XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de...

20
XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya Dia d’Europa

Transcript of XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de...

Page 1: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

XII Setmanad’Europa

als Municipisde Catalunya

Dia d’Europa

Page 2: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

La pau mundial no podrà ser salvaguardada sense esforços creadors que estiguinal nivell dels perills que l’amenacen.

La contribució que una Europa organitzada i viva pot aportar a la civilització ésindispensable per al manteniment de relacions pacífiques.

Robert Schuman, 9 de maig de 1950

Director de la publicació:Joaquim Millan

Coordinadors:Joaquim MillanSandrine Gloaguen

Dipòsit Legal: B-14114-2012

El Consell Català del Moviment Europeu agraeix a totes les personesi institucions que han fet possible la realitzacióde la XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya

Amb la col·laboració de

Page 3: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

3

XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya

Aquest any, una visió europea dels municipis no pot esca-par del gran problema de la crisi econòmica, que colpeix demanera especial les corporacions locals que pateixen una di-fícil situació d’endeutament, de manca d’ingressos i un in-cert futur financer. Per tant, haurem de projectar la reflexióque sempre fem durant la Setmana Europea dels Municipisde Catalunya envers aquestes problemàtiques que, com elconjunt de la crisi, només tenen solució concebudes en elmarc europeu.

Hem de ser realistes i constatar que pel que fa a la crisi delfinançament públic, les diferents administracions es trobendavant de l’exigència europea d’abaixar dràsticament elsdeutes, els dèficits i els pressupostos. Això és particularmentdramàtic en el cas de les corporacions locals, de sempre lesmés maltractades des del punt de vista de les finances.

S’han de prendre mesures excepcionals per equilibrar elsingressos i les despeses dels ajuntaments, i no parlem ja decom eixugar l’endeutament. És per això que aquest any laSetmana Europea dels Municipis ens ha de portar a consi-derar tots els esforços que cal dur a terme per refer la situ-ació i les conseqüències de les polítiques restrictives que enscauen i ens cauran al damunt.

Hem de corregir moltes coses i imaginar un futur ben dife-

rent del que ha estat la vida municipal fins ara. Potser hau-rem de disminuir el nombre de municipis, potser haurem demancomunar-ne d’altres, potser haurem de replantejar el co-briment dels serveis tenint en compte els seus costos i laseva eficàcia. Segurament haurem de canviar les prioritatsper servir la ciutadania amb menys ingressos i ajustar almàxim les despeses, cosa que no serà gens fàcil. És a dir,cal un canvi profund de la vida i l’administració municipal.El repte és immens.

Per una altra banda, aquest és l’Any Europeu de l’Enve-lliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional. El temade l’envelliment afecta més d’una tercera part dels ciutadansi ciutadanes europeus i es planteja com la resposta als diver-sos desafiaments que suposa l’augment de les classes pas-sives, gràcies a la millora de les expectatives de vida i desalut de la gent gran. Reflexionarem, doncs, sobre la protec-ció de la salut i una vida digna per a la gent gran, sobre l’au-tonomia que poden arribar a tenir les persones d’edat avan-çada, de la seva participació en la vida social, econòmica icultural, de les seves possibilitats d’ocupació, del seu paperactiu, i no simplement passiu, en la societat. La UE vol de-dicar esforços a aquest sector i valdrà la pena seguir ambatenció i activisme les iniciatives que s’han programat pera aquest Any Europeu a casa nostra.

Barcelona, maig de 2012

LLUÍS MARIA DE PUIGPresident del Consell Català del Moviment Europeu

Consell Català del Moviment Europeu

Page 4: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

4

Declaració del Dia d’Europa 2012

Consell Català del Moviment Europeu

Amb l’entrada en vigor del Tractat de Lisboa, la Unió Eu-ropea es dotava del marc institucional i dels mètodes de tre-ball necessaris per encarar amb èxit els importants reptesdels propers anys. No obstant això, l’actual crisi econòmi-ca i financera ha fet que els diferents governs dels estatsmembres i les institucions europees s’hagin vist obligats aadoptar mesures que ultrapassen el Tractat de Lisboa, a fid’aconseguir una major coordinació de les polítiques econò-miques i financeres i de millorar la governança amb l’am-pliació de la Unió Europea i el fet de ser part d’un mónglobal.

Aquest 2012 coincideix amb els primers 10 anys de l’en-trada de l’euro (2002-2012), una moneda comuna compar-tida primer per dotze estats i actualment, per disset. I sialguna cosa hem de constatar és que, malgrat els proble-mes recents en les finances mundials, la moneda única esmanté forta.

Altrament, s’ha anant fent realitat l’adhesió de la Repúbli-ca de Croàcia, que culminarà l’any 2013, la primera adhe-sió després de les de Romania i Bulgària, amb què passa aser ja l’Europa dels 28 estats membres. S’ha de tenir encompte també que altres països truquen a la porta de la ins-titució comunitària, com ara Islàndia, Montenegro, Macedò-nia, Turquia i Sèrbia.

L’any 2012 va ser declarat l’Any Europeu de l’EnvellimentActiu i de la Solidaritat Intergeneracional. Per una banda,serà un reconeixement al món de la gent gran, un sector queés molt important en la societat actual i que ho serà encaramés en el futur. Es promourà un envelliment actiu que a lavegada sigui útil per a la comunitat i per als individus, jaque l’envelliment actiu, tal com es concep avui, comportadimensions de salut, vida independent, integració i partici-pació, alhora que es converteix en un envelliment produc-tiu. I, paral·lelament, fem un plantejament de solidaritatentre les diverses generacions que coexisteixen en la soci-etat europea, amb la finalitat de trobar un equilibri i unacohesió social essencials per mantenir el model europeu debenestar i el nivell de vida aconseguits durant els darrersdecennis.

No hem d’oblidar que ens trobem davant de reptes trans-cendentals com el canvi climàtic, l’esgotament del model

energètic actual, els problemes de sostenibilitat del modelsocial, la pèrdua de pes polític i econòmic davant les po-tències emergents en l’escenari internacional o el paperque pertoca a Europa com a actor global, com per exem-ple, entorn del que s’ha de fer davant l’anomenada prima-vera àrab i les seves conseqüències. Reptes que caldrà re-soldre amb certa rapidesa per no perdre definitivament untren que gairebé se’ns escapa; reptes que requereixen cadacop més unitat i voluntat política per dur a terme l’esforçcoordinat de les institucions comunitàries i dels estatsmembres de la UE, i dels seus municipis i regions, aixícom també dels agents socials i del conjunt de la societatcivil europea.

No obstant les dificultats i les desavinences puntuals,Europa ha de tenir la ferma voluntat de buscar de formaconjunta solucions als problemes. És en aquest context quela Unió Europea va aprovar l’estratègia socioeconòmicaEUROPA 2020 per a un creixement intel·ligent, sosteniblei integrador, i està a punt d’introduir canvis en els tractatsi el funcionament de les institucions europees, per tal d’as-solir un grau més alt d’eficàcia i determinació política.

En aquest sentit, des del Consell Català del MovimentEuropeu volem proposar la següent DECLARACIÓ: 1. Reconeixem que la pertinença a la Unió Europea ens ha

ajudat a transformar la nostra societat de manera posi-tiva, ens ha permès modernitzar les nostres infraestruc-tures, els nostres equipaments, els nostres pobles i ciutatsi ens ha situat en l’escenari internacional.

2. Volem dedicar aquest 2012 una especial atenció a unenvelliment actiu que alhora sigui productiu per a l’in-dividu i per a la societat, i una solidaritat entre les dife-rents generacions europees que ens han d’aportar unequilibri de cohesió social i benestar per a tothom.

3. L’estratègia socioeconòmica EUROPA 2020 i les re-formes anunciades han de servir fonamentalment per-què la Unió Europea trobi solucions basades en elconsens social i polític per avançar en un model dedesenvolupament més intel·ligent, sostenible i integra-dor socialment.

Page 5: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

5

4. Hem d’impulsar la promoció d’una economia basada enel coneixement i la innovació, que són cabdals per ga-rantir el nostre creixement, i hem d’incrementar la coo-peració pública-privada i la responsabilitat social de lesempreses.

5. Hem d’avançar vers una política energètica comuna al’interior de la Unió i projectada a l’exterior. Una po-lítica energètica eficient pel que fa al consum sosteni-ble, pel que fa al cost i com a part de la lluita contra elcanvi climàtic, que tingui cura i respecte pels recursosnaturals.

6. Hem de compartir els valors de solidaritat, justícia i in-clusió social, que són propis de la societat democràticaeuropea, i aplicar-los a la nostra comunitat. Ens hem decomprometre des de tots els àmbits de responsabilitat alluitar més eficaçment contra la pobresa i l’exclusió so-cial, que creix de manera alarmant dins la població dela Unió Europea.

7. Cal oferir una educació i una formació al llarg de la vidaaixí com unes capacitacions adequades als reptes del noumodel econòmic que implica la globalització i la socie-tat de la informació. Així mateix, hauríem de garantir unnou model social europeu més just i equitatiu, que enspermeti lluitar contra l’increment de l’atur a la UnióEuropea, sobretot el juvenil, i aconseguir crear més imillors llocs de treball amb l’objectiu d’aconseguir unamillor cohesió social en el territori.

8. Hem de desenvolupar amb més rapidesa el potencial queencara té el Tractat de Lisboa, i prendre les decisionsque calguin a fi de passar a una Europa més democrà-tica, propera, transparent, amb unes institucions més tra-vades, sòlides i eficients, i a fi de reforçar el lideratgede la Unió Europea, tant en l’àmbit interior com amb laresta del món.

9. Hem de tenir una política exterior de la Unió Europeamés clara i conjunta davant la comunitat internacional iactuar d’una manera més eficaç davant els conflictes, perla qual cosa és necessari desenvolupar el servei diplomà-tic europeu de forma ràpida, efectiva i amb credibilitat.

10. Hem de treballar per construir una ciutadania europeaforta, que comparteixi valors, drets i deures vinculats alprojecte comú, ja que aquesta serà la millor garantia peral manteniment de la identitat pròpia com a europeus iper al nostre futur com a comunitat.

Totes les institucions i entitats que signem aquesta declara-ció, som conscients dels actuals problemes i dificultatsd’Europa i dels reptes que té al davant el projecte d’unitateuropea. Per això, volem sumar-nos als esforços que s’es-tan fent des dels diferents nivells de govern, des dels agentseconòmics, socials i tota la societat civil, i fem una crida pertal que més que mai ens impliquem amb responsabilitat icompromís a favor d’Europa per construir aquella Europaque els catalans volem que sigui, com digué el nostre poe-ta: «neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç».

Barcelona, 9 de maig de 2012

Page 6: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

6

Moviment Europeu InternacionalConsell Català del Moviment Europeu

1. Moviment Europeu Internacional

Fou creat el 1948 després de la celebració a L’Haia delCongrés d’Europa. És la principal organització multiparti-dista que busca com a finalitat la integració europea. Elsseus primers presidents foren León Blum, Winston Chur-chill, Alcide de Gasperi i Paul-Henri Spaak. Els seus objec-tius eren i són:

- Una Europa unida, establerta tota ella a la lliure cir-culació dels homes, de les idees i dels béns.

- Una Carta dels Drets Humans que garanteixi les lli-bertats de pensament, de reunió i d’expressió, comtambé el lliure exercici d’una oposició política.

- Un Tribunal de Justícia capaç d’aplicar les sancionsnecessàries per tal que la Carta sigui respectada.

- Una Assemblea Europea on estiguin representades lesforces vives de totes les nacions.

Per això els representants del Moviment Europeu prengue-ren, segons la seva pròpia declaració, «el compromís dedonar suport, amb tots els seus esforços, en privat i en pú-blic, als partits, les esglésies, els ambients professionals isindicals, els homes i els governs que treballen en favord’aquesta tasca de salvació pública, oportunitat suprema depau i penyora d’un gran avenir per a una generació i per ales que la seguiran».

El Moviment Europeu Internacional (www.europeanmovement.eu),present en els països de la Unió Europea i, ja, en molts del’Europa Central i Oriental que volen adherir-s’hi, va ser de-cisiu en la creació del Consell d’Europa i el Conveni Eu-

ropeu dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals,les Comunitats Europees i segueix essent un element actiude la societat civil a favor de la unió dels pobles d’Europa.Té la seva seu internacional a Brussel·les.

2. Consell Català del Moviment Europeu

El Consell Català del Moviment Europeu es va constituirformalment a París, el juny de 1949 com a culminació de lesactivitats europees dutes a terme d’ençà del final de la se-gona Guerra Mundial. En els seus orígens va ser dirigit perun secretariat que integraven Josep Rovira, Enric AdroherGironella, Joan Sauret, Josep Sans, Heribert Barrera i AntonCanyelles.

El Consell Català va participar activament en la creació delConsejo Federal Español del Movimiento Europeo CFME

(www.movimientoeuropeo.org) i en Carles Pi i Sunyer vaser designat vice-president d’aquest Consejo.

El 1962 va prendre part en l’organització i desenvolupamentde la reunió Hispano-Europea de Munic, denominada pelrègim franquista com a «Contubernio de Munich».

Un cop reorganitzat i legalitzat a l’interior de Catalunya, hatingut com a presidents Enric Adroher Gironella, JoaquimMolins, Jordi Garcia-Petit, Francesc Homs, Eduard Sagarra,Josep Verde i Aldea, Joaquim Llimona, Lluís Maria de Puigi com a secretari general, Joaquim Millan.

El Consell Català del Moviment Europeu agrupa ajun-taments, associacions, centres d’ensenyament universitari,col·legis professionals, empreses, partits polítics i sindicatsen la defensa dels ideals europeistes.

Història

Page 7: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

7

Consell Català del Moviment Europeu

Cronologia de la construcció europea

1946 Winston Churchill reclama a Zúric la fundació delsEstats Units d’Europa.

1948 Congrés de la Haia. Reclamació d’una Europa demo-cràtica unificada.

1949 Creació del Consell d’Europa.

1950 9 de maig, Declaració Schuman.

1950 Conveni Europeu de Drets Humans.

1951 Tractat de la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer(CECA) (Europa dels Sis).

1957 Tractats de la Comunitat Econòmica Europea (CEE) ila Comunitat Europea de l’Energia Atòmica (CEEA).(Tractats de Roma).

1965 Tractat de fusió (dels òrgans executius) de les tres co-munitats europees.

1973 Adhesió de Dinamarca, Irlanda i Regne Unit (Euro-pa dels Nou).

1979 Primeres eleccions directes al Parlament Europeu.

1981 Adhesió de Grècia (Europa dels Deu).

1986 Adhesió d’Espanya i Portugal (Europa dels Dotze).

1986 Acta Única Europea.

1992 Tractat de la Unió Europea a Maastricht.

1995 Adhesió d’Àustria, Finlàndia i Suècia (Europa delsQuinze).

1997 Tractat d’Amsterdam.

1999 Entra en funcionament la Unió Monetària. S’inicia ladarrera fase de la UEM.

2000 Proclamació de la Carta de Drets Fonamentals de laUnió Europea.

2001 Tractat de Niça.

2001 Cimera de Laeken (Bèlgica). Declaració sobre el futurde la Unió Europea. Convocatòria d’una Convenció.

2002 L’euro: moneda comuna.

2003 Convenció sobre el futur d’Europa: projecte de Trac-tat que institueix una Constitució per a Europa.

2004 Adhesió d’Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Hongria,Letònia, Lituània, Malta, Polònia, República Txeca iXipre (Europa dels Vint-i-cinc).

2005 Espanya ratifica, en referèndum, el Tractat que esta-bleix una Constitució per a Europa.

2006 14 Estats membres ratifiquen el Tractat Constitucional.El refusen, en referèndum, França i els Països Baixos.

2007 Adhesió a la Unió Europea de Bulgària i Romania(Europa dels Vint-i-set).

2007 Adhesió d’Eslovènia a l’Euro.

2007 50è aniversari de la signatura del Tractat de Roma(25 de març de 1957).

2007 Signatura del Tractat de Lisboa(13 de desembre).

2008 50è aniversari del Parlament Europeu.

2008 Adhesió de Malta i Xipre a l’Euro.

2009 Eleccions al Parlament Europeu(7 de juny).

2009 Adhesió d’Eslovàquia a l’Euro.

2009 Entrada en vigor del Tractat de Lisboa(1 de desembre).

2010 Presidència espanyola del Consell de la UE(1r semestre).

2011 Adhesió d’Estònia a l’Euro

2011 25è aniversari d’entrada d’Espanya i Portugal a la UE.

Page 8: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

8

Consell Català del Moviment Europeu

Webs d’interès Europeu

INSTITUCIONS COMUNITÀRIES

Comissió Europeawww.ec.europa.eu/index_es.htm

Comitè de les Regionswww.cor.europa.eu/es/index.htm

Comitè Econòmic i Social Europeuwww.eesc.europa.eu/index_en.asp

Consell d’Europawww.coe.int/t/es/com/about_coe/

Consell de la Unió Europeawww.europa.eu/european-council/index_es.htm

Defensor del poble europeuwww.euro-ombudsman.eu.int/home/es/

Parlament Europeuwww.europarl.europa.eu/news/public/default_es.htm

Parlament Europeu, Oficina a Barcelonawww.barcelona.adagio4.eu/view/ca/Portada.html

Parlament Europeu, Oficina a Espanyawww.europarl.es

Representació a Espanya de la Comissió Europeawww.ec.europa.eu/spain/index_es.htm

Representació d’Espanya davant de la Unió Europeawww.es-ue.org

Unió Europeawww.europa.eu/index_es.htm

INSTITUCIONS A CATALUNYA

Diputació de Barcelona - Relacions Internacionalswww.diba.cat/ri/

Generalitat de Catalunya «Apropa’t a la UE»www.gencat.cat/europedirect/

ASSOCIACIONS MUNICIPALISTES

Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM)www.acm.cat

Consell Europeu de Municipis i Regions (CEMR)www.ccre.org

Federació de Municipis de Catalunya (FMC)www.fmc.cat

Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP)www.femp.es

ALTRES

Consell Català del Moviment Europeuwww.ccmeur.cat

Diari Oficial de la Unió Europeawww.eur-lex.europa.eu/JOIndex.do?ihmlang=es

Hablamos de Europawww.hablamosdeeuropa.es

Moviment Europeu, Consell Federal Espanyolwww.movimientoeuropeo.org

Moviment Europeu Internacionalwww.europeanmovement.eu

EUROBASKhttp://www.eurobask.org

Page 9: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

9

La Setmana d’Europa als Municipis de CatalunyaConsell Català del Moviment Europeu

Des del Consell Català del Moviment Europeu (CCME)organitzem, cada any, la Setmana d’Europa als municipis deCatalunya amb motiu del Dia d’Europa (9 de maig). Es trac-ta de tota una sèrie d’activitats que es porten a terme a di-ferents municipis de Catalunya per tal de celebrar aquestadiada amb la participació de la ciutadania.

Cada cop que celebrem el Dia d’Europa, commemorem l’i-nici d’un llarg procés de construcció europea que es trobaen constant moviment i evolució. El 9 de maig de 1950, enRobert Schuman, va pronunciar un discurs que va originaraquest inici, on deia que Europa es faria gràcies a les rea-litzacions concretes que creïn en primer lloc una solidaritatde fet entre la ciutadania europea.

Avui aquest esperit, no tan sols es troba completament vi-gent sinó que és de força actualitat, especialment en el pe-ríode en que ens trobem.

Un esperit renovat en base a uns valors de democràcia, jus-tícia i pau, i la voluntat de treballar per aconseguir un espaide prosperitat, tolerància, cohesió i benestar social i especi-alment de respecte a la diversitat.

Ens trobem davant una Europa, amb molts reptes i proble-mes per solventar, que necessita que les seves institucionssiguin més fortes, eficients i eficaces, més properes i mésentenedores a la ciutadania i que responguin més claramenta les necessitats que sentim en àmbits com l’ocupació, lalluita contra la pobresa, l’exclusió social i la seguretat, perexemple.

Estem vivint un moment històric, on Europa ha de tenir unfutur ple d’esperança amb llibertat i pau, com també de so-lidaritat i de desenvolupament sostenible, treballant perquèsiguin una realitat més ferma cada dia.

Cada any des de les institucions europees es declara untema diferent i enguany ha estat seleccionat com l’anyEuropeu de l’envelliment actiu i de la solidaritat interge-neracional.

A través de la celebració de diversos actes emmarcats dinsla Setmana d’Europa, tothom té l’oportunitat d’ acostar-seal procés d’integració europea. Per tant, els Ajuntaments, els

Consells Comarcals i les Diputacions són de vital importàn-cia per traslladar a la ciutadania la veu d’ Europa.

És per tots aquests motius que en celebrar cada any el Diad’Europa, podem tenir l’oportunitat de prendre consciènciaque tots nosaltres formem part d’aquest projecte, i enguanyho fem amb la ferma voluntat i el convenciment de la ne-cessitat de contribuir i participar activament en aquest pro-cés de construcció per aconseguir l’Europa de futur que totsi totes volem.

Fem-ho!

MÒNICA MIQUEL I SERDÀCoordinadora de la XII Setmana d’Europa

als Municipis de Catalunya del CCME

Acte d'inauguració dela XI Setmana d'Europaa Manresa,27 d'abril de 2011

Page 10: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

10

Consell Català del Moviment Europeu

La Setmana d’Europa:Municipis actors actius en el procés d’integració europea

Quan des del Consell Català del Moviment Europeu vampensar que el Dia d’Europa era una bona ocasió per treba-llar conjuntament amb els ajuntaments membres de la nos-tra entitat, mai no vam ser conscients de que després d’11anys la «Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya»es convertís en una cita anual al calendari d’activitats mu-nicipals al voltant del 9 de maig.

Des del primer moment vam comptar amb la col·laboracióde l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Mu-nicipis de Catalunya, de la Diputació de Barcelona, de la Re-presentació de la Comissió Europea i l’Oficina del ParlamentEuropeu a Barcelona, i de la Generalitat de Catalunya.

Un dels aspectes que ens va preocupar des del primer mo-ment va ser la descentralització dels actes i activitats en elterritori del país. Així, doncs, des de l’any 2005 la sevapresentació i inauguració ha tingut diversos escenaris: elSaló de Plens de l’Ajuntament de Terrassa, el Saló dePlens de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el Salód’Or del Palau Maricel de Sitges, la Universitat de Vic, elSaló de Plens de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gra-menet, la Sala d’actes de l’Ajuntament de Tarragona, elpalau firal de Manresa i enguany li toca el torn a Cubelles.Alhora, l’àmbit geogràfic d’actuació de la nostra entitat

s’ha anat ampliant i incorporant altres ajuntaments de totCatalunya.

Aquest 2012, Any europeu de l’Envelliment actiu i de laSolidaritat intergeneracional, volem dedicar un especial re-coneixement a la participació activa de la ciutadania, ambcompromís entre les diferents generacions, que fa més fàcilprosseguir amb el projecte europeu. És per això que, avuimés que mai, els ciutadans i ciutadanes hem de ser plena-ment conscients, i també responsables, que som protagonis-tes, tenim veu i tenim vot. I per tant, la nostra implicació esessencial per continuar amb èxit i garanties l’actual evolu-ció de la Unió Europea, especialment en un període forçacomplicat i difícil.

En aquest escenari, els governs locals són fonamentals,doncs des de la proximitat gestionen un espai comú quecompartim i que és nostre. És per aquest motiu que des delConsell Català del Moviment Europeu sabem que la parti-cipació activa dels nostres municipis, com a administraciópública més propera a la ciutadania, és essencial per acon-seguir una veritable ciutadania europea. I per això cada anyimpulsem la «Setmana d’Europa als Municipis de Catalu-nya» amb el convenciment de que és una manera de ferEuropa des de la ciutadania.

Barcelona, maig de 2012

JOAQUIM MILLAN I ALEGRETSecretari General del CCME

Page 11: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

11

Comissió de Treball dels municipis del CCME

Una de les tasques que ha portat a terme el Consell Catalàdel Moviment Europeu ha servit per iniciar una línia detreball i cooperació entre la nostra entitat i els ajuntamentsmembres amb la voluntat de trobar una col·laboració mésàmplia i continuada. Per aquest motiu i, des de l’any 2005,s’ha creat una Comissió de Treball d’ajuntaments que apos-ten per un treball actiu i, amb aquest propòsit, s’han convo-cat, periòdicament i de forma itinerant, diverses reunionsd’aquesta comissió amb regidors, tècnics o responsables detemes europeus per tractar temes d’actualitat, de debat iqüestions que interessen els ajuntaments relacionades ambel procés d’integració europea i com afecta a la vida quoti-diana dels municipis i la seva ciutadania.

Comissió de Treball dels Municipis del CCME:

• Ajuntament de Matadepera, 24 de març de 2011• Ajuntament de Cubelles, 23 de novembre de 2011

Volem agrair a totes aquelles persones, polítics, tècnics i

treballadors de l’administració pública local, que amb la

seva presència i implicació omplen de contingut i resultats

aquesta Comissió de Treball.

Consell Català del Moviment Europeu

Reunió de la Comissióde Treball a Cubelles,23 de novembre de 2011

Reunió de la Comissióde Treball a Matadepera,24 de març de 2011

Page 12: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

12

Consell Català del Moviment Europeu

Algunes activitats organitzades als Municipis membres del CCME

Manresa

Seminari Voluntariat.5 de maig de 2011

Matadepera

Dia d'Europa.9 de maig de 2011

Barcelona

Concert Dia d'Europa.Saló de Cent,Ajuntamentde Barcelona.2 de juny de 2011

Lleida

Hissada de bandera.5 de maig de 2011

Consell Comarcaldel Garraf

Celebració del Diad'Europa.8 de maig de 2011

Consell Comarcaldel Garraf

Curs sobre Voluntariatal Garraf.17 i 18 de febrerde 2011

Roses

Dia d'Europa ambalumnes de l’IES Illade Rodes.6 de maig de 2011

Olivella

Conferència sobreVoluntariat.22 de novembrede 2011

Page 13: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

13

Torredembarra

Xerrada IES Joventuten Moviment.18 de novembrede 2011

Tarragona

Joventut en Moviment,IES St Carlesde la Ràpita.12 de desembrede 2011

Terrassa

Acte institucionalDia d'Europa.5 de maig de 2011

Vilafranca del Penedès

Curs sobre la UE.22 de novembrede 2011

Vic

Projecte Europaals Instituts.Curs 2011-2012

Vilanova i La Geltrú

Curs CUMsobre l’EstratègiaEuropa 2020.4 i 5 d’abril de 2011

Ullastrell

Tradicionsnadalenques a la UE.7 de desembrede 2011

Sitges

Concert Dia d'Europa.8 de maig de 2011

Sant Pere de Ribes

Acte sobre Voluntariat.12 de desembrede 2011

Tarragona

Campus URV. Cursestiu 29 i 30 de junyi 1 de juliol de 2011

Page 14: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

14

Organitza: Àrea de Cooperació i Participació Ciutadana del’Ajuntament de CastelldefelsMés informació de l’acte al web municipal:www.castelldefels.org

Cubelleswww.cubelles.org

Inauguració XII SETMANA D’EUROPAALS MUNICIPIS DE CATALUNYABenvinguda: Mònica Miquel, alcaldessa de CubellesIntervenció del Sr. Francesc de Paula Gambús, director ge-neral de Relacions Exteriors de la Generalitat de Catalunya,del Sr. Jordi Castells, director de Relacions Internacionals dela Diputació de Barcelona i del Sr. Lluís Maria de Puig, pre-sident del Consell Català del Moviment Europeu

Presentació de la publicació de la «XII SETMANAD’EUROPA ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA»A càrrec de Mònica Miquel, alcaldessa de Cubelles.

Presentació de la Declaració del «Dia d’Europa» i dela publicació +EUROPA «10 preguntes i respostessobre l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu i de laSolidaritat Intergeneracional 2012»A càrrec de Joaquim Millan, secretari general del ConsellCatalà del Moviment Europeu

Interpretació de l’Himne d’Europa i hissada de labandera europeaData i hora: divendres 27 d’abril, a les 12 hLloc: sala d’actes del Centre Social de Cubelles

Gironawww2.girona.cat

Durant la setmana del Dia d’Europa la bandera d’Europaonejarà a la torre del Museu d’Història de la Ciutat de Girona

Commemoració del Dia d’EuropaDia i hora: dimecres 9 de maig, a les 20 hLloc: Saló de Descans del Teatre MunicipalOrganitza: Ajuntament de Girona en col·laboració amb la Uni-versitat de Girona i els Serveis Territorials d’Ensenyament

Iniciatives i activitats del Dia d’Europa a GironaLloc: consultar en www2.girona.cat/ca/diadeuropa

i www.girona.cat/caseta/diesde/diaeuropa.html

Organitza: Ajuntament de Girona

Barcelonawww.barcelona.cat

Acte institucional de celebració del Dia d’Europa

Dia i hora: dimecres 9 de maig, a les 13.30 hLloc: Auditori del Parlament de CatalunyaAmb la participació de: Consell Català del Moviment Euro-peu, Parlament de Catalunya, Generalitat de Catalunya, re-presentació de la Comissió Europea a Barcelona, oficina delParlament Europeu a Barcelona, Ajuntament de Barcelona

XVIII Concert del Dia d’Europa

A càrrec de: l’Orquestra Simfònica del VallèsDia i hora: dijous 10 de maig, a les 19.30 hLloc: Saló de Cent de l’Ajuntament de BarcelonaOrganitza: Consell Català del Moviment Europeu, amb elsuport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Oficina de represen-tació de la Comissió Europea a Barcelona

Caldes de Montbuiwww.caldesdemontbui.cat

Signatura del document oficial d’agermanamententre els pobles de Caldes de Montbui (Catalunya)i Saint Paul Les Dax (França)

Dia i hora: dissabte 12 de maig, a les 19.30 hLloc: Théâtre de Verdure. Saint Paul Les DaxOrganitzat per: Associació Amics d’Europa

Canyelleswww.canyelles.cat

Taula rodona sobre intercanvi d’experiències i bonespràctiques en el marc de «l’Any Europeu 2012per a un envelliment actiu»

Amb la intervenció del Sr. Joaquim Millan, secretari gene-ral del Consell Català del Moviment EuropeuDia i hora: dijous 10 de maig, de 11 a 13 hLloc: Canyelles

Castelldefelswww.castelldefels.org

Dia d’Europa

Dia i hora: dimecres 9 de maig, a les 19 hLloc: Biblioteca Central de Castelldefels

Activitats de la Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya

Consell Català del Moviment Europeu

Page 15: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

15

Lleidawww.paeria.cat

Gimcana «Destí Europa»Dia i hora: dilluns 7 de maig, de 9.30 a 12.15 hLloc: ciutat de Lleida (eix comercial i centre de la ciutat)La gimcana és una activitat pedagògica dirigida a promourel’aprenentatge del funcionament i la realitat de la Unió Eu-ropea entre els estudiants de Lleida. Les temàtiques d’aquestany 2012 són la mobilitat dels joves, el 25è aniversari delPrograma Erasmus, l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu ila Solidaritat Intergeneracional, i com a institució, el Parla-ment Europeu.Participants: estudiants de 1r. de batxillerat de centres d’en-senyament de LleidaPremi: Visita al Parlament Europeu a Brussel·les(setembre-desembre 2012)

Acte institucional de celebració del Dia d’EuropaHissada de la bandera europea i interpretacióde l’himne europeuParlaments i intervencions de les autoritatsDia i hora: dilluns 7 de maig, a les 12.30 hLloc: Saló de Plens Ajuntament de Lleida. Pl. Paeria, 1Intervenció de la Sra Maria Badia, diputada al ParlamentEuropeu, que exposarà una breu reflexió sobre el momentactual de la Unió Europea.Lliurament del premi de la Gimcana als guanyadors a càrrecde l’Il·lm. Sr. Àngel Ros, alcalde de Lleida i de la Sra. MariaBadia

Veredicte del Premi Internacional Ciutat de Lleida,edició 2012Dia: dimarts, 8 de maigLloc: Ajuntament de Lleida. Pl. Paeria, 1El Jurat de la quarta edició del Premi Internacional Ciutat deLleida, presidit per la Sra. Rosa Maria Calaf, periodista iexcorresponsal de TVE a Xina i del que forma part el presi-dent del Consell Català del Moviment Europeu, Sr. LluísMaria de Puig, resoldrà la concessió del premi i farà públicel veredicte.El guardó serà lliurat posteriorment per l’alcalde de Lleidaen un acte solemne al Saló de Plens de l’Ajuntament, en dataa concretar

Cinema: «Las Nieves del Kilimanjaro»Dia i hora: dimecres 9 maig, a les 18 h i a les 20 hLloc: Espai FUNATIC. C/ Pi i Maragall, 26Projecció del film «Las Nieves del Kilimanjaro», premi a lamillor pel·lícula de l’edició 2011 dels premis Lux atorgats pelParlament Europeu (estrena a Espanya el 29 d’abril).Acte coorganitzat amb el Parlament Europeu

Concert de corals de gent gran de LleidaDia i hora: dimarts 15 de maig, a les 18 hLloc: Sala 1 de l’Auditori Municipal Enric Granados. PlaçaMossèn Cinto Verdaguer, s/nActe commemoratiu de l’Any Europeu de l’Envelliment Ac-tiu i la Solidaritat Intergeneracional. Concert a càrrec de deucorals de gent gran de Lleida, amb la participació de la Ban-da Municipal de Lleida.Entrada lliure.Acte coorganitzat amb el Parlament Europeu

Manresawww.ajmanresa.cat

Conferència: «Els reptes de la unió europea davantl’actual situació econòmica»

Dia i hora: a determinarLloc: a determinarPer a més informació, consulteu la pàgina web:www.ajmanresa.cat

Matadeperawww.matadepera.cat

Taula Rodona: «L’estat actual d’Europa»

Moderador: Sr. Joaquim Millan, secretari general del Con-sell Català del Moviment EuropeuAmb el Sr. Agustí Ulied, professor de ESADE i el Sr. Fran-cesc Granell, Catedràtic d’organització econòmica interna-cional de la UAB i membre de la Reial Acadèmia de lesCiències Econòmiques i Financeres d’Espanya.Dia i hora: dimecres 9 de maig, a les 19 hLloc: sala d’actes del Casal de CulturaOrganitza: Regidoria de Cultura i AIUMA

Roseswww.roses.cat

Dia d’Europa 2012

Conferències a càrrec del Sr. del Pozo i de la Sra. MarfanyDia: dimecres 9 de maigLloc: Teatre Municipal de RosesPer a més informació: www.agora.xtec.cat/iesilladerodes/moodle/course/view.php?id=1081

Sant Pere de Ribeswww.santperederibes.org

Exposició «La volta al món en 15 mercats»

Dies: del 7 al 21 de maigLloc: al nou Mercat Municipal La Sínia. C/. Roger de Flor, 31.Les RoquetesOrganitza: Ajuntament de Sant Pere amb el suport de la Dipu-tació de Barcelona

Sessió gratuïta Aquaeròbic«Any Europeu de l’Envelliment Actiu»

Dia i hora: dilluns 7 de maig, a les 12 hLloc: Complex Esportiu Municipal Espai Blau. Pg. Circum-val·lació, s/n. RibesOrganitza: Espai Blau i Ajuntament de Sant Pere de Ribes

Jornada «Any Europeu de l’Envelliment Actiu i de laSolidaritat Intergeneracional 2012»

Dia i hora: dimarts 8 de maig, de 17.30 a 19.30 hLloc: Casal Municipal d’Avis. Av. Catalunya, 9. Les Roquetes

Taller «La importància de l’envelliment actiu»

Dies i hora: 8, 15, 22 i 29 de maig, a les 17 hLloc: Casal Municipal d’Avis. C/. Nou, 38. Ribes

Page 16: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

16

Organitza: Obra Social «La Caixa» amb el suport de l’Asso-ciació de jubilats i pensionistes i l’Ajuntament de Sant Perede Ribes

Conferència «Internacionalització d’una activitateconòmica en el marc de la UE»

A càrrec de: Diputació de BarcelonaDia i hora: dijous 10 de maig, a les 12 hLloc: Sala Polivalent. Masia Can Puig. C/. Major, 110. Ribes

Decabike 2012, la Passejada Popular amb bicicletas’apunta a l’ «Any UE de l’envelliment actiu»

Dia i hora: diumenge 13 de maig, a les 11 h (Recorregutaprox. 4 km)Punt de sortida: Botiga Decathlon. Av. Garraf (Parc d’Oci)Organitza: Decathlon i Ajuntament de Sant Pere de Ribes

Hora del conte: Quan Europa jugava a la platja

Dia i hora: dijous 26 de maig, a les 12 hLloc: Biblioteca Manuel de Pedrolo. Pl. Poeta Maria MercèMarçal, 1. Ribes

El Racó d’Europa a les bibliotequesde Sant Pere de Ribes

Racó d’Europa: prestatge específic amb informació sobreEuropaCalendari: durant la Setmana d’EuropaBiblioteca Josep Pla. C/. Antoni Gaudí, 1. Les RoquetesBiblioteca Manuel de Pedrolo. Pl. Poeta Maria Mercè Mar-çal, 1. Ribes

Europe Direct, informa’t sobre Europa

De l’1 al 15 de maig: incorporació a www.santperederibes.catde l’enllaç d’Europe Direct Barcelona, la xarxa d’informa-ció sobre Europa: www.diba.cat/europedirectbcn

Taller «Despertar amb un somriure - Any Europeu del’Envelliment Actiu»

Dies i hora: 5, 12 i 19 de juny, a les 17 hLloc: Casal Municipal d’Avis. C/. Nou, 38Organitza: Obra Social «La Caixa» amb el suport de l’As-sociació de jubilats i pensionistes i l’Ajuntament de Sant Perede Ribes

Exposició «Volem treball digne»

Dies: del 18 de juny al 7 de juliolLloc: Masia Can Puig (passadís central, planta baixa). C/. Ma-jor, 110. RibesOrganitza: Fundació J. Comaposada - Sindicalistes Solida-ris, amb el suport de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes

Santa Colomade Gramenetwww.gramenet.cat

Intercanvi Sta. Coloma - Kirchheim Unter Teck

Del 27 d’abril a l’1 de maig d’enguany rebrem a Sta. Colo-ma una representació de la Musikschule Kirchheim UnterTeck (Baden-Württemberg, ALEMANYA)Recepció oficialDia i hora: a confirmar

CONCERTS

Concert de cambra

Dia i hora: dissabte 28 d’abril, a les 18 hLloc: Auditori Can Roig i Torres

Concert orquestral

Dia i hora: dilluns 30 d’abril, a les 18 hLloc: Auditori Can Roig i Torres

Opereta Katiuska

Aula de Cant i Cor Jove de l’Escola Municipal Can Roig iTorres. Josep M. Gironell, piano; Marta Finestres, directoradel Cor; María Luz Martínez i César Puente, direcció musi-cal i escènicaDia i hora: divendres 18 de maig, a les 21 hLloc: Auditori Can Roig i Torres

L . V. Beethoven / J. Brahms

Salvador Francés, clarinet; Elisabetta Renzi, violoncel; Àn-gel Puig, pianoObres de L .V. Beethoven i Brahms, entre d’altresDia i hora: divendres 25 de maig, a les 21 hLloc: Auditori Can Roig i Torres

Sentmenatwww.sentmenat. cat

Celebració del Dia d’Europa

Dia i hora: dimecres 9 de maig, a les 19.30 hLloc: Monument de la llibertat. Parc de la RieraOrganitza: Ajuntament de Sentmenat

Sitgeswww.sitges.cat

Concert Dia d’Europa

Dia i hora: diumenge 6 de maig, a les 19 hLloc: Saló d’Or del Palau Maricel de SitgesOrgantiza: Juventuts Musicals de Sitges

Festa d’Europa a l’Escola de Sitges Maria Ossó

Hissada de la bandera europea i interpretació de l’himneeuropeuIntervenció dels alumnes i dels seus avisVisita exposició «Tallers per a un envelliment actiu: intercan-vi d’experiències entre generacions»Dia i hora: dimecres 9 de maig, de 15 a 16.30 hLloc: Escola Maria Ossó de Sitges

Tarragonawww.tarragona.cat

Diada de Sant Jordi

Dia: dilluns 23 d’abrilLloc: Rambla Nova. Estand institucional amb el suport «Eu-rope Direct» amb material i publicacions de les institucionseuropees

Sandrine Gloaguen
Tachado
Sandrine Gloaguen
Nota adhesiva
Dissabte
Page 17: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

17

Festa Tarraconins

Estand amb material i publicacions de les institucions europeesActivitat europea per als nens i nenesHissada de la Bandera Europea

Concert del Dia d’Europa

A càrrec de Joventuts Musicals de TarragonaDia i hora: a determinarLloc: a determinar

Consell d’Infants

Dia: dimecres 9 de maigLloc: a determinar

Terrassawww.terrassa.cat

Celebració del Dia d’Europa 2012

Acte solemne presidit per l’alcalde de Terrassa,Pere Navarro

Conferència a càrrec d’alguna personalitat relacionada ambtemes europeusDia i hora: a determinarLloc: Saló de Sessions de l’Ajuntament de TerrassaOrganitzat per: Servei de Relacions Europees i Internacionalsde l’Ajuntament de Terrassa

Hissada de la Bandera Europea a l’Ajuntamentde Terrassa

Dia: dimecres 9 de maigLloc: Ajuntament de TerrassaEls autobusos públics de Terrassa circularan amb la banderaeuropea

Cicle de cinema europeu - Premi LUX

Dies i hora: 8, 15, 22 i 29 de maig, a les 20 hLloc: Cinema CatalunyaOrganitza: Servei de Relacions Europees i Internacionals del’Ajuntament de Terrassa i Oficina del Parlament Europeu aBarcelona

Festa de cloenda dels Jocs Florals cap a Europa

Dia i hora: divendres 25 de maig, a les 18.00 hLloc: Auditori MunicipalOrganitzat per: Regidoria del Servei de Promoció de la GentGran de l’Ajuntament de Terrassa i Oficina del ParlamentEuropeu a Barcelona, amb el suport del Servei de RelacionsEuropees i InternacionalsMés informació: blogs.terrassa.cat/activa60

Jornada sobre l’Any Europeu de l’Envelliment Actiui la Solidaritat Intergeneracional

Dia i hora: dimecres 20 de juny, a les 17 hLloc: Biblioteca Central de TerrassaOrganitza: Serveis de Relacions Europees i Internacionals ide Promoció de la Gent Gran

VII Curs d’Estiu sobre la Unió Europea

Dies i hora: 26 de juny, 3, 10 i 17 de juliol, de 18.30 a 20 hLloc: Biblioteca Central de TerrassaOrganitza: Servei de Relacions Europees i Internacionals del’Ajuntament de TerrassaMés informació: www.terrassa.cat/internacional

Vilafranca del Penedèswww.vilafranca.cat

Xerrada-col·loqui «Any Europeu de l’EnvellimentActiu: gent gran, gent productiva»

A càrrec de Joaquim Millan, secretari general del CCMEDia i hora: dilluns 7 maig, a les 11 hLloc: Sala Actes de L’Escorxador

Conferència Institucional

Dia i hora: dimarts 8 de maig, a les 20 hLloc: Saló de Plens de l’Ajuntament de Vilafranca del PenedèsMés informació:www.vilafranca.cat/html/relacions/dia_europa.html

Cineclub: «El mundo es grande y la felicidadestá a la vuelta de la esquina»

Vivències d’un exiliat polític a EuropaDia: dijous 10 de maigHoraris: 1a sessió a les 20 h; 2a sessió a les 22 hLloc: Cinemes Casal - Rbla. Nostra Senyora, 35-37

Hissada de la bandera europea

Dia: dimecres 9 de maigLloc: Vestíbul de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Concert commemoratiu del Dia d’Europa

A càrrec del grup de Saxofons de l’EMM Dolors CalvetDia i hora: dimecres 9 de maig, a les 19.30 hLloc: Claustre de Sant Francesc

Espai radiofònic dins del magazínPenedès Gamma Extra (Ràdio Vilafranca)

Dia i hora: a confirmarMés informació:www.vilafranca.cat/html/relacions/dia_europa.html

La Unió Europea a la Biblioteca Torras i Bages

- Lliurament d’un lot de llibres i material europeu per am-pliar la bibliografia

- Repartiment de pins, postals,... de la UE als usuaris de labiblioteca

- Racó de la UE: prestatge específic a l’entrada de l’edificiamb llibres de temàtica europea a disposició dels usuaris

Repartiment de material informatiu sobre Europa

Destinataris: SIAJ, escoles i instituts de Vilafranca del Penedès

De l’1 al 15 de maig, incorporació al web municipal de l’en-llaç d’Europe Direct Barcelona, la xarxad’informació sobre Europa:www.diba.cat/europedirectbcn/default.asp

També es realitzaran actes europeistesentorn del 9 de maig (Dia d’Europa) a:

Blanes, Figueres, Gavà, La Roca del Vallès, Lloret de Mar,Olivella, Palafrugell, Torroella de Montgrí, etc.

Page 18: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

18

ALTRES ENTITATS

Consell Comarcal del Garrafwww.ccgarraf.cat

Celebració Dia d’Europa

Hissada bandera europea i interpretació de l’himne europeuDia: dimecres 9 de maigLloc: Cubelles

Diputació de Barcelonawww.diba.cat

Xerrada sobre Europa i la Unió Europea

Dia: dimarts 8 de maigLloc: Escola Pia Balmes18 (Barcelona)

Cicle de Conferències Europa s. XXI: «10è Aniversaride l’euro»

Dia: dimarts 8 de maigLloc: Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Celebració institucional del Dia d’Europaper part de la DIBA

Dia: dimecres 9 de maigLloc: a determinar

Participació en el programa de TV «Prismes»del Canal Terrassa amb el tema «Europa i la sortidade la crisi»

Dia i hora: dimecres 9 de maig, de 17 h a 19 hLloc: Ajuntament de Terrassa

Curs «Ciutadania Activa davant el Procésd’integració Europea»

Dia: dilluns 4 de junyLloc: Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat

Page 19: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

19

Concert del Dia d’Europa a BarcelonaNota: accés per invitació

(informació al telèfon 93 487 98 15 o [email protected])

Concert del Dia d’Europa

al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona,Plaça Sant Jaume, 1

Dijous, 10 de maig de 2012, a dos quarts de vuit del vespre

Orquestra de Cambra de l’Orquestra Simfònica del Vallès,sota la direcció del concertino Mirela Lico

i amb la participació de l’Oboè solista Òscar Diago

PROGRAMA

HIMNE D’EUROPALudwig van Beethoven/Herbert von Karajan

DIVERTIMENTO EN RE MAJOR, K. 136Wolfgang Amadeus Mozart

� Allegro� Andante� Presto

TRAVIATTA (selecció)Giuseppe Verdi

CONCERT PER A OBOÈ I VIOLÍ EN DO MENOR. BWV. 1060Johann Sebastian Bach

� Allegro� Adagio� Allegro

DANSES ROMANESESBéla Bartók

DANSA HONGARESA, NÚM. 5Johannes Brahms

EL CANT DELS OCELLSPopular catalana

Consell Català del Moviment Europeu

Page 20: XII Setmana d’Europa als Municipis de Catalunya · Robert Schuman, 9 de maig de 1950 Director de la publicació: Joaquim Millan Coordinadors: Joaquim Millan Sandrine Gloaguen Dipòsit

Provença, 281, 2n 6a - 08037 BarcelonaTelèfon 93 487 98 15

www.ccmeur.cat - [email protected]