Unitat 4 trepitgem muntanyes

of 18/18
UNITAT 4: SOBREVOLE M MUNTANYES Javier Eugenio Díaz 5è de Primària
 • date post

  15-Apr-2017
 • Category

  Documents

 • view

  79
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Unitat 4 trepitgem muntanyes

UNITAT 5: Relleu

UNITAT 4: sobrevolem muntanyes

Javier Eugenio Daz5 de Primria

GeosferaTeoria de la deriva continental. Alfred Weneger. En 1912 va observar com els continents pareixien encaixar.Teoria de la tectnica de plaques: explica els moviments dels continents actuals que van estar units en un supercontinent conegut com Pangea. Una prova daix s que podem trobar fssils despcies danimals que es van extingir fa milions danys.

Terratrmols o sismes: moviments que es produeixen a linterior de lescora. Cada terratrmol t el seu origen en un punt concret anomenat foc ssmic (epicentre). Linstrument emprat per mesurar sismes s el sismgraf. Lenergia que sallibera es mesura amb lEscala de Richter. Volcans: les roques reblanides per calor comencen a desplaar-se i travessar el mantell. Quan arriben a lescora tenen una temperatura de 2000 graus. La mescla de materials fosos i gasos dintre de lescora sanomena magma i lava quan es expulsada.La calor, Aigua i Vent. Produeixen: Erosi: - Transport sedimentaci

Processos interns (formacions geolgiques):

Processos externs (agents geolgics)http://www.edu365.cat/eso/muds/ciencies/ud/planeta/activitats/externs.htm

Tipus de roquesCompost per:Minerals: substncia simple naturals i inerta. Normalment presenten aspecte de cristall (Pirita (Ferro), grafit (llapis))Roques: mescla natural dun o dos minerals. Argila, granit, marbreTipus: Sedimentries: materials procedents derosi.(argila, gres, calcria, guix...) Per a lelaboraci de ciment, cermiques, ... Magmtiques (volcniques, gnies) : formades per solidificaci de magma o lava. Basalt, granit, Metamrfiques: roques transformades per altes pressions i temperatures a linterior de lescora. Marbre, quarsita, pissarra... Roca molt dura per revestir murs, faanes, pisos...

Formes de relleuLes muntanyessn grans elevacions del terreny i les planes sn grans extensions de terreny llis i horitzontal.El relleude muntanyas aquell en qu s'alternen muntanyes i valls.Una muntanya que t poca altitud s'anomenatossal, tur o puig.Unaserraest formada per diverses muntanyes alineades i un conjunt de serres s'anomenasistema muntanys o serralada.El terreny que est situat entre muntanyes i s ms baix que aquestes s unavalli quasi sempre est solcat per un riu.El relleu d'una planaest constitut per grans extensions de terreny llis i horitzontal.Un altipls una plana que es troba a molta altitud.Una depressis una plana que es troba ms baixa que les terres que l'envolten.Les planes situades prop de la costa reben el nom deplanes litorals.

La costa pot ser alta o baixa. Si s alta ser muntanyosa i de molta altitud i si s baixa ser plana i de poca altitud.Cap: s una punta de la costa que penetra al mar.Golf:s una entrada del mar a la terra. Si s menut s'anomena badia.Pennsula: s una extensi de terra rodejada de mar per tots els costats, excepte per un, anomenatistme.Illa:s una porci de terra voltada d'aigua per tots els costats. Un conjunt d'illes prximes formen unarxiplag.Ria:s una entrada del mar dins la vall que forma un riu a la desembocadura.Albufera:s una llacuna, generalment d'aigua salada, separada del mar per una franja de terra.Maresma:s un terreny inundat per aigua del mar, que es forma prop de la desembocadura d'un riu.

El territori dEspanyaFormat perMeseta(Altipl)SerraladesDepressionsCostesIllesSubmeseta NordSubmeseta SudAl voltant de la mesetaExteriors mesetaMont de LleSerralada CantbricaSistema IbricSerra MorenaMasss GalaicMont BascosPirineusSerralada Coster-CatalanaSistemes bticsDe lEbreDel GuadalquivirMediterrniaAtlnticCantbricArxiplagsCanariBalear

Espanya est format la majorpart per la Pennsula Ibrica, els territoris de les ciutats africanes de Ceuta i Melilla, i pels dos arxiplags: illes balears, situades al mar mediterrani, i les illes Canries, en el oce Atlntic, enfront a la costa dfrica.Superfcie: 5006.030 km2Situaci: sud-oest dEuropa.Unitats de relleu: La Meseta, Sistemes muntanyosos interiors, i sistemes muntanyosos i depressions exteriors.PlanuresMuntanyesCostesVolcans

Elcentre del territori s un altipl ample, laMeseta Central,que est dividida en dues parts per una llarga serralada anomenadaSistema Central.Tota la Meseta, excepte el costat oest, est envoltada per sistemes muntanyosos:LaSerralada Cantbrica, al nord.LaSerralada Ibrica, al sud-est.Sierra Morena, al sud.Les muntanyes de ms altitud de la pennsula ibrica estan situades en les dues serralades ms allunyades de la Meseta:els Pirineus i les serralades Btiques.La Pennsula tamb compta amb planes litorals estretes i amb dues mplies depressions:la de l'Ebre, al nord ila del Guadalquivir,al sud.Ales illes Canries es localitzael Teide,que s la muntanya ms alta d'Espanya.

Principals Unitats de relleu

La Meseta (Altipl)La Meseta Central sencontra en el centre de la Pennsula. La Meseta s una gran planura amb una altitud elevada, entre 500 i 800 metres. Els rius Duero, Tajo i Guadiana i els seus afluents han format valls.

Interior: Sistema Central (Serra de Gata, de Gredos, de Guadarrama i de Alylln) i Monts de ToledoExteriors: Monts de Lle, Serralada Cantbrica, Sistema Ibric, Serra Morena

Serralades exteriors a la MesetaMacizo Galaico. Cap de Manzaneda 1,778 m.Monts Bascos. Pics: Aizkorri 1,544m / Aitxuri 1,551 mPirineus. Pics: Aneto 3,404 m/ Mont Perdut 3,355 mSerralada costero-catalana: Tur de lHome 1,712 mSistemes BticsSubbtica (Nord)Penibtica (Sud)Pics: Mulhacn 3,482 m, Veleta 3,398 (Ambds a Serra Nevada)

DepressionsLes depressions son zones enfonsades al voltant de terrenys elevats. Les ms extenses de la Pennsula sn:Depressi de lEbre: S'encontra al nord-est de la Pennsula. Est envoltada pels Pirineus al nord, el Sistema Ibric al sud i la serralada Costera Catalana, que separa el mar Mediterrani a lest. Esta extensa planura t forma triangular i est travessada pel riu Ebre.Depressi del Guadalquivir. Es situa al sud-oest de la Pennsula. Est envoltada per Serra Morena al nord, els Sistemes Btics al sud i lest, i loce Atlntic a loest. T forma triangular, al igual que lEbre, i est travessada pel riu Guadalquivir.

Costes i illes

Europa

RiusMarsSerralades

Perfil topogrfic

Corbes de nivell Serra Nevada

CuriositatsGPS: Aquesta informaci prov duna srie de satllits orbitant al voltant de la Terra que envien una senyal de rdio a recibidors situats a la Terra.Latitud, altitud, longitud, incls velocitat a la que anem.

VocabulariErosiMagmaSedimentaciGeologiaManantialSisme