Els maies

Post on 10-Aug-2015

126 views 5 download

Transcript of Els maies

ELS MAIESIKERERICALEX

ÍNDEX

AlimentacióVestimentaHabitatge

Chichen-ItzáEines i armes

MitologiaInvents

Jocs tradicionalsManifestacions artístiques: música i art

Pel·lículesRecursos

Foto ambientada

Avui us presentarem el projecte del MAIES

Els Maies eren una civilització que van viure principalment al sud del que avui coneixem com Mèxic.I també van viure a l’ Amèrica central, establint una de les cultures meso americanes més importants abans de l’arribada del espanyols. Contràriament a la creença popular, els maies no han desaparegut, sinó que milers de descendents viuen encara en aquestes zones i parlen en diferents dialectes de la llengua Maia.

COM EREN?

Els Maies antics eren un poble amb una civilització molt avançada, sobretot pel que fa a l’ astronomia i les matemàtiques . No tenien cap imperi ,ni formaven un país tal com entenem avui en dia.https://www.youtube.com/watch?v=s-1X-lEjaOE

ALIMENTACIÓ

Els Maies s’alimentaven d’animals que caçaven. Els homes normalment menjaven primer, perquè segons la civilització maia, eren els que manaven. I les dones menjaven després. Cultivaven blat de moro, cacau, ají, alvocat, frèjol.

VESTIMENTA

Els Maies vestien amb un barret de pedra amb molts collars i polseres. També portaven pintures i fulles i pell d’animals que caçaven.

HABITATGE

Totes les construccions maies es basen en la barraca ancestral amb parets de prims troncs de arbres de la regió i tova ,coberta per un sostre de fulles de palma col·locades damunt d’ una carcassa de fusta.

CHITCHEN-ITZA

CHITCHEN-ITZA El Chitchen-Itza és una de les 7 meravelles del

món, i està situat en l’actual Mèxic.https://www.youtube.com/watch?v=tq8OC2lGfJQ

EINES I ARMESL’atla, una llança llancívola que té un braç que la catapultava i que podia arribar fins a 120 m.

MITOLOGIA

Popol vuh, Deus bessons,Chilam Balam i les cròniques de Chacxulubchen

INVENTS

Els maies van inventar el calendari que tenia 18 mesos i cada mes tenia 20 dies i en total feien 360 dies per formar un any.

JOCS TRADICIONALS

El joc de la pilota Maia

JOC DE LA PILOTA MAIA

El joc de la pilota maia es va extinguir al 1697 , es jugava donant tocs amb el cul i altres parts del cos. Aquest joc tenia una plataforma amb dues rodones on havien de colar la pilota.

MANIFESTACIONS ARTÍSTIQUES: MÚSICA I ART

Ketzal, Xitotepec, Itzamkam, Pre-Colombina.

PEL·LÍCULES

APOCALYPTO

RECURSOS

YoutubeWikipediaVikipedia

Wikijunior