En la societat actual hi ha necessitats socials que l ......Oficina del VOluntariat: Local...

Post on 28-Jun-2020

4 views 0 download

Transcript of En la societat actual hi ha necessitats socials que l ......Oficina del VOluntariat: Local...

En la societat actual hi ha necessitats socials que l’administració no arriba a cobrir. És en aquesta conjuntura quan entra en joc la voluntat dels ciutadans que, conscients d’aquesta necessitat i des d’una postura de responsabilitat social, estan disposats a desenvolupar una activitat altruista en favor de la comunitat.

La societat ondera sempre ha treballat de forma desinteressada en pro d’una societat més justa a través del seu teixit associatiu. Les molt variades pràctiques de voluntariat posen de manifest aquesta riquesa participativa i la necessitat de polítiques públiques que les potencien, en què estiguen inclosos tots els actors socials de l’àrea de volun-tariat.

Tenint en compte la importància de l’acció voluntària i amb l’objectiu de promoure l’acció social dels onders potenciant i ampliant la xarxa existent, l’Ajuntament d’Onda activa aquest ambiciós Programa Municipal de Voluntariat com a ferramenta capaç de canalitzar i estimular eixa consciència solidària entre els nostres conciutadans.

Unim les nostres forces amb un projecte comú, la solidaritat d’un poble, VOLUNTARIAT PER ONDA.

Ximo HuguetAlcalde d’Onda

PRESENTACIÓ:

Des de l’àrea de Política Social hem considerat necessari elaborar el Programa Munici-pal de Voluntariat: VOLUNTARIS PER ONDA.

És un programa que ofereix un gran suport a l’ampli teixit associatiu solidari d’Onda i suposa un avanç indubtable en el desenvolupament del voluntariat al nostre municipi. Així mateix, serveix per a conscienciar la població de la importància de l’acció volun-tària en un marc regulat, que potenciarà la formació del voluntariat i donarà suport a projectes innovadors que sorgisquen de la pròpia retroalimentació.

El Programa VOLUNTARIS PER ONDA gestiona la prestació d’un servici d’interés general, els destinataris del qual són els veïns i les veïnes d’aquesta ciutat, que d’una manera responsable han optat per formar part de projectes de voluntariat i assumei-xen una participació activa en tot el que concerneix els assumptes i la vida diària del seu municipi.

INDEX:

VOLUNTARIAT SOCIAL .............................................3

VOLUNTARIAT AmbIENTAL ..................................4

VOLUNTARIAT CULTURAL ....................................5

VOLUNTARIAT ESPORTIU .....................................6

VOLUNTARIAT EDUCATIU .....................................7

VOLUNTARIAT SOCIOSANITARI ..........................8

VOLUNTARIAT D’OCI I TEmPS LLIURE ........9

VOLUNTARIAT COmUNITARI .................................10

VOLUNTARIAT DE PROTECCIÓ CIVIL...........11

Informació i sol·licituds................................12

3

VOLUNTARIAT SOCIAL

Intervenció directa amb les persones i la realitat social, enfront de situacions de vulneració, privació o falta de drets o oportunitats per a aconseguir una millor qua-litat de vida i una major cohesió i justícia social.

· PROgRAmA D’ACOmPANyAmENT: acompanyament de majors, suport documen-tal (a immigrants, víctimes de violència de gènere, absentisme escolar, mesures judi-cials en medi obert, etc.).

· PROgRAmA D’ACCIÓ SOCIAL: voluntariat al Centre de Dia Municipal, campanyes de sensibilització social, projectes d’acció social, reflexologia, reiki, informàtica per a majors, etc.

4

Accions de protecció i recuperació de la natura, d’educació i sensibilització me-diambiental, protecció dels animals i d’altres que contribuïsquen a protegir, con-servar i millorar el medi ambient.

· PROgRAmA DE CONSERVACIÓ AmbIENTAL: cura de camins i sendes, identifica-ció de zones d’abocament, etc.

· PROgRAmA D’EDUCACIÓ AmbIENTAL ECOEDUCANDO: campanyes de sensibi-lització, xarrades informatives, activitats amb escolars, etc.

· ONDA EN RUTA: excursions informatives guiades, espeleologia, etc.

VOLUNTARIAT AmbIENTAL

5

Promou i defensa el dret d’accés a la cultura i, en particular, la integració cultural de totes les persones, la promoció i protecció de la identitat cultural, la defensa i sal-vaguarda del patrimoni cultural i la participació en la vida cultural de la comunitat.

· CULTURA PER A TOTS: acompanyament de persones amb discapacitat (mobilitat reduïda, ceguesa, llengua de signes...), col·laboració i suport en activitats culturals, etc.

· DIfONEm LA bIbLIOTECA: servei de «Biblioteca a casa», campanyes de promoció de la lectura, suport, etc.

· LA bIbLIOTECA, LA TEUA ESCOLA: cursos de lectoescriptura, cursos d’alfabetització informacional, etc.

· RECORDS D’ONDA: creació i transcripció d’un fons sonor amb entrevistes a gent del poble i especialistes.

· LA bIbLIOTECA IX A LLEgIR: servei de lectura individual/col·lectiva a domicili o a centres/espais específics del municipi.

· ONDA I EL SEU PATRImONI: acompanyament durant les visites als distints museus de la nostra població.

VOLUNTARIAT CULTURAL

6

Contribueix a la cohesió ciutadana i social sumant els valors propis del voluntariat amb aquells altres inherents a l’esport i aposta decididament per fomentar la di-mensió comunitària en el desenvolupament de la pràctica esportiva en qualsevol de les seues manifestacions.

· ESPORT ACTIU: suport en activitats esportives (zones de pas, senyalització, avitua-llaments, repartiment de dorsals, etc.).

· ESPORT, jOC I TRADICIÓ: activitats d’oci i temps lliure dirigides a fomentar l’esport i donar a conéixer els jocs tradicionals de la nostra regió.

VOLUNTARIAT ESPORTIU

7

Acció solidària planificada i integrada en el sistema i la comunitat educativa per a millorar les possibilitats de realització d’activitats extraescolars i complemen-tàries i contribuir a l’enriquiment de l’educació i els recursos vinculats als escolars.

· EDUCANT EN SEgURETAT: col·laborar en la seguretat viària en els horaris d’entrada i eixida dels centres, fomentar i col·laborar en campanyes d’educació viària per a escolars, etc.

· APRENENT A APRENDRE: escola de pares, cursos de cuina, lectoescriptura (ma-jors, immigrants...), informàtica, LUDITEMPO: aprenem jugant, etc.

VOLUNTARIAT EDUCATIU

8

VOLUNTARIAT SOCIOSANITARI

Intervenció en els aspectes físic, psicològic i social mitjançant l’educació sanitària que ofereix suport i orientació a les famílies i a l’entorn més pròxim i millora les condicions de vida dels nostres veïns.

· EDUCANT EN SALUT: programes d’envelliment actiu, tallers de memòria, mobili-tat funcional, campanyes/cursos d’educació per a la salut, etc.

9

VOLUNTARIAT D’OCI I TEmPS LLIURE

Activitats que fomenten el desenvolupament social del municipi i el creixement personal i grupal com a veïns. Impulsen habilitats, competències, aptituds i acti-tuds en les persones que afavorisquen la solidaritat i la inclusió i aconseguisquen el compromís, la participació i la implicació social.

· fESTES I TRADICIONS: col·laboració en els diversos actes tradicionals de la nostra població.

· ONDA I EL SEU LLEgAT: suport en activitats relacionades amb donar a conéixer el nostre llegat cultural (Fira de Sant Miquel, Fira Medieval, campanyes/cursos sobre el centre històric d’Onda, ambientació temàtica i embelliment de la zona...).

10

VOLUNTARIAT COmUNITARI

Promou la participació amb major poder de decisió i iniciativa per a resoldre els problemes i exigir més qualitat de vida en els espais vitals més pròxims als volun-taris, i vertebra una societat solidària, activa, crítica, compromesa i coresponsable.

· ONDA PARTICIPA: grups de discussió, cursos d’economia domèstica, xarrades informa-tives sobre temes d’interés social, econòmic i productiu (factures, telefonia, delinqüència, colps de calor...), tutories per a nous emprenedors (economia, màrqueting, etc.).

11

VOLUNTARIAT DE PROTECCIÓ CIVIL

Col·labora regularment en la gestió de les emergències, en les actuacions que es determinen pel Sistema Nacional de Protecció Civil sense perjuí del deure dels ciu-tadans en els casos de risc greu, catàstrofe o calamitat pública, com a expressió i mitjà eficaç de participació ciutadana en la resposta social a aquests fenòmens, en els termes que establisquen les normes aplicables.

12

InformacIó I sol·lIcItuds:

Oficina del VOluntariat:

Local d’Associacions, C/ La Safona, 22Tel.: 964 60 14 22

enllaçOs d’interés:

WEB MUNICIPAL:www.onda.es

LEGISLACIÓ AUTONÒMICA:Llei 4/2001, del 19 de juny, del voluntariat

LEGISLACIÓ ESTATAL:Ley 45/2015, de 14 de octubre, de voluntariado Llei Orgànica 1/2002, del 22 de març, reguladora del dret d’associació