓ. CAN PALAUETLa renaixença occitana: l’obra de Fre-deric Mistral i el Felibritge. Divendres 9 a les 19 h. A càrrec de l’occitanista Jòrdi Passerat.

MATARÓ. EL PÚBLICEl teatre social com a eina de creixe-ment. Dimecres 14 a les 19 h. Amb el Colectivo de Mujeres de Matagalpa.

MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRAMistral: l’home rere la porta. De l’idil·li a l’elegia. Dijous 15 a les 19 h. A càrrec de Jaume Figueras.

MATARÓ. CA L’ARENAS Les Santes en cartell. Dijous 15 a les 19.30 h. A càrrec de Jaume Calsapeu.

MATARÓ. FUNDACIÓ ILUROAportacions de Mateu Bruguera sobre el setge de Barcelona. Dijous 15 a les 20 h. A càrrec de Rosa Almuzara.

MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRAEls orígens de la difusió de Frederic Mistral a Catalunya. Divendres 16 a les 19 h. A càrrec de Jaume Vellvehí.

MATARÓ. CAPELLA DELS DOLORSEl pintor Antoni Viladomat i Mataró. Divendres 16 a les 19.30 h. A càrrec de Francesc Miralpeix, historiador de l’art.

MATARÓ. ACADÈMIA TRIANGLE L’enigmàtic món subterrani. Dilluns 19 a les 20 h. A càrrec d’Ernest Samper.

MATARÓ. CAN MARFÀTeixits intel·ligents. Noves funcio-nalitats. Dimecres 21 a les 19.30 h. A càrrec d’Anna Escoda.

MATARÓ. BIBLIO. FUNDACIÓ ILUROFrederic Mistral i el Cercle de Mataró. Dijous 22 a les 18.30 h. A càrrec de Jaume Vellvehí, historiador.

MATARÓ. UECUganda, pels orígens del Nil. Diven-dres 23 a les 21 h. Audiovisual. A càrrec de Pedro Palmero i Elena Iniesta.

MATARÓ. FUNDACIÓ ILUROEsglésia i comunicació en una socie-tat plural i laica. Dilluns 26 a les 20 h. A càrrec d’Albert Saez, periodista.

MATARÓ. ÒMNIUM CULTURALUna societat assetjada. Barcelona 1713-1714. Dijous 29 a les 19.30 h. A càrrec d’Albert Garcia.

PREMIÀ DE DALT. SALA SANT JAUMELa Norma 1982-2014. Diumenge 18 a les 12:00h. A càrrec de Jordi Pujol i Soley i Lluís Juste de Nin.

PREMIÀ DE MAR. MUSEU ESTAMPACIÓ.Gaudí i l’arquitectura cristiana. Diu-menge 11, 12 h. A càrrec de Jaume Genís.

PREMIÀ DE MAR. MUSEU ESTAMPACIÓCan Ferrerons: una arquitectura ro-mana excepcional. Dissabte 24, 12h. A càrrec de Ramon Coll i Marta Prevosti.

S. VICENÇ MONTALT. CENTRE CÍVIC Els perills d’Internet en l’adolescèn-cia. Dijous 22 a les 19.30h. A càrrec dels Mossos d’Esquadra.

VILASSAR DE DALT. LA MASSALa batalla de l’Ebre. Divendres 23 a les 20h. A càrrec d’Assumpta Montellà.

VILASSAR DE MAR. BIBLIOTECA E.LLUCH 1714: les raons de la resistència. Divendres 9 a les 19 h. A càrrec de Joaquim Albareda.

XERRADES

MATARÓ. UEC Síria. La massacre d’un poble. Diven-dres 9 a les 20 h. A càrrec d’Adonis Rahmouni Farhat.

MATARÓ. EL RACÓFrederic Mistral. Dissabte 10 a les 19 h. D’Alain Glasberg (2004). Projecció del documental en occità i col·loqui.

MATARÓ. LES ESMANDIESMonogràfic sobre ballet. Dilluns 12 i 19, 18 h. A càrrec de Maria Teresa Julià.

MATARÓ. ACADÈMIA TRIANGLEThe Beatles. Dilluns 12 a les 19.30 h. Amb música en directe. A càrrec de Marc Rabaneda.

Page 20: Tribuna 286. Maig 2014

APUNTS

ADOPTA’MEls animals recollits al carrer, perduts o abandonats viuen sota un gran estrès a un centre d’acollida. Per això, busquem famílies que vulguin la companyia d’un gos o un gat i que es comprometin a estimar-los i cuidar-los per la resta dels seus dies. Ells, a canvi, prometen donar tot el seu amor, simpatia i agraïment.

[email protected] www.protectoramataro.org

CAPI: En Capi és un preciós gat blanc que fa més de dos anys que viu a la protectora. Ara té 5 anys i comença a creure que ningú no el vol adoptar. És molt bonic, molt bo i té un punt de caràcter que fa que sigui més adient que, qui l’adopti, no tingui altres gats a casa. La seva adopció només costa 30€ perquè pel temps que porta al refugi ja s’inclou a la campanya “Els que ningú vol”. L’adopció inclou la desparasitació interna i exter-na, l’esterilització, les vacunes i el microxip.Si la vols ajudar, la trobaràs al CAAC del carrer Galícia s/n 08303 Mataró (Barcelona). Tel. 937 562 269 / 647 97

TULIO I UNU: Són dos germanets completament negres que viuen a la gatera des de fa dos anys. Van arribar de jovenets, i ara que ja són adults, amb 4 anys,comencen a perdre l’esperança que algú els vulgui adoptar. Duen tota la vida junts i al refugi dormen junts i depenen molt l’un de l’altre, per la qual cosa voldríem que se’ls adoptés a tots dos alhora. Un és molt afectuós i l’altre, una mica tímid. La seva adopció només costa 30€ cada un i inclou la desparasitació interna i externa, l’esteri-lització, les vacunes i el microxip.Si els vols ajudar, els trobaràs al CAAC del carrer Galícia s/n 08303 Mataró (Barcelona). Tel. 937 562 269 / 647 97

LUCAS: És un preciós gos de només 1 any, molt bo amb les persones i amb altres gossos. És molt ac-tiu, normal per la seva edat, i seria ideal per a ell viure en un entorn obert. És esportista, joganer i afectuós. És de color marró claret, de pel curt i amb orelletes caigudes, preciós i pesa uns 17 kg. La seva salut és bona i pensem que no és just que un gos tan jove i amb tantes ganes de viure passi els seus dies rera unes reixes. El trobareu al CAAC del carrer Galícia s/n 08303 Mataró (Barcelona). Tel. 937 562 269 / 647 97 22 93

NUKA: És perfecta amb gossos i persones i enca-ra no té 7 anys. Controla perfectament els seus hàbits higiènics dins d’una casa i sap quedar-s’hi sola sense bordar ni destrossar res. Necessita una família normal que li proporcioni una vida tranquil·la i ella ho retornarà amb molt d’amor i lleialtat perquè és tremendament afectuosa. La seva adopció només costa 30€ i inclou la des-parasitació interna i externa, l’esterilització, les vacunes i el microxip.Si la vols ajudar, la trobaràs al Refugi de Cal Pilé, Ctra NII Km 648,4 08301 Mataró (Barcelona). Tel. 687 976 037

AKÍ celebra el seu 25è aniversari a Cabrera de MarLa companyia AKÍ commemora l’obe-rtura dels seu establiment al Mares-me, des de fa un quart de segle, amb un calendari molt especial durant la setmana del 5 al 10 de maig.

Els professionals de la botiga de Cabrera donaran la benvinguda als visitants oferint-los esmorzars gra-tuïts i promocions interessants en els seus productes i serveis durant tota la setmana. Els clients ‘Sinfin’ podran beneficiar-se de descomptes del 25% en el transport i instal·lació d’articles, d’un dos per un en esmolat de ganivets i en còpia de claus, d’un tres per dos en plantes naturals, i d’una promoció del 15% en els articles del centre durant el divendres 9 i el dissabte 10.

Els clients que ho desitgin podran gaudir de demostracions en directe en els següents tallers: Com muntar una mampara de dutxa (dilluns 5 a les 18 h); Com preparar una paret per pintar-la (dimarts 6 a les 18 h); Solu-cions EKO: com estalviar energia en il-luminació exterior (dimecres 7 a les 18 h); Com muntar un terre laminat (di-jous 8 a les 18 h); Com instal·lar gespa artificial (divendres 9 a les 18 h); Com muntar terra i parets viníliques (dis-sabte 10 a les 18 h).

Amb l’objectiu d’adaptar-se a les ne-cessitats dels veïns de la zona, el centre, que ha rebut la visita de 220.000 clients en el darrer any, ha millorat els seus ser-veis incorporant espais per a l’esmolat de ganivets, o la còpia de claus, tall gra-tuït de fusta, o ajuda a la càrrega.

Redacció

Quan llegim mobilitzem tot el siste-ma cerebral específic de la lectura, que és força complex i posa en mar-xa “ tot el sistema”. M’explicaré: dels experiments fets amb lectors i no lec-tors sembla que els lectors habituals, sobretot de lectures “ben escrites”, obtenen més bones puntuacions en els tests d’Intel·ligència.

La majoria d’aquestes proves psi-cològiques valoren un aspecte del funcionament intel·lectual, dit rao-nament verbal o intel·ligència verbal, relacionada amb els diferents aspec-tes del llenguatge humà com expres-sió del pensament.

I no solament pels aspectes di-guem-ne tècnics de la lectura (com-prensió i expressió) sinó pels “cir-cuits” cerebrals que comporta l’acte de llegir, i de ”rebot” l’ampliació i mi-llora de la comprensió del comporta-ment social.

Des de la vista que identifica pa-raules dins de frases, les quals ens ex-pliquen una història-narració o algun aspecte tècnic, fins el sistema de va-loració del que estem llegint, els pro-cessos d’identificació amb els perso-natges i/o amb les opinions de l’autor i amb les seves sensacions, si ens ha agradat quan l’hem acabat o ens està agradant mentre l’estem llegint (o ens estem esforçant per entendre!), la millora de la concentració i l’atenció, els nous coneixements sobre situaci-ons que no hauríem imaginat... tots aquests aspectes de la lectura activen diferents àrees cerebrals implicades en els diferents tipus d’activitats de representació. És més, no heu acabat

cansats d’alguna lectura? I o empipats amb d’altres? Això vol dir que quan llegim no solament estem fent servir les àrees específiques del llenguatge, sinó que n’activem moltes altres.

A part de l’augment de coneixe-ments quan llegim sobre temes cien-tífics o teòrics, la lectura “recreativa”, les novel·les per exemple, comporten l’augment de la comprensió de les vivències dels altres, allò que creiem com a persones socials, així com una valoració més àmplia dels criteris es-tètics en general.

D’altra banda, la lectura és com un ham pel sistema mental humà, és una atracció quasi diria “passional” perquè mobilitza tots aquests sistemes sim-bòlics i específics dels humans, és una eina global i concreta per a l’obtenció de satisfacció personal, de plaer: com més la fem servir, més la desitgem. Aquells que llegeixen amb assiduïtat, ja saben de què estic parlant.

Ara bé, també és veritat que com menys fem servir la lectura menys beneficis n’obtindrem, i això és així, perquè el comportament verbal humà és específic de l’espècie en la seva complexitat i la lectura n’és un dels més propis i específics; per això resulta tan atractiu i mobilitzador.

Ah! I com a psicoterapeuta us he de dir que la majoria dels suports i trac-taments psicològics que oferim els professionals, intenten “ajudar-vos a llegir-vos” d’una altra manera, en tant que el nostre patiment mental l’expressem com si fos una narració progressiva.

I per acabar, heu de saber que si lle-gim plegats, entre amics, en família, també afavorirem el nostre desig de llegir i el dels que ens envolten.

Llegir llibres en suport analògic o digital? Tant li fa, llegiu!

RAMON DOMINGO. Psicòleg

PSICOLOGIA COMERÇ

Llegir també ens fa més intel·ligents

Page 21: Tribuna 286. Maig 2014

LES NOSTRES MASCOTESEls nostres gossos, uns intrèpids excursionistesAmb l’arribada del bon temps és molt freqüent que sortim a fer excursions. Ens agradaria que el nostre gos ens acompanyi al cim de la muntanya, o a fer aquell passeig pel bosc o fi ns i tot a passejar amb una petita barca, però a vegades desistim perquè pensem que pot ser un inconvenient, i no és pas així, ja que tenim a la nostra disposició múltiples opcions i recursos per equi-par completament el nostre company d’excursions.

Un aspecte a tenir en compte són les hores del dia en què ho farem, ja que igual que les persones, els nostres gossos són vulnerables a les hores més caloroses i poden patir excés de calor o deshidratació. Per això, és indispensa-ble portar sempre aigua pel nostre gos, podem portar el que anomenem abeu-radors portàtils, on a través d’un simple mecanisme pugui beure directament de l’ampolla omplerta abans de sortir, o per altra banda, si sabem que en el lloc on anem hi haurà una font d’aigua

potable podem portar els abeu-radors de plàstic plegables que no ocupen gens d’es-pai. Pel que fa al menjar, també existeixen uns contenidors de menjar que a la vegada fan de menjadora.

Tot i que els nos-tres gossos estiguin protegits amb produc-tes antiparasitaris, és important endur-se un esprai de citronella per tal de protegir-los dels possibles mosquits o pa-ràsits que puguem trobar durant l’excursió.

QUÈ ENS PODEM ENDUR? Una petita farmaciola, tant per a persones com per a animals, ja que una ferida o un petit tall és relativament fàcil que ens passi durant l’ex-

cursió. Un impermeable, ja que no sabem si durant l’excursió ens pot començar a ploure. Gorres i ulle-res de sol per a aquells gossos que tenen una vista un pèl més sensible o els hi molesta més els rajos del sol. Per la nit o indrets amb poca llum, una armilla refl ectant o co-

llars amb llum. Si la nostra in-tenció és fer una excursió

de més d’un dia, als centres especialit-zats podrem trobar una gran varietat de tendes de cam-panyes, totes elles plegables i molt fà-cils de transportar.

No pensem que tot el material que

necessiti el nostre gos l’haurem de carregar,

ja que tenim a la nostra disposició alforges de diverses mides

perquè ell porti els seus propis estris. Cal d’adaptar cada alforja i el seu pes a la mida del nostre gos. Com hem co-mentat abans, també podem fer excur-sions en barca pel mar, per un llac o per un riu; en aquest cas, també és aconse-llable posar-l’hi l’armilla salvavides.

Per anar en bicicleta tenim estris adaptats als nostres gossos per tal que ens acompanyin de manera més còmo-da, tant per a ells com per a nosaltres: transportins que es poden adaptar a les nostres bicicletes o els enganxa-ments per lligar el gos a la bicicleta. Si el que volem és córrer amb el nostre gos, també hi ha cinturons especials que ens permeten adaptar la nostra cursa amb la del nostre gos, tenint-lo en tot moment controlat.

Així doncs, amb totes aquestes soluci-ons és molt fàcil disposar d’un nou com-pany d’excursions que sempre està pre-parat i totalment equipat per acompa-nyar-nos durant una jornada d’esbarjo.

Text: Naturcenter

Page 22: Tribuna 286. Maig 2014

MÓN LEGAL22

És previst que les primeres devolu-cions de les declaracions presencials comencin a arribar a partir del 12 de maig.

Precisament, pels que tinguin el re-sultat a tornar, l’AEAT espera aquest any un nombre més baix de declara-cions que l’any anterior (per segona campanya consecutiva). La previsió, pel que fa a aquesta dada és, doncs, de 19.325.000 declaracions, el 0,5% menys, corresponents a un total de 22,9 milions de contribuents (4,1 mi-lions de declaracions són conjuntes, la resta són individuals). El descens del

nombre de declaracions, asseguren des de l’AEAT, és una conseqüència dels efectes de la crisi econòmica sobre la menor renda dels contribuents.

D’alta banda, del total de declaraci-ons es preveu que 4,05 milions seran amb resultat a ingressar; 14,6 milions, a tornar, i 675.000 resultaran negatives (cap dels dos primers casos). D’altra banda, com a resultat de la campanya de declaració, es preveu ingressar 6.725 milions i tornar-ne 10.725 més, de ma-nera que el resultat net serà negatiu per al fisc per import d’uns 4.000 milions, segons dades fetes públiques per l’AE-

AT, tenint en compte que s’està en ple procés de declaració actualment.

QUI HA DE DECLARAR?

Pel que fa als que estan obligats a de-clarar, es mantenen en 22.000 euros els rendiments íntegres dels contri-buents que no estan obligats a pre-sentar la declaració de la renda quan procedeixin d’un sol pagador (si tenen més d’un pagador la suma de les quan-titats percebudes del segon i restants no pot superar els 1.500 euros), i en 11.200 euros la renda màxima anual que eximeix d’aquesta obligació els contribuents que tenen més d’un pa-gador i sempre que la suma del segon o dels restants pagadors sigui superior a 1.500 euros.

Sí que estan obligats a declarar aquells contribuents que tot i tenir rendes del treball inferiors als 22.000

Declaració de la renda 2013... no t’oblidiseuros anuals, s’hagin aplicat deducci-ons per inversió en vivenda, per comp-te estalvi-empresa, per doble imposi-ció internacional, així com reduccions en la base imposable per aportacions a plans de pensions, a mutualitats de previsió social, a plans de previsió as-segurats o a patrimonis protegits de les persones amb discapacitat.

DECLARACIÓ DE PATRIMONI

En aquesta campanya es manté l’obli-gació de declarar l’Impost sobre el Patrimoni per als contribuents amb quota per ingressar (després d’apli-car-hi les corresponents deduccions i bonificacions) i també per als qui no tenen quota per ingressar però tenen béns i drets amb un valor superior als dos milions d’euros.

Per norma estatal, el mínim exempt se situa en els 700.000 euros i l’habi-tatge habitual està exempt també fins als 300.000 euros, encara que ambdós límits poden variar, segons la CA. Tots els contribuents a qui correspongui declarar Patrimoni ho hauran de fer exclusivament per internet, mitjan-çant el PIN 24 hores, el número de re-ferència de l’esborrany o dades fiscals, o bé utilitzant el DNI-i o el certificat electrònic.

El termini per a la presentació va començar el 23 d’abril i s’estén fins al 30 de juny (fins al 25 de juny per als pagaments amb domiciliació, encara que en aquests casos es podrà presen-tar fins al 30 de juny amb el número de referència de l’esborrany, sempre que s’hagi obtingut prèviament el justifi-cant de pagament que aporta el banc).

El passat 1 d’abril va començar el termini per obtenir l’esborrany de la Declaració de la renda sobre el 2013. Des del dia 5 de maig i fins al 30 de juny es podran presentar les declaracions per via presencial a les oficines de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AEAT) o a les entitats col·laboradores.

Page 23: Tribuna 286. Maig 2014

MÓN LEGAL 23 TRIBUNAMARESME MAIG 2014

Amb l’objectiu de continuar facili-tant les gestions del contribuent, a la campanya de Renda 2013 l’Agència Tributària engega un nou programa PADRE que pretén sumar a la ver-satilitat del tradicional programa d’ajuda tota la simplicitat i facilitat de comprensió que ofereix l’esbor-rany d’IRPF.

Aquest ‘PADRE simplificat’, de qui es podran beneficiar tots els de-clarants de Renda, ofereix el mateix grau de desagregació de dades que permetia fins ara, però amb una bai-xada d’informació fiscal i personal més còmoda i amb una major facili-tat per al contribuent a l’hora de mo-dificar, si és necessària, l’esmentada informació.Principals avantatges del nou ‘PADRE simplificat’:

BAIXADA CONJUNTA DE DADES. Al costat del sistema habitual de bai-xada de les dades fiscals i perso-nals de cada un dels membres de la unitat familiar, el PADRE permet aquest any, com a novetat, la baixa-da de tots aquests arxius de manera conjunta. Així, després d’introduir la identificació dels contribuents (nom, cognoms i NIF) i la forma d’autenticació (PIN 24 hores, nom-bre de referència a través del REN0 o certificat electrònic) s’incorporen al programa els fitxers i es procedeix al trasllat de les dades que conte-nen. En funció de les dades, aquest trasllat pot efectuar-se de la forma habitual (pas a pas, donant l’opció al contribuent d’incloure’ls o no), o de manera automàtica, incorporant les dades directament en la declaració.

NOU DOCUMENT DE RESUM DE RE-SULTATS. Després de la identificació prèvia i la baixada i trasllat de les dades, el programa ofereix al con-

tribuent en una única pantalla un resum de les cinc declaracions que pot calcular (declarant, cònjuge, dos fills amb rendes i conjunta). Aquest resum no es limita a oferir el resul-tat de la declaració, sinó que inclou tots els conceptes que determinen aquest resultat.

ACCÉS DIRECTE DES DEL RESUM A TOTA LA DECLARACIÓ. Des d’aquest document, i a través d’hipervincles es poden realitzar les modificacions necessàries en la declaració sense necessitat de navegar per tot el pro-grama PADRE, ja que es remet al contribuent directament a l’apartat que correspongui. Finalment, des d’aquest mateix quadre de resultats es pot efectuar una vista prèvia i pre-sentar la declaració.

Alhora, els contribuents que pre-fereixin utilitzar la versió tradici-onal del PADRE amb la navegació per totes les pantalles del programa, poden continuar fent-ho i es poden beneficiar d’una sèrie de millores en la inclusió de dades fiscals. En concret, a partir d’aquest any també es poden incorporar i completar les dades fiscals corresponents a rendi-ments de capital immobiliari i a les cotitzacions d’autònoms de mem-bres de consells d’administració.

El nou programa PADRE

Page 24: Tribuna 286. Maig 2014

MOTOR24

JAUME ROURA. President de la Federación de Asociaciones de Concesionarios de la Automoción (FACONAUTO) i president-fundador del Grup Lesseps.

Els PIVE han sigut fonamentals per la automoció espanyola, que s’ha vist compromesa per la pitjor crisi de la seva història. A més, no s’ha d’obli-dar que, encara que tímidament, han permès renovar el nostre obsolet parc. Fins que no tinguem un nivell de re-novació del parc suficient i fins que no aconseguim abaixar l’edat mitja dels nostres cotxes, en línia amb els postulats, per exemple de la DGT, s’haurien de mantenir els incentius. En aquest sentit, s’hauria de parlar de plans “quasi” estructurals, ja que no només repercuteixen positivament la citada renovació del parc, sinó que han demostrat que tenen un retorn recap-tatori molt important per les ‘arques’ de les diferents administracions públi-ques.

Podem parlar de què el sector del mo-tor espanyol té bon peu en les expor-tacions…? És necessari, però, destinar més esforços de tots per potenciar-lo?

Sens dubte, si alguna cosa s’ha de-mostrat en aquesta crisi és que les nos-tres fàbriques, tant de vehicles como d’equips i components, són profetes també fora de les nostres fronteres. Sense anar més lluny, l’exportació de vehicles va créixer l’any passat un 15%, amb un saldo positiu de més de 16.000

“Perquè el sector estigui sa, no només hem de fixar-nos en el que exportem, sinó també en tenir un mercat interior fort”

En quina situació es troba el sector del motor dins l’àmbit espanyol en aquests moments? Podem dir que es veu la sortida de la crisi o encara manca molt camí per recórrer?

El mercat va en clara millora des-prés de sis anys molt durs. La posta en marxa dels diferents plans PIVE ha sigut essencial per veure aquesta recu-peració, sobretot al canal de particu-

lars, el que atenen els concessionaris i el que més ha patit. En qualsevol cas, encara estem en nivells baixos i el sec-tor te dependència d’aquests incentius governamentals per la renovació del parc; i aquesta situació no canviarà fins que no notem una millora més clara de la nostra economia, sobretot en terminis de recuperació del treball i de l‘augment sostingut del PIB. Per

aquest any esperem unes matricula-cions que superin les 800.000 unitats (+11%), amb un clar protagonisme dels concessionaris, que acapararan el 55% de las vendes.

Els ajuts de l’Estat van en bona sinto-nia? És necessari seguir en aquesta lí-nia o es necessitaria un altre tipus de suport institucional?

Page 25: Tribuna 286. Maig 2014

MOTOR 25 TRIBUNAMARESME MAIG 2014

milions d’euros. Aquestes dades són molt bones notícies per les nostres fàbriques, per a qui les exportacions són vitals. En qualsevol cas, s’ha d’in-sistir que perquè el nostre sector esti-gui sa, no només hem de fixar-nos en el que exportem, sinó també en tenir un mercat interior fort.

La crisi ha facilitat que emergís un mercat de vehicles d’ocasió. Poden conviure perfectament, en benefici del comprador i del sector, els cotxes nous i els d’ocasió?

La crisi ha fet que canviïn els cos-tums a l’hora de canviar de cotxe. Sí, el vehicle d’ocasió ha deixat de ser un element quasi mal vist per passar a convertir-se en una de les primeres opcions a l’hora de què les famílies resolguin la seva mobilitat. El preu és el primer que els compradors tenen en compte quan s’acosten al conces-sionari i, lògicament, el més assequi-ble és un vehicle d’ocasió. Per això, l’any passat es van vendre més de dos cotxes usats per cada venda de cotxe nou, la xifra més alta de la història. Aquesta tendència crec que ha vingut per quedar-se, i ambdues opcions van a conviure, com no podia ser d’una

altra forma. Nosaltres, els concessio-naris, hem hagut de donar-li una altra nova dimensió als departaments de vehicle usat, ja que s’han convertit en una palanca important per a la rendi-bilitat dels nostres negocis.

Com valora la Fira Motor Total, la Fira del vehicle d’ocasió del Maresme, tant en implantació con en projecció?

Aquesta fira és una forma de posar a l’abast de tot el Maresme els vehi-cles que tenim a la venda amb preus molt competitius, i amb models per a tota la família, des d’utilitaris a fa-miliars. La seva implantació cada cop és més forta i així la valorem, amb els esforços que fem cada any per portar a la Fira vehicles en perfecte estat, ga-rantits, a un preu molt competitiu i a l’abast de totes les butxaques.

Com a projecció a la comarca és molt important, i per a nosaltres és una finestra per sortir fora de Mataró.

Desitgem que aquest any sigui un èxit com en d’altres ocasions i que nosaltres puguem dir el mateix.

Entrevista: A. Calls.Foto: Cedida.

Del 8 a l’11 de maig l’Espai Firal del Nou Parc Central novament acollirà entre 250 i 300 vehicles i motos ex-posats a la venda, en la sisena edició de la fira dedicada al vehicle d’ocasió, km.0 i nou en condicions excepcio-nals.

En més de 4.500 m2, quedaran representades quasi una trentena de marques punteres del sector (Merce-des, Smart, Audi, Volkswagen turis-mes i comercials, Opel, Skoda, Ford, Peugeot, Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Abarth, Renault, Dacia, Chevrolet, Ssangyong, Subaru, Hyundai, Seat, Tata, Citröen i en motos Honda, Suzuki, KTM i Elecsi), consolidant així Mataró com a capital automo-bilística. Una exposició amb el prin-cipal objectiu de potenciar el sector i on els concessionaris exposaran vehicles i motos d’ocasió, km.0 i nous

en condicions excepcionals i amb les màximes garanties de qualitat.

Tot i que el sector en els darrers mesos manté un lleuger però cons-tant creixement gràcies a les aju-des del govern per a l’adquisició de vehicles nous i l’alça en la venda de vehicles d’ocasió, encara passem mo-ments complicats. Per això i amb la intenció d’incentivar la venda, des de l’organització de MotorTotal i dels expositors participants, tots aquells que comprin el seu vehicle els dies de la fira podrien estalviar-se 400 €.

Aquest gran aparador obrirà les seves portes el dijous 8 a les 16.00 h. fins les 20.30 h. El divendres 9, dis-sabte 10 i diumenge 11 la fira restarà oberta al públic en horari ininter-romput d’10.30 h. a 20.30 h.

MotorTotal

6a edició MotorTotal, FirMercat del Vehicle d’Ocasió, Km. 0 i nou en condicions excepcionals de Mataró i Maresme

JAUME ROURA I EL SECTOR AUTOMOBILÍSTICEmpresari de Vilassar de Mar vinculat des de fa molts anys al sector de l’automoció, Jaume Roura ve ocupant diferents càrrecs de respon-sabilitat en les patronals sectorials. Així, des de 2005 es vicepresident primer del Gremi del Motor de Barcelona. Un any més tard es fa càr-rec de la presidència de la Federació Catalana de Venedors de Vehicles a Motor (FECAVEM), al front de la qual s’ha aconseguit unir la defensa dels interessos de les quatre províncies catalanes en el sector de l’automoció. Des de 2009 presideix la Asociación de Concesionarios SEAT (ANCOSAT) a tota España. Cal destacar especialment, però, que a l’octubre de 2012 va ser escollit, amb un ampli suport, president de la Federación de Asociaciones de Concesionarios de la Automoción (FACONAUTO), patronal que integra les associacions de concessionaris oficials de les marques automobilístiques presents al mercat espanyol. És també president-fundador del Grup Lesseps.

Page 26: Tribuna 286. Maig 2014

GASTRONOMIES26

Les maduixes de la Vallalta prenen el relleu dels pèsols en la programa-ció de les jornades gastronòmiques del Maresme. Fins el 31 de maig, les reconegudes maduixes de la Vallalta posaran gust i color a una destacada varietat de plats i menús elaborats per una vuitantena de restaurants, esta-bliments de menjar cuinat i pastisse-ries de 17 municipis de la comarca.

La presentació de les Jornades es va fer enguany el passat 24 d’abril a Sant Cebrià de Vallalta. Hi van as-sistir l’alcaldessa de Sant Cebrià, An-tònia Benítez; el president del Con-sorci de Promoció Turística, Jaume Borrell; les alcaldesses de Sant Iscle de Vallalta, Núria Sans, i Sant Pol de Mar, Montserrat Garrido; així com els regidors de Promoció Econòmica i Turisme de Canet de Mar, Albert Lamana; Arenys de Munt, Alfons Molons i Pineda de Mar, Carme Ara-

gonés. Representants tots ells de mu-nicipis que complementen les jorna-des amb activitats pròpies com fi res monogràfi ques o diades especials.

En la seva intervenció, Jaume Bor-rell va encoratjar els municipis a con-tinuar apostant pels productes de pro-ximitat i, en el cas de la maduixa de la Vallalta, donar un pas més i demanar-ne la Denominació d’Origen.

L’edició 2014 de les Jornades gas-tronòmiques de la maduixa de la Vallalta es duran a terme en els mu-nicipis de Sant Cebrià de Vallalta, Canet de Mar, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Arenys de Munt, Alella, Arenys de Mar, Argentona, Ca-brera de Mar, Cabrils, Calella, Caldes d’Estrac, Mataró, Pineda de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Mar.

El Consorci de Turisme i el Con-sell Comarcal del Maresme, a través

del projecte Productes de la Terra Maresme, han editat un opuscle que recull el total d’establiments parti-cipants i les seves propostes gastro-nòmiques per a aquestes jornades. També facilita informació sobre els productors i aporta receptes facilita-des pels restaurants El Hogar Gallego (Calella), Restaurant llesqueria Pim Pam Pum (Sant Cebrià de Vallalta), La Fonda (Argentona), L’Orquestra (Argentona), 6Q Restaurant (Canet de Mar), Botavara (Vilassar de Mar), Doscuiners (Mataró) i La Nona Res-taurant (Arenys de Mar).

Cada recepta està acompanyada d’una proposta de maridatge amb un vi de la DO Alella del sommelier Dani Garcia. L’opuscle el podeu a les ofi ci-nes municipals i als establiments par-ticipants.

Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme

En marxa les jornades gastronòmiques de la maduixa de la Vallalta

LA RECEPTA DE L’ÀVIA REMEI

Segueix a TRIBUNA Maresme la proposta culinària de la popular cuinera mataronina Àvia Remei. Pots trobar més receptes seves a la web www.aviaremei.com

PANSA BLANCAVista: Color groc palla pàl·lid, amb refl exos verds i grisos. Presència de carbònic residual.Olfacte: Aromes varietals de record vegetal (palla seca, fonoll, fl or seca) marcats per la fruita blanca madura (pera, plàtan).Gust: Pas en boca fresc i intens, amb record vegetal (herba tallada), calidesa i postgust llarg i lleugera sensació cítrica (aranja).

Vista:amb refl exos verds i grisos.

INGREDIENTS225 g de roses ver-melles o rosades, 1,5 kg de sucre, 3,5 gots d’aigua, 3 cullerades de suc de llimona.

CONFITURA DE ROSES

PREPARACIÓ: Tallem les roses a primera hora del matí, abans que surti el sol, quan encara conserven la rosada de la nit. Les roses d’aquelles que són grosses i que queden molt descloses, com les del tipus d’abans; no ens serveixen les d’hivernacle, ja que no tenen aroma. Rentem les roses passant-les per un colador a raig d’aixeta. Bullim els pètals amb aigua fi ns que que-din blancs. Aleshores afegim el sucre a foc baix i sense tapar. Remenem de tant en tant. Quan veiem que va quedant el xarop i sembla que vol fer escuma hi afegim el suc de llimona. Després esperem que ar-renqui el bull i apaguem el foc. Ara deixem que es refredi i ho posem en pots de vidre i els guardem de cap per avall. Si veiem que ens queda molt espessa podem afegir una mica d’aigua i fer-li arrencar el bull altre cop. Un cop freda queda bastant espessa.

T

Page 27: Tribuna 286. Maig 2014

GASTRONOMIES 27 TRIBUNAMARESME MAIG 2014

Torna una nova edició, la que fa quatre, de les Jornades Gastronòmiques de la Patata de Sant Vicenç de Montalt, amb l’objectiu de donar un impuls a l’eco-nomia local i fomentar el turisme del municipi organitzador. Es faran del 8 de maig al 8 de juny. L’acte inaugural serà el dia 8 a les 19h, al Centre Cívic, amb Dani Ramírez.

Els restauradors participants en les 4es Jornades Gstronòmiques de la Pa-tata oferiran un tast dels plats que es podran degustar als seus establiments. En concret hi participen Café Les 3 Viles, Casa Touzet, El racó del Bugatti, El swing, La caleta, La Rostissera de Montalpark i La Terraza.

Com destaca l’alcalde del mu-nicipi, Miquel Àngel Martínez i Camarasa, “les jornades es basen en l’extraordinària qualitat dels productes del territori que s’uti-litzen per a l’elaboració dels plats, el mestratge dels restauradors i la qualitat en el servei dels establi-ments participants”.

El batlle també destaca que “els esforços hauran pagat la pena si, entre tos, aconseguim que la gas-tronomia del municipi sigui un re-clam no només pels santvicentins i les santvicentines sinó també pels potencials visitants”.

Redacció

4es Jornades Gastronòmiques de la Patata a Sant Vicenç de Montalt El proper diumenge 11 de maig tindrà

lloc la Fira de la Maduixa. Durant tot el matí, a la Riera, es podran trobar parades dels productors del municipi, fira artesana i tallers infantils, mentre una vuitantena de puntaires de Les Puntaires Verge del Remei i l’Associa-ció de Puntaires d’Arenys de Munt ex-posaran els seus treballs; i l’Associació de Botiguers i Comerciants d’Arenys de Munt participarà amb un Outlet, organitzat per a l’ocasió. A la plaça de l’Església tindrà lloc la Festa del Co-merç Just i la Banca Ètica. A les 12 h.

està programat l’espectacle infantil Petit musical de contes: La Lluna, la Terra i el Sol i La Casa de la Mosca Fosca. Aquest any la fira coincideix amb la quarta edició de l’Enigma Se-cret d’Arenys de Munt, que compta amb la participació d’un total de 35 comerços.

Diferents establiments d’Arenys de Munt participen fins al 31 de maig a les Jornades Gastronòmiques de la Maduixa de la Vallalta al Maresme, oferint les seves creacions elaborades amb la maduixa com a protagonista.

Arenys de Munt celebra la Fira de la Maduixa

Page 28: Tribuna 286. Maig 2014

CLASSIFICATS28

ANUNCIS PER PARAULA GRATUÏTS. Envia el teu text a través de la següent adreça: www.tribunamaresme.com/classifi cats i l’anun-ci sortirà publicat en la propera edició de TRIBUNA Maresme.

COMPRAVENDA

VENC TENDALL EN BON ES-TAT. Mides 4 m x 3m. 80 €. [email protected]

VENC PORTES ARTIGUES. Venc 2 portes antigues de pi per restaurar (‘40). 85€ cada una. [email protected]

FUTBOLIN 7 EN 1: futbolin, billar, ping-pong, daus, ice-hoquey i més. Model Imperial XT. Tamany 122x61x82 cm. Com nou. 110 €. tel.680.80.98.74.

VINILS BEATLES ORIGINALS. Venc LP’s dels Beatles i d’altres, anys 60/70, primeres edicions. [email protected].

COMPRO: Tebeos antics, man-ga, àlbums de cromos, llibres, calendaris de butxaca, Playmobil, soldadets de plom i joguines en general. Tel.630.93.06.16.

AMARRE PUERTO DE MATARÓ. Amarre de 8 metros en venta por 5000 €. [email protected]

ENSENYAMENT

CHICA SERIA. Se ofrece para dar clases de Word y Excel por horas, coche propio. Tel.617.22.12.89.

PROFESSORA LICEU dóna clas-ses piano-violí-llenguatge musi-cal. Nens i adults. Efi càcia i tracte personalitzat. T.650.41.80.18.

EL MANITASPER ALS AVIS I

ELS NOUS SOLTERS

T’ajudaré a: des de penjar els quadres, pintar la paret de

l’habitació del nen, la fi nestra que no tanca, solucionar una fuita

d’aigua, etc.

Col·laboro amb gent de la meva

confi ança i amb preus competitius

Tel. 663 891 339

TREBALLOFERTA

BUSQUES TREBALL? BUSQUES TREBALLADORS?

Desenes d’oferteslaborals renovades

setmanalment

www.artcatalunya.esal telèfon 687 385 435

o presentant-te dilluns, dimarts o dimecres a les 17:30h. a la

Plaça Cuba, 18 (2on pis)· MATARÓ

TREBALLDEMANDA

CUIDAR ABUELOS. Chica res-ponsable seria y honesta bus-ca trabajo por horas o interna para cuidar abuelos o niños. T.665.22.65.36.

SERVICIO DOMÉSTICO. Ca-sas y ofi cinas. Plancha, com-pañia de personas mayores. Tel.699.58.54.18

AUXILIAR D’ENFERMERIA. Noia Catalana s’ofereix amb horari indiferent com auxiliar d’enfermeria en Geriatria titula-da. Per cuidar gent gran per ho-res, acompanyament o interina. [email protected]

S’OFEREIX FORNER OFICIAL DE PRIMERA. Forner català de 35 anys s’ofereix. Coneixements de pastisseria i bolleria. 15 anys d’experiencia demostrable. Tel.672.08.19.95. No treballo sen-se contracte.

APERTURA DE NUEVA OFICI-NA. Buscas trabajo? Selecciona-mos personal buena presencia, que le agrade el trato cliente, edad 18 a 35 años y documenta-ción. Tel.653.98.82.23.

SELECCIONEM ASSESORS / PROMOTORS. Empresa dedica-da a la promoció de serveis sele-ciona 2 persones quen li agradin el tracte amb el públic. Telèfon: 722-54-88-48.

BUSCO FUSTER AUTÒNOM. Busco persona polivalent tipus “manetes” ha de ser responsable, tenir ganes de treballar. Per servei de manteniment de varies fi nques. [email protected]

SERVEISPROFESSIONALS

ATENCIÓ PERSONAL. Si tens de fer obres a casa-xalet o a la teva comunitat ens necessites. Dema-na el teu presupost en 24 hores-48 hores. www.grupgabernet.cat.

REFORMAS. Todo tipo de instala-ción, reparación y mantenimiento. Lampisteria, fontaneria, albañileria y pintura. Tanto para grandes como pequeñas cosas! ECONÓMICO. [email protected]

MUDANZAS ECONONICAS DESDE 20€. Llámenos y pida presupuesto sin compromiso..se lo hacemos al alcance de vues-tros bolsillos. Tel.698.59.63.94.

ALQUILO O VENDO RESIDEN-CIA. Residencia para 3a edad, adolescentes tutelados, desca-pacitados físicos o psíquicos. Vender o alquilar. Sr. Alfonso 607.20.27.64.

ARENYS DE MUNT. Lloguer pla-ça d’aparcament per 50 € al mes. T.677.20.90.28.

PARKING. Vendo plaza de par-king por 9900 €. Sr. Alfonso 607.20.27.64.

91 TRASTEROS + 7 PLAZAS DE PARKING. Precios a negociar. Sr. Alfonso 607.20.27.64.

PARKINGS POR JUBILACIÓN. Vendo 9 plazas de parking con capacidad para 26 motos por sólo 33.000 euros. Sr. Alfonso 607.20.27.64.

VENDO PARCELA. Arenys de Mar. Parcela de 800 a 1.000m2. zona urbana. Tel.660.62.53.36 620.38.82.37. Precio a convenir.

LLOGUEM CASA RURAL X CE-LEBRACIONS. Si vols fer una festa, celebrar un aniversari o re-unir-te amb els teus amics ,aqui tens el teu espai. Visita: butifarra-daentreamics.blogspot.com.

LOFT EN CABRILS. Alquiler para celebraciones, vacacio-nes... jardín 1000 m2, ideal para celebraciones familiares, reuniones de amigos ,fi estas, despedidas etc. Pídenos precio. [email protected].

EL MASNOU. 2a línia de mar i estació Ocata. Ascensor, de 70 m2, 2 habitacions dobles. 600€. Particular. [email protected]. Tel.637.20.11.47.Miquel.

VILASSAR DE MAR. Alquilo piso de 80m2 con parking a 5 min. del piso, 795 €. 3 hab., baño comple-to y aseo, terraza, muebles, elec-tr., calef. gas. Tel.677.60.38.51

IMMOBILIÀRIA DIVERSOS

ENCENS NATURAL I SOLIDARI. Venc Encens natural i solidari. Fet artesanal, i amb col·laboració amb una Fundació solidària per nens al Sur d’India. Bon preu. [email protected]

VACIO PISOS GRATIS: libros, ropa, electrodom., juguetes, etc. [email protected]

TERÀPIES TIBETANES. Espe-cialistes en: medicina tibetana, carta astral, tarot del budes, Reiki. Tel.93.175.73.54.

HERBALIFE Distribuidor Inde-pendiente. Entregamos sus pe-didos a domicilio 24-48 h. www.vallesherbal.es

MATARÓ. Preciosa habitació per parelles. Màxima discreció. Tel.622.30.98.80.

MÁGIA BLANCA I SEXUAL. Pomba gira, la senyora que sem-pre cumpleix. Serietat i discreció. 673.13.31.01 Sr. Antoni.

Editor/director: Josep Maria Ponce. C/ Lourdes, 40. 08330 Premià de Mar

Tel. 93 752 52 67 · [email protected]@tribunamaresme.comwww.tribunamaresme.com

Dip. Legal: B-26375-2005Impressió: Impressions Intercomarcals S.A.

El periòdic del Maresmedes de l’any 2002

TRIBUNAmaresmemesames

30.123 EXEMPLARSDistribuïts des d’Alella a Arenys de Munt

PSICOLOGIA SOLIDÀRIA. Ses-sions de psicologia a preus asse-quibles i reduïts, a tothom dispo-sat resoldre els confl ictes a través de l’autodescobriment. En directe i/o telèfon. [email protected]

QUIROMASSATGE. Reflexolo-gia Podal, Massatge amb Ven-toses, etc. Ideal per dolors mus-culars, cervicals, lumbars, con-tractures, etc. Tel.661.462.532

CLASE GRATUITA DE CURA DE LA PELL. Com a consulto-ra independent de Mary Kay, t’ofereixo una clase gratuïta de cura de la pell i automaquillatge. [email protected]

SALUT IBELLESA

Perruquers

Maria Vidal, 52VILASSAR DE MAR

Tel. 93 759 50 61

PROMOCIONS EN NOUS SERVEIS D’ESTÈTICA

Targetes de fi delització

DIMARTSTractaments

específi cs10%

dte.

DIMECRESEn color i

metxes

10%dte.

SOLUCIONS PASSATEMPSSOLUCIÓ SUDOKU 1SOLUCIÓ MOTS ENCREUATS

SOLUCIÓ SUDOKU 3SOLUCIÓ SUDOKU 2

Page 29: Tribuna 286. Maig 2014

29 TRIBUNAMARESME MAIG 2014

Page 30: Tribuna 286. Maig 2014

PASSATEMPS30

Pau VidalMOTS ENCREUATS

HORITZONTALS: 1. Estirat com un dia de sense pa d’aquell que sembla un xiclet / 2. Causeu gran avorriment, quan us ompliu de color. Sacerdot etruri que ja va endevinar que els bascos dirien adéu / 3. El gavatx. Trèvol amb certa olor de rèflex. Nevera mentidera / 4. Vint-i-nou de gener. Assumeixen el risc d’erigir-se en cèrcols de fusta per fer sedassos / 5. No entén bé quan el mal es queda enquistat. Grills a la cabeça / 6. Cul d’olla. Tan inofensiva com sembla, i és ella la culpable de l’acidesa del cítric. Cal d’ollu / 7. La centreeuropea més temuda en cas de guerra. El gran vomitador / 8. Descoordinació en la contracció. Zenit avocàlic / 9. Apologia de l’eliminació dels maçons Arbustos llindant entre les finques d’en Gascon i les basques / 10. Penjat a la paret del nano no acabarà de passar a la posteritat. Estireu la pota per darrere / 11. Parets de liquen. Cofre ple de gomes i llapis. Pou sense fons / 12. Sovint es fan servir per pagar tecnologia japonesa. Que estrany, ningú l’ha sentit... / 13. És molt més difícil tenir-ne que no pas opinió. Trajecte que segueix la brutalitat.

VERTICALS: 1. Aclamat per les flamarades no, cre-

mat. La millor aplicació que té és la il·luminació / 2. Tot de joves, cap a llevant a fer el soldat. Operari del tèxtil que fa una feina de xapó / 3. Heus-lo aquí. Se’l veu fatigat per la feina a ca l’òptic. Insistència en la negativa / 4. Truc tan enginyós que fins pot fer focs. En plena contestació, pam, examen / 5. S’usen per tancar obrir. En cru poden ferir sensibilitats. Cul de cafè / 6. Aquest estràbic, en canvi, per ca l’òptic no hi ha passat. Damnificat per la pàtria o la santedat / 7. Al capdamunt. Facis confiança (i no cal que et prometis). El noi estrany de la Verònica / 8. Minerals a la banyera. Víctima del centralisme de Bagdad / 9. I aquesta, del de València, no pas d’Estocolm. La minoria turca més caducable de tota la Xina / 10. Vagó sense parets. A aquest fer-se sant encara el va abonyegar més. Dos de dues / 11. Galeria no forçosament a la pre-só. Si se’ns fa avorrit és perquè està endormiscat / 12. Sobresurt com entre fondes i hotels ho fa el ressort. Mató manipulat perquè faci força volum, com la Guillermina.

LA VINYETA Ricard Soler. www.ricardsoler.blogspot.com

SUDOKUS

Cada mes Tribuna Maresme sorteja quatre entrades dobles als 8 CINEMES ARENYS. Trobeu la T de Tribuna amagada en algun dels anuncis, indiqueu-nos-ho enviant-nos un correu electrònic tot proporcionant-nos les dades de contacte (nom complet i població) a l’adreça [email protected]. El sorteig del concurs es farà 15 dies després de la publicació del periòdic.

Els guanyadors rebran un mail de TRIBUNA MARESME el mateix dia del sorteig. S’hauran d’acreditar a les taquilles dels Cinemes Arenys on els donaran les entrades. Aquestes són vàlides de dilluns a divendres, excepte festius i vigílies. Quan passin 30 dies de la confirmació del premi, les entrades caduquen. Els guanyadors de l’edició de MARÇ van ser: Núria Sancho, David Criado, Montserrat Ortega Cuenca, Judit Prim.

CONCURS TROBA LA ‘T’

Page 31: Tribuna 286. Maig 2014

CAMINANT PEL MARESME

DE CAN BRUGUERA A ARGENTONAPER LA FONT DELS TRES RAIGS

Itinerari: Circular | Durada: 3,20 h. | Desnivell: 350 m. | Distancia: 7 Km d’anada

Aquest mes farem una sortida comple-mentària a la que vàrem fer el mes de març en aquesta mateixa secció (De Dosrius a Can Bruguera ) i que si tenim dos cotxes podem fer d’una sola ataca-da, deixant-ne un a l’inici i l’altre al final de la ruta; si no, fem una ruta circular amb l’itinerari que proposo avui.

Passarem per boscos de pi. Un rèp-til que viu per aquestes contrades en els terrenys oberts i brolles és la serp blanca, no patim, ja que és molt difícil de veure doncs te hàbits nocturns i de-fuig les hores centrals del dia. Pot arri-bar a mesurar fins a un metre i mig i la seva dieta és a base de ratolins, talps i algun que altre conill.

Sortirem de Can Bruguera o si ho preferiu de Can Bruguera dels Pla-

Deixarem el cotxe als voltants del Restau-rant Can Bruguera i començarem a caminar pel camí ample direcció a Argentona (cap al Sud). Deixarem una cruïlla ampla a la dreta i al cap d’uns 100 metres entrem en el bosc per un petit corriol a mà esquerra poc senyalitzat (si arribem a una pista a la mateixa mà, ens haurem passat de llarg i haurem de retrocedir uns 200 metres). Anem davallant entre els pins pinyoners, amb vistes a l’esquerra del litoral mataroní. El corriol es fa una mica mes fresat i quan el camí gira a la dreta, nosaltres el deixem i baixem recte, fortament, per la pineda. Després girem a la dreta.

Arribem a un camí ample i, seguint els senyals, arribem a una cruïlla on posa SL-C74. Ens desviem per un camí estret perpendicular i marcat, que ens portarà a La Font dels Tres Raigs. Després hem de tornar on estem ara.

Baixem doncs pel caminet que ens porta a un pla amb canyissars, és el naixement del Torrent del Pont de la Vila i continuant, un nou camí que surt a l’esquerra ens farà baixar a La Font dels tres Raigs. A la bassa de sota la font, podem trobar-hi alguna salamandra, el que ens indica que l’aigua és de bona qualitat.

Tornem a desfer el camí, fins al camí ample en què ens hem desviat i ara el continuem pel que està marcat, alternant trossos de pujada i plans.

Arribem a una cruïlla de camins on hi ha

una cadena, la travessem i també el camí ample i prenem el caminet que baixa en-front i una mica a l’esquerra, fent pendent. Des d’aquí veiem la Serralada Litoral amb Céllecs i Burriac.

Passem per sota la línea elèctrica i anem seguint a la dreta per un corriol molt erosionat. Baixem pel Sot d’en Cabanyes acompanyats de canyissar. Arribats a la pista carenera, a la dreta, aniríem a Can Bruguera, però nosaltres girarem a l’es-querra pujant lleugerament. Després d’una estoneta veiem Can Cabanyes a la dreta, entre els pins. És una masia fortificada del segle XVI que ara és un restaurant.

Caminem per una pista ampla i deixem una camí a l’esquerra i anem deixant corriols a les dues bandes; anem baixant fins a trobar un camí a l’esquerra amb cadena i un altre al mig. Nosaltres agafem el de la dreta.

Al cap d’uns metres deixem un camí privat a l’esquerra i agafem el següent camí a l’esquerra en pujada, que al cap de poc es bifurca i prenem cap a la dreta; al cap de poc haurem arribat a les runes de Sant Jaume de Treià, on encara queden restes d’una ermita preromànica.

Continuant el camí arribem a la masia de Can Boba, on hem de travessar pel seu pati. I seguint el camí i girant cap a l’esquerra arribem a les vistes de la rotonda de l’auto-pista que ens portaria a Argentona. Arribats a aquest punt, girem i emprenem el camí de tornada.

COM ANAR-HI?

JOSEP GRAU. MONTALTREKAssociació Excursionista Sant Vicenç de Montalt

31 TRIBUNAMARESME ABRIL 2014 PASSATEMPS

nells, com era conegut aquest mas antigament; el nom dels Planells, al-ludeix al fet que la casa és un indret pla i elevat.

Passarem per la Font dels Tres Raigs, que fou aflorada al voltant dels anys 50 per tres excursionistes mata-ronins de l’època, els Srs. Prims, Can-tó i Catà; era un senzill mur de pedra just per enfonsar-s’hi els tres galets. Va ser restaurada amb l’aparença ac-tual l’any 1999.

Més tard, farem cap a Sant Jaume de Treià, petit veïnat de 82 habitants i que fou important a l’antiguitat, ja que era habitat a l’època romana i encara se’n conserva la necròpolis. També s’hi ha trobat sitges per abeurar el bestiar, que s’han pogut datar a l’Edat Mitjana.

Page 32: Tribuna 286. Maig 2014